(1416) A Higgs boson, avagy az isteni részecske kalandja az emberiséggel

Tibor bá’ online

 

Peter Higgs (2011-ben)
Peter Higgs (2011-ben)

Valamikor régen, meg nem olyan nagyon régen úgy volt, hogy meg kell találni a megjósolt Higgs bosont, és akkor mindenre fény derül. Ez volt az egyik fő oka annak, hogy elképesztő költséggel megépítették a Large Hadron Colllider-t (erről már volt beszámoló). Ugyanis a részecskék fizika sztenderd modelljéhez ez a részecske még hiányzott. Most viszont arról érkezett jelentés, hogy két fontos, az LHC-vel együttműködő csoport felfedezte, hogy a Higgs boson szintén fel tud bomlani „down” azaz LE típusú fermionokra. Ez betekintést nyújt ahhoz, miként lép kölcsönhatásba a Higgs boson más részecskékkel.

Jegyezzük meg, hogy a sztenderd modell határozza meg az alapvető részecskék kölcsönhatásának természetét. A modell gyenge pontja, hogy a részecskék tömegét kísérleti megfigyelésekből számították ki, ahelyett, hogy az elmélet adna rá magyarázatot. A Higgs boson babrálása volt az első értelmes lépés e hiányosság megszüntetésére.

Különben – az igazság kedvéért – meg kell jegyezni, hogy bár 2012-ben bejelentették a Higgs boson megtalálását, valójában csak a várt tömegre bukkantak, feltételezve, hogy azzal a (várva várt) Higgs bosonra bukkantak. A következő hónapok azzal teltek, hogy vizsgálták, az új részecske bomlik-e és mire? Ugyanis ez a módja egy új részecske tulajdonságainak a feltérképezésére. A bomlás nem más, mint egy részecske átalakulása egy vagy több más részecskévé a fizikai törvények betartásával, mint például a tömeg és az energia megmaradásának elve. Azzal, hogy minden egyes részecske bomlásának gyakoriságát figyelembe veszik, elfogadható elképzelésre lehet jutni, hogy miként lehet az új részecskét begyömöszölni a meglévő elmélet kereteibe.

Egy felbomló részecskére jellemző másik adat a némileg ezoterikus „spin” nevű kvantumjellemző, aminek nincs megfelelője a makroszkopikus világban. Egy részecskének lehet egész számú spinje (0, 1, 2,…) és akkor bosonnak hívják őket, vagy törtszámú spinje (1/2, 3/2,….) és akkor fermionnak nevezik (emléket állítva Satyendra Bose és Enrico Fermi részére). Az anyagnak nevezett valami építőkövei a fermionok. Azokat a részecskéket, amelyek a részecskék közötti kölcsönhatásért felelősek, bosonnak nevezzük.

A Higgs bosonnal kapcsolatos kutatások kiderítették, hogy három egymástól eltérő módon következhet be: két fotonná, két W bosonná, illetve két Z bosonná. Részecske fizikai előrejelzések szerint, erre kizárólag a Hoggs boson képes. A CERN ebből következtetett a Higgs boson megtalálására 2013-ban.

A Higgs boson megtalálása valódi szenzáció. Ugyanis feltárja a Higgs boson és az elektromágneses, valamint a gyenge magerő kapcsolatát, amit még 1964-ben megjósolt Robert Brout, Francois Englert és Peter Higgs. De ahhoz, hogy a Higgs boson teljes mértékben hozza a megjósolt tulajdonságait közvetlenül fermionokra kell bomlania.

Ha van még türelmed, akkor folytatom. Az LHC-től kinyert adatok alapos tanulmányozása után a fizikusok kiderítették, hogy a Higgs boson fel tud még közvetlenül bomlani fermionokra. Azt figyelték meg, hogy a Higgs boson átalakult két tau leptonná (az elektron unokatestvére) vagy b-kvarkokra (a protonokat és a neutronokat alkotó „down” kvark unokatestvére). Ebből az következik, hogy a Higgs boson közvetlenül elektronokká is le tud bomlani, de ennek a bizonyítására az LHC nem elég nagy. Ha-ha-ha.

_________________________________________________________

Brout 2011-ben meghalt, de Higgs és Englert ma is élnek, és sikeresen megérték, hogy az 1964-es jóslatuk 2013-ban valósággá váljon.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_______________________________________

25 gondolat erről: „(1416) A Higgs boson, avagy az isteni részecske kalandja az emberiséggel

  1. Jól van. Szétszedni, bomlasztani, elvágni, összetörni már tudunk. Most 2-3000 évet ugyanilyen lelkesedéssel foglalkozni kéne az ellenkezőjével is. Átlátni a dogokat, egységben kezelni, összeilleszteni a részleteket, szervezetten gondolkodni. De úgy igazán nagyban. 🙂

  2. Látszólag nagyon okosak, de valójában nem .
    Ha okosak lennének, első dolguk lenne kitalálni, hogyan ne haljanak meg az öregedéstől. Akkor a többi dologra már lenne idejük.

  3. 2 Virág elvtárs
    Honnan tudod, hogy még nem valósították meg? Úgyse vernék nagydobra, nem jó, ha a pórnépnek örök élete van, akkor senki sem szaporodhat tovább.

  4. Ne viccelj már. Onnan tudom, hogy a legnagyobb zsenik is folyamatosan hullanak. 🙂

  5. Én nem feltételezem, hogy megtalálták az örök élet forrását, de ha megtalálták volna, simán megoldható a titokban tartása. Elég komoly eredmény lenne, hogy legalább annyira komolyan vegyék, mint egy tanúvédelmi programot. Valakinek a halálát eljátszani nem nagy ügy, aztán élhet tovább egy elzárt részen, ahonnan kifelé nem mehet adat az internetre.

    Elvis is csak hazament. 🙂

    De persze csak szétOFFoljuk a témát.

  6. 5 :
    Ez itt a gondolkodó értelmes emberek fóruma. Én ahhoz tartom magamat.

  7. Novobatzky Karoly mar az otvenes evekben elojott egy hasonlo, gyakorlatilag a Higgs-mechanizmussal ekvivalens elmelettel, csak sajnos ez akkor a vasfuggony miatt nem jutott ki nyugatra. Ha kijut, most o kaphatott volna (posthumus) nobel dijat.

  8. 7:
    A magyar tudósoknak meg volt engedve, hogy nyugati szaklapokban publikáljanak.

  9. 8:
    Kedves Tibor bá’ , Guzzi jól tudja , lásd Dávid Gyula (az ELTE oktatója) előadását az alábbi videóban:
    http://www.youtube.com/watch?v=tvZOb3629y8
    Az egész előadás érdekes , Novobátszkyról 33 perctől beszél az előadó. Azért lehet hogy neked is igazad van, és nem tiltás miatt merült újra feledésbe egy kiváló magyar kutató munkássága.

  10. Én Nagy Dénes Lajossal,Dénes Nagy Lajos,professzor Úrral (mikor hogy szólítom)szoktam beszélgetni a témáról..Most Kínában van augusztus végéig.(Dalian Institute of Chemical Physics).Nem tudom hogy állnak jelenleg a dolgok..
    Annyit tudok,épül a PETRA III szinkrotron második mérőállomás-csarnoka..

  11. 9:
    A 60-as, 70-es években Magyarországon 3 anyanyelvű fordító volt. Az egyik az akkori feleségem, aki a magyar tudósok publikációit fordította angolra, illetve nyelvi lektorálta. Megfelelő körökben köztudott volt, hogy a nyugati szakfolyóiratok nem bajlódtak a nyelvi hibák javításával. Ha egy cikk nem ütötte meg az igen magas normát, semmi esélye se volt a kinyomtatásra. Ehhez még azt is kell tudni, hogy nem anyanyelvi angol tudás soha se lehet tökéletes. Az élenjáró tudósaink mind nagyon jól értenek angolul, de fogalmazni nem tudnak. valamint egy magyar tudósnak lehet zseniális ötlete, ha azt nem publikálja angolul, akkor az NINCS. Summa summárum a feleségemnél több hónap volt a várakozás egy-egy fordítás elvégzésére, mert a fordítása garancia volt a megjelentetésre. A többi ebből következik.

  12. (1416) A Higgs boson, avagy az isteni részecske kalandja az emberiséggel. „…… amit még 1964-ben megjósolt Robert Brout, Francois Englert és Peter Higgs.”
    Felvetődik a kérdés: miért hívják Higgs boson-t becenéven (nickname) isteni részecske, God particle és milyen alapon?* És miért csapnak olyan nagy hűhót a 64-s jóslat beteljesedés publikálásával még ma is. Tudományos lapok Webolalak zengik. .
    *Gondolom, mert János evangéliuma 1:1-10 (az IGE)metamorfikusan beszél róla.
    János 1:10 A világban volt és a világ általa lett, de a világ nem ismerte meg õt.” – Higgs felismerte –

  13. 12. Levi

    Ahogy én olvastam, sokkal prózaibb oka van…
    Eredetileg „Goddamn particle” (istenátka) volt a neve, mert olyan bonyolult megtalálni… csak rövidült kicsit…

  14. Én úgy tudom hogy az LHC még csak fél teljesítménnyel üzemelt eddig. Úgyhogy van még benne kakaó. 🙂
    Másrészt a higgs bozont két energia szinten is megtalálták!
    Azaz lehet hogy ez is egy „szuperszimmetrikus” részecske aminek az ellen párja már a „sötét univerzumhoz” tartozik! Az elmélet szerint minden egyes részecskének megvan a sötét dimenzió béli ellenpárja! És most erre találhattak bizonyítékot. Ugyanis az univerzum anyagának csak 5%a a normál látható anyag, a 25%a az un. sötét anyag. Aminek csak a gravitációját érzékeljük. És a fennmaradó 70% a sötét energia, amiről szinte semmit nem tudunk, csak a hatását érzékeljük.
    Hogy miért is fontos ez? Mert ezek szerint van az univerzumnak, egy számunkra egyáltalán nem érzékelhető tartománya, ami sokkal nagyobb mint a miénk. Egy igazi árnyék világegyetem! Ahol számunkra elképzelhetetlen szintű energiák mozognak. Az én véleményem szerint lehet hogy tudományos alapon sikerül bizonyítani a túlvilág létezését? De ez innentől már teológia…..
    Itt van egy jó kis cikk erről:
    http://www.origo.hu/tudomany/20121225-szaz-dollarba-fogadtak-a-higgsbozonok-ellen.html

  15. Unicornis Says:

    14. „…….És a fennmaradó 70% a sötét energia, amiről szinte semmit nem tudunk, csak a hatását érzékeljük.”
    Röviden: Non-Local Universe,az anyagtalan energia(the Matterless Energy) világa, ahol nincs Idő és Tér. Exisztencia világa a – VAN, illetve, Vagyok. Joh 8:58 Monda nékik Jézus: Bizony, bizony mondom néktek: Mielõtt Ábrahám lett, én vagyok.
    Mi keresztény hívők tudunk róla: Joh 1:18 Az Istent soha senki nem látta; az egyszülött Fiú, a ki az Atya kebelében van, az jelentette ki õt. Jon 17:4,5. Vulgáta 3:14, Isa. 45:7.
    (Mt. 11:11, 13:15.

  16. 15:
    Hülyeségeket könnyű kitalálni, csak elképzelni nehéz. Ha nincs idő, akkor hogy történik valami? Esemény csak időben tud lezajlani. Még egy gondolathoz is kell idő. Jézus: mielőtt…. ez időhatározó ott, ahol nincs idő 😀

    16:
    Levi nyilván nem hallott róla, hogy a tömeg és az energia egy és ugyanaz. A laikusok anyaga pedig a tömeg.

  17. 17!
    Az isten is a negyedik napon teremtette a napot, a holdat és a csillagokat, hogy megvilágítsák a földet és mutassák az éveket meg az ünnepeket…
    Az első 3 nap hogy mérték az időt? 😀

  18. 18:

    Én le vagyok maradva. Nálam még érvényes az E = mc^2. A vén faszok már csak ilyenek. 😀

  19. 21:
    Olvastam én már eleget. Te pedig kevered a szezont a fazonnal. Az első egyenlet azt adja meg, hogy egy adott tömeg mennyi energiának felel meg, amit a gyakorlatban az atombomba és az atom reaktorok igazolnak, ahol tömegből energia lesz. Az E = hf pedig csak annyit mond, hogy az energia frekvencia függő. Nem pedig azt, hogy az energia egyenlő frekvenciával.

  20. 22:
    „tömegből energia lesz”

    Értem, tehát mégsem azonosak, hanem a tömegből adódó (nyugalmi) energia ÁTALAKUL sugárzási energiává, mint ahogy a helyzeti energia mozgásivá. Ha tényleg egy és ugyanaz lenne, akkor az egyik fogalom fölöslegessé válna.

  21. 23:
    Most mit hülyéskedsz! Nyilvánvaló, hogy a megfigyelő ember oldaláról beszélek. Érzékeli a tömeget, aztán felszabadul egy látványos energia mennyiség és a tömegből eltűnt egy darab. Ez nem energia átalakulás, hanem az energia felvesz egy más formát, tömeg helyett energia.

  22. Nem hülyéskedni akarok, hanem megérteni. De most elmondom, hogy van a dolog konkrétan. Mi zajlik le a valóságban? Pl egy elektron és egy pozitron találkozik, és lesz belőlük két foton. A folyamat során tehát két részecske átalakult két másik részecskévé. Eközben az energia nem változott. Ugyanakkor a tömeg változott, hiszen kezdetben volt két elektronnyi tömeg, amiből lett 0 tömeg. Ugyanakkor kezdetben volt két elektron tömegének megfelelő nyugalmi energia és lett ugyanennyi fotonenergia. Az energia megmaradt, a tömeg nem. Tehát nem igaz, hogy „tömeg helyett energia”, hanem nyugalmi energia helyett a foton energiája. A valóságban csak a részecskék alakulnak át egymásba. A rejtély az, hogy hogyan alakul át az elektron fotonná.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük