(2480) Halál

Tibor bá’ online

 

Elgondolkoztál-e már a halálon?  Az emberek egy része balesetben, más része fertőző betegségben, esetleg rákban vagy infarktusban leli halálát idő előtt. Azonban egy része megérkezik az „időhöz”, ami úgy 70 környékén van. Ha egy 75 éves ember elhuny, senkinek se tűnik fel, mert kb. „itt volt az ideje”. Na ez az! Az ideje? És ha itt van az ideje, akkor miért, miben hal meg? A nagy igazság az, hogy nem kellene meghalni, csak az általános elkopásnak van két ártatlannak tűnő, de mindenesetre tünetmentes velejárója. Az egyik a magas vérnyomás (hipertónia), a a másik az inzulin rezisztencia (kettestípusú diabétesz). Egyik se betegség, mind a kettő szimptóma vagy tünet. Senki se tudja, miért lesz valakinek a vérnyomása magas, és azt se, hogy miért lesz a sejtállománya rezisztens az inzulinra, aminek következtében a szérum glükóz tartalma megemelkedik. Viszont a hosszabb ideig nem kezelt magas vérnyomás megbetegíti a szívet, esetleg sztrókot okoz, a magas vércukorszínt pedig totálisan széttúrja a szervezetet: megvakít, kikészíti a vesét, szétrombolja az idegrendszert, lerobbantja az immunrendszert, vérkeringési zavart okoz, aminek a  vége a lábak amputálása….. Tehát: kezeletlen cukorbetegség –> veseelégtelenség –> dialízis –> halál. Élt 74 évet. Ha kezeltette volna, akkor csak az isten tudja miben halt volna meg, húsz évvel később. Ugyanez a helyzet a magas vérnyomással –> hipertrófia –> bal kamra diszfunkció –> tüdő ödéma –> fulladás –> halál.

Nem tudom hány éves vagy, de ha elmúltál 40, akkor legyen az első dolgod, hogy megnyugtatva magad, megnézeted mind a vérnyomásodat, mind pedig a „cukrodat”. Ne feledd! Nincs tünet, akkor is tökéletesen jól érzed magad, ha ezek már effektív kialakultak benned. Ha minden rendben, akkor csak annyi dolgod van, hogy egy év múlva megint megnézeted. Ha bármelyik megemelkedett, akkor az állapot nem állhatott fenn túl hosszú ideje, így a kezelése sokkal könnyebb, de bármi legyen is a kezelés, feltétlenül tartsd be, mert 10-20 év élethossz különbséget jelenthet.

És akkor még egy aspektus. Akár magas vérnyomásnál, akár inzulin rezisztenciánál a felírt gyógyszert az élet végéig kell szedni. A nagy kérdés, összeomlás után lesz-e gyógyszer? Ha én 60 lennék, akkor bespájzolnék magamnak egy rakás Metformint (inzulin rezisztencia), Béta blokkolót és ACE-gátlót (magas vérnyomás). De tudom, hiába tanácsolnám, úgyse tartanád be. Sebaj, legalább emlékezzél erre a posztra, ha a helyzet úgy alakul, és lépj valami okosat, ha még 10-20 évig valakiknek szükségük lenne rád.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

23 gondolat erről: „(2480) Halál

  1. „bespájzolnék magamnak egy rakás Metformint (inzulin rezisztencia), Béta blokkolót és ACE-gátlót” Tibor bá, ezt úgy írod, mintha mi sem lenne egyszerűbb annál, minthogy az ember ezekből a vényköteles gyógyszerekből csak úgy „bespájzoljon” 5, esetleg tíz évre való adagot. Te mégis hogyan győznéd meg a háziorvosodat arról hogy írjon fel neked kb 200 doboz metformint, mert majd jön az összeomlás és akkor majd sehol sem lehet kapni. Az a világ ahol én élek, ez sajnos nem működik ilyen egyszerűen. Köszönettel venném viszont, ha esetleg ahhoz is tudnál tippet adni, hogy miként lehetne hozzájutni ilyen tetemes mennyiségű gyógyszerhez, mert én a hazai viszonyokat ismerve, nem igazán látok erre módot.

  2. Gratula! A poszt jó és időszerű.

    Ahogy szoktam, most is eltérítem egy kicsit. 🙂

    „Gázolaj helyett cseppfolyós, illetve sűrített földgázt tankolhatnak a kamionok és a hajók 2019 végétől a Csepeli Szabadkikötőben.”
    https://www.portfolio.hu/vallalatok/lng-terminal-epul-csepelen.279858.html
    Sietnek. Nem egy elhúzódó építkezésről van szó, jelentős uniós támogatással.

    Ha nincs otthon sparhelt vagy jancsikályha, vegyél azt is. Ha nincs kémény, vágj lyukat az ablakba.
    Bozótvágó kést is vegyél. Alkalmas lehet a ház előtti virágoskert ápolására is.
    Gyorsul…

  3. … napersze egy bizonyos kor fölött a zembernek kialakul egy olyan érzése is, hogy teoretice képes mérlegelni, hogy egy annyira leromlott valóságot érdemes-e bevállalni. (amikor a köznép gyilkolássza egymást, és csak távoli gettokban lehet mesterségesen túlélési körülményeket kivergödni, egy alternatíva nekünk 70 fölött, egy félüveg kajszi-pálinka és egy félzacskó altató.)

  4. Az izmok lebomlanak, a zsírszövetnek pedig több oxigén kell, ezért nő meg a vérnyomás. Sportolni kell minden nap 1 órát – bár nagyapám 130 kg volt a maga 160cm-es magasságához, a vérnyomása pedig általában 210/170, eléldegélt 85 éves koráig, napi 1 üveg vodkával, szigorúan sportmentesen. Az orvosa mindig azt mondta, ne változtasson semmin, ha 70 évesen még így bírja – és még élt 15 évet. Sportolással lehet hogy megérte volna a 100-at.

  5. 04. Dino

    Nagyon élvezem amikor az egészséges életmód ellenében, kampányolnak.
    Igaz, hogy minden tízezer emberből van egy elpusztíthatatlan, vasegészségű személy, aki ihat, bagózhat, kábítószerezhet, kedvére, ehet bármit, semmi baja sem lesz.
    De mi van a 9999 személlyel aki belepusztul a cigibe, piába, stb?
    Persze a 10.000/1 sokkal nagyobb esély mint a lottó ötös, 4.000.000.000/1
    Hajrá!

  6. 01 Zee

    ” Köszönettel venném viszont, ha esetleg ahhoz is tudnál tippet adni, hogy miként lehetne hozzájutni ilyen tetemes mennyiségű gyógyszerhez…”

    Látom, senki sem válaszolt neked.

    Ha bármi gondod van és segítséget szeretnél, hangosan (s)óhajtozz, megfelelő/nyilvános helyen, úgy hogy meghallják.
    A pénzednek még nagyobb hangja lehet. 🙂
    Tisztán matematikai alapon is esélyes, hogy lesz valaki aki felajánlja a segítségét.
    „Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát.”

    Próbáld ki! (Ja, már kipróbáltad.)

  7. 5: „az egészséges életmód ellenében, kampányolnak”

    A nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében…. 🙂

  8. „ha elmúltál 40, akkor legyen az első dolgod, hogy megnyugtatva magad, megnézeted mind a vérnyomásodat, mind pedig a „cukrodat”.”

    Hát éppen akkor történt az alábbi amikor elmúltam 40…
    A 90-es évek végén dolgoztak nálunk erdélyiek, de volt köztük echte román is valahonnan a Duna deltából. Dani vegyészmérnökként Kanadába indult mert Ploestiben felszámolták a vewgyipart, az útravalót kellett összeszednie. Sokat beszélgettünk, elpanaszoltam hogy megugrott a cukrom nekem is a nejemnek is, 8-9 közé akkoriban (de volt kaja után 16 is). Rengeteg tejet-tejterméket fogyasztottunk. Erre előadta, hogy a Regátból volt egy kollégája akit meggyógyítottak ebből. No ezen jól összevitatkoztunk, de csak magyarázta, hogy arrafelé nem ismerték a cukorbajt a 70-es évekig, ez a kollégája se volt előtte cukros. A falu öreg körzeti orvosa 50 év alatt alig talált ilyet, de azután hirtelen elkezdett növekedni a számuk. Ez nem hagyta nyugodni az öreget, kutatott, vizsgált, stb. és arra jött rá hogy amikor a környékben megjelentek az újfajta nagy tejhozamú tehenek akkortól indult ez be, mert szerinte megváltozott ezekben valami. ( a történet hosszú, de az lett hogy kivitték az öreget Franciaországba hogy majd ez meg az lesz – oszt többet nem látták)
    Amit viszont tudok, azonnal magyar tarka tejet kezdtünk inni, és pár év alatt csodák-csodája visszaállt – azóta is OK mindkettőnknek – ma már leginkább kecsketejet-sajtot eszünk

    Aki nem hiszi járjon utánna.

  9. vajon a gyógyszerek meddig őrzik meg a minőségüket?
    Oké, hogy bespájzolok belőle sok évre valót (honnan szerzek annyit, receptkötelesből?), aztán meg pár év után dobhatom ki őket?

  10. 10 – Asidotus:
    A gyógyszerekre a lejárás rá van nyomtatva, általában max 3 év, de ez azért van, hogy kidobd és vegyél másikat. A típustól függően más és más, de 10 évvel nyugodtan számolhatsz. Ha nem történik semmi, akkor tényleg ki kell a végén dobni. De őszintén, ha 10 év múlva minden változatlan, nem megéri?

  11. 10.
    Ha megfelelő körülmények között tartod (hűvös/sötét/száraz helyen) akkor gyakorlatilag bármeddig eláll.

  12. De vannak ezek a „generic” gyógyszerek.
    A múltkor kaptam ilyeneket a sürgôsségin a kórházban.30-at…..egyet megettem,majd rosz kedvem lett és a maradék 29- et megettem 7 Radebergerrel két hét mulva.
    Aztán semmi,csak beszart a feleségem ,mikor két óra alvás után szóltam,hogy még mindig élek.
    A macskának is kilenc élete van,hát még nekem!

  13. Kedves 4es, Dino,
    Végre valaki rátapintott a lényegre, az élethossz elsősorban az örökített génektől függ.
    Véleményem szerint a homo sapiensnek ugyanúgy, mint a természetben egyéb növény illetve állatfajoknak vannak alfajai. Ezek az alfajok eltérők, például élethosszban.
    Tehát én azt mondom, hogy az emberi fajon belül léteznek olyan fajták, amelyben a gének (a fajtára jellemző tulajdonságokat őrizve), rövidebb ideig élnek és ez így tejesen természetes, mert nem teljesen egységes a faj!
    Én azt gondolom, hogy élethossz vonatkozásában az 50évtől egészen 80-90ig az emberi faj esetében teljesen természetes.

  14. 14. D7

    Óriási bajságban vagyunk. rengetegszer összekeverik:
    a szülőktől öröklött „túlélési képességet”
    a szülőktől öröklött, önpusztító jellegű, rossz táplálkozás, és rossz életmód okozta korai halálozással

    Saját példám is igazolja. Faterom 40 felett elhízott, betegeskedő lett.
    Nekem sikerült más táplálkozási iránnyal kivédeni.

  15. 15 – bogozy:
    M i az, hogy „faterom”. Ennél azért több tiszteletet érdemelne. Én ezt a stílust nem fogadom el.

  16. 09 – Vaszil:
    Utálom, amikor hülyeségeket adtok itt elő. Evés után egészséges embernek a vér cukorszintje maximum 7,3 lehet. Ha ennél több, illetve éhgyomorra (táplálkozás után 8 óráig) 5,9-nál, akkor diabétesze van, ami gyógyíthatatlan. Amit írtál az szín tiszta hülyeség.

  17. 17. Tibor bá’
    Sajnálom, és bocsánatot kérek hogy élve születtem ráadásul ÉLEK még ma is normál cukorszinttel – nyilván színtiszta hülyeség okából! 🙂

  18. 16. Tibor bá’

    Felelőtlen, jellemtelen szarházi alak volt, a faterom. Nővérem élete szárad a lelkén.
    Persze ha másként tudod, megadhatom hol fekszik, virágot vihetsz a sírjára.

  19. 19 – bogozy:
    Az én apám semmivel se volt nemesebb mint a tied. Viszont egy kulturált ember figyelembe veszi a társadalmi elvárásokat. Szülőkkel szemben az ember nem tiszteletlen. És akkor nem beszéltem az utódok neveléséről. Nem ismered a fakanalat faragó gyerek esetét?

  20. 20 A” kulturált ember” semmi ilyesmit nem vesz figyelembe, legkevésbé a beteg társadalom idióta elvárásait. Elvégre nem kifelé, hanem befelé élünk.
    A cél inkább az lenne, hogy ne haragudjunk az idióta apánkra ha az történetesen.
    Hanem látva szellemi fogyatékosságát tudjuk be szimpla tudatlanságnak, mint ahogy egy állat sem büntethető részünkről, pusztán azért mert oktalan. Ha persze komoly az adott baj esetleg pofán is csaphatjuk.

    Vagy gondolod egy erőszakos apa ki épp erőszakra készül a családja ellen értene a kulturált embereknek szánt szóból?!

    Az én apám tök rendes, tisztelem is érte, bár hibája rengeteg. Nekem úgyszintén így nem ítélhetem meg érte.

  21. 21 – bogozy:
    Egy fiúcska kérdezte az apját, hogy a nagyapa miért eszik a pajtában és miért kell neki fakanállal étkezni. Az apja azt mondta, mert figyelmetlen, hanyag, nem érdemel mást. – Este látja az apa, hogy a fiúcska bicskájával faragcsál egy fadarabot. Hát te? Min szorgoskodsz? – Min? Hát faragom a fakanaladat.

    22 – Balázs:
    Mondjuk erkölcsöt nem fogok tőled tanulni! – Mindenki úgy bánik az apjával, ahogy gondolja, hogy megérdemli, de évekkel később nem üt meg vele kapcsolatban tisztességtelen hangot, mert a társadalom nem tolerálja. Ez olyan régik szabály, mint Mózes meg a égő csipkebokor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük