(1200) Annyira borzasztó, hogy rágondolni is rossz

Tibor bá’ online

 

~ab057Thom HartmannThe Last Hours of Humanity (Az emberiség utolsó órái) – A kihalásig melegített Föld – – – Megjelent 2013.08.23.

A következő 22 év alatt 750.000.000 (hétszázötven millió) ember nem fog kellő mennyiségű ivóvízhez jutni a Himalája gleccsereinek a visszahúzódása miatt. Ez körülbelül annyi ember, amennyi a teljes Európában él, egészen az Ural hegységig. Nagyon sok. Főleg ha meggondoljuk, hogy a XX. század hajnalán a Föld teljes lakossága nem érte el ezt a számot.

És akkor pontosítok. Az IPCC jelentést a Financial Times (nem egy kimondott bulvár lap) 8 nappal ezelőtti számában ezzel a címmel foglalta össze: „Fő klimatológus vészjelzést adott le a Himalája gleccsereivel, kapcsolatban.” A cikk szerzője Pilita Clark egyszerűen foglalta össze a tényeket. „A Himalája gleccserei olyan gyors ütemben olvadnak, hogy 22 éven belül 750 millió ember vízellátása lesz a tét, figyelmeztetett a világ legismertebb klimatológusa.” Itt valójában Indiáról, Pakisztánról, Nepálról, és Kína egy részéről van szó, de ez nem minden. Hasonló gleccserolvadás van folyamatban, Dél Amerikában is.

Az általános vélekedés ellenére a globális felmelegedés, vagy klímaváltozás nem csak azt jelenti, hogy enyhébbek lesznek a telek, és a növények könnyebben jutnak szénhez. A kalapban az is benne van, hogy sok százmillió ember fog éhezni, szomjazni, tömegesen elhagyni az otthonát és áldozattá válni. De benne vannak még háborúk, soha nem látott erdőtüzek, az óceánok szétdúlása, és végül az emberi faj kipusztulásának igen nagy esélye. – – – IGEN, kipusztulást írtam.

A Föld történetében eddig 5 tömeges kihalás következett be, amikor is a földi élet fele kipusztult, az összes ragadozóval együtt, vagyis olyannal, mint maga az ember, és mind az 5 kihalást olyan hirtelen felmelegedés okozta, mint amit most mi emberek indítottunk be a fossziliák elégetésével.

____________________________________________________
____________________________________________________
____________________________________________________

42 gondolat erről: „(1200) Annyira borzasztó, hogy rágondolni is rossz

  1. Sajnos nem kizárt, hogy komoly problémák lesznek a következő évtizedekben, de azért a szerző egy kicsit túlzásba esik. Ha be is következik egy túl nagy mértékű felmelegedés, akkor is az emberi faj lesz az egyik legesélyesebb a túlélésre, persze jelentős létszámcsökkenéssel.
    Van viszont két problémám. Az egyik az IPCC említése, ami számomra már teljesen elhiteltelenedett, de ez mellékes. Viszont egyrészt nem értem mely öt nagy kihalásra gondol, mert ismereteim szerint nem igaz az, hogy mind a túlmelegedés miatt lett volna.

  2. Én attól tartok, hogy az ember nem várja meg, amíg a külső tényezők végeznek vele, amikor felismeri a végveszélyt, gátlástalanul fog háborúzni az utolsó erőforrásokért,többek között a vízért.
    Az említett veszélyeztetett országok között már így is nagyok a feszültségek. India és Pakisztán között komoly konfliktusok vannak az Indus vízhasználata miatt is, az építendő tározók felborítják a már kiépült mezőgazdasági kapacitásokat, az ivóvízről nem is szólva. Itt hamar felmerülhet, hogy akié a víz, az megmarad, aki elveszti, az éhen-szomjan hal.
    És nem egy jó ómen, hogy atomhatalmak…

  3. 3.

    Kedves Tibor bá’

    Vajon hogy hogy ezek a legeslegutolsó pillanatokban leadott komoly, hiteles (?) vészjelzések nem jutnak el a felelősségteljesebb politikusokhoz ?

    Vajon nem világos e ,hogy a klímaváltozás üteme nem prognosztizálható időben pontosan?

    Vajon nem egyértelmű e, hogy a bekövetkezés során még ha talán már részben sokak számára későn is ,de nyilván lesznek ellenlépések az emberi civilizáció részéről?

    Mit tehet az átlagember ?

    Mi dolga a témával azonkívül, hogy lelkiismeretesen retteg,amikor Tibor bá’ ötszázadik alkalommal alaposan ráijeszt ?

  4. 3:
    Ha a tények ijesztőek, akkor ijesztgetek, de ez az ürge (az író) nem akárki.

    1:
    Hogy számodra az IPCC hiteltelen, az téged minősít. Szerintem nem tudsz róluk semmit.

  5. A korábbi hirtelen felmelegedéseknél nem „rendetlenkedtünk”.
    Lehet, hogy mindenképpen bekövetkezne, csak mondjuk nem 20 év múlva, hanem 100?

  6. Azt tudom róluk, hogy adatokat hamisítottak (Climate-gate), hogy 2009-ben a Himalájai gleccserek olvadásával kapcsolatosan bevallottan rosszul, túlzóan számoltak (illetve vettek át egy szakmaiatlan anyagot). Nem véletlen, hogy az ENSZ őket ellenőrző bizottságot állított föl.
    Valamint egyértelműen látszik, hogy a globális hőmérsékleti jóslatuk nem vált be, sőt kétszeresét jósolták, mint ami bekövetkezett.
    Ezek alapján büszkén vállalom, hogy engem minősít az IPCC hiteltelensége. De ha nem is utasítjuk el teljesen az IPCC-t, az látszik, hogy fenntartásokkal kezelni az adataikat.

  7. @3

    Kevés energiát használsz, pl nem jársz autóval, jól szigeteled a házad, etc. Fákat ültetsz. Ettől persze nem fog változni semmi, de ha nem akarsz a probléma rész lenni, akkor segíthet.

  8. Lehet fikázni a klímaváltozást, meg az IPCC-t, de két dolgot le kell szögezni. 1. Akármennyit kamuzik az IPCC, a kormányok, a politikusok, a kutyafüle és egyebek, bármilyen -gate ügyek lesznek, akármennyi dollárt nyomtatnak, bármilyen világkormányzást akarnak megvalósítani akárkik, és még sorolhatnám, az a klíma megváltozását, a természettörvényeket kibaszottul nem érdekli. 2. Bármilyen népesedési, elöregedési, munkanélküliségi, étkeztetési, egészségügyi, katonai, virológiai, stb. most nem mondanám végig probléma fog fellépni valamennyire kezelhető és függ az emberi tényezőtől. A klímaváltozás azonban egy ponton túl (ami nagyon közel van) már független az embertől. Ergo a civilizációnk bármekkora erőfeszítése ellenére is bekövetkezik, globális kihatásokkal. Minden gond elől el lehet bújni, vagy menekülni valahová. A klímaváltozás elől nincs menekvés. +6 C esetén a Földön az emberiségnek kampec, bármit is tegyen.

  9. 9

    Afrika átlaghőmérséklete biztosan több +6 C -vel.
    Mégis élnek ott emberek.
    Egyeseknek kurvára tetszik ez az APOKALIPPZIS várás.

  10. 9:

    Ha nincs rá hatásunk, akkor minek beszélni róla? Végünk van, pont.
    Ez persze nem így van, a jégkorszak vége felé két év alatt 8 °C-ot hűlt a globális hőmérséklet (egy közepes aszterioda hatására) és az ember túlélte. Egy mostantól mért +6°C-ot is túlélne az emberiség, bár kétségtelen, hogy nem milliárdos létszámban. De ami a legfontosabb, hogy ha ennyire fenntartásokkal kell kezelni az IPCC eredményeit, akkor a +6°C-tól sem kell félni.

  11. 9:
    2-3 hete pontosan ezt írtam én is. Bármi elkerülhető, vagy bekövetkezése messze nem 100 %, de a klímával kapcsolatban a „siker” 100,0 %-os.

    11:
    Az ötös lottó 3 milliárdjának a megnyerése se következik be, mégis beszélünk róla.

  12. 8. Nyugdíjkorhatár felemelése 76 évre vagy még többre. Más megoldás úgysem lesz.

    Tényleg Tibor bá’ generációja (és még akik utána születtek 5 max 10 évvel) a legszerencsésebb. Mire nagyon nagy gebasz lesz gazdasági, demográfiai, klíma vagy egyéb téren(valószínűleg az összesen egyszerre), addigra nekik már úgyis mindegy.

  13. 13:
    Ezt a múltkor már kifejtettem, de 20-30 évvel később születettek másképp gondolják.

    10:
    Jaj Istenem!
    Egy régió átlag hőmérséklete és a Föld globális átlag hőmérséklete nem ugyanaz. tessék még egyszer elolvasni a posztot egy kicsit figyelmesebben.

  14. 8:
    Egy roppant felületes iromány! – Majd az „elit” kevesebbet fog tudni lopni. A mai termelékenység mellett milliók vannak munka nélkül. Ratkó Annának köszönhetően 65 évvel később csökkenni fog a munkanélküliség. Az egész kérdés „régi” tudás és vonal mentén van feldolgozva. Ettől én nem félnék. Ma egyetlen egy ember és néhány hordó dízel olaj megtermeli 1000 ember kenyerét.

  15. 15:

    A dízel csak addig termel, amíg a társadalom működik!!
    Amúgy az írás szerintem nem felületes, sokkal közelebbi és komolyabb problémára mutat, mint a sokadik apokaliptikus klíma posztod.
    By the way, kit érdekel hogy a Himalájában olvadnak a gleccserek? Vagy Dél-Amerikában? Mi közöm van hozzá? Nekem az számít, hogy a Balatonba legyen víz, és van….

  16. 16:
    Ez jól hangzik: „A dízel csak addig termel, amíg a társadalom működik!!” csak precízen hülyeség. Nem működőképes társadalmakkal rendelkező országokban igen jelentős a dízelolaj fogyasztás. Abba hagyhatnád már a felületes poénkodást.

    Az apokaliptikus klíma posztokat nem kötelező olvasni. Ha olvasod őket, akkor ne kifogásold megjelenésüket. By the way, például engem, mert a 100 millió menekültből mi is fogunk kapni néhány százezret. Na azt majd nézd meg! Meg a Balatont is, mert nem fogsz eljutni odáig. De ez a poszt ezt is megemlíti, csak el kell olvasni és nem azt keresni, hogy mibe tudsz belekötni.

  17. 14.

    Ha a világ globális átlaghőmérséklete megemelkedik 6 Celsius fokkal akkor az egy eléggé kedvezőtlen esetet feltételezve mondjuk 20 év alatt fokozatosan következik be és logikusan Magyarországon is pont ennyivel lesz melegebb.
    Ez a helyzet Magyarországon cirka 60 napon át okozna „katasztrófa” helyzetet.
    Minden emberi tartózkodási helyre klímaberendezést kellene felszerelni.
    Ez nem két fillér, de miután emberéletekről van szó, ennek nem látom akadályát.
    Ez cirka évente 60 napra lehetetlenítené el a normál életet a munkát a termelést etc.
    Ebbe nem kell azért belepusztulnia az országnak ,még ha lesznek is százezres tételben áldozatok.
    10 hónapra csökkentett üzemmódban is lehet létezni, a II.Világháború ennél nagyobb próbatétel volt.
    Hadikommonizmus …
    Javaslatom a felsőtízezer (félmillió) életszínvonalát csökkenteni, ez nagy tartalék.

  18. 18. A 60-70-80 napos nyári csapadék nélküli időszakot mi fogja túlélni ? lesz pár zöld csík az országban ott ahol a folyók vannak ?

  19. 18:
    Azzal nem foglak megvádolni, hogy túlteng benned a fantázia. Jóval a +6°C előtt a harlekin katica után meg fog jelenni a maláriát terjesztő anopheles szúnyog (ez már csak 2-3 év), majd a mérges skorpiók és pókok. És ez csak egy aspektus. Fogd már fel végre, hogy ez nem csak hőmérséklet emelkedést jelent. Szárazságot, felhőszakadást, szélvihart, földcsuszamlást, hatalmas hófújásokat, stb.

  20. ‘ A maláriaszúnyogok (Anopheles sp.) a kétszárnyúak (Diptera) rendjébe és a csípőszúnyogok (Culicidae) családjába tartozó vérszívó rovarok. Az Antarktisz kivételével valamennyi kontinensen elterjedtek. Lárváik édesvízben, például nádasokban, vizesárkokban stb. fejlődnek, a bábok szintén itt találhatók. A lárvák és a bábok egyaránt a víztükrön keresztül, a felszín feletti légkörből lélegeznek, ezért hullámzó vizekben nem fordulnak elő. A kifejlett nőstények emlősök vérét szívják, a hímek nem táplálkoznak. A génuszban mintegy 430 faj ismert. Ezek közül 30-40 faj terjeszti a maláriát okozó Plasmodium fajokat.

    Évente 300-500 millió maláriás fertőzést okoznak, és 1-3 millió halálos áldozatot szednek, ezzel a „legtöbb halálesetet okozó állatfaj” címére „pályázhatnak”.

    Fontos hazai faj a foltos maláriaszúnyog (Anopheles maculipennis). Részben ez a faj lehetett felelős a malária hazai előfordulásáért a Dél-Dunántúlon és a Felső-Tisza mentén, mielőtt felszámolták ezeket az endemikus (=bennszülött) fertőzéseket az 1950-es években ‘

  21. 22:
    A legjobban azt utálom, amikor valaki olvasva a posztomat vagy a hozzászólásomat, rohan a Wikipédiához és bemásol valamit. Én véleményekre vagyok kíváncsi, nem arra, hogy máshol mit lehet fellelni, mert „lapozni” én is tudok.

  22. ”’ Alkalmanként lehet olyan alarmista spekulációkról olvasni, melyek szerint megnőtt a malária újramegtelepülésének veszélye Európában. Ezzel szemben az igazság, hogy a malária visszaszorítására éppen az utóbbi 150 év felmelegedéseinek periódusában került sor. A bőven elégséges szintű táplálkozás, a fejlett és mindenki számára elérhető egészségügyi ellátás, a kiépült infrastruktúra és csatornarendszer, a rendszeres szúnyogirtás, s a jólét ezernyi más faktora többet nyom a latban. Az Anopheles szúnyogok maguk is csak abban bízhatnak, hogy evolúciójuk gyorsan követi majd az újabb és újabb generációs szúnyogirtók kifejlesztését”’

  23. 24 amit felsoroltál az nálunk mind megvan és mindenki boldog ?:)

  24. 17:

    Tibor bá én nem poénkodok, vagy ha mégis, azt a posztod hozza ki belőlem.
    Eleve már csak mosolygok, ha meglátok egy újabb klímás posztot és mindig izgulok is, hogy sikerült e sokkolóbbra írnod, mint a 3 nappal korábbit. 🙂

  25. 8:

    Egy megoldás van, meg kell emelni a csp-t, hadd szülessen még több fekete. Majd azok kitermelik a nyugdíjat ahogy eddig is tették.

  26. 27:
    Engem a tények sose sokkolnak. Ami azt illeti, semmi. Az okos életvitelhez hozzátartozik a megváltoztathatatlan tények elfogadása. Te is idemásoltad a minap.

  27. „Az emberi faj kipusztulásának igen nagy az esélye”. Egyrészt azt mondják, az eddig élt fajok 99,9 százaléka mára kihalt. Másrészt viszont biztosan tudom, hogy a ma élő fajok bármely egyede elmondhatja magáról, hogy az ő ősei nem haltak ki! A mi őseink is több, mint 3 milliárd éve léteznek! Az emberi faj létszáma inkább csak lecsökken, az életszínvonal visszaesik, de szerintem nem fog kihalni.

  28. 29:

    Csak ezzel az a gond Tibor bá, hogy a közép és hosszú távú klímamodellek se nem „megváltoztathatatlanok”, se nem „tények”.

  29. Szerencsére nemsokára (pár éven belül) vakcinával fogjuk megvédeni magunkat a maláriával szemben is, ha minden jól megy.

  30. Minimum orbán és Áder tudatában van a helyzetnek.Vitya vízháborúkról elmélkedett már 3 éve is.Áder tegnap nyilatkozta hogy 20 év múlva az emberiség kétharmada nem fog tudni vízhez jutni.
    Ennek ellenére még mindig a GDP növelés utópiájában úszik a politikum.

  31. 30
    Na, azért ez nem meggyőző levezetése annak, hogy nem halunk ki!
    Abban igazad van, hogy egyetlen ma élő faj elődei sem haltak ki, de ezektől az ősi fajoktól fajok ezrei származtak, amelyek többsége kihalt, mi meg megmaradtunk magnak – egyenlőre.
    És hogy mely ma élő fajok lesznek a jövőbeli új fajok elődei, azt majd kikockázza az élet, semmi garancia, hogy mi benne leszünk a kosárban. 🙁

  32. PZuj nem akarok nagyon beleszólni, de a 35-ös és a 37-es üti egymást. Kicsit. Na jó, nagyon.

  33. 38: A lényeg szerintem a 35-ben a 36-os dokumentum.
    Nem tudom miért üti 37-et?

  34. 41:
    Ha ezeket nem olvasod el, akkor is érzed a saját bőrödön, hogy van érezhető melegedés. Curix nem képes szembe nézni a kellemetlen tényekkel, ezért becsapja saját magát is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük