(1296) Kitör-e a háború Kína és közöttünk?

Tibor bá’ online

 

~ab108Nem kell, hogy meglepődj, ez nem elírás, igen közöttünk, mert ugye NATO tag vagyunk. Ha Amerikát megtámadják, akkor az 5. klauzula szerint nekünk is az USA mellett a helyünk. Tekintettel arra, hogy mind a NATO mind pedig Kína (és védelmi szövetségese Oroszország) atom hatalom, az egyszerű válasz az lenne, hogy NEM fog kitörni. Csakhogy az ésszerűség nem a politikusok alaptulajdonsága. Elkezdhetik konvencionális fegyverekkel, majd a végső vereség előtt a szorongatott fél beveti az atomot. Ezt mindenki előre látja, csak a döntés hozók nem. Tehát a kérdés újra feltehető, kitör-e a háború Kínával?

Vizsgáljuk meg, mi volt pont 100 évvel ezelőtt! 1914-ben mindenkinek viszketett a segge, hogy most már ideje lenne egy kis háborúnak, mert, ahogy a dolgok mennek, az nem oké. Legjobban a vén hülye Ferenc Józsefnek viszketett a segge és naná, hogy nem kérdezte meg a szakértőket, hogy ha megtámadja Szerbiát mi a fenét fog tenni Oroszország. Vilmos császárnak is viszketett a segge, és biztosította Ferenc Jóskát, hogy csak nyugodtan, ő mellette áll. Hogy Ferenc Ferdinándot és nejét megölték az nem volt betervezve, de ha nem ölik meg, akkor heteken belül lett volna más ürügy. Egészen egyszerűen mindenki háborúzni akart, ugyanis fogalmuk se volt, hogy az mit jelent a repülők, tankok és vegyi fegyverek korában, mert ilyen még nem volt.

Háborúk mindig gazdasági okok miatt törnek kik, és ez most se lesz másképp. Ez alkalommal az ok világos, Amerika kiváltságos helyzetét biztosító tartalék valutája, a dollár komoly gondokkal küzd a most már hatodik éve tartó gazdasági válság miatt. A feje búbjáig eladósodott USA ki van szolgáltatva a Kínában felhalmozott iszonyatos mennyiségű dollárnak, amivel az USA gazdaságilag bármely percben két vállra teperhető. Az amerikai adminisztráció tökéletesen tisztában van azzal, hogy a kínai gazdasági csatát képtelen megnyerni, marad az igazi háború. Elvégre Amerika ezért tartja fenn a világ leghatalmasabb hadigépezetét, de ezt Kína is tudja.

És akkor most jön a szándékos konfrontáció, amire kitünő eszköz a Senkaku szigetek. A szigetnek és környékének természetesen van gazdasági haszna, de ez messze nem akkora, mint amekkora áldozatot egy háború okozna. Akkor pedig mi van? A japán újságok már január végére jósolták az elkerülhetetlen összecsapást, ami ugyan nem következett be, de a helyzet komolyságára mindenképpen jellemző. A szigetekre Kínán kívül nem csak Japán tart igényt, de Dél Korea is kiterjesztette rá a védelmi határait, kvázi, ők is igényt tartanak rá, miközben Amerika mind Japánt, mind pedig Dél Koreát hátulról biztatja. Ez azonban csak az amerikai tinédzserek kedvenc játék a ”chicken”, aminek a lényege, hogy két gépkocsi hatalmas sebességgel egyenesen egymásnak tart, és az a chicken, vagyis csirke, aki az utolsó percben elrántja a kormányt. Ha egyik se rántja el, akkor kölcsönös halálosztás. Valaki tehát az utolsó pillanatban meg fog hátrálni, és az nem Amerika lesz. Kapunk még néhány év kegyelem időt, mert Amerika eltökélt szándéka, hogy Kínával leszámol, csak az nem most fog bekövetkezni.

_______________________________________________________
_______________________________________________________
__________________________________________________

22 gondolat erről: „(1296) Kitör-e a háború Kína és közöttünk?

  1. A címről rögtön egy vicc jutott eszembe:

    A székelyek és a kínaiak háborúzni akarnak. A csatatéren kérdezi a kínai vezér:
    – Hányan vagytok?
    – Ötszázezren – feleli a fiatal székely százados.
    – Hát tük?
    – Egymiliárdan!
    Hátrafordul a székely százados az ezredeshez és azt mondja:
    – Baj van János bá. Hova temetünk ennyi kínait?

  2. 1: Ez azért nem annyira egyszerű. A létszámbeli fölény nem feltétlenül érvényesül, az USA szárazföldi csapatokat már csak akkor küldene, ha már szarrá bombázott mindent. Hiába van 1 milliárd lakos, nagyon gyorsan kialakul az a kollaboráns réteg, ami együttműködve a megszállókkal, fenntartaná a belső ‘rendet’.
    Kína vonatkozásában sokszor volt, hogy egy sokkal kisebb lélekszámú nép leigázta hosszabb-rövidebb ideig (pl. a mongolok, madzsuk stb).

    Más oldalról, ha kiütnék Kínát a világpiacról, az hihetetlen áruhiányt okozna a világ gazdagabbik felében. Azokat a gyártókapacitásokat nem lehet csak úgy hipp-hopp felépíteni, ami évtizedek alatt áttelepült Kínába. Ezért nem lesz ‘kínai háború’, inkább csak egy erőfitogtatás a Csendes-óceáni térségben. Ahol Japán és Dél-Korea (meg az USA) szépen tudomásul fogja venni az erőviszonyok változását. Kínát csak a dollár teljes értékvesztése kényszeríthetné térdre, ezt viszont az USA egyszerűen nem lépheti meg (ugyanakkor automatikusan ez történne, ha az USA megtámadná Kínát.)
    Tehát, HA normális ember csücsül a Fehér Házban (nem mondjuk McCain), akkor nem lesz komolyabb bumm-bumm.

  3. „HA normális ember csücsül a Fehér Házban” – erre sajnos semmi garancia.
    Ha akad egy elég elszánt őrült, aki nagyon be akar oda csücsülni, és megvan a megfelelő támogatottság, akkor be fog oda csücsülni. Vagy úgy jár a White House, mint anno a Reichstag.
    Ha egy kellően erős hatalom érdekében fog állni a háború, akkor háború lessz. Minden észérv, gazdasági, vagy politikai garancia ellenére is. Valami fedősztorit mindenképpen kapunk, márcsak hagyománytiszteletből is.

  4. Én már korábban meggyőztem magam arról, hogy a globalizált világban egy nagy léptékű háború gyakorlatilag lehetetlen, mivel a döntéshozók gazdasági érdekek mentén döntenek. És nem egy emberről van szó, hanem mondjuk .1%-ról, akiket a ‘state of the union’ nem igazán érdekel, csak a saját profitjuk, és minden, ami ahhoz kel:, a beszállítói láncok működőképessége, a felvevőpiacok stabilitása. Nyilván, egy háború számos szektorban – főleg a bankoknál – ‘élénkíti’ a keresletet, finoman fogalmazva, azonban ezt kisebb hatású konfliktusokkal is el lehet érni (ahogy tették és teszik Dél-Amerikában és a Közel-Keleten), ami nem jár a globális suppy chain alapkövének kiiktatásával. Fel tudja azt mérni bárki is, milyen hatással lenne a világgazdaságra, ha a kínai beszállítók legalább részben, vagy akár egy gazdasági embargó miatt teljesen kiesnének? (Hosszútávon persze tök jó lenne, de pillanatnyilag nagyon kellemetlen.)

    Kína számára esszenciális az a kereslet, amit gyakorlatilag az egész világ jelent számára, egy konfliktus kierőszakolása a biztos katonai vereség mellett ennek elvesztését is jelentené számára. Az USA részéről egyértelmű, hogy gazdasági teljesítmény helyett haderő áll a pénze mögött – gyakorlatilag ugyanazt a ‘bullying’-et csinálja nemzetközi szinten, ami a középiskoláiban is általános.

  5. 3: Arra, hogy ‘mentális’ problémákkal küzdő emberekből állami vezetők lehetnek, Magyarország a legjobb példa… 🙁
    Sajnos, semmit nem lehet kizárni, főleg, ha az erkölcstelenség nagy akaraterővel párosul.

  6. Szerintem az USA már nem létezik önnálló entitásként.
    A globális hatalom székhelyévé vált, és a politikáját is úgy alakítja.

    Tehát ha háború lesz az nem az USA vagy Kína vagy más nemzeti érdekei mentén fog kialakulni, hanem hogy a globális hatalom elérkezettnek találja az időt 5-6 milliárd ember kiirtásra vagy sem.

    A tömegeknek eljátszott színjátékból nehéz épkézláb tanulságokat levonni.
    Ha valóban az USA-n és/vagy Izraelen múlt volna, most Szíriában és Iránban is menne a katyvasz, ami Afganisztánban és Irakban megy.
    De itt nemzetek közöti háború már nemigen lesz.
    Ami lesz az globális népirtás lesz, esetleg a kezdetei lesznek valamilyen nemzeti propaganda mögé rejtve.

  7. 6: „a globális hatalom elérkezettnek találja az időt 5-6 milliárd ember kiirtásra vagy sem”

    Mégis, mire várnak, ha létezik ez a ‘globális hatalom’? Ha sokáig tétlenek, felzabáljuk a Földet, mint a sáskák, ezzel csak rontva a megmaradók lehetőségeit.

    Az egyértelmű, hogy a ‘világ’ vagyonának jelentős része egy viszonylag szűk csoport kezében van, de az ebben levő egyes emberek érdekei nagyban különbözhetnek egymástól. Azt meg nem gondolnám, hogy lenne egy mindenki felett álló hatalmú ember, aki egy személyben dönthetne ilyesmiről.

    Szíria egyértelműen az orosz kiállás miatt ‘úszta meg’, Irán mögött is bizonyára van ‘valaki’ /vagy az oroszok, vagy a kínaiak/.

  8. 7.
    Szerintem kétségtele, hogy létezik globális hatalom, de talán még nem érzi magát annyira erősnek, és még vannak elvarratlan szálak, mint például Oroszország vagy Kína.
    Tehát arra vár, hogy olyan lépéselőnyökre tegyen szert, amiből már nem lehet megakadályozni a népirtást és őket nem lehet támadni.

    Az is valószínű, hogy a globális hatalom belűről sem egészen homogén, legalábbis ezt mutatják a mostanában kibukó banki csalások, DSK „lebuktatása”, és az utódjánál tartott házkutatások.

    Szerintem a népirtás előtt egy, a kommunista diktatúrák elején szokásos purgálás (az arisztokrácia kiirtása) fog kezdődni, az elithez NEM tartozó értelmiségiek kiirtásával. Ők lehetnének azok, akik hatékonyan tudnák a globális hatalom ellen lázítani a tömegeket.
    EZT szolgálja a Facebook, a többi közösségi oldal és ugye a nagy lehallgatás. Most gyűjtik ki, hogy kik a potenciális „intellecto-terroristák” hol vannak a gócpontok, satöbbi.

    Ennek előkészítése a Holokauszt-tagadás törvény és a politikai korrektség koncepciója, ami nem annyira a zsidókat védi, hanem egy kisérlet a közbeszéd manipulálására.

    Tulajdonképpen ez teszi lehetővé, hogy szavakra, kifejezésekre lehessen szűrőket készíteni és automatikusan rögzíteni a beszélgetést vagy internetes csevegést.

    Tehát a „gázkamrák” vagy a „7-es épület” automatikusan bekapcsolja a figyelő mechanizmust…
    Szerintem EZ a valódi oka a globális lehallgatásoknak, a gazdasági és politikai információk csak hab a tortán.

  9. Újra és újra fel kell hívnom a figyelmeteket arra, hogy mindig a legegyszerűbb válasz a valós, és ha valamire a hülyeség magyarázat, akkor nem kell összetettebb okokat keresni. Én inkább az emberi kapzsiságra adom a voksom. Az „elit” összehangoltan cselekszik, mert egyformán kapsziak és önzők.

  10. 9.
    ” Az “elit” összehangoltan cselekszik, mert egyformán kapsziak és önzők.”

    Vitáznék (már megint)

    A Jó, a Rossz és a Csúf című nagysikerű filmre szeretném felhívni a figyelmedet.
    Itt látható a végkifejlet:
    http://www.youtube.com/watch?v=XP9cfQx2OZY
    A pénz megkaparintásáig összefogtak, de tudni lehetett, hogy bármikor megforgatnák egymás hátában a tőrt.

    Tehát a globális hatalom képviselői egymásban sem bíznak.
    Csak addig támaszkodnak egymásra, ameddig feltétlenül fontos, és az első adandó alkalmommal megszabadulnak egymástól.
    A csaló akkor is csaló, ha magas pozícióba jut, és a másik csalót is becsapja ha tudja.

  11. 9.
    ” Én inkább az emberi kapzsiságra adom a voksom.”

    Szerintem NINCS általános emberi kapzsiság.
    A tömeg normális esetben normakövető és viszonylag sikeresen fojtja el magában a kapzsiságot.
    A kapzsiság inkább az intellektuálisan előnyösebb elit egy részének tulajdonsága, mert neki valóban megéri a normaszegés, mert meg- és ki tudja magyarázni.

    Max Webber, a kapitalizmus kialakulásáról írott könyvében írta le, hogy a régi parasztnak hiába igértek kétszeres, háromszoros pénzt, hogy többet dolgozzon. Neki elég volt a hagyományos életéhez a a hagyományos megélhetés. Ezért kellett elkergetni őket a földekről és gépekkel helyettesíteni őket.

  12. Attól tartok ez nem csak Usa vs. Kína meccs lesz,
    a Civilizációk Összecsapás c. könyvben 20 éve megadták a táborokat:
    Usa,Európa, Ausztrália, India, Japán,Dél-Korea, zrael, Szaúd Arábia
    vs. Kína, Oroszország, Pakisztán, Irán, Latin-Amerika

  13. Nem kell a háborúhoz fegyvert használni. Elég, ha csak megvan.

  14. Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő Ökumenikus Tanácsnál tartott előadása a világban zajló országok közti gazdasági és katonai sakkjátszmákról.

  15. Elnézést, de nem figyeltem és az előttem szóló már megelőzött! Egyébként szerintem nagyon jó kis felvételek a témáról!

  16. 4:
    „Kína számára esszenciális az a kereslet, amit gyakorlatilag az egész világ jelent számára, egy konfliktus kierőszakolása a biztos katonai vereség mellett ennek elvesztését is jelentené számára.”
    Biztos katonai vereség?
    Erre azért menjünk rá még egyszer, pláne a dél-kelet ázsiai régiót figyelembe véve, miközben az USA-ban megindult a vita arról, hogy további 2 vagy 4 hordozót vonjanak majd ki a hadrendből a későbbiek során.

  17. „The Chinese military is dangerous in another way as well. Recognizing that it will never be able to compete with the U.S. and its allies using traditional methods of war fighting, the PLA has turned to unconventional “asymmetric” first-strike weapons and capabilities to make up for its lack of conventional firepower, professionalism and experience. These weapons include more than 1,600 offensive ballistic and cruise missiles, whose very nature is so strategically destabilizing that the U.S. and Russia decided to outlaw them with the INF Treaty some 25 years ago.

    In concert with its strategic missile forces, China has also developed a broad array of space weapons designed to destroy satellites used to verify arms control treaties, provide military communications, and warn of enemy attacks. China has also built the world’s largest army of cyber warriors, and the planet’s second largest fleet of drones, to exploit areas where the U.S. and its allies are under-defended. All of these capabilities make it more likely that China could one day be tempted to start a war, and none come with any built in escalation control.

    Yet while there is ample and growing evidence to suggest China could, through malice or mistake, start a devastating war in the Pacific, it is highly improbable that the PLA’s strategy could actually win a war.”

    http://nextbigfuture.com/2014/02/china-military-is-weaker-and-more.html

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük