(VM-223) Május elseje

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

~aa010Az első „szabad” május elseje 1945-ben volt. Ez pár héttel volt az ország „felszabadítása” után, és mert az ellátás vidéken jobb volt, a család Félegyházán tartózkodott. Itt sikerült átélnem életem első május elsejei felvonulását, ami a körülmények miatt eléggé szegényes volt. Lényegében néhány stráfkocsiról leszedték az oldaldeszkákat, és az így nyert meztelen platón népi tánc folyt, a plató szélén pedig virágfüzérek lógtak, többnyire tulipánok. Apámtól kértem némi útbaigazítást, de ő csak legyintett, pedig az egész nem volt jelentéktelen, de hát ő az orosz megszállást nagyon ideiglenesnek tekintette.

5-6 évvel később, túl a fordulat évén, már egyfajta erőfitogtatássá vált a gyakorlatilag kötelező kivonulás. Középiskolás lévén az osztályfőnöknek volt gondja rá, hogy május elsején reggel a gyülekező helyen megjelenjek én is. Különböző táblákat és zászlókat osztogattak szét közöttünk, majd megindultunk a kijelölt hely felé, ami általában valamelyik mellékutca volt a liget körül. Itt aztán megkezdődött a dögunalmas várakozás, ami 2-3 órát is kitehetett, mielőtt minket is rátereltek a Dózsa György útra.

Ahogy telt az idő, egyre inkább gyűlöltük az egészet. A vége a dolognak rendszerint az lett, hogy a transzparenseket bevittük egy kapu alá, és csoportosan leléptünk, még időben ahhoz, hogy kiránduljunk egyet a budai hegyekben.

1952. május 1. Fejem vörössel be van karikázva.
1952. május 1. Fejem vörössel be van karikázva.

A rendszer a május elsejei felvonulásokat egyre inkább felhasználta politikai üzenetek közlésére is. Előre az ötéves tervért. Megvédjük a békét, meg ilyenek. 1952-ben Tito láncos kutyává vált, már mint az amerikai imperialisták láncos kutyájává, amit meg is jelenítettek képekben. Gólyalábon csíkos ruhában menetelt Uncle Sam, előtte kutya maszkban Tito láncon, aminek a vége Uncle Sam kezében volt. A jelenet igen szemléletesnek mutatkozott, csak elképesztő propaganda szaggal rendelkezett, és egyáltalán nem hittük, hogy lenne valóságtartalma. Azóta persze megjött az eszem. Most, utoljára Uncle Samnek Ukrajnában lett egy láncos kutyája. Az évtizedek jönnek-mennek, de a dolgok nem változnak.

Kádár alatt a kivonulás már nem volt kötelező, de hatalmas banzájjá változott, akinek volt kedve hozzá, ment magától. Most meg már végképp nem kötelező, ellenkezőleg, az emberek mennek, hogy közöljék a korábban el nem hitt „kommunista propagandának” mégiscsak volt valami alapja.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________

22 gondolat erről: „(VM-223) Május elseje

  1. Tibor Bá ! Ezt énekelted,hogy :
    „A párttal, a néppel egy az utunk, a jelszavunk munka és béke. Mi kommunista ifjak indulunk, mert bennünk apáink reménye…”
    🙂 🙂

  2. Sokan úgy képzelik, hogy szörnyű nélkülözés volt az 50-es éveben, mindenki lódenben járt, mert mást nem lehetett kapni. A képeken nem olyan rosszulöltözöttek az emberek.

  3. 1:
    Ezt nem énekeltem, de énekeltem sok minden mást.

    2:
    A „nélkülözés” egy meghatározatlan fogalom. Minden esetre akkor még átszabtak, javítottak, stoppoltak, és nem dobtak még bőven hordható cuccokat a szemétbe. Akkoriban ing volt, kabát volt, esőkabát, átmeneti kabát és télikabát. Ezek között pedig pulóver. Tíz kiló kenyér áráért (ahogy most van) nem lehetett kapni olcsó cipőt. Egy pár konfekció cipő áráért 100 kiló kenyeret lehetett venni. Tehát az ipari termékeket sokkal jobban megbecsülték, mint most. A lóden kabát szeptembertől március végéig volt hordható, tehát nagy volt rá a kereslet, ezért gyártotték éjjel-nappal. Ráadásul olcsó volt, mert hulladék gyapjúból készült a szövete (ellentétben az angol fésűsgyapjúból készült szövetekkel). Akkoriban még a társadalom jelentős része szabónál csináltatott öltönyt, ruhát, kabátot olyan szövetből, amilyet választott. Hogy „mást nem lehetett kapni” nem fedi a valóságot.

  4. És a kommunizmus előtti régi világból sok minden rendelkezésre ált még a háborús veszteségek ellenére, amiket elég hamar kijavjtottak, beleértve a régi épületállományt, a gépeket, stb, és főleg az emberek fejében levő tudást. Ahogy ezt fokozatosan lecserélték a szocializmus modernista vívmányaira, panel, vegyszeres mezőgazdaság, szocializmusban képzet „szakemberek”, stb, úgy züllött le minden.

  5. Kedves Tibor Bá!
    És azt énekelték,hogy ” Munka hadának a lépte dobog..” ?

    Milyen szép is volt 52-ben, amikor felvonultam … 🙂
    Ja,… most jutott eszembe, hogy akkor még nem is éltem .

  6. 3: A lódenkabáton kívül volt azért még néhány divatos ruhadarab, amelyek az 50-es éveket kihúzták, de nem felvonulásra. 🙂
    Ilyen volt a viharkabát, amelyik kemény volt, mint a páncél, főleg hideg időben, csak úgy ropogott, ha hajlítgatták. Ehhez svájcisapka dukált fejfedőnek, még az 56-os felvételeken is tömegével látni.
    Ezenkívül volt a pufajka, vagyis a szovjet hadseregben rendszeresített vattakabát, amelyet nem csak a „pufajkások” hordtak, a fene tudja, honnan szerezték be az emberek. Lehet, hogy az oroszoktól egy kis pálinkáért. 🙂
    Ezekhez még nekem is volt szerencsém, mert apám semmit nem volt hajlandó kidobni, így a horgászstégen tán még a 70-es években is megvoltak ezek, olyan volt a stég, mint egy múzeum.
    Bármilyen avittak is voltak, még én is felvettem a pufajkát is, ha nagyon hideg volt, nadrág és kabát is volt. Mondjuk a nadrágban alig tudta hajlítani az ember a térdét, olyan merev volt a vaskos vattabéléstől.
    Aztán az idő, meg a molyok megtették hatásukat, és eltűntek a süllyesztőben…

  7. 2:
    „A képeken nem olyan rosszulöltözöttek az emberek.” Mármint a propaganda képeken? Egyébként a családi fotókhoz is igyekeztek rendesen felöltözni , tudod az nem a „selfi” digi korszak volt. Film , előhívás , negatív , nagyítás … már nem is emlékszem. Azért sokan hordtak kapcát is. Nagyanyám 1890 k. született , saját földjükön termelt lenből font , és szőtt szövetet , varrt ezt. azt … elképesztő. Ma, ha termelek két szem krumplit már úgy érzem hogy az önellátás útjára léptem. Persze ők kulákok lettek , ki is települtek. Így mi már haladó felvilágosult fogyasztók lettünk , ma ezt ünnepeljük.
    Vagy az illuminátusokat ? (vagy is-is?)

  8. 7: Derék, hogy szólsz, május 1. az Illuminátus Rend alapításának napja. Szerintem a komcsik is ezért tették ünneppé.

  9. 6:
    Sötétkék ballon kabát volt még a „divat”. Pufajka nem. Udvaron dolgozó segédmunkásoknak adtak télen pufajkát, de ezt senki se hordta az utcán.

    7: Milyen propaganda képről van szó?

  10. 9:
    Hát a posztba beszúrt első képen a Sztálin kép , mögötte az „Elektromos készülékek és mérőműszerek gyára” felirattal vonuló kollektíva, a háttérben a 610% felirattal…
    (Ha te fotóztad bocs , a kép jó , a Szabad Népnek is beküldhetted volna , bár a transzparens által kitakart Lenin és Rákosi fej miatt lehet hogy nem lett volna jó ötlet)

  11. 10:
    A kép a valóságot adja vissza. Ilyen volt a felvonulás. Maga a felvonulás lehetett propagandisztikus, de ehhez a fotónak semmi köze.

  12. 5. Virág elvtárs

    Nem inkább ez a változat? 😀 A dallam ugyanaz. 🙂

  13. http://www.youtube.com/watch?v=gtdURCHv4IY

    „Zengjük a dalt üde mámoros ajakkal,
    Vérvörös színt fest az égre a hajnal.
    Dobban a föld szíve, ébred a nép,
    Új utat érez a lába, ha lép.

    Jöjjetek, ezrével állni a sorba,
    Kardotokat sosem érheti csorba.
    Gátakat elsöpör, új utat tűz,
    Burzsoá zsarnokot innen elűz.”

  14. Markos Nádas – Felvonulók (nem) kérték 🙂

  15. Virág elvtárs!
    Látom nagyon belejöttél. 😀

  16. 17 :
    Ha lenne igazi baloldali párt, akkor úgy el lehetne hajtani Orbánékat, mint réten a disznókat. De milyen baloldal az, amelyik kapitalistád, mint Orbán? 🙁 🙁

  17. 18: „igazi baloldali párt”

    Ezen mit értesz? Komcsi, szoci vagy szocdem? 🙂 Bár tök mindegy, igazából nincs igény rá…, mivel azok a társadalmi rétegek lényegében már eltűntek, amelyeknek ezek az ideológiák jelentettek valamit.

  18. 19:
    Observer :
    Leginkább szocdem pártra gondoltam .
    Van erre igény, a világban sok helyen vannak szocdem pártok.
    Magyarországon a magukat baloldalnak kiadó gengszterek kinyírnak minden szocdem kezdeményezést. A mostani baloldaltól és a Fidesztől is sokan átmennének egy valódi szocdem pártba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük