(470) Tibor bá blogja – Klímaváltozás

~q228Tudom, hogy már a könyökötökön jön ki a globális felmelegedés, ezért aztán most már klímaváltozásról beszélünk 😀 , de nem csak ezért. Per pillanat nem annyira a melegedés a gond, sokkal inkább a beköszöntő szélsőségek. A posztra azonban legfőképpen azért került sor, mert már olyan országok is szervezik a lakósságot, mint El Salvador, ahol a környezetvédelmi miniszter, Herman Chavez a NASA-hoz tartozó Nemzeti Óceán és Atmoszféra Adminisztráció jelentésére utalva (emberemlékezett óta 2010 volt a legtöbb csapadékot adó, és a legmelegebb év), a környezetszennyezés meggátolásának elsőszámú prioritást adnak.

2010 valóban modell évnek tekinthető, amiből jól felmérhető mi várható a klímaváltozástól. Némi visszatekintésre a következő események ugranak be: Pakisztánban, Ausztráliában és Kaliforniában soha nem látott, igen nagykiterjedésű árvíz. Oroszországban rekord méretű(45 °C) és időtartamú(6 hét) kánikula. Pillanatnyilag Kína északi részén 120 napja nem esett eső, a szélsőséges szárazság miatt már biztos, hogy Kínának 2011-ben gabona importra lesz szüksége. Nem csoda, ha Chavez miniszter kijelentette, hogy számukra a klímaváltozás nem egy hipotézis, hanem a véres valóság, ami komoly mértékben sújtja az országát (rendkívüli áradások, trópusi viharok és hurrikánok, amelyek mind intenzitásukban, mind pedig gyakoriságukban növekvő tendenciát mutatnak).

xx

Ez nem az én képzelődésem. Február 16-án két új tanulmány jelent meg a Nature folyóiratban, melyek jelzik, hogy a klímaváltozás szélsőséges csapadékokat eredményez. Tulajdonképpen nem is lehet más, hiszen a melegebb átlaghőmérséklet azt jelenti, hogy az óceánok felszínéről több víz párolog el. A melegebb levegő több vizet tud szállítani, mert a telítettség erősen hőmérséklet függő. A levegő nagyobb páratartalma pedig nagyobb esőzésekhez vezet. Ugye, ami felmegy, annak le is kell esni! Személy szerinti tapasztalatom a következő: Házam 30 éve épült, aminek a keleti fala mentén húzódik egy kőlépcső, közvetlenül a ház külső falához csatlakoztatva. A ház falának külseje terméskő. Az eső erre a terméskőre csapódik rá. 2010-ben volt az első alkalom, hogy olyan sok eső csapódott rá és olyan sűrűn, hogy nem volt alkalma a víznek elpárologni, ezért a fal átázott és a belsővakolaton hatalmas foltok jelentek meg. Ezen kívül a 20 méter mély ásott kutam hozama sose volt ilyen nagy (a 70-es években kiszáradt), vagyis havi 6 m3. A tanulmányok mást is jeleznek. Úgy tűnik, hogy a Föld klímája érzékenyebben reagál a kisebb hőmérsékletváltozásokra is, mint korábban.

A mérések azt mutatják, hogy 1951 és 1999 között az északi féltekén a szélsőséges esőzések és áradások 7 százalékkal nőttek, ami több mint kétszerese a klíma modellek által előre jelzett értékeknek. Vagyis – közömbösen ne menjünk el a téma mellett – az előre jelzések túlzottan optimisták.

Az elmúlt hónap (2011 február) első felében az USA területének kétharmadán megkapta a jól kiérdemelt hatalmas havazást és a hozzá tartozó téli viharokat. Nem, ez nem az időszakos időjárási kilengések következménye. Klimatológusok egybehangzó véleménye szerint ez is a globális klímaváltozás következménye. A szokatlanul szigorú európai tél (a 2005/6 tél szinte pontos mása) nem cáfolja a globális felmelegedés – ahogy azt a hozzá nem értők állítják – hanem megerősítik azt, állítja Vladimir Petoukhov a Potsdam Intézet fizikusa.

Ezzel szemben a klímaszkeptikusok megkérdőjelezik a globális felmelegedés súlyosságát, boldogan mutatnak rá a hideg télre, mint szkeptikusságuk jogosságának bizonyítékára. Tudatlanságuk összekeveri a klíma hosszú távú trendjét az időjárás rövid távú jelenségeivel. Ugyanakkor tökéletesen figyelmen kívül hagyják a sarki hőmérsékleteket, amelyek a globális átlag növekedés háromszorosát mutatják. Ennek egyenes következménye, hogy az elmúlt 30 év alatt a jégmezők 20 százaléka eltűnt. Az alábbi grafikonon jól látszik, hogy ez a folyamat is gyorsul. Az idei görbe (világoskék) február végén merészen vízszintesre változott, vagyis a további jegesedés leállt. Semmi kétség afelől, hogy az idei nyáron rekord méretre fog zsugorodni az északi-sarki jégmező kiterjedése.

xx

Február végéig a jégmező növekedés átlagosnak volt mondható, de az utolsó néhány napban a növekedés leállt. A sarkvidéken belüli levegő hőmérséklet a normális értéknél 2-4 °Cal volt magasabb. Azonban a Grönlandtól északra és keletre a levegő hőmérséklete egy meglepő 5-7 °C-al volt melegebb. Ezek az adatok egyre inkább eltérnek az IPCC modell által előre jelzett értékektől. Például az IPCC modell szerint 2100-ra még mindig maradna jégmező az Északi-sark környékén olyan 2 millió km2 területen, ami még a laikus számára se elfogadható ha a grafikon vörös vonalát kivetítjük a jövőre nézve, pedig a 2011-es pont még ki sincs tűzve. Minden esetre a görbét követve az ember arra a következtetésre jut, hogy 2030 körül az Északi-sarkon szeptemberben nem lesz egyáltalán jég. Lásd az alábbi grafikont!

xx

Az igaz, hogy most a magyar gazdasággal, és kilátásainkkal vagyunk elfoglalva, de közben a globális klímaváltozás a maga biztos módján szép nyugodtan halad tovább. Csak úgy közbevetve jegyzem meg, hogy a CO2 koncentráció átlépve a 390-es vonalat jelenleg 391 ppm értéknél áll, egyedül 2010 alatt kb. 2,5 ppm-mel növekedett.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

89 gondolat erről: „(470) Tibor bá blogja – Klímaváltozás

  1. A tények önmagukért beszélnek, ráadásul makacsok is. Ha nagyon drasztikus változást hajtana végre az emberiség az életvitelét illetően,de tudjuk hogy nem fog. akkor sem biztos, sőt egyáltalán nem biztos hogy rövid távon visszafordítható lenne ez a folyamat.
    Ezeket a tényeket mindenképp érdemes figyelembe venni hosszú távú tervezéseknél, beruházásoknál, mint például ingatlanok megépítése. Főleg az olyan elképzelések megvalósításánál amelyek hagyományainkra épülnek és kiválóan kiszolgálták elődeinket, egészséges életkörülményeket biztosítva. Gondolok itt például a vályog házak megépítésénél vagy nádtetők készítésénél. Komoly, hosszútávú előrejelzések alapján, körültekintően kell eljárni, hogy a későbbiekben visszafordíthatatlan károk ne keletkezzenek.

    Tibor bá, érdekes lenne megszondáztatni a nagyérdeműt arról, hogy (tényekkel alátámasztva)ki mit gondol, Magyarország melyik része a legbiztonságosabb a klíma változást figyelembe véve. Gondolok itt a várható áradások, szélviharok, esőzések és az élelmiszer megtermelése szempontjából, családi léptékben.

  2. Saját példa:

    Mi tudatosan váltottunk családilag élőhelyet két évvel ezelőtt. Most a Velencei hegység egyik gránithegyénak a tetején építgetem a kis kertész-birodalmamat, amiben a gyümölcstermesztés mellett a családi zöldség-szükséglet termesztése a fő célunk. Mellette dísznövény ez-az…

    Klíma szőlőhegyi, kedvezőbb pár fokkal éves átlagban, mint a mélyebben fekvő völgyeké az éjszakai inverzió és a fagylefolyás következtében.

    Földrengés-ügyileg stabil a hely, az ősi Variszkuszi hegységrendszer része, aminek ez az egyetlen felszínen lévő hazai darabja. (ill. még a Mecsek keleti részén is van egy kis terület)

    Vizet ciszternában gyűjtjük, szűrjük, ennek begyűjtésére jó nagy tető készült az épülőfélben lévő házunkon.

    Talaj löszös-agyag, enyhén savas tartományban, gombatrágyával javítjuk…kiváló termesztésre, és itt fent a hegyen nincs belvíz….

    Fűtés: itt nincs gáz, kandallókályhák és sparheit.

  3. 1: Ahogy Islandék is választottak. Az egyedi csládoknak legjobbak a magyarországi mérsékelt hegyek megfelelő helyei. Bakony, Vértes, Pilis. Én a Pilist azért választottam (zsák falú távoli, legmagasabb, erdővel határos széle) mert az átmeneti időben a Budapesti közelség fontos.

  4. Mivel Árpád bedobta a nagyérdemű dolgot,akkor már én is itt vagyok.. 😀

    Éppen vagy 2 hónapja beszélgettünk apjokommal,hogy aszondja,ha már ugyis Olaszországban van a munkánk,akkor költözzünk oda..na kérem.Mondtam neki hogy nem úgy van az,mostmár nemcsak a megélhetést kell nézni,hanem az időjárást is,a földrengéshelyzetet,cunamit,földrajzi adottságokat.Egy kis biztonság nem árt..

    Ha most én is csak Sárospatakot nézem,ez a kis város is tele van szóródással.Északi hegység miatt ,ugye eleve hüvösebb.De a Bodrog kettészeli.És a másik oldalon,(a város másik fele)meg ugye már alföld van,teljesen más talajjal,és más éghajlattal.Én már ha kinézek az ablakon ,egy kilométere vannak a hegyek,(nyitott vagyok)és teljesen erőteljes levegő van,amit ha a belvárosból jövünk kifelé,teljesen érezhető.És 300 méterre van a vasút,ha átmegyek,és közelítek a belváros felé,akkor megint zártabb rendszert találok.Tehát ebben a 10 kilométeres körzetben is nagyok a szóródások.
    Sátoraljaújhely 10 kilométerre van innen,és hegylábon fekszik,nagyon huzatos szeles hely,egy teljesen más világ,pedig csak 10 kilométer..
    Én 18 éve lakom itt,talán megszoktam.Nem bántam meg hogy eljöttem Miskolcról,ott már meghóttam volna a jó levegőtől..De egy kis földrengést azért átéltem itt vagy 5 éve.Annyi hogy elcsúszott alattam az ágy.. 🙂 És tavaly volt egy kis forgó szelem,amit életemben nem láttam,az előttem lévő szántóföldről érkezett,vagy 200 kilométerrel,és álltam az ajtó előtt ,szembe néztem vele,és rám nyitotta az ajtót,és a ház konytyát is feldobta.Meg feltekerte a medencét,de azt már úgyis elakartam tenni.. 😀 De csak vagy 2 cserepet lökött fel.Hát ez csak azért történt,mert ez sarokház,nagy darab,és ez fog fel mindent a többi ház elől.. 😀 Nem vészes..
    Még apósom tervezte,aki építészmérnök volt.Kifejezetten erre a talajra.Bizom benne hogy jót csinált.. 😀
    Itt a klíma aszusodást okoz..

    Viszont a vasútra nem lehet számítani,és út sincs errefelé,úgyhogy én is zsáknak számítok már Tibor bá.. 😀
    Se ki ,se be..
    A jó levegőn kívüle,semmi sincs itt.. 🙂

  5. 4: Nem győzöm hangsúlyozni, hogy kemény idők átvészelésére igen nagy fontossággal bír a helyi (sokszor rejtett) kultúra, szokások, stb. ismerete. Szélsőséges esetben, amikor nap mint nap improvizálni kell, kimagasló fontosságot jelent, hogy ismerd a „DÖRGÉST”. Egyszerűbben: ha itt születtél, akkor a túlélési esélyed itt a legnagyobb, nem Olaszországban.

  6. 5!
    Tudom Tibor bá,és ezt valahogy érzem is a zsigereimben,legbelül ösztönösen.Még ha nehezebb is itthon,a helyzet,az élet,valahogy biztonságosabban érzem magam..Jöhetnek nekem akármilyen szép új világgal akárhol..
    A túléléssel,nincs baj Tibor bá,mert én az egész életemet azzal töltöm,hogy túléljek.. 🙂 Megedződtem..
    Tibor bá se panaszkodhat túlélést illetően..

  7. 1. Kedves Árpád, kérem, irja meg, hogyan tudnám Önnel felvenni a kapcsolatot?

  8. 6 & 8: Ha még egy magázást „meghallok” hozzátok vágom a krétát. 😀

  9. Én is szívesen felkészülnék. Ha legalább sejteném, hogy mire. Ez az egész klímaváltozás olyan, hogy a természet kifogyhatatlan eredeti ötletekből és szarik a mi modelljeinkre.

  10. 10: Megsejtett felkészülés: Energia drágulásra, majd hiányra. Időjárási szélsőségekre, elsősorban kánikulákra, szélviharokra, áradásokra, földcsuszamlásokra. Betegségekre és gyógyszer hiányra. Élelmiszer drágulásra és hiányra. Közbiztonság romlásra, közlekedési nehézségekre.

  11. Nekem az olvadás grafikon exponenciális görbét sugall, az meg olyan 2015-2020 körülire esik, mármint a teljes olvadás…

  12. 8!
    Háát Árpád!Már téged is lenyúlnak innen?..Ki marad itt nekem?.. 😀 Tibor bá csak a magázásért szól.A lenyúlás az ér?,..Tessen mondani.. 😀

  13. 12: A 2005-ös év kiemelkedően meleg volt, de a következő 2006 már visszalépett. Ha a 2005-öt követed, akkor valóban 2020 tűnik a nullának. 2007-től nincsenek kitűzések, de a ráérzés azt mondja, hogy a 2030 valószínűbb. Emlékeim szerint a 2005-ös adatnál a jég teljes eltűnését 13 évre, vagyis 2018-ra tették, de ettől a következő évben elálltak. Minden esetre ma már nincs ember, aki 2100-ra tenné a jég teljes elolvadását.

  14. Ki tud itt eligazodni?

    „Csak pihen, vagy megfordult? Mi történt a globális felmelegedéssel? Ez itt a kérdés!”
    http://surl.hu/g96gkb
    (Reális Zöldek Klub)

  15. 17.-hez tartozik egy hozzászólás, amit bemásolok:

    „Induljunk ki a tényekből és a KlímaGate-ből! Hagyjuk a különböző elméleti modelleket, és az azokra épülő elméleti nyavajgásokat!

    A KlímaGate-et még nem dolgozta fel a világ, ehhez több idő kell. (Egyesek a sebeiket nyalogatják, mások kárörvendenek, a Zágonik meg köpönyeget cseréltek. De a KlímaGate egyik tábornak sem jutott még el a tudatáig.) Mindenesetre, a tudománynak ugyanúgy meg kellene tisztulnia, mint a politikának. Hazugságokra és csalásokra épül mind a kettő. (Erre döbbenti rá az embert a KlímaGate.) És ebbe a Miskolczi-elmélet is beletartozik Zágonistól és mindenestől.

    Ugyanakkor -bár az utóbbi 10 évben a globális lehűlés tény-, a globális felmelegedést még korai temetni, mert azt elképzelhetetlenül erős lobbyérdekek nyomják. Mondhatjuk azt is, hogy a globális felmelegedés „igazolása” a világkapitalizmus elemi érdeke. Ugyanis, ha a jelenlegi kapitalizmus nem „újul meg” valamilyen „progresszív” formában, akkor annak vége. Ez itt a tét kedves barátaim! És itt nem számít egy megtisztult tudomány, és a tudományos tények sem. Más szavakkal, Zágoni most majd Miskolczival együtt fog bukni.
    (Bár most -talán először- a tudományt képviseli, ennek ellenére márcsak a köpönyeg-forgatás miatt is megérdemli.)

    Az ördögi kört máshol és másképp kell és lehet megtörni. Erről talán legközelebb.”
    (Szerző: chelovek Dátum: 2009. December 31.)

  16. Hogy milyen mértékű a globális klímaváltozás, nem tudom.
    Azt viszont igen, hogy az én mikrokörnyezetemben totális – ennek szegény feleségem a megmondhatója: „kli-max”…
    (Szerintem megint elég volt belőlem mára!)

  17. 7-re…

    A férjemnek van egy kisvállalkozása, ő abban jeleskedik és a munkája révén ide-oda ingázik. Közel van az M7 hozzánk, jó a közlekedés. Bp és Szfvár is közel van autóval, de a közelben is elég jó az ellátás Gárdonyban például…

    Én mostanáig gyes-en voltam itthon immár 5 éve, korábban munkaügyi szervezetben voltam vezető ill. papíron még most is az vagyok, hivatalosan a szabadságomat töltöm….:)

    A gyes alatt pedig tudatosan kezdtem el felépíteni egy saját kisgazdaság kialakítását, amely az önellátást célozza, emellett leanderekkel és egyéb egzotikus fajokkal foglalkozom hobbystaként és az általam szaporított pluszokat eladogatom kiegészítésként.

    A szőlőhegyet azért választottuk, mert kellett a speciális jó fagylefolyású klíma, mert egzotikus gyümölcsöket fogok kis tételben termeszteni (már telepítettünk), illetve ezek szaporítóanyagát állítom elő eladási célzattal majd. (datolyaszilva, kiwi, indián banán, jujuba)…

    Emellett a Velencei tó és környéke szerintem olyan mint egy kis földi paradicsom: adott a víz, a jó termőföld, a hegyek és nem utolsó sorban mokka-mentes a terület, vagy csak ritkán fordulnak elő…:)))

    Érdről jöttünk el, ami a „szülőfalum” volt és gyerekkorom szép helyszíne, de az utóbbi években néplavórrá vált és élhetetlenné. A mokkák pedig annyira felszaporodtak harminc év alatt, hogy ma már a lakosság 10 %-át képezik. Bűnözés, betörések, iskolákban/óvodákban magas arányú jelenlét….nem akartam, hogy a gyerekeim rajkók mellett üljenek a padban…másrészt százötven négyszögölön kertészkedni sem lehet…:)

  18. 19:
    1) Statikus! Tényleg elég belőled. Szedd össze a gondolataidat, írd le egy doc-ba, javítsd ki, írj hozzá, stb. És amikor készen vagy rakd fel a vágólapra és onnan másold be ide. Akkor nem leszel te egymés után háromszor.
    2) Ne linkelj be minden szart. Főleg olyat ne, amihez nem értesz. A reális zöld, meg a klímagate lefizetett marhaságok. Aztán ebben a témában 2009-es anyagnak szakálla van. A klímagate egy konspiráció, ezerszer meg lett cáfolva. Az elmúlt 11 év nem hozott lehülést, ez propaganda. A ki tud eligazodni egy trükk, amivel sikerül bizonytalanságot elhinteni. Én például ki tudok igazodni, és az is, aki elolvassa az irásaimat és megérti.

  19. 20:A Velencei tó tényleg jó hely, Gárdonyban laktam 10 éves koromig. Szerencse, hogy nem jött össze a sukorói giga-kaszinó. Az aztán odavonzotta volna az egész országból a hitványabbját.
    Együttérzek Statikussal az egyre élhetetlenebbé tett világban összeadódnak a lehetetlenülések. Fojtogatóvá válik napról napra jobban. Ez sokszor soha nem tapasztalt bénázást okoz. Nekem is. Tudom, ez nem valami férfias. De van egy olyan érzésem, hogy minél régebben született valaki, annál több erővel rendelkezik, mert egy kevésbé romlott világ szülötte.
    Tisztelet Tibor bácsinak, NEki se habostorta volt az élet, de a gyermekkora óta az emberiség helyzete sokat romlott.
    Párom 95 éves nagymamája szokta mondani, nem irigylem a mai fiatalokat.

    Csak annyit szeretnék még mondani, hogy normális társadalmakban ezért tisztelték az ÖREGEBBEKET, és az ősöket.

  20. 22: Valóban a mai fiatalokat mi „ősök” nem irigyeljük. Ez egy totálisan élhetetlen világ, ahol az értelmes, emberszabású dolgokat embertelen, technológiai csodák váltották fel.

  21. 21. Tibor bá:
    1. nem könnyű csupán a technikára (számítógép) hagyatkozva magunk iránt szimpátiát ébreszteni, és azt huzamos ideig fenn is tartani;
    2. a házigazdának (Tibor bá) mindig igaza van;
    3. viszonylag elfogadható szinten kezelem a számítógépet (doc-fájl készítése, vágólap alkalmazása, stb.) – gyakorlatilag ezzel keresem a kenyerem (ja és még építészeti és statikai programok használatával);
    4. ha én nem hiszek (fenntartás nélkül) az ember által termelt szén-dioxid miatti globális felmelegedésben, az csak azért van, mert nem értek hozzá; ha Tibor bá nem hisz (abszolút) a HAARP-technológiában, vagy éppen Jézus Krisztusban, az csak azért van, mert ért hozzá;
    5. én munkavégzés (tervezés) közben szólok hozzá a poszthoz; azt elismerem, hogy legtöbbször idegen tollakkal ékeskedve – elolvasom Tibor bá szövegét és emlékeimben felidézem a tárgyban olvasottakat, majd megkeresem az archívumomban, vagy a keresőben – ennyi időm van rá;
    6. Tibor bá, most szakmai (statikai) jellegű felvetésem van: 2011. január 1-től a tartószerkezeteket csak az „Eurocode” szabványai alapján szabad méreteznünk, a korábbi MSz (Magyar Szabvány) vonatkozó sorozata hatályát vesztette; 30 éve tervezek, ez idő alatt Magyarországon a hóteher alapértéke 80 kg/m2 volt (tetőszerkezet méretezéséről legyen most szó); 2011. január 1-től ez az érték 125 kg/m2 (!); azt szeretném kérdezni, hogy szerinted ebben az 56%-os növekményben hol van benne a globális felmelegedés hatása (a sarki jég elolvad a jegesmedve alól, de az én házamra Békéscsabán négyzetméterenként 45 kg-mal több hó esik, mint tavaly?).

  22. Tibor bá!
    Írod, hogy :”a CO2 koncentráció átlépve a 390-es vonalat jelenleg 391 ppm értéknél áll”

    A CO2 historikus adatsorok + friss adat elérhetőségét meg tudnád adni.

    Előre is köszönöm.

  23. Statikus!
    6. pont. Egyfelől simán el tudom képzelni, hogy azért kellett felemelni az értéket, hogy erősebb tetőszerkezetek=drágább tetőszerkezetek készüljenek, ami jó az iparnak, a kereskedőnek a szállítónak, csak éppen nekem nem, másfelől azért esik több hó, mert több a csapadék, nem azért mert hidegebb van. Amúgy a sarkokon hatványozottabb a felmelegedés hatása.

  24. 24: Elméletileg, de gyakorlatilag is (lásd USA 2010/11 tél) a jövúőben nagyobb havazások várhatók. Tehát a tetőkre több hó rakódhat le. A 80 kg kb 80 cm magas hóoszlopnak felel meg. Ez azért nagyon sok, de mivel a tetőszerkezetek általában fából készülnek, és a fa az évek multával veszit teherbíxrásából, a 80 kg szerintem reális, és a 136 kg-ra való felemelés indokolatlan. A HAARP és a globális felmelegedés nem egy kategória (Jézusról nem is beszélve). A globális felmelegedéssel kapcsolatban sok ezer tudós tevékenykedik gteljesen nyilvánosan, ami a HAARP-ról nem mondható el.
    25: A kért URL: http://www.esrl.noaa.gov/gmd/obop/mlo/

  25. A csabai exponenciális függvény is lineáris ügye rövid szakaszában 😀

  26. 28: Rigofütty! Dehgy nehéz. Az első URL egy nagy rakás hanta. Hetesi Zsolt cikkét meg kellene tanulnod kivülről. A közölt grafikonjait nálam is megtalálod most és régebbi posztokban (azonos forrás). Tájékoztatás alapos és korrekt.

  27. Statikus könyörgöm..Olvass egy kis légkörfizikát inkább..Vagy én fogom a fejedbe verni hogy minden rendszer kiegyenlítődésre törekszik.. 🙂
    Egyébként a főprobléma az hogy a befektetőket marhára nem érdekli a tudomány..

  28. csabai nem nehéz a harp sem (bár így irva egy Ír sör) az pedig elektrotechnika(villanytan,elméleti villanytan)A statika is fizika ha jól emlékszem.Ahoz, hogy alkalmazzák meg szintén Dr.Hetesi Zsoltot kellene megkérdezned.Véleményem szerint csak úgy nagy erejű töltésekkel nem lehet úgy játszadozni.Ha tudnánk:erőtér,villám befogva etc. 😀

  29. 24: Az Eurocode általános európai szabványnak tűnik a fülemnek, és bizonyára nem magyar sajátosságokra méreteznek, hanem mondjuk az Alpok x méteres havára, vagyis az EU-ban várható legnagyobb havazásra méretezték. (Arrafelé nemrég komoly balesetek voltak) Az, hogy mondjuk Szicíliában ez hülyeség Brüsszelből bizonyára nem látszik.

  30. 32!
    Szóval az úgy van hogy az atmoszférában a térerősség napszakonként változik…ezt zivatarok is befolyásolják..Na most a Föld felszíne,és az ionoszféra között van egy üreg.Egy rezonáns üreg..Ennek a rezonancia tartománya kb. 7-8 HZ..Az emberi agyhullám is kb ennyi..És az érrendszer rezgésszáma is..Egy nagy teljesítményű rádióadó csoport felfelé sugározva,megemeli az ionoszférát.Mivel szerintem melegíti is..
    Itt a 180 dipólusos antenna van.Ezek össze vannak kapcsolva.Az ionoszféra kis (szűk)tartományát bombázzák tulajdonképpen,magas frekvenciás rádióhullámokkal.És itt elektromágneses folyamatok jönnek létre..
    Szerintem ez kihat akkor légköri nyomásra is.
    Tulajdonképpen itt energia átvitelről van szó.
    De ha az ionoszférát tükörnek használod akkor visszaverődnek az elektromágneses hullámok..
    Háát elméletileg talán lehet.Hogy gyakorlatilag mit csinálnak?Fene tudja.
    De Teslának sikerült..

  31. Sziasztok, átfutottam a mai termést és van néhány hasznos jó gondolat.
    Szerintem is Magyarországban kell gondolkodni, vagy legalábbis a Nagy Magyarország területein belül, ha valakinek esetleg gyökerei ott vannak. Nem felvágásképp mondom de én bejártam a fél világot Kaliforniától Alaszkáig és Floridától Hawaiig, Romániától Írországig kb 40 államban. Rengeteg szép és jó hely van a világon ahol komoly egzisztenciát ki lehet építeni, de valódi kiteljesülést magyarként szerintem csak itt lehet megvalósítani és persze teljes anyagi és életminőségi csődöt is.

    Kétségbevonni az időjárási változásokat szerintem badarság. Ha csak az elmúlt 25 évre tekintünk vissza akkor is komoly eltérések észlelhetőek, úgy természeti mint emberi téren. Elég ha csak azt nézzük, hogy gyermekként egyedül mentünk oviba és suliba is, hol van ez már.Pontosan emlékszem, hogy hét éves szülinapom volt, július elsején és a nagymamám cseresznyefája (madárcseresznye) alatt ültünk és a felnőttek ájuldozva mondták hogy 33 fok van, amit én nem értettem de mint valami rendkívülit emlegettek. Biztos vissza lehet nézni az akkori hőmérsékleteket hogy ez mennyire számított gyakorinak, de ma már egyáltalán nem ritka. És aki egy két fok eltérést még lazán lekezel, annak fogalma sincs hogy mit jelent ez.De csak a legkézenfekvőbb példát megemlítve plusz egy foknál a víz még nem de nulla foknál már megfagy. Lehet hogy kicsit sarkított a példa de azért valós.

    Aki csak az internetről tájékozódik és felül minden linknek szerintem hibásan jár el. Az internet hasznos de saját értelmes gondolatok nélkül haszontalan, kiegészítőként kell csak használni.

    14. ne aggódj ott van neked az apjukod de ha nem boldogulna ne hezitálj keresni, semmi jónak elrontója nem vagyok.

    8. Kedves Camelia, Tibor bá intelmeit érdemes komolyan venni ezért maradjunk tegezőben. Egyszer már kérted az elérhetőségemet amit ugyanott meg is adtam, de itt van még egyszer.
    magnetor1@yahoo.com

    Ha hitelcsapda ügyben keresel, sajnos már most el kell mondanom, hogy nem sok jóval kecsegtethetlek. Jó úton vagyok, hogy megszorongassam csányi tökeit, de ehhez kellene egy kamikázé bíró is amiből nincs tumultus. Viszont birka emberekből van és ha valaki ezt sértőnek találja akkor ő a legbirkább. Akinek nem inge ne vegye gatyára.

    Na de ha már mindenki linkel én se maradok le
    http://www.szantofold.hu/ajanlat.html
    keresettek rá a Zengő ajánlatra , én ezzel szemezek egy ideje de még híjja van a dolognak, nem is kevés.

    De addig is a lényegről ne feledkezzetek, pofán kell baszni a köztörvényes bűnöző kormányt az olajmaffiózós belügyminiszterrel az élen és minden jóra fordul.

  32. 36. Ángyán József intézkedéseivel kezdődhetne a móka. A Magyar Hírlapban jelent meg „Fel kell számolni a mezőgazdaságra települt maffiahálózatot” címmel interjúja. Vajon tényleg fel tudja számolni?
    „a háttérből még mindig irányítják a folyamatokat azok a maffiahálózatok, amelyek az elmúlt 60 évben szerveződtek és telepedtek rá a mezőgazdaságra” – Mondja Ángyán.
    „Annyi azonban már látszik, hogy mintegy 180 tőkés társaság kezében van a teljes terület 80 százaléka” – állította az államtitkár.

  33. 37. ha a Magyar Hírlapban megjelent akkor dőlj hátra nyugodtan, műbalhé.

  34. 36: A „pofán baszni” az zsigerből jön szerintem minden embernek.
    Viszket az ember tenyere. Csak a választási lehetőséget nem látom. Ti mindannyian nagyon szimpatikusak vagytok (velem együtt), ha belőlünk állna a kormány, lehet, hogy pár éven belül elhunynánk rákban. Vagy esetleg egy szar kormány lennénk, olyan okokból, amelyeket ma még csak sejtünk.
    34: Egyszer láttam egy filmet a haarpról, ott arra panaszkodott néhány hozzáértő, hogy az ionoszféra olyan a Földnek, mint az embernek a bőre. Természetes védelem, nem csak a napsugárzás ellen, hanem mindenfajta kozmikus sugaraktól is véd. És ezt azért akarják a harposok bombázni, mert iszonyú nagy energiákat szeretnének kinyerni szegény ionoszférából, akinek nem véletlenül van olyan nagy energiája.
    Arról nem is beszélve, hogy ez csak bevallott céljaik egyike.
    Viharok, földrengések előidézése, valamint az emberek hangulatának (hasonlóan mint az időjárási frontok) befolyásolása is tetézheti a bűnlastromukat.
    hehe. ez a „-heti” nagyon vicces, sajtókór: okozhat, követelné, kinyírná, pofán —- ná
    A feltételes mód csodálatossága /akár/

  35. 39. ezért nem azt írtam, hogy kellene vagy akár hanem kell. Elég a mellébeszélésből. A haarptól viszont nem kell félni illetve az ne tartson vissza semmitől senkit. Szerintem nagyobb a füstje, ha meg van akkor mindegy, ezért kell mindenkinek agyalni minden területen, mert ma már nem inchben mérik az embert.

  36. Na a harp-ot a csabainak(Statikusnak)írtam ha jól olvasod elméleti villanytan ezt a villanytan szigorlat után tanulják a nebulok.Alapozó tantárgya a rádiós átviteli rendszereknek.Az a rendszer amivel Tesla játszott,azzal a jelenséggel szokták megcsapolni a létező elektromágneses teret egy fajta nagyon rossz hatásfokkal működő transzformátorként.(Áram lopás normális néven a hálózatról)A HAAP-vel pedig sok baromságot akarnak.A légkörnek is lesz egy-két szava mert eddig stabilan ellenállt pl. jó pár napkitörésnek ami természetesen kicsit több energia mint az előző etetése.A rádió hullámok pedig sok esetben igen érdekes dolgokat produkálnak.Ezért jött létre az elméleti villanytan mert ,hogzy fogalmunk sincs sok esetben mi is játszódik le.Utólag persze keresünk rá matematikát,fizikát.Lásd deriválás művelete.A statikus eről biztin sokat tud 😀

  37. 44-hez:
    Jó most már tudom mi a két link, google a barátod, meg a fordító, de akkor sem értem az összefüggést a kettő között.

  38. Jó kis csapat vagyunk mi itt, Tibor bá:
    a 41. alatti Nod bajtárs engem, a „csabai”-t tájékoztat a HAARP-ról. Arról a technikáról, aminek az emlegetése miatt lettem fekete bárány az első hozzászólásaimat követően itt, pár hete. De érdekes, Nod41 (a Nod32 vírusírtó fejlesztett változata?) nem kap megrovást.
    hetesi Zsolt is volt már sarokba állítva, hiszen az internacionalista katolikus egyház „katonája” – de ha a CO2 ügyet tolja, az a kis hibája elnézhető.
    Nem vagyok én fizetett kételkedő – gyűjtöm a pro és kontra véleményeket. persze, ha majd (az egyetemes olvadás miatt) a tenger eléri a magyar Alföldet, biztosan belátom, hogy rossz lóra tettem.
    42.-ben Tibor bá a szaudi helyzetre figyelmeztet: ha ott is zsibongás lesz, a még megmaradt olajtartalék a földben marad – azt majd a „Nagy Népírtás” után veszik ki a töredékre zsugorodott emberiség képviselői.

  39. 45: A két párhuzamaos esemény között nincs összefüggés, csak annyi, hogy mind az USA-ban, mind a Közel keleten az embereknek elege van a „rendszerből” és lépnek. Ennek viszont napokon belül itt is lesz hatása.

    46: Született szubjektionista vagy. Hetesi klerikális neveltetést kapott, én is. Én le tudtam vetni, ő nem. Ez EGY DOLOG. De ettől Hetesi nem lesz a szememben sátán. A belinkelt cikke egy nagyon jó összefoglaló munka, ez még akkor is igaz lenne, ha ő ölte volna meg az anyámat. Ha valaki tájékoztat a HAARP-ról (mert ehhez van kedve és nem tudjas, hogy itt lerágott csont) akkor OK. De ha harcol érte, hogy az bizony tuti, akkor közlöm vele, hogy nem tuti. Ettől még nem lesz fekete bárány, ahogy te se lettél. Ha olyat írsz, amivel egyet értek, akkor aláhúzom FASZA. Ha nem értek vele egyet, akkor pellengére állítom. ENNYI.

  40. 46!
    Én is megkaptam a magamét a HAARP-ért látod ,statikus?.. 🙂
    Pedig én csak megpróbáltam elképzelni,és megnéztem a képeket róla..

    Arról nem beszélve,hogy az a Nógrády György is aszonta,hogy elméletileg és gyakorlatilag is képes ezekre a dolgokra ez az izé.. Hát akkor elképzeltem..

  41. 47. Elismerem, hogy a HAARP „tutiságát” illetően egészséges mértékben bizonytalankodom (főleg, ha ilyen magabiztos kritikusba botlom, mint Tibor bá).
    Mégis: miért érzem most, ebben a pillanatban, hogy a Japánban ma bekövetkezett földrengés időzítettnek tűnik? (A figyelem elterelődik Líbiáról, Szaud-Arábiáról, stb.) Ezt éreztem az ajkai gátszakadással kapcsolatban is…
    A szubjektivitás és a verselési hajlam között nyilván van némi összefüggés. Ennek ellenére, amikor épületet tervezek – elsősorban tartószerkezetet -, oly mértékben objektív tudok lenni, hogy szinte fizikailag érzem az épület terheit: olyankor fáj az egész testem a terhelések átérzésétől.

  42. 49: Ideje eldöntened, hogy nőnek születtél vagy férfinek. 😀

  43. 50!
    Első ránézésre azt hittem nekem írtad eme sorodat.. 😀

  44. Tiszteletem Tibor ba!

    Remélem azt hallottad, hogy a világtengerek mérhető hőfokváltozásának eseményét legalább egy 800 évvel megelőző esemény váltotta ki…?
    Mert a Te „rögeszméd” szerint elhanyagolható az az eltüzelt famennyiség, amit az emberiség az elmúlt évtízezredekben belehajintott a légkörbe…
    Az pedig, lássuk be nem volt kevés!
    Ráadásul: semmilyen girbe-görbe nem igazolja a hatását!
    Részemről erről ennyit.Egyetértek az előttünk álló kataklizmák bekövetkeztének lehetőségével, de ezeket elsősorban a Napból-Univerzumból adódó Földi klímaváltozásnak és a társadalmi-gazdasági konfliktusoknak tudom be.

    További jóegészséget és kitartást kívánok!

  45. 53: Nem szivesen irok ilyeneket, de andrely, az írásodnak se füle, se farka. Egyszerűen nem tudom mit akarsz velem közölni. Csak sejtem, hogy a klímaszkeptikusok hálójába kerülték, akik azt állítják, hogy a jelenleg melegedést (már elismerik, hogy van) nem az emberi tevékenység okozta, hanem a naptevékenység. Ilyen vitába nem kívánok bonyolódni, mert nincs rá időm.

  46. 53:
    Kifejtened reszletesebben? Mi volt az a 800 evvel ezelotti esemeny? Hogyan zajlott, hatott,…
    Napbol-Univerzumbol mi adodik? Szavaid nem tartalmaznak elegendo informaciot, pedig erdekel. 🙁

  47. 53
    1: A Nap és a rendszere, egy nagyobbacska úrhajó, ami járja a körét a Tejútrendszer közepe körül, már évmilliárdok óta.Ez az út van olyan kiszámíthatatlan, mint bármelyik nagyforgalmú körforgalom.
    2: A Föld felszíni víztömege akkora, hogy még egy komolyabb hőfelszabadulással járó esemény is csak több száz évvel később mérhető, magában a víztömeg-hőváltozásában.
    Tibor bá’ szerint én csak az „ellenoldal” tudatlan propagátora vagyok, hiszen Ők a „BÖLCSEK”…
    (Ezen nem veszünk össze, mert letojom a klímamodelleket!)

  48. 56:
    Hogyan hat a naprenszer mozgasa a tenger homersekletere?
    Mekkora a „komolyabb hőfelszabadulás” energiaja amelyrol beszelsz, es ennek mekkora a teljesitmenye?
    (vagyis mennyi ido alatt mennyi energia szabadul fel) Mibol, hol, hogyan? ??? Meg mindig nem ertem.

  49. 57
    Maga valami kibeszéltető képzettségű, vagy tényleg nem érti az ember kártékony tevékenységének elenyésző voltát?!
    Itten érem sokkal nagyobb erők játszanak, mint holmi „tudósok” és azoknak tolmácsolói!
    A kérdéseire egyébként egyszerű a válaszom: az adatok amikre kíváncsi vagy megtalálod az interneten.
    Amennyiben további kétségeid támadnának, úgy javaslom hogy számolj utána:
    Leveszed a zoknidat és máris plusz 10 ujj áll rendelkezésedre…

  50. 58: andrely! Nem vagy közék való. Próbáld észrevenni. És a zöknidat nyugodtan hagy fenn.

  51. 59:Tibor ba
    Rendben!
    (Amúgy a többi témában -hellyel-közzel- egyetértek veled…)

  52. 60: Nem az a problémám, hogy egy „reakciós” klíma nézetet eröltetsz. A stílusod, ami számomra emészthetetlen.

  53. 61:
    Nem értem miért mondod?
    Amiket elmondtam azok evidenciák (na, jó a 800 év/1.0 celsius fokot majd megkeresi, aki akarja), N/A-pedig adatokat kért…

  54. A minap láttam a tévében egy Sőreg Ádám nevű klímakutatót, aki messzemenőkig elítélte, a most folyó felmelegedési hisztériát.
    Egy „kölökkorú” senkiházi, a gugli is csak 1.db találatot ad ki a nevére… és a lényeget, persze le kell tölteni!
    Nem egy reklámozott faszi, de azért érdemes elolvasni az ő kutatási eredményeit is…

  55. 63: Írd be a lényeget (Sőreg Ádám), nincs kedvem szarakodni vele.

  56. 64.:
    Cáfolja a felmelegedést, még a nagyvárosi „hőszigetegben” is inkább csak stagnálást mutat.

    Egyébként nekem az a bajom ezzel a „felmelegedés-lehülés” mizériakörrel, hogy egyértelmű a lehűlési tendencia.
    Vegyük például a dinoszauruszok korát:
    meleg, párás, élelemben burjánzó korszak volt.
    Sok CO2-vel a levegőben, óriás növényekkel, állatokkal megspékelve az egész ökoszisztéma.
    Egyes tudósok szerint akkoriban olyan „jótékony” világűri besugárzás érte a Földet, ami lehetővé tette ezt a gigantizmust.
    Szerintem tehát: inkább lenne érdemes az egyes teóriáknak a főbb támogatóit és ellenzőit górcső alá venni, mielőtt a grafikonjaikra időt pazarolnánk…

  57. Andrely:klíma-eltüzelt fa vs. CO a légkörben A demográfia hullám a mikor is játszódik a középkorban ? Hatása? Utána? Azok az átkozott jégminták….Olvas utána!Ébresztő!

  58. 65: Kurva sok türelem kell hozzád. Egyértelmű, hogy harmadosztályú, magyarnyelvű posztokat olvasol. Ha a témához hozzá akarsz szagolni akkor a következő opcióid vannak: 1) Tanulj meg angolul és rágd át magad a RealClimate weboldalon (13 millió látogatója van és igazi nagyágyúk szerkesztik). 2) Fésüld át az én honlapomat és próbld megérteni az írásaimat. 3) Menj el Hetesi Zsolt honalpjára és okosodj azon.

    A gigantizmussal kapcsolatban olvasd el Dawkinst. Vagy tanuld meg az edvoluciót.

    „Egyes tudósok szerint”. Ne az egyeseket olvasd, hanem a ketteseket. 😀

  59. 65: a városi hősziget az tény, még a műszaki oskolákban is tanítják. Nagyon egyszerűen ki lehet próbálni: egymást követő 2 nyári napon 22 óra környékén pl. Pesten, a Hungária Körút és Duna közötti területen egy szál ingben is csorogni fog rólad a víz: egyrészt az épületek, utak hőkisugárzása, másrészt a klímagépek miatt. Másnap ugyancsak 22 óra körül meg menjél ki a városból, ott meg kell a pulóver. De ezt biztosan tudod.

    63: a felmelegedés már abból is kikövetkeztethető, hogy akik a 2. vh után születtek, azok szerint enyhébbek a telek és forróbbak a nyarak.

  60. „Menj el Hetesi Zsolt honalpjára és okosodj azon.”
    Tibor Bá, teljesen kifordulsz önmagadból. Ezt csak a HAARP okozhatja. 🙂
    (Egyébként eddig is szoktam látogatni Hetesit és bandáját, felvilágosító munkájukat hasznosnak tartom.)

  61. Na jó.Végig olvastam itt mindent.
    Félre a tréfával emberek.
    Valaki levezetné nekem olyan PHD szinten,ezt a kataklizmát?
    Tehát kezdve ezzel a CO2-vel,meg az óceáni szállítószalag felmelegedésével,elakadásával folytatva?.. 😮
    Tehát amolyan fizika óra szerűen..
    Kíváncsi vagyok hogy ebben megegyezik e az állás pontunk..

  62. Kegyeden a sor, hogyha már felvetette a Golf-áramlás problematikáját, akkor álljon elő a farbával!

  63. 70: Melike! Nem olvastál végíg mindent! 🙂

  64. 72!
    Az itt leírtakat elolvastam.De én nem a felmelegedésre vagyok kíváncsi..Hanem a fizikára,meg a kémiára..
    71!
    Csak semmi kegyelmezés.. 😉

  65. 74:
    Jó, akkor, legyen „Nagysád”!
    Maga szerint a Golf áramot működtető tengervíz-fajsúly különbség változás a frankó? Mit olvasott róla?

  66. 74: Ez a süketek párbeszéde. 🙂 Milyen fizikára és kémiára vagy kiváncsi?

    75: Miért kell nekem hetente egyszer leírnom (úgy látszik hiába), hogy a magázást nem tűröm? Ha engem tegezhet egy 20 éves srác, akkor ti mit mafláskodtok itt?

  67. 75 – 77: A Golf-áramlat megszűnése, és a jég elolvadásból származó édesvíz fajsúlyára épített elmélet még megerősítsére szorúl. Mert a jég elég szépen olvadozik, de a Golf-áramlat ereje nem látszik csökkenni (szerencsére)

  68. Na csak annyit mondok 7H-s ceruzával halkan,hogy a légkör és az óceán nem összehangolva működnek egyszerre..hanem az óceán kb. 10 ezerszer lassúbb mint a légkör.Akkor ez a felmelegítéses dolog nincs szinkronban.
    Vagy még akkor a légkörnek kellene melegebbnek lenni,mint a felszínnek,de ez sem igaz.A CO2 meg nem fent van(mármint nem a legfelső rétegekben) szerintem,mivel könnyű gáz..
    Szóval valahogy nem stimmel itt valami.. 😮

  69. Jó lenne tudni, hogy a japán „esemányek” kihatnak-e a klímára. Tibor bá, mi a véleményed?

  70. 80: A klímára nem, de az emberiségre nagyon. A japánok természetesen nem árulják el a valóságot. Ez egy bevett hülye szokás az uralkodó elit részéről. Nehogy a nép pánikba essen. Pillanatnyilag úgy néz ki, hogy napokon belül 60 millió Curie rádioaktív anyag kerül az atmoszférába igen nagy valószínűséggel. Ez kb. 10 Csernobil. A sugárzó anyag mennyiség megfelel 60 TONNA rádium sugárzásának. Ebből mindenkinek jut. Szerencsénkre pont a japánoknál következett be, akik a lehető legmesszebb vannak tőlünk, ha a széljárást is figyelembe veszük. Sokat elárul az, hogy eredetileg a baj 4-es fokozatúnak volt ítélve, amit mára felemeltek 6-ra (Csernobik 7 volt és egyben a maximum)

    Ez ma az emberiségre nézve a legveszélyesebb és egyben a legközelebb bekövetkezhető esemény. Ez mellett az adosság rigófütty. A radiaktív sugárzásban az a borzalmas, hogy nem lehet ellene védekezni, és nem lehet beszüntetni vagy elzárni. Csak az lehetséges, hogy felhígul, de itt marad velünk. Az olcsó nukleáris energiával kapcsolatos álmok most nagy hirtelen elszálltak.

  71. 81:
    „Nehogy a nép pánikba essen”
    A magyar atomenergiahivataltol is nyilatkozott valaki es nagyon elbagatelizalta a Mo-ora erkezo sugarzas szintjet.
    Elkepzelesem szerint ismet kb. annyi sugarszint emelkedes lesz nalunk mint Csernobil eseten, tekintve hogy az kozelebb volt de kisebb baj volt, ez tavolabb de nagyobb a baj.

  72. Üdv mindenkinek!

    Régóta olvasom az oldalt, de írogatni nem nagyon szeretek.
    Most azonban egy dolog erőteljesen idegesít:
    Paksot le lehet-e kapcsolni úgy, hogy további felügyeletet ne igényeljen?
    Kikapcs és kész, vagy pedig folyamatos hűtést, energiaellátást igényel még sokáig?

  73. 83: Nem a leállítással van a baj. Különben a holnapi poszt erről fog szólni és mindent részletesen megmagyarázok. Japánban az volt, hogy a leállás utáni hütéshez szükséges vizcirkulációt biztosító szivattyuk nem kaptak áramot, mert a földrengés elvitte a távvezetékeket is. Erre az esetre vannak tartalékolva a dizelszivattyúk. csakhogy most volt egy cunami is, ami betört a dizelszivattyuk házába és tönkretette őket. Ez pedig emberi butaságok sorozata (ami Pakson nem lehetséges). 1) Gyakori földrengést tanúsító helyen nem lehet atomerőűvet építeni, de ha igen, akkor nagyon erősre kell méretezni. 2) Tengerparton nem ajánlatos telepíteni, de ha igen, akkor több méter magasra kellett volna építeni a szivattyúházat.

    Közvetlenül a kérdésedre. A fütőelemek amikor a helyükre kerülnek hőt termelnek. Leálláskor mindössze az történik, hogy neutront nyelő kontrol rudakat nyomnak a fütőelemek közé. Tehát nem áll le a hőtermelés csak erősen lecsökken. A maradék hő nem elég a turbinák hajtására, de elég lenne a tőlhevülésre, ha nem hűtenék. Addig kell hűteni, amíg a fütőrudakat ki nem veszik a magból.

  74. Tiborbá!
    Valahol olvastam, hogy a sarki jégben kutatófúrásokkal megállapítottak egy 10000 éves szabályos ciklust, jégkorszak és jégmentes időszakok szabályos váltakozását.Mindez teljesen független az emberi tevékenységtől,az csupán csepp a tengerben.
    Van erröl tudomásod? van hiteles forrás ez ügyben, hogy mit állapítottak meg, mert emlékszem a hírekben voltak fúrások, de az eredmény már nem ugrik be, pláne egy ilyen következtetés.
    Szóval?

  75. 85: A kutató fúrások nem a „sarki jégben”, haem a Déli-sark jegében történt. Jégkorszakok kb. 120.000 évente vannak. Az utolsó jégkorszak kb. 70.000 éve kezdődött és kb. 10.000 éve ért végett, akkor idult be a mezögazdaság. Természetesen a kb. 120.000 éven belül is vannak ingadozások. Például a Középkorban volt egy „kis jégkorszak”, ami némi lehülést jelentett. Való igaz a jégkorszakokat a Föld forgásának ingadozásai okozzák (lásd. Milankovics ingadozs) Erről a „Van-e jövőnk?” részletesen ír. Azonban most az Ember durván beavatkozott a klímába, amire soha se volt példa.

  76. Egy hír a többi között megbújva:

    „Európában a következő négy évtizedben a jelenlegi öt-tízszeresére nő a valószínűsége a tavalyihoz hasonló, úgynevezett óriás hőhullámok kialakulásának – mutatták ki kutatók.

    A Science című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ugyanakkor a Nyugat-Oroszországot és Kelet-Európa más részeit sújtó2010-es hőhullám olyan szélsőséges mértékű volt, hogy a romló kilátásokellenére is nagyon valószínűtlen 2050 előtti megismétlődése.

    ALisszaboni Egyetem professzora, David Barriopedro által vezetett, portugál, svájci, német és spanyol kutatókból álló szerzőgárda előzetes becsléseket idézett a tavalyi kelet-európai hőség hatásairól, melyek szerint egyedül Oroszországban több mint 55 ezer haláleset, kiterjedt erdőtüzek, éves szinten mintegy 25 százalékos terméskiesés, valamint a GDP egy százalékát elérő gazdasági károk köthetők a természeti katasztrófához.

    A szélsőséges meleg hatásai Finnországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban is jelentősek voltak.

    A kutatók összehasonlították a tavalyi hőhullámot az 1871 óta bekövetkezett hasonló hőségek időbeli hosszával, területi kiterjedésével és intenzitásával, és többek között kimutatták, hogy a 2010-es hullám súlyosabb volt a 2003-asnál. Becsléseik szerint továbbá az elmúlt 510 év két legmelegebb nyara is a múlt évtizedre esett.”

    hmm.

  77. 87: A jövőt illető joslatok a hőséggel kapcsolatban mindössze spekulációk, de mivel ez a trend, valószínúleg be fog jönni a joslat, csak HAMARABB 🙂

  78. 88. 🙂
    Nekem is ez volt az első gondolatom, ezért is raktam be ide 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük