(492) Tibor bá’ blogja – Az elszúrt generáció

önarcképAz én generációm az, amelyiket még egészségesen neveltek a szülei és a körülmények. Ez az „egészséges” nevelés az adott körülmények miatt (Trianon, gazdasági világválság, világháború, vészkorszak, rákosi rémuralom) meglehetősen kemény, és emberformáló volt. Edzett, talpraesett, ellenálló, szívós egyedeket eredményezett. A ránk következő nemzedékek még egy ideig – legalább is részben – hozták a normát, a társadalmi tehetetlenség miatt, de amikor ezek a nemzedékek felnőttek a Kádár korszak delén és családot alapítottak úgy gondolták, hogy gyermekeiknek nem azt a sorsot osztják ki, mint amiben nekik volt osztályrészük. Sokszor erejükön felül teljesítettek, hogy az utódok mindent megkapjanak, ami csak lehetséges. Hajtott az apuka, hajtott az anyuka, ami belefért. A gyerek, a gyerekek megkaptak mindent, csak talán a szülői odafigyelésből nem eleget, hiszen az anyagi javak előállításához idő kellett, távol a  családi fészektől eltöltött idő.  A szülő, akit gyerekkorában mindenféle házimunkára befogtak, ettől megóvta saját gyermekét. Így esett, hogy az én becsléseim szerint a meglehetősen éles választóvonal valahol a ma élő 50 évesek körül van.  Csupa jóindulat és csupa jó szándék alakított ki egy önző, meglehetősen finnyás, ám roppant kényelmes, magának való generációt, akik már nem tartják fontosnak a családi kapcsolatot, csak annyiban, amennyiben hasznot húzhatnak belőle. A hab a tortára a fogyasztói társadalom megteremtése, ami az elcseszett generációt végképp kificamította. Pénzt akar, pénzt követel, örökölni akar, rátenni kezét a szülő, nagyszülő vagyonára. De nem csak a család nem jelent neki semmit, de a haza se. Külföldre megy dolgozni, és tovább követelőzik. Kötelességet nem ismer csak jogokat. Ezt megkönnyíti számára a szülök nagy valószínűséggel bekövetkező különélése. Csúnya, botrányos jelenetek, események, cselekedetek, amiket a drága jó mama, aki oly büszke fiacskájára,  gondosan elhallgat a külvilág elől, és csendben, magában szenved, mert azt hiszi, csak őt verte meg a sors egy ilyen gyerekkel. Közben kibúvókat keres, nem is olyan rossz gyerek az ő fiacskája, lám ez meg az meg amaz, amik aprócska kétségbeesett sikerélmények a summás lényeg mellett. Pedig, ha én mesélhetnék az ellopott, és eladott családi ékszerekről, a megvert nagymamáról, az átvett, de át nem adott nyugdíjról, a véget nem érő zsarolásokról, a meglovasított bankkártyákról, e titokban eladott ezüst étkészletről, a vissza nem fizetet „kölcsönökről”……. És ezzel, a társadalom gerincét képező generációval akar az ország átvészelni egy gazdasági és társadalmi összeomlást!

P.S. Az élet nem fehér és fekete. A cikk a nagy átlagról szól, ami alól számtalan egyedi kivétel fordul elő.

140 gondolat erről: „(492) Tibor bá’ blogja – Az elszúrt generáció

  1. A cikk számos kivételről szól és tendenciaszerűen sok igazság van benne. A nagy átlag még nem ilyen, de a világban minden szétzüllik, a család is, a társadalom egésze is.

  2. Tibor bá !
    Amiről írsz, az sajnos igaz, főleg a mai fiatalok körében. Teljesen más az értékrendjük, mint ami nekünk volt. Ill. helyesbítek, ami az én generációmnak volt.
    Te egy szörnyű korszakba születtél bele, és ahogy írod irtó kemény korszakokon mentél keresztül. Én ’60-as években jöttem a világra, és egyáltalán nincs elszállva az életvitelem, mint a mai tiniknek (tisztelet a kivételnek). Sajnos, amiről írsz, az egyre jobban terjed, köszönhetően a médiumokban nyomott millió reklámnak és a fiatalok szokásainak, egymást akarják túlszárnyalni, és még sok más szokás, ami terjed közöttük (extasy, amfetamin, meg egyebek).
    A felelősségvállalásról: én nem hiszem, h a mostani fiatalok végigcsinálnák azt, amit a TE generációd, vagy az enyém végigcsinált anno. Ők gazdag f@szit, pénzt, kényelmes életet, stb. szeretnének, talán 1 gyereket bevállalnak (de az se biztos, terjed a szingliség), szóval a kilátások elszomorítóak.
    És Tőled idéznék:
    „És ezzel, a társadalom gerincét képező generációval akar az ország átvészelni egy gazdasági és társadalmi összeomlást!”
    Nagyon korrekt megfogalmazás. 🙂

  3. „…az én becsléseim szerint a meglehetősen éles választóvonal valahol a ma élő 50 évesek körül van” (Tibor bá)
    Én 52 éves vagyok, a feleségem 50. Talán a hozzászólásom végére kiderül, hogy a nagy átlagot erősítjük, vagy a kevés kivételt („A cikk a nagy átlagról szól, ami alól számtalan egyedi kivétel fordul elő. „Tibor bá).
    Apám kisparaszti, Anyám szegényparaszti sorból származnak, tanyán nevelkedtek, tanyán kezdték 56-ban a közös életüket és én is tanyára születtem. Apám a Kádár-rendszerben mint kisiparos (kovács) úgy állt ellent a kollektivizálásnak, mint megmaradt szálfa az erdőírtás közepén a szélviharnak és ezen fenyegetettség közepette nevelt embert belőlem és öcsémből, mint „széles tenyerű fejenagy”! Szó szerint ott kellett tanulnunk a műhelyben – amíg melegedett a vas, addig lehetett a másnapi iskolai számonkérésre készülni a műhely sarkában. Amikor felsőbb tagozatba léptem, azon a szeptember eleji napon az évnyitó után rövidre vágott nyelű ráverőkalapáccsal várt az én Apám otthon. Az is igaz, hogy amikor ötös érdemjegyet kaptam, egy forint volt érte a fizetség – perselymalacba gyűjtöttem. 18 éves koromig egyszer voltunk családi nyaraláson, akkor is a Skoda Kombi-ban aludtunk a Balaton partján. Az otthoni életfilozófia lényege: megmaradni függetlennek, önellátásra berendezkedni, magas kerítés mögött biztonságban lenni, búza legyen a padláson, hízó az ólban, a műhelyben legyen meg minden szükséges eszköz az „eladható” szolgáltatások viteléhez (a kovácseszközökön túl hegesztő, esztergapad, fúrógép, stb.). A magunk építette góréban a csöveskukorica alatt több hektónyi saját készítésű bort, az udvaron földbe ásott edényekben magunk párolta pálinkát rejtegettünk a fináncok elöl. Ha bort kellett fejteni, cefrét kellett kifőzni, azt csak éjszaka, csöndben, a szomszédoktól is tartva tettük – másnap hajtottam az újabb ötösökért…Apám kovácsnak szánt – aztán nehezen megszánt, így gimnáziumba járhattam. Hálából megdolgoztam négy év alatt a „kitűnő tanuló érdemérem”-ért, majd ún. műszaki értelmiségi lettem. A kezdő fizetésem olyan alacsony volt, hogy a mérnöki munkámmal párhuzamosan – a rugalmas munkaidő adta lehetőségeket kihasználva (minden héten péntek délelőtt tíz órára teljesítettem a heti munkaidőt) hétvégeken tanyán dolgoztam, mint mezőgazdasági bérmunkás. Amikor a gmk-ás korszak beköszöntött, az alvást is megvontam magamtól, ha úgy alakult – be kellett bizonyítanom Apámnak, hogy diplomásként is viszem annyira, mint a parasztnak maradt unokaterstvéreim. Talán most érem utol őket, illetve most szegényednek vissza az én szintemre, ahogy a hazai mezőgazdaság (is) végképp ellehetetlenül.
    A feleségemmel földiek vagyunk, Apósom Apámnál patkoltatta a lovait a tsz-szervezések előtt. Aztán Apósom olajmunkás lett, beosztott ember, aki a hierarchiában mindig alul maradt – bele is betegedett, viszonylag fiatalon halt meg – követte a még fiatalabb korában elhunyt Anyósomat, aki szintén a szocializmus nagy építésébe rokkant bele. De a lányukat még el tudták indítani az orvosi pálya irányába – egyetemista volt, amikor összeházasodtunk. Első gyermekünket szigorló orvosként szülte, akivel én maradtam gyed-en kényszerből (az országban talán másodikként). Most ez a lánykánk rezidens orvos a klinikán, a huga pedig másodéves orvostanhallgató. Talán a kisebb lányunkra vonatkozóan igaz, hogy nem szokott a kétkezi munkához, önellátásra nem készítettük föl – de magas szinten teljesít, van benne kitartás, szorgalom, küzdeni akarás.
    Én úgy érzem, hogy amikor eljön a soha véget nem érő „hét szűk esztendő”, az én családomban lesz még élni akarás, ösztön és némi emlékszinten megmaradt hozzáértés is az önellátáshoz (elég nagy telken építettem, van gyümölcsösöm és bevetni való kerti területem, felkészültem üzemanyaggal és áramfejlesztővel, fúrt kúttal, kézi szerszámokkal, tűzifával, stb.).
    Az irodalom iránti fogékonyságom (versírás) a civilizáció pusztulásának korai megérzéséből ered, a HAARP-mánia pedig annak a felismerése, hogy a nagy összeomlást egy szűk világelit sietteti, mert abban bízik, hogyha irányíthatja, több esélye marad a túlélésre.

  4. Kedves kollégák!
    a cikk nagyon jó, az eddigi hozzászólások is teljesen fedik a valóságot.
    DE!!!!!
    Hogyan tovább??? Siránkozzunk? Aljazzuk a másikat, hogy bezzeg a te gyereked is…??? stbstb.
    Magyarul mit tesztek TI azért, hogy az új generáció JOBB legyen?
    Mi például a saját gyermekünkért a következőket tesszük (most 1 éves): nem használunk babakocsit (csak délutáni alvás), hanem születésétől kezdve hordozzuk. Minden tevékenységünkben ott van, mindent lát, hall és mostmár csinál is (pl. mosogat, törölgeti az asztalt, adogatja a fát a begyújtáshoz, velünk együtt húzgálja a füvet a kertészkedésnél stbstb). Megbízunk az ösztöneiben, pl. etetésnél ami jól esik neki azt eszi. És mindig más esik neki jól, természetesen mindig az, amire nem is számítunk stbstb.
    A mai gyerekek véleményem szerint azért is vonják ki magukat pl. a háztartási munkákból, mert amikor meg akarták próbálni kicsiként, akkor elzavarták őket, mert te még kicsi vagy, és piszkos lesz a ruhád. Nem tudom, érzitek-e az ellentmondást? Amikor akarta csinálni nem engedtük, amikor meg már nem akarja, akkor rákényszerítjük. 🙂
    Ezen kívül kertészeti oktatásokat szervezünk, ahová a gimnazistáktól kezdve a nyugdijasokig sokan jönnek – mindig mások, sok emberhez eljut a dolog.
    Nem tudom hallottatok-e az Anasztázia könyvsorozatról? Csodálatos olvasmány, családi birtokokat javasol kialakítani a megélhetés és emberi boldog életmód biztosítása érdekében. Persze ezen kívül EZERNYI nagyon elgondolkodtató üzenete van. Ebben is ügyködünk, szerveződik már a csapat, akikkel lehet hogy egyszer kialakítunk egy családi települést.

    Na, egy szónak is száz a vége: szóval mit tesztek ti azért, hogy az új generáció JOBB legyen?

  5. 4: Kedves Statikus! Jó volt olvasni, amit kiírtál magadból. Hogy a választóvonal melyik oldalán állsz, ahhoz nem fér kétség. de ugye azzal kezdtem, hogy „társadalmi tehetetlenség”. Ez családonként változott és a Fővárostól távolodva egyre nagyobb volt. Éppen ezért még ma is akad olyan család, ahol a nevelés tradicionális, csak ezek száma egyre kisebb. Nem akarom falra festeni az ördögöt, de megjósolom neked, hogy a (leendő) unokád nevelésével nem leszel maradéktalanul elégedett.

    5: Sokan sokféle dologgal próbálkoztunk, és ma is próbálkoznak. Addig nincs is baj, amíg a gyerek (gyerekek) nem érik el a kamaszkort, de onnantól kezdve nem csak te nevelsz, hanem az egész társadalom és az egész korosztály. Akkor jönnek majd a problémák.

  6. 6:
    Való igaz, a kamaszkorról nekem is élénk emlékeim vannak.
    Azonban ha a gyerek stabil háttérrel érkezik, és a szülei bizalommal fogadják a problémáival, akkor a kamaszkort is komolyabb károsodások nélkül át tudja „vészelni”.
    Gondolom én. De majd meglátjuk 🙂 addig van még vagy 10-12 évünk…

  7. 6: mire az unoka beszélni kezd, a „nagy a jólét” kora csak a tőle idősebbek elsiránkozott legendája lesz…

  8. Jaj Gedeon, vazze…uncsi. Lélegzetvételnyi időt adj.

  9. 8 & 10: Igen, Gedeon tudjuk. Holnapután meg fogunk dögleni, de holnapig úgy kell élnünk, mintha sose halnánk meg, mert mindig is így éltünk, és azzal semmire se megyünk, ha naponta felhívod a figyelmünket, hogy holnapután megdöglünk, mert TUDJUK.

  10. “És ezzel, a társadalom gerincét képező generációval akar az ország átvészelni egy gazdasági és társadalmi összeomlást!”

    Evvel a korosztályal nem fog ebből a korosztálybol vajmi kevesen maradnak meg egy összeomláskor egyszerűen nem fogják tulélni meghalnak Prédák lesznek feláldozhato szerencsétlenek akik talán önként bujnak a hurokba…
    De mindenkinek nem is kell tűlélni TAIGETOSZ UJRAVÁRJA AZ ÉLETKÉPTELEN EGYEDEKET….

  11. Apám a nehéz fizikai munka következtében meglehetősen fiatalon szorult gyógykezelésre: Kakasszékre került (Hódmezővásárhely és Orosháza között fekszik), az ottani mozgásszervi nyavalyákat kezelő szanatóriumba. Egész életében fájt a gerince – de soha nem tört meg! Talán egy kis tartást én is örököltem tőle: amikor a 80-as évek elején Lengyelországban a gdanski hajógyári munkások fityiszt mutattak a Kreml-nek, szolidaritásból az én (építész) évfolyamom a BME-n egységesen kilépett a KISZ-ből. Bőrkabátos belügyisek szagot kaptak, hát én is megtudhattam, milyen végzős egyetemistaként hivatásos államvédelmisek kérdéseire válaszolni a Bercsényi Kollégium igazgatói irodájában – pedig csak „székely himnusz”-oztam és „ruszkik haza” vágyamnak adtam hangot egy-két társas összejövetelen – később tudtam meg, hogy az építész maga is lehet tégla… (a diplomavédés meg lehet keresztre feszítés). Aztán már diplomás mérnökként éppen pénzkereső emberré lettem, mikor másodszor is berukkoltattak katonának. Nehezen viseltem, de annál is nehezebben a változni, megszűnni nem akaró „szocializmus-erölködést”. Újabb nótázás és „felforgató” versek írása miatt a katonai elhárítás látókörébe kerültem. Jutalomból megtapasztalhattam, milyen a kalocsai forradalmi ezred laktanyájában a katonaélet. Mivel nehezen idomultam az elvárásokhoz, a leszerelés előtt egy héttel bejelentették, hogy igényt tartanak a „továbbszolgálatomra” – a váci kőbányában (mint kiderült, „csak” lelki megtörés volt a cél). Hát, azt a hetet nem kívánom senkinek! Azóta is zab-szindrómám van, ha Vácról hallok valamit – pedig egyik évfolyamtársam városi főépítész lett ott.
    Ezt a kiegészítést csak azért tettem az előbbi hozzászólásomat folytatva, hogy a lelki-tudati kitartásról is példálózzak a mai 50 év körüliek védelmében. Persze, akik engem annak idején többször is feljelentettek, mint III/”akármik”, velem egyidősek voltak, vagyis ők is az 50-esek táborát gyarapítják (szerintem most is erjesztik).

  12. A belső tartás a lényeg, a fiatalkorú ha ezt a „programot” megkapja, akkor fel van készítve az életre. Ami most folyik, az a lelki pusztítás a tv, stb stb az a lelki tartás ellen hat, ez viszont „pogrom”, ha ezt a fiatalkorú megkapja, akkor sóhajtozhat a szülő…
    Az, hogy ez most tervszerű vagy nem, mindegy. Ezt kell átlátni és így kell nevelni, leginkább példamutatással mert a gyerekben csak az ragad meg mert az hiteles.

  13. A magam részéről a választóvonal rossz oldalán vagyok. Fiatal koromban könnyen jöttek az eredmények, most meg már, amikor küzdeni kéne, rá kell jönnöm, hogy semmi akaraterőm, hogy befejezzem a dolgokat, amikbe belefogok. Mindenesetre megpróbálom kitalálni, hogy mit kezdhetnék magammal, hogy a jövőben ne akarjam leköpni a tükröt 🙂

  14. Tapasztalatból írom, hogy létezik az az önmagát erősítő mechanizmus, hogy ha a párok között nincs bizalom, összetartás, szeretet, illetve világlátásbeli problémák vannak, akkor az nehéz családi helyzetet tud szülni, ha ez esetben még nem tehetősek annyira és nincs sok lehetőség a kitörésre.
    Igaz a kitartás is kevés a fiatalabbak részéről, meg a kényelmet előbbre tartják, és azt hiszik az anyagiakkal ki tudják váltani azt a sok törődést amelyet igényelnek egy gyerek. Nekem testvéreim vannak és az anyukám, olyan lelkű, hogy mindent megteremt, de nem érti az a fontos dolgot, hogy törődni kell vele azon kívűl, hogy, ruháztatja, eteti, megfürdeti. A Tv őt is és mindenkit rajtam kívűl hamarabb lefoglalja, engem meg a Pc meg ,mindenki máshonnan tanul, de egymástól kellene. Szörnyű nézni, magamat bitorlom azzal hogy segítenem kéne rajtuk, hogy boldogabbak lehessenek, de sajna még magamat sem nagyon tudom rávenni ezekre a dolgokra. Konkrétan ilyenekre gondolok,mint hogy többet játsszak a testvéreimmel, nevetgéljünk, házimunkát csinálgassunk. De annyira elvagyunk foglalva a saját problémáinkkal amik nem is kicsik, hogy eltartsuk őket hogy erre már se türelem sem kitartás nem marad, pedig kellene. Sokat lógok ezen a honlapon, így ha kevesebbet leszek az azt jelenti, hogy változás lett 🙂
    Nálunk is sokszor úgy van, hogy a testvéreim már szinte sírva könyörögnek, hogy segíthessenek, de anyukám meg a mostohám hajthatatlanok és elhajkurásszák őket, hogy menjenek játszani, na ez az amin mihamarabb változtatni kell. 🙂
    Endy voltam

  15. 12. Valóban az a baj, hogy egy túlbiztosított társadalomban élünk.A mindenáron túlélés valójában életidegen.Elszakadtunk a természettől. A természetes szelekció nem működik. Nem hisszük el, pedig valójában egy luxusbörtönt építettünk, s jókat szórakozunk benne, amíg adnak enni.Az, hogy gyerekeink közgazdászok, ügyvédek, orvos?-gyógyszerügynökök, de ha meg kellene az országúton szerelni egy autót, belegebednének.Vagy ha sétálnának a mezőn, nem tudják, melyik növény, gomba ehető stb.
    „A puding próbája az evés.” A bajban meglátjuk, kiből mi jön elő.
    Lehet a természetes szelekciót ideig óráig (Földet kiraboló ásványkincsekkel) kordában tartani, de már ne sokáig. És a mai fiatalok pont a lényeget nem tanulták meg – együttélni a természettel, vele jóban lenni, mert belőle élnek – és nem a tesco pultjairól.Ez lenne a túlélés egyetlen útja. Az meg, hogy honnan jöttünk, és hová tartunk, arról meg már lekésett ez a nemzedék a nagy felzabálás közben, hogy kiderítse.

  16. 16: A honlapról csak a posztokat olvasd el és ne „lógj” a kommenteeken, mert ahhoz tényleg sok idő kell.

    17: Szíven üt ez a mondat: „ha meg kellene az országúton szerelni egy autót, belegebednének” Tényleg, a mai generáciő erre már képtelen? A helyzet roszabb, mint gondoltam.

  17. 18. Na persze, a „szerelésen” kerékcserét értek.Már ehhez is nagy erőfeszítés kell, és közben piszkos lesz a kéz. 🙂

  18. 18 Tiborbá! Megnézném hogyan szerelsz meg egy közvetlen befecskendezésű komon-real vagy mi rendszerű motort mert a trabantomon még én is tudtam gyertyát cserélni vagy visszanyomni a benzincsövet ha látszólag elfogyott az üzemanyag de baszott benzinszag volt mégis! Ezeken már a csapágycsere is kerékagycserét jelent kompletten mert így van kitalálva (pl.5-ös golf) csapágy 10 ezer lenne, kerékagy 55 ezer, ez nem generációs probléma, hacsak nem az autógyártók gyerekeire gondolsz vagy arra, hogy részvényeseknek nem volt gyerekszobájuk… :-))))))))
    (de Tiborbának: 🙂 🙂 🙂 🙂 )

  19. 19: A kisPolszkival Németországban jártam 1991 tavaszán. A főtengely végére ékelt szíjtárcsa agya megrepedt és ömlöt a kartelből az olaj. Megszálltam egy magyarnál, a legközelebbi szervizben megrendelték Torinóból a tárcsát, ami légi úton másnap megérkezett, én pedig beszereltem a helyére. megusztam az egészet 100 DM-ből.

    20: Lenin elvtárs azt mondta, ami nem megy, azt nem kell erőltetni. De, ami megy, azt meg kell tanulni 😀 . Ugye, nem állítod, hogy a 2010-es járatú kocsikat a szervíz nem szereli? mert, ha szerteli, akkor én is.

  20. Na jó, megadom magam, de lovat csutakolni tényleg nem lesz nehéz megszokni 🙂

  21. Amikor még autószerelőként dolgoztam, jópár autót láttam bejönni a szervízbe „legyalogolt” gumival.Ma már jön a „sárga angyal”, van mobil, semmi gond. Nade meddig ?

  22. 18:
    Nemtudom, de valószínűleg ez lesz a dolog kulcsa! Mert ha eljön az „éhezés” kora akkor azon fog múlni, hogy a népek az uccára vagy a földekre mennek-e!
    Nekem az a véleményem, hogy az uccára! Egyrészt nincs a népnek már földje, másrészt sokkal egyszerűbb! Harmadrészt azzal beismernénk hogy nincs tovább!

  23. Többnyire egyetértek Tibor bá’, de hidd el, valóban több előnyét látom, látjuk nagyon sokan még elviselni a multikultit egy bizonyos ideig, mint otthon CHF-ben, vagy bármi más valutában irdatlan adósságokba verni magunkat, „csak” azért, hogy emberhez méltó körülményeket teremtsünk magunknak. Nagyon sokunkat a kényszer visz erre a pályára, ha belegondolsz, hogy 30 akárhány évesen felveszel x milliót, mert nincs segítséged sehonnan ( nem mindenki olyan szerencsés, mint a Te gyerekeid), magadnak kell kitalálni mindent, s azt fizetned kellene nem tudom, hány évig, hál’Istennek nem vagyok járatos a hitelekben, ez egyenlő az öngyilkossággal, köszönöm inkább ismerkedem más kultúrákkal. S áruld el nekem Te anno miért hagytad el az országot?

  24. 24:
    nem igaz, hogy nincs a népnek földje.
    A vidékieknek igenis van valamennyi. Az hogy a PESTIEKNEK nincs, az egy dolog!! Mondhatnám azt is ki nem sz@rja le?!?
    Itt a környékünkön pl. a kerteket már ingyen is odaadnák bérbe az öregasszonyok, csak csinálja valaki.
    A régi motorosokon kivül mégse csinálja senki se.
    Még.
    Szerintem ebben a témában rövidesen fellendülés várható.

    Úgyhogy föld igenis van, csak ideje nincs rá sokaknak. Vagy inkább nem szakítanak rá, mer nézik győzikét meg a feketepákót meg a valóvilágot.
    Pedig a való világ odakint van 🙂

    Hogy észrevedd a VALÓ VILÁGOT azzal kezdődik, hogy kiviszed még a TELKEDRŐL IS a TV-t! Jönnek a lomtalanitások, pont időszerű.

  25. 25:
    Fordított sorrendben. Azért „hagytam el az országot” mert 25 év után volt rá lehetőség, és 23 évesen van ott az ideje, hogy a férfiember világot lásson, tapasztalatot gyűjtsön. De én nem „hagytam el” a hazámat, mert azzal az elhatározással mentem el, hogy amint lehet visszatérek. És amikor megérkeztem mindenki azt mondta, hogy hülye vagyok. — Más kultúrákkal ismerkedhetsz, de magadévá nem fogod tenni soha, legfeljebb bebeszéled magadnak. „Aki hazát cserél, annak szívet is cserélni kell” ahá, csakhogy a szív nem szerelhető ki-be. Hidd el nekem, amíg nem késő, emigrációban senki se lehet boldog. Gazdag igen, befutott igen, híres ige, de boldog soha. Ha pedig ott születik és nevelkedik a gyereked, akkor kész a tragédia, mert soha nem fogjátok egymást megérteni. — Az 50-es, 60-as, 70-es években sokkal kilátástalanabb volt „emberhez méltó körülményeket” teremteni. A 40-en, 50-en évesek jutottak először panelhez, ami a mai sztenderd szerint nem „emberhez méltó”. És az emberek boldogabbak voltak, mint most. Nem volt ennyi öngyilkosság, és az a korosztály „visszasírja” azokat az időket. De ha te úgy gondolod, hogy a boldogság kulcsa egy 25 milliós lakás egy „lakóparkban” akkor már rég meg vagy fertőzve, legfeljebb nem tudsz róla.

    26:
    Ím igyen szóla GErgo, és jól szóla.

  26. Légyszíves világosítsatok fel, mire is kellett (volva) a gyerekeimet nevelni?
    Arra a korra (éra), amikor én éltem, vagy arra, amiben ők élnek.

  27. 28:
    Ma 10 középiskolás diákból 7 drogozik, tehát a többség. A mai éra többek között a drogozásról (is) szól. Igen, ha a gyereked nem dorogzik, akkor a többség kiközösíti. Igazol ez téged abban, hogy a gyderekeid drogozását ne ellenezd?

  28. 27:
    Miért, Tibor bá, talán túl kemény voltam? 🙂
    sajnos csak az igazat szóltam.

  29. 30: Én úgy értelmezem az írásomat, hogy messszemenően egyetértek vele.

  30. 27: Én sem emigrációban élek, azért bírom relatív jól a sok kultúrát magam körül, mert tudom, hogy nem az előttem álló 50 év szól erről. Nem említettem egy szóval sem, hogy bármelyiket is magamévá akarom tenni, de tényleg érdekelnek, mert érdekel maga az ember, legyen az bármilyen is.
    Tibor bá’ vidéki viszonylatban nem kell feltétlenül (bár természetesen lehet) 25 milla hál’ Istennek, hogy véghezvigyél egy házfelújítást, elég a harmada, ha nem egy roncsot hagytál otthon, s egyáltalán nem álmom egyetlen lakópark sem, egész más terveim vannak otthon, de legalább még 2 évig késleltesd az armageddont légy szíves. A gyerekemet nagy valószínűséggel nem fogom külföldön nevelni, mert sajnos vagy talán nem is annyira sajnos, már magam sem tudom, eddig még nem akar erre a világra kéredzkedni.
    28: Szerintem elég, ha tisztességes, reálisan gondolkodó embernek neveled őket, meg fogják állni a helyüket bárhol, hidd el. Az előttünk álló időkre 100%-os biztonságot és receptet nem tudsz úgy sem adni.

  31. 28. nem kell őket korra nevelni hanem egy minden korban biztos alapot nyujtó helyes magatartást kell hogy lássanak tőled akkor maguk elvégzik a többit. A vadhajtásokat meg le kell vágni. Mint a gyümölcsfa metszésnél.

  32. 32: Szóval szerinted Southampton nem emigráció? Legfelejebb nem végleges!

  33. Azér’ egy tényleges világméretű összeomlás idején még mindig nagyobb esélye lesz túl élni egy 20-30 évesnek mint egy 60-70 évesnek, mert azért a mai fiatalok közül se drogozik mindenki. Sőt vannak köztünk elég szívós és talpraesett egyedek is, ami a legtöbb esetben nem is neveltetés hanem genetika kérdése. Persze elkényeztetve lenni az nem jó….

  34. 34: Manchester, de nincs jelentősége. Szerintem az nem emigráció, ha én akkor megyek haza, amikor akarok, anélkül, hogy politikailag bárminemű bántódásom essék. Emigráció az, ha Te sohasem vagy meghatározott ideig nem térhetsz vissza a hazádba.

  35. Én is kiirhatom magam?Tibor bá?

    Sajnos ezek a dolgok nekem nagyon fájnak.Amit Te is irtál,és amit a hozzá szólásokból kiolvastam.Nagyon fáj.Lelkileg.A csontomig hat.Na nem azért mert nem igaz, csak engem másra emlékeztetnek.
    Először is valóban a e generációd felépitette az országot.De hová lett az ország amit felépítettetek?Nem nekünk építettétek??
    Most is kellene egy ilyen generáció,hogy megint felépitse az országot?De kinek?De most nincs ilyen generáció.Úgy ahogy mondod.
    Csodálkozol?

    Szóval nekem azért fáj,mert engem anyám egyedül nevelt,mert elváltak.Pincérnő volt,éjjel nappal dolgozott.Nem volt rám ideje,ahogy Tibor bá is írtad.Aztán apámnak lett felesége és attól 3 gyerek.Ez egészen addig még férjhez mentem nem is jelentett gondot,de aztán ..Mert el voltunk addig
    .Igaz nem szerette volna ha tovább tanulok,mert akkor tovább kellett volna fizetnie.Nem is tanultam.Férjhez mentem.És jól tettem szerintem.Na onnantól aztán mindenki csak taposott lefelé.A férjem nagynénje meg nagybácsija segitett nekünk,a maguk módján akiknek nem volt gyerekük.Nagyon sok mindent meg kellett tanulnunk az életben.Legfőképpen az emberek aljasságát.És ráadásul nem csak az emberek nyomtak minket lefelé,hanem a rokonság is.Ott rugtak ahol tudtak.De kitanultam saját erővel,és nevelem a gyerekem ,és most jelenleg nincs csak irigyem,és ez azt jelenti számomra hogy valamit nagyon jól csinálok.Nagyon sokmindent meg kellett tanulnom,az életben,de most azt mondom megérte.Anyám meghalt 11 éve.Utánna még a nevelőapám is elvitte a lakásom amit anyám után örököltem.Pár fillért fizetett érte,de nem érdekelt,csak szabaduljunk egymástól.De az isten nem ver bottal.Németországból munkából haza felé jövet kocsival felborult. A mellette ülő barátja meghalt,őt pedig börtönbe zárták 5 évre.Mindenki megkapja amit megérdemel előbb utóbb..Aztán a későbbi felesége hivogatott telefonon hogy hol a férje pénze mert 20 évig Németországban dolgozott.Azt hitte hogy én az ő pénzéből épitkezek.Na ugy elzavartam hogy csak ugy nyekkent.
    Megtanultam magam megvédeni,kiállni az érdekeimért,mert nem volt aki ezt megtegye.Sok tanulópénzt fizettem ,de mára eljutottam odáig.
    A gyerekemmel ugy vagyok,hogy megbeszélgetünk mindent.Én amondó vagyok,hogy angolul perfect tudjon,és az elektronikához perfect értsen.Ez a kérésem vele szemben.És ezt ő is tudja.Jó tanuló,és megérti mi folyik körülötte.
    Konzolra fog programozni játékot.Ezt szeretné.Hogy mit hoz a jövő?Azt sosem tudni.De már most felkészitem arra hogy milyenek az emberek..
    És az hogy kint dolgozunk,Olaszországban,nekem azért sikerélmény Tibor bá,mert apámnak szerettem volna megmutatni,hogy egyedül is boldogulok az életben,nem kellett az ő segitsége,és hiába favorizálta a gyerekeit,egy sem jutott el odáig ahova én,sem tanulásban sem tudásban,sem holmiban,sem munkában,hiába segitette őket a maga módján.És ez nekem valahol legbelül fáj,hogy én nem kaphattam az ő szeretetéből..De megmutattam neki hogy nem is kellett.És ezt könnyel irom a szememben,mert ez fáj.Könyörtelenül fáj..De már nem érdekel..

    Elnézést a kitérőért..

  36. 37: Ez nem off, emberi sorsok. Örülök annak, hogy az én őszinteségem arra inspirál titeket, hogy sorra megnyiljatok. A közbeszéd szerint ez az ország a jéghátán is megél. Ez igaz, de a jégháta valójában egymás háta. A hatalmas többség élősködik a barátokon, rokonokon, munkatársakon. Ez a magyar módi, de aki él vele, sok öröme nincs benne. Mi meg megtanultuk, hogyan védekezzünk ellene.

  37. Én is örülök statikus írásának,és persze a többiekének is..
    Szerintem igy jobban megismerni egymást,és egymás gondolatait,hogy különböző helyzetekben ki mért ugy látja a dolgokat ahogy éppen látja.Így már jobban megérteni egymást,szerintem…

  38. Üdvözöllek benneteket, ígéretemhez híven tájékoztatlak, hogy a Genfi kiállításon aranyéremmel díjazták a mágneses kütyümet. Minden túlzás nélkül állíthatom, hogy a kis méretű stand ellenére az egyik leglátogatottabb és legnépszerűbb találmány volt. Sajnálatos módon az egyetlen magyar találmány amely idén Magyarországot képviselte.Én kitűztem a lobogót és senkinek sem kellett szégyenkeznie miatta.Néhány napon belül elérhetőek lesznek a felvételek a bemutatóról.
    Üdv.Á.

  39. 39. melike00
    Amint soraid olvastam, úgy éreztem, hogy egy barátságos kis tábortűznél ülünk, esti félhomályban, ahol már nem látni annyira a társak szemét és arcát, ahol a pattogó tűz muzsikája mellett – persze egy kis borocska jótékony közbenjárására – sorban szót kapunk és elmondhatjuk mindenkinek azt, amit máskor senkinek sem…

  40. A cikk nem tetszik:Nagyon bezzeg az én időmben keletű.Az ilyen soha nem jött be,szűk látókör lássuk be.A külföldön élés,dolgozás pedig itt szintén össze lett montírozva egy kreált agyszüleménnyel.Logikailag nem azonos dolgokat mosunk össze ez nagyon gáz.Ilyet I.Viktor és hasonszőrűektől vár az ember.

  41. 41!
    És statikus vannak dolgok,nézetek,vélemények, amiben nem értünk egyet itt mindannyian,vagy bárhol nem csak itt,de az lenne a lényeg pont, hogy akkor sem engedjük el egymás kezét..

    40!
    Mondtam Árpád hogy cuki muki vagy.. 😉
    Akkor nem igazolatlanul hiányoztál?.. 🙂

  42. Árpád,
    Fogadd őszinte gratulációmat!
    H.Cs.

  43. 40: Szép eredmény! Remélem anyagilag is sikeres.

  44. Én is gratulálok, Árpád!

    Abszolúte egyetértek a poszt fő témájával, bár azért megjegyezném, hogy már az ókori görögök idejében is ez volt a helyzet, az akkori idős generáció is folyamatosan arról írt, beszélt, hogy a fiatalok milyen erkölcstelen, szemétre való banda. Szóval ez a jelenség alighanem egyidős az emberiséggel.

    De ide egy pár gondolat…

    Nem mintha mentegetni akarnám a mai generációt, de be kell látni: nem ők (vagy inkább nem mi, én 1981-ben születtem, tehát végül is én is ide tartozom) az igazán diszfunkcionális generáció. Mikor is lendültünk át a kritikus ponton (point of no return)? Valamikor a 70-es évek elején, kb. 1970-ben. A Limits to Growth ugye 1971-es. Már akkor tudni lehetett, hogy a világ a jelenlegi berendezkedésben nem működik! Akik akkor életük javát élték, voltak mondjuk 20-30-40 évesek, vagyis születtek 1930-1940-1950 körül. NEKIK még lett volna lehetőségük változtatni! De nem tették meg. El sem hitték, hogy bármi is rosszul menne. A Baby boomer generáció az USA-ban ill. a Ratkó-korszak gyerekei Magyarországon egy még működő gazdasági-energetikai rendszerbe születtek bele, aminek az eredményeit, előnyeit egyszerűen felélték. A mostani generációra már csak egy diszfunkcionális világ és a véget nem érő problémák meg a szemét maradt. Csodálkozunk, ha ez a generáció maga is diszfunkcionális és szemétre való?

    Más kérdés, hogy pontosan emiatt ennek a generációnak most már nincs választása: vagy megoldja valahogy a problémáit, vagy egyszerűen megdöglik. Nyilvánvalóan nincsenek meg a képességeink az előbbire, tehát az egyetlen logikus lehetőség a második: meg fogunk dögleni. De azt továbbra is fenntartom, hogy nem a mostani az elsősorban diszfunkcionális generáció.

  45. Apropó, Árpád, a találmányoddal lehet valahogyan áramot fejleszteni? Ha igen, hogyan?

  46. 46: Ne kenjük el a dolgokat! Az egyedi német állampolgár nem tehet arról, hogy Hitler eltüzelte a zsidókat. Az egyedi magyar állampolgár nem tehet arról, hogy Horthy belépett a műsodik világháborúba, és nem tudta volna megakadályozni, csak úgy mint Kádár negatív lépéseit. Viszont a mai generáció egyedei saját döntésük alapján nézik a fekete pákót és tömik magukba a különböző drogokat, vagy akárcsak vesznek fel CHF hiteleket. A másfél millió, szarba került adós helyett nem a miniszterelnök döntött megkérdetzésük nélkül, hanem saját maguk. Ez a görög (agyon idézett) példa egy kolosszális mellébeszélés. Léteznek objektív összemérhető tételek, amit nem kell összekeverni a szubjektív érzettel.

  47. 48: Tévedsz, Pákó és a felelőtlen hitelek felvételének lehetősége is a társadalom elitjétől származik, a kisember ugyanúgy sodródik az árral, mint korábban.
    A hitelezés e gyakorlata az USÁ-ból indult, hozzánk onnan jött, ott pedig előbb sokéves lobbizás előzte meg a törvényhozásban az uzsoráskörök részéről, hogy töröljék el a nagy világválság után hozott pénzügyi szabályozásokat, hogy „deregulálják” a mpénzpiacokat.
    Pákó ugyanúgy része egy trendnek, hogy a világelit e kezébe kaparintott tudatiparon keresztül évszázadok óta tudatosan zülleszti a köznépet, a pornó-sátánista zene-valóságsó stb. vonalon. Hogy csürhét csináljon a jónépből.
    Tehát itt is elég kicsi az egyén felelőssége, bár nem nulla. Nem kötelező bunkónak lenni, de a nagya számok törvénye alapján a többségből az lett, mert a globális elit így akarta.

  48. 48!
    De sajnos nem eleget tüzelt,és nem azokat akiket éppen kellett volna.
    Na szóval,anno az OTP És a magyar szövetkezetek bankok nem adtak kölcsönt .(Én is igy jártam.)Hogy miért?Talán mert nem tudták volna vissza fizetni az emberek,mint ahogy most sem tudják a svájcisat fizetni.(ha nem emelkedtek volna a törlesztők akkor sem tudnák fizetni sokáig)Vagy teljesen mindegy mért nem adtak.Lényeg hogy nem adtak..De a miniszterelnök megakadályozhatta volna hogy idegen bankok bejöjjenek és felvegyen mindenki boldog boldogtalan hitelt.De ugye őszintén még egy politikus sem állt ki a porondra.Nem is ez a feladata…A miniszterelnök minek van ott?És egyáltalán minek vannak ott ezek?Amit ott csinálnak,ahhoz nem 5 diploma,de 2 osztály is elég lenne..Mert ugyis azt kell csinálni amit mondanak.Származás ide vagy oda..
    Sajnos a média is nagy hibás.Szándékosan félreviszik az embert.És aki nem tud eligazodni,nem tud gondolkodni,az rögtön csapdába esik..De ez élteti őket..

  49. 48: Ismétlem: alapvetően egyetértek veled. A mostani generáció értékrendje, gondolkodása, képességei nem teszik lehetővé, hogy bármit is megoldjanak a világ problémáiból. Pontosan ezért fognak szívni.

    DE, az egyedi német állampolgár valóban nem tehetett Hitlerről, de a németek MINT KOLLEKTÍVA már igen. Kb. fél éve élek Németországban, és bizton állíthatom: a németek SEMMIT nem változtak. A mai napig bármikor szívesen ugranának be egy harmadik világháborúba, Németországban a bevándorló másorendű állampolgár, teljesen mindegy, honnan jött vagy mit tud felmutatni, vagy mennyire értékes tagja a német társadalomnak. Minket a feleségemmel pl. 5 boltból 2-ben, 3-ban egyszerűen nem szolgálnak ki, pedig érthetően, választékosan tudunk németül beszélni, mindent megértünk, fehérek vagyunk, és mind a ketten diplomásak, mind a ketten dolgozunk, és elégedettek velünk a főnökeink a munkahelyünkön. Adót fizetünk, nem veszünk fel semmilyen állami támogatást, sőt, én dolgoztam itt 3 hónapig 0 pénzért, csak hogy munkaengedélyt kaphassak EU polgárként. Kb. 20.000 eurót raktam bele a német gazdaságba az indulásnál úgy, hogy 0 bevételem volt, és a mai napig mínuszban vagyok, mert ide jöttem.

    Ilyen alapon egyébként mondhatnánk azt is, hogy nem az egyedi magyar állampolgár tehet arról, hogy Pákóval van tele a tévé, hogy ma egy személyi igazolvánnyal már hitelt kapsz CHF alapon vagy hogy minden általános iskola sarkán van egy díler. A kérdés mindig az: mennyiben predesztinál a környezet, illetve mennyiben képesek az egyes egyedek befolyásolni a környezetüket?

    Soha életemben nem vettem fel hitelt, nem is akarok soha. Nincs televízióm, és az alkohol volt a legkeményebb drog, amit kipróbáltam. De ettől még a bankok holnap is ott lesznek, a TV-be nem jön vissza a Delta Kudlik Julival és a drogok se fognak eltűnni. A 70-es években az akkoriaknak szintén egyedi döntésén múlott volna, hogy nem autókázzák el az olajat, vagy, például a 73-as olajválság idején az amerikaiak nem paktálnak le az arabokkal, hanem kitalálnak valami értelmes megoldást. Nem tették. Inkább addig verték a palávert a kongresszusi képviselőkön keresztül, amíg Amerika el nem kezdte a hatalmi játékait. Nem volt muszáj megvenni az autót 50 évvel ezelőtt se, se a tévét, a hűtőt meg a többi szart, ami most szemétként agyonnyom minket.

  50. 48. Tibor bá, ha Horthy döntéseire nincs is hatása a kortársnak, de a fegyver elsütésére igen. Ha a Kádár rendszer negatív lépéseit nem is befolyásolhatja a kortárs, de jelentős ügynökhálózat működött, sok önkéntes, rosszindulatú besúgóval. Talán még az arányok is megegyeznek, ha a mai besúgók a CHF-hitelesek lennének? Persze csak ha ezt a gondolatmenetet követjük, mert mindenki nem volt besúgó, mintahogy nem is vett fel mindenki CHF hitelt. (Szerintem az 50 év felettiek is vettek fel CHF hitelt.)
    Egyébként nagyon elgondolkodtató a poszt, puffogok is itt magamban. 🙂

    40. Árpád: Gratulálok!

  51. 51!
    Jancsika megnyugtatlak.Mi sem vagyunk ezzel másképpen Olaszországban.De szerintem más is igy van.Csak egy nyomorult bevándorló vagy.Hiába teljesítesz.Tudom..

  52. 53: Mellike, nekem Németország a negyedik ország, ahol nyomorult bevándorló vagyok, de ILYET sehol se tapasztaltam. Éppen csak le nem köpnek, mindenki folyamatosan arról beszél, hogy kéne már egy jó kis világháború amiben ki kéne irtani az emberiség jó részét meg hogy pl. a törökök milyen semmirekellő, tűzrevaló népség. Ugyanakkor ha megnézed, hétvégén vagy késő este CSAK azok a boltok, üzemek vannak nyitva, amit a törökök működtetnek. Keményebben dolgoznak, mint a németek! Mégis utálják őket. Szóval a német maradt náci nép ám! Viszont okosak, tudják, hogy ha megint ők kezdenek el pattogni, akkor megint szétbombázzák őket, úgy, ahogy eddig már kétszer. De a németek agresszív természetét nem szabad ám leírni! Én pontosan ezért gondolom azt, hogy az összeomlás után jó esélyekkel indulnak. Nem ijednek meg, ha tömegmészárlást kell rendezni, és ez egy nagyon hasznos képesség lesz a jövőben.

  53. 51. Angliában több lengyel boltban szintén megválogatják a vendégkört. Van, ahol akkora a lengyel populáció, hogy azt is megtehetik, hogy csak és kizárólag lengyeleket szolgálnak ki. Pedig ugyan olyan fonttal fizetne mindenki. (Ők összetartanak.)

  54. Tibor bá: A CHF hitelt azért vették fel az emberek,mert a többit még csak meg sem lehetett közelíteni.A feltételek miatt.Amikor ez a kis sztori elindult ki is volt a föbaszájba?Ki ennek a jó embernek a kebel cimbije?Ja,hogy ez az ember privatizálta az OTP-t.Ja és I.Viktor + a slepp adott rá engedélyt az ilyen jellegű hitelekre.Feledtébb ironikus nekem mikor az embereket terelték ez irányba legyen házad.Mert ugye ez kicsit megmozgatta anno azt a pangó semmilyen gazdaságot.Csak az „urak” gusztustalanul játszanak.A baj csak ez.Nem az,hogy felvettük fizetnénk ha nem zsigerelnének ki folyton folyvást.Mért baj,hogy sokan nem állat módjára szeretnének élni?A CHF ellőtte nem változott 5 éven keresztül.A felvett árfolyamok 165 környékén voltak.A kb 20% árfolyam emelkedés 130% hitel törlesztést eredményezett.Persze,hogy nem bírja fizetni az emberek zöme.Az önkéntes felvétel így nem is olyan egyszerű.A másik a CHF lakás építési hitelek mellé nem lehetett a szocpolt sem igénybe venni.Két gyereket számolva ez szép összeg.

  55. Bár mindenki végigjár egy szamárlétrát, (mint mi is) de ha megvan az egészséges életösztöne egy fiatalnak, rájön, mi folyik a világban és felébred végre, akkor nem kezd el inni, drogozni, valóvilágozni, hanem végre a saját életképes útját járja. Már feltűnő jelenség, hogy egyre több fiatal lesz tájékozott az internet révén. A probléma inkább az, hogy az összeomlás irányítóinak sem kedvez, hogy a tömegek kezdenek ébredezni, ezért fogják siettetni a pénzpiaci majd gazdasági krízist. Legszívesebben már most lekapcsolnák az internetet, ha tehetnék. A mai fiatalnak azt tudom mondani, hogy amig még lehet, próbálja magát függetleniteni a válság de főleg az agymosás hatásaitól, valóvilágtól.Mert sajna ha a globális pénzügyi ellenőrzés teljes lesz, úgy fogják hajtani és manipulálni az embereket mint a birkákat.Tibor bá-nak az „itt az idő” posztja is nem véletlenül aktuális már.

  56. 56!
    Nod : Valóban gusztustalanul játszanak.Ez nem kérdés.Persze.

    De azért azt is megsúgom neked hogy ha nem emelkedtek volna meg a hitelek a mesterséges árfolyam ingadozás miatt,akkor sem tudnák sokáig fizetni ezeket a hiteleket az emberek.Miért?Mert eszméletlenül sok pénz vettek fel.Hát gondold már el hogy 8 meg 10 meg 14 millát felvenni a magyar fizetésekre?..És egy idő után ez rád nehezedik,ha nem változik az árfolyam akkor is..Lehetetlen fizetni..Mert élni is kellene mellette és egyéb..De meggyorsították kissé a bedőléseket..
    Mehetnek vissza a négyes konyhára..

  57. Boldogult öregapám, akinek megvolt a magához való esze (négy elemit végzett, aztán egy félév gimnáziumot, míg a mostohaanyja ki nem vette onnét) a jelenlegi helyzetre csak ennyit mondana:
    Szar utca hat.
    Na, jó éjszakát.

  58. 49: A zsidó-keresztény kultúrkőr egyik alaptétele a „szabad akarat”. A római jog egyik alapja a büntethetőség definíciója, ami magában foglalja a cselekedet megfontólhatóságát. Mindkettő szerint a drogozó, pákozó, kölcsönt felvevő felelősége 100 százalékos, és nem kenhető se trendre, se divatra, se az elit akaratára, mert az egyén következmények nélkül megtagadhatja, vagy élhet vele.

    Na most megint megérkeztünk a CHF hitel témájához. Miér van az, hogy minden egyes adós ártatlannak modja magát, és Csányit hibáztatja és bandáját? Csányi nem fogott rá pisztolyt, holgy írja itt alá! A hitel még forintban is riziklós 30 évre, hiszen a munkahely nem garantált, mint Kádár idején. CHF-ben pedig kifejezett hazárdírozás. Micsoda hülyeség más valutában hitelt felvenni, mint amilyenben a fizetésedet kapod? Szabad ekkora összegben pókerozni? Nem kellet volna azon elgondolkodni, hogy miért olyan nagyon előnyös a CHF hitel a forint hitelhez képest? Hülye lenne a bank? Ugyan már!

  59. 60!
    Mit is írtál Tibor bá ott felül?Az élet nem fekete és fehér.. 😉

  60. 61: Talányokban nem tudok értekezni. Mit akarsz mondani?

  61. 58:6 milla felvételéhez kért fizu 250E netto volt anno.A ház készültségi szintje 40%.Szóval azt a 8-14 millát sokallom,ahhoz fizu is kellett.Törlesztője akkor 35E volt jelenlegi 78E.Az akkori anyag árakon 100m2-hez 16milla költségvetések voltak.Természetesen ebből megoldani bűvészmutatvánnyal határosan lehetett.

  62. 50.
    Ha a 21.században valahol nem engedik a bankok szabad terjeszkedését, a multik erőforrás kiszipolyozását, akkor vagy importálnak oda egy demokráciát, vagy óriási lejárató kampány kezdődik az országgal szembe. pl mo. csak egy semmi kis extra adott vetett ki a bank szektorra, még is fél Európa ajvékol.

    48.
    Az előző generációk szúrták el, hogy nem neveltek a gyerekeikbe tartást,világszemléletet vagy legalább egy adag kritikát, hogy ne higgyék el bármit amit mondanak nekik. Elhiszem, hogy akik a 20as-30as évekbe születtek többet tettek és keményebb dolgokat éltek meg mint aki a 80as években született. De azért nem kéne kollektív leírni ezt a generációt, hiszen most nehezebb megtalálni a normál lelki fejlődéshez szükséges támpontokat, két maónika és pákó show között.

  63. 60:Természetesen mindenki hazárdirozik,Én személy szerint nem sírok,de azért álljon meg a menet.Könnyű azt mondani ti hibáztatok és ba+ amit főztél.A szabályokat nem az emberek hozták ők szívják.Ez kb. úgy fest mint fönt irja a mi generációnk az a menő.Közben mi bele születtünk egy adott rendszerbe amit próbálunk élhetővé tenni.Csak ezt nem látják és az a generáció hagyta ránk a szarát amit mi fizetünk most mint nyugdíj etc. formájában önöknek.Meg közben próbáljuk gyermekeinket is felnevelni és igen nem Kádár-féle rendszerben.Ahol ha csóró vagy akkor igen a külföld marad,nem vagyunk tőle vidámak sokan.Csak etetni kell az otthoniakat.Erről is elfelejtkezünk.Nagyon elfogult alkalmanként,de végül is lehet.Nekem akkor is más a véleményem.

  64. 62!
    Hogy 100%-osan nem kenhető a trendre vagy a elitre..
    Erre írtam hogy nem minden fekete vagy fehér..

    63!
    Nod: Nekem a 3 millámra volt 30 ezer a törlesztő.Most ez 46..
    De nekem szabad felhasználású.Nem kellet fizu..
    És sokaknak nem kellet ezért fizu,és nem tudták hol a határ..Engem nem is ez öl meg hanem a kocsi.50 ezerrel kezdtem és most 70 ezer..Meg ugyanennyi a gázszámlám,és a többi és a többi.Úgyhogy havi olyan 350 ezer csak a a fizetni való..
    És én még a tudatos voltam.. 😀

  65. 65: Tényleg nem akarlak cikizni, de gondold meg. 30 éve mindenkinek meg volt a kézpénze egy kocsira, befizette és várt 5 évet, hogy meg is kapja olyan szinben, ami éppen volt. Most meg az ember után dobják a kocsit. Nem kellene ezen elgondolkodni? Én hozzászoktam ahhoz, hogy csak akkor veszek valamit, ha van rá pénzem. És most már ahhoz is hozzászoktam, hogy nagyot néznek, amikor kézpénzzel fizetek.

    66: Én ilyet nem írtam. Olvasd el újra.

  66. 65!
    Naaaa Nod..
    Hátrébb az agarakkal..!!
    Milyen generáció hagyta rád a szarát?Azt hogy amit Tibor bá generációja felépített,azt eladták,arról nem ő tehet..
    És nem a nyugdij viszi innen el a pénzt..
    Küzdj!
    Tibor bá generációja is ezt csinálta..
    Lehet más a véleményed,de mondom.Nem engedjük el egymás kezét.Ez a lényeg..össze kell tartani..

  67. Én nem hinném, hogy akármelyik generáció rosszabb lenne, mint a többi. Csak más. És nem hiszem, hogy valamelyik generáció alkalmatlan lenne problémamegoldásra.

    Egyébként ha a 80-as években születettek gondolkodása nem alaklmas problémamegoldásra, akkor azért az 50-es, 60-as években születettek hibásak, hiszen ők a 80-as generáció szülei, ők nevelték a nemzedékünket. (1980.09.26. születtem, ha valakit érdekel.) És ha az 1950-es, 60-as években született generáció képtelen volt életképes gyerekeket felnevelni, akkor azért az ő szüleik (a 80-asok nagyszülei) hibásak, mert nem tanították meg az 50-es 60-as évek nemzedékét a gyereknevelésre. (És ez kinek a generációja? A 30-as években született nemzedék, a mi nagyszüleink korosztálya.) Tehát visszavezethető a bajok eredete a mai nyugdíjasokra. 🙂

    Egyébként ez a blogbejegyzés tényleg „ezek a mai fiatalok…, bezzeg az én időmben…” jellegű, és eddig azért (is) tiszteltelek, Tibor bá, mert (a nyugdíjasok 99%-ával ellentétben) rád nem volt jellemző ez a gondolkodásmód. Most nagyot csalódtam, és nem tudom, hogy olvassam-e tovább ezt a blogot. (Persze a megbeszélt időpontban elmegyek hozzád, hogy legyen alkalmad bocsánatot kérni.)

  68. Köszönöm a gratulációkat, de most éppen szülészeti ügyeletet vállalok. Fial a mangalica, igaz nem sok dolgom van ez egy áldott jószág. A mágnes is fontos de megenni nem lehet, minden a jó párosításon múlik.

  69. Tibor bá!

    Egy két olvasódnak nagyon az elevenjére tapintottál, hiába jelezted, hogy csak a nagy átlagról írsz és természetesen vannak kivételek.

    Én a negyven alatti generációt erősítem és egyet értek a megfigyeléseddel.
    Áldom a szüleimet és a nagyszüleimet, hogy próbáltak – több kevesebb sikerrel – „normális” embernek nevelni és most a férjemmel mi is ugyanezen dolgozunk, de nehezebb dolgunk lesz mint az anyáinknak volt 🙁

    69: András, ugye csak lefelejtetted a smiley-t?

  70. 68:Nagy küzdő vagyok 4-6 ország az utóbbi 20 évben.Kocsim meg nincs 😀 ,de nem kell leblamálni a generációnkat mindig voltak lumpenek abban is ebben is a következőben is lesznek.A politikában akkor sem tudtak bele szólni most sem.Az agyarak meg azért vannak.A szart meg mindig toljuk magunk előtt.Mert feléltük előre a jövőt.Ebben pedig mindenki aktívan részt vett.Generációkon keresztül mindenki.

  71. 73!
    Nod
    Ezt direkt csinálod?Most írta Tibor bá is,hogy mindent csak kápéra vett,és nem is igen tehetett abban az időben mást.Mit élt fel az a generáció?
    Nekünk is el kellett menni innen hogy ne haljunk éhen.Ne légy már értetlen.Erről nem Tibor bá generációja tehet..Majd jön Arma aztán elmagyarázza neked..Milyen jövöt éltünk fel?
    Fel tudod Te épp ésszel fogni hogy milyen pénz mennyiségeket talicskáznak innen ki hónapról hónapra?..

  72. A múltba visszatekintve ennek az kicsi országnak csak morzsák jutottak a jövőfelélésből. Az előző rendszerben és a mostaniban is a globál-elit szekerét kényszer-toljuk. Az agymosás sajna teljes volt – mert még a történelem is felejtődik 🙁

  73. Árpád, egyébként mire jó a mágneses cucc? Gondolom nem mangalica szülési fájdalmak enyhítésére…tényleg érdekel…van valahol a weben?

  74. Azért a politika és a mainstream média megtette a hatását a méltatlankodó fiataloknál…
    Ez az eredménye, ha 4 évente egy pár hónapra hirtelen fontosak lesznek a „szépkorúak” a két választás között pedig csak ingyenélőkként kezeljük a nyugdíjasokat, akiket a szegény fiataloknak kell eltartani… az hogy ők is eltartották a felmenőiket és felépítették a mára szétlopott országot, az nem számít.

  75. A fejléc-kép nagyon jó lett!
    (Már ebből is látszik, hogy van értelme a „cenzusos-demokráciának”, vagyis, ha a szerzőnél jobb izlésűek is hozzászólhatnak érdemben, és a blogtulaj meg: „örökifjú”…)
    Egyébként, még semmi sincs elbaszva!
    Legfeljebb elcseszve…

  76. 74:Igen fel tudom fogni.Tibor bá általi generáció nevelt fel kb.mert édesanyám folyamatosan gályázott.Ők meg beosztották a semmit.(A tejlevest utálom is)Az a generáció vette fel a hiteleket a többi meg folytatta.Most meg szívás van.Ezt államközileg értsd.Ebben mindenki benne volt és benne van.Nagy átlag, én nem, de igen mindenki.Ezért lesz bukás is.Átrendeződés ez helyesebb.Aki meg nem oldja meg a dolgait veszt.Az élet nem szódavíz.Nem a gyengéknek találták ki az tuti.Végül is ha Isten nem teremti birkának nem nyírják meg.A CHF meg vicc.Svájcban mikor dolgoztam rengeteg gyáron akkora lakat lógott,hogy azt tervezni is idő volt.
    77:A nagyszüleimet nagyon becsültem félre értés ember,nem a nyugdíjat sajnálom a rendszere szar.Azt amit befizettek azt el is költötték.A mostanit pedig azért nyomták fel mert ők szavaznak.Az első nyugdíj levonásom 12 évesen történt.Nem agymosás csak gondolkozni kell.60-ból ha megvan mindened,felnevelted a gyermeked,nem kell járnod sehova,elkertészkedsz otthon.Vagy 60-ból elmész minden nap melózni,neveled a gyereked,közben kertészkedsz és nincs még semmid.Na azt hiszem ez jelentős külömbség.Nem a nagyszülőkkel,szülőkkel van a probléma.De nem kell leblamálni a fiatal generációt.Küzdenek ők is a maguk módján.Ezt a szart ami meg van,igen is mi hagytuk kollektívan rájuk ha tetszik ha nem.

  77. 29: Köszönöm a választ, ez (hál isten) eszembe se jutott. Sajnos viszont igaz lehet.

    A hozzászólásokhoz: Hogyan lehet az, hogy mindenkinek igaza van?
    Annyit megértettem, hogy mindenki (más) hibás. A hozzászólók kivételek.
    Addig, amíg mindenki mást hibáztat, addig egy tapodtat se fogunk előre jutni. Hiszen cselekedni (a hibát kijavítani) is azoknak kell, akik eltolták a dolgot.

    Ez most nem fog mindenkinek tetszeni:
    Aki rosszul nevelte a gyerekét, külföldi munkát vállalt, de utálja, CHF kölcsönt vett fel, rosszul házasodott, vagy csak egyszerűen elkúrta az életét, az csak magát hibáztathatja. Lett volna más lehetősége. Kompromisszumot kötött. Akkor, mikor döntött, a leghelyesebb utat választotta. Akkor jól nézett ki. Sajna, az idő nem igazolta vissza. Most meg a körülményekre, meg egyébre keni.

    Amíg az ember nem csinál rendet magában, addig mindig is kiismerhetetlen és ellenséges lesz ez a világ, amiben élünk. Amiben élünk. Ez az életünk. Az itt és most. Ez van. Ez jutott. Most kell élni, nem máskor és máshogy.
    Vagy elfogadod, és élvezed, vagy elutasítod és frusztrál leszel. Mindig dönthetsz!

  78. 74:
    „Ezt direkt csinálod?Most írta Tibor bá is,hogy mindent csak kápéra vett,és nem is igen tehetett abban az időben mást.Mit élt fel az a generáció?”
    Az előző rendszerben egyénenként nem sok lehetőségük volt felélni a jövőjüket az embereknek! Mert például nem volt hitel! Tehát nem is vettek fel, de ez nem feltétlen jelenti azt, hogy a nagy többség nem vett volna fel chf-et ha lett volna rá lehetősége… Mint ahogy Mónika show, meg pákó, meg drog sem volt! És nem azért nem élvezték eme csodálatos dolgokat mert nem akarták hanem mert nem volt! Azért ez nagy különbség!
    Apósom is mondta, hogy ők is megcsináltak minden csibészséget amit lehetett, és a mostani generáció is megteszi! Mert lehet neki!!! -sőt az én fiaim is megfogják tenni!-

    A másik fele pedig a jövőfelélés! Egyénenként ugye nem lehetett, a de a rendszer mégis felvett egy nagy csomó kölcsönt a gonosz kapitalista nyugattól!?!?
    Aztán ugye a háború előtt itt kapitalizmus volt! ÉS például volt magánnyugdíj rendszer, -bérházak- amit a cocialista rendszer felis élt! Felélte még az elzavart nagybirtokosok, bankárok, gyárosok, stb vagyonát! Ők el lettek zavarva az országból!

    Szerintem ez a generációs szembeállítás hülyeség! Mert egyik generáció sem dolgozott többet annál amit kellett! Még Tibor bá se dolgozott 2x annyit csupán passzióból! Most ennyi kell a megélhetéshez, régen több kellett! Az pedig, hogy például nem tisztelik a fiatalok az időseket, részben nevelés, részben távolság, részben időbeliségnek tudható be! Régen szigorúbb nevelés elvét vallották, nem volt az a cél, hogy a gyerek mindent megkapjon, ráadásul egyszem gyerek! Aztán ugye a családok is együtt éltek, tehát a gyerek „mindennap látott öreget”, nemcsak ünnepekkor! És hát az utóbbi pár évben sokat változott a világ, sokkal többet mint előtte bármikor, tehát szegény öregek bajban vannak, ha valamit szeretnének tanítani a fiataloknak, pedig hát régen sok mesterséget pont az idősektől lehetett ellesni, mára meg már nincs szükség az öregek tudására!

  79. 81: Érdekes szemszögből látod a világot, és persze jó nagyokat tévedsz. Olvasd el a 72. bejegyzést. Nem igaz, hogy minden 40 alatti olyan, amilennek lenni kell. Ez a mondatod pedig arra vall, hogy fogalmada sincs hogyan gondolkodnaj az öregek. :”szegény öregek bajban vannak, ha valamit szeretnének tanítani a fiataloknak,” Az öregek nem akarnak tanítani, de van bennük kötelesség tudat és tanítanak, ha kell. Nálam is hatalmasat tévedsz. Igen, én háromszor annyit dolgoztam mint más. Mert nekem ez volt a passzióm, nem a Valós Világ, és én akkor se néztem volna ezt a nagy rakás izléstelen, igénytelen baromságolt, ha 100 csatorna adja. Tudod miért? Mert a normális ember a munkájának örül, abban talál értelmet, nem pedig a részletre vett 5 millás autóval való céltalan furikázásban, és a TV közvetítés közben beszopott 10 doboz borsodiban. Úgy különben tudásban bármikor kiállok veled egy kis összemérésre. És néhány év múlva bármelyik, még élő, 80-as is kiállhat. Mert a gomb nyomogatáson kívül semmi más többlet tudást nem tudtok felmutatni, saját szakmátokon kívül.

  80. Először általánosítok:

    Ezt az elcseszett generációt az előző elkúrt generáció hozta létre. Miért adósodott szarrá ez a generáció? Mert az előző nem hagyott ránk mást, mint 40 év versenyhátrányt, azért. Anyagi és világnézeti értelemben egyaránt. Mert az előző generáció állami szinten adósította el magát, mi most meg egyénileg.

    Aztán jön a kivétel:

    Tibor Bá! Nemrég írtál egy posztot gyerekkori emlékekkel, amikor kisanyu nem engedett el táborba, virslit meg csak az apád ehetett.
    Klassz. Na ez tényleg kurvára irigylésre méltó. Ez kellene, hogy legyen a követendő példa. Olyan faszára nevelt az élet, hogy eljutottál addig, hogy feljelented a saját fiadat. És még ki is teregeted a szennyest.

    Az általánosítás nem jó, mert szubjektív érzéseken alapul. Csak kivételek vannak, csakis egyéni sorsok.

    És ne gyertek a feléltétek a jövőtöket dumával, mert rohadt álszent. Láttuk Tibi Bá kuckóját a Duna tv-n (tök jó volt bekukkantani), neki is rézből vannak a vezetékek a falban, és nála is ott virít a lapostv a nagyszobában, sőt ő is kocsival jár bevásárolni.

    Ennek a játszmának mindannyian részesei vagyunk, tök egyenlő felelősséggel. Hiú ábrándokat kergettek, ha azt hiszitek, hogy a helyzet jobb lehetne, vagy hogy valaha jobb volt.

  81. 83-ra:
    Na látod, pont ezzel a hozzászólással ismerted el a „nagyvilág” előtt, hogy mennyire fájnak a tények, hogy mennyire önigazolást keresel! Ha más lopott, nekem is szabad… Nem vagyok felelős, mert más is az… Közhely!

    Feléltük a jövőt! Én is, Te is, Tiborbá is, és mindannyian, akik a jelenleg élő 3 generáció tagjai vagyunk. Senki sem mondta, hogy mi jobbak, vagy különbek lennénk az átlagnál. De van egy fontos különbség az átlaghoz képest: Rájöttünk, hogy az út nem helyes, és rájöttünk arra is, hogy a homokba dugott fej legalább olyan balfácán stratégia, mint a saját sanyargatásunk árán megmenthető Föld -akarom mondani emberiség- illúziója.

    Tudod miért jutottunk ide? Egyszerű: Az ilyen emberek tömkelege miatt:
    http://www.youtube.com/watch?v=N8Xp5F1OjFo
    Ki ne ismerne magára gyemekkorából? De, hogy gyerekek vezessék a világot, vagy országunkat! Ez végzetes probléma, és 10%-nyi értelmiség a „birk-anarchiában” csak tátoghatott/hat!
    Cs.

  82. 83:
    Érdekes felevetések sorozatát olvashattunk tőled, aminek egyetlen szépséghibája, hogy egyik se állja meg a helyét. Sorban:
    1) „Miért adósodott szarrá ez a generáció? Mert az előző nem hagyott ránk mást, mint 40 év versenyhátrányt,” – ez egy freudi elszólás, ami azt implikálja, hogy a te generációd (természetesen általánosítva) jelentős (minimum egy SUV) örökséget elvár és dühös, ha nem kapja meg. Pont erről írok. Nem vagytok hajlandók semmit megteremteni, semmiért megdolgozni, megizzadni, mindent készen akartok kapni az előző generációktól, szülőktől nagyszülőktől.
    2) ”az előző generáció állami szinten adósította el magát, mi most meg egyénileg.” – Kényelmes összemosás. Hogy Kádárnak Fekete János felvett 10 milliárd dollár hitelt, abba nekünk nem volt beleszólásunk. Te egyénileg mentél el a bankba és írtad alá egy életre szóló eladósodásodat, amit most az előző generáció nyakába akarsz sózni, mert nem örököltél egy luxus lakást azoktól, akik boldogok voltak, amikor beköltözhettek egy 40 nm-es panelba.
    3) „amikor kisanyu nem engedett el táborba, virslit meg csak az apád ehetett…..Ez kellene, hogy legyen a követendő példa?” – Ez egy sajnálatos történet egy mostohaanya „neveléséről”. A világirodalom teli van hasonlókkal, és természetesen nem követendő, de ennek semmi köze a témánkhoz.
    4) „feljelented a saját fiadat.” Ez specifikusan nem felel meg a valóságnak. És ha ilyen kijelentésed van, akkor a bizonyítási kényszer nálad van. De fogadjuk el ténynek a rágalmadat. A kijelentést érezhetően pejoratív ténynek szántad az én kontómra. Tehát ne arról beszéljünk, hogy a fiam 500.000.000-os csalást akart végrehajtani, ami az egész társadalomra kihat (mert ha sikerül akkor a biztosítási díjakat megemelik a vesztesség kiegyenlítése végett), és a Büntető Törvénykönyv rendelkezései szerint a Bíróság 4 év szabadságvesztésre ítélte. Vagyis simán köztörvényes bűnöző. Ez a te megítélésed szerint piskóta. Az igazi bűnös az apa, aki feljelentette. Tehát ítéljük el az apát, hurcoljuk meg, állítsuk pellengérre, mint mélységesen elítélendő tettet. Biztos lesznek, akik neked adnak igazat, de én nem.
    5) „És még ki is teregeted a szennyest.” – IGEN! Először is, ha a TV nyilvánossága előtt, ismételten ki lehet jelenteni, hogy én jelentettem fel, akkor nekem nincs más választásom, mint kiteregetni a szennyest. Másodszor, az én felfogásom szerint mindenkinek vállalni kell tetteiért a felelősséget. Én vállalom, az én szennyesemet bárki kiteregetheti (a családom meg is teszi). Nekem az az elvem, ha valamit nem mert nyilvánosságra hozni, akkor ne kövesd el.
    6) „És ne gyertek a feléltétek a jövőtöket dumával, mert rohadt álszent” – De jövünk, mert igaz. Aki hitelt vesz fel, az felélte a jövőjét, mert olyan javakhoz jut, aminek az árát csak a jövőben fogja megkeresni, ha fogja. Mi ebben az álszent?
    7) „nála is ott virít a lapostv a nagyszobában, sőt ő is kocsival jár bevásárolni.” – és? Hirdetetem én valaha is, hogy ne legyen tv-d, ne járj kocsival? Az ember éli a jelent. Nyilván számítógépem is van, ahogy mindenkinek aki hozzászól. Egyetlen különbség, hogy én mindent kp-re veszek, de erről már volt szó.
    8/ „Láttuk Tibi Bá kuckóját”. – Mondjuk sérelmezhetném, hogy nem Tibor bá-t írsz, mert mindenkinek joga van elvárni, hogyan szólítsák meg, de nem sérelmezem. Ti csak nyerészkedni akartok, és még udvariasak se vagytok hajlandók lenni cserébe. Ami pedig a kuckót illeti és a rézvezetékeket – magam építettem, én végeztem el a kőműves, a szaniter, villanyszerelés, ács, hideg burkolás, csatornázási munkákat. Hordtam a téglákat, kevertem a betont és nem költöztem be egy kész lakóparki lakásba banktól felvett kölcsönnel. Így az összes vállalkozói és banki haszon az én zsebemben maradt. Nem irigyelni kell, hanem leutánozni!

  83. Tibor bá: Sok helyen találkozom nálam fiatalabbakkal, akik teszik a dolgukat, elvégzik a munkájukat semmivel sem rosszabbul, mint annak idején az én generációm (kezdőként). Tibor bá, bármilyen ügyedet intézed, vásárolsz stb. nálad (jóval 🙂 ) fiatalabbak „szolgálnak ki”. Amiket a posztodban írsz, olyan esetek máskor is megtörténtek. Szóval túlzásnak tartom ezt az „elcseszett generáció” sommás ítéletet. Hajlamosak vagyunk csak a szélsőséges dolgokra felfigyelni, míg a normális többség nem viszi át az ingerküszöbünket.

  84. 86: Nézd, belőlem a kétségbeesés beszél, mert nem látom biztosítva, hogy ez a generáció megállja a helyét abban a társadalmi viharban, ami vár rájuk. Ennyi. Hogy silányabb, mint a megelőző generációk, az kétségtelen. A fiatalkorú öngyilkosságok száma meredeken emelkedik. A szombat esti szórakozó helyeken nem találsz olyan fiatalt, aki ne lenne bedrogozva. Az országban évente 60.000 csecsemő születik és 6.000 fiatalkoru abortusz van. Nem az a „bajom” hogy dug, hanem hogy hülyén, felelőtlenül, ami jellemző rájuk. De természetesen nem mind ilyen, csak hatalmas hányaduk.

  85. 79!
    Nod: Akkor Ceausescu?A világ legtakarékosabb országa volt.Lehet azt mondani.És mit ért vele?Akkor sem volt jó,és mikor az Illuminátusok kinyiratták a néppel,bejöttek a zsidók,és rögtön rabszolgaságot csináltak,felvetették az országgal a hiteleket,és most mi van?Kihantolták Ceausescut,visszasirták.Támasztanák fel.Már késő!

    80!Nem hibás senki.Nos igen.Mit kellene csinálni?Egy kilenc milissel közelről bumm a fejbe egyeseknek..csak az a baj hogy azokhoz az egyesekhez minket nem engednek még a közelébe sem.De lehet még a nevüket sem tudjuk.Az örök rejtőzködők..
    81!
    Hogyne lett volna hitel Arwind!Anyósom Tibor bával egy idős.50 ezer forintot vettek fel anno építkezésre.
    86!
    Az elcseszett generáció nos igen.Már mondtam.Csak nézz körül.Fiatalabbak ide vagy oda.Nincs összetartás.ha van egy kis probléma az életben akkor nem a megoldást keresi a fiatal generáció,hanem a széthúzást..Mások hibáztatását,egymásnak esnek,széthúznak.Radaliroznak.Nekik minden jár.
    De majd az életben megtanulják hogy mindennek ára van.ha meg nem,akkor majd a hid alól fognak kinézni ..

  86. 83!
    Azért kiváncsi lennék hogy Te mit tettél volna anno a vezetők helyébe,és mit tennél most is.Mert itt nagy a szád.De mért is adósodtunk el állami szinten?És adósodunk el most is?
    Nem lenne kötelező.Csakhogy vannak magasabb összefüggések is..Akik jönnek és a fejedhez teszik a puskát,és vagy azt csinálod amit mondanak vagy meghúzzák a ravaszt.Esetleg a családoddal együtt eltüntetnek.ha azt csinálod amit mondanak akkor megjutalmaznak.Azt gondolod hogy itt csak ugy vissza lehet pofázni a nagyhatalmaknak?Te fel sem fogod hogy működik a világ ha ilyeneket irsz..
    Fel kellett venni a pénzt,mert be kell termelni.
    Ceausescu nem akart eladósodni.Aztán a néppel le is rendeztették.Most már hantolták ki,de már ugyan minek..Mire rájött a nép hogy becsapták,már késő volt..

  87. 86: valahogy így látom én is, csak Tibor Bá-hoz hasonlóan szándékosan provokáltam.

    85: Én nem örököltem semmit, amit eddig elértem, azt saját erőből, meg persze családi támogatással. Ha ez megnyugtat, én is magamnak építettem ki az elektromos rendszert a lakásban, én vertem ki és vakoltam/festettem újra a falakat a feleségemmel, hordtam a sittet. A lakás egy meglehetősen szerény méretű és komfortfokozatú valami, elég gázos helyen. Mert csóró vagyok. Sőt hétvégente még földet is túrok, csak úgy hobbiból. De te megint úgy beszélsz hozzám, mint egy fiatalhoz az elcseszett generációból. Mintha tök egyformák lennénk. Általánosítasz.

    Egyszer korábban már írtam ide, hogy mennyire hálás vagyok a sorsnak azért, hogy a mai világban élek, és nem 30-50 évvel ezelőtt. Nagyon is értékelem azt a többletet, amit a mai körülmények adnak.

    „A szombat esti szórakozó helyeken nem találsz olyan fiatalt, aki ne lenne bedrogozva.” Meg még túlzol is, nem gyengén.

  88. 81!
    Arwind: Volt hitel.Anyósom ugyanannyi idős mint Tibor bá,és 50 ezer forint hitelt vettek fel épitkezésnél anno..
    85!
    A 6.os pontal egyetértek Tibor bá.És őszinte leszek.A zsidó bankárok csak nyugodtan fizessék ki seggem alatt lévő kocsit.Hogy én fogok 7 évig fizetni?És?Elszalad az az idő igy is ugy is..Ha nem veszem fel a hitelt akkor jobban fogok élni?Frászt ugyanolyan rabszolga leszek.És ha rakosgatom a pénzt,akkor talán leszek 70 éves mire lesz valamim.Felélem most?Ki garantálja hogy 70 évesen még fogok élni?Én most akarok élni.Igen.És zsidók meg fizessék ki.Van nekik pénzük..Ha tudom fizetem,hanem akkor meg nem..
    A kormányfőnek oda teszik a pisztolyt a fejéhez hogy vegye fel a kölcsönt..Én meg felveszem anélkül is,ők meg ráérnek várni még kifizetem,de nem szoktam mert 3-4 évente cserélek.És egy autó áráért már 4 autót használtam..Nincs is jobb mint egy új autó illata.. 😉 Ezt nem lehet megfizetni..

  89. 80!Arwind: De volt kölcsön.Anyósom Tibor bával egy idős és 50 ezer forint kölcsönt vettek fel anno az épitkezésükre..
    83!
    És azt nem vetted észre a Tibor bá lapos tévéje környékén hogy Tibor bának mennyi rengeteg könyve van?Ja hogy TE nem azon a frekvencián rezegsz..Értem..

  90. 81!Arwind.De volt kölcsön.Anyósom annyi idős mint most Tibor bá,és anno 50 ezer forintot vettek fel épitkezésre..
    83!
    A lapos tévét észrevetted,de azt hogy a lapos tévé környékén mennyi rengeteg könyv van ,azt nem vetted észre.Én meg csak azt vettem észre.Ugy látszik nem egy frekvencián rezgünk..

  91. „Akik jönnek és a fejedhez teszik a puskát,és vagy azt csinálod amit mondanak vagy meghúzzák a ravaszt.Esetleg a családoddal együtt eltüntetnek.ha azt csinálod amit mondanak akkor megjutalmaznak.”
    – Ez így igaz, még egy kisváros esetében is így működik! Aki pofázik, ellehetetlenítik, aki beáll a sorba, előbb-utóbb kitüntetik és közpénzekből busásan meg is jutalmazzák. Persze az nem mindegy, hogy kiről, hogyan fognak a jövőben megemlékezni, de a többségnek csak az itt és most, valamint a mani számít…

    Még egy megjegyzés szorosan a poszthoz:
    Generációk viszonylatában mindig aktuális volt és mindig aktuális marad a: „Bezzeg a mi időnkben!” mondás! Tiborbá fiatalkorában az akkori idős generáció ugyanúgy aggódott a jövő miatt, mint ahogy a jelenlegi középkorúak is úgy gondolják, a mai fiatalok már semmire sem jók. De jók, csak másban, másként! A fő probléma nem generációs, hanem abban gyökerezik, hogy a jelenkor nem arra készít fel (megjegyzem senkit sem), amire igazán szükségünk lesz a közeljövőben. És ez óriási probléma, de valójában nem elsősorban a legifjabbak felelőssége.
    Cs.

  92. Alapvetően egyetértek elnézve a korosztályomat és a nálam fiatalabbakat. Én 26 vagyok.
    De azt nem hiszem hogy ennyien és mindenki drogozna. 10/7 vagy mit írt valaki? Sztem képtelenség, technikailag se megoldható.
    Az 1x kipróbálást még ne tekintsük annak.
    Tibor bá, ma végre eljutok 1 bankba és átutalom a kézikönyvért!

  93. Ennek a ma ismert vilagnak nemsokara vege lesz.A tulelesen pedig ne aggodjatok,senki nem marad meg.A mai embertipus nem kepes visszaidomulni a termeszethez, kitermelni a mindennapit, mert tul sokat volt a szuperek rabja.Csak egy peldat: mikor latott egy mai gyermek eleven csirket, tehenet vagy lovat????? az allat ellatasarol, a gabonatermesztesrol mar nem is beszelve.

  94. 96: A TV-ben meginterjúvolt adiktológus mondta. Na, ő csak tudja.

    98: Sajnálom, de megnéztem egy falut, csak most értem vissza. Holnap reggel beszámolok róla.

    A hozzászólások listája kibővült 50 darabra, vissza lehet nézni fél napra is.

  95. Nekem is eltünt 2 hozzá szólásom.. 😮
    Lehet hogy valami nem stimmel itt..

  96. A hozzászolásokból ugy veszem ki,hogy a téma inkább generációk összecsapásává fajult.Tibor bá korosztályának kétségkivül a háború utáni években rengeteg lemondással kellett szembenézniük.A Rákosi korszak se volt egy vígjáték.A Kádár rendszerbe már kicsit könnyebb volt de ott is megkellet dolgozni azért ,hogy legyen valamid de volt egy nagy előnyűk velűnk szembe:A biztos munkahely.Lehetet tervezni évekre évtizedekre ma ez nincs 1 hétre se mernék előre tervezni mert ma van állásom holnap nincs.Úgy hogy hitelt se vettem fel sose mert nem mertem és ma még ugyse merek.A korosztályom döntő többsége a Tv-ből tájékozodik /Tv2,RTL-KLUB/azoknak is a leggprimitivebb műsorait részesití előnybe és nézi bambán bámulva/tisztelet a kivételnek/.Könyvet nem olvas.Igaz mindent hamar gyorsan akarunk mert a reklámok is evvel bombáznak minket,hogy attól vagy valaki ha ilyen meg olyan cipőd meg mobilod van.A többség fogékony rá és sodródik az árral.De nem mind vagyunk ilyenek bár egy összeomlásnál jóval többen fognak közölünk kihullani mert nem vagyunk felkészülve rá de szerintem az idősebb generáció se.Müködni fog a kiválasztodás kegyetlen elmélete:Lehet, hogy a halál nem találomra válogat, hanem a Végzet akarata szerint a gyengéket viszi el a csapatból..

  97. 101:
    Nem estem abba a csapdába, amire te is felhívod a figyelmet, mert a posztot ezzel a záró mondattal fejeztem be: „P.S. Az élet nem fehér és fekete. A cikk a nagy átlagról szól, ami alól számtalan egyedi kivétel fordul elő ”
    Nagyon bölcs voltál, hogy nem vettél fel hitelt, pontosan azért, amit meg is említesz. Nincs foglalkoztatási biztonság. Olyan részletekbe már nem mentem bele, hogy nem olvas könyvet, stb. De így igaz. A legtöbb még arra se képes, hogy az információt megkülüönböztesse a desinformácótól. Ezért, linkelnek be hozzám is egy nagy rakás szart állandóan. Nem jönnek rá, hogy pl. az INDEX egy kereskedelmi vállalkozás, profit orientált, nem az a céljuk, hogy valós információt adjanak át, hanem a nézettség. A nézettséget pedig nem lehet fokozni korrekt hírekkel, csak üres „szenzációval”. Ezért nincs nálam hirdetés (már rég lehetne).

  98. 2 generáció összehasonlítása akkor lenne helyénvaló, ha ugyanonnan indulnának és ugyanazok a körülmények vonatkoznának rájuk! De itt ilyen nincs! Régen más volt és a jövőben is más lesz!
    Tibor Bá azmiatt aggódik, hogy ez a generáció nem lesz képes túlélni az előttünk álló nagyvihart! Pedig az igazság az, hogy fogalmunk sincs mi várható, ennek következtében pedig nem lehet igazán tudni melyek lesznek azok az ismeretek amik szükségesek lesznek a túléléshez!

    Például egy atomháborúban cseszheti bármelyik generáció a bármilyen szuper túlélési képességeit! Az fog túlélni aki jó helyen lesz jókor! De persze azért ennek viszonylag kicsi az esélye!
    Aztán tegyük fel bekövetkezik a gazdasági összeomlás, de az államok nagy része kitart, ezek között magyarország is! Mi lesz akkor itt! Valószínűleg karhatalom, diktatúra, beszolgáltatás, hogy mindenkit el tudjanak látni! Ebben az esetben több előre készülő társunk pórul járhat, mert a beszolgáltatás/behajtás során az évek során felhalmozott készletét simán elvihetik! Sőt bevezetik a jegyrendszert, besúgó hálózatot, stb. És például aki másodmagával él otthon és csak 2 főre jutó fejadagot, kap esetleg simán számíthat feljelentésre, hogy a saját védelme érdekében x kutyát etet valamiből… és már mennek is az elcseszett generáció katonái!!! -ez is egy lehetőség, szintén kicsi az esélye mégsem zárható ki teljesen!

  99. 103: Döntés meghozásánál az ember a legvalószínűbb szcenárióra számit. Azaz, a felsoroltak nem kizártak, de kicsi rá az esély. Különben az én generációm tudja, hogy a Dezsőt a pincében kell tartani. Én ott voltama, amikor az apám az oroszok bejövetele előtt mindent elásott. Meg is maradt. A negyvenes évek végén a harmincas férfiakból jelentős hiány volt. A tornatanárom egy 35 éves, kisportolt férfi volt, aki megunta, hogy állandóan lógunk a tornaóráról, link kifogásokkal (orvosi igazolás) álltunk elő, és a 7 méter magas kötélen nem tudtunk felmászni. Egy alkalommal sorbaállított minket és azt mondta. Ugye tudjátok, hogy kint voltgam az orosz fronton 3 évig. IGEN. Látjátok, hogy itt vagyok. IGEN. Tudjátok-e minek köszönhetem? A SZERENCSÉNEK. frász karikát – űvöltött vissza. Annak, hogy sport tanár vagyok. Ez több, mint 60 éve volt, de soha se fogoöm elfelejteni. Te se felejtsd el! Az iróasztal mellett bepötyögött okoskodásból nem lehet túlélni, ne is reménykedj. Ahhoz tenni kell „valamit”.

    Egy atomháborúban nem a közvetlen találattól halsz meg, mert ahhoz nagyon nagy pech kell, hanem az utóhatástól. Kell például egy GM-számláló, de hiába van, ha nem tudod, hogy 100 mikróSv/óra mi a fenét jelent. Nem tudod, hogy az esővizet kerülni kell. Nem tudod, hogy hónapokkal később se szabad lakáson kívül lenni csak a legszükségesebb ideig. Nem tudod, hogy káposztákat, salátát nem szabad enni. És még egy csomó dolgot.

  100. Tibor Bá elnézést szeretnék kérni, tegnap hirtelen felindulásból írtam olyanokat, amit nem gondoltam komolyan. Sajnálom. Nem szeretnék tiszteletlen lenni, néha idétlen a stílusom.

  101. 105: Semmi gond. Én is hirtelen természetű vagyok.

  102. A legszomorúbb az egészben, hogy akik egy szerető, jó gondolkodású, ezek mellett viszont a gyerekeinek minent megadni akaró családban nőttek fel (és itt nem feltétlen gondolok a társadalom gazdagabb részére) nekik az ilyen, és hasonló emberek között kell elképzelni az egész életüket, ami valljuk be nem ad jó kilátásokat. Írom én ezt úgy, hogy jómagam is ebben a korosztályban „nevelkedek”, de hál-istennek szerintem főleg a jó nevelés hatására, nem a ” társadalom gerincét ” képző rétegbe tartozom.
    Ami az elmúlt években nagyban észrevehető számomra is, hogy a gimnáziumban amibe jártam is, a mi évfolyamunk még sokkal tisztelettudóbb, illedelmesebb volt szinte minden szempontból, mint akár már az utánam érkező évfolyam, csak hogy egy példát említsek, ami nekem szemet szúrt. Persze ebbe bele kell venni azt is, hogy egyre több cigány is megjelenik még a legelitebb iskolákban is, mivel itt Borsodban lassan már többen vannak, és ugye köztudott hogy „se istenük, se hazájuk”, megölnek akár 50 forintért.
    Ami (Tiborba) az általad leírtakból kialakulhat, az egy felvásárolt, megvezetett, az anyját egy forintért eladó, elvakított társadalom, ahol senkiben és semmiben nem lehet majd megbízni. Ez persze csak egy kis mellékszál a gazdasági és társadalmi összeomlásban, ami az elkövetkezendő években váható. Kiváncsi leszek mi lesz itt a következő pár évtizedben, és meddig lehet fenttartani ezt a „jólléti” látszatot.

  103. 107: Interpoláld! EURÓPÁBAN a 10-25 éves korosztály 15 %-a fukcionálisan analfabéta. De szinte az egész korosztály nem hajlandó könyvet venni a kezébe.

  104. Visszajelzés: Bloggerke blogja
  105. A 17 éves srác megkapja az élete első jogosítványát. Beszélgetést kezdeményez az apjával, érdeklődik mikor kaphatja kölcsön a család kocsiját. Az apaja azt mondja neki, ahogy felviszed az átlagodat 4 egészre, vasárnap délelőtt szorgalmasan forgatod a Bibliát és ezt a hosszú sörényedet tisztességes méretre vágatod. Hat héttel később újra rátérnek a témára. Azt mondja az apa: Látom az átlagod 4 egész fölé csúszott, és többször észleltem, hogy forgatod a Bibliát, de a hajad pont olyan hosszú, mint korábban. A fiú: az a helyzet papa, hogy a Bibliából megtudtam, Mózesnek hosszú volt a haja, Keresztelő szent János haja is hosszú volt, de azt is láttam, hogy még Jézusnak is hosszú volt a haja. Apa: És azt is észrevetted, hogy mindenhova gyalog jártak?

  106. Tibor bá!

    A főproblémát nem ez a tizenöt százalék analfabéta jelenti(megfelelő irányitás mellett szorgalmas dolgozók lesznek)hanem a maradék 85 ,amely a valós dolgokban használhatatlan látszattanulmányaikra alapozva mohón és lázongva álmodja magának a kényelmes és dúsgazdag jövőt. Abból lett a legtöbb,amiből a legkevessebb kellene legyen; heréből. Az életképes ,stabil társadalmak nélkülözhetetlen alapfeltétele,hogy minnél több dolgozó alkossa, jelentős számú örző-védő harcos , a király és csak néhány here.
    De herének jó lenni,ezért választja a mai fiatalság ezt az utat, azonban ezt a hierarchikus társadalom nem sokáig fogja megtürni,mert menthetetlenül széthullik és altrnativának csak a mad max marad. Ezt nem értik meg sokan,ennél jobb társadalmi forma nem lehetséges,csak sokkal rosszabb formája ugyanennek alpáribb,még kegyetlenebb …
    A király királynak szűletik,a jobbágy jobbágynak… mindenféle civilizációt a hierarchia uralt ,ahol mindenki a multból és őseitől kapja a lapot .

  107. 111: Igazat írsz és nagyon bölcsen van megfogalmazava. Nem ellenkezem, csak kiegészítem. A mai fiatalok nem tudnak róla, de ha az ősi formát választanák, akkor se lenne jobb a helyzet. Ugyanis megváltoztak a követelmények is. Nincs szükség arra, hogy az egész társadalom szorgos méhek módjára dolgozzon, termeljen, sőt nincs még joga se, hogy követelje a munkát. A társadalom jelentős részét ezért el kell tartani minimális segély szinten, ami szörnyen demoralizál. Mire mindenkinek dolgoznia kell, addig évtizedek telhetnek el és közben a társadalom teljesen le fog pusztulni, de az érvényesülni képtelen ifjúságot ezért hibáztatni nem lehet. Az ő oldalukról nézve a helyzet árnyaltabb.

  108. Mélyen egyetértek az írásoddal. Ugyan nem vagyok a te korosztályod, véletlenül sem közelítem azt meg, de úgy vélem, hogy engem kissé normálisabbnak neveltek. Régen rengeteget kérdezősködtem a régi korokról, szüleim a Kádár-korszakot emlegetik gyakrabban, néha Rákosi is szóba került. Engem szerencsére nem kíméltek sosem a házimunkától. Bár lényegesen lazábban neveltek fel, mint őket. Sok olyan dolog van, amit ma hiányolok (közösségi versenyek és foglalkozások, akár a kisdobosokra jellemző csoportosulás, vagy a sport kihangsúlyozása). Sok tárgy van még a nagyszüleimnél, amit ma már megmosolygok. Egyik ismerősöm megkérdezte régebben, hogyan működik a kotyogós kávéfőző, mert még nálunk volt itthon egy időben. Sok kortársam viszont arra sem képes, hogy reggelit készítsen magának, mert egyszerűen nem tudnak levágni egy szelet kenyeret anélkül, hogy ne lenne görbe. Elég vicces nem? Talán jobb lehetne a nevelés, ha a szülők (most már inkább nagyszülők) sokat mesélnének a saját gyerekkorukról és nehézségekről. Ezt meg lehet közelíteni egy kicsit vidámabb módszerrel is, mert a Kádár-korszaknak nem csak sötét oldala volt. Nem is olyan régen láttam egy könyvet, amiben ezt fejtik ki, kellemesen lehet nosztalgiázni belőle és természetesen a fiatalok is tanulhatnak belőle. http://www.konyv-konyvek.hu/maganelet_kadar_janos_koraban

  109. 113: Mesélnénk mi éjjel-nappal, de ha elkezdem, hogy: AZ ÉN IDŐMBEN…. akkor csak röhögés van, megveregetik a vállam és azt mondják hozzá, hogy „kit érdekel mi volt a te idődben, most most van, most kell élni.”

  110. A te generációd sem jobb .

    Ti elárúltátok 56-ot .

  111. „Ezerkilencszázötvenhatot az egész irodalom, az egész sajtó, a zene, festészet, a művészet, a tudomány, a politika elárulta. Minek árulta el? Annak, hogy élni csak kell. Senki sem mert meghalni, mint az orosz tankok alatt a munkások és a diákok és a gyermekek. Költő, író, szobrász, zenész, festő, orvos, tanár, mérnök, miniszter, katona, paraszt, munkás. Soha még nép nem volt ennyire elhagyatott. Semmiféle vagyon, hír, hatalom nem ér annyit, mint amennyit mindezért most fizetni kellett. Nincs az életnek olyan mélysége és magassága, amely ez alatt az árulás alatt ne roskadna össze.

    Egy év múlva már úgy éltek, mintha semmi sem történt volna. Mintha e hitvány és korrupt nyomorult és züllött, tisztátalan és aljas népben egyszer, egyetlenegyszer és egyedül nem ragyogott volna fel az igazság, és nem mondta volna ki egyszerre és egyhangúlag mindenki, aki itt él, kétszázszoros túlhatalom ellenére. Aki ezt elárulta, az már nem hitvány és nem aljas és nem korrupt és nem nyomorult. Tovább élnek és énekelnek és festegetnek és szónokolnak és tanítanak. Tényleg semmi sem történt?

    Évek óta azon gondolkodom, ha még valaha a történetben az igazság szóhoz jut, mit fognak mondani arról az időről, ami ezerkilencszázötvenhatot követte, azokról az emberekről, akik zenét komponáltak, és képeket állítottak ki, és színpadon játszottak, jóízűen ettek és ittak, ahelyett, hogy fogukat csikorgatták volna. Nem írni több, mint írni. Ahelyett, hogy elvonultak volna kapálni és fát vágni, édes volt nekik az érvényesülés és a pénz.

    Eleinte azt hittem, hogy a mai nevek csak azért maradnak fenn, hogy azokat még ezer év múlva is leköpjék. De túl jól ismerem a magyarokat. Azonnal elkezdtek mentségeket koholni, elkezdtek sugdolózni, hogy mennyire szenvednek, miközben vastag összegeket gyűrtek a zsebükbe a libapecsenyén hízott vértanúk.”

  112. 56-ról sokan sokfélét írtak már. Közvetlen családi tapasztalat, a kis szabolcsi faluban a „balhé” kitörésekor nagyapámat,
    – aki párttag volt ugyan, de korántsem meggyőződésből, hanem „élni csak kell” alapon – a falu két naplopó tróger alkoholistája akarta felakasztani. Őket persze az ősszetódult szomszédság közöl erővel elzavarta (még fel sem pofozva a „derék” forradalmárokat). Nálunk ennyi volt 56. Sok vidéki városban történt viszont komoly lincselés a forradalom nevében. Ezeket korábban gyakran felemlegették, szemérmesen hallgatva az oroszok brutalitásairól. Manapság nem kéne hasonló hibába esni. A 117. alatt idézet ostorozásnak semmi értelme. Szerintem 56 és 48 után a magyar nép levonta a következtetést: ez így nem megy. A kialakult lopós, csalós, eszméket eláruló, de jég hátán is megélő attitűd természetes, és ésszerű immunreakció. Hosszú távon megbánja még a világ, hogy ilyenné tettek minket.

  113. 117: Egy nép élni akarását nevetséges „árulássá” degradálni. Sebeket lehet nyalogatni, de nem generációkon át. És persze (lásd: 118) a forradalmaknak is meg vannak a maguk haszonélvezőik. Nevezzük őket megélhetési forradalmároknak.

  114. 118.
    – A folyó folyásirányát nem a tetején úszó szemét határozza meg. .
    – 56 ban igazán nem az oroszok voltak brutálisak (ők csak szét lőttek mindent ahol ellenállást sejtettek)hanem a hazaáruló pufajkások . Aztán szép lassan mindenki a lelkében (tisztelet a kivételnek) pufajkássá lett .

    ” semmi lázadás de semmit sem engedni” így kellett volna
    De jól fizetett az eltaknyolódott gerinc.

    Relativizálhatod magyarázhatodd mentegetheted ez a társadalom döntő nagy részében az elpiszkolódott nagyapák és apák mocskos gyerekeiből áll .

    „A kialakult lopós, csalós, eszméket eláruló, de jég hátán is megélő attitűd természetes, és ésszerű ”

    Igen ilyenek de ez csak a látszat „ésszerüség”.
    Pont az ilyen társadalmak fognak kipusztulni.
    …és pont ezekért nem lesz kár .

  115. 119 re Ne keverd össze a megélni és a JÓL élni kategóriákat .
    Megélni lehetett a rendszer leszopása nélkül is .
    De a szopás jól jövedelmezett …

  116. Ésszerüség :

    Pont ugyan ez jutatta ide a világot ahová jutott .

    Ésszerü olajat használni ? Ésszerü
    Ésszerü atomerőmüvet építeni ? Ésszerü
    Észerü a monokultúra ? Ésszerü
    Ésszerü a kemizálás ? Ésszerü
    Ésszerü a GMO ? Ésszerü
    Ésszerü a mocsarak lecsapolása ? Ésszerü
    Ésszerü a kamatos kamat ? Ésszerü
    Ésszerü a részvénytársaság ? Ésszerü
    Ésszerü egyáltalán a kapitalizmus ? Ésszerü

    Ésszerü igen egy torz (anyagi(as) értékrend mentén .

    Ésszerü az igazság relativizálása ? Ésszerü
    Ésszerü a hit kigúnyolása ? Ésszerü
    Ésszerü a hazaszeretet mocskolása ? Ésszerü
    Ésszerü a becsület kiröhögése ? Ésszerü

    Ésszerü azoknak aki uralkodni akarnak a Magyarokon .
    Gerinces népen nem lehet uralkodni takonygerincün könnyedén .
    Orbán diktátor ? Nevetséges .
    A nemzetközi tőke már rég engedelmes rabszolgájává tette a médián keresztül a magukat még mindig valami rejtelmes okból „magyarnak ” nevező fogyasztó állatkákat .

  117. 117 Hamvas Béla : Patmosz -Interwiev eltaláltam ?

  118. 123 Igen eltaláltad – de nem nyertél semmit 🙂

    Csak a tudást ha olvastad az egészet és Hamvas többi müvét is .

  119. Hosszú idő óta most jelent meg a Hamvas sorozat további 4 része!

  120. 125 Érdemes olvasni . Ha megérted és el is fogadod akkor már annyira nem izgulsz ,hogy mi lesz .
    Pedig jó szerinte sem lesz . Lévén ez az apokalipszis végső ideje, amikor hatalom adatott az antikrisztusnak.

  121. 122. -eshez:
    Nem tartom az itt felsorolt dolgokat ésszerűnek, mint ahogy azt sem tartottam volna ésszerűnek, ha 56 után úgy viselkednek az emberek, mint 48 után. Akkor tényleg kipusztultunk volna.
    Attól, hogy valaki felvett mondjuk egy sapkát, vagy aláírt egy papírt, még nem piszkolódott el. Különösen, ha nem gátlástalanul könyökölve, taposva nyomult, hanem csak békésen úszott az árral. Volt esélye felnevelni a gyermekeit, akiknek igazi értékeket adhatott át, nem a mindenkori propagandát. Ismertem olyan embert aki műegyetemistaként kossuth címert ragasztgatott orosz tankokra, amit utánna a sajátjaik lőttek ki. 40 éven át hallgatott a sztorijairól, ezalatt gondoskodott a családjáról. Mikor lehetett harcolt, mikor lapítani kellett lapított. Ha nem hagyja abba időben a matricázást, legfeljebb egyel több hulla keletkezik.

    „Pont az ilyen társadalmak fognak kipusztulni.” – írjátok.
    Pont nem. Az egyenes gerinceket szépen ledarálják. Hősiességből a magyarok pont eleget mutattak a történelem során, nincs mit a továbbiakban bizonyítani.

  122. 127: a magyarok „hősiesen” harcoltak és fogytak, az oláhok meg lapultak és szaporodtak. Az övék lett Erdély…

  123. ” semmi lázadás de semmit sem engedni” így kellett volna
    De engedtek ! Engedett az elit .Engedett a nép .
    Nehogy már lemaradjak .
    Fridzsider szocializmus, gulyáskommunizmus ,legvidámabb barakk.

    Eladósodás árán .

    „Ahelyett, hogy elvonultak volna kapálni és fát vágni, édes volt nekik az érvényesülés és a pénz.”

    Hamvas szerint az a fő baj ,hogy nem akarunk tudni az erdendő bünről és nem akarjuk jóvá tenni .

    Szerintem a mi eredendő bününk 56 .

    Petri György :

    A kis októberi forradalom 24. évfordulójára

    Egy icipicit igazítottak a világon
    Imre bácsiék, Pista bácsiék.
    Fölakasztották, bekasztlizták őket.
    Mátyás bácsi és Ernő bácsi
    megpucolt Moszkvába. (Másokról ne történjék említés.)
    Azután eljött János pap országa.
    „Sose halunk meg!”
    Három- és harmincezer
    közöttire becsülik
    az itt tartózkodó és a betolakodott
    hullák együttes számát.
    Nehéz ennek
    utánaszámolni utólag.
    A valóság nem számol önmagával.
    Elszámolja magát? Vagy leszámol?
    Meg se tanult számolni,
    elhúzták negyedikben
    ezt az egységes és megbonthatatlant.
    Két számot mondok:
    56
    68
    Összeadhatjátok, kivonhatjátok,
    megoszthatjátok, megszorozhatjátok.
    Csődött mondott
    aljasságotok számtalan tana.

  124. 128 Arma Erdélyt is épp ez vette el tőlünk . Mi ?
    A haszonszerzés logikája . Behozták az igénytelen román munkaerőt az akkori nagyuraink akik aztán szépen elszaporodtak és ővék lett Erdély .

    Wass Albert : Kard és kasza

    Jut eszembe :”A hont a kard szerzé de a kasza tartja meg ”

    Most már csak a kardcsörtetés megy (legfeljebb ) az eke szarvát senki sem akarja megfogni.

  125. Hamu!
    Nem 56 után váltunk bűnössé, hanem 89-ben!
    Horn Gyula miniszterelnök lehetett!
    Na ez a bűn – nem a gulyáskommunizmus!

    Már ha mindenáron ostorozni akarsz…

  126. 131 ostorozhatom magam is voltam KISZ tag . 14 éves koromban még nem voltam elég tudatos. De nem kiöregedtem hanem kiléptem .
    Akkor már tudtam ,hogy ezekkel nem akarok közösséget vállalni .

    Kádárék adósították úgy el magyarországot hogy abból máig nem tudtunk kijönni . Ők változtatták a népet (akinek nagyon is megvolt erre a hajlama )konzumidiótává .

    Horn persze botrány és Medgyesi is az és Gyurcsány is Bajnai is.
    Antall, Boros .Orbán csak nem azt csinálták amit kellett volna.

    Horn 94-ben lett miniszterelnök nem 89-ben .

  127. A 89-et úgy értettem, hogy megelégedtünk a látszat rendszerváltással.
    Nem tartom sokkal többre/jobbra az Antall/Boros/Orbán csapatot a Horn/Medgyesi/Gyurcsány/Bajnai -nál. Árnyalatnyi a különbség – ha van egyáltalán. Retorikában van. És az elszámoltatás?
    Ugyanúgy semmi. Horn botrány, a többi szégyen, és bűn…

  128. 130: a nagyob baj az örök felkelésekre uszítás volt, önérdekünk ellenében. Az erdélyiek is úgy bekapták a horgot, elfogadták az agymosást, hogy nem tudtak kettőig számolni. Ott volt az Erdélyi Nagyhercegség a Habsburgok uralma alatt, a Királyságtól külön, amikor Mária Terézia úgy dönt, hogy korszerű határőrséget szervez, felét oláhokból, felét székelyekből, régi kiváltságukat, adómentességüket ezen az alapon részben visszaadva. =az oláhoknak megadva)
    A szervezést az oláhoknál kezdik, megy, mint kés a vajban, az Erdélyben már többségben levő nép talán a jövőre is készülve azonnal felcsap határőrnek, felesketik őket, kiosztják a fegyvert, kezdődik a kiképzés.
    Ezek után a legalapvetőbb székely és összmagyar nemzeti érdek ugyanígy cselekedni, ha már az Erdélyre fogát fenő románság hivatalosan fel van fegyverezve és szakszerű kiképzést kap, tehát egy idővel nemzeti célra is használhatü fegyveres erő magvát, akkor a magyarságnak is legyen ugyanilyen ereje ott.
    A „gaz elnyomó” Habsburg udvar, a királynő szigorúan kiadja, hogy a „mindig vitézségéről híres” székelyek köréből szigorúan önkénteseket várnak a határőrségbe, mindenféle előnyökkel, adómentesség, stb. A kuruckodáshoz szokott székelyek a fenti ésszerűséggel ellentétben elkezdenek az adókon lázongani, az Istennek nem gyűlik össze elég, lázadást szítanak, leöletik magukat tömegesen, Moldvába menekülnek, gondolom, Bécsben csak dörzsölik a szemüket, hogy ezekbe meg mi ütött, jót akarunk nekik és ezt a cirkuszt csinálják???
    Barmok voltak, mert kimosták az agyukat a sok szabadságharcos propagandával. Szerencsénkre akkor még mindig megcsinálta az udvar a székely határőrséget, így nem maradt Erdély kizárólag oláh fegyveres erő kezén, de ha a magyar „hazafiakon” múlt volna, akkor úgy marad már akkor!!!

  129. „Hosszú távon megbánja még a világ, hogy ilyenné tettek minket”

    Írtam – Teller Edére célozva. Valahol azt olvastam, – lehet hogy kamu – hogy Reagen elnököt ő győzte meg a hidegháború folytatására, belehajszolva ezzel a SZU-t is, ami viszont belebukott. Tudatosan, bosszúból.
    Tud erről valaki konkrétumot?

  130. Az Irány Ausztrália c. könyvben szembe helyezem az angolszász kultúrát a magyarral. Egyszerűbb, ha átmásolom ide:

    Making a compromise
    Mi eldöntjük, mit akarunk (rendszerint jóval többet, mint amennyit akarhatunk), azt tűzön-vízen keresztülvisszük, és eszünkbe sem jut kompromisszumot kötni. Helyesbítek! A történelem azt mutatja, hogy tűzön-vízen keresztülvinnénk, de rendszerint elbukunk.
    Természetesen az angol is tudja, mit szeretne, de azt is tudja, mindent elérni nem lehet. Következésképpen megalkuszik annyival, amennyit el tud érni. Ezt hívják kompromisszumnak.
    Mi egyszerűen nem vagyunk hajlandóak tudomásul venni, hogy rajtunk kívül más is van a világon. Az csak természetes, hogy amikor konfliktusba kerülünk valakivel (és erre jócskán kreálunk alkalmat), nem vesszük a fáradságot annak megfontolására, hogy a másik is ember, akinek szintén vannak céljai, célkitűzései, és adott esetben jelentős erőket fog felsorakoztatni azoknak elérése érdekében.
    Isten irgalmazzon, ha a célok, célkitűzések valahol keresztezik egymást. Mi nem ismerünk kompromisszumot, amely után mind a két fél prosperálhatna tovább. Nálunk valakinek a porondon kell maradni, és ez a valaki rendszerint mi vagyunk.
    Erre mondják, hogy „nyakas magyar”, és mi még büszkék is vagyunk erre az öngyilkosszerű viselkedésre. Az angol állandó kompromisszumok közepette él, és nem is rosszul. A közmondás, „If you cannot beat them, join them”, jól tükrözi filozófiájukat (ha nem tudod őket legyőzni, szövetkezz velük).
    Ezzel szemben mi szörnyen gerincesek vagyunk, de az elmúlt ötszáz évben egyetlen háborút sem nyertünk meg. Churchill rájött, hogy a bolsevizmust képtelen elpusztítani, így jó angolhoz illően, szövetkezett Sztálinnal. Hitler, nem ismerve az angol lelket, erre még lázálmában sem gondolt. A többit tudjátok.
    Nekem úgy tűnik, hogy mi, magyarok elfelejtettünk sorba állni ott, ahol a józan észt osztogatták.

    És ezzel ezt a (sehova se vezető) vitát itt lezártam. Hun_ce utolsó hozzászólása még a lezárás előtt érkezett.

  131. Tibor bá! Nem értem, miért engeded, hogy Hamu itt uszítson?
    Mennyivel lesz most jobb, ha teljesen tájékozatlanul mindenkinek ” beolvas” ????
    Magyarország szovjet érdekszféra volt és a szovjetek természetesen nem engedtek el bennünket.
    56 leverése után 89 -ig kellett volna ellenállni????? 🙁

  132. 134 Azért így már másként hangzik a történet :

    A madéfalvi vérengzés vagy madéfalvi veszedelem

    (régebben „mádéfalvi” formában is, latinul a Siculicidium, azaz székelygyilkosság kifejezést is használják rá) a székelyek egy csoportja ellen elkövetett tömeggyilkosság volt 1764-ben, Mária Terézia uralkodása alatt.
    A bécsi udvar 1763-ban megbízta Adolf Buccow tábornokot, hogy szervezzen Erdélyben három székely és két román határezredet. A székelyek azonban meg akarták őrizni évszázados katonáskodási hagyományukat, kiváltságaikat és ellenáltak a székely ezredek erőszakos felállításának, ami megszüntette a különállásukat. Buccow tábornokot ekkor Mária Terézia leváltotta.
    A Buccow helyébe lépő báró Siskovics József altábornagy parancsot adott katonáinak Madéfalva megtámadására, ahol a székelyek vezetői találkoztak. Egy havas téli éjszakán (1764. január 7-én, a Vízkereszt utáni hajnalon, akárcsak később Nagyenyeden), vad ágyútűzzel indított támadásban mintegy 400 embert (köztük ártatlan gyermekeket és asszonyokat) mészároltak le.
    Ezt követően elfogták a székelyek vezetőit és bűnvizsgáló bizottságot hoztak létre. A mészárlás és az erőszakos katonasorozás következtében kezdődött meg a székelyek kivándorlása Moldvába, ahol elrejtőzve megélhetést találtak a már évszázadok óta ott élő csángók falvaiban.

  133. 137: forrás???

    ez a kifejezés nyilvánvalóan nem felel meg a tényeknek:

    „ellenáltak a székely ezredek ERŐSZAKOS felállításának”
    Szigorúan önkéntességről volt szó, amit Mária Terézia kezdettől kikötött.

    Hogy honnan tudom? Egy olyan műből, amit a székelység saját történelme megörökítése céljából maga adatott ki:

    „Dr Szádeczky Kardoss Lajos: A Székely Nemzet történelme és alkotmánya”

    http://www.scribd.com/doc/47542288/Dr-Szadeczky-Kardoss-Lajos-A-Szekely-Nemzet-tortenete-es-alkotmanya-1927

    Olvassuk el a vonatkozó fejezetet, egy enyhén szólva nem székelyellenes, vagy labanc szerző objektíven leírja az eseményeket, észbontóan hazánk önérdeke ellen viselkedtek a székelyeket engedetlenségre uszítók, illetve ilyenre vitték őket az értelmetlen kuruc hagyományok.

    „meg akarták őrizni évszázados katonáskodási hagyományukat, kiváltságaikat ” Ez egyáltalán nem volt esélyes, mert ekkor már évtizedek óta nem álltak fenn azok a hagyományok, kiváltságok és különállás és ennek volt racionális oka. A török kiűzése óta az udvar nem vette igénybe a székelyek hagyományos katonai szolgálatát, ezért fizettek is adót, hiszen az adómentesség a katonáskodásért cserében volt azelőtt. A régimódi katonáskodás a 18. század közepén teljesen értelmetlen lett volna a kor jól szervezett reguláris hadseregeivel szemben, épp ezt bizonyjtotta a kuruc csapatok kudarca is a birodalmi hadsereggel szemben, vagy később a nemesi felkelők győri (hősies, de törvényszerű) veresége a napóleoni szervezett sereg ellen.
    Tehát épelméjű uralkodó, vagy hadvezér nem küldte volna a székelyeket régi archaikus módjukon csatába mondjuk a porosz, vagy akár a török sereg ellen, mert vágóhídra mentek volna. Ehelyett a kor színvonalán álló reguláris, kiképzett és felszerelt határőrséget kívántalk belőlük szervezni, ÖNKÉNTES belépéssel, a katonáskodóknak kiváltságokkal, (részleges) adómentességgel, logikusan másoknak, akik nem vállalják a katonaságot, ezek megadása nélkül. Abszolút korrekt terv volt, a székelység ez ellen izgatása pedig nemzeti öngyilkossági hajlam megnyilvánulása, szerencse, hogy a tragédia után (amiben része volt egyes császári tisztek merevségének, de a magyarok önsorsrontásának attól nagyobb) mégis megszervezték a székely ezredeket, a menekültek egy részét is letelepítették Bukovinában, tehát már megint a „gyarmatosító” jóindulata miatt nem jártunk olyan rosszul, ahogy magunk igyekeztünk, akárcsak a szatmári, győzteshez képest páratlanul jóindulatú béke esetén is történt.
    HOgy Erdély akkor nem maradt kizárólag oláh reguláris határőr ezredek védelmére bízva, azt a Habsburgoknak köszönhettük… (akiket nem kell idealizálni, de démonizálni se)

  134. Kedves Tibor bá, szerintem nem annyira sehova vezető, azért kérlek, hogy tedd közé még az enyémet is, mert azt hiszem, nem egy generációnk van elcseszve, hanem történelmi távlatban kollektív politikai hozzáálását nézve már több tucat. Nagyon károsak ezek a legendák hősi harcainkról, amikkel többnyire saját helyzetünket rontottuk. A te felfogásod ezzel összhangban van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük