(2843) Öregedés

Tibor bá’ online

 

Az öregedésnek két fő aspektusa van, a fizikai és a szellemi. Ez utóbbi alatt az agy tevékenységét értjük. Az emberi agy azonban csak részben olyan, mint egy vadonatúj számítógép, amely készen áll az installálásra. Ugyanis a számítógép mint hardver fix és megváltoztathatatlan. Az emberi agy azonban a születés pillanatától kezdve strukturális változásokon megy át. A legszembetűnőbb változások egyike a gyermekkori nyelvtanulási képesség. Gondolj bele, a két éves gyerekek (általában) tökéletesen beszél (nálunk) magyarul, csak a szókincse kicsiny, és még csak nem is tanulta. Sőt, megfelelő környezetben 2-3 nyelvet is képes megtanulni anyanyelvi szinten, párhuzamosan, és nehézség nélkül vált egyikről a másikra, illetve tolmácsol, ha szükséges. Ez a készség a gyermekkor végére majdnem teljesen megszűnik, a felnőtt agya erre már egyáltalán nem képes.

Felnőtté érés után a hardver nemigen változik, csak a szoftver. Ugyanis tapasztalatokat gyűjtünk, levonjuk belőle a következtetéseket, és későbbi döntéseinkben felhasználjuk ezeket.

Az öregedés (jó esetben) legkevésbé érinti az agyunkat, aminek első jeleik, hogy egy-egy jól ismert név vagy szó nem jut az eszünkbe. Aztán ez a jelenség egyre gyakrabban észlelhető. Ezzel egy időben megindul a szellemi képesség, felfogó készségünk lassú romlása. Érdekes megfigyelés, hogy ennek a szellemi romlásnak a lefolyása annál gyorsabb, minél kevésbé használjuk az agyunkat konstruktív módon. Ha tehát szellemileg friss akarsz maradni, akkor használd az agyad. A másik megfigyelés, hogy a „buták” hamarabb és gyorsabban butulnak (tovább), mint az okosak, miközben ez utóbbiaknak lenne miből leadni.

Nem meglepő a memória működése. Az rég ismert jelenség, hogy kétféle memória van, a rövid és a hosszú távú. Azt elfelejtheted, hogy hová tetted a szemüvegedet, de azt nem, hogy a feleséged öt éve azt mondta a gyerekek előtt, hogy „nagy hülye vagy”. Csakhogy a két memória viszonya az öregedéssel alapos változáson megy át. Egyfelől „minden kimegy a fejedből”, másfelől 50-60 évvel korábbi dolgokra tisztán és világosan emlékszel, de ez hagyján. Ha akarod, ha nem, állandóan eszedbe jutnak, fel-felötlenek régi emlékképek, és ezek feltartóztathatatlanul kitörnek belőled. Ezért van az, hogy a nagypapa negyvenhatodszor adja elő, hogy rohantak le a légópincébe, mekkora pofont kapott az apjától (vagyis a dédapádtól), amikor labdával berúgta a földszinti ablakot, és a többi, és a többi. Persze a nagypapa annyira nem szenilis, hogy ne tudná, ezt a történetet most adja elő negyvenhatodszor, de nem érdekli, aminek ki kell jönni, az kijön belőle.

Ennél sokkal kellemetlenebbek a test működésével kapcsolatos hanyatlások. A belső szervek jócskán rendelkeznek többlet kapacitással, amiből következmények nélkül le tudnak adni az öregedésből adódó kimerülés miatt. Éppen ezért, ha külső támadás nem éri a szívet, májat, vesét, hasnyálmirigyet, stb. ezekkel nincs gond. Hogy mégis van gond, az annak köszönhető, hogy az öregedésen kívül egyéb hatások érik őket, közönséges fertőzésen kívül többnyire saját magunknak köszönhetően. nem megfelelő táplálkozásból, nem megfelelő életvitelből, lelki tényezőkből kifolyólag. Nem tartoznak ezek közé az ízületek, amelyek a puszta használattól szép lassan elkopnak. Persze a folyamatot lehet gyorsítani, de sajnos lassítani nem. A szemlencse fókuszálását végző izmok is viszonylag gyorsan feladják a megfelelő működést, aminek egyenes következménye az öregkori messzelátás, vagyis az olvasáshoz szükséges szemüveg viselése. 20-30 éves késéssel jelentkezik a nagyothallás, aminek bekövetkezése nagymértékben függ az élet folyamán elszenvedett zajártalomtól. Kazánkovácsok és popzenészek felkészülhetnek az öregkori megsüketülésre. A női ivarszerv 40 év környékén bedobja a törölközőt, a férfi herék viszont az élet végéig aktívak. Az aranyér se várat magára sokáig, ha nem törődsz vele. A vizelet és széklet visszatartással is lehet probléma a megfelelő izmok és ide tartozó reflexek romlása miatt. Ez azért már elég kellemetlen dolog. Az öregkori cukorbetegség, szív elégtelenség, láb ödéma csak részben az öregedés velejárói, mert konkrét kiváltó okának is kell lenni, amiről általában gondoskodunk helytelen életmóddal.

Végeredményben a helyzet az, hogy az idős emberek életvitele nem egy kimondott öröm, sőt. Azonban a változás olyan lassan következik be, hogy hozzászoknak. Ezzel kapcsolatban az ismeretek azért olyan gyérek, mert az idősek nem szeretnek se panaszkodni, se pedig megosztani a problémáikat. Jobb is így, mert általában a szánalmat hamar felváltja az utálat. Tudom, hogy nem szép, de tessék szembenézni a valósággal. Különben a megöregedés még mindig jobb, mint az alternatívája. 😀

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

26 gondolat erről: „(2843) Öregedés

  1. Szeretnék pár itt említett problémát átélni.Mondjuk 90-95 éves koromban.
    A szemlencse mozgását segítő izmok fáradása inkább tunyaságból következő leépülés.Állítólag ,,szemtornával,, visszafordítható.Egyik ismerős elkezdett ezzel foglalkozni.Egyenlőre várom az eredményeit mert engem a gyakorlat érdekel nem a tanulmányok amelyek egymást is cáfolják.

  2. Az öregedés kései stádiumának vannak sajnos személyiségromboló hatásai is. Képes teljesen kifordítani egy embert korábbi önmagából.
    Ezt sajnos még apámnál is tapasztaltam halála előtti években. Aktív korában nagylelkű, barátságos ember volt, ha visszaemlékszem rá, mindig igyekszem felidézni a régi emlékeket, főleg a gyerekkoriakat, mikor igaz szeretettel tanítgatott, igen bensőséges emlékeim vannak arról az időről.
    Aztán öregen, főleg túl egy kisebb agyvérzésen, mikor már rajtam volt a sor, hogy gondoskodjak róla, már egyáltalán nem tudta ezt méltányolni. Korábbi szigorú pénzbeosztása átfordult értelmetlen pénzszórásba, kicsinyes lett és rosszindulatú. Mérhetetlen türelem kellett hozzá, hogy ezeket zsebrevágva is mindent megtegyen az ember, ami szükséges.
    Egy régi ismerősöm (már ő sem él) mondta viccesen családi körben a saját apja hasonló helyzete nyomán: „Ha ilyen leszek, ha megöregszem, lőjetek le!”
    Igaz, utána bölcselkedett egy verset azon is, hogy „Látjátok milyen bölcsen van megteremtve a világ? Fiatalon még ezt mondja az ember, aztán ahogy tompul, úgy veszíti el az objektív mércét saját állapotáról, így a végén nagyon jól békében tud maradni a lepusztult önmagával is, amit fiatalon elképzelhetetlennek gondolt volna.”

  3. Tibor bá’ ahogy olvaslak úgy tünik, hogy te még 100 éves korodban is remegni fogsz a punciért. Mondhatom szerencsés alkat vagy.
    Sok híres magyar és nem magyar idös ember tette ezt- többek közt a nagy mesemondó Jókai Mór is ebben a cipöben topoghatott mert idös korában is ellenállhatatlan vonzalmat érzett a nöi nem(iszerv) után. Persze akkorra már csak új kiadás érdekelte történetesen az 55 évvel fiatalabb Grosz Bella müvésznö aki a második felesége lett a családja legnagyobb bánatára.
    Érdekes módon az elsö felesége viszont 12 évvel idösebb volt Jókainál a nagyfenekü, nagymellü érett asszony Laborfalvy Róza szinésznö.
    Fiatal koromban a 20-as éveimben én is kapható voltam idösödö szomszéd és nem szomszéd asszonyok vágyainak kielégitésére, nem voltam válogatós ha nem jutott müvésznö traktorista lány is megfelelt.
    Ma meg, hajjaj ha elfingom magam már attól is boldog vagyok. Ami persze nem azt jelenti, hogy egy 20-as éveiben járó müvésznö kegyeit visszautasitanám.

  4. A Pravda újságírója megkérdezett egy ukrán 116 éves kecskepásztort, hogy a mi a hosszú élet titka.Az azt válaszolta, hogy nem szabad közösülni asszonnyal és nem kell kíváncsinak lenni. A pásztor csak két napig járt iskolába, hogy megtanulja leírni a nevét.
    🙂

  5. Ez a „szemtornával” történő látásjavítás, „szemüveg eldobás” mennyire reális szerintetek?

  6. 2:
    Eléggé tipikus, de nem általános, hogy idős kora az egyén rossz tulajdonságai felfokozódnak. Illetve felvesz rossz tulajdonságokat. Ennek oka (feltételezésem szerint) a közelgő halál. Bosszantja, sőt dühíti, hogy míg neki el kell menni, a másik (például a fia) itt maradhat. – Az én apám 90 után egy alkalommal azt mondat nekem, hogy neki már csak egy vágya van az életben, hogy én előbb haljak meg, mint ő. Mivel nem volt szenilis, pontosan tudta, hogy ez se nem reális, se nem méltányos, de azért közölte velem.

  7. Az izületi porckopás egy félrevezető rossz megfogalmazás.
    A porcok keményebb zselészerű anyaggal kitöltött hajlékony falú párnák, amik a csontok egymáson csúszását biztosítják.
    A porcok anyagát a kondrocita nevű sejtek készítik.
    A mozgó csontvégek gömbszerű részét is porc borítja, csak ez másfajta.
    A kondrociták nem a vérből közvetlenül, hanem az izületi folyadékból táplálkoznak, ezen keresztül folytatnak anyagcserét.
    Ezért az optimális mozgás számukra előnyösebb mint a tétlenség, mert pumpálja az izületi folyadékot.
    A porcok az élet előrehaladtával veszítenek a vízmegkötő képességükből és a térfogatukból, de ennek bár az eredménye hasonló, nem a klasszikus értelemben vett kopás az oka.
    Alkati hajlam és túlságosan erős igénybevételek : Maraton futások , ultrafutás, Iron man,szupermaraton , 24 órás kerékpárversenyek, súlyemelés stb. időben előrehozhatják a kellemetlen tüneteket,de ez nem szükségszerű csak nagyobb kockázat.

  8. m.index.hu/tudomany/2014/01/07/egy_tabletta_es_jon_az_abszolut_hallas/
    ” Elég hihetetlennek hangzik, de állítólag egy
    hangulatjavító szer, a Valproate olyan mértékben
    állítja vissza a fiatal agy tanulási képességeit,
    hogy még a csak fiatalkorban fejleszthető
    abszolút hallást is elsajátíthatjuk vele .”

  9. Fret Says:
    5. Szemtorna.
    Jelenleg csak röviden. ’Lusta’ szemmel születtem. 84 éven át a szemészeten (otthon, majd Angliában, USA-ban (hírneves) szemészeteken hosszab vizsgálatok után kimondták többször, hogy a jobb szememmel látni sohasem fogok. Bal szemem hanyatlása az utóbbi évtizedben döbbenetes. Ha ez így megy tovább, egynehány év mulva, ha a jobb szemem nem ment meg, fehér bottal fogok járni. Nyilván a szentornához fordultam. Kezdetben csak immel-ámmal. Vagy 2 évvel ezelőtt felfedeztem, hogy a jobb szemmel egy bizonyos kitekert helyzetben pillanatokig látok valamit. A szürke foltok között fekete ponzok repkedtek. Komolyra vettem a dolgokat s a szemtorna rendszeresebb lett. Mult év augusztusán (3,4 év után) előszőr mentem el a szemészetre és életemben eléőször láttam jobbszememml élesen a O betüt. A többi elmosódott volt. 3 héttel később egy szem szakorvos vizsgálta jobb szemem különböző poziciókban stb.stb. Aztán elmondta, hogy mit feltételeznek és, hogy februárban lehet,(attól függ, amitől lóg) hogy megoperálnak. Látásom alakulását figyelik. Azóta a szentorna gyakoribb és intenzívebb lett. Bal szemem tanítja fókuszlni a jobb szemet, fókuszolni az agytorna is hozzásegít.
    Az eredmény?? A jobb szem látóköre szélesedik. Újságokban, magazinokban a ngybetükből egymás mellett 3,4-t elolvasok. Az abc-k felismerérsében a balszem tanítja a jobb szemet. Most felötlik bennen a februári operáció. Mi történik, ha az operáráció balul üt ki. A problemám az, ha a jobb szem fokusza permanent lesz, nem vakulok meg. HISZEM, hogy nem fogok fehér bottal járni. Nos, de várjunk februárig. A szemtorna, agytornát is követel. De erről majd később, ha a látásom felerősödik. Ha most leírnám, az agytorna hátterét talán azt gondolhatjátok, hogy flúgos vagyok

  10. 9:
    A flúgosság megállapításához elég ez a hozzászólásod is. 😀

  11. Tibor bá’ Says:
    9.
    Igazad van. Bloggodon Istenben (nem a biblikust értem) csak a flúgosok hisznek.
    Februárban majd jelenkezem, ha addig a magas vérnyomásom nem visz el..

  12. 11:
    A magas vérnyomás nem, legfeljebb az agyvérzés visz el. Csúnya halál, okosabb ha a vérnyomásodat lenyomnod.

  13. Tibor bá’ Says:
    12. ” Csúnya halál ”
    Honan tudod? Haláluk után talán a flúgosok súgták meg?
    ( ha tudnám a technikát a modat végére a rötyögő pofát ragasztanám.
    Na de komolyabban. Történnek furcsa dolgok a világon, amik megmagyarázhatatlanok. Csodákat csak a tudatlanság csodálja a hit végtelenségében. (Mind over matter. E mc2) a tudatlanságban csoda, a hitben Atya,Fiu, Szentlélek, az ateistáknak flúgosok, a matematikában egy sokatmondó egyelet, a valóságban tény. A ‘fúgosok kik hisznek az ‘Abszolút Intelligenciában így gondolkodnak. (Ennyit az agyvérzésről, mely vagy 30 év mulva rámk köszönt Tibor bá..

  14. 13:
    Üsd le a kettős pontot -> : , majd közvetlen utána írj be egy nagy dét -> D . Aztán nézd meg mi történik. Ez lesz belőle -> 😀

  15. KÖSZÖNÖM 😀
    Köszönöm 😀
    A csodapofa nem jelenik meg se az angol, se a magyarra átültetett
    keyboard-on.
    Amikor copy image másolat funkcióval veszem le a pofát bloggdról és a posztomba helyezem, nincs eredmény, de, ha a W2010 Wordpron lekattintom, a pofa rám vigyorog. Hurrá, megirom a post-ot, átmásolom a blogra, a jópofa eltünik, még jónapot se mond a tetürágó. A tudatlanoknak ez egy ….. az okosak mosolyognak rajta…. – valamit elb….. Levi – mondják. De mi az a valami???

  16. Kedves Tibor!
    Örülök, hogy belevágtál ebbe a témába is. „Érdekesek” a hozzászólások,- híven tükrözik azt, hogy sokan félválről veszik ezt a megoldásra váró életakadályt, és bedőlnek a mítikus rege legenda egyik hatásának, hogy az aggkorra megvetéssel, míg az ifjúkorra tömjénzéssel gondolunk. Az öregedéstől való félelem az ismeretek hiányának következménye, de ez a tudatlanság nem más, mint magának az öregedésnek a regéje.
    Az emberi lét szempontjából oly meghatározó jelentőségű szó, mint az „aging”(korosodás), két annyira eltérő ellentétes lehetőséget rejt magában, a növekedést és az elkorcsosulást, degenerálódást is. Ez az alapvető kettőség a korosodás kétarcúságát illetően agy maradandó emberi szemléletmódot tükröz: az ember élete kiteljesedhet a növekedés és a növekvő erő irányába, de ugyanúgy a bomlás és az növekvő méretű szétesés felé is. Ebben a folyamatban az élvárás saját magunk iránt a hitrendszerünk vágóéle lesz, és rendelkezik azzal a furcsa sajátosságal is, hogy, önmeghatározó, önigazoló. Vágóélként előre eldönti jövőnket. Az, hogy gyarapodunk vagy hanyatlunk életünk során, nem előre eldöntött tényeken múlik, hanem alapvetően elvárásunkon.

  17. 17:
    Igazad van, nem veszik komolyan, elhülyéskednek vele. Pedig lenne mivel szembenézni.

  18. Kedves Tibor!
    Nem olvastam el még sok mindent a blogodon, és ezért talán üres ajtókat döngetek a köv. kérdésemmel: mi a véleményed az előrehaladott korban bekövbetkezett szerelemmel egy teljesen új nő iránt.
    (Csak komoly válaszokat kérek)
    Köszönöm

  19. 19:
    Nem Tibor hanem Gyula ba’ irta egyszer valahogy igy:

    „A szenvedély, mely a mulandó izmot
    vaspántként kapcsolta csontunk köré
    hogy megízlelvén őrizzük a titkot:
    egy pillanatra sorsunk istené,

    a szenvedély majd elmúlik. A boldog percek,
    az éj, a kéj már senkié.
    Heverünk torzan, mint a páros szobrok
    Ha tömbjüket az idő széttöré.

    De jönnek majd új közös kapcsok, láncok,
    megtartóbbak, mint minden karolás:
    futnak arcomon, arcodon a ráncok.

    s majd fonalai őszülő hajaknak
    tanítják, mi az összetartozás,
    amelyet ketté Isten nem szakaszthat.”

    Szoval sok sikert!

  20. 19:

    Nem hiszek abban, hogy „előrehaladott” korban a „szertelem” kifejezés használható. A szerelem – az én felfogásom szerint – egy szélsőségesen egzaltált (és nem kívánatos) állapot. Helyette lehet valakit Őszintén szeretni. Ami idős korban „meghitt” szeretetté evolvál, mert valós értékeken nyugszik, aminek a felfedezéséhez jelentős élettapasztalat szükségeltetik.

  21. 2.
    Stroke vagy agyvérzés után rengetegszer megfigyelhető személyiségváltozás, ellenséges szociopata viselkedés. Ennek ilyenkor semmi köze az öregséghez és az idős korhoz. Ilyenkor olyan idegpályái sérülnek az agynak, ami a normális viselkedést szabályozzák. Volt szerencsém nekem is találkozni ilyennel a családban.

  22. 22 – Thunder:
    Lehetséges ok a változásra talán a tehetetlenné vált állapot.

  23. Thunder Igen mondhatjuk úgy is, hogy elbutulás kezdete.
    Erre mondtam a gyerekeimnek ezt nektek kell észrevenni időben mert az öreg,beteg!? azt hiszi az normális.

  24. 24 – jarisz:
    Azt, hogy az ember „butul” lehet érezni.

  25. Azt tartom, ha csak agyi betegség nincs a háttérben, hogy öregnek is pont olyan az ember, mint fiatalabban, csak felerősödik a jelleme. Jobban ráláthatunk. Őszintébben mutatja meg, milyen is ő valójában. Már nem törődik annyira a látszattal. Talán belefárad a jópofizásba, az álarc viselésbe. Ne felejtkezzünk el arról, hogy nagyon sok szerepjátékot játszunk. Gondoljunk arra, mikor egy semmirekellőnek tartott ember temetésén illik megjelennünk, teszem azért, mert rokonunk és simán kifejezzük őszinte részvétünket.
    De egy hivatalos helyen, bíróságon, munkahelyen sem mutatjuk, sokszor leplezzük, megjátsszuk érzelmeinket. Van mikor egy életen át kialakult személyiségkép annyira torz, hogy mikor idős korban néhány függönyt felhúz az idős ember egy teljesen másik személyt láthatunk. Megmutatja kendőzetlen személyiségét.
    Ezt látjuk jellembeli változásnak, tévesen.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük