(2515) DIY

Tibor bá’ szatirikus online

 

Ennek a három, összeolvashatatlan betűnek a jelentését már elég régen ismerjük, átszivárgott hozzánk Amerikából, ahol a „csináld magad” mozgalom született, jó pár évtizeddel ezelőtt. Igény azért alakult ki rá, mert az amerikai órabérek miatt a minimálisan igénybe vett szolgáltatások is méregdrágák. Ne hívj ki villanyszerelőt, do it yourself, cseréld ki a biztosítékot, de előtte kössél életbiztosítást arra az esetre, ha agyonvágna az áram. Vízkő mentesítsd a feleséged vasalóját, cseréld le a kocsid fáradt olaját, élesítsd meg a láncfűrészed láncát, és csinálj még ezer más dolgot, te magad, mert ezreket spórolhatsz meg vele. Angol nyelvterületen ezer különböző füzetecske kapható különböző DIY alkalmazásra. Nem kell a saját károdon tanulni, olvasd el a DIY pamfletet és akkor nem viszi le a körfűrész a hüvelykujjadat.

Először a bútoriparnak jött jól a DIY mozgalom, leszabták a bútorlapokat, pakoltak mellé csavarokat, anyákat, ezt meg azt, berakták egy dobozba egy összeállítási útmutatóval és kész. A vevő szíveskedjen DIY alapon összeállítani a szekrényt, íróasztalt, vagy akármit, ha használni akarja.

Aztán vérszemet kapott a többi ipar is. Kerti úszómedence, rakd össze, de vigyázz a sorrendre, mert különben kilyukad. Elektronika, naná! Vesz a vevő egy plazma tévét, otthon derül ki, hogy használat előtt össze kell állítani. Már meg se lepődünk, úgy megszoktuk, hogy a kiállított mintadarab után vásárolunk, de a terméket otthon össze kell barkácsolni.

Már az egészségünk védelmét is DIY alapon intézhetjük, mérhetjük otthon vérnyomásunkat, cukrunkat, koleszterinünket, meg amit akarsz. Nem kell elmenni érte sehova. Már a nők is otthon szülnek férjeik besegítésével DIY alapon. Ez néha jó, néha kevésbé, nehéz eldönteni. Minden esetre úgy tűnt, hogy a sor végére értünk, a DIY ellepte az élet összes területét. Nincs tovább, de akkor egy tehetséges magyar miniszterelnök kitalálta a lehetetlent, a DIY szociális „temesd magad” eljárást. Ne bízd a papra, se az erre szakosodott intézményekre. Gyúrd fel az inged ujját és láss neki. Első teendőd a nemrég elhunyt kedves mama öltöztetése, mert ugye hálóingben szíveskedett elhunyni. Sietni kell, mert hamarosan megmerevedik, és akkor az öltöztetés sokkal kényelmetlenebb. Lesz egy kis nehézség a dologban, mert ugye első lépésben le kell róla húzni a hálóinget és akkor kissé pucér lesz. Így még sose láttad, a látványért a haláláig kellett várni. Sebaj ezen átsegít, ha haldoklása alatt gyakorlod a behunyt szemmel történő öltöztetést. Ha nem megy, akkor, még mindig átadhatod a feladatot más, még élő családtagnak. Az öltöztetés után hátra van még a ravatalozás, ami most már gyerekjáték lesz, de a porhüvelynek a föld alá kell kerülni. Menj el szépen egy szerszámkölcsönzőbe és vegyél ki egy ásót és egy lapátot. Közvetlenül a temetés előtt öltözz át overállba, és kezd el a sír kiásását. Előtte elvégezhetnél egy munkavédelmi tanfolyamot, mert az ásott lyukaknak van egy rossz tulajdonsága, beomlanak, és maguk alá temetik az ásójukat. Ez esetben 24 órán belül téged is öltöztetni fog valaki, és majd be kell neki fejezni a dupla gödör kiásását. Szerencsére a koporsót nem neked kell összefabrikálni, mert ahhoz már tényleg szakképzettségre van szükség, adja tehát ingyen az állam. És ezzel már nagy vonalakban meg is vagyunk. Az egyre jobban teljesítő hazánkban az egyre több mélyszegénységbe zuhanók elhalálozásával kapcsolatos költségek okozta terhet a nép sikeresen leveheti az állam válláról. Az a nép, mely újra kétharmados hatalomba szavazta. Nyilvánvalóan azért, mert imád sírt ásni.

De a sztori ezzel még nem lett kerek. Előre kuncogok, mert lelki szemeim előtt ott lebeg az öngyilkosságba hajszolt Orbán Viktor, akinek enyhén kilyukasztott feje felett öt gyerek húz sorsot, melyikük ásson gödröt, és melyikük öltöztesse fel a kedves papa földi maradványait (és melyikük szarja le az egyharmad ország helyett), az évekkel korábban bekövetkezett teljes vagyonelkobzás miatt esedékessé vált szociális temetés keretein belül.    

____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________________________

4 gondolat erről: „(2515) DIY

  1. Jól rémlik hogy nem lesz téma a belpolitika?? Vagy pártunk és ormányunk vezére már világpol tényezőnek számít?? 🙂

  2. 01 – Vaszil:
    Ez neked belpolitika? A kabaré az nem politika, az kabaré. Ha azt írom, hogy a magyar politika egy kabaré. Na, az már necces.
    😀

  3. Nekem ez teljességgel hihetetlen hogy ha csak súrolja Tibor bá Orbán nevét már rögtön jön vki hogy nem erről volt szó. És most nem is Vaszilra gondolok. Úgy védik itt egyesek Orbánt mintha a szeretőjük lenne.

  4. Nem olyan rossz a DIY, csak a fakezűek huhognak miatta.
    Én pl lenyomtam 2× is DIY otthon szülést, igaz ez annak volt köszönhető, hogy a kór-ház-i ( 😉 ) rendszer a kismamában inkább problémát lát, mint lehetőséget…
    Hány traumás kórházi szülési történetet hallgattam végig az anyukáktól, miközben én a fiammal közösen a húga placentáját használtuk nyomdának egy festményhez… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük