(437) Tibor bá blogja – Melyik valuta bukik ki elsőnek?

önarckép2010-ben a yen, dollár és az euró körtáncot jártak. Mindegyikkel történ egy és más, árfolyamuk le-felugrált. Egy dologra jó volt, az emberek egyre inkább irtóznak a papírpénztől, mert úgy érzik bármely percben bedőlhetnek. Az okokról kevés őszinte szó hangzik el. Az egyszerű tény az, hogy a világ el van adósodva. A jelenség oka könnyen megmagyarázható. Nem azok veszik fel a kölcsönöket, akiknek vissza kell majd fizetni. Gondold el, hogy ficánkolnál a hitelkártyáddal, ha nem te egyenlítenéd ki a tartozást.

A szóban forgó valutákhoz tartozó országok pedig nyakig ülnek az adósságban. Az USA és Japán gőzerővel rohannak a csőd felé. Az euró övezet országainak egyike-másika már rég becsődölt volna, ha nem húzzák őket ki a csávából. Természetesen Görögországra és Írországra gondolok, de szorosan mögöttük tolong még vagy három ország és persze Anglia, bár ők nem vezették be az eurót. A főkérdés természetesen az, hogy 2011-ben (ami elég mozgalmasnak ígérkezik) be fog-e dőlni valamelyik és ha igen, akkor követi-e a többi? A válasz nem könnyű, mert ilyen világkép még sohasem volt. Egy sötét pincében tapogatunk, hogy megtaláljuk a kapcsolót.  

A japán yen: A japán gazdaság a világon a harmadik helyen áll, de elképesztően nagy az állami tartozás, az éves GDP több, mint 200 %-a. Ez fejenként, minden egyes japán állampolgár számára, közel 100.000 €-t jelent. Papírforma szerint Japánnak már be kellett volna dőlni. Csakhogy a japán nép elképesztően takarékos, olyannyira, hogy a világon a japán háztartásoknak van a legnagyobb megtakarítása, és pusztán hazafiságból boldogan vesznek japán állami kötvényt még igen-igen alacsony kamat mellett is. A jen tehát elég stabil lábakon áll, és az alacsony kamatláb miatt csak csoszog a sír felé.

Az euró: Mint már írtam az euró övezethez tartozó országok némelyike nagyon rozoga lábakon áll. Görögország, Portugália, Írország, Olaszország, Belgium, és Spanyolország képezik a rosszfiúk társaságát. A görögök erre rátettek még egy jó nagy lapáttal, mert csaltak is. Persze az ördögi kör most is érvényesül, minél nagyobb egy ország tartozása, annál drágább a hitel felvétele – egyszerűen nem kapnak olcsóbban. Ez a kockázati felár. 2010-ben egyes európai országok államkötvényére csak igen magas kamat mellett akadt vevő. A görög kötvények hozamát 6 százalékról egyetlen hónap alatt fel kellet emelni 13 százalékra, ami már egy halálbiztos út a csődhöz. Ekkora kamat kigazdálkodhatatlan. De még a francia kötvényeken is egyre nagyobb hozamot követelnek.  Pillanatnyilag a piac arra kíváncsi mit hoznak össze a nagyok a bukásra álló országok megmentésére. A mentőangyal megint a németek lennének, de Merkelnek a politikai jövője forog kockán, mert a német népnek  már elege van a belőlük élőkből. Még néhány hét és kiderül, hogy a rosszfiúk előtt görgetett elképesztően sok adóssággal mi lesz. Már vannak olyan európai politikusok, akik az európai mentőalapot fel akarják emeltetni a szinte elképzelhetetlen 2.000 milliárd euróra. Miközben az összes adósság lerendezéséhez 4-5.000 milliárd euróra lenne szükség. A helyzet tehát (szerintem) totálisan reménytelen. Ha mégis megmentik a víz alá merült országokat, akkor annak egyetlen oka az, hogy még több vért akarnak kiszívni belőlük, mert a hidegen kalkuláló oligarchák szerint a haldoklókban van még néhány csepp vér.

A dollár: A világ legeladósodottabb országa az USA. A teljes állami adósság a napokban lépte át a 14.000 milliárd dollárt, ami az éves GDP 90 százaléka körül van. Az idei költségvetési hiányt 1.300 milliárdra becsülik. A hiány már olyan méreteket ölt, hogy a világ hitelezői, elsősorban Kína, nem képesek fedezni, így a FED (USA jegybankja) vásárolja fel az el nem adott kötvényeket. A „befektetők” egyre inkább vonakodnak a dollártól. Egészen az utóbbi időkig úgy tűnt, hogy a dollár és euró párharcból a dollár kerül ki győztesen, de jelenleg az átváltási arány 1.37 $ = 1 €, ami 15 % csökkenést jelent a júniusi csúcshoz (1,19) viszonyítva. Ha ehhez hozzátesszük, hogy az euro bevezetésekor 1 €-ért csak 0,8 $-t kellett adni, akkor egyértelmű, hogy a dollár jelentős hanyatláson ment át az elmúlt 9 évben.  

A dollárral kapcsolatban nem érdemes fontolóra venni, hogy a kibocsátott államkötvények futamideje egyre rövidebb. Ennek abban  van a jelentősége, hogy a kölcsönök görgetése egyre gyorsabb, a hitelezők egyre gyakrabban jelentkeznek a tartozás kiegyenlítésére. Jelenleg az amerikai államkötvények átlagos futamideje 4,4 év. Ennek a  mutatónak a pontosságát akkor lehet lemérni, ha hozzávesszük, hogy a különben  nem túl jó gazdasági helyzetben lévő Nagy Britanniában ez 13 év. Ez nyilvánvalóan nagyobb lélegzési időt ad. A végjátékra akkor kerül sor, amikor a befektetők fokozódó fanyalgására a kötvény hozam eléri a 7 %-ot, mert akkor a dollár még elméletileg is visszahozhatatlan állapotba kerül, ugyanis ekkorra az állami bevétel fele az adósságszolgáltatás kifizetésére fog elmenni.

Ennek ellenére a dollárnak egy óriási előnye az euróval szemben, hogy a FED minden különösebb gond nélkül „nyomtathatja”, ami az euróról nem mondható el. Ez az oka annak, hogy nagyon sok pénzügyi megfigyelő (én viszont nem) hajlik arra, hogy a dollárra fogadjon az euróval szemben. Persze, hogy kinek lesz igaza, azt csak a jövő mondja meg.

Ugyanakkor vannak olyan érzéseim, hogy (Gedeon figyelj!) ott fenn, a padlásszobában az urak valójában mind a három valuta egy időben történő bukása mellett döntöttek, hogy teremthessenek egy világvalutát. Nem tudom, hogy az említett padlásszobába Soros Györgynek van-e meghívója, de ő minden esetre are openly talking about these things elég hangosan lobbizik ez ügyben. Ami pedig a tegnapi kommenteket illeti, a következő linken ki lehet kalkulálni a dollár inflációját: http://bit.ly/eauDkR

___________________________________________________________
___________________________________________________________
___________________________________________________________

71 gondolat erről: „(437) Tibor bá blogja – Melyik valuta bukik ki elsőnek?

  1. Nem kötekedni akarok, csak pontosítani. Én érzem úgy hogy a japán yen-ről írt első mondat illetve a dollárról írt első és második mondat olvasata ellentmondásban áll egymással (90% vs. 200%), vagy Tibor bá bennefoglalta az egyén eladósodottásgát is (csak erről nem írt) ?

  2. 🙂 Nekem volna is ötletem világvalutára: új sékel שקל חדש

  3. 2: igazából a dollárt és az eurót is nevezhetnék annak…
    A jennél nem vagyok teljesen képben, de nincs két globális csőcselékünk.

  4. Engem az angliai elemzés és a fontjuk érdekelne bővebben. De így is tisztább képet kaptam, köszönöm Tibor bá.

  5. Szerintem:
    Ha lesz új világvaluta, az digitális pénz lesz. Azt sem tartom kizártnak, hogy a dollárt fogják átkonvertálni. Akkor lesz majd manipuláció igazán! A helyi kereskedelem pedig helyi (ki tudja hol – miféle) pénzeszközben fog zajlani.
    Cs.

  6. 1: Az USA „legeladósodottabb ország” cím az abszolút értékre utal. Mivel az USA lakossága kb. háromszorosa Japánénak, ezért a 90 x 2 = 270 kontra 200. De ennél is fontosabb, hogy az USA kormány adóssága mellett az amerikai nép is el van adósodva, míg Japánban hatalmas lakossági megtakarítás van.

    7: A „világ”-ba beletartozik mindjuk Tanzánia is, meg a magyar tanyavilág. Ezeken a helyeken hogy digitalizálsz?

  7. 7: Most jelenik meg a soproni kékfrank mellé a rábaközi tallér.

  8. Tibor bá, nem csúsznak meg időnként a bejegyzések sorszámai?
    Persze valószínűbb, hogy 5 felett már problémáim vannak 😉

  9. 11: De csúsznak, különböző okok miatt. Pl. Mikka fontos belinkelést tett, de „karanténba” került az URL miatt és hiába oldottam fel, eltünk az utolsó bejegyzésekről, ezért időben előre hoztam 2 órát, hogy láthassátok. Legokosabb, ha a sorszám mdellé kiírjátok a niknevet is.

    10: Mikka. Az írásomban szó van a padlásszoba összeesküvésről. Az ír lépés erre mutat. — Különben már írtam, hogy az adósságtól a legegyszerűbben inflációval lehet megszabadulni. És, ha az összes valuta párhuzamosan inflálódik, akkor egyetlen megoldás marad az aranyba menekülés.

  10. A digitális pénzzel az is gond, hogy nem elégíti ki az emberek ősi vágyait. (Nem lehet dugdosni, számolgatni, kérkedni vele 🙂 )
    Persze az országok közötti elszámolásban gondolom már most is lényegében digitális pénz van.

  11. A digitális pénzt lehet ma is villogtatni csilli – villi hitelkártya, bankkártya formájában. A tanyavilág ma sem él ezzel a lehetőséggel. Nekik marad még egy darabig az emberibb élet és a cserekereskedelem, cserepénz helyben. Velük nem foglalkozik a globális tőke. A rendszer végnapjait a végsőkig ki fogják tolni, ráadásul úgy, hogy a saját érdekeik ne sérüljenek. Az inflációt fizetheti kizárólag a lakosság, ha az okoskártya egyben az adózás (vagy bármi más kitalált szarság, amivel az átlag jár csak rosszul)feltételeit is rögzíti…

  12. 10: (Mikka)
    Ez egyszerűen döbbenetes. Máshol ezt bankjegyhamisításnak hívják, és bűntetik. Ezt hagyja az eu (direkt kicsi), minket meg minden hülyeségért szivatnak (ide mást kívánkozik)?

  13. 10 & 15: Nem biztos, hogy a hÍr valós, mert én még csak egy amerikai „bulvár” hírportálon olvastam, komoly helyen nem (ami furcsa) és ugye lehet, hogy a Jövőnknek is innen van az információja.

  14. Tibor bá ezt írja :

    „Ennek ellenére a dollárnak egy óriási előnye az euróval szemben, hogy a FED minden különösebb gond nélkül „nyomtathatja”, ami az euróról nem mondható el. ”

    A valóság az, hogy eurót is lehet nyomtatni és nyomtatnak is. De ez az euró gyengülésével jár és akinek euróban van a vagyona ( Németország ), – annak nem érdeke az euró gyengítése.

  15. Az euró gyengülésétől félve rengeteg eurót váltottak át svájci frankra . Gyakorlatilag CHF-buborék alakult ki. Dollárra nem nagyon váltottak, mert a nyomtatás miatt a dollár is gyengül.

  16. 16: Óvatosan kell kezelni az ilyen Jövőnk-féle médiumokat, bár pont geddonista híreket ez rendszeresen közöl.
    Vajon nyíltan kipakolhatnák-e a nagy hungarista „H”-t, meg isteníthetnék-e állandóan Hitlert, Szálasit, stb. a zsidó hatalom szeme előtt, ha nem lenne nekik direkt e köröktől harci feladatuk, hogy provokatívan létezzenek?
    Ha valaki őszinte önvédelmi antiszemitizmussal nézi a világot, meg van egy minimális esze, rég utánajárt, hogy pl. Hitler is a cionista (illetve a cionizmust is csak eszköznek használó)globális uzsoratőke hasznos eszköze volt. Saját hazáját a földdel tette egyenlőv, nekünk is csak rosszat hozott (végül, de ez kezdettől így volt tervezve), tehát épeszű magyar, vagy német ezeket nem dicséri. Izraelben van okuk ünnepelni, ki tudja, hány főnácinak van szobra valami titkos vezetői bunkerben…

  17. Gedeon ! Az osztrákok nagy trükkje, hogy elhitették a világgal,- Hitler német volt. Valójában osztrák !
    És elhitették, hogy Moczart osztrák volt, pedig valójában német ! 🙂
    Hitler nem a hazáját, hanem Németországot tette a földdel egyenlővé.

  18. Az EKB honlapjáról: „kizárólag az EKB jogosult bankjegyek kibocsátásának az engedélyezésére az euroövezeten belül”, vagyis elvileg engedélyezhette az íreknek is a plussz euro kibocsájtást. Remélem nem tette…

    A NEWAMERICAN-on egyébként 19-i a hír, és miután tényleg nincs rá érdemi reakció komolyabb helyekről, nagy az esélye hogy kacsáról van szó.
    Az igaz, hogy a múlt héten lefele ment az euro árfolyam 😉 nálunk is.

  19. Nagy haverunk ( Soros ), nemrég azt gagyogta, hogy szerinte az írek nem fognak belenyugodni, abba, hogy a bankok vesztességeit ők fizessék vissza, ráadásul jó magas kamatot is fizetve utána.
    Na most ehhez képest érthetetlen módon alig történik valami.
    Semmi lázadás, vagy forradalom, legfeljebb néhány politikus mondott le. Már pedig Sorosnak ez kevés. Ő összeomlást szeretne, mert nyilván erre spekulált a rohadék .

  20. Csak úgy eszembe jutott. A frankhiteleket nem lehet dollárra váltani? Ha valaki a dollár közeli és jelentős inflációjára számít, akkor most érdemes dollárban eladósodni. Elvileg konvertibilis. Vagy dollárban csak kölcsönadni lehet, kölcsönvenni nem?

  21. Mérnök úr ! Meg lehet próbálni a frank hitelt dollárra váltani. De szerintem a bankok nem lesznek hajlandóak. Ennek egészen egyszerű oka van. A bank csak olyan üzletet köt, amiben ő jól jár.
    Márpedig a bank csak a te károdra tud jól járni !

  22. Azért Kínáról se feledkezzünk meg, nagy valószínűséggel előbb-utóbb lekörözi az USA gazdaságát, tulajdonképpen már meg is tehetné ha akarná. Egy Wall Street Journal cikk szerint „Hu elnök természetesen a yüant látná legszívesebben a globális valuta szerepében.”
    Másrészt a kínai központi bank a dollár alternatívájaként egy új szintetikus tartalékvaluta megalakítására szólít fel. (China’s central bank governor, Zhou Xiaochuan, created an international stir in March 2009 by calling for the creation of a new synthetic reserve currency as an alternative to the dollar).
    Az IMF is tervbe vett egy új globális valuta létrehozását az US$ helyett ‘bancor’ néven és ezt egy globális központi bank nyomtatná. (Csak zárójelben: Kinek az érdekét képviseli az IMF ? És a világbank ?)
    De sok jel utal a dollár gyengülésére, pl.: ” A Microsoft Oroszország egyértelművé tette az orosz valutába vetett bizalmát, amikor kedden bejelentette, hogy március 1-től kezdve minden helyi tranzakciót rubelben bonyolít. (…) A cég helyi valutában kereskedik még Kínával, Kanadával, Japánnal és az Európai Unióval. ”
    Egy másik: „Szentpétervár, Oroszország – Kína és Oroszország végleg megállapodtak, hogy mától a dollár helyett saját valutáikban kereskednek egymással.” (2010/11/24)
    Sok elképzelés körvonalazódik, a svájciak sincsenek megelégedve a frankjukkal, túl magas az árfolyam. (negatív kamatot, euróra való átállást(?), leértékelést terveznek).
    Az is vitatott, hogy az US$ bebukása/hiperinflációja után mi történik a többi valutával, főleg az €-val, hisz ma még mindenhol a dollár a tartalékvaluta (remélem nem sokáig :)).
    „Az eurónak soha nem kellett még ekkora válsággal megküzdenie. Előbb vagy utóbb Németország nem lesz hajlandó vagy képes többé, hogy ezt a mérhetetlen adósságot tovább finanszírozza. Amikor ez a pillanat elérkezik a világ pénzügyi piacain úrrá lesz a káosz.”
    A kilátások sajnos nem valami jók. És akkor nem is beszéltünk az emelkedő olajárakról, az újabb élelmiszerválság hatásáról (éhséglázadások) és sok egyébről.

  23. 25: Bocs, az idézetek linkjeit nem lehet belerakni, akkor nem jelenik meg a hozzászólások közt.

  24. Az uj valuta kg. a 14. szerint.
    Fold berleti szerzodes: berleti dij kg/AK. Kilogramm / aranykorona, vagyis a megtermelheto termeny egy resze, vagy azzal egyenerteku akarmi.
    Csak kicsi igazitas kell, hogy ez a gondolat barhol mukodhessen.

  25. 25.-re ! Csabi! Úgy tűnik, hogy a vágyaidat írogattad ide.
    Sajnos a dollár még az USA-t is túlélheti.

  26. Úgy látom az 5 éve írt könyvem kezd termékeny talajba hullani 😀

  27. A Süddeutsche Zeitungnak adott interjújában Hans-Werner Sinn, az Ifo intézet vezetője :
    – Nehéz évtized elé néz az Egyesült Államok, hiszen a fejlődést eddig Kína, Németország és Japán finanszírozta, azonban ezek a pénzek elapadóban vannak, ezt pedig Amerika pénznyomtatással próbálja ellensúlyozni.

    Sinn rámutatott: a világgazdaság súlypontjai egyre inkább áttevődnek a Távol-Keletre és más régiókra. Oroszország, Brazília és India lendületesen növekszik, így lassanként a „harmadik világ lesz az első”. A dollár már rég nem a világ első számú tranzakciós valutája, hiszen messze több euró van forgalomban, mint zöldhasú és hamarosan a jüan a közös európai devizát is megelőzi.

  28. 19: Akkor tehát a hungaristák még sem hülyék? Van itt bőséges kínálat, minden fogyasztói igényt kielégítünk kérem, csak a tisztelt fogyasztó nehogy elkezdje használni az érzékszerveit, meg azt a fura szürke masszát a kobakjában. Nekem nagyon tetszik ez a műsor, megnevettet – ma már. Nem oly rég még bosszantott.

  29. 28: Sorge, én pont fordítva látom, az USA, vagy ami a helyén lesz (feldarabolódik vagy létrejön az Észak-Amerikai Unió, majd meglátjuk) még létezni fog, amikor a világ már elfelejtette az US$-t.
    „Az Egyesült Államok államadóssága óriási kockázatot jelent és önmagában elég a válság fokozódására. Kína egyelőre politikailag korrekt nyilatkozatokat tesz, de mi történne akkor, ha az ázsiai óriás elkezdene megszabadulni az évek alatt felhalmozott amerikai kincstárjegyektől? Jelenleg az egyetlen dolog, ami még életben tartja az USA gazdaságát, hogy óriási kölcsönöket képes nagyon alacsony kamatra felvenni. Csupán egy kicsit kell kibillenteni ezt a paradigmát az egyensúlyából és az egész világ pénzügyi rendszere vele dől. (..) A FED minden újabb dollárinjekciójával egyre nagyobb az esélye annak, hogy a padló beszakad az amerikai valuta alatt. Az emberek saját bőrükön tapasztalják, hogy az infláció elszabadult, az erre vonatkozó hivatalosan közzétett adatokon lassan már mindenki csak nevet. Egy új tanulmány szerint a főiskolai tandíjak 286%-kal nőttek az elmúlt 20 év során, a kórházi és otthoni ápolási díjak pedig 269%-kal kerülnek többe ma, mint húsz évvel ezelőtt. Ez az emelkedés egy viszonylag alacsony inflációs időszak alatt történt. Milyen áremelkedésre számíthatunk most, hogy az inflációs adatok magasak? (..) A 2011-es inflációs adatok egyik meghatározó tényezője az olaj ára lesz. Sok gazdasági szakértő szerint az olaj ára messze meghaladhatja a hordónkénti 100 dollárt 2011 során. Az olaj árának ilyen mértékű növekedése komoly inflációs nyomást helyezne a globális gazdaság egészére. És amint azt már említettem, minél magasabbra emelkedik az olaj ára, annál gyorsabb ütemben hanyatlik majd az USA gazdasága. (..) Az Egyesült Államok ingatlanpiaca bármikor újabb válságba taszíthatja az amerikai gazdaságot. A piacot elárasztották az eladó ingatlanok, de senki sem vásárol. Az óriási túlkínálat hatására az építőipar már nem a szakadék szélén van, hanem le is zuhant. (..) Az önkormányzati kötvényválság bármikor elmérgesedhet. A befektetők már most ijesztő ütemben szabadulnak meg kötvényeiktől. A helyi önkormányzatok adósságállománya az Egyesült Államok GDP-jének 22%-át teszi ki. Meredith Whitney elemző szerint az önkormányzati kötvényválság ‘polipkarjai soha nem látott méreteket öltöttek. Szerintem az ingatlanpiaci válság mellett ez a legfontosabb kérdés és a legkomolyabb veszély az Egyesült Államok gazdasága számára.’ Richard Riordani, Los Angeles volt polgármestere meg van győződve arról, hogy az USA tagállamainak és városainak 90%-a csődbe mehet az elkövetkezendő 5 év során.”

    „Éhséglázadás Amerikában? Megbolondultál…”
    – Igen, jól értetted, éhséglázadás Amerikában
    – 42 millió éhes, dühös Amerikai
    – a gyerekeiket féltő felnőttek a tettek mezejére lépnek
    (“Food riots in America? You’re crazy…”
    * Yes, really, food riots, here. I mean it.
    * 42 million hungry, angry Americans can’t be wrong
    * Fear is for children – grownups take action)

    Szóval vannak/lesznek gondok és nem csak odaát.

    30: Sorge, épp ezt mondom én is, egyetértek azzal amit ebben a hozzászólásodban írtál. Csak a 28. hsz.-odat nem értem akkor, miért élné túl az US dollár az USA-t, vagy ami lesz belőle?

  30. 32-re:

    Akkor élhetné túl a dollár az USA-t, ha az Államok szétesése olyan gyorsan következne be, hogy a többi államnak, aki dollárban tartja a megtakarításainak egy részét egyszerűen nem lenne ideje megszabadulni a papírfecniktől. Ez elvileg teremthetne olyan helyzetet, hogy fontos lenne a dollár értékének fenntartása még egy ideig, bár finoman szólva is furcsa helyzet állna elő.
    Abban sem vagyok biztos, hogy a dollár „hamarabb kerül kukába”, mint Amerika. Meglátásom (megérzésem 🙂 ) szerint az USA és a dollár „szinonímák” lettek. Bármelyik is bukik, viszi a másikat is.

    M

  31. 33: A dollár bukhat, sőt fog, de 300 millió ember nem tujd bukni. Öldöklés lesz, polgárháború, fosztogatás, aztán majd egyszer rend is.

  32. 34: Én is ezt mondom Tibor bá, a dollár csak egy fizetőeszköz, ami a mai kilátások alapján akár a kukában is végezheti. (Sőt szerintem ott is fogja 🙂 ).
    De az USA lakossága azért más, ők emberek és ők, ill. a leszármazottaik az US$ után is élni fognak. Már ahányan maradnak, ha tényleg polgárháború, öldöklés lesz. Ennek szerintem is van valószínűsége, ha az átalakulás/válságmegoldás másképp (békésen) nem megy.

  33. Akkor félreérthető voltam. Pontosítom a definícióm: egy polgárháborúba süllyedő USA (mindegy, hogy a dollár bedőlése vagy egyéb közvetett okok miatt) az USA végét jelenti. Nem 300 millió ember „kukába” kerüléséről írtam, hanem a föderációról, mint államalakulatról.
    A rend pedig lehet, hogy több új államformáció megalakulását jelentheti majd a mai USA helyén.

    M

  34. 36: Montezuma,a 32. hsz.-ban említettem a feldarabolódást, erről többfelé lehet olvasni többféle verziót. És abban igazad van, ha ez a feldarabolódás/részekre szakadás bekövetkezik, akkor azt már nagy valószínűséggel nem Amerikai Egyesült Államoknak (USA-nak) fogják hívni.

  35. 37: Legalábbis nem az összes kiszakadt részt. Jugoszlávia első hullámú felbomlása után még volt Jugoszlávia: Szerbia + Montenegró + Koszovó, bár történelmileg csak Szerbia és Montenegróról beszélhetünk, mivel Koszovó olyan része volt Szerbiának, mint Magyarországnak pl. a Tiszántúl.
    Ha a mai USA szétesne, nem kizárt, sőt, szinte biztos, hogy maradna egy olyan nagyobb állam, ami még mindig USA-nak nevezné magát és nem ismerné el a kiszakadt államok függetlenedését. De ha ez a folyamat egyszer beindul, akkor a mai Amerikai Egyesült Államok gyakorlatilag megszűnik.

    M

  36. 39: Ilyesmiket írogattam az elmúlt hetekben, csak én nem eresztem ilyen bő lére.

  37. 32.-re !
    Csabi ! Én arra gondoltam, hogy az USA előbb felbomlik, mint ahogy a dollár elveszti értékét. Talán éppen a visszafizethetetlen adósság is közrejátszik az USA felbomlásában. Mivel a világ még mindig tele van dollárral, ezért akinek dollárja van, annak nem érdeke a dollár gyengülése addig, míg ő el nem költi a sajátját.

  38. Pár napja érkeztem haza Kínából – nem a turisták által látogatott részről. Hát, mit mondjak? Köszönik, jól vannak. Mindenhol daruk, építkezés. Gombamód szaporodó üvegpaloták. 35 km-es, oda-vissza háromsávos autópályahíd át a tengeren. A soksávos autópályák tömve áruszállítókkal – közlekedni még tanulnak:) Áruhegyek a legmodernebb szupermarketekben, rengeteg új autó. Kicsit még kontrasztos a kép, de lassan – vagy inkább gyorsan – szépen kipucolkodnak. A néhány éve még lesajnált, „marék rizsért” dolgozó munkások olyan minőségű termékeket állítanak elő, ami simán megüti az európai szintet. Az értelmiségi réteg jól meg van fizetve – értsd, jól megél, csöndben marad. A kormányuk céltudatos és rohadtul tudja, hogy mit csinál. Pár év és mindenkit megesznek reggelire…

  39. 42: „Pár év és mindenkit megesznek reggelire…”

    így van, esélyes, hogy más kaja nem lesz!!! :-), 🙁

  40. 25: Tetszik ez az álszent siránkozás, hogy a németek nem hajlandók tovább finanszírozni ezt a mérhetetlen adósságot. Éppenhogy pl. a görög államkötvényt tudják a legmagasabb kamatfelárral megvásárolni. Csak akkor lenne okuk panaszra, ha bedőlne a görög állam, de akkor is visszakapnák a kötvényük árát, mert menne az eu-s mentő…

  41. 32: Szerintem az usa ingatlanpiaca sokkal közelebb van a realitásokhoz, mint a kínai. Pekingben 1 év alatt 90%-al drágultak a lakásárak, pedig 30%-uk üresen áll. Csak a spekulánsok veszik, a melósoknak nincs rá fizetőképes. Ha ez kipukkad, nagyobb visszaesés lesz mint Japánban 1990 környékén. A kínai gazdaságnak ez a nagy veszélye most, rengeteg üres várost építenek a semmibe…

  42. 41:
    Sorge, ha nem lesz USA, ahogy írod, akkor hiába lesz az országoknak páncélszekrényben vagy elektronikus formában akár dollármilliárdjai, annak már nem lesz semmi értéke, még 1 tucat tojást se tudnak venni rajta. 🙂
    De félre a tréfával, én még mindig azt mondom és gondolom, hogy a dollár fog előbb megszűnni/elértéktelenedni, mint az USA eltűnni. Ha csak arra gondolsz, hogy anno Magyarországon nem tudom hány ezer milpengőért (millió pengő) alig lehetett vmit venni a piacon, mert a pengő egy őrületes hiperinflációba került, aztán el is tűnt, akkor nagy valószínűséggel el tudod képzelni azt, hogy a dollár is elértéktelenedhet hasonló módon, csak nem országos, hanem globális szinten. (Magyarország még létezik). És ez esetben azok az országok, amelyeknek dollármilliárdokban van a megtakarításuk/tartalékuk, azok azt bizony elbukják, ugyanúgy ahogy azok nyernek akiknek dollármilliókban/milliárdokban van a tartozásuk pl. az IMF vagy a Világbank felé, mert akkor ez a tartozás értékét veszti. Bár ez a valóságban sokkal bonyolultabb, sok más vonzata van/lesz a globális termelésre, iparra, munkaerőpiacra, mezőgazdaságra, stb.stb., de én most csak a dollár lehetséges és várható hiperinflációjáról (2-3 számjegyű infláció) beszélek. Ha ez beindul, az USA marad, a dollár eltűnik.
    Nekem ez a véleményem.

  43. Azért Kínáról se feledkezzünk meg, nagy valószínűséggel előbb-utóbb lekörözi az USA gazdaságát, tulajdonképpen már meg is tehetné ha akarná. Egy Wall Street Journal cikk szerint „Hu elnök természetesen a yüant látná legszívesebben a globális valuta szerepében.”
    http://vegsoidok.hu/blog/kina-szerint-a-dollar-ideje-lejart
    Másrészt a kínai központi bank a dollár alternatívájaként egy új szintetikus tartalékvaluta megalakítására szólít fel. (China’s central bank governor, Zhou Xiaochuan, created an international stir in March 2009 by calling for the creation of a new synthetic reserve currency as an alternative to the dollar).
    http://online.wsj.com/article/SB10001424052748703551604576085803801776090.html?mod=WSJ_hp_LEADNewsCollection (angolul nyelvű).
    Az IMF is tervbe vett egy új globális valuta létrehozását az US$ helyett ‘bancor’ néven és ezt egy globális központi bank nyomtatná. (Csak zárójelben: Kinek az érdekét képviseli az IMF ? És a világbank ?)
    http://vegsoidok.hu/blog/bancor-az-imf-javaslata-az-uj-globalis-valutara
    De sok jel utal a dollár gyengülésére, pl.: ” A Microsoft Oroszország egyértelművé tette az orosz valutába vetett bizalmát, amikor kedden bejelentette, hogy március 1-től kezdve minden helyi tranzakciót rubelben bonyolít. (…) A cég helyi valutában kereskedik még Kínával, Kanadával, Japánnal és az Európai Unióval. ”
    http://vegsoidok.hu/blog/a-microsoft-a-rubelre-szavaz
    Egy másik: „Szentpétervár, Oroszország – Kína és Oroszország végleg megállapodtak, hogy mától a dollár helyett saját valutáikban kereskednek egymással.” (2010/11/24)
    http://vegsoidok.hu/blog/kina-es-oroszorszag-levalik-a-dollarrol
    Sok elképzelés körvonalazódik, a svájciak sincsenek megelégedve a frankjukkal, túl magas az árfolyam. (negatív kamatot, euróra való átállást(?), leértékelést terveznek).
    Az is vitatott, hogy az US$ bebukása/hiperinflációja után mi történik a többi valutával, főleg az €-val, hisz ma még mindenhol a dollár a tartalékvaluta (remélem nem sokáig :)).
    „Az eurónak soha nem kellett még ekkora válsággal megküzdenie. Előbb vagy utóbb Németország nem lesz hajlandó vagy képes többé, hogy ezt a mérhetetlen adósságot tovább finanszírozza. Amikor ez a pillanat elérkezik a világ pénzügyi piacain úrrá lesz a káosz.”
    http://vegsoidok.hu/blog/elkerulheto-e-a-penzugyi-osszeomlas-europaban
    A kilátások sajnos nem valami jók. És akkor nem is beszéltünk az emelkedő olajárról, az újabb élelmiszerválság hatásáról (éhséglázadások) és sok egyébről.

  44. 48: Csabi_Pécs: Ha „eltűnik” egy kommented akkor kiabálj! 😀 Tök véletlenül vettem észre, hogy fennakadt a spam-szűrön. Persze ennyi URL-lel nem csoda.

  45. „Mivel az arany és az ezüst árfolyama kicsit alacsonyabb az elmúlt időszakhoz viszonyítva, a dollár pedig egyre gyengébb lábakon áll, Richard Russell arra figyelmezteti olvasóit, hogy „sok vezető nemzet szeretné leváltani a dollárt, mint a világ tartalékvalutáját. Amikor ez bekövetkezik az Egyesült Államok történelmének legsúlyosabb pénzügyi katasztrófájával fog szembenézni.” ”
    http://vegsoidok.hu/blog/szabadulj-meg-a-dollartol

  46. Ez nyilvánvaló, mert abban a pillanatban leáll az import, mert nincs mivel fizetni érte. Már pedig az USA külkereskedelmi mérlege negatív. — A „legsúlyosabb” jelző semmit se jelent. Sokkal jobban jellemzi a leendő helyzetet, hogy az eddig legsúlyosabb pénzügyi katasztrófájának a százsorosával fog szembenézni.
    Különben a belinkelt cikk egy kicsit elavult. Az USA államháztartási tartozása messze meghaladja a 14 ezer milliárdot, és az idei hiány már 1500 milliárd lesz.

  47. No és a Forintnak mennyi esélye van ilyen közegben és háttérrel a túlélésre? Mikor jöhet el számunkra az ítéletnap vagy a vég kezdete?

  48. 53: Amíg fizetni tudjuk legalább a kamatokat, addig minden OK. De a kamatok összege folyamatosan nő, mert a tőke tartozásunk emelkedik. El fog jönni az idő (nem sokára) amikor a megszorítsok ellenére se tudja az állam kifizetni a kamatokat. Ez a vég. A fejlemények pedig gyorsuló tendenciát mutatnak. Nem is lehet más. Ugyanis minél szarabb helyzetben van egy ország annál magasabb kamatra kapja a további hitelt.

  49. 54.-re ! Éppen ellenkezőleg, csökkenni fog a tőketartozásunk.

  50. 55: Tekintettel arra, hog az államháztartás mérlege minden évben hiányt mutat (amit csak kölcsönből lehet fedezni), ha csak a kamatokat izzadjuk ki, a tőketartozásnak nőni kell. — Ha te nem jössz ki a fizetésedből és minden hónapban kölcsönt kell kérned a kollegádtól, akkor a tartozásod folyamatosan növekedni fog. Ha ez nem elég világos, akkor azon már én nem tudok segíteni.

  51. 56.-re ! Az ez évi költségvetési hiányt inflációval fogja a kormány lerendezni. A tervezett infláció 3,9 % 2011-ben.
    A már meglévő államadósság pedig csökkenni fog, mert a magánnyugdíjpénztárak pénzének egy része a már meglévő államadósságot fogja csökkenteni.

  52. 57: A magánnyugdíjpénztárak vagyonát csak egyszer lehet elvenni. *** Az infláció nem nulláza le a hiányt. Legfeljebb a forint tartozás reálértékét csökkenti, de közben kell rá fizetni kamatot, ami több mint az infláció. Csakhogy az állami kötvények Euróban vannak jegyezve.

  53. Tibor bá !
    Elbeszélünk egymás mellett.
    Ha én vagyok a magyar kormány és nyugati pénzügyi körök ( értsd: zsidó pénztőke) megengedik nekem, hogy egy adott évben 5 %-kal többet költsek, mint a bevételem, de úgy, hogy nem veszek fel hitelt, akkor én jogosan elvárom a Magyar Nemzeti Bank elnökétől, hogy 5 %-nyi pénzt hozzon létre és azt adja ide nekem. Erről van itt szó .

  54. Tibor bá! Lehet, hogy nem tartozik közvetlenül ide, de mi a véleményed:
    Milyen esélye van egy 1996-ban kötött, 2016-os és egy 2019-es lejáratú AHICO (amerikai-magyar) – természetesen forintban fizetett – biztosításnak? Nem tudom, mit kezdjek vele, kivegyem-e nagy veszteséggel vagy reménykedve fizessem tovább befelé a havi 10000 ft-okat.

  55. 60: Nem írtad mennyi a hozam, hány százalék. Nem tudom milyen szilád alapokon áll ez az AHICO, remélhetően OK. Én arra spekulálnék, hogy Orbán megszorongatja a magyarok tökeit és a forint nem omlik össze 2016-ig. Persze ehhez az kell, hogy a dollár is állja a sarat, vagy ha bedől, ne vigyen magukkal minket is (EU-ra gondolok). Pillanatnyilag a kivétel nem látszik indokoltan (természetesen szerintem). Gondolkodj úgy, hogy bármikor kiveheted, de vissza nem rakhatod. Persze, ha a havi 10 rongy nagyon hiányzik, az egy más eset.

  56. Gondolom, ha kivennéd, még annyi pénzed sem lenne, mint amennyit betettél. Vagyis ez egy nagyon rossz befektetés.
    Ha már eltelt 10 év a biztosítás megkötésétől, akkor adómentesen kiveheted. Én ezt javaslom.

  57. Kedves Tibor bá (és Sorge)! Köszönöm a választ. Igazából, mivel állandó olvasó vagyok itt, az olvasottakból arra következtetek, hogy nem biztos, hogy 2016-ra (pláne 2019-re) itt még olyan jogállam lehet, hogy lejártakor barátságos mosolyuk kíséretében átveszem a pénzemet. És bár tudom, többször írtad, hogy a baj még nem holnap lesz, szó volt itt a fokozatos leromlástól az emberevésig 🙂 mindenről. És persze nem csak itt. Nem tudom, mennyire lehet egyáltalán ilyen hosszú távon tervezni, én csak arra gondoltam, még a kicsi kimentett pénz is több lehet, mint a semmi (ha megérem). Különben a hozam % nem is szerepel a kötvényen, csak az évek száma 23-ig, a visszavásárlási értékek 1.000-ig és a „leszállítási értékek” 1.000-ig.
    (bocsi, hogy hosszúra nyúltam)

  58. V.orsi ! Itt nem a jogállamiság a lényeg, hanem az, hogy a biztosító „simán” elveszítheti a pénzed nagy részét és te semmit sem tudsz tenni ellene. (Közben persze a biztosító jól jár.) Ahogy most sem, pedig jogállam van.

  59. Miután Portugáliának megszavazták 68 milliárd euró segélyt, Soros elkezdett megszabadulni aranybefektetéseitől, valamint nyersanyag és bányászcégekben levő befektetéseitől is. De nem átrakta máshova, hanem készpénzt kért értük. Mitől ijedhetett meg ennyire?

  60. Papíraranyat ad el? Azt én is eladnám. Távoli országok bánycégeiben heverő részvényekkel se megy sokra Geddon idejém. Ha a készpénzt egy nagy túlélőbirtokba fekteti, jobban jár. Persze neki több van, mint ami ahhoz kell.

  61. 67. Természetesen papír alapú arany. A nemesfémtől senki nem válik meg. 🙂

  62. Sorosnak jóelőre el kell kezdeni a manifesztumra váltást mert nagy a baj az igérvényekkel…egy jó részét kenheti is a hajára akárhogy is ügyeskedik. A helyében én vennék egy szigetet, körbeaknáznám aztán a maradék pénzel elfűtögetnék néhány évtizedig 😀

  63. Én Mr.Richard, jogos, patinás pénzt hitelező. Adunk ki hitelt
    Üzleti férfiak és nők, akik a Business tranzakció adunk ki a nagy
    lejáratú hitel 3-20 év legnagyobb alacsony kamatláb 2%-os, a
    ez akkor is nekünk az összeget, amit szükség szerint hitel. Hitelt adott ki
    A font és a $ USD maximális adunk a 500000000 mind a font és az
    $ USD, és a minimum 5000 £ és a dollárt, tehát ha valóban érdekli
    írjon nekünk (uniquefirmservices@gmail.com) további információt, hogyan lehet
    a kölcsönt.

    Hitelfelvevő adatok és információk}

    Az Ön teljes neve:
    E-mail:
    Mobil száma:
    Cell száma:
    Fax száma:
    A teljes címe
    Az Ország:

    Van egy számla:
    Egyenleg:
    Születési idő:
    Havi jövedelem:
    Családi állapot:
    Nem:
    Forrás visszafizetés:

    Have You Alkalmazott előtt:
    Hitel szükséges mennyiség:
    Hitel Időtartam:
    Cél a hitel:
    Honnan hallott rólunk:
    Köszönjük megértését és az idő a kölcsön ügylet:

    Ügyfeleink boldogság büszkeségünk

    Mr Clifford Richard

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük