(2491) Istenelmélet

Tibor bá’ online

Istenelmélet (The God

Theory) szerző: Bernard Haisch

Foglalkozzunk most a megváltó elmélet egyik alternatívájával. Ez nem lehet a Bibliában, hiszen, amikor a Biblia íródott, még nem ismerték a kvantummechanikát. 😀

Bernard Haisch angol asztrofizikus könyvében (publikálva 2009. április 1.) azt állítja, hogy a tömeg eredetét az anyag és a kvantumvákuum kölcsönhatásában kell keresni. Haischról meg kell említeni, hogy teológiát is hallgatott, és munkájában kísérletet tesz a tudományos ismeretek és azon nézet összeegyeztetésére, miszerint a Világmindenség létezésének konkrét célja van.
A szerző elképzelése szerint Isten megteremtette a fizika, azaz a természet törvényeit, majd ~at492létrehozta az Univerzumot annak érdekében, hogy megtapasztalja ezen törvények adta lehetőségek kibontakozását. Vajon igaza van-e? Akár igaza van, akár nincs, a szerző könyvét nem lehet letenni.
Eddig a könyvismertető. Az alábbiakban idemásolom az „Mi volt előbb Isten vagy Ősrobbanás?” című könyvem 19. oldal egy részletét. (megjelent 2003 könyvnapján, t6 évvel korábban, mint az Istenelmélet).
„Tételezzük fel, hogy Isten megteremtette az anyagot a maga precíz és célratörő törvényeivel, de fogalma sincs arról, mi lesz a végeredmény. Emberi elmével nehéz elfogadni ilyen hipotézist. Ugyanis egyszerűen nem logikus, hogy egy mindenható Isten ne tudja, mi lesz a végkifejlet. A mindenható Isten nem lehet kíváncsi, mert előre mindent pontosan tud, és nagyokat mosolyog megállapításomon, hogy „előre”, hiszen ő az időtől teljesen független. Mégis mi lehet a célja?
Ha én teremthetnék, és életet akarnék alkotni, akkor nem úgy fognék hozzá, hogy leírhatatlan mennyiségű elemi részecskét hoznék létre és várnám, hogy ha lehetséges, akkor akár év trilliók alatt az anyag belső tulajdonságaiból kifolyólag összeálljon az élet. Nem, én a részecskéket eleve úgy alkotnám meg, hogy a szükséges fizikai törvényeknek engedelmeskedve affinitásuk legyen az élet kialakításához, vagyis hogy preferálják az élet irányába mutató együttműködést, és ennek kivitelezésére teremtenék hozzá egy részecskék közötti kommunikációs lehetőséget.”
Szép és érdekes, hogy Isten kísérletezik a Világmindenséggel, csak éppen nem elfogadható. Haisch könyvét én nem tudom másképp felfogni, mint kísérletet arra, hogy fából készítsünk vaskarikát. Illetve az lehetséges, „Isten” mégsem mindenható, azaz tulajdonképpen nem is Isten, csak nálunk sokszorosan fejlettebb lény, aki tényleg kísérletezik velünk csak éppenséggel nem ő van a piramis legfelsőbb csúcsán. De hát akkor ki?

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

12 gondolat erről: „(2491) Istenelmélet

  1. A piramis legfelsőbb csúcsán a Teremtő van, aki nem Istennel egyenlő, bár Isten tőle származik.
    Hozzáteszem Istennek véges a hatalma, mert csak ebbe az Univerzumban a főnök, és egyben véges élettartamú is, kereken 311 040 000 000 000 földi évig él, ami a mi szemszögünkből nézve örök élet.

    Véleményem szerint jobb inkább entitásként beszélni róla, mert tisztán transzcendens teremtmény, és nem egy biológiai lény, bár meg tud nyilvánulni biológiai formában is.

  2. Tibor bá’ !
    Most lebuktál 🙂
    Szerintem Te egy agent provocatour vagy .
    Teljesen tisztában vagy a világegyetem működésével,a teremtéssel,
    csak éppen eljátszod a nagy materialistát,hogy kiugraszd a nyulat a bokorból .:)
    Dajtás,meg sokan mások rögtön ráharapnak a provokációra.
    Vagy nem ?

  3. 01 dajtás
    „kereken 311 040 000 000 000 földi évig él…”
    Ha ez a szám kerek, én nem vagyok az. 🙂
    Érdekelne az a képlet, amellyel ezt így ki lehet számolni!
    Nem baj ha hosszú, legfeljebb a másik életemben olvasom tovább.

  4. Re:03
    Ez a bődületes nagy szám abból ered, hogy eddig stabil a téridő. Ennek az az oka, hogy a mi Univerzumunk az Anya/Anyó időhullámterébe van beágyazódva, és minél régebbi egy Univerzum, annál messzebbre van időben az őt keltő okforrásoktól. Ez azt jelenti, hogy a múltszférájának van olyan része, ami nem biztosítja a téridő önmásolódási struktúráját, és a rendszer összeomlik. Mondhatni ez az Isten háta mögötti hely, ahol még a madár sem jár…

    Hindu időszámítás ezt megőrizte, időfizikai szempontból kiszámítható egzakt módon, csak a ma elfogadott teremtés modellünk( Big Bang teória) alkalmatlan erre.

    Re:02
    Tibor bá’ titokban így tanulja meg az alternatív elméleteket, mert érzi legbelülről hogy a ma elfogadott keletkezési modell rossz. Csak játszani a nagy szkeptikust, miközben szorgosan jegyzetet… 😉

  5. 04. dajtás
    Kérlek, adj támpontot az egzakt módszerre, mert nekem elég önkényesnek tűnik. Inkább számmisztika, hogy az év 360 nap, 100 év az emberélet, és hogy Brahma 100 istenévet él. A Smaragdtábla és a fraktálelmélet sem elég egzakt nekem, hogy ezt megalapozza.

    https://bit.ly/2uHOAcY
    The British Critic 14. kötet, 502. oldal
    Art. V. A Key to the Chronology of the Hindus; in A Series of Letters, in which an Attempt is made to facilitate the Progress of Christianity in Hindustan, by proving that the protracted Numbers of all Oriental Nations, when reduced, agree with the Dates given in the Hebrew Text of the Bible. 2 vols. 8vo. Rivingtons. 1820.

    Matires. 1 wink of the eye
    2 Matires = 1 Chiperon
    10 Chiperons = 1 Chinon
    12 Chinons = 1 Venidique, or 1 Indian Minute
    60 Venidiques = 1 Naigue
    7,5 Naigues = 1 Saman
    8 Samans = 1 Day
    15 Days = 1 Parouvan
    2 Parouvans = 1 Month
    12 Months = 1 Years
    lOO Years = The life of man.

    „We may exhibit, in passing, the effect of this minute subdivision as applied to our own denominations of time.
    1 Hour = 36,000 Matires
    12 Hours = 432,000
    1 Day = 864,000
    1 Month(30days) 25,930,000
    1 Year (360 days) 311,040,000
    The above table is founded, says our author, on the different divisions of time, as recorded in the Institutes of Menu. Upon becoming acquainted with these, it will, he assures us, clearly appear, that those numbers which bare, of late years, been injudiciously pronounced astronomical cycles, or periods, are nothing more than the different powers of numbers multiplied into each other. The Brahmans profess, and the unenlightened Hindus believe, that the world was created to last 4,320,000 years, as follows,
    1 Age or Critajugan -= 1,728,000
    2 Age or Tritajugan = 1,296,000
    3 Age or Dwaparajugan = 864,000
    4 Age or Calijugan = 432,000
    Making an aggregate of 4,320,000 years. Now, it seems, instead of years, we are to regard this large sum as expressing only Matires, or twinklings of the eye; 600 of which go to an English minute: and the above four ages, added together, amount to what is called a Sadrijugan or Divine age. We may also mention here that two Sadrijugans make a day and night of Brahma; whose months and years are in the same proportion, as follows:
    8,640,000 = 1 Day and night
    259,200,000 = 1 Month
    3,110,400,000 = 1 Year
    311,040,000,000 -.- 100 years, the life of Brahma. From these numbers, adds the author, a cypher is formed in which all antediluvian records are kept The reader must for the present suppress any little curiosity he may feel as to where the „antediluvian records” themselves are kept, or bow they fell under the cognizance of the author.
    By inspecting the last set of numerals but one, it will be seen that the Calijugan age amounts to 432,000 years, which answers to the number of matires in 12 hours; and as the sum total of the four ages is just ten times as much, or 4,320,000, it follows that the duration of the world may be symbolically represented by ten times twelve hours, or five whole days. Again, as the years of the gods are to those of man in the proportion of 360 to 1, by dividing 4,320,000 by 360, we have 12,000—an amount equal to a day and night of Brahma: „for,” observes our author, ” of the 4,320,000 days, or 12,000 years, Brahma sleeps one half.”
    There is, however, a manifest confusion in this part of the book; for we have in one place the Sadrijugan as equivalent to a day of Brahma, and two Sadrijugans, of course as comprising his day and night; whilst, in other places, a day of the same Divinity is made to embrace a thousand Sadrijugans, and -a day and night two thousand of these periods, or 4,320,000 years X 2000. Assuming the larger number the author comes to one of his conclusions as follows: „as 432,000 matires denote one day of 12 hours, so must 4,320,000 denote ten days of 12 hours or live days of 24 hours. And as a thousand Sadrijugans are a day of Brahma, so does that day contain five thousand days of 24 hours. St. Peter says, ‘beloved, be not ignorant of this one thing that one day is with the Lord as a thousand years, and a thousand years as one day.’ This is the Maha, or great day of Brahma, his usual day being a period, or a thousand years, and his night of the same duration.”

  6. 3-5:
    Hadd kotyogjak bele (remélem nem veszi rossz néven dajtás) történetesen épp tudom hogy a forrás ezen a téren Kisfaludy „Teremtés üzenete” c. munkája, az idő térbe ültetése nagy filozófia, unicum (talán hungaricum is!) http://www.napturul.hu/letoltesek/kisfaludy_ateremtesuzenete.pdf
    Nekem épp arra volt dolgom anno a görbült téridőben amikor kiadta az Aquapolnál Jakab Pista az első kiadást… 🙂
    Kellemes (téridő) Ünnepeket hozzá!

  7. Re:Jani
    Miért 1m hosszú a párizsi etalon rúd?
    Valami kapaszkodó kellett a hinduknak is az idő mérésre. Ott ott gyanús már a dolog, hogy van fogalmuk (truti) a mikrosecundum nagyságrendre, ami arra enged következtetni, hogy technikailag nagyon fejlett kultúra volt.
    Az megint más kérdés, hogy ez a kultúra honnan ered…

  8. 07. dajtás
    Én nem a mértékegység meghatározásáról beszéltem, azt egyértelműen meg lehet határozni az egy nap osztójaként, vagy többszöröseként, mint ahogy a méter az egyenlítő hosszának 1/40.000.000 része (bár nem volt teljesen pontos a mérés anno). Én a váltószámok önkényességét kifogásoltam, például a 360 napos évet, még az ókori egyiptomiaknak is megvolt a 12 db 30 napos hónaphoz az 5 napos ünnepi időszak. Elméleti tudományokban hamar messzire jutottak, de ebből technikai fejlettség nem következik. Részben az eddig írtak sem támasztják alá, de a tömeg- és hosszmértékek is elég esetlegesek voltak. Magok méretét vették alapul, és nem volt egységes rendszer. Akbar volt az a XVI. században, aki egységesíteni próbálta a rendszert, mert az akkori tudományos-technikai színvonal megkövetelte, főleg a nagy tételben való kereskedelem miatt volt rá szükség. Az indus-völgyi civilizációnál alighanem használtak egy méterrúd-jellegű eszközt a nagy építkezésekhez, mint ahogy a többi ókori civilizációnál is, de ezek nem voltak egységesítve, mert nem a konkrét méretek voltak a lényegesek, hanem az arányok. De az indus-völgyi civilizációnak nem sok köze van a hinduizmushoz, annak az alapjait, a védikus kultúrát az árják vitték Indiába Kr. e. 1700 körül, majd Kr. e. 500-tól voltak egységesítési törekvések a sok indiai hitvilág között.

  9. 01 dajtás
    “kereken 311 040 000 000 000 földi évig él…”
    Mivel a Föld tömege évről-évre változik, a keringési pálya hossza=idő is változik, félek nem jön ki a végén ez a „kerek szám”.
    És mi van ha megsemmisül a Föld, vagyis a Teremtő zsebórája, onnan tovább hogy számolja?
    Ennyi hülyeséget itt még nem olvastam, remélem csak április elsejei tréfa.

  10. Érdemes Kisfaludy oldalain elmélkedve olvasgatni mert a nagy hivatásosok se tudnak racionálisabb teremtéselméletet elénk tálalni.

    Nagy fekete lukakról irdogálnak mig a NAP teljes mozgása sincs leirva a galaxisban.

    Ésha az egész egyetlen TUDAT részei a nap és csillagrendszerk ahogy az emberi test is szervekbül és mindegyik szerv más funkcióju sejtekböl áll? A sejtek atomokból és még azok is aprithatóak….lefelé a mikró és embertöl csillagrendszerektöl növelhetö felfelé? Viszont Kisfaludi tachion keletkezési rendszere a megnyilvánulatlanból ( gondolat) a megnyilvánultig (állóhullámig) a kiáradó rezgés értelmezhető.

    A tudat alapban elektromos(kiáradó) és magnetikus( vonzó befogadó) rezgéshullámokból állva a maguk törvényei szerint kezdet és vég közötti feszültséggel dolgozhatnak hathatnak egymásra mint a nyáklapokon a tekercs (mágneses) és a vezetők (elektromos) feszültségek közötti hatás ami munkára van fogva…

    Még az emberi test is igy ezen elveken alapszik mérhetö is EEG EKG stb müszerekkel.

    Ettöl teremtö a gondolat kiárad és ettől befogadó a másik hasonmás ellenkezö nemü szeretete (szerelem magnetikus)

    n/a mai jó vihogást köszönöm 🙂 kell a tüdönek a nagy lélegzetvétel….

  11. 10. Kékavian
    Attól, hogy a „nagy hivatásosok” nem tudnak mindent megmagyarázni, még nem kell feltétlenül beszopnunk minden alternatívát. Misztikus elméletekben jól mutathat, hogy a mágnesesség vonz, az elektromosság kiáradó, de a valóságban mindkettő tud vonzani és taszítani a polaritástól függően.

    Kérlek, definiáld a tachiont és működését. Ha ez nem megy, és Kisfaludi munkásságának tanulmányozását ajánlanád helyette, akkor nem sajátítottad el az elméletet. Én most kezdtem bele a fentebb ajánlott műbe, de jobban örülnék, ha valaki összefoglalná az elmélet lényegét és az azt alátámasztó érveket.

    Egyébként csak azért kezdtem elolvasni, hogy ne lehessen fogást találni rajtam, ha kritizálom. Amit dajtás leírt erről, az konkrétan baromságnak tűnik nekem, már leírtam, hogy alapvetően miért. Tudnám még taglalni, hogy milyen kifogásaim vannak, de nem akarok flood-olni, és a kritika előtt szeretnék teljesebb kapni róla.

    „Még az emberi test is igy ezen elveken alapszik mérhetö is EEG EKG stb müszerekkel.”
    Az általad leírt elveken? Részletezd, kérlek. Nekem az a benyomásom az eddigi hozzászólásaid megfogalmazása alapján, hogy nem igazán vagy természettudományokban képzett. Ezzel nincs gond, ha spirituális témákban megnyilvánulsz, de szerintem nem jogos, hogy vihogsz n/a észrevételén, viszont értékelném, ha érvelnél az én, vagy akela70 érvei ellen.

    „Ettöl teremtö a gondolat kiárad és ettől befogadó a másik hasonmás ellenkezö nemü szeretete (szerelem magnetikus)”
    Szintén részletezhetnéd, mert így se füle, se farka. Ha az ellentétek vonzzák egymást közhelyre utalsz, az közel sem általános, és ha csak egy kivétel lenne, már az is cáfolná a szabályt. Eleve a hasonmás szó is furcsa ilyen szövegkörnyezetben, hogy ellenkező nemű.

  12. 11 – Jani:
    A türelmed bámulatra méltó. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük