2014-07-14 nap bejegyzései

(1419) Szénhidrátmentes liszt

~q400A szénhidrátmentes liszt, a táplálkozástudomány fából vaskarikája. És akkor most be is fejezhetném a mondanivalómat, de nem tehetem. Ugyanis megnéztem a honlapom statisztikáját és meglepetéssel tapasztaltam, hogy 441-en a „szénhidrátmentes liszt” címkére kattintottak, messze megelőzve az összes többi címkét. Ezek szerint 441 olvasót ez csábította a honlapomra. Akkor pedig akcióba kell lépnem.

Kedves olvasóim! Vagy 10.000 évvel ezelőtt az ember azért nemesítette ki a búzát a fűből, mert a fűmagok kitűnő élelmiszernek bizonyultak. Fognak ők mamutok után rohangálni, amikor a magot csak el kell vetni, várni kell egy kicsit és lehet aratni (na jó, az egyszerűség kedvéért az esőért imádkozást kihagyom). Emlékeztek, Tigris és Eufrátesz, a Nílus völgye?

A gabonában szénhidrát van, ami a legkönnyebben emészthető élelem. Persze tudom, hogy ma minden második ember fogyózni akar (természetesen nem Afrikára gondoltam), ezért a fogyókúra receptek, ételek, stb. hatalmas üzlet. Azt is tudom, hogy mindenki úgy akar fogyni, hogy lehetőleg zabálhasson tovább, úgy, ahogy eddig tette. Tehát? A szénhidrátot kikiáltották első számú közellenségnek, és milyen igaz. Ugyanis nem a zsírtól hízik az ember, hanem a szénhidrátoktól. Ugyanis az nagyon könnyen emészthető, átalakítani (glükózzá) nem okoz problémát, ellentétben a zsírokkal, olajakkal. A felesleges szénhidrátból pedig a máj könnyedén csinál emberi hájat, ami szépen lerakodik ide meg oda. Sajnos szénhidrát majdnem mindenben van. És milyen jó lenne, ha valaki kitalálná a szénhidrátmentes lisztet. Akkor aztán ehetnénk kenyeret, finom pékárut, süteményt, lángost, fánkot, stb., stb. ami belefér, csak szénhidrátmentes lisztből kellene őket előállítani.

Kapaszkodj meg! Bármilyen gabonaféléből, bármilyen módon őrölnek lisztet, abba bizony lesz szénhidrát, mert az egész mag jóformán csak abból áll, ami különben nem csak könnyen emészthető, de olcsóbb az előállítása, mint a húsoknak és az zsiradékoknak (beleértve a növényi olajokat is). De ha mégis zabálni akarsz, úgy értem nagyobb mennyiséget, akkor javaslom a teljes kiőrlésű liszteket, vagyis azokat, amiben a korpa is benne van, sőt tehetsz hozzá még a külön kapható korpából. Viszont, ha nem magad sütöd, akkor bajban vagy. A pékek által előállított (bármilyen fantázia nevű) barna kenyér nem a rozskorpától, nem a búzakorpától barna, hanem malátával van színezve. Ha ugyanis kb. 10 százaléknál több korpát kevernek a kenyértésztába, akkor azt a kutya se fogja másodszor megvenni. Inkább becsap, te pedig boldogan visszajársz abban a hitben, hogy alig jut beléd kalória. Ha tényleg ez a célod, akkor venned kell egy kenyérsütőt és magadnak kell beletenni a kenyértésztába annyi korpát, amennyit jónak látsz. Máskülönben, valóban van szénhidrát mentes búzaliszt, úgy hívják, hogy KORPA és nem más, mint a búzaszem külső, barna héja, és képzeld közel nulla a kalória tartalma.

________________________________________________________________________________
________________________________________________________________________________
____________________________________________________