(2542) Mi az igazság a koleszterinnel kapcsolatban (de komolyan!)?

Tibor bá” online

 

Uffe Ravnskov (b. 1934)
Uffe Ravnskov (b. 1934)

 

A hülyeség akkor is hülyeség marad, ha 50 millió ember állítja, hogy igaz. (Anatole France) – Válasszuk szét a tényeket az önérdekű propagandától és a média dezinformációitól! – Releváns információk kinyerhetők még:

 

 

http://www.westonaprice.org

http://www.thincs.org

http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm

chris@thehealthyskeptic.org

A koleszterin nem okoz infarktust, de ha a koleszterin nem okoz infarktust, akkor mi az infarktus valódi oka? – Újabb és újabb kutatások feltárták, hogy az atherosclerozis valójában érbelhártya gyulladás és oxidációs stressz következménye. Éppen ezért a rizikótényezők azok, amik ezt a két folyamatot elősegítik: Nem megfelelő táplálkozás, a glikémiás indexek figyelmen kívül hagyása, dohányzás, magas homocisztein színt (lehetséges B6 vitaminhiány), idegeskedés, nitric-oxid hiány, a szérum magas vastartalma, mikrobafertőzés, transzzsírsav fogyasztás, finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása, az Ω-6 és Ω-3 zsírsavak hátrányos aránya (gyakorlatilag Omega-3 hiány).

A szabad gyökök és a gyulladások megakadályozzák a nitric-oxidok szintetizálását, ami alapvető fontosságú a szív-érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben. Az oxidált LDL (a népszerűen jónak becézett koleszterin) valóban káros, de ami oxidált az a koleszterin részecskében lévő többszörösen telítetlen zsírsav, nem maga a koleszterin.

Krónikus fertőzés, gyulladás és stressz megemeli a koleszterin szintet, és jelentősen növeli az infarktus bekövetkezésének esélyét. Nem csoda, ha szívbetegek esetében magas koleszterint lehet észlelni. A hibát ott követték el, hogy az infarktus kiváltójának a koleszterint nevezték meg, nem pedig a koleszterin szintet emelő állapotot, ami kiváltotta az atherosclerosist. Ezt a gyulladás okozta oxidációs hipotézist alátámasztják a tudományos adatok, ami a szív-érrendszeri betegségekkel kapcsolatos ismereteinkkel összhangban van. Valamint a kutatók körében széleskörűen elismert.

Sajnálatos módon a koleszterin ártatlansága az orvosok, dietetikusok, valamint a társadalom nagy része előtt ismeretlen. Ugyanakkor az egészségügyben dolgozók és a tudományos élet tagjai körében jelentős érdekkonfliktus áll elő, ami erősen akadályozza az igazság kiderülését. A koleszterinnel kapcsolatos szakcikkek írásával megbízott orvosok 90 százalékát, a gyógyászati kutatások kétharmad részét a gyógyszergyárak finanszírozzák. Ennek következménye, hogy azt a téves hipotézist tartják életben, ami szerint a szív-érrendszeri betegségek okozója a koleszterin és a telített zsírsavak. [Tibor bá’: Számomra felfoghatatlan, hogy lehet a teljes emberiséget évtizedeken keresztül a sötétben tartani?]

Koleszterinnel kapcsolatos tévhitek: Mítosz: Koleszterinben és telített zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása megemeli a szérum koleszterin szintjét. Valóság: Több, hosszú távon fenntartott vizsgálat kimutatta, hogy koleszterinben és/vagy telített zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása nem hat ki a szérum koleszterin szintjére. Mítosz: Koleszterinben és telített zsírsavakban gazdag ételek elősegítik az atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulását. Valóság: Számtalan kísérlet kimutatta, hogy akik állati eredetű telített zsírsavakat fogyasztanak, ritkábban kapnak szív-érrendszeri betegséget, mint azok, akik főleg többszörösen telítetlen zsírsavakat fogyasztanak (amik növényi olajokban vannak). Az eldugult artériákban talált zsír 75 százaléka telítetlen, aminek a fele többszörösen telítetlen. Mítosz: A magas LDL-koleszterin érték atherosclerosist, illetve infarktus okoz. Valóság: negyvennél több kísérlet jelezte, hogy a koleszterin szint csökkentése nem akadályozza meg az infarktust. Éppen ellenkezőleg, több kísérlet bizonyítja, hogy magasabb koleszterin szint csökkenti az infarktus bekövetkezésének az esélyét. Mítosz: Alacsony koleszterin szint megelőzi a szív-érrendszeri betegségeket, és csökkenti a mortalitást. Valóság: Több, gondosan elvégzett kísérlet bizonyítja, hogy fordított arány áll fenn a koleszterin szint és a mortalitás között. A Yale-en végzett új keletű tanulmány kimutatta, hogy idős emberek soraiban kétszer nagyobb valószínűséggel áll be a halál alacsony koleszterin szinten. Mítosz: Sztatinok szedése csökkenti a szérum koleszterin szintjét és egyben csökkenti a mortalitást, valamint nincs jelentős mellékhatásuk. Valóság: Még egyetlen tanulmány se mutatta ki, hogy a sztatinok szedése csökkentené a mortalitást egészséges emberekben, akiknek csak a koleszterinük magas, de nincs szív-érrendszeri betegségük. Ezzel szemben a sztatinoknak komoly mellékhatása van, például az izom sorvadás, ami csak 3 év után jelentkezik, három eset közül egynél.

Mik segítik elő a szív-érrendszeri betegségek megelőzését? 1) Tanulj meg stressz mentesen élni. 2) Ügyelj a testsúlyodra, ne légy se kövér, se krónikusan sovány. 3) Végezz naponta legalább 30 perc mérsékelten erős fizikai munkát. 4) csökkentsd a magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását. Ezek: finomliszt és készítményei, rizs, cukor, feldolgozott ételek. 5) Ne fogyassz többszörösen telítetlen zsírsavakat, és/vagy transzzsírsavat tartalmazó ételeket. Ezek: elsősorban a margarinok, margarinok felhasználásával készült péksütemények és egyéb termékek. 6) Lehetőség szerint fogyaszd a természetesen táplált állatok húsát, zsírját és belsőségeit. 7) Főzéshez használj elsősorban sertészsírt, szárnyasok zsírját, vajat. Eszedbe ne jusson napraforgó, és egyéb növényi olajt használni, mivel ezek könnyen oxidálódnak, illetve hő hatására átalakulnak. 8) Egyél maximálás nélkül természetes körülmények között termelt tojást, különösképpen a sárgáját, lehetőleg lágy tojás formájában.  9) Fogyassz nyers tejet és tejterméket, amelyek bőven tartalmaznak probiotikumokat, enzimeket, vitaminokat és egészséges zsírsavakat. 10) Egyél gyakran fermentált alapanyagokat (savanyú káposzta, joghurt, stb.) 11) Egyél sok vajat, lehetőleg természetesen táplált tehenektől. 12) Fogyassz több Ω-3 zsírsavat, ami halakban és lenmagolajban van (ez utóbbit hevítés nélkül habarásnál lehet jól felhasználni).

FORRÁS: Weston A. Price Foundation; The Cholesterol Myths by Uffe Ravnskov, MD, PhD.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

13 thoughts on “(2542) Mi az igazság a koleszterinnel kapcsolatban (de komolyan!)?

 1. “9) Fogyassz nyers tejet és tejterméket, amelyek bőven tartalmaznak probiotikumokat, enzimeket, vitaminokat és egészséges zsírsavakat.”

  Totális tévedés, hiszen erős inzulinválasszal jár, aminek pont az a hatása mintha magas glikémiás indexű szénhidrátoknak. a tejfehérjék erős gyulladási faktorok.

 2. A közelmúltban temették el dr. Horváth István mikrobiológust, aki önmagát az érelmeszesedés elleni vakcina feltalálójaként aposztrofálta. A vele készült beszélgetések videóit végignézve meggyőzőnek tűnik az érvelése.
  Az sajnálatos, hogy a találmányát nem sikerült törzskönyveztetni, illetve folt a fehér lepedőn, hogy engedély nélkül alkalmazta embereken – állítólag sikerrel.
  Ő is a helytelen táplálkozásban látta az alapvető okokat és nem magát a koleszterint tette felelősség az érelmeszesedésért.

  Másik harcosa a koleszterin mítosz elleni küzdelemnek Szendi Gábor. Ő “csak” jól gondolkodik, jó helyen keres szakcikkeket és jól ismerteti a megtalált tudományos anyagot.

  Éljen a tojás, a vaj, stb….

 3. 3. A rizst itt nálunk rendszeresen említik, mint egészségtelen és hizlaló élelmiszert. Ugyanakkor az ázsiaiak minden nap rengeteg rizst esznek, mégis soványak , ott alig látni kövér embert. Dél-Koreában azt láttam, miután (!!) megették az előételt és a főételt, utána még lenyomnak egy tál üres fehér rizst magában; véletlenül sem barnát.
  Valami nem stimmel ezzel kapcsolatban.

 4. Örülök nagyon hogy feltetted ezt az írást! Nagyon jó!
  Végre már hogy nyilvánosságot kap valahol ez a téma is, mert óriási a csúsztatás, és titkolózás, ami “érthető”!
  Számomra ezek az emberek akik ránk kényszerítették, és kényszerítik a mai napig a koleszterincsökentő vackaikat egyszerűen tömeggyilkosok(!) – természetesen a “gyógyszergyártó” lobbira gondolva elsősorban-, de az elképesztően sok megvezetett , és érdekeltté tett orvosok tömkelegének is hatalmas “sara” van emiatt!
  Egy orvos előadását néztem évekkel ezelőtt itt a neten, amelyben elmondta, hogy a skandináv országokban élőket, – főleg a norvégokat – kivétel nélkül a súlyosan veszélyeztetettek kategóriába kellene hogy sorolják, mivel az átlag koleszterin értékeik a legtöbb esetben 8-10 között van, vagy a fölött! Érdekes módon egy sem szed koleszterin csökkentőt. Az erről szóló felvétel linkjét ha valakit érdekel esetleg, ide tudom tenni.
  Itt mi is van nálunk ? Huhú! Laci bá’ magának hat fölé került, ez így nem mehet maga életveszélyben van! Tessék azonnal szedni a pirulát!
  Egyszerűen nem értem. Több helyen is elhangzott már- orvosok tolmácsolásában -, hogy a koleszterinszint egyén függő, és egy életbevágóan fontos anyag. Nem beszélve arról, hogy a D- vitamin egyik előanyaga! Ennek csökkentése beláthatatlan következményekkel jár számunkra is, – látható – de a “jövő generációjának” még jobban.
  Egy biztos! Szerény “hajlékomban” a körzeti orvosom évente több alkalommal megy pestre konferenciázni a sok csillagos szállodákba több napra “továbbképzésre” luxuskörülmények között, s időnként eltűnik egy-egy hétre valamelyik trópusi szigetre…
  Tavaly a Bahamákon volt…
  1. olvasó.
  Én úgy vagyok a tejjel, hogy a bocinak szüksége van rá, de a “marhának” már nincs!
  Hazánkban is rengetegen küzdenek emiatt allergiával, és emésztési zavarokkal. A kazeinnel nem igen tud mit kezdeni a szervezet!
  Benke Mária (Etka anyó húga, így lehet jobban ismerős) egy alkalommal mikor az otthonomban járt, azt mondta , hogy a legjobb asztalosragasztó a tejben van!..

 5. Halványan emlékezni vélek a koleszterin szint és a tesztoszteron (férfi nem hormon) szint összefüggésére is (alacsony => alacsony relációban), szóval csak óvatosan a görcsös szintcsökkentéssel :)))

 6. Prof. dr. Horváth István és a koleszterin

  Legalább annyit megérdemel, hogy tudjunk róla…

  Az érelmeszesedés és a koleszterinszint anyagcsere gyógyítása a XXI. században, professzor dr. Horváth István ajánlásával.

  http://www.kolesterin.hu/

 7. Re:Ada

  Kazein annyira jó anyag, hogy követ lehet vele önteni, sok-sok ókori lelet ebből fakadóan nem faragott, hanem öntött származású…

 8. 7: Legális ma már ez a kezelés? Megkapták á az engedélyeket?

 9. 1.
  Tej fogysztás v. kerülés témához,
  a magyar népek genetikáját is a generációkon át több népelem alkotta, rakta össze.
  Tejet mindenhol fogyasztanak,
  de a tejcukor és kazein emésztése nem egyformán megy minden nép számára.
  Ez leginkább azzal függhet össze, hogy a ma élők ősei sztyeppei (nagy)állat tartók, vagy az évezredeken át más (növényi,vörös húsok,hal stb) élelem fogyasztására alkalmazkodott népekből kerültek.
  A történelem során a népek keveredése e téren is több féle al-módosulást hozott létre.
  Értelemszerűen, a többezer éves tejfogyasztási hagyományokkal rendelkező népek
  a tej emésztését a génekben átadják, átörökítik az utódaik számára.

 10. 9. Szó sincs róla, ezt tudjuk mindannyian. Én személy szerint pedig természetesen nem tudom, hogy tényleg nem kuruzslásról van-e szó eleve…
  Mindenesetre nehezen tudom elképzelni, bár az emberismeretem időnként csődöt mond, hogy egy ilyen korban lévő tudós képes lenne anyagi javakért ekkora hasbeszélésre. Indirekt bizonyíték a jó szándékra a részéről, hogy az ellene felvonuló dá-dá elég hamar a föld alá vitte…

  Más: sztatinok – a koleszterinszintet csökkentő “gyógyszerek” kérdésköre. Szendi Gábor honlapján tömény anyag áll rendelkezésre e témakörben.

  “A koleszterin hipotézis halva született ötlet volt. Magyarországon kevéssé ismert, hogy külföldön milyen éles kritikákkal illetik ezt a veszélyes blöfföt, amelybe belehalnak az emberek, de amelyből százmilliárdokat kaszál a gyógyszeripar. Ma az az orvos, aki koleszterinszint csökkentőt ír fel betegeinek, holnap szorongva fog azzal szembesülni, hány ember életét rövidítette meg tájékozatlanságával.”

  https://tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/nagy-koleszterin-atveres.php

 11. “A koleszterinnel kapcsolatos szakcikkek írásával megbízott orvosok 90 százalékát, a gyógyászati kutatások kétharmad részét a gyógyszergyárak finanszírozzák. ”

  Nem jó üzlet az embereket meggyógyítani, több pénzt hoz, ha sokáig kezelik őket!

  Az egészségügy is csak egy üzlet: minél több a beteg, annál több a bevétel is.

  https://www.hirstart.hu/hk/20180424_goldman_sachs_nem_jo_uzlet_meggyogyitani_az_embereket_mert_akkor_nem_koltenek_kezelesre

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..