2014-12-03 nap bejegyzései

(1522) Víz és BpA

Tibor bá’ online

 

~q191Ha van otthon tartalékban 200 liter vized PET palackban, akkor olvasd tovább. Ha azon gondolkozol, hogy sok liter vizet tartalékolj az Armageddonra, akkor is olvasd tovább. A hír mindössze annyi, hogy a felhalmozott víz éppen most kezd mérgezővé válni.

Az University of Florida kutatása szerint a víztárolásra használt plasztik palack – ha huzamosabb időn át hőhatás éri – antimont és BPA-t (a rettegett Biszfenol-A-t) ereszt ki magából, amit majd a vízzel együtt meg fogsz inni. És akkor mivel kell szembenézni?

A Biszfenol-A felelőssé tehető rákos megbetegedésekért, cukorbetegség kialakulásáért, pajzsmirigy zavarokért, szívbetegségekért, asztmáért, valamint hormonális zavarokért. A vizsgálatok szerint a BpA már alacsony koncentráció esetén is ki tudja fejteni káros hatását.

Az amerikai FDA (egy fajta ÁNTSZ) folyamatosan tanulmányozza a BpA hatását az emberi szervezetre, annyit azért közzétett, hogy az ételekben található pillanatnyilag mérhető értékek nem jelentenek veszélyt. De ha meggondoljuk, hogy mekkora érdekeket sértene a betiltás, akkor ezt a véleményt óvatosan kell fogadni.

A Floridai Egyetem munkatársa Lena Ma és csapata 4 héten át melegnek tett ki palackozott vizet, vizsgálva az eredményt. A felhasznált palackok anyaga polietilén-tereftalát (PET) volt, ami általában nem tartalmaz BpA-t. Ennek ellenére találtak BpA-t. A magyarázat szerint a palackgyártásnál bizonyos mennyiségű hulladék anyagot is felhasználnak, ami viszont tartalmazhat BpA-t.

Az alkalmazott hőfok maximálisan 158 °F volt. érzékelhető volt, hogy minél magasabbra vitték a hőfokot annál több BpA szabadult fel.

Lena Ma véleménye szerint az se mindegy, mit tárolnak a palackokban. Savanyú kémhatású anyagok (pl. gyümölcslevek) esetében a kioldódás fokozódik.

Ezt most már én teszem, hozzá. Tanulság: A palackozott vizet tartsátok hűvös helyen, és nyaraláskor ne engedjétek felmelegedni a napon.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
_________________________________________