(2521) Tetoválás

Tibor bá’ vissza a múltba online

 

Az első találkozásom a tetoválással hat éves koromban történt, amikor is édesanyám egyik nagybátyja meglátogatott minket, és engem átkarolva az ölébe vett. Meglepődve láttam, hogy a bal kezének 4 úján egy-egy ormótlan kék betű látható: I-M-R-E, mert így hívták. Távozása után anyám elmondta, hogy ez csúnya dolog, okos emberek ilyet nem tesznek. Így igaz! A meglehetősen elmaradt magyar agrár-kapitalista társadalomban csak a paraszt és munkás suhancok egy része – tehát nem mind – nyúlt a tetováláshoz, méghozzá házilagos kivitelezésben, azaz varrótűvel a bőr alá szúrtak, majd rákentek egy kis tintát. A tetoválás legnagyobb hiányossága a maradandóság. Alkalmazója nem gondolhatja meg magát, a „szeretlek Bözsi” egy életen át ott virít, jó lehet, a négy gyerek anyját Marcsának hívják.  Legyen az ő gondjuk!

Tizenkét éves korom környékén a kezembe került egy Afrikáról szóló könyv, ami teli volt fotókkal. Szörnyűködve láttam, hogy a négerek össze-vissza festik magukat. Apám magyarázata szerint ezek primitív emberek, ilyen butaságot fehér ember nem tesz. Aztán jöttek az indián könyvek, amikből kiderült, hogy ők is festegetik magukat, főleg, amikor harcra készülnek. A trapperek kontra indiánok harcában természetesen az indiánok mellé álltam, de nem lehetett elfelejteni, hogy végül is én magam fehér vagyok, nem pedig rézbőrű. Nekik totemfájuk van, nekünk úr Jézus a keresztfán; ők festik magukat, mi nem. Punk-tum.

~at522Aztán teltek múltak az évek, amik alatt a tetoválás sose került elő, mint téma, mert mindenki hozta magával otthonról, hogy „na azt már nem”. Ekkor történt az, hogy a nálam egy évvel idősebb Somát behívták katonának. Soma egy túlsúlyos, zsidó úri gyerek volt, ami meglehetősen feltűnő jelenségnek számított. Abban az időben ezer fiatal közül egy volt dundi, valószínűleg anyagcsere zavar miatt, ami a honvédségnél katasztrófának számított. Soma perceken belül a század bohócává vált, mindenki őt szívatta, de istenesen ám. Ráadásul a hadnagyok, főhadnagyok szintén paraszt fiúk voltak, akiket Rákosi emelt ki a kapálásból. Szegény Soma ezeknek is csípte a szemét, pokol volt az élete, és ráadásul eltávozásra se engedték el. Soma rövid időn belül belátta, hogy ha nem csinál valamit, akkor innen nem kerül ki élve. Iparkodnia kell eggyé válni a többiek között. Néhány hónap alatt a túlsúlya eltűnt, de a származása nem. Ekkor döntött úgy, hogy betetováltatja magát. A Bugacra kihelyezett tüzérek naphosszat hevertek a lövegállásokban, és hülyéskedéssel ütötték el a napot. Ebbe belefért, hogy az egész szakasz Somát tetoválta, mindenki azt rakott rá, amit akart. Jó móka volt, sokat röhögtek a szakasztársak, és persze bevették maguk közé azt az elkeseredett pesti fiút, aki a végén már homokot tömött a saját szájába, hogy véget vessen a kínoknak.

Aztán vagy fél évvel később hazaengedték egy hétvégére. Az első meglepetés édesanyját érte, aki szörnyűködve vette észre, hogy a fia karja, combja, melle és háta teli van tetoválva. Aznap este mi, a barátok is találkoztunk a tetoválásokkal, amikor összegyűltünk náluk egy kis szombat esti program kalapaláhozása végett. Sajnáltuk Somát és megértettük. Édesanyja lejárta a lábát és két perzsa szőnyegébe került, hogy egy bőrgyógyász eltávolítsa a csúfos emlékeket. Persze erre csak a leszerelés után került sor.

Szóval én így szocializálódtam, tetoválás terén. Most képzeljétek el, hogy érint engem, amikor úton-útfélen tetkókat látok fiatal nőkön és férfiakon. Miért nem jó nekik a testük úgy, ahogy isten megteremtette, az anyjuk pedig a világra hozta őket? Egy bolond százat csinál? Trendik akarnak lenni? Nem tudnak róla, hogy irányítva vannak? Nem tudom a választ. A barátom felnőtt lánya a 3 éve vásárolt bútorait lecseréli, mert most a tükrös-fehér bútor a divat. Normális ez a világ? Jézusmária, nekem még van egy jó évtizedem ezek között! 😀

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

41 gondolat erről: „(2521) Tetoválás

  1. 1970-ben volt egy szép kis fiatal német barátnőm.A hasán volt egy tetoválás.U-BOOT.azaz tengeralattjáró.Máig rejtély számomra miért volt a hasa tetoválva és miért pont U-BOOT?

  2. 01 – Attila:
    Valószínűleg egy tengeralattjáró kapitánya vette el a szüzességét. 😀

  3. Ennel mar csak az a jobb amikor hirtelen felindulasbol pl szakitas a csaj a kezere tetovaltatja hogy : minden okkal tortenik. Ez ezt felteszi a facebookra. Egnek all a hajam ilyen hulyektol. Csak azert mert uzenni akar a volt baratjanak

  4. No végre valami magyarázat 🙂 Egyébként a minap a facebookon rábukkantam egy ilyen nevű hölgyre.. kb 64-67 éves lehet.Mosolygós kökényszemei emlékeztetnek az egykori barátnőmre. Na ilyenkor jól jön egy különös tetkó,különös helyen .Kiváló azonosító.Sajnos nem aktív felhasználó a hölgy:-(

  5. Én sem értem, és most még csak nem is esztétikai indokot hozok fel, hanem olyanokat próbálok megfogni, ami kevésbé köztudott, az egészségügyiek:

    Rengeteg fiatalnak van a karja-válla teljesen betetoválva. A sötétté tett bőrön a melanomák kialakulása gyakoribbá válhat (van rá gyanú, hogy maguk a tetováló anyagok is okozhatnak bőrrákot, illetve a tetoválás folyamata, mivel ilyenkor megsértik az anyajegyeket), ráadásul a tetoválással fedve ha elindul valamilyen káros elváltozás egy anyajegyben senki nem fogja észrevenni. A színes festékek a legdurvábbak, színenként eltérő összetételű, bizonyos színeknél, pl. a pirosnál fémeket is tartalmazó anyagokat nyomatnak a bőrbe, amiket Kínában kotyvasztanak ellenőrizetlenül, és azon túl, hogy már ezekről is felmerült rákkeltő hatás van egy sokkal evidensebb hátránya is ha egészségügyi intézménybe kerül az ember, mert pl. MRI készülékbe nem vihetünk be fémet, de a tetoválófestékek egy részének olyan magas a fémtartalma, hogy annyira felmelegedik, hogy helyi gyulladást okoz, a képalkotás hatásfoka meg elégtelen lesz, tehát simán egy baleset után nem fognak tudni minket teljes értékűen diagnosztizálni.

  6. 05Ir
    A tetováló festékek jelentös részében – föleg a feketében és a pirosban – kondenzált heterociklusok (is) vannak, amik élböl rákkeltöek, primer célként májaffinok. A hatásuk olyan, mint a permanens expozició.

  7. „kondenzált heterociklusok (is) vannak, amik élböl rákkeltöek, primer célként májaffinok. A hatásuk olyan, mint a permanens expozició.”

    Most komolyan…. lehet ezzel vitatkozni? 😀 😀
    Miert nem lehet ezt magyarul is leirni… 😮

    J0hetne mar valaki aki szereti a tetkokat es maskepp latja.
    Valahogy en se szeretem.

  8. „primer célként májaffinok.”
    Lehet benne valami; másfél éve két hetet húztam le a sz-i kórház fertőző osztályán májgyulladással, 2200-as GGT-vel. Hepatitisz A,B,C kilőve, epe rendben, mérgezés, alkoholizmus kizárva. Végezetül gatyára vetkőztetve alaposan végigtanulmányoztak, és kérdésemre készségesen elmagyarázták hogy friss tetoválást keresnek rajtam, mint lehetséges kiváltó okot. Egyébként magam is egyre katasztrofálisabb esetekkel találkozom, tegnap a helyi takarékban láttam egy kigyúrt, ájfonjába beletemetkező emberhelyettest miden szabadon levő testfelületén tetoválva, rá húsz percre egy parkolóban a másikat, izompólóban fültőtől bokáig ízléstelen módon kidekorálva. Isten éltesse őket nyolcvanöt éves korukig…:-)

  9. Tibor bá’, a korodnál fogva megértem az ellenérzésedet a tetoválással kapcsolatban.
    A legtöbb idős ilyen, nem tudnak vele mit kezdeni, nem értik a mai divatot, mert más korban nőttek fel. Ez nem a te hibád Tibor bá’!
    Sok fiatal úgy gondolja hogy a teste egy festő vászon, egy üres papír, amit meg lehet tölteni önkifejezésüket mutató képekkel, ábrákkal.
    Más kor, más szokások.
    Én nem ellenzem a tetoválást, de csak feltételekkel. (Mert hogy nekem is van egy)
    Véleményem szerint aki tetováltatni szeretne az alábbi szabályokat tartsa be:

    1.: csak olyan testrészre tetováltasson, amit ruhában, ingben el lehet fedni. Mert sok munkahelyen nem nézik jó szemmel. Állami szervezeteknél sem szeretik: Rendőr, Tűzoltó, Katona..
    2.: Olyan testrészre tetováltasson, ami a kor előrehaladtával nem deformálódik nagyon. Mert irtó hülyén néz ki egy eltorzult tetoválás egy megereszkedett hason, vagy netán mellen…
    3.: Csak olyan dolgot, ábrát tetováltasson, amit egész életében változatlanul kedvel. És az az érzés nem változik meg! Ez nagyon fontos! Pl.: Egy házastárs, barát/nő nevét semmiképpen sem ajánlott. Mert mi lesz a válás után?
    4.: Csak profi tetováló művésszel dolgoztasson (na én itt követtem el a hibát)
    Akinek sok szép referencia munkája van az interneten, amiket Ő KÉSZÍTETT!

    Az hogy rákkeltő egy dolog, élből fel tudnék sorolni legalább 100 dolgot az életben ami rákkeltő, és még is élünk vele. A dohányzást leszámítva pl.: mobiltelefon, Wifi, autók kipufogó gáza, zöldségekben permetszer maradványok, húsokban antibiotikum maradványok, stb… A tetoválás az az 1001.

  10. 09 – unicornis:
    Az természetes, hogy az újabb és újabb divatokat a fiatalok követik. Amikor én voltam fiatal, akkor is volt néhány hülye divat, amiket én nem követtem, de volt amit követtem, például a haj frizura, hajpánt (fém drótból magunk készített), cső nadrág. Divatok jönnek, divatok mennek. De a tetkó egészen más. Nem akarlak megsérteni, de gusztustalan. Az ember teste nem arra való, hogy optikailag deformáljuk. Azonban a legnagyobb baj, hogy visszacsinálhatatlan. Hiába vagy elővigyázatos (amit javasolsz) a jövőbe senki se lát. – Végül remélem sose fogod megbánni.

  11. Egy idős bácsi elmegy az orvoshoz. A szerszámán egy feirat díszeleg, „róza”.
    Kérdi az orvos, Ő volt a kedvese? Á nem. Valamikor, mikor rátetoválták még az volt, „Vitéz Horti Miklós bátor matróza”! 😀

    Sokan nincsnek tisztában azzal az egyszerű ténnyel, hogy az ember változik a bőre el együtt. 20-30 évesen még „milyen szép” mondják, de 40-50 évesen, vagy később, egy borzalom lesz.

  12. „Az ember teste nem arra való, hogy optikailag deformáljuk”. Ez egy nagyon jó mondat, én is ezt érzem, sőt sok mindennél érzem ezt, ráadásul az optikai előtag nélkül (nem arra való, hogy deformáljuk), és soha nem értettem a többiek miért nem.

    Azért érdekes, hogy miből adódnak ezek a gondolkodásbeli különbségek. Valaki érzi, hogy egészséges, és érzi ennek az értékét és szépségét, és tiltakozik a deformálás ellen (én ide értem a tudatos egészségrombolást – dohányzás, ivás – is ), valaki meg annyira elszakadt az állati énjétől, hogy ez már nem is szempont, teljes mértékben szociális lénnyé vált, csak az emberi közösség szabályait érzékeli és követi, amik felülírják a természetét? Gondolom ilyesmi lehet, hiszen már ősidők óta megyünk szembe természetes ösztönökkel, hiszen az egészen durva testtorzítások teljes tárházát eljátszottuk dalolva /nyaknyújtástól a lábfejtorzításon át a foghegyezésig stb. / ilyen-olyan helyi hóbortoknak történő megfelelés kényszeréből. A tetoválás ezekhez mérten egészen ártatlan eltévelyedés a természetes szépség alap ideájától amivel talán mind születünk, de persze ettől még a magamfajtának érthetetlen.

  13. Tibor bá’.
    Most már szinte nyom nélkül el lehet távolítani a tetoválásokat, lézeres úton.
    Nem olcsó, és nem fájdalom mentes, de ki lehet törölni.
    Nem valószínű, hogy megbánnám, mert nem olyan szimbólum ami bármire utalhat,
    vagy bárkit sértsen, pláne nem politikai. Pl. soha sem rakatnék fel nagy Magyarország, Turul, vagy árpádsávos szimbólumot! Mert nem tudni mit hoz a jövő, és az még esetleg az életembe kerülhet. Ugyan úgy cinkes lehet úgy muszlim fogságba kerülni, hogy az illetőre egy kereszt, vagy Szűz Mária van tetoválva! Lehet tippelni, ki lesz az első akit megkínoznak, és kivégeznek….. Ha már a jövőről beszélünk.
    Az meg hogy az embert teste meg mire való, csak az adott kultúra és szokások döntik el. De persze megértem az ellenérzésedet. A te korodban, a tetoválás a lumpen, és vagy a bűnöző emberek ismertető jele volt akkor. Ez mára alaposan megváltozott. Ma már az önkifejezés része, a vagányság, a bevállalósság egyik jele. Vagy az adott közösséghez tartozás ismérve is lehet.

  14. 13: Vagányság,közösséghez tartozás? Nem, a tetoválás legtöbbször az ostobaság jele. Egy szakmunkássuliban ma a gyerekek 100%-a tetovált. Beszéltem gyerekkel, akik spórolta a lóvét a vállára a tetkóra, ha jól emlékszem 40 000 Ft volt amibe került, és ez valami útszéli antiművésztől természetesen. Na ennek a 16 éves kamaszfiúnak konkrétan elől hiányzott a két metszőfoga, ronda volt mint az ördög. Én beszélgettem vele, és azt mondtam neki, hogy figyelj, hallgass rám, hidd el nekem, hogy a tetoválástól nem leszel menőbb a csajoknál, menj el inkább a fogorvoshoz és csináltasd meg a fogaidat, egyből jóképű gyerek leszel. Két hét múlva találkoztunk, boldogan mutatta a becelofánozott vállát a friss tetoválássál. A foga azóta is olyan amilyen, nem érdekli.

    Szóval, mondhat valaki bármit, hogy ez már önkifejezés és menő, ha a társadalom legaljának 100% tetovált, márpedig ma Magyarországon az, akkor az mégis mi a fenétől vagány és menő? Szerintem ugyanúgy gáz és ciki, mint Tibor gyerekkorában.

  15. Ez az egész tetoválásdi rettentően gagyi és irritáló is. Gyakorlatilag minden paraszt és minden proli szarrá van tetováltatva. Hiába kellnek itt a tetoválás védelmére, a tényen nem változtat, hogy minden paraszton van legalább egy marhaság rá tetoválva. És ez innentől kezdve megölte pont azt, amiért régen a tetoválás értékelhető volt. Én ezért nem is értem, amikor vki így követi a divatot. Ez már nem divatkövetés, ez sokkal rosszabb. És ezt pontosan tudnia kell annak is, akinek egy hangyányi izlése van. Könyörgöm, nem fogok tetováltatni ha már tényleg ott tartunk, hogy a legutolsó szerencsétlen is rommá van varrva. A tetoválásnak pont az az értelme, hogy egy picit elüssek a többi embertől, ami régebben működött is. (leszámítva attól, hogy akkor is egy prolinak gondoltak a háta mögött, de legyen) Szerintem most már ott tartunk, hogy az a laza, akin nincs tetoválás. Elnézem a kolléganőim, némelyik egész helyes lány és képes a nyakára tetováltatni egy gusztustalan lepkét vagy egy izléstelen rózsabimbót mert ugye ez most a divat. Arról nem is beszélve, amikor a másik paraszt meg rá varrat egy vikingharcost a hátára, egészen elképesztő.

  16. Nézd lr, hülyeség ellen nincs orvosság. Mondjuk 18 éves kor alatt törvényileg tiltanám a dolgot. Mert akkor még kialakulatlan, éretlen a személyiség. Én pl. 36 évesen tetováltattam. De nekem is csak egy van, a bal vállamon, és nem is lesz több!
    Véleményem szerint sokan azért nem tetováltatnak, mert nem mernek szembe menni a társadalmi konvenciókkal. Nem mernek kitűnni a tömegből, mert úgy ítélik meg, hogy jobban járnak ha minél inkább belesimulnak a szürke tömegbe.
    És ez sok mindenben van még így. Van pl. olyan ismerősöm aki irigyli a kabriómat,
    (olcsó 15 éves autó) tudna is vásárolni, szeretne is egyet, de nem mer venni. Mert hogy az „nem való neki” meg hogy „akkor megnéznék az utcán”. Értitek? Ennyire nem mer egyéniség lenni! Ő a szürke millióból az egy, de azért izgatja a fantáziáját,
    hogy ki tűnjön a tömegből. Nálam még a (hobby) autó is egyéniség: festve van airbrush technikával.
    http://forum.index.hu/Article/showArticle?la=145918216&t=9233658

  17. Unicornis: Nézd, ha ki akarsz tűnni a tömegből, akkor csinálj valami amivel kitűnsz, ne azt amit mindenki. A tetoválás az ma épp a fősodor. Nem látsz a tescoban olyan 30 alatti pénztárost, akin nincs. Én nem mondom, hogy nincs meg minden emberben az igény, hogy olyasmit csináljon amiben ő tényező, és amiben jobb mint más, és aki semmiben sem jobb, hanem csak egy tökéletes átlagjóska, annak maradnak az ilyen pávatollak, mint a tetkó, meg a csicsa, de épp ettől olyan középszerűek szerencsétlenek, hogy észre se veszik, hogy a kitűnni vágyásuk a középszerű. A lúzerek kitűnni vágyása.

    ui: az autód nem az én ízlésem, de én szeretek mindenkit akinek van valami jó értelemben vett hülyesége, ez az autófestés is ilyennek tűnik, leld örömed benne (bár ez megint csak a csicsa, de legalább nem az átlagos fajtából)

  18. Hú L.S. ezek nagyon jók voltak!
    Hát igen, sokkal szívesebben néz az ember egy szép tetoválást, mint egy ronda baleseti, vagy műtéti heget. Legalább is én igen!

  19. Eszembe jutott egy előny: A geddon után könnyebb lesz azonosítani a halottakat 🙂

  20. 18 – 19:
    Valóban hegek eltüntetésére kiváló a tetoválás. De a hegek legnagyobb részét ruha fedi. Nem láthatja más, csak én és a kedvesem. Nem nagy ügy!

  21. Én még ennyi tetovált embert (prolit) nem láttam, mint nálunk. Strandon látni döbbenet. Nekem visszataszító látvány, pláne ha egy amúgy szerintem szép ember csinálja magával. Megjelöli magát, hogy ő is csak egy divatmajom. A tetoválásnak régen volt funkciója – tengerészek, bűnözők, kurvák – de hogy mint testékszert hordja valaki, azzal nem tudok kibékülni. Mert visszacsinálhatatlan. (testékszer, extrém hajszín ezért szerintem OK. Majd kinövi. Kivéve fültágítás, azt se lehet visszacsinálni.) Talán a jakuza teljes felsőtestet befedő tetoválás tetszik, mert ha már valaki csinálja, csinálja rendesen. (persze ott is funkciója van) Ja, és azt úgy csinálják meg, hogy hosszú ujjú ingben semmi nem látszik belőle. Aki látható helyre teszi, azzal jelzi, hogy az életben nem igazán akar normális munkát végezni. Egy előnye van a tetoválásnak, hogy különös ismertetőjel, könnyebb a dolga a zsaruknak, meg a halottkémeknek.

  22. Tőlem már kérdezték néhányszor olyanok, akik ki voltak varrva, hogy nem akarok tetováltatni magamra én is valamit?
    Az volt a válaszom,- Tudod, ha Ferrari-d van nem matricázod tele a kaszniját…
    Nem válaszoltak rá semmit. Azt sem tudom, hogy értették e.

  23. 11 Ciki: Horthy.
    Aki egyébként maga is tetovált volt.
    És hogy mennyire nem új divat ez: Ötzie is tetovált volt több, mint ötezer éve, de Egyiptomban is találtak majdnem ilyen ősi tetovált múmiát, és a kb ie 500-ból származó szkíta „Ukoki hercegnő” is tetovált volt…

    Én mondjuk mindezeket tudván se tetováltatnám magam. 🙂

  24. A tetoválás ahogy minden más is ízlések, és pofonok kérdése..
    De sokaknál az hogy tetováltasson vagy sem, ez inkább az érdekek és a félelem a társadalmi elvárások miatt nem történik meg. Mint ahogy az életben még sok mindenben van így. Én úgy gondolom, hogy többek között ez is az egyik pont ahol elválik a döntés képes, felelős, az életét, és identitását önállóan alakító ember, és a ” mama kedvence” szerep. Persze nem csak ezen múlik, de is az egyik mutatója a dolognak! Még egyszer mondom, félreértések elkerülése véget, akin nincs tetoválás nem feltétlenül a „töketlen mama kedvence”, de sok párhuzamot látok a dologban.
    De persze az sem mindegy hogy milyen életkorban tetováltat az ember! Mert fiatalom képes minden szart magára varratni, amit később gyakran nagyon megbán. Mint mindenhez, ehhez is kell egy alap intelligencia, hogy mikor, hová, és MIT!

  25. 07 Curix
    “kondenzált heterociklusok (is) vannak, amik élböl rákkeltöek, primer célként májaffinok. A hatásuk olyan, mint a permanens expozició.”

    Most komolyan…. lehet ezzel vitatkozni? ? ?
    Miert nem lehet ezt magyarul is leirni… ?

    Levezessem? A benzolgyürü még megy? Tudod, ahol Kekule szerint 6 homokos majom egymás farkát fogdossa…

  26. 26 – Ban Ned:
    Hogy lesz ebből minden második kettős kötés?

  27. 25. Tiéd a nap posztja, illetve a nap hülyéje cím is. THX.

  28. 28 – Ir:
    Igazad van, de lehetnél tapintatosabb is.

  29. Kedves lr. Legyél szíves fejtsed már ki bővebben miért vagyok a nap hülyéje?
    Persze ez is álláspont…. mint ahogy én is el tudnálak küldeni melegebb éghajlatra,
    de nem teszem. Mert ez az értelmes emberek vitafóruma elvileg…
    Azért mert nem értünk egyet a tetoválások témájában? Vagy pedig beletrafáltam a mama kedvence dologba, és magadra vetted? Akkor elnézést kérek!
    Persze ha az itt jelenlévők többségének azaz fix álláspontja, hogy akinek tetoválása van, az nem értelmes ember, azaz HÜLYE, akkor nincs értelme tovább beszélgetni.
    És itt fel lehetne sorolni még egy csomó dolgot, hogy kik még a magasról
    lesajnálandó HÜLYÉK itt a fórumon :
    -A Fideszre szavazók
    -Az egészségtelenül étkező elhízott emberek
    -A klíma változás kizárólag emberi okait kritizálók
    -stb, stb..
    Van értelme így beszélgetni?

  30. 30 – Unicornis:
    Nem tudom fogsz-e kapni választ Irtől, de elmondom a véleményem egy kicsit kulturáltabban. Az ember már csak olyan, hogy mindig, mindenre fogsz találni kivételt. Pl. Még olyan magyart is lehet találni, akinek fogalma sincs ki az az Orbán Viktor. Így olyan értelmes ember is létezhet, aki tetováltatja magát. De ez nem jelenti azt, hogy Orbán Viktor nem létezik, és persze azt se, hogy ennek az értelmes embernek igaza van a tetoválás témában. Indulatosan lehet valakinek az a véleménye, hogy aki tetováltatja magát az hülye. Ahogy a soraidból kiveszem, te például értelmes ember létedre tetkóztál, mert valamiért utáltad, vagy utálod a szülői „elnyomást”. Vagy a tököd tele van az „idősebbek” maradiságával és ráadásul még oktatnak is, és nem tudsz azzal mit kezdeni, hogy az értelmes emberek túlnyomó többségének a tetkókról mélységesen negatív érzése támad.

  31. 27.

    Tibor bá,

    képzeljük el ugy a „kettös kötésket”, hogy minden második majom heremasszázst is végez-).

  32. Tibor bá’.
    Köszönöm szépen a kimerítő,és értelmes választ!

  33. A tetoválás nem más mint az összes többi „devianciának” szánt szarság.
    Akkor már inkább fesse egy férfi pinkre haját, az idővel úgyis lenő.
    Apám is tetovált a seregben, mert ügyes keze volt. Ez a 60-as években volt, ma már igazán trendi egy jó tetkó.
    Akkor hagyta abba, mikor egy fickó a seggluka felé futó egereket akart a farpofáira tetováltatni, mintegy jelezve, hogy hova igyekeznek a kis szürkék:-)ű

    Nem mindegy, hogy ki mit és hova akar tetováltatni? Tényleg?
    Szerintem mindegy. Az önkifejezésnek van jobb módja is.
    Vehetünk pl. tükrös fehér szekrényt is helyette.

    Hogy is mondta egy híres költőnk pár évtizede?
    Megőrül a világ és a kultúrát felváltja a lakásberendezési limlom, a békét pedig az állandó háború váltja fel, és az lesz a normális.(nem szó szerinti idézet).
    De mennyire előre látta.

    ma már minden kis fruska magára tetováltat valamit a derekára, meg a picsájára, meg a dekoltázsára.Aztán elmegy és poénból részt vesz egy pornófilmben, hogy kicsit rajongják még.
    Nagy igyekezetükben, hogy különbözzenek, olyan egyformák lesznek, hogy alig lehet szétválogatni közöttük.

    A szörnyű, hogy az én 40-es korosztályomban is vannak ilyen tinieszűek.
    – Nézd ide egy félholdat tetováltattam mert…., oda meg egy ilyet mert…. , ez non-figuratív, nem jelent semmit, érted?
    – Tényleg? Hát nem értem! Hú ne baszki! Akkor már inkább tetováltass kis szürke egereket a farpofádra, mert…. oda be is tennének valamit a kigyúrt, Q7-essel száguldó tetkós skacok, miközben kibetűzik a derekadra írt marhaságokat.
    Hátulról tolja a csajt, miközben olvassa a háborút és békét, igaz a vége már lemaradt a hátáról:-)

  34. A divatnak és a kor sugallatainak hatalmas ereje van.
    A tömeg birkanyájként viselkedik és akár a szakadékba rohan, ha a többiek ezt teszik.
    A primitív törzsi ember és a modern szubkultúrák, megjelölik magukat.
    Pirszinggel , sajátságos excebntrikus öltözködéssel, hajviselettel és tetoválással is stb.
    Az utóbbi nekem sem a kedvencem
    – igyekeztem szalonképes maradni, most, itt,nem volt könnyű –
    de mégsem kéne azért lehülyézni senkit kedves Értelmes Emberek ,mert mondjuk az illető rasztahajat visel, kopasz vagy tetovált.
    Mert ezek hiányában,a teljesen konszolidált megjelenés is akár idiótát rejthet el a kandi szemek elől.
    Tehát nem ez a választóvíz, az ostobaság és a magas intellektus között.

  35. ” Én úgy gondolom, hogy többek között ez is az egyik pont ahol elválik a döntés képes, felelős, az életét, és identitását önállóan alakító ember, és a ” mama kedvence” szerep. Persze nem csak ezen múlik, de is az egyik mutatója a dolognak! Még egyszer mondom, félreértések elkerülése véget, akin nincs tetoválás nem feltétlenül a “töketlen mama kedvence”, de sok párhuzamot látok a dologban.”

    Van akváriumod? Nincs. Akkor buzi vagy. – Na ez kb. ugyanez a párhuzam volt. Mi a fenét lehetett vele tenni, mint lehülyézni? Ha dicsérem még felbátorodik, és elkezdi ontani magából ezeket a marhaságokat.

  36. Tetovált vagy nem tetovált?
    A tetovált külsőnek az intellektushoz körülbelül ugyanannyi köze van mint a mondanivaló vulgáris és a szofisztikáltabb megfogalmazási módjának az értelmes emberhez.

    Csak nehogy belebonyolódjunk ebbe itt és most! 🙂
    Általánosságban a tetoválás igenis a hülyeség megjelenési formája. Én csak egy pótcselekvésnek látom minden ítélet nélkül.
    Mondjak jobbat? Japánban csillogó valamit kevernek a kajába ami aztán visszaköszön a wc kagylóban miután áthaladt a bélrendszeren. Ezt is lehet csodálni!

    Olyan a világ amilyet beletöltünk. Valakik a színes csillámló kakit kedvelik, és azzal szemeznek tán órákon át.
    Mit lehet mit tenni?

  37. A tetoválásnál sokkal hülyébb testmódosítások is dívnak. Pl mikor a szülők körülmetéltetik a gyereküket…

  38. 38 – Avatar:
    A metélés nem látható.
    A metélés szükségtelenné teszi a pénisz mindennapi tisztítását.
    Ezért a metélt férfi felesége kisebb valószínűséggel kap méhnyakszáj rákot.
    Nem vagyok metélt 😀

  39. Akinek van tetoválása mindent elkövet, hogy elfogadtassa ezt a hóbortját és döntését azokkal, akiknek nincsen tetoválása. Még a műtéti hegek eltakarását is képes példának hozni, miközben fel sem tűnt neki, hogy mekkora belső békétlenség az alapja egy ilyen döntésnek. A beteget bizonyosan bántja az a műtéti heg, amit nem is lát. A tarkón levő heg zavarhatja a beteget? Legalábbis látványban? Tutira rendbe teszi, az egyébként kiegyensúlyozott lelkivilágát egy zippzár rátetoválása? Vagy egy tű (!) a csuklóra. Valóban ettől jönne rendbe a testét zavaró kis esztétikai külsőség? Vagy ha már a külsőség. Akkor az egyébként valóban tragikus mellműtétre egy matyóhímzés varratása mire példa? Ezt kinek fogja mutogatni? A munkahalyen biztos nem. Akkor a strandon? Ezzel mit hozott rendbe a tetoválóművész?
    De az érműtétre rátetováltatott rózsaszárat sem szerencsés példának hozni. Egy műtét következményeinek követését ilyen megoldásokkal nehezíteni… ehh. Röviden: idiotizmus.
    Aki belinkelte, remélem elgondolkozik azon, hogy ezek a példák inkább a pszichés devianciára példák, és akinek egyébként nem volt műtétből fakadó testi elváltozása, azoknak (is) valahol belül kellene keresni az egyensúly megtalálását, mintsem kívülről rápingáltatni. De mindenki azt tesz saját testével, amit jónak lát, csak beállítani egy deviáns viselkedést valami természetesnek, netán emelkedett tudatállapotnak… na azt ne tolják már le a torkomon.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük