(1116) Erdőtűzek

Tibor bá’ online

 

~at0002Az igazán fontos hírekkel nem foglalkozik a média, nem „összeesküvésből”, hanem egyszerű tudatlanságból, mert alig fognak fel valamit a hosszú távú lényegből. Íme, mire bukkantam. Worst wildfire in Colorado history destroys hundreds of homes, kills two. [Colorádó állam történetében a legvadabb erdőtűz, már eddig is sok száz családi ház esett – áldozatul, ketten már meghaltak] 2013.06.17.

Az USA délnyugati államában, Colorádóban pillanatnyilag minden idők legvadabb erdőtűzével küzdenek a tűzoltók. A tűzet először múlt csütörtökön észlelték a 83-as műúton közel Colorado Springs-hez. Vasárnap estig közel 500 km2 erdő égett le, 482 családi ház esett áldozatul. A jelentések szerint ketten életüket vesztették a tűzben. Bár a hétvégén nem várt eső érkezett, a helyzet reménytelen. Több ezer embert kiparancsoltak otthonából. Összesen 38.000 helyben lakó hagyta el eddig az otthonát. Az eddigi rekord, a múlt évi erdőtűz következményeit a jelenlegi már túlhaladta. A „hivatalos” értékelésbe már belopta magát a sokáig tagadott tény: „A colorádói erdőtűz közvetlen következménye a globális felmelegedésnek.” Az erdőtűz „szezon” pillanatnyilag 2 hónappal hosszabb, mint a közelmúltban. Az ok a tavaszi és nyári középhőmérséklet növekedése, és a téli hó korábbi olvadása.  

Ez a kép a héten nem Siófokon készült, hanem Alaszkában
Ez a kép a héten nem Siófokon készült, hanem Alaszkában

Az esetnek ez a természet felöli oldala, a politikusok részéről pedig a totális közömbösség érzékelhető, miközben az extrém időjárás anomáliák fokozódnak. És fokozódnak, mert egy nappal később jött a hír, hogy Alaskát elkapta egy hőhullám. Anchorage-ben napok óta 27 °C-t mérnek, de a Talkeetna nevű apró alaszkai településen egy elképesztő 36°C-ről számolnak be. Miközben egy hónapja még havazott.

Persze a köznép nem tud ezekről, akik tudnak róla, azokat nem érdekli. Valahol eldöntötték, hogy túl sokan vagyunk. Ha az 5 százalékba akarsz bekerülni, akkor készülj fel a legrosszabbakra!

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

13 gondolat erről: „(1116) Erdőtűzek

  1. Begyorsulni látszik a melegedő klímaváltozás.
    Nézzük át házaink tűzbiztonságát. Nehogy egy idióta szomszéd miatt a sajátunk is leégjen. A globális probléma miatt hiába sopánkodunk. De a saját házunk portáját rendben tarthatjuk.

  2. Alaszkában az extrém meleg miatt nagyon gyorsan olvad a hó, annyira hogy 2000 méter alatt már sok helyen eltűnt. ( a hóhatár 4000 méterre ment fel, ahol nem olvad, 1500 méter magas hegyekben is 20-22 C fokot mérnek) De a gyors olvadás rekord árvizeket jelent, a folyók melletti településeket el fogja önteni a víz.
    Ez hogy a hőhullámok ilyen akadálytalanul feljutnak a messzi északra, azt jelzi, hogy a jet stream-magas légköri légáramlásnak ami a sarki hideg levegőt és a melegebb levegőt elválasztotta vége van.
    Csak emiatt esélyes hogy télen a sarki hideg fog lejönni Spanyolországig…

  3. 1.Esetleg valahogy megakadályozni a tüzek terjedését megelőző óvintézkedéssel ,,neme lehetne-e ?,, /ahogy a rendőr mondja/.
    Például legalább a veszélyzónákban,mérföldnyi széles védősávokat irtani az erdőben.Ez nyilván beavatkozás az adott hely élővilágába ,de még mindig jobb mintha teljesen elég minden.A házakban esett kár is óriási lehet.USA-ban úgy tudom hogy egy átlag családi ház ára 100 000 dollár körül van.

  4. Tombol a tél Új-Zélandon (2013. június 20.) Évtizedek óta nem látott mennyiségű havat szállított a hóvihar csütörtökön Új-Zéland déli szigetének egyes részeire, emberek ezrei maradtak áram nélkül, egyes partvidéki területeket árvíz öntötte el. A sarkvidéki vihar ugyanakkor megkímélte a terület jelentősebb városát, Christchurch-öt és Dunedint, a havazás java a sziget belső részét érte. Canterburytől egészen Southlandig 36 iskola zárt be. A helyi meteorológiai intézet a héten már több figyelmeztetést adott ki a fenyegető időjárási helyzetre, előrevetítve a nagy mennyiségű havat és esőt. Szakértők szerint a java még csak most következik Canterbury és Kaikourua településeknél a 300 méternél magasabb területen.Canterburyben és Southlandban mintegy 3500 háztartásban nem volt áram csütörtök reggel. Dunedinre heves esőzés zúdult, aminek következtében két helyen is földcsuszamlás volt. Egy hegyoldal 30 méteres darabja hullott egy lakóépületre. A bent lakó nőt a rendőrség mentette ki házából. Az otagói regionális tanács adatai szerint a körzetben 24 óra alatt 75 milliméter csapadék hullott, elárasztva a mélyebben fekvő réteket, legelőket. A hatóságok azt tanácsolták a lakosoknak, hogy ha nem szükséges, ne szálljanak autóba, mert az időjárási körülmények péntekre még rosszabbá válnak. Az előrejelzések szerint hamarosan Új-Zéland északi szigetét is jeges, helyenként óránkénti 130 kilométeres szél támadja majd. A szigetek közötti kompközlekedést felfüggesztették, a főváros, Wellington nemzetközi repülőterén pedig számos járatot töröltek.

  5. Hétfő óta az árnyékban mért hőmérséklet 38-39 Celsius fok. A csicsóka, krumpli, paradicsom-és paprikapalánták, futóbab lekonyulva, tengeri furulyázik.
    Megint igazad lett Tibor: trópusi hőségre kell felkészülnünk – ezt mondtad áprilisban. Itt van.

    Az egyik kertszomszédom azt mondta, hogy nem tudni, mi fog jönni, de legjobb az lesz, ha árnyékot termesztünk…

  6. 5:
    Lesz ennél rosszabb is. Ha az UV sugárzás intenzitása ,tovább fokozódik, az ártalmas a mezőgazdaságra, mert a növények nem tűrik. Csökken a hozam.

  7. Lehet, hogy az UV-sugárzás már most is károsítja a növényeket ?

  8. Ezek szerint akik elszedték anno a nyugdíjpénzeinket, azok tudták, hogy már nem lesz rá szükségünk.
    Nem fogjuk megérni.

  9. 6-Tibor bá’

    „Ha az UV sugárzás intenzitása ,tovább fokozódik, az ártalmas a mezőgazdaságra, mert a növények nem tűrik.”
    Ne finomkodj, mond ki: Megpusztulnak a növények az erős sugárzástól. Ezutan – a növények árnyékoló hatása nélkül – a talaj élővilága pusztul el, végül marag a csupasz (sivatagos) talaj.
    A termés pedig kb. annyi lesz mint a Szaharában.

  10. 9:
    Finomkodik a halál.
    A UV sugárzás intenzitása nem ugrásszerűen nő, hanem fokozatosan, ami fokozatos hozam csökkenéssel jár. A vége a sivatag, de azt nem éred meg, mert jóval előbb kinyirnak az élelemért folytatott harcban.

  11. 11:
    Többé-kevésbé EZ VAN. Csak nehéz tudomásul venni.

  12. Kerdes a kedves hozzaszolokhoz:
    Tudja-e valaki, hogy az eszaki sark kornyeken kiaramlo metan helyben marad-e az atmoszferaban, vagy pedig a kulonbozo szelcsatornakon keresztul szetosztodik a fold koruli atmoszferaban?
    Ha helyben marad, akkor valtoztat-e az ottani homersekleten?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük