2015-05-13 nap bejegyzései

(1633) Egészséges vagy egészségtelen?

Tibor bá’ online

 

~q191Még nem mondták ki, de egyre erősebb a sejtés, hogy az étkezésünk igen komoly mértékben határozza meg egészségi állapotainkat, végső fokon az életünk hosszát. Csak egy a baj, fogalmunk sincs, hogy pontosan hogy és mit kellene ennünk az optimális hatás elérése céljából. Ezért a legbiztosabb tanács, semmiből se sokat, sok mindenből keveset. Az étkezési zűrzavar főforrása az újságírók abszolút tudatlansága mellett a fogalmazásukban van a hiba, amivel a szenzáció éhes közönséget akarják kielégíteni. Így aztán a tudományos eredmények megnyúzva kerülnek tálalásra, elhagyva a fontos mellékkörülményeket. Nézzünk egy tipikus szalagcímet! A legújabb kutatások szerint a kávéivás egészséges. Miközben a valóság a következő: A legújabb kutatások szerint a kávéivás egészséges, ha nem vagy fizikai munkás, minden egészségügyi problémával azonnal a legjobb orvosokhoz fordulsz, nem dohányzol, megfelelő mozgáskultúra mellett jó a fizikumod, és a szüleid nem rákban hunytak el.

De ez csak egy része a problémának. Néha a tanulmányokat slamposan végzik, vagy éppen a szponzorok kedvéért kissé megváltoztatják az eredményeket. Aztán pedig az értelmiség (és ugye az orvosok annak számítanak) amit fiatal korában megtanul, ahhoz ragaszkodik, mert később nem hajlandó se tanulni, se lépést tartani a fejlődéssel. Így eshetett meg az alábbi esetsorozat.

Tojás: Nem olyan nagyon régen a tojás volt a főellenség, aminek a fogyasztása egy időzített bomba volt az infarktushoz, a benne lévő koleszterin miatt. Aztán 50 év után kiderült, hogy a koleszterinnek semmi köze az érelmeszesedéshez, amit valójában érfalgyulladás okoz. Erről azonban a fősodor nem vesz tudomást. A világ legnagyobb egészségügyi hírportál a WebMD hírleveleiben mind a mai napig jó és rossz koleszterinről papol. Ami még ennél is rosszabb tömegesen írják fel az orvosok a különböző sztatinokat, amivel a koleszterin ellen harcolnak.

Telített zsírsavak: Törvény által van előírva, hogy az élelmiszereken fel kell tüntetni mennyi telített zsírsav van bennük, mert a telített zsírsav káros az egészségre. Ennek a „téves” felfogásnak a margaringyártók a fő szponzoraik, mert a vajban, sertészsírban rengeteg telített zsírsav van, míg a margarinban semmi. Hogy őseink évezredeken keresztül nem jutottak margarinhoz és rengeteg telített zsírsavat ettek, az nem érdekes. le a telített zsírsavakkal. A helyzet az, hogy a telített zsírsavakat agyon lehet égetni, nem fog bennük transzzsírsav keletkezni, mert a kémia törvényei szerint ez lehetetlen. Ezzel szemben a margarinban és étolajakban lévő telítetlen zsírsavak hő hatására transzzsírsavvá változnak, ami kifejezett méreg. Tanácsom? Szokj le a margarinról (akkor is ha „szívbarát, mert ez hazugság) és az étolajakról. Menj vissza a vajhoz és a sertészsírhoz. Ez utóbbi ugyan nem szűz, de egészséges.

Babkávé: Éveken át úgy tudtuk, hogy a kávé egyenes út a rákhoz és az infarktushoz, mert hanyag tanulmányokat végeztek. Például nem vették figyelembe, hogy az erős kávé fogyasztok majd kivétel nélkül erős dohányosok is. Persze a kávé nem teljesen ártatlan, mert túlzott fogyasztása áloműző, és rá lehet szokni. Viszont a kávé antioxidáns, stimulálja az agyat, tehát idős korban hat az Alzheimer és Parkinson kórok ellen, gyanítják, hogy akadályozza a kettestípusú cukorbetegség, és a májrák kialakulását.

Vörösbor: Általánosan elterjedt nézet, hogy a vörösbor véd az infarktus ellen a benne található resveratrol hatékonysága miatt. Felejtsd el. Ugyan van benne resveratrol, de a mennyiség jelentéktelen. A franciák és az olaszok alacsonyabb infarktus eseteiknek az oka sokkal nagyobb valószínűséggel az életstílusuk. Dont worry, be happy!

Cukor: Ez mindig is egészségtelen volt, és az is maradt. Tönkre teszi a fogakat, hizlal, besegít a cukorbaj kialakulásába, ami egyre nagyobb mértékben szedi áldozatait. Viszont olyan finom.

_________________________________________________________
_________________________________________________________
____________________________________________