(2799) Önvédelem

Tibor bá’ hasznos tudnivaló online

 

Gondolom te is láttál már néhány western filmet, ahol a kocsma előtt két pasi néz farkasszemet egymással 15-20 méterről, készen arra, hogy előkapják a revolvert. Nos, aki nem tudja, arról van szó, hogy ha az egyik elkezdi elővenni a stukkert, a másik ezt észlelve még gyorsabban veszi elő és lelövi az ellenlábasát, akkor tulajdonképpen önvédelem volt, és nem jár érte börtön. Tehát addig kell a másikat idegesíteni, amíg az nem bírja tovább a feszültséget és kezdeményezi a lövést. Ebből már ki lehet találni, hogy Amerikában az önvédelmet igen komolyan veszik. Én például meglepődve vettem tudomásul, ha Ausztráliában valaki éjjel bemegy a te területedre, simán lelőheted, mert felfoghatod rosszindulatú behatolásnak, amiből az életed kioltása is következhet.  Na, ez az, amit Magyarországon a Btk. nem fogadott el. Nem rég volt egy idős paraszt bácsi esete, aki megunta, hogy a cigányok állandóan átmásznak a kertjébe és mindent lopnak, ami egy kicsit is ehető. Áramot vezetett a kerítésbe, kiírta, hogy „vigyázz áram van a kerítésben”. Egy cigány megpróbált átmászni, amibe belehalt. A gazdának komoly baja származott belőle, kilátásba volt helyezve, hogy több évet is kaphat érte, mert „meghaladta a jogos önvédelmet”. Ez a suta törvény elvárta az egyszerű, átlagembertől, hogy vészhelyzetben patikamérleg segítségével döntse el, hogy mi arányos és mi nem. Ha egy tisztességes állampolgár be van szarva, akkor ezt elvárni tőle abszurd. Már az is szép teljesítmény, ha fel meri emelni a fejszét.

A 2010-es választások előtt O1G valami olyasmit ígért, (az egymillió munkahelyen kívül), hogy megszilárdítja a közbiztonságot. Na, ebből nem lett semmi. A megélhetési lopás futótűzként terjed. Most beismerve, hogy a hülyére adóztatott állampolgárt nem tudja megvédeni, módosították az önvédelemről szóló törvényt, amiről a beszámolók szerint a következő fő tételekre érdemes odafigyelni.

Az új Ptk. a jogtalansággal szembeni ellenállást többé nem kivételes lehetőségnek, hanem mindenkit megillető természetes alapjognak ismeri el.

A jogos védelmi helyzet pedig mindaddig fennáll, ameddig a megtámadott okkal tarthat a támadás megkezdésétől vagy folytatásától. A törvény szerint „a megtámadott nem köteles kitérni a jogtalan támadás elől”.

A jogos védelem túllépéséért a védekező csak akkor felel, ha a jogtalan támadás elhárításának enyhébb, de célravezető módját tudatosan mellőzte. Nem büntethető, ha a támadás elhárításának szükséges mértékét ijedtségből vagy menthető felindulásból lépték túl.

Azonban a jogos védelemnek több korlátja is van: Szóbeli cselekményekkel szemben nem vehető igénybe, megtorlásként nem alkalmazható, a támadás kiprovokálása megfosztja a védekezőt az elhárítás jogszerűségétől, a javak elleni, közvetlen erőszakkal nem járó cselekmény elhárítása a támadó életének kioltását általában nem eredményezheti.

A jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha az a védekező életének kioltására is irányult volna, ha azt személy ellen éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan követik el, továbbá, ha lakásba éjjel, vagy fegyveresen, vagy felfegyverkezve, vagy csoportosan, illetve a lakáshoz tartozó bekerített helyre fegyveresen hatolnak be.

A kötelező törvényi vélelem szerint a jogtalan támadást úgy kell tekinteni, mintha „a védekező életének kioltására is irányult volna” , ami azt eredményezi, hogy fel sem merülhet a védekezés arányosságának méricskélése, hiszen élet elleni támadás esetén a védekező akkor sem büntethető, ha a támadó élete árán hárította el a támadást.

A jogtalan behatolás a lakásba csak aktív magatartással valósítható meg, vagyis nem jogos védelmi helyzet, ha a korábban beengedett személy felszólítás ellenére nem távozik.

Minden esetre ezek jelentős változások ahhoz képest, ahogy az emberek életének megkeserítését okozó cigányokat korábban kezelték, ami sok esetben úgy tűnt, hogy a cigánynak joga van a lopáshoz, mivel ez szorosan hozzátartozik a népi kultúrájához.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

23 gondolat erről: „(2799) Önvédelem

  1. Igen, ez így szép, és jó. De sajnos eszközöket valahogy elfelejtettek hozzárendelni a törvényhez! Gondolok itt a polgári lőfegyvertartás liberalizációjára. Mert ugye nem elvárható, hogy éjjel az idős ember, vagy kismama a házába betörő erőszakos bűnözőket az dzsúdzsucu mesterként, vagy gladiátorként legyőzze. Nagyon kéne már egy normális élhető logikus fegyvertörvény itt Magyarországon is. Most itt nem a laza Amerikai szabályozásra gondolok. Hanem minden egészséges, büntetlen előéletű ember számára egységes, elérhető feltételekkel megszerezhető lőfegyvertartásra gondolok itt!
    Ami már évtizedek óta normálisan működik Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában, Szlovéniában, Horvátországban. Hogy csak a környező államokat nézzük.
    Szlovákiában millió felett van az állampolgároknál lévő fegyverek száma, köztük több tízezer Magyar nemzetiségűnél van. Mégsem hömpölyög át a vér a határon.
    Sajnos az a baj, hogy a hazai elit, pártállásól függetlenül retteg a felfegyverzett állampolgároktól. És akkor alszik nyugodtan, ha tudja, hogy a rendőrökön kívül a környéken egyedül neki van fegyvere…
    És nem látom az erre irányuló változtatás szándékát sem! Pedig az idő egyre fogy. És ha beüt az elképzelhetetlen, akkor Magyarország lesz a leggyengébb ország a környéken.
    Egyszer a 2. VH. elején megkérdezte Jamamoto tábornokot egy Japán háborús héja: „-Hogyan gondolja majd Amerika megszállását? A tábornok nyugodtan közölte:
    -Azt sehogy. Amerikát nem lehet megszállni, mert ott minden bokorban van egy puska.”
    Gondolom, hogy értitek a mondani valóját! Mert lassan de biztosan itt is aktuális lesz.

  2. 1. Azért első lépésnek ez is valami. Elterjedt mostanában, hogy úgy törnek be a műanyag ajtós lakásokba, hogy lyukat vágnak éjjel zajtalanul az ajtóba a kilincs mellett, benyúlnak, a bent lévő kulccsal kinyitják, és kifosztanak amíg alszol. Na eddig nem tehetted meg, hogy egy baseball ütővel szétverted a benyúló kezet, most már nincs akadálya.

  3. 1:
    Azt lehetetlen megadni az embereknek, mert rögtön túl sok dolga lenne a TEKnek Orbán körül.

  4. Re:2
    Ki az a hülye, aki tisztán műanyag ajtót tesz be bejárati ajtóként?…
    Társasházunkban is hasonlóan jártak el egy lakásnál, mert a tulaj olcsójános volt, remélem tanult belőle…
    OBI/Praktikeres „biztonsági” ajtók is a vicc ketegoriát súrolják, lényegében két vékony acéllemezből, és papír térkitöltőből állnak.
    Ha valaki jó ajtót akar, az bizony nehéz lesz, és drága…
    Zárójelben megjegyzem, hogy az én ajtóm zsanérja 2db golyóscsapágyon fordul, mert közel 1 mázsa a nyíló rész… Ezt nem vágják át hővágóval, max acetilénnel 🙂

  5. 4 – dajtás:
    Én a bejárati ajtómat magam csináltam. 12 cm vastag, a faborítás alatt acél pánok vannak, a zsanír Trabant ajtó tartó. Örökké tart. Ja és kivül van három nagy tesű kutya.

  6. Vadásszá válni nem túl bonyolult és nem is nagyon drága. Otthonvédelemre egy sörétes szinte tökéletes.

  7. Re:5
    Ha mindennek vége legalább az ajtóink megmaradnak… 🙂

    Re:6
    Elöltöltős puska engedély nélkül tartható, és azzal akár kartács tüzet is csinálhatsz…
    Nem is beszélve az íjakról.

    Aki kicsit is ért a kémiához, fekete lőport is gyárthat magának, és akkor olyan home made fegyvert gyárt a sufniban, amit a fantázia el tud képzelni.
    Enni nem kér az alapanyag, elfér a polcon, és ha beüt a gebasz, úgy is ráérsz majd a golyós malmot hajtani… 🙂

  8. 7. dajtás
    Nagy híve vagyok a barkácsolásnak, de egy biztonságosan és megbízhatóan működő házibarkács tűzfegyvert összehozni nem egyszerű mutatvány és békeidőben öttől nyolc évig terjedő letöltendőt ér. Ezt jó eséllyel ki is fogják osztani, mert a kórházaknak jelenteniük kell a gyanús baleseteket… Senkinek sem javasolnám, maradjunk a törvényes keretek között.
    Elöltöltős fegyverből tudtommal csak eredeti tartható, utángyártott, replika, stb. már nem. Eredetiből pedig elég kicsi és drága a választék. Akkor már inkább nyílpuska, azzal gebasz esetén diszkréten tudsz vadászni is.

  9. Re:8
    Tudom hogy milyenek a magyar jogszabályok, leszednek a 10 körmödről illegális lőfegyver gyártás esetén, de nem is a jelenlegi helyzetről beszélek… Eleve a fekete lőpor pancsolás is letöltendővel jár, amit csak gebasz esetén áll neki az ember csinálni…
    Talán pont Budaházy guggolt valami hasonlóért…

    2008 környékén a lőtér vezetővel beszélgetve még legális volt az elöltöltős replika.
    Hogy azóta változott-e a szabályzás, jó kérdés, nem foglalkoztam vele.

  10. 9 – dajtás:
    A puskapor nem nagy durranás. Nyolc éves koromban készítettem a „kis kémikus” játékszetből. Faszén(15%), kénvirág(10%), salétrom(75%).

  11. Re:10
    Direkt nem akartam beírni, mert a végén kedvet kap valaki a pancsoláshoz… 🙂

    Ó hogy én miket csináltam, inkább le sem írom. 🙂
    Majdnem vegyész pályára mentem…

  12. 1.Unikornis
    Bingó!
    Egyből fején találtad a szöget, rögtön észrevetted, hogy a törvény, avagy a módósitás béna, nesze semmi, fogd meg jól!
    Minden törvény, amely már alakulásakor nem kapja meg a megfelelő alkalmazási regulátorokat, szabályozásokat, hasonlatos egy tál gulyásleveshez, amihez NEM ADTAK KANALAT!
    Mit csináljon az átlagpolgár az elébe tálalt törvénnyel a törvényt kisérő implementation ( kiegészitők )nélkül?

  13. 8.gabiii
    …”… Senkinek sem javasolnám, maradjunk a törvényes keretek között..”
    Ezzel a jámbor, polgári kijelentéssel csak egy baj van: a bünöző, gyilkos urak nem tartják be!
    Akkor meg mire megyünk vele?

  14. Ha belegondolok, hogy eddigi 43 évem alatt még nem fordult velem elő olyan rendőri ellenőrzés, hogy belenéztek volna a táskámba, lakásomba, kabátom zsebébe, hogy lebuktam volna egy illegálisan tartott pisztollyal.
    Tudja a fene, lehet hogy a szigorú törvény nem is olyan szigorú?

  15. Re:14
    A rend éber őrei annyira figyelmesek, hogy egy közúti ellenőrzésnél nem vették észre a lejárt forgalmimat(én se tudtam hogy lejárt), amit egy másik rendőr vett észre egy hónappal később, mert belém szálltak hátulról…
    Ha ártatlan a képed, nyugodt vagy, és netalán gyerek is van a kocsiba, akkor hullát is vihetsz, nem lesz bajod… ?

  16. 13. balint
    Némi kreativitással a törvényes keretek is elegendően tágak tudnak lenni. Különben is egy nyílt fórumra mit írhatnék? Aki szeret barkácsolni, annak az internet kimeríthetetlen forrás… 🙂 De csak ésszel! Abból szokott bukta lenni, ha „kifecsegődnek” a dolgok, tehát még családon belül sem kell terjeszteni az igét.
    Békeidőben bűnözők ellen az illegális fegyver nem megoldás, mert ugyan úgy lecsuknak, csak más indoklással. Viszont van legális út.
    Amúgy Dajtásnak igaza van, megfelelő külsőségek mellett a rendőr önszántából nem fog belekötni senkibe: családi autó, tisztes polgári öltözködés, megfelelő ápoltság, elegendően hosszú haj, nyugodt viselkedés, esetleg pár őszes tincs és teljes immunitást élvezel. De kockázat így is van, amit nem mindenki visel megfelelően.

  17. Nekünk is műanyag bejárati ajtónk van . Kérésre , felárért van benne acél lemez betét a két műanyag réteg között . Pontosan azért , hogy ne lehessen átégetni . Ez tíz éves ajtó , tehát nem új az ötlet .

  18. 14 – 15

    én emiatt nem panaszkodnék. Emlékszem milyen kellemetlen érzés volt látni vagy 20-25 évvel ezelőtt, hogy Olaszországban géppisztollyal (és nem csak hanyagul lógatva) vannak ellátva a közlekedésiek is – nem csináltunk semmi rosszat, nem is törődtek velünk, de akkor is kellemetlen érzés volt. Ilyen szempontból is el vagyunk maradva, és ez nem is baj.

    Ha meg konkrét célja van, baj esetén, az más dolog. Mint amikor egyszer Ausztriából belépve Chehországba szintén géppisztolyos emberekbe botlottunk, de akkor egy szökött rabot hajtottak.

  19. Re: 9 dajtás

    Tudomásom szerint most is lehet előltöltős fegyvered, de lőport, golyót, gyutacsot, stb otthon nem tarthatsz. Lőtéren viszont lőhetsz vele, ha belépsz valamelyik feketelőporos egyesületbe. Úgy hallottam, a szlovák törvény ilyen szempontból is megengedőbb, ott viszonylag szabadon lehet lőport, miegymást venni

    Otthonvédelemre a gumilövedékes alkalmas lehet, elég nagyot üt, és lehet vele célozni. Akár egy gyerek is el bírja sütni. Gázpisztolyt zárt térben nem használnék, de udvaron hatásos lehet (legalább felébreszti a szomszédokat 🙂 )
    A kutya is jó, de ha nagyon be akarnak jönni, akkor előzőleg megmérgezik.
    Meg persze a hagyományos kéziszerszámok (kisbalta, feszítővas, franciakulcs, szárvágó, hentesbárd), csak legyen a kezed ügyében

  20. Az önvédelem nem olyan egyszerű sport. Majd minden előny a jogtalan támadónál van. Nem tudod mikor jön, tehát meglepetés 1:0 előre fel van fegyverkezve, te meg szaladgálhatsz a puskáért. 2:0. Hozhatja a haverját, te nem számíthatsz azonnali segítségre. Máris 3:0. Hatalmas szerencse kell, hogy jól jöjjél ki a támadásból. Ha a bíróságot a támadó lefizeti, az ügyvédjének segítségével, még börtönbe is kerülhetsz. Leges legjobb jobb a bűnmegelőzés. Mint régen a helyet nagyon jól ismerő gyalog csendőr járőr, aki a betörőt táskavizitnek vetette alá, és pajszerostúl letartóztatta. Futóverseny sem volt, mert a járőrpárja csőre töltött, kibiztosított puskával szakszerűen biztosított.

  21. „Leges legjobb jobb a bűnmegelőzés.”
    Osztom.
    Társasházban élve a lakást csak belülről szépítgettük. A bejárati ajtó kívülről egy koszlott hely benyomását keltette ahová nincs értelme betörni. Purhab a keret körül és az ajtólap diszkréten cementes lével összecsapva.
    A bekerítetlen telken álló faház fő védelmi vonala télen a jég volt. Fellocsoltam a bejárat előtt, a víz meg szép tükörsimára fagyott.
    Egy jó védelem lehet családi háznál, mikor hosszabb időre elmennek otthonról, hogy a normál csengő és riasztó áramkörét átkapcsolják vonat v. hajókürtre.
    Egyszer volt szerencsém egy ilyen helyre becsöngetni. Majdnem hanyatt dobtam magam.
    Én azt a védelmi eszközt látom ideálisnak, ami olyan hullámot gerjeszt, ami azonnal szédülést, hányást idéz elő.
    A lőfegyver, elfogadva a szakértők véleményét, amatőrök kezében kétélű fegyver.
    Ha pedig, akár jogos védelmi helyzetben saját kezűleg megölnénk a behatolót, a továbbiakban azzal a tudattal együtt kell élnünk, hogy embert öltünk. Megint csak elfogadva a hozzáértőket, a lelki teherrel nem könnyű együtt élni. Lásd a katonák egy részét, akik testközelből gyilkoltak ellenséges katonát, még ők is összezuhannak.

    Az egyik legerősebb és nagy dumájúbb katonatársam álmában azt hajtogatta könyörgő hangon.
    „Segíts anyám, segíts.”
    Békeidőben egy komolytalan laktanyában.

  22. 20 – Bögözy:
    Mint már írtam, van 3 nagy testű kutyánk. 1) Állandóan készek. 2) Beépített fegyvereik vannak (fogak). 3) A másik kettő állandóan jelen van. Megmérgezni őket lehetetlen, mert ha valaki megközelíti a kaput, kerítést, azonnal jeleznek. Talán helikopterről 😀 le lehetne dobni a mérgezett kaját, de azt is megugatják. Ugatásra azonnal kinézünk.

  23. A western párbajos részhez tenném hozzá: a hosszú feszült várakozás nem az önvédelmi jogállás miatt volt (legtöbbször amúgy is törvényen kívüli gazemberek csinálták…), hanem az akció-reakció időkülönbsége miatt. Ha te indítod „belülről” a mozdulatodat, sokkal lassabb vagy, mintha egy „külső” ingerre reagálnál. Aki kevésbé bírta idegekkel, és először kapott a fegyveréhez, az vesztett, mert az ellenfele az ő mozdulatára reagálva sokkal gyorsabban tudott pisztolyt rántani. (Már persze ha el is találták egymást)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük