(1435) Az elcseszett pávatánc

Tibor bá’ online

 

~q400Van egy olyan magyar mondás, hogy a fák nem nőnek az égig, amit egyes fák nem vesznek tudomásul, mert gyors növekedésük közben elveszítik józan eszüket, ha ilyennel egyáltalán rendelkeztek. Ez most természetesen az aranyérmes magyar fő pávatáncosnak szól.

Orbán Viktor több éves pávatáncolás után beavatta az országot e nemes tudomány rejtelmeibe. A kolbásztöltő, kisüsti pálinkát főző magyar miniszterelnök nagy ívben tesz a diplomáciára, mert tapasztalatai szerint gól sose születik tárgyalásból, kizárólag csak abból lesz gól, ha a csatár kiugrik és merészen a kapura tör, természetesen a labdával együtt. És ez működött.

Működött, mert a brüsszeli diplomaták nem tudtak vele mit kezdeni. Amikor az Európai Unió alapokmányát szerkesztették eszükbe se jutott, hogy egy felcsúti tahóból is lehet miniszterelnök, aki elnyert pozíciója ellenére úgy fog viselkedni, ahogy az a magyar falvak kocsmáiban honos. Orbán pávatáncának egyszerűen nincs ellenszere.

Most azonban megfordult a szél járása, Orbán – a lelkesen tapsoló góbéktól körülvéve – kijelentette, hogy kell a fenének a demokrácia. Ez eddig rendben van, Washington csak papol a demokráciáról és az emberi jogokról, de ha az érdeke úgy kívánja, nagy ívben tojik rá. De Orbán itt nem állt meg, azzal is előrukkolt, hogy Putyint kell követni, mert az a siker záloga.

El tudom képzelni, hogy normál körülmények között Washington még ezt is lenyelte volna, sőt az amerikai zsidóság (ami ugyebár megszabja az amerikai külpolitikát) még a hisztérikusan megtámadott emlékmű ügyre se kapta volna fel a fejét. Na, de Putyin, pont most.

Én nem kapok a miniszterelnöki hivataltól sok millió forintot tanácsadás címen, ezért kénytelen vagyok ingyen előállni az elképzelésemmel. Amikor Amerika ki akar nyírni egy országot (és teljesen mindegy milyen okból kifolyólag) akkor azzal nyit, hogy az ország (Irak, Líbia, Szíria….) vezetőjét kikiáltja veszélyesnek az emberiségre nézve, amit a szakzsargon démonizálásnak nevez. A legfrissebb démont ebben a pillanatban úgy hívják, hogy Vlagyimir Putyin, akit el kell pusztítani. Vagyis jelenleg annál nagyobb hülyeséget nem lehet elkövetni, mint Putyinhoz kötni az ország szekerének a rúdját, ahelyett, hogy nullifikálta volna a paksi szerződést. De ha ez nem jutott az eszébe, akkor csak arra kellett volna felfigyelnie, hogy a kis Antant hogyan helyezkedik.

Egy-kéz éve gondoltam is rá, 500 év után ez lesz az első háború, ahol végre a nyertes oldalon fogunk állni. Egy nagy frászt, az utolsó pillanatban ezt is elcsesszük. 😀

________________________________________________________________
________________________________________________________________
__________________________________________

35 gondolat erről: „(1435) Az elcseszett pávatánc

  1. Ez a suttyó paraszt mindenki számára vállalhatatlan.
    Imént jelent meg a hír, hogy már Angliában sem bírják a formáját, levették az Oxfordi Egyetem híres diákjainak listájáról.

    Bár Anglia nem az az ország, ahol a kormány gyorsan alkot egy egyetemet, hogy egy plagizáló volt csaló számára újra doktori címet adjanak, de ez igen erős figyelmeztetés. A felcsúti tahó már Angliában is „persona non grata”.

    A következő lépés az lesz, hogy a szeretője (mármint Putyin) fogja megtagadni.

    Szégyen.

  2. 1:
    Amit írtál, ahhoz nem lehet mit hozzátenni, legfeljebb cizellálni lehetne. 😀

  3. Csak nehogy Orbán legyen a következő démonizált zsebdiktátor, aki úgy jár mint Szaddám, Kadhafi vagy Aszad. Vagy méginkább: nehogy mi legyünk a következő ország, ami így jár, mint ezeké.

  4. Ennyire azért nem tartom vészesnek Orbánt, hogy idejönnének külföldről érte (a pár évvel ezelőtti izraeli felderítőgépek sincsenek még tisztázva és akkor talán már az ő kormányuk regnált). Közben keresem a fenti oxfordi esetről a hírt és nem találom, sőt a Pembroke Oxford alumni listája előhozza a nevét.

    Putyin is szabadságharcát vívja, nem kell elítélni azért, mert a BRICS-hez tartozik 🙂
    Lehetnénk velük együtt a BRICSH részeként mi is. Erre már Orbán is büszke lehetne!

  5. Orbán Brüsszelben majd egészen mást fog mondani erről a tusványosi beszédről – mindig így volt – más a szöveg a támogatói körben, meg más kifelé.
    Az EU pénze nélkül a kormány gyakorlatilag semmilyen fejlesztést nem tud finanszírozni, OV továbbra is kénytelen lesz pitizni Brüsszelnek.

    „ahol végre a nyertes oldalon fogunk állni” Egy euroatlani – orosz /+kínai/ háború esetében nem biztos, hogy az előbbi nyerne egy hagyományos háborúban.

    Szerintem az, hogy OV szerint Putyint kell követni, nem több, mint a hihetetlen hatalomvágyának a megfogalmazása. Nem a gazdasági sikerekről van szó /sok mindent nem tudnak felmutatni az oroszok e téren/, hanem az egyszemélyi autoriter hatalomgyakorlásról. Hogy király lesz, kormányzó vagy „álamelnök”, az majd idővel kiderül. Én a kormányzóra tippelek… mivel mostanában nem fagy be a Duna. 😀

  6. 6. Observer

    Én meg arra tippelek, hogy 2017-ben, mielőtt lejár Áder megbízatása, a kormány megszavazza, hogy 9 évre választanak köztársasági elnököt, és Ádert a csúti zsebdiktátor (OV) fogja váltani. Már 2016-ban Orbán „közelít a helyszínhez”, mivel a Miniszterelnökség Központi Hivatala a Várba fog költözni.

    http://bit.ly/1pyWdGp

    Szóval én arra tippelek, hogy 2017-től O.V. lesz a köztársasági elnök, és Lézer Jani pedig a miniszterelnök.
    Még tovább „betonozzák be” a hatalmukat. 😮

  7. Számomra kicsit sufnisulinak tűnik. Nem is tudom létezik-e másik oxfordi felsőoktatási intézmény, amiről Oxford híres hely lett.
    Politikusi pályához elég és talán hasznosabb is lett volna mondjuk a békásmegyeri Zsigmond Király Főiskolát elvégezni.
    Sok vezető és politikus végzett ott és milyen jó körülményeket teremtettek maguknak. És még az se tűnne fel, ha idegen nyelvet se tud.

    Oxfordban ez nehezítő körülmény lett volna.

  8. Szerintem üzenjünk hadat mindkét félnek, nehogy kimaradjunk a több száz éves rossz oldara helyezkedés „áldásaiból”.
    Hogy miért érdemes:
    1. Ha a háború következményeként az emberiség kipusztul, legalább odaát majd elbüszkélkedhetünk, hogy meg mertük tenni.
    2. Ha csak egy kis része éli túl a háborút, azoknak teljesen mindegy lesz a végén, hogy ki kivel volt anno.
    3. Ha megmaradnak a nemzetállamok, akkor még simán kimagyarázhatjuk magunkat később, hogy mi végig a nyerő féllel voltunk, csak muszáj volt színlelni.

  9. Oxford nem annyira a tudás miatt fontos, hanem az ott kiépíthető kapcsolatok miatt.
    Orbán kiesett a pixisből, már akkor amikor hátat fordított neki.
    Az, hogy most törölték, azt jelenti, hogy a véleményformáló elit már hivatalosan is ellenségnek tekinti.

    A fene tudja… a globális elit kritikátlan kiszolgálása mit jelentene?

  10. 14:
    Egyenlőre még a véleményformáló elit számít, Orbán már nem számít mert azt hitte, hogy végig pávatáncolhatja az egész életét.

  11. Figyelve a nap eseményeit, úgy látszik, nagyon nagy pofont kapott a pávatáncos. Most próbál felkapaszkodni a padlóról, és azon gondolkodik, mit is mondjon. Talán: „ezek a liberálbolsevik angolok teleköpködték a padlót, és ezért csúsztam el…”.

    Az az érdekes, senki meg nem szólal fidesz oldalról az ügyben. Ugyanis itt kevés már a „részegemeberekbeszéde” duma, mint a szopatásnál. Az MNO napközben elővette a csodafegyverét, Torkost, aki csak a Mocsárosbüdöskéről tudott írni, és a nemzeti keresztény kurzusról (zsidó létére). Gripen-baby hallgat, Arogáns Tóni szintén, Navrasics meg nagyon fontos államügyekkel foglalkozik (egy idióta polgármester akcióival).

    Mivel a pávatáncos még a földön van, jelenleg még nem ütik. Abban a pillanatban, hogy feltápászkodik, megy a következő pofon. Ki fogja adni? Talán Merkel. Vagy a lengyelek.

  12. Oroszország nem vesz át a lengyelektől zöldséget és gyümölcsöt, sőt várhatóan több Eu-s országgal szemben is bevezetheti ezt a szankciót most, a betakarítások közepén. Ugyanakkor valamit kell enniük az oroszoknak is, OV pedig jó kapcsolatot ápol néhány nagybirtokossal. Logikusnak tűnik a magyar termények orosz exportja.

  13. 18:
    Valaki így akar hatalomra jutni. Ez a tipikus „Johnny-come-lately”

  14. 17:
    a magyarok eladjak a termenyt az oroszoknak a lengyelek meg eladjak azoknak akiknek a magyarok adtak volna el, ha nem adjak el az oroszoknak. es mindenki boldog. szerintem ez csak ugy mukodik, ha az orosz nem eszik zoldseget mert akkor valoban nem tudja eladni lengyelorszag vagy csak nagy veszteseggel bar meg akkor is van szaritas, fagyasztas, szaritvafagyasztas stb. 🙂

  15. Azért a vesztes oldal elég kényes része a dolgoknak. Gazdaságilag az E.U-nak nem biztos hogy annyira hiányzik az Amerikai Egyesült Államok. Minden stratégiai gazdasági szempont bizony kelet felé húzza a mérleget. Ezen kívül jelenleg mind a közel keletnek, mind Kínának, mind az oroszoknak tele van a töke az USA-Izrael társulással, az EU meg a köldökzsinór végén van mint újszülött, de a földgáz csapról még le nem választható csecsemő. Stratégiailag az oroszok arra várnak, hogy a teljes közel kelet „deamerikaizálódjon” ez szerintem némi orosz ráhatással elég jól alakul jelenleg. és ha nincs, vagy kevés az üzemanyag a háborúhoz akkor bizony nehéz lesz azt megnyerni. Fogalmazzunk úgy, hogy az USA és Izrael jelenleg jobban be van szarva mint Putyin, és ezt bizony Putyin ki is fogja használni.

  16. „A teljes üzlet 460 milliárdot vitt el, ebből 260 milliárd volt a tényleges vételár, 110 milliárd a részvények értéke. Pedig a most nyilvánosságra került kalkulációkból világosan kiderül, 111 milliárdot az Eon Földgáz Trade (EFT) és az E.On Földgáz Storage (EFS) együttesen legfeljebb az E.On álmaiban ért: abban az esetben, ha semmilyen kockázat nem lengi körül a vásárlást.”

    http://index.hu/gazdasag/2014/08/13/eon/

    Tegyük e mellé a „tartós befektetés” MOL pakett értékvesztését.

    Ha a nyugdíjpénztárak „eltőzsdézték” a nyugdíj megtakarításokat (meg lehetne itt említeni az állami vagyonvesztést a nyugdíjpénztári vagyon felszámolása során), akkor ezt minek lehet nevezni?

    Ha a kormány gazdaságpolitikája be fog dőlni, akkor ezek a befektetési gyöngyszemek megint a bekerülési ár alatt lesznek privatizálva a szükséghelyzetben?

  17. „A hosszú távú szerződést az oroszokkal 1996-ban még a Mol kötötte, a régióban a legrosszabb feltételekkel. Hogy miért nem sikerült jobb alkut kötni, arról inkább csak találgatni lehet, a legegyszerűbb magyarázat, hogy a magyar fél nem volt szakmailag kellően felkészült. Nem számoltak a gázárak meredek emelkedésével, és az energiahatékonyság javulásának szerepét sem vették kellő mértékben számításba. Nem határoztak meg felső limitet az árakra, túl szűk mozgásteret kaptunk az átvett mennyiség meghatározásában is.”

    http://index.hu/gazdasag/2012/12/12/e.on/

    „Bár a konkrét szerződés részletei nem ismertek, nagyjából biztosra vehető, hogy az E.On már évek óta nem tudja átvenni az éves kötelező mennyiséget, így viszont aztán a make-up gázt sem hívhatja le. Ez a rendszer az évtized végére lényegében kezelhetetlen terhet jelentett a cégnek, a német anyacég a szerződés több részletét is újratárgyalta.”

  18. 23:
    Azt mondja az angol mondás, hogy ne keres okokat, ha a hülyeség kellő magyarázatot ad. (When stupidity is a sufficient explanation, there is no need to have recourse to any other.) Ennek ellenére én azt gondolom, hogy itt a magyar fél lefizetésének esete áll fenn.

  19. „Eufemisztikusan szólva szokatlan tranzakció keretében szerezte meg közpénzből az állam az E.on magyarországi földgáz-nagykereskedőjét és gáztározóit: a vételárat már a cégek teljeskörű átvilágítása és a szerződés kitárgyalása előtt, a miniszterelnök és az Eon vezére közötti szándéknyilatkozatban meghatározták. Sőt, az előterjesztés szerint a szerződés teljes kitárgyalásáig az E-on nem volt hajlandó teljeskörű iratbetekintést biztosítani a magyar állam képviselőinek, épp a legfontosabb üzleti kockázatokat tartalmazó szerződéseket csak a szerződések parafálása után (előterjesztés 7. oldal) volt hajlandó megmutatni.

    Nyilván nem véletlen, hogy mindenki az ülepét védte a tranzakció során: az MVM olyan előkészítő anyagot készített, ami olyan kiemelkedő árazási és finanszírozási kockázatokat azonosított, amelyektől épeszű ember csak menekülni akar. A Vagyonkezelő gazdasági főigazgatója véleményében hasonlóan járt el, mindenképpen miniszteri döntést javasolt a témában. A Vagyonkezelő igazgatósága is csak miniszteri utasításra (részvényesi joggyakorlói határozatra) adta ki az MVM közgyűlésre szóló, az E.on-cégek megvásárlására vonatkozó mandátumot, Németh Lászlóné az utasításában pedig a Kormány határozatára hivatkozott.

    A legfontosabb kockázatként az előterjesztés a földgáz-nagykereskedő Take-or-Pay kötelezettségét említi, amely azt jelenti, hogy az orosz Gazprommal fennálló hosszú távú földgáz-nagykereskedői szerződés alapján egy előre meghatározott mennyiségű földgázt akkor is ki kell fizetnie a magyarországi nagykereskedőnek, ha egyébként azt nem nem tudja értékesíteni. Ezt a szintet még jóval a világgazdasági válság miatti fogyasztáscsökkenés előtt határozták meg, vagyis a Take-or-Pay automatikusan milliárdos nagyságrendű veszteséget termel a magyar földgáz-nagykereskedő számára.

    Leginkább emiatt lőtte be a nagykereskedő piaci értékét akár -600 milliárd forintra az előterjesztés, ami azt eredményezi, hogy kedvezőtlen esetben a 261 milliárdért megvásárolt teljes csomag (nagykereskedő+tárolók) lehet hogy csak -355 milliárd forintot ér. A különbség 616 milliárd forint. Az előterjesztés maga rögzíti, hogy a Take-or-Pay kockázat csökkentéséről csak a tranzakció zárását követően lehet egyezteti az orosz Gazprommal, vagyis akkor, amikor már a kockázatot végső soron a magyar állam magára vállalta.”

    https://atlatszo.hu/2014/08/13/akar-600-milliard-forint-veszteseget-okozhat-az-eon-foldgaz-nagykereskedo-megvasarlasa/

    Tényleg felesleges a háttértanulmányok készítése, ami pl. Paksi szerződés előtt nem történt meg.
    Mert itt úgy néz ki ebben az esetben volt, de nagy ívben szartak bele.

    Direkt vagy eredendően hülye döntéseket a hatástanulmányok megléte vagy hiánya nem befolyásolja.

  20. 25:

    Már többször megírtam, hogy a nyilvánvaló jelek szerint mindenben egyszemélyi döntés születik. Az ország úgy bukdácsol előre, ahogy Orbán szinte gyerekes módon ötletel. Mivel személyes diktatúráját kegyetlenül építi, senki se mer ellentmondani neki, sőt tapsolnak a hülye ötleteihez. Semmi kétség ahhoz, hogy ragyogó elméje van, de nincs olyan ember a világon, aki mindenhez ért. Legnagyobb hibája az, amit a létező szocializmusból megtanulhatott volna, hogy a legjobb intézkedés is elbukhat a végrehajtáson. Már pedig csak egy Orbán van, nem 10 millió. A rendeleti kormányzás rákfenéje, hogy a nagy tömegek éjjel-nappal azon törik a fejüket, hogyan lehet kijátszani, azt a saját hasznára felhasználni.

  21. Tibor bá’, most először olvasok tőled valami pozitív értékelést is Viktorról, mert eddig csak pszichopata, elmebeteg volt posztjaidban.
    Pedig én is már régóta kettősen értékelem.
    Én is úgy gondolom, hogy azért messze átlag feletti képességekkel rendelkezik, és ha már sokan cigányozzák, ilyenkor azt szoktam mondani, hogy bár minden cigánynak ennyi esze lenne, és ennyi beilleszkedési készsége lenne a társadalmi gépezetbe. 🙂
    A probléma számomra sem a képességek oldalán jelentkezik, hanem a politikai irányultságán.
    Azért örülök, hogy ezt az oldalát is felvetetted, tettél a mérleg másik oldalára is, mielőtt valaki azt gondolja, hogy elfogódottan szimplán hülyének nézed…

  22. 27:
    Egy zseniális elme is lehet pszichopata. Nézd, engem a személy nem érdekel, nekem a jelenségekkel kell foglalkoznom.

  23. 28: Igazad van, a maga módján minden sikeres diktátor zseni volt. 🙂
    De azért jót tett az összképnek, hogy ezt is leírtad…

  24. A Kisantant elég érdekes, a csehek, szlovákok éppúgy korunk Berlinjének nyalnak, ahogy Orbán és ahogy Horthy, a román, szlovák, horvát vezetés Hitlernek. Eddig Orbán teljesen ésszerűen viselkedik. Annál inkább, hogy a románok most nem „korunk Berlinjét” választották, ha Putyin győzne, ebből még akár valami revízió is lehetne… (nem tartom esélyesnek, csak jelzem, mi viszi például Ficót Moszkva távborába)

  25. 30:
    1938-ban azon kellett tökölni, megnyeri-e Hitler a háborút. Most azon kell tökölni, hogy mi következik be előbb. Az USA összeomlása, vagy az Ukrán-Orosz háború beindulása. — De van más is. Mi következik be előbb háború, vagy gázmentes tél.

  26. 31: márpedig a gázt Putyin állama szállítja (amíg szállítja!), ezért Viktor, Ficó és a cseh Moszkva-párti pávák is logikusan pávatáncolnak. A lengyeleknek szerencsére van egy még mindig komoly széntartaléka, de ettől még az ő főpáváikat levágnám a levesbe.

  27. 32:
    Csakhogy a gáz Ukrajnán keresztül jön(ne). Érdekes telünk lesz. 😀

  28. 34:
    Van benne valami. Az extra jólétben élők között van a legtöbb öngyilkos.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük