TÚLÉLÉSI ÖTLETEK (általános) II.

Túlélési ötleteiteket a hozzászólások alatt írjátok be

(3243)

Kategória: Túlélési (általános) | A közvetlen link.

TÚLÉLÉSI ÖTLETEK (általános) II. bejegyzéshez 254 hozzászólás

 1. János szerint:

  Értetlen vagyok abban a témában, hogy:
  – ha az arab világ teljesen magára ébred, az erősen befolyásolja Európát vagy a dollár/euró-t, az hogyan érinti majd Svájcot ill. itthon elsősorban a “svájci frankosokat” ?

  Az arab válság biztosan eljön Európa azon országaiba is, ahol jelentős számú muszlim közösség van.
  Persze a cukor, liszt, hús emelkedő ára erre, még ezévben rátesz egy lapáttal. No akkor a külföldön éldegélő fajtársaink, akkor majd mihez kezdenek az idegengyűlölet közepette ? Hazajönnek a semmire ?

  No akkor térjünk az egyik lényegre: hány liter benzint tároltál le az áramfejlesztődhöz ? Esetleg havi szinten mindig fogsz szerezni 4-5 litert ?
  Valamelyik barkácsáruházban veszel generátort vagy szerszámkereskedésben ? A Praktikerben már van “barkács” 40 ezerért (0,7 kW) ill. szerszámkereskedőnél “félipari” (1 kW) 80 ezerért. A különbség durván 100 liter benzin ára, ami 0,5 l/h-val számolva, 50 kWh-t jelent !!! Hűtőládára számítva: 50 nap.
  Névleges teljesítményt meg mindenki aszerint számolja, hogy pl. csak hűtőgéphez meg világításhoz, vagy néha sarokcsiszoló esetleg hegesztőgép üzeméhez kell…mert ugye egy kis kézikocsi vagy ablakrács készítés még sokáig sláger lehet !

 2. János szerint:

  Elszámítottam magam: 100 liter üzemanyag, 0,5 liter/kWh fajlagos fogyasztást alapul véve, az 200 kWh. Kétszáz kilowattóra meg 3/4 évi világítás energiaigénye.

 3. freeetoaster szerint:

  1-2: Nem lenne jobb választás egy dízel generátor? Abba házilag talán könnyeb üzemanyagot szerezni, pl így: http://href.hu/x/eoi9

 4. Arwind szerint:

  Jaja például csinálsz napraforgóból, vagy egyéb magokból (makk, tökmag, köles, repce, mák, dió, stb)

  Bár etanolt is lehet csinálni, kukorica, gabona! Csak azt hiszem kicsit állítani kell a benzinmotoron mert az etanol kicsit más!

 5. János szerint:

  Tibor ! Emlékszel még arra a levelemre, hogy minek riogatni ennyire a népeket ? Hát persze, hogy emlékszel.
  Azt mondja Observer az 50. hozzászólásában (Bobkó Csaba vendég posztja, 2011. február 24.): Föld vásárlás – föld foglalás.
  Ez olyan mintha a panel-lakók elmélkednek a 6.emeleten, hogy majd ők, ha odakerülnek, akkor ott majd nagy dolgokat visznek végbe. Persze, álmodjunk tovább.

  Persze a földek azok nem csak úgy vannak szabadon, annak gazdája-birtokosa van és lesz. A senkiháziak csak úgy elbirtokolnak egy földdarabot ? És mit csinálnak ott ? Gondolom neked sem fog szívfájdalmat okozni, ha a kéregetők jönnek majd Hozzád, – mert ugye a hitelre vett közlekedési eszköz, laptop, lakás mellé már nem fért be egy földdarab -, Te vagy Én meg simán elzavarjuk Őket !

  Én azt mondom Neked Tibor, hogy ez kizárt….túl sok fantáziafilm munkálkodik ilyenkor a kis buksikban. Amire én is 70 éves leszek, akkora már a maradék emberek, azok lehetnek, akiknek a közvetlen családtagjai a mában, a mostban, már tudatosan tudják értelmezni a mai állapotokat és eszerint cselekszenek.
  A többiek már addigra hajléktalanok lesznek, mert a hiteleket, közüzemi díjakat nem tudják fizetni, a hajléktalanok meg tudjuk, hogy életükből kifolyólag tébécések, betegek. Állandó gyógyszeres kezelést igénylők, a művesések, inzulinosok…az árakat nem tudják, majd megfizetni. A népsűrűségtől sem kell majd tartani, ismét megismerjük a gyermekhalandóságot és minden megfizethetetlen orvosi rutinbeavatkozás hiányát.
  A TB-ét is biztosan át fogják alakítani ebben a hátralévő 4-5 kormányzati ciklus valamelyikében – természetesen az állam érdekeit szem előtt tartva. Akkor aztán a katarzis is eljöhet, meg majd nagy erővel várni fogják az emberek a Világmegváltót, Jézust, Buddhát, ufókat, Antikrisztust, meg mikor kit ! A válság után ismét normalizálni szeretnék az emberek a régi helyzetet, ez az állapot megint megy egy darabig, aztán megint csőd…és ez így megy évtizedekig. No sok-sok ilyen gazdasági hullámzás alatt kialakul a tudatformálás, meg “hárfa-antenna”, meg az orwelli társadalom is benne lesz a pakliban.
  Persze majd betelepülnek, majd ide a “tartalékizraelbe” a másvallásúak, mondják itt is egyesek…igen az ember már csak olyan, hogy könnyen feladja a vassal védett otthonát, nem is beszélve arról, hogy a Kánaán földjén ők jól érzik magukat. Mert ugye vannak manapság bőséggel anticionisták, akik még ezzel is riogatják az egyszerű embert.

  A szociális jegyrendszer bevezetésével meg az embereket simán le lehet csendesíteni. Látod, most is milyen nagy csend van a még meglévő munkahelyeken. Mindenki lapít, sőt sunyít !

  Tiborbátyám, mindenesetre majd a nyárra a honlapodnak csinálhatnál valami ilyesmi megbontást:
  – szövegelés a hozzászólók részéről,
  – hozzászólók tapasztalati eredményei – fotóval ábrázolva,
  – minimál berendezkedés használati tárgyai, leírás, fotó, gyártó
  – Tibor bá meglátásai a jelenről,
  – “na ugye előre megmondtam” cikkek
  – az elkeseredettebbeknek utat – sőt célt mutatni…
  – az egymáshoz közel lakók valami úton – módon fel tudják egymással venni a kapcsolatot a honlapodon keresztül
  – a belső titkos email köröd elindítása, mert szerintem ezt a korlátlan internetes nézelődést idővel fizetőssé teszik, akkor aztán csak pár fő tudja elindítani a valós híreket ! Ilyenkor van haszna az egymáshoz közel lakóknak !

  No de, ne szaladjunk annyira előre az időben ! Addig is még itt van még a kertásás, veteményezés, ganéhordás, faültetés ideje, kerítésépítés, veremásás…

  Erőt-egészséget kívánok az egyre szaporodó külföldi hírek fordításához !

 6. Observer szerint:

  5: Ha tévedünk és nem lesz balhé, mi is nyerünk, ha mást nem kicsit fejlesztjük az agyunkat, míg a többiek VV-t néznek 😀

 7. Unicornis szerint:

  Sziasztok!

  Szerintem el kellene gondolkodni a kommunikáció jövőbeli lehetőségeiről. A mobiltelefon, és a vezetékes is központosított
  rendszer. Ráadásul karbantartásigényes a hálózatuk. Így szerintem még végső összeomlás előtt le állnak majd.
  Az internet ugyan globálisan nem központosított, de a szolgáltatói szinten igen. Így a leépülés előrehaladtával a világháló szövetei is egyre jobban megritkulnak. Ráadásul mindezek pénzbe kerülnek. Így ha az embereknek választaniuk kell hogy pl.: neteznek vagy esznek, biztos hogy az utóbbit választják.
  Az egyetlen alternatíva a közösségi kommunikációra CB rádió lesz! Úgyhogy a felkészülési listára érdemes felvenni ennek a beszerzését is.
  Én már alaposan utánanéztem ennek a témának, hogy mit és hogyan érdemes beszerezni. Sőt, már be is szereztem a magamét.
  Úgyhogy ha nem baj, közzéteszem az ez irányú ismereteimet.
  Mert nagyon nem mindegy hogy mibe ruház be az ember, és az
  megfelelően fog e működni!
  Szóval, a rádió mindenképpen mobil (autóba építhető) fajta
  legyen. Mert ezek 12voltról mennek! Az energia igényük csekély, adáskor is csak 5-8A áramot fogyasztanak. Egy autóaksiról elmennek. Az meg tölthető akár egy kisebb napelemmel. Az újabb típusokat kerülni kell. Mert ezek már “CEPT” normásak. Azaz kisebb teljesítményűek és a leghatékonyabb modulációkat már nem tudják. Azaz csak AM 1watt
  FM 4 Watt adó teljesítmény, ami stabil antennával is csak 10-20 Km. távolságra jók átlagosan.
  A nagyon “ősi” készülékeket is kerülni kell vásárláskor, mert csak AM.-et tudnak azt is csak a közép sávban. Illetve a koruk miatt nem megbízhatóak.
  Olyat kell keresni ami tudja az SSB:(USB/LSB) modulációt és nem egy-két wattos. SSB ben 10-20 wattal már több száz Km. távolságra lehet rádiózni!
  Azok a típusok amik ezeknek a kritériumoknak megfelelnek, csak néhány van. Legelterjedtebbek a Stalker IX és a President Grant típusok, és ezek a legjobbak is a tapasztalat
  szerint. A Vaterán mindig van belőlük. De nem árt odafigyelni, vásárláskor mert a magyar eléggé tuningolós fajta. És sok “tuningolt” megpiszkált rádió. Azt nem szabad
  megvenni!
  Az antenna tekintetében ne mobil (autóra valót) vegyünk, mert
  azoknak rosszabb a hatásfoka. Hanem stabil (bázis) antennát
  keressünk! Pl.: Penetrator
  Mellékelek néhány hasznos linket:
  http://garazs.de/radio/
  http://www.stikk.hu/cb/
  http://www.webshop.centralmax.hu

 8. Tibor ba szerint:

  7: Köszi Unicornis! nyilván adó-vevőre gondoltál, nem csak sima vevő készülékre. A magam részéről körülnézek és veszek egyet.

 9. Gorgon szerint:

  Társultam a vásárlók köréhez, ahogy lesz egy kis fölös pénzem.
  Kösz Unikornis a tippet.

 10. Unicornis szerint:

  Tibor ba!
  Természetesen én is CB rádióra (adó-vevőre) gondoltam!
  Ja, és még eszembe jutott néhány dolog ezzel kapcsoltban.
  Ha megvan a CB rádiód, és ki akarod próbálni, akkor csakis
  egy behangolt igazi antennával csináld!
  Mert amennyiben antenna nélkül egy pillanatra is adás módba
  kapcsolsz, a végfok biztosan és végérvényesen károsodik!
  És kell még egy SWR mérő is az antenna behangolásához. De ez
  csak pár ezer forintos tétel.
  Tudni kell azt is hogy a CEPT bevezetése óta ezek a nem CEPT
  normás rádiók hivatalosan nem használhatók.
  De persze ezzel nem foglalkoznak a kamionosok sem.
  Az összeomlás közben és után viszont már nyugodtan használhatjuk majd minden korlátozás nélkül!
  Mert nem lesz aki bemérjen és megbüntessen érte! :-)

 11. Gorgon szerint:

  Először egy kérdés:

  Mi volt régebben Tibor Bá, amit citromlé helyett raktak a teába? Esetlegesen mi lehet az, ami kiválthatja a citromlét, ha gond van? Ugyebár nálunk a citrom nem őshonos.

  A másik, melyek azok a legegyszerűbb tisztítószerek, fertőtlenítőszerek, amelyeket érdemes betárolni?
  Hallottam már mosószódáról, szappanból már betároltam, de jó lenne több dologról is tudni.
  Hypo-t is gyűjtögetek, illetve ecetet, bár ez étkezési, de van belőle 2 fajta százalékos is.

  Szívesen olvasnék egy kisebb szösszenetet a lisztfajtákról, illetve, hogy melyikből mit lehet sütni, mire lehet felhasználni. Bogarászok amúgy e témákban a neten, de minél több és biztosabb forrása van az embernek, annál hatékonyabban tudja az info-kat elemezni, összegezni.

 12. Gorgon szerint:

  Csak egy apróság, de nálam bejött. Nem is biztos, hogy ide való, de gondoltam megosztom.
  Ez amolyan apró ötlet időspórolásra mindenkinek, aki utál nyüglődni a begyújtással a kazánba.
  Én mocskosul nem szeretem azt, hogy az ujságot először szét kell szedjem darabokra, majd meggyűrögetni laponként kis labdaszokba és úgy összerakni a máglyaalávalót.

  Mivel irodán vagyok és mivel van iratmegsemmisítő, időnként beviszek magammal egy adag újságot, meg egy nagyobb kukászsákot és ledarálok egy adaggal.
  Otthon van egy műanyag nagy tartóedényem, amit kifejezetten erre a célra használok, konkrétan a papírhulladék felhalmozására gyújtós céljából. Zárható, tehát egér, hasonló jószág nem tud belefészkelni, de ha mégis, akkor ő is eltüzelődik :-)
  No, a lényeg az, hogy a csíkokra darálc cuccos seperc alatt berakható marékszámra a kazánba, mehet rá a vékony fa és már lehet is rotyogtatni a kazánt.
  Kb. 3 perc, míg begyújtok.
  A darált papír miatt 10-15 perc múlva már olyan tüzem van, hogy a keringetőszivattyú meghúzza az első meleg vízkört. De ha nem szivattyúval megyek, akkor sem kell 30-40 percnél több, hogy beinduljon a jó hőérzet a lakásban.

  Hát csak ennyi. Nem nagy dolog, de nekem jól jön, kb 10-15 percet spórolok vele. Ha én felügyelek a gyerekre, max 10 percre kell magára hagynom, hogy begyújtsak, míg régebben volt, hogy egy félórát is elmolyoltam a kazánházban.

 13. Tibor ba szerint:

  11: Étkezési citromsav. Persze van kiszerelve sokkal drágébban, pirulákba préselve, amit a fűszerek között találsz meg a hiperekben.

  10: OK, híradós voltam és még a morzét is tudom venni (és persze adni is). — Haha, egy kamiont mérjenek be 😀

 14. n/a szerint:

  10-re:
  Miert csak CB radiorol beszelsz? Bontsuk le a korlatokat (elsosorban a fejunkben) es beszeljunk csak a radiorol, vagyis mindenrol ami radiohullamokkal informaciot kozvetit. Lehet ez akar szikrataviro is. :-) A technologai reszletek, amiket emlitettel elriaszthatja az amatoroket, a bator probalkozokat.
  Elektroncsoves adó/vevo jo esellyel kibirja a beallitasi hibakat, az antenna hianyat is valameddig. Ha pedig a cso tonkremegy, lehet kapni olcson, vagy lehet csinalni. A szikrataviro pedig meg egyszerubb. Fog meg “javulni” a muszaki technologia a jovoben. :-)

 15. Observer szerint:

  14: Kristálydetektoros rádió még egyszerűbb lehet, utánna kellene nézni, hogy épül fel.

 16. Tibor ba szerint:

  15: melike adhatna egy bekötési rajzot. 😉

 17. Observer szerint:

  16: Hogy mit és hova kell betenni? 😀

 18. Gorgon szerint:

  újabb kérdés:

  Ha tudtok olyan házilag is könnyen elkészíthető jelzőeszközt, ami behatolást jelez és nem elektromos, nos olyanokat szívesen látnék itt. Előbb utóbb eljön az ideje, hogy elkelnek majd az olyan jelzők, amelyek nem sípolnak, fütyölnek, hasonló, mint a mostani riasztók.
  Az igazat megvallva töröm a fejem egy riasztórendszer beszerelésén, de nem akarok feleslegesen pénzt kidobni, mert ha nem lesz áram, akkor felesleges az egész hóbelevanc.
  Az első kezdeti durvulásokban úgysem háborús szitura kell készülni, hanem fokozódó betörési és lopási hullámra.
  elég ha csak a lakásra koncentráltok, az udvart tele lehet rakni buktatódrótokkal, medvecsapdákkal, hálókkal és még ezernyi apró gonosz ötletem van rá, de érdekelne, hogy milyen megoldásokat javasoltok belső térbe.

  Más.
  Tudjátok, sokat filózom ezen az egész armageddonon, amiről itt beszélgetni szoktunk. Pont a csapdázással és a riasztókkal kapcsolatban elmélkedem itt, és bizony azt kell mondjam, hogy ha egyedül lennék, mint az újjam, percig nem haboznék és elég tuti kis Home Alone szerű rendszert tudnék itthon kidolgozni. Sajna mivel itt a család a nyakamon, meg vagyok lőve, hogy az ötleteimet akár csak egyszer is megvalósulva lássam. Mire lenne rá kereslet a család részéről, addigra meg már úgyis késő lesz. Szóval arra jutottam, hogy lényegesen nagyobb lesz az esélye a túlélésre az első időkben az egyedülállóknak.
  Meg amúgy végig. Egyedül könnyebb menekülni, ha kell, élelemből egy emberre kell készülni és még sorolhatnám.
  Ha tényleg beütne a nagybadabumm, bizony az lesz a legkeményebb a túlélő típusú embernek, ha családja van, hogy na akkor mi legyen.
  Durva gondolatsor, de emellett sem lehet elmenni.
  A kötődések miatt rengeteg olyan ember is el fog veszni, akiknek totálisan jó esélyeik lennének a túlélésre, de a környezet és a függőségek miatt irgalmatlan osztás lesz közöttük.
  Brutális, még csak belegondolni is ezekbe a dolgokba.

 19. Tibor ba szerint:

  18: Ez nem vicc: Tartsál libákat. A liba azonnal gágogni kezd, ha idegen közeledik és legalább olyan éber, mint egy kutya és a végén meg lehet enni.

  A család valóban hátráltat, de egyben motivál is. Ne dobd be a törölközőt még mielőtt elkezdődik a meccs. Majd, ha látod (látjuk) a kibontakozást, akkor átgondolhatod a dolgot, addig nem érdemes fantáziálni a részleteken.

 20. Gorgon szerint:

  Mivel pedig itt megosztjuk a tapasztalatokat, ezért a fentebb említettekhez némi ötlethalmaz tőlem családosoknak, főleg kertes házban élők részére.

  Legyen egy olyan terület a házban, ami CSAKIS A TIÉD!
  Kazánház, pince, kis fészer, egyéb olyan hely, sufni, ahová csak te léphetsz be. Ha nincs ilyen, akkor legalább olyan legyen, ahol főleg te szoktál tartózkodni, a te fő territóriumod, úgymond “a te szobád”. Legyen benne legalább egy zárható szekrény, aminek a kulcsa csak nálad van. Hidd el az asszony nem fogja feltörni, csak hogy megtudja mi van benne.
  Ha indok kell, akkor fogd rá, hogy ott vannak a permetszerek, a mérgek, vagy bármi olyan, ami káros lehet a család többi tagjára.
  Nekem az alagsor áll a rendelkezésemre, több tárolóval is. Az élelemről az asszonnyal már kiegyeztem, az polcrendszeren van, nincs vele különösebb teendőm, legfeljebb annyi, hogy ha valaki jön, akkor a felszerelt függönyt elhúzom rajta, így senki nem látja, hogy mi van ott és mennyi. Áramszünet esetére képeztem a tartalékokat, tehát hagyta, mert tényleg jól jöhet majd. Azt viszont nem tudja, hogy a polcrendszer nem 20 cm mély, hanem 50! tehát 2,5x több cucc van ott, mint ahogy gondolja! Van egy extrazárt szekrény (permetszerek felirattal), ahol a különféle survivor cumóimat tartom. Kések, ruhák, felszerelések, extrafontos könyvek, íj, egyéb balhés eszközök. Ez a szekrény lassan be fog fogadni 3 teljesen összerakott felszerelést is a felsoroltakon kívül. 3 hátizsák, szabvány cuccokkal megpakolva (tájékozódás, élelem pár napra, egü cuccok, váltás ruha, kajához cuccok, hálózsákok etc.), amit csak fogni kell és indulás. A súlyok személyenként változóak lesznek figyelembe véve a teherbírást, illetve a használati fokozatot. Ez jelenleg 40-25-5 leosztású. De ez később változhat, ahogy a gyerkőc és a mama keményedik majd. Emellett 3 csomag ruházat, kifejezetten terepre a bakkancstól megkezdve a taktikai mellényen át egészen a nyaksálig, beleértve a késeket és az esetleges fegyverzetet is (nálam teszem azt az íj jelenleg).

  Van egy külön szekrényem a különféle olyan eszközökkel, amelyek majd a védelmet szolgálják majd. Ez stílusosan patkányok és egyéb kártevők feliratú. Lehetőség szerint próbálok komplett dolgokat elrakni ide, mint buktatódrótos rendszer, amit már csak ki kell raknomm, nem kell vacillálnom az összeállítással, vagy akár a jószágcsapdák, amelyeket filmben is láthattatok már, hogy ha rálépsz összecsap és oda a láb, esetleg még fel tudok hozni példának vödörszerű alkalmatosságokba applikált veremcsapdákat is, amelyeket már megfelelően előkészítettem és csak süllyeszteni kell. 10-15 centi mély “fémtepsik”, melyek ki vannak már verve 100-as szegekkel, és méretezett álcaháló, illetve egyéb takaróréteg van hozzájuk párosítva. It tárolom a különösen jól sikerült hurkokat, csomózásokat (jelenleg ezzel foglalkozom ha van fölös időm és madzag a kezemben, sikerült beszereznem egy közel 300 csomó és kötésfajtát bemutató könyvet), illetve az egyéb olyan dolgokat, amelyek avatatlan kézben talán nem a legjobban működnének (ezekről korábban már írogattam).
  Egy fontos dolgot nem említettem még. Van egy külön polcom kifejezetten papírdolgok tárolására. Tervrajzok, taktikai, stratégiai vázlatok, lehetséges forgatókönyvek vészhelyzetre, teendőlisták és hasonló okosságok, amelyeket papírra vetek, ha felcsillan a szikra az elmémben, illetve ha kint járok a ház körül, esetleg belül, vagy a városban, vagy a környéken. fecnik, jegyzetek, amelyek később összerakva egy komplett rendszert fognak majd adni, ha gond lesz. És talán pont ez a polc lesz a legfontosabb…
  A könyvállományom szerencsére folyamatosan duzzad. Nincs téma, ami kimaradhatna, mindent be fogok gyűjteni, aminek értelmét, hasznát lehet majd látni. Ráadásul ezekre bármikor ráfoghatja az ember, hogy MERT ÉRDEKEL, azért kell. Pl. a legutóbbi bonctani jegyzet, ami a sérülések és a különféle sérülések során történő beavatkozások miatt lett beszerezve, azért lett beszerezve, “mert emberi test rajzolásához szükséges az anatómiai ismeret” és hát honnan lehet legjobbanm megtudni az izomzat helyes tapadását, ha nem egy ilyenből?! :-)
  szóval emberek, lehet készülni úgy is, hogy hülyének nézik az embert, ezért inkább suttyomban teszi, amit szeretne.
  Amúgy rájöttem, hogy hobbinak sem utolsó, mert olyan dolgokkal is megismerkedekitt közben, amivel soha a büdös életben nem foglalkoztam volna.
  Szóval ahogy micimackó mondja: okosodom, okosodom…

 21. Gorgon szerint:

  közben Tibor Bá véstél pár sort. :-)
  No, libát a lakásban nem tarthatok. Ettől függetlenül lesz, mert már korábban is tudtam, hogy a liba tényleg jobb ilyen téren, mint a kutya.

  A másik dologhoz csak annyit, hogy én az a fajta figura vagyok, mint Rambo, senkit nem hagyok hátra. Tehát úgy is készülök. Aki velem lesz, az túl fogja élni, még ha beledöglik is :-)
  Nemhiába kezdtem el tanítani a lányom boxolni, kézjelekre, lassan csomózni is, és még sorolhatnám az apró kis titkaimat, de nem lövök le minden poént, mindent majd a maga idejében. Jelenleg az asszonytárs képzésén dolgozom, úgy hogy ő ne is tudjon róla. Pl. apróság, de ha a kicsivel “edzünk” tehát okítom a boxra, akkor lehetőleg akkor teszem, mikor anyus is ott van körülöttünk és árgus szemekkel figyeli minden lépésünket. Ő nem tud róla, de amit a kicsinek elmondok, azt ő is megjegyzi tudat alatt. Ráadásul a box alapjai közben már vegyitem a kicsinek a különféle támadótechnikákat is, mint a rúgások, nem ököllel való ütések és hasonlók, most már nem csak a blokkolások és a védekezés megy. A múltkor pl. az asszony ott sertrepetélt körülöttünk és javában magyaráztam az egyik blokkolást a kicsinek, de az istennek se akarta jól csinálni. Erre fogtam anyust odahúztam és mondtam neki, hogy mutasd meg a gyereknek, mert már nekem nem megy, feladom. Erre anyus tökéletesen megmutatta a kicsinek és még büszke is volt rá, hogy utána a kicsi utánacsinálta, végre jól. Szóval apróság de ez is egyike azoknak az “aljas” dolgoknak, amiket tehetünk a velünk együtt élőkkel.
  Annyit elárulok még anyus edzéséről, hogy rávettem, hogy próbáljon meg tai-chi-zni, mert az nyugtatólag hat a várandós anyákra, jobb, mint a relaxáció. Mivel régebben foglalkoztam jógával és jelenleg a WT-vel kacérkodom, ráadásul azért nagyjából tudok pár dolgot (a paranoijások már csak ilyenek) az önvédelemről, így nem lesz gond olyan elemeket beépíteni a mozdulatsorokba, amelyeket ha napi rutinnal fog csinálni, be fognak vésődni és később hatalmas szolgálatot tesznek majd.

  Szóval ne félts, nem vagyok én olyan elveszett ember, használom a fejem, ha már brutális fizikai erővel nem vagyok megáldva. (bár holnaptól elkezdek fizikálisan is edzeni, meglátjuk hogy fogom bírni, mert eddig nem sok kitartásom volt az izomerősítés terén. utálok fekvőzni, felülni, meg súlyzózni…)

 22. Ramones szerint:

  21-re.
  Hajrá Gorgon,kitartás :)
  Nem szabad lemaradni,mert
  gypsy barátaink már a buszmegállóban is gyúrnak:

  http://www.youtube.com/watch?v=kDCxH88-9X8

 23. Csont szerint:

  11: Az un. “citrompótló” borkősav tabletta. Már rég nem volt dolgom ilyennel, de legközelebb megnézem mi kapható manapság. Bár ez nem létkérdés, csak “esztétikai” értéke van a teában.

 24. Gorgon szerint:

  22-re:

  Nos ezeket megállítja egy 9 millis, ha arról van szó. Meg amúgy is, ezek amcsi buckalakók, őket rendezzék le az amik.
  Nálunk nincs játszótér, mert már elhordták szinesfémbe, úgyhogy nem tudnak edzeni, tehát eltunyulnak.
  Amúgy mifelénk nem ezek a kigyúrt alakok az arcok, hanem az olyanok, akiknek nagy, pohos hasuk van és csuklóm vastag lánc van a nyakában. A kocsiból szuszogva száll ki és qrva nagy a pofája, ha gondban van. A fiatalabb generáció a besurranós, szikár, inas fajta, no velül meggyűlhet majd a baj, mert irgalmatlan gyorsan futnak, ha kell. Mindenesetre nem tartok senkitől és semmitől, végülis, mikor majd probléma lesz, a legtöbb időt a gödrök ásása fogja majd elvinni, de nem magamnak :-)

  23-hoz, azért a citromnak van némi savanyító szerepe is, illetve a c-vitamin tartalom is számít szerintem. Valahol olvastam a skorbutról, azt pedig csak c-vitaminnal, aszkorbinsavval lehet kikerülni pl.
  Amúgy a teát én jó citromosan szeretem és nem lenne jó, ha a későbbiekben le kellene erről mondanom :-) Lehet, hogy veszek egy citromfát. hmm.

 25. Ramones szerint:

  24re:
  Igazad van nem lehet teljesen egy kalap alá venni a magyar
  állapotokkal.
  DE…Én nem egyszer személyesen láttam a “ráérő” fiatalságot
  kidobott rugós ágyrácsról szaltókat,break-et,és egyéb harcművészeti elemeket gyakorolni.Fogékonyak az ilyesmire.
  Kis falusi edzőtermekben nézd meg a látogatók arányát.
  De nem rizsázok most erről többet,mert kezdünk elkanyarodni a
  poszt témájától.
  Eredményes szép napot!

 26. Observer szerint:

  24: Igyál citromfű teát, az nálunk is termelhető. Igazi tea ugysem lesz.
  C vitamin forrásnak zöldpaprika és petrezselyem-levél a legjobb a nálunk termelhető növények közül.

 27. Tibor ba szerint:

  Aszkorbinsav dekára vehető a patikákban.

 28. Gorgon szerint:

  25-re:
  Csak egy apró momentum, hogy tudd, itt nálunk milyen állapotok uralkodnak. Az inkaság harcosokat képez. Közösségekként 3-4 tuti fightert, akik bármilyen körülmények között megállják a helyüket. A többiek csak amolyan utcai harcosnak képzik magukat. Ezt sajnos kevesen tudják, én is csak mostanában hallottam. Hogy mennyire igaz a hír, azt nem tudom lecsekkolni, de elég megbízható a forrás, nincs okom kételkedni.

  26-ra: Citromfüvem van hálistennek, de azon kívül, hogy kellemesen lenyugtat és a vérnyomásom leviszi a padló alá, azon kívül nincs meg az a citromos tea feeling. Tehát még mindig nincs meg a megfelelő válasz a citromos tea citrom nélküliségének az ellensúlyozására.
  C-vitamin forrásnak én a savanyú káposztánál masszívabbat nem tudok kis hazánkban elképzelni, esetleg a tűlevelűek közül valamelyik fajtát még.

  27-re:
  Már ameddig lesz még… Mindenesetre folyamatosan veszem fogyasztom és töröm a fejem, hogy hogy lehetne hosszabb tárolásra alkalmassá tenni.
  Erről jut eszembe, keresgélltem a múltkor a neten, hogy honnan lehetne NACL-hez jutni, mert valahol olvastam a sómizériáról. No, úgy gondoltam, egy misét megér, ezért rákérdeztem ma a kedvenc patikáriusomnál és szerezni fog nekem. Még mindig nem vagyok biztos benne, hogy ténylegesen igaz-e, amit a mostanság kapható sókról olvastam, úgyhogy akik otthon vannak a témában azok jelezzenek, hogy jól döntöttem-e amiért szerzek tiszta NACL-t só helyetti fogyasztásra.

 29. Gorgon szerint:

  Az előbbinek az első gondolatához még, szóval valamire nagyon készülődnek. Nem tudom, hogy valaki figyeli e meg őket a fentiek közül, de hogy biztos nem figyelnek oda rájuk, az már hétszentség.
  Mivel ez is hír, ezért még inkább érdemes odafigyelni a közeljövő eseményeire, történéseire és résen lenni. Tárazzatok be, amíg még lehet, biztos ami biztos, kajából, meg amiből lehet tartós cumók közül. Én legalábbis ezt teszem. folyamatosan…

 30. LG szerint:

  Felmerült a család kérdése, hogy hátráltat, rontja az esélyeket, stb. Csak a saját példámat tudom mondani, de én már magasról tennék az egész túlélősdire, ha nem lenne a családom. Így most már van tétje a dolognak, bármi is lesz. Gondolkodtam azon is, hogy mi lesz az a határ ameddig még el tudok menni, amit még meg tudnék tenni. Most már tudom, hogy csak addig fogom (akarom) bírni, amíg velem vannak, tovább nem. Szóval a családos vagy csoportos “túlélésre” szavazok. Aztán meg úgysem tetszene az a világ, amiből eltűntek a családos, közösségi emberek, és csak a “túlélő fajták” maradtak.
  Gorgon! Külön izomerősítés a túléléshez szerintem annyira nem kell, inkább az állóképesség. Az izom persze jó, de energiaigényes fenntartani és sok oxigént igényel működtetni, ezért csak a szükséges mennyiséget érdemes növeszteni. Ha melegedik az idő, én futni fogok, legalább egy órát, meg fekvők, felülések, guggolás, szigorúan terhelés nélkül.
  C-vitamin. Hagymában, csipkebogyóban is van. Fogok nevelni vadcitrom vagy vadnarancs bokrot, mert a bogyója majdnem citrom, a leveléből finom teát lehet főzni, és teljesen télálló, míg a citromfa nem az, nem lehet kiültetni, és mire rendesen teremne, kinövi a szobát. Citrompótló bokor.

 31. János szerint:

  26: “C vitamin forrásnak zöldpaprika és petrezselyem-levél” ez igaz, viszont a homoktövisk ill. a csipke még védőkerítésnek is kiváló, nemhogy C-vitaminnak !

 32. Tibor ba szerint:

  31: Ha egyszer a vadrózsát beengeded a kertedbe, a büdös életben nem tudod kiirtani. Viszont jó bevételi forrás. 100 gramm szárított csipkebocsó 500 Ft.

 33. János szerint:

  32: a kertem hátsó része tele van ültetve csipkével, kimondottan kerítés céljából.

 34. Gorgon szerint:

  no, ez most egy komoly poszt lesz részemről, ne bagatelizáljátok el. eddig sosem írtam ilyeneket a neten senkinek, beszélni sem nagyon beszélek ilyenekről.

  Elolvastam egy nagy adag részét a nemrég beszerzett Nuland nevű egyén által írt – Hogyan halunk meg? c. könyvnek.

  Amúgy is elég hipohonder figura vagyok, amolyan állandósult diagnosztikai hajlammal magam iránt, így eléggé érdeklődve olvastam el két három fejezetet a könyvből. Hozzáteszem anyám egészségügyben dolgozott, én is ott nőttem fel szinte, bár nem orvosi körökben, de hát akkor is ragad az emberre valami, hát ha más nem is de legalább a kosz. Szóval nem vagyok annyira tudatlan szakbarbár, sejtek valamennyit a saját testemről és az egyszerűbb betegségekről.

  Mielőtt belevágok a mondandómba, pár szó a könyvről:
  A könyvben 6 vagy hét komoly, halálos betegséget elemez a figura, végigviszi a kezdetektől a végig a folyamatot. Orvosi szöveggel, folyamatleírásokkal, de mégis élvezhetően olvasható formában a laikusok számára is. Tényként közli a dolgokat, akár a szövetpusztulásról, akár a fulladásról akár a rákos sejtek munkásságáról beszél. Szóval marha érdekes, egyszersmint mocskosul komor a könyv. A végére mindenkinek leesik a tantusz, hogy olyan, hogy szép halál, nincs.
  No, miután elolvastam az engem elsődlegesen érdeklő halálnemeket, hát bizony mocskosul tudatosult bennem is az, hogy minden halálfajta durva. Nincs szép halál. Viszont az egészben az a megnyugtató, hogy ez egy természetes folyamat, bárhogy is történjék. Hiába szenved a haldokló, mégis ez egy olyan folyamat, aminek meg kell történni, ami másképp nem tud lezajlani. Nincs olyan, hogy lefekszem, mikor érzem hogy jön a kaszás és már nem ébredek fel. Az, hogy szenved a test, és vele együtt a lélek, az bizony kemény dolog, de ez is a folyamat része.

  No, de elég a maszlagból, mindenki eldönti, hogy mit ad át neki a könyv. Legyen annyi elég, hogy ilyen formában szemlélve a halált, mint ahogy én most megváltozott szemmel tekintek erre a dologra, hát semmi különös nincs benne. Fáj és kész, de vége van, mire nagyon fájna már. Ennyi.

  Nos, a lényegre térek.
  Az első fejezet a szívvel foglalkozik, infarktus, miegymás.
  Ahogy leírja a dolgokat, nos természetesen beindult a hasonlító analizáló belső kisördög bennem és elkezdtem összevetni a dolgokat az olvasottakkal. Hát mit ne mondjak, mocskosul megijedve vagyok most, mert ha a könyvben leírtakat jól értelmeztem, nos hát én bizony egy pár isémián már átestem. Legalábbis a tünetleírás egyezik. Az az érdekes az egészben, hogy mikor nálam jelentkezik az isémiára jellemző melkasi szorítás, hirtelen melegségérzet, meg hasonlók, akkor ha megiszok gyorsan egy nagy adag vizet, akkor elmúlik. Ha nem iszom, akkor egyre keményebb lesz a szitu és irgalmatlan lassan mennek a másodpercek. Pont tegnap este lefekvés után kapott el egy ilyen állapot. Nem volt gond, fogtam magam felkeltem az ágyból kimentem a fürdőszobába és belefetyeltem egy jó adag – 3-4 decinyi – vizet, aztán visszahúztam aludni. Mire az ágyhoz értem, minden rendben volt.
  Akinek már volt ilyenje, az írhatna, hogy akkor most közel vagyok az infarktushoz, érdemes e a szívem megnézetni, vagy ez valami más lesz? Este van, nem akarok senkit a hülyeségeimmel zavarni, majd holnap, de addig is ki kell írjam magamból, mert bizony most gondolkodóba estem, de nagyon.

  .
  .
  .

  No, még mielőtt elküldtem volna jóváhagyásra a dolgot, bogarásztam még egy kicsit.
  Találtam még egy hasonló dolgot, ami hasonló tünetegyüttessel jár, mint ami nekem van, de ez sem megnyugtató. COPD a neve. Franc se tudja, hogy most akkor mi a túróm van, de mivel ez már nem az első, minden ok nélküli kis jelenet volt, ezért szerintem rövid úton belül el fogok húzni a dokimhoz és nekivágok egy spirometriás vizsgálatnak és egy ekg-nak is. körbe fogom járni ezt a dolgot. Elvégre még pár évet ki köllene húznom elég jó fizikummal.
  Viszont a COPD-nél sem tudom hova tenni azt, hogy ha iszom vizet, akkor elmúlik a “roham”. hmm. érdekes.
  Mindenesetre holnaptól extra visszafogottsággal fogok bagózni. Meg a szokásos hülye fogadkozások, mint rendesen fogok enni, kevesebb kávét iszom, spoortolni fogok, meg a hasonló ígéretek magam felé. No, majd meglátom mi a túró lesz.

  A lényeg, hogy most kicsit be vagyok sz_rva, mint annak idején, mikor egy cisztát találtak az agyamban, amikor fülcsengéssel elindultam a vizsgálatokon és kaptam egy CT-t is. A cisztát azóta sem tudom, hogy megvan e még, de az igazat megvallva nem is érdekel, a fülem ugyanúgy csilingel, mint eddig, és továbbra is vezetéses halláscsökkenésem van, hiába tömtek meg egy rakat gyógyszerrel akkor. Szóval már a fülcsengést megszoktam. Viszont ezt a mellkasi szorítást nem tudom megszokni, szóval lépnem kell, hogy megtudjam mi a franc van.

 35. Gorgon szerint:

  A homoktövis nagyon jó a léguti betegségekre, illetve marha jó immunerősítő.
  Jah és 50 g teánakvaló belőle valami 2000 forint…

 36. Tibor ba szerint:

  34: Drága barátom pszichoszomatikus betegségben szenvedsz. magyarul, kutya bajod, de hiperaktív vagy és kurvára ideges. A mellkasi fájdalmad nem angina pektorisz és nincs semmi isémiád. Simán ki vagy készülve idegileg. Erre vall a fülcsengésed is. Ha nem lazítasz, akkor minden marad úgy, ahogy van. Szerintem a családtól is kapsz némi lökést, és van rá született hajlamod is. Próbáld meg semmit se halálosan komolyan venni. —- Megállapításaid nem tényszerűek (ez is helyzetedből adódik) természetesen van szép és könnyű halál is. Gondolj azokra a sportolókra, akiknek a szíve egy pillanat alatt megállt (a túlhajtottság miatt)

 37. Csont szerint:

  24: Gorgon, azért írtam 23-ban az “esztétikai” értéket, mert a citrompótló borkősav tablettában C-vitamin bizony nincs egy csepp sem. Persze a kellemes savanykás ízt azt megadja, ha igényli az ember, ez sem elhanyagolható, de “bizonyos helyzetekben” ez már a luxus kategóriájába esik. C-vitamin forrásokat viszont te is ismersz, meg mások is felsorolták. A tea fogyasztás praktikus lehet egyébként, ha az ivóvizet forralással fertőteni kell, ízét meg kellemesebbé kéne tenni. Geddonban lehet, nem trópusokon termelt teafűvel megy majd az ízesítés, de biztos lesz majd lelemény, neked meg szerintem tudásod is. Egyébként a témával kapcsolatban: mi minden évben 5-10kg feketeribizkét dolgozunk fel lekvárnak, illetve tulajdonképpen csak megtörve némi cukorral fel van főzve sterilizálás végett és slussz. Sürüje kisebb befőttes üvegekbe megy, hígja pedig szörp. Utóbbit én nem igen szoktam fogyasztani, mert a cukor a derekamra kapaszkodik, de rövid ideje rájöttem, ha teámba ezt teszem az némi édességet is ad, a savanyítást is ellátja és még feketeribizkés is a teám, nem csak “ízű”. Persze a citrom az citrom, de bár csak azon kellene aggódnom, hogy egyszer a családomnak nélkülöznie kell a citromot. :-)

 38. János szerint:

  18: “Brutális, még csak belegondolni is ezekbe a dolgokba.” Teljesen taccsra fogod magad vágni, ha egyfolytában a távoli és bizonytalan jövőn tépelődsz. Az idegességedet meg a családtagjaidnak kell majd elviselni. “3 hátizsák…amit csak fogni kell és indulás” és ha ez télvíz idején következne be – ezen már gondolkodtál ? Hajjaj ez egy öngerjesztő folyamat ! Vigyázz, be ne szívjon az elme folyton vissza-visszatérő hiábavaló gondolatmenete ! Ha van rá lehetőséged, inkább menjél ki minden áldott nap kapirgálni a kertedbe, a jó levegőn végzett munka kitisztítja majd a fejedet.

 39. Csont szerint:

  34: Gorgon, nekem is az a vízivás ütött szöget a fejembe. Nem lehet neked refluxod, ami kb. minden második embernek van? Nekem van némileg és egyszer kicsit utána olvastam, arra emlékszem többek közt, hogy hihetetlen sok tünetet képes okozni és így az orvosokat is gyakran átveri, szív-, tüdő- vagy akár reumadoktorhoz irányítják szegény nyomorult beteget, pedig csak a gyomorszáj nem zár tökéletesen és ez több-kevesebb visszaáramlást okoz. Ennek érzékelését a vízöblítés befolyásolhatja. Persze sokminden mást is, ez csak egy felvetés, amit esetleg figyelembe lehet venni, ha a dokidat abajgatod. Egyébként támogatom szakember bevonását, nehogy már mi ötleteljünk itt. Továbbá támogatom, hogy ezúttal is Tibor Bának legyen igaza!

 40. Csont szerint:

  Az utolsó mondatból az “is”-t lehet moderálni, elbizakodás megelőzése végett. :-)

 41. Gorgon szerint:

  No, hellyel közzel frissen itt vagyok.
  A reflux tegnap még nekem is felötlött.

  de mindenképp kell egy doki rövid időn belül, hogy tudjak valamit.
  Ha lesznek majd eredmények, majd visszatérünk a témára.
  A könyvet ettől függetlenül továbbra is ajánlom.

 42. Gorgon szerint:

  No, pénteken megyek a házidokimhoz, aztán ő majd ad beutalót EKG-ra és légzésfunkcióra. Eddig ennyit tudtam intézni.
  Amúgy rohadtul utálom az egészségügyet, napokat, heteket kell várni egy szimpla vizsgálatra.

 43. Tibor ba szerint:

  42: Van egy fogadásom, hogy nem fognak találni semmit. Az ÉKG leleted normál színusz görbéről fog szólni.

  Csont: A háború alatt szederfának leszedték a leveleit, megszárították és abból készítettek teát. Úgy hívták, hogy PLANTA tera.

 44. Gorgon szerint:

  No, változás van.
  Ma eljutottam a házidokihoz, átutalt a belgyógyra.
  Jövő héten szerdán kell mennem, éhgyomorral.
  Vérvétel, ekg, tuti meglesz, a spirometriát is ki fogom harcolni, ha már a fejembe vettem.

  Szerintem tuti meg fog küldeni a doki egy ct-re, mert nyaggatni fogom úgyis, már csak a fejemben levő ciszta miatt is, hogy megvan e- és ha már lúd, akkor legyen kövér alapon jó lenne egy teljes testes CT. No, de ehhez nem értek, majd elválik, hogy mi lesz. Majd visszatérünk rá jövő héten.

 45. Tibor ba szerint:

  44: Gorgon, nincs cisztád, az egy orvosi találmány, mert jobb nem jutott az eszükbe. A CT nem veszélytelen, pláne az egész testre. Ok nélkül nem érdemes. A spirometriával mit akarsz? Nehezen lélegzel?

 46. Gorgon szerint:

  45: A “rohamok” alatt igen.

  Ki akarom szűrni a copd-t.
  Bagózom, ki tudja mi a francot okozott már az a sok nikotin a tüdőmben. Eddig tiszták voltak a szűrési eredményeim, de konkrétan légzésfunkciót sosem néztek nálam.

  A “rohamok” alatt egy bizonytalan szorító érzés jön elő a melkasomban, abroncsszerűen megszorít és elkezdek nehezen lélegezni, egyre nehezebben. olyan mintha szépen lassan elkezdenék kinyomni belőlem a szuszt és ez még ráadásul fáj is. Van amikor kicsit megzsibbad a szám, vagy az arcom ilyenkor. De mindenesetre rohadt kellemetlen. Arra sosem figyeltem, hogy elkezd e sugározni a vállba, majd karba, mert teljesen másra figyelek. Mintha rémlene, hogy néha fémes ízt is érzek a számban, de ez bizonytalan most.
  Mindenesetre eddig a vízivás bevállt az elhárításra. Nem a nyelés része az érdekes, mert már egyszerkétszer próbáltam, hogy elkezdtem veszett módon nyelni, mintha innék. Még nyálam is termelődött, de xxxrt se ért. Csak akkor múlt a dolog, ha ittam bármilyen folyadékot, már ha nem alkohol volt, mert azzal még sosem kísérleteztem ilyenkor.
  Rémítő egy helyzet, de már elég jól kezelem, nem esem pánikba ilyenkor.

  Nem tudok pánikbetegségre gondolni, mert kiegyensúlyozott az életem. a munkahelyemen rendben van minden. A családban persze vannak gondok néha, de hát kinek nincsenek? Viszont én nem fojtom vissza a düjöm, egyszerűen fogom magam, lehúzok az alagsorba, felrúgom kétszer háromszor a kisszékemet és lenyugszom. Le tudom vezetni a felgyülemlett ideget, nem nyelem el. Ha az itteni témákat akarjátok felhozni, mint lappangó okot, akkor arra pedig azt mondom, hogy bár ténylegesen is úgy érzem, hogy nemsokára geddon lesz, ennek ellenére azon kívül, hogy készülgetek, nem tekintem az egész dolgot többnek, mint egy újabb játékot egy béta verziós szerepjátékot, ahol realtime kell tenni a dolgod. Sosem aggódtam amiatt, hogy holnap jönnek a hegyimonyókok és felfalnak minden útjukba kerülőt, vagy ilyesmi. Nem azzal kelek, fekszem, hogy no, megérem e a holnapot geddon nélkül. Ez egy komolyabb formájú játék, ahol érdemes beszállni, mert semmit nem veszít az ember. Mióta geddonozok (ez de egy rohadt jó szó erre a szitura) azóta az ismeretköröm bővül. Minden nap teszek valami olyasmit, amit eddig nem nagyon csinálátam.Le tzdom kötni magam, nincs olyan, hogy csak ülök oszt’ bámulok, savanyodom befelé. Ez számomra nem negatív, inkább pozitív változást hozott.
  Belevágtam a kertészkedésbe. Állatot fogok tartani. Természettel ismerkedem. Orvosi, alternatív energiás, mindennapos, kevésbé mindennapos dolgokkal foglalkozom, amikkel eddig sosem. Teljesen be voltam szűkülve érdeklődés terén, és most ki vagyok nyílva, mindenre fogékony vagyok, minden érdekel. Szóval nem vagyok pánikbeteg, illetve pszichés kapcsolat sincs szerintem a dologban.

  Említettétek a hiperaktívot. Hát ehhez annyit, hogy ha nincs ami motíváljon én egy mocskosul lusta ember tudok ám lenni és imádok aludni.

  A fülcsengéshez annyit, hogy ilyen “rohamom” már a fülcsengés előtt is volt, jóval előtte, évekkel.

  Csont, te említetted a refluxot. Amúgy egyre inkább e felé hajlok. Érdekes, hogy sosem voltam savas, ha rohamom volt, nem jött fel a sav, nem éreztem égető érzést, nem utalt semmi arra, hogy visszacsorogna a dolog. Kapott már el állva, volt, hogy dolgoztam a melóhelyemen ülve, és akkor jött ez az alattomos dög. Teljesen független szituációkban, összefüggések nélküli helyzetekben voltak ilyen esetek.
  ami viszont érdekes, hogy mindig nyugalmi állapotban, tehát nem sport, aktív mozgás, vagy hasonló során lépett fel a dolog.

  38-hoz fűznék annyit, hogy az, hogy valamit leírok,nem feltétlenül jelenti azt, hogy én is hasonlóan gondolom. Olyan környezetben nőttem fel, ahol a születés a halál mindennapos dolog volt. Olyan munkahelyen vagyok, ahol a kollégák nap mint nap szembenéznek az ilyen dolgokkal.
  No, csak hogy értsétek, kiadok magamról némi info-t.
  Anyám szülésznő volt. egyik rokonom, akivel elég közeli kapcsolat volt, temetkezési vállalatnál dolgozott. Jelenleg tűzoltóságon dolgozom, de nem vonulok. Viszont minden egyes vonulást átélek én is hiszen ott nem személyhívó van, hanem egy mocskosul hangos riasztósziréna, aminek a hangjára még a halottak is felkelnek. Többször voltam amúgy esetnél én is, mint fotós, kamerás. Az eseteknél készült összes kép átmegy a kezeim között. Olyanokat láttam már eddig életemben, hogy más elborzadna, nekem pedig már meg sem kottyan. Élet és halál egy természetes körforgás. Tény, hogy nem mindegy a mikéntje, és a hogyanja, de ha valaki nincs tisztában azzal, hogy egyszer mindennek vége van, akkor az tényleg begolyózik ezektől a dolgoktól.
  A szitura visszatérve, attól ne félj, hogy döntésképtelen leszek. A télvíz nálad mit jelent? Nálam thermo alsó ruházat, megfelelő réteges öltözet, -30 fokos hálózsák, sapka, sál, kesztyű, melegítőeszközök, tűzgyújtásra alkalmas eszközök, megfelelő menedék az időjárás ellen, lelemény, hogy leküzdd az adott helyzetet.
  Mint mondtam már korábban ez olyan dolog, mintha stratégiai játékot játszanál. Lehetőség szerint fel kell készülni a legszélsőségesebb esetekre is. Nem lehet úgy készülni egy menekülésre, hogy no, akkor nyáron fogok menekülni, elég egy rövidgatya, meg egy törcsi a zsákba. Ha pedig komolyan érdekel, hogy minek érdemes lenni egy ilyen zsákban, nézegess meg pár túlélős portált, elsőnek javaslom a Makrai úr álta írott, nagyon korrekt katonai túléléssel foglakozó írást. Mindent elmond. De akár a McNaab féle könyveket is ajánlhatnám kezdésnek.

  No, megint sokat körmöltem, Tibor Bá le fog nyakazni.

 47. Csont szerint:

  46:Szöveged elég tárgyilagosnak tűnik, hogy eléggé objektív legyél magaddal szemben. Szerintem én már előbb elkezdtem volna utánajárni, mi a ménkű ez a tüneteggyüttes. Talán nem annyira félelemből, mint kíváncsiságból. Most meg már kívülállóként is kíváncsi vagyok, mit hoznak ki ebből a mesterek. Úgy tűnik alapos megfigyelő vagy amiről mindig azt gondolom, nagy segítség lehet egy orvosnak. Persze ha ő is eléggé figyel rá, mit beszélsz.

  Remélem mielőbb túl leszünk a “nyuggerek az SZTK folyosón” cikluson, mert már nagyon várom kertészeti meg állattartási értekezéseidet!!! :-)

  Most egy barátom, aki kapott ajándékba egy szép új kaptárat, rá akar beszélni én is tartsak méheket. Nem áll távol tőlem a dolog, nagyapám évtizedeken keresztül tartott 10-20 családot, én pedig (középiskolás koromban egy ideig náluk laktam) néha segédkeztem neki. Utólag hihetetlen, hogy akkor képes voltam kiolvasni Örösi Pál Zoltán – Méhek között c. könyvét ami egy súlyos darab egy olyan korú gyereknek. (Úgy látom letölthető: http://fapipa.multiply.com/video/item/135 ) Pedig már akkor is a lányokat szerettem. Csak az zavart már akkor is, hogy néha csípnek a kis büdösek. Ja, itt a méhekre gondolok. :-)

 48. Jeezah szerint:

  Gorgon – Én asztmásként megtanultam egy fajta légzés gyakorlatot, ami nekem megoldotta a légzési nehézségeimet. E mellett láttam, hogy másoknak is segít a módszer egészségük javításában pl. pánikbetegeknek is. Ha érdekel a dolog szívesen segítek, hogy megismerd. Mivel a szervezet sejt szintű oxigén ellátásának javításában van a lényeg, ezért szerintem mindenkinek hasznára válhat ez az ismeret..

 49. Tibor ba szerint:

  48: Ha közérdekű, akkor vésd ide. Engem is érdekel, meg a jó pap is holtig tanul.

 50. Gorgon szerint:

  Jeezah, érdekel, örömmel veszem, ha megosztod velem.

  Csont, a méhekkel mindig hadilábon álltam. Tartok tőlük :-)
  A mézet viszont imádom.
  A kertészetre visszatérve, hogy ne menjen feledésbe a dolog, hétvégén ültetem a magoncaimat. Eddig kivártam, de most mindenhol azt olvasom, hogy ezerrel jön a tavasz, meg amúgy is már március van, úgyhogy belevágok. :-)
  Várom már a híreket a leendő kutyámmal kapcsolatban is, március 10 környékére ígérték, hogy lefial a kutyamama, úgyhogy repesve várja már az egész család, hogy mehessünk kölyöknézőbe, válogatásra.

  Amúgy pont tegnap láttam egy gyönyörűszép kutyaházat, eladó. Egy figura dolgozgat itt pár utcával arrébb faanyaggal, mindenféle kerti vackot csinálgat és elég pofás darab lett. Az árát még nem tudom, de eddig semmit nem vettem tőle drágán, mindent reális áron sikerült beszerezni tőle. A héten még beérdeklődök nála, hogy mennyit kóstál a kutyalak.
  Nagyon várom már a jó időt, mert kézzel lábbal mennék már kifele molyolni az udvarra.

 51. Jeezah szerint:

  Javaslom első körben olvasgassatok itt: http://buteyko.hu/ Ennél konkrétabb infot küldök Tibor bának e-mailben, tőle kapja, aki kéri. Csak azért gondolom így helyesnek, mert bár a módszer reklámozását szívesen veszik, de nem hiszem, hogy örülnének, ha ide bemásolnám a tanfolyam anyagát.. Röviden a lényeg: az optimális oxigénfelvételhez a vérből a sejtekhez kell 6,5% széndioxidnak jelen lenni a vérben, ha ez a szint csökken mondjuk stressz, köhögés, megfázás miatti szájon át történő túlzott légzés miatt, akkor az oxigén egy része kering tovább a véráramban és a sejtek nem tudják felvenni, ergo csökken az oxigénellátásuk. Erre reagálva szűkíti a szervezet a hörgőket, dugítja be az orrjáratokat – így próbálja csökkenteni a túlzott légzést. Ha hosszú ideig fennáll a rossz oxigénellátás, szinte bármilyen betegség kialakulhat belőle. A megoldás a tudatos orron át történő légzés – még beszéd, mozgás közben is, illetve légzés-csökkentő gyakorlatok végzése.
  Mikor elmentem a tüdődokimhoz azzal, hogy szédülök és légszomjam van, megmérte a véroxigén szintemet, ami 98% volt – kijelentette, hogy ennél több oxigén nem fér a vérbe, nincsen semmi bajom, felírt még egy kis hörgőtágítót. A tanfolyamon jöttem rá, hogy az orvosok csak a tüdő és a vér közötti gázcserét ismerik, a vér és a sejtek közötti gázcsere számukra ismeretlen fogalom. 5 éves korom óta voltam asztmás, a tanfolyam első napja óta egyszer sem használtam hörgőtágítót. Ha valaki készülni akar a túlélésre és mentesíteni magát a gyógyszerektől, akkor mindenképpen érdemes megismerni a módszert. A fizikai teljesítő – ellenálló képességet is javítja.

 52. Tibor ba szerint:

  51: Ezt ismerem: “az orvosok csak a tüdő és a vér közötti gázcserét ismerik, a vér és a sejtek közötti gázcsere számukra ismeretlen fogalom.” Az orvostudomány van a legjobba elmaradva, mert semmi nem motiválja áőet a haladásra. Az emberek be vannak szarva az egészségükért, és a rosszul felkészült orvosnak is nyomjáka a pénzt órrba-szájba.

 53. Gorgon szerint:

  No, végre teljesült életem egyik nagy álma a mai napon, és ráadásul én váltottam valóra magamnak. :-)

  Vettem végre valahára egy IGAZI boxzsákot, pontozókesztyűvel, és bandázst is vettem. A zsák nem nagy, 90 hosszú és 25-30 cm átmérőjű. A súlya olyan 30 kg körül van. Nekem tökéletesen elég lesz, mivel nem vagyok sem Rocky Balboa, sem pedig Hollifield. Ha stresszes volnék (nem vagyok :-) , ennél jobb megoldást a kezelésére kutatva sem találnék.

  Mindig is akartam kesztyűzni, mindig is szerettem volna érezni azt, hogy mekkora az az erő, amivel ütni tudok. Mindig is szerettem volna egy boxzsákot, amit püfölni lehet, ha az emberre rájön a hoppáré. Mindig is szerettem volna kipróbálni a zsákos edzést. Eddig csak “árnyékboxoltam” illetve fali ütőzsákot püföltem, de nem nagy vehemenciával, mivel ugye mögötte ott volt a masszív beton, és az nem úgy nyeli el az ütések erejét, mint egy zsák. Szóval most fülig ér a szám és irgalmatlan boldog vagyok.

  Még arra leszek kíváncsi, milyen képet fog vágni a lányom, mikor meglátja majd, hogy apusnak is van zsákja. :-)
  Biztos le fog rá csapni és majd el akarja happolni tőlem, de lekésett róla, neki már marad az ő kiszsákja, ami kb 30-40 centis és olyan gyerekeknek való, belül van egy homokkal töltött középhenger, amit körülölel egy felfújós csőhenger, és azon van a bőrborítás. Amúgy masszív kis zsák az is, de nem az én súlycsoportom. :-)
  A feleségem egyszerűen és egyértelműen lehülyézett, de nem érdekel. :-)

  Amúgy nemsokára kész lesz a fababám is. Az alap rönk 190×40 cm, már megvan. Nyárfa. Még le kell pucolnom, csiszolnom, tisztítanom, be kell engednem egy kis impregnálószerrel, esetleg páccal, meg fogom abroncsolni kb. 3 helyen, aztán még hátra vannak a karok, illetve a “láb”. Ezeket meg kell esztergálnom, a törzset át kell fúrnom, a karok, láb be a törzsbe, megcsapolni őket, ezt mindet összerakva falra, vagy állványra rögzíteni és már mehet is majd azon is a különféle harci pofozkodás gyakorlása. Némi WT, egy kis thai-chi, meg ami jön majd. Fababagyakorlatok könyv már ki van nyomtatva, technikák (116 db) normál méretűben előkészítve nyomtatásra, szóval nemsoká azt is el fogom tudni kezdeni.

  Egyszóval most nagy az öröm.

 54. Koponyanyi szerint:

  Nekem kardom van meg íjam. Az kicsit nagyobb hatótávolságra van ugyan, de a legjobb az, ha közel sem tudnak jönni. 😀
  Azért arra a fababára kicsit irigykedem.

 55. Gorgon szerint:

  No, csak hogy még egy kicsit jobban irigykedj, ilyen lesz a baba, mert ilyen tarvrajzot sikerült szereznem:

  http://www.aliexpress.com/product-fm-img/419593465-high-quality-traditional-wing-chun-wooden-dummy-free-shipping-wholesalers.html

  az ára 684 usd lenne, nekem benne lesz mindennel együtt uszkve 10000 jó magyar forintba a 134000 helyett :-)
  és benne lesz az én kezem munkája is.
  Ráadásul qrvára egyedi lesz, mert tele fogom pirografikázni a babát. Ilyen fababája még a Mádai Robinak sem nagyon van, mint amilyen nekem lesz :-)

 56. Koponyanyi szerint:

  Pofás darab. Sok sikert hozzá!

 57. Gorgon szerint:

  Kösz.
  Majd ha meglesz, felrakok róla képet.

 58. Koponyanyi szerint:

  Esővíz gyűjtésről van valakinek saját tapasztalata? Most akarok kiépíteni egy rendszert, de úgy tudom, betonmedence javasolt, annyi pénzem meg nincs, hogy vízálló betonmedencét építtessek. Üvegszálas műgyanta tartályok nem lennének jók ilyen célra?

 59. Tibor ba szerint:

  58: Ne építtess, hanem épits. Tökéletesen elég, ha a beton falat lefested olajfestékkel. Gyakorlatilag leállítja a szivárgást. Ásd ki a gödröt, zsalúzd be és öntsd be a betont. zsalúzd be a födémet, alulról támaszt meg, rakják bele egy fedlapot és mehet a beton. A födémbe rakját betonvasat is. Mondjuk 8 mm átmérő és 10 cm-es kiosztás mind a két irányba, hogy egy hálót kapj. Keresztpontoknál drótozd össze. A födém vastagság 10-12 centi, és a vasrács kb 2 cm-re legyen az alap zsalutól. Támaszd alá 2 centis bütykökkel.legjobb hozzá a redönyvas. Megkötés után vedd ki a támaszt és a zsalut, fesd ki az üreget, és kész. Ha nem tudsz zsalut építeni, akkor béleld ki a gödröt élére rakott kistéglával és öntsd ki az üreget a gödör fala és a kistégla-fal között.

 60. home defender szerint:

  58: Esetleg jó minőségű tófóliából is építhetsz medencét,olcsóbb mint a beton és minimum 20 évet kibír.

 61. János szerint:

  60: abban az esetben, ha a tófólia mögött valamilyen szilárd fal van, mely megakadályozza a föld beomlását. Legtartósabb azonban a beton (nekem olyan van).

 62. home defender szerint:

  61: Nekem 2 tavam is van az egyik 20m x 7m a másik 6m x 4m. A tavaim oldalai igen meredekek mégsem omlottak be pedig már 5 évesek. Mitől is omlana be hiszen a fóliát a víz nyomása hozzá préseli a tó oldal falához így az nem dőlhet be.

 63. János szerint:

  62: esővízgyűjtőről beszélünk, nem medencéről.

 64. Koponyanyi szerint:

  Emésztem az olvasottakat, köszönöm!!

 65. home defender szerint:

  63: Ja szóval fóliával bélelt “likba” nem lehet esővizet gyűjteni?! Érdekes….

 66. okos.kodó szerint:

  Srácok, esővíz stb. :
  http://www.eautarcie.com/Vizonellato/1.Bevezetes/B.Mit_varhatunk.htm
  Ez a tuti, itt mindent megtaláltok a témával kapcsolatban és még többet is!

 67. okos.kodó szerint:

  Fagáz generátor.
  http://www.freeweb.hu/fagaz/index.html
  Te még láttál ilyet, Tiborbá?

 68. Gorgon szerint:

  Hehe. megvan a kutya ólja. Nem én csinálom, bár megtudnám fabrikálni, de nincs kedvem szöszmötölni vele. Inkább fizetek érte nem is keveset, de legalább marad időm a többire. 25000-ért lesz egy 110×95 alap belterületű, 1 m magas sátortetős, hódfarkú csereplemezes palotája a leendő kis labradorunknak. Az ár egy kis előtetőt is magába foglal, nagyon csinos kis tákolmány lesz, szó se róla. Nekem biztos betartana egy hónapba, mire kézügyileg, komoly famegmunkáló eszközök néllkül megcsinálnám, de így meg egy hét múlva már kész is lesz. Ki is hozzák. Lábon is áll. Nekem csak azt kell megmondani, hogy hova rakja a mester. Nekem ennyit megér a többletköltség, tudom, hogy ez sok érte, de nem érdekel.

  A lényeg az, hogy egy dologgal kevesebb, amivel szöszmötölnöm kell, több időm marad a lényegi témákra.

 69. Tibor ba szerint:

  67: A II. világháború végén sok autóra rá volt szerelve egy palack, amiben fagáz volt. Én 8 éves koromban csináltam fagáz egy kémcsőben. Nincs új a Nap alatt!

 70. Gartai szerint:

  Üdv. Gorgon!

  Bocsi ,hogy ünneprontó vagyok, de ha magad építetted volna a kutyának az ólat, az nem eltékozolt idő, hanem a “túlélésben” is hasznos tapasztalat is lett volna. Meg aztán remélhetőleg nem rágicsálja le a beköltözés örömében, azt a cuki előtetőt ( bár ilyet kölökkutyák előszeretettel (t)esznek ).

 71. János szerint:

  68: Szia Gorgon ! 25 ezerből 10 mázsa tüzifát lehet venni, ami hetekig elég egy jóvágású cserépkályhában vagy samottbélésű vaskályhában. Az első kutyaólat 14 évesen készítettem…azóta már jónéhányat megcsináltam. 1 napnál tovább még sohasem tartott egyiknek sem az elkészítése. Csak egy keretes fűrész, collos deszka, 65-ös szeg, 4 db kisméretű tégla (lábnak) kell hozzá.
  63: esővízgyűjtő aknáról beszélünk, melynek “teteje” van. A fedővel rendelkező ciszterna vize hosszú-hosszú ideig nem algásodik be, mivel nem éri napfény. A föld az aknát ill. a vizet hűvösen tartja, így a minőségét is sokáig megőrzi.

 72. János szerint:

  4: amit egész évben fáradságos munkával elértem, azt majd egy hét alatt elfüstölöm egy áramfejlesztőben ?

 73. János szerint:

  Arról mikor esik szó, hogy azokat a kacatokat amiket életünk során megveszünk, azokra életbevágóan szükség van/lesz ? Csak nézzünk körül a szobánkban…ugye mennyi minden (lesz) felesleges ? Mi az, ami tényleg szükséges ? Valahogy ez a cébé rádió is olyan, mint a mobiltelefon: csak egy hívás, pedig el is mehetnénk a célszemélyhez.
  11-13: ha gyógynövényekből készítesz teát, akkor egy idő után sem a cukrot, sem a citromot nem fogod kívánni.
  28: ha félsz a bolti sótól, akkor parajdi bányából lehet venni.

 74. Csont szerint:

  Esővíz témához fentebb belinkelték én újra megteszem, mert ennél jobb oldalt még nem találtam víz témában: http://bit.ly/e4tXW6 Sokakat érdekel, de mégtöbbeknek lenne szükségük ezekre.

  71. Épp ma vettem 7000Ft-ért 10 mázsa száraz raklapot. Hogy abban mennyi kutyaház van!!! Legtöbben nem becsülik a puhafát tüzelőnek, mert “hamar leég”. De ha az embernek nagy hőkapacitású tüzelője van, akkor elég felfűteni és utána jön betőle a meleg, tűz nélkül is, akár egy napig is. Szóval mázsára jó a puhafát is venni, mert a fűtőérték is mázsára van benne. A nyers, frissen vágott tüzifát viszont inkább köbméterre kell venni, mert minden mázsában van 20-30 kg víz, ami legjobb két évig hasogatva szárítva elpárologtatni.

 75. Csont szerint:

  A fagáz nekem tulajdonképpen mániám volna, de nem nagyon mertem vele előhozakodni. Fedig ha akár házilag barkácsol az ember egy elgázosítót, a fagáz hozzáférhető hajtóanyag lehet olyan esetre, amikor nincs benzin, gázolaj, villanyáram. Nem mondom, hogy erre alapozva ugyanúgy kellene életünket folytatni mint eddig (egyetértve Jánossal 73.-ban), mint valami vésztartalék, jól jöhet. Mondjuk, ha orvost kellen hívni azon a CB-rádión. Vagy ha fontos volna egy fémesztergát megforgatni egy fél órára. Persze ha mechanikai energiára van szükség akkor nem érdemes villanyáramot fejleszteni és elektromotort használni, egyszerűbb közvetlenül a fagázzal hajtott pöfögővel működteteni olyasmiket, amit ma egyszerűbb villanymotorral. Szóval a fagáz eléggé univerzális lehet, csak nem kellene agyba-főbe használni, leginkább nem is a fa miatt takarékoskodva, hanem a berendezéseket kímélendő, hiszen egy energiaszegény könyezetben ezek előállítása, szervízelése sem olcsó dolog.

 76. Gorgon szerint:

  Sejtettem, hogy kapok a kutyaház miatt, de nem gond :-)

  Mentségemre szolgáljon, hogy az egy hónapot nem úgy értettem, hogy no akkor csak azt csinálom és kész.
  Sajnos megvan az a rossz hibám (már elég jól sikerült leszoknom róla, de néha előjön) hogy néha egyszerre tíz dolgot is csinálok és semmivel sem haladok.
  A kutyaház is ezek közé tartozna.
  Tévedés ne essék nem okozna gondot az ól elkészítése.
  A másik dolog az, hogy nem én fizetem ki :-)
  Nemsoká lesz a nevenapom és a szülinapom, majdnem egymás után vannak, és megmondtam mindenkinek, hogy ez lesz az ajándék nekem. Így szépen mindenki beadja a malacperselybe amit ideszán, nem kapok felesleges nyakkendőket, meg ingeket, amik már kifelé csorognak a szekrényből.
  Szóval ahogy mondani szokták a nagyképűek, megtehetem…

  és csak hogy kisördög legyek:
  25000-ből én 24 mázsa hasábolt akácot veszek házhozszállítással.
  Raklapot errefelé csak darabosan tudsz venni, darabját minimum 800-900 forintért, de már nagyon lerongyolódott állapotban, ráadásul egyutasak.
  A kutyaház készítése közben pedig túlélési technikák közül maximum a szegelés az, amit fejleszteni tudnék, de szegelni már profi módon tudok.
  Félreértés ne essék, a hálószoba és a gyerekszoba az én kezem munkáját dícséri. A fával egész jól bánok. Nemrég a könyveknek készítettem egy egész nagy polcot, amire kb 2 m3 könyv felfér sorbarakva. A fatárolómat, igaz segítséggel, de önerőből építettem meg, faoszlopokból, deszkákból, osb lapokból, és bizony már megrendelést is kaptam volna, ha vállalnám hogy másoknak is megcsinálom.
  Úgy gondolom, az ember néha mondhatja dolgokra, hogy no, ezt nem én csinálom meg, inkább megveszem, nem tökölök vele.
  A kutyaház ilyen dolog volt.Tény, hogy nagy költség, de jelen helyzetben nem számít, mert nekem nem kerül semmibe. Ez a lényeg. Azt a pénzt pedig, amit én szántam volna a kutyaházra, azt a kennelrészre fogom fordítani. Mivel az vasas munka lesz, így az számomra kihívás lesz, így azzal jobban szeretnék majd szöszölni.
  Amúgy pedig, csak hogy még a kisördög mindig szóljon belőlem: irigykedhettek… :-)

 77. Tibor ba szerint:

  75: Csont! A gyakolatias tanácsaid aranyat érnek. Köszönet érte.

 78. Unicornis szerint:

  67.-re!
  Köszi Okos.kodó!
  Jó ötlet a faelgázosítás!
  Már le is mentettem az egészet.
  Isten vagy! :-)

 79. Névtelen szerint:

  75: hát én amondó vagyok, hogy maradjunk a stabilmotoroknál. Tibor bátyánk biztos látott faluhelyen olyan kis gőzgépeket, amely egy kézikocsira voltak felszerelve (én már csak Mezőkövesden a Gépmúzeumban ill. fényképről). Ezekről a gépekről a teljesítményt szíjjal lehetett levenni. Fahulladékkal, szakadt gumicsizmával is lehet a gőzkazánban fűteni.

 80. János szerint:

  79: János szólt, csak lehagytam a nevem.

 81. Koponyanyi szerint:

  Nem tudom ki ismeri, de hátha valakinek új, vagy érdekes:
  http://www.permakultura.hu/irasok.php

 82. Gartai szerint:

  Gorgon! Elnézést a beszólásért, azóta is lelkiismeret furdalásom van miatta, kívánom legyen sok örömöd a kutyával. Más, én is gondolkodom telek vásárláson, és ezzel kapcsolatban is jó ötletnek tűnik a “komposzt WC”, de igazán korrekt leirást nem találtam róla csak homályos,elnagyolt rajzokat. Ha valaki tud jobb leirást ,megköszönném.

 83. Tibor ba szerint:

  82: Nagyon egyszerű. Előszőr be kell szerezned tőzeget és vagy ebbe kell szarni, vagy a nagy rakás emberi szart össze kell tőzeggel keverni. Majd a tőzeg és szar keverékkel kell trágyázni. A technikai megoldás egyéni, de az a lényeg, amit írtam.

 84. Gorgon szerint:

  82: Semmi gond, mint írtam, várható volt a reakció. :-)
  Én is hasonlóan véllekednék, ha nem lennék a saját helyemben :-)
  Szóval nem gáz, csak azért írtam a követőposztot, hogy tudjátok, miért vettem és nem csináltam.

  A komposzt WC-hez nem nagyon mit tudok hozzáfűzni, én csak a régi öreg pottyantóst ismerem.
  Öregapám annak idején fogott egy 200 literes vashordót, kiütötte mindkét tetejét, lesüllyesztette, húzott fölé egy bódét és annyi. 1-2 évig odajárt az öreg, aztán mikor megunta, fogta és átrakta a telek másik sarkára.

  Mondjuk, amennyi gyógyszert, meg vitaminkomplexet én megeszek, antibiotikum lebomlás ide vagy oda, hát én bizony nem raknám ki a salakanyagom a növényeimre, hacsak nem én eszem egyedül.

  Esővízre én eyenlőre két db 1-1 köbméteres műanyag tartályt használok. Ha megtelnek, egy túlfolyó érzékeli és onnantól megy a víz a csatornába, illetve az udvar végén van egy “ciszternám, oda. Ez egy régi szennyvízakna akart lenni, legalábbis az előző tulaj annak építette, de mire használatra került volna, rákötötték a kecót a városira. Így tiszta maradt. Én csak annyit csináltam vele, hogy kitermeltem belőle némi földet még, betonzsalukkal megerősítettem és odavezettem pár helyről a csatornámat. Az udvar alatti víztározó rétegek így viszonylag mindig kapnak vízet, a kutam eddig nem apadt el még a legdurvább nyáron sem, mikor a szomszédnál már nem nagyon működött.
  Most amúgy azon morfondíroztam a mai napon is pl. hogy ezt a régi aknát hogyan tudnám esetleg még másképp is hasznosítani. Eddig a jégverem tűnik a legjobb megoldásnak. De búvóhelynek sem lenne rossz.

 85. Gartai szerint:

  Üdv : Tibor bá!

  Azért ennél kicsit konfotosabb megoldás is létezik ettől,s egyébként sem korrekt a leírás, ha nem lennék tiszteletlen , azt is mondhatnám ,hogy “szar”.

 86. Gorgon szerint:

  No, csak annyit akartam ma írni, – amit elfelejtettem – hogy bár eddig még nem olvastam el, de holnap neki fogok szakadni a Szeretném ha sokáig dobognál könyvednek Tibor Bá.
  Írgalmatlan pocsékul voltam ma és bizony masszívan a ketyegőm környéki fájásokkal húztam végig a napot. Most jobban vagyok, szóval lehet, hogy csak front volt, de eléggé be vagyok most sz_rva ahhoz, hogy bedumáljam magamnak, hogy valami gond van. Mivel több a sütnivalóm, mint hogy egyből apátiába essem, ezért kicsit bújom most a szakirodalmat pár napig. Szerdán pedig, mikor a dokikhoz megyek, mindent ki fogok préselni belőle a dopplertől a spirometrián át az EKG-ig amit lehet, mindent.

 87. n/a szerint:

  85:
  A leiras rovid, tomor es korrekt!
  En is csak a pottyantos valtozatot ismertem, de a tozeg jo otletnek latszik. :-) A keverek allaga igy “kezelhetobb”, es minden bizonnyal az “illata” is viselhetobb. :-)

 88. Tibor ba szerint:

  88: Pontosan. Kezelhető és nincs szaga.

  87: Csak a terheléses ÉKG-nek van értelme. Azzal meg tudják állapítani az isémiát és a billentyű problémát. Az ultrahang csak akkor ér valamit, ha modenr a készülék (szines , 3D)

  85: A lényeget leírtam, a többi egyéni. Ha neked egy retyezáthoz is leírás kell, akkor a túlélési ambíciód enyhén szólva is túlzás.

 89. Csont szerint:

  79-80. Kedves János! Az rendben van, hogy stabilmotor, de miért gőzgép, aminek töredéke a hatásfoka egy belsőégésűhöz képest, tehát többszöröse mennyiségű fát kell hozzá elfüstölni? Nem is beszélve arról, hogy amíg manapság minden sarkon beszerezhető belsőégésű, pl. egy fűnyíró motor néhány tízezerért, de benzinhiány esetén talán ingyen is, addig egy gőzgépet valószínüleg csak legyártatni lehetne vagyonért ma, geddonban sehogy.

 90. Csont szerint:

  82. Gartai és más érdeklődőknek: Komposzt klotyóhoz hozzá merek szólni, mert 12 éve használunk házunkban ilyet, alapvetően problémamentesen. 12 éve az eljárás egyik országosan közismert propagálójától, Ertsey Attilától megkérdeztem, hol lehetne megnézni egy ilyen működő klotyót, hogy meggyőzőbb legyen a rajzoknál. A válasza az volt, Magyarországon nem tud ilyet, de menjek el a bécsi szafariparkba… Én nem küldtem el sehova…, de gondoltam az utiköltséget inkább a megépítésére használom. Próba képpen az idén nyáron, mikor egy előadásán ismét előkerült a komposzt toalet, ismét megkérdeztem Ertseyt, hol találni ilyet, még mindig nem volt pozitív válasza.
  Na de akkor beszéljünk inkább a klotyóról, jobban megérdemli: a miénk az itt: http://www.ecolinst.hu/index.php/letoltes lévő letölthető anyagog között a Saját készítésű komposztáló toalettek című alapján készült, a Cluvus multrum típusu, a 42-44 oldal rajzai alapjá, viszont anyagában 5 mm-es műanyag lemezből hegesztve, a vizelet szeparálásával továbbfejlesztve. Adalékanyagként ritka kivétellel szecskázott szalmát használunk, ez olcsó, jó. Mire a tartály ferde alján a szalmával keveredett fekália 1-2 év alatt levándorol, tömege, térfogata jelentősen csökken és közelebb van a virágföld állagához, szagához, mint az eredeti gusztustalan állapothoz. A tartály kb. 2 m3, ebből elegendő az érett részből évente eltávolítani 200-300 litert. Ehhez nekem van egy 300 literes kerekes kukám. Ezt az anyagot a szabadban négy raklap között, néha kaszált fűvel letakarva tovább komposztálhatom akár 1-2 évig, majd átrostálva szétszórható a gyepen, ha a konyhakertbe nem akarja az ember.
  Voltak kezdeti gyermekbetegségek, ma pedig a tapasztalatokkal kicsit másképp csinálnám, de alapvetően jól működik. Annak ellenére jól, hogy dr. Országh József honlapján ( http://bit.ly/ie8NLD ) a hasonló komposzttoaletek “tökéletességét” vitatja és helyette az un. alomszéket ajánlja. Érveit elfogadva azt a módszert is kipróbáltam, és örömmel láttam be, hogy egyszerűsége mellett is milyen jól működik. Nem részletezem, azt olvassátok el nála. Nekem leginkább a szagmentessége volt hihetelen, kipróbálva mégis valós.
  Ne feledjétek, a kakológia tudomány :-) , annyira azért nem szabad elnagyolni, ahogy Tibor Bá 83.-ban tette!

 91. Gartai szerint:

  Üdv. Tibor bá!

  Szóval amit leírtál rém egyszerű, működik is, csak kevéssé komfortos, én valami olyanra gondoltam amit Csont leírt kicsivel fentebb, köszönet érte. Amúgy kicsit galád módon érdeklődnék, hogy a Jövőnk végetért című műved is fel fog kerülni a honlapodra, vagy meg kell rendelnem ha el kívánom olvasni? A wc-re visszatérve én ezt találtam:http://www.foek.hu/korkep/vizgazd/3-2-8-1-3-b-.html, csak elég elnagyolt a rajza.

 92. Arma Gedeon szerint:

  91: Ertseyről annyit, hogy ez elég tipikusan hangzik az ilyen elméleti “öko-szakértők” terén. Olvastam egy volt permakulúra OKTATÓtól, hogy amikor egyszer a gyakrolatban is megpróbálta megcsinálni, amit már évek óta oktatott a tanfolyamokon a lelkes önkénteseknek, (üvegház és csirkeól kombinációja, papíron brilliáns volt), a csődöt látva otthagyta a szektát.

  Azt hiszem, Ertsey (volt?) neje E. Katalin LMP- orsz. gyűl. képviselő, tipikus éber-stréber-stb. arcberendezéssel és nézetekkel, a zöld kiadásban.
  Maga E. Attila pedig Makovecz és ezáltal Rudolf Steiner antropozófia-próféta követője, műveiből kiderül, hogy vakoló ő is rendesen. A szó elvont értelmében is.

 93. Tibor ba szerint:

  92: Én csupán a tőzeges elvet tartottam fontosnak. A pontos megoldás részlete már (szerintem) nem fontos. A “nagy találmány” lényege a TŐZEG.
  A “Jövönk véget ért” annyiban különbözik a “Van-e jövőnk”-töl, hogy tartalmazza a 2008-as gazdasági válságot is. Azt viszont 3 évvel később nincs értelme feltenni, mert a leírás kissé elavulttá vált. De mivel nem kerül pézbe, “kérésre” most felrakom. NEM KELL MEGVENNED. Bár öszintén megvallva, nem értem miért nem rendelitek meg. U.i. ez egy referencia könyv, akkor is elő lehet venni és megnézni benne valamit, amikor éppen nincs már Internet. A kiprintelés pedig drágább, mint a könyv (és szétesnek a lapok, nagy a méret, stb.)

  93: Gedeon, ha te elmennél szini-kritikusnak, egy éven belül minden szinház bezárna. 😀

 94. Arma Gedeon szerint:

  94: megtisztelsz! 😀

 95. Gartai szerint:

  Bocs Tibor bá!

  Hülyén jött ki a “kell”, egyébként a “Van-e jövőnk”-et már évekkel ezelőtt megvettem, mikor még ez a fórum nem létezett, szóval akkor emiatt nem kell feltenni, csak hiányoltam ha már a többi műved felkerült.

 96. okos.kodo szerint:

  Komposzt wc Van magyarorszagon, Gyurufun! Egy egesz falu Pecs mellett.(Bocs csak a bilentuzet)
  Inkabb:http://www.gyurufu.hu/
  Ez volt az elso okofalu, voltam ott, ennek mintajara keszitettem otthon komposzt wc-t Orszag- fele emesztot egyebek.

 97. János szerint:

  90: netalántán gépműhelyed van, hogy forgácsológépek meghajtásán gondolkodsz ? Tartani kell egy fontossági sorrendet Fiúk: étel-ital-fűtés, ezeket kell részlegesen önerősen megteremteni, ami pl. egy “geddon” előestéjén egyik hónapról a másikra nem fog menni ! (A többi eszköz meg a jelenlegi anyagi helyzetedtől függ, ha most nem tudod megvalósítani, akkor abból később sem lesz semmi). Különösen az étel vonatkozásában. Egy földdarabon lehet, hogy vetni még tudsz, de enni már nemigen. Egy földtől csak úgy lehet várni terményt, ha azt napi szinten gondozod komoly izomerő és kitartás befektetésével: tavasszal megszántod-előtte trágyázod (a gazdagabbak megszántatják, a szegényebbek felásózzák, a többiek meg várják a csodát), vetsz, locsolsz, kapálsz, izgulsz a betegségek miatt (de jó lett volna még több permetszert szerezni vagy annak idején a biopermetszerekről többet megtanulni)…és talán aratnod is sikerült, mert bátor csősz voltál éjszaka, a világosban meg földműves.
  (Arról meg nem is beszéltünk, hogy egyszer mindenki megismeri a végleges állástalanságot-no akkor, mihez kezdenek azok, akik csak a merevlemezre, meg a spájzba gyűjtötték a tartalékot !).
  93: egyetértek mindenben, sőt a múlt évi Mérnöki Kamarai előadás kapcsán olyan dolgokat állított a fennt nevezett szakember, hogy az előadás alatt kimentem a büfébe benyesni egy szilvát, rá meg 2 üveg Kőbányait !
  94: a Rákosi-rendszerben a budikból a “sűrűt”, hosszú nyelű cserpákkal kimeregették és a cuccot elvitték a földekre. A felkavart masszát pedig behintették dohányporral. A dohányról nem feledkeztem meg Tibor !

 98. Csont szerint:

  94. Bocs Tibor Bá, igazán nem áll szándékomban kötözködés, de ki kell javítsalak komposztvécé ügyben, mert hátha nem csak mi ketten olvassuk ezeket a hozzászólásokat: a “nagy találmány” lényege nem lehet a tőzeg, mert pl. én sem használtam soha. Az alomanyag sokminden lehet, nem részletezem. Fontos, hogy olcsó, könnyen lebomló, nedvszívó szerves anyag legyen. De nem elég csak összekeverni szarral és ezzel trágyázni, abban nem volna semmi komposztálás, az csak egy szárazvécé. Sajnos nem ilyen egyszerű. A komposztálás egy fontos átalakító folyamat, misztikum nélkül. Hogy mi kell megfelelő működéséhez, nem írom le, megtalálható a fentebb általam (91.) és Gedeon által (86.) hivatkozott forrásokban. Már látom, amikor azt írtam, a kakológia tudomány, nem kellett volna szmájlit tennem, mert tényleg tráfának vetted!

  97. A Gyürüfűi komposztvécékről már akkor tudtam, amikor még csak a helyük volt meg az épületben (pécsi vagyok), de Kilián Imrénél tervezett Compact Composter típusú kicsit kis kapacitású a mi létszámunkhoz és nem igen növelhető, Fridrichék kétaknása meg nem igen lakásba való, nem is bent működik. Ezért én más típus felől érdeklődtem. Egyébként már akkor is úgy gondoltam, nem árt néha a propagátorokat tesztelni. Ertseynek én sohasem mondtam meg, hogy több tapasztalatom van arról, amit tőle kérdezek… Egyébként nem tartom haszontalannak a munkáját és nem is sajnálom tőle, ha megél belőle. Csak szerintem jó, ha a hitelesség is megvan hozzá. Talán a hatákonyságát is növeli. De lehet, utóbbiban nagyot tévedek…

  90: Néhány faipari gépem van. És már elgondolkodtam rajta, mi a faszt kezdenék velük, ha lenne mit enni, inni, nem is fagytam meg és béke is volna, de áram nem lenne. És arra jutottam, emberi erőn kívül legegyszerűbben egy fagázos motorral hajthatnám meg őket. Meg sok mindent amit ma egy villanymotorral. Persze — mint már írtam — SOKKAL RITKÁBBAN. Azt is tudom, gyalulni kézzel is lehet, ha egyáltalán kell. Csak fentebb szóba került a fagáz, mint energiahordozó, ehhez szóltam hozzá, hátha az is valaki hasznára lehet.
  Csak gunyulódósnak tűnő gépműhelyes kérdésed miatt szólok, még nem válaszoltál, miért volna jobb gőzgépet használni belsőégésű fagázos motor helyett! Illetve ne feledd jelezni, ha már másképp gondolnád!
  Amúgy nagyon is egyetértek veled abban, hogy legnagyobb bajunk legyen a fagázgenerátor! :-)

 99. Gorgon szerint:

  Kíváncsi leszek a mai napra, lesz e “műsor” kicsiny hazánkban az ünnep “tiszteletére”.
  Mert mostanság nem volt olyan ünnep, ahol ne lett volna egy kis kukaborogatás a ritka hajú díszmagyarok által.
  Valahogy nincs kedvem őket nézni ilyenkor a tévében egy jó kis műsor helyett.

 100. János szerint:

  99: sajnálom, hogy esetleg gúnyolódásnak vetted. Azonban ráhibáztam, mert mint mondtad vannak faipari gépeid. Nekem is van műhelyem, de egy percig nem gondolkozom majd rajta, hogy akkor most “akár szarért-hugyért” eladogatom sorjában a gépeimet. Biztos jó dolog a fagáz-generátor, meg a szélgenerátor, meg a napelem, meg a gőzgép, meg a hőlégmotor…de meddig akarjuk nyújtogatni életvitelünket? Végül is csak egy pár nemzedék óta vannak motoros gépeink, azt megelőzően emberi és állati munkaerő létezett. Ha Te úgy érzed, hogy a geddon alatt, a TE munkádhoz (mint megélhetésedhez) feltétlenül szükséges, akkor meg kell csinálnod-mert lesz rá felvevőpiac, akkor érdemes vele foglakozni. Azért gondoltam a gőzgépre, mert egyszerűbbnek és biztonságosabbnak látom (gázmérgezés). De ismétlem ez csak “szájkaratézés”. (Mi lenne ha ?) Én megmaradok a földművelésnél.

 101. Unicornis szerint:

  101:re.: Ezt az életvitelünket örökké fenntartani nem lehet.
  De! Az átállás és a (geddon) első éveit, évtizedeit segít átvészelni! És pont ez lesz a legdurvább. Sok embernek lesznek
  gépei de ha nincs áram akkor nem ér semmit. Ha valaki tud pl.: hegeszteni, esztergálni, pl.: ekegyártás, stb. Az nagyon hasznos lesz. Az életben maradást nagymértékben növeli.
  A szaktudásodat elcserélheted más hasznos dolgokra is.
  És másrészt ha sok mindenhez értesz, és MŰKÖDŐ géped vannak akkor többet érsz ÉLVE mint holtan! Ezét azt mondom hogy szerezz minél több hasznos ismeretet és FELSZERELÉST.
  Valahol olvastam (talán itt?) hogy a Karib tengeri kalózok is
  megkímélték a kormányosok, orvosok, hajóácsok életét!
  Miért? Mert szükségük volt rájuk! Tedd magad értékessé.
  Ha az első anarchikus időket sikerül átvészelni, és kialakul valamiféle “társadalom” klánrendszer, (bandák) és ha azok számára hasznosnak bizonyulsz akkor védett leszel. Nem csak egy egyszerű “kenyérpusztító” amiből tizenkettő egy tucat!
  Egy jó sebész is aranyat fog érni! Biztos hogy a legdurvább időkben sem fog bántódása esni!
  Szerintem az összeomláskor az első év, és ezen belül az első
  TÉL lesz a vízválasztó. Erre kell az élelem, Kb. egy-másfél évnyi szerintem. Akkor úgysem lehet majd termelni. Mert úgyis ellopják majd, és ráadásul felhívod magadra a figyelmet teljesen feleslegesen. Egy vetemény célpontá tesz, amíg sok lesz az éhező nincstelen, bárhol is éljél!
  Az első télen úgyis kihullik a népességnek legalább a fele!
  Hát egy kicsit elkanyarodtam…….

 102. Tibor ba szerint:

  102: Nem kanyarodtál el. Ez teljesen épkézláb godolatsor, és abszolút logikus. Van azonban egy apró hiba. kell hozzá ügyeskedés is. A kalózuk se kiabáltak be a hajóba, hogy ács és hajóorvos kifelé, mielőtt lőttek. A hajóácsnak és az orvosnak kellett felhívni magára a figyelmet. Ha jön az éhes tömeg, nekik nem sebész kell, hanem kaja. Ha a sebész az utukban áll, el fogják távolítani. Szóval csak ésszel.

 103. János szerint:

  102: szent meggyőződésem, hogy ez fogat-fogért, szemet-szemért időszak 4-5 nemzedék múlva jöhet el esetleg !!! Olyan távol van ez még kérem. Addig meg nem az lesz a legnagyobb gondunk, hogy milyen energiaforrással rendelkezzen az ük-ükunokám, hanem az, hogy mikor szűnik meg a munkaviszonyom, hol a legolcsóbb a liszt, megint emelkedett a földgáz ára, már az utcánkban csak nyugdíjasok vannak, az ismerősök az utcára kerülnek a hitelük miatt, már a havi 40 liter benzin helyett örülök, ha 5 litert tudok venni…
  Az “Armageddonban” már rég benne vagyunk !

 104. Gorgon szerint:

  a 4-5 nemzedékhez csak annyit szólnék, hogy aki látta a Gyalog Galoppot, az érteni fogja:
  – És szólt az Úr, mondván: “Húzd ki a Szent Biztosítószeget, majd azután számlálj el háromig. Se többet, se kevesebbet. Három legyen, ameddig számolsz, s ameddig számolsz, az háromig legyen. Négyig ne számolj hát ezért, sem pedig kettőig. Hacsak nem folytatod a te számolásodat háromig. Az ötöst szádra ne vedd! Midőn a hármashoz érsz, mely sorrendben a harmadik leszen, eldobandod te az Antiochiai Szent Kézigránátot a te ellened felé, ki – mivel nem kedves nekem – megdöglend.”

  És addig nem lészen Armageddon, amíg Bruce Willis él. Az pedig még egy generáció max… Szóval ne ringasd magad álmokba.

  102-höz: ettől már csak akkor jársz jobban, ha te vagy a klánvezér…

 105. János szerint:

  106: a nagy Római Birodalom sem 1-2 nemzedék alatt ment csődbe, azért kellett ahhoz vagy 300 év…A legszebb az egészben Gorgon, hogy már rég nem lesz internet előfizetésünk, hogy megtudjuk ki is sejtette meg a “folyamat” lefolyását.

 106. Gorgon szerint:

  Én inkább abban reménykedem, hogy nem az én életemben fog eljönni ez a dolog, és még lesz pár jó évem. Sajna ezt jelenleg nem tudja semmi alátámasztani…

  A római birodalom óta, a technika fejlődésének köszönhetően minden felgyorsult. Így az összeomlás folyamata sem 300 év már, inkább 3 év az. vagy kettő, de négy semmiképpen sem. Az ötöt még emlegetni sem merem. :-)

  Bízom kicsit abban, hogy rohadtul nincs itt igazunk és csak pár mániákus lökött vagyunk, akik kényszerképzetek között vergődve szórakoztatjuk egymást különféle urban legend kategóriájú posztokkal. Legalábbis a hangok eddig mindig ezt mondták a fejemben… :-)

 107. János szerint:

  108: ez a dolog (ismétlem, nem az üsd-vág), már akkor el fog jönni, amikor nekiállsz a 20×150 méteres földednek ásóval, gereblyével, sőt jövőre állj neki ásóval és amikor kész lettél vele akkor gondold át, hogy az életünket az üzemanyag járja át…vagy inkább mondjuk ki hangosan, hogy mindenki jól hallja: büdös a kétkezi munka és ettől nagyon félünk ám !

 108. Gorgon szerint:

  Elmaradtam a dokis sztorival a mai napból.
  Rövid leszek.

  Volt ma egy nagy laborhoz szükséges vérvétel, minden rendben eddig, a koleszterin magasabb csak 5,5 helyett 6,1 volt az értékem. A többi “normális”. Csináltak egy EKG-t, de nem terhelésest. Április 28.-án (igen jól olvastátok, akkor) fogok menni egy szív ultrahangra, majd vissza a dokinőhöz még aznap, hogy akkor most mi is van (szóval szarnak rá, hogy megpusztulok e vagy sem). Jah vérnél még várok egy pajzsmirigyes eredményt is, az 10 nap múlva lesz.
  Rákérdeztem a dokicsajra, hogy szerinte mi van és eddig ő egyetért Tibor Bá-val, de még várjuk ki a végét azt mondta. Tehát ő a pszichés okra gyanakszik.
  dopplert, spirometriát és egyéb előre kitervelt dolgokat fel sem volt időm hozni, kiraktak mint macskát sz_rni, köpni nem volt időm. Mivel ez fél 11-kor volt, én pedig 2 kávéval indulok és egy kiadós reggelivel, ezek nélkül fel sem kelek, így eléggé morózus és morcos voltam ahhoz, hogy inkább a büfé felé vegyem az irányt éhgyomrom csillapítása céljából, mint hogy ajtót döngessek a vérvétel után.
  Én pedig ma eldöntöttem, hogy a savam szórakozik velem. hogy miért, azt majd később leírom, csak még tesztelem magam pár napig.
  Mi a lényeg? Az, hogy az egészségügy továbbra is egy vicc.
  A diag lapomra Angina pectoris van írva. Mondjuk valamivel küldenie kell vizsgálatokra.

  Komolyan, röhögőgörcs kapott el, mikor megláttam a 04.28.-i dátumot, és már akkor eldöntöttem, hogy tényleg hülye vagyok, ha akár a legcsekélyebb mértékben is hiszek az orvosokban, az egészségügyben, abban, hogy akiknek ez a szakmájuk, tettek annak idején valamiféle hipokrateszi esküt, miszerint a gyógyítás-blablabla.
  szarnka itt az emberre, méghozzá magasról. Ha beteg vagy, akkor még ráadásul fölényeskedve is. Nem tudom mi lesz 28-án, remélem nem fogom pofánvágni a dokit, de még benne lehet a pakliban. Ráadásul pár évvel fiatalabb bige a doki. csúnya lenne megruházni…
  Hiába no, én olyan vagyok neki, mint az asztalosnak a gerenda – anyag, amivel dolgozni kell.

 109. Gorgon szerint:

  108-ra: Már aki fél tőle. Én kifejezetten jól éreztem magam, mikor odakinn rendezkedtem az udvaron.
  És örömmel nézek a kertre, amit majdan meg fogok remélem munkálni. Nem a verejtéket, nem a kínt látom benne, hanem a reményt és a jól végzett munka által megszerzett örömet.
  És hogy eláruljak valamit, eddig se nagyon robikapáztam és ezután sem fogok. Amíg szerszámot bírok fogni, addig nem kell semmi más. Amíg van erőm, addig saját erőmből csinálom a dolgokat.

 110. Tibor ba szerint:

  109: Gorgon, ha megmérték a vérnyomásodat, akkor írd meg nekem E-mailben. Ha nem mérték meg, akkor méresd meg, de holnap, nem pedig április 28-án. A pulzust is akarom tudni. tehát: sisztolé, diasztolé, pulzus. nem kérek paraszolvenciát! 😀

 111. Gorgon szerint:

  Tibor Bá nem titok a vérnyomásom.
  Megmérték és 120\80 volt. A pulzusszám ha jól emlékszem 87 volt. Ezt nem írták rá az EKG papírra, azért nem tudom.
  Mert csak tollal ráfirkantották. Amúgy komolytalan volt a mérés, ha erre gondolsz. Tuti, hogy nem annyi volt a vérnyomásom, az asszisztens rámrakta a mérőt, pumpált vagy 5-öt, a hallgatót odarakta a karomhoz, kb. 7-ig számoltam el ms-tempóban, mikor már le is vette rólam. Szóval erre az értékre nem alapoznám az életemet :-)
  De majd tüzetesen átnézem mégegyszer a papírost.

  Amúgy szoktam mérni rendszeresen, csak most az itthoni meghülyült, mármint a mérő.
  általánosságban el tudom mondani, hogy 120\70 szokott lenni a vérnyomásom és egy 90-es pulzus szokott társulni hozzá. Kiugró eltérés nem szokott lenni, tehát ezt lehet alapszámnak tekinteni nálam.

  Ma bent a cégnél megmérem majd, és megírom neked ugyanitt.

 112. Gorgon szerint:

  No, mivel amúgy kicsit zsibbadtnak éreztem már a fejem, megmértem a vérnyomásom kétszer egymás után.
  1. 104/59 és 88-as pulzus
  2. 96/60 és 87-es pulzus

  Most bedobtam egy kávét, hogy pörgessen meg kicsit (amolyan kutyulós, zacsis 18 g-os kávé) de szerintem a front most eléggé rámhat, ennek is érzem a hatását.

 113. János szerint:

  Valaki meg tudná mondani, hogyan kell egyes ekét beállítani ? Ugyanis a kertszomszédom vett néhány napja a nagyteljesítményű rotációskapájához egy ekét, de nem tudjuk hogyan kell beállítani ! Az eketalpon csúszik, nem kap bele a földbe…

 114. János szerint:

  114: eggyes eke akarom mondani, csoroszlyával ellátva.

 115. Koponyanyi szerint:

  113

  Abban a zacsis kávéban jó sok transzzsír van, nem?
  Csak azért kérdem, mert egy időben én is ittam, meg kompletát is fogyasztok, ezek pedig hidrogénezett zsírokat tartalmaznak. Amióta olvastam Tibor Bá zsírsavas bejegyzését félek a komplettától. Most akkor minden hidrogénezett zsír tartalmaz transzzsírt, és joggal félek tőle?

 116. Tibor ba szerint:

  116: IGEN!

 117. Arwind szerint:

  És akkor most mi lesz velem? Én szeretem a margarinos kenyeret! sőt szoktam is enni gyakorlatilag minden nap! Igaz vékonyan kenem.

 118. Tibor ba szerint:

  118: Semmi különös. 60-70 éves korodra kapsz egy koszorúér szükületet. Nem muszáj neked 100 évig élni, de most legalább tudod, hogy te tehetsz róla. — Különben van VAJ is világon, és még az íze is jobb.

 119. Gorgon szerint:

  Tibor Bá látom nézed a témát, ezért szólok, hogy fentebb néhány poszttal közöltem a vérnyomásokat.
  Kíváncsi vagyok nagyon, hogy mit fogsz közölni…

 120. LG szerint:

  János 114: Szerintem lejjebb és előrébb billentve kell állítani, hogy akkor legyen vízszintes az eke talpa, amikor megfelelő mélységben dolgozik. Ilyenkor álló helyzetben a gép szinte orra akar esni, szarva akár vállmagasságban is lehet. Rotával eddig csak töltögetőekét próbáltam, de nekem is nyomni kellet rendesen, hogy menjen. Meg olyan is van, hogy a föld “nem veszi be” az ekét, nincs szántásra alkalmas állapotban (száraz, fagyott).

 121. Csont szerint:

  114-115: Én ugyan állattenyésztő vagyok és bár a malacot nem szántják, de belepofázós vagyok, mintha nekem mindent meg kéne oldani. :-) Szóval egy ilyen kis ekén, gondolnám, nem lehet olyan sok állítási lehetőség. A józan paraszti ész azt mondatja velem, ha nem kap bele, előre kéne dönteni, persze csak picit, ill. fokozatosan. Esetleg lejjebb ereszteni, ha azt lehet, az erő irányát tekintve szerintem ugyanazt eredményezi. Nem próbálkoztatok ilyesmivel?

 122. Gorgon szerint:

  Mivel nem találtam neki megfelelő tmát ezért ide posztolom ki.

  Eddig olvasgattam a hírszerzőt, de mostmár ezek után nem fogom.
  Miért?

  http://hirszerzo.hu/shake/20110317_bizarr_epiteszet#rss

  A szerencsétlenek anyit se tudnak megtenni, hogy utánajárjanak, a kép, amit kitettek, egy olyan oldalról van, ahol photoshopos képeket raknak fel, tehát buher képek. Tény, hogy profin megcsinálják, de ekkora bakit rég láttam már médiában…

 123. Csont szerint:

  Na, látom megelőztek, de hasonló tanáccsal, akkor talán nem mondtam marhaságot.

 124. Tibor ba szerint:

  113: Ha semmi gyógyszert nem szedsz, akkor ez elég szar. A vérnyomás túl alacsony, a pulzus túl magas. Nyilván a vérnyomás a primér, amihez a szív magasabb pulzussal reagál. A kávé nem emeli a pulzust (szedrencsédre), se a vérnyomást. Élénkít. Az alacsony vérnyomásod oka (ha nem zedsz gyógyszert) valószínűleg idegi alapon következik be. —- Viszont a koleszterined magas!!!

 125. Gorgon szerint:

  125.

  No, utánanézegettem ennek a koleszterin dolognak, hát semmi jó nincs eddig, csak rémképeket vázol elém egy fájdalmas, ámde rövid elmúlással a centrumban.
  Emellett a pajzsmirigyre is rákerestem, mert kapcsolódott a dologhoz valamelyik linken és arról is csak “szépet” olvastam.
  Ha eddig nem lettem volna pszichésen rossz állapotban, akkor most biztos odakerültem… Volna. Márha megrettennék a dologtól.
  Nos, ahogy én látom, masszívan le kell rakjam a bagót és masszívan sportolnom is kellene. Az étrendváltozáson nem töröm a fejem, mert annyira rendszertelenül és annyira változékony kajákat eszem, hogy irgalmatlan káosz az egész, ezen a téren nem tudnék átállni semmilyen madáreledeles menürendszerre, vagy pl. halas kajákra, mert azt ráadásul még utálom is.
  Mivel a koleszterin, mint olyan kapcsolódik az érelmeszesedéshez, tehát nem állok olyan messze a kezdeti elméleteimmel a megoldáshoz jelen pillanatban, én úgy gondolom.

  Mivel alacsony a vérnyomásom, és magas a pulzus, ebből arra következtetek, hogy a szívem gyenge, ezért a megfelelő működés miatt gyorsabban nyomja a gyengébb dózist. Ebből egyenesen következik, hogy ha megterhelem a szívemet, akkor gebasz lehet. Szóval csak finoman innentől a ketyegővel.
  Mivel gyenge a vérnyomásom, ez szerintem levezethető a szűkülő erekre, amik gátolják a jó teljesítményt.
  Nem tudom, érdemes e, de a mai naptól elkezdtem a fokhagymaevést. Irgalmatlan lesz tőle a szagom, de legfeljebb lefekvés előtt fogok megzabálni egy cikket minden este, hirtelen jobb ötletem nincs erre. A fokhagyma pedig azért került képbe, mert valahol olvastam, hogy tisztítja az ereket, jó hatással van a vérre.

  hmm. hirtelen, az olvasottak hatására nem is tudom mit írjak még.

  Az érdekes, hogy azt mondod, idegi alapon alacsony a vérnyomásom. Hogy a francba lehetne ez? a tudatalattim visszafogja a zívemet, hogy ne dolgozz már te barom, nem ez a cél? Bennem is egy mini fidesz kormány dolgozik? Vagy mi a szösz? Ezt nem tudom megérteni. Nem vagyok stresszes, nem gyötör semmilyen kényszerképzet. Zavar, hogy pszichést emlegetsz te is, mint a doki. Hogy a francba lennék pszichés? Elgondolni sem tudom. Ezt mondjuk elmagyarázhatnád, hogy értsem.

 126. Tibor ba szerint:

  126: Az emeber önmaga nincs tisztában a saját pszichéjének a rendellenességével. De az alacsony (vagy magas) vérnyomásnak lehet az oka. Például lehet valami alapvetően fontos családon belül, ami nem úgy alakul, ahogy szeretnéd. Vagy terveid megvalósulásánál jelentős akadály lépett be a képbe. —– A vérnyomásoddal és a gyenge szíveddel kapcsolatos okoskodásod teljesen hibás. Ne spekulálj! A fokhagymávaé nemérdemes büvészkedned. Sok mindent lehet olvsni, ami főleg csak legenda. De a bagót, azt dobd el!!!

 127. Gorgon szerint:

  127-re:

  Hmm. a bagó oké, elkezdtem törekedni a leszokásra.
  A fokhagymától nem tágítok, abban valami miatt hiszek, ráadásul amúgy meg szeretem is. Ha nem is használ, attól függetlenül enni fogom.

  Mi az, amit te esetleg tanácsolsz, mi lehetne az, amivel valami javulást tudnék elérni az említetteken kívül?

  Illetve szerinted mi a helyes okfejtés a vérnyomásommal kapcsolatban?
  Amúgy most mértem reggel, most 116/65 volt, továbbra is 88-as pulzussal. Mivel irgalmatlan taknyos vagyok, a fejemben levő nyomást, amit érzek, jelenleg a takonynak tudom be, illetve a frontnak, ami irgalmatlanul megvisel ma.

 128. Tibor ba szerint:

  128: Magánban megírom.

 129. Csont szerint:

  114. János, majd mesélj, mire mentetek az ekével!

 130. János szerint:

  130: Szombaton és vasárnap ismét megpróbáljuk.

 131. Tibor ba szerint:

  130: Próba nélkül megmondom, ha növelik az ekevas behatolási szögét, a siker nem maradhat el.

 132. Gloucester szerint:

  Életházak mintájából hátha tud valaki ötleteket meríteni magának. Passzív szoláris földház építési rendszer:
  http://bit.ly/e886fG

 133. János szerint:

  134: ide nem hiszem, hogy milliomosok járnak, azok meg mint tudjuk a pénz félhomályában botorkálnak.

 134. János szerint:

  11: mosószóda, könnyűszóda, nátrium-karbonát. Vegyianyag nagyker, veszel 1 zsákkal. Személy szerint 4. éve ezzel mosogatok, mosok, szanitereket tisztítok, kézmosásra is jó.
  Ecet és szóda kiváló zsírtalanító. Fahamu (csak össze kell gyűjteni): kézmosás, mosogatás…Fahamu vizes oldata: (1 kg hamuhoz 4 liter forró vizet öntsél. Ez a zaccos folyadék egy nap alatt kitisztul, a hamu leülepszik és a hamulúgot leszűrjük).
  Tönkölybúzát javasolnék, kipréselt leve kitűnő folyadék ! Lisztje nagy tápértékű.
  18: nem elektromos jelző: csengő vagy kolomp nyelvét rugó ellenében vékony zsineghez kötöd (régen ez volt a kapucsengő).

 135. Gorgon szerint:

  135: Köszi a tippeket, már azt hittem, hogy nem lesz semmi tipp.

 136. endy szerint:

  A csicsóka még elvethető?
  Illetve magát a gúmót kell elültetni?
  Milyen mélyre….? Tudna valaki segíteni!

 137. Tibor ba szerint:

  137: Elvethető. A mélység nem kritikus, bármi lehet. De 10-20 centi ajánlott.

 138. endy szerint:

  137. Köszönöm

 139. János szerint:

  130: Csont a mese így kezdődik: a ketyeró vonóerejével bőségesnek bizonyult. Viszont az eke előtti csoroszlyát levettem, mert feltolta maga előtt a gyökereket. A kerékátmérő és a nyomtávolság kicsinek bizonyult. (Az üzlet bérmentesen kicseréli nagyobbra). Az ekécskét úgy állítottam be, hogy amikor a keréktengely vízszintesen állt, akkor az eke (hátulról nézve) jobbra emelkedett/balra dőlt.

 140. Csont szerint:

  140: Arra nem is gondoltam, hogy jobbra-ballra dőlést is lehet állítani. Csak futólag láttam ilyen kis ekét, meg nem is szakmám. De láttam, még ketten azt javasolták amit én (előredöntés), gondoltam, talán ráhibáztam. Végül is már csak az érdekelt sikerül-e a szántás.

  Egyébként minden elismerésem kertművelésedhez, hozzáállásodhoz!
  Szívesen meg is látogatnám birtokod, meg beállnék valami földtúrásba, de bátran ajánlkozhatok, mert az ország másik végén (Pécs) vagyok és építkezem, úgy sem lesz ilyesmiből semmi. Pedig a kert nekem is azt a jól végzett munka örömét adja, amit írásodból is érzek. Az építés is hsonló, de azért várom a végét, hogy többet túrhassam a földet. :-)

 141. János szerint:

  141: akkor kellet volna meglátogatnom Téged, amikor a Pollack-ra jártam 2007-2009 közt a szakmérnökire…
  Nekem sem szakmám – sok minden, csak a lehetőségeimet felmérve alkalmazkodom az eddig szokatlan kihívásokhoz.

 142. Koponyanyi szerint:

  Túlélési ötletként szabadjon megemlítenem a gilisztatenyésztést.
  Egyfelől a kertészeti témába passzolna, hiszen a gilisztahumusszal kiváló termést lehet elérni állítólag.
  Másfelől közvetlenül emberi tápláléknak is alkalmas. Túlélőkönyvek rendszeres eleme a gilisztaevés, ami még érdekesebb, hogy nem teljesen tisztázott módon erősíti az immunrendszert, kiváló fehérjeforrás és nem hordoz olyan betegséget, amit átadhatna az embernek, vagyis ehető teljesen nyersen, ellentétben pl. a csirkehússal, aminek a feldolgozásához némi kulturkörnyezet is szükséges.
  Valljuk be, kissé gusztustalan a dolog, és felvetődhet a kérdés, miért kellene gilisztát enni, amikor spájzolható pl. gabona, konzerv, stb. Szerintem, ha bekövetkezne a geddon, a giliszta akkor jöhetne szóba, amikor elfogyott a spájzolt élelmiszer, vagyis elhúzódó élelmezési válság esetén de főleg, ha elrekvirálták az ember javait. A gilisztákat nyilván nem ássák fel a földből. (A napokig bújkálós menekülős helyzetet nem is említeném, hiszen olyankor kézenfekvő, hogy az ember felássa a kukucot, ha nincs más.)
  Bizonyos helyzetekben kifizetődő lehet a szerves hulladékot közvetlenül gilisztává “alakítani”, és gyorsan megenni, mint először komposztálni, azután kivárni, míg a növény beérik, és utána elfogyasztani, ha addig el nem rekvirálják megint.

  Harmadik vetületként a tyúktartásban lehet igen nagy haszna, mint erősítő kiegészítő táplálék. A giliszta rengeteg olyan dolgot képes humusszá alakítani, ill. testébe integrálni, ami takarmányként nem hasznosítható közvetlenül, ill. trágyaként sem hasznosul jól. Bizonyos minimális feltételek megteremtése esetén bizton számíthatunk a szaporulatra, nem veri el a jég, nem perzseli le a nap, nem viszi el a lisztharmat, sem a sertéspestis, nem fagy el, és nem hal éhen, ha két hétig nem kap enni. Elképzelhető olyan szituáció is, amikor pl. nincs annyi étel, hogy a kutyának is jusson, ez esetben barátunk beéri a gilisztával. Legalábbis az enyém szereti.
  Kiváncsi lennék a véleményetekre! Esetleg valaki szaporít még gilisztát?

 143. csongor szerint:

  143: nem is gondoltam a giliszta szaporításra, pedig jó ötlet. ajánlanék nektek egy oldalt ha tibor bá nem haragszik, itt is van pár ötlet..
  http://igykeszulj.blog.hu/

 144. Tiborba szerint:

  144: Csongor! Ha egy szöveg így kezdődik: “Amennyiben a fehérje és protein szükségletünkhöz a legnagyobb nehézségek közepette is ragaszkodunk, márpedig miért ne tennénk, két utunk van:” akkor én azt nem olvasom tovább. A protein magyarul fehérje. Ebből kifolyólag a “protein és fehérje” megtévesztő marhaság. A fehérjéhez nem “ragaszkodunk” hanem az élet fenntartásához napi 60/80 gramm feltétlenül szükséges. Ebből az egy, első mondatból arra következtetek, hogy az egész cikk felületes. Akkor minek olvasnám el.

 145. Priorid szerint:

  Nekem vannak giliszták egy kiszuperált kádban. Jól megélnek nyúlbogyón meg almon, de a mellé borított csirketrágyába is
  belemásztak abban ritkábban vannak de nagyobbak.
  Nyáron ástam a csirkéknek sima földigilisztát, azt nagyon szerették, de a trágyagilisztákból csak 1* ettek utána már nem kellett nekik.Valahol azt olvastam, hogy ez a fajta mérgező.

 146. Horváth Csongor szerint:

  A giliszták a komposztba valók, élelmiszerként nem jönnek szóba! Maximum, ha nincs mit enni, túlélni lehet jó… Olyan, mint az ivóvíz és az iható víz kapcsolata. Egyszer – egyszer elmegy, de rendszeres fogyasztása nem ajánlott.

  Ha mindenáron alsóbbrendűek között keresgélünk élelemre valót, akkor a bőrszárnyúak (szöcskék – sáskák) között vannak ideális jelöltek, valamint gusztus kérdése, de kiváló fehérjeforrás lehet a magától elszaporodó csórtány és hasonló bogarak, lárvák, hernyók. Persze itt sem mindegy, melyik faj egyedeit fogyasztjuk!
  Cs.

 147. Koponyanyi szerint:

  146. Nem mérgező, pontosabban az Eisenia Foetida nem mérgező, de sok fajta van még.

  147. Élelmiszerként nem csak hogy szóba jönnek, hanem Ámerikában jó ideje használják is. Liofolizált gilisztákból készítenek proteinlisztet, amit élelmiszer adalékanyagként használnak a fehérjetartalom emelésére.
  Egyébként én is főleg csirke táplálékként gondoltam, hogy hasznos lehet, ahogy jeleztem is fentebb, főleg az éhhalál ellen jó, viszont nagy előnye a szöcskék sáskákkal szemben, hogy télen is elő tudod szedni a tenyészetedből, sőt télen is szaporítható pl. a pincében, vagyis egész évben elérhető és előállítható.

 148. Horváth Csongor szerint:

  148-ra:
  Ha mindenáron gilisztát akarsz enni, én nem állok eléd! Egy terráriumban bármely ízeltlábú szaporítható télen, csak -mint minden élőlény esetében- táplálékról kell gondoskodni. A csótányok még terráriumot sem igényelnek… :-) Ha már pince és fehérjék, a pincét inkább gombák tenyésztésére használnám.

  Az epres joghurt eperízét például egy Ausztráliában honos fenyőfa kérge adja. Ehető, de tápanyag-összetétele az igazi eperével köszönőviszonyban sincs. Ugyanilyen a gilisztaprotein, amit Amerikában a kajába kevernek adalékként, azt még a kutya sem eszi meg. Épp elég szart kényszerítenek ránk akaratunk ellenére ilyen formában (bőrkepor, csontliszt, térfogatnövelők, stb.)!

  A túlélő-könyvbe beleolvastam. Valóban tanulságos fejezetek vannak benne. Köszönöm!
  Cs.

 149. Koponyanyi szerint:

  Ó basszus, fene se akar gilisztát enni. :-)
  Csak nem értettem egyet azon állítással, miszerint táplálékként nem jöhet szóba.
  Gomba jó persze, csak einstandnál elviszik.
  Az eperjoghurt meg a csontliszt meg mindjárt más kérdés, mert azok nem szükség élelmiszerek, és nem fognak rendelkezésre állni.
  A sáskákkal is annyira tudok kibékülni, mint a gilisztákkal.
  Azt mondjuk nem tudom, hogy amerikában ki eszi a gilisztaproteint, de vizsgálatok szerint a gilisztahús tápértéke leginkább a borjúhúshoz hasonlítható. A Michell skálán 61,3 pontot ért el, a borjú 66-ot, a szója 36-ot. Mondjuk azt nemtom, mi az a michell skála. :-)

 150. Horváth Csongor szerint:

  151-re:
  A földigilisztával maradjunk annyiban, hogy biológiai szempontból alsórendű (gyűrűsféreg) állat létére a vére-vérkeringése, a húsa és a fehérjeösszetétele sokban hasonlít a fejlettebb állatokéra. Ez persze nem szükségszerűen előny az elfogyasztásakor. Izomtömegét alapvetően a bőrizomtömlő adja, belső szervei között akadnak mérgezőek is (pl. cholagogén sejtek a bélben).

  A csontliszt nem szükségélelem?! Amíg lesz disznó, lesz csontliszt is! Kínában jelenleg műanyag szemeket kevernek a rizshez, hogy laktatóbb legyen, mert a tavalyi rossz termés nem fedezné, hogy mindenkinek étel kerülhessen az asztalára. Persze biológiai szempontból ez a megállapításod helyes!
  Üdv.: Cs.

 151. Drakonisz szerint:

  Egy visszamenő megállapítás a vérnyomás és a dohányzás összefüggéséről. Amióta cigaretta helyett pipázom (Hagyományos nagypapám rendszerű fapipa) a vérnyomás méréseken az átlagos eredmény 150/100 100-ról 130/90 90-re csökkent… Tudom, még mindig emelkedett a vérnyomásom, ez öt éves korom óta így van, de jelentősen alacsonyabb… Mondjuk napi 20-30 szál helyett napi 5-6 alkalommal gyújtok rá, és ezt folyamatosan csökkentem. Az anyagi megfontolás sem lényegtelen, mivel egy doboz cigaretta már 600 forint körül mozog, és jó esetben egy napig elég, míg egy csomag jó minőségű pipadohány 800 forint, és körübelül 2 hét, egy hónap között fogy el… Bár az lenne a legjobb, ha saját termelésű dohánykámat pipáznám már a verandámon a hintaszékemben reggelenként, és többet nem is…

  Tudom, nagy eretnek vagyok, a dohányzásról le kell szokni, de azért leírtam tapasztalatom. Aki dohányzik, az tudja miről beszélek, aki dohányzott, az általában csak azért mondja, hogy könnyű volt, és hogy soha nem gyújtana rá, hogy ezt a tudatot önmagában is erősítse, és eszébe se jusson saját magának is bevallani, hogy hiányzik a füstölgés (Nagy akaraterőre vall, becsülök mindenkit, aki végigcsinálta), aki pedig még nem dohányzott, az nem tudja miről beszél.

 152. Tiborba szerint:

  153: A 130/90 nem rossz, ha tartod életed végéig. —- Az apám kocadohányos volt, de dohányzott. 50 környékén elkezdett köhögni, fogta magát és abbahagyta. Nem láttam, hogy szenvedett volna (én soha nem dohányoztam) Ekkor hízásnak indult és bármit csinált egyre nehezebb lett. Akkor elkezdett újra dohányozni és 6 hómnap alatt visszakapta az eredeti testsúlyát. Erre megint abbahagyta és ez így ment 2-3 évente 30 éven keresztül. Aztán már nem érdekelte, hogy felszedett jó néhány kilót. Elélt 96 éves koráig. Ha nem dohányzott volna, most lenne 102 évres. :)

 153. Koponyanyi szerint:

  153. Hol veszel jó minőségű pipadohányt 800Ft-ért?
  Azért kérdem, mert én is pipázom, már 12 éve, de ezt a bravúrt nem tudtam teljesíteni. Márka, lelőhely?

 154. Drakonisz szerint:

  Vörös, vagy sárga Tilbury.. 850 forint volt, amikor legutóbb vettem, zárjegyes, így mindenhol ugyanannyi, de idén még nem vettem, most fogyott el… Minden nagyobb tabakban lehet kapni, én a Lehel Téri Piac emeletére esküszöm, de például találtam Pécsen is a Szécsényi tér és a Dóm tér közti utcában egy eldugott tabakot, ahol lehetett kapni (Legfrissebb infóm onnan három éves, lehet azóta már bezárt) Hévízen és Keszthelyen biztosan lehet még kapni a két csodatabakban…

 155. Koponyanyi szerint:

  156. Köszi. Ettől féltem.

 156. Zola szerint:

  Udvozletem,
  mivel uj vagyok itt,nehany szo magamrol,bemutatkozaskepp:kulfoldon elek(Irorszag),csalados vagyok(2 eves kislany),a parom lengyel,es agrarvonalon tanulok idekinnt.A “gedonnozas” azota erdekel,amiota a kislanyom megszuletett.Tibor irasait,es az osszes kommentet elvolvastam,es rengeteg hasznos informaciot gyujtottem,koszonet erte.(Apropo,a temahoz tartozik: Daniel Quinn-A civilizacion tul c.konyve,ingyen letoltheto,remek konyv)
  Regi mezogazdasagi konyveket keresek letoltesre,tudnatok segiteni?A mezei gazda vezerkonyve sehogyan sem akar letoltodni:(
  Elore is koszonet,kellemes husvetot es tovabbi eredmenyes felkeszulest kivanok mindenkinek!

 157. Gorgon szerint:

  hmm.

  ma szalonnasütöttem.
  Berugtam.
  mocskosul.

  A kutyám eddig tutin képezve.
  A veteményesem alakul.
  A geddon-felkészülésem eddig renden.
  Raktár, eszközök, önvédelem rendben.

  Rohdjon meg az összes politikus és önjelölt diktátor.
  Azért sem fogok behódolni, pláne pedig megdögleni értük.
  amúgy a 2. gyermekem is lány lesz.

  Amúgy pedig zöldmulcs és ázalék az alfája és omegája a tuti veteményesnek.
  Anyus hozott ma palántáát haza, hogy hátha kell. odsraktam enyém mellé és azt mondtam neki, hogy amit hozott a komposztba majd jó lesz.
  Az elmélet átültetődött gyakrlatba Tiborbá.
  Eddig hálistennek sikerült minden amit papíron elterveztem.
  Remélem ez után is bejönnek a meghatározott feladataim.

  Áh, akár törölheted is a hsz-t.

 158. Tiborba szerint:

  159: Figyú! Tegyél egy szondát a számítógép mellé és mielőtt billenytűzöl, fújd meg. Ha elszíneződik, akkor menj aludni. Ha nem, akkor kezdj el pötyögni: 😀

 159. n/a szerint:

  160:
  Reszeg ember leginkabb oszinte, ez NAGY ERTEK! Irjon csak! :-)

 160. Gorgon szerint:

  khm.

  bocs a tegnapiért.
  Ígérem ma nem fogok beírni zagyvaságokat.
  Amúgy ma is bográcsolás lesz. Ezért is jelzek :-)

 161. pepperjohny szerint:

  Üdv Tibor Bá! És többiek is üdv.
  Végre találtam ezt az oldalt, ahol virtuális hús-vér, hozzám hasonló “félbolondokkal” beszélhetek – talán, bár a bejegyzések régiek.
  Átolvastam a hozzászólásaitokat, tetszik, hogy nagyon sokkal kevesebben fikázzák itt egymást, mint bárhol.

  Amit én hozzátennék, okoskodásaitokhoz.
  Félünk a dzsippáktól, éhenpusztulástól. – én pont ennyire félek, a betegségektől, és féltem tőle a családtagjaimat.
  Hogy a francba lődözöl a nyiladdal, futkározol a hátizsákoddal, ha beteg vagy? Íme néhány VAKCINA, amivel évi párezer forintból védekezhetsz:
  Influenza oltás, 800 ft, – én 2000 óta oltatom magam, addig minden évben 10 napra elkapott, – utána arcüregyulladás stb szövődmény, azóta ha egyáltalán átmegy rajtam láz nélküli 1-2 nap izzadás.
  Tetanusz elleni vakcina, 3 évre véd. Ha kapirgálod a földet bármikor elkaphatod.
  Pneunovax23 vakcina, tüdö -,torok-, fülgyulladás ellen. Ha éppen nem jön ki időben az influlenza oltás ezzel túlélhetsz.
  ..ésatöbbi..bocs dolgom van, majd fojtatom…

 162. Koponyanyi szerint:

  159. Mi a fene az a bizonyos ázalék? :-)

 163. Gorgon szerint:

  164-re:

  Ázalék: fogsz egy 40-50 literes zárható edényt és megengeded vízzel úgy, hogy tudj még bele pakolni dolgokat. A dolgok nem mások, mint növények, amiket megrohasztasz a lében.
  A legegyszerűbb ázalékhoz nem kell más csak csípős csalán. Áztatod 1-2 hétig, néha megkevered. Ekkor már látni fogod az eredményt. Figyelmeztetlek, rohadt büdös lesz. Én rakosgatok bele gyógydudvákat is, meg vitaminos cuccokat, mint alma, meg káposzta, meg hagyma, ez utóbbi kettőből főleg.
  No, ha már eléggé összeállt-nak lehet nevezni az anyagot, akkor az abból kivett és leszűrt levet minimum 1:20 arányban higítva fejtrágyázásra (rápermetezed a növényeidre permetezővel) akár rendes öntözéssel kijuttatod a veteményesed növényeire. Döbbenetes hatást tudsz elérni.
  A zöldmulcsról találsz a neten ezer meg egy dolgot, de nem kell hozzá nagy tudomány. Ha van füves területed, mikor levágod a füvet, akkor hagyod kicsit szikkadni vágás után (teszem azt reggel levágod és este hesználod fel) majd aláteríted a növényeidnek. tartja a nedvességet, a meleget, nem nő a gyom, minemellett nem kell kapálnod és mégis puha és porhanyós marad a talaj, mert a jó közeg vonzza a gilisztákat, meg a jószándékú rovarkákat, akik gondozzák helyetted a veteményest.
  Én már kicsit fejlesztettem a dolgon, két rétegben rakom a mulcsot. Van az előbb említett, kicsit szárított fű, ez kerül felülre. az alsó réteget enyhén rohadásnak indult fű teszi ki. Ezt úgy érem el, hogy van régi müa. tejes rekeszem. ezt feltöltöm levágott fűvel, kicsit belocsolom, éppen csak hogy nedves legyen, majd letakarom fekete fóliával. pár napig hagyom állni, majd terítem. gumikesztyű szükségeltetik, mert bizony már szaga van és rajta marad a kezeden az illat pár napig, ha nem vigyázol. Ázaléknál szintén ez a minimum viselet. Én rácsesztem az első szűrésnél, mert nem használtam kesztyűt. ázaléklés lett a kezem és még 4 nap múlva is éreztem az enyhe rothadt növény szagot a kezemen, még az ultraderm se vitte le.
  A szomszédom masszív hobbikertész, ezerrel palántázott, meg permetez orrbaszájba, de annak ellenére, hogy 3 héttel később kezdtem a kerti munkákat, mint ő, a növényeim azóta rávertek egy orrhoszt a kertjére fejlődésben mindenféle permet néllkül.
  Még annyit ideteszek, hogy érdemes társítani a növényeket a veteményesben, azzal is kíméled magad és a növényeket is. Egy egy tő fokhagyma, nikandra kapor, kakukkfű, bársonyvirág, vagy sarkantyúka csodákra képes és nem kell az irgalmatlan mennyiségű kemikália. Idén eddig 2x permeteztem, akkor is csak a barackfát, és azt is csak rézzel.
  A fáknál a meszes kezelés vált be amúgy a legjobban.
  No, ennyi, mert rámszól Tiborbá, pedig elég régen írtam. :-)

 164. Tiborba szerint:

  165: Ez rágalom! :)
  Engem csak a minőség érdekel, a mennyiség nem. Bár néhány szószátyár miatt a minőség lassú sűllyedésbe kezdett. :-(

 165. János szerint:

  163, pepperjohny:
  Te még lehetsz félbolond, de én és közölünk sokan egyáltalán nem azok !
  Látod hiába oltod be magad vakcinákkal a 2000. év óta, mégis elkapod az influenzát…tehát a tanulságot le lehet vonni, ezekből a fene nagy gyógyszeres megelőzésekből.
  Ha az életed egy részét a betegségektől való félelem tölti ki, akkor a jövőd gyászos kimenetelű lehet. Kár mindentől betojni, alaptalanul félni. A szervezetet lehet erősíteni, edzeni, szoktatni a szélsőséges körülményekhez. Mire való ez steril, baktériummentes környezet ?

 166. pepperjohny szerint:

  Üdv!
  167 -nek!
  Megkövetlek kedves János! Nálam a “félbolond” A “normális”-nak kikiálltottól, jóértelemben vett eltérőt jelenti. Márpedig MI, igencsak kilógunk a Mai Magyarok közül.

  No.. Én csak vakcináztatom magam:
  ” Wikipédiáról:A vakcina vagy védőoltás olyan legyengített vagy elölt kórokozókat (vagy ezek bizonyos immunválasz kiváltására alkalmas részeit) tartalmazó készítmény, aminek beadása után a szervezet a kórokozóval szemben aktív immunvédettséget szerez.

  Nemigen szedek gyógyszert, de azt vallom, ha valami megelőzhető, – mert veszélyes rám -, akkor megelőzöm, minthogy később jajveszékeljek. Nem élek “steril” körülmények között, – túrom a földet -, edzem magam, készülök, + 8 fokos vízben már úszkálok.
  De nem értek, embereket, akik pl. mindig, sokpénzért beoltatják a kutyájukat, de magukat nem, nem kötnek biztosítást a házukra, nem építik magas alapra, de marhaszépkerítésük van, stb….

  Hát ezen az oldalon meg pont azért csicsergünk, hogy: megelőzzünk, felkészüljünk védekezzünk – túléljünk, legalábbis sokan MI FÉLBOLONDOK.
  Ja…A “gyógyíthatatlan” allergiámat is kikezeltem 1 év alatt, sima bóti’ kefírrel.

 167. János szerint:

  168:
  Én meg az allergiámat házipálinkával kezeltem le sikeresen !

 168. nad szerint:

  Valakinek van tapasztalata háztartási vákuumcsomagolóval? Diót, mogyorót, babot tényleg el lehet vele tenni évekig hűtés nélkül?

 169. Csont szerint:

  170-hez csatlakoznék kérdésemmel, mylar fólia zsák + oxigénadszorber beszerzésével, használatával van-e saját tapasztalat?

 170. Dorka szerint:

  Csatlakozom a két előttem szólóhoz, hátha a hozzászólással újra felugrik a topik, és meglátja valaki a vákuumcsomagolós kérdést. engem is komolyan érdekel. Főleg a dömpingszerű diótermések miatt, de bármi nagyobbacska tétel bab /csicseriborsó/szárazborsó egyebek jó áron történő vásárlása esetére..

 171. Helga szerint:

  Csatlakozom a fórumhoz, túlélési ötletekhez kerestem információkat, bár én nem tudom, hogy mennyire valószínű a világ és élelmiszerválság bekövetkezése.Férjem teljesen belezúgott ebbe a felkészülés a túlélésre meg átállás az önellátásra dologba, és a blogot olvasva elhiszem, hogy van némi realitása, kérdés csak az, hogy lehet majd túlélni: vidéken,kisvárosban vagy hová érdemes menekülni? Mi már átálltunk ezen a nyáron a napenergiás meleg vízelőállításra,csináld magad módszerrel, illetve ha elindul a fűtési szezon, arra van csatlakoztatva a meleg vízellátás. Azt viszont nem tudom, mi lesz, ha áram sem lesz, erre is számítani kell?A tartós élelmiszerek beszerzését már én is elkezdtem, helyünk is van a garázs melletti tárolóban, de sajnos a védekezésre is gondolni kell, mert most már mélyülni látszik a válság, azzal én is egyetértek, hogy először megvonják a segélyeket, utána jön a szabad rablás. Remélem a kormány hoz egy jó kis törvényt a magántulajdon védelmére(minimum,hogy ha bejön valaki a magánterületemre, akkor ne keresse senki, hogy utána távozott-e)és ha tényleg beüt a krach, meg kell szervezni az önvédelmet. Örülök ennek a fórumnak, hasznos ötleteket találtam a fegyverek beszerzésével kapcsolatban (persze nem magamnak gondoltam, de késekre, puskákra biztos szükség lesz és akkor aranyáron sem lehet majd kapni), mert sajnos az én környezetben ez még beszélgetésszinten sem merül fel, kinevetnek, ha fölvetjük bárkinek ezt a túlélési témát.

 172. Batka szerint:

  Kedves Helga, először is üdv itt!
  A fegyverekkel kapcsolatban. A magyar fegyvertörvények rendkívül restriktívek. Nagyon körülményes ma jogszerűen fegyvert tartani Magyarországon. Sokkal jobb, betarthatóbb, életszerű szabályozás van a környező országokban és általában Európa legnagyobb részén (a briteket kivéve).

  Illegális fegyvertartás viszont nem javasolható, mert ha valahogy kiderül, nagyon keményen föllép ellene a rendőrség, nem hiszem, hogy jót tenne az összeomlást egy börtönből végignézni…

  A jogszabályi környezet változására szinte semmi remény, én lennék a legboldogabb, ha nem lenne igazam.
  Maradnak az ütő-vágó eszközök…

 173. Helga szerint:

  Köszönöm , gondoltam, hogy nem most rögtön szerzünk be lőfegyvereket, a késes honlapot már elküldtem tanulmányozásra az “illetékesnek”csak jó lenne megérezni azt a momentumot, amikor meg kell venni (és persze addig beszerezni a lehető legtöbb infót), akár illegálisan is, a mostani áron, minél többet. Utána úgysem lesz törvény , aki számonkérje

 174. Gorgon szerint:

  Helga, milyen kést akarsz venni?
  Illetve honnan?

  Szívesen segítek ha tudok a válogatásban.

 175. Dorka szerint:

  Bespájzolók!
  Bp. nagybani zöldségpiacon a befőzni való érett és jó minőségű paradicsom most írd és mondd, 80 ft/kg. Érdemes nagyobb mennyiséget lé formájában elrakni. Nekünk zöldséges barát hozza,aki ott vásárol. Érdemes kinézni paradicsomért ha van valakinek kereskedő vállalkozása, vagy ismerőse. Azt nem tudom sima magánember vásárolhat e ott.
  Másik: szedd magad akciókról Budapest környékén tudtok e valamit? megéri e? egy köszmétésbe feketeribizlisbe nagyon be tudnék szabadulni ám.(barackosba is)

 176. home defender szerint:

  175. Kedves Helga ajánlom a kapszli pont hu honlapot,ott pedig keress rá a revolverekre a többit a fantáziádra bízom.

 177. Attila szerint:

  176. Gazdaságos alapszett 3 tipusból áll:
  – svájci bicska faragcsálni
  – 10-15 cm közötti hosszúságú, 3-6 mm vastagságú, konvex élezésű pengével “túlélő” kés általános használatra, ebből magyar készítők falbontóit szeretem (sznobfaktor) forrás kesportal.hu. Alternatívaként puukko forma, bár a skandináv él sérülékenyebb.
  – machete/kukri bozótozásra és önvédelemre, kevésbé finnyásoknak bármire, a Tramontina/Cold Steel olcsó és hatékony.

  Fegyvertartás: akinek van szlovák vagy osztrák lakcíme, az ottani törvények szerint vásárolhat és tarthat lőfegyvert az országhatárokon belül. Nem keveset, nem kevés lőszerrel és közel van. Ha kitör a geddon előtte van még idő belátás szerint cselekedni…

  Gázpisztoly és egyéb bóvliknál még egy íj is jobb, ha geddon van, de a gyakorlást időben kell kezdeni.

 178. Attila szerint:

  171. Igen van, működik. 30 éve műanyag festékesedényben elrakott búza került elő most egy nagyitól, tökéletes kenyeret lehetett belőle sütni. Ez abszorber nélkül, de szárazjéggel volt elrakva, az akkori technikai szinten kísérletezve az oxigénmentes csomagolással. 10+ éve abszorberrel eltett búza tökéletesen csírázott is egy másik tesztben.
  O2 abszorber a tárolás csúcsa, megfelelő gáztömör tárolóban, száraz pincében biztos lehetsz az évtizedekig tartó minőségben.

 179. Attila szerint:

  143. Túlélésre azzal készülj, amit a hétköznapokban is használsz, eszel, iszol és amivel dolgozol.
  Ha akkor kezdesz tapasztalatokat szerezni, mikor jön a gyász, már késő.
  Sokan emlegetik a bogarakat és gilisztákat, de senkit nem láttam élőben, aki a csútányból sütött vasárnapi ebédet gilisztaturmixszal öblítené le.
  Ennyit is ér az elméleti lehetőség.

 180. Gorgon szerint:

  180.-hoz.

  Szép leírás, magam sem tudtam volna pontosabbat adni.

  Én még annyit tennék hozzá, hogy farigcsáláshoz a svájci helyett én inkább Mora kést használok. Ide ajánlani tudom még a Spyderco vagy a CRKT késeket. Alacsony ár, tűrhető minőség.

  Általános túlélőkés nálam jelenleg még mindig egy Fallkniven S1. Hozzáteszem ezt nem nyúzom nagyon, mert azért elég sokat adtam érte azért, hogy seperc alatt tönkretegyem, tehát kímélem. Az S1 mellett én egy Virginia taktikai tőrt nyúzok, azt viszont mocskos módon. Tudom ajánlani még a Gerber késeket, illetve a Ka-Bar pengéit.

  A kukrik közül a Ka-Bar-nak nagyon korrekt pengéi is vannak.

  Amit még Attila hozzászólásához hozzátennék.
  Kés (jól mondta) 3 féle legyen.
  – Egy mindenes, amit könnyen elérhető helyen hordasz. Ez lehet egy svájci bicsak is, de akár egy multitool is, mondjuk egy Gerber gyártmány. Nekem egy Gerber mindenesem van, az mindig a nadrágzsebemben lapul.
  – a “túlélőkés” mindenképpen fix pengés legyen. a 10-15 centis pengehossz elég, a kés kiválasztásánál viszont nem elég az árat nézni, hogy minél drágább legyen. Inkább azt nézd meg, hogy hogyan fekszik fel a kezedben, milyen könnyen tudod kezelni, illetve mennyit bír a kés. Lehet neked Hanzo késed is, esetleg egy Odin-od, ha nem tudod kezelni, nem esik a kezedre, nem illetek össze. Sok kést fogtam a kezembe, mire kiválasztottam az S1-t. A késboltos már agybajt kapott tőlem, mert bejártam hozzá és összevissza fogdostam a bicsakokat, csak hogy érezzem, hogy milyen a fogása. Ezt a kést célszerű (majd, esetleg túrázás alkalmával ki lehet tapasztalni) derékon, combon, vagy mellkason viselve hordani. Nálam a colmbtokos és a mellkasos megoldás jött be. Ha terepen vagyok, túrázok, akkor mellkason van a penge egy hevederre felrögzítve. ha csak teszünk veszünk, akkor combtokban hordom, pl. mikor itthon bográcsozunk. A késekhez lehet kapni különféle élezőket, fenőket, amiket célszerű a késsel együtt megvenni és megtanulni a megfelelő élezést, fenést. Ha nem jól élezel, akkor seperc alatt gallyra lehet vágni a drága bicsakot. Lehet már kapni olyan késtartókat, amelyek önélezősek, ha nem akar az ember bíbelődni a “smirglizéssel”.
  – A 3. kés, vagy inkább vágóeszköz pedig tényleg egy jó machete, vagy kukri. Ezek igénytelen pengék, nem drága acélból készülnek, én például nemsokára készítek majd magamnak egyet fémtelepen talált hulladékból.

  Lehetne még írni sokmindent a jó kések ismérveiről, pl. milyen formájú, milyen anyagú markolata legyen, markolatgomb legyen e vagy sem, keresztvas legyen e vagy sem és a többi.
  De ezekkel majd elég a késboltban szembesülni, a jó boltos segíteni fog kiválasztani a neked valót.

  Helga, amennyiben ténylegesen is komolyan gondolod a késes védelem dolgot, érdemes elgondolkodni a dobókésekben, illetve a magad megnyugtatására esetleg a nyakkések között is körülnézhetsz. én most egy ilyen beszerzésén töröm a fejem.

  Számszeríjat, íjat érdemes beszerezni, még most elég tűrhető az ra és bizony, gyakorolni, gyakorolni. Ha nem lesz mester, meg bolt a környéken, akkor neked kell majd elkészíteni a vesszőt a hegyet, idegelned, ésatöbbi. Íjjal nem elég a felsőszéleközepe, meg kell tanulni lőni vele.
  Ha van komolyabb barkácskészségű ismerősöd, akkor egy régi kiszuperált légpuskából, meg némi hulladékvasból simán össze lehet rántani egy komoly ütőerővel bíró számszeríjat. ez is pénzbe fog kerülni, de nem kell többszázezer forintot ráköltened és bizony masszívabb némely mai gyártmánynál.

  Ha lőfegyverben is gondolkodsz, akkor érdemes majd a félautomaták terén szétnézned. Ezzel kaszálhatsz és pontozhatsz is szükség esetén. Én személy szerint a gépkarabélyt favorizálnám, ha lenne rá lehetőség, de nincs. Egy AK-val már olyan nyugodtan aludnék, mint egy csecsemő.

  És egy gondolat még ide a végére:
  Ha védelemről van szó, szinte minden körülötted lévő tárgy alkalmas védelemre. Nézz szét otthon, és mérd fel, hogy az adott dolgokkal milyen sérüléseket tudnál okozni egy esetleges támadás esetén. Én pl. egy befőttesüvegnyi régi pénzt reszeltem be élesre, lett egy halom mini surikenem. a régi rossz biciklikerék küllőiből dobótüskék. A lecserélt evőkések (menzás kések, ha így jobban érthető) némi alakítás után remekül dobható pengékké váltak. De akár a konzervesdobozokból is irgalmatlanul vágó dolgokat lehet készíteni kevés ráfordítással. Szóval csak kreatívan az önvédelem terén. :-)

 181. Tiborba szerint:

  182:
  Szép összefoglaló, de Gorgon, ilyet már írtál vércsatornával meg hasonlók. :-(

 182. Attila szerint:

  182. Jól kiegészítetted az én gazdaságos javaslatom.
  Ha már szakbarbárkodunk: valahogy minden kis eszköznek megvan a maga haszna. A svájci bicska olcsó és univerzális. Viszont a Leatherman Charge Ti még univerzálisabb, leszámítva a súlyt és árat.
  Csak bicskának viszont Zsolt Fekete Erője az etalon nekem, falbontó bicska, masszív lockkal, nagy markolattal és optimális munkapenge formával, bicskák Bentleyje.
  rebelpix.eu/?p=557&g=312
  Van még 2o éves Spyderco Endurám, aminek soha nem szerettem a pengeformáját, de mégis minden nap velem van, tenger alatt, hegyekben, városban, valahogy hozzám nőtt. Van egy Birdym is, de arról tényleg jobb nem beszélni, a pengéje még elmegy, de az egész esik szét, de gyorsan kellett egy olcsó bicska, mikor megvettem.
  Aztán van néhány Swiss Tech kütyüm a kulcstartón, a 19 funkciós Micro Max multitool meg a kis Utily Key, azt már az asszony is dícsérte, mikor megszervizelte vele a gyerek háromkerekűjét és ez az egyetlen általam ismert vágóeszköz, ami eddig mindig átment a reptéri szkenneren. Ezek a kis kütyük meglepően hasznosak, mert mindig nálad lehetnek.
  A Fallkniven S1 nagyon jó darab, nem kell félned használni, túl fog élni, igazi etalon az is.
  Amit a markolatról írsz, az nagyon fontos. A legjobb penge sem ér semmit, ha nem illik a kézbe, ezért vásárlok én magyar mestertől, aki olyan markolattal gyártja le a kést amit kérek. Pengében pedig a Boehler N678 anyag nagyon jól vizsgázik, rozsdamentes, éltartó, jól élezhető, ezt használom legszívesebben.
  Persze a konyhában van egy csomó másfajta gyártmány is, de az más világ.

  Késboltba inkább csak nézelődni jártam, már egyszerűbb bemenni a mesterhez és megrendelni a kést, ami pont olyan lesz, amit szeretnék. Sőt kezdő mester még elég jó árat is kalkulál :-)

  Késes önvédelemben nem hiszek, támadásra kiváló, egy átlagos ember is cafatba vagdal és szúrkál egy brúszlit erős indulat esetén, de védekezni? Csak végveszélyben és csupasz kezes ellenfél ellen, mert késesnél a helyzeti hátrány miatt nekem már lőttek és mindkét félben komoly sérülések várhatók. Vagy nőként nem virítani a pengét, ártatlan áldozatot tettetve és a meglepetést kihasználva kontaktból szúrni, de ehhez kötélidegek és gyakorlat kell.

  Ha pedig szorul a hurok, akkor valóban minden fegyver.

  Nemrég fedeztem fel egyébként fel újra a csúzlit, ami hihetetlenül hatékony, 1o-es csapágygolyóval, zöld Theratube gumival a combcsontot is eltöri 1o méteren belül. Csendes, igazi gyilkos eszköz, energiája lövésztől függően sokszorosa a legális gumis pukkancsoknak is és ez nem gumigolyót lő. Inkább ezt tartanék otthon gázpisztoly helyett, ha nem volna más lehetőségem.
  Nézzetek Jörg Sprave videókat a youtubeon, érdemes, brutális.

 183. Gorgon szerint:

  183: Tibor Bá, azóta kicsit finomodtam, és sikerült elhagynom a hülyeségeket e téren. :-)

 184. Dorka szerint:

  Fegyverek fegyverek kések íjak puskák karabélyok, patakvér.. mit akarok én a negyven üveg házi paradicsomlémmel:-))) max fejbe tudom vele kólintani az idegent. tényleg venni kell libát.
  , Lenyírja a füvet, és őrzi a házat hangosan és éberebben mint egy kutya..Majd ha egyszer lesz egy kis kertesház..

 185. Dorka szerint:

  Volt már fegyver a kezemben.. nem is akármilyen. Nagyon fura érzés fogni. annyira, hogy kezet is kellett mosnom utána, többször, pusztán arra a gondolatra, hogy mire való..maradok a lekvárjaimnál inkább:-)

 186. andrely szerint:

  187.!
  El fogják venni magától az összes befőttjét.
  És még szórakoztatnia is kell őket…-már ha megfelelőnek “tarcsák”- mielőtt végeznek magával.
  Állítólag így megy ez.

 187. Arma Gedeon szerint:

  186: vidéken nem kertesházban laktatok? Én szóltam, hogy kár ilyen világvége küszöbén kisvárosból Pestre költözni…

  Nekem az a “fura érzés”, hogy nincs itthon lőfegyverem, miközben nemsokára ki tudja kik fognak fosztogatni. Szerintem a nejem is simán kész lenne ölni önvédelemből, max. technikailag nem jönne ki jól neki.

 188. Dorka szerint:

  De, de ott nem bírtuk. Nem is mennénk vissza. Kertes házba még is csak akkor mennék ha már nyugdíjas leszek, ha leszek. Addig nem kell.Ha minden omlik összefele, akkor ott a ház sauh- ben, föld is szőlő is, minden, (anyósék) de most még nem. Itt jó.Nem szeretem a kisvárost.Világvége ide vagy oda. Majd odamegyünk ha muszáj.

 189. Arma Gedeon szerint:

  190: a szükség nagy úr… bár sauh sokkal cigányosabb, mint amit oda tetszettetek hagyni…
  Ha oda kell majd menni, addigra lőgyakorlatokat venni tanácsos!

 190. Dorka szerint:

  Vagy el a fenébe.. amúgy a gyerekeket ha védeni kellene, persze hogy használnám, minden további nélkül. Még azt a defender izét is, sőt tudom is hogy hogy kell, bár itthon nincs olyan.. /vagy törött üveget, vagy a rozsdás bökőt, de így békében fura fogdosni:)) Én nemvagyok olyan fegyvermániás hogy élvezettel tudjak így róla írkálni, mint a Gorgon:)

 191. Dorka szerint:

  Kiráz a hideg az odameneteltől.Ésa nem a cigók miatt.
  Inkább Karmiel. Bár ha omlás, ott is omlás.

 192. Arma Gedeon szerint:

  Karmiel a Szentföldön van? Na, akkor inkább ujhiel…

 193. andrely szerint:

  Dorkék hoznak narancs-befőttet Újlipóciába hamarosan…
  Hurrá…

 194. andrely szerint:

  192.!
  “…Vagy el a fenébe..”
  Hova, kedves Dorka?
  Maga, mint tapasztalt kezdeti-armageddonista, igazán szolgálhatna hasznos tanácsokkal.
  Persze csak a repjegy megvásárlására futja a nagy honleányi lendület…

 195. Dorka szerint:

  Ah..
  Magázás+ ‘honleányi lendület’
  red code: PÁTOSZRIADÓ!!!

  Hogy szolgálhatnék Önnek/Magának hasznos tanácsokkal, hogy hova menjen? Jól értem? Komolyan mondjam meg?:-D

 196. Observer szerint:

  193: A legkomplexebb közlekedési forma a repülés. Ha geddon van, a rep. járatok maradnak ki legelőször, nem lesz könnyű odajutni.

 197. Dorka szerint:

  Nem emlegettem én a repülőt… kocsi is van a világon már voltunk egyszer egy tíz éves golffal. Törökországban egy hegyen majdnem megfagytunk: vagy a lábunkra enegdtük a fűtést, (akkor befagyott az ablak, vagy az ablakra (lefagyott a lábunk), ha nem röhögtünk volna annyit, meg is haltunk volna. De ez még a nagyon fiatal kalandozós korszakból volt, az igaz. Megérte akkoriban aranyazni Szíriából.(1993) De Szíriából átmentünk IL-be, onnan vissza meg nem engedtek mert az útlevelünkbe belepecsételtek a határon, és akkoriban olyan pecséttel nem engedtek át. Körbe kellett visszajönni Egyiptomi határon keresztül, így a járulékos és a plusz benzinköltség az összes hasznot elvitte, ami a szír aranyon bejött volna:)) de akkor is nagy buli volt.Damaszkuszban el is tévedtünk, elhagytuk a golfot,mert sötétben minden utca egyformának tűnt, a feliratokat meg nem tudtuk elolvasni. Aztán egy Magyarországon tanult fogorvos Ahmed Salal /áldassék a neve/ húzott ki minket a csávából, aludhattunk is nála. Fiatalság bolondság…

 198. Arma Gedeon szerint:

  197: anti-antiszemita iróniából ötös! :-)
  De ez a célzás is unladylike…

  A célzásról jut eszembe: hol lehet kék-fehér céltáblát kapni? Jobb kezdeni a gyakorlást… :-)

 199. P.Z. szerint:

  201: Mondjuk az esetleges algásodás miatt lehet, hogy kissé bezöldülhet.
  Bár ha teletöltik vízzel a PET palackot, nem sok O2 és C02 maradhat oldva a vízben.

 200. Tibor bá' szerint:

  199:
  Törökország off. Napokon belül ott zsidókból fogják csinálni a kebabot. :)
  Egyiptom off, Damaszkuszban lőnek, a palesztínok államot alapítanak. Dávid csillaga erősen kezd veszíteni a fényéből. Okosabb, ha magyar maradsz. Ha 2014-ben a Jobbik győz, nálam a pincében van egy szabad ágy. 😉

 201. Dorka szerint:

  Tibor bá’ volt már ettől rosszabb is. Törökökkel Egyiptommal ez az állat Netanjahu torpedózta meg most az amúgy már majdnem kész megegyezést. Ugyanúgy futja az ámokot mint Viktor kollégája, csak ott a diplomáciai pökhendiség élesebben következményekkel jár.ha Cipi Livni lenne kormányon, kissé nyugodtabb lennék..Rá is megyek skipe-on Magiékra hogy milyen a hangulat odaát.Összezárt e a társadalom megint, és melléállt Bibinek, vagy folynak tovább a leváltására irányuló követelések. Volt már hogy nálunk laktak részben mikor az öbölháború alatt rakétázták őket, és meg kellett tanulni légmentesen lezárni a lakást, leragasztani az ablakokat,vizes rörölközőket tenni az ajtók alá, és rábeszélni egy háromévest hogy vegye fel a gázálarcot.. ha itt lesz baj én megyek, ha ott lesz ők jöhetnek hozzám, ha mindenütt baj lesz, meghalunk. De nem fogjuk könnyen adni a bőrünket:) (pincéd off)

 202. Dorka szerint:

  nem jött be a skype, késő van.. az üzenőfalon ez áll:
  “Van egy ember. Mindene megvan, de közben lemegy mínuszba, mert többet költ mint amit keres, és bár nem vesz semmi luxust, csak a betevő falat viszi a pénzt, meg a kocsi, benzin, jelzálogkölcsön, telefon, áram, ésatöbbi, a felesége is dolgozik, együtt átlag feletti a fizetésük, nem csaponganak ki, nem repkednek folyton külföldre, nem éttermeznek meg kávéházaznak minden pénteken, mostanában még bort sem vesznek, csak ha nagy rá az igény, és mégsem tudják befejezni a hónapot.

  Egyik reggel megelégelt hangulatban kelt ki az ágyból, szólt a feleségének és a gyerekeknek, hogy megyünk tüntetni, nincs mit tenni, a középosztályhoz tartozunk, aki nem jön, az szégyellje magát, hogy lehet ilyen passzívnak lenni. Estefelé, mikor a nap már lebukóban volt, csatlakoztak az utcán gyülekezőkhöz, csörömpöltek, fütyültek, jobb jövőért kiabáltak. Akkora volt a tömeg, hogy sokszor nem volt merre előzni.

  Lelke mélyén remélte, hogy akkor most minden jóra fog fordulni. Már negyven éve reméli.”

 203. Tibor bá' szerint:

  205:
  Negyven év? Annyi ráment a pusztára is.

 204. Dorka szerint:

  Azért tök megható.. face b-n rengeteg arab /palesztin egyiptomi+ török hozzászólás érkezik az izraeli tüntetők oldalára. Veletek vagyunk, kitartás , nem hisszük el haogy ellenségek vagyunk stb.. A tüntetéses pl karmieli fotókon palesztin és izraeeli zászós fiatalok együtt, még a transzparensek is kétnyelvűek.. kár hogy privát fotók, és nem tudom hogy hogy kell kivenni valaki privát szájtjáról és semleges közegre feltölteni.. amúgy megosztanám, mert tök megható.. a videók is.. szept 4.én készültek.. de mindegy úgysem ide tartozik. Mindenesetre nem teljesen az a kép amit a kurucinfón lehetolvasni:))

 205. Arma Gedeon szerint:

  203: ha a Jobbik győz, Dorka államtitkár lesz! 😀
  (Morvai K. gyökereiből kiindulva, vagy Szegedi Csanádéból, Vonát nem tudom még)

 206. pepperjohny szerint:

  203-204.
  Akkor itt Magyarországon, az Izraeliek által felvásárolgatott házak alá is csinálnak bunkert? Abban nagy szakértők! Mert akkor majd egy olyan házat én jól elfoglalok. :)
  Ja.. Az ingatlanos ügyvéd cimborámnál most Szaudi meg Dubai-i vásárlók verik az ajtót. Nem vicc! Hoppá, hoppá…..!

 207. LG szerint:

  202: Azért teszi bele a kevés hipót, hogy ne algásodjon. Inkább a hőtágulás meg a fagyveszély lehet érdekes, de szerintem az is megoldható.

 208. ZEA szerint:

  Készüljön fel!!

  Fenntartható élet, eszközök,megoldások..? !

  Mi az, ami megtörténhet? Tornádó? Aszály? Árvíz? Terrorista támadás?

  Nem oly elvetélt gondolat, mint pár éve hitte, ugye? Benzinhiány? Gáz? Áram? Miért?

  És analizálja mi lesz annak a következménye? Ha elmegy az áram mit csinál a hússal a mélyhűtőben?

  Ki tudja-e szárítani? Füstölni? Konzerválni? Ahhoz miféle felszerelés kéne?

  Most…hogy még nincs rájuk szüksége…Persze, mindezt már rég letöltötte a netről a számítógépére, ott gugol a winchesterében, igaz? Csak most, hogy nincs áram, nem tudja azt bekapcsolni…

  vajh mért nem nyomtatta mindezt ki, mikor még megtehette?

  Mi fog velünk történni a közeljövőben ? Azt a JóIsten tudja .

  De érzékelve a gazdasági-politikai-pénzügyi helyzetet bármi .

  JAVASLAT

  Tudom, tudjuk, hogy lassan már semmire sincs pénzünk, de az éhség és a szükség nagy úr…

  Most ha nehezen is, de van még lehetőség ezt valahogy kipréselni a hétköznapjainkból.

  A félretett vagy a bankokban lévő pénzünket megenni nem tudjuk, különben is,

  ha beáll a rendkívüli állapot, elsőként ezt azonnal zárolni fogják, mint a sajátjukat .

  Váltsuk át élelmiszerre, gyógyszerre és felszerelésre!

  Feltétlenül tegyünk félre vizet vastagfalú műanyag kannában…A víz előbbre való a fegyvernél,

  a gyógyszernél, de még az ételnél is. Hordjon össze egy kis víztartalékot. Sokat…

  Élelmiszert, krumplit, kétszersültet, szalonnát – nagy az energiatartaléka(!) – sót, cukrot, lisztet, kávét (éjszakai őrség…), fűszereket és mindenféle konzervet (lekvárt!) és szárított, tartósított porokat,

  ezt a háziasszonyok tudásával egyetemben! konzerv(húsok, halak, zöldségek, sűrített tej),

  Szárított tésztafélék, csokoládé, tejpor, lekvár, levesek, rizs, liszt, cukor, szárított bab.

  A konzervek nagyszerűen elállnak. Többnyire víz sem kell elkészítésükhöz,

  A savanyúság,befőtt alapvető vitaminpótló, a hosszú sötét hónapok alatt…

  A pálinka és az alkohol nagyon fontos, jó a nehéz helyzetekre, sebtisztításra, tűzgyújtásra stb.

  Egészségügy: Menjen, és tettese magát rendbe. Látogassa meg a fogászt, és javíttassa ki minden fogát.

  Be kell szerezni többfajta antibiotikumot, mivel ha az ember csak egyfélét szed, az gyorsan hatását veszti.

  Ez különösen a gyerekek számára fontos, úgyhogy két különböző fajtát tartson belőlük.

  Kötszereket, fájdalomcsillapítókat, a gyógyszereseknek tartalék gyógyszereket,

  orvosi eszközöket, ércsipeszt, szikét, ragtapaszt, bármit, ami csak van.

  Szakkönyveket, könyveket : GYógy-fűszer növényhatározó könyvet vásároljon ,

  amiben színes-jól beazonosítható növényről vannak képek .

  Gombahatározó könyv !Elsősegélyről szóló könyv …..

  Térképeket – Ország amiben él ,Európáról,Föld országairól, domborzati-útvonal térképek.

  Pokrócokat és meleg ruházatot (sapka, kesztyű, sál) lehetőleg sötét színben (a feltűnő ruházat halál…).

  Áram: pár órai tartalék üzemanyag generátoraik számára. A kis LED-es fejlámpák nélkülözhetetlenek .

  Arany!!!túl lehet adni rajtuk valós, piaci árakon Minden helyzetben.

  Gyertyát és olajat, vagy petróleumot, tüzelő és fűtőanyagot, általában mindenféle szerszámot és deszkát, vaslemezeket, amivel erődíthetünk, reteszelhetünk…gyufa,tűzkő…

  Mosószer.Szappanfőzés technikája.

  Vetőmagvak, szaporításra alkalmas növényrészek.

  Kés, balta, lapát és feszítővas mindig legyen kéznél, jól jöhet a törmelék ellapátolására,

  menedék építésére stb.

  diesel motor előnyben,4X4terpjáró, vidéken ,ha lehetőség van ló.

  Bűnözés és a létbizonytalanság……..Kérdés:„Az otthont-megszállók milyen taktikával

  közelítik meg a házakat falun illetve városban?

  Igen. Szükséged van fegyverre, gázpisztolyra, bors-spray-re, machete-re, fejszére, egy deszkára,

  melyből kiáll egy rozsdás szög: egyszóval akármiféle fegyverre, amit csak szerezni tudsz.

  Ami számítani fog, az a rátermettség, a szakmai tudás, az erőnk és a minimális eszközeink, ugyanis a mi fő támaszunk nekünk embereknek a morál és a hit, az alkotó, teremtő, problémamegoldó képesség.

  M Nagy Ervin nyomán

  Hogyan is óvhatja meg a családját ?

  1. Semmiféle értékes holmiját ne említsen senkinek.

  2. Éljen visszafogottan, szerényen.

  3. Soha ne hagyja, hogy elvágják az egérútjait .

  Kérem olvassák el a részletesebb tudásért a felkészülésük érdekében ezt az oldalt .

  ime:

  http://jobbik.net/index.php?q=node/6242

  Egy túlélő “vallomása” az Argentin gazdasági válságról 2001

 209. Tibor bá' szerint:

  211:
  Köszi ZEA!
  Kinek írtad? Mert ezeket már felsoroltuk.

 210. ZEA szerint:

  Üdvözlöm!
  Mindenkihez, és annak aki először jár itt ,összefoglalóan.
  Tibor bá’ , remek a lapja ,véletlenül találtam rá,sok ismerősömnek elküldtem.
  Erőt ,egészséget kívánok az igazság leírásához. ZEA

 211. Arwind szerint:

  jó ez a túlélő vallomása!
  még csak beleolvasgattam, de egy csomó dolog előkerült ami eszembe sem jutott volna!
  Ráadásul igencsak mellbevágó az összkép, pedig ott még csak egy nagyobbacska válság volt, nem a világvége!

 212. Tibor bá' szerint:

  213:
  Köszönöm. Iparkodom. 😀

 213. Dorka szerint:

  NNa. Mivel ez a blog és a konzerválós túlélős bejegyzések viszonylag komoly lendületet és motivációt adtak életem első komoly befőzési akciójához, jelentem. Ma hajnali egyre 17 üveg narancs/citrom/ és narancscitrom vegyes,21 db.7 dl-s üveg lecsóval bővült a készlet. A paradicsomlék és a szilvalekvárok, örömmel várják a birsalma és csipkebogyó készletek feltöltését is. csak elfogyta az üvegek, az a baj.. Ikea csatosüveg akció,a héten..

 214. Tibor bá' szerint:

  216:
  Dorka! A bírsalma baszott drága. Ha van kedved nálam szüretelhetsz vagy 10 kilót.

 215. ZZ_technomuzsik szerint:

  211.

  Köszönöm !

  Haladok vele, és bevallom az egészből levonható összkép jobb mint amire számoltam. Egy kis szakaszt kiemelnék, mert azt gondolom, ezt sokaknak kellene elolvasni, átgondolni.

  “Azután lapoztunk egyet és jött az a rohadt ötödik piramis. Ennél a középső szeletből a nyilak az alsó szintbe irányultak.

  -Ez mi? – kérdezte valamelyikőnk

  A tanár ránk nézett: – „Nos, ez itt mi vagyunk.” – mondotta.

  „Ez egy összeomlófélben lévő társadalom, egy, amelyikből hamarosan harmadik világ-béli lesz, ahol a középosztály említésre sem méltó, amelyet hatalmas szegénység és egy parányi, de mesésen gazdag elit jellemez”

  „Mik azok a nyilak, melyek középről tartanak lefelé” – kérdezte valaki.

  „Az ott az eltűnő-félben lévő középosztály” – mondta a tanár.

  Halálos csend támadt, ha valaki leejtett volna egy tűt, meghallottuk volna. Nem hazudok, senki nem sírt, de sokan dörzsölték a szemeiket, feledtek el levegőt venni… mindnyájan tudtuk, hogy valami megváltozott körülöttünk…

 216. nobody szerint:

  Tartósításhoz egyik legjobb (és igen finom) módszer a füstölés, az itt látható videón néhány egyszerű füstölőt mutatok be, mellettük a hozzájuk építhető füstgenerátort is:

  http://www.youtube.com/watch?v=nH4mddWa9CI&feature=feedu

  A füstölésről érdemes lenne egy külön topicot nyitni, mert elég sok módszere van.

 217. elfmage szerint:

  Volt spektrumon egy film aminek az volt a címe hogy: Az armageddon után.

  A story mellékes (járványban elpusztul a társadalom nagyobbik fele, a maradék meg az összeomló társadalom romjain próbál életben maradni).

  Sok minden elhangzott amit tudhatunk már innen, de volt pár érdekes dolog.

  1., Az afrikai gyerekkatonákhoz hasonlóan nagyon veszélyesek lehetnek a túlélő de egyedül (bandában) maradt gyerekek. Minden morális háttér nélkül bármilyen kegyetlenségre képesek lesznek és gondolkodás nélkül teszik ami a legracionálisabbnak tűnik a számukra. Nem lesznek lebénítva a szociális gátlások által.
  2., Az egymáson való segítés vágya is eltörhet, ami egyrészt sok embernek lesz a veszte, de mégis létrehozhat olyan csoportosulásokat amik életképesek maradhatnak. Valahogy marad majd lehetőség a kommunikációra, kereskedésre is akár. Nyilván vad viszonyok között sok áldozattal, de van esély rá.
  3., A legnagyobb veszély mindenkiben belül lesz, saját magától képes az ember összeomlani a legkönnyebben, ha valakinek van tartása akkor van esélye. Aki felőrli magát belül, annak nem lesz.

 218. Tibor bá' szerint:

  219:
  A fűstölt ételek rákkeltők. Tehát módjával és sose feleslegesen (pl. fűstölt sajt – tökk felesleges)

  220/1:
  Érdemes elolvasni a “Legyek Úrát” (Lord of the flyes) by William Golding.
  Internetről letölthető.

 219. Suhi szerint:

  221:”A fustolt etelek rakkeltok”.Uram bocsa!Tibor ba,akkor miert dicsekedtel nemregen,hogy isten tudja hany tabla fustolt szalonna van a padlasodon vesztartalekkent? 😀

 220. nobody szerint:

  “A fűstölt ételek rákkeltők. Tehát módjával és sose feleslegesen (pl. fűstölt sajt – tökk felesleges)”

  Inkább a füstölt kolbásztól kapjak rákot, mint a kipufogó füsttől….. :-)

  Régebben a parasztok mindent füstöltek, pld a bajorok még fenyővel is a híres “feketeerdei sonkát”, de mégsem dúlt a rák közöttük.

 221. Dorka szerint:

  217: Köszönöm, de épp tegnap jöttünk visza Sátoraljaújhelyből vagy 20 kilóval. Birsalmasajt lesz belőle,csak olyan kemény, hogy már hólyagos a kezem a feldarabolásától. Ha megmutatja a gyerek hogy kell arra a fotómegosztós oldalra feltölteni képet, jól megmutatom a tartósított készleteimet. Büszkébb vagyok rá, mint amikor leállamvizsgáztam:)))

  A legyek ura alap..És sok benne az igazság, ha nyomasztó is. Felválta olvastam anno Makarenkó nevelős-könyveivel, (azokat is ajánlatos olvasni)

 222. Gloucester szerint:

  225. spiler: ez annyira nem ajánlott. Túl egyszerű megoldás:
  http://t7.hu/piz-greenr
  “A növények még ha nagyra, tetszetősre nőnek is, hiányosak lesznek, lehetnek olyan létfontosságú (esszenciális) elemekben, amelyek szükségesek lennének az ellenállósághoz a nem mesterkélt, természetes körülmények közé”… minőségi éhezés alakulhat ki.

 223. Unicornis szerint:

  Találtam egy jó mobil víztisztítót!
  Lehet hogy már ismertétek, de azét leírom.
  Ez a “Katadyn combi” víztisztító. Akár egy pocsolyából is iható vizet lehet csinálni vele vegyi anyag és áram nélkül!
  A Német és a Svájci hadseregnél is rendszeresített.
  Kiszűri a baktériumokat, véglényeket, vegyi anyagokat, és radioaktív részecskék egy részét is! Csak a vírusokat nem.
  Én már meg is vettem magamnak. :-)
  Bár nem olcsó, de nagyon tartós Svájci cucc!
  Igazi túlélő holmi.
  http://www.youtube.com/watch?v=qVQ2R3K1VsU&feature=related

 224. Unicornis szerint:

  Sziasztok!
  20.-ától lesz újra akcióban az Aldiban Cree ledes zseblámpa.
  Én már vettem tavaly belőle a családnak 3db ot.
  Nagyon jó, masszív, por, csepp és ütésálló lámpa. Teljesen eloxált, alumínium házas. Nálam már bizonyított. Kapta a “kiképzést” tőlem rendesen. :-)
  Kb. 80-100 méterre világít el, és 3 ezerért adják. A hasonló minőségű, de a túra boltokban vásárolt lámpa 10ezernél is drágább.
  Nem akarok kéretlen reklámot csinálni a cégnek, csak jelzem, hogy jó vétel és igazi “túlélős” a cucc. A “geddon” felszerelésbe is jól jöhet. Remélem Tibor bá’ nem orról meg érte, hogy beírtam ezt. :-)

 225. János szerint:

  228, Unicornis:
  A városi piacokon a ferdeszeműektől, ugyanolyan jó lámpákat lehet venni pár száz forintért. Nekem is olyanok vannak – immár 2006. óta.

 226. Unicornis szerint:

  János:
  Nekem is van olyanból néhány. Azok is működnek, de ebben ANYAG van! És nem spórolták ki a tömítőgyűrűket belőle.

 227. Technomuzsik szerint:

  227 Unikornis
  Nem tudom ez mennyibe kerül. Én a következőt építettem ilyen célra. Lehet kapni akváriumokhoz komplett háromszűrős RO szűrős víztisztítót 15-20eFt körül ami az RO szűrő kategóriában olcsónak mondható. Ezt rákötöttem egy 3-4Eft körül kapható 5 literes kézi permetezőre. Ez tudja azt a 4-5 bar nyomást ahol ez a szűrőfajta jól működik. 5 liter bizonytalan minőségű vízből így 2-3 liter jó minőségű ivóvizet tudok termelni. A szűrőrendszer három részes, kerámia előszűrő, aktívszenes szűrő, és RO membrános szűrő. Ezt már elégnek gondolom akármilyen víz ihatóvá tételéhez.Persze, ha az alapanyag nagyon “trutyi” akkor egy forralás nem árt felhasználás előtt.

 228. Technomuzsik szerint:

  Ha már szóba hoztam a víztisztítást, továbbléptem a neten egy tisztító tesztre. Dobtam rendesen egy hátast ! Ha ez igaz akkor, a forralás kötelező, a víztisztítás, meg geddon előtt értelmetlen.

  http://viztisztitos.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1145536
  A baktérium sort nézzétek !
  Vélemény valakitől, aki otthon van a témában ?

 229. János szerint:

  232. Technomuzsik:
  A víztisztítók létjogosultsága csak az űrállomásokon érthető…

  A magyarországi városi vizek ihatók, a vízminőségre napi szinten ügyelnek. A víztisztítók divatba hozása természetesen ugyanolyan iparág mint pl. a wellness.
  De a fogyasztók valami különös ok folytán jobban hisznek a forgalmazóknak, mint a helyi vízműnek. Végül is egy vízműben, nincs RO szűrő meg minden kutyafasza, csak kavics-és homokszűrő medencék, vastalanító-gáztalanító tornyok, aktívszén-medencék, klóradagolás, laboratórium. Gépészet, automatika, 24 órás felügyelet…

 230. makula szerint:

  233:

  Nana, klóros vízzel azért nem kéne annyira jó minőségről beszélni.

  Egy jó víztisztító jóval jobb vizet csinál a csapvízből, eleve jobb lesz mint a kapható legtöbb ásványvíz (ami csak vesehomokot gyárt a legtöbb embernél, mivel a vízben oldott szervetlen kötésű ásványi anyagok nem szívódnak fel de lerakódnak).

  Konkrétan vízhajtó, méregtelenítő hatása van egy jól tisztított víznek. Veseköves ismerős féléve issza és nincs veseköve pedig előtte évente-félévente volt neki.
  Én konkrétan érzem az ízén a különbséget (igaz anno a Coca Cola vs Pepsi különbséget se sokan hitték el nekem, de szerencsére kb 3-4 éve egyiket sem fogyasztom), már az ásványvizeket sem szívesen iszom csak ha nincs más.

  Az ro szűrő kb mindent kiszed, nincs se antibiotikum maradvány, se fogamzásgátló, se klór, se baktérium, se vírus, stb.
  Konkrétan egy fúrt kút vizét is simán tisztítja, végülis tökmindegy hogy mi megy be mert mindent leszed.

 231. Gloucester szerint:

  234. makula: azt állítod, hogy biológiai szűrést képes végezni ez a ro szűrő?

 232. makula szerint:

  Képesnek képes rá. “Az ozmózis membrán, amely a készülék lelke. 0.0001 mikron nagyságú pórusain gyakorlatilag csak avízmolekulák jutnak át, így minden szennyeződést 90-99%os biztonsággal távolít el.”

  Van egy ásványi anyag visszapótlás ami kvázi csapvíz hozzákeverést jelent a tisztított vízhez (hogy ne kvázi desztillált víz legyen).
  Hogy hol lehet a konstrukciókban a hiba baktérium fronton azt nem tudom, sok helyen lehet pangó víz ami áll amíg nem használod és abban el tudnak szaporodni a bacik.

  Önmagával a baktériumokkal van szerintem a legkevesebb gond, mert elő és utó szűrőkkel jól kezelhetőek. Legalábbis nem tapasztaltam még semmi fertőzést ami innen jött volna.

  Bacik osztódása meg kissé gyors, mert az hogy 1 baciból lesz 500 vagy 10 baciból az kb 4-10 sec különbséget jelent a mérés időpontjában.

  Ha valaki érzékeny rá akkor uv lámpázzon, illetve az első x liter vizet forralja fel amit kiszed a gépből.

 233. Unicornis szerint:

  Találtam egy hasznos dokumentumot:
  http://www.gyogyszer.hu/admin/upload/hasznos/hazipatika.pdf
  Ez a “házipatika” nálam: (túlélő patika) :-) összeállításában nyújt segítséget.

 234. PZuj szerint:

  Egy kis elmélet a témában, Hetesi Zsolt ide is ír:

  http://ffek.hu/blog/hetesi_zsolt/tuleles_szellemi_korrol
  Benne a facebookos link

  Nem kell rettegni a facebooktól, nem kell regisztrálni, ha az ember csak olvasni akar.

 235. PZuj szerint:

  Itt innen egy link, youtube video magyar felirattal, jó összefoglaló a témából, kissé Chris Martenson-ra hajaz.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=VOMWzjrRiBg

 236. Atomegér szerint:

  Vizet lehet desztillálással is ihatóvá tenni, sivatagi népek tengerközelben próbálkoztak is vele, vagy napos időben a pára lecsapatásával(megvan a módja, gödör, pohár, átlátszó fólia meg 8 nagy és egy kis kő kell hozzá). A gond a desztillált vízzel az ásványi anyagok hiánya ami tartós vagy nagymértékű fogyasztás esetén vagy kiszáradva ezt fogyasztva a vízmérgezés nevű igen érdekes állapotot eredményezi. Ez a mérgezés elég gonosz dolog, túlélő helyzetben nagyon nem jó (só/nátriumháztartás borul, idegi bajok, haluk, agykár, vesekárosodás?, kóma, halál tünetek). A kérdés az hogy házilagosan valahogy nem lehet e a desztillált vizet ha csak az van, (esővíz hasonló gondokkal küzd+tartalmazhat mérgező anyagokat lsd: savas esők) ihatóvá tenni? Vagy felütni valamivel, a másik ötlet meg a vele párhuzamosan bevitt ételben található anyagokkal. Van a másik dolog a neomagnol tabletta mint víztisztító szer ami azon kívül hogy elfogy, nem szűr ki semmit csak a bacikat öli meg, a mérgek, nehézfémek, egyéb szutymák benne marad. Viszont a youtube-on volt egy petpalack-homok-kavicsok-zsepi vízszűrő, ezt meg a tabit kombinálva kapunk e iható vizet?

 237. Chapp szerint:

  Egy kerdés erejéig visszatérnék a “gilisztaevős” részhez.
  A kerdésem az volna, hogy valóban számítana néhány (4-5) giliszta elfogyasztása?
  Annál többet szerintem úgysem tud megenni az ember, ha nincs hozzászokva. Ha meg kihánnya vagy valami bacit összeszed vele ( akár egy szájfertőzést) annak nem sok értelme van.

 238. Chapp szerint:

  Egyébként milyen innivalót lehet tárolni, mert ha jól tudom a víz nem bírja túlsokáig.
  A desztillált víz meg tud romlani?
  Azt olvastam valamelyik nap hogy egy dobozos coca-cola 20 év után is iható volt.

 239. Tibor bá' szerint:

  241/2:

  A gilisztát meg lehet főzni vagy sütni,és akkor nincs fertőzés veszély.

  Az steril ásványvíz (PET palackban) korlátlan ideig eltartható. A desztillált víz nem romlik meg, de ivásra alkalmatlan, mert kilúgozza az ember testét. A coca-cola iható, de nem egészséges. Egyfelől a koffein más felől a foszforsav miatt.

 240. draco szerint:

  Szóval…
  Ha tényleg beütne valami nagyon komoly, ami eltörli a mai társadalmi berendezkedést, akkor is nagy az esély, hogy létrejön egyfajta katonai vezetés.
  Ha ez sem, akkor is a fegyvereké lesz a döntő szó.
  Ugyanis, ha valaki éhezik, szomjazik, az élete a tét, akkor elveszi a gyengébbtől azt, amire szüksége van.
  Ma Magyarországon 3 lehetőség van lőfegyvert szerezni.
  1. Rendőrségtől kérvényezi valaki az önvédelmi lőfegyver tartását. Ezt meg kell indokolni, és 99 %-ban el is utasítják.
  2. Lövészeti sportegyesületi tagsággal. Itt hosszadalmas mire lőfegyvert vihetünk haza.
  3. Vadászati engedély megszerzésével. Ez is hosszadalmas és drága is.
  Véleményem szerint önvédelemre (élet védelmére) ma a legegyszerűbb egy számszeríj beszerzése. Kb. 40 000 Ft-ért lehet már venni viszonylag erőset.
  Én sokat túrázom, és sok mindent kipróbáltunk a barátokkal. (Vizet előállítani, tüzet gyújtani…) Ha a topic még működik, sok hasznos dolgot tudnék írni.
  Üdv!!!

 241. Tibor bá' szerint:

  244:
  Nem valószínű, hogy tudsz nekünk valami újat írni, de azért megpróbálhatod.

 242. Observer szerint:

  244: “Ma Magyarországon 3 lehetőség van lőfegyvert szerezni.”
  Neked…, meg nekem – per ma.
  Van kb. 35 ezer rendőr és 25 ezer katona /ez utóbbiak ráadásul elég komoly cuccokhoz férnek hozzá/. Kiképzést kaptak, lőgyakorlatra járnak. Ha csak egy tizedük lesz ‘rosszfiú’, már akkor is komoly esélyed lesz, hogy belefutsz valamelyikbe. Elsősorban persze rendőrbe, eleve szét vannak szórva az országban és komolyabb készletekkel /gondolom/ nem rendelkeznek, szemben a Honvédséggel. /A katonák nem hagynák el a telephelyükön az élelmiszer és egyéb készleteiket, max. amíg a családjukat is odaviszik./
  Aztán ott vannak a bűnözők illegális fegyverei, a zárolt honvédségi kézifegyver készletek /amik minden bizonnyal ‘piacra’ fognak kerülni/, a volt munkásőrség fegyverei is megvannak valahol, vadászok fegyverei, rendőröktől-katonáktól elvett fegyverek stb.
  Ha gebasz lesz, akik az első körben nem hullanak el, nagyon hamar tűzfegyverhez fognak jutni…
  Szóval a számszeríjban nagyon ne bízz… 😉 Eleve lassú, én inkább egy normál íjat használnék /ha volna értelme egyáltalán/ a nagyobb ‘lőgyorsasága’ miatt.

 243. nod szerint:

  Nimród és gumi lövedékes, szép darab 😀 a többi fantázia kérdése.Fegyver az amit annak használunk.Off

 244. Tibor bá' szerint:

  246:
  Komoly beosztású katona ismeretségét keresi nagyvonalú férfi, “kölcsönös előny” jeligére a blogfőnőknél. 😀

 245. mix szerint:

  A desztillált víz ivásra alkalmas. Sokan fogyasztják és nem lúgozódnak ki tőle.

 246. Observer szerint:

  248: “nagyvonalú férfi” Aztán mégis mit tudnál ajánlani egy gh-s tisztnek? 😉 😀

  249: A ‘desztillált víz’ manapság inkább ioncserélt víz, azzal azért nem árt vigyázni.
  A lényeg, hogy a szervezetbe megfelelő mennyiségű ásványi anyag jusson más forrásból /zöldség stb./, akkor valószínűleg nem lesz bajod a deszt.víztől.
  http://nibiru.hu/egeszseg/080807vizasvany.htm

 247. Tibor bá' szerint:

  250:
  Sorry, ez nem publikus. 😀

 248. draco szerint:

  Na szóval…

  Szerintem mindenki értette amit írni, akartam, de hát oké…
  Igen, rendőrök, katonák, mezőőrök, NAV-osok, vagyonőrök…

  Viszont kedves Observer, MINDENKINEK ez a 3 lehetőség adott, és nem csak per ma, mert nem hinném, hogy a jogi szabályozás a közel jövőben megváltozna Magyarországon. A különbség annyi, hogy a BM, vagy HM-es állománynak a rendőrség ritkán utasítja vissza az önvédelmi fegyvertartási kérelmére vonatkozó szolgálati jegyét, de az is előfordul. Amúgy a rendőrök, katonák(stb) sem vihetik haza a lőfegyvert, az a szolgálati helyükön van.
  Önvédelmi lőfegyvert pedig elenyésző százalékuk igényel.
  Még annyit szeretnék ehhez hozzá tenni, hogy véleményem szerint nem jó a lőfegyvertartásra vonatkozó hazai szabályozás túlzott szigora, ugyanis minnél kisebb számú az engedéllyel, legálisan tartott fegyverek száma, annál nagyobb számban vannak az illegálisan tartott fegyverek. Observer szavaiból is azt vettem ki, hogy ezzel egyetért. A felháborító egyébként az, hogy a hazai viszonyok mellett Ausztriában bolhapiac szintű vásárokon szabadon lehet vásárolni I. és II. világháborús, működő képes lőfegyvereket. Kifizeted és már viheted is haza.

  Én 38 éves vagyok és éppen 19 éve járok túrázni, évente több alkalommal a horvát-szlovén határ menti erdőségekbe, Balatonfelvidékre, egyéb helyekre. Nem szombat délutáni túrázó vagyok, 3-4-5 napokra szoktunk félrevonulni, de a leghoszabb időintervallum 10 nap volt. Van egy 7 fős társaság, akikkel menni szoktam. 3 srác nagyon fanatikus, ők egyben hagyományőrzők, és télen is ki szoktak menni több napra sátrazni az erdőbe. Nekem az kicsit sok lenne. Egy alkalommal mentem márciusban, és hát az sem volt gyenge.
  Szóval a tapasztalatom az, hogy talán több mint 10 év elteltével is mindig volt olyan helyzet, hogy valami hiányzott, vagy teljesen feleslegesnek bizonyult. Mára már tudom, mit érdemes magammal vinni, és mi az amit a kezdő túrázók elengedhetetlennek tartanak, pedig teljesen felesleges.

  Nem akarok megsérteni senkit, de úgy gondolom újat mindig lehet tanulni, kedves Tibor bá’ . Még egy gyerektől is.
  “Az önhittség nyomán csak balsiker terem.” (Szophoklész).

  Sosem gondolkodtam azon, amiről ez a topic szól, ide is úgy kalandoztam el, hogy éppen új felszereléseket keresgéltem, beírtam a keresőbe, hogy “túlélő kés, tereptarka, vagy rejtőzködés”, (pontosan nem emlékszem), és rátaláltam erre az oldalra. Viszont az élet úgy hozta, hogy éppen olyan dolgokat tanítok, aminek egy kis része pontosan a topic témájáról szól. Nem tudom lehet-e fényképet feltölteni, de szívesen feltenném ide az egyik tankönyv tartalomjegyzékét, amit biztosan mindenki érdekesnek találna.
  A túlélésről szól, A-tól Z-ig. Az autósüldözéstől kezdve az erdei csapdaállításon, önamputáción, vízi… városi túlésésen keresztül az önvédelmi taktikákig. Rengeteg minden van benne, ami az oldalt látogatókat érdekelné. De hát itt újat mondani nem biztos, hogy lehet…

  Amúgy szerintem elég nehéz ehhez a témához hozzászólni, mert a maga a fogalom, hogy túlélés, nagyon sokrétű. A hozzászólásokat olvasgatva lesarkítva két lehetőségről van szó. Az egyik, hogy az otthonomban maradok, de a “civilizáció” megszűnik, a másik, hogy szedem a sátorfámat és irány a “vadon”. A második lehetőség lenne az igazán veszélyes.

  Végezetül az egyik tapasztalat (többet nem merek leírni): a vadonban egy dolog amiből sosem elég: penge, penge, penge…

  Elnézést kérek, ha túl tudálékos lettem volna, vagy valakit megsértettem volna. Úgy gondolom jó ez a topic, és elnézést, ha offoltam volna.

 249. Observer szerint:

  252: draco, “hazai szabályozás túlzott szigora”
  Az relatív, hogy mi a szigorú. HA a rendőrség legalább olyan szintű közbiztonságot tudna teremteni, mint a Kádár rendszer idején volt és a bíróságok nem 2 év felfüggesztettet adnának emberölésért ‘bizonyos’ elkövetői körnek, ha a börtönöknek valódi elrettentő ereje lenne, akkor lényegében az állam megvédené a polgárait és fel sem merülne az önvédelem sürgető szükségessége. Különben szerintem Mo. még mindig egy biztonságos ország, elég ritka az olyan erőszakos cselekmény, ahol az áldozat élete valóban veszélyben van, mondjuk egy Mexikóhoz képest. Viszont ez a helyzet piszok gyorsan megváltozhat.

  “elég nehéz ehhez a témához hozzászólni”
  Hát ne ‘hozzászólj’, hanem egyeztess Tibor bá’-val, és írj egy önálló posztot – nem kell feltétlenül a túlélésre kihegyezni, lehetne egy “Hogyan túrázzunk/táborozzunk” vagy “Élet a ‘vadonban’ ” 😉 típusú összefoglaló is. Le kell ülni, meg kell írni. Még ha Tibor bá’ nem is rakná fel /de szvsz. felrakja, ha jónak ítéli/, magadnak is megéri összeszedni és papírra vetni a gondolataidat ebben a témában.

 250. Tibor bá' szerint:

  253:
  Még Arma posztját is felrakom, pedig azzal sose értek egyet. 😀

  252:
  Kedves tőled, hogy kiemeltél személy szerint engem, de okosabb lennék, ha egy kicsit konkrétabb lennél.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>