2018. június havi bejegyzések

(2562) Az emberi agy leghibásabb tulajdonsága

Tibor bá’ online

 

Én már évek óta nyomom a szöveget, a politika elveszi az agy józan gondolkodását, de nem csak a politika, egyéb, (például kialakult erkölcsi) “hitvallásunk” is (jó példa erre a mosógépszerelőnk). A kutatások szerint a politika totálisan képes elpusztítani az ember következtetési készségét. Az olyan emberek, akik jók matematikából, teljes mértékben képtelenek megoldani egyszerű matek feladatot, amit normál körülmények között kiráznának a kis ujjukból, amennyiben a helyes válasz ellenkezne politikai nézetükkel.

Ezek szerint elbúcsúzhatunk azon nézetünktől, hogy az oktatás, a tudományos bizonyíték, a megbízható média képes az embereket ellátni megfelelő információval, annak érdekében, hogy jó döntéseket tudjanak hozni. Most tehát azt kell megtudnunk, hogyan működik az agyunk függetlenül attól, hogy milyen okosak vagyunk. Különben, mi emberek úgy gondoljuk, hogy a döntéseinket racionálisan hozunk meg. Valójában azonban a döntéseket úgy hozzuk meg, ahogy azt az érzelmeink diktálják. Végül a főkérdés az, hogy a szavazó állampolgároknál számítanak-e a tények?  (Brendan Nyhan) A rövid válasz: NEM.

A dezinformációval megfertőzött emberek a valós információk közlésére csak még jobban ragaszkodnak az elképzeléseikhez.  Erre vannak konkrét példák. Azok az amerikaiak, akik elhitték, hogy Irakban tömegpusztító fegyverek vannak (atombomba), amikor olvasták a cáfolatokat, még erősebben ragaszkodtak a tévhitükhöz.

A fentiekben jelzett eredményt adó kísérlet simán megdöbbentő volt. A kísérlet lényege, hogy először a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatban adtak bizonyos számsorokat, amiket az kísérleti alanynak értelmezni kellett. Ezt követve a fegyvertartással és a gyilkosságokkal kapcsolatban adtak meg egy adatsort, ami számszakilag pontosan megegyezett az előzővel. Azok, akik a fegyvertartás betiltása mellett álltak ki, a második számsor értelmezését gyorsabban végezték el, mint az elsőt. Azok azonban, akik ellenezték a fegyvertartás betiltását, képtelenek voltak megoldani a feladatot, bár előzőleg nem okozott nekik nehézséget a mezőgazdasági tételek esetében. – Ezen belül még ennél is megdöbbentőbb eredmény, hogy minél jobb volt valakinek a matematikai készsége, annál nehezebben boldogult a számára politikailag elfogadhatatlan eredmény kiszámításával.

Ezek után egyértelműen ki lehet jelenteni [amit mi már régen tudunk itt a honlapon], hogy a politikai elkötelezettség megakadályozza azon tények elfogadását, amelyek ezt az elkötelezettséget megingatnák.

Amit (például) a magyar ellenzéknek meg kellene tanulni, hogy több és jobb információ nem változtatja meg egy szavazó szándékát, ellenkezőleg, még jobban fog ragaszkodni a téveszméjéhez. A racionalizmus felett győzedelmeskedő érzelem, nem az emberi agy egyik hibája, hanem annak konkrét tulajdonsága. És ez nem csak a politikai állásfoglalásokra érvényes, hanem mindenre.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2561) Trump magán üzenete

VIP. 346

 

A Québec-ben tartott G7 találkozás alkalmából Donald Trumpnak volt, nem a világnak szóló véleménye is, amit szigorúan a többi részvevőnek szánt. Ennek a beszédnek a kézirata  most kiszivárgott, amit Axios médiánál Jonathan Swan hozott nyilvánosságra. Ezek szerint, Trump dagályosan előadta, hogy a NATO legalább olyan rossz, mint a NAFTA, és arra is célzást tett, hogy esetleg kilép belőle. Indoklása szerint azért, mert túl drága Amerikának.

Swan szerint Trump megjegyzése aláhúzta az európaiak legvadabb lidércálmát, ami szerint a jövő havi NATO csúcstalálkozón (Brüsszel július 11.), kizárólag költségekről fog értekezni.

A NATO szövetség megfúrása már elég régen egyik legnagyobb célja Vlagyimir Putyinnak, akit Trump folyamatosan dicsér az erőskezű vezetésért.

Trump újra kifejtette, hogy hisz az orosz őszinteségben, amikor azt állítják, hogy a 2016-os (amerikai) elnökválasztásba nem avatkoztak bele, annak ellenére, hogy ez évben a képviselőház Állambiztonsági Bizottságának republikánus részlege által kibocsátott fanatikus pártjelentése állítja, hogy az oroszok közvetlenül beavatkoztak.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Éljetek a lehetőségekkel!

(1198) Egy birodalom hanyatlása

Tibor bá’ online

 

Egy birodalom hanyatlása

cím alatt született íromány: by Alexander Ač, originally published by Cassandra’s legacy  – kivonatolt fordítását az alábbiakban olvashatjátok. A poszttal nem egészen értek egyet, ami alkalmat ad arra, hogy megvitassuk a témát.

___________________________________________________________________________

Detroit, az amerikai gépkocsigyártás fellegvára „romokban”, mert a csúcsra futás után szép lassan hanyatlani kezdett, mára becsődölt. Bevégeztetett. Ebből a tényből az embernek gondolatai támadnak. Az amerikai álom városa nincs többé. De vajon becsődölhet-e a fél kontinens, Az egész USA, úgy ahogy van? Nézzük az alábbi grafikont!

~ab048

Mit láthatunk a grafikonon? Kék vonal az egy főre eső primer energia felhasználás (Angol hőegységben). Vörös vonal a GDP százalékában kifejezett adósságállomány. A függőleges egyenes vonalak a különböző fázisok határvonala. A = a növekedési szakasz, B = lassú hanyatlás szakasza, C = a gyors hanyatlás szakasza.

 

A növekedési szakasz (1950-1979)

Erre a szakaszra jellemző a népesség gyors növekedése, az egy főre eső energia fogyasztás gyors növekedése (évi 2%), infrastruktúrák kiépítése, és viszonylag stabil GDP arányos adósságállomány növekedése (évi 0,3 %). Jellemző, hogy a népesség igen jelentős hányadának javult az életminősége, stagnál a bűnözés, javul az egészségügyi ellátás, egyre jobb az oktatás. Még a környezetvédelmi körülmények is javulhattak bizonyos területeken. Ebben az időben a globális felmelegedés nem volt „téma”.  

 

A lassú hanyatlás szakasza (1979-2009)

Az egy főre eső energia felhasználás csúcsa után a tudományos és technológiai eredményeket lassan elkezdi háttérbe szorítani az erőforrások kimerülése. Erre a folyamatra többnyire nem derült fény, mivel a társadalom folyamatos eladósodása elfedte az energia növekvő árait. A korábbi pozitív trendek negatívvá váltak, amelyek közül említésre méltók: Növekvő távolság a szegények és a gazdagok jövedelme között, az élve születések számának a csökkenése, a financiális szektor növekedése, ipari munkahelyek átkerülés külföldre, növekvő kereskedelmi hiány, az oktatás minőségének hanyatlása, egyre drágább egészségügyi ellátás, növekvő függőség a nyersolajat exportáló országoktól, lerobbanó infrastruktúra (a 10$/hordó mellett kiépített infrastruktúrát nehéz karbantartani, pláne tovább fejleszteni 100 $/hordó mellett).

 

A gyors hanyatlás szakasza (2009-????)

A negatív trendek vezettek a 2008-as financiális krízishez, ami globálissá vált. A GDP arányos adósság tetőzött. A FED „mennyiségi könnyítés” (bankóprés teljes gázzal előre!) nem hoz alapvető változást az amerikai gazdaságban. Nem lesz új „ipari forradalom” függetlenül attól, hogy mennyi olajat nyernek ki a palából, homokból. Az olcsó erőforrásokat kifosztottuk, és most szembe kell nézni a következményekkel. Ha eléggé bölcsek vagyunk, akkor van némi remény arra, hogy az eljövendő években, évtizedekben elkerüljük a III. világháborút, ugyanis a történelem egészen másra tanít bennünket.

~ab054 

Végszó – Ha a fentieket a következtetéssekkel együtt elfogadjuk, akkor be kell látnunk, hogy nincs esélyünk a gazdasági felemelkedésre. Bele kell nyugodnunk, hogy a vonat már elment, és legfeljebb csak integethetünk utána, de heves integetés helyett okosabb, ha felmérjük, hogy mit tehetünk. Mondjuk felkészülünk, de hogyan? 

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2560) Guy McPherson a twitter-en

VIP. 345

McPherson két napja, június 25-én! Igazán meglepő szöveget „csiripelt” az Interneten. Ennek két bekezdését, alatta a fordítását, az alábbiakban közlöm:

Because I am knowledgeable about conservation biology, I strongly suspect I have fewer than 18 months to live as a result of the consequences resulting from prior warming of Earth and a near-term ice-free Arctic Ocean. It may well be less than 4 months, rather than 18 months. Or perhaps I have a few more years (though this seems highly improbable). Regardless, my time is very limited. So is yours.

Our near-term demise brings good news, of which I was reminded again last week when I was robbed of all my cash. The loss of nearly all the money in my possession after selling the mud hut reminds me that (1) some people are here to take and, more importantly, (2) the importance of fiat currency pales when faced with an irreversible, short-term condition. Economic collapse is fully under way and its completion will cause the worldwide loss of habitat for humans as a result.

A fordítás:

Mivel a hagyományos biológiával eléggé tisztában vagyok, komolyan feltételezem, hogy nekem 18 hónapnál kevesebb van hátra, a Föld korábbi felmelegedése és a hamarosan bekövetkező jég nélküli sarkvidék következtében. Az se lehetetlen, hogy 18 hónap helyett mindössze 4 hónapról lehet szó. Esetleg van még néhány évem (bár ez eléggé valószínűtlen), de tök mindegy, a hátralévő időm igen rövidke, ahogy a tiéd is.

A hamarosan bekövetkező kimúlásunkkal jó hír is érkezik, amire múlt héten emlékeztettek, amikor az összes készpénzemet elrabolták. Miután eladtam a sárkunyhómat, a nálam lévő pénz majd teljes elvesztése arra emlékeztet, hogy (1) néhány ember azért van a Földön, hogy nyerészkedjen, (2) A fiat pénz fontossága elhalványul, amikor szembe kell nézni egy visszafordíthatatlan, rövid ideig tartó körülménnyel. A gazdasági összeomlás rohamosan közeleg, és amikor bekövetkezik, az egész világon el fog tűnni az emberiség élettere.

Ehhez hozzá kell tennem, hogy ez a 4 hónap, de akár a 18 is rendkívül merész állítás, még ha feltételes módban is van írva. A sarki jégolvadás mértékéből én nem látom ki a McPherson által vizionált gyorsulást. Ebben a pillanatban 2018 az ötödik helyen áll, még csak nem is az elsőn, amikor szokatlan mértékben illene az első helyen állni. Bár nem vagyok szakember, én még a 2019-es teljes olvadás ellen is mernék fogadni. Ennél fontosabb, hogy a második bekezdés szerint McPherson az állandóan ismételgetett „habitat” (vagyis élettér) megszűnését nem a klímához, hanem az összeroppant gazdasághoz köti, amiből szerintem soha nem lenne teljes kihalás. Marad tehát a 2026-os jóslat, ami nagyon-nagyon messze van a 2018 októberéhez.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2559) Szerinted a szexről mindent tudsz? – Lássuk!

Tibor bá’ online

 

A pénisz eltörhető – Bár a férfiak hímtagjában nincs csont, egy pénisz megtörhető, ha erektált állapotban tengelyére merőleges irányú, jelentős erőhatás lép fel, amire szex-akrobatika közben kerülhet sor (de persze nem kizárólagosan).

Ovuláló sztriptíz táncosok több borravalót kapnak – Nem várt eredményt produkáló statisztikai összeállítás szerint az ovuláló sztripperek dupla borravalót visznek haza nem ovuláló munkatársaikhoz viszonyítva. A hipotézis szerint a férfiak tudat alatt előnyben részesítik azokat a nőket, akik fogamzó állapotban vannak. [Na, jó, de honnan tudják? 😀  ]

A kompatibilitás kiszimatolható – Különböző férfiak két napon át hordtak pólókat, amiket aztán nőkkel megszagoltattak. Szimatolás után a nőknek arra a kérdésre kellett válaszolni, hogy melyik póló szagát találták a legelfogadhatóbbnak. Ezt követte a kiértékelés. Kiderült, hogy a preferencia a legnagyobb MHC különbséggel egybeesett. Mi az a MHC? Az angol „major histocompatibility complex” vagyis az emberi test készsége az immunrendszer csatasorba állítására. Minél kisebb két ember MHC közötti különbség, annál inkább elfogadja a másik szervét átültetés alkalmából. Minél nagyobb az MHC különbség az anya és az apa között, genetikailag annál egészségesebb utódot hoznak létre, és ezt a nők ki tudják szagolni.

Mit tesz még az antibébi pirula? – Fogamzásgátló szedése a nők fent ismertetett készségét totálisan szétdúlja.

Kövér emberek numcsija tovább tart – Hát kérem, itt van két ellenhatás. Az obesitás erekciós diszfunkcióval jár(hat). Ugyanakkor az idő előtti ejakuláció a kövéreket ritkábban sújtja. Ráadásul a felmérések szerint a kövér emberek 7,3 perc után élveznek el, természetesen átlagosan, míg a soványak 1,8 perc alatt.  Mivel én soványnak számítok (BMI = 24) ez az eredmény pukkaszt. Ha igaz, akkor arról lehet szó, hogy a kövérek képtelenek tisztességes tempóban mozgatni a nagy seggüket, és ha menet közben nem alszanak el, akkor közel 8 perc alatt célba is érnek. 😀

A hét éves forduló – A híressé vált 1955-ös film ( the 1955 film by the same name) szerint 7 év után unják meg egymást a partnerek, ami továbblépésre ingerli őket. Mi igaz ebből? Az amerikai statisztikai hivatal szerint (the median duration of first marriages that end in divorce is 7.9 years) a válások előtti házasélet átlagos hossza 7,9 év, ami elég közel van a héthez.

Mennyire vagyunk csalfák? – A közhiedelem szerint az ember meglehetősen promiszkuózus lény. Ezt azonban a tények nem támasztják alá. Mind a férjek, mind pedig a feleségek iparkodnak elkerülni a kísértést, (men and women will actually avert their attention from tempting alternatives to their partners) sok esetben tudat alatt. Az ide vonatkozó kísérlet szerint a résztvevőknek igen rövid időre egy fényképet vetítettek egy feltűnően csinos ellenkező nemű személyről. Azt a parancsot kapták, hogy amint meglátják a képet a monitor bal oldalán, azonnal a jobb oldalon lévő négyzetre kell tekinteniük. Aztán mérték, hogy ki hány ezred másodpercig nézte a képet. Ebből jött ki az eredmény.

A fiúk a maszturbálást az anyjuk hasában kezdik – Az elmúlt időkben a maszturbáció polgárjogot nyert (hogy így fejezzem ki magam), de hogy már mínusz 4 hónapban elkezdenénk??? Pedig, nézd meg magad! (Sonographic observation of in utero fetal ‘masturbation.’ ) Mit láttál? Baloldalon a főtus keze a pénisze felett lebeg. A jobb oldalon a sárga nyíl a kezet mutatja, ami a kutatók szerint megfogja a péniszt olyan módon, ami tipikus a maszturbáció esetére. Tegyük mindjárt hozzá, hogy mi csak állóképet láthatunk, de az eredeti felvétel mozgásban volt.

A klitoriszról alig tudunk valamit – Ha hiszed, ha nem, a nők klitorisza 2009-ig elkerülte a kutatók figyelmét. Tehát csak 9 éve derült kik, hogy amit látunk az mindössze a jéghegy csúcsa. Erről nem kell sokat firkálni, nézd meg a felvételeket! this fascinating post on the internal clitoris

És a non plusz ultra – Elhiszed-e, hogy Amerikában kitalálták az ondó allergiát. Ezek szerint egyes férfiak saját ondójuk szagától több napig tartó allergiás állapotba jutnak. Tudod, orrfolyás, könnyezés, prüszkölés, esetleg némi láz. Istenem, hogy ráérnek! men with the syndrome may just be allergic to their own semen

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2558) Önvédelem túlélési helyzetben

Tibor bá’ online

 

~ab053Hitler 1933-ban lépett hatalomra, a 800.000 magyar zsidót tizenegy évvel később, 1944-ben hurcolták el, tehát lett volna 11 évük arra, hogy elmeneküljenek (néhányan kivándoroltak például Ausztráliába, de csak néhányan). A háború után a megmenekülteket megkérdezték, miért várták be a vészkorszak beköszöntését? A válasz egy egészen elképesztő, sokak által ismételgetett indok volt: nem hittük volna, hogy ez megtörténhet.

Ez jutott eszembe minap, amikor elolvastam az önvédelemről szóló posztot az SHTF School blogban. Teljességgel elképzelhetetlen, hogy Magyarországon, a Fővárostól néhány kilométerre fegyveres banda törjön be a házamba, és hiába hívnám a rendőrséget, a kutya se venné fel a kagylót. „Nem hiszem, hogy ez megtörténhet”. De hiszen, pontosan ezt mondták a zsidók is 1946-ban.

Bizony megtörténhet. Nem volt ember az országban, aki 1956. október 22-én meg tudta volna mondani, hogy mindössze 24 óra múlva vér fog folyni Budapest utcakövein. Adott esetben a dolgok hihetetlen gyorsan, elképesztő eseménnyé változhatnak. Például a 2022-es választásokat, ha negyedszer is a Fidesz nyeri kétharmaddal, és persze még több csalással, elszabadulhat a pokol. Természetesen nem állítom, hogy bármi be fog következni, de azt állítom, hogy bármi bekövetkezhet. Az esély ott lóg a levegőben. Sose legyen rá szükségünk, de a biztonság kedvéért összefoglalom az SHTF School anyagot [a felesleges amerikai fecsegést kihagyom, aminek a lényeghez semmi köze].

___________________________________________________________________________

Egyesek szerint a mai világnak hamarosan vége szakad. Éppen ezért ne feledjük el, hogy az erőszak mélyen benne van minden emberben, és a világ teli van hülyékkel. Előbb vagy utóbb előállhat az önvédelem szükségessége. Nem gyávaságra utal, hanem ésszerűségre, ha az első opciód a menekülés vagy az elrejtőzés. A fegyveres védekezés csak akkor állhat elő opcióként, ha más megoldás nem mutatkozik, (és ugye szert tudtál tenni valamiféle lőfegyverre).

Akciónkat azonban néhány dolog meghatározza. Első: Nem mindegy, hogy van-e még központi hatalom által irányított hatékony rendőrség, vagy már mindenki a saját kezébe veszi a törvényt. Második: Nagyon nem mindegy, hogy van-e birtokodban lőfegyver, vagy nincs. Harmadik: Ami a legfontosabb, mivel van felfegyverkezve a behatoló?

Vegyük a „legmeredekebb” esetet, fegyveres védekezés. nyilvánvalóan neked kell először használnod a fegyvert, lehetőleg úgy, hogy ne kapjál viszont tűzet. Ha ezt a védekezést választod elfutás, elbújás vagy egyezkedés helyett, akkor tudnod kell, hogy nincs vissza út. Te vagy ők. Viszont, ha az elbújást, elfutást vagy az egyezkedést választod, akkor tudnod kell, hogy az első lövést nem te fogod leadni. Jó előre készülj fel erre az iszonyatosan nehéz kérdésre. Elárulom neked, ha nincs gyakorlatod (és miért lenne) akkor nyílt konfrontáció helyett hajlani fogsz az egyezkedés felé. Ez roppant veszélyes, mert ha az egyezkedés kudarccal végződik, halálos veszélynek vagy kitéve, amiből nem tudsz kitörni, mert nincs meg hozzá a gyakorlatod, és minden valószínűség szerint az ellenfél túlsúlyban lesz.

Ide kapcsolódik az, hogy nagyon nehéz észlelni, mikor következett be a valódi SHTF, ami nem visszafordítható. Erre nincsenek előre megírt forgatókönyvek. Észnél kell lenni, és a helyzetet pontosan kell felmérni. Az első nekilódulást a hatalom megpróbálja elnyomni, ami vagy sikerül, vagy olaj a tűzre. Például a Tv székház ostroma – amit a TV valós időben közvetített – könnyen kiszélesedhetett volna, ha az emberek ki lettek volna rá hegyezve. De nem történt semmi, mert a közhangulat nem volt rá megérve.

Ha fegyvert tartasz magadnál az azt jelenti, hogy hajlandó vagy használni, adott esetben hajlandó vagy egy másik ember életét kioltani. De tudod-e, hogy kevés olyan ember létezik, akinek az életét nem változtatja meg radikálisan, ha gyilkol. Nem csak egy másik ember életét oltotta ki, de a sajátját is megnyomorítja egy életen át. Ha ezzel nem vagy tökéletesen tisztában, akkor ne hordj magaddal fegyvert. Ha úgy érzed, ez rád nem vonatkozik, akkor viszont minden erőddel kerüld a konfliktust. A legtöbb ember egy fegyver birtokában agresszív, mondjuk úgy, túlzott önbizalom fogja elönteni, ami nem vezet jóra. – Ez természetesen másokra is vonatkozik. Ezért ha felfegyverzett embereket látsz, jusson eszedbe, hogy a fegyver viselése szörnyeteggé változtathat egy embert. Ezek ha észlelik, hogy megszűntek a törvények, a fegyvereiket játékként fogják használni, lőni fognak egymásra csak úgy passzióból. – Az okos önvédelem azt súgja, hogy kerülj el minden olyan helyzetet, ami komplikációhoz vezethet, és csak akkor használd a fegyvered önvédelemből, amikor halálos veszedelemmel kell szembenézned. A fegyvereddel ne ijesztgess, ha használnod kell, akkor használd a lehető legjobb hatásfokkal.

Ne utánozd le a filmekben látottakat! – Az ismeretek hiánya a kezdetben halálesetekkel jár, mert az emberek sok hülyeséget csinálnak, ugyanis fogalmuk sincs a fegyverekről, és a harcról. – Azonban az emberek elég gyorsan rádöbbennek, hogy meg is lehet halni, ezért óvatosabbakká válnak. És ez nagyon fontos ismeret: Az emberek viselkedése napról napra változni fog. A tegnapelőtti eset lefolyását ne vedd etalonnak, mert este otthon mindenki átgondolja a nap eseményeit, leszűri a tanulságot, és másnap annak ismeretében fog viselkedni. – És egy utolsó intelem, minden konfrontáció esetén a büszkeséged fojtsd el magadban, mert a túlzott önérzet rossz tanácsadó. tartsd szem előtt, mindent a túlélésért, semmi más nem számít.

______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2557) Névcsere

 

Tibor bá’ szatirikus online

 

 

Néhány éve a magyar bíróság egy fiatal férfit, egy kórházi beteghordozót, elítélt gondatlanságból származó emberölés címén, aminek azonban volt előzménye. Tibor bá’ a helyszínen járt, és felmérte a helyzetet, íme:

Szegeden egy 80 éves férfinek tévedésből felnyitották a koponyáját, belenéztek. Jé, agyvelő! De akkor hol lehet a vakbele? Szépen visszapakolták az enyhén elhasználódott szürkeállományt és a beteget néhány órára visszatolták a kórterembe. Kovács bácsi (ahogy a nővérek becézik) a tőle telhető vehemenciával ugyan tiltakozott, de a betegjogi képviselő egy nádpálcával rácsapott a kezére: kuss, a beteg nem pofázik! Miután a most már nagybeteg Kovács bácsi belátta, hogy a magyar futball­hagyományoknak megfelelően a „kis pénz kis műtét, nagy pénz nagy műtét” szemléleten nem lehet változtatni, engedett az alul finanszírozott kórházak alul fizetett sebészeinek a nyomására, és nem egészen önszántából átköltözött egy olyan ágazatba, ahová a közel 400 honatya hatásköre nem terjed ki. Az „eseménynek” azonban volt egy kis szépséghibája, kitudódott. Mi a francot lehet tenni? Végül az Egészségügyi Tanács Krízis Prevenciós Kollégiuma összeült három napirendi pont megvitatására:

1) Kit jutalmazzanak meg? Ennél a pontnál hamar jutottak döntésre. Mindenkit, aki a műtőasztal körül sürgölődött. Egy kicsit csaltak a jegyzőkönyvvel, hogy a tényleges létszámot nyolcról felsrófolják tizenhatra, azután az indítványt egyhangúan megszavazták.

2) Mennyi legyen a jutalom? Itt lépet közbe a rutin. Természetesen az évi fizetés 400 százaléka, mert az még törvényes. ezt azonban a jelenlévő kétharmad nem találta eléggé nemzetinek, ezért az idevonatkozó törvény megváltoztatására nyújtott be törvényjavaslatot.

3) Kit terhel a felelősség? Első nekifutásra úgy döntöttek, hogy senkit. Később belátták, az elektronikus sajtó nem veszi be azt a mesét, hogy Kovács bácsi maga nyitotta fel saját koponyáját, mert ez Kínában se szokás. Ekkor körbejárták a lehetőségeket. A portás nem jöhet számításba, mert a portásfülkében asztalra hajtott fejjel alussza át a műszakot, különben sincs sziké-viselési engedélye. A takarítónő első hallásra jónak tűnt, de az ötletet elvetették, mert Eszti néni etnikum volt, ami politikai vihart kavart volna. Ekkor valaki figyelmetlenségből megemlítette az osztályos orvos nevét, de őt a helyszínen bokán rúgták, maradt a betegtologató fiú, akit zokszó nélkül megszavaztak, főleg mert utóbb kiderült, hogy meleg.

A kórház összehívott egy sajtótájékoztatót, ahol a betegszállítót bemutatták először elölről, hátulról, majd alulról is, nyilvánosan lefokozták, felpofozták, négy rétre vágták (amit a Blikk lefotózott), kirúgták. Végül az igazgató, mint aki jól végezte dolgát, leporolta a nadrágját és külföldre távozott egy nemzetközi agytekervény konferenciára, ahol ő a főelőadó.

Az esetnek természetesen vannak tanulságai. Először is annak felismerése, ha ez Szegeden megtörténhetett, akkor ez megtörténhet máshol is, mással, máskor. Teszem azt maga a kórház főigazgatója is megöregedhet, sőt megbetegedhet, sőt bekerülhet saját volt kórházába. Hű de szar helyzet! De nem, lélegzik fel a főigazgató, én kebelbeli vagyok! De mégis, mi van, ha összetévesztenek egy Kovács bácsival és ő kapja a VIP bánásmódot, és helyette engem tolnak ki a sufniba? Ekkor vált világossá, hogy a főveszély az összekeveredésben van, mert ők maguk is összekeverhetők, ezt kell tehát megszüntetni, de hogyan? Ekkor az osztályos orvosok közül valakinek beugrottak azok a történetek, amiket gyerekkorában a nagypapa térdén ülve áhítattal hallgatott. A Don kanyarban rengeteg volt a halott, a felcserek nem győzték hordani a hullákat. A legtöbbnek se keze, se lába, de még feje se volt. Ennek ellenére az egyforma ruhákba bújtatott fejetlen hullák azonosítása a legkisebb problémába se ütközött. Volt ugyanis minden katonának egy dögcédulája, ami nevét meghazudtolva nem papírból, hanem fémből készült. A gondolatot tett követte.  Ezentúl minden beteg csuklójára kössenek egy cetlit, rajta tintaceruzával felírva a neve. Ahogy a piacon a levágott, tollaitól megfosztott libákra: „6 és fél kiló, 8990 forint”.         

Jelenleg a dolog itt megakadt. Közben kiderült, hogy a Kecskeméti Megyei Kórházban is volt egy figyelemreméltó műtét. Megkísérelték egy idős nő vastagbeléből kivágni azt a 20 centis szakaszt, ami teli volt polippal. Volt azonban egy kis gubanc, felnyitás után kiderült, hogy polipnak se híre se hamva. Ellentétben Kovács bácsival a hölgy nem tiltakozott, mert három nappal korábban vastagbéltükrözésen esett át, így aztán a „polip a bélben” belefért hitvilágába. Az ő esetében nem a beteget cserélték fel, hanem a leleteket. Hiába na, az egészségügy leleményessége határtalan. Igen ám, de a leletcserét a dögcédula nem akadályoz meg, akkor pedig vissza az egész. Most aztán valakinek ki kell találnia a lelkiismeretes munkavégzést. Miket beszélek! Azt már rég kitalálták, mindössze alkalmazni kellene. Már meg is alakult egy parlamenti bizottság a lelkiismeretes orvosi munka tanulmányozására. Első ülésükön három napirendi pont volt:

1) A bizottság tagjainak a megjutalmazása. Ennél a pontnál hamar jutottak döntésre. Minden bizottsági tagot meg kell jutalmazni, beleértve az igazoltan távol maradókat is.

2) Mennyi legyen a jutalom? Itt lépett közbe a rutin. Mulasztásos törvénysértéssel úgy döntöttek, hogy szokásos illetményük 2 x 300 százaléka, ami ugyan már kilóg a törvényesség alól, de majd törvénymódosítást fognak benyújtani. Elvégre ők a törvényalkotók, é s trükk eddig mindig sikerült.

3) Milyen eséllyel lehet közfelháborodás nélkül megbízni külső szakértőket (és itt elsősorban saját családtagjaikra gondoltak) egy 400 millió forintos tanulmány elkészítésére. A „ha lúd, akkor legyen kövér” alapon úgy döntöttek, hogy szarnak a közvéleményre, és a 400 milliót felemelték 800-ra, legfeljebb “nemzeti szakértőre” módosítják a megbízott elnevezését.

Ezennel örömmel közlöm veletek, hogy az összeollózott, több száz oldalas tanulmány rekordidő alatt készült el, aminek végső ajánlata továbbképző tanfolyamok felállítása volt orvosok részére. A tanfolyam felállítását a Magyar Orvosi Kamara pozitív lépésnek tekintette, mivel annak elvégzése nagymértékben segíti a magyar orvosok külföldi, elsősorban svédországi kórházakba való beilleszkedését. A poszt felrakása után kaptam a hírt, miszerint a Svédországban élő, Kovács névre hallgató betegek névváltoztatási kéréssel tömegesen fordulnak az ottani Belügyminisztériumhoz.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2556) Mi lenne a következménye, ha be tudnánk bizonyítani isten létezését?

Tibor bá’ online

 

~ab058Az agnosztikusok, csalást feltételezve mindent megtennének, hogy leleplezzék a csalót, és mivel ez nem vezetne sikerre, ők maguk folyamodnának némi csaláshoz az ellenbizonyítás során.

Az ateisták nem fogadnák el a bizonyítékot arra hivatkozva, hogy évszázadok óta sokan mindent megtettek a bizonyítás érdekében, éppen ezért teljességgel lehetetlen ez az eredmény.

Én viszont azt mondanám, hogy ha volna isten, akkor joggal feltételezhető, hogy nem volt szándéka bizonyítékot nyújtani az általa teremtett emberiségnek, ellenkezőleg, próbára akarta tenni az Ember hitét, elég szilárd-e? Máskülönben már rég lehetővé tehette volna a bizonyosság megszületését. Ha viszont csak most sikerül összehozni egy bizonyítékot, akkor az isten eredeti akarata ellen történt, ami lehetetlen. Tehát a bizonyítéknak valahol hibázni kell, mert istennek millió lehetősége volt bizonyítani létét, mégse tette. Miért pont most?

A hívők természetesen transzba esnének, és sűrű imádkozások közepette bizonygatnák teremtőiknek, hogy ők mindig is hittek, bizonyítékok nélkül, kvázi ők érdemlik ki igazán a Mennyek országát, ahol csücsülhetnek isten jobbján (néhány milliárdan).

A bulvársajtó úgy gondolná, hogy megfogták az éppen bebizonyított isten lábát, mert ez most hetekre megoldotta a szenzációtalálással kapcsolatos problémájukat.

A tudósok-kutatók teljes mellszélességgel fognának neki a bizonyítás megismétlésébe, felfedni valami apró hibát, ami felborítaná az egész eredményt.

A multik felfigyelnének az esemény reakciójában rejlő lehetőségekre, és gyors tempóban, kegyhelyeket, imaközpontokat építenének.

A politikusok programjukba bevennék az egyházi adó bevezetését, az ország területén található össze templom közpénzből történő felújítását, valamint isten áldását ráhamisítanák a költségvetésükre.

A legnagyobb bajban a Vatikán lenne, mert rájuk szakadna a gond, hogy most aztán hamar kiderülhet a 2000 éven át tartó csalás és visszaélés azzal, hogy isten léte nem bizonyítható, ezért a tömegek kénytelenek voltak elhinni a meséjüket.

A pentagon megvizsgálná, hogyan lehetne a kutatási eredményeket katonai célra felhasználni?

A létének bizonyításán áteső Isten azonnal megsemmisítené az eredményt, és kivizsgáltatná, ki és hol követte el a hibát, mert jó ez így, ahogy van.

A Föld egykedvűen forogna tovább, mintha mi se történt volna.

Figyelem hozzászólók: A topik nem isten létezése, vagy nem létezése. A topik az, mi lenne, ha bizonyítanák isten létét.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2555) Az optimális haldoklás

Tibor bá’ online

 

Dr. Ken Murry a Dél Kaliforniai egyetem tanára írt egy posztot egy online magazin részére, arra számítva, hogy lesz majd egy-két hozzászólás. Helyette özönlöttek a kommentek. Mi volt Dr. Murry témája? „Az élet, halál és az orvosok.” És pontosan mi volt a siker oka? Azt állította, hogy az orvosok egészen másképp rendezik saját végórájukat, mint amit a pácienseinek ajánlanak. Egyszerű szavakkal, az orvosok maguknak nyugodt kellemet választanak agresszív beavatkozás vagy kezelés helyett. Vagyis, az orvosok a pácienseik részére az utolsó óráikban rutinszerűen olyan eljárást javasolnak, amit ő maguk nem vennének igénybe. Az utolsó kérdés, mit tudnak az orvosok, amit mi nem tudunk? Dr. Murry szerint az orvosok ismerik a modern gyógyítás lehetőségeinek a határait, és tudják, hogy az élet meghosszabbítására való törekvés gyakran hosszan tartó szenvedést jelent.

A hozzászólás özönben volt minden. Többen jelezték, hogy szeretett hozzátartozójukat végórájában toxikus drogokkal „támadták” meg, vagy minden hasznosítható ok nélkül felesleges fájdalmakat okoztak nekik. De voltak egészségügy dolgozók is, akik aláhúzták Dr. Murry állításait, aki úgy nyilatkozott, hogy a történetek nagy része szívfájdalom okozó volt.

Szép-szép, de ezeket a történeteket adatokkal kellett volna alátámasztani. Dr. Murry hozzájutott egy John Hopkins felméréshez, ami 750 orvosról szólt, akik 1948 és 1964 között dolgoztak. Ezen orvosok nagy része már nincs az élők sorában. Kérdés miben és hogyan haltak meg. Kiderült, hogy amikor egy orvosnak szembe kell nézni saját betegségének a diagnosztizálásával egészen más eljárást választanak, mint amit maguk ajánlanának betegeiknek. Arra a kérdésre – amit orvosoknak tettek fel – hogy mit választanának, ha visszafordíthatatlan agykárosodásukból kifolyólag nem ismernének fel embereket és nem volnának képesek beszélni. 90 százalékuk nem kért a géptüdőre kötésből, és vese dialízisből. 80 százalékuk visszautasította a mesterséges táplálást is. Vagyis minél jobban ismeri valaki a beavatkozásokat, annál kevésbé kér belőle. És talán azt is meg lehet említeni, hogy a páciensek és hozzátartozóik irreális elvárásokat fogalmaznak meg maguknak, ami nagyon gyakran visszafelé sül el.

Egy idős nő, nevezzük Nellinek, betegségének végső szakaszában aláírta, hogy nem kér életmeghosszabbító beavatkozást. Néhány héttel később légzési nehézségei voltak. A kezelőorvosa azt mondta a férjnek, hogy felesége szenved, nem akarja-e hogy rákössék egy respirátorra? A férj úgy gondolta az orvos jobban tudja, és beleegyezett. Ezt hét kemény nap követett, ami alatt a férj gyötrődött. Végül Nelli meghalt, az özvegynek elviselhetetlen lelkiismeret furdalása támadt, amiért feleségének a kívánsága ellenére mesterséges lélegeztetést hagyott jóvá számára. Úgy érezte, hogy élete utolsó hetében cserbenhagyta feleségét, aki annyira bízott benne.

Az emberek zöme otthon akar meghalni, miközben szerettei körülötte vannak. Valóságban az emberek 70 százaléka kórházban hal meg hosszas küzdelmek után terminális rák, szív elégtelenség, gyógyíthatatlan betegségekben, és legtöbbször úgy, hogy senki sincs ágyuk mellett.

A végső kérdés így hangzik: Hogy kívánsz meghalni, tegyünk meg mindent az életed meghosszabbítása érdekében, vagy erőteljesen nyomjuk el a szimptómákat és tartsunk relatív kényelmes helyzetben? Erre a kérdésre az orvosok a második opciót választják, mert a kezelésekkel kapcsolatban látták, amit láttak.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2554) Víz

Tibor bá’ online

Indiában a víz annyira fontos tényező, hogy két minisztérium is foglalkozik vele, ezek a Ministry of Water Resources, és a Ministry of Drinking Water & Sanitation. Vagyis a vízvagyon minisztériuma, és az ivóvíz és közegészségügy minisztériuma. Az ok egyszerű, több százmillió indiainak lenne szüksége tiszta vízre. Pontosabban a szükséglet duplája annak, ami 2030-ban rendelkezésre fog állni. A jelenlegi helyzet az, hogy évente 200.000 ember hal meg a szennyes víz miatt. Egy és egynegyed milliárd ember a világ legnagyobb krízisét éli át, és a helyzet évről évre csak romlik. Számítások szerint India 21 legnagyobb városában, beleértve Új Delhit is, 2020-ra nulla rétegvízzel fog rendelkezni, ami 100 millió emberre hat ki. Jelenleg 600 millió indiai szenved relatív vízhiány miatt, és ez a helyzet csak fokozódni fog.

A két minisztérium által kiadott közös tanulmány szerint 10 éven belül több százmillió indiainak szembe kell nézni igen nagyfokú vízhiánnyal, ami a GDP 6 százalékos csökkenését fogja maga után vonni.

A szárazságok egyre gyakoribbak és egyre nagyobb méreteket ölt, ami a földművelők számára egyre elkeserítőbbek. Ha pedig van víz, az 70 százalékban szennyezett. A helyzet okát a rossz vízgazdálkodásban keresik. A sok vizet igénylő haszonnövényeket olyan helyeken termelik, ahol a klíma nem megfelelő. Amikor pedig bőséges eső érkezik, a vizet hasznosítás nélkül csatornákkal elvezetik.

Különben pedig 2030-ra a földön minden második embernek problémás lesz hozzájutni a szükséges mennyiségű vízhez.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Éljetek a lehetőségekkel!

(2553) Ha gyilkolásra kerül sor, a nők kreatívabbak

Tibor bá’ online

 

~ab060Dr. (Frau) Sigrun Roßmanith könyve néhány éve látott napvilágot, és azonnal bestseller lett. A könyv lényege néhány mondatban összefoglalható, íme:

Mindössze minden tizedik gyilkos nő, és míg a férfiak nem nagyon válogatnak, addig a nők majdnem mindig rokont, közeli ismerőst ölnek meg – ha már muszáj. 😀

Míg a férfiak főleg lőfegyvert alkalmaznak, a nők inkább használják a kezük ügyébe kerülő kést, és igen találékonyak.

A szerző említést tesz egy indiai feleségről, aki a férjét érzékien megcsókolta, miközben átnyomott a szájába egy ciánkapszulát, amit a férj természetesen lenyelt. A kreativitás oka a testi erejük alárendeltsége. Trükkel kompenzálják a fizikai erejük hiányát.

A nők gyilkolási motivációja rendszerint a véget nem érő abuzus, amit a férjeiktől szenvednek el. Sok éves szenvedés után a férjet álmában agyonverik egy palacsintasütővel. Levágják nemi szervüket, ami elvérzéssel jár. Lassú mérgezésnek teszik ki. Szóval van választék.

Ez persze nem hangzik túl normálisnak, de Dr. Roßmanith állítja, hogy senki se immunis az esztelen cselekedettel szemben, és ebbe beleérti önmagát is. (önmagamat illetően én még gondolkodom rajta. 😀 ) Azzal viszont egyet kell érteni, hogy mindenkinél van egy küszöbérték, amit nem ajánlatos átlépni. A szerző szerint ez a „lélek sötét oldala”. Nevezhetnénk-e a nők sötét oldalának? Tehetnénk fel a kérdést a hölgynek, aki a igazságügyi bonc szakértés mellett, deklaráltan feminista.

Hogy tisztázzuk a kérdést, a férfi olyan, amilyen, amit megszoktunk. A nőknek viszont el kell titkolniuk ezt a „sötét oldalt” mert az nem nőies. Csak nem kígyót melenget minden férfi, feleség formájában? Doktornő kérem, erre tetszik célozni? Válasz helyett íme egy nyilatkozata: „Amikor egy leány eléri a pubertás korát, több megpróbáltatást nem néz el, megragadja az anyja nyakát, megszorítja és addig nem engedi el, amíg az anyja arca el nem kékül, teste le nem csúszik a padlóra. Ez egy klasszikus felállás, ahol a viszony az áldozat és az elkövető között visszájára fordul.”

És mi van azzal a nővel, aki két kisgyerekét kidobta a negyedik emeletről, mert az apának ítélte őket a bíróság? Ez a nő gyermekeit inkább holtan akarta látni, mint az apjuk kezei között. Ilyesmit persze férfiak is tesznek, csak sokkal ritkábban. Az még a tisztességesebb fajta, aki a kidobott gyerekek után ugrik.

Különben a legtöbb gyilkos állítja, hogy nem ő gyilkolt, az valaki más volt őbenne, és ebben nők-férfiak azonos számban vannak jelen.

Nekem meg az jutott az eszembe, hogy ilyen könyvet férfi nem írhat meg, mert a feministák megköveznék. Kérdés, mi fog történni Sigrun Roßmanith-tel?

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2552) Amit korábban a helyes étkezésről mondtak az nem felel meg a valóságnak

Tibor bá’ online

 

Koleszterin bomba,... és?
Koleszterin bomba,… és?

A teljes társadalom (és persze a „szakemberek” is) nehezen tanulnak, de amit egyszer megtanulnak, azt az istennek se felejtik el. Például az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet egészséges étkezés alatt „Healthy Eating Plan olyan dolgokat sorol fel, amelyek az elmúlt 40 évben egyáltalán nem változtak. „Egyél olyan ételeket, amiben kevés a telített zsírsav, a transzzsírsav, koleszterin, konyhasó, és hozzáadott cukor.”  Szóval semmi se változott, csak mindenki sokkal kövérebb. Ami ennél is szomorúbb, hogy a háziorvosok is ezt tanácsolják, sőt, a jól informáltak is: Csökkentsd a finomított cukor fogyasztását. Kerüld az olyan ételeket, amelyekben sok az állati zsiradék, a tojás, vagy sok a koleszterin, mint például a belsőségek, valamint a vörös húst.

Lehet, hogy véletlen, de inkább hiszek a korrelációban, de amióta ezeket a tanácsokat hallani széltében-hosszában, azóta a felnőttek (nők-férfiak) átlagsúlya 20 kilóval több. Ugyanis, valamit enni kell, ha nem ezeket, akkor ezek helyett többnyire szénhidrátokat. Pedig hízni nem a zsíros ételektől lehet, hanem a szénhidrátoktól.

Nézzünk vissza, mi volt négy évtizeddel ezelőtt? A hivatalos ajánlásokat elsősorban a „Seven Countries Study” eredményei alapján fektették le, amit először 1970-ben hoztak nyilvánosságra. A tanulmány vezetője Ancel Keys volt a Minnesotai egyetemen, de ezeket az eredményeket megerősítették további tanulmányok, mint például a „Nurses’ Health Study”, amiben megállapították, hogy a telített zsírsavak emelik a koleszterin szintet, és minél magasabb a szérum koleszterin tartalma, annál nagyobb az esély az elhízásra, infarktusra, sztrókra, vagyis jelentősen emeli a mortalitást. Végezetül a Seven Countries Study közvetlen összefüggést írt le az étkezési telített zsírsavak és a halál között. És ez a felfogás azóta se változott.

„Csakhogy Keys olyan hét országot választott ki, amelyekről feltételezte, hogy alá fogja támasztani hipotézisét.” Állapította meg Gary Taubes Good Calories, Bad Calories: Fat, Carbs, and the Controversial Science of Diet and Health

„Ha például Franciaországot és Svájcot válogatta volna ki Japán és Finnország helyett, akkor a telített zsírsavakról egészen más eredmény jött volna ki.” És ugye, akkor nem létezne a híres „Francia paradoxon”, ahol rengeteg telített zsírsavat fogyasztanak, de viszonylag kevés az infarktus.

Na, igen, a főmumus: Koleszterin. Zoe Harcombe az „ Obesity Epidemic: What Caused It? How Can We Stop It?” című bestseller szerzője szerint a WHO adatait felhsználva, nem mutatható ki statisztikai összefüggés a magas koleszterin szint és a mortalitás között.

Harcombe meg van róla győződve, hogy a koleszterin, amit a plakban találnak, a sérülés helyreállítása végett van ott. Ennek ellenére még a múlt évben is követtek el hibákat. Egy újabb tanulmány szerint red meat’s link to death, cancer, and heart risk (a vörös hús kapcsolatban áll a halállal, a rákkal, és a szívérrendszer rizikóval). Amikor Harcombe átnézte az adatokat kiderült  correlations that simply don’t tell us anything, hogy az észlelt korrelációk semmire se voltak használhatók.

Akkor végül is mit kellene ennünk, hogy egészségesek maradjunk? Most jött el az igazság pillanata, nem tudjuk, mert az elmúlt 35 évben megszületett „eredmények” lehetetlenné tették, hogy valós kutatás folytatódhasson ezen a területen. A „biztos” étkezési tanácsok lebénították a kutatókat, és a társadalmat is. Elvégre valamit kell enni, és mi mást, mint amit tanácsolnak.

OK, de akkor most mi van? Taubes szerint Why We Get Fat: And What To Do About It (Miért hízunk, és mit tehetünk ellen?) Sok zsiradékot kell enni kevés fehérjével, mert az inzulin olyan hormonokat (is) vált ki, amelyek elősegítik a zsír lerakódást. Zsiradék az egyetlen tápanyag, ami nem ösztönöz inzulin kiválasztásra. Magyarul nem a zsíros étel hizlal. A végső megállapítás, a jó étrendben nincsenek olyan anyagok, amik nem léteztek az egész nemzet hízásának a beindulása előtt. Magyarul: Egyél azokat, amiket a nagyapáink ettek. Sertészsír, szalonna, vaj, sajt, tojás.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2561) Az igazság a női vággyal kapcsolatban („falánk” és állatias)

Tibor bá’ online

 

~ab067Daniel Bergner néhány éve megjelent könyve a nők szexualitásáról (What Do Women Want?) mindent a feje tetejére állít, amit eddig „tudtunk” róla. — A szerző kifejezetten jó munkát végzett, mert átíveli a női szexualitást a fantázia álmoktól a „női Viagra” megtalálásán keresztül a címben is szereplő vágyakig, de még ennél is többet nyújt, mert kitér a női szexualitásra nehezedő társadalmi nyomásra is. – Jut eszembe, Európa legerkölcsösebb országa Olaszország és Írország, mindkettőből milliók vándoroltak ki, hátrahagyva százezreket vénkisasszonyoskodni, akik „ügyeltek” arra, hogy ha nekik nem jut, akkor más nőknek se jusson túl sok (na mi?)

Bergner állítja, hogy „a női szexualitás nem racionális, civilizált és kiegyensúlyozott, legalább is nem olyan mértékben, mint ahogy tudni véljük, valójában állatias, és mohó (ravenous). A női nemi vágy nagymértékben alulbecsült még a mi időnkben is, amikor a képi megjelenítés sokszor csak karnyújtásnyira van. Ráadásul úgy tudjuk, hogy a női szerelem elsősorban monogámiára épül, ami alig több tündérmesénél”.

A fenti idézet világosan rámutat a könyv „eszmeiségére”. További csemege lehet az érdeklődő publikum számára Bergnernek feltett riporteri kérdésre adott válasz.

Mi volt az igazi oka a könyv megírásának?

A valóság és a vélt tulajdonságok között húzódó hatalmas rés, ami szerint a férfit a génjeinek szétszórása motivál, amivel szemben a nő a támaszt keresi. Ebből következik, hogy a férfiak nem a monogámia hősei, ami kizárólag női erény.

Több alkalommal mutatott rá, hogy a tudósok egyszerűen figyelmen kívül hagytak bizonyítékokat, amik azt sugallták, hogy a nők messze nem passzív résztvevők, ha szexről van szó, sőt gyakorta kezdeményezők. Tudna erre mondani egy példát?

~ab066Figyelembe kell venni a clitoris tényleges méretét, mert ami látható, az csak a „jéghegy csúcsa”. Minden valószínűség szerint jelentősen meghaladja a pénisz méretét. Ezt a tényt azonban simán átlépjük, mert meggyőztük magunkat, hogy a nő reprodukál, a férfi pedig szexel.

Igaz, hogy a női szexualitás sokkal bonyolultabb, mint a férfi szexualitás?

A nyilvánvaló „szexualitás” elsősorban a kultúránk szüleménye, nem pedig biológiai állapot, de alapvetően a női vágy teljesen egyértelmű és vizsgálható.

Bizonyítékok vannak arra vonatkozóan (mért altesti vérbőség), hogy a női szexualitás sokkal erősebb, mint ahogy azt a „közvélemény” tartja. Az is tény, hogy a nők vizuális felpörgetésére alkalmas képek skálája jóval szélesebb, mint a férfiaké. De mit a helyzet Meredith Chivers hipotézisével, ami szerint a vagina „nedvesedése” nem megbízható a női vágy mérésére?

Az egész kérdéskörnek ez a legbonyolultabb része. Ha ez igaz lenne, akkor lenne itt nekünk két, egymástól eltérő szexuális rendszerünk, ami igen valószínűtlen. [Tibor közbevetése. Megszálló hadseregeknél tömeges jelenség a nők megerőszakolása, amit a katonák alkalomszerűen, felkészülés nélkül végeznek. Nem valószínű, hogy síkosító anyagot visznek magukkal. A megerőszakolt nők tehát „nedvesednek”. Nehezen elképzelhető, hogy a megerőszakolt nőknek „nemi vágyuk” keletkezik egy vadidegen, brutálisan közeledő férfi látványától. Vagyis Meredith Chivers hipotézise számomra roppant plauzibilis]

A megerőszakolás fantáziás átélése miért olyan gyakori a nőknél?

Nők számára az „akar engem” egy erős igény. Ezt az akarást legfrappánsabban egy erőszakos nemi közösülésnél lehet detektálni. Ráadásul a társadalmi elvárás a nők szexuális viselkedését erősen lehatárolja, ami egy fantáziánál nem jöhet számításba.

Úgy tudjuk, hogy a női vágyban van valami nárcisztikus, mi van ez mögött?

Először is tisztáznunk kell, a nárcisztikus megfogalmazás nem jelent kritikát vagy elutasítást, mindössze egy meghatározás, ami a nőknél aláhúzza az „akar engem” igény elsöprő erősségét.

Ez a nárcisztikus vágy a kultúránk „mellékterméke” vagy egy belső tulajdonság?

Nehéz téma, szexualitással kapcsolatban a született  ösztön meghatározó, de az ösztönök megjelenési formáit nagymértékben befolyásolja a kultúra. Minden esetre a női testet, különösen az emlőket mi férfiak erősen erotizáltuk, de ez visszahat a nőkre is.

A könyvben olvasható, hogy a kutatások szerint a monogámia egy „kulturális kalicka”, ami eltorzítja a női libidót. Arról lehet-e szó, hogy a monogámia a férfiak számára elfogadhatóbb, mint a nők részére?

A nők semmivel se alkalmasabb a monogámiára, mint a férfiak. Sőt a feldolgozott adatok azt mutatják, hogy a nők kevésbé alkalmasak a monogámiára, mint a férfiak. Az viszont fontos, hogy különbséget tegyünk a szexuális vágy és a különböző szempontok figyelembevételével történt párválasztás között. De szigorúan szexuális szinten a nők kevésbé alkalmasabbak a monogámiára. Minden esetre azok a férfiak, akik azt hiszik, hogy csak számukra probléma a monogámia, a feleségük viszont egészen jól megvannak vele, hatalmas csalódásnak nézhetnek elébe.

A könyv egyes részei a heteroszexuális férfiak részére meglehetősen riasztó lehet.

Pontosan. Az egyik olvasom, aki történetesen a barátom, azt mondta, hogy a könyv elolvasása után elkezdett aggódni. Egy másik úgy nyilatkozott, hogy kirázta a frász. Ezek persze túlzások, de valóban itt az ideje, hogy a férfiak levegyék a szemellenzőjüket.

A végső kérdés a következő: Az ön kutatása szolgáltat-e leckét olyan párok számára, akik hosszú ideje tartó monogám kapcsolatban gondolkodnak?

Természetesen. Bármit feltételezünk szexualitással kapcsolatban, és bármit is határozunk el, a dolgok alapos ismerete segítségünkre lehet abban, hogy reális terveket szőjünk.

[Tibor bá’ végszava: Ma már tényként kezelhető, hogy a szex a nők számára „élvezetesebb” és többet kapnak tőle, mint ezt korábban feltételeztük, amiből egyenesen következik, hogy könnyebben esnek hűtlenségbe, ha a gazdasági körülmények ezt megengedik. – – – Sajnálom fiúk, hogy titeket jobban esz a fene, az csak a látszat, a nők nem mutatják, mert sose fogadtuk volna szívesen.]

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

 

 

Éljetek a lehetőségekkel!

(2560) Közöny

Tibor bá’ online

 

Ki nem ismerné a farkast kiáltott fiú esetét? Persze, mindenki tudja, hogy amikor tényleg jött a farkas, már senki se hittel el neki. Erre gondolok, amikor a hozzászólók viselkedését figyelem. Most, hogy a válság a küszöbön liheg, senkit se érdekel, pedig hamarosan be fog lépni az ajtón és jóval rosszabb lesz, mint 2008-ban. A híreket még kicicomázva közlik velünk, de a forint hanyatlása már beindult. Az elmúlt évek rendkívül kedvező gazdasági környezetéből alig profitáltunk valamit. Ezzel ellentétben a szar most csősztől fog a nyakunkba csurogni. A közel null százalékos kamat Matolcsy-Orbán unortodoxiáját élhetővé tette, viszont a várható kamatemelkedés, a quantitatíve easing (QE) leállítása nagyon fog fájni, amikor az ország (és persze a nép is) piszkodul el van adósodva. Mivel a kormányok ballépését mindig az állampolgárokkal fizettetik meg, a forint leértékelése az én olvasatomban elkerülhetetlen lesz. És ugye a leértékelés nem más, mint egy extra adó. Egy rohadt nagy extra adó, amit a gondolkodó ember iparkodik kivédeni, de hogyan?

Szóval lenne mikről vitatkozni, de mára már senkit se érdekel. Sőt, hiába égette meg a kezét sok millió devizahiteles, az elmúlt 1-2 évben újra robog a hitelt felvevők vonata. Aztán majd lesz sírás-rívás és fogaknak vicsorgatása. És persze kollektív bűnbak keresés.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

Éljetek a lehetőségekkel!

(2559) Röviden

Tibor bá’ online

Ahogy azt Donald Trump “megígérte” 50 milliárd dollár illetéket vetett ki kínai árukra. Erre Kína közölte, hogy válaszként azonnal 50 milliárd dollár illetéket rak rá az amerikai importra, nevezetesen szója, gépkocsi behozatalra. Erre megszületett az amerikai fenyegetés. Ez eseteben további 100 milliárdnyi kínai exportot vesz célba.

Szóval ezt hívják kereskedelmi háborúnak. A helyzet az, hogy a kereskedelmi háború nem csak mind a két “harcoló” felet gyengíti gazdaságilag, de az egész világ megissza a levét pont akkor, amikkor jobbról-balról azt hallani, hogy  egy gazdasági összeesésre lehet számolni a közeljövőben.

Szép jövő előtt állunk.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

 

 

Éljetek a lehetőségekkel!

(2558) Trump a kis huncut

Tibor bá’ online

 

A nyugati szajha média csak azt jelenti Donald Trumpról, ami a céljaiknak megfelel. Vagyis hülye, fegyelmezetlen, nem való elnöknek, stb. A magyar média természetesen ezt átveszi, ezért nem érti a magyar újságolvasó és tévé néző, hogy lehet Trump még mindig az Egyesült Államok elnöke. Az alábbiakban adok egy kis ízelítőt Trump nehezen fellelhető megnyilvánulásaiból.

A G7 találkozó kanadai vacsoráján a többek meglepetésére ezt mondta: “Crimea is Russian because everyone who lives there speaks Russian.” Fordítás: “A Krím-félsziget Oroszországhoz tartozik, mert ott mindenki oroszul beszél.” Természetesen ez, ahol egyáltalán leközlésre került, felháborodást váltott ki, és rámutattak, ilyen alapon Ausztria Németországhoz lehetne csatolni (Hitler meg is tette), Ausztráliát az USA-hoz (már majdnem sikerült). Csak Kanadával és Svájccal lenne gond, mert nehezen lehetne eldönteni, hogy Angliához vagy Franciaországhoz, illetve Olaszországhoz vagy Németországhoz csatolják-e.

Ezt a mondatát is értetlenséggel fogadták: Trump reportedly questioned why the other G7 leaders were siding with Ukraine, telling them: “Ukraine is one of the most corrupt countries in the world.” Fordítás: “A jelentés szerint Trump megkérdezte a többi G7 vezetőtől, miért állnak Ukrajna pártján, hozzátéve Ukrajna a világ egyik legkorruptabb országa.” Jó lenne tudni, vajon tisztába van-e, hogy az kijevi puccs az amerikai külügynek 5 milliárd dollárjába került, arra számítva, hogy Putyin csatahajói nem fognak tudni kimenni a Földközi tengerre. Hát, ez nem jött be.

PZuj-ok bizonyára nekem fognak esni, hogy ezeket a zöldségeket honnan veszem, mert ők ilyesmiről nem hallottak. Nos az eredeti forrás? BuzzFeed, ami az INDEX-hez hasonló Internetes hírportál.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2557) The ultimate páva tánc

Tibor bá’ online

 

Az “ultimate” az egyetlen angol jelző, amit nem tudok lefordítani. Aki az utolsóra, végsőre vagy valamik hasonlóra gondol, az nem tudja mit beszél. Az ultimate valami olyasmit jelent, hogy “ennél már nincs tovább”.

Nem tudni ki tanult kitől, de tény az, hogy Donald Trump olyan hatalmas pávatáncot lejtett Szingapúrban, amiből Washingtonnak még nem sikerült felébredni. Nekem úgy tűnik, hogy a neokonok felé megjátszotta a háborúra éhes, nem beszámítható elnököt, Szingapúrban pedig körbe röhögte őket. Már kezdik mondani, hogy ezt a találkozót Kim nyerte meg, amiről csak a rövidtávú gondolkodok értenek egyet. Trump beszünteti a hadgyakorlatokat a déliekkel, fokozatosan megszünteti az embargót, összebratyizott Kimmel és meghívta Fehérházba. Miközben egy hete még azt nyilatkozta, hogy el se megy a találkozóra. Nemrég kinevezett külügyminisztere két napja még azt mondta, hogy addig a szorongató embargójukat fenntartják, amíg Kim  le nem szereli atombombáit és hordozó rakétáit, méghozzá ellenőrizhető, visszaállíthatatlan, maradéktalan módon. Trump meg adott rá két és fél évet. Trump bajuszos nemzetbiztonsági tanácsadója, az abszolút héja, John Bolton hiába ment el Trumppal, a két vezető négyszemközt tárgyalt. Bolton nem tudta figyelmeztetni, hogy nem árt, ha néha emlékezik J.F. Kennedyre.

Az alelnök már meg is jegyezte, Észak Korea nyert, az engedményekért nem kaptunk semmit. Dehogy nem, nyugalmat és relatív biztonságot. Több mint fél éve megírtam, Washingtonnak le kell nyelni a békát. Donald Trump már tudja, a többiek még nem. Kim inkább megdöglik saját bunkerében, de nem akar Gaddafi és Szaddam sorsára jutni.

Az amerikai héják megszokták, hogy anyahajóiktól, nehéz bombázóiktól, atombombájuktól mindenki beszarik. Kim nem szart be, és neki lett igaza.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2556) Breaking news

 

Éljetek a lehetőségekkel!

(2555) Műhelytitok

Tibor bá’ szatirikus online

Emiatt a kis szar miatt van az egész
Emiatt a kis szar miatt van az egész

Nincs értelme, hogy letagadjam, én is látogatok néha pornó oldalt, természetesen ingyeneset, mert ha eddig nem fizettem szexért, most már nem fogom elkezdeni. Így esett, hogy volt már szerencsém leszbikus jelenetekhez is, amit – szerény véleményem szerint – (tudom, hogy szvsz, de én már így fogok meghalni) elsősorban férfiak részére készül. Az nem számít, hogy egy férfi számára biológiai lehetetlenség, hogy leszbikus legyen, imádják nézni, amikor két csaj egymás csöcsét macerálja. Én viszont másfelől közelítem meg a dolgot. Sajnálom őket, hogy nincs mit bedugniuk, pedig hely lenne bőven, hogy hová. E szimpátiából kiindulva néhány blogom volt már leszbikusokkal kapcsolatban. Különben is micsoda pocsékolás baromi jó nőket veszni hagyni, még akkor is, ha ők ezt nem így gondolják. Szóval a lényeg az, hogy a honlapomat belinkelték egy leszbikus portálon, amit hatalmas megtiszteltetésnek veszek, de van ennek egy érdekes hozadéka. Naponta átlagosan 30 hölgy téved át hozzám és jön rá arra, hogy hülyeség volt elcsavarogni az eredeti helyről – gondolom én – mert a statisztikán kívül az égvilágon semmi nyomot nem hagynak maguk után. Mivel feltételezem, hogy mindenki csak egyszer jön és az áradat már egy éve tart, úgy saccolásra vagy 10.000 leszbikus hölgy tehette eddig tiszteletét, de csak úgy, mint egy lopakodó macska. Jött, olvasott és eltűnt. Szentisten! Ekkora divat lenne a leszbikusság, ennyi nő praktizálja, vagy csak kacérkodik a gondolattal, esetleg mindössze kíváncsi. A fenébe, én is az vagyok (úgy értem kíváncsi). Ha valaki inkognitóban akar maradni, akkor az Internet erre a lehető legideálisabb hely. Van egy ötletem. Gyűljetek össze mind a tízezren és sorsoljátok ki. Legalább az az egy írjon néhány sort: „itt jártunk, uncsi vagy, különben nyald ki” aláírás bőbe.

Kedves bőbe! Köszönöm, hogy vetted magadnak a fáradtságot és írtál néhány sort. Amit elolvastál az 1258 karakter volt, a válaszod pedig mindössze 41, de ez engem akkor is boldoggá tesz. Igaz, ha megtoldottad volna még 20 karakterrel, akkor azt is tudnám, hogy mit kell kinyalnom, vagy ez szerinted teljesen egyértelmű? Háááát, lehet, hogy igazad van. Üdvözöl Tibor bá, ja és jó nyalást, a szokásost. 😀

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2554) A Nagy Találkozó

Tibor bá’ onlie

 

Hatalmas rizikót vállal magára az, aki jósolni merészel a politikában. Igen kockázatos az “évszázad” találkozójának máris elnevezett eseménnyel kapcsolatban bármit is írni, én mégis megteszem. Legfeljebb percek alatt kiderül, hogy milyen sekély az emberismeretem.

Véleményem szerint a hatalmas tárgyalási rutinnal rendelkező Trump le fogja rohanni Kim-et, mert imád erőből tárgyalni. A “nagy” ember úgy tudja, hogy sokkal többet tud kicsikarni a sarokba kényszerített tárgyalópartnerből. Márpedig Kim ott van. Ugyanis a nagylelkűen felajánlott lemondás a kísérletekről nem képvisel semmi értéket. A helyszín szétrobbanása miatt különben se tudna kísérletezni. A kísérleti helyszín használhatatlanná vált.

Kim-nek nincs nagy tárgyalási rutinja. Nem sokat tárgyalt életében, meg aztán fiatal is. Viszont, amíg Trump úgy viselkedik, mint egy diktátor, Kim effektív az, egy diktátor dinasztiába beszületett, ma már komplett diktátor. Amíg Trump a múltban a pénz felett uralkodott, addig Kim az emberek felett. Kim  tehát nem fogja elfogadni Trump lerohanását. Egyszerűen nem fogadhatja el. Kim a méltatlanságra meg fog sértődni és egyszerűen hazamegy.

Na, majd meglátjuk, órákon belül.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2553) Putyin interjú

Tibor bá’ online

 

Vlagyimir Putyint meginterjúvolta az osztrák ORF TV csatorna. Az interjú annyira felhevült, hogy egy alkalommal Putyin németül (az interjút vezető Armin Wolf anyanyelvén) kérte fel Wolfot, hogy engedje befejezni a mondatát.

Az interjút Putyin elnök Sebastian Kurz, az osztrák kancellárral és Heins-Christian Strache helyettes kancellárral történő keddi találkozó előtt készítették.

Miután Wolrf többször belevágott Putyin szavaiba, Putyin arra kérte a „házigazdát”, hogy duguljon el (használjon egy dugót). Majd anyanyelvére váltva kérte, hogy hadd mondjon ő is valamit (Seien Sie so nett, lassen Sie mich etwas sagen).

Az orosz trollkodás témájában Putyin közölte, hogy Moszkvának semmi köze hozzá. Majd megtoldotta „A nyugati média azt állítja, hogy egyetlen orosz üzletember, Jevgenyi Prigozhin, képes volt befolyásolni az amerikai választásokat.

Prigozhin és Putyin ismerik egymást, így Putyin mondhatta, hogy fogalma sincs Prigozhin tevékenykedésével kapcsolatban. Ezt követve Putyin emlékeztetett Soros-ra, mint a Nyugat kettős mércéjére.

„Olyan hírek járják, hogy Mr Soros terveiben szerepel az Euró volatilitásának a növelése. Ha az amerikai külügyminisztériumot megkérdezik, miért teszi. Azt válaszolják, nekik semmi közük hozzá, ez Mr Soros magánügye. Nos, a válaszom az, hogy ez Mr Prigozhin magánügye.”

MH17

Putyin azt állítja, hogy a 2014-ben lelőtt MH17 indonéziai utasszállító lelövését vizsgáló nemzetközi bizottságba az oroszokat nem engedték be. Az utóbbi időben Oroszországot vádolják a lelövéssel. Putyin azt mondta „az orosz szakértőktől megtagadták a vizsgálatba történő bevonást. Az orosz véleményt nem fontolták meg, mert senkit se érdekel, hogy mi a véleményünk.” Miközben Ukrajnát beengedték a vizsgálatba.

Észak Korea

Észak Koreával kapcsolatban Putyin azt mondta, az északiakkal egy széleskörű katonai konfliktus szörnyű lenne. Rámutatott, hogy Oroszország és Észak Korea szomszédok, és az észak koreai nukleáris kísérleteket közel az orosz határnál végezték. Bár Oroszországnak reményei vannak Trump és Kim Jong-un személyes találkozásával kapcsolatban, megállapítja, hogy a koreai félsziget atommentesítéséhez kétsávos út vezet. Az északiak a ballisztikus rakéta kísérleteinek a megszüntetése, és további nukleáris kísérletek befagyasztását megfogható módon kellene viszonozni. Putyin véleménye szerint az amerikaiak folyamatos katonai gyakorlatai a térségben kifejezetten kontra produktívek.

 

Krím-félsziget

A interjú legforróbb percei után Putyintól megkérdezték milyen feltételek mellett lenne hajlandó Oroszország visszaadni a Krím-félszigetet az ukránoknak. Erre Putyin nyomatékosa közölte: „Ilyen feltételek nem léteznek, és soha nem is fognak.”

A Krím-félszigeten élők mindent elsöprő fölénnyel szavazták meg Oroszországgal történő újraegyesülését 2014-ben, amit a Nyugat illegitimnek, valamint csalásokkal tarkítottnak könyvelt el. Putyin nyomatékosan leszögezte, hogy a bekebelezés azt követve következett be, hogy egy „alkotmányellenes fegyveres puccsot hajtottak végre Kijevben. Máskülönben a Krímben élők döntöttek szabad akaratukból a sorsuk felett. Ez tehát nem a benyomuló orosz katonai erők következménye volt.

„A bekebelezést követően az első, amit tettünk a katonai jelenlét megerősítése volt, mert érezhető volt, hogy a létesítményeink veszélyben vannak. A főleg oroszajkú lakosság veszélyt érzett, amikor Ukrajnából vonattal jöttek agresszív nacionalisták, akik gépkocsikat állítottak le. Az emberek természetesen védelemre számítottak.”

 

Topless Putyin

Mindjárt az interjú elején rákérdeztek Putyint híres meztelen felsőtestű fotóival kapcsolatban, milyen tevékenységet folytatott. Erre az orosz elnök a következőket válaszolta: „Ön azt kérdezte „félmeztelen”, hál istennek, nem azt kérdezte, hogy „meztelen”. Amikor vakációzom nem érzem, hogy bujkálnom kellene, ezzel nincs semmi baj.

Az interjú után Armin Wolt úgy nyilatkozott, hogy Putyin egy rendkívül okos és ravasz ember, aki pontosan tudja, hogy keserítse meg a kérdező életét.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2552) Hogy állunk a női egyenjogúsággal?

Tibor bá’ online

 

Magyarországon elvben a nők egyenjogúak, de a gyakorlatban lenne miről beszélni. A magyar férfiak jelentős része a feleséget vagyontárgyként kezeli, az „övé, azt tesz vele, amit akar”. Minél kevésbé iskolázott a férj, annál inkább ez az attitűd, de vannak nem is ritka kivételek. A vak és lökdöső komondor csak néhány hónapos, és ugye a komondor gazdája diplomás képviselő (két napja az ügyészségen bevallotta, hogy ő volt a komondor). Viszont ezzel a attitűddel a világon a középmezőbe tartozunk, vannak nálunk sokkal rosszabb helyek is. A teljesség igénye nélkül:

1: India egyes államaiban a nőknek nem kötelező bukósisakot viselni, mert életük jóval értéktelenebb a férfiak életénél.

2: Jemenben egy női tanú fél annyira értékes, mint egy férfi tanú. tehát egy férfi egyenlő két nővel. Egy férfi tanú ellenében három női tanú egybehangzó vallomása kell, hogy ne vegyék figyelembe. Ezen kívül egy nő csak akkor mehet el otthonról, ha erre a férj kifejezett engedélyt ad.

3: Szaúd-Arábiában a nők nem szavazhatnak. Igaz, ez csak 2015-ig érvényes, de a Vatikánban a nők továbbra se szavazhatnak.

4: Szaúd-Arábiában nők csak mostanában kaptak jogot ahhoz, hogy vezethessenek gépkocsit, de nyikorogva halad a dolog. Ha megerőszakolják őket, akkor bűnvádi eljárás alá vonhatók, ők, nem pedig az elkövető. Ez utóbbi Marokkóra is érvényes.

5: Ecuadorban tilos az abortusz, kivéve, ha a nő elmebeteg.

Ezek kodifikálva vannak, de a női alsóbbrendűségnek ezer és egy megnyilvánulása létezik a kodifikáláson kívüli. Az európai patriarkális társadalom jogilag elismeri a nő és férfi egyenrangúságát, de a gyakorlatban nem. Jóval kevesebb vezető állást tölt be nő, mint férfi. Ezt ki lehet magyarázni azzal, hogy kevésbé alkalmasak, de ugyan azért a munkáért kevesebb fizetést kapnak, ami kimagyarázhatatlan, mert ha el tudja látni a munkakört és azonos minőségi és mennyiségi munkát végez, akkor nincs semmi objektív ok, amiért alacsonyabb fizetéssel be kell érnie. Most már csak az okot kellene megtalálni! Minden egyes férfi szereti az anyját, aki természetesen nő. Minden férfi szereti a feleségét vagy a partnerét, aki természetesen nő (ritka kivételtől eltekintve 😀 ). Minden férfi szereti a lányát, aki természetesen előbb vagy utóbb nő lesz. Akkor miért nem „szereti” a többi nőt? És a többi nő mért tűri el ezt a „nem szeretést”?  — Lányok, elsősorban a ti véleményetekre vagyunk kíváncsiak. — Az alábbi térképre rá van vezetve a különböző országokban uralkodó nő/férfi egyenlőtlenség. Sötétzöld a legszabadabbak, barna a legelnyomottabbak.

~ab080

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2551) Inzulin rezisztencia

Tibor bá’ online

 

A legújabb népbetegség a kettes típusú diabétesz, ami valójában inzulin rezisztencia. Miről van pontosan szó? Egészséges szervezetben az inzulin segítségével az ételből felhasználható energia lesz. A gyomorban az ételben lévő szénhidrátok glükózzá (szőlőcukor) alakulnak át, ezt követve a glükóz bejut a véráramba, amit a hasnyálmirigy érzékel és a szükséges inzulin mennyiséget a vérbe juttatja. Az inzulin egy olyan hormon, aminek segítségével a glükóz bejut a sejtekbe, ahol üzemanyagként hasznosul. A többlet glükózt a máj eltárolja. Kettes típusú diabéteszben a sejtnek több inzulinra van szüksége ahhoz, hogy a glükózt felvegye (rezisztens lett az inzulinra), ezt azonnal nem kapja meg, ezért a glükóz egy időre a vérben felgyülemlik. A magasabb vércukorszint extra inzulin szekretálást eredményez, aminek következtében a sejtek felveszik a glükózt, ami így egészen alacsonyra esik vissza. [Ezt nevezik hullámvasútnak] Bizonyos idő után a hasnyálmirigyben lévő béta sejtek kimerülnek, megszűnik az inzulintermelés, fellép az igazi diabétesz, de jóval ez előtt, más is történik.

Az inzulin rezisztencia bárkivel, bármikor előfordulhat, ahol a legelső rizikófaktor az elhízás, mozgáshiány, ideges életmód. A szimptómák nem, vagy alig érzékelhetők. Ebből következik, hogy az inzulin rezisztenciában szenvedők 70 százalékának fogalma sincs arról, hogy ő maga is közéjük tartozik, aminek egyenes következménye a magas vércukorszint, ami ha huzamosabb ideig fennáll (néhány év) akkor legelőször a szemet támadja meg, majd a vesét, és más szerveket.

Mik az első figyelmeztető jelek? Gyakran jelentkező szomjúság, ami együtt járhat a szájüreg kiszáradásával, gyakori vizeléssel (akár óránként is), hirtelen testsúlynövekedés vagy fogyás. Még magasabb vércukorszint kiválthat fejfájást, elhomályosodó látást, ájulást.

Sajnálatos módon a legtöbb esetben az inzulin rezisztenciát addig nem veszik észre, amíg nem jelentkezik egészségkárosodás: kisebb sebek feltűnően lassú gyógyulásában, húgyúti fertőzésekben, viszketésben (elsősorban a lágyékban).

~ab083Ha eddig nem érdekelt a dolog, akkor folytatom. A diabétesz szexuális diszfunkcióhoz vezet, ami népszerű nevén impotencia, ugyanis a vérben lévő sok cukor megtámadja a genitália hajszálereit és az idegvégződéseit, persze máshol is. Nők esetében a vagina kiszárad.

Az ujjvégből vett egyetlen apró csepp vérből meg lehet mérni a vér pillanatnyi cukorszintjét. Az Hg a1c teszt megadja az előző 3 hónap átlagos cukorszintjét, ami az általános kép igen jó indikátora. És akkor most az értékekről. Nyolc óra koplalás után egészséges ember vércukra 5,8 mmol/L alatt van. Bőséges evés után se mehet feljebb 7,5 mmol/L-nél. A Hg A1C pedig nem haladhatja meg a 6%-ot.

Mi a teendő, ha elkapott a gépszíj? Először is azonnal csökkenteni kell a szénhidrát bevitelt, elsősorban a cukrot, búzalisztet és készítményeit, burgonyát, rizst (barna rizsre nem vonatkozik), és ha eddig nem végeztél megfelelő mennyiségű fizikai munkát, akkor mostantól kezdve dolgoztasd meg a testedet. Ha ez nem elégséges, akkor az orvos utasításának megfelelően gyógyszert kell szedni, ami arra ösztönzi a sejteket, hogy érjék be kevesebb inzulinnal is. Közben erősen ajánlott beszerezni egy vércukormérőt, és ellenőrizni a vércukrodat bizonyos helyzetekben, napjában többször is.

Ha nem vagy elég fegyelmezett, és nem tudod a Hg a1c értéket levinni 6% alá, akkor évekkel később be fog állni a megvakulás, az alsó végtag elfekélyesedése, majd amputálása, vese elégtelenség, infarktus. Nem azonnal, a cukor lassú (de biztos) gyilkos. Ne tévesszen meg, ha éveken át jól érzed magad. A hanyagságért súlyos árat kell fizetni.

Tudom, hasonlót már máshol is olvastál, TV-ben is láttál. OK, de megmérték már a cukrodat? Ha minden OK, légy boldog, ha nem, akkor lépj!

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2550) A hitről

Tibor bá’ online

 

Nehéz eldönteni, hogy a hívők miért törik magukat, hogy a nem hívőket megtérítsék, hogy bizonygassák hitük szilárdnak vélt alapjainak valóságosságát. Mert nem igazán biztosak a dolgukban, vagy puszta jóakaratból. Ugyanis az Interneten én még nem találkoztam ateisták buzgó tevékenységével, de igen gyakran futok össze tudományos bizonygatásokkal, hogy például: „Az idegtudós az anyag evolúciójának a csúcsát, az agyat vizsgálja. Azt a szervünket, amelyen keresztül a lelkünk megnyilvánul az anyagi világ számára. És olyan funkciók produkálásra is képes, amire semmi más biológiai, fizikai-kémiai anyag nem.” állítja ezt prof. Freund Tamás a téma szakértője.

A Professzort interjúvoló hittérítő  a A világhírű magyar agykutató döbbenetes vallomása Istenről című interjúban. Természetesen a magyar agykutató akadémikus kísérletet se tesz, hogy ezt a súlyos állítását valamivel is bizonyítsa: „a lelkünk megnyilvánul az anyagi világ számára”. Tényleg megnyilvánult? Hol? Miben? Hiszen éppen ez a legnagyobb probléma, hogy a lélek létezését mind ez ideig nem sikerült bizonyítani. Mert ez a puszta spekuláció nem válik valósággá csak azért, mert egy agykutató száját hagyta el: „Az evolúciónak akármennyire komplex terméke az agy, nem gondolom, hogy képes kitermelni egy olyan nem anyagi entitást – nevezzük elmének, éntudatnak, szabad akaratnak, léleknek, de leginkább ezek együttesének – amely irányítóként hat vissza az őt létrehozó idegsejtek hálózatára. Inkább azt tudom elképzelni, hogy, mint az anyag evolúciójának csúcsa, az emberi agy vált alkalmassá, hogy rajta keresztül a teremtő eredetű lélek meg tudjon nyilvánulni az anyagi világ és ami fontosabb, a többi lélek számára.” Ez még akkor se lesz hihető, ha a professzor megtoldja a tudomány mai állásával: „Érdemes belegondolni, hogy az ősrobbanás utáni első másodpercben, ha az öt fizikai állandó nem úgy van beállítva, ahogy, hanem mondjuk a gravitációs állandó néhány százezreléknyivel nagyobb, akkor az univerzum visszazuhan önmagába. Ha az atommagok belső kölcsönhatási állandója néhány milliomod részével kisebb vagy nagyobb, csak hidrogén- vagy csak héliumatomok keletkeznek, és sohasem jön létre a szénatomra épülő szerves élet. Az ateisták hiedelme szerint ez magától alakult így ki. Én inkább abban hiszek, hogy volt egy teremtő lélek, akinek valamiért eszébe jutott, hogy anyagi világra volna szükség. Ahogy a Biblia írja, kezdetben volt az Ige. A teremtő szándék. A fizikai állandókat úgy állította be, hogy hozzánk hasonló lények jöjjenek létre. A kémiai, majd biológiai evolúciós szabályai, úgy mint a természetes szelekció, nem mások, mint a teremtés eszközei.” Ez tényszerűen igaz, de hogy kerül ide a Biblia? A hallatlan precíz fizikai törvényekre épülő világmindenség létrejöttéhez mi köze a Bibliai istennek? Semmi. A hívők okoskodása Paley óta semmit se változott. [William Paley (1743 –1805) „ha a tengerparton találsz egy órát, feltételezed, hogy azt valaki megalkotta, és nem magától lett, ugyanígy a világot is valakinek meg kellett alkotni.”] Freund Tamás szerint: „Az univerzum az embertől lefelé és fölfelé is olyan összetett, hogy a véletlenben kételkedni kezd az ember. Ahhoz ugyanis, hogy a véletlen bekövetkezhessen, akkora szerencse kellene, mintha egy majmot a számítógéphez ültetnénk, és az a billentyűket véletlenszerűen ütögetve megírja a Rómeó és Júliát.” Eltekintve attól, hogy a billentyűket csapkodó majmok példáját nem ő találta ki, a spekuláció tökéletesen megfeledkezik egy nagyon valószínű aspektusról. Mi van akkor, ha az anyagba be van programozva az „intelligens anyagi halmaz (mondjuk az ember) létrehozásának kényszere”? Az első aminosavak létrejöttét nem a valószínűség számítás adja meg, mert az atomok affinitása szelektált egy bizonyos cél érdekében. Erre vall az a kvantummechanikai tény, hogy a foton másképp viselkedik, ha ember figyeli, és megint másképp, ha nem figyeli. Hogy ez miért van így, azon el lehet gondolkodni, de egy biztos, nem a bibliai isten műve (ami nem zárja ki egy szuprém lény létezését). De van egy másik ötletem is. Csapkod a majom, kijön a Rómeó és Júlia? Hogy ennek az esélye gyakorlatilag nulla? Gyakorlatilag! De ha a Lét végtelen, és nem tudom elképzelni, hogy más lenne, még akkor se, ha magát a végtelent se tudom elképzelni, akkor a végtelen időben egyszer bármi bekövetkezik.

És akkor megérkeztünk ahhoz a soha ki nem deríthető kérdéshez, hogy a mi világmindenségünk hogyan jött létre? Magától vagy teremtve lett? Mind a kettőre léteznek logikus elképzelések, de a bizonyítási igény soha ki nem elégíthetősége mellett. Egy biztos, ha a mérleg a teremtő felé hajlik, annak a teremtőnek az égvilágon semmi köze ahhoz, ami a Biblia lapjain megjelenik. Kedves hívő embertársaim, ne tessenek a kettőt összemosni.

Utolsó gondolat: Kedves látogatók, tudom, hogy sokkal fontosabb és vészjóslóbb dolgok vannak mosta  világban, de azért a halál még odébb van, addig lehet ilyesmivel is foglalkozni.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2549) Gondolkozzunk együtt

Tibor bá’ online

 

Egy jól olajozott társadalomban élünk, amit megszoktunk, és természetesnek veszünk. Természetesnek vesszük, hogy ha lemegyünk a buszmegállóba a busz hamarosan megérkezik és oda visz, ahová a járatnak mennie kell. Természetesnek vesszük, hogy az ABC-ben felkaphatunk egy kenyeret, 20 deka parizert, meg ezt és azt, és hazavisszük, ahol elfordítunk egy gombot és hamarosan meleg lesz. A csapból folyik a víz, a villanyt fel lehet kapcsolni. Találomra elmegyünk egy színházba, ahol 19:07-kor elkezdődik egy előadás. Az Interneten megrendelek egy mütyürt, amit másnap kihoznak. A hétvégén elmegyünk egy wellness szállóba, ahol beülhetünk a langyos vízbe. A mobilon benyomunk egy gombot és beszélhetünk a távoli barátunkkal. Behajtunk egy benzinkúthoz, ahol a csőből folyik a benzin vagy a gázolaj. Ne adj isten, felhívjuk a mentőket, 15 percen belül kint van egy kocsi. Bekapcsoljuk a tévét, ahol számtalan műsor közül válogathatunk.  Egyszóval minden úgy működik, ahogy kell, és ahogy megszoktuk. De garantált-e ez minden körülmények között a végtelenségig? Nem kell erre a kérdésre válaszolni, mert ráutaló magatartásunk szerint a válasz IGEN, mert az eddigi tapasztalatunk szerint, ha pénz van, akkor minden van. Pedig ez nem igaz.

Időnként történik valami a világ valamelyik pontján, amikor ebbe az olajozott szerkezetbe a természet bedob egy villáskulcsot és a verkli megáll. Most legutoljára Guatemalában történt ez meg, elképesztő következményekkel. Ugyanis az olajozott gépezetben a „fogaskerekek” szorosan kapcsolódnak egymáshoz. Ha bármi okból kifolyólag a benzinkutakból kifogy a benzin, a teherforgalom leáll üzemanyag hiány miatt. A kiskereskedelmi egységeket nem tudják feltölteni áruval, azonnal áruhiány áll elő, aminek hatására az emberek vadállatként kezdenek fosztogatni. Ugyanez áll elő, ha egy földrengés miatt a közutak nem használhatók. Hasonló pánik állhat elő például egy halálos járvány kitörése esetében is. Hogy ez bekövetkezhet arra a legutolsó intő jel a Fülöp-szigeti tájfun okozta káosz.

Fülöp-szigeti fosztogatás
Fülöp-szigeti fosztogatás

Nézzük meg, hogy milyen tanulságot tudunk levonni a beszámolóból: „Két nap alatt elfogytak a tájfun által sújtotta települések étel-, víz- és gyógyszerkészletei, így a helyiek minden még fellelhető készletet megrohamoztak.”  –  írja a Reuters.

A hírügynökség beszámolói szerint Alangalang városában a fosztogatók egy állami áruház raktárának rizskészleteit rohamozták meg. A fosztogatók elkeseredett akciói érthetőek, mivel a háztartásonként átlagosan három kiló rizs és egy liter víz „tartalékkal” rendelkeztek. Egy magyar származású tanú úgy érezte, hogy európaiként az adott körülmények között egyre kevésbé vannak biztonságban a katasztrófa sújtotta helyen, különösen azután, hogy nem messze tőlük egy zsák rizsért megöltek egy embert.”

Első tanulság: Legalább néhány hétre szóló étel és ivóvíz készletet fel kell halmozni + alapvető gyógyszereket.

Második tanulság: Vész esetén külföldinek lenni komoly hátrányt jelent.

Harmadik tanulság: A geddon ellenes szövegelés elfogadása komoly bajba hozhat, ha a véletlen úgy hozza, hogy minket kap el a gépszíj, ami bármi lehet.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2448) Alapvető atomfizikai összefüggéseket igazoltak az asztronómusok

Tibor bá’ online

 

A „teremtéssel” kapcsolatos hitvitákban gyakran hivatkozunk arra, hogy a kezdeti feltételek meghatározásával indult be az Ősrobbanás, és indult be ennek megfelelően az Univerzum kialakulása. A nagy kérdés, hogy igaz-e ez? Valóban sziklaszilárd alapokon nyugszik a „kezdeti feltétel”, más szavakkal tényleg nem változnak az alapvető értékek?

Erre a fontos kérdésre adták meg az asztronómusok a választ a közelmúltban. Ugyanis igen távoli metanol molekuláktól származó fényt használtak fel annak meghatározására, hogy a proton és az elektron tömegének az aránya az elmúlt 7 milliárd év alatt nem változott. Jobban mondva, ha változott volna, akkor annak mértéke nem haladhatta meg az egy a tízmillióhoz arányt. Fussunk neki még egyszer. Tehát, az Univerzum életének második fele alatt az atomi részecskék legfeljebb egy százezred százalékot változhattak, de a legnagyobb valószínűséggel nem változtak semmit. A kezdeti feltételek tehát állandóak.

A részletes leírást a Science közölte (ezt fordítom). Ezek szerint a Földtől 7 milliárd fényévre lévő galaxisban (PKS1830-211), bizonyos forrásból származó, metanol molekulák által abszorbeált fény karakterét analizálták spektroszkóp segítségével.

A proton-elektron tömeg arányainak a tanulmányozása betekintést enged az elektromágneses erő, a gyenge magerő, és erős magerő tulajdonságaiba, vagyis, hogy a természet négy alapvető ereje közül ez a három változott-e az idő múlásával. Az eredmény igazolta Einstein ekvivalencia elvét (ami az általános relativitás alap feltételezése). Ezek szerint a részecskék tömege és egyéb állandók, amelyek meghatározzák az alapvető részecskék közötti interakció erejét, térben és időben nem változtak.

Jó is ez így, mert ahogy azt Karl Menten, a kísérletet végző Max Planck Intézet igazgatója megjegyezte: „Ha az alapvető állandókban bármilyen változás lenne kimutatható, akkor biztosak lehetünk abban, hogy valami nem stimmel a fizikai alapismereteinkkel kapcsolatban.”

A munka lényege metanol által abszorbeált négy rádiófrekvenciának az összemérése volt a vegyület ismert elnyelési spektrumával. Kvantummechanikai magyarázat szerint minden egyes foton egy fényfrekvenciához tartozó diszkrét energiát képvisel. Amikor egy molekula felvesz egy fotont, önmaga gerjesztett, magasabb energia szintű állapotba kerül. Viszont ahogy a fotonok energiája, úgy a molekulák energiája is kvantált, tehát csak diszkrét értékeket képes felvenni, azaz egy adott molekula csak bizonyos energia nyalábot fogad el, vagyis egy bizonyos frekvenciájú fotont. Ez a molekula abszorpciós spektrumában egy diszkrét vonalat eredményez. A négy mért frekvencia értékében mutatkozó minden eltérés azt jelentené, hogy a metanol molekula eltérő mennyiségű energiát abszorbeált, amiből ki lehet(ne) számolni a proton és az elektron egymáshoz viszonyított tömegében előálló változást. Tekintettel arra, hogy a szóban forgó galaxis távolodik a Földtől, ezért vörös eltolódással kellett számolni, ami hosszabb hullámhosszat jelent.

Metanolra azért esett a választás, mert az Univerzumban igen gyakori az előfordulása, valamint – a molekula felépítéséből adódóan – az energia szintjeire szokatlanul „kényes”. A metanol (CH3OH) egy metil-csopotból és egy hidroxilcsoportból áll. A molekula egymástól eltérő, és kvantált energia szintjei az egész molekula forgásától és az OH-csoport belső torziójától függenek a metil-csoporthoz viszonyítva. Az asztronómusok által analizált két frekvencia (a lehetséges négy közül) megfelel az energiák átadását lehetővé tevőkkel, ami az egész molekula forgásának a megváltozásából adódik. Ezek az energiaátadások pontosan követnék a proton/elektron tömeg arányának a változását.

Meg kell jegyezni, hogy a múltban voltak már ilyen kísérletek ammóniával, hidrogénnel és metanollal is, de ezt a pontosságot nem tudták elérni.

Összefoglalóként jegyezzük meg, hogy a stabil kezdeti feltételek hipotézise mindez ideig nem dőlt meg. – Isten kurva jó munkát végzett. 😀

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2547) A mértéktelen antibiotikum fogyasztás szuperbaktériumokat hozott létre

Tibor bá’ online

 

A „felfedezés” varjúszar gyűjtéssel kezdődött, amit a Tufts Egyetem fertőzőbetegségek professzora, Julie Ellis végzett, hogy megvizsgálja, milyen baktériumokat talál a varjúszarban. A vizsgálódás bebizonyította, hogy a vadon élő madarakban található baktériumok egy része rezisztenssé válik antibiotikumokkal szemben. Ez az ártatlannak hangzó mondat súlyos tényeket rejt magában. Lényegében arról van szó, hogy a vankomicinnel szembeni rezisztencia veszélyes lehet, mert az antibiotikumot elsősorban staphylococcus ellen használják, amelyek pneumoniát (tüdőgyulladást) és meningitiszt (agyhártyagyulladást) okoznak. Ezek pedig igen komoly, esetenként halálos kimenetelű betegségek.

A problémát részben az okozta, hogy becslések szerint Amerikában a felhasznált antibiotikumok több mint fele feleslegesen van felírva. Ez nálunk is így van, a háziorvosok panasza szerint a betegek legtöbbször kikövetelik a (felesleges) antibiotikumot. A probléma másik okozója az a 30.000 tonna (nem elírás) antibiotikum, amit az USA területén állatoknak adnak évente a jobb hozam érdekében.

Vadon élő állatok beleiben élő baktériumok géncserét hajthatnak végre rezisztens baktériumokkal, amikkel ha ember találkozik, súlyos helyzet állhat elő, mert a betegség gyógyítására rendelt antibiotikum hatástalan.

A varjú projektum nem az első alkalom, amikor a tudósok találkoztak a problémával. Korábban találtak rezisztens baktériumokat rókáktól egészen cápákig. Hogy ez pontosan mit fog jelenteni emberek gyógyítása terén, még nem teljesen tiszta, de a helyzet egyáltalán nem rózsás. Most alakul ki a poszt-antibiotikum éra, amikor már a legújabb antibiotikumok se fognak tudni meggyógyítani egyszerű fertőzéseket se.

Jelenleg ott tartunk, hogy a legalább egy antibiotikumra rezisztens baktérium évente az USA-ban 2 millió embert támad meg, akik közül 23.000 meg is hal.

Ellis varjúi a rezisztens baktériumokat szennyvizekből szedhették fel, és mivel vándormadarak, hatalmas területeket járnak be, miközben a madárszarral együtt szétszórják a rezisztens baktériumokat is. Mintha a madárszar egymagában nem lenne éppen elég. 😀

Ha érdekel az eredeti jelentés: Read the original report from Environmental Health News.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2546) Nehezen hozzáférhető hírek (fordítás)

Tibor bá’ online

 

Putyin aláírta a törvényt, amely Amerika és szövetségesei ellen kontra szankciókat ír elő.

Washington készül azokat az engedetlen európai cégeket megleckéztetni, amelyek együttműködnek az orosz gázprojekttel (2. Északi Áramlat), ami orosz gázt szállítana Európába a Baltik-tengeren keresztül.

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov átadta Kim Jong Un-nak Putyin elnök meghívóját hivatalos oroszországi látogatásra.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2545) Bedől-e Putyin az amerikai hazugságnak?

Tibor bá’ online

A szerző: Paul Craig Roberts írásának lényegi fordítása 

Arra várok, hogy kiderüljön a Brit miniszterelnök, a Brit külügyminiszter, és a Brit védelmi miniszter meddig képes még hazudozni mielőtt lebuknak. Ezek a hazudozók tovább hazudhatnának, mint az lehetséges lenne, ha a nyugati kormányok és a média ragaszkodnának az igazsághoz.

A Brit külügyminiszter nyilvánosan kijelentette, hogy nekik személyesen mondták a Porton Down laborból, hogy kategorikusan ki lehet jelenteni, a Skripal és leánya ellen elkövetett ideggáztámadásnál (a feltételezetten) alkalmazott vegyi anyag Oroszországból származik. Erre most a Porton Down labor vezetője kijelentette, a laboratórium nem tudja alátámasztani az ideggáz orosz eredetét.

Ellentétben a NIST-tel (National Institute of Standards and Technology), amitől az amerikai kormány kicsikarta a hazugságot a WTC épületek lerombolásával kapcsolatban, a Brit kormány nem volt képes kierőszakolni a Porton Down tudósokból a hazugságot. Ezért a Brit kormány kénytelen volt törölni az alant idézett posztját a szociális médiából.

„A Porton Down-i Honvédelmi Tudományos és Technológiai Laboratorium világhírű tudósai által végrehajtott analízis világossá tette, hogy ez a hadászati minőségű, Novichok nevű, idegmérget Oroszországban állították elő. Porton Down egy OPCW (Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons = Szervezet a Vegyi Fegyverek Betiltására) által akkreditált és kijelölt laboratórium.” https://www.rt.com/uk/423162-russia-poison-government-twitter/

Ahhoz aligha fér kétség, hogy a Skripal és lánya ellen elkövetett támadást az amerikai és a brit titkosszolgálat hajtotta végre. Ahogy George W. Bush-nak kezébe nyomtak egy szöveget, hogy olvassa fel 9/11-el kapcsolatban, ugyanúgy a brit kormánynak is adtak egy szöveget, hogy olvassák fel a Skripal mérgezéssel kapcsolatban.

Az orosz kormány konklúziója a következő: https://www.rt.com/uk/422911-uk-staged-skripal-poisoning-theory/  Vagyis a poszt címében feltett kérdésre a válasz – NEM.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

Tibor bá’ köszönete

Tibor bá’ online

 

Már többször közöltem, persze nem mindenki olvasta, hogy az OTP számlám alakulásáról csak havonta egyszer, a hónap vége felé kapok elszámolást. Cserébe nem kell állandóan az SMS csengetésekre figyelni, és elolvasni egy csomó marhaságot (is). Ennek azonban van egy hátránya. Ha valaki átutal, és nem küld róla egy E-mailt, akkor rossz esetben csak 3-4 héttel később szerzek róla tudomást. Ha pedig a közleménybe csak azt írja be, hogy “pipadohányra” akkor törhetem a fejem, hogy ki az illető 😀 . Sebaj (csak dőljön a pénz 😀 ) nem vagyunk egyformák.

Na szóval, megkaptam a májusi számla kivonatot óriási meglepetésemre. Soha nem látott mennyiségű (8db) adomány érkezett. Őszinte szívvel, hálásan köszönöm. Megható volt, mert 1000 forintos adomány is érkezett, az illető nyilvánvalóan nem milliomos. Meg olyan is utalt, aki különben is kapja a VIP fordításokat, tehát nem a kényszer hajtotta. Külön meglepő és megható, hogy a többség külföldön él.

Nem tudom, mi történt májusban azon kívül, hogy rekord meleg volt. Azt meg csak remélni merem, hogy a trend megmarad. Ha így van, akkor nem lesz szükség a VIP fordításokra. Én leszek a legboldogabb, ha mindenki olvashatja őket. Még egyszer köszönöm a hozzájárulásokat, és akkor indul az ingyenes VIP fordítások korszaka.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2544) Angolszász humor

Tibor bá’ online

 

Vasárnap szokatlanul meleg nap, különben sincs az embernek mindig kedve fennkölt vitába bonyolódni. Szenteljük tehát a napot az angolszász humornak, ami persze jó néhány esetben párhuzamos a magyar humorral. És hogy teljes legyen a gyönyör, közlöm alatta az angol eredetit is.

I.

Amikor  13 voltam abban reménykedtem, hogy egy szép napon lesz egy nagy-csöcsű barátnőm. – 16 éves koromra lett egy nagy-csöcsű barátnőm, de érzéketlen volt. Szerettem volna egy olyan csajt, aki teli van élettel. – Az egyetemen egy szenvedélyes csajjal jártam, aki önmaga egy dráma volt,, állandóan bőgött és öngyilkossággal fenyegetődzött. Ezért úgy döntöttem, hogy egy pszichésen stabil nőre van szükségem. – 25 éves koromra lett egy stabil nőm, de szörnyen unalmas volt. Elképesztő mértékben volt kiszámítható, és soha semmi nem hozta ki a sodrából. Az életem annyira unalmassá vált, hogy eldöntöttem, nekem olyan csaj kell, aki hoz az életemben egy kis izgalmat. 28 éves koromra találtam egy ilyen nőt, de nem tudtam vele lépést tartani. Egyik dologból a másikba csapott, sose tudott semmit se befejezni. Őrült ötletei támadtak, és gyakrabban éreztem magam mellette szarul, mint jól. Az első időben szórakoztató volt, és majd kicsattant a tettvágytól, de nem volt kitartó. Ezért úgy döntöttem, hogy olyan nőre van szükségem, akinek megfelelő ambíciói vannak. – Mire 30 lettem szert tettem egy okos, és ambiciózus lányra, aki két lábbal járt a földön, tehát elvettem feleségül, de olyan ambiciózus volt, hogy hamarosan elvált tőlem, és elvitte magával az összes vagyonom. – Most már idősebb és tapasztaltabb vagyok, tehát keresek magamnak egy nagy-csöcsű csajt.

—-
(1)  When I was 13, I hoped that one day I would have a girlfriend with big  tits. (2) When I was 16, I got a girlfriend with big tits, but there  was no passion, so I decided I needed a passionate girl with zest for  life. (3) In college I dated a passionate girl, but she was too  emotional. Everything was an emergency; she was a drama queen, cried all the  time and threatened suicide. So I decided I needed a girl with  stability. (4) When I was 25, I found a very stable girl but she was  boring. She was totally predictable and never got excited about anything. Life  became so dull that I decided I needed a girl with some excitement. (5)  When I was 28, I found an exciting girl, but I couldn’t keep up with her. She  rushed from one thing to another, never settling on anything. She did mad  impetuous things and made me miserable as often as happy. She was great fun  initially and very energetic, but directionless. So I decided to find a girl  with some real ambition. (6) When I turned 30, I found a smart  ambitious girl with her feet planted firmly on the ground, so I married her.  She was so ambitious that she divorced me and took everything I  owned. – I am older and wiser now, and I am looking for a girl with big tits.

___________________________________________________________________________

II.

Washingtonhoz közel az autósztrádán egy pasinak meg kellett állni, mert előtte a kocsik összetorlódtak. Senki nem tudott egy lépést előre menni. Egyszer csak egy férfi kopogott az ablakán. Az autós lehajtotta az ablakot, és megkérdezte, mi történt? – Terroristák megszállták a Kongresszusi Központot, az összes szenátort túszul ejtették, és csak akkor engedik őket szabadon, ha 100 millió dollár váltságdíjat fizetnek nekik. Ha nem kapják meg a 100 milliót, akkor az összes szenátort leöntik benzinnel és felgyújtják őket. Ezért most gépkocsiról gépkocsira megyünk és gyűjtjük az adományokat. – Átlagosan mennyivel járulnak hozzá az autózók? – Kábé egy gallonnal.

—-

A driver was stuck in a traffic jam on the highway outside Washington, DC. Nothing was moving. Suddenly, a man knocks on the window. The driver rolls down the window and asks, “What’s going on?” “Terrorists have kidnapped the entire US Congress, and they’re asking for a $100 million dollar ransom. Otherwise, they are going to douse them all in gasoline and set them on fire. We are going from car to car, collecting donations.” “How much is everyone giving, on an average?” the driver asks. The man replies, “Roughly a gallon.”

___________________________________________________________________________

III.

Péntek késő délután egy őszülő kopasz férfi tért be egy ékszerüzletben egy nála jóval fiatalabb bombázóval, és azt mondta az eladónak, hogy szeretne venni egy szép gyémántgyűrűt a barátnőjének. Az ékszerész elővett egy 5000 dolláros gyűrűt. meglátva a felkínált gyűrűt a vén faszi azt mondta, hogy ennél sokkal különlegesebb gyűrűt szeretne. Erre az ékszerész egy külön szekrényből elővett egy káprázatos darabot, ami mindössze 40.000 dollárba került. Ekkor a bombázó szemei csillogni kezdtek és a testén keresztül ment egy apró remegés. Látva ezt a vén faszi így szólt, ezt megveszem. Erre az ékszerész megkérdezte, hogy akar fizetni? – Csekkel, de tudom, hogy le kívánja ellenőrizni, hogy van-e rá fedezet. Kitöltök tehát egy csekket, ön felhívja hétfőn délelőtt a bankot, mi pedig délután bejövünk a gyűrűért. – Hétfőn reggel az ékszerész mérgesen telefonált a férfinek, – nincs fedezet a csekkre. – Tudom – válaszolta a vén faszi, de hadd mondjam el önnek, hogy ISTENI HÉTVÉGÉM VOLT.

—-

A balding, white haired man from Pittsford, NY, walked into a jewelry store this past Friday evening with a beautiful much younger gal at his side. He told the jeweler he was looking for a special ring for his girlfriend. The jeweler looked through his stock and brought out a $5,000 ring. The man said, ‘No, I’d like to see something a little more special.’ At that statement, the jeweler went to his special stock and brought another ring over. ‘Here’s a stunning ring at only $40,000 the jeweler said. The lady’s eyes sparkled and her whole body trembled with excitement. The old man seeing this said, ‘We’ll take it.’ The jeweler asked how payment would be made and the man stated, ‘By check. I know you need to make sure my check is good, so I’ll write it now and you can call the bank Monday to verify the funds and I’ll pick the ring up Monday afternoon.’
On Monday morning, the jeweler angrily phoned the old man and said, ‘There’s no money in that account.’
‘I know,’ said the old man, ‘But let me tell you about MY GREAT WEEKEND!’

___________________________________________________________________________

IV.

Csatabárd megint kiásva a feleséggel (ciklus)

Tegnap este a feleségem szexis házimozit akart csinálni. Mondtam neki, hogy akkor tartsunk meghallgatást az ő szerepére.

A sógornőm ráült a szemüvegemre és az persze eltört. De ez az én hibám volt, mert előbb le kellett volna vennem.

Tegnap este két órán át jégtelenítettem a „jégszekrényt”, amit a feleségem előjátéknak nevez.

Hosszú időn át tartó kölcsönös depresszió miatt a feleségem és én tegnap elhatároztuk, hogy együtt követünk el öngyilkosságot. De érdekes módon, miután a feleségem megölte maggát én kezdtem magam egészen jól érezni. Elhatároztam, hogy én leállok, küszködök tovább.

Reggel 8-kor felébredtem és éreztem, hogy valami nem stimmel. Lementem a konyhába, ahol megtaláltam az elnyúló, nem lélegző feleségem, arccal a padló felé. Elkapott a pánik, fogalmam se volt mit kell tennem, de akkor eszembe jutott, hogy a McDonald’s-nál ½ 12.ig adnak reggelit.

Egyik este a feleségem megkérdezte tőlem hány nővel aludtam életemben? – Csak veled, az összes többi nem hagyott elaludni.

A feleségem összepakolta a holmimat és kirúgott azzal együtt, de még utánam kiabált. – Te rohadt szemét, legyen lassú és kínos halálod! – Erre fel megkérdeztem, akkor most azt akarod, hogy menjek vissza?

A hálószobában felszereltem egy villogó lámpát, ettől olyan hatást nyerünk, mintha a feleségem szex alatt mozogna.

—-

The  wife’s back on the warpath again.
Last night she said she wanted to make a sex movie, and all I did was suggest we should hold auditions for her part.

My  sister-in-law sat on my glasses and broke them. It was my own fault. I should have taken them off.
I spent a  couple of hours defrosting the fridge last night, or “foreplay” as she likes to call it.
After both suffering from depression for awhile, the wife and I were going to commit suicide yesterday. But strangely enough, once she killed herself, I started to feel a lot better. So I thought, screw it, I’ll soldier on!
I woke up  this morning at 8 and just felt that something was wrong. I got downstairs and found the wife face down on the kitchen floor, not breathing! I panicked. I didn’t know what to do. Then I remembered McDonald’s serves breakfast until 11:30.
The other night, my wife asked me how many women I’d slept with. I told her, “Only you. All the others kept me awake all night!”
My wife  packed my bags and said “GET OUT!!!”. As I walked out the front door, she  screamed, “I wish you a slow and painful death, you bastard!” “Oh,” I replied,  “so now you want me to stay!”
I’ve just installed strobe lights in the bedroom. It makes the wife look like she’s moving during sex.

___________________________________________________________________________

V.

Rendszergazda: Elnézés, de a jelszó lejárt, egy újat kell megadni.

Felhasználó: Valaki kitalálta a jelszavamat és behatolt a számítógépembe?

R: Nem, de a jelszó lejárt, kötelező egy újat megadni.

F: Akkor minek kell új, ha a régi működik?

R: A régi jelszó automatikusan lejár 30 nap után, egy újat kell megadni.

F: Nem adhatom meg a régit újból?

R: Nem, újat kell választani.

F: Nem akarok egy újat, mert eggyel több, amire emlékeznem kell.

R: Sajnálom, újat kell megadni.

F: OK. rozsa.

R: Sajnálom, de több betűnek kell lenni a jelszóban.

F: szép rozsak

R: Nem jó, legalább egy számjegynek is kell benne lenni.

F: 5 szep rozsa.

R: Sajnálom, de nem elég hosszú.

F: na jó – 5 kibaszott szeprozsa.

R: Sajnálom, de térköz nem lehetséges

F: Rendben – 5kibaszottszéprozsa

R: Sajnálom, de nagybetűnek is kell lenni.

F: OK : 5KIBASZOTTszeprozsa.

R: Sajnos csak egy nagybetű lehetséges.

F: Jó – 5 Kibaszottszeprozsa.

R: Ez még mindig nem elég hosszú

F: Na akkor ez – 5Kibaszottszeprozsatfeldugokaseggedbehaazonnalnemlephetekbe

R: Sajnálom ezt már másnak kiadtuk.

—-

Website: Sorry that password has expired – you must register a new one.

User: Did anyone discover that password and hack my computer?

Website: No, but your password has expired – you must get a new one.

User: Why then do I need a new one as that one seems to be working pretty good?

Website: Well, you must get a new one as they automatically expire every 30 days.

User: Can I use the old one and just re-register it?

Website: No, you must get a new one.

User: I don’t want a new one as that is one more thing for me to remember.

Website: Sorry, you must get a new one.

User: OK, roses

Website: Sorry you must use more letters.

User: OK, pretty roses

Website: No good, you must use at least one number.

User: OK, 5 pretty roses

Website: Sorry, you cannot use blank spaces.

User: OK, 5prettyroses

Website: Sorry, you must use additional letters.

User: OK, 1fuckingprettyrose

Website: Sorry, you must use at least one capital letter.

User: OK, 5FUCKINGprettyroses

Website: Sorry, you cannot use more than one capital letter in a row.

User: OK, 5Fuckingprettyroses

Website: Sorry, you cannot use that password as you must use additional letters.

User: OK,  5FUCKINGprettyroseshovedupyourassifyoudon’tgivemeaccessrightfuckingnow

Website: Sorry, you cannot use that password as it is already being used .

___________________________________________________________________________

És hogy én is szórakozhassam egyet, megnyitottam a szavazási lehetőséget, kinek melyik vicc tetszett a legjobban.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2543) Divat diktatúra

Tibor bá’ online

 

Nézd meg jól ezt a képet és mond meg, eltöltenél-e a hölggyel egy éjszakát? Gondolom nem, mert én egészen biztos, hogy nem. Hideg, mint az őszi hajnal, bágyadt, mint egy lestrapált mosónő (az ünneplő ruhájában) és „mi a francot akarsz tőlem” arckifejezés az agyon monoklizott piszkos szürke szemekből.

~ab087

Vedd alaposan szemügyre ezt a top modellt! Semmi mell, leheletvékony kar, vézna testtartás, kifacsart fej. Egészében beteges megjelenés.  Az arc rideg, távolba bámuló, közömbös, érdektelen, szinte nem is emberi, inkább csak űrbéli. Ki találta ezt ki? És ez nem egy felesleges kérdés, mert asszonyaink, leányaink ezeket a modelleket falják, ez számukra az irányt adó etalon. Egy nő ne legyen kedves, még véletlenül se mosolyogjon, legyen réveteg, mint akit nem érdekel ez a világ. Legyetek aszexuálisak, hiszen úgyis túlszaporodott  az emberiség. A barátságos, bátorító arcjáték szigorúan tilos. – – – Felmerül a kérdés, miért?  Nem tudom rá a választ, legfeljebb sejthetem. Olyan ez, mint a hipermarketek polcai, amire megtanulod, hogy  mi  hol van, az egészet átrendezik. Állítólag, így többet vásárolnak a betévedt vevők, mert össze-vissza keresgélnek. Vagy mint a „menő” szerető, aki iparkodik kiismerhetetlen lenni, mert így sose unnak rá. Szóval a divat mögött egy hatalmas iparág van, rengeteg pénzzel, mert mi is a divat? A divat egy adott kultúra, vagy kor irányzata, amely leggyakrabban az öltözködést, szokásokat és a társas érintkezés szabályait befolyásolja. Mit is befolyásol pontosan? Az élet külső formáit, a társas érintkezést, a viseletet, az öltözködés módját, a szokások összességét. Szerintem a divat semmi más, mint ránk erőszakolt ragályos betegség, amire az idősek már megszerezték az immunitást. Nézzétek végig ezt az epidémiát.


_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________
_______________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!

(2542) Mi az igazság a koleszterinnel kapcsolatban (de komolyan!)?

Tibor bá” online

 

Uffe Ravnskov (b. 1934)
Uffe Ravnskov (b. 1934)

 

A hülyeség akkor is hülyeség marad, ha 50 millió ember állítja, hogy igaz. (Anatole France) – Válasszuk szét a tényeket az önérdekű propagandától és a média dezinformációitól! – Releváns információk kinyerhetők még:

 

 

http://www.westonaprice.org

http://www.thincs.org

http://www.ravnskov.nu/cholesterol.htm

chris@thehealthyskeptic.org

A koleszterin nem okoz infarktust, de ha a koleszterin nem okoz infarktust, akkor mi az infarktus valódi oka? – Újabb és újabb kutatások feltárták, hogy az atherosclerozis valójában érbelhártya gyulladás és oxidációs stressz következménye. Éppen ezért a rizikótényezők azok, amik ezt a két folyamatot elősegítik: Nem megfelelő táplálkozás, a glikémiás indexek figyelmen kívül hagyása, dohányzás, magas homocisztein színt (lehetséges B6 vitaminhiány), idegeskedés, nitric-oxid hiány, a szérum magas vastartalma, mikrobafertőzés, transzzsírsav fogyasztás, finomított szénhidrátok túlzott fogyasztása, az Ω-6 és Ω-3 zsírsavak hátrányos aránya (gyakorlatilag Omega-3 hiány).

A szabad gyökök és a gyulladások megakadályozzák a nitric-oxidok szintetizálását, ami alapvető fontosságú a szív-érrendszeri betegségekkel szembeni védelemben. Az oxidált LDL (a népszerűen jónak becézett koleszterin) valóban káros, de ami oxidált az a koleszterin részecskében lévő többszörösen telítetlen zsírsav, nem maga a koleszterin.

Krónikus fertőzés, gyulladás és stressz megemeli a koleszterin szintet, és jelentősen növeli az infarktus bekövetkezésének esélyét. Nem csoda, ha szívbetegek esetében magas koleszterint lehet észlelni. A hibát ott követték el, hogy az infarktus kiváltójának a koleszterint nevezték meg, nem pedig a koleszterin szintet emelő állapotot, ami kiváltotta az atherosclerosist. Ezt a gyulladás okozta oxidációs hipotézist alátámasztják a tudományos adatok, ami a szív-érrendszeri betegségekkel kapcsolatos ismereteinkkel összhangban van. Valamint a kutatók körében széleskörűen elismert.

Sajnálatos módon a koleszterin ártatlansága az orvosok, dietetikusok, valamint a társadalom nagy része előtt ismeretlen. Ugyanakkor az egészségügyben dolgozók és a tudományos élet tagjai körében jelentős érdekkonfliktus áll elő, ami erősen akadályozza az igazság kiderülését. A koleszterinnel kapcsolatos szakcikkek írásával megbízott orvosok 90 százalékát, a gyógyászati kutatások kétharmad részét a gyógyszergyárak finanszírozzák. Ennek következménye, hogy azt a téves hipotézist tartják életben, ami szerint a szív-érrendszeri betegségek okozója a koleszterin és a telített zsírsavak. [Tibor bá’: Számomra felfoghatatlan, hogy lehet a teljes emberiséget évtizedeken keresztül a sötétben tartani?]

Koleszterinnel kapcsolatos tévhitek: Mítosz: Koleszterinben és telített zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása megemeli a szérum koleszterin szintjét. Valóság: Több, hosszú távon fenntartott vizsgálat kimutatta, hogy koleszterinben és/vagy telített zsírsavakban gazdag ételek fogyasztása nem hat ki a szérum koleszterin szintjére. Mítosz: Koleszterinben és telített zsírsavakban gazdag ételek elősegítik az atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulását. Valóság: Számtalan kísérlet kimutatta, hogy akik állati eredetű telített zsírsavakat fogyasztanak, ritkábban kapnak szív-érrendszeri betegséget, mint azok, akik főleg többszörösen telítetlen zsírsavakat fogyasztanak (amik növényi olajokban vannak). Az eldugult artériákban talált zsír 75 százaléka telítetlen, aminek a fele többszörösen telítetlen. Mítosz: A magas LDL-koleszterin érték atherosclerosist, illetve infarktus okoz. Valóság: negyvennél több kísérlet jelezte, hogy a koleszterin szint csökkentése nem akadályozza meg az infarktust. Éppen ellenkezőleg, több kísérlet bizonyítja, hogy magasabb koleszterin szint csökkenti az infarktus bekövetkezésének az esélyét. Mítosz: Alacsony koleszterin szint megelőzi a szív-érrendszeri betegségeket, és csökkenti a mortalitást. Valóság: Több, gondosan elvégzett kísérlet bizonyítja, hogy fordított arány áll fenn a koleszterin szint és a mortalitás között. A Yale-en végzett új keletű tanulmány kimutatta, hogy idős emberek soraiban kétszer nagyobb valószínűséggel áll be a halál alacsony koleszterin szinten. Mítosz: Sztatinok szedése csökkenti a szérum koleszterin szintjét és egyben csökkenti a mortalitást, valamint nincs jelentős mellékhatásuk. Valóság: Még egyetlen tanulmány se mutatta ki, hogy a sztatinok szedése csökkentené a mortalitást egészséges emberekben, akiknek csak a koleszterinük magas, de nincs szív-érrendszeri betegségük. Ezzel szemben a sztatinoknak komoly mellékhatása van, például az izom sorvadás, ami csak 3 év után jelentkezik, három eset közül egynél.

Mik segítik elő a szív-érrendszeri betegségek megelőzését? 1) Tanulj meg stressz mentesen élni. 2) Ügyelj a testsúlyodra, ne légy se kövér, se krónikusan sovány. 3) Végezz naponta legalább 30 perc mérsékelten erős fizikai munkát. 4) csökkentsd a magas glikémiás indexű élelmiszerek fogyasztását. Ezek: finomliszt és készítményei, rizs, cukor, feldolgozott ételek. 5) Ne fogyassz többszörösen telítetlen zsírsavakat, és/vagy transzzsírsavat tartalmazó ételeket. Ezek: elsősorban a margarinok, margarinok felhasználásával készült péksütemények és egyéb termékek. 6) Lehetőség szerint fogyaszd a természetesen táplált állatok húsát, zsírját és belsőségeit. 7) Főzéshez használj elsősorban sertészsírt, szárnyasok zsírját, vajat. Eszedbe ne jusson napraforgó, és egyéb növényi olajt használni, mivel ezek könnyen oxidálódnak, illetve hő hatására átalakulnak. 8) Egyél maximálás nélkül természetes körülmények között termelt tojást, különösképpen a sárgáját, lehetőleg lágy tojás formájában.  9) Fogyassz nyers tejet és tejterméket, amelyek bőven tartalmaznak probiotikumokat, enzimeket, vitaminokat és egészséges zsírsavakat. 10) Egyél gyakran fermentált alapanyagokat (savanyú káposzta, joghurt, stb.) 11) Egyél sok vajat, lehetőleg természetesen táplált tehenektől. 12) Fogyassz több Ω-3 zsírsavat, ami halakban és lenmagolajban van (ez utóbbit hevítés nélkül habarásnál lehet jól felhasználni).

FORRÁS: Weston A. Price Foundation; The Cholesterol Myths by Uffe Ravnskov, MD, PhD.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

Éljetek a lehetőségekkel!