2018-08-01 nap bejegyzései

(2589) Mécses készítés vészhelyzetben

 

Mécses készítés

Elhúzódó vészhelyzetben elektromos áram természetesen nem lesz, de a felkészülés részét képező gyertyákból is kifogyhatsz. Na akkor mi van? Akkor valahogy készíteni kell mécseseket! Lássuk, hogyan!

1) Ha van otthon egy lyukas 2 filléres, vedd elő. Nekem van, mert én gyűjtöm a régi érméket. Ha nincs, akkor fogj egy 5 forintost és fúrj a közepébe egy 3 mm átmérőjű lyukat. Ha nincs lehetőséged, hogy lyukat fúrj, akkor  egy (lehetőleg alumínium) fém darabba szöggel üss ki egy lyukat. Itt most marad a 2 filléres:

2) vegyél elő egy parafa dugót.

3) A dugóból vágjál le 3 darab kb. 3-4 mm vastag szeletet.

4) A dugó szeleteket egy éles késsel oldalt, a szelet középén metszed be kb. a szelet közepéig. (az ábrán csak az egy harmadáig van)

5) Kábé 120 fokos szögekben a három dugó szeletet told rá a kilyukasztott érmére.

6) Fűzz át a lyukon egy vastagabb kenderzsinórt, vagy ha nincs akkor 4-5 szál vékonyabbat összefogva. Ha egyáltalán nincs spárga, akkor sokrétű cérnát.

7) Fogj egy befőttes üveget, önts bele kb. fél deci étolajat, majd töltsd fel vízzel. Ennek nincs különösebb jelentősége, de így nem kell olyan sok olaj, mert az üveg miatt a láng nem mehet nagyon le. Ezért állandóan fel kell tölteni olajjal. Tehát tök mindegy, hogy alul víz van. Tedd a kis tutajt az olaj tetejére.

És várja 1-2 percet, hogy a kanóc felszívja az olajt (a fenti ábrán jól látható, hogy a kanóc félig szívta fel az olajt). Majd gyújtsd meg a kanócot. Kaptál egy igen jó hatásfokú mécsest. Ez természetesen megcsinálható gázolajjal is (Benzinnel nem!!!), sőt bármilyen állati zsiradékkal is. Az állati zsír természetesen meg kell olvasztani, és aztán ráönteni a vízre. A mécses lángja a zsiradékot folyékonyan tartja maga alatt.

Az ötletet saját emlékeimből vettem elő. Budapest ostroma alatt (1944) a több mint 3 hét alatt ilyenekkel világítottunk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________