(1464) Beindult a gázharc

Tibor bá’ online


 

~q221Nem kellett sokáig várni, hogy a gázharc beinduljon. A lengyel PGNiG állami gázvállalat szerint a Lengyelország felé küldött gáz mennyisége 45 százalékkal csökkent (más források szerint csak 25%). Ezt a tényt az oroszok cáfolják. Viszont a csökkentés, vagy nem csökkentés hatására Lengyelország 4 órán belül leállította a gázszállítást Ukrajna felé. Értenek, ők a szép szóból. Tudni kell, hogy mind Lengyelország, mind pedig Ukrajna igen nagymértékben függ Oroszországtól. Pillanatnyilag Oroszország és Ukrajna vitázik a gáz árával kapcsolatban. Ebből kifolyólag az oroszok a gázcsapot júniusban elzárták Ukrajna számára. Viszont a Gázprom szerint Lengyelország napi 23 millió m3 gázt kap, csak úgy, mint előtte. A ukránok tartozása pedig napi 10 millió dollárral nő. Nem hiszem, hogy ez sokáig így marad.

Magyarország és Szlovákia több gázt szállít Ukrajnába, mint Lengyelország, de ennek ellenére részükre az orosz gáz leszállított mennyisége nem csökkent. Mindez annak ellenére történik, hogy Putyin már figyelmeztette Európát, ha orosz gázt visszairányítanak Ukrajnába, akkor annak „következményei” lehetnek. A szlovákok 100 százalékban vannak az orosz gázra utalva. Ami elég gáz 😀 ! Mi „csak” 43 százalékban. Ha elzárják a csapot, akkor 100 magyarból mindössze 43 fog megfagyni, vagy kitalálnak valami mást. 😀 Ezt az ukrán miniszterelnök, engem a kopasz (és zsidó) Rákosira emlékeztető Arszenyij Jacenyuk úgy jelentette be, hogy „nem fogunk megfagyni, csak fázni fogunk”. Gondolom, ő biztos nem.

Az orosz napilap, a Kommersant szerint a héten a lengyelek több gázt kértek a hidegre való tekintettel (cseles). Gázprom azonban ennek a kérésnek nem tett eleget (ők még cselesebbek), mert állításuk szerint nincs felesleges gázuk, marad a szerződött mennyiség. Különben nem tudom, a Nyugat hogyan akarja Putyint kiéheztetni, amikor az orosz gáznak mindössze 5 százaléka megy Európa felé.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
__________________________________________

64 gondolat erről: „(1464) Beindult a gázharc

  1. A „nyugat” kitermelt egy olyan agyatlan generációt, ami a zsidó liberalizmuson érlelődött, eredmény: tárgyi tudás=zéró, beleérző képesség=zéró (kivéve buzik ügyében), természet és valóság ismeret: zéró. Ebből verbuválódik az az egyébként reprezentatív kisebbség, akik a pénzhatalom számára tökéletes seggnyalással bármit megtesznek. Mivel a „nyugat”, valójában a cionista világcsürhe most háborút akar a BRICS szerveződés okán, ezért igyekszik európát a télre gáz nélkül hagyni, hogy hátha elszabadul a pokol, de úgy érzem, hogy Putyin és a stratégiai társai rájöttek arra, hogy nem szolgálja az érdekeiket egy háború, a cion csőcseléket a nem háborúzással lehet térdre kényszeríteni, hiszen igazából bebukták Irakot, Szíriát, Líbiát és most készülnek bebukni az Ukrán mesterkedésüket. Az internet nagy csoda, mióta létezik, azóta nem lehet megvezetni bárkit bármivel. Szerintem nem fogunk fázni, az oroszok az 5 % exportjukból nem fognak presztizs kérdést csinálni, számukra ez akkor sem lenne túl költséges megoldás, ha az európai országoknak ingyen odaadnák azért, hogy a háború ne törhessen ki, így a cion csőcselék nem tudná mihez kezdjen.

  2. 1. Szabolcs! Te is eltévedtél mint Ábel…a rengetegben! 😀
    Hol láttál, találkoztál, vagy csak hallottál liberális zsidóról?
    Ha valakik, akkor ők fényévekre vannak a liberalizmustól!
    Pl. ez a blog is a szabadon gondolkodók blogja! 🙂
    De nem a hülyéngondolkodóké!

  3. „Különben nem tudom, a Nyugat hogyan akarja Putyint kiéheztetni…”

    Nem kiéheztetni akarja, hanem meghúzni a vonalat és megnézni, hogy ki hova áll.
    Ha sikerül Európát nagyrészben az oroszok ellen hergelni, akkor beindulhat a húsdaráló.
    De ha azt látják, hogy mindenki a saját pecsenyéjét sütögeti és ott játasza ki az embargót, ahol tudja, akkor még finomítani kell a stratégián.
    Úgy tűnik, a maláj gép lelövése nem volt elég, nem hozta meg a 2001-9-11-hez hasonló eredményt, nem fogott ösze a világ Oroszország ellen. Lehet, hogy nagyobb durranásra készülnek.
    Valami muszáj lesz, mert ez az egész embargó bazár egyelőre sokkal jobban szivatja az EU-t mint az oroszokat.
    És ne felejtsük el, Oroszországnak hatalmas pénztartalékai vannak…. Európának meg ott a FED meg az IMF az uzsorakamattal…

  4. Már felemelték a gáz árát 300-ról 400-ra Magyarországnak legalábbis..
    Jacenyuk meg bejelentette hogy telve vannak a tározóik.
    Köszönöm szépen.A mi pénzünkből..DE ha a pénzrendszer meginog,akkor neki annyi.Azt gondolja hogy akkor is az izraeli pofáját megvédi valaki?Vagy lesz támogatottsága?
    De hasonlóan gondolom mint Szabolcs.Az internet miatt sok embert nem lehet már megvezetni a nyugati média által.
    És az Eu vezetőkből is van néhány azért aki megpróbál ellenállni,és a gazdasági körök is.Talán egy kis időhúzásnak elég.
    Putyin meg nem ugrik rá mindenféle maszlagra.A lengyelek direkt csinálták ezt a cirkuszt.Nem kellett Ukrajnába vissza áramoltatni.De meg megtették,hát tessék..
    Az Usa mindenképpen le akarja választani Oroszországról az EU-t..
    Németországnak 6 ezer vállalata van Oroszországban,és ugyanennyi viszont..
    Na most imádkozom hogy ezek sokáig bírják a kiképzést 🙂
    (Ha lebukik az EU ,akkor Kína is velünk,mert a legelső felvevő piac mi vagyunk most jelenleg,és csak aztán az USA)

    Ha csak nyers fordításban is,de érdemes elolvasni ezt is..
    http://www.vesti.ru/doc.html?id=1967329
    Putyint a nyugat úgy akarja kiéheztetni,hogy a saját népe váltsa majd le.De nem fogja..

  5. 4. melike

    „Az internet miatt sok embert nem lehet már megvezetni a nyugati média által.”

    Ezen már rég túl vannak.
    Az „igazságot” már régen tudja akit érdekel.
    2001-9-11 óta már az is akit nem érdekel.
    A tömegek befolyása már minimális, és a kutyát nem érdekli, hogy milyen erőltetett hazugságokkal töltik frl a médiát.
    Annak idején mindenki az iraki háború ellen volt, mégse számított.

    A „második vonal” az ami számít. A nagy multik és pénzcsoportok mögött azok a még mindig elég nagy vállalatok és csoportok, de már kiestek a pixisből. Most például azok a vállalatok, akik nagy veszteségeket vágnak zsebre az embargó miatt. EZEK azok, akik jó eséllyel befolyásolni tudják az EU/USA/Izrael politikát, és nem a felvilágosult vagy éppen megvezetett tömegek.

  6. Jézusmária!! Hát mikor jönnek rá a tisztelt hozzászólók, hogy a magyar lakosság 80 százalékának gőze sincs az internetről, még rádiót sem hallgatnak, ujságra sincs pénzük. Mi itt a 20% olvassuk az internetet, de ülünk a fotelben és várjuk hogy valaki majd (intézkedik, hogy ne fázzunk). Betonra épít az aki tudja bármit mond/cselekszik a kormány a nép nem mozdul. A közöny csodálatos magyar tulajdonság, a tüntetésekre menjen el más, sztrájkolni menjen el más, én nem érek rá, meg az eső is esik stb, Ha volna GUINESS rekord kisérlet, mi tuti nyerők lennénk néhány jól ismert jellegzetes .magyar(balkáni?)tulajdonságban . Szomorú vagyok!!

  7. Egész biztos készülnek még valamivel.
    És mivel Líbiában raboltak el szeptember negyedikén 11 utasszállító repülőgépet, ezért Európa közelsége miatt feltételezésem szerint Európa lesz a célpontjuk (és nem New York: New Yorkot majd az MH370 repteti).

    6: A kedvedért jövök:
    a magyar lakosság 80 százalékának gőze sincs az internetről

    Ne szomorkodj. Mari néninek tényleg fogalma sincs róla.

  8. 5!
    A második felét a mondandómnak nem olvastad el?
    „Németországnak 6 ezer vállalata van Oroszországban,és ugyanennyi viszont..
    Na most imádkozom hogy ezek sokáig bírják a kiképzést ”
    És erre jöhet a te írásod :
    „EZEK azok, akik jó eséllyel befolyásolni tudják az EU/USA/Izrael politikát, és nem a felvilágosult vagy éppen megvezetett tömegek.”
    7!
    „Mari néninek tényleg fogalma sincs róla.”
    Csak gondolod.A 82 éves beteg anyósom jobban keni vágja a dolgokat mint mi itt együtt véve összesen ..
    Mindig mondja hogy „öreg vagyok,nem hülye” 🙂

  9. 2009-ben az orosz gázkitermelés 582 milliárd köbmétert tett ki.
    Az európai földgáz fogyasztás évi 500 milliárd m3 nagyságrendű, ebből a Gazprom szállítás 2009.-ben 140 milliárd m3 volt.

    Na most én nem akarok itt bonyolult matematikai számításokat végezni, de ez lényegesen több 5%-nál.

    Mellesleg nyugat akkor fekteti meg az orosz gazdaságot, amikor éppen akarja. Kicsit túlbecsülitek az orosz gazdaságot, és talán alul az USa és az EU erejét ilyen tekintetben.

  10. Szerintem Tibor bá 25% -t akart írni, csak gépelési hiba lehet. A többi viszont stimt. Persze ez az EU egészére igaz, országonként változik az arány.
    És bizony háborús propaganda az eléggé beindult mindkét oldalon. Csúnya oroszok, csúnya USA…! Nem lesz ennek jó vége, nagyon nem…!!!

  11. 9:

    A gazprom nem csak a gázból létezik, a bevételeinek 3-4%-a van az európába szállított gázból.

    Ha Tibor bá’ így értelmezte akkor ezért 5%, ha meg Piton szerint akkor 25%.

    A lényeg ugyanaz, ha elzárják a gázcsapot attól még csak prüszkölni sem fog a gazprom, ellentétben európával…

  12. Emúltak azok az idők, amikor a nyugat akkor fekteti kétvállra az orosz gazdaságot amikor csak akarja.
    Ezt megtehették a kisázsiai kistigrisekkel, bosszúból mert felvásárolták az aranyat és a gazdasásuk üres volt.
    Az orosz gazdaság mára már nem üres és nem kényszeríthető egyik napról a másikra, hogy potom pénzért leladassák az aranyát.
    Van fekete aranya és fölgzáza elég.

  13. 6. Zolema114

    Bogár Lászlónak van egy elgondolása.

    http://www.youtube.com/watch?v=y8NAM7EVvDY

    Kicsit hosszú, akinek kevés ideje van, az hallgassa a 40. perctől.
    A lényege az, hogy a globális hatalom rákként terül a világra, és és a rák gyógyításának a legbeváltabb módszereit kellene alkalmazni, például a kiéheztetést…
    Addig, ameddig a szervezetnek vannak tartalékai, jobban bírja a koplalást, mint a rákos daganat.
    Fájdalmas, gyötrelmes eljárás, de legalább nyújt valami reményt a csendes beletörődéssel szemben.

  14. 9. Curix

    „Mellesleg nyugat akkor fekteti meg az orosz gazdaságot, amikor éppen akarja.”

    Mert mi is ez a bikaerős „nyugat” ?
    A kétvállra fektetett EU hasán térdelő USA, amelyik kínai és orosz kölcsönökből játsza a kemény legényt.

    Európában NINCS oroszellenes hangulat, a fizetett médiák propagandáját leszámítva. Sőt… az európai fellendülés erősen függ az orosz gazdasági sikerektől.
    Tehát NINCS egy erős „nyugat” csak egy, brutális erőszakkal összetartott kényszerű szövetség, amiben éppen az érdekek ellenkezők.
    De hát pontosan ezért térdel az EU hasán az USA…
    Ezért akarja erőszakkal szétválasztani az orosz és az európai érdekeket.
    Oroszország a BRICK-el a háta mögött már nem az a Jelcinista puhagyerek, akit az USA szeretett volna.

  15. 9.
    Az USA ereje a pénzügyi szektorban tényleg nagy. De a pénzügyi erjük azon a konszenzuson alapszik, hogy a FED számítógépein lévő bitsorokat (ezek az ezermilliárd dollárok) úgy manipulálják, ahogy nekik tetszik és ezért a világ valódi (nem bitsorozat) értéket ad el. Ha a konszenzus megborul, mert az USA katonai ereje azt nem tudja tovább kikényszeríteni, akkor kb. annyit érnek azok a bitsorozatok a FED-ben, mint ez a hozzászólás itt. Az USA fizikai, kézzel fogható ipara igen csekély világviszonylatban, annak is java része kínában van.

  16. 15. solouse

    „De a pénzügyi erjük azon a konszenzuson alapszik, hogy a FED számítógépein lévő bitsorokat…”

    Hát a BRICK éppen ezt a konszenzust billegteti kifelé…

  17. 15, 16.

    A dollár ereje azon alapszik, hogy a nemzetközi bankközi utalásokat dollárban teljesítik, ugyanígy a kőolaj elszámolás is dollárban teljesül. Aki más utat próbál járni kap a pofájára. Lásd Irak, Szíria, Líbia

  18. 16.

    Hát a BRICK éppen ezt a konszenzust billegteti kifelé…

    Egyébként ezzel a mondattal egyetértek…

  19. 5:
    +1

    9 & 10:
    A Gázprom összárbevételének 5 százaléka jön az Európába eladott gázból. Vagyis mindössze 5 százalékot esne vissza, de ez is csak akkor, ha máshol nem tudná eladni.

    14:
    +1

    15:
    +1

  20. Teljesen elvagytok néhányan tájolva az orosz gazdaság teljesítőképessége tájékán.
    Ennek a hatalmas és kőolaj, földgázban igen gazdag országnak alig haladja meg a gdp-je a németországi felét! Az egy főre esőt meg talán hagyjuk is.

    A Gasprom igen is érdekel az európai szállításban, ha ennek jobban utánanéznétek, akkor nem írnátok ilyen butaságot, hogy prüszkölni sem fog a kieső bevételek miatt. De fog prüszkölni, nem is kicsit.
    Kínának igen nyomott áron szállít jelenleg a Gasprom és a mennyiség is csak fele az Európába irányulónak.

    14: Attila igazad van a nyugat jellemzésében, de akkor is hatalmas gazdasági fölénnyel rendelkezik ez a „züllött” nyugat.

    Kína már rég piacra dobhatta volna az usa papírokat, ha meg akarja fektetni őket. Megtette? Nem. Sőt tovább vásárolt. Ergo nem érdeke, hogy az Usa csődbe menjen.
    Ebből az ocsmány játékból Kína is bőven kiveszi a hasznát nyugi!

    Szerintem is hányinger ami az oroszok ellen folyik, de ti jócskán túlbecsülitek Oroszország erejét.

    Tibor bá honnan veszed ezt az 5%-ot? Nem stimmelnek a számok.
    Arról meg aztán végképp nem szól senki, hogy az európai technológia nélkül az oroszok gondban lesznek kitermelés terén is. (EON, BASF)
    Meg arról is hallgattok, hogy belföldön mekkora csődtömeg a a Gasprom meg egyáltalán az egész belső vezeték és ellátórendszer.

  21. 20. Curix
    Egyetértek! +1

    14: 16: 18:
    Mi az a BRICK? Ja igen, tégla. 🙂
    Talán inkább BRICS (országok) !! S -> South Africa 😮

  22. 20 Curix:
    Valahol a Te verziód és a többieké között van az igazság, de szerintem hozzájuk sokkal közelebb.
    Ha a kereskedelmi együttműködések megszünnek Orosz-EU között (most a nyugati holdudvar ezen izmozik a megszorításokkal) akkor Oroszo pénzügyileg persze rossz helyzetbe kerül de az EU télen meg is fagy! Nem mindenki, de ezrekben lenne mérhető már egy csekély mértékű gáz-elzárás esetén is a halottak száma! Ezt egy épeszű politikus sem vállalná be, de sajnos nem épeszű mindegyik ezért lesz itt baj szerintem január közepén.
    Ezért idegesít fel amikor húzkodják a medve bajszát, mert a mi életünkkel akarják kiprovokálni a közvéleménytől, hogy :
    – „de csúnya rossz ez az orosz medve” mindenfélet repcsiket lövöget le (érdemi bizonyíték nélkül!)
    – SŐT még a gázt is elzárja (miután $ milliárdokkal károsítják meg)
    – még a krímet is elfoglalja (áldozatok nélkül, ami mindig is oda tartozott az utóbbi évtizedeket leszámítva)

    A GDP tekintetében kicsit erős az, hogy „alig haladja meg a felét”, pontosítanék : 70%-a 🙂
    A Gazprom pedig a világ legjövedelmezőbb cége (EBITDA alapján).

    Addig örüljünk amíg a két hatalom között csak kereskedelmi és pénzügyi összecsapás zajlik… Mert amint direkt katonai összecsapás jön az már sokkal jobban fog fájni… Ezt a legjobb lenne elkerülni, de ahogy a jelenlegi útirány meg a tények és Tiborbá posztjai is mutatják rossz irányba haladunk.

    Tehát marad a prepperkedés 🙂

  23. 20.

    Kína dollárfüggő így nem lehet érdeke az USA elhasalása.

  24. 22:

    Nem vitatom a Gazprom jövedelmezőségét, de a válság után is az európai import újbóli növekedésének, és az árak emelkedésének köszönheti a profitot. Európa nagyon fontos piac neki, egyszerűen nem igaz kijelenteni, hogy a Gazpromnak fel sem tűnne, ha nem exportálna az EU-ba.

    Lehet a 70%-a gdp-nek ezen nem vitatkozom, annyi biztos, hogy csak az EU-ban van 3 közel olyan, vagy nagyobb teljesítményű ország, mint az orosz.

    Nem ismerem a szerződéseket, de nyilván Oroszországnak kötelezettségei vannak. Az EU valóban megszívná orosz gáz nélkül, de vészhelyzetben ezen a télen még lesz elég gáz.
    Akinek lehetősége volt vegyes tüzelésre már korábban át állt fára, szénre, mert nagyon drága a gáz.
    Akinek erre nincs lehetősége az mit csináljon? Panelben nem lehet kályhát állítani.

    Egyébként én nem tudok örülni a gazdasági háborúnak, mert mi szívunk, meg a kis dolgozó oroszok is. A politikusok meg röhögnek a markukban.

  25. Curix:

    Érdekes dolog ez a gdp.

    Az emberek életben maradásához 3-4 dolog kell, kaja, lakhatás, energia a fűtéshez meg az egyéb folyamatokhoz.

    Ez majdnem minden országban megvan egy valamilyen szinten ahol nem halnak éhen az emberek, meg nem fagynak bele a lakásukba, meg valahogy léteznek.

    Ha ezen folyamatokon kívül az egyik elkezd szolgáltatni a másiknak, és ezt sokan csinálják akkor hirtelen megnő az emberek közötti pénzforgalom (a létfenntartáson felül).
    Mert ugye fizetünk a fodrásznak, meg a jogásznak is, meg bíztosítást is fizetünk, vendéglőbe járunk, autózunk, repülünk ide oda, stb.
    Ezek ugye semmi pluszt nem produkálnak, csak „komfortosabb” az élet (ugye ezekben az országokban a legmagasabb az életszínvonal).
    Gyártás ugye Kínában van, a nyersanyagok ugye afrika, közelkelet, orosz, stb területekről jön.

    Ezek után kérdezem, hogy a gdp jó mérőszám arra hogy a gazdaság mennyire erős?
    Mert szerintem baromira téves az USA, EU gazdaság erősnek nyilvánítása. Se nyersanyaga nincs, se gyártása.
    Attól hogy a nép körbeszolgáltatja magát jódolgában még nem lesz erős a gazdaság, csak sok pénz forog.

  26. 24:
    Jogilag Oroszország OK. Ukrajna hatalmas összeggel tartozik. Szerződés szerint nem lehet visszaáramoltatni a gázt. lehet propagandázni, de Putyinéknak igazuk van.

  27. Pár fontos lényegretörő megjegyzés:

    -Már most látszik, hogy a gázzal baj van/lesz. Az mindegy hogy idén mi lesz.A lényeg hogy 2-4-6 éves távlatokban ez csak romlani fog , biztos nem lesz több gáz. Hosszútávról ne is beszéljünk

    -3-4 éven belül épül ki kínába a földgázvezeték, na majd akkor biztos sokat elzárnak a csapon, mert a kitermelést már biztos nem fokozzák (szerintem nem is lehet mit fokozni már , mert a peak körül leszünk)

    -Átlagember mondása: „Oh én hülye vagyok, mert az oroszoknak sok olajuk és gázuk van.” Az lehet hogy „sok”,de ergo ember is kurva sok van (7 milliárd) és az a sok gáz már nem is olyan sok a sok kicsi sokra megy elven.Lehet hogy nekem csak mondjuk 2 liter gáz kell naponta, na de a több milliárd emebrnek?? Sokan ismerősem közül fel sem fogják,hogy energiaválság közeleg ebből adódóan: a fejlett technológia nem egyenlő az energiaválság megoldásával, ugyanis a fejlett technológia csak átalakítja az energiát, de nem pótolja.

    Pesten sétálva ránéztem az autókra és azon gondolkodtam , hogy a mai válság ellenére kocsi kocsi hátán ,szarrá csíkozva az ég a repülőktől.Ha az elfogyasztott tüzelőanyag ára enyém lenne csak 1 Ft-ért amit pesten elpöfékelnek akkor milliomos lennék:D
    Na ezzel csak azt akartam mondani, hogy a gazdaság eszméletlen sebességgel húzza be magába a tüzelőanyagot legyen az gáz vagy olaj, a világ az elektronika által felgyorsult , 1 telefon ide és már itt is van a hagyma hollandiából ha hiány lenne stb….Vajon meddig megy ez így ??? Emlékszem 15 éve gyerekkoromba is szinte alig volt autó, és akkor kezdték sokan bevezettetni a gázt , mert az milyen „jó” és kényelmes.Majd párév után ennek az eufóliájából kijózanodva sokan ki is köttették a gázt hogy de hát az milyen drága….Az igazi árrobbanás még majd most jön..

  28. 6: nagyon fején találtad a szöget. +1 like részemről, bár ez esetben kb. minden kollégám nevében nyilatkozhatok, azaz +X like.

    Mostanában sokan abba a pókhálóba gabalyodtak bele, hogy az emberiség, a széles néptömegek ébredeznek. Meg a háttérhatalom, illetve szimplán az USA és az EU propagandája, politikai marketingje erőtlenné vált. Hát, nem. Egyik sem. Pontosabban a felébredők 90% egy újabb álomvilágba, pókhálóba gabalyodik. De, mai nem éppen kedves hangnemű hsz-em nem az itt lévőknek szól. (Amúgy médium, média, s nem médiák. És BRICS, nem BRICK.)

    Tibor bá’ mai cikke ismét like (it) kategória.

  29. 26:

    Persze, hogy igaza van Putyinnak, ezt soha nem is fogom vitatni, és undorodom ettől a csúszó mászó EU-tól, de az ellenségem ellensége még nem lesz automatikusan a barátom.
    Szóval nem fogom piedesztálra emelni az oroszokat, csak mert szembe fordul az Usa-val. Oroszország egy szar hely, szar gazdasággal akárhogy is fényezzük.

    25:

    Igen érdekes, amit írsz, sok közgazdász szerint se jó a mutatószám (gdp) de nincs jobb.
    És hogy valamelyest jó a mutatószám azt mutatja a német, norvég, holland stb.. adat is. Tehát ha egy ország GDP.je magas, akkor ott lehet számítani jólétre. Az ellenkezőjére nincs példa.

    Egy esetleges komoly gázvitának csak egy nyertese lehet: az Usa.

    Európának szüksége van a gázra, Oroszországnak pedig a pénzre.

  30. 20, Curix

    Szerintem a nyugat gazdasági ereje már csak legenda, és csak az tertja fenn, hogy még sokan hisznek benne.

    Látod, hogy az EU már csak úgy tudja a normalitás látszatát fenntartani, hogy a kisebb országokat beáldozza egymás után, de ez se elég, az IMF-nél is kell kalapolnia…

    Szerintem Kína csak a megfelelő pillanatra vár, hogy bemondja az ultit az USA-nak… Addig meg profitál…
    Az USA nem csak anyagilag függ Kínától.
    Ha belepisil a cica a szellőztetőbe, és Kína megszüntei a ritkaföldfémek exportját meg néhány számítástechnikai cuccét, akkor az USA úgy begől mint a pinty.
    Mert Kína röhögve kibírná, hogy kiesik párszázmilliós kenyérpirító, laposTV, meg hálózati csatlakozó meg hasonló kütyük exportja, de ebbe az USA belezakkanna.

    Persze, Oroszország egymagában is elég erős, de az USA-hoz kevés, ez igaz… De a BRICS-el a háta mögött (köszi a javítást, Szása) már másképp áll a leányzó fekvése.
    És az EU sem feltétlenül marad végig az USA szolgálatában…
    Ott fogják szabotálni az aggresszív nagy testvért, ahol csak lehet…

  31. Attila,

    nem gondolom hogy az EU gazdasági teljesítménye legenda lenne, sőt sokkal valóságosabb, mint az USA-é. Az EU nem állt neki pénzt nyomtatni, ha az USA szemétsége miatt nem költ Európa 5000 milliárdot a bankokra, akkor az EU ma élne és virulna a világ legerősebb gazdasági egysége lenne (így is az).
    Ezen belül már persze lehet szidni az EU-t, de ez így van.

    Kínának szüksége van a nyugatra, ahogy az oroszoknak is. Az országok annyi, de annyi szálon fűződnek már össze, hogy ebbe a gazdasági környezetben ezeket nem lehet szétvágni csak úgy.
    Tévedsz Kínával kapcsolatban, neki igen is termelnie kell különben megáll a fejlődés. Szüksége van az EU-ra, USA-ra. Épp feljebb írtam, hogy bármikor bedönthetné az USA-t nem teszi, mert nem érdeke!

    Szerintem jó az új felület csak a színeket kell összeválogatni, mert ez a rózsaszín nem előnyös, de nehezen is olvasható sok helyen. Számozás hiányát megszokjuk.

  32. Azért vegyük figyelembe, hogy az USA még mindig a legnagyobb katonai hatalom!

  33. Mobilon csak fektetve olvasható az oldal, mert túl nagy a bugyirózsaszín margó kétoldalt. Ezen felül, ha hozzászólást olvasok és újratöltöm az oldalt megint rá kell bökni a hozzászólások betöltéséhez, különben csak a cikket hozza ki. Mindezen felül a hozzászóló avatarja elfoglal feleslegesen egy oszlopot ezzel is tovább szűkítve a helyet a hozzászólásnak: kellemetlen így olvasni.

  34. 34:
    A bugyi rózsaszínen tudtam volna változtatni, a többin nem. Basszus. Unom már ezt a képet, de ezen a sablonon már nem lehet képet cserélni. Amin lehet, az meg mind „béna”.

  35. Szia 29 !
    Írod a fentiekben:
    „a felébredők 90% egy újabb álomvilágba, pókhálóba gabalyodik”
    Pontosan mire gondolsz ? Mihez, kihez képest gabalyodik pókhálóba ?
    Kifejthetnéd címszavakban.

  36. 35: Biztos, hogy sehogy sem lehet cserélni? Számítástechnikában minden lehetséges!
    Tény, hogy ez a legjobban használható felület, de én megszoknám a másikat is, ha átállítod a színeket.

  37. Feco,

    Kína nem dollárfüggő, mert tonnákban áll neki bespejzolva a dollár. Ráadásul az EU nagyobb kereskedelmi partnere mint az USA.
    Oszt mégis dollárban kereskednek… logikus, nem?

    Ráadásul ez a „legnagyobb katonai hatalom” is már mitológikus.
    Mit bénázott Irakban és Afganisztánban !
    Már Iránt és Szíriát se merte bevállalni.
    Az irak elleni logisztika felépítése is eltartott egy darabig, pedig szinte mindenki besegített.

    Oroszország meg Kínával, Indiával a háta mögött azért nagy falat lenne.
    És nincs kizárva, hogy az arabok is besegítenének a maguk módján… nekik is vannak rendezetlen számláik az USA-val.

  38. A lényeg, hogy Kelet valamint Közép-Kelet Európa kevesebbet fogyasszon gázból, gazdasági zavarkeltés. Amennyi csak lehet, maradjon a földben. Egyet meg kellene érteni, a következő évek nem a növekedésről fognak szólni. Itt csak egy kérdés marad, a leépülési folyamat szervezett vagy szervezetlenül zajlik, ha utóbbi az káosz. Véleményem szerint végülis a cél ua. nevezetesen, hogy kevesebben pusztítsák a levegőt.

  39. 37:
    A WP-nél (ingyenes) vannak sablonok, amiket különböző buzgó mócsingok adnak át ingyenes használatra. Egészen biztos lehetne rajtuk változtatni, de csak a tulajdonoson át, akik lehetővé tesznek egy csomó variációt, de a megszokott, eredeti sablonnál a főoldal képe már nem cserélhető. Van még két tucat sablon, a kép mindegyiknél változtatható, de minden más szar. Amivel most próbálkoztam az még a legelfogadhatóbb, mert legalább a hozzászólások kronologikusan jelennek meg, de nem ugrik oda, amelyik hsz-a válaszolni akarsz. Szóval nehézkesek. A jelenlegi egyszerű forma messze a legjobb. Csak a kép már a könyökömön jön ki.

  40. Curix,

    Itt van valami ami sántít.
    Az EU nagy lendülettel beindult, de az amerikai mérgezett paírok padlóra küldték… De nem szólt egy kukkot se, csak lenyelte.
    Szóval nem értem, hogy milyen okok miatt hajolt be az USA-nak.
    Itt kell hogy legyen valami nagyon mocskos dolog, hogy az EU-ban egyik politikus sem merte büntetőjogi alapon kikérni magának azt a gigantikus csalássorozatot, amivel az USA bedőtötte az európai gazdaságot.

    Tehát hiába nagyobb és erősebb az EU-s gazdasága mint az amerikai, mégis az USA diktál és megtiltja hogy az EU saját pénzt bocsásson ki.

    Szerintem lehet valami abban hogy az USA még mindig ellenségnek tekinti az EU-t, és ezért állomásoztat még mindig több mint 70,000 katonát Európában.

    Kínának csak addig érdeke az USA-val üzletelni, ameddig a béke látszata megőrizhető. Az nyilvánvaló, hogy az USA a csendeóceáni térségben is hegemóniára törekszik. És ha kenyértörésre kerül a sor, akkor az USA-kínai kereskedelem befagysztásával az USA járna rosszabbul, mert se pénztartaléka
    se árukészlete nincs, hogy kiváltsa a kínából özönlő termékeket.
    Kína jópár évet ki tudna bekkelni, de az USA két hónap után összecsuklana… neki ugyanis MÁR NINCS számottevő használati cucc termelése… az amerikaiak már azt is elfelejtették, hogy milyen a csavarhúzó… nem beszélve arról, hogy az alapanyagellátás sincs megoldva.

  41. 41 Tibor bá: cseréld ki fájlszinten a képet ha máshogy nem megy. Ha nehézséget okoz, küldd át nekem,hogy mire akarod cserélni én pedig visszaküldök egy pont akkora méretűt amit a rendszergazdi fel tud tenni az aktuális helyett.

  42. 42:
    Jugoszlávia egy európai ország volt, ahol az USA megmutatta hogyan jár az, aki nem engedelmeskedik, akár Európában is. És ne feledjük, hogy Németország és Anglia a mai napig meg van szállva. Minden igaz, amit írtál, de Washington katonai ereje iszonyatos. Szárazföldi háborút nem képes megnyerni, ez tény, de tönkre tud bármit bombázni, lásd Gáza. Némi reménysugár, hogy a Fekete tengeren orosz vadászbombázók meg tudtak két hajót is lepni, amelyek radarja egyszerűen nem jelezte az orosz gépek közeledését. Pillanatnyilag Washingtonban ezen gondolkodnak. lehet, hogy pont ezért van most Ukrajnában tűzszünet.

  43. 43: Tiborbá a rendszergazdi, úgyhogy le a kalappal előtte! 🙂
    De szerintem is csak a JPG/PNG/GIF képet kell cserélni.

  44. 32!
    így van.
    44!

    „lehet, hogy pont ezért van most Ukrajnában tűzszünet.”
    Azt nem mondanám hogy tűzszünet van,mert sorra kapom a mindennapi gyilkos képeket..De elhalasztani látszódik az EU társulása Ukrajnával..
    Most Obamáék Szíriára koncentrálnak..Na még abból mi lesz?

  45. 39-re Attila!

    Pont ezért dollárfüggő Kína, gondolom az USA-tól vásárolt értékpapírokra gondolsz de van itt még más is. Nevezetesen: a kínai nyugdíjak összege dollárban van tartva.
    És ha nem is logikus dollárban kereskedni ez már egy hagyomány. 20-30 évvel ez előtt nem volt más komolyan vehető valuta(ez jelenti a dollár erejét), és ha az enyém lenne ez a kialakult privilégium, hát minden erőmmel megtartanám…

    Tökmindegy mit bénázott itt vagy ott, az USA-é a legkorszerűbb haditechnika, és a pilóta nélküli rendszer kifejlesztésével megint mérföldekre van az amúgy is utána kullogó bolytól.
    Lojális háborút nehéz vívni de ha takarítani kell, megnyugodhatsz, menni fog.
    Tehát semmiképp nem tartom okosnak leírni a világ vezető hatalmát, még ha rogyadozik a szék akkor is… nem véletlenül van ott ahol van.

  46. Láttátok biztosan Lázár legutóbbi megjegyzését a témáról: az orosz gáz nélkül rövid idő alatt működésképtelenné válna Magyarország

  47. Az hogy mennyire a legkorszerűbb az amerikai haditechnika, igen relatív, még akkor is, ha egy az egyben hasonlítjuk például a szovjet-orosz haditechnikával. Nem mindegy ugyanis, hogy azt az orosz haditechnikát ki használta, használja.

    Olyan tévhitek vannak e téren, hogy a szakember csak hüledezik.

    Az orosz (szovjet) haditechnika „leszereplése” ugyanis kicsit komplexebben vizsgálandó. Először is, mert bármilyen haditechnikai eszköz csak akkor maximalizált teljesítményű, ha abban a rendszerben dolgozik, amibe tervezték. Ha a rendszer számos eleme hiányzik, akkor kb. szart sem ér.
    Példa: a szovjet PVO keretein belül egy elfogó MiG-23P nagyon veszedelmes eszköz volt. Ugyanez a típus exportálva – MiG-23ML – a megfelelőp földi rendszerek nélkül nem sokat ért.
    Példa: egy önjáró 2S3 önmagában semmi, de ha a teljes rendszer rendszeresítésre került (1V12 rendszerek, Zoopark, SNAR-10, Piramida stb.), még ma is egy veszedelmes tűzérségi eszköz.
    Példa: néhány MiG-25PD és MiG-29 semmi, de ha 8 MiG-31-es falkában több száz km-es vonalban pásztáz, átjátsza az adatokat és továbbítja a MiG-29-eseknek, akkor már ér valamit.
    Nem akarom nagyon részletezni.

    Valóban technológia szempontjából az amerikai jobb az orosznál, fejlettebb, de kérdés kinek mi a doktrínája. Az oroszé védelmi, az amerikai támadó, s ehhez kell a mindenkori fölény, a kis államokkal szemben ez működik is, amíg nem asszimetrikus hadviselésbe megy át, akkor már ugyanis nem. Oroszország és Kína ellen nem működne. Példa: az orosz haditengerészet nem gyengébb, hanem eleve atommal csapna oda egy CSG köteléknek.

    Legendás az AK sorozat és az M16 közötti különbség; utóbbi szar volt, a mai változatai sem a jobbak, se szerkezetileg, se lőballisztika terén.

  48. Épp tegnap volt a világpanorámában hogy kérdezte Szaniszló hogy lehet e III világháború, mire Nógrádi azt mondta hogy semmiképp sem, mert az atom elpusztítaná európa 90%-át.
    De szerintem azt itt elfelejtik , hogy atomot részlegesen is be lehet vetni nem kell totális atomháború, elég pár nagyváros és csökken a népesség.Ha jól tudom már van olyan atom is ami később kevésbé sugároz…de javítsatok ki ha tévedek.
    Szóval szerintem elképzelhető forgatókönyv a nem totális atomháború , hanem csak kilövünk 10-et ide 10-et oda.Az mondjuk 20 nagyváros ,ami lehet kb. 40-60 millió ember mínusz.

  49. És miért kellene ezt a háborút Európában megrendezni? Az IS szerintem pont erről szól, egy kiegyezés a nagyok részéről (ők hozták létre), és mindenki kilövöldözheti magát arab országokban, ezáltal fellendül a GDP. Mindenki jól jár, Oroszország is eladhat rengeteg fegyvert, Franciaország is, az EU is, USA is. A helyiek meg majd elpufogtatják. Már csak ki kéne terjeszteni az IS hatalmát Egyiptomra és Iránra, és „apa kezdődik”…

  50. 50: Nem értem Nógrádit. Egy elektronika nem engedi kilőni a tölteteket mert az európai lakosság 90%-a elpusztulna?

  51. off..
    Aláírták a társulási szerződést az EU és Ukrajna..

  52. Nukleáris háború: a mai töltetek mérete 0,1-0,8 megatonna. Ezek nem okoznnak nukleáris telet. Nógrádi a.) nem mondhat el mindent vagy b.) ő sem tudja. (A b.) nem kell felhorkanni, nem egy szakemberrel talélkoztam már, aki ezzel nincs tisztában.)

    Amúgy a töltetek elsődlegesen USA és Oroszország között röpködnének, Európában csak a B61-es atombomba bázisok (egy-egy Németországban, Belgiumban, Holandiában, Olaszországban és Törökországban) kapnának és a rak.véd.program bázisai (egy Románia 2015-től, Lengyelország 2018-tól) és ha nem kussolnak, Egyesült Királyság és Franciaország.

    Sok forgatókönyv lehetséges, egyik sem okozza az emberiség pusztulását.

    Például a legrosszabb forgatókönyv szerint hazánk – lévén NATO tag – is kapna: Budapest, Pápa, Fehérvár, Medina. Mindegyik egy 100kt töltetet légirobbantssal, fallout nélkül. 1 ICBM.

    HEMP-ről végkép csend van, pedig 1-1 töltet USA és Európa felett és lőn kőkorszak, azaz minden elektromosság tova tűnne.

  53. Méghogy a Nógrádi ne tudna bármit is a világon? Nem gondolod komolyan!
    Eszméletlen egy ürge, én nagyon élvezem, mikor beszél. Nem azért, mert komolyan veszem amit mond, hanem értékelem azt a bűvészmutatványt, amit a szavakkal csinál.
    Nem lehet neki olyan váratlan kérdést feltenni, amire látszólag ne lenne azonnal egy kész sémája, amit azonnal, nagy magabiztossággal, akkurátusan pontokba szedve kiterít.
    De azért érdekes lenne egy-egy ilyen korábbi nyilatkozatát összepárosítani az utólag bekövetkezett valós eseményekkel.
    De nem olyan ember, akinek ez kedvét szegné a következő nyilatkozatára…

  54. 55:
    Nógrádi abszolút felkészült, de kitűnően tud falazni.

  55. 55 hubab és 56 Tibor bá’

    Nógrádi etalon, kötelező, tisztelem. Lehet, félreérthető voltam.
    De amúgy tényleg sok szakembernek fingja nincs a nukleáris fegyverekről, illetve a hatásokról.

  56. 56!
    Pontosan Tibor bá.Én is észrevettem.Mert nem akar megijeszteni senkit..

  57. Nem annyira szorosan a gázháborúhoz tartozik, de…:

    Ukrajna: Józanságot kérnek a volt kémek.
    Egykori amerikai hírszerzők is kétségbe vonják, hogy Oroszország le akarná rohanni Ukrajnát. Ugyanakkor puccsként írnak a február 22-ei kijevi eseményekről. A magyar közönséget viszont még mindig manipulálják.
    http://bekialtas.blog.hu/2014/09/17/ukrajna_jozansagot_kernek_a_volt_kemek

    Európa Oroszországra lesz utalva:
    Bár az USA geopolitikai érdekei miatt Oroszországot ma mumusként láttatja a nyugati média, az Európa egy részét, köztük Magyarországot is fenyegető ISIS dzsihádistáinak megfékezése lehetetlen lesz az oroszok nélkül.
    http://bekialtas.blog.hu/2014/09/18/europa_oroszorszagra_lesz_utalva

  58. 54. Jövőnk: az atombomba EMP hatásáról azért van kuss, mert az az ász a pakliban. 😉
    Egy egy atomtöltet elpukkantva a megfelelő magasságban és Európa (vagy az USA) sötétbe borul hosszú időre (természetesen ez fordítva is igaz). Egy héten belül a vízhiány a lakosság nagy részét kivégezné, a maradék egy részével az éhség végezne rövid időn belül. A többi a Mad Max-et megszégyenítő világban küzdene az életben maradásért.

    Nem kell totális atomháború, elszennyezett világ, ha ki akarnák irtani a felesleges embereket. Megoldanák ezt saját maguk is. A döntéshozók pedig ezt már át tudnák vészelni az óvóhelyeiken.
    Ha vége van a meccsnek, akkor előjönnek és felépítik a vágyott világukat.

  59. 60:

    Ez az EMP túl van játszva. Leföldelt fémkalitkában röhögve át lehet vészelni.

  60. 61
    Faraday ketrec. Hm, nem minden esetben, a HEMP-E1 kb. a 4. nanomásodpercben éri el a csúcsát, s a rácssűrűség nem biztos, hogy megfelelő, akkor behatol. Ha antenna van, behatol. Így az autó is kampec. (Egyik szakanyag szerint, másik szerint nem minden esetben.)

    Tibor bá’ mi emberek a házban is átvészeljük, meg a kertben, de a lakásban minden pukk, meg az utcában a vezeték, meg az országban a távvezeték…

    Starfish prime esetében Hawaii-n pukkantak a lámpák, műholdak semmisültek meg, a hülye amcsik mérőműszerei meg szétdurrantak a júesznévi hajók fémketreckéiben.

    Ez egy nagyon is reális veszély, ahogy 60-as írta. Igaz más a SREMP és a HEMP.

  61. 60 hosszú idő helyett, inkább örökre. A károkat nem lehetne helyreállítani, illetve mire igen, addigra nem sokan maradnának. Ugyanakkor, az elit vígan átvészelné, ahogy Tibor bá’ utalt rá közvetetten. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük