(1225) Akarsz-e gyerekeket?

Tibor bá’ online

 

~ab074Tamar Anitai az MTV külső munkatársa, blogger és alkalmanként cikkeket ír, most például a  TueNight.com online magazinnak. Ez alkalommal a gyerekvállalásról. Különben a hölgy rendelkezik egy férjjel, két macskával, nulla gyerekkel, és nulla gépkocsival. Középnyugat Amerikában született, de már 13 éve New Yorkban koptatja az aszfaltot, és a hozzáírt E-mailekhez szívesen veszi, ha csatolod a macskád fényképét. A hölgy, akinek fotóját itt láthatod balra, aktív gyerekvállalás ellenes. Barátai folyamatosan felhívják a figyelmét milyen „veszélyekkel” jár a gyerektelenség, amiket az évek folyamán sikeresen kivédett. A mostani cikkben összefoglalta az intelmeket és azokra adott válaszait. Bemutatkozása után ezeket szép sorjában most közkinccsé teszem magyarul megvitatás végett. A játék kedvéért azonosítom magam Tamar Anitaival, és akkor induljunk.

Természetesen férjezett vagyok. Férjem tudja, hogy nem akarok gyereket, ő se akar, ez volt a fő okom arra, hogy hozzámenjek. Különben a férjem isteni apa lenne, de ez nem ok arra, hogy gyerekeket szüljek neki, felvállalva ezzel egy financiális elkötelezettséget. Különben a barátaink gyerekeit imádom, mert nem kell gondoskodnom róluk. Aranyosságuk kielégíti az igényeimet, hogy aranyos kölyköket lássak. Nem várom el tőlük, hogy udvariasak legyenek velem szemben, ők viszont nem várják el tőlem, hogy 18 éven át etessem őket. Ez számomra egy elfogadható elrendezés. Különben, nem csak nem akarok gyerekeket – de ami kiborítja a barátaimat – nincs is szükségem rájuk. Figyeljetek!, tény az, hogy nagyobb szükségem van egy jó alvásra, mint gyerekekre. Önző lennék? Lehet, de az emberek állandóan bele avatkoznak a dolgaimba, és furcsa véleményeknek adnak hangot, amikor megtudják, hogy nem akarok gyerekeknek adni életet. Hát akkor lássuk:

A gyerekvállalás elképzelhetetlen öröm.

Véleményem szerint egy kutya felvállalása is öröm, de nem kell a kutyatartással járó felelősség. Ezt tudva, valószínűleg eltanácsolnál attól, hogy kutyát tartsak. Akkor miért akarsz rádumálni, hogy felvállaljak egy gyereket, akit nem akarok gondozni?

Egyszer meg fog változni a véleményed.

Ezen mindig röhögök, mert azt jelenti, hogy szerintük ők jobban ismernek engem, mint én önmagamat. Ilyenkor fel szoktam visítani: Nahát, egy ingyenes pszichológiai felmérés. Mondj még néhány dolgot magamról, amivel nem vagyok tisztában. Szombaton ki fogják húzni a számaimat? Milyen más titkokat tudsz még az Univerzumról, amelyek el vannak tárolva a te csodálatos agyadban?

Mi lesz veled, amikor megöregszel?

Na, lássuk! Valószínűleg azt a megtakarított pénzt fogom elkölteni, amit nem sikerült elpancsolnom a gyerek nyári táborozására, használati tárgyaira, egyetemi költségeire, világ körüli utazására, amihez olyan cuccokat kell vinne magával, amelyek éppen top divatosak.

Egész biztos elő tudnád kaparni ezeket a költségeket.

Jézus Mária, ennél nem hallottam még viccesebbet. Be akarsz engem sorolni sok millió amerikai közé, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy gyerekük legyen, de azért vállalnak gyereket, mert majd valahogy előkaparják a szükséges költségeket. Ez a legszebb az egészben, hogy nincs szükségem erre a „előkaparásra”.

Egyszer még meg fogod bánni, hogy nem lettek gyerekeid.

Inkább bánjam azt, hogy nem lettek gyerekeim, mint, hogy gyerekek mellett bánjam, hogy valaha is megszültem őket.

Sose fogod megtudni, milyen öröm szülőnek lenni.

Azt se fogom soha megtudni, milyen, ha valaki pénisszel születik, vagy kubainak, vagy olimpiai bajnoknak. De azt se fogom megtudni, hogy milyen szaros pelenkát cserélni, vagy amikor a tinédzser lányom látványosan utál, mert nem kap meg valamit. Nagyon köszönöm az értem mutatott aggódásodat, de szerintem én élő példája vagyok annak, hogy a boldogsághoz nincs szükség gyerekre. A boldogság megismerhető gyerekvállalás nélkül is.

A női test alkalmas arra, hogy gyereknek adjon életet, ezért szinte kötelező kihasználni a lehetőséget.

A testem tökéletesen alkalmas csoportos szexre is, amit eszem ágában sincs kipróbálni, ez tehát nem egy érvényes indoklás.

Sok szerencsét.

Köszi, ezt nem tudom visszautasítani.

_____________________________________

Lehet véleményekkel megtoldani. Vigyázz, kész, RAJT!

________________________________________________________
________________________________________________________
________________________________________________________

90 gondolat erről: „(1225) Akarsz-e gyerekeket?

  1. saját nekem sincs, de nejemtől lízingelek kettőt 🙂 jó ez így is…

  2. Pusztán praktikus okokból nehéz a gyerekvállalás mellett érvelni.
    Én, az ilyen emberekre mindig úgy tekintek, mint a robotokra, akik nélkülöznek egy csomó emberi ösztönt.

  3. Egészségére. Több hely marad a világon a többiek utódainak. Úgy is túlnépesedett a Föld.

  4. „A papok, apácák, szerzetesek, homoszexuálisok és gyermeket nem vállalók értékes tagjai a társadalomnak, mivel nem járulnak hozzá az amúgy is súlyos népességrobbanáshoz.”
    (Desmond Morris: A csupasz majom – vagy Az emberállat..? – nem szó szerinti idézet, de nagyon megmaradt bennem)

  5. Bár lehet, hogy elgondolkodik majd a hölgy rajta, mikor neki cserélik a szaros pelenkáját…

  6. 5:
    A hospic sokkal olcsóbban cseréli, mint a saját gyerek, aki csak örökölni akar és csupán addig cserél, amíg az öröklés nincs bebiztosítva. Írasd nevére a vagyontárgyad, máris mehetsz a lecsóba. [a tisztes kivétel – ha akad – lépje át a bejegyzést]

  7. Az életet le lehet élni gyerek nélkül de nem érdemes.
    Amikor a kislányom megölel és azt mondja hogy apa szeretlek, annál jobb érzés nincs a világon!

  8. Ez a dolog kétélű.El tudom képzelni, hogy vannak emberek, akiknek ez kényszer. Kényszerből szülni pedig a gyerek rovására, egészségére megy.Ha pedig azt nézzük, hogy pl. Indiában, de nem csak ott, a gyerekkereskedelem, gyerekrabszolgaság mennyire elfogadott, hogy a nő szül egy gyereket, majd eladja rabszolgának, akit majd prostitúcióra kényszerítenek, vagy itt nálunk, a kisebbség megélhetésből szüli a kis porontyait, hát én ezt mélyen elítélem. Ha valaki felvállalja, hogy neki nem kell ilyen-olyan okokból, még mindig jobb, mint hogy korcs szellemiségű, mentálisan nem egészséges embereket adjon a társadalomnak.

  9. 2: Egyetértek.
    Mégpedig azért, mert saját magamon tapasztaltam. Hányszor hány dologban mondtam én tizenévesen, huszonévesen, hogy márpedig ez mindig így lesz, mindig így fogom csinálni, sose változom meg, stb. Aztán mégis. Pedig akkro én is hülyének tartottam a többieket, a felnőtteket, hogy mit tudják ők.
    Így volt ez a gyerekvállalással is. Igazából sosem szerettem a gyerekeket, nyilván a családban lévőkkel elszórakoztam, de fél óránál tovább nem igen bírtam velük sem. Amikor eldöntöttük, hogy gyereket vállalunk, még akkor is féltem tőle, és egyáltalán nem voltam biztos benne, hogy akarom. Aztán az első egyértelműsítő helyzet az volt, amikor pozitív lett a teszt. Akkor egy teljesen új érzés töltött el. Aztán a gyerek születésekor nem történt ilyesmi, viszont pár nap múlva még a kórházban ismét ilyesmi történt, beleszerettem. Azóta el sem tudnám képzelni nélküle az életemet és legszívesebben száz gyereket nemzenék és nevelnék, ha megtehetném.
    Persze negatív irányba is változott az élet, hiszen kevesebb a buli, az ivás, a nyugodt otthoni szórakozás, kevesebb a pénz, de lesz@rom, mert sokkal nagyobb élményt nyújt ezeknél a gyerek, és simán ellensúlyozza ezeket.

    Egyébként egy nagy megszállott feminista is vállalt gyereket kb. 40 évesen, holott korábban abszolút elképzelhetetlennek tartotta, és hirdette is azt, hogy a nő életét tönkre teszi. Aztán a kapuzárási pánik, meg az ösztön győzedelmeskedett. Ki is közösítették a radikális feministák.

  10. 5:

    Igen, ha érzelmi alapon nem megy a gyerekvállalás (bár mondom, ez inkább már a meglétekor jön elő), akkor el lehet gondolkodni azon, hogy mi lesz öregségére. Akár kettesben lesznek, akár egyedül lesz. Esetleg leesik a lábáról az illető, és nem lesz aki önzetlenül feltétel nélkül ápolja. A halál gondolatával a fejében azt látja majd, hogy halála után senki nem fog rá emlékezni egy évig sem (persze sokaknak ma még ez sem jelent semmit), és nem hagy hátra semmit. Engem már jóval fiatalabban az is zavart, hogy bár jól kerestem, egyszerűen nem tudtam mire/kire költeni a pénzt, hiányzott hogy valakit gondozzak a megszerzett javaimból. Túlzottan ösztönlény lennék?

  11. 10:
    A feltett kérdésedre: IGEN

    Az ösztön kielégítése végett néhány évig (mondjuk 20) igen jól érzed magad, amikor a lányod átölel….stb. Aztán kétszer ennyi ideig (mondjuk 40 éven át) kurva nagy csalódás van kilátásba helyezve. — Különben nehogy azt hidd, hogy a lányod szeretetből ölel át. Frászkarikát, az ő ösztöne azt súgja, hogy biztonságos felnövése érdekében a szülőket ölelgetni kell, hízelegni kell. Majd nézd meg mit csinál 40 évesen, amikor te 70 leszel! 🙁

  12. 11:

    Nagyon rossz tapasztalataid lehetnek.
    Lehet, hogy azért mert én vidéken élek, de a környezetemben a család még mindig fontos az embereknek, és a szüleikről gondoskodnak a gyerekeik. Ha egy szülő egyedül marad, befogadják a saját házukba, kórházi ápolás esetén minden nap meglátogatják, stb. És ez nem csak az rám, vagy az én családomra jellemző.
    Persze látom én is, hogy nem mindenki ilyen, de ott az én véleményem szerint a szülő tehet róla, nem adott megfelelő nevelést. Valószínűleg igazi érzelmek nélkül nevelte gyermekeit. Persze nincs garancia rá, hogy mi majd fogjuk tudni megfelelő módon nevelni a gyerekeket, de mindent megteszek ezért, és ez nem azt jelenti, hogy mindent megveszek neki, amit kér, vagy megverem a tanárt, ha az megfenyítettte, stb. Tudatosan kell nevelni.
    Arra készülök, hogy tinédzserkorukban a gyerekek nagyon nehezen lesznek kezelhetőek, sőt én még a húszas éveim elején is az voltam.
    Egyébként nem én írtam, hogy lányom átölel, stb.

  13. @9 Nálunk 3 van. Érdekes nálunk azóta van több pénz mióta megvannak, Patás Orbánnak is köszönhetően…. Épp nemrég számolgattam, hogy a bruttó bérem bő másfélszeresére nőtt (166%) míg a nettó majdnem két és félszeresére, (236%) mióta elkezdtem dolgozni. Ha nem veszem figyelembe a családi adózást akkor is 190% a növekedés.

  14. @11 Tibor bá’, ismerve a viszonyodat a gyerekeiddel érthető, hogy miért írtad ezt. Rokonságomban azt látom, hogy felnőtt korú gyerek és a szülei kapcsolatát a túlzott elvárások a szülők részéről teljesülése / nem teljesülése rontja meg. Ez ellen úgy is lehet védekezni, hogy növeljük gyerekek számát és így a későbbiekben csökken az egy gyerekre eső elvárás az öregedő szülő részéről.

  15. 13:

    Nyilván most olyan a helyzet, hogy három gyerek esetén jelentős összeget kapunk pluszba. de egyrészt én még nem tartok ott, másrészt ez most szerintem kivételes helyzet. Bár ezek előtt is volt sok kedvezmény a háromgyerekeseknek, nem kaptak annyit, amennyi elment a gyerekekre (persze nem is kell annyit adni, de ez itt most mellékes), és attól tartok, hogy amikor majd visszakerül (mert visszakerül) a szoclib oldal, akkor ez ismét szűkülni fog, esetleg épp akkor, amikor már több pénzt kell fordítani a gyerekekre.
    Nyilván egy gyerek után is kap az ember adókedvezményt és családi pótlékot, de ez nem fedezi összességében a gyerekre fordított költségeket, így tehát a többi – a gyerek előtti – költségekre kevesebb pénz jut. És akkor még nem számoltunk az anya kieső pénzéről, ami a fizetés, és a GYED különbségéből származik.

  16. @15 Számomra is nyilvánvaló, hogy az adókedvezmény nem tart örökké. Nálunk a Tgyás több, mint ami előtte a fizu volt, a Gyed meg nem sokkal kevesebb. Igazából a felsőoktatás lesz nagy érvágás, jó előre fel kell készülni.

  17. Ezt hívják evolúciónak. A hibás egyedek nem adjál tovább génjeiket.

  18. 12:
    Vártam, hogy valaki a személyes tapasztalatomat elő fogja venni saját (volt) családomat illetően, de NEM. Barátaim, ismerőseim példájából merítek. Vidék? 1) Pestre felköltözött vidéki lány apja halála után rávette anyját, hogy adjon el mindent (és adja oda neki), költözzön fel hozzájuk tejben-vajban fogják füröszteni. A fürösztésből hamarosan temető lett (nem részletezem). 2) A 4 vidéki gyerekből 3 elköltözött. Az apa halála után úgy döntöttek, hogy a ház és az udvar, ólak, szerszámok, jószágok, stb. legyen a negyedik, otthon maradt gyereké, cserébe tartsa ő el az édesanyjukat. Az édesanya fél éven belül elszökött az egyik elköltözött lányához (nem részletezem). Az egyik ismerősöm vett a lányának 16 millióért egy lakást, és persze a nevére is íratta. A lány a teljes felújítás után az apjától elkérte a kulcsot, és kitiltotta a lakásból, ne nézegesse az ő holmijait. Amikor az apa méltatlankodott, akkor elküldte az „anyja büdös picsájába” azaz a nagymamájába. Több olyan esetről tudok, ahol a fiatal a nagyszülők nyugdíját szedik el és egyáltalán nem sietnek állásba kerülni, mert „a képzettségüknek megfelelőt nem találnak” Ha (egyenlőre) szerencsés vagy, örülj neki és élvezd, amíg lehet. A fiatalok egymás cukkolva rontják el egymást, ami a nevelésed nem sokat tud változtatni.

  19. 17. Ez részben a társadalom hibája is, de sajnos a hibás egyedek mégsem annyira tudatosak, nincs elég önismeretük arra, hogy felismerjék: szar génekkel rendelkeznek. Ergo nemcsak az önző génnel van baj

  20. 19. Tibor bá’

    „Az egyik ismerősöm vett a lányának 16 millióért egy lakást, és persze a nevére is íratta. A lány a teljes felújítás után az apjától elkérte a kulcsot, és kitiltotta a lakásból, ne nézegesse az ő holmijait.”

    Hát ha ekkora balf@sz volt az apa, akkor meg is érdemli. Semmi mást nem kellett volna csinálnia, csak azt, hogy amikor az ügyvédnél a lánya nevére íratta a lakást, akkor haszonélvezeti jogot jegyeztet be a saját nevére a lakással kapcsolatban. És ilyenkor akkor megy be a lánya lakásába, amikor akar, ill. ha akar, még oda is költözhet, mint haszonélvező.

  21. 19:

    Ezek szerinte a tapasztalataink különbözőek. Egyébként van számomra is ismerős történet abból, amit írsz, neked nincsenek az enyémhez hasonló tapasztalataid?
    Én is tudok a családon belül olyanról, aki a jó nyugdíj miatt költöztette magához az időset, aztán sokkal több hasznot leszedtek róla, mint amennyit nyújtottak neki, de szerencsére ez a kisebbség mifelénk.
    Az olyan esetek, ahol a lány az ajándék házba nem engedi be az ajándékozót szerintem komolyabb problémák vannak a családon belüli szeretet hiányánál.
    Persze az ilyen esetek jobban megmaradnak az ember fejében, mint a hétköznapibb dolgok, de többnyire azért szerintem nem ilyen súlyos a helyzet. A családomban, párom családjában, barátok családjában túlnyomó részt kedvesen, gondoskodóan, lelkiismeretesen bánnak a szüleikkel felnőttként is.

    De nyugtasson az a tudoat, hogy ha mind olyanok lennénk, mint az ajándékházba költözött lány (ez az eset annyira abszurd, hogy elhinni is nehéz), akkor is jobb az öregek helyzete nálunk, mint a méheknél, mert ott az öreg méhnek kiteszik a szűrét, jobb esetben előtte megölik. 🙂

  22. 21:

    Persze ez így van, de a téma szempontjából irreleváns. Gáz, hogy a lány ilyen.

  23. Nem azert csinalunk gyerekeket, mert hu de jo lesz majd amikor oreg leszek es visszakapom amit adtam neki. Ez nem egy befektetes bazmeg. Az csak a bonusz (opcionalis).
    Az alapveto szaporodasi oszton az ami hajt minket, es akibol ez hianyzik, vagy elfolytja az csak felember vagy felasszony 🙂

    Ja, maceras, sok penz is elmegy ra, sokkal tobb maradna sajat magunkra ha nem csinalnank ilyen idegesito korcsokat akik csak hatbaszurnak kesobb. Egy kutya sokkal praktikusabb.

    Nem az a fontos milyen felnott lesz belole. Egy gyerek gyerekkent szuletik es igy szeretjuk. Nezni, figyelni ahogy fejlodik, ahogy kimondja az elso szavakat, ahogy ragaszkodik hozzad… Akit ez nem mozgat meg erzelmileg az egy fatusko. Komolyan mondom, egy ilyen not meg bottal megpiszkalni se tudnek, akibe ennyi erzelem se szorult.
    Nem itelem el viszont, ha igy erzi magat jol akkor elje igy az eletet, ez mindenkinek szive joga. Biztosan vannak olyan pasik is akiknek ez bejon. Csak a magam neveben beszeltem.

  24. 22: Vasgerinc
    Pontosítanék „öreg méh” ügyben. Ha egy dolgozó méh már nem tud használni a családjának, öreg(35-45napos)/beteg, akkor mégegyszer kirepül és nem jön többé vissza. Nyár végén a már fölösleges heréket szokták kiűzni a kaptárból, mert már nincs miért etetni őket.

  25. 19-re Ennek csak az az oka, hogy pl. nekem nincs ilyen lesújtó véleményem. Nyilván keresek egy elfogadható okot, hogy neked miért van.

  26. 25:

    Bocs, nem pontosak az ismereteim. De az, hogy mely méh számít öregnek, az évszaktól is számít nem? Úgy értem, hogy fő gyűjtési szezonban öreg lehet a három hetes méh is, miközben télen hónapokon keresztül életben maradnak.

  27. Evolúciós szempontból egyet kell értsek Anitai-val és Tibor bával is. A túlnépesedett emberiségnek nincs szüksége az utódainkra. Sőt, senki olyanéra, akiben ez a kérdés megfogalmazódott. Ráadásul evvel még hasznot is teszünk.

    Itt hosszan soroltam volna személyes sérelmeimet szüleim iránt, második ikerként, de felesleges.

    A lényeg az, amit a sors is igazolt, nem sikerült jobb apának lennem az enyémnél. Ennek jobb, ha nincs folytatása.

    És szemrehányást sem szabad tennünk.

  28. Kíváncsi lennék, ez a nőszemély saját gyerekkori önmagát is egy ilyen haszontalan koloncnak látja a szülei nyakán, akit jobb lett volna nem megszülni?
    Ha igen, akkor ebben konkrétan egyetértek vele, másrészt nagyon szar gyerekkora lehetett. 🙂
    Nem csodálnám, ha a szüleit legalább olyan terhes, kellemetlen dolognak tartaná, mint a gyerekeket.
    Egyébként tényleg vannak idős szülők, akik megkeseredtek a gyerek viselkedése miatt, de vannak olyanok is, akik büszkék gyerekükre, hogy ilyen értékes embert tudtak adni a társadalomnak.
    Azért a géneken kívül biztos lehet adni nekik egy jó adag útravalót, ha nem is mindet.

  29. 27: Vasgerinc
    Igen, a nyár végén, ősz elején született méhekkel telel át a család, és ezek gondozzák a télvégi első generációt. Főszezonban a 3. hetes méh épp befejezi a belső szolgálatot (dajkálás,takarítás,építés,őrzés) és gyűjtő (víz,pollen,nektár) méhnek lép elő, és megy amíg bírja. Az újabb nemesítésű napraforgó nagyon koptatja a méheket például.

    Látszólag off, de lehet egy példa, hogy a természetben csak az ember tagadhatja meg a fajfenntartás ösztönét. A bolygó túlnépesedését meg nem ennek a hölgyecskének a naaagyon sikerorientált, trendi, nett fitt, mindig nyerős egocentrikus hozzáállásával kellene megoldani, hanem sokkal nagyobb tudatossággal. Erre esély ……..

  30. Hát, a ha ennek a csunyaságnak férje lennék en sem akarnék vele gyereket. 🙂
    Nekem éppen most lett 55 évesen gyerekem. Nem volt kérdés, hogy akarom vagy nem akarom. Az Asszony aszonta’, hogy kell és kész! 🙂

  31. 24. Guzzinak

    Egyet kell értsek veled, magam is mindíg így gondoltam.

    Nem tudom milyen idős vagy, én 44 évesen értékelem át, de nem megbánva az életem. Börtönbe járok látogatni a tékozló fiút. Anyagilag megadni mindent, ahhoz csak akarat és szorgalom kell, de érzelmileg kötődni, apa-fia kapcsolatot kialakítani, ahhoz nekem hiányzott, vagy csak rossz mintám volt. Annak ellenére nem sikerült, hogy ezekkel a dolgokkal tisztában voltam. Az anya is előkerült(nem rossz értelemben, hanem utána jött a világvégére),azért ezek után jogos lehet a kérdés, hogy nekünk kellett-e gyerek?

  32. 28 Tege

    Ez a hozzáállás halálos lenne az emberiségre, ha nem lesz az, az csak annak köszönhető, hogy igen sokan vannak, akik olyan primitív szinten állnak, hogy ilyen önkorlátozás meg sem fordul a fejükben.
    Konklúzió? A világ rövidesen az ő kezükbe kerül.
    De nem kell izgulni! Bármilyen valószínütlennek is tűnik,ugyanúgy ki fogják termelni magukból a gazdag réteget, az értelmiséget, mint tette azt minden hatalomra kerülő népesség, akik aztán majd ugyanebbe a csapdába esnek.

  33. 29. Hubabnak

    El tudsz te olyat képzelni, hogy testvérek között felmerül olyan vita, hogy melyikünknek volt rosszabb?

    És a kishúgod elmondja, hogy Ő azért volt Potyó, mert csak potyadéknak lett? A meglepetés ikrek után?

  34. 33. Hubabnak

    Valami olyasmit sugallsz, mintha az emberiségnek lenne valami küldetése. Nincs. Ezen felül a világegyetem örök, a naprendszerünk földestül csak egy csuklás az illúzióink által festett absztrakt isten golyvás gigáján.

  35. Mindezek ellenére igyekszem kihasználni minden pillanatát. Annak ellenére, hogy nagyon fárasztó is tud lenni. Gyerekestül főleg.

  36. 31: Sakkmatyi
    „GRATULÁLOK! ”

    Kívánok sok örömet, boldogságot és NAGY kitartást a következő 18 év 24/24 szolgálatához!

  37. Én nem szentelek figyelmet az ilyen véleményeknek, mivel ezek az emberek úgyis a sírba viszik őket.

  38. A gyerekvállalással kapcsolatos vélemények úgy tűnik, erősen megoszlanak, de nagyban befolyásoltak azáltal, hogy ki, milyen családi indíttatással /tapasztalattal/ rendelkezik… 🙂

    Saját tapasztalatom szerint a gyerekvállalásra meg kell „érni”.
    Idősebb fejjel én élvezem a gyerekeim ‘létét’, még akkor is, ha időnként kiakasztanak. /Olyankor visszagondolok az én gyerekkoromra (én sokkal rosszabb kölyök voltam) és még inkább tisztelem a szüleimet 😉 /
    Az tuti, hogy a gyerek nem úgy működik, mint a bankbetét, hogy „lejáratkor” többet kapsz vissza, mint amennyit adtál. Lehet persze olyan is, de ez nincs kőbe vésve. Tipikusan a pillanat öröme az, amiért megéri, egy mosoly, egy ölelés, az, hogy mindig van mondanivalójuk a számomra. Tibor bá’-nak nincs igaza abban, hogy ezek kizárólag csak érdekből történnének. Olyan is van /lehet/, de nem az a főszabály.

  39. 37.Gergő55
    Kössz.
    Te is bevállalhatnál egyet. 🙂

  40. Observernek

    Legyen igazad, én optimista vagyok.

  41. Egy nő, aki nem akar gyereket szülni (pedig tudna) az nem teljesíti a biológiai funkcióját, azaz nem ad új életet. Amelyik így gondolkodik, az szerintem se szaporodjon tovább, én teljesen meg vagyok békélve a tudatosan választott evolúciós csőd intézményével.

    Gyereket nem szülni önzés.
    Gyereket szülni szintén önzés.
    A „közös nevező” miatt nem az a kérdés, hogy melyik önzés és melyik nem: mindkettő az.
    A kérdés az, hogy a „holnap” mellett teszi-e le a voksát vagy sem.

    Miután a mi generációnk sem volt képes eddig rendbe tenni a bolygót és az emberiséget, így két választás marad: vagy az új generáció(k) egyike jut el végre egy újabb szintre, vagy az emberiség földtörténeti szempontból tiszavirág életű léte megszűnik.
    A döntés a mienk, mindenki önmaga teszi a le a voksát: 0 vagy 1.

    Üdv: M

  42. Én 22 évesen szültem.Most vagyok 40 .(Most azt gondolom,vagy 2 évvel korábban kellett volna.)De ez azért is jó,mert az ember fiatal még a gyereke is fiatal,és tudok neki segíteni.Na de nézzük először is a gyereket.Csak egy van,de olyan jó nézni a fejlődését,és hogy segítek neki mindenben,mindent meg veszek neki,és szeretnék egy normális piacképes gyereket nevelni a világnak adni,és persze magamnak.Ez egy olyan öröm,nem tudom mért.Foglalkozni vele,átadnia tudásomat,tapasztalatomat..Majd várom mire elvégzi az egyetemet,(nem tücsök szakon)valódi tudással,sok pénzt bele költve hogy akkor azt fogom érezni hogy megérte..Nem tudom,de engem ez hajt.Egy normális piacképes gyerek,akibe benne van a tudásom,pénzem,szeretetem,a nevelésem,amit bele tápláltam,és mindenem.Megnézem majd a végeredményt..

    Aztán a második.Nagyon sokan szülnek most 40 meg 42 évesen.Van akinek az első,van akinek a harmadik..Ezt nem tartom jónak,mert mire a gyerek 20 éves lesz,akkor kellene neki majd igazán segítség,és ha az ember leöregszik,akkor már nem tud úgy segíteni,ha nyugdíjba megy,akkor meg főleg nem ,mert egy nyugdíjassal már nem úgy foglalkoznak mint egy még ereje teljében lévő dolgozó emberrel..
    Nagyon sok fiatal gyerek fog itt maradni az öregedő szüleivel..

  43. 35 tege
    Nem sugallok én küldetést, sőt, éppen azt mondom, hogy mindig a küldetés nélküli ösztönlényeké a jövő, a cizelláltabb lelkivilágúak meg így vagy úgy kiiktatják magukat a történetből.
    Egyébként a gyerekmentes, gondtalan lét is csak akkor működik, ha mások vállalnak gyereket, megújítják, talpon tartják a társadalmat, és ennek hátán sodródik a gyermektelen is.
    A drasztikus populáció összeomlás pokoli jövőt vetít elénk, ugyanúgy, mint a túlszaporodás. 🙁

  44. „Az ösztön kielégítése végett néhány évig (mondjuk 20) igen jól érzed magad, amikor a lányod átölel….stb. Aztán kétszer ennyi ideig (mondjuk 40 éven át) kurva nagy csalódás van kilátásba helyezve. — Különben nehogy azt hidd, hogy a lányod szeretetből ölel át. Frászkarikát, az ő ösztöne azt súgja, hogy biztonságos felnövése érdekében a szülőket ölelgetni kell, hízelegni kell. Majd nézd meg mit csinál 40 évesen, amikor te 70 leszel!”

    Tibor bá remélem ezt a gondolatsort nem gondolod komolyan.
    Ha köztünk élnél és megtapasztalnád a mi családunkban az egymás iránti szeretetet, teljesen más lenne a véleményed.

    Nagyon sok rossz tapasztalatod lehet a családdal kapcsolatban amit őszintén sajnálok. 🙁

  45. 21:
    Nem volt a pasi balfasz, és nagyon is tud a haszonélvezet magyar intézményéről, de ez egyértelműen a bizalmatlanság jele. És egy szerető apa nem akar úgy feltűnni a felnőtt lánya előtt, hogy nem bízik meg benne. Tudod, ha már haszonélvezettel kell manipulálni, akkor az egészet megette a fene.

    45:
    Egyszer már nyilatkoztam, hogy nem a saját esetemből indulok ki, mert az egyedi. Hanem amiket láttam eddig. 40 évesen vettem egy balatoni telket a 3 gyerekem nevére. Azt mondta az idős ügyvéd, hogy ne tegyem, mert az 50 éves praxisából azt szűrte le, hogy ezt az apák rendszerint nagyon megbánják 20-30 évvel később. Én kb. azt válaszoltam neki, amit most te. Hogy az én családom, az én nevelésem, hogy nálunk szeretet, stb.stb. Aztán tudod mi történik? A 24 éves fiam esténként nem az én lábam közé mászik be, és ahová bemászik az meg akar szabadulni az én befolyásomtól. Csak idő kérdése, nagyon rövid idő kérdése, hogy a fiam szembehelyezkedik velem úgy, hogy az általános társadalmi megítélés elítéli azt. — De visszatérek a telek ügyre. ezt az idős ügyvéd nekem 1970-ben mondta, aki 1920-1970 között praktizált, abból az időből nyerte a tapasztalatait. Abból az időből, ami a mai megítélés szerint még ERKÖLCSÖS volt. Hát akkor mi várhat 10-20 év múlva? – – – Lássunk egy analógiát (hogy miért nincs igazad) hazánkban minden második házasság válással végződik többnyire néhány éven belül. Ha megkérdezel két éppen egybekelő ember, egy nőt és egy férfit, hogy mi erről a véleménye, kivétel nélkül mind azt fogja mondani, hogy mások válhatnak, de ők nem fognak mert….. pedig minden második el fog válni. Nem akarom rád hozni a frászt, de te se vagy bebiztosítva függetlenül attól, hogy mekkora „szeretet” honol nálatok a családban.

  46. 43: Egyetértek. Veled talán először. Bár nekem férfi létemre másképp adódnak a dolgaim, de utólag én is bánom, hogy nem váltam szülővé jóval hamarabb. Igaz a párom a viszonylag nagy korkülönbség miatt még fiatal, így ha az elképzelésem szerinti időpontban nemzettem volna neki, akit akkor még nem is ismertem) gyereket, abból könnyen bünti lehetett volna. 🙂
    A te álláspontodra valszeg ugyanaz vonatkozik, mint az enyémre, hogy ösztönlény vagy. Ez okoz örömöt és kész. Csak az a furcsa, hogy én ezt előre nem tudtam és nem is sejtettem.

    Az elhülyült társadalmi rendnek köszönhető az, hogy ilyen későn szülnek a nők, amikor már a veszélyek is nagyobbak, továbbá valóban idős lesz a gyerek felnőtt korára. Sőt én bánom, hogy jó eséllyel a dédunokáimat már nem fogom ismerni, de sajnos arra is van esély, hogy az unokáimat se mindet, aki meg 40 fölött szül, annak még rosszabb a helyzete ebben a tekintetben is.

  47. 46.
    Jó húsz éve annak hogy anyagilag meg voltam kicsit szorulva és nagymamám felajánlotta hogy kisegít egy kis pénzzel.
    Azt mondta hogy majd megadom ha úgy alakul.
    Magamtól sosem kértem volna tőle,le is sült volna a képemről a bőr.
    Természetesen pár hónap múlva megadtam a pénzt egy csokival kiegészítve mert hogy nem fogadott el kamatot.
    Ha a szüleim azt mondanák hogy nem hagynak rám egy petákot sem,nyugodt szívvel fogadom el a döntésüket hiszen az ő vagyonukhoz mi közöm is lenne,nem izzadtam érte egy percig sem.
    Na majd azért óvatos leszek a lányommal kapcsolatban. 🙂

  48. 47!
    Köszönöm.Ez igazán hízelgő.. 😀
    De hogy ösztönlények vagyunk-e ebben a tekintetben ,nos nem tudom.Mert ha az lennék,akkor szültem volna 5 gyereket,aztán le se tojnám őket..Az én felfogásom szerint ez az ösztön lény..Én tudatosan csinálom,azt amit csinálok.És élvezem azt ,(mit Tibor bá is rengetegszer leírt már,hogy a gyerek azt csinálja amit az anyja mond neki)hogy amit mondok azt csinálja..Amit persze nem használok ki,és nem viszem félre a gyereket szándékosan negatív irányba..
    De én is egyébként egyetértek veled..
    48!
    Érdekes a Te élet történeted is..Másféle.És érdeklődéssel olvasom..
    Tibor bá a 46-ban mond valamit..Sajnos ez az igazság,akár hogy fáj.De majd mindenki meg tapasztalja egyszer.Adja Isten pedig hogy ne keljen..

  49. A szülő, ha gyereket akar, tisztában van a hosszútávú költségekkel, és azzal is, hogy a költségek nem térülnek meg soha. Mert a gyerek NEM pénzügyi befektetés, arra ott vannak a bankok, brókerházak, hanem a FAJFENNTARTÁST szolgálja. Ha nem akar, de becsúszik, akkor eleve felelőtlen. A gyerek ma sajnos egyedül nő fel, hacsak nem valamelyik szülő keresete elég ahhoz, hogy a másik egész nap a gyerek mellett lehessen. A gyereken is múlik, hogy eltévelyedik e vagy sem. A túl korai szülővé válás sem jó a gyerek szempontjából, viszont 35 év fölött szerintem már késő. Az ember önző lény, valamit valamiért elven működik, tehát ez is egy evolúciós buktató, ami a kihalásához vezet, mert NEM fajfenntartás céljából párosodik, hanem azért, hogy idős korában majd lesz aki ápolja. Én nem tudok olyan állatfajt még, az emberen kívül, amely ezt elvárná az utódaitól. És most ne gyertek azzal, hogy az ember nem állat, meg hogy mennyire különbözünk az állatvilágtól. Igen különbözünk, ÖNZÉSBEN, de másban nem.

  50. ……ez kurvára tetszett.
    Bár én írhatnék ilyen ütős cikkeket 80 éves koromban!

  51. 50:
    Ez az a terület, ahol tényleg nem lehet összemérni az embert az állatokkal. Mi családban és társadalomban élünk. És mivel a teljes cikluson (fiataltól öregen át a halálig) mindenki átmegy (hacsak nem viszi el idő előtt a halál) ezért a sok-sok generáción át kialakult elrendezést nem érdemes felrúgni. Ez az, ahol a legtöbb fiatal fatálisan téved. Ugyanis ő maga is idős lesz egyszer. Ezen érdemes lenne elgondolkoznod, mert neked nincsenek utódaid (nem veszítesz vele sokat) és a te fiatalságod se tart örökké.

    51:
    Gábor! Én nem nyelvcsapásokat várok el, hanem értelmes hozzászóláűsokat. 🙂

  52. A Rózsadombon javítottam ma mosógépet.
    Fullgazdag villa és lakberendezés, két kicsi öt és hétéves gyermek egy kisfiú és egy kisleány.
    A nagymama megy értük és hozza viszi őket ,a nagyobbat lovas edzésre is , panaszkodik, hogy a szülők – mindkettő sikeres diplomás munkavállaló – az egyik HR -es, a másik vegyészmérnök csak este 19 után találkoznak a gyerekekkel egész héten és azoknak ilyenkor már vacsora, fürdés, lefekvés a napirend.

    Kis sarkítással, akinek van pénze gyerekekre, annak nincs rájuk ideje. A 22 -es csapdája.

  53. 50: „Én nem tudok olyan állatfajt még, az emberen kívül, amely ezt elvárná az utódaitól.”

    Én meg olyan állatfajt nem tudok, ami legalább 18 éves koráig gondozná az utódait /beleértve ruha, kaja, iskola, buli, meg a bánat tudja, még mi (most éppen ‘tablet’ 😉 ) /.
    Egy 18 év alatti gyerektől ezért persze nem lehet ‘hálát’ elvárni, de egy felnőttől már valamennyire igen. Aztán vagy megkapjuk, vagy nem.
    —–
    Ami meg ezt a Tamar Anitai-t illeti, megérdemelné, hogy idős korára kizárólag vele azonos korúak vegyék körbe. Ne akarjon már hasznot húzni ‘más’ gyerekeiből… Vén trottyok legyenek körülötte mindenütt, pl. kórházban remegő kezű aggastyánok műtsék stb.
    Gonosz vagyok mi? De ő is. /Rendben van, ha nem akar mindenki gyereket. De aki ezáltal hajhássza az ismertséget/népszerűséget, az megérdemli, amit az előbb írtam./

  54. 54:
    Már most hasznot húz, hiszen kevéske igényeit a barátok gyerekei kielégítik.

  55. 49: Én nem így definiálom az ösztönlény kifejezést. Szerintem az nem ösztönlény, aki úgy szül, hogy le se sz@rja őket. Szerintem ösztönlények vagyunk, mert az anyagi körülményektől majdnem függetlenül, viszonzást nem várva, csak az örömért nemzünk és nevelünk gyerekeket. Én a nevelést is ösztönnek nevezném, hiszen azzal készítjük fel őket az életre. Az nem lehet ösztönlény, aki eldobja a csecsemőjét, vagy aki csak annyit foglalkozik vele, hogy igazolja vele a CSP-jogosultságát.

  56. 55: Végül is, olyan is van, akinek az igényeit viszont a barátok feleségei elégítik ki… 😉

  57. 46. Tibor bá’

    Most nem értek veled egyet, tartom azt, amit 21.-ben írtam. A haszonélvezet nem a bizalmatlanság jele, ha nem fordul elő olyan dolog, amit a lány csinált (hogy kitiltotta az apját a lakásból), akkor a haszonélvezet csak papíron van és a gyakorlatban semmi jelentősége. Csak az ilyen konkrét esetekben kap szerepet, de ilyenkor szükséges. (Szerintem).

  58. 58: Ez olyan, mint a házassági szerződés. Ha nincs gikszer, akkor szükségtelennek tűnik /Nem bízol bennem?…/, ha van, akkor meg jó lett volna…

  59. 59. Observer

    Nem akarom OFF irányba elvinni a témát, de biztosítást (lakásra, autóra /CASCO/, életre, stb.stb.) is kötnek az emberek, aztán vagy szükség lesz rá vagy nem.

  60. 58:
    Természetesen nem kötelező velem egyetérteni.

    Ha az apám nekem ajándpékozna egy telket vagy lakást, de rátenné a haszonélvezeti jogot önmaga számára, bennem felkeltődne a kérdés, MIÉRT? MITŐL FÉL? MIÉRT HELYEZ GYÁMSÁG ALÁ? És ha hangosan felteszem a kérdést, mit tud rá válaszolni? CSAK. frászt, csak egyet mondhat őszintén NEM BÍZOK MEG BENNED. Ez nem Casco, ez esetben a biztosítáa saját fia ellen szól, és senki más ellen. Rossz szájízt szül.

  61. 56!
    Értelek,és el is fogadom a válaszodat..

    „viszonzást nem várva, csak az örömért nemzünk és nevelünk gyerekeket.”

    Igen.Ezt is mondhatnám,mondom is.De mégis csak várok viszonzást,tehát én számító is vagyok..Még hozzá azért,mert ugyan én nem mondom a gyerekemnek,Isten őrizz,de azért igyekszek mindent megadni,helyzetbe hozni,és rugdosni felfelé,mert egyetlen gyerek is,meg én is az vagyok,(csak féltestvérek vannak de minek)nincs kire számítsak.A férjem vagy túlél vagy nem,és ha ne adja Isten,mégis csak később segítségre szorulok,anyagilag vagy bárhogy ,akkor olyan helyzetben legyen,hogy tudjon segíteni..Ezért én most mindent meg teszek..És bele teszek minden pénzemet és energiámat,tudásomat,kapcsolatomat MOST..Tehát én számító is vagyok.El lehet ezért ítélni,de lássuk be hogy milyen jövő vár a mai 40 évesekre?Már ezt is kiveséztük itt rengetegszer Tibor bánál..

  62. 62:
    Nem azt mondom, hogy egy gyerekbe bele ölt 20 milliót adja vissza maradéktalanul, de mondjuk figyelemmel, kedvességgel esetleg az 1 százalékára igényt lehet tartani MORÁLISAN. Vagy nem? Ennyire önző állati viselkedés elfogadható?

  63. 63!
    Szóval én nem azt mondom hogy kötelezően segítsen nekem,de ha mégis úgy hozza az élet esetleg tudjon segíteni..Ez nem annyira önzőség,szerintem..

  64. 64.

    Tökéletesen egyetértek.
    Az igazság az, hogy barter esetén nem lehet mérleget vonni.
    Ha mégis a monetáris számszerűséget eröltetjük, akkor ..elmondható ..
    hogy az egyik gyerek visszaad 2% – ot is a másik még 30 éves kora után is vissza vissza tér szívni idős szülei vérét és a legtöbb szülő még boldog is ettől.

  65. 52-re. Pont a társadalom mai állapota jelzi azt, hogy a dolgok nem jól működnek. Nem érdekes egy kicsit az a tény, hogy pont a fejlett országok népessége fogy, a fejlődőké meg robbanásszerűen növekszik?? A periféria legalján meg aztán gyerek gyerek hátán? Hogy is van ez? Fejlettségi szint függő a népességcsökkenés? Akkor most ki az életképes? Próbáljuk egy ilyen témában háttérbe szorítani az ember felsőbbrendűségi komplexusát. Ezelőtt pár száz évvel az ember nem nevelte a gyerekét 18 évig, vagy annál tovább, mint manapság. Ez a téma rendkívül összetett, át kell gondolni a teljes emberi faj történetét a mai napig bezárólag.

  66. Azért mert páran nem akarnak még nincs vége a világnak,egyébként is az egyik probléma a túlnépesedés.
    Ha azt nézzük,hogy neki nincs saját gyereke de foglalkozik máséval egészen addig amíg neki kedve tartja tehát nem kényszer foglalkozásban csinálja így előfordulhat,hogy az a 1-2 óra a gyerek nevelésében pozitív irányba fog mutatni mivel egy minőségi foglalkozást kap.Ha minden gyerek megkapna egy normális alapszintű ellátást itt nálunk akkor érthető lenne az igény még több gyerekre bár miért is kéne egy jól teljesítő csapatba +2 millió?
    De mi a helyzet a diófával….el kéne ültetni,gondozgatni egy keveset és várni míg terem…nem lehetne rögtön inkább valahogy megcsinálni a diót,hogy ez a sok macera ne legyen hiszen én csupán diót szeretnék enni nem pedig ültetni,locsolni,metszeni stb…ja meg az elcsépelt mondás amit sokan szeretnek,hogy ha holnap vége a világnak akkor is ültetnék ma egy diófát…..vége a világnak holnap de ma még szülhetsz egy gyereket:)

  67. 66:
    Találtam néhány hibát a szövegedben:
    1) A diófát nem metszik.
    2) A diófát nem locsolják.
    3) Gyereket szülni nem azonos a faültetéssel, mert a fáért nem kár, de az itt hagyott gyerek nem érdemli meg a rá váró szar világot.

    Külön információ: A diót nem lehet eladni, mert mindenki dióbelet akar venni. Ma már a háziasszonyok nem törnek diót.

  68. 68.
    1/ A diófát is metszeni szoktuk attól hogy mások nem(permetezzük is)
    2/ Az ültetés közben is locsolunk és utána is 1-2szer.
    3/ ültettünk már 40 diót eddig nem panaszkodtak.
    + a targoncások törik meg szabadidőben(100 rekesz dió,30 mandula idén)

    Ha nem akarsz kicseszni a gyerekkel akkor nem kéne neki szar világot biztosítani..azt,hogy ezt megtesszük az már a mi gondunk.
    A mai pár száz éhhalált halt ember(gyerek) se érdemelte meg .De holnap is éhen fognak halni…meg szombat vasárnap sincs pihi.

  69. 62: Számítasz rá, de nem vagyok biztos benne, hogy ezért csinálod. Ha tudnád, hogy a férjed egészségben túlél, vagy 100%-ig biztos lehetnél az állami ellátásban, akkor is ugyanígy tennél vele. Szerintem.

  70. Nem Magyarország vétkes a világ túlnépesedésében.
    E téren mi többet is tettünk,sajnos mint ami előnyös lenne nekünk magyaroknak……

    Magyarország egy demográfiailag egészségtelen, pusztuló régió…..
    válások ,szinglik, melegek ,egykék, nagyszülők nevelte gyermekek ,megcsalás ,élettársi kapcsolatok…..

    (nem kell nekünk ahhoz papír, hogy szeressük egymást úgye drágám persze hangzik a kikényszertett hazug válasz )

    váltogatott szeretők , érzelmek és mélyebb tartalom nélküli érzékiség….az erkölcsi relativizmus hullámain szörfölő önzés a másik kihasználása aztán eldobása….
    …..a gazdasági bizonytalanság,a tradicionális értékek – család,házasság, elköteleződés kizárólagosság ,gyermekvállalás – sikeres pusztítása a média által sugallt „megoldások” következtében.

  71. „Véleményem szerint egy kutya felvállalása is öröm, de nem kell a kutyatartással járó felelősség. Ezt tudva, valószínűleg eltanácsolnál attól, hogy kutyát tartsak. Akkor miért akarsz rádumálni, hogy felvállaljak egy gyereket, akit nem akarok gondozni?”

    Férjhez ment, ami egy olyan mozzanata az életének, ami furcsa, hiszen azért alakult ki a család intézménye, a házasság, hogy az utódlás, a megszülető gyermekeknek legyen biztosítva az élettér. Gyereket nem akar gondozni, de két macskát azt bír, hisz van neki kettő. Mind a kettő ugyanakkora felelősség, hisz ő vállalta a tartást, a függőségbe kerülést egymástól. Magával a felelősség fogalmával van problémája. A felelősség azt jelenti, kritizálható vagyok, számon kérhető vagyok.
    Egy macska ugye sosem tudja „megmondani” neki, nem volt jó gazdi, maradhat a szép kis álomvilágában, míg egy gyerek örök önvizsgálatot, önigazolást, visszajelzést ad magadról, s a környezeted ugyanúgy. Szembe kell tudni nézni a tükörrel nap, mint nap az egész életedben. No, ő ezt nem akarja.
    Simán kishitű, fél a felelősségtől, s nem meri ezt bevállalni, simán hazudik, még magának is. A férjtől el lehet válni, a macska, ha kiteszik az utcára, vígan megél, s ezért igazán nem függ tőle, vagyis minden változtatható az életében, kivétel a gyerek, ami megváltoztathatatlan. ….no itt a probléma, el tudom-e fogadni a dolgokat, vagy, nincs rajtam kívüli erő…csak én.. Az a nő, aki nem akar gyereket, (természetesen, hogy képes gyermeket foganni, s szülni)tulajdonképp nem tud elfogadni,nem tud magán kívül igazán mást szeretni. Hogy ez most a környezet hatása, vagy a fejlődésnek ez az iránya, azt nem tudom, mint gondolkodtam a másik írásában Tibor bának szintén.

    Nekem a legtermészetesebb dolog, hogy nő vagyok, s gyerekeim vannak.

    Egyszerűen a világgal csak más embereken keresztül tudom a kapcsolatot tartani, magamról is csak más embereken keresztül szerzek tudomást, hisz ha egyedül lennék, kiről, miről verődne vissza az, hogy én vagyok? Ha nem vagyok egy, egyedüli a világegyetemben, akkor magam „csinálom” magamnak a tükröt, ami visszatükröz engem.
    A szeretetnek lehetne ez egy másik definíciója? No nagyon gyorsan járnak a gondolataim, majd ha letisztultabbak lesznek folytatom.

  72. 73

    Ronda egy elfuserált fasisztoid világ lenne, ha egy nőnek nem lenne szabadsága eldöntenie, hogy szeretne e gyermeket vagy nem szeretne.

    Meg kell védeni a közösséget az egyén túlkapásaitól
    és meg kell védeni az egyént a közösség túlkapásaitól.

    Ezen akciók esetenkénti eldöntése soha nem egyszerű feladat és persze ez sem nélkülözheti a szubjektív elemet.

    Sok félék vagyunk és nem jótékony minden másságot, számottevő eltérést az átlagostól sanda rosszindulatú gyanakvással szemlélni.

  73. Eldöntheti persze, hogy szeretne vagy nem, de 100 évvel ezelőtt a kivitelezés nem volt olyan egyszerű…a világ elfuserált fasisztoid ezek szerint.

    Mehetett apácának…maradhatott egyedül, ha bírt életben maradni így….ihatott gyógynövényeket,stb…..

    A férfiak is dönthettek úgy, hogy nem akarnak gyereket.

    A természet rendje egyedi szinten sérülhet, de ha senki nem tartja be,az már faj szinten okoz változást? ezért írtam, kíváncsi leszek, hová fejlődünk.

  74. 74.Bara Zoltán

    Még egy gondolat a fasisztoid világgal kapcsolatban.
    A NŐ nem dönthet még a vallásokban sem….Nézzük a hozzánk legközelebb álló példát, Máriát….Kérdezte Isten Máriát, akarod?
    Azok a nők, akik hívőnek tartják magukat, s közben nem akarnak, aláhúznám az akarnak szót, hogyan oldják fel ezt az ellentmondást magukban?
    Megbeszélik vele, a szomszéd Böbéje alkalmasabb rá, rám ró ki más feladatot. Én majd ápolom az elesetteket,besegítek mások gyermekeinek a nevelésében.:-)
    Akkor hol van ott a feltétel nélküli elfogadás,hit, egy „feljebb való akaratban”?

    Nehéz dió.

  75. Nem faji szinten lesz itt probléma, hanem civilizációs szinten. Egy másik civilizáció fog hasznot húzni ebből, nem egy másik faj. Ahogy az a Római Birodalommal is történt.

  76. Vasgerinc

    http://kitekinto.hu/europa/2013/11/03/nemetorszag_hivatalosan_is_elismerte_az_interszexualitast/#.Un-OoXAz0VA

    Az nekem evidens, hogy ez a civilizáció az utolsó stádiumban van, s jön az új.

    Ezek a fejlemények gondolkodtatnak el engem arról, hogy a következő civilizációban ugyanaz az az ember lesz-e az ember, mint amiről most beszélünk. Ivaros szaporodást megint felváltja valami új? ( A linkből idézet:”Kevesen tudják, de minden kétezer emberből egyet érint a kérdés. Még számszerűbben megfogalmazva: egyedül Németországban évente mintegy 150 csecsemő jön a világra interszexuálisként”.)
    Nézzük a másik posztot, ahol a nők szülési hajlandóságáról beszélgetünk. A „modern” nők nem akarnak szülni…mert joga van eldönteni, mit akar és mit nem, mit szeretne és mit nem. Az egyedi érdek-akarat, felülírhatja- e hosszú távon a faj érdekét úgy, hogy közben a faj nem változik?. Klónozunk.
    Hirtelen csak ennyi ami nekem mind arra mutat, változás van de nagyon.

    Közben itt lebeg a fejünk fölött a túlszaporodás, a környezet szennyezés és az atom katasztrófa lehetősége. Ember legyen a talpán, aki átlátja mindezt, s tud egy kicsit is előre látni. 🙂

  77. Én nem vagyok vallásos, de a helyzet az, hogy a keresztény értékrend tartotta úgy-ahogy kordában a dolgokat.
    A gond egyébként nem azzal van, hogy a nő úgy dönt ahogy akar, hanem hogy simán befolyásolhatóak. Sokkal befolyásolhatóbbak, mint a férfiak, nem véletlen, hogy a reklámok túlnyomó többsége nekik szól. Magyarán csak azt gondolják, hogy azt teszik, amit akarnak, közben azt teszik, amit más akar.

  78. 79:
    A reklámok annál sokkal ravaszabbak, mintsem, hogy meg tudnád mondani kinek szólnak. Egy biztos, ha a feleséged megvesz egy totálisan felesleges tárgyat a TV reklám hatására, miközben rád nem tudtak hatni, a feleségedet a felesleges cuccal úgy kivágnád az ajtón, hogy a lába se érné a földet. Ehelyett egy kicsit morogsz és tudomásul veszed, hogy ugrott 30 rongy, és megérkezése után előbb próbálod ki, mint ő. 😀

  79. Ez a nő sincs tisztában vele, hogy a gyerekvállalásra a női agy az első terhesség során készül fel. A „hajadon-program” az első terhesség során „anya-programmá” változik. A hormonok hatására módosul az agyi struktúra, az érzelmi beállítottság. A személyiség átalakul, a gyerekek fontossá válnak.

    Szerintem ez az egész téma egy alapvető fiziológiai jelenséget boncolgat, két féle agyi állapotról tesz jelentést, de ezek ismert állapotok. Szerintem a nő tájékozatlan, ha nem is unintelligens, de mindenesetre nem egy kíváncsi alkat, és megmondhja a tutit valamiről, amivel kapcsolatban tulajdonképpen nincsenek meg az alapvető fogalmai (tipikus amerikai módi). Szerintem érdektelen a véleménye.

  80. 80: Hát azért a reklámok többsége nem nagy összegű terméket reklámoz. Nagyon nagy részük tisztítószer, amit ha kimondatlanul is, de semmiképpen sem a férfiaknak szól, és nem is nagyon érdekel minket. Másik izmos csoport a testápolás, ideértve a sminket is, amit a nők a legkevésbé sem miattunk, hanem magukért, egymás közötti rivalizálás miatt vásárolnak meg. Nyilván vannak kifejezetten férfias reklámok és semlegesek is, de nem ez a jellemző, a fenitek pedig csak példák.

  81. Végül is milyen tanulságot szűrtél le Tibor bá,
    hogyan lehet „embert ” faragni a gyermekből?
    Van valami arany középút a társadalom befolyása,
    pénzkérdés,nevelési dolgok rögös világában?

  82. 83

    Bevallom Tibor bá’ nevelési elvei – bőséges tapasztalatai alapján –
    engem is őszintén érdekelnek.

  83. 80

    Arra az álláspontra helyezkedtem ,hogy a reklámok az ellenségeim.
    Tele vannak inkorrekt hazugságokkal és csúsztatásokkal aljas módon
    gátlástalul tévesztik meg az emberek millióit, egyetlen szempontjuk a bevételnövelés.

  84. 73!
    Nem baj ha nincs letisztulva,olyan jó olvasni.Én szeretem.Folytatod?..
    (Mert közben én is elgondolkozok azon amit írsz)

  85. 83

    Nincsen recept ,mert minden egyéni lélek és idegrendszer más.
    Amitől az egyik gyermek megroppan, a másik megerősödik.
    A szélsőséges megoldások ritkán előnyösekbár ez is előfordul lásd: Polgár nővérek.
    Ami szerintem nagyon fontos, észrevenni és mértéket tartva, de masszívan értékelni az észrevett személyiségi értékeket, erényeket,képességeket, teljesítményeket.
    Maximálisan támogatni az érdeklődéseket.
    Inkább dicsérni, mint megfedni.
    Büntetni, megvonásokat korlátokat alkalmazni, csak ha elkerülhetetlen akkor alkalmazzunk.
    Mindhárom gyermekem eljutott minimum a felsőoktatásban való részvételig (tudom ez nem minden )
    Nem részletezem tovább , mert dicsekvés lenne.
    Úgy tűnik, eddig legalábbis nagy vonalakban nálunk ezek az elvek beváltak.

  86. Tudom régi téma, de sokszor előjön, szerintem az fontos Tibor bá’-nak. Itt van még egy vélemény:

    A gyerek a legjobb dolog, ami megtörténhet az életben.
    Ha valakinek ezt nem mondja el elégszer az édesanyja – akkor lehet belőle ilyen elfuserált alak mint ez a tanitatikaram. Macskákat ölelget (baba pótlék egyértelműen) és még ki is teszi ország világ elé a nézeteit – hátha akad egy vitéz, akinek sikerül megcáfolni.
    Dehát az élet nem mese – sajnos 🙂

    46: nem feltétlenül a bizalmatlanság jele, ha kiköti a haszonélvezetet. Hanem pont az esetleges válás miatt teszi: a gyerek férje / felesége ne forgathassa ki a gyerekét abból amit ő a saját vérszerinti gyerekének szánt. Teljesen tuti megoldás a vagyon átadására.

  87. 88:
    Ezzel tökéletesen egyetértenék: „A gyerek a legjobb dolog, ami megtörténhet az életben.” ha nő lennék, és persze anya. De az anyaság egy kiemelt szerep, amivel számtalan nő visszaél. ENNYI. És persze várjuk meg, amíg a mai gyerekek felnőnek!
    Amúgy nálam a téma nem fontos, mert a kocka el van vetve, de másoknál még nincs.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük