Tóth János vendég posztja – Mit lehet csinálni 1490 m2-en?

Tóth JánosTibor bevezetője: A honlapon idegyülekezett “túlélni vágyók”, vagyis ti kedves barátaim, valamennyien tudjátok, hogy az életetek hosszabb távon a jelenlegi elrendezésben nem folytatható. Sok mindent tudtok, de tapasztalatok hiányában vonakodtok belevágni, és abban bíztok, hogy valahogy a dolog megoldódnak magától. Tesztek erőtlen lépéseket a helyes irányba, de egyáltalán nem vagytok biztosak abban, hogy ez és eredményes. Éppen ezért megkértem “Jánost”, akinek okos és szakszerű hozzászólásaival már megismerkedhettetek, hogy írja meg a legnehezebb kezdőlépéseket, és majd adjon ésszerű tanácsokat. Írása olvasásakor rádöbbentem, hogy ez a “paradigmaváltás” milyen sok buktatót rejt magában, mennyi mindenre kell figyelni. János tanácsai valóban aranyat érnek, amit teljesen önzetlenül bocsátott a köz javára.  

Először néhány bekezdés erejéig elmesélném a kezdeteket: A jövőbéli, és jelenlegi  kertgazdálkodás céljából, megfelelő telek kiválasztását már 2004/5 tájékán kezdtem el. Végül a megfelelő telek zártkerti besorolásban Debrecentől egy óra gyaloglásnyira helyezkedik el, belvízmentes területen (tengerszint feletti magassága 134 méter). A közelben lévő alsóbbrendű úthoz képest a telek legalább 4 méterrel van magasabban. “Sárga” homoktalaj. A telekkel szemben akácerdő, a közelben nyár-és fenyőerdő. Egy időszakos patak is van kétpercnyire. Legelő-és szántóterületek is vannak egy futásnyira. A telek végénél két állandó helyben lakó szomszéd található. A közvetlen környéken körülbelül 50 telek helyezkedik el 5-6 tanyával. Összességében 10-12 helyen laknak is. Állandó északi széljárás van, sohasem fúj a szél a város felől. Dűlőutakon el lehet jutni Hajdúsámsonba, Bocskaikertbe. Az akácerdő sajátossága miatt a vidék vadállatban szegény.

A telkem lényegében két különálló rész megvásárlásával jött létre. Az elsőt (telek 1.) a nagy szárazság évében 2009.-ben, míg a másodikat (telek 2.) rá egy évre vettem (készpénzzel). Mindkét telken van villany, az egyiken városi víz is. Lakható épület nincs rajtuk, ebben az évben fogok kialakítani egy nyári konyhát. Összesen 3 fúrt kutam van (iható ill. fogyasztás után nincs hasfájás). Két darab aknám van, és a nyári konyha padozatába is lesz egy nagyobbacska verem építve.

A telek hossza 40 m, szélessége 38 m. Van szőlő kordonra futtatva, csicsóka az egyik kerítés tövében, a hátsó fertályon csipke, illetve hamarosan homoktövis, pár tő bodza, kökény. Ezek az utóbbiak mind a drótkerítés mellé szorosan ültetve. Az utcafront felől a kerítés betonacél-hálóból van elkészítve ill. átalakításon esik jelenleg keresztül. Itt a kerítésen kívül sűrű orgonabokor növekszik, ki tudja mióta. A kiöregedett gyümölcsfákat kicserélem, friss új, magyar nevű fajtákra. Lehet olyan 24-26 fácskám. A fák lombkoronájának kialakítására nagy gondot fordítok, mert évek múlva nagyon nehéz lesz a tövükben guggolva ásózni ! Húsvéti rozmaring (alma), Besztercei (magról és oltványról növő), kajszi, cseresznye, Jonatán, őszibarack, mandula (2 porzó, 2 termő), Milotai dió, mogyoró, meggy. Van egy sor feketeszeder, mely egész nyáron folyamatosan virágzik, naponta liternyi bogyót lehet leszedni róla. A feketeszeder 5 méter hosszú és 3 méter magas “dróthálóra” van ráfuttatva. A kertnek egy 80 m2-es részén nő a „Sárpo Mira” kitűnő burgonya fajta. Tavaly 6 zsáknyit termett. A bogár nem nagyon foglakozik vele. A drótkerítések hozzáférhető részein nagy-szemű babot ültettem. Ezen kívül volt rendesen: csillagtök, patisszon, uborka, sóska, paraj, cékla, retek, saláta, sütőtök, bokorbab, borsó, káposzta, karalábé, kelbimbó, répa, petrezselyem, dinnye, pattogó tengeri, hagyma, más nem jut az eszembe. Akkora mennyiség termett, hogy lényegében a piacról nem kellett venni semmit, sőt még jócskán ajándékozásra is futotta! Persze a paradicsomkertet folyamatosan gondozni kell ! Trágya, víz, metszés, küszködés, kínlódás, kitartás.

Ennyi bevezető után térjünk rá a vétel napjától mostanáig! A telek 2. nagyon elhanyagolt állapotban volt: súlyos tarackfertőzés, sebes kérgű fák, 3 db. egyenként 16-18 méter magas fenyőfa (melyek lombkoronája alatt semmi nem nő), elhanyagoltság mindenfelé. Ez jó, mert tudom, hogy a föld ezáltal nincs elszennyezve műtrágyával és permetszerekkel, ugyanis nem titkolt célom, hogy a Biokontroll Kft. tanúsítványát megszerezhessem. A 3 db. fát másodmagammal 1 hét alatt szedtük ki (villany és benzin nélkül).  A hatalmas gyökerek és tuskók eltávolítása miatt, 5-6 m3 földet mozgattunk meg. A fák deszkának való része (NB 16-os méhkaptár lesz majd belőle), az rönk formában várja a gatteres kezelést, a gallyakban és a levelekben rejlő hőenergia, majd a megfelelő berendezésben fog teljes kiszáradás után hasznosulni. A fahamut pedig külön gyűjtöm. (talajra kiszórni, kézmosás, lemosó permetezés alapszere, kiscsirke porfürdője)

A 2-es telek előtt volt kb. 12-13 m3 földkupac, mely szúrta a szememet. Fagymentes napokon csákány, ásó, ásólapát, nagykalapács, hasítóék, balta, talicska igénybevételével a földkupacot behordtam a telekre, hogy könnyebben lehessen a telek előtt forgolódni ill. a telek ne legyen hepe-hupás ill. vakolathoz is kell majd. Vágó, hasító szerszámokra azért volt szükség, mert a dombok tele voltak 40-50 éves Krisztustövis tuskókkal. Ezek aprólékos kiszedése után lehetett hozzáférni a földhöz. A kitermelt tuskók és gyökerek mennyisége megközelíti a 3 m3-t. 1-2 évet száradnak ezek a fa maradékok és mennek majd a sparheltbe. A föld behordása és a gyökerek kiszedése a napi 8 órát figyelembe véve 10 napot vett igénybe !

A telek 1. némileg jobb állapotot mutatott: nem volt tarackfertőzés, sebes kérgű fák nem, de rosszul metszett fák igen. Fenyőfa szintén ott is volt: küzdelem, mérgelődés, bosszankodás. Gyors ásózás a 700 m2-en,  gazok kigereblyélése, utána derékfájás, csirketrágyás felső kezelés, 2 naponként locsolás a rettentő hőség miatt. Volt eredmény abban a szörnyű hőségben, de hozzátenném, hogy hétköznap munka után 17.30-ra értem a telekre a robogómmal, hátamon a szivattyúval, hosszabbítóval, lábam közt a tömlővel és 1-2 kerti szerszámmal. Locsolás és egyéb állapotfenntartó tevékenység után indulás vissza 21 óra tájban. Hétvégén látástól-vakulásig ugyanez. Mindezek ellenére a kertgazdálkodás a szerelmem. Nem vágyom a tengerpartot és idegen országokat. Most már van hazám, nem érzem idegennek magamat e földön. Van élő kapcsolatom a természettel, a földdel, mentális állapotom megrendíthetetlen. Arra meg nagy szükség lesz hamarosan!

Március első hetében, hosszas utánajárással, kerítettem 130 mázsa jó érett (szaga már alig van) marhatrágyát (ez kicsit több, mint 10 m3). A telek 1.-be egyenletesen széthordtam talicskával, jó 10 cm vastagon beterítettem, utána egy marha nagy rotakapával szétforgattam. Annyit jártam oda-vissza a telek 1.-ben, hogy éjszaka a lábam még a csillagokat is le akarta rugdosni. Maradt bőven trágya, azt áttalicskáztam a Kettes közepén “kialakított” trágyadombra. A szőlőt megmetszettük Apámmal, új huzalokat húztunk ki, az oszlopokat beállítottuk, a tavaly bújtatott vesszőket óvatosan megpiszkáltuk. A gyümölcsfák tövét kapával megnyitottuk. Salátát, sóskát, dughagymát ültettem…

A Kettesben van egy összekókányolt fészer, jó betonalappal. No ez lesz a teljes felújítás után a vegetációs főhadiszállásom, azaz nyári konyhám (a tornác alatt lesz a 3. verem). Tornáccal, téglafalazattal,  polisztirol hőszigeteléssel, rácsos ablakkal, lemeztetővel ellátva. Az északi oldalon semmilyen nyílás nem lesz, a 2 kicsi ablak (keleti és nyugati) majd mellmagasságban lesz beépítve, a bejárati ajtó délre néz. Majd a hő-technikai számítás megmondja, hogy a milyen vastag hőszigetelés kell a homlokzatra és az aprócska padlástérbe, hogy a követelményértékeknek megfeleljen. Folyóvizet nem akarok a házba, sem budit. Sparhelt a nyári konyha alaptartozéka lesz az új kéménnyel együtt. (Nem kell hozzá építési engedély, mert már van). Tervbe van véve egy üvegház (üveg már megvan), egy napkollektoros gyümölcsaszaló és egy gombanövesztő fészer is.

1500 m2 két ember megélhetésére elegendő, a gabonaféléket nem számítva. Cserelehetőséggel meg mindenkor, minden időben élni lehet. Csirketrágyát azt a szüleimtől szerzem. Van 20 tyúkjuk, 1 kakasuk. Termelnek rendesen, tojást is. Nyaranta azt a heti 60-70 darabot megtojják. Ezek mind “Kárpátok-béli” jószágok.

Kedves feleim! Itt a nagy alkalom, kérdéseitekkel szedjétek szét Jánost. Egészen biztos állni fogja a sarat.

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________
(1075)

Kategória: Tibor bá' blogja | A közvetlen link.

Tóth János vendég posztja – Mit lehet csinálni 1490 m2-en? bejegyzéshez 196 hozzászólás

 1. koxi szerint:

  Sok hasznos dolog kezdők számára! Köszönjük!
  Én mellékesen ajánlanék egy filmet, ami szintén irány mutató.
  http://lmv.hu/node/6680

 2. V.orsi szerint:

  Hát igen, a nagy lépés az, amikor a “beszélünk róla” után végre rászánjuk magunkat. Sok pénz sem kell hozzá, nekünk semennyi sem volt. Igaz, hogy kölcsönt vettem fel :( , de csak keveset, havi 30 törlesztésre. Vályogház Tolnában, cirka 1500m2-rel. + gabona, kukoricatermesztés a helyi közösséggel, közösségi földeken. Persze a ház lerobbant, a kertet elborította a vadkomló és a lián a háztetőig, de szívós kitartó munkával, lassan feléled majd minden. Én is örököltem öreg gyümölcsfákat és itt megjegyzem, hogy nem sietnék azokat likvidálni!! Ha van benne élet, érdemes megifjítani őket, hiszen az újakra éveket kell még várni! Meg bizonyára tűrőképes, jó fajták, amikről érdemes oltóvesszőket szedni. Én is igyekszem mindent (szerszámot, eszközt, mindennapi élethez szükséges dolgokat) összegyűjteni. A nyáron kemenceépítést tervezünk, mert a kemence az, amibe nagyobb méretű tüzelőanyagot (kukoricaszár, gallyak, bármi) tudok használni. De izgalmas tapasztalat kipróbálni a telet egy sparhelt mellett is… Na jó, csak néhány napra volt eddig lehetőség!)
  A víz nagyon fontos. Kell, hogy legyen kút és jó, ha van a környéken más hozzáférhető víz is. És még fontosabb, hogy a szomszédokkal szót lehessen érteni, ne adj’ isten, hasonló gondolkodásúak. És nem utolsó sorban maga a tudat, ha lehet és érdemes még menni, legyen hová…

 3. Tibor ba szerint:

  1: Szép ez a belinkelt film, nagyon szép…CSAK a “Jövő farmja” egy picit nem autentikus. Mindjárt az elején egy hatalmas rakodó gép beemel egy bála szalmát. Gondolom a gép dizelolajjal működik. Tessék mindani, a dizelolajat a tejénből fejik? Ez kérem a kapitalizmus. Mindenből lehet divatot és pénzt csináli.

 4. koxi szerint:

  Tibor bá,végig nézted a filmet?

 5. Tibor ba szerint:

  4: Nemnéztem végig, de ha mindent végignéznék,és elolvasnék, amiket belinkeltek, akkor a 24 óra egy nap nem lenne elég. Az a farm, méreteit tekintve, amit bemutattak, nem a jövő farmja. Beszélhetnek a rengeteg munkáról, de más beszélni, és más elvégezni. De ettúől függetlenül szép. József vendég posztja viszont reális. V.orsi bejelentkezési is az. Ne álmodozzunk, jöjjünk le a földre.

 6. okos.kodo szerint:

  Hasznos, köszönet érte és kitartás!
  Bort, búzát, békességet!
  Hogy öntözöl? kerekes kút vödör? Kemény!

 7. Arma Gedeon szerint:

  Kedves János, ha jól értem, terveidben (illetve gyakorlatodban) a kertgazdálkodás kiegészítője egy Debreceni városi lakást jelentő életformának, nem tervezel lakóházat építeni a telken. Továbbá, ha jól értem, nőtlen vagy.
  Mi az elképzelésed arról, hogy mi várható egy Debrecen méretű városban a válság súlyosbodása során, tekintve, hogy a debreceniek többsége nem rendelkezik hasonló kertes kiegészítéssel? Konkrétan a közbiztonságra és a városi infrastruktúra lerohadására gondolok.

 8. koxi szerint:

  Elhiszem,hogy nincs időd mindent végignézni,de biztos lesz olyan akit érdekel és szán majd rá 1 órát. Ők majd le tudják vonni a konzekvencát. A véleményezéshez nem elég az első 10 percet megnézni. Ez a film nagyon jól szemlélteti,hogy miért nem fenntarthatóak a mai hagyományos farm gazdaságok, aminek bemutatásával kezdődik a film. A továbbiakban pedig rátér a lényegre,de nem magyarázok, akit érdekel megnézi,szerintem legalább annyira hasznos mint József írása.

 9. Székely szerint:

  Az 1. posztban ajánlott film rövid összefoglalója:
  -egyre több az importált élelmiszer
  -ott is vannak (Angliában) tudós társaságok akik megállapítják, hogy olaj nélkül nehéz lesz
  -kevés a farmer Angliában, a még élők is már idősek
  -csak az angliai termelésből nem tudnak megélni
  -a földeket elválasztó sövények alkalmasak gyümölcstermesztésre és a marhák jókat esznek ezekből a sövényekből

  U.I.: ez a film nem Tibor bá olvasóinak készült:).

 10. koxi szerint:

  Pont a lényeg maradt ki ebből az összefoglalóból, az pedig nem más mint egy lehetséges opció a fennmaradáshoz, ez pedig a Permakultúra. Ezt nem egyszerűsíteném le a földeket elválasztó sövényekre, annál kicsit több.

 11. nótbuk szerint:

  10: Az a lusta kertészek módszere, nem kell sem kapálni,sem gyomlálni, a levéltetveket pedig a katicabogarak és a ragadozópoloskák eszik meg. A ház déli felénél pedig kell ásni egy kis tavat, ami megduplázza a napfény melegét.

 12. Statikus szerint:

  10. Érdekes: itt “permakultúra”, az előző posztban pedig “spermakultúra” a téma. Gondolom a következő “ermakultúra” lesz – bár nem tudom, hogy mit jelent (Erma – német név?). (Elnézést, de utálkozom a munkámmal – éppen vasbeton födémet “vasalok”; a feleségem az ingemet “vasalja”, kovács-apám pedig a lovakat. Ez egy vasaló-nap.)

 13. János2 szerint:

  Hobbikert…

 14. Curix szerint:

  Csak közvetve kapcsolódik az íráshoz, de mégis lenne egy kérdésem.

  Sokat elhangzott (főleg a Jobbik szájából) hogy Magyarország képes 30 millió embert etetni.
  Ez így szépen hangzik, de nem mond semmi konkrétumot.

  Nevezetesen 30 millió embernek tud pl. kenyérgabonát előállítani, vagy kukoricát stb..
  vagy 30 millió embert képes változatos étrenddel kiszolgálni?

  Nagyon nem mindegy, mert ha valaki kenyeret eszik, éhen már nem hal, de….

  Nekem is az jutott eszembe legelőször, mint Arma Gedeonnak. Ha konkrétan “vérre” megy majd az élelmiszer kérdés, vajon János és a többi szorgalmas ember képes is lesz megvédeni a munkáját, és annak gyümölcsét?

  Mi lesz Budapesttel, a közepes- és kisvárosokkal? Már a falvak sem önellátóak.

  A legtöbb ember súlyos devizahiteli problémákkal küzd, kik engedhetik meg maguknak, hogy ekkora telkeket vásároljanak?

  A falu szerkezetek gyors átalakulásban vannak. Még régen minden házhoz tartozott legalább 500-1000 m2 művelhető terület, manapság csak egy díszkert áll rendelkezésre befüvesítve, és a bevásárlás a Tuskóban történik.

  Értem hogy fel kell készülni egy ilyen jövőre, de akkor minden tekintetben fel kell készülni.
  Önmagában az 1500 m2 kevés.

 15. koxi szerint:

  11-re

  Szerinted lusta kertész, szerintem meg az ökológiában jártas,a természettel együttélni tudó, gondolkodó, fenntarthatóságra törekvő egészséges élelmiszert előállító kertész.

 16. Arma Gedeon szerint:

  15: hát ezt mondja ő is!
  “ökológiában jártas,a természettel együttélni tudó, gondolkodó, fenntarthatóságra törekvő egészséges élelmiszert előállító kertész” – egy szóval: LUSTA! :-)

 17. okos.kodo szerint:

  Lustaság, fél egészség! Bizony, megtanít gondolkodni! :-)

 18. nótbuk szerint:

  koxi: Baji Béla nevezi így, ő találta ki az egész módszert. Tényleg ez lehet a jövő, a hagyományos paraszti gazdálkodásnál sokkal kíméletesebb. A földet a mélyszántás és öntözés teszi tönkre.

 19. koxi szerint:

  Ja,ok. ezt Bélától még ilyen formában nem hallottam, de akkor minden világos…

 20. Bockó szerint:

  A permakultúra engem is nagyon érdekel, mivel a már alapműnek számító Nyugati civilizáció rövid történetében is leírta Godesky, hogy mit tesz a földdel a hagyományos művelés, még műtrágyázás nélkül is.

 21. Tibor ba szerint:

  8: OK. koxi, ma este szakítok rá időt és végígnézem. Becs szóra.

  9: Köszi Székely! Egy perc alatt el tudtam dönteni, de most már megigértem. Ráadásul látom, hogy véleményt kell alkotnom, ehhez pedig tájékozódniom kell. 😀 Ja igen. János csak este ér rá, addig em tud válaszolni.

 22. Csont szerint:

  3-5: Tibor Bá, nem kell végignézni, nem kell véleményezni! Neked. De akinek nem elég az, hogy nincs semmilyen megoldás, az inkább a te hozzászólásodat ne olvassa végig.

  Aki keresi, hogy egyáltalán milyen problémákra milyen megoldásokat kellene találni, aki tevőlegesen vagy akár csak gondolatban is tesz ezért valami, azt szégyelleném demoralizálni. Most már leírtam, nem törlöm vissza.

  10. 11. : A fenntarthatósági problémák miatt — amiket Tibor Bá egyébként nagyon helyesen hangsúlyozni szokott — ha valami, akkor éppen a permakultúrás irány adhat valamelyes reményt, mert nem elfogyasztja, hanem gazdagítja a(z élelmiszer-) termelés alapjait. Nekem ez a meglátásom, ha egyesek vallásnak nevezve akár ki is csúfolják. Tény, hogy gyerekcipőben jár a módszer, de vigyázni kellene ezt a gyermeket, segíteni, hogy növekedhessen.

  Sajnálatos, ha Baji Bélánál jobb tudora, propagandistája nincs a módszernek. Én nagyon szívesen tanulnék tőle vagy mástól, de attól tartok Béla nagyon az út elején jár (a sok év ellenére). A tárgy ban kicsit tájékozott embernek nem sok újat ad, legalábbis nagyon várt könyvében (könyvecske) igen csalódtam. A neten meg láttam videót egy előadásáról, az katasztrófa. Oktatótáborába még sohasem tudtam elmenni, (mert én is mindig csinálom a dolgokat nem beszélek róla) de már el vagyok bizonytalanodva, érdemes-e. Ha bárki magyar nyelvű permakultúrás forrást tud, köszönném!

 23. Tara szerint:

  Baji Béla könyvének utolsó példányát én vettem meg:) Remélem, vagy feltöltik a netre az egészet, vagy kiadják újból, mert nagyon hasznos olvasmány, sokat tanultam belőle. Mi is a permakultúra szerint élünk és neveljük a növényeinket, írok erről a blogomban is elég sokat (és itt, Tibor bá’nál is említettem már)

  A könyv egy részét itt találjátok:

  http://www.permakultura.hu/

 24. Csont szerint:

  21. Mire leírtam, látom kedvezően változott hozzáállásod. Na jólvan, ne vedd tréfának! :-) És ha ez a film nem is váltja meg a világot, vedd figyelembe, ha nem értünk oda valahova, attól még nem biztos, hogy rossz úton indultunk.

 25. Csont szerint:

  A legfontosabb lemaradt: Tisztelet Tóth Jánosnak!

 26. Tara szerint:

  22-re Csontnak: igazad van, jó lenne, ha lennének további infók is fellelhetők. És Baji könyve valóban könyvecske (ahhoz képest húzós volt az ára) mégis örültem, mert új ötleteket adott.

  Biogazdálkodás szempontjából még Marie-Luise Kreuter Biokert című könyve az irányadó nekem, évekkel ezelőtt vettem meg, részletes útmutatót ad egyes zöldségekkel, növényekkel kapcsolatban, mit hova ültessünk, vessünk, melyik növény milyen szomszédot szeret, melyiknek a társaságában fejlődik rosszul, stb. Ásás, a talaj felforgatása már évek óta nem szerepel nálunk sem az őszi munkák között (sem máskor). Van helyette más, amire figyelni kell. Tiltakozom, a biokertészek nem lusták:)

 27. Jeezah szerint:

  A filmben számomra is volt pár ébresztő gondolat. Például az erdő és a benne lévő biodiverzitás fontossága, ami segít a talaj és a növények egészségét megőrizni, illetve a (szelíd)gesztenyefa, ami haszonnövényként jó ötlet lehet. Ellenállóbb az időjárás viszontagságaival, mint a gabonafélék, viszont hasonló tápértékű és terméshozamú terményt lehet betakarítani egységnyi területről. Valaki ért a szelídgesztenye termesztéshez és felhasználási lehetőségeihez esetleg?

 28. Arma Gedeon szerint:

  20: Godesky csak összeollózta. Ettől még jól tette.
  Én csak annyival egészíteném ki, hogy nemcsak Nyugat felé keresett mindig új szlerabolható szűzföldet a Civilizáció, hanem minden irányba, az oroszoknál pl. Kelet felé, Ausztrália felfedezésével Dél felé, stb.
  Nincs több szűzföld…

 29. Zwerd szerint:

  Én is hasonlóképpen gondolkodom az önellátásról. Kell egy bizonyos földterület ahhoz, hogy az ember ellássa saját magát. A bizonytalan jövőre tekintettel. Elég csak megnézni az élelmiszerek drágulását. A többit nem is említve.
  Ami a legjobb benne, ahogy a mondás is tartja “Amit eszel azzá leszel”, hogy amit megtermelsz magadnak, tudod, mit is eszel valójában.
  Én leginkább a nagy energiatartalmú hosszan eltartható gyümölcsökre álltam rá. Ültettem 80 db A117-es diófát, mellette néhány körtét cseresznyét. Idén sikerült megint bővítenem a keretemet, és a következő mogyoró és mandula lesz + fekete ribizli, a kiváló egészségmegőrző tulajdonságai miatt. + néhány más gyümölcs amit aszalni szeretnék. Fentebb olvastam a besztercei szilvát, ami az egyik legjobb szilva amit aszalni lehet.
  Ez az én rövidke történetem, ahogyan próbálok felkészülni egy kevésbé szebb világra.

 30. Gépember szerint:

  Sok sikert Neked, János!

  Egy magyar példa, amit érdemes elolvasni:

  http://www.hetek.hu/interju/201102/lukacs_erno_egy_igazi_anticeleb

 31. Statikus szerint:

  620 négyszögölnyi telkem 1/3-a művelésre fenntartott – tartalék – terület. Ha majd a feleségem is belátja, hogy “kisiklott” a civilizáció vonata, ismét feltöröm és vetek belé csicsókát (mint Gedeon). 1/3-nyi területen a ház és a járulékos részek – garázs, kennel, burkolatok – állnak. 1/3-ot most is kertként használunk, részben virágok, egyéb dísznövények, részben gyümölcsfák és egy igen kicsiny konyhakert a “dzsungel” nálunk. Tibor bá-nak már írtam a gyümölcsfáim állapotáról: ismeretlen eredetű, vörösbarna foltosodás jelent meg szinte minden fámon, északi irányból, lent a földfelszín felett (dión, cseresznyén, meggyen, barackon, almán, körtén). Mivel a szabadban hagyott vizes vödreimben is piros üledék gyűlt fel, persze, hogy dühösen nézem a légifolyosót keresztül-kasul kondenzcsíkozó repülőgépeket. Hagynám is a csodába az egészet, ha a feleségem a minap nem arról beszélt volna, hogy egy idős dobozi betege is megemlítette a “piros eső”-kalandját, valamint a Kettős-Körös dobozi hídjáról Békéscsaba irányába leereszkedve, hazafelé jövet szemébe nem ötlött volna az ottani erdő közút felőli fáin megjelent vörös foltosodás. Vagyis: jó, ha van egy kert, jó, ha meg tudjuk művelni, de az is jó, ha azt mások békén is hagyják…(most az uborkalopókról nem is beszéltem).

 32. Arma Gedeon szerint:

  31: igen, én is arra gondoltam, hogy jó, hogy kiskertészkedek, csak hírek szerint már eljutott hozzánk Fukusima első radioaktív izotóp-adagja…
  És még mi minden jöhet később közelebbről.

 33. Tibor ba szerint:

  22: Nem tudok érdemben vitázni, mert nem nézztem (még) végíg. De általánosságban azt tudom mondani, hogy nincs IGAZI megoldás. Olyan megoldás van, amelyik az emberi agonizációt néhány évvel meghosszabbítja. Igen belátom, hogy ha valaki huszon vagy harminc valahány éves, akkor a meghosszabbítás egy reális alternatíva. Nem is agitálok ellene. De az is egy reális tény, hogy sokan meglovagolják a mai helyzetet és még összeharácsolnak néhány milliót mielőtt becsap a geddon. Csak azért óvatosan azzal az optimizmussal! Vissza lehet térni az ősi paraszgazdálkodáshoz, meg lehet tanulni (amit én támogatok), ki lehet találni más módszereket is, de nagy jövője az egésznek nincs. A Kárpát-medence minimu 8 °C-al lesz melegebb néhány évtized múlva. Kétlem, hogy a mai mezőgazdálkodást lehet majd folytatni. Vagy gyökeresen meg kell változtatni, vagy sehogyse fog menni.

 34. János magán levelének utolsó 4 sora. szerint:

  Talán azt felejtik el a kedves hozzászólók, hogy 1500 m2/-t művelni (magamban) az már az emberi fizikum felső határa…biztos lehet többet is, de én már nem bírok többet csinálni.

  Persze most még egy darabig van a lakosságnak MTZ, meg 3-as eke, meg kistraktor, meg rotakapa, később megfizethetetlen lesz a napi egyszeri étkezést előteremtő munkanélküliek számára az üzemanyag…

 35. okos.kodo szerint:

  Lehet, hogy nem melegebb lesz hanem hidegebb, mert a felszabadult Co2 felmelegíti a sarkköket, ott elolvad a jég ami édesvízböl van, az felhigítja a világtengereket és a só híjján nem működnek majd a tengeráramlatok amik Európa fűtését biztosítják…Lehet, hogy új jégkorszak jön? Állítólag az Antarktiszon történt fúrások eredményei kissé felcsigázták az amcsikat, indítanak is most egy kutatótengeralattjárót.
  Erröl hallottatok?Nem tudom mi igaz belőle de lehet hogy mi túlélők
  siethetünk néhány telket venni az Antarktiszon mert az lesz ezután a mérsékelt éghajlati öv..Tiborbá már nem jön, őt itt hagyjuk szarkofágban :-)

 36. Tibor ba szerint:

  35: Nem akarsz egy niknév cserét? Pl. okos-kodó^3 😀

 37. okos.kodo szerint:

  36: Csak ha te is Tibor-basára változtatod 😀

 38. Zwerd szerint:

  31: A diófákon én is észrevettem hogy a földfelszín felett feketés-sötét foltok keletkeztek. Írtam is néhány helyre és kérdezősködtem mi lehet az. Arra az eredményre jutottam, hogy az őszi körbeásás következtében lehet hogy meg lett sértve néhány fának a kérge, és a csapadékos időjárás miatt egy olyan gombafajta jutott bele ami kéregelhalást okoz. Ha nincs a csapadékos időjárás, lehet egyszerűen begyógyul. A javaslat az volt, ki kell vágni a gombás részeket és sebkezelővel (amiben van gombaölő szer is) kell lezárni. Ezt megtettem. Közben láttam, hogy néhány fán elkezdődött a gyógyulás (kalluszképződés). Ajánlottak egy jófajta vitalitás növelő szert is “Amalgerol”, állítólag csodákra képes :)
  http://bit.ly/gxfnNM

 39. Statikus szerint:

  35. Igen, hallottunk – Érvek és ellenérvek CO2 kontra felmelegedés ügyben

  “Katasztrófa-e a globális felmelegedés?”
  http://surl.hu/FHak2d
  “Új jégkorszak kezdődik?”
  http://surl.hu/4Cc5h9

  (36. Szerintem csak okos.kodó^2 én pedig önszántamból Statikus/2)

 40. Arma Gedeon szerint:

  nem kell a fák tövét körbeásni…
  A régi paraszti gyakorlat szerint a fák alatt gyep van, pl. hogy arra hulljon a gyümölcs. Tehát érés előtt a fa alatt kaszáltak.

 41. Edit szerint:

  1: Nagyon szép ez a brit film, de szerintem egy brit gazdaság még rövidebb ideig fog fennmaradni, mint mondjuk egy magyar vagy más kelet-európai. Amikor a nagyvárosokból elkezd áramlani vidékre az éhes, pánikoló embertömeg családostól, mindenestől, nem fogja érdekelni, hogy ki áll az útjában,a saját érdekeit fogja szem előtt tartani. Ez egyébként vonatkozik minden országra, csak a multikultikra hatványozottan. Kellene egy olyan poszt is, hogy hogyan lehet ez ellen védekezni, hamár 1x megteremtettük a saját kis önálló gazdaságunkat.

 42. Arma Gedeon szerint:

  41: három aknája van. Az egyikbe elbújik, a jövevények éhenhalnak, előjön, műveli tovább a kertet…
  Londontól nem jutnak majd messzire gyalog, saccom 20km.

 43. Edit szerint:

  42: Igen, végül is az álca akna tényleg egy jó megoldásnak tűnik, csak a ház belsejében kell kialakítani, hogy azonnal tudjunk menekülni, ha nem elég száraz a puskapor és már Istenben sem nagyon bízunk. Ha a jövevények 20-ad magukkal fognak érkezni, félő, hogy legalább 15 élni fog még pár napig belőlük, miután a többi éhen hal. Nem értek egyet, az afrikai származású bevándorlók nem gondolnád, milyen kondícióban vannak, ha szaladni kell… már amelyik 100 kg alatt van…Bír az 100 km-t is…

 44. Koponyanyi szerint:

  Kedves János!

  A jonatán alma a mi éghajlatunk alatt, előbb-utóbb mindenképpen elpusztul lisztharmat miatt, a permetezés ellenére is, válság esetén permetezés nélkül pedig nagyon gyorsan. A húsvéti rozmaring jobb választásnak tűnik. Ha valaki szakavatott növényvédős, az cáfoljon rám, mert nekem ez a kedvenc almám, szeretném tudni, hogy lehetne mégis megvédeni. :-/

 45. Totenkopf Tomi szerint:

  Üdv!
  Tudja esetleg valaki, hogy hol találok olyan segítséget, ami (dió)fa metszését mutatja meg teljesen amatőröknek? Eléggé fontos lenne, a nagyszülők rágják miatta már a fülemet, nekem meg fogalmam sincs, hogy hogy kezdjek hozzá. :)
  Köszönöm szépen!

 46. Koponyanyi szerint:

  Most egyáltalán ne kezdj hozzá! Csak augusztusban szabad metszeni. A diófa általában megsínyli a metszést, hagyni kell szabadon nőni. Ha nagyon muszáj, akkor csak augusztus 20. után.

 47. Koponyanyi szerint:

  Pontosabban aug 20 után de még lombhullás előtt.

 48. spiler szerint:

  Mostanában nem hallani a dombágyásos kertművelésről, pedig hasznos dolog. A lényege, hogy egymásra van halmozva ágnyesedék, levágott fű, egyéb szerves hulladék, majd be van takarva földdel. Ebbe vannak ültetve a növények. A termő területet megnöveli, a komposztálódó szerves anyag táplálja a növényeket és alulról fűti a talajt. Régebben kipróbáltam, kb 2x nagyobb répa termett benne,mint a földbe. Lehet ötvözni a növénytársítással, akkor még jobb eredmény érhető el. A nemrég vásárolt telkemen ki akarom ismét próbálni, már gyűlik a szerves hulladék. Nagy előnye a módszernek, hogy a gyenge minőségű talajon is jó termést hoz.

 49. Gorgon szerint:

  No, üdv.

  Mint a legkezdőbb kertművész, máris bekérdezek.
  Voltam a “faárus”-nál és elrakattam egy jonatán csemetét, meg egy Redhaven baracfa csemetét. Kell-e ezek mellé porzópárt is beszereznem, vagy ellesznek magukba?

  Apró örömeim mostanság:
  A kígyóubim mind kikelt, mind a kilenc mag!
  A pari és a paprika is szépen dugja kifelé sorban a fejét. Szép egészséges jószágoknak néznek ki, minden este beszélgetek velük kicsit, míg lefújkálom, megöntözöm őket. Eddig minden este visszamosolyogtak rám.
  Azóta ládázgatok, most pl. pár napja elszórtam két balkonládányi salátát és egy ládányi levendulát, ad hoc jelleggel. Nem kell megszólni, ne feledjétek, most tanulom csak a szakmát, nem tudom még, mikor mit kell vetni, de tanulgatom.
  Hétvégén egész két nap kint leszek, ha esik, ha fúj, eldöntöttem! Ma is olyan jól lenyugtatott, mikor kiültem kicsit.

  Ja, még egy kis segítségek kérnék. Nem nagyon akarok permetszerezni itthon a kiskertbe, amennyire lehet minél inkább “bio” termelést akarok folytatni. Viszont pár szerre mégis szükség van, ha minden igaz. Mik azok? Rémlik, hogy rézgálic az egyik fontos, de mégis melyek azok, amiket érdemes beszerezni?

  A nagy kertemben még várunk az öregemmel, mert még szántatni akarja. Sajna ott nem tudtam megbeszlni az öregem és ott valami műtrágyát akar kiszórni, de rákérdezés után magyarázott valamit, hogy ez nem olyan műtrágya, amire én gondolok, hanem kálium, meg ilyenek. Nem értettem mitt motyogott, de a lényeg az, hogy nem Olyan no. Sikeresen megdumáltam vele, hogy nem fog beleszólni csak kicsit, illetve ha nagy baromságot művelek majd a trmesztésemben. Szóval mulcsozok, meg ilyenek :-)
  Kíváncsi leszek, hogyan fogok boldogulni. Viszont azt már tudom, hogy iszonyatosan jól fogom magam érezni :-)

 50. Csont szerint:

  FIGYI! Ma 20.05-kor az m1 királyi tv-ben arról fognak beszélni, komolyan vesszük-e a várható erőforrásválságot. Nem szoktam a tv-n lógni (inkább rajtatok :-) ), de erre kiváncsi vagyok, mire jutnak a mainstream-ben.

 51. Gorgon szerint:

  49. Kösz a tippet, mindent megtaláltam, ami most érdekel.

  51. No, ezt én is megtekintem.

 52. n/a szerint:

  Ez is erdekes poszt.
  “Csirketrágyát azt a szüleimtől szerzem.”
  Vagyis nem 1490 nm-en boldogulsz, a tragya plusz teruletrol jon. !? Vagyis kicsit csusztatsz. :-)
  Az en velemenyem, hogy kb 2000 nm elegendo 2 gyerek es ketto felnott eltartasara, ugyes gazdalkodassal.
  Eltartas = ehhalal elooti alapot, ahogy az termeszetes
  ugyes gazdalkodas = tapanyagvisszapotlas, lehetoseg szerint plusz potlas es botermesu novenyzet. Feherje a foldigilisztabol. :-)

  30:csicsokat ultetni jo gondolat, de nem kell ennel megragadni. Keresni hasonloan szivos novenyeket. ( energiafu ? )

 53. Tibor ba szerint:

  50: Gorgon, ahol vetted a fát, megkérdezhetted volna, hogy önporzó-e vagy sem, és ha sem, akkor mi porozza.

  46: Tapasztalataim zerint a diófát nyugodtan lehet (nem metszeni) ágtalanítani bármikor.

 54. endy szerint:

  51.
  Nagyon adta de ezt már mind tudjuk:)

 55. jah szerint:

  Sziasztok!

  51: Tudta valaki rögzíteni a műsort? Köszi

 56. Gorgon szerint:

  55. nos, nem volt nagy durranás, ettől senki nem fogja felkapni a fejét. Amúgy a hetesi elég értelmesen beszélt. Kár, hogy éppen csak karcolgatták a felszínt, nagyon vastag kesztyűben nyúltak a témához.
  Lehet, hogy szóltak nekik, hogy nem kellene nagyon komolyan venni a témát?
  Ami zavart, hogy csak az üzemanyagot, meg a fűtést karistolták. Hetesi helyében én biztos elszóltam volna magam, hogy a ma oly népszerű műanyag, a gógyszerek és az egü eszközök is bizony jelentősen kőolajfüggők.
  Vagy nem kell itt ekkora feneket keríteni egy lehetséges összeomlásnak?
  Carpe Diem feeling?

 57. Arwind szerint:

  41,42,43

  Egyedül készülni a túlélésre szerintem elég csekély sikerrel kecsegtet!
  41:
  “hogy hogyan lehet ez ellen védekezni, hamár 1x megteremtettük a saját kis önálló gazdaságunkat.”
  És mit szól ehhez például a szomszéd? -mert ha ő éhezik, akkor te “ellenség leszel” Tehát hiába készülök én akármilyen gazdasággal, földet művelek, állatot tartok stb. ha jön a gebasz akkor pont én leszek az akitől el lehet venni! Lehetnek akár a éhező szomszédok, városlakók, de lehet maga a rendszer is, gondoljunk csak a kuláktalanításra…
  42:
  “Az egyikbe elbújik, a jövevények éhenhalnak, előjön, műveli tovább a kertet…”
  Jó lenne ha így működne, mert akkor aki készül az jól járt, aki meg nem az megszívta! De szerintem nem lesz ilyen egyszerű! Ezek a jövevények igen életképesek, jó ideig elélhetnek a fosztogatásból, a vadállományból, gyűjtögetésből!
  Ahhoz, hogy valaki ne legyen célpont, legjobb ha úgy él, hogy ne is tudjanak róla! Ez pedig nem könnyű! Ha már földet, kertet művelsz akkor annak nyoma van! Hát még ha állatot is tartasz! De az erdőben, gyűjtögetés közben is össze lehet akadni idegen emberekkel…

  Szerintem aki egyedül, saját családjával készül túlélni annak talán legjobb egy eldugott kis tanya lehet! Aki pedig inkább a közösségben hisz, az kezdjen el túlélőfalut szervezni!

 58. Tibor ba szerint:

  57: Gorgon, a mai limitedet már túllépted. 😉

 59. Gorgon szerint:

  58-hoz:
  Ha valaki keres, mindent megnéz. Az aknának csak akkor van értelme, ha profi módon rejtett. Van benne minden, ami kell ahhoz, hogy ne kelljen kimenni belőle akár több napig is. Ha adott egy terület, ahol van x mennyiségű éléelem és erőforrás, akkor aki megtalálja, addig nem fog onnan elmenni, amíg fel nem éli, használja azt. Ez fokozottan érvényes saját eltartású inkáinkra, akik még a kövek alá is benéznek, nincs e ott egy kis színesfém.
  Szóval ezt az elbújok az aknában dolgot gondoljátok át még egyszer.
  Debreceni lévén ismerned kellene a környéki árnyékharcosokat, nem épp az az odábbállós népség, ha van ingyé cucc.
  A szomszéddal össze kell fogni, ez a megoldás, ha már így felmerül, mint ellenség.

  A túlélőfalu pedig már most késő lenne, ha elkezdenéd, szóval masszívan bele kell húzni.
  Egyre komolyabb érdeklődés kezd lenni a téma iránt szóval én kezdek látni eséllyt arra, hogy talán változni fog az emberek szemlélete az armageddon felé vivő út lassításával kapcsolatban.

 60. Zwerd szerint:

  45: Attól függ, milyen idős a diófád. Az első 4-5 évben a koronakialakítást érdemes elvégezni, utána már a termésre érdemes koncentrálni. Ez oltvány diónál van. Az már a 4-5 év után hoz termést, még a madárhozta csak 10-12 év után.
  Itt találhatsz egy kis olvasnivalót a metszésről :)
  http://surl.hu/ji39B4

 61. Tibor ba szerint:

  60: Már sok szótárnál, és “szakkönyvnél” tapasztaltam azt, hogy korábbi mukákból vesznek át dolgokat, amik egyszerűen nem igazak. Én 50 éve metszek, nem olvasok el róla semmit. 40 éve ültetek diófákat. Soha nem oltok diófát, mindig magról ültettem. Általábn 4 mag közül csak egy hozza közel az anyafa minőségét. Néhány szem termést minden esetben hoznak már a 4. évben. A 12. évben már két vödörre valót, ha nem többet. Szóval a többi csak süket duma.

 62. Csont szerint:

  55., 57. : Hát nem tudom ki számított arra, hogy az emberek az utcára szaladnak a műsor után, szerintem már az is csoda, hogy főműsoridőben szóba kerül ilyesmi. Nekem azt is érdemes megfigyelni, hogyan terelődik errefeléa szó a legkülönbözőbb médiában. A csúcs, hogy egyszer olvastam, talán városunkban, a püspök is erről beszélt vasárnap a nyáj előtt.

  Az meg természetes, hogy ez a műsor nem nekünk szólt.

 63. Nod szerint:

  1500m2 felrúgása szép kis meló tudom.Az meg igen is eltart egy családot okosban meg plusszol is.
  A Britek problémái a rosszul kivitelezett házaik hőtanilag, tengerparti adottságaik,az egyre növő energia éhsége,a kb.66 millió lakosa ,ennek kultúrális etnikai összetettsége,,a rossz iskola rendszere,a képzetlenség,hogy hétről hétre élnek,hogy nem tudnak főzni ezért sztárok a szakácsok,… és a csatorna még ott van köztünk hála Uram!
  Farmról annyit,hogy 😀 😀 😀 éltél már Britanniában?:D 😀 😀

 64. Arwind szerint:

  A túlélőfaluról jutott eszembe! Szóval azon gondolkodtam, hogy mi lenne a legideálisabb helyszín egy világméretű összeomlás esetén! Magyarország alapvetően jó embernek, de amikor mindenkitől félni kell már kevés védelmet tud nyújtani! Ideális helyszín egészen addig nem létezik, amíg nem tudjuk, hogy mivel állunk szemben! Ha ugyanis többé-kevésbé tűrhető, de önfenntartó világ jön, akkor egész jó helyen vagyunk, fognunk kell a kis kapánkat, ásónkat és használnunk kell! De ha a fosztogatás rablás, egyáltalán a puszta túlélés világa jön, akkor szerintem már Magyarország kevéssé jó hely! Akkor már olyan helyre van szükség ami extra nagy természetes védelmet ad! pl. magashegység, dzsungel, sivatag, mocsár, sziget, stb.
  Ha az egész világon következik, be egy totális anarchia és mindenki küzd az életéért, akkor elsősorban ezek a extrém termiszeti helyek lesznek a túlélés fő helyszínei! Ha pedig az összeomló világ ipari szennyezéseit is figyelembe vesszük akkor a föld északi félteke szerintem hátrányos helyzetbe kerül, például sugárzó atomerőművek, vegyipari egységek, stb.
  Én arra jutottam, hogy ha el kéne hagyni az országot és világon máshol keresni kéne egy túlélésre valszeg alkalmas helyszínt akkor én az Andokban telepednék le!

 65. Tibor ba szerint:

  62: Kösz a tipp csont! Én is végígnéztem, és olyan érzésem ámadt, hogy hatalmas alapossággal kezdék a műsort, majd hirtelen összecsapták. Hetesi folyékonyan nyomja a jó szöveget, gondolom már kívülről fújja, és egészen biztos teli van vele a töke. De ezt a FENNTARTHATÓSÁGOT nem tudom megemészteni. De most nem kezdem előlről.

  1: Végíg szenvedtem ezt a filmet, ami 48 percen át nem mondott semmit NEKEM. Hagyjunk mindent úgy, ahogy nő. Hát ezt neveztem én állati életformának, amit 10.000 évvel ezelőtt éltünk. Csak bogyókból és gyümölcsökből se jólakni nem lehet, se életet fenntartani. Arról nem beszélve, hogy meg kell szokni. Burgonya, rizs, gabona, kukorica nélkül elég szar. Na mindegy, én ugyse leszek itt. —- Nekem a főbajom a fenntartahtósággal, hogy letagad nyilvánvaló tényeket. Pl. szélmotor. fasza. De kell hozzá géppark, nyesanyag, energia, magas szintű technológia, gyár, gyábajárás, szállítás, mérnök, szakunkás (ezek képzése). Ezeket honnan veszik?

 66. János szerint:

  2: természetesen a termő öreg fákat nem vágtam ki, csak egy ifjító metszést kaptak. Most még nem értenek szót még a közvetlen családtagok sem, nemhogy a szomszédok…de a kényszer az nagy úr.
  6: most még villanymotoros szivattyúval.
  7: nem szeretnék a mostani életvitelnek megfelelő lakóházat oda ! Csak olyan kis egyszerűt. Igen nőtlen vagyok. (Van hol laknom ill. 2 lakóhelyem is van). Persze Debrecenben is vannak lakótelepek…sőt az a legnagyobb baj, ami mostanában dívik: a kertes részeket megveszik, régi házat (1970-es építésű) ledúrják, öreg és nagy dió-és gyümölcsfákat kivágják, divatos-tagolt homlokzatú-garázsbeállós házakat felépítik, térbetonoznak, (internetet bevezetik és olvassák az ehhez hasonló oldalakat). A kerékpározás nagyon nagy divat lesz ismét. Pl. egy négysávos úton, azért nagyon sok kerékpáros tud jönni-menni…
  A közbiztonság leépülése miatt nem kell félni még egy pár évtizedig-szerintem, de majd meglátjuk !
  10: ezt bővebben kifejthetnéd !
  11: már a peak oil fórumon is bírtalak !
  13: én nem szoptam 6 évig anyám tejét, mint a mesebeli Vasgyúró kolléga…ennyit bírok energia-szolgák nélkül !
  14: javaslom, hogy kezdd az elejétől olvasni a peak oil fórum ill. Tibor vagy ffek honlapját. Netalán már több évet próbálkozol, hogy egy földterület a terményeit egy évre bölcsen be tudod osztani ?
  29: helyes, ki mint vet úgy arat…míg a többiek üres hassal elfilozofálnak.
  31: biztos, hogy nem baktériumfertőzés ?
  32: nem érdekel, már nem vagyok növőfélben…előbb utóbb, ha mi nem, egy másik nemzedék lassú kínhalállal fog meglakolni apáik-nagyapáik bűnéért.
  33: ezért is tettem fel a kérdést pár nappal ezelőtt az árnyékolás témájában
  35: nagyon sok a szavaidban: a ha és a lehet.
  41: mire ez az “engedd el a hajam” esetleg elkezdődik, mi már történelem leszünk.
  43: kár a félelmet elültetned önmagadban…az élethez bátorság és optimizmus kell.
  44: egyetértek, de egy darabig jó lesz, amíg nem tudok másfajtát szerezni
  50: a vegyszerboltos ebben segíteni fog ill. rá van a dobozra írva: ökológiai kerthez/biogazdálkodáshoz
  53: nem tudom eldönteni, hogy Te csak beszélsz vagy csinálod is a dolgokat ?
  58: ugyanazt tudom mondani, mint a 43-ra.
  62: az internet tehet mindenről, azért jött be a köztudatba
  64: ha ultrabiztos országra vágysz, akkor keresd fel a harmadikvilágháborúponthu oldalt, ott az áttelepülés mikéntjéről lehet tudakozódni.

 67. melike00 szerint:

  Én csak annyit kérdeznék,hogy lopás ellen milyen publikus dolgot lehet tenni?Mert nekem speciel már most lop itt minden szomszédom minden felől,és mindent ami mozdítható.(Pedig égig érő kerítésem is van már).
  És ha pont érik a holmim,akkor reggelre abból már nem lesz nekem semmi… 😮
  És mi lesz még akkor ha komolyra fordul a helyzet..Ha már most kilopják a szemem.Pedig fekete lábúak a közelben sincsenek..
  Ezért nincs nekem semmim itthon..
  Egy kis szilva legfeljebb..

 68. János szerint:

  68: a vegetációs időszakban ott kell lenni.

 69. Csont szerint:

  A lopó-rabló “vendégség” engem is aggaszt, pedig (jókor mondjam) eddig semmi ilyen káreseményem nem volt, de hát nem is attól aggódunk ami van, hanem ami lehet. Most az jutott a fejembe, hogy valószínüleg nem egy földi paradicsom látványát célszerű mutatnia birtokunknak, hanem épp az ellenkezőét, hogy az itt élők is nyomorognak. Szóval valahogy dugva kellene termelni is (meg főleg tárolni). Most nem a sexre gondoltam :-) , hanem valami olyasmire, hogy pl. a csicsókát sokan (legtöbben) fel sem ismerik, ráadásul a tárolása is megoldott ott ahol termett. Vagy ha bokros, fás telkünkön vannak gesztenye meg diófák az nem feltűnő élelmiszertermelés. De krumplitorony sem az, főleg, ha a krumli mellé mindig ültetgetünk kisebb virágos növényeket, pl petúnia, így valami virágládának tűnik. Lehet, hogy most majd permakultúra mániásnak tűnök, de rájöttem, az pont ilyesmi, nem is föltétlen konyhakertszerű. Az egész gondolat persze fejlesztésre szorul, de talán nem rossz irány. És persze a legrosszabb időkben, ha túlélésről van szó azt hiszem nem is dúskálásra kell gondolni, nem azt kell elrejteni, hanem azt a keveset, amivel akár éhezve is de túl lehet élni. Akkor nem az a kérdés, miért csak gesztenye van szilváscsicsókával mindennap és miért nem lágy kenyér sonkával.

 70. Nod szerint:

  Sirni tudni kell.Feketelábú nem fut olyan gyorsan mint az éjszaka leengedett környék kutyái.A paintball meg élből fáj 😀

 71. Arma Gedeon szerint:

  67: Tök rokonszenves, ahogy csinálod, meg azis ahogy megosztod velünk, de szerintem alábecsülöd a durva összeomlás várható határidejét. Japánban többszázezer embernek eljött a Geddon. Korábban haitin, korábban New Orleansban. Lassan havonta tűnik el egy korábban civilizált folt a térképről. Mint a viccben, amikor az illető megeszi az almába rejtett atombombát, aztán meglepve látja, hogy mindig eltűnik mögötte egy falu, amikor fingik egyet…
  Elnézést kérek a japánoktól a morbid viccért, náluk ez nem tréfa.
  A Miskolc, Debrecen méretű helyeken szerintem pár éven belül emberevés lehet. Persze a kisebb helyeken is , mert egy ideje a peniben terem a kaja..
  A kertgazdálkodás az egyetlen, amit megpróbálhatunk, aztán legyen mellé még szerencsénk is!

 72. Arma Gedeon szerint:

  Fametszés ügyben most kinyilatkoztatok:

  NEM KELL METSZENI A FÁKAT!!!!!!!!!!!!!! (ennyi elég. kimentél a világból)

  Minimális koronalakítás az elején kell, a kersztbeálló ágakat kivágni, de aztán lényegében semmit.
  Diófa metszése ügyében: békénhagyni, de adhatok tippet a nagyszülők metszéséhez…
  Geddonban be fog válni: semmi meló és sokkal több gyümölcs, tovább élő fa metszés nélkül. Nálam már bolgod békeidőben is bevált. A feleségem konformizmus-rohamait nehéz visszaverni: “nem létezik, hogy körbe mindenki hülye, biztos MUSZÁJ a fákat metszeni, ha mindenki így csinálja!”

  De igen, MINDENKI HÜLYE, az összes szomszéd, aki esztelenül tönkreteszi a fáit a metszőollóval és alig van rajta termés.
  Merjünk egyéniség lenni.

 73. Tibor ba szerint:

  73: Neked se lennék a feleséged! 😀 Igen a legtöbb fát nem kell/szabad metszeni, de. Az őszibarack felkopaszodik, ha nem metszed, és egyre apróbb lesz a termése. Az őszibarackot KÖTERLEZŐ metszeni. A kb. 10 éve termő sárgabarackfát meg kell fiatalítani, mert alig terem. Ez a főágak drasztikus levágását jelenti. követzkező évben hatalmas növekedést csap és utána megint lesz bő termés. Diófát is kell metszeni, mert túl alacsonyan hoz ágakat (40-50) cm. Az első 2-3 évben az alacsonyabb ágakat le kell vágni, nincs mese. Különbe nem tudsz alámenni.

  68: Kutyára még nem gondoltál? Pedig azt már 10.000 éve felfedeztük. Az én jobb oldali szomszédom már magasítja a keritést, mert fél, hogy a kutyáink át tudnak ugrani hozzá.

 74. felmuvelt szerint:

  Nem tudom, hogy ez egy egi jel e, vagy mi, de pont a napokban szerettem volna megkerdezni a nagyerdemut ebben a temaban.
  Regota erik a varosbol elkoltozes egy olyan helyre, ahol el lehet kezdeni a leheto legtobb dolog sajat erobol megtermelni.
  Szakertelem 0, elszantsag sok, kitartas sok (mar csak konoksagbol kifolyolag is), anyagi lehetoseg korlatozott, de talan eleg a kezdeshez.
  Sok minden eszembe jutott kozben, melyek nagy reszere azert talaltam kapaszkodot a hozzaszolasokban, itt es masik bejegyzeseknel is. Igerem vegig ragom magam a tulelesi otletek bejegyzesein is elobb-utobb!
  Amit azert elso korben szeretnek megkerdezni mindenkepp toletek

  – milyen konkret hazai helyeket javasolnatok az “attelepuleshez” , (allattartas [kecske, lo, csirke, pulyka], novenytermesztes [leheto legtobb zoldseg, gyumolcs, es esetleg az allatoknak takarmany]_
  – mire erdemes konkretan figyelni a hely kivalasztasakor
  – melyek a konkret zoldsegek, gyumolcsok amelyekkel erdemes foglakozni (gondolom ez fugg a terulet eghajlatatol, a termofoldtol, stb.)
  – mely allatokat erdemes tartani
  – melyik konkret konyveket javasolnatok elindulashoz
  – tobben celoztak ra es termeszetesen nekunk is eszunkbe jutott, hogyan tudjuk megvedeni azt amink van amikor kitor a kaosz (bar ne valna valora, de mivel ilyen az ember, ez be fog kovetkezni ketsegteenul), mire erdemes figyelni, hogy esellyel vedekezhessunk (zart vizbazis az epulet alatt, raktarozas, !?)

  Elsore ezek jutottak eszem.
  Ja es meg valami!

  Tibor ba’!
  Tudom, hogy nem unatkozol, de lenne egy otletem es azt hiszem tobbeknek hasznara valna. Nincs “kedved” kesziteni egy osszefoglalst, esetleg konyvet errol a temarol!? Termeszetsen az itt osszegyultekkel egyutt gondolom, csak te lennel a lektor es szerkeszto, a tudasod, az objektivitasod is erre predesztinal 😉
  Szoval vegul is ez egy felhivas lenne mindenkihez! Annyi jo otlet elhangzik es annyian erdeklodnek szerintem mar, hogy esetleg megerne az energiabefektetest!
  Tudom, hogy nem lehet egy pontrol-pontra betarthato tulelesi kezikonyvet letrehozni, de egy rendszerezett, fobb kerdescsoportokba szedett tipp es referencia gyujtemeny sokat segithetne az olyan, szinte nullarol indulokat, mint mi!
  Mit gondoltok?

 75. dunyhak szerint:

  Őszintén szólva csak most jutottam a géphez, ha valaki már mondta, akkor bocs.
  János! A polisztirol azt hiszem azonos a hungarocellel.
  Ezzel nagyon vigyázz. Nekem is szóltak előtte, mégis használtam.
  Szóval az egerek szétszedik a legapróbbb darabokra, és mondhatod, hogy nálad nem lesz egér, de mire észreveszed késő, apró golyókra szedik, és elhordják alomnak. Főleg rejtve, szigetelésként.
  Ahhoz képest viszont nagyon drága. Mellesleg ha már észrevetted az egeret, akkor se egyszerű megszabadulni tőlük, ezt biztos tudod.
  Egy szó mint száz: Kőzetgyapotot használj inkább szerintem.
  Undorító szúrós, de azt nem kezdi ki az egér, olcsóbb is, jobban is szigetel.
  A polisztirolt /nikecell, hungarocell/ eltünteti az egér. Ha macskák vannak, akkor is.
  A kőzetgyapotot nem. És a cell tényleg sokkal drágább.
  Az életed amit leírsz irigylésre méltó, és tudom, hogy nagyon küzdelmes. köszönjük

 76. nótbuk szerint:

  57: Azért elég feltáró volt az a műsor, nem a megszokott eltompítás. Egyre üresebb pesti utak, 20 év alatt 100 év visszafejlődés, féleszű brazérók megállíthatatlan termelődése.Hát kössz, engem letaglózott…

 77. kalotaszegi szerint:

  Álltalában azok a dolgok,amelyek csak végső kényszerhelyzetben kapnak hangsúlyt nagyon kevés eséllyel képesek stabil pályán fennmaradni. A hatékony földművelésre nem lehet felkészűlni egy parcella föld birtokában innen-onnan összeszedett ismerettel,idegen helyeken,idegen emberekkel körűlvéve.
  A paraszti örökség – a hozzáértés , az elégséges termöföld,és a rengeteg kemény munka nem minden,szellemileg is kell birni a sárbatiprást,amikor a jég elveri az összes termésedet,szétturja a vaddisznó,szárazság perzsel,vagy fagy pusztit.Vagy megdézsmálják.Ilyenkor az Isten is ellened van,nemcsak az Anyatermészet.
  Mindig,minden körülmények között rendelkezned kell mindenből tartalékkal,hogyha elmúlt az égszakadás földindulás nulláról megint újrakezdhesd. Ha ezekkel nem rendelkezel a kezdet nagyon nagyon nehéz lessz és talán az első termésbetakaritás után végtelenül kiábránditó.
  A paraszt káromkodással kell reggel és káromkodással fekszik este.
  Kevesen tudják miért.

 78. nótbuk szerint:

  78: Ebben van valami. Ilyen hatalmas életmódváltásra biztos nagyon kevesen lesznek képesek azok közül akik mindent készen kaptak, és hitelre vett kanapéjukból nézték a sorozatokat. Sírva gondolnak majd vissza a bevásárlókocsi csörömpölésére is…
  A mérhetetlen illúzióvesztést fel sem tudja dolgozni a legtöbb ember és öngyilok hullám lesz. Semmi jövő, minden bizonytalan, bolhásodás stbstb…

 79. Arma Gedeon szerint:

  74: a fiatal fánál, vagy később is a rossz helyen levő ágakat levágom, én nem ezt nevezem “metszésnek”. A diófához aztán végképp nem kell nyúlni, miután fiatal korában mondjuk levágtál pár legalső ágacskát. Bár előttünk van olyan fa, aminek földig érnek az égai, a környék összes gyereke ott bújűcskázik, így szeretjük.
  Van őszi- és sárgabarackunk, nálunk nem pont így viselkednek, bár ezek eleve rövid életű fák.
  A környékünkön pl. az alámákat csonkjtják borzalmasan és dzsungelszerű hajtástenger nő belőlük, amit aztán kénytelenek állandóan metszegetni. Ettől a nem metszés drámaian jobb megoldás. Ha valaki tud szakszerűen metszeni, tegye, de én itt a környéken olyat még nem láttam, 10 km sugarú körben…

 80. Arma Gedeon szerint:

  A nem metszett fák olyan kétéves ritmusban teremnek, bő termés-gyenge termés, de ez nem kőbe vésett szabály, van nyárialmánk, ami 3 évebn zsinórban termett bőven, akkor megpihent, a 4. éven szinte semmit. Aztán megint jól, stb.
  20 év átlagában semmivel nem terem kevesebbet, ellenkezőleg, szerintem többet, és sokat spórólsz a melón, egészségesebbek a fák, ez egy igazi geddonista kertész hozzáállása. Falun régen nagyrészt így ccsinálták. Nagyszüleim szőlőhegye magát a szőlőt leszámjtva “permakultúra” volt… Nem nagyüzemi táblás-helikopterpermetezéses volt.

 81. melike00 szerint:

  69!
  na de egész éjszaka minden nap?.. 😮

 82. Tibor ba szerint:

  76: Mielőtt tanácsot adsz, talán körülnézhetnél. Az a “szúros” közetgyapot simán rákkeltő, az apróra tört részek bejutnak a tüdőbe. Már rég nem lenne szabad alkalmazni.

 83. Statikus szerint:

  Mint a kőzetgyapotot betervező építész én az alábbit tudom az anyagról. Tibor bá Te honnan veszed, hogy rákkeltő?

  “Egészségügyi szempontból biztonságos a Rockwool kőzetgyapot épületekben történő felhasználása?
  Az Európai Unió az egészség és a biztonság védelmét illető jogszabályzata igazolja, hogy a Rockwool kőzetgyapot rákkeltő hatás szempontjából nem minősül gyanús terméknek (az EU 97/69/EK irányelve).
  A Világ Egészségügyi Szervezete a Rockwool kőzetgyapotot a nem rákkeltő hatású anyagok közé sorolta. A Világ Egészségügyi Szervezete mellett működő Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség (IARC) átfogó nemzetközi vizsgálatai alapján a Rockwool kőzetgyapotot a „besorolhatatlan”, 3. kategóriába sorolta.”
  http://surl.hu/B7e950

 84. Arma Gedeon szerint:

  83: mintha ma már lenne valami egészséges változata. A hungarocellt nálam a hangyák őrlik le apró lisztté, de lehet, hogy egér is van benne. Én láttam verebeket is csipegetni.
  Nem válik be.

 85. okos.kodo szerint:

  Van egészséges kőzet- üveg-gyapot, az egér is jobban szereti :-)

 86. Csont szerint:

  76-83. Ebben csatlakozom Tibor Bához, a hasonló területre alkalmasak ráadásul drágábbak. A páradiffúziója viszont jobb így ha biztosítható, hogy nem kerül ki a környezetbe, akkor lehet alkalmasabb. Viszont én már láttam olyat, hogy egy szendvicspanel belsejéből a patkányok kitúrták az összes kőzetgyapotot!!! Pedig én is úgy tudtam rágcsálóálló. Az az eset egy állttartó épület volt és azt hiszem itt a lényeg, ahol sok a szétszórt kaja, ott megjelennek a rágcsálók. Ha meg okos szerkezettel van kialakítva, körültekintően használva akkor egy lakóháznál lehet szalmabála is a hőszigetelés, nincs rágcsálógond. Erre már évtizede példa magam vagy barátom háza, nem csak olvastam róla.

 87. okos.kodo szerint:

  Mindig érdekelt, hogy a szalmabálaházat hogyan rágcsálómentesítik! Ha neked ilyen van akkor beszámolhatnál a tapasztalataidról de nem csak az egér kérdésben, hanem négyzetméter, fűtés, 1-2 szintes,stb amit fontosnak tartasz!
  Köszi

 88. Gartai szerint:

  Üdv: Mindenkinek!

  Én csak gratulálni tudok Jánosnak, sz.v.sz. ha minden a legrosszabbul alakul, el lehet venni a termést, meg hasonlók, de az addig megszerzett tudást nem, pedig ez legalább olyan fontos. Meg aztán nics is annál magasztosabb halál, mint a krumpliveremhez vezető szűk átjáró védelmében sokszoros inka túlerő ellen hősi halált halni, hisz innentől kezdve minden gond megoldva. S ha még lesz történetírás ez az esemény elhomályosíthatja a 300 Spártai tettét és példát mutathat. A hőszigetelésre pedig ajánlom a “heraklith” ( cementált fagyapot ) lapokat,vakolható és van tartása is.

 89. Berko szerint:

  A lelki részét szerintem sem szabad elhanyagolni.
  Jelen állapotban szerintem félelemből senki se lépjen … főleg ne túl nagyot. A félelem előbb utóbb megfojt mindent. Sokan próbálkoztak, sokan belebuktak. Bár az is igaz, hogy így is bukta lesz a vége, és senki nem tudja, mi vár ránk.
  Néhány megfontolandó gondolat (főleg a vége fele):
  http://ffek.hu/blog/molnar_geza/osszeomlasrol_1

  75: Amennyiben még csak most keresed a könyveket akkor szerintem valami veteményes a közeletekben. Amenyiben megtetszik és úgy érzitek hogy tovább tudtok lépni, akkor valami kis baromfiudvar. Amennyiben ez is megy és tetszik, akkor kellene továbblépni. Azonban szerintem itt értük el a még napi 8-10 óra munka mellett kezelhető gazdálkodói méret határát.
  Vagyis innen főállás mellett továbblépni nagyon nehéz. (szerintem hosszú távon nem kivitelezhető)
  A váltás után is – főleg az elején – szükséged lesz a köldökzsinórra: villany, fűtés, ennivaló , orvosi ellátás, közlekedés, stb.
  Tehát talán néhány 10 vagy 100 millióval megoldható a hirtelen/ teljes váltás … de szerintem a többségnek ez nem járható.

 90. nippur szerint:

  Keresztapámnak van egy házi kertje Debrecen déli részén, még éppen belterületen. Már vagy 5 éve abbahagyott szinte minden tevékenységet rajt, amibe ugyan közrejátszott megromlott egészségi és családi állapota, de alapvetően azért, mert elege lett abból, hogy állandóan feltörik, és ami mozdítható elhordják, pedig fénykorában 15-20 éve nagyon szép kis birodalmat teremtett ott. Úgy tudom a fő betörők a hajléktalanok voltak.
  Nem tudom, hogy erre felkészül-e kedves János?

 91. Gloucester szerint:

  Ha jól tudom, akkor Debrecen és környéke alacsonyabban van, mint a Tisza? Kell-e árvízveszélytől tartani, ha majd nem lehet a gátak épségét megőrizni? Úgy tudom, ha a Tisza-tónál sérülne a gát, akkor az Debrecenig meg sem állna.

 92. dunyhak szerint:

  “Mindezek ellenére a kertgazdálkodás a szerelmem. Nem vágyom a tengerpartot és idegen országokat. Most már van hazám, nem érzem idegennek magamat e földön. Van élő kapcsolatom a természettel, a földdel, mentális állapotom megrendíthetetlen. Arra meg nagy szükség lesz hamarosan!”
  Ezek a mondatok tetszenek legjobban. Újra és újra elolvastam.

 93. János szerint:

  84: szerintem tekintsünk el attól, hogy kinek mi a polgári foglakozása, szakmája…úgysem lesz annak “funkciója”, a későbbiekben !

 94. János szerint:

  91: ismételten mondom, hogy vegetációs időszakban ott kívánok lenni.

 95. Tibor ba szerint:

  91: Ennél lényegesen többre is felkészültünk. De, ha János beszámolóját egy kicsit figyelmesebben elolvastad volna, akkor emlékeznél, hogy János észrevételezete a közvetlen környék állandóan ottlakóit. Ebből pedig következik, hogy a biztonságra nagyonis odafigyel.

 96. endy szerint:

  92. Gloucester
  Nem jól tudod! Régen itt folyt a Tisza, De több tizezer éve keresett Más Mélyebb!! területeket pl a Beregi-sík, arra felé elfordult. A hajdúság, nyírség déli része pedig attól a szinttől pedig több 10 méterrel is eltérhet pozitív irányba. Olyan a terület mint a Kiskunság. A hordalékát itt hagyta homokos, kavicsos üledékekben. Azért írom, hogy itt mert zömmel Debrecenben vagyok én is tanulmányaim okán.
  Végre egy témámba vágó dolgot is megerősíthetek, v. cáfolhatok.
  Persze egy nagyobb árvíz esetén a Keleti főcsatronán akár le is mehetne egy kis víz , de az sem erre folyna.

  János: Nem tudsz Debrecenben csicsókát? kilóra venném!!
  Köszönöm előre is.

 97. Gloucester szerint:

  97. Köszönöm. Nekem a tiszafüredi Földhivatalban mondták ezt. Ezek szerint szimplán hülyeséget beszéltek.

 98. n/a szerint:

  97:
  ne izeljetek mar..
  Csicsoka elado
  Ha kotott talajon gazdalkodsz, homokrol vegyel es forditva. :-)

 99. spiler szerint:

  83-88: Szerintem amire Tiborbá gondol az az üveggyapot, ami nem azonos a kőzetgyapottal. Nálunk szerencsésebb régiókban már kicserélik a cell szigeteléseket erre, ugyanis ez engedi lélegezni az épületet. A rágcsálóktól való távol tartás egyszerűen megoldott: alulról fém rács védi a faltól kinyúló részeket, a háta mögött ott a fal, ahonnan nem tud behatolni a potykány, egír :) a homlokfelületét védi a vakolat. Ha ez nem lenne elég a szalmaházaknál alkalmazott módszer szerint dróthálót is lehet tenni a vakolat alá.

 100. endy szerint:

  99.
  Na oké de hátha Jánosnak van eladó :)
  Én logikával gondolkodva azt mondom, hogy mivel Debrecen 121 méter magasan van, míg Szatmárcseke ahol a Tisza bejön Mo.-ra ott 114 méter kérdés, hogy valamilyen fordított logikával ezt meglehet-e ezt cáfolni cáfolni (semmi harap) :)
  http://www.hidrologia.hu/vandorgyules/28/dolgozatok/word/pinke_zsolt.doc
  Itt tényleges
  Hát ahol én élek(szülőváros) teljesen vízben állna, de ugyebár a technika amely mostanra kezd kifulladni nem bír az elemekkel.

 101. Tibor ba szerint:

  100: Mind az üveggyapot, mind pedig a közetgyapot elemi szálai eltöredeznek és apró lándzsák formájába behatolnak a tüdőholyagocskákba. Az egyik forgalmazó cég így hirdeti:
  “A Rockwool kőzetgyapot rostok biológiailag lebonthatók, azaz belégzésük esetén nem maradnak meg rost formájában, hanem ártalmatlanul lebomlanak az emberi testben. A Rockwool termékekből az elhelyezésük során, a szigetelt helyiség légterében nem szabadulnak fel rostok, vagy egyéb szilárd részecskék. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy a szigetelt épület levegőjében a rostok mennyisége rendszerint a mérhető szintet sem éri el.”
  Megjegyzem az alapanyag BAZALT. Kédem én a bazalt hogy bomlik le biológiailag? Ebből mindenki annyit hisz el, amennyit akar. Én nem alkalmaznám.

 102. spiler szerint:

  Tibor bá, ha legletteled kívülről 2 rétegben + a színező vakolat, nemigen jut ki belőle a levegőbe. De ha nagyon környezetbarát megoldást akarsz, szalmabálával is kehet szigetelni a meglévő falat, az biztosan nem rákkeltő, csak kicsit vastag. :)

 103. Arma Gedeon szerint:

  A fal nem akadály a rágcsálóknak. A miénk sem… :-(

 104. spiler szerint:

  104: Javaslom a belső felületre is a dróthálót a vakolat alá. Ha találsz rágcsáló vájta lukat, összetört üveggel kevert gipsszel/malterrel kell betömni.

 105. endy szerint:

  102. bazalt orgonák a dunántúli hg-ben hát nem a legbomlékonyabbak. Ez a biológiailag lebontható meg olyan mint ha a műanyagra mondanánk ezt. Hát a bazaltot én sem mondanám lebonthatónak belátható időn belül, magyarán inkább felhalmozódik. Helyet adok ezért tibor bá-nak :) :)

 106. felmuvelt szerint:

  90: Koszonom a valaszt es a megfontolt aggodast :) Regebben ragodunk mar ezen a kerdesen es valoban oriasi valtas, valtozas, rengeteg kockazattal, problemaval. Tobbek kozott az altalad emlietett foallas melletti fizikai, mentalis eroproba, az eleinte valoszinuleg nem keves kudarc, az azok miatti esetleg bekovetkezo nagyobb anyagi veszteseg es meg sorolhatnank. Nagyon nagy dilemma, tagadhatatlan! Viszont barmennyit is aggodunk elore, vagy ovatoskodunk, huzzuk-halasztjuk a dolgot, egyszeruen nincs mas valasztas. Tudsz mondani esetleg? Maradhatunk a nagyvarosban, megvarhatjuk az osszeomlast, amelynek negativumai valoszinuleg nem ott fognak elsokent lecsapodni, megmutatkozni, de elobb-utobb oda is elernek! Es akkor mar vegkepp keso lesz! Mik lesznek akkor az eselyeink egy tulelesre?! Mi, ha megis lepunk es belevagunk!?
  Nem hiszem, hogy biztonsaggal elore megjosolhato barmelyik eset vegkifejlete, de jelenleg a tetlen varakozas tunik a legrosszabb megoldasnak, megprobalni elore menni pedig a jobbnak.

  A foallasu problema remelem megoldhato lesz eleinte tavmunkaval, majd pedig remenyeink szerint egyre kevesebb “polgari” munkaval es sikerul az allatokbol es a sajat termenyekbol fenn- es eltartani magunkat . Tudom, hogy ez lesz a legnehezebb es a legkockazatosabb resze, de ez egyben jo felkeszites is lehet arra, amikor mar elesben kell mindent magunknak eloteremteni. Remenyeink szerint lesz nemi tartalek is az elso nehezebb idokre vesz esetere.
  Valoban, eleinte egeszen biztosan szuksegunk lesz arra a koldokzsinorra! De fokozatosan es lehetoleg egyre gyorsabban igyekszunk majd tole megszabadulni. Ehhez keressuk az otleteket, tapasztalatokat, sok mar itt altalatok is felvazolasra kerult. Termeszetesen szeretnenk megsporolni a felesleges koroket, a vegul zsakutcanak bizonyult kiserleteket, ezert kernenk a tanacsaitokat, persze magunk is igyekszunk utana jarni dolgoknak.

  Jelenleg a legaggasztobb problemanak a javak megvedese tunik es atgondolva az altalatok is mar sokszor felvazolt lehetosegeket, az esemenyek nagyon valoszinu forgatokonyvet, bizony ez kene inkabb az elsodleges prioritas legyen, a fenntarthatosagi problema megoldasa majd csak azutan lesz igazi gond. Ha el tudunk jutni addig egyaltalan!

  Szomoru ezt igy vegiggondolni es leirni, mert vegkovetkeztetesnek csak az latszik, hogy igazan az onvedelemre kell koncentralni, raktarozni a leheto leghosszabb idore, megprobalni kibekkelni az elejet (ami lehet, hogy egyaltalan nem lesz olyan rovid ido, sot!) es sajnos siman elofordulhat, hogy ne mis lesz szukseg a tovabbi tudasra a fanntarthatosagrol, mert…
  Na jo, eleg a negativ gondolatokbol, mert akkor siman fel is kothetnenk magunkat inkabb!

  Szoval inkabb az elore menekules! Varjuk szives velemenyeteket, javaslataitokat a korabbi kerdesekre, elore is koszonom kis csaladom neveben is!

  Ami meg eszembe jutott Tibor ba’ egyik korabbi hozzaszolasa alapjan, az az, hogy a vedekezes, ha arra kerul majd a sor ne adj Isten, akkor alapvetoen ket kulonfele strategiat fog megkivanni, melyeket tobbe kevesbbe mar felvazoltatok. Az egyik a folyamatos mozgasban levo, a masik a fix-helyre behuzodo. Kinek-kinek vermerseklete,adottsaga,i de meginkabb lehetosegei szerint. Az egyedulallo, jo kondiban levo, altalaban fiatalabb emberek lesznek az elso csoport, a csalados (foleg kis gyermekes), idosebb, esetleg mozgasban korlatozottak pedig a masik. Nekunk sajnos a masodik lesz inkabb az alternativa . Sajnos azert, mert Tibor ba’-val ellentetben, szerintem sokkal nehezebb vedekezni egy epuletbe bezarva, mintha szabadon mozoghatsz.

 107. Tibor ba szerint:

  107: Néhányszor már elsütöttem, de az ismétlés a tudás atyja. Bohr és Einstein sétáltak a hegyoldalban és vitatkoztak a kvantumfizikával kapcsolatban. Egy idő uitán Einsteinnek támad egy releváns gondolata. Megkérdezte Bohrt, ha most elővágtatna az erőből egy medve mit lehetne tenni. Erre Bohr azt válaszolta, csak az elmenekülés segit. Mire Einstein: nevetséges, a medve kétszer gyorsabban fut mint te. Bohr, az nem érdekes, nekem csak nálad kell gyorsabban futnom.
  Miért írom? Mert én egy kedves falú legszélső utcájában lakom, mellettem családi házak sora húzódik. Ha az én házam szuper erősre van biztsítva, akkor a fosztogatók nem velem fognak bajlódni, hanem azokkal a házakkal, ahová könnyebb betörni. Ezzel szemben a szabadon menekülő biztos préda lesz, amikor találkozik egy nagyobb csoporttal.

 108. felmuvelt szerint:

  108: egeszen addig, amig fel nem elik az osszes ott talalhato forrast. utana jossz te. :/ sajnos

 109. felmuvelt szerint:

  raadasul mivel ilyen komoly vedelmed van, meg meg is erosited ezzel azt a hituket, hogy van bent valami ertekes, ami szamokra biztosan nagyon jol fog jonni

 110. Tibor ba szerint:

  109-110: Ez nem így működik. A betörő nem logikázik, megy a legkisebb ellenállás felé. Ez kriminológia, nem városi spekuláció.

 111. dunyhak szerint:

  Sokszor dolgoztam kőgyapottal, nagyon utáltam. ezért választottam a hungarocellt én is 10 éve. A kőzetgyapot sokkal kevésbé undorító, mint az üveggyapot. Valóban belélegzed, főként mikor te rakod fel, de ha csak ezzel szigetelt házban laksz, szerintem semmi bajod nem lesz. A házipor sokkal nagyobb mennyiségben jut a tüdődbe.
  Évtizedek óta használnak gyapotot, nem derült még ki, hogy olyan nagyon rákkeltő volna. Egy biztos: dolgozni szarabb vele, és biztos veszélyes is. Csak azért adtam ezt a tanácsot, mert tapasztaltam, hogy a cell évek során eltűnik. Kiadtál több pénzt, mint a gyapot ára (szigeteléstechnikai arányban számolva).
  A “dryvit” technológia lehet, hogy működik, de viszonylag újnak számít, nincsenek évtizedes tapasztalatok, hogy a fémháló tényleg hosszú távon megvédi a rágcsálóktól. Az egér lazán járkál a függőleges falon. Évek múltán talál egy kis rést a vakolaton (a Zidő vasfoga) és bejut a szigetelésedbe. Onnantól (szintén pár év kérdése), apránként eltünteti a cellt. Imádja. Mint az ember is, tudja, hogy a legjobb hőszigetelő. A kis almot ezzel béleli, vagy egyenesen bele költözik.
  Különben én el tudom képzelni, hogy a mikron nagyságrendű bazaltrostot jobban tolerálja a szervezet(emberi), ki tudja dobni a tüdő, (mint ahogy száz kiló másfajta port is ki tud), mint ahogy nem tud sokféle mű-anyagot kezelni. Biztos, hogy életformaként nem lehetséges kőzetgyapottal dolgozni, terheli a tüdőt, de egy kész rendesen szigetelt élőtérben nem veszélyes.
  Azt olvastam valahol, hogy a ma divatos nano-technológia veszélyes, nem tudom pntosan hogy ez méretben hány ezredrésze a mikronnak, a lényeg, hogy annyira kicsi, hogy az ilyen méretű részecskék lazán átjutnak a sejtfalon is.

 112. Gorgon szerint:

  hmm.

  A leg kritikusabb szerintem én vagyok e témában, hogy hogyan köllene majd védekezni.

  Egyet is értek Tibor Bával, meg nem is.
  Tény, hogy a könnyebb ellenállás felé húzódnak majd a fosztogatók, de a 110. felvetést sem kellene elhanyagolni.

  Valamint azzal is tisztában kell lenni, hogy amit a bűnöző nem tud megszerezni magának, azt elpusztítja.
  Tűz, robbantás, egyéb, amire gondolni lehet itt.
  Nem árt felmérni egy “ojettum” védekezési kapacitását.
  Ha egy-két ember véd egy xtra jó kecót, akkor bizony ha mind a négy oldalról támadnak, nincsesély, valahol bejutnak és vége a dalnak. Ha a fosztogatók pár főből állnak, nincs gond, de modellezd ezt le 20-as, 40-es létszámű csapatra és máris gondolkodóba esel, hogy mennyire védhető a HQ.

  Lenni kell olyan forgatókönyvednek is, ami már az extrém határokkal is foglalkozik, vagyesetleg azt mondod, hogy x fő fölött már akkor inkább a ciántabletta…

  Nemrég modellezgettem itt a házat, csak pusztán szórakozásból, és kiegyeztem magammal egy 3 fős segítséggel, támogatással, nos ezzel olyan 15-20 főig a kégli erőd. Afölött már pokol, tehát menekülőre kell fogni.
  Ha figyelembe veszem azt, hogy geddon szituban háborús szitura készülve, csapdázok és a járulékos területeken szintén védelmi vonalakat építek ki, akkor talán fel tudom tornázni az esélyeimet 30-35 főre, de ahhoz már 6 teljes ember kell, tehát nem feleség és gyerek.
  Lőfegyverrel, minőségtől függően a szám tovább emelkedhet, de az elméleti határom egy totális all in one letámadásnál a maximális védekezési (6 fő) kapacitást számolva nem tudok 50 főnél feljebb menni. Viszont akkor már itt lehetne forgatni a Rambo következő részét, és nekem legalábbis egy hadvezér zsenijével kell majd rendelkeznem, hogy ki tudjam védeni.

  Tehát a védekezés témakör egyik legfontosabb vonala ez:
  Légy tisztában a határaiddal és a lehetőségeiddel.

  A másik pedig ez:
  Ismerd magad, tudd, hogy mire vagy képes. Akár a legdurvább helyzetben is…

  Erre a legjobb példa az egyik ismerősöm, aki bár irgalmatlanul otthon van az elektronikában, egy pókot sem tud megölni úgy, hogy ne eredne meg a könnye. Geddonban az ilyen nem tudja védeni a hátad, mikor keményen oda kell tenni magad, akár véres utat is bejárva.

  János, én a helyedben a kisház tetejére kigondolnék egy magaslesfélét geddon szitura. Ahonnan lehet távbanézős durrogtatóval messziről is egyelni a “palántakártevőket”.
  A szomszédra visszatérve. Ha nem hülye, belátja, hogy egyedül ő sem húzza sokáig, míg összefogva dupla készlet van, a figyelés, őrzés viszonylag folyamatosan megoldható ésatöbbi.

  És még egy tanács. Harcban a legfontosabb az alkalmazkodóképesség, illetve lehetőség szerinti felkészültség minden eshetőségre.
  Elbújik az emberfia, oké. De mi van, ha megtalálnak?
  Nem bújik el. Rendben, fight. Nálad egy kapa, náluk 9 mm-es “nyalóka”. Elsül a kapanyél?
  Viszonylagos lehetőségként elég jó ijászként csigás vadászíjjal ülsz a lesen. kisebb banda fegyver nélkül. Leszedsz kettőt, megfutnak. Nagyobb banda, fegyver nélkül. Kettőt leszedsz, nem futnak, pontosabban igen, de feléd, mert nem tudsz elég gyorsan tárazni. Mit teszel?
  Vagy ha már bújkálsz.
  Adott az akna. van benne kaja. WC? Oxigén? Hangszigetelés? Látsz a sötétben? vagy infraszemüveged van? Honnan fogod tudni, hogy elmentek-e?

  Szóval nagy a témakör. Külön téma lenne, de arra ott a túlélőposzt.

  Amúgy pedig kidugta a fejét szinte minden palántafajtám. Ezt még el akartam itt mondani.

 113. dunyhak szerint:

  Ha védekezni kell, pontosan az előttem szóló alapján, csak az összefogás segíthet (sz.v.sz.). /113/
  Egy falu, városrész, tanyavilág, kell, hogy őrséget álljon. Váltva, ahogy régen.

 114. felmuvelt szerint:

  111 es reszben 113: En a 109-ben leirtakat tartom az igazi problemanak!
  Tibor ba’! Ezek nem betorok, hanem fosztogatok lesznek! Egy betoro ritkan gyilkol (leginkabb, ha sarokba szoritjak), ezek viszont gatlastalanul at fognak gazolni mindenkin es mindenen, egy cel lesz a zsakmanyszerzes MINDEN aron! Kriminalisztika ide vagy oda, amikor elfogy a kornyezetedben minden szamukra ertekes es elerheto, es csak nalad marad VALAMI (ertekes, hiszen veded!), akkor rad fognak tamadni, ha nem az elso korben, vagy a masodikban, de elobb utobb rad kerul a sor! Ne hiszem, hogy ez spekulacio, ez inkabb az allati oszton, es ugye pont ettol felunk, hisz, ha ezt le tudnank vetkozni nem lenne itt semmi baj!?

  En is inkabb az osszefogas erejeben hiszek (igazad van Tibor ba’, nem tudhatod kikkel allsz ossze, kikre szamithatsz igazan!), de talan sikerulhet felismertetni igazi baratokkal, a bovebb csalad tagjaival, hogy mi lesz es hogy mit tehetnek, mi lehet a tuleles zaloga. Talan sikerulhet kisebb nagyobb kozossegeket kovacsolni, majd talan ezek osszefognak es meg nagyobb erot kepviselnek es talan fent tudnak maradni.

  (igen, tudom, sok a talan es amugy is akkor jon az, hogy kezdodik minden elorol, mert megint kibujik belolunk a buta allat)

 115. Tibor ba szerint:

  115: Itt folyamtok és trendek lesznek. nem fog egyből egy 40 fős banda fosztogatni. Sokkal kisebb létszámmal és tapasztalattal lesz az első eset a környéken, aminek hatására a védekező emberek el kezdenek gondolkodni. Mire a 40 fős banda jön, már egészen bitos lesz ellen szervezkedés. Az erődháznak addig kell kibirni, amig nincs ellenszervezekedés, nem szilárdul meg kissé a rend.

 116. Szekely szerint:

  113. De ha a tamadok is ilyen jol felkeszultek mint a vedekezok?
  Ket-harom molotovkoktel a hazra s szepen megvarjak mig magadtol kijosz a hazbol? En erre a napokban gondoltam, mint egy lehetseges szcenaciora. Igaz, hogy ha ilyennel tamadnak, akkor a jo cuccok is elegnek, de szerintem nem mindig kotelezo rabolni, neha a pusztitassal is megfognak elegedni, foleg ha az elozo hazban jo volt a zsakmany:).

 117. Csont szerint:

  88: 100-ban a rágcsálóvédelem le van írva. Nekem ill barátomnál nincs drótháló sem a vakolatban, pedig vályogvakolat, nem lenne “egérálló”. Fontos azonban, hogy körbe a házon a falak szabadon álljanak, ne pakoljunk mellé tüzifát, egyebet. Alul lábazat van, nem mászik fölé az egér, hogy a fal közepén alpin technikával megnézze van-e beljebb drótháló. A tapasztalat (nekem is fucsa volt valaha), hogy nem vonzza a rágcsálókat. Nem táplálék, csak jukat tudnak bele esetleg fúrni, mint mondjuk vályogfalba. Mikor épült a ház egész télen állt vakolat és nyílászárók nélkül, tettünk ki egérfogókat, de aggódtunk, valami baj lehet a házzal, mert nem jön bele egér. :-) Évek alatt aztán előfodul, hogy ősszel egy-egy bejött, azt vagy a macska fogta meg vagy egérfogó. Egyszer volt szaporulat is akkor tettem ki egérirtót, mintha elvágták volna. Szóval ha be is menne a falba is a rágcsáló, ki is jön az onnan, mert kell a kaja neki, akkor meg el lehet kapni.
  Egyéb ismertetőt most igyekszem rövidre fogni. A mi házunk elég nagy mert két lakrész is van, több generáció, 6-8 fő. Tetőtéri szobákkal együtt 200-250m2. Ebben a házban a főfalak hőszigetelése nem szalmabála, hanem könnyűvályog, 600-700 kg/m3 testsűrüségű, hőszigetelése kb. mint gázbeton, Ytong. Ez 8-10m3 tüzifát igényel a komforthoz. Könnyűvályog legyártása ebben a mennyiségben kibaszott nagy munka volt, többet nem csinálnám, ha már ott van a szalmabála, mint “legkönnyebb vályog” készen olcsón, kiváló hőszigeteléssel. Barátom kisebb tetőteres háza szalmabála falakkal kb. 100m2. 2m3 tüzifa elég egy télre! Egy téglakályhával fűtve napi egy begyujtás, 2 oC hőingadozás! Szeritem ez nagyon jó referencia. Ennél jobbat, olcsóbbat én nem tudok ajánlani. Én most építek egy másik házat tégla teherhordó szerkezettel, szalmabála hőszigeteléssel, két szintben 130 m2, ezzel még nincsenek folyamatos fűtési tapasztalataim, konkrétan annyit láttam, hogy fűtés nélkül sem tudott +3 oC alá hülni, de nyílászárókban még nincs benne a tömítés.
  Most ennyi, meg persze, ha valaki valami konkrétat kérdez.

 118. Csont szerint:

  89. A Heraklith hőszigetelése önmagában nagyon gyatra, csak a vakolathordást biztosítja, hőszigetelő, ha van benne polistirolhab vagy kőzetgyapot réteg. Azzal visszajutunk az eredeti problémához.

 119. okos.kodo szerint:

  118 Kösz, tanulságos.Nekem eddig ami legjobban tetszik, az két tömörtéglafal között 20 cm kőzetgyapot és még rá a tető földig. Kör alakú az alapterület. Középen egy kemence és kész.

 120. felmuvelt szerint:

  116: ebben van valami, remejuk igy lesz

 121. jancsika szerint:

  115: A fosztogatás már most folyamatosan megy. Magyarországon az elmúlt egy évben megjelent egy új bűnözési forma: az orkok bemennek a nyugdíjas nénihez/bácsihoz/házaspárhoz és tök mindegy, hogy mit találnak náluk, BRUTÁLISAN, KEGYETLENÜL kínozzák, lemészárolják őket, aztán elveszik, amit találnak. Dopeman nagyszüleit is így ölték meg (nem mintha túlzottan rokonszenveznék Pityinger úrral, de a nagyszülei biztosan nem ezt érdemelték). Ez az igazi fosztogatás. A jövőben erre lehet számítani, azzal megspékelve, hogy a kínzás, lemészárlás után valószínűleg még meg is fognak enni a fosztogatók.

 122. okos.kodo szerint:

  Szép kilátások, jöhet megint a városfal meg a vár aminek közelében biztosítva lesz a mezőgazdasági termelés és a közbiztonság. Nesze neked romantika

 123. felmuvelt szerint:

  122: Sajnos! Kell az osszefogas, egyedul nem lesz esely ez szinte biztos, hosszutavon semmikepp.

 124. Hami szerint:

  Most hogy tudom hogy hol lakik Jani, megyek hegedülök tovább és ha esetleg úgy alakul, megesszük Jani-t a haverokkal articsókával spékelve :)

 125. endy szerint:

  125.
  Először egymást eszitek meg :)
  Na de félre a tréfával!

  A csicsókának mennyi napfény kell mert már a napos részű kertünk már betelt tervezésileg. De még van egy nem annyira napos (szomszéd fedett kerítésének árnyéka odavetül) rész. Vajon oda ellehetne még ültetni.
  János neked nincs véletlen csicsóka eladó. Nagyon rákattantam :)

 126. Nod szerint:

  Az egérről általában ahol befér a feje ott a teste is.A kulcscsontját ki tudja akasztani.Ceruzával szokták ellenőrizni ahova az befér oda az egér is.Ha nem látod attól ő még ott van.Mindenhova bemászik,meg fel. UV fénynél láthatóak kicsiny lábnyomai.Allergiás köhögést vált ki nagyon sok embernél a kontaktus.Gyermekekre fokozatosan veszélyesek. Tél előtt szoktak beszokni a lakásokba a meleg miatt tavasszal nem akar utána visszamenni.Az üveggyapotba is befészkel teljesen mindegy neki a hely.Kutya, macska egérfogó méreg vagy elektronikus riasztó.
  A kertészeknek javasolt növények részemről a tök félek.Előnyük eltarthatóság,hozam,helyigény megfelelő volta.Állatok takarmányozására is kiválóan alkalmas.
  30m2 szoktam rászánni.A szezonban osztogatom az ismerősöknek így a bartelezés megoldódik más növények termékek kerülnek az asztalra.Közösség jótékony hatása.Mert ez az ami nélkülözhetetlen igazán.Elemek jönnek,rendszerek mennek,a kutya változik csak a láncon, én meg tudom hol a helyem.Majd a Statikussal helyt állunk Csabán 😀 én majd Jaminából ontom neki 😀 Védve vagyunk a Körösök által.Tavasszal ár a gátak meg úgy sem fognak örökké tartani,így csináljuk azt amit az őseink ők is elvoltak mi is elleszünk.A hely megoldva túlélésre,bányában majd horgászunk.

 127. Arma Gedeon szerint:

  126: kibírja az árnyékot is. Napon többet terem.

 128. nótbuk szerint:

  Én nem szeretem a répát, retket, meg a sok hülye zöldséget. A röfihúst szeretem sok kenyérrel. A röfinek sok árpát kell adni, a kenyérhez búza kell, ezeket nemigen lehet kiskertben összehozni. Szerintem csak szükség lesz valami agrártömörülésre a kiskerteken kívül.

 129. n/a szerint:

  129:
  A rofihus finom, de a sok hus egeszsegtelen! nem tom pontosan, kb 9 egyseg zoldseg (hasonlo) 1 egyseg allati feherje.
  Ebbol is keves kell. Egy kicsit mindig ehezni kell.
  Jo dolgokat mondtam ugye!? :-)

 130. nótbuk szerint:

  Jókat. :) Röfire mindenképpen szükség lesz a falukban. Nemcsak kaja, hanem enyv, cipő,táska, pénztárca is abból van. A sült tepertő szaga elárulja a tulajt…

 131. Arma Gedeon szerint:

  131: a röfi régen messze nem csak gabonaféléken nevelkedett.
  Nagyon vészhelyzetben a gabona nagyon vissza fog szorulni az étrendben, meg minden olyan, aminek feltétlenül gabona kell. Bár olyan talán nincs is… (sör?)

 132. Tibor ba szerint:

  Akinek egér problémája van, ajánlani tudom a ragacsot. Egy kisebb lemezt be kell vele kenni, és le kell helyezni a fal mellé, ahol az egér masirozik. Rálép, beleragad és nem tud szabadulni. Az anyag szintelen, szagtalan, de kurvára ragad.

 133. Gorgon szerint:

  A ragacsot én is ajánlom, tuti dolog. Tavaj két nyavajást kapatam el vele. De nincs is egerünk. Az a kettő a szomszédból keveredett át.

 134. János szerint:

  A csicsókát minden piacon lehet kapni, a dobozboltokban nem árulnak ilyesmit.

 135. Sziget szerint:

  1: mostanra sikerült megnéznem, nekem nagyon tetszett. Azt mondja, hogy még az ősemberek is jobban éltek nálunk 😀

 136. limojoe szerint:

  Szuperproduktív mikrofarm

  Tegnap este néztem meg ezt a kisfilmet, szerintem nagyon jó!

  http://www.youtube.com/watch?v=mCPEBM5ol0Q

 137. limojoe szerint:

  A kisfilmben szereplő kert mérete 400 m2!

 138. limojoe szerint:

  Most már elképzelhetjük, hogy Tóth Jani az 1490 m2-en, ami majdnem négyszer akkora egy valóságos paradicsomot tud kialakítani! És ez a film ösztönöz mindenkit arra, hogy szinte bármekkora földterületen el lehet kezdeni az önfenntartást, akár úgy is, hogy összefog néhány család, ha nincs mindenkinek külön-külön lehetősége, hogy megtegye ezt, akár anyagi, akár más okokból.

  Csak így lehet kicsusszanni a globális tendenciák alól, hogy önfenntartóvá válva egy új világot teremtsünk. A kicsi az láthatatlanná válik a globalizmus törvényei számára, nem megfogható, lehet csendben, de szuperproduktívan tevékenykedni!

 139. limojoe szerint:

  Így szép csendben tönkremennek majd a nagy üzletláncok, nem lesz szükségünk rájuk és a külföldről, valamint távoli vidékekről hozott silány vagy a dráguló benzin miatti egyre dráguló élelmiszerre. Önfenntartóvá kell válnunk, Magyarországon minden lehetőségünk adott erre!

 140. nótbuk szerint:

  132: Biztos nem egy válogatós állat. Eleve turkálásra van tervezve az orra, a gyökereket gumókat is szereti. Ha semmilyen gabona nem lesz, akkor az a sumérok előtti mezgaz színvonal lenne. Persze a talajnak az lenne a legjobb ha a Kárpát-medence kipusztulna és újra betudna erdősödni a terület. Hosszútávon úgysem lehet megerőszakolni a földet (eketalphatás, erózió,savasodás) és át kell térni más módszerre…

 141. nótbuk szerint:

  122: Ez még erősödni is fog, mert a brazérók mindenhol a legszarabb telkeken laknak ahol semmi nem terem, földjük nincs. Ha meg kapnak valamit, azonnal eladják és bebasznak belőle. A himnuszukban is benne van a lopás…

 142. Tibor ba szerint:

  122: Akkor ezt olvassátok:
  Itt tartunk. Elhallgatott jelen: több száz cigány támadta meg a rendőrkapitányságot
  Úgy három héttel ezelőtt egy éjjel több száz cigány megtámadta a Nagykátai
  Rendőrkapitányságot. Az előzmény az volt, hogy az egyik járőr az utcán megvert, majd előállított
  egy cigánygyereket. Ezután cigányok nekirontottak a kapitányság ajtajának, be akarták törni,
  azért, hogy Darázs József rendőrt, aki előállította a cigánygyereket meglincselje. Bent csupán három
  rendőr tartózkodott. A háromszáz méterre lakó rendőrkapitány Zajacz Ágnes aki korábban még az év
  rendőre is volt, és a bűnügyi vezető Veres Ferenc nem mertek bemenni a kapitányságra megvédeni
  kollégáikat.Az őrjöngő cigányok azt üvöltözték, hogy kinyírják a járőrt. A bent rekedt
  rendőrök a készenléti rendőrségtől, a Pest Megyei Főkapitányságtól könyörögtek segítségért.
  Jelenleg a Pestvidéki Nyomozó Ügyészség folytat vizsgálatot az ügyben. Azért írtam önnek, mert
  sehol nem jelent meg híradás az eseményről, megpróbálják eltitkolni, hogy a gyáva kapitány aki
  mint mondtam csupán 300 méterre lakik a kapitányságtól, és a
  gyáva bűnügyi vezető megtarthassa székét .Az esemény megtörtént, arról közvetlenül a
  megtámadott kapitányság akkor szolgálatban lévő ügyeletesétől értesültem, aki 20 évig kollégám
  volt. Az ügyben részt vevő rendőröket is meg tudom nevezni. Kérem tegye lehetővé,
  hogy az esemény nyilvánosságra kerüljön! Azért az nem mindennapos, hogy több száz cigány be
  akar törni egy kapitányságra, hogy ott rendőrt lincseljenek! Tisztelettel: Bánfalvi Zorán ny.r.ftzls.
  Küldjétek szét mindenkinek! Azért is tudja meg mindenki, hogy mi folyik ebben az országban!
  ——— A leírás autentikusságát nem tudok szavatolni – Tibor bá

 143. endy szerint:

  133.
  Körülbelül 1000 ft az ára és tanúsítom, hogy beválik. Sokat megfog és ha még valami ételt is rakunk rá még jobb. Mi tízes nagyságrendbe kaptuk el őket.
  135 Köszönöm.
  141.” ha a Kárpát-medence kipusztulna és újra betudna erdősödni a terület. ” Véleményem szerint nem nagyon tudna benépesülni erdővel, pláne emelkedő átlagos középhőmérsékletek mellett. A hegyekben minden további nélkül,de a száraz sikságokon aligha.

 144. marv szerint:

  Mit csinálnál akkor, hogyha egy 30fős cigánykaraván bekopogtatna az ajtón? Lenyilaznád őket vagy mi? Túl pozitív utópiát festetek. Szerintem vagy Bear Grylls módra élünk majd, vagy sokminden nem változik. De az is lehet, hogy a káosz majd minden embert beoszt szépen egy túlélőtársaságba, amik úgyszint nomád életmódot folytatnának. Ez a külön gazdálkodás viszont csak a legszerencsésebbeknek adathatik majd meg zökkenőmentesen. Nehogy azt hidd, hogy majd főleg a melegebb területekről nem özönlenek ide az emberek vízért, meg sok másért.

 145. Tibor ba szerint:

  145: Az kétségtelen, hogy a külön gazdálkodáshoz nyugalom, rendezettség kell, de a tudás és a föld megmarad. 1945-ben alapos felfordulás volt (persze nem összemérhető azzal, ami lesz), de amikkor minden lerendeződött és normálisnak nevezhető élet beindult, a földhítalokban bejegyzett ingalanok maradtak a korábbi rulajdonosok birtokában, a kommunita átgrendeződés, államosítás és a vörös hadsereg megszállása ellenére.

 146. Arwind szerint:

  143:
  Én a hírről annyit tudtam kideríteni, hogy 2009 szept 23 este történt az eset! A romák csoportja nem volt több 100, inkább 20 körül lehettek! A lincshangulat pedig azért alakult mert egy rokonukat elő akarták állítani!

 147. marv szerint:

  Szerintem mindenki, amíg teheti tanuljon, jusson feljebb a ranglétrán, szerezzen kapcsolatokat. Tanuljon meg többek között lovagolni, lőni, túrázni, barkácsolni(leginkább fegyvereket csinálni) és szerezzen be ezt azt. Mindemellett próbáljon nem 20fős famíliát összehozni. Ezzel tudja az esélyeit növelni. Nomeg persze nem mindegy az, hogy hol élünk, vagy ha stílusosabbra vesszük a témát és kockáztatni akarunk még többet, akkor, hogy hol van a “vésznyaralónk”.

  Csinálhatna Tibor bá’ ha van ideje egy posztot arról, hogy hol lenne a legérdemesebb lenni (mind diplomáciai, demográfiai és földrajzi szempontból) amikor kitör a jó öreg káosz, érdekes lenne…

 148. jancsika szerint:

  148: Európában két ország van, amiben van esély a legalább ELFOGADHATÓ életre (vagyis nagyon szerény szinten valamilyen nagyon alapvető ipari társadalomra): az egyik Németország, a másik Norvégia. Németország azért, mert jelenleg ők az egyetlen nyugati társadalom, akik rohadt keményen tudnak dolgozni, nagyon találékonyak, és már többször meg tudták oldani honi forrásokból a válsággazdálkodást (lásd II. világháború: benzin gyártása barnakőszénből).
  A másik ország Norvégia, mégpedig azért, mert jelen pillanatban ők az egyetlen ország, akik az Északi-tenger mélyéről képesek metánjeget bányászni. Ezzel természetesen minden eddiginél gyorsabban katalizálják a globális felmelegedést, de ők ugye északon vannak, tehát sejthető, hogy a hatások nem őket fogják érinteni elsősorban. A metán viszont hatalmas mennyiségben áll rendelkezésre, és kiváló energiaforrás, tehát a norvégoknak van esélyük fenntartani egy ipari társadalmat.
  Európán kívül még egy ország van, ahol elképzelhető még kb. 50 évig egy ipari társadalomban a maihoz mérhető komfortfokozatú élet: Ausztrália. Jelen pillanatban az EGYETLEN ország, ami még képes exportra is kőszenet kitermelni, ráadásul egy csomó ipari nyersanyaga van, ami egyre drágább lesz. Ausztráliával csak az a nagyon-nagyon-nagy bibi, hogy rohadtul délen van, vagyis a hőmérséklet-emelkedés miatt jó az esély, hogy a még bőségesen rendelkezésre álló energiaforrások ellenére sem tudják majd az élethez szükséges körülményeket biztosítani. Akkor pedig az ausztrálok menekültek lesznek.
  Kína magától értetődően rohadt gyorsan nagyon csúf véget fog érni, már most nyersanyag-bevitelre szorul, pedig az iparosodása korántsem ért véget. Még mindig kb. 1 milliárd ember él abban az országban teljes nyomorban – egyszerűen nem lesz miből táplálni és ruházni őket.
  Amerikának már 1970 óta lőttek. A probléma az USA részéről az, hogy tele vannak atomfegyverekkel. Jó eséllyel el fogják őket pukkantani.
  Oroszország még egy érdekes kérdés. Északon van, tele erőforrásokkal, alacsony népsűrűség… Oroszország legnagyobb problémája szerintem az éhezés lesz, Oroszország pár év alatt a világ legnagyobb gabonaexportőr országából egy importra szoruló ország lett, alig 170 milliós népességgel… Ráadásul a globális felmelegedés miatt aligha lesz esélyük élelmiszert termelni, még a meglévő területek is el fognak sivatagosodni. De egy akkora országban 5-10 millió ember talán ellesz. Talán.

 149. Arma Gedeon szerint:

  A lengyelek jobban állnak, mint a németek. Nincs atomerőmű, áram hazai szénből, alacsonyabb népsűrűség, a parasztok legnagyobb aránya az össznépességen belül Európában. Etnikailag homogén, pl. cigányok sincsenek…

 150. marv szerint:

  Jó de ebbe azt is bele kell számolni, hogy minél kedvezőbb helyzetben van egy ország iparilag, annál inkább fenik rá a fogukat a többiek.

 151. Arwind szerint:

  148:
  érdekes lenne a biztos!
  A 20 fős család mért probléma? Addig értem, hogy a kisgyerekek hátráltatnak! De hamár nagyobbak akkor a család mint közösség lesz a legerősebb! Ráadásul, a jövőre nézvén ha visszatérünk a középkorba akkor öregségünkre(már ha megéljük) a gyermekeink fognak eltartani!

 152. meliike00 szerint:

  Tibor bá!

  Két kutya is van.Egy nagy odakint és egy picike jelző kutya idebent.Akkor is ellopnak holmit ha elakarnak..Szabadon engedni nem akarom,mert akkor összeszarja a jó fenét is.De ha nincs itthon senki egy hétig,vagy tovább,(mert néha vándorlunk,)akkor meg kell oldani az etetését..De nem ez a problémám.
  Hanem az hogy kutyával is elvisznek amit elakarnak..
  Áramot meg mégsem engedhetek a kerítésbe.Egyszer vertem meg egy ürgét,aki az előttem lévő kis szilvafámról leszedte a termést a szemem láttára.Kétszer szóltam neki,füle botját se mozdította,aztán harmadszor neki mentem.össze-vissza vertem.Kiboritottam a szilvát amit összeszedett,és összetapostam.Ha nekem nem lesz ,akkor neki sem..
  De mindenkit nem verhetek el állandóan?Vagy igen?Állítólag azt is lehet már,csak megölni nem.. :)

 153. Arwind szerint:

  150:
  Ha baj bekövetkezik és nincs nemzetközi kontroll, ki gátolja meg bármelyik országot, hogy felfalja a szomszédját??? Vagyis németország lengyelországot, kína oroszországot, stb…

 154. marv szerint:

  152: A családdal az a baj, hogy a leggyengébb pontja kihat az egészre és hátráltatja, és rengeteg ilyenje van.(öregek, gyerekek, terhes/hisztis nők). Nehezen tudnád megmondani a nagyanyádnak, hogy ha nem bírod az iramot kénytelenek leszünk hátrahagyni.

  Én amúgy Kanada alacsonyabb népsűrűségű területeire vagy az osztrák Alpokra tippelnék. Víz van bőségesen, hőmérséklet okés, földrajzilag védettek leszünk ha egy hegyoldalban húzodunk meg és nincsen annyi érték ami miatt emberek vándorolnánk oda vagy atomot dobnának. Meg még a táj is szép, az élelemszerzés már mondjuk macerásabb lenne, de megolható.

 155. Tibor ba szerint:

  149: No ez érdekes volt. Némi kiegészítés. A múlt évben Oroszországban 6 hét kánikula volt, ez miatt nem tudtak exportálni gabonát, de importra nem volt szükségük. Ez a szélsőséges időjárás nem fog minden évben megismétlődni. Tehát az oroszokat nem lehet leírni. A múlt évi tapasztalatból azt szűrték le, hogy amikor van többletük, akkor ne exportálják, hanem tartalékolják. Ausztrália valóban nagyon gazdag ásványi kicsekben, csak hamarosan lehetetlen lesz ott élni. Az előző télen Melbourneben napokig 46 °C volt (korábban soha a történelmi visszatekintés szerint), az erdőtűzek fokozódnak, északon pedig olyan áradások vannak a la nina években, ami elképzelhetetlen. becslések szerint az Ausztrál kontinens kb. 8 millió embert képes eltartani, amit már 2,5-szer meghaladtak. A felsorolásból kimaradt Lengyelország, de ezt Gedeon pótolta. Ha a lengyelek megtanulnak magyarul, akkor fontolóra vezem az áttelepülést. 😀

  155: Komolyra fordítva a szót. Szerintem a nyelvi és kultúrális okok miatt neünk csak Magyarországban szabad gondolkodni. Itt kell tlálni jó helyet.

  153: Nálam 3 nagytestű kutya van (fényképeiket meg lehet találni a kutyák alatt). A szomszédok tök be vannak szarva tőlük. Az egyik szöges drottal erősítette meg a keritést, nehogy át tudjanak menni. A másik hatalmas fémlapokat szerel a keritésre, hogy a kutyák ne is lássák őt, mert fél tőlük. A kutyák mástól nem fogadnak el ételt, és sose éhesek. Segítségükkel egy darabig el tudom kerülni a támadást, mert inkábbn oda mennek, ahol nincs kutya. Ha pedig majd jönnek, a kutyák néhány támadást vissza fognak verni, az hészentség. Ez egy olyan fajta. Körbefogják az ellenfelet és úgy támadnak egyenesen felugranak a torokra, nem lacafacáznak, mint a német juhász (csibész meg ilyen hülyéskedés)

 156. marv szerint:

  156. A két ország amelyiket mondtam ez a kritérium (kultúra, nyelv) alá is bevan vonva. Kanada mindig is tárt karokkal várta a bevándórlókat és Amerikával ellentétben nem kényszerítette rájuk, hogy alakuljanak át az adott nemzet szellemének szolgálójává. Ha tudunk angolul az már elég. Ausztriával pedig úgyszint van egy is közös múltunk de mondjuk ez pont nem számítana, közel van és németül beszélnek, ennyi. Én magyarországon maradástól egyenesen félek, a történelemben is mi voltunk a sarki himringyó többnyire, most nem azok lennénk?

 157. jancsika szerint:

  150: Egyvalamit ne felejtsetek el: a szomszéd felfalásának kérdése reális probléma, vagyis a sok lúd disznót győz elve érvényesülhet – kivéve, ha a “lúd” egy olyan ország, ahol van még ipari termelés, ugyanis ezek az országok képesek lesznek a modern hadiipar fenntartásával tömegesen leölni az ellenük jövő primitív hordákat. Persze, lőfegyver még kb. 20 évig a primitív hordáknál is sok helyen lesz, de a Kalasnyikov vs. gépágyús harckocsi/atomfegyver kezdetű meccsnek jó ideje ismert a végkimenetele. A dolog fordítottja is igaz: ahol nincsenek elegendő erőforrások, ott hiába erős a hadsereg, üres tankkal nem indul el a harckocsi, vagyis ócskavas az egész hadiipar. Lengyelország szerintem ezért fogja bukni, nincs ipara, nincs jelentős hadereje, igen, van mezőgazdasága, csakhogy nem fogja tudni magát megvédeni. Ausztria, ill. kis hazánk dettó. Az első jöttment pár tízmilliós horda le fogja gyalulni ezeket az országokat, hazánkban pl. maximum rabszolgaként húzhatod meg majd magad úgy 10-20 év múlva, napi 16 órát robotolva valami ork banda mezőgazdasági munkásaként. A németek többször, több szinten bizonyították, hogy nemcsak nagyon hatékonyan tudnak embert ölni, de válságban hihetetlenül találékonyak tudnak lenni, akár az energiaforrást illetően is. Ráadásul fegyelmezett nép, elképzelhető, hogy képesek lesznek a társadalmi rend felbomlása nélkül átvészelni az összeomlás miatt bekövetkező életszínvonal-csökkenést. Persze a bevándorlókat először ki kell majd ehhez irtani, de mint tudjuk, a német nép a milliós nagyságrendű emberirtásban is jeleskedik, nem lesz probléma kidolgozni a részleteket.

  Kína is érdekes kérdés, ha le tudják csökkenteni a népességüket olyan 100 millióra anélkül, hogy megrendülne a Kommunista Párt hatalma, akkor könnyen lehetnek a 21. század nagy túlélői, atomjuk, hadiiparuk van, természetes erőforrás is elég úgy 100 millió emberre és 100 évre (nyilván nem 1,7 milliárdra), fegyelmezett nép, ráadásul most már nem is hülyék. A kérdés, milyen módszerrel tudják elérni, hogy minden 20 kínaiból 19 szép csendesen megdögöljön anélkül, hogy fellázadna. Nagyon kíváncsi vagyok. Szerintem sehogy, szóval Kína bukta. De meglátjuk.

  Norvégiának ott van a metán, ráadásul mellette ott van Svédország, erős hadiipar, rengeteg vasérc, a szomszédságban óriási innovációs potenciál (finnek), ráadásul ott az egész Északi-tenger, amiből lehet halászni, ha a dízelmotoros halászhajókba lesz nafta, márpedig lesz, ott a metán rá. Szóval minden megvan: a régió népsűrűségéhez képest bőséges élelemforrás, bőséges energiaforrás, északi elhelyezkedés, vagyis akár 4-5 fokos felmelegedést is ki fognak bírni, erős hadiipar, erős szellemi tőke a környező országokban, közös történelmi gyökerek, viszonylag kevés bevándorló (kivétel Svédország, de ott egyre erősebb a nacionalizmus, nemrég egy Svédországban élő orvos barátom mesélte, hogy elkezdtek hozzá röpcédulákat bedobálni azzal, hogy bevándorló, takarodj), akiket ki lehet majd gyorsan takarítani/nyírni, óriási, kiaknázatlan területek.

  155: Egyébként igen, Kanada még érdekes kérdés, csak sajna ott az USA, erőteljes haderővel, jó eséllyel be fogja őket darálni a fáért meg az olajért/földgázért (a mezőgazdaságilag művelhető területekről nem is beszélve). Márpedig az USA amivel kontaktusba kerül, azt halálra szipolyozza, a saját országukat is kicsinálták, ráadásul az amerikaiak soha nem ijednek meg, ha egy jó kis népirtást kell csinálni, legfeljebb kitalálnak hozzá valami nagyon gyenge fedőszöveget, lásd, az USA volt az EGYETLEN angol gyarmat, ahol az őslakosokat GYÖKERESEN kiirtották (Dél-Amerikában a mai napig élnek indiánok, ráadásul a népesség nagyon nagy része mesztic, vagyis nem irtották ki őket, összeolvadtak a spanyolokkal, miután katolicizálták őket). Szóval az USA környékén sehol nem lesz jó, az amerikaiak, akit érnek, ki fognak irtani, ráadásul nagyon nagy az esély, hogy indítják az atomot, akkor 6 óra hosszán belül az egész világnak egyöntetűen FINITO.

 158. marv szerint:

  158: Inkább daráljon be az USA, mint a ruszkik vagy a kínaiak. De ha nem ott, akkor mondom, osztrák Alpokban nem hinném, hogy elér az atomfelhő.

 159. jancsika szerint:

  156: Ausztráliát illetően teljesen egyetértek, de ezt írtam is, a hőmérséklet-emelkedés miatt jó eséllyel meg fognak főni.
  Oroszországot illetően vannak kételyeim. Az oroszok az elmúlt 30 évben olyan demográfiai folyamatokon mentek át, ami kétségessé teszi, hogy képesek lesznek-e bármire is. Az egyik legfontosabb kérdés, hogy meg tudod-e szervezni a védelmet – hogyan szervezel hatékony véderőt egy olyan országban, ahol évente egy fő ÁTLAGOSAN 13 liter tömény szeszt vedel be? Az oroszok már jó ideje a világ öngyilkos népe, szerintem a válsággal felturbózott társadalmi bomlás és demoralizáció totálisan ki fogja őket ütni, az első komolyabb kínai vagy muszlim népvándorlás előtt térdre fognak hullani. Persze, az oroszok is tele vannak atommal, szóval reális az a szkenárió is, amiben azt a bizonyos piros gombot Oroszországban nyomják meg először. Ha lesz atomháború (valamekkora biztos lesz, csak kérdés, hogy mekkora, és milyen nagyságú területet érint majd a radioaktív fallout), szerintem az nagyobb eséllyel indul majd az USA-ból, az USA ugyanis minden idők legagresszívabb állama, illetve persze ott van még Izrael, ők is tele vannak ellenséggel, és soha nem remegett meg az ujjuk a ravaszon.

 160. jancsika szerint:

  158: Hidd el nekem, NEM AKAROD, hogy bedaráljon az USA. Szerinted mennyi esélyed lenne túlélni egy olyan országban, amelyiknek volt pofája azt állítani, hogy “All men are created equal”, aztán a következő 100 évben kiirtott jó pár millió indiánt? Az amerikaiak pikk-pakk kitalálnának valami ideológiát, hogy mért nem vagy méltó az életre, és családostul, GYÖKERESTÜL kiirtanának, ha bármi olyasmid lenne, ami kell nekik. Ha meg nincs semmid, akkor azért, hogy ne vonj el erőforrásokat a puszta létezéseddel. Az egyetlen, ami megvédhet Amerikától, az a távolság, ha nem lesz érdemes nekik idejönni, akkor nem biztos, hogy a drága erőforrásaikat arra pazarolják, hogy itt okoskodjanak.
  Az osztrák Alpokban lehet, hogy nem ér el az atomfelhő, viszont azt vedd figyelembe, hogy enni sincs nagyon mit. Ha meg van mit enni, akkor erre sokan gyorsan rá fognak jönni, és pillanatok alatt megszállnak a primitív hordák. Márpedig Ausztriának esélye nem lenne megfelelő hadiipart kiépíteni, maximum, ha a németek újra bevennék őket, mint az Anschluss idején. Ausztria gyakorlatilag védtelen, egy komolyabb népvándorlás pl. a Közel-Keletről el fogja söpörni.

 161. marv szerint:

  Én speciál nem ítélem el az amcsikat azért amit az indiánokkal tettek… Ilyen az ember hódít. Ők még esetenként adtak nekik esélyt az elmenekülésre és még most is vannak rezervátumok. Kicsit most azt offenzívebbre álltak de ez is csak egy stratégia. A többi nagyhatalom pedig attól mert most annyira nem offenzív az nem jelent semmmi jót.

  Kicsit talán úgy állhatunk most mint 1900 körül amikor Fr. meg Anglia szerezték a gyarmataikat, Németország meg megelégelte a területi fölényt. Most is lehet ez fog behatni a már meglévő tényezők mellé, csak most Amcsi lesz Németország akinek ha nincs is fejlett ipara de haditechnikája van és Kína meg Oroszország lesz Anglia és Fr., akiknek meg jó kapcsolataik és általános mennyiségi fölényük van. De sokat nem értek a politikához csak tippelgetek 😀

 162. jancsika szerint:

  162: Én nagyon rühellem az USA-t. Gondold végig: az észak-amerikai szubkontinens meghódítása TELJESEN másképp ment végbe, mint Dél-Amerikáé. Dél-Amerikában erőszakosan katolicizálták az őslakosságot, de utána ÉLNI HAGYTÁK őket. A 17-18. században egyébként sem volt már divat a népirtás, mint pl. az antik Róma idejében. De az a puritán banda, amelyik beszabadult északra, minden határon túlment. Nemcsak, hogy az anyagi javakért lemészárolt bárkit, aki az útjába került, de még valami óriási nagy pofátlan bullshitet is kitaláltak, amivel bemagyarázták mindenkinek, hogy ez milyen jó. A 19. században az USA volt az egyetlen ország, ahol TÖRVÉNYESEN lehetett rabszolgát tartani! Persze, rabszolgaság és erre épülő gazdálkodás volt máshol is, de legalább nem TÖRVÉNYESEN. Az USA az első pillanattól kezdve arról szólt, hogy hódítunk, elvesszük, ami a másé, aztán kitalálunk valami idiotizmust, hogy erre nekünk mért van jogunk.
  De mindez röviden, humorosan egy nálam sokkal okosabb embertől, jóval zseniálisabb megfogalmazásban:

  http://www.youtube.com/watch?v=2Rlqjxst6xU&feature=related

  De ha valóban át akarod érezni az amerikaiak pszichikumát, olvasd el az Austriannal folytatott kis csevejemet (kb. 300 komment) az eltecon-on (korábban már be volt linkelve). Tudom, Austrian nem az átlag amerikai, de a véleménye a tipikus példája annak, hogy a legborzalmasabb rémtetteket hogyan lehet valami cukormázos hülyeséggel megmagyarázni.

 163. endy szerint:

  Melike00 leírnád nekem azt a szagtalanító hagymás technikát? Nem találom már pedig egyszer elolvastam nem tudom melyikben volt :)
  Köszi

 164. Névtelen szerint:

  150: Szerintem is az egyetlen ország amelyik 50 év múlva is meg lesz. Ügyesek voltak nem szopták be multi csapdát, adósságot ájemefet elhajtották a náthásba, mi meg kifizetjük és kipusztulunk.

 165. melike00 szerint:

  164!
  Lehet hogy ezért rendezték el az egész vezérkert?.. 😮

  163!
  Már egy pár bloggal leljebb írtam ezt a hagymás dolgot az igaz..
  Vagy 2-3 nagyobb fej hagymát pucolatlanul kell tenni egy kis műanyag tálkába a szoba valamelyik sarkába,vagy akár az asztalra is.(akit nem zavar)Az tisztitja a levegőt,baktériumokat magába szedi.Lehet néha megpucolva felszeletelve is egyet éjszakára kitenni,de másnap ki kell önteni a szemétbe,mert magába szedi a baktériumokat,és akkor már nem jó.
  (Hűtőbe is lehet tenni,és kifertőtleníti a levegőt benne,de másnap már nem szabad felhasználni.Nem ajánlatos)

  Náthánál,megfázásnál,éjszakára megpucolva fel kell szeletelni egyet,és az éjjeliszekrényre tenni,közvetlenül magunk mellé.Reggelre garantáltan jobban leszünk.Kipróbáltam.Egész éjjel taknyom nyálam egybefolyt,kapart a torkom,azt hittem nem élem túl,de reggelre helyre jöttem.. :)

  Most csináltuk a wécét,gipszkarton meg újra csempe,stb..és a mester pöfékelése pipával,és kitettem egyet megpucolva felszeletelve,egy kis polcra,és másnapra magába szedett mindent,semmilyen cigaretta szag nem volt,se festék szag,se semmi felújításra utaló illatok nem voltak.. :)

  156!
  Igen láttam a kutyákat .Szépek.
  Valóban oda mennek először ahol nincs kutya.Előbb jönnek a felderítők,úgy szokták.Szoktam figyelni innen fentről az ablakból.Aztán ahol nincs kutya,oda mennek..
  De nekem inkább a szomszéddal van bajom.Nem csak nálam randalíroztak.Máshol is.Szoktam kihallani az ablakon mikor mondja a fiú (40 éves) az anyjának hogy “most voltak kint a kertekben ,(az emberek)nem tudtam hozni semmit,két almáért nem fognak elvinni”..
  Pont kint voltam,és nyitva volt náluk az ablak ,és hallottam.Azért jár mindig nagy hátizsákkal…
  Szörnyűek itt az emberek Tibor bá..
  Mondjuk nem is csodálkozom ebbe a világba..

 166. Arma Gedeon szerint:

  158:
  “Lengyelország szerintem ezért fogja bukni, nincs ipara, nincs jelentős hadereje, igen, van mezőgazdasága, csakhogy nem fogja tudni magát megvédeni.”

  El vagy tévedve. Szinte mindenféle ipar van még itt, a lengyel hadsereg tankjait és repülőgépeit is a hazai ipar gyártja és pl. tankot exportálnak is.
  Pár éve volt adat, hogy a lengyel húszéves korosztály létszáma kb. megegyezik a német húszéves korosztályéval, de itt mind lengyel is, odaát meg felrészben török, kurd, stb…
  Az oroszoknak megvan a saját demográfiai katasztrófája, ifjúságuk demoralizált és mindenük megvan otthon, mint Tibor bá is írta, a kaja is, nincs miért harcolniuk a lengyelek ellen.

  A lengyel haderő a legjelentősebb a térségben (a németet és oroszt leszámítva), de a német sereggel ellentétben több tízezer lengyel veterán járta meg nemrég irakot és Afganisztánt, ahol puskaport is szagoltak.
  Nem tűnik rossznak a helyzet.

 167. marv szerint:

  Faszt se fog érni a lengyel vagy német vagy bármilyen haderő az atommal szemben ha arra kerülne a sor 😀 Egy biztos mindenki veszítene csak talán az elit nem.

 168. Arma Gedeon szerint:

  167: nem látom be, hogy az elit hogy élhetné túl tartósan és mire menne vele 8a pár hónapi bunker”élettel” egy radioaktív sivataggá tett földön. Fukusima mutatja, hogy ehhez már háború se kell.

 169. János szerint:

  92: amikor még nem voltak a Tisza kanyarulatai levágva, még akkor sem jött el a Tisza Debrecenig. Helyzetmeghatározó eszközzel lett a magasság megmérve.
  113: nem a törökök fognak jönni, hanem: a napi egyszeri étkezés, jegyrendszer, sorbanállás, infláció, dologtalanság…
  Nem tudom, hogy miből gondoljátok hogy a födémmel ellátott aknákat “bunkernek” fogom használni !?
  125: több tucat négyzetkilométert kell majd átfésülnöd
  139: igen jól látod: bármekkora legyen a területed, még a mában állj neki művelni !
  148: a lovat etetni kell télen is szemes-és szálas takarmánnyal, fegyvereket ötvözetlen szerkezeti acélból koksz ill. faszén híján gyártani az csak amolyan cigánymunka, bárhol jó elkezdeni az alapokat,(a megfelelő hely kiválasztásában csak megérzéseidre számíthatsz),
  155: egészen addig lesz víz bőségesen, amíg a gleccserek vissza nem húzódnak, az Alpok térségében vékony a talaj termőrétege, hidd el a Kárpátokon kívűl nincsen számunkra hely
  158: a tizmilliós hordák csak úgy egyszerűen megindulnak ? Javasolnám Padányi Viktor: Dentu-Magyaria című művét, ebben a munkában a népvándorlások szervezettségi fokáról is esik néhány szó.

 170. jancsika szerint:

  167: Hát, a manó se tudja, annyira nem ismerem Lengyelországot, persze, igazatok is lehet. Valahogy a lengyel nép számomra nem igazán azt az impressziót kelti, mint akik olyan nagyon jelentős hadiipart tudnának felmutatni – a történelmükben utoljára az oroszok ellen háborúztak sikeresen még az 1600-as években. Azóta Lengyelország olyannyira nem volt jelentős katonai hatalom, hogy egy jó időre még a térképről is sikerült eltüntetni. Persze ismétlem, a ti ismereteitek jóval mélyebbek az enyémnél, szóval könnyen igazatok lehet.

 171. Tibor ba szerint:

  168: Erre mindig felszisszenek. Az atom az egyetlen fegyver, amelyik azt is tizedeli, aki kilőtte. Nem fognak hozzányúlni, csak ha a vezetés meghülyűlt. Nézd meg, mi van most a Japán esettel kapcsolatban. Jelentéktelen radioaktív anyag (nem helyi értelemben) és az USA-ban már nem lehet jód pirulát kapni, pedig az se csodaszer és közöttük van a Csendes-óceán.

 172. jancsika szerint:

  170: A honfoglaláskori népvándorlásokat szerintem nem igazán lehet a mostaniakkal összehasonlítani. Akkoriban jó, ha pár tízmillió ember élte a Földön ÖSSZESEN, most 7 milliárd ember van. Ekkora embertömegből könnyedén verbuválódhatnak néhány tízmilliós hordák. Csak az egyiptomi és líbiai zavargások során több tízezer menekült Európába néhány nap alatt. A szervezett hadviselés különböző formáiról nem is beszélve. Ma már nem kevés ország van, amelyik milliós nagyságrendű haderővel rendelkezik, amit besorozás útján könnyen lehet tízmilliós nagyságrendre duzzasztani.

 173. János szerint:

  171: Jancsika, a “haditechnikai kerekasztalban” nézzél szét (már késő bánat) ! A világ asztallapnyi ismerettárából talán egy mokkáskanálnyi ismeretem van, ezért, amihez nem értek, én inkább nem szólok…

 174. Nod szerint:

  Elsőre Engels:Magyarország,utána lehet pislogni.A mű magáért kiált.Délről felvonuló embertömeg.Na azt felejtsd el borzasztó gyorsan.24óra Szegedről busszal Isztambul.Ezt gyalogosan a megfelelő eszközök nélkül,hogy úgy mondjam lehetetlen.A középkorban megcsinálták a török hadak az igaz.De most ezt képzeld el családdal gyalog.Nincs túra felszerelésed tájékozódni a mai ember:0.Kimerült vagy mert éhezel,szomjazol.Közben a helyiek is minduntalan kiakarnak nyírni.30 km gyalogolás után hidd el az emberek 90% azt mondja elég volt.Szekerek és lovak voltak a középkorban mögöttük,meg erre kialakult rendszer. Azóta mindenki leszokott erről és 80% alkalmatlan erre a feladatra.A hatalmi struktúrák meg jól ellesznek foglalva a saját csőcselékének csitításával etetésével.Meg a saját bőrének a mentésével.(Horthy Miki)
  Canada hm ő nem igazán fogad.USA a többségével megvan a saját baja.Németország nem lennék török vendég.Lengyelország eddig is megoldotta ezután is megfogja.Bár a két szomszédja rendszeresen szereti.U.K. itt visítok!No komment.
  Aki meg nem termel,nem fog enni a szelekció gyors lesz.A tél jótékony hatása még szelektál.2-3 év gyakorlatilag utána beáll a dolog egy szintre.Onnan akár javulhat is.Nézőpont kérdése mit is nevezünk javulásnak.

 175. jancsika szerint:

  174: Nem értem, most miért vagy agresszív, én is ezer ponton cseszegethettelek volna a véleményed miatt, mégse tettem. Ez a “ha hülye vagy, kussolj” hozzáállás nem valami konstruktív. Főleg azután elég kifogásolható lépés még egyszer belém rúgni, miután beismertem, hogy nem látom át a lengyelek helyzetét, és valószínűleg igazatok van. Oké, nem ismerem Lengyelországot, bár vannak lengyel barátaim, jártam is ott már egy párszor, de valahogy a lengyel nép a történelme és a beállítottsága alapján nem igazán tűnik olyan népnek, aki nagyon hatékonyan tudná megvédeni magát (Gondolj csak bele, mit csináltak velük a németek és az oroszok a második világháborúban). A haditechnikához természetesen nem értek – de nem is állítottam, hogy értenék hozzá.

 176. János szerint:

  176: sajnálom, ha agresszívnak érzed a hozzászólásomat. A honlapot azért hozta létre másodsorban Tibor, hogy a hasonszőrűek egymásra találjanak a háborgásban, ha építő a kritika – akkor miért ne lehetne egymás véleményét ízekre szedni ?

 177. jancsika szerint:

  177: Nem az a bajom, hogy ízekre szedtétek a véleményemet, az rendben van, igazatok van teljesen (bár a lengyel gépipart továbbra se látom olyan nagyon erősnek mondjuk a némethez vagy a svédhez vagy akár a cseh gépiparhoz képest, de igaz, Szegeden is lengyel villamosok futnak most újonnan, úgyhogy biztosan voltak hatalmas előrelépések, és tény, hogy a keleti blokkból az EU-ba felvett országok között Lengyelországnak haladt leginkább a gazdasága az utóbbi pár évben), csak nagyon nem bírom az ilyen hozzászólásokat:

  “Jancsika, a “haditechnikai kerekasztalban” nézzél szét (már késő bánat) !”

  ENNEK most konkrétan HOL van építő kritika ereje? Konkrétan semmilyen új információt nem adtál, csak simán konstatáltad, hogy hülye vagyok, amiért beledumáltam valamibe, amihez nem értek. Tény, ez történt, de már pár kommenttel feljebb írtam, hogy oké, rosszul láttam át, biztos nektek van igazatok. Van ennek értelme szerinted? Ez ÉPÍTŐ kritika? Mit épültem általa? Ha egyvalamit elértél, az az, hogy szarul érzem magam. Ez abszolúte nem építő.

 178. Tibor ba szerint:

  176: Azt hiszem egy kicsit túl érzékeny vagy, ezért érzed magad szarul. jáos nem akart bántani, és a ssándék a lényeg, nem ami kisül a cselekedetből. Én majdnem naponta koppintok oda, ha valaki komolyabb ismeretek hiányában véleményt nyilvánít (magyar szokás) és persze élcelődésnek is van helye. A “ha hülye vagy kussolj” valóban durva lenne, ha valaki explicit ezt írta volna, de János volt olyan intelligens és nagyon finoman fogalmazta meg. Én ennél sokkal gorombább szöveget is lenyeltem már, pedig kitörölhettem volna. Mit is mondott Arany János, amikor sárral lefröccskölte egy lovaskocsi? Aki elsőre megválaszolja, az kap egy jutalom könyvet. 😉

 179. János szerint:

  178: nekem sosem volt diplomáciai érzékem, ezért ebből kifolyólag akadnak problémáim. Jobban elviselted volna, ha Tiborbátyánk tol be egy kritikát ?

 180. jancsika szerint:

  179:
  “Ha egy úri lócsiszárral
  Találkoztam s bevert sárral:
  Nem pöröltem, –
  Félreálltam, letöröltem.

  Hiszen az útfélen itt-ott,
  Egy kis virág nekem nyitott:
  Azt leszedve,
  Megvolt szívem minden kedve”

 181. jancsika szerint:

  179-180: Oké, igazatok van, de szarul esik, na. Pont azért jöttem ide blogolni, mert kismillió blogon csilliószor elküldtek már a fenébe, ha volt lövésem a témához, akkor azért, ha nem akkor azért. Ezen a blogon eddig még nem volt trollkodás (persze kivétel az a pár idióta, aki időnként “kintről” ide fúj a szél) – ezt meg annak éreztem. De biztos menstruálok :)

  Summa summarum: hülyeség volt a részemről a lengyel témához hozzászólni, nekem valahogy az a megérzésem, hogy a lengyelek nem muzsikálnának túl jól a honvédelmi témában. De valószínűleg igazatok van.

 182. János szerint:

  182: még annyit, hogy tudást nem lehet a világhálón összeszedni ! Olvasás, tanulás, képzés, gyakorlati tapasztalatok gyűjtése, munkahelyváltás…mind-mind kinyitja a világ csodáját !
  Mit jelent az, hogy trollkodás ?

 183. Tibor ba szerint:

  183: jancsika egy picit összekeverte a magyart az angollal. 😀 A troll egy rosszindulatú törpe.
  Ami pedig a világhálón való tanulást illeti, hát lehet, ha már tudsz néhány dolgot, mert a legnagyobb probléma a konkoly szétválsztása a búzától.

 184. jancsika szerint:

  183: teljesen igazad van. Az egészségügy működését is akkor kezdtem igazából megérteni, amikor elkezdtem dolgozni benne. No meg persze akkor, amikor sokszori szakmai dicséret után kirúgtak belőle Magyarországon (ami utólag egyébként kifejezetten pozitív sorsfordulat volt, mert egyrészt kijöttem a radiológiából, másrészt megismertem másik 3 ország egészségügyét).

  A trollkodás internetes szakszó az olyan kommentelésre, aminek a célja nem építő jellegű vélemény közlése, csak valamelyik másik kommentelő cseszegetése. Sajnos a magyar blogokon kb. 10 komment után AZONNAL jön a trollkodás. Szinte semmiről nem lehet már magyar blogokon vitatkozni (tisztelet a kivételnek, én sajnos eddig csak egy ilyen bloggal találkoztam – az pedig Tibor bá blogja), mert szinte azonnal kommunistázás, nácizás, zsidózás, cigányozás stb. jön elő.

 185. ramones szerint:

  179:

  Nem pöröltem, –
  Félreálltam, letöröltem.

 186. Tibor ba szerint:

  185: Résen vagyok, résen vagyok. Viszont Arany Jánosból csillagos ötös. melyik könyvet kéred, és adj egy magyrországi címet.

  186: Szoros második helyezet. Nagyon örülök nektek. Néha az az érzésem, hogy itt minden beszart, de látom, van még remény. A nehéz “technikai körülmények” miatt tiszteletbeli első vagy 😀 tehát melyik könyvet kéred és adj te is egy címet.

 187. jancsika szerint:

  187: Cím elment e-mailben.

 188. marv szerint:

  Ha a való világból akarsz információkat szerezni akkor arra rámegy az életed. Ha az internetről, filmekből, könyvekből arra meg a ‘való világod’. Itt is az egyensúly szükséges.

 189. János szerint:

  190: az a mondás járja “a jó pap is holtig tanul”

 190. Tibor ba szerint:

  189: A valódi megáldás az intézményezett oktatásban 22-24 éves korog megtanulni az alapokat, aminek birtokában már lehet tájékozódni a világhákón. Ma a félműveltek hatalmas tömegei rohannak rá a világhálóra, ahol az információk 95 százaléka (saját becslés) marhaság és érfdekes módon az 5 százalékból jóformán semmi, de a 95-ből majdnem minden megragad. (aztán van, aki be is linkeli ide)

 191. marv szerint:

  191: De az a baj, hogy az intézményezett oktatásban is, hogy a tények mellett, folyamatosan, valakinek a véleményét tukmálják ránk. A tanárét, a könyv szerzőjét, egy ókori filozófusét, az osztálytársadét(ez a legsiralmasabb), és ezek öntudatlanul veszik el a tudat egészséges kifejlődésének az esélyét. Ezt persze még senki nem talált fel sajnos, hogy miként lehetne ezt legeredményesebben megoldani.

  Ezek segítenek viszont: részlegesen antiszociális életmód; képlékeny hozzállás mindenhez; potenciál arra, hogy az értelmek értelmeit kutassuk, illetve, hogy érdekeljen az(interneten, tudományos filmekben és könyvekben kutakodhatunk leginkább); és ezek karöltve a logikus, racionális gondolkodás majdhogynem teljes dominanciájának a megtartásával.

  Lehet csak az működne, hogy izolálva neveltetünkünk fel minden egyes gyermeket 3éves kortól elválasztva a szüleitől, 16-17-ig mondjuk, és egy általános és jól átgondolt erkölcsi, etikus és tanulmányi tananyagot nyomunk a fejükbe.

 192. Zola szerint:

  Egy apro eszrevetel:a felesegem lengyel.Tudjatok mi az ami erosse teszi azt a nemzetet?A vallas.Gondolkodjatok el ezen…

 193. n/a szerint:

  193:
  Ami erosse tesz, az a szalonna, sonka, tojás, kenyér, kalács, stb. plusz ehhez a munka, amivel mindezt osszehozod.
  Mostanaban van a TESCO-ban reklam: “taplalkozas, eledmod, mozgas” Valami igazsag van benne.
  A vallast kihangsulyoztad. Melyikre gondolsz? Az oseink, Arpad apank szerint a turul madar imadnivalo. :-)
  (vigyazz, ez ingovanyos)

 194. Tiborba szerint:

  193: Ezen nincs mit elgondolkozni, mert a lengyelek esetében tény, de a vallás egy kétélű fegyver. A mi esetünkben máshol van elásva a kutya. Gondolj arra, hogy a kurucok és a labancok is vallásosak voltak.

 195. János szerint:

  193: tehát akkor az előttünk álló – kezdeti – pár évtized a hívőket vajon megerősíti vagy meggyengíti a “megrendíthetelen” hitükben ?

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>