(1162) Metán, a vég kezdete

Tibor bá’ online

 

~00000Nem kell cicizni, az olvadó permafrostból felszabaduló metán hatása a Föld klímájára felbecsülhetetlen. Az Északi-sark jege soha nem látott mértékben olvad, a legközelebbi szárazföldek (Alaszka, Szibéria) hatalmas permafrost területei olvadó félben vannak. Száz meg száz kilométereken át a megolvadt pocsolyákból buborékokban tör fel a metán. Hidrátok formájában, a föld alatt 50 gigatonna metán van, ami ha felszabadul, pillanatok alatt (számítások szerint 2035-re) a Föld átlaghőmérséklete el fogja érni a kritikusnak mondott + 2°C melegedést (konzervatív becslések szerint). Ez az az érték, amit az emberiség még el képes viselni.

~ab023

A kiáramló metán növeli az átlaghőmérsékletet (ami az Északi-sarkon + 0,8 °C helyett már ma + 6°C körül van), ami további metán kiszabadulását eredményezi. Felgyorsul a sarki jég olvadása, a víz felülete sokkal több hőt nyel el, mint a fehér jég, ami további gyorsulást eredményez.

2035 –öt én egészen biztos nem érem meg, de főleg a fiatalabb olvasok még bőven az élők sorában lesznek. Az életkörülmények iszonyatossá fognak válni, amire nem felkészülni halálos bűn. Mik várhatók?

Néhány éven belül a nyári, hosszan tartó kánikulák annyira kibírhatatlanok lesznek, hogy aki csak teheti klímaberendezést fog beépíteni a lakásába. Az igazi pokol akkor következik be, a mikor áramkimaradás következik be, aminek igen nagy a valószínűsége.

A klímaváltozás az igen enyhe európai telek alatt napokig tartó olyan szélsőségeket fog produkálni, mint amit az idén „élvezhettünk” a tél végén. Soha nem tapasztalt viharok lesznek egyre gyakoribbak. Hatalmas mennyiségű esők fognak lezúdulni igen rövid idő alatt (jéggel kombinálva) amiket hosszú szárazságok követhetnek. Soha nem tapasztalt folyóáradásokat néhány héten belül szinte kiszáradt folyómedrek követhetnek. A mezőgazdasági termelés jelentősen vissza fog esni, az élelmiszer árak az egekbe szállnak. Szúnyogok és más paraziták fognak ellepni soha nem tapasztalt mértékben, amiket ismeretlen betegségek követnek a szarrá rombolt egészségügyi ellátás mellett. És ez még nem lesz az „igaz” geddon, csak az előjáték.

~ab020

A releváns posztokban végigolvastam a tízezerszer lefuttatott különböző modelleket, mert a klimatológusok roppant lelkiismeretes munkákat végeznek. Ezeket azonban nincs értelme végignyalni, elég, ha a végeredményt a 2035-öt megjegyezzük, aminek egyetlen feltétele, hogy az 50 gigatonna metán 2025-ig az atmoszférába kerüljön. Annyit kell még hozzátenni, hogy ez akkor érvényes, ha az emberiség folyamatosan nem tesz semmit, hogy ezt elkerülje (amire én mérget mernék venni). Ha tesz, akkor a 2035 kitolódhat – egyes modellezések szerint 2040-re, mások szerint egy kicsit tovább, de nem kerülhető el.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
_________________________________________________________

65 gondolat erről: „(1162) Metán, a vég kezdete

  1. Őszintén Tibor’bá, erre (a klímaváltozásra) fel lehet készülni? Nem csak a szenvedést elnyújtani? Tudom, túlélési praktikák, meg minden. De +2°C után van itt értelme bárminek?

  2. Valóban nagy „gáz” lesz:

    „We ran the PAGE09 model 10,000 times to calculate confidence intervals and to assess the range of risks arising from climate change until the year 2200, taking into account sea-level changes, economic and non-economic sectors and discontinuities such as the melting of the Greenland and West Antarctic ice sheets We superposed a decade-long pulse of 50 Gt of methane, released into the atmosphere between 2015 and 2025, on two standard emissions scenarios.
    ….
    The methane pulse will bring forward by 15–35 years the average date at which the global mean temperature rise exceeds 2°C above pre-industrial levels — to 2035 for the business-as-usual scenario and to 2040 for the low-emissions case ”

    http://www.nature.com/nature/journal/v499/n7459/pdf/499401a.pdf

    Érdemes végigolvasni.

  3. Egy újabb jó posztod! 🙂
    Mert kvázi mindenki a CO2 -vel van elfoglalva, hogy…, de a CH4 (metán) felszabadulásról, a permafroszt (állandó fagy) területek olvadásáról nem igazán írnak, csak kevesek.
    Most nem linkelek. 😛

  4. Lassan, lassan meggyőzöl és szkeptikusból hívő válok.
    A jelenség lássuk be objektíven ! … eszeveszettül összetett és így a modellek időjóslatai nem tudjuk mennyire pontatlanok.
    Tehát egészen konkrétan csupán annyi bizonyos, hogyha nem változik az emberiség magatartása, akkor valamikor a jövőben, talán már az elkövetkező évtizedek valamelyikében, súlyos, akár szélsőségesen tragikus következményekkel kell szembenézni.
    Namármost, te ezt elmondod egy évben ötvenszer , az átlagember nem tud ezzel mit kezdeni, nincsen semmi racionális teendője ezzel kapcsolatban.
    Nekem specieil kurva unalmas és idegesítő kvázi Goebbelsi.
    Továbbá kevesen élvezik az ismétlődő ijesztgetést, a rémhíreket.
    Hogy Téged ez a téma ennyire foglalkoztat és kvázi elmondható immáron, hogy a hatalmában tart, az a Te egyéni lélektani tragédiád, pszichológiai szimptómád, ami az életkorodból és az megélt élményeidből okadatálódik.
    Persze az is lehetséges, hogy inkább a „túlélő irodalom” – mal kapcsolatos üzleted erre a reális válasz.
    Vagy a felsoroltak együttesen.

  5. 2:
    Módosítanék a szövegeden. Édemes megtanulni angolul, hogy ilyeneket el tudj olvasni, és akkor nem kell az index-szel szarakodnod.

    4:
    Szerintem szerepemet illetően össze vagy zavarva. Lehet, hogy évente 50-szer írok a globális klímaváltozásról és kétszázszor ma szex-ről, de ugye naponta dugunk és ugye évente 50-szer jelenik meg új, frissített kutatási eredmény. Nem szedek elő régi cuccot, mindig a legfrissebből dolgozom.

  6. Engem az „nyugtat” meg, hogy nemrégiben olvastam Detroitról. Ugye elnéptelenedett, bandák fosztogatnak, 1 dollárért mennek a házak DE, mivel megszűnt az ipar, és ezáltal a szennyezés, a halak visszaköltöztek a vizekbe, és lehet újra fürdőzni is. és ez röpke 10-15(? majd kijavítotok) év alatt. Oké egészségügyi ellátás nem lesz, és szélsőséges körülmények köszöntenek majd ránk, de ez a bolygó öngyógyító. Ahogy George Carlin is mondja a „mentsük meg a bolygót” (youtube) c. szösszenetében, amiben elkezdi, hogy 200 év nehézipar vs. 4,5 millárd év, és gőgösen azt hisszük kárt okozhatunk, hagyjuk már, stb stb, „the planet is fine, the people are fucked”. Szóval gyors milliárdos halálozás, a maradéknak egész jó kis indián élete lehet még. Vagy nem. Akkor már csak a biblia és Buddha meg Zeus az egész „égi elitklub” összefogása segít :D.

  7. Szóval szereltessünk klímát, mert később úgy sem lesz áram.

    Bravó Tibor bá, tetszik az újabb horrormeséd!

    Esetleg valaki egy linkkel túl tudná licitálni a szörnyűségeket??? Asterix valami durvább nincs?

    Na jó hülyéskedés félre, egy dolog azonban tudományosan is nagyon érdekelne Tibor bá.
    Ha a globális átlaghőmérséklet emelkedése 0,8 C de a sarkokon az 6 C fok, akkor az átlag csak úgy jöhet ki, hogy elég kiterjedt területeken komoly lehüléssel kell járjon a globális felmelegedés.

    Hol vannak ezek a helyek? Hol?

    Hát hiszen minden szana-széjjel olvad a gleccserektől a f..szom tudja meddig, a hóhatár is lassan elkerüli a Mont Everestet, Alaskában 35 fok van, Kaliforniában 45 fok van, szóval HOL HŰL A KLÍMA????????

    Azért a fizikát és a matekot leginkább ne erőszakoljuk meg!!!

  8. @7 Tudtommal az egyenlítő környékén alig lesz mérhető, és a sarkok közelében jelentősebb.

  9. 6:
    A Föld nem 4,5 – hanem 3,5 milliárd éves (kb.) 😀

    7:
    Lásd 8: Bockó! – mert ugye vannak logikusan gondolkodó, és jól informált hozzászólók is.

  10. 8,9

    Nem helyes a válasz, mi az, hogy alig lesz mérhető? Akkor az egyenlítő és környéke hűl vagy sem? Konkrét választ szeretnék.
    Ha nem, akkor nem jön ki az átlag 0,8C
    Azért az északi sark nem egy kis terület, ezt valaminek kompenzálnia kell.

    Másik kérdés: a déli sark miért nem melegszik 6 fokkal? A CO2 globálisan eloszlott ez tény, mert a szélsőségek Ausztráliában is jelentkeznek. Akkor hogy állunk a déli féltekével?

  11. 10. Curix: tényleg vissza kéne menned az általános iskolába. Hány kontinens van az északi féltekén és hány a déli féltekén? Mi a különbség Arktisz és Antarktisz között?

  12. 10:
    Az veled a probléma, hogy nem kérdezel, hanem kötekedel. De a kérdéseidből a napnál világosabban kiderül, hogy a természettudományos ismereteid az általános iskolai szintet se ütik meg. A Föld egy egység, ahol a fizikai törvények szerint állandó kiegyenlítés történik az egyenlőtlenség rovására, ami abból adódik, hogy a napsugár által közvetített energia mennyisége a Föld felületén nem azonos. Ahol a sugárzás éppen 90 fokban esik be, ott maximális, ahol 0 fokban, ott nulla. A sarkok hidegek, az egyenlítő forró. Az áramlások az ebből adódó egyenlőtlenséget iparkodnak kiegyenlíteni.

    Ez egy szörnyű mondat: „A CO2 globálisan eloszlott ez tény, mert a szélsőségek Ausztráliában is jelentkeznek.” azt jelzi felém, hogy nem érted az egészet.

  13. Nem kötekszek, csak legalább a matekot tiszteljük meg annyival, hogy az átlagszámítást nem dobjuk a kukába, egy kicsit drámaibb hatás elérése érdekébe.

    11:

    Mi köze van a kontinenseknek a globális felmelegedéshez? Nem a CO2 okozza? Az meg tudtommal a légkörben van.

  14. 13. Curix: Tiszteld az átlagot! Tedd bele a bal kezed -100 fokos jégbe, a jobb kezed +100 fokos vízbe. Átlagban jól kell magad érezned pullóverben!

  15. 13:
    Írd be a keresőbe: A sarki jég zsugorodása

    És olvasd el a posztot. Aztán tegyél fel kérdéseket.

  16. 15.

    Olvastam, sőt szörnyűségeket, de olyat is, hogy technikailag meg lehetne akadályozni a jég olvadását, csak 0,5%-ot kéne csökkenteni a napsugárzáson.

    Az átlag akkor csak úgy jön ki, hogy a mi mérsékelt övünk nem melegedett 0,8 C-ot, az egyenlítő meg semmit.

    14: hehe, nagyon vicces.

  17. Jah… Én meg nem tudok aludni, mert egész éjjel termelem itt a metánt most már magam is. 🙁

    (Remélem EZ még nem a vég kezdete. 🙂 )

  18. 9, én is 4- 4,5 milliárdról tudok a bolygó korát illetôen.

  19. 16:
    „Technikailag” sok minden elképzelhető. Például a Föld-Nap távolságot megnöveljük 1 százalékkal. Csökkentjük a Nap felszín hőmérsékletét 50 °C-al. Beállítjuk a Hold keringését úgy, hogy állandóan részleges napfogyatkozás legyen. A felesleges hőenergiát átalakítjuk tömeggé, amit lenyomunk a politikusok torkán. Fehér háncsú, fény visszaverő nyírfákat telepítünk egész Afrikába. Gigantikus szivattyúkkal a felszínre hozzuk az óceánok mélységében lévő hideg vizet. – Van még valakinek technikai ötlete álmodozók részére?

    18:
    OK, egyezzünk meg fél úton, 4 milliárd, de egy fillérrel se több. 😀

  20. A „Nature Climate Change” cikke szerint az európai erdők széndioxid elnyelő képessége 2005 óta rohamosan csökken.

  21. 20:
    A savas esők miatt Európa fái haldoklanak. A felettem lévő erdőben sorba dőlnek ki a fenyőfák, de ezt Curix-nak ne mondjátok el, mert még talál rá megoldást és akkor mivel fogok télen fűteni? 😀

  22. Curix:

    Ez már azért mókás.
    Kellemetlen ha valaki összekeveri a szezont a fazonnal.

    A 45°C az egy hómérsékleti érték (pillanatnyi, vagy egy időszakot jellemző).
    A +0,8°C (északi sark esetében +6°C) meg egy átlagok közötti különbség.

    Az átlag ugye egy időszak értékeinek átlaga, ebben benne van a téli hideg, az éjszakai lehűlés és minden egyéb is a napi csúcson kívül. Szokták mindenféle matematikai műveletekkel is kiszámolni mint pl integrál számítás.

    Namostan:
    Ha télen hidegebb van, és nyáron meg melegebb akkor az átlaghőmérséklet változik?
    Naugye!
    Csak akkor ha az egyik változás nagyobb mint a másik (hőmérséklet, változás időtartama, stb).

    Akkor most miért is kellene hűlnie máshol azért hogy valahol +6 °C legyen?
    Itt nálunk is egyre keményebb, hosszabb telek vannak, és nyáron meg dőlnek a hőrekordok. Most akkor az átlag hogyan változott?

    Hagy ne kelljen már neked magyarázni az egész fórumnak…
    Üljél már le egy sarokba gondolkodni egy kicsit.

  23. 21:

    Vigyázz a fenyővel mert gyantás és eltömi a kéményedet 🙂

    Másrészt a fenyő a viharos szél miatt szok elsősorban kidőlni, mert kicsi a gyökere a felépítményéhez képest.

    Kiosztok mindenkit, csak álljatok szépen sorba… 🙂

  24. 16 Curix

    Az északi sarkvidék azért melegszik gyorsan, mert a tengeráramlatok odaszállítják a hőt a melegebb területekről, míg a délire nem, másrészt a jégmentessé vált területek nyelik a hőt, amit korábban visszavertek.
    Az átlaghoz meg annyit: Hallottál már súlyozott átlagról?
    Az északi sarkvidék területe 14,5 millió km2, míg az egész földé 510 millió km2. Ha csak az északi sarkvidék melegedett volna 6 fokkal, a többi pedig semmivel, akkor 0,17 fok átlagos melegedés jönne ki. Ha az átlag 0,8 fok, akkor a többi területnek is melegedni kellett.

  25. 23:
    Fenyőt csak kandallóban égetek, cserépkályhában nem.A kandallóm nincs bekötve a kéménybe, hanem acél csövön megy ki a fűst a falon át (EGY HÉTIG VÉSTEM A LYUKAT).

    A fenyő először rozsdásodik, majd kihal, aztán elszárad, gyökereinek a szakítószilárdsága lecsökken, majd egy széllökés kitépi. – Ha már osztogatni akarsz, akkor helybe jöhetnél, a sorbaállást utálom. 🙂

  26. Fiúk, lányok ne féljetek! Az evolúció mindig tudta mi a megoldás a problémára! Most is tudni fogja! Éljetek/jünk boldogan! Ha a gyengék meghalnak azzal csak jót tesznek, az erősek meg vigyék a felelősséget. Hajrá jövő!
    Ugye nem akarjátok azt mondani, hogy néhány milliárd év után pont most lenne itt a vég?
    Na megyek szexelni… 🙂

  27. Szereltessünk klimát,van egy 75-nm pincém ma is ott alszok ha kinn 40 fok van nemkell klima.

  28. 26:
    Amikor fogantál édesapád 500.000.000 spermiumot lövellt ki. Ugye nem akarod azt mondani, hogy pont te hatoltál be édesanyád petesejtjébe? – Onnan jövök. 😀

  29. 19.Gigantikus kémény a Szaharában.2 km magas, óriási átmérővel.A nagy nyomáskülönbség állandó szelet kelt amely a levegőben tartózkodó port felviszi a magasabb légrétegekbe,amelyben apró tükrökként funkcionálnak és visszaverik a napfényt.
    A környék ki lesz seperve.Lehet a teherkocsit is kivinné a kémény huzata :).
    Más.Ufo hívők szerint az idegenek már munkálkodnak.Bizonyítékuk is van. :)Bolygó méretű mesterséges tárgyat irányítottak a napba még tavaly valakik.A NASA is regisztrálta de sunyi módon természetes képződménynek állította be.Röviddel ezután változásokat produkált központi égitestünk.A célokat nem ismerjük ,de a zöld emberkék ténykedése,talán csapást fog mérni Tibor bá’ honlapjára 🙂
    Egyébként alig foglalkoznak a lehetséges geomérnöki megoldásokkal a tét nagysága ellenére.
    Úgy értem dollár billiók mennek el fegyverkezésre,mert a biztonság fontos az országok életében.De nem hallottam még róla hogy igazán komoly pénzt tettek volna bele a klímabefolyásolás kutatásába.Bill Gates meg néhány fanatikus magánpénze ehhez csepp a tengerben.

  30. 28:
    Hát ez így szórakoztató, de ha komolyan át kellene élnem, hogy az esélyem 1:500 000 000, akkor az aggasztó lenne.
    Klíma dettó.
    Szeretek gondolkodni, de vannak léptékek, ahol leold a biztosíték 🙂

  31. 30. Aggasztó? Nem inkább dicsőségteljes? 🙂

  32. 22: Elfmange

    „Ha télen hidegebb van, és nyáron meg melegebb akkor az átlaghőmérséklet változik?
    Naugye!”

    Nem. De ha így van, akkor globális felmelegedés sincs.
    Naugye! 😀

    Amúgy nem tudom milyen hosszú kemény telekről beszélsz te? Biztos, hogy egy országban élünk?

    Épp a minap beszégettem német ismerősömmel egy kicsit az időjárásról, és a média hozzáállásáról és egyetértettünk a pánikkeltésben.
    Ő is megerősítette, hogy Németországban, amit még 30 éve „Winter”-nek hívtak, az ma „Schneechaos” csak mert így talán többen odafigyelnek a tévére.

    21:

    Megint túlzol Tibor bá, nem haldoklanak az erdők Európában, csak bizonyos fatípusok, és a fenyő pl. köztük van, ami ma Magyarországon mindenhol haldoklik. Én sem tudtam, hogy ezek tájidegen, nem őshonos fák, és legtöbbjüket az 1800-as évek vége felé ültették.

    Nálunk is gond van a fenyőkkel, de nem a savas eső miatt:

    http://t7.hu/0o32

    Tibor bá legalább vetted a fáradságot egyszer is, hogy megmérd az eső PH értékét? Ez tényleg egy olyan dolog, amit baromi könnyű mérni, ellentétben a globális átlaghőmérséklettel.

  33. 32. Curix: Hú, de fárasztó vagy. A globális felmelegedés okozta szélső kilengéseket magyarázza el neked, akinek van hozzád türelme. Az őshonossági elméleted alapján (ami igen sajátos) a paradicsom sem őshonos Magyarországon, mert Amerikából hozták be, mégis nélkülözhetetlen a magyar konyhából. De nagyon hosszú így a lista, hogy mi nem őshonos Magyarországon. Bezzeg a parlagfű kiirthatatlan, ami ugye szintén nem őshonos.

  34. 33:

    Nem hiszem, hogy fárasztóbb vagyok egy két (na jó, sok) meterológusnál, vagy klimatológusnál, akik azt állították, hogy a márciusi nagy havazás (lófaszt volt nagy hó, csak erős szél)
    szóval az az iszonyatos mennyiségű hó és káosz az északi sarki jég olvadása miatt volt, de aztán lehet, hogy mégsem.

    Ami pedig a fákat illeti köszönik szépen jól vannak, jobban mint eddig valaha, főleg olyan országokban, ahol van megfelelő gazdálkodás, és nem a klímára mutogatnak:

    http://t7.hu/0o33

    Aki nem olvassa el csak a lényeg:

    „Zwischen 1992 und 2008 ist die Waldfläche in Deutschland um jährlich 176 Quadratkilometer gewachsen.”

    Vagyis: 1992 és 2008 között Németországban évente 176 négyzetkilométerrel nőtt az erdős területek nagysága.

    Itt helyben tudnék neked képeket csinálni arról, hogy ezek az öreg fenyők valóban száradnak ki, és mellette egy fiatalabb telepítés, ami gyerek koromban még karácsonyfa méretű volt, az most gyönyörű zöld él és virul. Nyilván egy 150 éves feketefenyő már kevésbé ellenálló és mindenre érzékenyebben reagál.
    Bocs, de a paradicsomot meg az erdőket összehasonlítani…. no comment.

    Ti is fárasztóak vagytok Gloucester mert csak mondod a CO2-s melegedős mantrádat és semmi mást nem vesztek figyelembe.

    Hideg van? Hát a CO2 miatt.
    Meleg van? Hát a CO2 miatt.
    Pusztulnak az erdők? Hát a CO2 miatt.
    Fogynak a jegesmedvék? Hát a CO2 miatt.
    Orbán van kormányon? Hát a CO2 miatt….

  35. 23, elfmage: Hú, ez most tudom nagyon off de nem tudom megállni, hogy ne kérdezzem meg tőled:

    „a fenyő a viharos szél miatt szok elsősorban kidőlni”

    Ez a „szok” honnan jön? Erdély vagy Felvidék? És ha esetleg te vagy más tudja akkor ennek mi a neve? Egyébként gyönyörű, és értem is, csak nem tudom beazonosítani. Ha viszont csak elgépelés ne röhögjetek rajtam pls…

  36. szerintem felvidek, mert en is igy szokom hasznalni
    🙂

  37. 35:
    A kíváncsiskodásba bele szoktak halni. – Lásd: Curiosity kills the cat. 😀

  38. 34:
    Tudom, az Atlantisz nem süllyed el, az Atlantisz nem süllyed el, az Atlantisz nem sü..bl-bl-bl-b -il silencio-

  39. 38:

    Atlantiszt legalább nem a CO2-re fogták 😀

    Szegény CO2, nagyon számkivetett sors jutott neki…
    Nem baj, pár év múlva átveszi majd a metán a vezető helyet.

    Volt egy ilyen amerikai katasztrófafilm, csak nem emlékszem a címére, ami pont erről szólt, hogy olyan mennyiségbe kerül metán a levegőbe, hogy már robbanóképes elegyet alakot, és félő volt, hogy felrobban a légkörünk.
    Asszem happy end lett a vége.

    35:

    Felvidék. Ott szokás a szok szót használni. Legalább is erdélyitől még nem hallottam, de határon belül is hallottam már ezt a formulát.

    Tibor bá te kapcsolgatod ki be a moderációt, vagy már automatikusan szöveget értelmez a blogod? 😀

  40. 9 és 12-re amúgy ki is kötekszik? 🙂 nem tudom honnan jött a 3,5-es számod, mert minden forrás 4,5-et ír, de legyen. SZÁMÍT?? 200 osztva 3,5 vagy 4,5 mrd? Ahogy a gyalog galoppban is remekül megfejtették, „hogy bírna el egy fecske egy fél kilós tököt? hát megemeli a tövénél. NEM EZEN VAN A HANGSÚLY, HANEM ARÁNYOKON” jaj röhögök, előttem az egész film, mindegy is. De tényleg mi ez a 3,5 mrd, ha már kötekedés, ebbe beszállok, mert szerintem kivételesen hülyeséget írtál.
    Egyébként mi lenne ha kevésbé dark és reality vonalat hoznád mindig? oké jön a szar, ezt mindenki tudja aki erre téved. Némi konstruktív hozzáállás és kevesebb vészmadárkodás? Katasztrófák mindig voltak, és lesznek is, attól még halad az élet előre, max megcsappant létszámmal, de amit küldtem amúgy könyvet a biointenzív zöldségtermesztésről az például megoldás lenne, persze simán több mrd embernek kéne nekiesnie kertészkedni és kiszállni a mátrixból, és máris co2 nyelő, oxigétermelővé változna az emberiség. Esélye az konvergál a semmihez természetesen, de legalább kaját ad, sport, igazán hasznos értékteremtő munka a billentyűhuszárkodás helyett megvan. maradék időben meg lehet fegyveres gyakorlatozni.

  41. 40:
    bizony úgy kellene csinálni, ahogy mondod. Feltápászkodni a tv és a számítógép mellől és a fantáziák helyett szerezni a város mellett egy kis területet és azon nekiállni a talajéletet fejleszteni…mert ez a se eleje, se vége duma folyik minden csapból (különféle blogok, országjáró előadások, elméleti túlélő csapatocskák, új életet keresők).
    Nekiállni úttörőként egy földdarabnak az úgy elég sokaknak feladja a leckét. Ezért aztán, inkább választjuk a vég nélküli kritizálást, tagadást, zsidózást… a fegyverrel gyakorlatozást meg a küszöbön belül szokták a nős emberek végezni.

  42. Nem tudom hogy honnan szedtem a szok szócskát, de valahonnan „szedtem”. Persze nem kizárt a felvidék/erdélyi rokonság, de nem rokonságból van a gyűjtés.

    Szokik ik nélkül, és egyébként nem okozott még senkinek értelmezési problémát.

    Curix:
    Fárasztó egy egyed vagy. Kötekedni én is tudok, csak feleslegesnek érzem. Nem nagyon van értelme veled beszélgetni, mert csak kiemelsz valamit és belekötsz.
    Lassan eléred, hogy nem nagyon fognak rád reagálni, maradsz kis trollocskának.

  43. 40. úttörőként semmiképp. én is közösséghez fogok csatlakozni, csak előtte megyek egy minimális pénzt gyűjteni a még működő rendszerben angol földre, hogy legalább fél-1 hektár földet tudjak szerezni. rengeteg ökofalu van már amúgy. Azt tudtátok, hogy Putyin alanyi jogon ad 1 hektárt minden orosznak, aki biogazdálkodással műveli a kertjét? kicsit más ott a buli. Idézet jön: Amikor igencsak javasolt, hogy az élelmiszer termelő rendszerünk milliónyi organikus kiskertre és közepes családi gazdaságra alapuljon, szinte mindig akad valaki, aki azt mondja, hogy ez nem reális. Aztán gúnyosan beszólnak, hogy „Lehetetlen ellátni a világ növekvő népességét kertekkel, pláne organikussal.” Ó, igazán?! Tájékoztatta Oroszországot erről valaki?! osztán link: http://greenr.blog.hu/2013/05/31/oroszok_bizonyitjak_hogy_a_kismeretu_organikus_gazdasagok_ellathatjak_elelemmel_a_vilagot

  44. 42 Elfmage

    A szok, szokik nem jelent értelmezési problémát, legfeljebb furán cseng az ember fülében.
    Én iskolás koromban még úgy tanultam, hogy a szokni igének csak múlt ideje van, jelen idejű alakjait használni helytelen. A köznyelv ettől függetlenül gyakran használta és használja, én soha nem javítom ki, csak magamban megjegyzem, hogy ez sem a Magyar Tudományos Akadémia szabályai szerint beszél. 🙂
    A másik ilyen jelenség a műveltető mód használata, amitől annak idején a magyar tanárok óva intettek bennünket.
    „nem úgy mondjuk, hogy a macska fel van mászva a fára, hanem úgy, hogy a macska felmászott a fára. A műveltető mód idegen nyelvi hatás, magyar ember nem használja!” Majd amikor a rendszerváltás után sok erdélyi ismerősöm lett, akik áttelepültek, hamar rájöttem, hogy ez Erdélyben nem így van, ők természetesen mondják, hogy el voltunk menve. Mikor rákérdeztem, hogy náluk az oktatásban ez nem számított-e hibának, meglepődve nézett rám, miért lenne ez rossz?

  45. Pardon, nem műveltető, hanem passzív igeragozás.

  46. 42:

    Nézd, szerintem ha én nem írok, akkor 15-20 hsz-nél több nem igen lett volna ehhez a poszthoz, mert már (fentebb láthatod) egyre többeknek a könyökén jön ki a legkülönbözőbb klímakatasztrófa forgatókönyvek.

    Megkérdezhetem tőled, hogy te hogyan készülsz a közeljövőben bekövetkező metánfelszabadulás által gerjesztett pusztító globális felmelegedésre, és több méternyi tengervíz szint emelkedésre?

    Esetleg versenyezzünk ki tud feketébb jövőképet felfesteni, mert mindent lehet ám fokozni. Képzeld el, ha elolvadnak a jégsapkák a Föld jelenlegi – csúnya szóval élve – kicentírozottsága felborul, mert a több milliárd tonna jég eloszlik a világtengerben. Így a Föld kénytelen lesz újra „kiegyensúlyozni” magát, ami pusztító földrengésekkel fog járni, akár bekövetkezhet egy szupervulkán kitörés is, ami sajnos lehetetlenné teszi majd a 476 atomreaktor működését, amiből csak ha 20-30 leolvad, (de lefog mind az összes), már nem kell atomot szórni senkire.

    Erre hogyan készülsz kedves Elfmange?

    Na erről van szó, aztán tőlem nevezhetsz trollnak is, ahogy neked jól esik.
    Ahogy Csernus mondaná: bevállalom.

    Még ilyen zárójeles megjegyzésként hozzáteszem, hogy a Föld klímája mindössze 12 ezer éve ilyen kiegyensúlyozott, mint most, ez a Föld korát tekintve jelentéktelen idő. A klíma velünk nélkülink is változik.

  47. 47:
    Na végre egy kicsit józanabb hangot ütsz meg.
    Ha az átlagos magyar életkort veszem alapul, akkor neked (nektek) nincs tét. A következő 30 év a vége felé elég szar lesz, de még elviselhető. Ha nem gondolsz az utódokra, akkor nagy felkészülés nélkül is el fogtok tudni lavírozni valahogy. A begyorsulás (tengerszint, hőség, szélsőségek) még egy darabig nem indul be (remélhetően) hacsak nincs szélsőséges pechünk. A dolgot tehát mindenkinek magába kell lerendezni. Ha én 30 körüli lennék, akkor semmi körülmények között nem vállalnék gyerekeket. Akinek már van, ezt nem teheti. Ezeknek a dolgot le kell magukban rendezni. Legvalószínűbb, hogy a nagyfokú felkészülést fogják választani. Ehhez rengeteg pénz kell. A legnyilvánvalóbb, hogy a panelekből ki kell menekülni, és a városi lakásokból is. A többi pedig majd adódik magától.

    Valóban, az utolsó jégkorszak óta 12.000 év telt el. A klíma valóban mindig változott a Föld pálya, forgás, tengelydőlés változásainak megfelelően. Az ember nélkül jött volna egy újabb jégkorszak a ciklikusságnak megfelelően. De felfedeztük, hogy van szén, majd kőolaj és földgáz a föld mélyén, amelyek hatalmas „ingyen” energiát adnak. Erre épült fel a jelenlegi civilizáció és a civilizáció adta. sose látott kényelem. Az energia kinyerése viszont megváltoztatta a légköri viszonyokat, ami egy „mesterséges”,(a Föld orbitális jellemzőjétől független) a földi klímát befolyásoló tényező. A korábbi melegedéseknél is volt szerepe a CO2-nek, sőt fokozatos felszabadulása nélkül nem lettek volna végkorszakközi meleg periódusok. Most azonban „műsoron kívül” lett felszabadítva. Ezért lesz egy műsoron kívüli felmelegedés, ami megakadályozható lett volna, de az Ember a jeleneben a KÉNYELMET választja a jövőbéli hiper kényelmetlenség árán. Miközben ez a napnál is világosabb. egyesek felelősségünket nem fogadják el, ezért tagadják a tényeket és össze-vissza kenik a szart.

    Lehet, hogy egyesek, vagy többen unják már a riasztgatásomat, de ennek ellenére közölni fogom az újabb és legújabb adatokat, észrevételeket, kutatási eredményeket. nem riasztgatás végett, hanem a tények közzétételének kényszere miatt.

  48. „Ha én 30 körüli lennék, akkor semmi körülmények között nem vállalnék gyerekeket.”

    Tibor-ba ezt magam is igy gondolom és egyre inkább látom,hogy jól döntöttem amikor elhatároztam ,hogy ilyen kiszámithatatlan világra nem kell gyerek…
    Egyébként nem riogatsz csak megprobálod felhivni a figyelmet még az álomvilágba elő embereknek,hogy mi vár rájuk..

  49. 47:

    így kicsit jobb, de félre ne értsd nem várom el hogy csápolj a klímakatasztrófának.

    Legyél szkeptikus, legyenek ellenérveid.
    Egy dolog bosszantó, ha nyilvánvaló hülyeséget írsz, és azt jelzésre sem vagy képes belátni.
    Vitassuk meg az ellenérveidet, és beszélgessünk róla. Csak ne hitvita legyen…

    47-48:
    A hiba megtörtént, gyerek van. Viszont egyenlőre nem az a cél hogy 30 évre előre készülök.
    Most 5-10 éves távlatban gondolkodom, aztán a meglévő állapotokból lehet továbbfejleszteni a helyzet függvényében.

    Úgy gondolkodom, ha én életben vagyok és tudok tenni és létezni, akkor majd meglássuk.

    Atomra készülni nincs értelme, tengervízszintnél magasabban vagyok, azt aki jön az majd meglátja hova szeretne jönni.
    Klíma kérdésben meg energia kell, hogy tudj hűteni, fűteni.
    Az élelemtermelésnél viszont ez nem megoldható, ott alkalmazkodni kell a körülményekhez.

  50. 50:

    „A hiba megtörtént, gyerek van.”

    Te lökött vagy, komolyan. Az Isten szerelmére ne engedd már ennyire be az életedbe ezt a geddon központú életszemléletet, mert ebből fakadnak az ilyen jellegű, aztán még durvább kijelentések.

    Remélem a gyereked elég kicsi ahhoz, hogy olvasni tudja ezt a blogot, mert ha én a helyébe lennék, és elég nagy lennék ahhoz, hogy felfogjam a súlyát annak, amit ebben az egyetlen mondatban leírtál, akkor komolyan elbeszélgetnék veled!

    Szerinted ha mindenki így gondolkodna, mint Tibor bá, szükség lenne globális felmelegedésre ahhoz, hogy 2100-re teljesen kipusztuljunk?

    Sokat beszélgettünk már arról, hogy mikor volt könnyebb az élet a gyerekek vagy inkább a 20 évesek számára, és végül arra a következtetésre jutottunk, hogy más típusú nehézségek voltak ugyan, de mindig voltak, és lesznek is.

    Ahelyett, hogy átadod magad ennek az „úgy is kipusztulunk” életszemléletnek, inkább neveled a gyereked úgy, hogy legyen egy „bombabiztos” idegrendszere, legyen lelkileg stabíl, és akkor meg fog bírkózni a nehézségekkel, bármi is legyen az.

  51. 51:
    Bocsánat! Már többször deklaráltam, hogy szerintem a felkészülés mellett úgy kell élni, mintha soha, semmi se történne. „Ha holnap összedől a világ, ezt a diófát ma még elültetem.” – Viszont a te hurrá optimizmusod kifejezetten kontra szelektív. Aki ezt átveszi, az biztos áldozat lesz.

  52. 52:
    inkább ezt:
    Úgy élj, mintha minden napod az utolsó lenne.

    rgo élvezd ki a napod minden egye percét.

  53. 53-hoz:
    természetesen ha van rá lehetőséged.

  54. 52:

    Tibor bá viszont a te klímás posztjaidból sajnos csak a biztos halál árad, és aki ezt a gondolkodást átveszi, már nem élhet úgy, hogy „minden a legnagyobb rendben”. Egy skizofrén helyzetre kéred az olvasóidat.
    Ne szüljenek gyereket, de ültessenek fát.

    Ne haragudj Tibor bá, de ez nem fér össze.

    Nincs hurrá optimizmusom, hiszen én is látom, amit látok, és problémák sokkal közelebb vannak, mint 2100, de semmi köze a klímához. Klímahorror nélkül is nagyon sok problémánk van, miért kéne most egy olyat még a vállunkra venni, ami majd 50 év múlva bekövetkezik, HA bekövetkezik.

    A globális gazdasági politikai helyzet sokkal súlyosabb ennél, és legalább olyan pusztító végkimenetele lehet egy ilyen jellegű káosznak, mint a 6 fokos felmelegedésnek.

  55. 6:

    Így van. Egyrészt a természetet nem kell félteni. Másrészt nem csak pozitív visszacsatolások vannak, hanem negatívak is, ráadásul egyelőre szerencsére nem sok jele van ennek a világvégének.
    Emellett saját magunkban is bízhatunk, az ember nagyon sok nehézségen túltette már magát, mindenre megtaláljuk a választ.

  56. 19: Tibor bá’! Ha jön valaki, aki meg bedobja, hogy a Föld 6000 éves, akkor vele 2 milliárdban egyezel ki?
    Rendszeresen azzal jössz, hogy aki a te állításaidat vitatja, az a tudományos konszenzust vonja kétségbe. A Föld esetében a tudományos konszenzus 4,54 milliárd és plusz/mínusz 1%. Nem olyan nagy szégyen, ha rosszul tudtad, de legalább azt ne akard meggyőzni, aki a jó adatot ismeri… http://pubs.usgs.gov/gip/geotime/age.html
    Egy-egy ilyen tévedés rohamosan képes ám rombolni az „én a tudományos konszenzust mondom” renomédat, ha még csak elismerni se vagy képes…

  57. Curix:

    Én nem merek még ennyi anyagból sem ilyen végletes következtetést levonni veled kapcsolatban.
    Javaslom te se tedd…

    Ne gondold, hogy bánom hogy gyermekeim vannak.
    Egyrészt az élet szép, akkor is ha nehéz.
    Valamiért megszülettek és valami feladatuk van a földön akkor is ha esetleg az emberiség kipusztul.
    Másrészt nekem is feladat hogy amennyire tudom támogassam őket (nem ész nélküli majomszeretettel hanem segítve a törekvéseiket), és ez is egy tartást ad az embernek.

    Az hogy valamit tud az ember és annak tudatában éli az életét az nem jelenti azt hogy mindent beárnyékol az, és megkeseredett nyomorékká válik tőle.
    Gondolom tisztában vagy azzal hogy egyszer valamikor meg fogsz halni; megkeseredtél tőle? Beárnyékolja ez az életedet most?

    Akkor gondolom ezek alapján érted, hogy az hogy beszélünk a halálról/geddonról/klímaváltozásról/gazdaságiválságról/olajválságról nem jelenti azt hogy üres időnkben hamuszürkén ülünk fásultan a sarokban a halálfélelemtől.

    Megkockáztatom hogy azért feltételezel ilyesmit rólam, mert magad ezt tennéd, illetve ettől tartasz hogy nem tudnád elviselni ha igaz lenne. Ez a gyász tagadás fázisa.
    Ezért gyűjtöd célirányosan az ellenérveket akárhonnan, és ezért nem vagy hajlandó ezen vitázni csak mantraként ismételgetsz.

  58. 57: Képes voltál keresgélni, hogy Tibor bá’ orra alá dörgölhesd? 🙂

    Senkinek sem lexikon az agya, de Tibor bá’ még mindig több adatot tud fejből /és helyesen/, mint bármelyikünk. Persze, a tévedés joga őt is megilleti.

    „Egy-egy ilyen tévedés rohamosan képes ám rombolni az “én a tudományos konszenzust mondom” renomédat”
    Akkor rombolhatná, ha azt állítaná, hogy a Föld 6 ezer éves, mert Isten akkor teremtette. 😉

  59. 59: Olyan nagyon nem kellett keresgélni, mert az angol wikin külön szócikk van erről, ahol az első meghivatkozott link a U.S. Geological Survey oldala… Gondoltam a geológusok hitelesebbek, mint ha a wikit linkelem. 🙂
    Időnként én is érzem úgy, hogy jobban tudok valamilyen adatot, mint aki épp írt valamilyen értéket, de ilyenkor azért többnyire utánanézek, hogy ő vagy én tudom-e jól, mielőtt lehurrogom.
    (Persze többnyire én tudom jól. Ezt is jól tudtam. 😀 )
    De Tibor bá még akkor se fogadta el, hogy az általa „kijavított” 4,5 a helyes, amikor más is jelezte, hogy az az elfogadott érték.

  60. 57:

    Arról aztán végképp nem tehetek, ha csipetnyi humorérzéked sincs.
    Különben meghajtom a fejem a Föld 4.494.600.000 és 4.585.400.000 év közé eső kora előtt. csak azt tessék elárulni, hogy te ezt fejből köpted, vagy a Wiki egy kicsit besegített?

    60:
    Azért visszakeresve nem egészen ez jön le: „De Tibor bá még akkor se fogadta el…., ” Lefogadom, te volt az iskolában az, aki kívülről fújta az összes képletet, de egyetlen szöveges példát se tudott megoldani.

  61. 61: „te ezt fejből köpted, vagy a Wiki egy kicsit besegített?”
    A 4,5-ig fejből ment. A többit lelepleztem már a 60.-ban.
    (A Pi-t is csak 3,14-ig tudom fejből, de azért ez is sokkal jobb, mintha 2,14-nek hinném. Ha épp pontosabban kell, akkor utánanézek.)

    „Lefogadom, te volt az iskolában az, aki kívülről fújta az összes képletet, de egyetlen szöveges példát se tudott megoldani.”
    Tartom. Nyertem. Kérlek utald át, amennyit feltettél a fogadásra! 🙂

  62. 62:
    Látom, mindent szó szerint veszel.

    Különben a fogadást állja az ember. Tartás a pókerben van. Csak nem pókerezel?

    Én még a 159-re is emlékszem. Hmmmm, elég jó memória. Mit szólnál, ha kihívnálak önfényezési versenyre? 60-ban már elkezdted, a 3,14159-öt vedd folytatásnak. 😀

  63. A meleg lesz a legkisebb problémánk. Olyan szelek lesznek….

  64. 64 Gulo
    „Olyan szelek lesznek….”
    ?
    Valóban szél, szellő, orkán, ilyesmi, vagy valami egészen más eseményre gondolsz?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük