(1194) A legújabb IPCC jelentés

Tibor bá’ online

 

~00000Öt évet vártunk a legújabb IPCC jelentésre, és most végre megérkezett. A jelentés több mint 800 tudós több éves munkája, amit Stockholmban alaposan átrágtak. Ez a maximum teljesítmény, amit az emberiség produkálhat 2013-ban. Ezt kritizálni, vagy ezzel egyet nem érteni a világ legnagyobb önteltsége. Az alábbiakban a RealClimate gyors előzetes összefoglalójának az összefoglalóját adom át természetesen magyarítva.

FELMELEGEDÉS: Bár a jelentés politikai okokból kifolyólag csak 95 százalékos valószínűségről beszél, valójában már nincs semmi kétség, hogy a jelenlegi globális felmelegedést az emberiség okozza. 1950 óta a természetes külső sugárzási kényszer (például a Nap) gyakorlatilag semmivel se járult hozzá az 1950-óta érzékelhető melegedéshez, amit az alábbi grafikon mutat be. A tíz éves átlagolásból világosan kiderül, hogy az elmúlt 15 év alatt a melegedés üteme egy jottányit se csökkent, a rengeteg mellébeszélés és propaganda ellenére. Ezért előre figyelmeztetek mindenkit, hogy aki ilyesmit próbál belinkelni, azt törölni fogom, mert ez most már egyenlő azzal, ha valaki bizonygatná, hogy igenis vannak boszorkányok

~ab051

Az elmúlt 30 év valószínűleg a legmelegebb legalább I.u. 1400 óta. Ennél jóval fontosabb az előttünk álló melegedés mértéke 2100-ig. A lehető legjobb becslés + 4°C ad meg, ha az emberiség nem tesz semmit. Ha azonban (ami szerintem csak egy álom) komoly mértékben visszafogja a CO2 kibocsátást, akkor és csakis akkor megúszhatjuk + 2 °C emelkedéssel, amit az alábbi grafikon mutat be.

~ab052

Fekete = a múlt, piros =  ha nem teszünk semmit, kék = ha komoly mértékben visszafogjuk magunkat. Ezt úgy emlegetik a szakirodalomban, mint a 4 fokos világ, és a 2 fokos világ. De az a 4 fok csak a legvalószínűbb, mert a szórás szerint lehet akár 5,5 °C is. Horrorisztikus.

És akkor a hab a tortára.  A felmelegedés nagy része irreverzibilis, még akkor is ha a kibocsátást nullára csökkentenénk. A globális hőmérséklet évszázadokon át meg fog maradni azon a szinten, amit elért.

Ezek nem az én szavaim. Ezeket az IPCC panel állítja, csak nem teszi hozzá, amit kellene. 1) Egyáltalán nem úgy néz ki, hogy a kibocsátást valaha is abbahagyjuk, mert ez ellenkezne az emberi természettel.  2) A 4 fokos világ az ember számára lakhatatlan. Az emberiségnek van egy-két még elfogadható évtizede, amit egyre kellemetlenebb klíma követ. Majd még 2100 előtt az élet lehetetlenné válik. Az emberiségnek annyi. És elnézést kérek, amiért ezt néhány hónappal korábban, a saját szakállamra leírtam.

____________________________________________________
____________________________________________________
____________________________________________________

 

 

61 gondolat erről: „(1194) A legújabb IPCC jelentés

  1. 1:
    Attól függ, hogy miben. Egy genetikus időjárási előrejelzése nem sokat ér. Ugyanez mondható el egy orvosról, ha statikai véleménye van egy épületről, de ha a világ élvonalbeli 800 asztronómusa azt állítja, hogy van fekete lyuka, akkor elhihetjük nekik, még akkor is, ha mi magunk ezt nem látjuk és a számításaikat nem értjük.

  2. Nem tudom, miért kell ennyit aggódni egy öngyilkos, közveszélyes és agresszív parazita faj miatt, amelyik ha fennmarad, rövidesen elpusztitja a teljes ökoszisztémát. Az emberiség eltűnése a legjobb dolog, ami ezzel a bolygóval és az összes többi élőlénnyel történhet, így ők esélyt kapnak a regenerációra. Persze jobb lenne, ha az emberiség más módon tűnne el, ez nem vitás. De úgy tűnik, nem eléggé intelligens ez a faj ahhoz, hogy az általa létrehozott technikával valóban élni tudjon, és harmóniában tudjon létezni a természettel – igy kiszelektálásra kerül, pontosabban kiszelektálja önmagát; nem lesz kár érte. Talán egyszer majd jön egy értelmesebb faj, amelyik bölcsen fog tudni élni ezzel az óriási lehetőséggel, amit a homo sapiens sapiens arra teljesen érdemtelenül megkapott.

  3. 2.
    Számomra ez csak egy adathalmaz, amelynek az igazságáról nem tudok meggyőződni, így nem kívánom elfogadni igazságként. Meghagyom a lehetőségét annak, hogy a fenti információk valódiak, de annak is, hogy nem.

  4. 3. Gratulálok a hozzászólásodhoz, bár nem hiszem, hogy komolyan gondoltad, máskülönben az eltűnést – mint fajunk képviselője – nyugodtan kezdheted magad.
    Én egyébként azt gondolom, hogy amennyiben más bolygón is kialakult az élet (amiben biztos vagyok), akkor ott ugyanúgy szenvednek a fogolydilemma-szerű helyzetektől, ez univerzális az egész világegyetemben. – Persze nem feltétlenül, csak igen nagy eséllyel. El tudnék képzelni ugyanis egy olyan „hangyaszerű” társadalmat, ahol minden egyed elsődleges célja a faj túlélése. (Az földi állatvilágban azonban nem ez a jellemző.)
    Az ember sajnos olyan, amilyen. Nem arra adaptálódott, hogy globálisan gondolkodjon.

  5. Értjük és tudjuk, nem utolsósorban azért, mert évente százszor elmondod nekünk.
    Köszönet érte.
    Ijesztő és szomorú ez a tény, ez nem lehet vita tárgya.
    Vajon mi apró átlagemberek mit tehetnénk ez ügyben azon kívül, hogy lelkiismeretesen sokat aggódunk ?

  6. Bizonyára már leírtad Tibor Bá, de a +4 fokos világ miért lakhatatlan?

  7. 7.
    Nyilván nem lakhatatlan.
    Keveseknek lakható és 2- 4 000 000 000 fönek, nagyobb költségekkel (hűtés) és nagyobb erőfeszítéssel, sokkal több macerával.
    A forró égöv feljebb csúszik a sarkörökig a jelenlegi forró égöv lakhatatlan lesz, a sarkokon mérsékelt lesz a klíma, a tengerek megemelkednek, sok mai város és lakható régió eltúnik. Újakat vesz majd birtokba a népesség tehetős része, a szegények miliárdszámra megmaghalnak.

  8. 3: „Az emberiség eltűnése a legjobb dolog”

    Semmilyen garancia nincs arra, hogy utánunk jobbak jönnének. Az élővilág jelenlegi ‘kódolása’ szerint minden faj addig szaporodik, amíg kitölti a rendelkezésére álló teret és felhasználja a lehetséges erőforrásokat. Ezt csak más, erősebb fajok, betegségek stb. megjelenése korlátozza. Aztán, amikor az erőforrások elfogynak, a populáció összeomlik.

    /És megáldá Isten õket, és monda nékik Isten: Szaporodjatok és sokasodjatok, és töltsétek be a földet és hajtsátok birodalmatok alá; és uralkodjatok a tenger halain, az ég madarain, és a földön csúszó-mászó mindenféle állatokon.
    És monda Isten: Imé néktek adok minden maghozó fûvet az egész föld színén, és minden fát, a melyen maghozó gyümölcs van; az legyen néktek eledül. – Mózes első könyve 😉 /

  9. 7. Observer: Arra sincs garancia, hogy nem irtotta már ki a homo sapiens sapiens azt a fajt (fajokat), amelyek „jobbak” voltak. 😉 Az élővilág kódolásában létezik „utódnevelési stop” is, így a korlátlan szaporodási vágy pl. a petricsészében lévő baktériumok és nyulak esetében valós, majomféléknél és emberelődnél már nem egyértelmű. (Eszembe jutott még az utódját megevő hörcsög is.)

    3. Camelia: A Luganoi-tanulmányt ajánlom figyelmedbe.

  10. 4:
    Rajtad ragyogóan lehetne tanulmányozni az emberi agy tipikus viselkedését. – – – Valaki a múltkoriban belinkelt egy rövid videót az Atlantisz süllyedéséről. Ezt kellene megnézned.

  11. Először is az IPCC egyszer már nagyon lejáratta magát a manipulálással, akinek azok után hitelesnek tűnnek magára vessen, nekem nem hitelesek.

    Másrészt ettől függetlenül viszont az első ábráról én továbbra is azt olvasom le, hogy az utóbbi 15 évben jelentősen lassult a növekedés üteme. Ez persze nem azt jelenti, hogy meg fog állni, vagy visszafordul, de az okokról árulkodhat.

    Harmadrészt pedig az IPCC 90-es, 2010-ig vetített jóslata is túlzónak bizonyult, ugyanis kb. fele mértékben nőtt a globális hőmérséklet, mint azt jósolták.

  12. 10: „Arra sincs garancia, hogy nem irtotta már ki a homo sapiens sapiens azt a fajt (fajokat), amelyek “jobbak” voltak.”

    Én inkább azt mondanám, ha voltak ilyenek, akkor garantáltan kihaltak, mert ‘rövid távon’ biztosan nem voltak versenyképesek velünk.
    Elvben az ’ember után’ az evolúció létrehozhat más, nálunk intelligensebb fajt is, na és akkor mi van? 🙂 Nekünk már tök mindegy lesz. Neccesebb lenne, ha velünk párhuzamosan alakulna ki…

  13. 14. Observer: Ezért szimpatikus számomra az az elmélet, ami azt mondja, hogy egy ilyen békés és minden jel szerint a természettel összhangban élni tudó faj létezett a homo sapiens életének elején is, csak annak rendje, s módja szerint kiirtottuk. Csakhogy mi agresszivitásunk mellett mohók is vagyunk, beleértve a szexualitásunkat is, azaz reptében a legyet is… Nos, így könnyen elképzelhető, hogy közös utódaink is vannak, azaz valahol génkészletünk 1%-ban bennünk van ez a békés és a természettel összhangban élni tudó képesség. Itt az idő az evolúciós „ugrásra”.

  14. 13:
    Te továbbra is vak vagy, én meg ezt olvasom ki a soraidból. Az 1. ábra alsó része, a 10 éves átlaga, szinte hajszál pontosan azt mutatja, hogy a 80-as, 90-es és a 2000-es évek átlaga majdnem hajszál pontosan 0,18 °C-al melegebb mint a megelőző dekád átlaga. Hol itt a „jelentős lassulás”? Természetesen jogod van azt kiolvasni, amit akarsz, de miért kell világgá kürtölöd, hogy vak vagy?

  15. 12.
    Másodkézből szerzett információk elfogadás hit kérdése. Hívő vagy te is, mint a katolikusok, csak te nem Istenben hiszel, hanem a tudományban, és a tudomány irányítói által tett kijelentésekben.
    Én nem folytatok struccpolitikát, mint azt te gondolod. Csupán igyekszem helyén kezelni az információkat. Amúgy ennyi erővel hihetnél Orbánnak is. Az is tudja szállítani a statisztikákat és a grafikonokat bizonyítékként az igaza mellett…

  16. 12: Atlantisz nem süllyed, sőt emelkedünk! 🙂
    http://www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w

    Valószínűleg nagyon kemény világ lesz, ez a 2 fok ahogy írod és írtad Druszám megint nem fog összejönni mert eddig is baszott rá mindenki most se fogják összekapni magukat csak ha már késő lesz (már az van)!

  17. 15: Persze, így volt, sőt: valaha a kedves aranyos űrgyíkok teremtették meg az emberiséget, az édeni harmóniában működő bolygóra, csak mi nem voltunk hajlandóak az Egyensúlyt szolgálni, hanem fellázadtunk isteneink ellen… 🙂

  18. 17:
    1013 leghülyébb mondata: „Másodkézből szerzett információk elfogadás hit kérdése.”
    Az emberi információ 99,9 %-a másodkézből van. A diplomáig MINDEN. Utána pedig hébe-hóba látsz valamit személyesen, minden más info másodkézből való.
    A második leghülyébb mondat így szól:”te nem Istenben hiszel, hanem a tudományban.” Aki ekkora baromságot képes leírni a tudománnyal kapcsolatban, annak fogalma sincs, hogyan működik. Légy oly kedves és ne fárassz a válasszal. Reménytelen eset vagy.

  19. Az origo is írt (Nincs mese, jön a meleg) az IPCC jelentésről. Érdekesek az ottani hozzászólások.

    „Mert amikor láva borította a föld felszínét az sokkal hidegebb volt ugye?”

    „Semmilyen bizonyíték nincs arra, hogy befolyásolni tudjuk a Föld klímáját. Pl: Miért volt jégkorszak? Miért lett vége? ….”

    és a kedvenceim :):

    „az jó, ha melexik a zidő, legalább olcsóbb lesz a fűtés.”

    „Naprendszerünk összes bolygója melegszik.Biztos azért is az emberiség a felelős nem pedig a Nap.”

    „… A természet változásairól az ember nem tehet, az ellen tenni nem tud! Persze, majd attól melegebb a Föld, mert a sok ember sokat fingik, nem?”

  20. „elnézést kérek, amiért ezt néhány hónappal korábban, a saját szakállamra leírtam.”

    Mihez képest néhány hónappal korábban Tibor bá?

    Itt a jelentésről szóló cikk, magyarul:

    http://t7.hu/0sf9

    Érdemes elolvasni az utolsó bekezdést.

    ” A 4 fokos világ az ember számára lakhatatlan.”

    Tibor bá ezt te meg honnan tudod? Sokat éltél ilyen klímában.
    Tudod te mekkora ez a bolygó? Tudod mennyi szélességi kör van csak az északi féltekén, ahol élhető helyek lesznek, HA egyáltalán mindez bekövetkezik. Azt senki nem mondta, hogy 7 milliárdan fogunk élni. Azt nem csak a klíma nem akarja, de az elit sem.

    ..és akkor mit mond minderre a horrorra, ami az emberre vár:
    „a klímaváltozás nem vicc!”

    Mondja ezt Obama! Szerintem meg egy vicc, rossz vicc.

  21. 20: Igen, ez most bekerült a mainstream-be. A gazdsági rádióban is téma volt reggel, meg valamelyik királyi tévében is. Ha jól tudom, az indexen is van cikk róla.

    21,Curix: Oké, hogy hétmilliárdnak nem lesz elég kaja, de a „felesleg” nem fog otthon, csöndben éhenhalni. Ezt már kitárgyaltuk néhányszor, nem?

  22. 22:

    Kit érdekel a felesleg Szurkoló? Lehet, hogy benn leszel, lehet, hogy nem. Ez rám is igaz, meg mindenkire, aki itt püföli a billentyűzetet.
    Egyedül Lorándban bízhatunk még 🙂 Ha elkezd futni a forráskódja, akkor van remény.

    Amúgy ha nem érzetik úgy, hogy megkaptátok volna a mai napi adrenalint, akkor itt van még 4 verzió, ahogy biztos kipusztulunk a közeljövőben.

    http://tudnodkell.info/kozel-vagyunk-a-civilizacio-vegehez/

  23. 23:
    Nem ártana nem elfelejteni, hogy a „Van-e jövőnk” című könyvemet 2003-ban, azaz 10 éve írtam (8 évvel Fukusima előtt), amiben felsoroltam a ránk leselkedő veszélyeket: Spontán III. világháború, atomerőművek, globális felmelegedés, vízhiány, vírus veszedelem, GM élelmiszerek, kultúrák ütközése, a demokrácia halála. 🙁
    X-bolygó, meteor raj, és hasonló hülyeségekről én nem szóltam.

  24. 24:

    Tibor bá a spontán III világháborún kívül már mindegyik bekövetkezett, és az is lebeg a levegőben.
    Az USA megint játsza a hattyúk halálát az adósságplafon emelésével.

    Ideje lesz hinni, mást úgy sem tehetünk. Miben? Kinek mi szimpatikus. Istenben, egy darab kőben, bármiben, mert a világ jóval több, mint globális felmelegedés 🙂

    http://myriport.hu/tengerbe-csapodott-egy-ufo/

  25. 25!
    Ma már megint a fészen jártál Curix?Ott láttam ezt én is ma.. 🙂

  26. 28: Face lakó lettem, de szemüvegem még mindig nincs, lassan már Tibor bát sem tudom olvasni. 😀
    Vagy erre a kis időre már ne vegyek?

  27. A cikket és a hozzászólásokat olvasva két dolog világos előttem. 1. Az emberek ostobák. Ezt elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. (hogy egy klasszikust idézzek) 2. Az emberiség menthetetlen, mert nagy részük még a létezését is tagadja annak, amibe bele fog dögleni. Egyébként én sem vagyok normális, hogy némely kritikán aluli (általános iskolai tudásszintet vélelmezve) hozzászóláson idegesítem magam.

  28. Tibor Bá! Én lelkes híved vagyok, de azért az a nyócszáz nagytudású betehetett volna egy 2005-ös grafikon helyett valami frissebbet az utolsó ábra helyett, bár lehet ez kicsit kukacoskodásnak tűnhet.

  29. 30:
    Teljes mértékben megértelek, de normális ember nem tud elmenni a hülyeség mellett szótlanul. De az embernek megáll az esze, amikor egy hülye fasz kijelenti, hogy „hiszek a tudósoknak”. Aztán leül a TV elé megnézni egy meccset és persze, hogy nem fogja fel ésszel, ha mindenki olyan hülye lett volna, mint ő, akkor nem lenne TV és még mindig a birkákat kergetnénk a barlang körül.

    31:
    Nem, teljesen igazad van. Bár abban nem vagyok biztos, hogy ezt a 800 tudós tette, mert én a RealClimate összefoglalóját vettem át, és még azt is lerövidítettem. Minden esetre nem én voltam a lusta.

  30. 31:

    Nem a részletek a fontosak, hanem az, hogy sok-sok ilyen ember legyen, mint Solouse.

  31. 33:
    Mit szövegelsz, te is tagadod és hihetetlen messzire elmész a bizonygatásban.

  32. Na szevasztok Pajtikák !

    Kezdek kicsit visszajönni. Remélem ettől nem sokan esnek apátiába. Nem voltam itt mostanában, mert szép tavasz és nyár volt. Akadt itt a tanyán sok fontosabb dolog is, mint, saját hülyeségeim megosztása a „közzel”. Egyébként is elég húzós volt ez az év. Kigyógyultunk (remélem)egy elég komoly betegségből, végig „hospice-kedtük” apósom utolsó hónapjait. Férjhez adtam egyetlen lányomat. Megtanultam kecskét fejni, és sajtot készíteni… stb…stb. Ami miatt most mégis írok : Kezdek kicsit másképp gondolni erre a „világvégére”. Ma olvastam egy cikket arról, hogy a grönlandi Inuitok dörzsölik a markukat a felmelegedés miatt. Kevesen élnek egy kurva nagy országban, ami ráadásul dugig van természeti kincsekkel. Eddig nem tudták a jég miatt kiaknázni, de most – számukra – javul a helyzet. Már paradicsomot is tudnak termeszteni pl. Ennek kapcsán elgondolkodtam a dolgon. Rendben van, hogy a föld bizonyos területei egyre alkalmatlanabbak lesznek a normális életre, de ugyanakkor meg sok eddig élhetetlen terület élhetővé fog válni. A népvándorlás, a jelenlegi technológiánkkal, sokkal gyorsabban végbemehet mint régen. Lehet kevesebben leszünk, de a kihalás nem valószínű. Eddig a sarkok voltak néptelenek, ezután az egyenlítő környéke lesz az. Ha az új területeken levő források elegendőnek bizonyulnak, akkor egy kicsivel normálisabb társadalom, még akár meg is fordíthatja a folyamatokat.

  33. Tibor ba! Utoljara figyelmeztetjuk: Hagyja abba a destruktiv nemzetbomlasztast!

  34. A felmelegedés,összeomlás, válság, az, hogy előbb utóbb óriási baj lesz az nem kérdés. Csak a miként, és a mikor. De addig kedves urak, még csak egy kicsit éljünk.
    Vitatkozhattok, tagadhattok, mondhatjátok, mit Camelia, hogy vesszen beteg fajunk.
    De annyi gyönyörű van, amit meg kéne kicsit még őrizni, annak ellenére, vagy épp azért, mert kétség kívül közeleg az elkerülhetetlen. Nem, még nem kell nekrológot írni, odébb van az még. De előre tervezni, megőrizni, gyűjteni, védelmezni, pont itt az idő.
    A tanulmányokon vitázhattok, valóban elég pontos-e, és az a vessző pont megfelelő szögben fészkelte be magát a grafikonba, de tényleg ez a kérdés?

  35. 34: Tudod mit Tibor bá, nézd meg ezt a videót, olvasd el a cikket,
    majd legalul az erre adott első kommentet!

    http://webhir.com/2258_vegunk-van.html

    Ezt akarod? Ilyen embereket? Mert ezt csinálod Tibor bá!
    Elhiszem, hogy te tetőtöl talpig racionális, tudományos nézetű ember vagy, de te is csak ember vagy, érzésekkel, és minden mással, ami emberré tesz minket.

    Az embernek pedig kell hit, NEM vallás, hanem hit! Még akkor is, ha már
    minden veszni látszik, mert másképp nem lehet élni. Értelmesen legalább is nem.
    Mindig megnyugtatod a lelkiismeretedet azzal a hitvallással, hogy ha holnap kipusztulna a Föld, te akkor is ültetnél ma egy diófát. Meg azzal, hogy ne téged hibáztassunk, te csak közlöd a tényeket.

    És????

    Ezzel nem kompezálsz semmit. Bár nem is akarsz. Megsülünk. Oké.

    De különben is, nem is veled vitatkozok, hanem az IPCC-vel. Te csak leszállítottad, amit úgy gondolsz le kell. Kényszeresen.

    Tagadok? Mit tagadok? A globális klímaváltozás tény, ezen nincs mit tagadni, én csak „zavaró” „kétkedő” tényező vagyok itt, mint Inlakesh.
    Azt, hogy én mit gondolok mögé, az már legyen az én szabad döntésem.

    35:

    Üdv Technomuzsik, és örülök a hosszú szünet utáni első hozzászólásodnak. Ez a helyes hozzáállás.

    Jó éjt mindenkinek

  36. 35:
    Már hiányoltunk.

    36:
    OK, abbahagyom egy trafik koncesszióért. Sőt nagyon fogok nyalni Orbán seggén, ha a feleségem is kap egyet. Ha pedig kapok ráadásként 120 hektárt, akkor olyan szép bajszot fogok növeszteni, mint amilyen Kövér Lászlónak van. 😀

    37:
    Nem, nem feltétlenül ez a kérdés. Abba is hagyhatnánk és önfeledten kefélhetnénk éjjel-nappal miközben Róma ég. Van valakinek egy feleslege
    s hegedűje? 😀

    38:
    Azért még ne feküdj le. Nekem nincs szükségem HIT-re. Engem a tudás tökéletesen kielégít. És ha jön a halál, az csak annyi, hogy többé nem gondolkodom, nem fogok tudni magamról.

  37. 17:

    Az első ábra alsó része tipikusan egyszerű játék a számokkal, hogy az egyszerű grafikont olvasó embernek az essen le, aimt láttatni akarnak. Igazából érthetetlen is, hogy egyébként mi szükség lenne a fenti grafikon után a lentire.
    Ugyanis a 10 évek átlagolásával éppen el tudják adni a folyamatos növekedést akkor is, ha nincs növekedés. Ugyanis ha feltételezzük, hogy a 90-es évek közepe óta lassult a felmelegedés, az 1990-2000 közötti időszak és a 2000-2010 közötti időszak így is szignifikáns különbség fog látszani.
    Nem lehet pontosan leolvasni, de kb. a 90-es adat 0,2, a 2000-es 0,5, a 2010-es is kb. 0,5. Így ha átlagot számolunk, akkor 90 és 2000 között 0,35 lesz az átlag (lineárisan számolva, ami nem jó, de a példában tökéletes), a 2000-2010 -es időszak pedig 0,5. Ezzel el is van tüntetve az, amit a felső grafikonról is le lehet olvasni, hogy 97-98-tól alig emelkedett a globális hőmérséklet.
    Egyszerűen a magas szinten történt stabilizálódást külön vették az emelkedés szakaszától és mindkettőt átlagolták. Mondhatnám, hogy ügyes, de még csak nem is az. Persze az olvasó és nem gondolkodó tömegek megvezetésére alkalmas.

  38. 21.
    Látom nem igazán érted, hogy mit írok, de kissé átfogalmazom, hátha.. Nem a tudomány hit kérdése, hanem az, hogy valaki a tudományra hivatkozva mond valamit és azt te simán benyeled mindenféle utánajárás nélkül, és mint valódi igazság hirdeted, és dogmaként kezeled. A te részedről ebben semmi tudomány nincs, hisz csak egy adathalmazt kapsz, aminek a létrejöttére nulla rálátásod van, de ennek ellenére 100%-osan igaznak gondolod. Ezt nevezem hitnek!
    Nem is oly rég a „tudományos elit” tényként kezelte, hogy a fénysebesség állandó. Te simán lehülyézted azt, aki ezt nem fogadta el. Aztán néhány hónapja kiderült, hogy a „hülye” volt igazából az okos. Mi is a tanulság ebből? Neked láthatóan semmi…

  39. Ne a kezet nézd, hanem azt ahova mutat!
    (Akinek inge…..)

  40. Pár pontosítás az első bekezdéssel kapcsolatban:

    Kis jégkorszak nem a Nap sugárzás csökkenéséből fakadt, helyette a nap aktivitása változott meg: http://hu.wikipedia.org/wiki/Kis_j%C3%A9gkorszak. Ebből fakadóan az érvelés nem teljesen állja meg a helyét, amit írsz Tibor bá’.

    Nap aktivitása igen fontos része a globális éghajlat modellezésének, amire még jóslást se lehet tenni…
    Teljesen hihető forgató könyv az is, hogy mi jól befűtünk CO2-vel, ellenben a Napaktivitás csökken, és stagnáló/csökkenő az átlaghőmérséklet lesz az eredmény .

    Arról nem is beszélve, hogy leleményes egy faj vagyunk.
    Ha kell, masszívan olyan aeroszolkat is légkörbe nyomhatunk, ami csökkenti a beérkező sugárzást, ellensúlyozva a felmelegedést. Igaz hogy sci-fi, de nézd meg Tibor bá’ az Animatrix filmet. Igaz más okból, de ott is lekorlátozták a Földre jutó napsugárzást mesterségesen.

  41. 43:
    Ebben a posztban nincs kis jégkorszak, de lényegtelen. Ez viszont szofisztika:”nem a Nap sugárzás csökkenéséből fakadt, helyette a nap aktivitása változott meg.”
    Amit a Föld kap az napsugár, a Föld részére a napsugárzás változik (csökken vagy nő). Az más kérdés, hogy a napsugárzás intenzitása az aktivitás (napfoltok) hiányában csökken.

  42. 43.
    Az OMSZ honlapja szerint szeptemberben -1 C-al !! volt hidegebb itthon a szokásosnál.
    Mostantól kezdve minden hónap utolsó napján le fogom ellenőrizni az adatokat, nagyon kíváncsi vagyok. 🙂

  43. Nem nem, Tibor bá’, ez terelés.
    Kis jégkorszakot azért hozom állandóan elő, mert érdemben akkor se változott a Napból származó energia mennyisége, még is hűlt a klíma, mert erősebb volt a kozmikus sugárzás-nagyobb volt a felhősödés(Maunder minimum).
    http://hu.wikipedia.org/wiki/%C5%B0rid%C5%91j%C3%A1r%C3%A1s
    Érdemes pár percet „Az űridőjárás és a földi klímaváltozás” fejezetre szánni, és ezen belül is a napfolt grafikonra.
    Érdekes módon a klíma melegedése szépen korrelál a napfoltszámok növekedésével. Erre alapozva mondom azt, hogy a Napaktivitás átírhatja akár fél év alatt is az IPCC jelentést, mert nem lehet jósolni mit csinál a Nap 10 éves távlatokban…
    Hozzáteszem baromira magas Napaktivitást jósoltak 2013-ra és a jövő évre, ennek ellenére majdnem takarékon működik a Nap, pár X osztályú napkitörés volt csak.

  44. 46:
    Szerintem mi elbeszélünk egymás mellett.
    Te azt állítod „nem a napsugárzás” hanem a „nap aktivitás”.
    Én meg azt írtam, hogy az aktivitás változásának következménye a sugárzás változása. Ez angolul „forcing” amit elég hülyén „sugárzási kényszer”-nek fordítottak. Vagyis ugyanaz. Ezért nem volt értelme kijavítani az én „Nap sugárzás csökkenés” kifejezésemet.

    De a wiki szerint a kisjégkorszak oka: „Several causes have been proposed:
    cyclical lows in solar radiation,
    heightened volcanic activity,
    changes in the ocean circulation,
    an inherent variability in global climate,
    or decreases in the human population.”

    A Nap aktivitás és a Föld hőmérséklete között valóban van korreláció, de a maximális kilengés 1 °C, sohase több. És mi most a 4 °C felé vágtatunk. Ez nem a Nap „bűne”.

  45. Kezdünk közös nevezőre jutni 🙂
    Teljesen közös platformon vagyunk abban, hogy jelenleg melegszik a klíma. Abban viszont nem, hogy mi a fő oka a melegedésnek. Erősen azon a véleményen vagyok hogy a Napaktvitás lényegesen fontosabb, mint jelenleg gondolnánk, és kisebb jelentősége van a CO2-nek, mint ahogy ma gondoljuk.

    Pl extrém mennyiségű felhő garantáltan csökkenti a bejövő energia nagyságát, amit tipikusan alacsony Napaktivitás eredményez. A Napos történeten csak azért lovagolok, mert szándékosan el akarom venni az IPCC jelentés élét. Irányt nem vitatom, max a nagyságát, ami teljesen más forgatókönyveket jelent a túlélés/megmaradás szempontjából. Közel sincs kőbe vésve a jelentés, tippem szerint(mert mindenki csak tippel 50 éves nagyságrendben) valóban felmelegszik a klíma, de nem se annyira, mint jelenleg gondoljuk. Ha még is bekövetkezne a extrém melegedés, akkor félre fogják állítani az akadékoskodókat, és szénport fognak a magas légkörbe szórni(mondtam valamit).

  46. 48:
    Ennek ellentmond, hogy a Földpálya módosulását követően olvadás kezdődik, ami CO2 felszabadulással jár és 800 éves késéssel a CO2 okozza a további felmelegedést. Így ért véget egy-egy jégkorszak. Tehát a CO2 nem indítja be a melegedést, de a beindult melegedés CO2 szabadít fel, ami aztán tovább viszi a melegedést. A probléma az, hogy a múltban a CO2 sose haladta meg a 300 ppm-et. Most meg már elértük a 400-at. vagyis, bizony a hőmérséklet megfutás a CO2-től várható, és be is fog következni. Ettől tartanak a klimatológusok, és ezt kell cáfolni annak, aki szkeptikus.

  47. 45:

    Várható és tapasztalható volt, hogy valami hasonló eredmény lesz, de igazából nincs jelentősége egy-egy hónapnak, de még egy-egy évnek sem. Egyik hónap melegebb z átlagnál, másik hidegebb. Ez az év előreláthatólag a tavalyinál hidegebb lesz, de ez sem jelent ön,agában semmit, hosszabb távon érdekes a dolog.
    Egyébként meg akár hideg van, akár meleg, akár változékony idő, abba mindig bele tudják magyarázni a globális felmelegedést.

  48. 35: Én is olvastam azt a Grönlandos cikket. Az eszkimók helyében azért annyira nem dörzsölném a tenyerem, mert igazából arra kéne számítaniuk, hogy ahol eddig ők pár tízezren éltek, oda több milliós bevándorlás fog megindulni, aztán csak pisloghatnak, hogy az egykori területeiket mások használják, és a saját hagyományos életmódjuk meg nem lesz fenntartható a maradék területen. Valahogy úgy, mint amikor Alaszkában kitört az aranyláz…
    Abban van igazság, hogy új, eddig túl hideg területek válhatnak lakhatóvá a felmelegedés hatására, csak éppen az a probléma, hogy úgy néz ki, sokkal kevesebb, mint amennyi kiesik.

    (Tibor bá, nem akarod megszüntetni az előzetes moderálásomat? Mi miatt vagyok ennyi ideje büntiben?)

  49. 48.Végül is mindegy hogy külső ok miatt vagy emberi behatásra melegedünk.Egyiket sem befolyásolhatjuk.Hiába állnánk le a széndioxid kibocsátással ha egyszer a klíma még évszázadokig melegszik.Mellesleg nem tudjuk a mai életszínvonal mellett megtenni a fosszílisok mellőzését.Csak egy pár éven belül létrejövő globális diktatúra mentheti meg a jövő számára az emberiséget,illetve egy részét.Persze csak ha egy totális ellenőrzés jön létre az ember felett,hogy ne tudjon lázadni.Ezután jöhetnek a drákói klímavédelmi törvények.Szerintem a háttérhatalom régóta ezért a célért dolgozik.Előfordulhat hogy sátáninak minősíthető céljaik ,egy másik szempontból pozitívnak is viszonyulhatnak.
    2017 -től műholdról azonosítják be a jelentős CO2 kibocsátó helyeket.
    Egy politikus sosem fogja túlzottan erőltetni a népszerűtlen intézkedéseket,mert szavazókat veszítene.
    Mégis, az Union belül 2020-tól csak nulla kibocsátású házak épülhetnek.Ahhoz képest hogy mindjárt itt van,-nem nagyon propagálják.
    És sajnos elkésett dolognak tartom.
    Le kéne már állni az autózásról.
    Április végétől október végéig megfelelő öltözékben egy személynek megfelelő közlekedési eszköz a robogó.Fogyasztás egy kis 50-esnél 2 liter.
    Rengeteg kocsit látni amiben 1 ember ül.
    A megoldáson kéne végre spekukálni,viszont nem látom ,hogy téma lenne a médiában.Illetve van néha szó róla, de nem a súlyának megfelelően.

  50. 35 Avatar

    Teljesen igazad van. Én sem gondolom másképp. Szegény eszkimók bizony szívni fognak ! Én magam is mennék, ha tehetném. Ha lenne mondjuk 200-300M Ft-om, én nem fegyverekre, meg bombabiztos házra költeném, hanem vennék egy szuper katonai terepjáró lakóbuszt, felszerelném minden jóval ami az élethez kell. Vennék egy csomó kisméretű olcsó telket észak felé távolodva. Mindegyikre telepítenék mai értelemben vett elektromos ellátást, és párhuzamosan napelemes önellátó rendszert. Az egészet körbezárnám természetes és mesterséges dzsungellel. Rózsabokrok, akácfák, szögesdrót,villanypásztor. Mindenhova ásatnék kutat, építenék baromfiólat. Az egész szépen elvadulna mire beüt a gebasz. Csak én tudnám megtalálni hol van. Mikor meleg valahol a pálya, bepakolnám a jószágaimat a kocsiba és uzsgyi tovább északra !

  51. 53:
    Amilyen hülye vaqyok, én 2-300 milából kibitumentezném az Ezüsthegyi utat.

  52. 50.
    „igazából nincs jelentősége egy-egy hónapnak, de még egy-egy évnek sem.”
    igazad van, úgyhogy nem is említem meg, hogy az elmúlt 5 nap átlaga -3 C volt, kivéve Kékestetőt és Pécs környékét.
    Ott -4 volt.

  53. 53 Tibor’bá

    OK!
    Most még nincs gebasz ! Amíg nem jön, addig lehetnék én Nálad valami Gözgép szerű fővállalkozó? Látatlanban vállalom az Ezüsthegyit. Még az sem fog frusztrálni, hogy nem írsz ki közbeszerzési eljárást. Esetleg úgy is jó lenne, ha kiírnád, de előtte szólnál, hogy én fogok nyerni. Mert ügye az embernek kell egy kis idő felkészülni a feladatra.

  54. 53:

    Szerinted erre elég a 2-300 Misi?

    55: 🙂

  55. Éljen a globális felmelegedés :/

    http://t7.hu/0su3

    Ez nem olyan nagy szenzáció, mint
    mikor 0,1 C fokkal megdől a melegrekord.
    Reggelre meg néhol -8 is várható.
    Gondolom ez is a kilengések miatt van.

  56. Már az IPCC is elismerte a globális felmelegedés lelassulását?

    http://index.hu/tudomany/2013/10/10/emberek_milliardjai_kapnak_uj_idojarast/

    „Az IPCC, az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testülete rámutatott, hogy a felmelegedés lelassulása természetes folyamat volt, a globális klímaváltozás azonban a Földön további áradásokhoz, aszályokhoz és a jégsapkák olvadása miatt a tengerszint emelkedéséhez fog vezetni, aminek következtében az alacsonyabban fekvő szigetek eltűnhetnek.”

  57. 60: Nem olvasok szelektíven, csak ezt tartottam érdekesnek belőle. Mondhatnám úgy is, hogy ez az újdonság benne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük