(2467) Kávé

Tibor bá’ online

 

~at499Koffein a legelterjedtebben használt hangulatjavító drog, ami különösen hazánkban igaz. Ritkán lehet errefelé találkozni olyannal, aki nem iszik kávét. Felmerül azonban a kérdés, hogy vajon az emberek tisztában vannak-e vele, hogy ez a széles körben elterjedt szokás mi mindennel járhat együtt? A „következmények” egy része pozitív, de egy másik része negatív. Vegyük őket sorra!

A legutóbbi felfedezés szerint az a nő, aki naponta legalább 4 kávét elfogyaszt, 20 százalékkal csökkenti a depresszióba esés bekövetkezését, azokhoz képest, akik legfeljebb napi két kávét isznak meg. Tudom, ez úgy hangzik, mintha a kávé lobby rendelte volna meg a vizsgálatot, de nem kizárt, hogy „van benne valami”.

Egy másik kísérlet azt az eredményt hozta ki, hogy fájdalomcsillapítóval együtt elfogyasztott kávé a gyógyszer hatását fokozza, vagyis eredményesebb fájdalomcsillapítást érhetünk el vele.  Persze ez a tanulmány is büdös egy kicsit, de ezt ellensúlyozzák mások. Például az, hogy a kávétól van, akinek megfájdul a feje. Pontosabban, egy másik tanulmány szerint, aki naponta 500 mg koffeinhez jut, annak a krónikus fejfájás lehet a jutalma, ahol krónikusnak azt a fejfájást nevezik, ahol a fájdalom havonta 14 nap (durván minden második nap) jelentkezik. Ugyanakkor a napi 125 mg koffein a krónikus fejfájást lecsökkenti időszakos fejfájásra. magyarul: igyál kávét, de ne sokat.

Mindenfajta híresztelés ellenében a koffeinnek nincs rákellenes hatása, jobban mondva nem gyógyítja a rákot, viszont nem lehetetlen, hogy csökkenti a rák előfordulási esélyét.

Ez viszont nem vicc! ha volt már gyomorfekélyed, akkor tisztában vagy vele, hogy egy csésze kávé elfogyasztása után a poklok kínja vár rád. Igen, a koffein izgatja a gyomor nyálkahártyáját, amire a gyomor savkiválasztással válaszol, a sav pedig (a gyomor saját maga előállított sava) marja a fekélyt. Ebből az is következik, hogy akinek kevés az emésztéshez elengedhetetlen HCl szekréciója, az egy csésze kávéval helyrehozhatja a hiányt, bár ezt a hiányt pótolni lehet egy jó erős húslevessel is.

Viszont úgy tűnik, hogy a kávé fogyasztás bizonyos mértékben megóv a kettestípusú diabétesz kialakulásától. Tekintve, hogy ez kezd népbetegséggé válni, idősebbeknek megfontolandó a napi egy-kélt csésze kávéra való rászokás. Az állítás valószínűségét nagyban befolyásolja, hogy az utóbbi időben 15 tanulmány jelent meg, azonos eredménnyel. Ráadásul itt a kávéról, és nem a koffeinről van szó, mert a hatás koffeinmentes kávéval is jelentkezik. Vagyis ez esetben a kávé antioxidáns és nyomelem tartalmáról lehet szó, ugyanis a magnézium és a króm fokozza az inzulin hatékonyságát.

1400 kávéfogyasztót kísértek figyelemmel 20 éven keresztül. A napi 4 kávét ivók körében az Alzheimer kór bekövetkezésének valószínűsége 65 százalékkal esett vissza. Tekintve, hogy az Alzheimer kór is kezd előretörni, a kávéfogyasztást érdemes megfontolni ilyen szempontból is.

Végül pedig, nehéz eldönteni, hogy ez a hatás kívánatos-e, vagy sem, napi minimum 315 mg koffein jelentősen besegít a hallucinálás előfordulásába. Tehát, akinek minden vágya, hogy szellemekkel találkozzon, annak érdemes meginni napi 3 csésze kávét. Ha így se sikerül találkozni a nagymama szellemével, akkor ajánlatos felcserélni a kávémárkát. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

30 gondolat erről: „(2467) Kávé

  1. Én több, mint 15 éve (nem is tudom hány éve) abbahagytam a kávé ivást. Semmi gondom nincs, pedig éjszaka dolgozom…. kávé nélkül. Megvagyok nélküle.
    A rendes teákat is kerülöm, csak koffein mentes teát iszok.

    Az acetylsalicilsyra koffeinnel kombilálva állitólag nagyon jó fájdalomcsillapitó. Én nem próbáltam, pont mert koffein van benne.

    Migérem volt egy pár éve, egy hosszabb periódban, akkor Coca colát ittam…. segitett, de csak ideig-óráig.
    A paracetamol és ibuprofen keverék jó. Tökéletesen bevált nekem akkor.
    Panadol 500mg x2 + Ibuprofen 400mg 1x

    Ma már nincs sem migrénem sem fejfájásom, kávé és más nélkül.

    Semmi koffein tartalmút nem fogyasztok. Még tiramisut sem.

  2. Re:01
    Paracetamollal óvatosan, mert napi 1000mg fölött májkárosodás léphet fel…

    Én pl nem kávézom, ellenben ha nagyon kell a tuningolni magamat, akkor jó minőségű zöld teát fogyasztok. Tanúsíthatom, extrém erős zöld teától „be lehet állni”, tudattágító hatása is lehet. Igaz én nem láttam szellemeket, csak az időérzékem változott meg, de az nagyon…

  3. Jómagam napi 2-vel elvagyok, a délutánit el is hagyom néha. De ha a reggeli kv-t kihagyom akkor egész nap nyűgös vagyok és semmihez sincs kedvem.
    Bár csak 1-1 napokon hagytam el, gondolom kb egy hét után átállna rá a szervezet simán.

    Egy kollégám napi 8-10-12 kávét iszik ugyanabból (irodai) amiből mi már vagy 10 éve de nem látszik, hogy baja lenne. A sok kávé nem pörgeti fel annyira mint minket ha többet iszunk, sőt inkább átlagosnak mondanám a tucatnyi kávé ellenére. Akármikor összefutunk egy bögre kávéval a kezében látni 😀 Lehet, hogy valamilyen szinten immunis a koffeinre?

  4. 03 – freeetoaster:
    A koffeinre rá lehet szokni. Aki rászokott (10-12 csésze) annak nagyon komoly elvonási tünetek lépnek fel (izzadás, reszketés, stb.), ha nem kap kávét.

  5. Olvasva a bejegyzést már szoknék is rá, annyi az előnye! 🙂
    De amit én tapasztaltam az kimaradt:
    Hashajtó hatású. Kb 1,5 órán belül menni kell tőle egy extra kört.
    Nem emlékszem mikor ittam utoljára… Helyette fekete teázok gyakran!

  6. 1: a migrén kimaradást a kávé elhagyásának tulajdonítod? Vagy volt egyéb tényező is?

    Csak azért kérdem, mert engem kikészít a migrén. Most én is elhagytam a kavét, de csak kb. 1 hónapja, a migrénem viszont maradt.

  7. 6: „a migrénem viszont maradt” A koffein elvonási tünetek egyike a fejfájás.
    Ahogy Tibor bá’ is írta, vagyis utalt rá, egyes fájdalomcsillapítókban a paracetamol mellett ott a koffein is, mert elvileg fokozza a hatást. „B” terv, ha elhagyod a fájdalomcsillapítót és benne a koffeint, akkor fáj a fejed miatta és újra beveszed a tablettát. /Bár ez ugye az összeesküvéselmélet határát súrolja. 😉 /

  8. 06. Intuitiv
    A kávé elhagyásának és a migrénnek nem volt köze egymáshoz. A kávét jó pár évvel a migrén elött hagytam abba.

    Nézz utána, mit eszel, nagyon sok minden kiválthatja a migrént. Pl az érett eper is.

  9. 5-6 kàvét szoktam meginni reggel 7 és 13 óra között. 13 óra utàn pedig megiszom 1-2 koffein menteset. Semmi bajom és el sem tudom képzelni az életem kàvé nélkül. Az első 2 adag ràadàsul éhgyomorra. Egy szabàly van, amit betartok: szar kàvét nem veszek, akkor inkàbb nem iszom. Tehàt automatàs meg 3az1ben dolgokat soha.

  10. 08: én már sok mindenre gyanakodtam, de nem tudtam behatárolni hogy mi lehet. Mert ugyanaz az élelmiszer 10ből nyolcszor nem okoz fejfájást, 2x meg igen. Lehet, hogy több tényező együttállása okozza. A fronthatás az egyik fő tényező.

  11. 10: Intuitív
    Még hogy több tényező okozza? Három hosszabb migrénes időszakom volt (kb.30 év alatt), máig sem tudom biztosan mi billentett ki, volt amikor még a természetben végzett kemény fizikai mozgásra esküdtem (ennek nyilvánvaló relaxáló-, anyagcsere- és hormonális hatásai miatt). Talán a változtatás kitartó keresése maga segít? Itt találsz ötleteket: https://www.tenyek-tevhitek.hu/a-migren-kezelese.htm
    Azt hozzá kell tenni, hogy minden egyes ember egy külön történet…

  12. „Egy kollégám napi 8-10-12 kávét iszik ugyanabból (irodai) amiből mi már vagy 10 éve de nem látszik, hogy baja lenne.”

    Tipikusan az ilyenek szoktak elhalálozni olyan 50- 60 évesen. A legjobb az, ha az illetö dohányzik is, és szereti a cukros szénhidrátos kajákat. Meg messziröl kerülje el a sportot. Korai halál elöre programozott.
    kb 5 éve abbahagytam a kávét, mert megértettem milyen káros. Maga a kávé nem de a koffein igen. A szervezetet belül élet halál harcra készíti fel, miközben a delikvens a számitogép elött tesped. Borzaszto káros.

  13. A túlzott kàvèfogyasztàsnak màr lehetnek kàros mellékhatàsai mint minden màsnak amit túlzàsba visz az ember. Azt azonban ne felejtsük el, hogy egy olyan ember aki napi 8-12 csésze kàvét iszik meg annak hozzászokik a szervezete ehhez és idővel gyengébb választ ad a szervezete erre. Ez ugyanígy működik az összes stimulànsal, nyugtatókkal vagy drogokkal is vagy a legegyszerübb példàval a cigarettàval is.

  14. Thunder
    az hogy a szervezet elkezdi tolerälni, mint ahogy jo peldaval mondod a cigarettät is elkezdi tolerälni az még nem jelenti azt hogy egészséges is. Mint mondtam a kavé maga lehet egészséges, de ezek a nagyméretü koffein löketek sosem lesznek azok!!!
    Ezért nem lesz egészséges (többek közt) egyetlen energiaital sem.
    Energiät nem a koffeinböl kell hozni. Ez egy hatalmas nagy tévedés.
    Sosem lattam még embert akinek a kavétol energiaja lett volna. Vagy ugyanolyan färadt marad, mert teljes a tolerancia, vagy fellép egy izgatott sresszes allapot, ami (hosszutavon) több energiat von el, mint amit ad. Kavétol még senki se lett fitt és egészséges.

  15. A török kávénak is lehet hosszú távon egészségtelen hatása?
    (egy teáskanál púpozott őrölt kávéra 3 dl forró, zubogó vizet öntök, majd kihűlés után megiszom)
    Naponta ötször.
    Edzés előtt meg pláne kávézom.

  16. Ketté kéne nagyon valasztani a dolgot. A kävénak (tudtommal) nem ismerestes egészségre käros hatäsa, azonban a koffeinnek igen.

    Kavé -> egészséges
    Koffein –> nem egészséges.

    Edzés elött minek kävézol? LOL, de most komolyan? Mit värsz a kavétol olyankor?

  17. Ertem, de miért nem hasznälsz koffein tablettät?

  18. A koffeinnek semmi „különleges” káros hatása nincs. Ragyogóan hozzá lehet szokni, sőt rá lehet szokni. Egy nappal se rövidíti meg az életet. Ellentétben pl. a nikotinnal, vagy az alkohollal. Viszont megrövidíti a pénztárcát.

  19. „A nikotin az alkaloidok közé tartozó szerves vegyület. A vegetatív, szimpatikus idegekből noradrenalint, a mellékveséből adrenalint, az agyalapi mirigy hátulsó lebenyéből antidiuretikus hormont tesz szabaddá. Ezekből eredő perifériás hatásai: a vérnyomás, a szívfrekvencia növelése, verejtékezés, a vér szabadzsírsav-szintjének növekedése. A gyomor-bélmozgások általában lassulnak, ugyanakkor a székelési reflex megindulhat. Központi idegrendszeri hatásai: mérsékelt adagokban általában javítja a szellemi funkciókat, gyorsítja a reakciókat, csökkenti az álmosságot és az étvágyat. A gyomorra gyakorolt káros hatás, gyomorégés előfordulhat. Túladagolása számos kedvezőtlen hatást vált ki, részben a receptorok túlzott ingerlése miatt. Magas vérnyomást, ritmuszavart, szorongást, migrént okozhat. Mivel növeli az agy dopaminszintjét, fogyasztása súlyos függőséghez vezet.”

    Tibor bä, akkor most a beveztö mondatbol vedd ki a nikotin szot es tedd be helyette a koffeint. Talälsz e bärmi hibät a leiräsban igy?
    Lehet a kaverol odäkat zengeni, csak nem erdemes. Vegye tudomasul mindenki, hogy egy drog. Ha nagyon kis mennyisegekbe veszi magahoz, valoban nem fogja szamottevo mertekben megröviditeni az eletet. A cigaretta sem a nikotin miatt halälos. De viselje mindenki a drogfogyasztas következmenyeit.

  20. 20 – Curix:
    Na most te szándékosan vitázni akarsz. OK. Akkor csak ennyit: A kávétól nem kapsz tüdőrákot, és kávé miatt (via érszűkület) nem amputálják a lábad.

  21. Nem akarok vitäzni Tibor bä, de a koffeinröl szolo eszmecsere bizonyos fokig nalad is kivältja a kognitiv disszonanciät.
    A vita tärgya most nem a cigaretta es a kavé, hanem a koffein és a nikotin.
    Ezen vegyületek élettani hatasa roppant hasonlo.
    9-10 szal cigaratta elszivasabol a testbe juto 100 mg nikotin sem fogja megröviditeni szamottevöen az életet. A füsttel beszivott sok szaz käros vegyület mar igen, de ez mas dolog.
    Reggeli egy kävében lévö koffein mennyiség sem fogja szamottevöen megrövideti az életet. Ez olyan 50-100 mg körüli érték.
    A szervezet egyszerüen ellensulyozza a karos hatäsait.

    Nem akarja senki megérteni mit okoz valojaban a kavé.
    Kb. ugyan azt a hatäst vältja ki a szervezetben, mint mikor meglatsz magaddal szemben egy oroszlant. A szervezet egyböl „üss vagy fuss” üzemmodba kerül. A problema azonban nem csak ez, hanem az, hogy mi ezt többnyire a szamitogep elött ülve tesszük. Miközben a szervezet belsö folyamatai felkészülnek a tämadäsra vagy a futäsra, addig mi okosan Word dokumentumokat bämulunk.

    Mindezt elkövetjük a testünkkel naponta többször. Nap végére meg olyan faradtak vagyunk mint a kutya. „Häla” a koffeinnek.
    Természetesen ha naponta „latod az oroszlant” a szervezet ehhez hozzäszokik.
    Most mindenki döntse el maga, hogy erre szüksége van e. Aki minden nap oroszlannal akar talälkozni az döntse nyugodtan magäba a koffeint.

    Egyébként csak ugy érdekesség képpen ha a koffein igy müködik, akkor gondolja el, mit tesz a szervezetövel, aki kavézas közben cigizik! Koffein es nikotin. Egy egesz csatamezö a szervezete.

    En is ezt tetem. Söt én expresszoval vettem be a Xanaxot, mert a napi 5-7 kävé es a cigi annyira tulhajtott, hogy valamivel le kellett ällitani a pörgést.
    Ha vissza tudnék menni idöben ugy 15 évet, akkor nagyon megrugdosnäm magamat.

    Szumma: kavé nelkül semmivel nem lesz kevesebb energiäd…..söt…..

  22. Lehet nem szándékosan vitázni? 😮

    Megzavarodtam hirtelen a sok értelmes ember között. 😛

  23. 22 – Curix:
    Az én állításom az volt, hogy a cigaretta sokkal károsabb, mint a kávé. Azaz nikotin kontra koffein. Én személy szerint egyikkel se élek, és sose éltem. A kognitív disszonancia kezd itt a honlapon divatba jönni. Most például tök rosszul alkalmaztad.
    Viszont van egy érdekes, és tanulságos történetem számodra: Amikor Éva hozzám költözött volt itt egy komplett háztartás konyhával (36 nm), kamrával (12 nm), Pincével (18nm). Tökéletesen berendezve, feltöltve. Mondtam neki, hogy nézzen mindent végig, ismerkedjen meg vele, mert ez lesz az ő birodalma. Éva egy fél órán belül otthonosan mozgott a birodalmában. Másnap reggel kávéval kezdte. Délelőtt panaszkodott, hogy gyengének érzi magát, iszik egy kávét. Ivott, majd egy óra múlva egy másikat is. Aztán panaszkodott, hogy nem segít. Akkor döbbentem rá, hogy nekik koffein kell, nem kávé. Mert én csak koffein mentes kávét tartottam, ha néha kedvem szottyant rá, azt ittam. Gyorsan elrohantunk koffeines kávéért, és minden OK. lett. Ez 26 éve volt, Éva azóta is napi (minimum) 6 kávét iszik, és én semmi hiányosságot nem tapasztalok nála. Ettől még igazad lehet, de hogy én kognitív disszonanciáznák, az nevetséges.

    23 – Rakdtugyin:
    Te olyanról még nem hallottál, amikkor valaki szándékosan kifroclizza a vitát?

  24. 24:

    De.

    Csak azt értelmes emberek az érvek hiányára vezetik vissza.

  25. 25:
    Ha valakinek nincsenek érve, az miért froclizza ki a vitát? Ez nem ésszerű.

  26. Tibor ba
    Anyu több mint 50 eve cigarettäzik nem is keveset es meg el. Kavet viszont sosem ivott.
    Ebböl meg nem következik hogy a cigi jo.
    Evanak egeszsegere.
    A kave (koffein) elettani hatasa mar igazolt, fenn leirtam egyszerüsitve.
    Nyilvan vannak esetek, mikor a koffein bevitel hatasa több pozitivummal jar, mint negativummal. Ezt mindenkinek egyenileg kell eldönteni.

  27. 15.János
    …”(egy teáskanál púpozott őrölt kávéra 3 dl forró, zubogó vizet öntök, majd kihűlés után megiszom)”
    Ne haragudj, kedves barátom, de túl sok vizet töltesz a viszonylag kevés kávéra.
    Én is naponta iszom a török kávét, 5-6 csészényit, de egy kiskanál kávéra csak mintegy 1,5 deci viz jár, hogy annak a kávénak kávéize legyen.
    Az összes többi kávőkedvelőknek:
    A presszókávé lehet nagyonis ártalmas, ha erősre van fözve, ez tényleg nagyon igénybe veszi a szervezetet.
    A gyenge-közepes török kávé nem okoz semmi bajt, legalábbis nálam, de vegyük figyelembe, amit egyik kedves blogtárs irt:
    Ahány ember, annyi szervezet, és mindenkire másképp hat.

  28. Én kérdeznék egyet ha szabad. Miért van az, hogy valakire ellentétesen hat a koffein? Apám soha nem kávézott, azt mondta elálmosodik tőle. Nem foglalkoztam vele, mert én sem kávéztam, de így negyven felett bizony már néha kellene egy kis plusz munició, és a munkahelyen néha csatlakoztam a kávézókhoz, és bizony örököltem apám fura működését, nekem a kávé olyan mint az altató, szinte azonnal lezsibbadok tőle, olyan mint egy durva vasárnapi ebéd után a kajakóma. Na ez mitől lehet szerintetek?

  29. 29: Ir
    Minden attól függ, ki mikor mivel kerül szembe! 🙂 A dózis mennyisége és fajtája (arabica vagy robusta) mellett még döntő az egyéni érzékenység (genetikai adottságok) + környezeti faktorok a táplálkozástól az életmódig… Meg az se mindegy ki-ki mikor kezdte ill. hány éve drogozik (hozzászokás ill. elvonási tünetek) Én is jóval negyven után kezdtem csak rendszeresen kávézni – miután katonaság alatt kétnapi ébrenlét után a harmadik nap reggelén belém diktáltak a kommendánsok egy méreg erős adagot és attól bő egy napig fütyült a fülem és nem láttam csak foltokat…
    Vagy húsz év szünet után kezdtem, kisebb adag szintén bealtat – leesik az amúgy is alacsony vérnyomásom – ilyenkor értágító hatás dominál, közepes adagnál a koffein hat egy két órára, túl nagy vagy ismételt adagolásnál a túlpörgés jelentkezik (szívdobogás, látászavar stb) Az altató hatás max fél óra. De nekem pl.éjszakázásokhoz nem vált be – akkor inkább teázok..
    Amit leginkább mindenki magán tud kikisérletezni, az az egyéni hajlam ill. érzékenység különböző kávélöttyökkel különböző helyzetekben…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük