(2869) Merre tart az emberiség? (Chris Hedges* gondolatai)

Tibor bá’ online

 

Chris Hedges szerző, puliciszta
Chris Hedges szerző, publicista

Herman Melville műve, Moby Dick a fehér bálna, hűen adja vissza az emberi természetet, és annak következményeit. Ahogy ezt tette William Shakespeare, Erzsébet királynő Angliájában, vagy Fjodor Dosztojevszkij a cári Oroszországban. Az önpusztítással a bálnát üldöző hajón a legénység éppen úgy tisztában volt, mint ahogy napjainkban is sokan tudjuk, hogy a multik profitjára, az erőforrások kegyetlen felélésére épülő fogyasztói társadalom halálra van ítélve. [Nem csalok. az eredeti szöveg így szól: Many of us know that a consumer culture based on corporate profit, limitless exploitation and the continued extraction of fossil fuels is doomed.]

Az amerikai gazdasági rendszer, csak úgy mint a képviseletei demokráciánk, egy fikció. A FED havonta nyújt át ezüsttárcán 85 milliárd dollárt a kormánynak. Most már 10 éve táplálják Washingtont és a Wall Street-et. A FED sok billió (1012) dollárt kölcsönöz, gyakorlatilag kamatmentesen, bankoknak és vállalkozásoknak, akik hatalmas kamatok mellett (akár 30 % THM) kölcsönzik ki a népnek. Az ország oligarchái spekulálnak ezekkel a pénzekkel egy túlfűtött részvénypiacon. Becslések szerint a bankok 15-20 billió dollár haszonra tettek szert. És a gazdasági rendszer meglopása az összeomlásig fog folytatódni.

Ezzel egy időben az ökológiai rendszer szétesik. Az óceánok állapotával foglalkozó nemzetközi kutatócsoport jelentése szerint az óceánok sokkal gyorsabb változnak, mint ahogy ezt korábban feltételezték, egyre inkább válik alkalmatlanná az élővilág fenntartására. A kibocsátott CO2 legnagyobb részét az óceánok fogták fel, plusz felvették az atmoszférában jelentkező többlet hőt. Ebből következik, hogy az óceánok vize felmelegszik és egyre savasabbá válik, miközben csökken a tápanyag tartalma és növekszik az oxigén vesztése. Ezt nevezik a tudósok „halálos hármasnak”, és hozzáteszik, hogy az ismert eddigi öt tömeges kihalás mindegyikét a „halálos hármas” valamelyike előzte meg. Az óceánok 55 millió év után újra efelé tartanak.

Ezzel kapcsolatban a Hawaii University legfrissebb tanulmánya szerint a globális felmelegedés már elkerülhetetlen, legjobb esetben a bekövetkezést lehet lelassítani. Ötven éven belül a Föld legnagyobb része ember számára lakhatatlanná válik. Százmilliók fogják elhagyni otthonaikat. Sok millió faj ki fog halni.

Csak úgy, mint a bálnavadász hajó legénysége racionalizáljuk a kollektív őrültséget. Mindenki óvatosságra int, le kell állni a gazdasági, politikai, környezeti katasztrófa felé történő menetelésünkkel, vissza kell fogni a CO2 kibocsátásunkat, de ezeken a döntést hozó elit átlép, sőt nevetségessé teszi a figyelmeztetőket. A vészjeleket pedig: egyre gyakoribb szárazságokat, gleccserek és sarki jég gyorsuló olvadását, egyre erősödő tornádókat és hurrikánokat, termésvisszaeséseket, egyre súlyosabb árvizeket, szokatlanul heves erdőtüzeket nem veszik észre. Helyette a végtelen hatalom birtoklásának illúziójában hedonisztikus életstílust kergetnek.

Friedrich Nietzsche szerint csak néhány embernek van lelkiereje, hogy vészhelyzetben szembenézzen – megfogalmazása szerint – az emberi valóság poklával. A legtöbben nagy szorgalommal ignorálják a szembenézést, de vannak, akik kielégíthetetlen kíváncsiságtól hajtva keresik az igazságot. [Ennek lehetünk tanúi ezen a blogon.]

Hanyatló civilizációk üldözik a független gondolkodókat, mert nem akarják, hogy a tömegek belenézzenek a rájuk váró „pokolba”. Ilyen gondolkodók – Noam Chomsky, Ralph Nader, Cornel Wets – akik elutasítják a véget nem érő fejlődés illúzióját. Ragaszkodnak ahhoz, hogy létünket a természet törvényei szabják meg. Ha ezt nem fogadjuk el, akkor a Földet át fogjuk adni a mikrobáknak.

Clive Hamilton: “Requiem for a Species: Why We Resist the Truth About Climate Change” (Rekviem az emberiségért – a klímaváltozás tényét miért nem akarjuk elfogadni) munkájában lefesti „a katasztrofális klímaváltozás bizonyosságának elfogadásával járó megkönnyebbülést. A „hamis remény” felszámoláshoz ismeretek és megfelelő érzelmek szükségesek. Az első viszonylag könnyen elérhető. A második sokkal keményebb dió, mert azt jelenti, hogy azok, akiket szeretünk, beleértve gyermekeinket is, néhány évtizeden belül bizonytalanságnak, szenvedésnek lesznek kitéve, esetleg korai halálnak. Igen nehéz elfogadni az elkerülhetetlen katasztrófát, miközben azt tapasztaljuk, hogy a hatalmat gyakorló elit a füle botját se mozdítja. Napjaink legijesztőbb egzisztenciális küzdelmét ezen szörnyű ténynek a megemésztése jelenti.

Az emberi faj, elsősorban a fehér ember 500 év óta fosztogatja, leigázza, kihasználja, és szennyezi a Földet, miközben legyilkolja azokat a természeti népeket, akik útjában állnak. Most értek el az út végére. Az a technikai és tudományos módszer, ami soha nem látott kényelmes életet teremtett, valamint egy parányi, globális elit rendelkezésére álló pártatlan méretű katonai és gazdasági erő az, ami megpecsételi a sorsunkat. A végtelen gazdasági növekedés és kizsákmányolás mániája elátkozta az Embert, kimondta a halálos ítéletünket. De még a gazdasági és ökológiai rendszerünk látványos felbomlása után, a minden idők (1850 óta mért) legforróbb év (2012) megtapasztalását követően se vagyunk képesek leállítani a globális kapitalizmust. Az emberiség hozzákötötte magát az ítéletnapjának gépéhez, amely célba vette a szakadékot.

Fejlett civilizációknak megvan az a rossz tulajdonsága, hogy elpusztítják önmagukat. Antropológusok, mint Joseph Tainter: „The Collapse of Complex Societies” (Fejlett civilizációk összeomlása), Charles L. Redman in “Human Impact on Ancient Environments” (Az Ember kihatása az ősi környezetekre), és Ronald Wright in “A Short History of Progress” (A társadalmi fejlődés rövid története) kimutatták a jól ismert mintát, ami szerint a rendszerek összeomlanak. Ma ettől csak annyiban van eltérés, hogy civilizációnk bukása magával viszi az egész bolygót. Ez alkalommal nem lesz „új világ”, amit ki lehet zsákmányolni, nem lesznek ősi civilizációk, amiket meg lehet hódítani, nem lesznek emberek, akiket rabszolgaságba lehet dönteni. Az emberi faj és a Föld között dúló jelenlegi ütközet meg fogja velünk tanítani a végtelen kapzsiság, arrogancia, pénzimádás következményeit.

A történelem tanulsága szerint a fejlett társadalmak csúcsragyogását és szélsőséges jólétét az összeomlása követi.

* A fentiek Chris Hedges szerző és publicista Santa Monicán (Kalifornia) tartott beszédének a magyarra fordított változata.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

116 gondolat erről: „(2869) Merre tart az emberiség? (Chris Hedges* gondolatai)

  1. Mindezt miért?
    Mert a materializmus eszméje földig rombolt minden társadalmi és kulturális normát, ami több ezer éve kialakult.
    Hiszen ha csak anyag van, akkor nincs felelősségünk a jövő nemzedékével kapcsolatban, mert ők is csak egy biokémiai üzemek, ahogy mi is csak egy nagy rakás gondolkodást látszatát keltő fehérje halmazok vagyunk…

    A vas kor szükségszerűen véget fog érni, mert létfeltételeit számolja fel az önön mérgező ideológiái okán.
    Sír ki van ásva, a koporsóját szögelik…

  2. Ez nem materializmus, az „isten” szerelmére, hanem… Na melyik tíz parancsolati tétel? Tököm tele van a vallási meggyőződésből írott megnyilvánulásokkal.

  3. Ott a pont Tibor bá’!

    Nem először játsza ezt az emberfaj, de most utoljára, mert mára az egész bolygót játéktérnek nézte. Eddig csak lokálisan történt ilyesmi, de most globálisan jönnek a következmények… Aki tud természettudományos szemmel olvasni ősi üzeneteket, az is épp ide jut 🙁

  4. Re:5
    Ha bele akarod keverni a zsidóságot mindenbe, akkor felőlem megteheted, de azon érdemeket, amiket a materializmus „adott” nem lehet letagadni.
    (Amúgy érdemes kicsit tovább lépni a kabbala felé, és akkor lőn világosság, pepitában ugyan azt olvasod, mint az összes többi keleti filozófiai rendszer esetén…)

    Pl milyen erkölcs tartozik a materializmushoz?
    Semmilyen, mert az anyag önön jogán létezik, és nem tartozik ezért felelősséggel.

    Mit tart elsődlegesen legfontosabbnak?
    Az anyagot, és mindent ennek rendel alá.

    Mit gondol az emberi párkapcsolatokról?
    Szerelem csak egy biokémiai folyamat, amit egy hormonfröccs zár le ejakuláció formájában. Gyereknemzés is csak biológiai szükségszerűség, hogy az emberi faj fenn tudjon maradni.

    Mit gondol társadalomról?
    Mivel nincs erkölcs, hisz az anyagnak nincs erkölcse, ezért az embertömeg is csak egy anyagmassza, amit úgy gyúrunk, hogy kiszolgálja az ideológiát.

    Mit gondol a természetről?
    Csupán erőforrás, amit fel kell használni.

    Tetszőlegesen folytatható a sor…

    Ne értsd félre, nem egy bigott vallásos világot kívánok vissza, mert az a ló túlsó oldala, hanem egy olyan világot látnék szívesen, ahol az anyagszemlélet azt a szerepet tölti be, amire való, pl metalurgia, de had ne találja már ki, hogy a pszichológia(lékek-tudomány) is ugyan ezen elvek mentén működik…

  5. 4 – dajtás:
    Abba hagyhatnád lélek centrikus, zavaros okfejtéseidet, mert annyira alap nélküli halandzsa, hogy megcáfolni se érdemes.

  6. dajtás,

    „Mit tart elsődlegesen legfontosabbnak? a materialista
    Az anyagot, és mindent ennek rendel alá” a materializmus

    Mit tart elsődlegesen legfontosabbnak az istenhívő?
    Istent.
    Azt hirdeti, az anyag másodlagos. Porból lettünk, porrá leszünk. Az anyag nem számít, a lelkek meneküljenek meg. Mentsük meg a lelküket, az anyag múlandó. Ismerős mantra?
    Ez a nézet deklaráltan másodlagosnak tartja az anyagi világot és vezetett a jelen állapothoz.

  7. 7. Károly

    „Ez a nézet deklaráltan másodlagosnak tartja az anyagi világot és vezetett a jelen állapothoz.”

    De legalább elismeri a létezését…
    A materialisták nem ismerik el a lélek létezését.

  8. Ha minden csak az anyag- iak köré rendeződik , semmi lélek , semmi szellemiség , semmi erkölcsi tartalom az életben ide jut a társadalom ahol vagyunk . És az egészben az a szörnyű , hogy aki kicsit is normális akar lenni annak annyi. De nagyon sok mindenből nem is tud kiszállni az ember, egyszerűen nincs alternatíva.

  9. Eberek!
    Ne keverjük össze a dolgokat. A lélek egy hipotetikus fogalom, aminek a létezését nem sikerült bizonyítani. Ne keverjétek össze a lelkiismerettel, az erkölccsel, amik nélkül nem létezik tisztességes élet az ember számára. Az istenhit nem garantálja az erkölcsös életet, lásd a tömegesen előforduló pedofil papokat, az egyházi harácsolást, stb.

  10. Re:5
    Nem zavaros ez Tibor bá’, csak a tényeket írtam le.
    Ma aki pszichológiát, mint szakmát választja, az egy mukkot sem tanul magáról a lélekről. Ez olyan, mintha a kohászt direkt nem tanítanák meg a vas-szén állapot ábrára, annak ellenére hogy ez a munkájának tárgya. Meg is látszik a pszichológián az eredménye… 🙂
    De hozhatnék mást is, mert nem csak a pszichológia eklatáns példája annak, hogy mennyire nem oda illő a materializmus, vagy mennyire tévútra vezet…
    Ha az ember kicsit is mélyebbre megy a felszínnél, akkor egyre több „furcsasággal” találkozik, amire a mai materialista szemléletnek halvány lövése sincs/inkább letagadja/nevetségessé teszi/elhallgatja.
    Pl a materialista világban a morfogenetikus tér, vagy a metakommunikáció léte bullshit, miközben a valóság ettől áll a legtávolabb.

    Re:7
    Értem én az averziódat a történelmi egyházak ideológiájával szemben, de ettől még az anyag valóban másodlagos, avagy nem az anyagi világ szülte a transzcendens világot, hanem fordítva. Az már más kérdés, hogy a régi hatalmi körök jól kiforgatták a Jézusi tanokat, hogy a maguk korrupt/elferdült képére formázzák, uralkodva vele a nép fölött. A legszelídebb tanok is gyilkos fegyverré változtathatóak, ha rossz kezekbe kerül… Ez a szemlélet amit írsz, úgy beleivódott a keresztény-zsidó kultúrkörbe, hogy nehéz ebből kikecmeregni.
    Eleve kidobták a reinkarnációt a Bibliából, ami a mai dogmákkal szembe megy, miközben maga a dogma is önellentmondásos, mert az egyszeri reinkarnációban(feltámadás) viszont hisznek. Tudod mennyi evangélium lett apokrif, mert az akkori egyházfők ideológiájába nem fért bele…

    Persze minden hibát és disznóságot bele lehet Isten/Jézus/Istenség/tetszőleges szent zsebébe dugni…

  11. Re:10
    Mivel emberekből áll az összes egyház, ezért a mai korszellem ott is lecsapódik, hisz nem szigetelték el magukat a világtól. Szeretjük összemosni az esendő emberi cselekedeteket, magával a tanokkal, de ettől még az alap tézisek nem lesznek hibásak.
    Pl saját szememmel láttam az egyik budapesti templom plébánosának szeretőjét elég egyértelmű helyen, elég egyértelmű ruhában, de ettől még nem lettem materialista, és nem kérdőjeleztem meg a Jézusi tanokat…

    Annyira hipotetikus, hogy a Földön a véleményeddel kisebbségben vagy… 🙂
    Ez nem piszkálódás, csak egyszerű ténymegállapítás. 😉
    Csak halkan jegyzem meg, hogy voltak/vannak irányított gyakorlatok, amivel elő lehet idézni a kontrollált testelhagyást, amivel nem tud a materialista szemlélet mit kezdeni. Ez már vastagon parapszichológia területe, de attól még létezik…

  12. 12 – dajtás:
    Az emberiség üvöltően nagy részének 120 IQ alatti az intelligenciája. Értsd, ahogy akarod.
    Ez a kontrollált test elhagyás egy hatalmas humbug, de azért csak nyomd tovább, van aki bezabálja.

  13. „Az emberi faj és a föld között dúló jelenlegi ütközet, meg fogja
    nekünk tanÍtani ” …. stb,…stb.
    Ki tudja megtanuljuk e egyáltalán, vagy csak úgy teszünk mintha ….
    De ha igen, akkor is mit érünk már vele ??? Marad e utánunk bárki
    is aki ezt a tudást tovább viszi, és ha ez sikerül, lesz e aki ezt fenn
    is tudja tartani. Megannyi megválaszolatlan kérdés, és még nincs
    benne a legfontosabb !!! Az esetleg túlélő ember(csoport) tud e
    tudatosan, szellemileg, gondolatilag annyit változni (???) hogy
    ebbe a „betegségbe” ne essen vissza ? A másik nagy kérdés, hogy
    a földnek mely része lesz még alkalmas az általunk élhetőnek tartott
    élet fenntartására és a túlélő ember(csoport) mikorra találja meg az
    életterét ? (Nem biztos hogy e pár sorral hozzátettem bármit is a
    jövőhöz, de talán vannak akiket tovább inspirál ezen a vonalon !) UFF !!!

  14. Re:13
    Most jól lehülyéztél 7mrd embert, ugye tudod. 🙂
    A magas IQ, és a transzcendens világban való bizonyosság nem zárja ki egymást… 🙂

    Nyilván humbug számodra, de sokaknak saját tapasztalata van „paradolgok” terén, ergo őket nehéz lesz meggyőznöd:
    https://www.youtube.com/watch?v=DefqH54EqZ4
    2. percnél bevallottan ateista „Kádárgyerekként” definiálta magát a „szemtanú”, de végül szembe jött az élet…

    Részemről befejezem a „hitvitát”, mert nagyon eltérünk a tárgytól.

  15. Dajtás

    Alapjában veled értek egyet.
    A materialista felfogás elszakadt a természettől.
    Sőt a természetet egy legyőzendő, megjavítandó, selejtes sz@rnak láttatja.
    Az együttélés a természettel való harmóniában, nem létezhet a haszonelvű, materialista társadalomban.
    Láthatjuk hová vezetett.

    A társadalmi hierarchia elszakadt a teljesítmény elvű társadalom szervezéstől.
    Ezért van az, hogy a független gondolkodókat mindenütt üldözik, egészen addig, amíg a hiererchia lehetőséget nem lát benne. Utána kisajátítja, eltorzítja és saját szolgálatába állítja.
    Lásd a jézusi tanításokat, a laposföld elméletet, majd a napközpontút, a koleszterin hisztit, az olajkifogyás hisztijét (kiderült, hogy csak az olcsó olaj fogyott ki, drága olaj van dögivel) most a klíma hiszti van műsoron. Persze aki mást gondol, mint amit a hierarchia csúcsa meghatározott abszolút igazságként, azt a személyt lehülyézik, ellehetetlenítik, kiszorítják. Szerencsére manapság már nem végzik ki, esetleg csak egy véletlen balesetbe pusztul meg a nagyon veszélyes okoskodó.

    Igen a reinkarnáció is fontos kérdés. Már több eset is fel lett jegyezve, amikor gyermekek emlékeztek az előző életükre. Utánajárás során kiderült, hogy valós tények támasztották meg. Persze az egyház tanaiba nem fér bele, eretnekség vádja is előjöhet. Halálközeli élmények is kukába vannak dobva.

    Ami még rendkívül fontos, az erkölcsiség kérdése.
    Az erkölcsiség részben a génjeinkben van, de a mindennapi viselkedésünket alapvetően az ösztöneink határozzák meg.
    Mikor lejöttünk a fáról, az ösztöneinket kellett legyőzni, hogy emberré válhassunk. Ebben játszott óriási szerepet a vallás. Az alkotó létének felismerése, és a mindennapi békés, biztonságos élethez, a leghatékonyabb létfenntartáshoz szükséges erkölcsi szabályrendszer (jogállam) megalkotása.
    Csak így tudtunk, tudunk hatékony munkamegosztást szervezni, amely már meghaladja a hangya és méhkolóniák, vagy az oroszlán és delfin csapatok ösztön alapú együttműködését.
    Tehát az erkölcsiséghez feltétlenül ragaszkodni kell. Nélküle széthullik a társadalom.
    Ha betoppan egy sokkal elmaradottab kultúra, amely erős erkölcsiségen alapul. akkor felül fog kerekedni. Lásd a muszlim bedáramlást nyugatra. A széthullott genderes világ felett, biztos győzelmet fognak aratni. Nők mennek vissza a férfiak igájába, homokosok meg repülni fognak tanulni a felhőkarcolók tetetejéről.

  16. Bögözy & Dajtás:
    Én azért a hülye jelzőt nem a 120 IQ alattiak részére tartom fenn. De te imádsz összemosni dolgokat, ez is az.
    Ma már csak a hülyék tagadják az evolúciót. Te nem tagadod, hiszen a fáról lemászásáról írsz. De nem csak majom ősök voltak. Voltak még hüllők is, stb. Visszamehetünk egészen az egysejtűig. Vajon mikor lett lelkünk? Gondolom, nem értitek az iszonyatos ellentmondást. Nem is nektek írom ezt, hanem a többi olvasónak. Elárulom nektek, nem a 120 IQ alattiak a hülyék, hanem azok, akik hisznek a lélekben, reinkarnációban és a többi hülyeségben.
    És nem kell összemosni a szkeptikusokat a természet rombolókkal, se az erkölcstelenekkel.

  17. 18. Tibor, vannak jócskán 150-es IQ-val megáldott emberek is, akik hisznek. Én egyetlen valódi zsenit ismerek személyesen, az MTA rendes tagja, elismert tudós természettudományos területen, konkrétan genetikus, ha találkozunk és beszélgetek vele mindig letaglózó az intelligenciája, és ez az ember ez mellett vallásos.

    A vallás szerintem könnyen lehet, hogy genetikailag determinált, valamilyen evolúciós előnyt jelent vallásosnak lenni, leteszed a lelki terhed, kisebb stresszel éled meg a veszteségeket, könnyebben elviseled a halált, a szenvedést, magyarul könnyebben túlélsz rossz körülmények között. Ez előnyt jelent a számodra. A vallás nem túl rég jelent meg az emberiség történetében, max néhány ezer éves, talán nem annyira domináns, és nem annyira fontos ez a „hasznos” változás, hogy már mindenkiben meglegyen.

    Én ateista vagyok, de értek már csapások, és tény, hogy sokkal nehezebb dolgom van, nehezebb feldolgoznom, mint az ismerőseimnek akik hiszik, hogy a szerettük egy jobb helyen van. Kicsit irigy is vagyok rájuk, de ami nem megy az nem megy, én soha nem leszek vallásos. Talán nem is lehetek.
    Én nem vagyok ateista.

  18. Re:17
    Az én ősöm biztosan nem a fáról mászott le, kikérem magamnak… 🙂
    Ép elméjű ember ma már nem tagadja az evolúciót.

    Ellentmondás ott van, hogy a materializmus kizárólagosságot mond, miközben azt se tudja, hogy miből van az Univerzum 96%-a, és ebből az aspektusból nyilatkozza azt, hogy mi van és mi nincs…

    Jobb vallásfilozófiai irányzatok magyarázatot adnak azokra a kérdésekre, amit itt számon kérsz Bögözy-től. Pl a hindu teremtésfilozófiában a Mahadból(Téridőből) születik az Ahamkar(Isteni-lélek), ami létrehozza a Satvát(Lelkeket-állati/növényi/emberi), létrehozza a Rajast(Látható fényt), és a Tamast(Anyagot). Ahhoz hogy a Tamas ne holt legyen, hanem élő, fel kell ruházni a Satvával, hogy szembe tudjon menni az entrópiával. Nem nehéz megérteni, egyszerű ez mint az egyszer egy… 🙂

    15.hsz-ben beraktam egy érintettet. Kb a 25. percnél visszaellenőrizhető infókat mond, amit a kezelő orvosa meg is tett, és részben ezért vett részt egy amerikai kutatásban is, amit Dr. Raymond Moody vezetett. Persze lehet ezeket szőnyeg alá söpörni, és nem venni róla tudomást/lehülyézni, de attól még aktívan kutatott téma, max a materialista fősodor nem számol be róla (tipikus információs buborék effektus).

  19. Re:18
    Olyan nincs hogy genetikailag determinált vagy arra, hogy tudsz hinni/nem tudsz hinni…
    Ez is egy materialista „propaganda” arra, hogy az emberek elveszítsék a kulturális gyökereiket. Az emberi vallások egyidősek az emberiséggel, nem új keletű találmányról van szó.

    Én pl világ életemben „ateista” voltam, és jókat mosolyogtam a vallásos rizsákon, de úgy hozta sors, hogy gyökeresen megváltozott a véleményem, mikor mélyebben kezdtem metafizikával foglalkozni.
    Kell némi bátorság hozzá, de mélyen a nyúl üregében más világ jön szembe…

  20. 19: A vallás létezik, a vallásos emberek agyában. Ezt én sem vitatom, de az, hogy te vallásosként a való világ egy nem látható, de létező szegmenseként írod le, számunkra nem lehet több mint ostobaság. Mi elfogadjuk, hogy ti így élitek meg, de illene nektek is elfogadni, hogy a ti élményetek egy belső csoda, örüljetek neki, hogy fogékonyak vagytok rá, és megélhetitek, ezáltal könnyebb az életetek mint nekünk.
    Azt a bizonyos „élményt” úgy hívják, hogy hallucináció (agyi defektus).

  21. 21: Ezt mondhatta egy XIX. századi gépészmérnök a delejre… Méghogy távolhatás? Ugyan már, ez valami misztikus rizsa!

  22. Elég egyértelmű, hogy közel az emberi történelem vége, de legalábbis a civilizációé.

    Ezt a kereszténység (és több más vallás is) megjósolta.

    Ha csak cinikus-agnosztikus hozzáállással nézem, akkor is: vagy igaz (legalább lényegét tekintve) amit a vallás mond, vagy nem. Ha igaz, akkor elemi érdekem, hogy felkészüljek a végidőre azon a módon is, amit a vallás ajánl. Ha nem igaz, akkor sem vesztek semmit a felkészüléssel, hisz így is, úgy is meghalok, megsemmisülök. Nem éri meg nem megtenni, amit javasol.

  23. Re:21
    A tranaszcedens világ nem a csacska hívők fejecskéjében honol, és nyilvánul meg.
    Direkt beraktam egy visszaellenőrizhető szemtanút, aki nem csak homályos dolgokat magyarázott, hanem visszaellenőrizhető adatokat.

    Mindennek megvan a maga szerepe, és az anyagi világ megismerésében valóban nagy tetteket vitt véghez a materialista „tudomány”. A baj ott kezdődik, ha azt hiszi magáról ez az irányzat, hogy nincs semmi más rajta kívül, és náluk van a bölcsek köve.
    Ugyan ez igaz azokra a vallási irányzatokra is, akik a másik világot részesítik előnyben, és kitalálnak valamilyen nyakatekert ideológiát, amivel sanyargatni lehet a hívőket.
    Miér nem tisztázzátok velem, hogy az evolúció folyamán mikor lett lelkünk. Vagy kerek perec jelentsétek ki, hogy az evolúció az ateisták téveszméje.

  24. 25. Te hülye vagy. Ez az én profán hitem, és azon a tényen alapul, hogy Tibor is ennek tart. Érzed, hogy te ugyanezzel az analógiával véded a vallást mint létezőt?

  25. Dajtás ha igaz lenne az amit állítasz, az ember egykorú lenne az egy isten hittel. Az ember ennél jóval idősebb. Ráadásul már minden tudással felvértezve kellett hogy teremtődjön. Tehát a mai atomfizikát is ismertük már, csak valaminek ezt felszínre kellett hozni?

  26. 16. bögözy.
    „Az együttélés a természettel harmóniában nem létezhet a
    haszonelvű materialista társadalomban” OTT A PIROSPONT !
    18. ir01.
    Amit te genetikailag determináltnak vélsz, az szerintem nem más
    mint a gyermekkori tudatalatti tanulás. Én is a szüleimtől hallottam,
    hogy „Ó istenem” és én is ezt mondom, noha fűvel – fával közlöm,
    nincs isten, bár ragasztottak rám vallást, nem élek vele.
    19. dajtás.
    Távol áll tőlem hogy megbántsalak, már csak azért sem teszem,
    mert magam ugyan elfogadhatónak tartom a darwini elméletet,
    DE ! Nekem szimpatikusabb Sír Alister Hardy elmélete, ami ugyan
    semmit nem von el a darwini elméletből, mert valahol még is csak
    az evolúciós elmélet vonalán találhatjuk eredetünket. Csupán az a
    kérdés, az „időutazáson” meddig megyünk vissza ? Szóval azért ne
    resteld az őseidet, mert még mindig jobbnak tűnik, mint egészen
    az amőbáig visszamenni !!! ( A szimpatikusabb vizimajom elmélet
    ellenére én is azt szoktam mondani, „kár volt lemászni a fáról !!!

  27. ? Oh Istenem! Micsoda diskurzus ez itten?!
    Monkeys vs humans?!

  28. 19 Dajtás
    „Az én ősöm biztosan nem a fáról mászott le, kikérem magamnak… ”
    Aki foglalkozott biológiai tudományokkal, azon belül is ismeri az élővilág törzsfáját, annak teljes világossággal látnia kell a különböző törzsek és családok alá és fölérendeltségét, hogy épül az egyik a másik által felépített alapokra.
    Ha nem látod azt, hogy az emberi faj szervesen beleilleszkedik a főemlősök, azon belül is az emberszabásúak családjába, az egyszerűen érthetetlen.
    Ugyan mivel magyarázható rengeteg anatómiai hasonlóságunk a főemlősökkel?
    Mégsem származhatunk a páros ujjú patásoktól, vagy a kutyaféléktől… 🙂

  29. 3 milliárd bázispár milyen sorrendben követi egymást a DNS-ünkben.
    A csimpánzok DNS-e, 96%-ban egyezik meg a miénkkel.
    abesszin házimacska genetikai állománya 90%-ban hasonló az emberéhez.
    tehenekkel is 80% azegyezés.
    baromfik 60% az egyezés.
    a banán 60%-ban ember.

    Az isten hit tanult dolog.
    Ha a másfél éves korától a gyermek disznók közt nő fel, négykézláb fog menni és röfögni fog.
    Ha farkasok közt akkor vicsorogni, szimatolni, vonyítani fog.
    Ha majmok közt akkor makogni fog és fákon mászkál, csimpaszkodik.
    Egyiküknél sem tör elő ősi ösztönnél fogva az istenhit. Soha senkinél nincs istenhit, ha soha nem beszélnek neki erről.
    Az emberpalántából bármi kifaragható, a kisbudhától a gépfegyverrel embereket gyilkoló gyermek katonáig minden. Még az istenhit magva is beültethető a fejecskéjébe, ami később elburjánzik vagy elhal.

    „Robert Sapolsky neuroendokrinológus professzor azt tanítja a Stanfordon a diákoknak, hogy a vallás minden formája – előnyeiktől függetlenül – irracionalitás és valamiféle „szervezett skizofrénia”
    A vallási rituálék a rögeszmés kényszeres rendellenesség kifejezésének tekinthetők,”
    Az igazság pedig odaát van, vagy nincs.

  30. 30 – Károly:
    Gratulálok. Kíváncsi vagyok, mi lesz rá a reakció. 😉

  31. 30. Károly

    „Az isten hit tanult dolog.”

    Kitől?
    Röfögni a disznóktól, vicsorogni a farkasoktól lehet tanulni.
    Viszonylag egyszerű utánzással.

    Ezzel az analógiával az istenhitet Istentől tanulta az ember…
    Ezt is utánzással?

    A „mezei” evolúciós elmélet szerint, a törzsfejlődés egy későbbi szakaszán, valamivel a két lábra állás után és az eszközkészítés kialakulása körül az ősember egyszerre globálisan elhülyült. Elkezdett a világ minden szegletében minden haszon nélküli kultikus tárgyakat faragni, sőt irgalmatlan munkával bonyolult építményeket alkotni, aminek SEMMI értelme nem volt. Idejének tetemes részét nemlétező szellemekkel való társalgással töltötte, és körmönfont viselkedésmintákat hozott létre, aminek semmi kézzelfogható haszna nem volt.
    Kérdés, hogy honnan vette mindehhez a mintát?
    Hogyan tudott életben maradni a lét- és fajfenntartás állandó küzdelmében úgy hogy ideje nagy részét nyilvánvaló haszontalansággal töltötte évszázezredeken keresztül?
    És mitől működött egy totálisan értelmetlen rendszer ilyen sokáig?

    De az egymilliárd dolláros kérdés mégiscsak az, hogy most, hogy végre megokosodtunk, felvilágosodtunk, „tudjuk” hogy mindez mekkora ökörség, miért nem „tudjuk” magunktól megvédeni a természetet, a Földet, a klímát?
    Miért van az, hogy ennyi felhalmozott intelligenciával azon vitázunk, hogy mennyi száraztésztával lehet kibekkelni a biztosan érkező armageddont, és hogy inkább előbb verjük agyon a szomszédot, vagy csak később?

  32. 32. lehettem volna valaki más
    Az ősember az oroszlánnal ellentétben nem karomra és izomra, hanem agyra gyúrt, ezért nem töltötte ki minden idejét a létfenntartás. (Arról már ne is beszéljünk, hogy az oroszlán sem dolgozza magát halálra, idejének nagy részét heverészéssel tölti.) Mivel elegendő kapacitású aggyal rendelkezett, elkezdték érdekelni a világ dolgai, összefüggései. Az akkori ismeretekkel – és még a maiakkal is – ez elég hiányos volt, de az egója már akkor sem tette lehetővé a tudáshiány beismerését. Mivel a dolgok okait nem látta, ezért kitalált valamit, ami ugyan nem látható, de bizonyára mindennek az oka. Így egy megnyugtatóan kerek világképet kapott, hát leragadt ennél. Később a kicsit még nagyobb agyi kapacitással rendelkező egyedek rájöttek, hogy milyen jól lehet ezzel a többieket irányítani, kihasználni és innen már egyenes út vezetett a „hivatalos” vallások kialakulásához.
    Miért pusztítjuk el a Földet? A népszerű elméletekkel ellentétben az ember nem egyszerűen társas lény, hanem hierarchiában élő lény. Egyetlen lényeges társadalmi cél vezérli: minél feljebb kerülni a hierarchiában. Szinte mindent ennek rendel alá, néha még az életét is. Ha ténylegesen nem jut feljebb, legalább úgy tesz. Ezért kell a nagy autó, nagy ház, még több mindenből. És ez így van vallással, de vallás nélkül is.

  33. 33 gabiiii
    Pontosan erről van szó, megvan a jelenség teljesen logikus magyarázata, ami nem szorul transzcendenciára, anélkül is kerek.
    Még annyit tennék hozzá, hogy ráadásul megvan a haszna a hívő ember számára is, hiszen leegyszerűsíti a világ megértését, és halhatatlanságot ígér, a társadalom szempontjából is hasznos, hiszen embereket képes motiválni olyan önfeláldozó tettekre, amelyek számára akár az élet feladását is jelenti, egy majdani örök élet reményében.
    A hitet gyakorló ezért lehet kiegyensúlyozott és boldog olyan körülmények között is, ami objektíven nézve nem sok okot ad erre.
    A muszlim öngyilkos merénylő bizonyára boldogan, igaza tudatában dobja el életét hite parancsára, és teljesebbnek érzi így életét, mint egy jóléti társadalom kényelmében és létbiztonságában.

  34. Re:24
    Az evolúció és az „Isten” léte nem kizáró fogalmak.
    Teljesen észszerű, hogy „félautonóm” rendszereket hozzanak létre, amik később járhatják a fejlődési útjukat.
    De sok helyen annyira kilóg a lóláb, hogy már már ordít:
    https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=xQk-lP2R04Y

    Re:25
    Kicsit zavarosan fogalmazol, de annyit leszögeznék, hogy én itt vitázok, és nem térítek. Az más kérdés, hogy gyakran rámutatok a materializmus hibáira, ami sokaknak fájó lehet, de nem kímélem az ellen oldalt sem, ha valamilyen vallási tébolydáról van szó.

  35. Re:30
    Klasszikus érvelés, csak kicsit szűk látókörű… 😉
    DNS olyan mint a Lego.
    Minden kirakható belőle, és az ellenkezője is.
    Ha azt akarom, hogy markolós kisautó legyen belőle, akkor az lesz, de 80% alkatrész azonossággal kis repülő is lehet belőle, és 60% alkatrész azonossággal kis hullámvasút is. Akkor a markolós autó hullámvasút? Nem, csak más terv alapján készült nagyrészt azonos alkatrészekkel.
    A DNS egy univerzális építőjáték, amivel minden biológiai létforma kirakható belőle.
    Mi is próbálkozunk ezzel a játékkal, de még elég primitív módon…

  36. Re:29
    Látszólag egyszerű a képlet, de ebbe most nem mennék bele, mert nem tudom kellően hitelesen alá támasztani.

    Azért megjegyezném, hogy a 90-es években egy konferencián a „materialista” orvosok 100% arra szavazott, hogy nem „majomtól” származik… 🙂

  37. Lehet tippelni ki írta:
    „Isten művét ez utánzássá és csalássá alacsonyítaná; majdnem ennyire hinném a régi és tudatlan kozmológusokkal együtt azt, hogy a fosszilis kagylók sohasem éltek, csak a kőbe teremtették őket, hogy a tengerparton élő kagylókat utánozzák.”

  38. Na szerintem mindenki hagyjon fel a vallásos megközelitésekkel, mert minden vallásos dogmának az ellenkezője bizonyított tudományos TÉNY. Aki ezt nem fogadja el az elmebeteg, földi élettel, annak kialakulásával minden tudományos tényt tagadó idióta.

  39. 26: „az ember egykorú lenne az egy isten hittel” – és lám, tényleg! Pont erről beszélünk.
    „Ráadásul már minden tudással felvértezve kellett hogy teremtődjön.” – Miért is? Ez mégis hogyan következne az istenhitból?

    30: Károly, az összes felsorolt élőlény kromoszómaszáma más, mint az emberé. A legközelebbi csimpánznak kettővel több kromoszómája van, mint nekünk.
    Mégis, hogy képzeli a tudomány, hogy változik meg egy faj kromoszómaszáma? Egyszercsak születik egy egyed, aminek egy párral több vagy kevesebb van. Ha életképes is lesz, nem fog tudni szaporodni, nem lesz fajtársa!

    Az istenhit tartalmi részletei tanultak, ahogy szinte minden, amit az ember csinál. Még járni sem tudunk gyakorlás nélkül. De a hajlam, az előhuzalozottság, amit a tanulásnak elő kell hívnia, ott van bennünk egy sor jól körülírható dologa, az istenhittől az egyszerű számokon át a járásig.

    Attól, hogy valamit egyetemen tanítanak, nem lesz szükségszerűen igaz. Lásd pl. foximaxi.

    39: A szitkozódás ritkán segít az igazságot kibogozni. Inkább a higgadt, logikus gondolkodást javaslom.

  40. 32.

    Mondjuk lehetett volna rövidebben is:

    Milyen evolúciós előnyei voltak az embernél a vallás kialakulása, és főleg, milyen evolúciós ELŐNYÖKKEL járt a vallás elhagyása?

  41. 33. gabiiii

    „az egója már akkor sem tette lehetővé a tudáshiány beismerését. Mivel a dolgok okait nem látta, ezért kitalált valamit, ami ugyan nem látható, de bizonyára mindennek az oka.”

    Ne haragudj, de ez így hülyeség…
    A természetben élő lényeknek nem kell „tudás”, csak alkalmazkodás a körülményekhez.
    Amit nem tud, az nem is hiányzik.
    A villámlás okainak nem tudása kb 200 évvel ez előttig nem nagyon zavarta az emberiséget.
    A kutya is megijed, ha dörög az ég…
    Én is összerezzenek… pedig TUDOM hogy csak elektromos kisülés.

    Valaki nem tud valamit, erre „kitalál” valamit amit szintén nem tud…
    Ezzel aztán bejjebb van… ugye?
    Az első ősember „tudta” hogy ő csak „kitalálta” Istent, de a az utódai már nem ?

    Jó kérdés ez a „kitalál” is…
    Az ember általában a „meglévő” dolgokat kombinálva „talál fel” újnak látszó ötleteket… Egy kis rézdrót, egy kis mágnes, aztán már van is elektromosság.

    De honnan szedi a „nem létező” dolgok viszonylag koherens rendszerét, ha SEMMI előképe nincs, ha a természetből SEMMI se utal rá, és abból nem vezethető le?

  42. Re:39
    Ne haragudj, de ez egy tipikus, „mert csak” érvelés.
    A szigorúan nagybetűs TUDOMÁNY mivel magyarázza a sötét anyag és energia létét, hovatovább hol van a hiányzó antianyag?

    Pl tudsz valamilyen épkézláb magyarázatot mondani arra, hogy a kabóca miért növesztett magának fogaskereket a lábába, hogy ugráskor ne össze-vissza ugorjon, hanem arra amerre akar? Nyilván a puszta véletlen okán, de ez elég halovány érvelés…

  43. Re:42
    A kérdésre viszonylag egyszerű a válasz, mert minden kornak/népcsoportnak volt/van/lesz egy szellemi vezetője, aki kapcsolatot tart a transzcendens világgal, aki(k), lecsatornázzák az információt. Ezért lehet pl egy technikai értelemben kőkori szinten élő ember, spirituálisan előrébb, mint a mai űrkorszakban élő ember, és ezért tud egy abo rendkívül komplex szellemi világképet elmondani, mert nem a kisujjából szopta ki, hanem megtapasztalta, amiről beszél.
    Nem kell messzire menni, utolsó ismert próféta Mohamed volt aki lecsatornázta az információt, de sor folytatható több történelmi személyiséggel is, pl Jézussal, Mózessel,stb,stb.
    Mai materialista világkép azért egy pólusú, mert kirekeszt minden más információt, ami ütközik az ő világképével. Minden uralkodó ideológia ezen az úton jár(t), még a kereszténység is…

    A válaszok mind előttünk vannak, csak vakok vagyunk látni, és süketek vagyunk meghallani…

  44. Annyi tennék hozzá hogy nem csak a milliárdos multi hajhássza a profitot hanem a magánemberek is fogyasztonak jócskán.Munkahelyemen az ismerőseim közül sokan hétvégén mennek mindenfelé, vannak ám igények.
    A fodrásznál voltam ott is épp azt beszélték hogy valaki ismerősük meghalt rákban és elvitte 3 nap alatt, és hogy ők épp emiatt élvezik az életet és a hétvégén is beülnek a kocsiba és lemennek a balatonra, meg kirándulgatnak össze vissza mert egyszer élünk és ez nekik jár..Visszavenni a fogyasztásból senki sem akar, mindnekinek már 18 évesen autó kell, kirándulások és dőzsölés.Ha minden igaz akkor ezeknek az éveknek a végét éljük, mert nemsokára elmaradnak a dőzsölések.

    Láttam egy dokufilmet.Singapurról.Az élelmet teljes mértékben veszik.Ők is 2040-2050-es dátummal készülnek önellátó szigeteket építeni.A tengerre úszó szigeteket és felfelé terjeszkedve növénytermelést.Persze ehhez rohadt sok vas kell és világszinten nem kivitelezhető.Ráadásul energiaválságra is készülnek 2040-50 körül.De szerintem előbb lesz az.

  45. 42. lehettem volna valaki más
    Az okok nem ismerete csak addig nem zavaró, amíg nincs olyan szerved, amivel fel tudnád fogni. Ha már van, akkor mindennek keresed az okát. Az eszközök (pl. darab kő) használata ok-okozati összefüggések ismeretét vonja maga után (eldobom a követ, az fejen találja az állatot, abból megebédelek), tehát valahol itt megindul a természet megismerésének folyamata.
    A villámlás okairól pár száz évvel ezelőttig is szilárd elképzelés volt, miszerint az isten küldte, mert nem imádkoztak elég buzgón. Ma már nyilvánvaló, hogy ez téves.
    Az okokat a legegyszerűbb nem létező és deklaráltan nem vizsgálható hatásokkal magyarázni, mert ekkor nincs bizonyítási teher, de van tudás illúziója. Ne nézzük már le az ősembert! Miért ne lehetett volna annyi fantáziája, hogy ilyesmiket kitaláljon, vagy akár ehetett rossz gombát is.

  46. 44. dajtás
    Isten útjai kifürkészhetetlenek, de hogy pont egy Mohamedet, meg Mózest küldjön… 🙂

  47. Re:47
    Mi innen ebből a bányászbéka perspektívából nem tudjuk belátni azt, hogy minek mi az értelme…

  48. 32. lehettem volna valaki más
    ” 30. Károly
    “Az isten hit tanult dolog.”
    Kitől?”
    Például valakitől, aki hallucinál. Akár temporális lebeny epilepszia miatt, vagy egyszerűen valamilyen entheogén növény, gomba (esetleg állat) fogyasztása miatt.

    40. Lebá
    „30: Károly, az összes felsorolt élőlény kromoszómaszáma más, mint az emberé. A legközelebbi csimpánznak kettővel több kromoszómája van, mint nekünk.
    Mégis, hogy képzeli a tudomány, hogy változik meg egy faj kromoszómaszáma? Egyszercsak születik egy egyed, aminek egy párral több vagy kevesebb van. Ha életképes is lesz, nem fog tudni szaporodni, nem lesz fajtársa!”

    Kapaszkodj meg, jelenleg is élnek emberek a normális 46 helyett 44 kromoszómával, és képesek szaporodni a 46 kromoszómával rendelkezőkkel.
    „Az közismert, hogy a csimpánzoknak kettővel több kromoszóma található egy sejtmagjában, mint nekünk, azaz huszonnégy pár. Azonban az emberi második kromoszóma két kisebb majom kromoszóma fúziójával jött létre, mindkettő genetikai anyagát tartalmazza, sőt, a működésképtelen fölös centromer és telomérák is megtalálhatók az emberi második kromoszómán, ez az egyik bizonyítéka annak, hogy a ma élő csimpánzok és a ma élő emberek egy közös őstől származnak. ”

    „A cikk tulajdonképpen egy esetleírás, egy teljesen egészséges huszonöt éves kínai emberről szól (IV-1) … a 14. és a 15. kromoszómája fúzionált, vagyis a szokásos negyvenhat kromoszóma helyett az ő sejtjeiben csak negyvennégy található. … Ez a férfi úgy születhetett meg, hogy a szülei első unokatestvérek, akik mindketten ugyanazt a Robertsoni transzlokációt hordozták a tudtuk nélkül. … egy kis méretű, beltenyésztett populációban, egy szigeten, vagy egy apró faluban néhány rokonházasság után könnyen lehetséges, hogy egyszerűen a genetikai sodródás következtében rögzül egy ilyen transzlokáció, azaz semmi akadálya sincs annak, hogy kialakuljon egy új emberi alfaj. Szóval ilyen egyszerű a kromoszómaszám-változás emberekben.”
    https://criticalbiomass.blog.hu/2013/02/17/ember_negyvennegy_kromoszomaval

  49. Akkor dugjunk majmokkal! Hátha tényleg létrejön egy újabb alfaj. ?

    Itt tolna megyében is van egy titkos hely, egészen pontosan Belecskán, egy kiszuperált, egész kastély tele van a környező falvak beltenyészetéből származó értelmi fogyatékos egyedeivel. A párom szociális fejlesztőpedagógus vagy mi a szösz. 2 hetet bírt a kis monkey-kal.

    A faluban is egy névhez van, hogy 20 csalad is tartozik. Mikor bemutatkozik, hogy Boczor mondom magamba: -húha. Te vajon melyik uncsitesóddal rakod össze a telomerjeidet?
    Szóval csak előre, vagy legalábbis ne hátra!

  50. 49. A kromoszómáink jó része felesleges, és simán kidobható lenne. Szegeden pl. épp ezzel foglalkoznak, egy olyan új muslincatörzset alakítanak ki, aminek folyamatosan szabdalják a dns-ét, és ha még mindig teljes értékű, akkor azt viszik tovább. Ha jól emlékszem, a muslinca genomjának negyedét már eltüntették, de ettől az még mindig teljes értékű muslinca.

  51. lehettem volna valaki más
    „Milyen evolúciós előnyei voltak az embernél a vallás kialakulása?”

    „Sapolsky ugyanakkor elismerte, hogy a vallás érzékelhető egészségügyi előnyökkel jár, annak ellenére, hogy meggyőződése, hogy ez a mentális betegség egy kifejeződése.

    „Az egyik legegészségesebb dolog, amit tehetsz az életeddel, hogy vallásos leszel,” – mondta Sapolsky egy videóban. „És ha valaki nagyon vallásos, az nagyon erős védelmet nyújt a súlyos depresszió ellen. A vallásos hit megnöveli a várható élettartamot, megváltoztatja a kockázati tényezőket, és kevésbé valószínű, hogy valaki például feleslegesen iszik”

  52. Károly
    Ennek a Sapolskynak igaza van. A hit egy jó dolog, még ha mentális zavarként is aposztrofálta.

    A vallást miért nem tudjátok elfelejteni?
    Itt nem a össznépi vallásra kell gondolni, az tényleg kabaré ami a fejekben van.

    A vallások eredetileg igencsak tudományosak voltak, és az igazi vallásfilozófia ma is az.

    dajtás maga is kutató, sőt egy magas szinten elismert kutatócsoport tagja is volt. Persze ettől nem esünk hasra.

    Kicsit hagyni kéne mindenki saját sztereotípiáit a vallással meg az egyebekkel kapcsolatban.
    A létezés logikai levezetése található a különféle vallásokban.
    Itt mindenki a tízparancsolaton, meg hasonlókon rugózik. Ami nem mellesleg egy jól működő társadalom alapvető viselkedésbeli instrukcióit jelenti.
    A beugró, ha úgy jobban tetszik.

    Ki beszél a buta tömegek( akik nem is olyan buták, csak megvezetettek) fejében lévő hiedelmekről?

    Azt hittem(ami nyilvánvaló tévedés részemről), hogy az megértés utáni vágy és nem az önigazolás vezeti az embereket.
    -Te mantrázol!
    – De te is!

    Hát ez nem vitaalap. Erre nem lehet ráállni, erről mindenki lecsúszik.

  53. 48: Nekem elég jó a fantáziám, de Isten célját Mohameddel sehogy se tudom értelmezni…

    52: Érdekes egy mentális betegség, amitől kimutathatóan egészségesebb leszel…

  54. Re:54
    Ne aggódj, én sem értem, csak tippelni tudok.
    Minden vallási irányzat az adott néphez lett adaptálva,
    nekik ezt dobta a gép, mert erre volt szükségük… 🙂

  55. 55: dajtás
    Azért a próféták pecsétje saját kinyilatkoztatása szerint sem az égből hullott alá, története (az előzőkkel ellentétben) igen jól dokumentált: mielőtt elkapta az ihlet megjárta a mózeshitű társaságokat is meg a római császárok kreálta gyülekezeteket is.
    Ezek után jól nősült és ekkor szállta meg az ihlet vagy mi, de a végjátékot ő is átvette… 🙂

  56. 46. gabiiii

    „A villámlás okairól pár száz évvel ezelőttig is szilárd elképzelés volt, miszerint az isten küldte, mert nem imádkoztak elég buzgón. Ma már nyilvánvaló, hogy ez téves.”

    Tényleg téves? Nyilvánvaló?

    Nem valahogy úgy van, hogy Istent kiszórtuk a szemétbe, „birtokba vettük” a természetet az okos, ismeretek után kutató agyunkkal, aztán itt a nyakunkon a klíma megfutás?

    Mert a logika adott: kis imádkozás elmaradásáért kis dörgés, kis villámlás…
    A Teremtésbe való cinikus beleszarásért meg klímamegfutás…

    Aztán lehet mosakodni, hogy…. hát ilyen az Ember…
    Igen az ateista ember elkúrta…. nem kicsit, nagyon…

    Mert ha a templomjáró bőgatyás paraszton múlik, nem lenne se internet, se mobiltelefon, se szennyeződés, se atomháború…. de klímamegfutás se.

  57. 57:
    Ha a templomjáró bőgatyás paraszton múlik, akkor te most nem Francia honból hirdeted a tutit. 😀

  58. 57: a hülye materialisták meg azt hiszik a CO2 a ludas… LOL pedig hát csak imádkozni kéne sokat, és akkor a világ összes fosszilis energiahordozóját a légkörbe küldhetnénk bünti nélkül!

    Mondjuk elég genya dolog a Jóistenke részéről, hogy ezzel a klímaváltozas dologgal épp azokat a 3. világbeli országokat sújtja leginkább, ahol nem is volt jellemző az ateizmus, nem volt hiány imában.

  59. Ez borzalmas. Dajtás légyszíves magyarázd el nekünk, hogy a bibliát hogyan kell értelmeznünk. Ótestamentum, miről szól.
    Újtestamentum, miről szól.
    Jelenések könyve, miről szól.
    Maga a teremtéstörténet miről szól.
    Aztán vessük össze mindezt a földi élet kialakulásával. És annak fejlődésével. Amit alá lehet támasztani tényekkel, fossziliákkal.

  60. 57. lehettem volna valaki más
    Látom megértetted az összefüggéseket: a bőgatyás parasztokon – se régen, se manapság – nem múlik semmi. Ellentétben a templomok gazdáival, akik tevőlegesen működtek közre a mai állapotok kialakításában.

  61. Gabiiiii, csak a te élelmed múlik rajtuk. Szeretnél éhendögleni? A konzervkaja alapanyagait is megtermeli ám valaki.

  62. Re:60
    Teremtéstörténet-Neutron születésének függvénye szöveges formában.
    Ótestamentum-Élet könyve többszörös kódolású formában.
    Újtestamentum- Időfizika, de ez az anyag már masszívan cenzúrázva van.
    Jelenések könyve a mostani vas kor lezárásának története.

    Aki szó szerint értelmezi a Bibliát, az sok-sok ellentmondásba fog bele szaladni…
    Minden szent szöveg több értelmi réteggel bír, jellemzően az első réteg is már értelmes(ezt olvassuk), de messze nem azt jelenti, mint amit gondolnak róla.

    Nem csak ez az én agymenésem, más is így gondolja:
    http://www.realbiblecodes.com/people/rips.php

  63. Na ebből elég. Neutron születése. Többszörös kódolás. Időfizika. AtyaIsten. Ez az agymenők sorozat? Figyelj lehet egy tudós vallásos. Ez nem zárja ki hogy tudós legyen. De azért vannak bizonyos emberi tőrténelem előtti idők, amiket nem tudsz meghamisítani. Na azok a tények. Nem az ember által írt biblia. Persze hazudni tudni kell. Amit az ember kreált a földön, az tekintéjalapú. Nagyjából önkényuralmi. Na ez ma már nem annyira működik az egyházak tekintetében. Régebben rengetegen haltak meg dogmák miatt, ma már nem ez a helyzet. Ha úgy tetszik többen ébredtek azóta öntudatra.

  64. 59: Sokszor nehéz megérteni, hogy kinek mikor miért kell szenvedni, meghalni,
    Ami sok, az sok.

  65. 65: Ok, tulajdonképpen számítottam rá. 🙂

  66. 64, Dan

    „De azért vannak bizonyos emberi tőrténelem előtti idők, amiket nem tudsz meghamisítani.”

    Jó hogy mondod…

    Nemrég voltam a franciaországi Chauvet barlangban amit 1994-ben fedeztek fel, és tele van olyan 36 ezer éves barlangrajzokkal, amik bizonyítják, hogy az akkori ember intellektuálisan nem volt a mai alatt…
    Nem az eredetiben, hanem a másolatában, mert az eredetibe nem engedik be a népet.
    A vezető elmondta, hogy járt az eredetiben is mint régész, és „nem egészen” olyan az eredeti, mint a másolat, de nem részletezte.
    Aztán elereszett egy félmondatot, hogy „érdekes” hogy csak azok az emlékek maradtak meg mostanáig amik rejtve voltak…
    A látogatók közül valaki rákérdezett, hogy lehet, hogy gondos kezek eltüntettek mindent az utóbbi 3000 évben ami nem esett egybe a kóser történelemmel? (a világot 5779-ben teremtették, a bálványimádók bálványait, házait, le kell rombolni, őket megölni, csecsemőit sziklához verni, stb)
    A vezető mosolygott és mondta, hogy szereti a munkáját, és szeretné megtartani.

  67. Re:64
    Nem kell felkapni a vizet, mert valóban formabontó az elképzelés, de ettől még tény, hogy maguk a zsidók is kutatják a témát, és nem veszik félvállról…
    A ma tanított történelem felének a fele se igaz, jobb lesz ha hozzászoksz ehhez, pl kezdhetjük ezzel:
    Alsótatárlakai lelet
    Nagyegyedi lelet.
    Mindkettő tárgyi lelet, nincs semmi himi-humizás, csak az utóbbival az a fő probléma, hogy cirka több 10e éves megmunkált alumínium! tárgyról van szó.

    Előre szólok hogy a mai paradigmák dőlni fognak, és rengetek olyan dolog kerül napvilágra, ami sokak számára sokkoló lesz.

  68. Tibor. Tegyél valamit légyszíves. Tízezer éves megmunkált alumínium. Ti most cukkoltok?

  69. Kedves Tibor „bá légyszives nézz utána mi volt a Bucses hg .kapcsán nemrég romániában és Irakban aztán kitört a ál-ok alapján az Iraki háboru…

  70. Dan

    Micsoda?
    Csomó lelet van amely egyértelműen bizonyítja, hogy a mai tanított történelem egy kamu.

    A hominidák, elő-, majd ősemberek, Lucypithecusok, legvégül a „bölcs” ember vagyis a homo sapiens, mint a csúcsok csúcsa. Ebben higgyünk inkább?

    „Az egyre újabb és újabb régészeti leletek – néhány paleontológus véleménye ellenére – paradox módon nemhogy csökkentették, inkább növelték az emberré válás konkrétabb kérdései körüli bizonytalanságot.”
    Ez is a tudomány mai állása.

    Az evolúció nem mindig töretlen előre irányú, csak folyamatos kísérletezgetés.
    A halál vagy a kipusztulás a mérőegysége.
    Nemcsak fiziológiai evolúció ismert, hanem pl. viselkedésbeli, gondolkodásbeli stb.
    Mi jelent előnyt a versenyhelyzetben címszóval.

    Az a furcsa helyzet, hogy már régebben is rájöttek és hirdették(több ezer éve pl. Jézus is), hogy a verseny elhagyása jelenti a továbblépést a túlélésért folytatott versenyben.
    Kissé paradox, de nem vészes.

    Buddha az éntelenséget nyomatta, ha nincs mit védened, nem lesz konfliktus alapon.
    Jézus ezt úgy fogalmazta, hogy: Viseld úgy az életed, mint egy könnyű nyári ruhát!
    Vagyis ne letagad a fizikai síkot, hanem csak ne vedd túl komolyan! Játék az élet ugyebár.
    Az én(ön-)védelem körét kitolhatod. És ha mindenki ezt teszi, meglepődve vennénk észre, hogy mindenkinek jutna minden. Mert nem tartana senki semmit vissza.

    Nyilván nem 8 milliárdnyian. De ha valóban egyenlően tekintetünk volna egymásra, a 3. világ nem azzá lett volna amit ma ismerünk belőle.
    Kosz, mocsok, embertelen körülmények, éhező gyermekek és túlszaporulat. De hát mit csináljon? vacsorázni nem tud, a pöcse meg csak feláll, valahova be kéne dugnia és a fogamzásgátlás meg ez irányú felelősség nem az erősségük.

    A vallások több ezer éve, de inkább 10.000 vagy 100.000 éve látták az emberi konfliktushelyzetek alapvető okát.
    A kereszténység, a védák stb. jóslatai az emberiség kipusztulásáról nem mások mint egy-egy lehetséges idővonal a sok közül.
    A viselkedésünk következménye a ma -általunk is – jól érezhető krízis.

    Az a buta indián azt mondta, hogy ne bántsd a fa szellemét, mert akkor neked reszeltek.
    Hát kivágtuk az esőerdőket és valóban lehet, hogy nekünk aztán kakukk.
    Hát a kis buta templomba járó félt olyat tenni ami megharagítja az ő Istenét és lemarad a paradicsomba tartó szerelvényről.

    Elmaradottak voltak, buták?
    Részben igen. De butaságuk( kevés információjuk) védelmet is adott nekik.
    Ma már itt az ideje a felelős ember(maga, környezete stb. iránt) kifejlődésének.
    A gázos szitu ezt hivatott elősegíteni.
    A mai ember bután van tartva, de azért van lehetősége kitörni ebből.

    Ki tartja bután a tömegeket? és ki írja a történelmet?

    Ezt a történelmet kéne alapul vennem?
    Atlantisz egy mese, a piramisok pedig egy nagy rakás kőkupac.
    Attila barbár volt, mi meg felvilágosodottak.

    Szerintem a mai kor embere gyengébb verziója a humanoidoknak mint volt 10.000 évvel ezelőtt.

    Hogy lehet, hogy egy hangyaboly egyedei egy irányultság mentén szerveződnek? És ez nem sikerül az embereknek.

    A kérdés az koordináló szervben rejlik. A hangyáknak van agyuk? minden egyednek van? Nyilván, ha önálló mozgásra képes az egyed. De akkor mi írja fölül, hogy mégis a boly az első?
    Hogyhogy nem versenyeznek egymással mint ezt teszik pl. a kutyák a túlélőversenyben?
    Evolucionisták kik a lelket tagadjátok! Kérnénk a választ!

    Aláírás:
    egy lélekben hívő evolucionista

  71. Balázs. Tízezer éve aluminíum kohászat nem létezett basszameg. Figyu. Azt sem tudták mi az a timföld. Most ez komoly?

  72. A középkori ember az elmaradottságát a vallásnak köszönhette. Aki zseni volt és szembe ment az egyház hatalmával azt mágján elégették. Elevenen. Egyetlen valódi egyházi ember van a feltalálók közt, Mengel.

  73. 71 – Balázs:
    Megint halálra fecseged magad. Ne haragudj, nem akarlak megsérteni, de ez a sok összelapátolt zöldség megfájdítja a hasamat.
    Ha elfogadod az evolúciót és hiszel a lélekeben, akkor következetlen vagy. Mond meg, mikor alakult ki az emberben a lélek az evolúció során?

  74. 73, dan

    „A középkori ember az elmaradottságát a vallásnak köszönhette. Aki zseni volt és szembe ment az egyház hatalmával azt mágján elégették.”

    Olcsó sztereotípiák.
    Szalkai László, későbbi esztergomi érsek, 15 éves korában, 100 évvel Gallilei előtt bolygópályákat számolt. Nem égette meg senki.
    Sőt.
    Newton, az egyik legnagyobb zseni 10x annyi vallási és okkult művet publikált, mint fizikait…

    Az persze lehet, hogy a korabeli nyugati egyház, (aminek nem volt része a magyar), hatalmi okokból korlátozta bizonyos információk terjedését, mint ahogy, mondjuk manapság a Facebook törli a jobboldali fiókokat.

  75. 76 ra. Ezzel mit cáfoltál? Szerintem azt sem érted amit leírsz, nemhogy azt amit olvasol.

  76. Re:69
    Mit tegyen Tibor bá’ egy valós tárgyi lelet ellen? Menjen oda, és zúzassa be, mert nem illik bele a te világképedbe?
    Ha ennyire látványosan nem illik bele valami a paradigmába, akkor nem a lelettel van a baj, hanem a pardigmával…
    A tudomány nem szabad hogy dogmatikus legyen, mert akkor ott ette meg a fene. A tudomány feladata az ismeretek bővítése azon az áron is, hogy sokszor önmagával is szembe kerülhet.

    Csepp a tengerben amúgy a paleolit alumínium tárgy, ennél sokkal vadabb tárgyi leletek is vannak.

  77. Egy valódi paleolit alumínium tárgy létezését nem fogadom el.!

  78. 79: A nagyenyedi (nem nagyegyedi) lelet nagy valószínűséggel egy markoló kanalához tartozó cserélhető ásóköröm.

    76: A bolygók mozgását, pályájukat Galilei előtt se lehetett tagadni, az ő bűne az egyház által propagált geocentrikus világkép elvetése volt. Az „Eppur si muove” a Földre vonatkozott, nem a bolygókra.

  79. Re:80
    Most komolyan Tibor bá’, olyan vagy mint a klasszikus viccben az a székely bácsi, aki életében először látott zsiráfot. Látom,látom, de ilyen állat nincs…
    Tudod mit mondtak a pápai csillagászok, mikor Galilei feléjük nyújtotta távcsövét, hogy nézzék meg a Jupiter holdjait, bizonyítva a geocentrikus világkép csődjét?
    Nem nézünk bele!
    Nem egyszer revidiáltam én is a nézeteimet, mert nem voltak jók. A változás nem bűn, hanem szükségszerűség.
    Mondjuk abban konzervatív vagyok, hogy a család apa-anya-gyerekekből áll, és nem apa-apa/anya-anya/nemileg nem definiált-nemileg-nem definiált-gyerekekből áll. 🙂

    Re:81
    Nem tudom láttál-e már markoló kanál ásókörmöt, mert én láttam nem egyet.
    Tudod milyen anyagból voltak? Kifejezetten nagy kopásállóságú acélból, mert extrém terhelésnek vannak kitéve.
    Szerinted egy ötvözött alumínium alkalmas erre a célra?
    Ennél jobb alternatív magyarázatot kellene kitalálni, mert ez így gyenge…
    (Nem piszkálódásból mondom)
    Pl a kínai Tiltott város több eredeti díszítő eleme szintén alumíniumból van, amivel szintén az az apró ici-pici probléma, hogy 500 éve még nem tudtak alumíniumot előállítani a kínaiak, ellenben ha volt fémalumíniumuk „valahonnan”, akkor önteni tudták már…

  80. Ez már tényleg agymenés. Ezzel Tibor rengeteg olvasót veszíthet.

  81. 82 Dajtás
    Ezek a megnyilvánulásaid olyan mértékű hiszékenységről, és misztikára való hajlamról tanúskodnak, ami számomra megdöbbentő.
    Ha ezek a lehetetlen korszakból származó fejlett technológiára utaló tárgyak olyan nyilvánvalóak, és jelenlévők, akkor az teljesen hiteltelen, hogy ennek problémáját el lehet nyomni, látatlanná lehetne tenni.
    És ráadásul kultúrától függetlenül, legyen a vizsgáló személy kínai, nyugati, indiai vagy bármi…
    Az is abszurd, hogy ilyen kultúrtárgyak kerülnek elő néha az egyébként jellemző kőkorszaki kultúra korából, és ugyanazon emberfaj maradványainak kíséretében.
    És mindez a feltételezett ködösítés amellett, hogy híres kutatók óriási kutatómunkákat vezetnek a föld különböző pontjain, hogy még részletesebb információkhoz jussanak az emberi faj múltjáról.
    Arról nem is szólva, hogy számomra felfoghatatlan, hogy kinek, miféle érdeke fűződhet ahhoz, hogy szándékosan eltüntesse egy létező, régi kultúra nyomait és bizonyítékait? Mit veszélyeztethet ez a részére?
    Nekem mi érdekem fűződhetne ahhoz, hogy eltüntessem a római birodalom létezésének nyomait, amely ma már régen nem létezik?
    Arról nem is szólva, hogy egy ilyen feltételezett fejlett kultúra nem ilyen szórványos tárgyi hagyatékot hagyott volna maga után, mint amiket felmutatnak bizonytalan források, hanem legalább olyan ordító és letagadhatatlan bizonyítékokat, mint bármely feltárt ókori kultúra.
    A folyóközi kultúrák letagadhatatlanok, akár a mohendzsodarói, az egyiptomi, a római.
    Miért pont a korábbi lenne ilyen tiltott információ?

  82. Re:83
    Elhiszem hogy nehéz szembe nézni a tényekkel, de ettől még létezik.
    (Most vagy a tagadás fázisában)
    Amúgy befolyásolja ez az éltedet? Szerintem nem, akkor kár ezen ennyit évődni…
    Nekem pl. nem lesz ettől több pénz a számlámon, és nem kölykedzik tőle a macskám, ami nincs is. Akkor minek stresszeljem magamat rajta…

    Tibor bá’ munkássága ettől nem lesz sem több sem kevesebb.
    Adott egy komoly élettapasztalat, a jó humor, jó történet mesélés, és ami a legfontosabb, aggódik az emberiségért, mert sokkal de sokkal hamarabb kezdett el foglalkozni a klímaváltozással, mint itt bárki más a fősodorban.
    Eddigi munkássága becsületre méltó, és bár nem értek vele nagyon sok ponton egyet, én ettől függetlenül tisztelem őt.
    Szerintem sokan vannak így vele, és pont nem az izgatná az embereket, hogy megváltozott valamiben a véleménye, sőt lehet hogy pont ettől tisztelnék még jobban. (nem számít a véleményem, de nekem biztosan)

  83. Re:84
    A ma ismert paradigmába nem illő tárgyi leletek szisztematikusan el vannak tusolva/agyon vannak hallgatva, és ez még a jobbik eset, mert sokszor inkább megsemmisítik.
    Ez nem konteó, vallásos hit, hanem a rögvalóság.
    Első leleten is jó sokat ültek, mire napvilágot látott, mert a lelet írása arra enged következtetni, hogy a sumer kultúra/írás innen ment oda, és nem onnan jött ide…
    (Korban idősebb a medál, mint a legrégebbi írott sumer anyagok)
    Ami némi zavart okoz a történelem szemléletben…

    De nem kell messzire menni, pl a magyar történelem szemlélet mindig a hunokhoz kötötte az őseinket, és mindössze 100 éve uralkodott el az a nézet, hogy finnugor az eredetünk. Eleve már az is kabaré volt, hogy hogyan lettek a magyarok finnugorok(szavazással), és hogyan dobták szemétre az 1000 évnyi történet írást. Persze aki ma azt meri mondani, hogy nem így van, az vagy le van hülyézve, vagy le van kóklerezve. Ezek után csodálkozol bármin is?
    Én nem, és a történelemre különösen igaz ez.
    Persze az előre gyártott és megrágott kliséket könnyebb papiként megenni, de néha ezzel szöges ellentétben van a valóság. Pl a keleti krónikák és a nyugati krónikák egy adott történelmi személyiségről mit írnak.

  84. 84. hubab

    „Arról nem is szólva, hogy számomra felfoghatatlan, hogy kinek, miféle érdeke fűződhet ahhoz, hogy szándékosan eltüntesse egy létező, régi kultúra nyomait és bizonyítékait? ”

    Hát pedig nem kell hozzá sok fantázia…

    Először is a zsidók számára fontos , hogy a világot 5779 éve teremtette Jehova.
    Aki azt állítja hogy vannak dolgok ez előtt, az bálványimádó, és aszerint kell vele bánni.
    Aztán ott vannak a felvilágosultabb zsidók, akik hajlandók „nem úgy” számolni a világ teremtése óta eltelt időt, de igyekszenek úgy alakítani a dolgokat, hogy a kultúra velük kezdődik, és igazán semmi számottevő nem volt előttük.
    Erre egy szép példa Joseph Halevi, aki elismert nyelvészként kijelentette a némrég felfedezett sumér kultúra kapcsán, hogy sumérok nem léteztek, és a sumér nyelv a zsidó rabbik titkos nyelve volt… és ezzel egy jó időre be is rekesztette a sumér kutatást.

    Aztán ott van a „ki volt itt előbb” verseny…
    Akár a finnugor elmélet, akár a dákó-román elgondolás meg a hasonló eredetkutató erőfeszítések politikai tőkét igyekeznek kovácsolni a különböző történelmi „nézőpontokból”.

    Aztán itt van a nézet, hogy az „igazi” zsidók az erőszakkal muszlimizált zsidók a mai palesztinok, és akiket ma zsidóként tisztelhetünk azok a kazár birodalomban vették fel a zsidó vallást.

    A Szent Koronán kicserélt képek, a koronázási paláston „átszőtt” nevek, az elveszett eredeti aranybullák, a kapirgálások, maszatolások a Képes Krónikában, a Bibliai szövegekbe való betoldások „félrefordítások”, az elégetett evangéliumok, a felgyújtott Alexandriai könyvtár mind mind „formálta” a történelmet, vagy azt ahogyan azt ma látjuk.

    Volt úgy, hogy fontos dokumentumokat hamisítottak, vagy fordítva, egy világképbe, vagy politikai áramlatba nem illő dokumentumot, leletet hamisnak deklaráltak.

  85. 84. hubab

    „Nekem mi érdekem fűződhetne ahhoz, hogy eltüntessem a római birodalom létezésének nyomait, amely ma már régen nem létezik?”

    Hogy neked mi érdeked fűződne, azt nem tudom…
    De hogy komoly érdekek fűződnek a Római Birodalom átértékeléséhez, az biztos.
    A farkastejen nevelkedett testvérgyilkos által alapított birodalom erkölcsi alapjaira épül a mai Európai Unió, hasonló gyarmati rendszerrel.
    De ugyanúgy háttérbe szorítják a Római Birodalom bűneit, mint a mostani Eu ármánykodását.

    „Arról nem is szólva, hogy egy ilyen feltételezett fejlett kultúra nem ilyen szórványos tárgyi hagyatékot hagyott volna maga után, ”

    Ne felejtsd el, hogy ezek a kultúrák alapvetően NEM MATERIALISTA kultúrák voltak, és nem is hagytak hátra sok anyagi leletet.
    Létük nem feltétlenül az anyagi, hanem inkább az intellektuális vagy spirituális „javak” megszerzése körül öszpontosult.
    Mobil telefon helyett talán telepátiát használtak, ami mára már empátiára butult… Sokakanak már ennek léte is kihívást jelent.

  86. lehettem volna valaki más,

    Ilyesmire gondolsz, akkor amikor azt mondod, „Mobil telefon helyett talán telepátiát használtak, ami mára már empátiára butult”

    …hányszor, de hányszor hallotta gyerekfejjel, számára idegenektől is,- miféle gyerek ez, hogy nem játszik a többiekkel?
    –annyi tapintat sincs a felnőttekben, legalább ne a fülem hallatára mondjanak ilyeneket,- gondolta ilyenkor és különben is, mit tudnak ezek a felnőttek arról mi zajlik bennem!
    Ő, a homokozó, a hinta a fogócska helyett a gondolataival játszott. Próbálta meglesni saját gondolatainak születését és elhalását. A gondolatainak határtalansága volt az ami lenyűgözte a még csak gyerek Remondot.
    Legyen bármekkora szókincse egy nyelvnek, pusztán arra alkalmas, hogy körülírjon. Szerelmet, gyűlöletet, magányt, boldogságot, fájdalmat nem lehet szavakkal leírni milyen érzések is ezek valójában. Fogalmazd meg a jót vagy a rosszat. A pillanattól az örök érvényűig.
    Most végre választ kaptam, mért voltam visszahúzódó. Éreztem mások gondolatait, amik rendszerint ellentétesek voltak a kimondott szavaikkal és tetteikkel.

    Remond megbizonyosodott arról, hogy minden ember átéli ugyanezt az élete folyamán, a gondolathallás leheletét. Érzik, hogy kérdéseikre hamis szavakat kapnak. Gondolatukban ott a jó válasz, de nem azt hallják vissza, nem a másik igaz gondolatát. Nem az kerül kimondásra, ami gondolatot éreznek a másik embertől és a szavak átveszik az uralmat a leplezetlen gondolatok fölött, és mire felnőtté válnak a gyerekek, már maguk sem tudják, gondolatuk őszinte e vagy hazudnak maguknak is. Amíg létezik hang általi beszéd, addig létezik a hazugság. Ha ezekre nem lesz szükség, akkor megszűnnek a gondolatok szavak általi manipulálása. Megszűnik a másik fölé kerülni értelme, a másik legyőzésére törekvés. Értelmüket vesztik az országhatárok, a nemzethez tartozás eszménye. Helyébe a világhoz tartozunk, önmagunkhoz tartozunk, környezetünkhöz tartozunk, mindenkihez fogunk tartozni és senkihez sem fogunk tartozni érzése lép. Érezni, tudni fogjuk, nem különb senki a másiknál, nem több, de nem is kevesebb.

    Ezért is lehet veszélyes a hatalmat gyakorlókra nézve, erre utaló leletek, mert az ez irányba mutató feltárt anyag széleskörű tudományos elismerése bizonyíték lenne, hogy az emberiség más alapokon is megszervezhetné életét.

    Hogy valamikor ez a telepátia megvalósult e, volt e egy az evolúció által létrehozott vevőegységünk, vagy valaha meg fog valósulni, az még homályos. Mindenesetre a számítógépet már tudjuk gondolatok útján irányítani. Már csak egy olyan vevőegységet kell az agyba implantálni, mint amilyen a számítógépben van. és voalá, működik a gondolathallás.

  87. Na jó, ez nekem már sok.
    A leggyanúsabb az, hogy ezek egy része is oda lyukad ki, mint a föld legtöbb népének mítoszai.
    Minden nép meg van győződve róla, hogy ők a föld eredeti népe, az élet sója, az emberiség esszenciája, a kultúra megteremtője, és nem csak egy rész az egészből.
    Ha legalább nem saját magukról állítanák ezt a népek, hanem valamelyik másról, mindjárt hitelesebben csengene… 🙂

  88. dajtás és lehettem volna!
    Ez nekem már sok. Keressetek magatoknak olyan blogot, ahol ez a fajta marhaság megy éjjel-nappal. Itt nem fog menni. Innentől kezdve moderálva vagytok, és más is így járhat, ha nyomdokaitokba lép.

  89. 87 re. Maga az egyiptomi kultúra ősibb, mint az emlegetett évszám, hát még a babilonai, vagy ne adj isten a kínai. Ti nem vagytok teljesen normálisak.

  90. Avatar. A bigott vallásosság elérése a bután tartás. Ma ez elvileg nem megy az internet világában. Akinél működik, azt a büdös életben sem lehet meggyőzni az ellenkezőjéről.

  91. 67. lehettem volna valaki más

    Jó a felvetésed.
    A történelem során jellemzően szándékosan elpusztítják az előző civilizáció minden alkotását.
    Széthordják a köveket, felégetik az éghetőt stb.
    Elpusztították a magyar történelem szinte minden emlékét, a kereszténykedés kezdetén.
    De nem kell messzire menni a múltba.
    Manapság ha egy ház lakatlanná válik, gyorsan erlőbukkannak a vandálok, és beverik az ablakokat, rövid idő alatt a ház romhalmaz lesz.
    Selejtezett buszok is pillanatok alatt ronccsá válnak. Nem a természet zabálja fel, hanem emberi kezek roncsolják.
    Valóban csak az marad fenn, ami rejtve van, vagy megfeledkeztek róla.

    Balázs

    Rendkívűl érdekes a társadalom szervezésről írott hozzászólásod.
    A hangyák, méhek és hasonló élőlények akik egy társadalomban élnek, és az egyén teljesen a társadalom túlélése érdekében dolgozik, de emellett teljes összehangoltságban, irányítottságban. Bámulatos.
    Lebontottam részlegesen a termeszvárat, másnapra be volt gyógyítva, nedves földdel, (szárazság idején!) Hihetetlen nagy munka.

  92. bögözy. Gondolom emiatt van több világ vallás a földön, mert a leigázottak minden kultúráját kiirtották anno. És ezért vannak történészek és régészet. Valóban volt primitív öldöklés, de ez az amerikai őslakosok kiirtásával történt meg. Le sem merem írni melyik világvallás képviselői irtották halomra őket….. Nem zsidók, vagy muszlimok voltak…. Ha ismered a római birodalom történetét, ilyet nem írsz le.

  93. Napóleon sem volt annyira primitív hogy földig rombolja a piramisokat Egyiptomban. Helyette tudósok csoportjait küldte oda akik kutatták az egyiptomi kultúrát. Rengeteg régészeti leletet köszönhetünk neki. Sőt magát az egyiptológiát is.

  94. 2030-ig van időnk, hogy érdemben csökkentsük az üvegházhatású gázok kibocsátását, különben elkerülhetetlenül bekövetkezik a klímakatasztrófa – írja legfrissebb jelentésében az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi testülete, az IPCC.
    Az alábbi cikk azt mutatja be, hogy vannak olyan, az emberiség lényegéből fakadó „sötét erők”, amelyek megakadályozzák, hogy radikális fordulatot hajtsunk végre a klímaváltozás megállítása érdekében. Bár tudunk ezekről a láthatatlan erőkről, mégis észrevétlenül épültek be mindennapi döntéseinkbe, és afelé terelnek minket, hogy a klímavédelem céljaival tökéletesen ellentétesen viselkedjünk. De melyik is ez a három láthatatlan sötét erő?

    Az emberiségbe van kódolva, hogy elbukja a klímaváltozás elleni harcot
    https://qubit.hu/2019/06/25/az-emberisegbe-van-kodolva-hogy-elbukja-a-klimavaltozas-elleni-harcot

  95. 98 – Python:
    Bekódolással egyetértek, de a többivel nem. Azért van intellektusunk, hogy tervezzük a jövőt. És tesszük is. Bekódolva pedig az önzés van, mert az túlélési tényező, tehát az evolúció rögzítette bennünk. És ez a probléma gyökere. A pénz hajhászás okozza a felkészülés hiányát, mert a fossziliák kibányászáza és elégetése hatalmas pénzeket hoz. Akik ebből gazdagodnak, azokat nem érdekli a klímaváltozás, mert azt hiszik, pénzzel ki tudják magukat vonni a hatása alól. Nem kell az emberiség nyakába varrni a felkészülés hiányát.

  96. Ez igaz, és nem csak a rizsre, a gabonafélékre is…! Trampli meg egy…!!! 😛

    Donald Trump kormánya igyekszik elrejteni azokat a tudományos kutatásokat, amelyek a klímaváltozás élelmiszerellátást fenyegető veszélyeire hívják fel a figyelmet – jelentette a Politico. Az amerikai lap vizsgálata szerint az amerikai kormányzat rutinszerűen figyelmen kívül hagyja a klímaváltozás hatásairól szóló kutatások eredményeit, sőt igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy azok ne váljanak széles körben ismertté.
    Ez nem meglepő. Trump szereti hangsúlyozni, hogy nem hisz az ember okozta globális felmelegedésben, és nagy elánnal élcelődik minden egyes hideg téli napon, hogy „hol van a globális felmelegedés”. Az elnök egyik legelső intézkedése volt, hogy a Fehér Ház hivatalos oldaláról eltüntette a klímaváltozással foglalkozó részt, és ugyanez történt az EPA környezetvédelmi hatóság honlapján is, kormánya pedig teli van olyan emberekkel, akik hozzá hasonlóan tagadják a klímaváltozás létét.
    Amikor tavaly novemberben saját kormánya közzétett egy kutatást, amiben a klímaváltozásnak az amerikai gazdaságra leselkedő veszélyeire hívták fel a figyelmet, Trump újságírók előtt kijelentette: „Nem hiszem el.”
    Ez a hozzáállás érződik az amerikai mezőgazdasági minisztériumnál is, ahol a több mint egymilliárd dolláros költségvetéssel dolgozó, több ezer embert foglalkoztató tudományos kutatóintézet, az ARS (Agricultural Research Service – mezőgazdasági kutató szolgálat) egymás után adja ki a klímaváltozás hatásaival foglalkozó tanulmányait.
    Ezeket azonban nagyon nehéz megtalálni. Trump hivatali ideje alatt ugyanis a minisztérium, az évtizedek óta bevett gyakorlatot megváltoztatva, igyekszik „elásni” ezeket a tanulmányokat.

    A Politico cikke kiemelt egy nagy horderejű tanulmányt, amit a minisztérium tudósai a Washington Egyetem, valamint több nemzetközi egyetem kutatóival együttműködve készítettek el. Azt vizsgálták, hogy a levegő megnövekedett széndioxid tartalma milyen hatással van a rizsre, az emberiség legfontosabb élelmiszernövényére.

    A két éven át készült tanulmány megerősítette azokat a korábbi kutatási eredményeket, melyek szerint a magas széndioxid-mennyiség hatására kevesebb lesz a protein, a cink és a vas a rizsszemekben. Valamint felfedezték, hogy emellett a rizsben lévő vitaminok is eltűnhetnek – aminek beláthatatlan következményei lehetnek egy olyan növény esetében, ami több százmillió ember számára jelenti az alaptáplálékot. Pár nappal a tanulmány megjelenése előtt még úgy volt, hogy a minisztérium a Washington Egyetemmel közösen ad ki sajtóközleményt a fontos tanulmányról, de aztán a minisztérium visszakozott. És nem csak hogy ők nem akarták népszerűsíteni, még az egyetemet is megpróbálták rávenni, hogy ne adjanak ki sajtóközleményt. Magyarázatuk szerint „a felsőbb vezetés” körében aggályosnak találták a tanulmány eredményeit, és megkérdőjelezték annak pontosságát, pedig az több ellenőrzésen is átment.

    Trump kormányzat nagyon titkolja, milyen veszélyeket rejt a klímaváltozás az élelmiszerellátásra
    https://24.hu/kulfold/2019/06/25/klimavaltozas-mezogazdasag-veszelyek-donald-trump-titkolozas/

  97. Az indiai kormány kutatóintézete, a NITI Aayog egy tavalyi jelentésben arra figyelmeztetett, hogy 2020-ra huszonegy indiai városban, köztük Új-Delhiben, Csennaiban és Bengaluruban is eltűnhet a talajvíz. Becsléseik szerint ha minden így megy tovább, az 1,34 milliárd fős indiai lakosság 40 százaléka nem fér majd hozzá ivóvízhez 2030-ra.

    Ötmillióan állnak sorba vízért egy indiai városban, és ez csak rosszabb lesz
    https://24.hu/kulfold/2019/06/25/india-csennai-vizhiany-klimavaltozas/

  98. Az amerikai, brit, francia és holland klímakutatókat és meteorológusokat tömörítő World Weather Attribitution (WWA) tavalyi tanulmánya szerint az észak-európai hőhullámok valószínűségét az évtized végére megkétszerezte a klímaváltozás, amelyben az emberi tevékenység szerepét az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) tavaly őszi jelentése tette egyértelművé. Ebben az áll, hogy a 20. század második felében végbement mintegy 0,5 °C -os melegedés emberi eredetű, és kizárható, hogy mindez természetes folyamat volna.

    Egyre több emberhalált és euromilliárdos károkat okoznak a klímaváltozás okozta hőhullámok
    https://qubit.hu/2019/06/25/egyre-tobb-emberhalalt-es-euromilliardos-karokat-okoznak-a-klimavaltozas-okozta-hohullamok

  99. 99: Részben egyetértünk Tibor bátyám.
    Tény, hogy az agresszivitásunk, és az önzésünk, amely kettő tulajdonág az evolúció során elősegítette, hogy a bolygónkat ‘uralni’ képes, domináns csúcsragadozóvá váljunk, ez a kettő tulajdonáguk fogja a vesztünket, és a kihalásunkat is okozni.

  100. A klímaválságra a legzöldebb és legolcsóbb megoldást sokan a faültetésben látják. A műfaj különösen Ázsiában népszerű, Indiában például milliós tömegrendezvényeket szerveznek, és sorra döntik az erdősítési rekordokat, a Fülöp-szigeteken pedig egy nemrégiben elfogadott törvény értelmében az a diák nem is végezheti el az iskolát, aki nem ültet el legalább tíz fát az államilag szervezett zöldítési programban.
    Az elmélet egyszerű: minél több fa van a bolygón, annál több szén-dioxidot köt meg, csökken a felmelegedés, és talán nem halunk meg mindannyian, vagy legalábbis nem olyan hamar.
    Ulf Büntgen, a Cambridge-i Egyetem ökológiaprofesszora szerint ez csak félig van így: igaz, hogy a több fa elméletileg több szén-dioxidot tud megkötni, de a meleg hatására a fák gyorsabban is nőnek, és hamarabb is kipusztulnak, így a klímaügyi hasznuk sem lesz akkora, mint eddig hitték.

    Gyorsabban nőnek a fák a klímaváltozás miatt, de hamarabb ki is dőlnek
    https://qubit.hu/2019/06/27/gyorsabban-nonek-a-fak-a-klimavaltozas-miatt-de-hamarabb-ki-is-dolnek

  101. 104 Python
    A faültetés tényleg jót tesz, de nem oldja meg a problémát, hiszen csak annyi szenet tud így eltárolni az élő növényzet, amennyit a beborítottság függvényében önmagában tart.
    Annál meg többet tartott magában akkor, mielőtt az ember nekilátott kiirtani, beépíteni.
    Viszont mi folyamatosan égetjük el azt a szénkonzervet, amit a föld élővilága év százmilliók alatt kivont a légkörből, és ez a mennyiség mind felette van annak, amit a föld teljes növényzete egy időben tartalmazni képes.
    Az ember előtti ökoszisztémák ha nem is jó hatásfokkal, (hiszen a szén java része visszakerült a körforgásba), de minden évben tettek el egy kis szénkonzervet a szénkörzésből, így jöttek létre a mai lelőhelyek.
    Mára viszont az ember szisztematikusan felszámolja azokat a területeket, ahol ez régen folyt, főleg a nagy mocsaras öntésterületeket.
    Persze ettől még hasznos a fatelepítés, egyfajta kármentés, de ezzel nem lehet az ipar előtti állapotokat helyreállítani…

  102. A faültetés pofon a szarnak, és persze megnyugtatja egyesek lelkiismeretét.

  103. 106: Ez így van!
    Pont azért raktam be a cikket, mert van akik a faültetésben látják a „végső” megoldást.

  104. De legalább csinálnak valamit.
    Nem mellesleg ha a mezőgazdaságot is „széndioxid megkötővé” alakítanák át az már jelentős és hamarabbi lenne.
    Persze nem vagyok naív, a gazdáknak is a profit az Istene.
    De hát senki sem dolgozik ingyen szívesen, ti sem.

  105. 110- Balázs:
    Én majdnem ingyen dolgozom. Még szóbeli elismerést se nagyon kapok. Bocsi, csak úgy eszembe juttattad.

  106. 104: Olvastam azt a cikket, hülyeség. Azt fejtegeti, hogy nem élnek olyan soká azok a fák, amik a meleg miatt gyorsabban nőnek. Nem veszi észre, hogy ez mit sem számít, egyvalami számít, hogy időegység alatt mennyi CO2-t kötnek meg a fák – és hogy aztán mi lesz velük. (Mert ugye ha pl. rögtön elégetjük, akkor 0 értelme volt az egésznek). Ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy milyen gyakran cserélődik a faállomány.

    Na és ugye ebből, az időegység alatt megkötött CO2-ből jön ki az is, hogy az ilyen programoknak mekkora hatása van az egészhez viszonyítva: pofon a szarnak.

    Ha villámgyorsan visszafognánk a globális CO2 kibocsátásunkat egy nagyságrenddel, akkor már lehet, hogy lenne értelme minden lehetséges helyre fát ültetni.

    De azért mégis jobb ültetni, mint kivágni, lokálisan igenis érezhető a hatása minden kis erdőcskének is.

  107. Tibor bá munkája valójában inkább művészet.
    A művészeket meg inkább akkor szokták elimerni, amikor már a művésznek mindegy.
    Egyébként ezennel be is vezettetem a TB1ZS jelzést!
    (Tibor bá 1 zseni)
    Aki nem tudja mit jelent, azt hiszi valami ócska csehszlovák motorvonat 🙂

  108. 112:
    Egyik rokonom gázzal fűti a fóliasátrait. Mondtam neki, hogy miért tértél át fa helyett a gázra, az nem zöld annyira, mint a fa.
    Azt mondta, hogy hát ma is termelődik folyamatosan gáz, mint régen.

    Szóval vannak nem kis bajok fejekben.

    Valaki más ugyanezt mondta a szénre is.

    Szóval fenntartom a jogot arra, hogy én ezentúl ugyanezt állítom a gyémántról: egyre több termelődik a lábunk alatt! Szerintetek veszélyben lesz emiatt a gyémánt világpiaci ára? : – )

  109. 114. Titok

    Tulajdonképpen a szomszédodnak igaza van. Igen, mindezek a dolgok jelenleg is keletkeznek. Én pl. termelek metánt, és diszkréten félrevonulva bele is eresztem a légkörbe. A mocsarak most is termelnek gázokat, raktároznak növényi maradványokat. A földkéreg most is mozog, és betermel, présel maga alá fosszilis maradványokat. Egy gond van csak, mi emberek néhány száz év alatt égetjük el azt amit a természet több millió év alatt raktároz el.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük