2018-06-19 nap bejegyzései

(2552) Amit korábban a helyes étkezésről mondtak az nem felel meg a valóságnak

Tibor bá’ online

 

Koleszterin bomba,... és?
Koleszterin bomba,… és?

A teljes társadalom (és persze a „szakemberek” is) nehezen tanulnak, de amit egyszer megtanulnak, azt az istennek se felejtik el. Például az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet egészséges étkezés alatt „Healthy Eating Plan olyan dolgokat sorol fel, amelyek az elmúlt 40 évben egyáltalán nem változtak. „Egyél olyan ételeket, amiben kevés a telített zsírsav, a transzzsírsav, koleszterin, konyhasó, és hozzáadott cukor.”  Szóval semmi se változott, csak mindenki sokkal kövérebb. Ami ennél is szomorúbb, hogy a háziorvosok is ezt tanácsolják, sőt, a jól informáltak is: Csökkentsd a finomított cukor fogyasztását. Kerüld az olyan ételeket, amelyekben sok az állati zsiradék, a tojás, vagy sok a koleszterin, mint például a belsőségek, valamint a vörös húst.

Lehet, hogy véletlen, de inkább hiszek a korrelációban, de amióta ezeket a tanácsokat hallani széltében-hosszában, azóta a felnőttek (nők-férfiak) átlagsúlya 20 kilóval több. Ugyanis, valamit enni kell, ha nem ezeket, akkor ezek helyett többnyire szénhidrátokat. Pedig hízni nem a zsíros ételektől lehet, hanem a szénhidrátoktól.

Nézzünk vissza, mi volt négy évtizeddel ezelőtt? A hivatalos ajánlásokat elsősorban a „Seven Countries Study” eredményei alapján fektették le, amit először 1970-ben hoztak nyilvánosságra. A tanulmány vezetője Ancel Keys volt a Minnesotai egyetemen, de ezeket az eredményeket megerősítették további tanulmányok, mint például a „Nurses’ Health Study”, amiben megállapították, hogy a telített zsírsavak emelik a koleszterin szintet, és minél magasabb a szérum koleszterin tartalma, annál nagyobb az esély az elhízásra, infarktusra, sztrókra, vagyis jelentősen emeli a mortalitást. Végezetül a Seven Countries Study közvetlen összefüggést írt le az étkezési telített zsírsavak és a halál között. És ez a felfogás azóta se változott.

„Csakhogy Keys olyan hét országot választott ki, amelyekről feltételezte, hogy alá fogja támasztani hipotézisét.” Állapította meg Gary Taubes Good Calories, Bad Calories: Fat, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health

„Ha például Franciaországot és Svájcot válogatta volna ki Japán és Finnország helyett, akkor a telített zsírsavakról egészen más eredmény jött volna ki.” És ugye, akkor nem létezne a híres „Francia paradoxon”, ahol rengeteg telített zsírsavat fogyasztanak, de viszonylag kevés az infarktus.

Na, igen, a főmumus: Koleszterin. Zoe Harcombe az „ Obesity Epidemic: What Caused It? How Can We Stop It?” című bestseller szerzője szerint a WHO adatait felhsználva, nem mutatható ki statisztikai összefüggés a magas koleszterin szint és a mortalitás között.

Harcombe meg van róla győződve, hogy a koleszterin, amit a plakban találnak, a sérülés helyreállítása végett van ott. Ennek ellenére még a múlt évben is követtek el hibákat. Egy újabb tanulmány szerint red meat’s link to death, cancer, and heart risk (a vörös hús kapcsolatban áll a halállal, a rákkal, és a szívérrendszer rizikóval). Amikor Harcombe átnézte az adatokat kiderült  correlations that simply don’t tell us anything, hogy az észlelt korrelációk semmire se voltak használhatók.

Akkor végül is mit kellene ennünk, hogy egészségesek maradjunk? Most jött el az igazság pillanata, nem tudjuk, mert az elmúlt 35 évben megszületett „eredmények” lehetetlenné tették, hogy valós kutatás folytatódhasson ezen a területen. A „biztos” étkezési tanácsok lebénították a kutatókat, és a társadalmat is. Elvégre valamit kell enni, és mi mást, mint amit tanácsolnak.

OK, de akkor most mi van? Taubes szerint Why We Get Fat: And What To Do About It (Miért hízunk, és mit tehetünk ellen?) Sok zsiradékot kell enni kevés fehérjével, mert az inzulin olyan hormonokat (is) vált ki, amelyek elősegítik a zsír lerakódást. Zsiradék az egyetlen tápanyag, ami nem ösztönöz inzulin kiválasztásra. Magyarul nem a zsíros étel hizlal. A végső megállapítás, a jó étrendben nincsenek olyan anyagok, amik nem léteztek az egész nemzet hízásának a beindulása előtt. Magyarul: Egyél azokat, amiket a nagyapáink ettek. Sertészsír, szalonna, vaj, sajt, tojás.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________