(1237) A Haiyan tájfun a klímaváltozás következménye-e?

Tibor bá’ online

 

~00000Ezt a kérdést fel se kellene tenni, ha a világ nem lenne teli lefizetett gazemberekkel, akik mindent bedobnak, hogy kételyeket ébresszenek az emberekben. Lássuk, mit mutatnak a számok!

A Fülöp-szigetek hivatalos statisztikája szerint 1947 és 1960 közötti 13 évben a legerősebb tájfunt 1951 decemberében észlelték, amikor is 240 km/óra maximális szélsebességet mértek. 1961 és 1980 között a legnagyobb szélsebességet, 275 km/óra értékben 1970 októberében mérték. A következő két évtized legerősebb tájfunja 2006 decemberében fordult elő 320 km/óra csúcs szélsebességgel. És ugye a hírekből tudjuk, hogy a Haiyan maximuma egy elképzelhetetlen 380 km/óra volt. Aminek következménye – a videó felvételek tanulsága szerint – totálisan letarolt táj. Az tehát teljesen nyilvánvaló, hogy a tájfunok folyamatosan egyre erősebbek. Ki az a barom, aki állítja, hogy ez mindössze a napfolttevékenység minimuma miatt van, amihez az emberiségnek semmi köze. Miközben a légkör CO2 koncentrációja folyamatosan kúszik felfelé egyre növekvő sebességgel. [1960-ban 0,54 ppm értékkel nőtt egy év alatt, 2012-ben pedig 2,66 ppm-mel] Az idén júniusban elérte a „történelmi” 400 ppm értéket, és jövő júniusban minden bizonnyal 403 ppm-en fog tetőzni.

Eközben az ENSZ varsói összeröffenése nagy ívű mellébeszéléseket rendez. Vajon az elmúlt néhány év szélsősége időjárási anomáliái, például a Sandy hurrikán, az amerikai, orosz és ausztrál hőhullámok, a sarki jég rekord olvadása az ember által okozott klímaváltozás következménye-e? Mert ha igen, akkor gyorsabban kell kezelni a problémát. Problémát? Milyen problémát, a kihalásunkat? Nahát-nahát!

Na, nézzük. A viharok ereje az óceánok hőjéből ered. A Csendes-óceán pedig folyamatosan melegszik. Nyilvánvaló, hogy az egyre melegebb óceán egyre több energiát képes átadni a hurrikánoknak, tájfunoknak, és ez a jövőben is így lesz. Tehát még erősebb viharok várhatók, amiben a klímakutatók meg is egyeznek, sőt hozzáteszik, hogy a nagy erejű viharok gyakorisága is növekedni fog.

Viszont a szkeptikusok kihasználjak azt, hogy az időjárás szabálytalan tulajdonsága miatt a tudósok ragaszkodnak ahhoz az ősi megállapításhoz, hogy elszigetelt esetek semmit se bizonyítanak. Ez a vélekedés azonban változóban van. Új kutatási módszerek, és a rendelkezésre álló egyre pontosabb adatok birtokában lehetséges a szélsőséges időjárás és a klímaváltozás közé egyenlőségjelet tenni. Példának okáért egy tipikus hőhullám bekövetkezésének az esélye már meghatározható, sőt az is, hogy hasonlók gyakori bekövetkezésére milyen melegedés mellett kell számolnunk.

Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre, hogy a klímaváltozással a hőhullámok, szuper viharok, szárazságok előfordulása megszaporodik. Az év elején a NOAA (US National Oceanic and Atmospheric Administration), az Egyesült Királyság meteorológiai Intézete, valamint 16 más globális intézmény együttesen azt vizsgálta, hogy mennyi klímaváltozásra volt szükség ahhoz, (had possibly influenced 12 extreme weather events that occurred in 2012.) ami lehetővé tette a 2012 évben bekövetkező tizenkét szélsőséges időjárási eseményt. A napokig tartó 100 °F (37,7 °C) feletti hőmérséklet, Sandy-t, a sarki jegek rekord olvadását, az angliai esős nyarat, a spanyol szárazságot, és a többit. Az összefüggések ellen már senki se tiltakozik.

Persze a szélsőséges időjárási események okainak a meghatározása nagy kihívást jelent, de nem lehetetlen annak kimutatása, hogy például a 2010-es orosz szárazság megismétlődésének az esélye megháromszorozódott. További példák felsorakoztatása nem ütközne nehézségbe, de már csak egy figyelemreméltó adatot szeretnék közölni:

A NOAA szerint 2013 júliusa volt a 341., egymásra következő hónap (ez több mint 28 év), amikor ezek átlaghőmérséklete meghaladta a XX. század átlagát. Thomas Karl szerint (a NOAA igazgatója) a rekord döntésnek oka az üvegházhatású gázok koncentrációjának a növekedése, végső fokon az emberi tevékenység.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

13 gondolat erről: „(1237) A Haiyan tájfun a klímaváltozás következménye-e?

  1. A Fülöp-szigeteken a helyi lakosság csak legyintett a közelgő tájfun hírére.Elképzelni sem tudták az erejét.
    A 380 km/h elképesztő sebességű vihart jelent ,bár nem példa nélküli.Az amerikai flottát a II.világháború alatt az ázsiai tengereken egy 400km/h-es szellő szórta szét.
    Szerintem ha ez gyakori jelenség lesz ,akkor a klímaszkeptikusokat agyonverik vagy bebörtönzik.
    Ehelyett ma még a holokauszt tagadókat vágják sittre,mintha azon múlna a jövőnk hogy Kohn bácsival mi történt valójában.

  2. Valóban szörnyű, de a rémisztgetés nem megfelelő válasz rá.

    Az IPCC álláspontja ez ügyben.

    „There is low confidence in attribution of changes in tropical cyclone activity to human influence due to
    insufficient observational evidence, lack of physical understanding of the links between anthropogenic
    drivers of climate and tropical cyclone activity and the low level of agreement between studies as to the
    relative importance of internal variability, and anthropogenic and natural forcings.This assessment is
    consistent with that of SREX. [10.6.1, Table 10.1] ”

    „Based on process understanding and agreement in 21st century projections, it is likely that the global
    frequency of occurrence of tropical cyclones will either decrease or remain essentially unchanged,
    concurrent with a likely increase in both global mean tropical cyclone maximum wind speed and
    precipitation rates. The future influence of climate change on tropical cyclones is likely to vary by
    region, but the specific characteristics of the changes are not yet well quantified and there is low
    confidence in region-specific projections of frequency and intensity.”

    Forrás: http://bit.ly/1fX0ezK

    http://bit.ly/nR3ZRU Mark Lynas (volt Greenpeace vezető) Al Gore rasszista megnyilvánulásait taglalja.

  3. Kedves Tibor bá’

    Cirka kettő és fél évbe került ,de engem véglegesen meggyőztél,nem férhet hozzá kétség ,hogy bizony
    nyakunkban a klímaváltozás és nem évek múlva, hanem már ma.

    Kleopátra, az augusztusi kánikula, novemberi meleg, voltak az utolsó 3 szükséges csepp a pohárba.

  4. 4:
    Ez egy igen tisztességes megnyilvánulás. Curix deklaráció helyett inkább eltűnt, mert álláspontja már tarthatatlan volt.

  5. Napfolt ciklus ez én heppem… 🙂
    Ettől függetlenül nem kérdőjelezem meg a klímaváltozást, és az emberi tényező mértékét, de.
    Ennek ellenére azt gondolom, hogy nem fog extrém módon felmelegedni a klíma. Melegebb lesz, több lesz az extrém erős vihar, de nem fogunk pecsenyeként halálra sülni, mint ahogy azt Tibor bá’ sokszor leírta.
    Geddon is elmaradt érdeklődés hiányában(mondom ezt geddonistaként 🙂

  6. 6:
    De azért készülj fel rá, hogy a pozitív visszacsatolások miatt érdekes dolgokat fogsz megélni. Az első igazi ízelítőt a következő El Nino év fogja adni, ami 3 éven belül – nagy valószínűséggel – be fog következni.

  7. 8:
    Amit a belinkelt cikk ír, azt már rég megírtam és alaposan kiveséztük. De a cikk tényleg érdekes. 😀

  8. Ezek is NOAA adatok és elég érdekes dolgokat lehet kiolvasni belőlük. Nem vagyok szkeptikus, de vannak adatok amelyeken el lehet gondolkozni, akárcsak azon is, hogy a G. felmelegedés egy hatalmas üzlet valakik számára s már csak emiatt is egy kicsit kritikusabban kellene hozzáállni a dolgokhoz.

    http://sunshinehours.wordpress.com/2013/11/18/noaa-winter-temperatures-by-state-from-1998-to-2013/

    http://sunshinehours.wordpress.com/2013/11/18/noaausa-how-far-can-you-go-back-and-get-a-negative-trend-for-january/

  9. Kilencven cég fogja elpusztítani a világot

    „Egy friss jelentés szerint az üvegházhatású gázok fele az elmúlt 25 évben került a légkörbe, vagyis amikor a politikusok és a vállalatok már világosan tudatában lehettek annak, hogy mit csinálnak.

    A klímaváltozás nagyrészt mindössze kilencven cég műve – állítja az a jelentés, amelyet a Climate Accountability Institute (CAI) hozott nyilvánosságra szerdán.”

    A többi a cikkben:

    http://nol.hu/kulfold/kilencven_ceg_fogja_elpusztitani_a_vilagot

  10. 6: Nem maradt el, csak a fokozatos geddont hirdető tábor bizonyult realistábbnak – eddig. Idővel még jöhet egy olduvai szakadék. Egyszerűen hosszabb a plató, mint HZS és sokan gondoltuk.

  11. „A Haiyan tájfun a klímaváltozás következménye-e?” A címben a kérdés költőien együgyű és hülye. Viszont ami a legelépesztőbb az tényleg az, hogy még mindíg kérdőjelesen kezeli a többség, vagy egyszerűen nem hajlandó tudomást venni róla. Sajnos nekem az a tapasztalatom, hogy az ilyen folyamatoknak mindíg hasonló a koreográfiáuk. Hiába figyelmeztet vagy mutat rá (teljesen lényegtelen az is ha bizonyítja) egy kisebbség a többséggel szembeni véleményét, hiába próbálja meggyőzni észérvekkel hiszen a lényeg, hogy a változásra a változtatásra való érvelés mindíg ellenérzést vált ki a legtöbb emberben. A változtatás azonalli veszteségekkel, lemondással jár. A leépülés vagy összeomlás pedig mindíg jövőidőben értendő, elodázható. Emberi tulajdonság, ami nem éppen a legelőnyősebb ezért nem is értem miért így vagyunk kódolva pedig így vagyunk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük