(3024) Az axolotl

Tibor bá’ online

A természet csodái

Az axolotl egy Mexikóban honos szalamander (a kétéltűek osztályába, a farkos kétéltűek rendjébe, a harántfogúgöte-félék családjába tartozó faj) amely egyedülálló képességekkel bír. Egészen pontosan a kiszakadt lába visszanő, kivágott belső szervei visszafejlődnek, de még a teljes gerincoszlopát is vissza tudja növeszteni, ha kivágják belőle.

A biológusok pedig úgy gondolják, hogy most már elég sokat tudnak ahhoz, hogy megpróbálják megfejteni a axolotl genetikai titkát. A titok birtokában nem elképzelhetetlen, hogy emberen is alkalmazva, kinőhet egy amputált végtag.

A kísérletekkel elsősorban a  Hanoveri Orvostudományi Egyetem foglalkozik Németországban, ahol egy hatalmas akváriumban több mint 100 szalamandert tartanak. Ránézésre olyanok, mintha állandóan mosolyognának. Persze nem egyformák. Van amelyiknek hiányzik egy karja, vagy egy lába. Másoknak kisebb-nagyobb dudor van ott, ahol készül kinőni az új láb. Bőr darabokat vágnak ki, lábakat vágnak le róluk – természetesen altatás alatt, de szerintem ezt csak az állatvédők kedvéért mondják. Az elveszített végtag tökéletes regenerálásához mindössze néhány hónapra van szükség. Állítja Kerstin Reimer-Fadhlaoui, molekuláris biológus. Ez a páratlan képesség teszi őket oly fontossá a tudomány (na meg a kísérletek szponzorai) részére.

axoA biológusok nagy reménye, hogy sikerül megtudniuk a regenerálódási készség titkát. Sőt, még abban is hisznek, hogy megtalálhatják az élettartam meghosszabbításának, tovább tartó fiatalságnak és a tovább tartó egészségnek a titkát is. A közönséges szalamanderekhez képest az axolotl sokáig él. Tudnak 25 éves példányokról is. De valójában egész életük alatt nem válnak felnőttekké. Megtartják lárva állapotukat teljes életük alatt.

A kísérleteket az utolsó pillanatban kezdték el, mert az axolotl kizárólag Mexikóban él, ott is csak két tóban, amelyek közül az egyik már kiszáradt. Ráadásul az állat csemegének számít a gurmanok részére. Minden esetre a titok még nincs felnyitva, a kísérleteket végzőknek fogalmuk sincs a regenerálódási folyamatról.  A levágott láb helyén egy bőr darab alakul ki, ami alatt varszerű képződmény jön létre, ez alatt pedig beindul a sejtosztódás. A megfigyelők azt sejtik, hogy a levágott csonk molekuláris jelet küld „pluripotent”(bármire képes)  őssejtek felé. Egy őssejtből pedig bármi kifejlődhet. Viszont az élet nem csupa habos torta még az axolotlok számára se. Az évek előrehaladásával a regeneráló képességük folyamatosan csökken.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

17 gondolat erről: „(3024) Az axolotl

  1. Valahol olvastam, hogy ez a családfa-kutató DNS-bankos felkapott (van is bőven reklámozva) újdonság nem csak arra jó, hogy a rokonságon keresztül régi bűnügyeket tudnak megoldani, hanem arra is, hogy ha kell egy milliárdosnak egy új szív, vagy máj, akkor könnyebb kikeresni az adatokból, hogy kit kell eltüntetni nyomtalanul.
    Ebben van valami ráció?
    A gyíkoknak a farka szokott visszanőni, de van amikor pl. 2 db sikeredik.

  2. Lassan 50 éve bíztató eredményekkel bír egy magyar orvos szervek növesztésére (valakiknek nem érdeke… ) –
    https://youtu.be/k3vVuLjHKmw

    De nyilván majd az axolotl lesz a megoldás… 🙂 Ahol tudósaink „abban is hisznek… ”
    „a megfigyelők azt sejtik…”
    „a kísérleteket végzőknek fogalmuk sincs… ”

    Vagyis egy programkódot szeretnének úgy visszafejteni, hogy nem ismerik a forrásnyelvet, nem tudják hol-hogyan tárolódik ez a program? Sejtelmük sincs hogyan működteti ez a program a sejtek építését, vagyis a hardvert??

    Tudom ocsmány dolog szövegrészleteket kiragadni, de hisz ez a szöveg lényegi része, az állítmányok sora, a többi blabla! Persze a kutatás szabadsága szent tehén (lehet fejni) … De tudásuk a boxszkesztyűben legózás szintjét sem éri el, maguk is bevallják hogy fogalmuk sincs mi folyik az élő axolot esetében. Ehhez képest hályogkovácsunk tudta mit csinál – bár nem sejtette.

    „megfigyelők azt sejtik, hogy a levágott csonk molekuláris jelet küld…”
    Újabb sejtés, sejtés a köbön. Én meg azt sejtem hogy nem lesz ebből semmi, de valakiknek ez egy jó buli – amíg ki nem hal szegény axolotl, mert a lelketlen gurmanok fölzabálják az állományt…

  3. Szerintem a regenerációs képességnek valószínűleg köze van ahhoz, hogy megrekedtek a lárva állapotban, így olyan, mintha az egyedfejlődés még nem (teljesen) fejeződött volna be. Ilyen állapotban még „flexibilisebb” a rendszer, több a totipotens sejt.
    Re: Vaszil
    A „tapogatózást” kísérletnek vagy kutatásnak hívják. Ha tudnák, hogy működik, akkor már nem kellene kutatni. Azért teljesen nem sötétben tapogatóznak, a szervek differenciálódását szabályozó homeobox-okat már a 80-as évek óta ismerik. Gondolom, hogy nem azért választották az axolotl-t, mert az a perverz vágyuk, hogy közreműködjenek a kiírtásában (amúgy bármelyik akvarista/terrarista boltban beszerezhető), hanem mert valamilyen oknál fogva (ezt keresik) jobban képes regenerálódni, mint más élőlények

  4. hargi

    A regerenációs képesség valóban összefüggésben lehet a nem kifejlett állapottal. Mivel az örökös fejlődési stációban van.

    A „vetített kép” szerinti felnőttkort szeretné elérni ahogy „normálisan” is. Tehát a csonkolás rendkívüli korrekciója nem más mint a normális kép szerinti gyakori frissítés eredménye. Az állandó alakulás állapota.
    A sejtek csaj végrehajtják az utasítást, Vaszil erre próbalt rávilágítani.
    És arra, hogy megint fordítva ülnek a lovon. Így nehéz lesz megfejteni.

    Ennyi erővel azt is vizsgalhatnák, hogy mi végre lesz tölgyfa egy kicsi makkocskából. Ehhez hiaba szedik darabokra a tölgyfát bagy a makkot.
    Az információ kell nekik ami egy makkocskát tölgyfává növeszt.

  5. Re: Balázs

    Az információ a génállományban illetve a génállomány expressziójának szabályozásában van. Szerintem aki évekig tanulta ezeket a dolgokat, majd szintén évekig tanulmányozta, vizsgálta, az könnyebben megtalálja a ló elejét, mint az, aki ezt kevésbé tette…
    A növények egyébként szintén érdekesek regenerálódás szempontjából, az ő sejtjeik fejlett állapotban is totipotensek, bármelyik sejtből lehet kalluszt, szárat, gyökeret, stb nevelni néhány növényi hormon arányának beállításával. A növények mikroszaporításában már rutinszerűen alkalmazzák ezeket a módszereket. Csak éppen az állatok kissé másképp működnek.

  6. hargi

    Kérdés, hogy mi tartja őket totipotens állapotban? Milyen program szerint veszítik ezt el és hogy legfőképpen mikor?
    A növények ezek szerint megőrzik.
    Az állatoknál azonban elveszik ez a képesség, ahogy az emberi őssejtnél is. Gondolom ezért teszik el a köldökzsinórvért.
    A vetítő mely egy sejt ezirányú képességét szabályozza a kérdés számomra?!Valahol olvastam, hogy a multipotens sejtek is képesek eltérő környezetben más sejteket „kreálni”, ami feletébb meglepő.

    Valószínű, hogy akik ezzel foglalkoznak közelebb állnak a megoldáshoz, de vizsgálódásaik során bele fognak , bele kell futniuk az alapprogramba, mely a sejtek tulajdonságait alakítja.

  7. Amire én utalni akarok, hogy egy statikus információból még nem lehet a programot visszafejteni… génállomány expressziója (vagyis a gén fenotípusos megnyilvánulásának mértéke) csak egy statikus szekvencia, ami kb annyit mond mint egy CPU regisztereinek egy adott pillanatnyi tartalma. Ha ezt ismerjük is, ebből soha nem lesz meg a futó program, amit ugye a környezeti tényezők is döntően befolyásolnak a fenotipuson keresztül! Szurkolni persze ennek a csapatnak is lehet 🙂

  8. Szerintem ez egy többszörösen elhibázott irány.
    Szeretnénk megfejteni egy TERMÉSZETES KÖZEGÉBEN csodálatosan működő rendszert azért, hogy a saját, MESTERSÉGES, gyk. bárhonnan nézve is rettentő tökéletlen életmódunkba átültessük. Mégpedig abból a célból, hogy a teljesen természetellenes közegben élő (és pont emiatt tönkremenő testű) emberek életét meghosszabbítsuk csak azért, hogy még több időt tudjonak eltölteni ebben a mesterséges, többé-kevésbé folyamatosan boldogtalan állapotban….?!
    Mindezt persze horribilis pénzért, tisztán üzleti alapon. Tálalva a tudomány csodálatos vívmányaként lesz (ha egyáltalán), de hozzájutni CSAK az fog, akinek van rá pénze.
    Hát nemtom. Ez szerintem nem fog menni…..
    Lásd pl.: Repo Men (Végrehajtók) c. film, 2010….

  9. Re: Balázs

    Az összes sejtre vonatkozó összes információ benne van minden sejtben, azonban a differenciálódás során bizonyos gének expressziója kikapcsolódik, és az adott sejttípusra jellemző mintázat alakul ki. Ez valamennyire képes változni. Már differenciálódott testi sejt magját petesejtbe helyezve szokás klónozni állatokat (növényeket meg oltással, szemzéssel) Egyes élőlények sejtjei már néhány sejtes zigóta korában determináltak, ami azt jelenti, hogy ha kiveszel egy sejtet, akkor az a szerv, ami abból a sejtből lett volna, hiányozni fog. Másoknál (pl. nálunk) ebben az állapotban még nincs ilyen.

  10. Érdekes egy állat ez az axolotl! Lehet, hogy ez is magától jött létre? 🙂
    Szépen úszhattak az axolotl sejtek az őslevesben, majd egy szép napon úgy gondolták, hogy összeállnak egy olyan sejthalmazzá, ami saját magukat javítják ki és növesztenek új végtagokat a hiányzóak helyett, külső segítség nélkül. Bizonyos sejtszintű folyamatokat biztosan visszafejtenek a kutatók, de az egész rendszert soha nem fogják átlátni. Nincs is miért megfejteni. Ember ilyet nem alkothat, csak tanulmányozni tudja.

  11. 11.Hanyistók
    Te is pontosan így jöttél létre, csak mire megszülettél elvesztetted ezt a képességedet.

  12. 11 – Hanyistók:
    Kérdezte tőled már valaki, hogy hülyének teremtettek-e? az őslevesből.

  13. 13: vagy ez már hosszú fejlődés eredménye

  14. 11 – gabiiii
    Igen, ezt tudom. Azt nem értem, hogy mit akarnak ezek, az egekig magasztalt kutatók. Olyan ez, mintha kőbaltával próbálnám szétszedni a Doxa órámat.
    13 – 14
    Köszönöm ezt a finoman megfogalmazott “dicséretet” !

  15. Tetszettek volna odafigyelni általános iskolában az órákon (vagy már ott is szíriuszi gyíkemberek mosták az emberek agyát chemtrail-lel ?) 🙂

  16. post: A „szalamander” helyett magyarul inkább szalamandrát szokás mondani.

    6: A köldökzsinór vérben lévő őssejtek már nem akkora sztárok, mint régen, mert már egész jó módszerek vannak bizonyos testi sejtek őssejt állapotba visszaprogramozására.

    8: Mi lenne szerinted a természetes közegünk, amiben olyan csuda tökéletes lenne a testünk? Lakhatnánk házakban, vagy csak természetes barlangokba kéne húzódnunk télen? Tüzet gyújtani, ruhát készíteni a hideg ellen szabad, vagy már az is csak arra való, hogy az ember életét meghosszabbítsuk csak azért, hogy még több időt tudjanak eltölteni ebben a mesterséges, többé-kevésbé folyamatosan boldogtalan állapotban….?!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük