(989) Világra szóló háború zajlik sokmilliós áldozattal az oligarchák és mindenki más között

Tibor bá’ online

 

~at0002A történelem teli van olyan hullákkal, akik azt hitték, hogy fegyverrel elérhetik, hogy övék legyen az egész világ: Nagy Sándor, Cézár, Szulejmán, Hitler, de ezzel nem merült ki a lista hiszen megpróbálkozott vele a Szovjetunió, napjainkban az USA. De vannak kevésbé ismertek is, mint például az Aztékok. Céljaik eléréséhez valamennyi a katonai erőre támaszkodott, és rövidtávon értek is el szép sikereket, de hosszútávon mind elbukott (amiből következik, hogy az Amerikai Birodalom éppen most van összeomlóban). Akkor tegyük fel a kérdés, ki lesz a következő?

Első megközelítésre rávághatnánk, hogy talán Kína, India, esetleg Brazília, de nem, van egy csoport, amely már rég hadat üzent nekünk, és folyik is a háború, sőt már jelentős eredményeket is elért, és ez nem más, mint a kihelyezett kölcsöneikkel vért szívó dollár milliárdosok, a plutokraták. A világtársadalomban már csak két osztály létezik: azok, akik birtokolnak, és azok, akik tartoznak. Kölcsönzők és adósok. A kölcsönzők hatalmas vagyonokkal rendelkeznek, amiket kamatfizetés mellett kölcsönöznek ki diákoktól kezdve kormányokig, mindenkinek. Ráadásul a kamatadó mindenütt kisebb mint a személyi jövedelemadó.

Az adósok osztálya egy életen át tartó futást rendez a mókuskerékben, ahol sose éri magát utol. Ehhez az osztályhoz főleg azok tartoznak, akik munkájukkal előállítanak valamit.

Amerikában a birtoklók/kölcsönzők kielégíthetetlen kapzsiságát rövid időre sikerült visszafogni a szakszervezeteknek, és olyan választott elnököknek, mint Roosevelt, Truman, Eisenhower, Kennedy, Carter. Született olyan törvény, mint a Glass-Steagal Act, amely megakadályozta, hogy a bankok az emberek pénzével, vagy a nyugdíjalapjával spekuláljon. A Sherman Anti-Trust Act megakadályozta, hogy a nagyhalak lenyeljék a kishalakat.

Azonban Ronald Reagan megválasztása éles fordulatot hozott, mert helyzetbe hozták a birtoklókat, akik kihasználva az emberi természetet a társadalom többi tagját eladósították. Ehhez előbb meg kellett gyengíteniük a demokratikus intézményeket, például a szakszervezeteket és félre kellett állítaniuk olyan politikusokat, akiket nem tudtak megvenni. Ezután nyitva állt az út a hitelkártyák népszerűsítéséhez, a középosztály eladósításához, nálunk a valuta alapú hitelekhez, végül a diákok eladósításához. A kegyelemdöfés az országok eladósítása volt.

Ez a háború mostanra elérkezett az utolsó fázisába. Miután az állampolgárokat sikerült életük végéig nyakig eladósítaniuk, egész országokat akarnak lenyelni azzal, hogy az adós országok kormányaira ráerőszakolják a megszorításokat, aminek segítségével még több politikai hatalomra tesznek szert, és még több vagyont gyűjtenek be az adósoktól, ami egyenesen áramlik a plutokratákhoz.

Nézzük csak! Az USA-ban megadóztatják a kisembereket, de nem fizetnek adót a gazdagok (amit Orbán apró skálán leutánzott). Franciaországban meghosszabbították a heti munkaidőt. Amerikában indexálják az örökösödési adót, de nem indexálják a minimum bért (nálunk Orbán csökkentette a munkavállalók jogait). Görögországban egy év munkanélküliség után megszűnik az egészségbiztosítás, csökkentik az oktatás támogatását, de az egészségbiztosításból még Kanadában is elvonnak pénzt. Ausztráliában is beindultak az elvonások, csak persze jóval magasabb szintről indulnak, mint mi. Ha egy állampolgár nem képes fizetni a részleteket, elárverezik a házát és kiteszik az utcára. Ha egy bank bukik, megmentik az adózók pénzéből. A legtöbb profitot termelő olajtársaságok ha katasztrófát okoznak, mentesülnek a kártérítés alól. Az adósokon élősködő multik adókedvezményeket kapnak a lefizetett politikusoktól. A harcok eredményeként a viszonylag jól működő demokráciákból plutokrácia lett, és plutokratáknak ez még mindig nem elég. A mai plutokraták gazdagabbak, mint régen a királyok voltak, és még mindig nem elég nekik. A társadalmakon kívül már közös hajlékunkat a Földet is tönkretették, és ez még mindig nem elég. Félő, hogy ez lesz az emberiség utolsó háborúja.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________

198 gondolat erről: „(989) Világra szóló háború zajlik sokmilliós áldozattal az oligarchák és mindenki más között

 1. Ehhez nincs mit hozzátenni.
  Talán annyit, hogy briliáns ötlet volt az eladósodást minél fiatalabb korosztálynak lehetővé tenni (diákhitel). Mivel már megjelentek a különböző ‘junior’ bankkártyák, innét már csak egy kis lépés kell, hogy a 18 év alatti korosztály is hitelfelvevővé válhasson. Κύριε ἐλέησον.

 2. Hát igen.
  Az elit teljes gőzzel vonja kifelé a gazdaságból a pénzt és szűkíti a tömegek mozgásterét.
  Az elitnek már nincs szüksége több pénzre, azért csinálja, hogy a tömegek teljesen „fegyvertelenül” maradjanak a jövőben.
  Ennek csak egy logikus magyarázata van.
  Most már nem beszélnek a gazdaság mindenható növekedéséről… Valahogy nem fontos már.
  A fősodratú médiát se érdekli, hogy a kínkeservesen kiharcolt emberi jogokat folyamatosan morzsolják a „legfejlettebb” országokban is.

  Pedig pénz is és technológia is lenne egy „jobb világ” vagy akár „szebb jövő” építéséhez, de akik rendelkeznek a pénzzel és technológiával, azok egy egész más jövőt képzeltek el maguknak, és megint mást a tömegeknek…

 3. Valójában arról van szó, hogy a hatalmas vagyonnal rendelkezők pszichéje (lásd: lélek) elképesztő módon eltorzul. Élvezik, hogy felfoghatatlan hatalomra tesznek szert. Bárkit és bármit megvehetnek kilóra. Elsöprik azt, aki az útjukba áll. Rájuk nem vonatkozik a törvény, sőt a törvényt megváltoztathatják. A bíróság az ő javukra dönt, függetlenül az igazságtól és a jogállástól. Szó szerint az élet-halál urai. Legfeljebb egymástól kellene félniük, de varjú a varjúnak…..

 4. A poszttal teljes mértékben egyetértek.

  Viszont az valahogy elsikkadt, hogyan is kerültünk ebbe a helyzetbe, mert az írás azt sugallja, hogy a gazdagok „csak úgy” valamiféle természeti törvény alapján kerültek a mai pozícióba és lettek élet-halál urai. Az szerintem nagyon fontos, hogy milyen több évszázados (ha nem évezredes) lépések vezettek ehhez a „végjátékhoz”. Mert ehhez az állapothoz nem lehetett „ad hoc” módon eljutni évszázadokon keresztül, mivel a már nagyon korai lépések előrevetítették az irányt a távoli ilyetén kimenetelű jövőbe, ezt pedig már akkor tudni kellett az akkori lépések megtevőinek, hogy mi a cél.
  Csak úgy valaki(k) nem erőltetik a magánpénzrendszer bevezetését több száz évvel ezelőtt a közpénzrendszer helyett.

  Ábrahám Lincoln, az Egyesült Államok 16. elnöke: „A kormánynak kell megteremtenie, kibocsátania és forgalomba hoznia minden szükséges pénzt és hitelt, hogy kielégítse a kormány kiadási és a fogyasztók vásárlási igényeit. A pénzteremtés és kibocsátás privilégiuma nemcsak a kormány legfontosabb előjoga, de ez egyben a kormány legnagyobb alkotási lehetősége. Ezen elvek elfogadásával kielégíthető a már régóta áhított igény egy egységes közvetítő közeg iránt. Az adófizetők óriási összegű kamatokat takaríthatnak meg maguknak. A közfeladatok finanszírozása és az államkincstár irányítása gyakorlati igazgatási feladattá válnak. A pénz többé nem ura, hanem szolgálója lesz az emberiségnek.”

  Tudjuk Lincoln hogyan járt, ahogy Kennedy is, aki az utolsó volt azok között, akik megpróbálták megállítani/visszafordítani a magánpénzrendszer kialakulását.

  Tehát véleményem szerint ezt gondos tervezés nélkül lehetetlen lett volna kivitelezni, ráadásul ilyen hosszú idő alatt a folyamatot rendületlenül végigvinni, rendszereken, országokon, generációkon átívelve.

  Az is naivitásra vallana, ha azt gondolnánk, hogy ezt a legkülönbözőbb identitású, a világ legkülönbözőbb táján élő, különböző kultúrájú, angol, japán, arab, zsidó, maláj, stb… emberek közös érdekeiket egyeztetve „fundálták” volna ki több száz évvel ezelőtt, több száz évre előre gondolkodva.
  Ezt csak egy „monolit” közösség tudhatta megvalósítani, akik már annak idején szinte a világ minden táján jelen voltak és nagyon szoros kötelékek fűzték őket össze a földrajzi távolságoktól függetlenül. A többit a fantáziára bízom… :)).

 5. Tibor bá (a posztban):

  ” Az USA-ban megadóztatják a kisembereket, de nem fizetnek adót a gazdagok (amit Orbán apró skálán leutánzott).”

  Na, erre pont tegnap találtam egy hihetetlenül beszédes ábrát:

  http://www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27549_ados.jpg

  Mi a tanulság? Először is a gazdagokat KŐKEMÉNYEN meg kell adóztatni (a Reagan előtti idők 90% fölötti személyi jövedelemadó-kulcsa sem volna túlzás szerintem – az USA-ban 1981-ig a magánszemélyek a jövedelmük 850.000 dollár fölötti része után 94%-os adókulcsot fizettek. Ezt nem ártana kitermeszteni a kamatjövedelmekre sem). Másodszor viszont meg is kell becsülni őket, mert ők a társadalom igazi „aranytojást tojó tyúkjai” – de persze túlságosan elhatalmasodni sem szabad hagyni őket.

 6. Nem a pénzről szól ez az egész, az csak egy eszköz! Tömegek fogják keresni végre a választ (magamat is beleértve), áldozatként megdöbbenve, kisemmizve, hogy akkor mi is az élet valódi értelme?! Mit is keresünk itt??!! Hülyén hangzik, de mindez az előnyünkre válik a fejlődésünk szempontjából! Jó reggelt! 🙂 Mindenkinek szép napot kívánok, rettegés helyett!

 7. Az elit félti a bolygó jövőjét a tömegtől, ez látszik néhányuk, pl. Bill Gates megjegyzéseiből is, de ugyanakkor pénzimádatuk és kapzsiságuk még ennél a félelemnél is nagyobb. Egyenlőre hagyják a népet szórakozni, de ha megindulnak az éhséglázadások, semmi jóra nem számíthatunk, sőt mintha csak erre várnának.

 8. 9: Vackor.
  Látom mások is szeretik a jó sci-fit.
  Vannak benne algafarmok is…:-)

  Jól sejtem, hogy nem a fiatalabb generációt képviseled?

 9. 8. László

  „Az elit félti a bolygó jövőjét a tömegtől…”

  Lehet… Sőt.
  Most hallom, hogy a világ globális adóssága a világ GDP-jének a 3,5 szöröse.
  Ez nagyjából paritásban van a világ emeberek által előállított javainak összességével (a természeti kincsek kivételével)

  Tehát most ott tartunk, hogy valahol a hitelezői fellegekben, ahová mi nem láthatunk el, valakiknek annyi adósságlevele gyűlt össze, hogy ha beváltanák, az egész világ az övék lenne.
  Lehet ez véletlen?
  Vagy inkább egy ördögi terv, hogy a tömegeket megfosszák MINDEN anyagi eszköztől, ami létükhöz nélkülözhetetlen ?
  És utána egyszerűen KILAKOLTATJÁK az enberiség „felesleges” részét a világból?

 10. Bastiannak igaza van. Az alapító atyák még egy jó alkotmányt hoztak össze, pedig vakolók voltak. Úgy gondolták, sikerült kikerülni a Brit birodalomból. Szerintem, nekik még jó céljaik voltak, egy szabad országot létrehozni. A XIX. század végére viszont megerősödött egy gyakorlatias, uralomra törő vonal, amely nem amerikai hazafi, hanem újra angolszász világbirodalmat épített. A terv, ha létezik, akkor nyilván folyamatosan változik a megváltozott körülmények hatására. A XX. században a tőke olyan kevesek kezébe összpontosult, hogy tényleg szinte bármit megtehetnek. A fő lehetőségünk a változtatásra az internet, amíg durván le nem korlátozzák. Mémek egyre gyorsabban tudnak terjedni akkor is, ha a mainstream média agyonhallgatja őket.

 11. 4, 12:

  Most félretéve azt, hogy a felső elit milyen összetételű, azért nyugodtan el lehetne gondolkozni a társadalmi törvények vonalon is, mert az is hasonló eredményt ad.

  Azaz a társadalmi törvény, mint vezérlő elv, összeesküvés nélkül.
  Ha elfogadjuk azt, hogy a szabad versenyes kapitalizmusból szükségszerűen következik a monopólium, akkor szerintem elég jó úton járunk. A monopólium meg szükségszerűen befolyásolni akarja/tudja az államhatalmat.

  Ha a magánpénzrendszert tartjuk a fő bajnak, akkor ez tekintsünk egy „hatékony” innovációnak.
  Valahol először létrehozták és hatékonynak tűnt az alkalmazása az alkalmazónak.

  Mi lenne a következő logikus lépés?
  Minél több országban elterjeszteni, hogy a hasznot növelni lehessen.

 12. 4.
  Lincoln nagyon jól meglátta ezt a veszélyt, csak az a probléma, hogy az állam is emberekből áll, akik ha megkaparintották a hatalmat – hacsak nem hatalmas erkölcsi nagyságok – felhasználják a hatalmat, a befolyást a maguk gazdagságának építésére. Így kerülnek az állami monopóliumok magánkézbe és aminek a köz javát kellene szolgálnia(pl. pénzrendszer) azután magánszemélyek eszköze a gazdagodásra a többség kárára.

  5.
  „Először is a gazdagokat KŐKEMÉNYEN meg kell adóztatni”

  Pontosan, de a gond, hogy a gazdagok nem adóztatják meg saját magukat. Mára oda jutottunk, hogy a teljes politikai elit a gazdagok birtokában és befolyása alatt áll.
  Bárkire is szavaz a polgár, azok ők, a gazdag réteg, akik érthető okokból nem fognak olyan adótörvényeket hozni, amelyben saját maguk megadóztatását írnák elő.
  Ha látsz is ilyen törvényt valahol(pl. Franciaország, Anglia) ott is az igazán gazdagok különböző praktikákkal kibújnak az adózás alól.

 13. 10. PZuj
  De igen!
  Életem első harmadában járok, alig múltam 50 😛

 14. 12.
  A kérdés az, hogy a mainstream mediát leválthatja-e az internetes média?

  Akik aktívan interneteznek, azoknál biztosan.
  Vannak kutatások arra, hogy aki aktívan internetezik, az pl. sokkal kevesebbet néz TV-t.
  Az internet penetráció nő világszerte, a hagyományos mainstream média egyre inkább csak ezen kívül létezik.

  Hiába próbál a mainstream média az internetes médiába is uralkodó pozícióba jutni, a nagy választék miatt csak cseppek a tengerben.

 15. Egyetértek Observer haverommal az 1-es hozzászólásában..Ugyanezt írnám én is..
  Nincs mit hozzá tenni,így van Tibor bá ahogy írtad..

 16. 11.

  Érdekes kérdés ez. A bolygó teljes vagyona valaki másé!
  Tehát mégegyszer!
  A bolygó teljes vagyona valaki másé!

  Egyébként ők is erről beszélnek:

  Mit jelenthet az, hogy a bolygón található összes vagyon valaki másé?
  Nekem van egy kis birtokom, földem valamennyi, nagyjából annyi erőforrás, hogy ha minden dől, akár el is tudna tartani alapszinten. Pénzem is van valamennyi, hogy eszközöket és állatállományt vegyek a gazdálkodáshoz.
  Adósságom nincs. De mivel a magyar államnak, tehát Magyarországnak rengeteg adóssága van és én magyar vagyok, ezért ‘jogilag’ az hitelezők elvehetik mindenünket – az enyémet, a Tiborbáét, Janiét, Technomusic-ét, mindenkiét – az adósság fejében, ha az állam egyszer már nem tudja fizetni a törlesztéseket.

  Szép új jövő!

 17. Bevallom őszintén, nekem szimpatikus az egykulcsos adórendszer. Amivel bajom van, az hogy még ez alól is sokan kibújnak. Tehát nem az adókulcsok mértékét és nem az adókulcsok számát tartom igazán fontosnak, hanem azt, hogy *mindenki* fizessen. (Nyilván, aki valamiféle járadékból él, az más tészta, feltételezvén hogy a járadékot igazságosan állapították meg.) És mindenféle jövedelem essen az egyetlen egy kulcs alá, a kamat, a részvények osztaléka, meg minden. Szerintem ez nem lenne olyan nagy bonyolultságú ügy!

 18. 17:
  „Hiába próbál a mainstream média az internetes médiába is uralkodó pozícióba jutni, a nagy választék miatt csak cseppek a tengerben.”

  Csak nehogy itt is a szabad versenyes modell érvényesüljön a fejlődés végén pár monopóliummal.
  Az internet azért is tud ilyen jól működni, mert itt él még a szabad verseny.
  „Virágozzék száz virág”

  Abban lehet reménykedni, hogy az információt korlátlan megoszthatóságából következve, nehéz úgy felhalmozni, mint a hagyományos anyagi javakat.
  Így talán más lesz a végkifejlet.
  Bekövetkezik a „vízöntő kora” … 🙂

  13:
  Ott lett az egész elszúrva (sajnos a rendszer logikájából NEM következik), hogy a kialakuló monopóliumok hatalmát időről-időre nem korlátozták.
  Voltak rá próbálkozások (pl. USA, Standard Oil, ATT), de ezek aztán elhaltak.

 19. 12:
  „A fő lehetőségünk a változtatásra az internet, amíg durván le nem korlátozzák. ”

  Ez így igaz. A korlátozással azonban tökön szúrnák magukat, mert a társadalom, a gazdaság egyre inkább az internetre épül már NEM CSAK a fejlett nyugaton.
  Feltételezve azt, hogy a meglévő keretekben gondolkozunk.

  Itt egy kis hír pl. a file csere elleni harc reménytelenségéről:
  http://index.hu/tech/2013/01/10/nincs_ertelme_lekapcsolni_a_fajlmegosztokat/

 20. 23!
  Májustól itthon is büntetnek az illegális letöltésért..
  21!
  Depardieu orosz állampolgárságot kapott Putyintól.. 🙂

 21. 17:
  „Életem első harmadában járok, alig múltam 50″

  Hát azért, mert mostanában a fiatalok körében nem ilyen régi sci-fik hódítanak, hanem inkább a fantasy megy.

  Pedig a klasszikusok, azért mások voltak, mint mostanság.
  Most is van pár jó, de akkor mintha többen lettek volna.
  Vagy jó volt a válogató elv a magyarra való fordítások során…
  ( pl. Kuczka Péter )

  ” A Galaktika tudományos-fantasztikus antológia 1972 és 1995 között jelent meg Magyarországon. Legnagyobb kiadott példányszáma 94 ezer volt, ami nagyon nagy szám, tekintve, hogy az Analog magazin az USA-ban 115 ezres csúcspéldányszámban jelent meg (1983-ban), miközben az Amerikai Egyesült Államok népessége 200 millió fölött van. Így sokan úgy tartják, hogy a példányszám alapján egyike volt a világ legjelentősebb sci-fi antológiáinak. [1]”

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Galaktika_%28antol%C3%B3gia%29

  Hmm, ez nem is tudtam…

 22. 25:
  Az Egyesült Államok népessége 315 millió felett van.

 23. Mivel „Hollywood” és az onnan származó forgatókönyvek érdekes módon sok esetben bepillantást engednek a „jövőbe” vagy legalábbis annak némely aspektusába, ha valakit érdekel milyen érdekes elképzelések fogalmazódnak meg a jelenlegi helyzet végkimenetelével és megoldásával kapcsolatban, annak javaslom a World War Z című könyvet vagy ha türelmesek, akkor megnézhetik a júniusban moziba kerülő belőle készült filmet Brad Pitt főszereplésével.

  Tulajdonképpen lesznek a „hatalom” (kormány és korporációk az ENSZ vezetésével) oldalán lévők (azaz nekik dolgozók, másképpen „behódolók”) és az „ellenállók”, akiket a filmben „zombiknak” titulálnak és az ENSZ csapatok általi iszonyatos mészárlásnak esnek áldozatul (tulajdonképpen az éhséglázadók).
  Már most kondicionálják a népeket, hogy aki kormányellenes az tulajdonképpen „nem ember” tehát nem lesz kár érte. Láttunk már ilyet a történelemben, hogy egyes társadalmi rétegeket/népeket már jóval a mészárlásuk előtt „démonizálnak”, hogy kisebb legyen az ellenállás a kiirtásukkal szemben. Jó kép a filmben, ahogy az izraeli „védelmi falon” mászik fel sok ezernyi ember egymás hátán (palesztin) akiket közben golyószórókkal irtanak… Szép jövő bontakozik ki…

 24. „Az elmúlt hetek meglepetés bejelentése, miszerint a kanadai Mark Carney-t nevezik ki a Bank of England elnöki posztjára, azt jelenti, hogy a 2012-es Bilderberg konferencia résztvevője személyében teljessé válik a Goldman Sachs virtuális hatalma a legnagyobb európai gazdaságok felett. Jelenleg Nagy-Britannia, Franciaország, Írország, Németország, Olaszország, Görögország és Belgium gazdaságát olyan személyek felügyelik, akiket szoros kötelékek fűznek a Goldman Sachs Bankhoz illetve érdekeltségeihez. A korrupcióról és bennfentes kereskedelemről hírhedté vált nemzetközi bankóriás hihetetlen befolyással bír szinte minden jelentős nyugati gazdaság felett a világon.”

  http://komlomedia.wordpress.com/2012/12/19/a-globalistak-a-kormanyokat-mar-legyoztek/

 25. 37:
  „Analog magazin az USA-ban 115 ezres csúcspéldányszámban jelent meg (1983-ban), miközben az Amerikai Egyesült Államok népessége 200 millió fölött van.”

  1983-ban?
  A van lehetne volt, de a szövegösszefüggés adja magát.

 26. 29:
  Aztán nehogy egy Goldman S. tag legyen az új MNB elnök. 🙂

 27. 31 Pzuj

  Ilyen kis országokba mint mi vagyunk a Goldman nem bankelnököt, hanem miniszterelnököt „delegál”. Majd figyeljél jövőre!

 28. 32: Meglehet.
  Hát nem vagyok egy OV fan, de akkor inkább OV.

 29. 32:
  Mi a különbség: A kiszívott vérünkből stadionokat építenek, illetve felturbózzák a klientúrát, — illetve elviszik a Goldman S. trezorjába?
  Megmondom. Az előzőt nem érdekli, hogy beledöglünk. Az utóbbi életben hagy, hogy sokáig szívhassa a vérünket.

 30. 33:
  Nagy kérdés, hogy mit fog csinálni az új MNB vezetés.
  Mert lehetne jól csinálni is.

  Milyen QE eszközöket vet be és ezt a piac hogyan tolerálja.

  Forint gyengül de e mellett paradox módon az állampapír hozamok is eshetnek.
  Egyelőre a mai hírek szerint nagyon veszik a magyar állampapírokat és a hozamok esnek.Spekulálnak ezerrel a további hozamesésre.

  Ha a bankokat rá tudja kényszeríteni arra, hogy a deviza hitelek kamatát csökkentse ( vagy az MNB tartalék segítségével kiváltsa forint hitelre, ami az MNB kamathoz van kötve), akkor a devizahitelesek se fognak akkorát szívni a forint gyengülésével.

  Ha devizahitel kockázata kilőve, akkor lehet gyengíteni valameddig a forintot.
  Az alacsony kamat szintén besegíthet.

  Meglátjuk.

  Ami biztos, hogy gazdasági összeomlás nem érdekük a választások előtt, a utolsó percben úgy is visszakozni fognak, ha a piac a fejükre koppint.
  Mert eddig, mindig tudták az utolsó percben, hogy hol a piac által tolerált határ.

 31. nincs még egy ilyen fontos téma a világon, nyomasd gyakrabban tibor bá!

  Ugyan ez a háború zajlik éppen pest utcáin is, ebben vették föl a diákok a kalasnyikovot és lőttek kegyetlenül a helytartók után.

  Ugyan ez a harc az ami aztán világháborúba torkollik, a járadékosok valamennyi országban megszervezik, hogy a nép ne őket utálja hanem a másik népet és már virágzik is a nacionalizmus mérges növénye.

  NEM HAGYJUK!

 32. 34:
  „Az előzőt nem érdekli, hogy beledöglünk. Az utóbbi életben hagy, hogy sokáig szívhassa a vérünket.”

  No nem egészen.
  Mindkettő a hosszú távú vérszívásra rendelkezne be.
  Nagyon látszik, hogy a háttér csoportok nagyon is tudják, hogy hol kell leállítani OV-t, amikor a saját érdekeiket veszélyezteti.

  Jó példa rá, a kohéziós alapok ügye.
  Amint az EU belengette témát keményebben, OV mindjárt visszakozott a nagy szabadságharcból, hisz az ő koncuk került veszélybe.
  Simicska, Nyerges, Csányi pénze.

  Egy báb, a saját gazdasági háttérországa kezében.
  Meg gondolom, a saját hosszútávú politikai és gazdasági hasznát is észben tartja.

  Jó példa erre, 13. havi nyugdíj újbóli belengetése.
  Jó időzítéssel 2013 végére, 2014 elejére, „a gazdasági helyzet függvényében”.

 33. Már attól tartok, hogy Attila (PV) hozzászólásaitól szól az egész blog…!

  Én már olyan szinten kezdek belefáradni az olvasásba, hogy először a ctrl+f keresővel megnézem, hogy egyáltalán a hozzászólásokban hányszor fordul elő a neve és azután inkább el sem olvasom a hozzászólásokat.

  Attól tartok, hogy Attila (PV) csak egy sima papírhuszár, aki külföldön élve – nyilvánvalóan a kőkemény profit/fizetés miatt – elhagyta az országot, az itthon maradottakat fikázza, míg Ő maga a „kurucinfón” szerzi meg a lelki táplálékát.
  Semmiféle gyakorlati tapasztalata nincs, csak szajkózza a magáét.

  Nézem a honlapját…hát szörnyű, hogy kinek mi lappang a fejében, mennyire kiferdítve látja a világot !

 34. 36:
  Nem veszitek észre, hogy taktikai tárgyalást folytatnak veletek. Kifullasztás a cél. Most január 31-ig csendben vagytok. Aztán soknak már elfogy a lendülete. Az a baj, hogy idős tanácsadótok nincs. Hetente 2 óra tárgyalás. Ez elfogadható tempó? Folyamatos megmozdulás mellett kellene tárgyalni, és semmit se engedni. Az első néhány napból lemérhető, hogy Orbán életében elősz9ör megijedt, de aztán rájött, hogy zöldfülűek vagytok. Ő nem így csinálta volna, és arra számított.

 35. 41. Melike

  A kutyát sem érdelki a fájlcsere.
  Az emberek 99%-a azért tölti le, mert ingyen van.
  Pénzt sose adna érte… De akad olyan, akinek tetszik, és az effektek miatt elmegy a moziba.
  Gyakorlatilag NEM okoz valós veszteséget a kiadóknak.
  Viszont a fájlcserélők fennhagyásával szemmel lehet tartani a „szürke” gazdaság egy részét, sokkal könyebben, mintha illegalitásból kellene dolgozniuk.
  Továbbá személyes profilkészítéshez a film vagy zene preferencia príma adalék, és ez sokat nomhat a latban.
  Az óriáscégek már megszedték magukat, a profit másodlagos…
  Ők inkább szeretik tudni, hogy hányan töltik le a „Háború a nemzet ellen” vagy a „Power of nightmares”-t esetleg a „9-11 loose change” vagy hasonló filmeket. Ezekből meg lehet sejteni, hogy a tömegek mennyire „felvilágosultak” összesküvés elméleti/gyakorlati témákban.
  A k.rucot is ezért engedik(csinálják, támogatják)…
  Így viszonylag pontosan lehet követni a tömegek hangulatát.

 36. 39. János

  „aki külföldön élve – nyilvánvalóan a kőkemény profit/fizetés miatt – elhagyta az országot…”

  Elárulok egy titkot… azaz kettőt.
  először is nem mindenkinek a pénz a legfontosabb és ezek között is vannak akik egéz más indíttatásokból keltek útra.
  A másik pedig, hogy 22 évvel a rendszerváltás után észrevehetnéd, hogy nem mindenki milliomos aki nyugaton él, de anyagi helyzetétől teljesen függetlenül láthatja jól vagy rosszul a hazai folyamatokat.
  Hasonlóképpen, az otthon élők is alaposan megoszlanak a helyzet értékelése szempontjából, elég egyenletesen, az egész társadalomban.

  Azt nem tudom, hogy honnan veszed, hogy az otthonmaradottakat fikázom. Én úgy érzem, a nemzeti érzés inkább erősödött bennem mióta eljöttem. Talán ez is az oka, hogy kritikusan nézem azokat, akik akár az internacionalizmus, akár a globalizmus ideológiájával próbálnak teret nyerni.

  Valószínűleg nem üti meg Tiborbá ingerküszöbét a „saját térfélen”, de szerintem egy pusztán személyeskedő komment nem emeli a színvonalat, ami még nyomokban sem tartalmaz sem vitát, sem véleményt a posztról.

 37. Tibor bá ismét sikerült egy olyan posztot írnod, amin nem találok fogást.:)

  Lehetne részletekre szedni, de ez úgy jó ahogy van.
  Természetesen forrásjelöléssel megosztom, ahol csak tudom.

 38. 46:
  Na kérem:

  Szerzői vagy szerzői joghoz kapcsolódó jogok megsértése

  „385. § (1) Aki másnak vagy másoknak a szerzői jogról
  szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz
  kapcsolódó jogát vagy jogait vagyoni hátrányt okozva
  megsérti, vétség miatt két évig terjedő
  szabadságvesztéssel büntetendő.”

  „(5) Nem valósítja meg az (1) bekezdés szerinti
  bűncselekményt, aki másnak vagy másoknak a szerzői
  jogról szóló törvény alapján fennálló szerzői vagy ahhoz
  kapcsolódó jogát vagy jogait többszörözéssel vagy
  lehívásra történő hozzáférhetővé tétellel sérti meg, feltéve,
  hogy a cselekmény jövedelemszerzés célját közvetve sem
  szolgálja.”

 39. „Az amerikai és a világgazdaságot is fenyegető költségvetési szakadék (fiscal cliff) elkerülésére egy Matolcsy Györgyöt idézően unortodox és Veres Jánosra emlékeztetően trükkös megoldás merült fel Washingtonban: verjenek egy ezer milliárd (1 000 000 000 000) dollár névértékű platinaérmét, és azt vegye meg az amerikai jegybank kormánytól. Ez egy eredetileg emlékérmékre kitalált jogszabályi kiskapu miatt nem számítana törvénytelennek, és az államadósságba se számítana bele. Így Obamának nem kéne alkudoznia a republikánus képviselőkkel költségvetési szakadék megoldásáról. Az ötlet heves viták kereszttüzébe került.”

  http://index.hu/gazdasag/2013/01/11/elkepeszto_unortodoxia_az_usa-ban/

  Ez aztán a kreativitás!

 40. 49 Pzuj

  „Ez aztán a kreativitás!”

  Ez nekem nagyon magyaros kiskapukereső gondolkodásnak tűnik.
  Valószínűleg még Ország Péter találta ki távozása előtt. 🙂

 41. “Ez aztán a kreativitás!”
  Világrengetően fontos pozícióban lévő embereknek csak ennyire futja a problemamegoldásból. Ez katasztrofális.
  Ez kb. olyan mint bekötött szemmel futni az erdőben. 🙁

 42. 49:
  Az amerikaiak tanulhatnának Orbántól. Nem trükköket kell kitalálni a törvények kikerülésére, hanem a törvényeket kell folyamatosan változtatni a mindenkori igények mentén. FASZOK! 😀

 43. Amíg nem hoznak létre komolyabb szervezeteket az ellenállók addig egyenként nem sokat érnek mert elszigetelve tevékenykednek egymástól.
  De ha némiképpen hosszútávra terveznek akkor megoldanák a közösség szervezés problémáját és létrehoznának egy önálló pénzügyi szervezetet és a hozzá tartozó hátteret is mint például különböző tulajdonságokkal rendelkező épületek területek megvásárlása.
  Vegyük példának a krisnásokat(Eredetileg, 1993-ban kárpótlási jegyekért, saját erőből és adományokból vásárolták össze a hívők a Krisna-völgy földjeit.) nos teszem azt ők például szeretnének küzdeni az államhatalom ezen formája ellen nekik van egy közös pénzügyük tudnak finanszírozni különböző dolgokat van egy csoport közös céllal és jó esetben kiállnak egymásért mindenféle szinten.
  Persze ez a krisnavölgyes verzió nem hosszú életű ha tényleg „terroristák” akarnának lenni mert kimegy a TEK és szépen lefoglalja,begyűjti,elfogja…némi hősi halott árán.
  De az mondjuk biztos,hogy ha alakulna egy szervezet akinek az a célja,hogy az ország vezetését jó irányba terelje és ezért mindent feláldoznak amit tudnak akkor is a népesség egy jelentős része azt mondaná,hogy köszi de én nem kértem,hogy megmentsetek:) Elméletben nyugodtan gyárthatunk ötleteket de ezek nem sokat érnek amíg a gyakorlatban nem valósítjuk meg.

  Nem tudom nézte-e valaki a youtubon a tolvajkergetőket 1-15ig terjed a részek száma és a tömör lényeg,hogy civilek elkezdtek kerékpártolvajokat üldözni,és a történet vége pedig a tanulság amit mindenki megtudhat ha végignézi.

 44. Aztán miért ne fizetnének adót a gazdagok?
  Sőt, tovább megyek: KI A GAZDAG?

 45. 54. Kérdezd meg Depardieu-t.
  Miért is fizetnének amíg offshore is van 😉
  És különben is, minek fizessenek többet? Hogy a „csak zabálók” jól éljenek? 😀

 46. 55 JR69:

  Semmi bajom amúgy Depardieu-val. Azért fizessen csilliónyi eurót, hogy a sok menekültet ellássák? Hülye is lenne.
  Többet nem kell, kevesebbet sem. Egyforma ellátást kapok mindenhol, egyformán kipotyog a Merdzsóm kerek a szar utakon mint a tróger 12 éves Xsarájáé, akkor mire fel? Hozzám talán gyorsabban jön ki a tűzoltó vagy a mentő, ha baj van? A polgármesteri hivatalban nem kell sorszámot húznom?
  Akkor?
  Mire fel?

 47. 56. OK. félreértettem a kérdésed 😉
  Azért hallgassuk meg a másik oldalt is. Egy amerikai milliomos elment a TED-re és előadta, miért is kéne megadóztatni a gazdagokat (őt is).
  Olyan kellemetlen dolgokat mondott, hogy le is tiltották a beszédét a TED videói közül 😉

 48. Hát… Mi tagadás, megérte végignézni! Eddig sem voltam eldűlve a szervektől, no de ezekután… Bár még mindig ne panaszkodjunk, figyelembevéve a hathatós londoni intézkedést!

 49. 53. ejha
  Az 58 hsz-t én (Vackor) küldtem be, a 53-ban hivatkozott videok megtekintése után. Valamiért hibásan jelent meg és nem kizárt, hogy én ügyetlenkedtem el valamit. Ha így lenne, elnézést kérek. A hsz szövege:
  Hát… Mi tagadás, megérte végignézni! Eddig sem voltam eldűlve a szervektől, no de ezekután… Bár még mindig ne panaszkodjunk, figyelembevéve a hathatós londoni intézkedést!

 50. 57 JR69:

  Az illetőnek részben igaza is van, de ettől még nem lesz igazságos az, hogy csak azért, mert neked többed van, adózz is többet.

  A többiektől – akárkitől – továbbra is várom a GAZDAG meghatározását.
  (Csak szólok, aki ilyent ír, hogy akinek mercédesze vagy béemvéje van az az, az egy nagy hülye.)

 51. 42!
  Nekem nem kell mondani Attila,mert nekünk egyedül több letöltésünk van naponta,mint a többi felhasználónak a szolgáltatónknál egy hónap alatt összesen..
  Ezer számra veszem a lemezeket meg a merev lemezt.. 🙂
  48!
  Na igen…
  55!
  Nem kérdezem,mert nem érdekel.. 🙂

 52. 59!
  Attól hogy valakinek Mercédesze van vagy BMW-je,lehet hogy egy kis nád viskóban lakik,vagy egy garzonban..(Egyébként én nem szeretem az olyan autókat,mert földön ülős autók,számomra nem kényelmes,kiráz a hideg tőle,nem nézem semmibe,de most ez mindegy).
  Szóval GAZDAG..Mindenki a saját szintjén nyomorog..Ha körbe nézel magad körül,látod hogy van tőled olyan aki jobban él ,és van aki rosszabbul..De mindig lehet találni olyat aki jobban él valakitől..De az nem biztos hogy gazdagabb..Ez szerintem értékrend kérdése is..

  „Egyszer egy jól kereső apa úgy döntött, elviszi vidékre 7 éves kisfiát azzal a céllal, hogy megmutassa neki, milyen szegény emberek is vannak, és hogy a gyermek meglássa a dolgok értékét, és felfogja azt, hogy milyen szerencsés családban él. Egy egyszerű falusi család házában szálltak meg, ahol egy napot és egy éjszakát töltöttek. Amikor a vidéki út végén tartottak, az apa megkérdezte fiát.

  Nos, mit gondolsz erről az útról?
  Nagyon jó volt, apa!
  Láttad, hogy némelyek milyen szükségben és szegénységben élnek?
  Igen.
  És mit láttál meg mindebből?
  Azt, apa, hogy nekünk egy kutyánk van, nekik négy. Nekünk egy medencénk van otthon, ők meg egy tó partján laknak. A mi kertünket lámpák árasztják el fénnyel, az övékére pedig csillagok világítanak. A mi udvarunk a kerítésig tart, az övéké addig amíg a szem ellát. És végül láttam, hogy nekik van idejük beszélgetni egymással, és hogy boldog családként élnek. Te és anyu viszont egész nap dolgoztok, és alig látlak titeket.

  Az apa csak fogta a kormányt, vezetett csöndben, mire a kisfiú hozzátette:

  Köszönöm apa, hogy megmutattad, milyen gazdagok is lehetnénk.”

  Számomra pedig azt jelenti a gazdagság,hogy bármikor újra tudom építeni az életem.Tehát ha elvesztek valamit vagy, valamimet amit felépítettem,(mert a mostani világ az ilyen)nem siránkozok utána,(hogy ha így lett volna meg úgy,)hanem felállok,és csinálom tovább, újra és újra..Mindig alkalmazkodok ahhoz,amit az élet elém rak..

 53. 62:
  Ez az melike. A boldogság titka, beérni annyival, amennyi lehetséges. A boldogtalanság receptje: futni az után, ami elérhetetlen.

 54. 62-melike00
  Egy 7 éves gyerek nem képes ilyen bonyolultságú és ennyire talpraesett válaszra.
  Ez sántít!

 55. 64!
  RJ.
  Nem ez a lényeg ..
  Ez egy idézet volt..Amin számomra is érdemes elgondolkodni,(értékrend szempontjából)azért másoltam ide..
  Alatta írtam azt, ahogy én gondolom a gazdagságot..Vagyis inkább agyilag gazdagnak lenni..Akkor mindened meg lesz..

 56. 65-melike00
  Próbáltam megkeresni ennek az idézetnek a forrását. Vajon ki volt ennek a förmedvénynek az alkotója? Nem találtam meg.
  Idealista ember lehetett? Tanmesének viszont rossz, mert ordít belőle a valótlanság. (kisgyerek) A többi pedig „magasabb” dolgokról szól, azzal nem lehet jóllakni.

 57. 66: Valamikor régebben nekem ez kör e-mailban jött…

  „Könnyebb a tevének a tű fokán átjutni…” típusú duma…
  Szerintem ez is Jézus egyik példabeszéde lehetett. 🙂

 58. 66!
  Rj: még mindig nem érted.Sajnálom..Mármint az én verzióm..
  Neked akkor biztos még soha nem kellet felállnod egy bukás után az életben..Nekem sokszor..És még nincs vége..
  „Magasabb ” dolgok..Még mindig nem élsz igazi kapitalizmusban?Hogy egyik nap meg van mindened,aztán egyszerre csak nincs..Nem kívánom hogy megéld ha eddig nem volt benne tapasztalatod.De akkor ne írd azt hogy nem lehet belőle jóllakni..Mert csakis abból lehet amit az agyadban találsz..Én viszont tapasztaltam,és még fogom is, azért írtam..

 59. Kurva nagy jóindulattal el lehet fogadni az analógiákat (medence, tó) de nyilvánvalóan gyermekded lelket lehet csak vele megfogni. A lényeg az, hogy a „boldogság” kulcsát egészen máshol kell keresni, mint ahol azt a tömegek fellelni vélik. Semmiképpen nem forintalapú.

 60. 68:
  Ha apám életútjára gondolok, akkor valóban azt látom, hogy egyszer fenn, egyszer lent, amit részben önmagának köszönhetett, részben a politika hullámzásának. Manapság sokkal inkább az egyénen múlik, hogy átél-e hasonló hullámzást. Meg kellene vizsgálnod, hogy a tervezésed nem hagy-e maga mögött kívánnivalót.

 61. 71!
  Dehogynem.Még hozzá azt ,hogy nem lehet tervezni.. 🙂
  Így inkább már csak rögtönzök..Eddig bejött..

 62. 68-melike00
  Dehonynem értem. Ezzel nincs gond!
  „…hanem felállok,és csinálom tovább, újra és újra.”
  Ezt egyszerűen életösztönnek hívják, így kell cselekedni, és nem kell túlmagyarázni.

 63. Bocs, nem akartalak bántani! Remélem nem is bántottalak.

 64. Szóval akkor az a gazdag ,aki a wall street bukásakor kiugrik a századikról?Felőlem!
  Nekem akkor is az a normális ,ahogy én csinálom.. 🙂

 65. 74!
  Semmi baj RJ..Haverom vagy.. 😉 😀
  Observer is az..Igaz Observer?.. 😀 😉

 66. „Nekem akkor is az a normális ,ahogy én csinálom..”
  Ez világos mint a nap! 🙂
  Te nem csinálhatod úgy mint én, mert az neked valszeg nem lesz jó. Az pedig nem normális, ha magának árt valaki.
  Tehát amit csinálsz az normális. 🙂

 67. 75 Melike

  Igen, így kell élni! Bízz magadban, állj szép egyenesen, nézz messzire, mosolyogj, és mondd : Kapjátok be ! …én akkor is jól érzem magam! 🙂

 68. 78!
  Azért tenni is kell ám..
  Ha hiszed ha nem,naponta többször eszembe jutsz,és sok erőt merítek belőled..

  (Na mire mentünk a nagy villamosmérnökségünkkel?..
  A híd alatt nem kérik 😀 )

 69. 79 Melike

  A híd alatt nem, de itt a tanyán ér ám valamit. Én semmi állatot nem tudok megölni. Röhögnek is rajtam a környéken, hogy párom vágja a csirkét, üti a nyulat. Ez van! A kecske az már neki is sok. Ezért el szoktuk hívni a druszámat a vadászt aki levágja szegényeket. Most éppen nem nagyon volt pénzünk, de volt négy vágósorban levő gida. Zoli levágta a kecskéket és hozott egy hibás szintetizátor adaptert, egy döglődő videót, és egy halott vadászlámpát. Mindhármat megjavítottam. Igaz itt-ott unortodox módszerekkel, de sikerrel. Senki senkitől, nem kért pénzt. Adtuk a tudásunkat és kész.

 70. 80 na ettől nincs elragadtatva a kormányunk sehol semmi számla,adó csak egyszerű csere amihez nem kell a bürokrácia 🙂

 71. 82. ejha

  Szerintem meg pont ezt ösztönzi a sorok között… Nincs adó nincs mit lenyúlnia az IMF-nek… Ugyanis amint lát valami bejövő pénzt, mindjárt itt tolong, hogy neki az kell…

 72. 83: Az IMF-nek (meg minden hitelezőnknek) fizetni kell – úgyhogy a kormány nem ok nélkül adóztat már mindent. Mit gondolsz, mi a szarnak találták ki, hogy a pénztárgépeknek online kapcsolatban kell lenni a NAV-val?

 73. 80-
  Technomuzsik, nem először fogalmazódik meg bennem, hogy kicsit irigyellek….El bírnám képzelni az életem úgy ahogyan a feleségeddel éltek – az alapján ahogy néha betekintést engedsz ebbe.Bátorságom és lehetőségem persze nincs rá, még arra sem, hogy érdemi felkészüléseket tegyek.. Csak az elmélet..

  A nyolcvanas hozzászólást mikor először átfutottam villámolvasással (mostanában tényleg csak futkosásra van időm)– először úgy értelmezte az agyam hogy Zoli hozott egy hibás szintetizátor adaptert, egy döglődő videót, és egy halott vadászlámpát. És ezekkel unortodox módon–agyonvertétek a kecskéket, hogy ne kelljen levágni:)groteszk kép volt, aztán inkább elolvastam még egyszer, rendesen.

  Komolyan vágyom ilyesmire–de csak álmodozás szintig jutok. Szívesen olvasnék erről még, mert úggy tűnik, neked működik, pedig nem ebbe születtél.

 74. 63 Tibor bá’

  El kell keserítselek, és megpróbálom úgy leírni, hogy ne legyen belőle sértődés, de te Tibor Bá’ egy tökéletesnek példát írtál arra, hogy a msáodikok, a harmadikak… és az utolsók miként oldják fel azt a mentális feszültséget, amit az okoz, hogy nem értek el valami fontosat de legalábbis fontosnak gondolt valamit.
  Melike meg pláne.
  „Jól van, ne sírjál hogy nem te lettél az első, úgy is a részvétel az, ami számít”
  „Pénzen úgy sem lehet boldogságot venni”
  „Ha lenne pénzem rá, akkor sem vennék mercédeszt, mert abba olyan nehéz beleülni”
  Tökéletes, tankönyvbe illő reakciók. Amikor meg kis rosszindulat is keveredik bele, akkor jön az egészségre és az öröklött betegségekre hivatkozás, hogy azt a gazdag sem kerülheti el. Persze aki ilyennel torpedózik, azért elolvastatnék vele egy statisztikai írást erről a témáról.

  A gazdag analógiája ezek szerint soha nem kerül a felszínre. Sajnálom. De nem azt, hogy nem tudom meg, hanem azt, hogy olyan emberek is élnek körülöttem, akik elvennék a gazdagtól, de azt, hogy mi alapján… Illetve dehogyisnem tudom, Mindig az, akinek többje van nálamnál.

 75. 86.
  macstapapancs!
  Nem keserítettél el, illetve egy kicsit igen, mert nem tudom, hogy a bejegyzésednek mi az „üzenete”. Ugyanis bedobsz 3 mondatot, majd közlöd, hogy ezek tipikus reakciók. Tehát beszélgetsz önmagaddal. Ha szabadna kérném, velem beszélgess.

 76. 87 Tibor bá’

  Nem értem, hogy ezt miért gondolod.
  De kifejtem bővebben ha akarod. A 63-ban kontráztál melikére, így lehet, hogy inkább neki kellett volna címeznem.
  Az az üzenete, hogy az emberek SOHA nem magukban keresik a (rossz-) sorsuk okát, keresnek bűnbakot, illetve ha nem találnak, akkor keresnek olyan megközelítést a magyarázathoz, ami felmenti őket vagy legalábbis kisavazza azt.
  Ezt nem én találtam ki, lehet olvasni róla, de meglehet róla győződni is. kérdezd meg az első szembejövőt arról, hogy van-e olyan problémája amit esetleg elmond neked és szerinte mi az oka annak. Szinte biztos vagyok abban, hogy döntő többsége külső okokra vezeti vissza azt. Erre írtam, hogy nevetséges az olyan vélemény, hogy azért nem kell valakinek mercédesz, mert nehéz beleülni.
  Erre bizonyíték az, hogy az az autógyár tervez és készít terepjárókat is és kisbuszokat is, csak hát tök egyszerű felszínesen gondolkodni és ezt az autómárkát megjelölni a „gazdag” egyik szinonimájaként. És ő nem akar, mert a „szeretet és a család és az egészség” olyan nagyon fontos dolog, fúúúúúúj gazdagság, mert nekem okos és szép gyerekem van, vagy hasonló sületlenségek. ilyenekkel naponta lehet találkozni más fórumokon.

 77. 88:
  Kedves macstappancs!
  Lehet engem kritizálni finomkodás nélkül is, de veszélyes. 😀 , mert válaszolni szoktam.

  Ha figyelmesebben elolvastad volna azt, amiket írtam, akkor észrevehetted volna, hogy elég közel áll egymáshoz kettőnk vélekedése. melikének ezt írtam: „Manapság sokkal inkább az egyénen múlik, hogy átél-e hasonló hullámzást. Meg kellene vizsgálnod, hogy a tervezésed nem hagy-e maga mögött kívánnivalót.” A te szavaiddal élve. Ne másokban keresd a bűnbakot.

  Ennek a mondatomnak pedig: ” A lényeg az, hogy a “boldogság” kulcsát egészen máshol kell keresni, mint ahol azt a tömegek fellelni vélik. Semmiképpen nem forintalapú.” komoly kutatási eredmények adják az alapokat. Világfelmérések szerint a nyomornegyedek lakói nem a legszegényebbek, és nem közöttük a legnagyobb az öngyilkosság.

  Ez pedig az én tanácsom: „A boldogság titka, beérni annyival, amennyi lehetséges. A boldogtalanság receptje: futni az után, ami elérhetetlen.” amiért kiállok, mert elég sok példát láttam már.

 78. Azt senki nem állította, hogy a pénz, a vagyon lenne a kulcsa a boldogságnak. csak nagyon megkönnyíti a hozzá vezető utat. És ez akkor is így van, ha egyesek az ellenkezőjét állítják.

  Én nem az öngyilkosságok számának és a vagyonnak az összefüggését állítottam, hanem az egészségét.
  Sőt, még ez is rossz megfogalmazás, hanem a LEHETŐSÉGÉT. Hogy egyesek nem tudnak míg mások nem akarnak élni a megadatott lehetőséggel az egy másik dolog, még ha látszólag ide is tartozik.
  A lehetőség a lényeg.
  Persze vannak akik a vagyont és annak a kritizálását egy magasabb színvonalon űzik, erre csak egy elgondolkodni való, aki érti:
  „amit birtokolsz, birtokká tesz”. És az elérhetetlen hajszolása nem egy rossz recept, mert nem tudhatod előre, mit hoz a később. Persze, a Marson ne akarjál járni, mert, de végül is, ki tudja…?

  (De azért elgondolkodtató, hogy az ilyen igazságokat szinte SOHA nem a vagyonosnak mondott emberek „követik el”. Azok csak élnek.)

 79. 90 Mancstappancs

  „amit birtokolsz, birtokká tesz”

  Biztos én vagyok a hülye, de lefordítanád ezt magyarra ? Szerintem, se füle-se farka. Képtelen vagyok értelmezni. Segíts kérlek !

 80. 91:
  Azt akarja jelenteni, hogy rabbá ejt. Persze marhaság mert például a 4 milliós kocsinkat egy éve mostam le utoljára. Talán majd húsvétra. 😀 Nem hinném, hogy rabja lennénk. Dehát az ilyen nagy mondások sose érvényesek mindenkire.

 81. 80!
  Ez vigasztal engem is,amit leírtál Technomuzsik..
  86!
  Macskatappancs!
  Tibor bénak igaza van,és nekem legalábbis erőt ad,és Technomuzsik is.
  Nem lehetek első.Nyilván azon a szinten ahol én vagyok a társadalomban nem lehetek első,és arra kell törekednem pontosan amit el tudok érni,és nem többre.Mert eleve kudarcra leszek ítélve.Lehet hogy tudnék messzebbre is menni valamivel,de mivel elég nagy szájú nőszemély vagyok,nem fogom többre vinni..Ahhoz csendben kellene lennem,és meg hunyászkodnom.Na ez az ami nekem speciel nem megy..
  És valóban utálom a Mercédeszt és az audit is..A nagy terepjárók inkább a hangszereim..Egyszer hozta haza a férjemet a kollégája haza Olaszországból munkából,feltörte a fenekét az ülés,30 centis párnát kellett hozzá venni..
  Már előzőleg leírtam,hogy felőlem lehet az a gazdag aki a wall street borulásakor kiugrik a századikról,de mégsem ő a gazdag..
  Hanem számomra én vagyok a gazdag,aki a fejében lévő ötletek révén,mindig fel tud állni,és elölről kezdeni,ha éppen úgy adódik..

 82. “amit birtokolsz, birtokká tesz”

  Most,hogy kicsit megvilágosítottatok a jelentést illetően, még inkább azt kell mondjam, hogy marhaság. Én életem ezelőtti harminc évében „tücsök” voltam, és csak mostanában lettem „hangya”. Van rálátásom mindkét létformára. A birtoklás csak akkor tesz rabbá, ha az élet célja, és nem csak eszköz a jobb élethez. Kétségkívül jó, ha az embernek sok pénze van és ezt szerszámként használva jó életet tud magának és környezetének teremteni, de a sok az egy relatív fogalom. Ma nekem egy átlag európai polgárhoz mérten kevés a pénzem, de még így is felette vagyok a világ átlagának. Ezért aztán nem sopánkodom ezen, hanem tudomásul veszem, hogy a dolgok nagyobb részét kell munkával megoldanom, és csak kisebb részét tudom pénzzel elintézni. A legjobb és a mai anyagi helyzetem viszonya valahol 1:10 körül lehet, de az élettel való elégedettségem messze nem változott ekkorát. Jobb volt persze egy hét alatt 300eFt-ot eltapsolni 50 évesen a sziget fesztiválon, mint most a villany kikötésig levő napokat számolni, és drukkolni, hogy összejöjjön rá a pénz időben. Viszont mikor sikerül és kapok újabb egy hónapot amikor elengedett kézzel ülhetek a bilin, az nagy boldogság. A nagy öröm, és a kis öröm között szinte nincs is különbség….mindkettő öröm. A nagy pénz/kis pénz viszonya viszont már nem ilyen. Nem mondható, hogy egyforma, mert mindkettő pénz.

 83. Hmmm…
  Valaki nem érti, valaki érteni éli, valaki meg majdnem érti.

  80 melike:

  Úgy látom, te saját magadat akarod meggyőzni, hogy te a győztesek oldalán jársz. Örülök neki, hogy így állsz a dolgokhoz.

 84. 96!
  Én nem akarom magam meggyőzni semmiről.Én TUDOM hogy a győztesek oldalán járok,és csak magamra számíthatok.. 😉

  A 95-ben leírta Neked Technomuzsik..
  Én is végigjártam már azt az utat,le és fel, amit leírt csak az értheti.Látom,Te még csak most fogod azt utat bejárni,amit mi már bejártunk..

 85. Amíg ti ketten nem tudjátok, hogy mi a szükséges és a birtokolni közt a különbség, szerintem nem fogtok megérteni.
  Szükséges a villanyszámlára való, esetleg a négymilleres autó is.
  Én nem feltétlenül nevezném ezeket máshogy.

  Technomuzsik, ha jól értem, te a villanyóra kikötésének elkerülését már átlag felettinek nevezed?

 86. 98 Mancstappancs

  „Technomuzsik, ha jól értem, te a villanyóra kikötésének elkerülését már átlag felettinek nevezed?”

  Értem én, miért ütközöl meg ezen, de megkérdezném : Szerinted a világ lakosságának hány százalékának van villanyórája? Szerintem meglepődnél, ha tudnád. Nekem még van, tehát nekem még jó. Magyarország (még) Európa része. Mi még a kizsákmányoló szűk réteg része vagyunk. Most éppen Gergo55-el levelezek privátban aki, szélgenerátort épít, mert egy olyan tanyán lakik, ahol nincs áram. A nap persze süt, ezért van napkollektora, de télen ez nem igazán elégséges megoldás. Neki pl. egy villanyóra a boldogság netovábbja lenne. Akkor én miért ne örüljek, ha még egy kicsit lóghatok a föld fosszilis energiát égető cicijén?

 87. 98: Amíg a gyerekek kint játszottak a friss hóban, addig az asszonnyal elkortyolgattunk egy kis forralt bort itt bent a jó melegben. Nemsokára vacsizunk…

  Na, valahol itt kezdődik a boldogság – szerintem. 🙂

 88. 98!
  Aki birtokol valamit (szavaiddal élve,bár nem igazán értem mit akarsz ezzel mondani)annak az ölébe hullott?Nagyon keveseknek adatott meg.De akiknek olyan nagyon jól megy,azok szoktak jó dolgukba megbolondulni..Olyanra is akad példa..

  Én azt mondtam,ha elesel,fel tudj állni..Akkor a „szükségeset” is értékelni tudod…Addig nem..

  Ideje a tőzsdei robotjaimat magasabb fokozatra állítani,hogy megfeleljek macskatappancs igényeinek.. 😀

 89. 100:
  Éva betette a preparált almákat (fahéj, cukor, stb.) a sütőbe. Fél óra múlva ráülünk a cserépkályha padkájára és elnyammogjuk őket. Nálunk itt kezdődik a boldogság, nyáron persze másképp. 😀

 90. 99 techno

  Természetesen tudom, hogy Pápua Új-Guinea-n a kwomtari dialektust beszélők között a villanyóra és a hozzá csoportosítható probléma: nem probléma.
  Sajnos ezzel elárultad magad, mert ha te (is) így gondolkozol, akkor ÖNMAGADAT csapod be, tehát te is keresed önmagad részére a felmentést, kiutat, magyarázatot, bármit.
  Jó nekem – mondod – mert a Föld azon kevés egyike vagyok, akik nem ismerik és élvezik a villanyóra (persze az egész mögöttes rendszer, villanytűzhely, mikró, tévé, stb.) előnyeit. ha így nézem, akkor nekem még jobb, mert pl. padlófűtése még kevesebb embernek van. Igaz, a forró égövben nem is nagyon van rá szükségük az embereknek, de akkor is…

  100 Observer

  Jaja. Itt IS kezdődhet a boldogság EGYIK kivetülése. Ha most példát akarnék nektek ez utánra, akkor azt kéne írnom, hogy én meg most kaptam meg az értesítést, hogy holnap mehetek a mercédeszemért a kereskedőhöz. ez persze nincs így, csak példa. Ez is boldogság. A boldogság nem egy kötött dolog, nincs rá mértékegység, nem definiálható semmilyen módon, ezért is kár bárki számára az enyémet mint mérce állítani.
  És oda is írtad a végére: szerintem. És így van ez jól.

  101 melike:

  A birtoklás független a szerzésétől. Amúgy meg, hogy tegyük tisztába a dolgokat: nem csökkenti az értékét, és nem is növeli legfeljebb a társadalom másképp ítéli meg. És hagy tegyem hozzá, hogy többször helytelenül, mint helyesen.
  Ezt látom és hallom minden nap és mindenkitől. Most is tőled:
  „hogy megfeleljek macskatappancs igényeinek”. Nekem ugyan nem kell, és le is degradálsz ezzel, mert engem úgy próbálsz beállítani (a nickemet is megmásítva, de ez nem baj) mintha én olyan lennék, hogy nekem csak az számítana.
  Valahol igazad van, mert én ettől rosszabb vagyok valójában, nem ez nem számít, hanem nem érdekel. Teljesen hidegen hagy, ha számítana, akkor az azt jelentené, hogy van igényem így ismeretlenül is irányodban valami elvárás, de… semmi.
  Semmi.

  102 Tibor bá:

  A kicsinek is kell, nem lehet hanem kell örülni. Például nekem visszament a fiam az egyetemre, itt az egyetemen van a hangsúly, egészséges mind a három, a kisebbikkel tegnap szarrá vertünk mindenkit egy LAN-partyn, és rámcsörgött telefonon a világ legszebb nője, hogy elolvastam-e a PhD disszertációjára írt egyik részletét. Igen, nekem is van nyári boldogságom, amikor a medencébe beleengedhetem a valagamat munkaidő után, miután a lányom osztálytársnőit kihajtottam onnét.
  😉

 91. 100,102
  Nagy igazságot írtatok le! Ez az élet értelme. 🙂
  Enni és szaporodni.
  Most már akár be is zárhat a blog, minden fontosat tudunk. 🙂

 92. 103 Mancstappancs

  Hogy könnyebben elhelyezd magad, vagy engem, a világban íme itt egy link : http://www.worldometers.info/hu/

  Tibor’bá ugyan nem szereti a linkeket, de érdemes kicsit nézni a számok pörgését.

 93. Tök jó, az alultáplált emberek száma ha lassan is, de folyamatosan csökken.
  Semmi baj.

 94. 107 Mancstappancs

  Akkor visszakérdezek. Ha nem vagy alultáplált az már átlagon felüli? És az összes többi meg nem számít? Egy alultáplált csökkenésre jut, egy éhen haló, és két túlsúlyos. Tényleg nagyon jó ! Tapsi-tapsi…csak így tovább !

 95. 108 Techno:

  Nem, mert a túlsúlyosakat is külön számolják, így a világ össznépességéből ezeket kivonva megkapjuk amit kérdezel.
  De értem mit kérdezel, csak fussál ezzel még egy kört légy szíves.

  Az éhen halt emberekkel meg nem érsz el semmit, mert amióta „kitalálták” az embereket, azóta ez így van, és így is lesz, tőlem nem kapsz erkölcsi támogatást a világ megmentésére.

 96. 109:
  Nekem például az a perverz boldogságom, ha valaki nem érti azt a táblázatot, ami nekem könnyen áttekinthető. Íme:
  904 551 614 – Alultáplált emberek a világban
  29 675 – A ma éhen haltak száma
  A megfigyelésem szerint az alultáplált emberek 2-3 másodpercenként csökkent eggyel, miközben az éhen haltak száma 2-3 másodpercenként nőtt. Kvázi az alultápláltak ilyen tempóban döglenek éhen, de csak maguknak köszönhetik. Ha sok száz millió túltáplált és kövér, akkor nyilván ők a hibásak, amiért alul vannak táplálva. Jól mondom? 🙄

 97. 110: „nyilván ők a hibásak, amiért alul vannak táplálva”

  Tibor bá’ a gazdag mindig lenézi a szegényt, ez mindig így volt (kivéve, amikor a földesurak gondoskodtak a jobbágyaikról, mint szerető anya a gyermekeiről 😉 ), mert nincs a világon egyszerűbb dolog, mint az áldozatot hibáztatni.

  macstappancs szeretne az igazán gazdagokhoz tartozni (én is, de nem ‘bármi áron’ 🙂 ) és ezzel a emocionális képességgel, ami van neki, esélye is van rá 🙂 .

  Azt persze a milliárdosaink soha nem vallanák be, hogy egyszerűen ellopták a ‘nép’ felhalmozott vagyonát a rendszerváltáskor (persze még most is lopják), mind megmagyarázná, hogy a többi egyszerűen lusta, és ezért amúgy sem érdemelné meg, hogy neki is legyen valamije, meg csak kihullana a kezéből, meg így, meg úgy….

 98. 110 Tibor bá’

  Elvileg éhenhalással is csökkenhet az alultápláltak tábora.
  viszont minden éhen halttal nő az az ételmennyiség, amivel az alultápláltak körülményei a táplálkozás terén javulhat. Persze nem, mert a Föld népessége nagyobb iramban nő, de hát akkor látszik, hogy előbb utóbb mindenki megdöglik, mert minden talpalatnyi helyen valami más áll, mint almafa és mondjuk csirkeól.
  Az emberek bekaphatják.
  Persze ez a táblázat torzít, mert az éhenhalás a világ egyik felére igaz csak, ott ahol te is meg én is, arra nemigen.
  Pont úgy torzít, mint Techno meglátása a gazdagságot jelentő villanyórájával. Igaz, ha az űrből nézem, máskülönben meg nem is.

 99. Ki a gazdag? Ki a szegény?
  Nettó jövedelmem alapján a világ felső 3.5%-ához tartozom! De nem hiszem, hogy gazdag lennék. 😀
  De a Magyar minimál béren dolgozó is, a felső 15%-ához!!!
  Akkor most gazdagok vagyunk, vagy szegények? 😀

 100. 113: Gazdag vagy, messze a magyar átlag felett. De az ‘átlagmagyar’ is gazdag a világ nagy részéhez képest. Viszont a világ nálunk szegényebb része lehet, hogy boldogabb, és jóval kevésbé stresszes az élete, mint a mienk – természetesen nem az alultápláltakra meg az éhen halókra gondolva.

 101. 111:
  Remélem az iróniám átjött.

  Szerintem macstappancs elgondolkozhatna az alábbiakon. 1939-ben mentem első elemibe Angyalföldön, egy kicsi proli kölyök voltam a sok között. Az olvasókönyvben volt egy vers, amit mindjárt szeptember végén megtanítottak velünk, íme:

  Mesebeli kiskirályhoz,
  betévedt egy kisleány,
  amint éppen uzsonnázott,
  tulipános udvarán.
  Ugye szép itt? Ugye jó itt?
  Nézz csak ide, meg oda!
  – bársony itt a gyepes udvar
  drágakő a palota.
  Nézd, a libám ezüst tollú,
  arányszőrű a cicám;
  ugye itt maradsz minálunk
  örökre, te kisleány?
  *
  Köszönöm a meghívást,
  de el nem fogadhatom.
  Szalmatetős kicsi kunyhó
  a ház, hol én lakom.
  A mi libánk fehér tollú,
  nem aranyszőrű a cicánk,
  de ott van a két testvérkém,
  édesanyám meg apám.
  Ha ölelnek, ha csókolnak,
  fejemet rájuk hajthatom,
  szalmatetős kicsi kunyhónk,
  palotádért nem adom!

  Esténként a felnőttek ágyába bújhattam és a vaskályha duruzsolása mellett hallgattam a felolvasott mesét. nem tudtam róla, de boldog voltam.

  Három évvel később apám elképesztően gazdag lett. A húgommal állandóan egyedül voltunk hagyva, mert a szüleink „szórakoztak”, majd engem bebasztak egy bentlakásos internátusba, ahonnan csak karácsonykor és húsvétkor mehettem haza 2-3 napra. Elképesztően boldogtalanná váltam apám vagyonának köszönhetően.

  Mond meg a macstappancsnak, hogy nekem papolhat. 😉

 102. 111: Ilyesmit most is tanulnak – a királyfi megy álruhában menyasszonyt keresni. A gazdag lány persze elutasítja, a szegény meg nem. A csattanó, amikor királyfikén tér vissza, a gazdag lány egyből ‘beleszeret’, míg a szegény elutasítja, hiszen ő az álruhás királyfit szereti. Persze a vége ‘hepiend’.

  Szép mese… 😉

  „nem tudtam róla, de boldog voltam”
  Így van, fiatalabb korban az ember csak utólag veszi észre a boldogságot, mikor már elmúlt. Kell hozzá némi élettapasztalat, hogy a ‘megtörténés pillanatában” felismerjük és kiélvezzük. 🙂
  Még csak annyi, hogy az ember társas lényként egyedül nehezen tud boldog lenni, ahhoz mindig kell társ/család – szerintem.

 103. Még mindig nem megy az ‘Edit’ lehetősége, mondhatni, ez az ‘Edit’ csak kelleti magát, aztán meg semmi…. 🙂

  Az előzőt 115-re írtam, nem magamnak. Hóakadály van a billentyűzeten… 😉

 104. 117:
  Tegnap frissítés volt. Utána nézek.

 105. 115. Tiborbá

  ” … engem bebasztak egy bentlakásos internátusba… Elképesztően boldogtalanná váltam apám vagyonának köszönhetően. ”

  Na ugye… EZÉRT lettél olyan bigott vallásellenes !

 106. Egyébként már tűkön ülök !

  Most akkor boldogít a pénz vagy nem ?
  Ne sunnyogjátok már el a választ Aranykori meseelemzésekkel !

 107. 115. Tiborbá

  „Elképesztően boldogtalanná váltam apám vagyonának köszönhetően. ”

  Valószínű neked ez a norma.
  Talán már írtam, hogy Apám 4-5-szörös fizetésemelést utasított vissza, hogy igazgató létére megtagadta a kommunista pártba való belépést. Élete végéig bérlakásban lakott, és 1500-as Ladája volt mire nyugdíjas lett.
  Ezzel együtt felhőtlen gyerekkorom volt, felváltva a falusi meg pesti nagyszülőknél való nyaralásokkal, időnként nyugati kiruccanások a nagybácsi meghívására.
  Én ezért vagyok idealista, mert TUDOM hogy nem mindenki csirkefogó, és nem mindenki csak a pénzt hajtja mindenáron.
  Talán gyerekes, talán felületes, de kisvárosi lévén igen szépen beleáttam az „eccerű” parasztok életébe és kifinomult vagány pesti világba is, és levontam a következtetéseket: Falun jobban élveztem a nyaralást.

 108. 120: Van, akit önmagában a pénz birtoklása is boldogít. Van, akit az azért szerezhető javak és hatalom.

  Vagyis én nem tartom maradéktalanul igaznak, hogy „A pénz nem boldogít!” 😉 Inkább úgy mondanám, minél inkább tudod függetleníteni magad a pénztől, annál boldogabb lehetsz.

  AKADÉMIKUSAN: A boldogság alapjában véve mindenkinek belülről fakad, melyet egyénenként eltérő külső hatások váltanak ki. 🙂

 109. 120:
  Ne ülj tűkön, mert felszúrják a segged! 😀

  Az értelmes választ már régen, sokan megfogalmazták. A pénz nem boldogít, de pénz nélkül nagyon nehéz boldognak lenni. Ha van annyi pénzed, hogy a reális elképzeléseidet meg tud valósítani, akkor boldog lehetsz (ha nincs más gubanc).

  Én nem vagyok vallás ellenes. A vallásnak is megvan a maga funkciója, csak amikor tudományos dolgokról van szó, és azokat az eredményeket vallási alapon próbálják cáfolni, akkor kénytelen vagyok közbelépni, mert a hülyeséget gyűlölöm.

  Én is tudom, hogy nem mindenki csirkefogó, csak mindig azok, akik az utamba kerülnek, mert fura módon, akik nem csirkefogók, azoknak nincs semmi hatalmuk, akiknek pedig van, azok mind azok. – – – Különben a „mozgalmad” ezért nem fog elérni semmit (alkalomadtán közöld Loránddal) mert a „nem csirkefogók” nem képviselnek semmilyen erőt a társadalomban.

 110. 103!
  Vigyort tettem a végére ha nem vetted volna észre.Én ugyan nem akarok neked megfelelni,és nem csak neked,senkinek..

 111. 111 Observer:

  A gazdag mindig lenézi a szegényt, írod. Nekem a mindiggel van elsősorban kifogásom, másrészt a szegény meg megveti a „gazdagot”, Magyarországon jelesül tolvaj vállalkozónak nevezi.
  De ezt már írtam.

  Egyáltalán nem szeretnék a „gazdagokhoz” tartozni. Az én vágyam egy óceáni sziget, kék tengerrel a homokparton és háncsszoknyás lányokkal körbevéve.
  Persze, ha választani kell, akkor inkább a gazdagság, mint szegénység.

  120 Attila:

  Szerintem igen. Persze nem maga a pénz, hanem az érte kapott valami. Mondjuk a biztonság érzése. lehet itt beszélni az armageddonról, hogy akkor úgy sem ér semmit, na de addig megteremthetem vele azt, hogy tovább bírjam.
  Az is igaz, hogy NEMCSAK a pénz, illetve nem önmagában a pénz, a vagyon ami boldogítHAT. ha nem így lenne, hogy boldogítHAT, akkor nem beszélnének róla unos-untalan. Persze meg kell figyelni azt – és erre céloztam a legis-legelején – hogy csak azok gondolkoznak úgy a vagyonról (illetve a hiányáról) akiknek AZ nincs.
  Ez ám az igazi kognitív disszonancia, hogy kétségbeesve keresik önmaguk számára azt, hogy miért is jó nekik.
  „Boldog vagyok, mert nincs vagyonom, VISZONT szeretnek a gyerekeim” Vagy mert egészséges vagyok (ellenben a szomszéd tolvaj vállalkozó, akit már harmadszor műtenek rákkal).
  Meg a többi ilyen.

 112. 123. Tiborbá

  ” „nem csirkefogók” nem képviselnek semmilyen erőt a társadalomban.”

  Jaj, dehogynem !
  Ők „a” társadalom… ők a palimadarak, akikből a csirkefogók jól élnek. Nélkülük felkopna a csalók álla. Nem lenézni, hanem megbecsülni kellene őket.

  Tudod… árvíz vagy természeti katasztrófa esetén ezek a palimadarak adják a segélycsomagok abszolút túlnyomó részét.
  A csirkefogókat nem érdekli.
  Ezek az idióták azok akik „ingyé” mennek át megnézni az öreg szomszéd nénit, hogy szüksége van-e valamire.
  Ezek akik otthon maradnak a gyerekkel legalább az első években, hogy rendsen elinduljon a kölyök az iskolával.
  Ezek azok, akik egymás közt nem írnak szerződést és számolatlanul teszik el a kialkudott pénzt ha „üzletre” kerül a sor…
  Igen… vannak kiknek erkölcsi problémát okoz időnként a folytonos jóljárás koncepciója…
  És ŐK tartják el a világot, nem a csirkefogók, akik ebül szerzett jövedelmüket többnyire még kutyábbul pazarolják.

 113. 125. Macstappancs

  Szerintem meg kellene különböztetni azokat a „szegényeket” akik szeretnének gazdagok lenni azoktól, akik választják ezt a „sorsot”

  Létezik egy nézet, hogy mindenki gazdag akar lenni, és csak a buták maradnak szegények.
  Én úgy árnyalnám, hogy a gazdagság megszerzése részben intelletuális, részben morális adottságok keveréke.
  A bűnözők között látszik a legjobban, hogy nagyon kevés ésszel, de még kevesebb morális gátlással igen sokra lehet vinni.
  A magasabb morális szint még kiemelkedően jó intelligencia esetén is megállítja az embert egy mérsékelt anyagi szinten.
  Egy pontos mindenki szembesül a saját magának feltett kérdéssel, hogy milyen jogon „jár” neki alapvetően, arányosan vagy aránytalanul több forrás mit másnak, és hogy ezt a forást hogyan használja. Aki sikeresen elsiklik e kérdés felett, az előtt szélesre tárul a gazdagság kapuja.

 114. 127 Attila

  Szerintem nem sokan választják, kivéve az ókor-középkor óta fel-feltűnő remetéket, akiknek kései leszármazottjait üdvözölhetjük a hajlékonyak között párnak.
  Azt el tudom képzelni, hogy nem bízván önmagukban lemondtak az előrejutás próbájáról és a vegetálásra szavaztak inkább.

  A morális fékkel én vitatkoznék, bár biztosan van ilyen is. A jogi részét én ilyen esetben simán meg tudnám magyarázni azzal, hogy a mai világban ami nincs tiltva, azt szabad. Ha nincs tiltva a nullák száma a banki kivonatban, vagy a tizedesvessző helye, akkor „jog”-ról nem beszélhetünk. Ez a tényszerű válasz.
  A másik, a morális az, hogy ha van ilyen eset, akkor az illetőnek valóban a saját világképe limitálja-e a vagyonát, vagy a körülötte élő társadalom befolyásáról beszélünk-e inkább… és ebben az esetben: nem ér a nevem.

 115. Én most is azt mondom hogy fokozatosan kell elérni egy szintet,anyagilag is,és agyilag is..
  Csak akkor van esélyed megtartani,vagy feljebb jutni…Mert a hirtelen jött hírnév,gazdagság,és a többi,nem tesz jót az embernek..Ha fokozatosan jutsz el a célig,nagyobb esélyed van megtartani, vagy tovább jutni..Mert mindent pszihésen is fel kell dolgozni,amihez idő kell..

 116. Macstappancs! Nagyon tetszik a neved, de amit Tibor bá’ írt neked az még jobban, mert jobb kedvre derített – macstapapancs.
  Nem kinevettem, hanem megnevettetett.
  Én is arra a következtetésre jutottam, amit Tibor bá’ a 123-as kommentben írt a csirkefogókról. Mert amíg én mosok főzök takarítok, gyereket nevelek, a párom dolgozik, addig azok az emberek akikre rábízzuk a megtermelt javakat nem azon fáradoznak, hogy a lehető legigazságosabb legyen az elosztás, hanem azon, hogy hogyan lehet ezeket az embereket még jobban kifosztani. Törvényesen, de erkölcstelenül. Nos, szerintem ezek azok a „gazdag” emberek, akiket utálnak a szegények.
  „Ez ám az igazi kognitív disszonancia, hogy kétségbeesve keresik önmaguk számára azt, hogy miért is jó nekik.”
  Azt azért el kellene dönteni, hogy most az emberek állandóan panaszkodnak -Boldogtalan vagyok, mert nincs vagyonom, és hiába is szeretnek a gyermekeim! -, vagy örülnünk kellene, hogy legalább annak a szegénynek is van valami öröme. Ha csóró az illető azért nézzük le – Mindenki annyit ér, amije van(nem tudom pontosan, hogy szólt a mondat). Ha a csóróból akart valaki lenni, akkor megérdemli a sorsát, mert kockáztatott!
  Nekünk „kis” embereknek olyan káosz van a fejünkben, hogy összeesküvéssel, vagy anélkül, de nagyon jól ki lehet használni.

 117. 128. Macstappancs

  „Szerintem nem sokan választják,”

  Ez viszont azt jelenti, hogy a szegények mind vagy majdnem mind csak azért szegények, mert nem elég okosak (körmönfontak?) hogy gazdagabbak legyenek.

  Akkor meg igaza lenne Lézer Janinak, hogy mindenki annyit ér amije van?

 118. 130 Miértke:

  A nickem nem a véletlen műve.
  Egy pár mondatban erről és talán rávilágít a személyiségemre is sacc/kb.

  Én nagyon régóta nyomom a politikai fórumokat. Sok tapasztalatra tettem szert a fórumtársakkal kapcsolatban, de jellemzőn nem jókat. én olyan vagyok, hogy a legszélsőségesebb véleményt is elfogadom, kivéve ha az hazugság vagy dogmatikus.
  Sokszor játszottam az emberekkel el nem ítélhető módon, de a mentségem a saját rossz tapasztalatom miatt a magam részére megvolt mindig.
  macstappancs.
  Talán emlékeznek arra sokan, hogy az indexen volt egy különösen tenyérbemászó módon vitázó (mint utóbb kiderült, egy zsidó, dagadt és ezért önértékelései problémákkal küzdő nő) személy, aki mod. is lett, és egyszerűen visszaélt a hatalmával. Erről nem beszélnék többet, lehet olvasni a gugli barátunk segítségével, akit érdekel. mivel a Fórumtársadalomról rossz véleménnyel voltam, ezért szoktam különféle verbális kísérleteket folytatni, hogy bejön-e. Általában igen. Ez a nő volt „macstappancsok éke” nick.
  Egyszer regisztráltam ezzel a névvel, hogy macstappancs, mert ez a nő sok helyen már jelen volt a macstappancsok ékével, így ezen a néven én már nem tudtam regisztrálni.
  Regisztráltam, mert kíváncsi voltam, hogy a jól ismert nick miatt lesz-e a „normálistól” eltérő hangvétel. Lett is.
  bizonyos esetekben jött a jól ismert formula, hogy te büdös kurva, ezt meg azt csináltál itt-ott-amott, hogy van képed még itt is mérgezni a levegőt és hasonlók. Volt olyan, ahol a macstappancsos gmail fiók miatt, mert más volt a nickem estek nekem, mondván rájöttek, hogy én vagyok az indexes kurva.
  és mindezt azért, mert más a véleményem, vagy olyant írok, ami valakiknek nem tetszik.
  Pedig Isten látja a lelkemet, soha nem hazudok és az én világomban minden vélemény szabad, ami igaz.
  De ez már rég volt, csak azóta használom ezt a nicket is.

  Persze, vannak olyanok, akik a te hátadon akarnak előrébb jutni, de nem mind az. nem kell általánosítani, mert Tibor bá sem szeretné, hogy ha a nyugdíjasokat általánosítanám egy-két jó nyugdíjjal rendelkező miatt.

  Igen, sajnos tényleg sokan vannak, akik törvényesen kifosztanak, ez viszont amióta világ a világ azóta így van. Erre nem a kesergés a megoldás, hanem – bármilyen szarul is hangzik – fel kell venni a kesztyűt.
  Nem hiába mondja a közmondás, hogy mindenki a saját szerencséjének a kovácsa, vagy aki mer az nyer. Ilyenkor persze jön a szöveg, hogy az én gyomrom ezt nem veszi be, de nem lehet, hogy inkább a saját gyávaság az igazi indok, és inkább keresi a kibúvót a gyomrára hivatkozva?
  Ha most ezt nem árulnám el, erre a következő az lenne, hogy én akkor sem taposok a másik fejére, nem akarok máson átgázolni. Hát, egymillió más út is van. Legálisból és morálisan vállalhatóból is.
  Szerintem. csak azt nehéz végigjárni és szerencse is kell hozzá.

 119. macstappancs! „az én világomban minden vélemény szabad, ami igaz”. Honnan tudod, hogy mi az igaz? Miért gondolod azt, hogy gyávaság az, ha nem fosztok ki más embereket?
  „fel kell venni a kesztyűt” Ha felveszem a kesztyűt, akkor mit érek el vele? Szerintem az egymillió útból egy sincs, amelyik legális és morális (a meggazdagodásról beszélek). Nem gondolom, hogy kesergés az, hogy megbeszéljük egymással, hogy mi nem tetszik. Azt gondolom, hogy inkább egy közös út keresése, csak a közös hangot nem találjuk. Én úgy látom, hogy a jelenlegi gondolkodásmódunkkal, csak a hatalmon lévőket változtatnánk meg, és mindent felépítenénk, ahogy most van. Szerintem egy geddonból sem tanulnánk semmit, hanem a nagy ínség közepette is felépítenénk egy hierarchiát. Ha nem tanulunk meg másképpen gondolkodni, akkor hiába lesz bármilyen katasztrófa. Mit gondolsz, az emberek tudnának úgy gondolkodni, hogy az az embertársuknak is jó legyen?

 120. 131 Attila:

  Nem így mondanám. A szegény és a gazdag között csak egy valami, csak egyetlen egy plusz hiányzik. Az akarat. hogy ez miben csúcsosodik ki, lustaság, a tanulatlanság, az csak egy dolog.
  Egyszer majdnem nagyon jól (még jobban) megalapozhattam volna a jövőmet. Anyukám egy otthonápolási kft egyik tagja volt. Nyugdíjba ment, és a többiek is kb. akkor, száz szónak is egy a vége, meg akartam vásárolni a kft-t a kapcsolataival, a tőkéjével, alkalmazottjaival, mindennel. A legutolsó emberhez mentem már, amikor az nem volt otthon, nem tudtam vele beszélni. Azt mondtam aki ajtót nyitott, hogy délután vagy másnap visszamegyek. Aztán elmentem inkább a haverokkal évezni az életet és elmaradt a dolog. Másnap is meg a következő héten, hónapban is. A kft elkelt, azóta is működik. Illetve a konkurencia vásárolta fel.
  Hát nekem csak annyi hiányzott, hogy felismerjem, egy délutáni motorozás miatt eltolom az életem egyik hatalmas lehetőségét. Butaság volt ez egy 22-23 évestől?
  Szerinted?

 121. 133 Miértke:

  Persze, amit nem tudok az ellen nem tudok védekezni.
  Szerintem meg van sok lehetséges út. El kell azért dönteni, hogy ha nem ártok de nem is használ kifejezetten az embertársaimnak valami tevékenység, az már bűn-e? A gyávaságot én így nem használtam, ahogy te felrovod nekem.
  Egyik közgazdasági alaptétel az, hogy minden árú (és ebben a szolgáltatás is benne foglaltatik) annyit ér, amennyiért el lehet adni.
  A piac jellemzően önszabályzó, ezért persze írhatnám, hogy gecziség egy kiló kenyeret ezer forintért kimérni, mert kihasználom az ember egyik alapvető szükségét, de ebben az esetben azonnal meg fog jelenni egy másik, aki csak 900-ért majd egy másik aki 800-ért is adja. Így aztán egyszer beáll az ár arra a szintre, ahol a költség és hozzáadott érték együttes összege még éppen megfelelő, hogy csinálják azt a valamit.
  Tehát sokan azért nem vágnak bele semmibe, mert bonyolultnak tűnik, de valójában általános iskolás szinten szerintem már működhet valami, ami megéri és nem kifosztás. Ehelyett keresnek kifogást, hogy miért nem.

 122. 134:
  Tegyünk egy próbát!
  Az általam preferált életvitelhez a szükséges anyagi háttér biztosítva van. Tegyük fel, hogy lottózom és egy négyessel 100 millióhoz jutok. Véleményed szerint mit tegyek vele, hogy boldogabb legyek?

 123. 136 Tibor bá:

  Én honnét tudjam, hogy Te mit kezd vele? van már másik 100 milliód? Halálos betegségben szenved valakid?
  Vagyis rosszul értem, lehet. MÁR biztosítva van és ezen felül nyersz MÉG 100 milliót?

 124. Macstappancs Arra gondoltam, hogy azért írsz fórumokra, hogy megoldást keress problémákra. Megírtam, hogy szerintem ez a fajta gondolkodásmód nem helyes, ahol most járunk, de te nem is tudtál elszakadni tőle (közgazdasági alaptétel, piac).
  „Ehelyett keresnek kifogást, hogy miért nem.” Ha én nem szeretnék valamit megcsinálni, akkor az kifogás?
  Azt hiszem nem értem, hogy miért írsz fórumokra. Önigazolást akarsz találni arra, hogy a mai világban bármit megtehetünk? És ráadásul törvényesen? Én azért járok erre a honlapra, mert szeretném látni, hogy mások hogyan értelmeznek egy-egy dolgot. Teljesen másképpen gondolkodom, mint ők. Akkor most hol van az igazság? Én nem gondolom, hogy pl. a történelmi dolgokon vitatkozni kellene, hanem azt gondolom, hogy amit hallunk, olvasunk, látunk azt arra kell fordítani, hogy a közvetlen közelünkben valami olyan értékre váltsuk, ami a másiknak fontos.
  Te érted, amit írok? Szerinted ez kifogás? Gyávaság?

 125. 138 Miértke:

  Igazad van. Csak hát én felismertem azt, hogy nem tudom megváltoztatni a világot, ezért úgy kell evickélnem, hogy hogy a tetején legyek, amikor visz az ár.
  Feltéphetem én a mellkasomon az inget, hogy „ide lőjetek”, de hát sajnos addig három kölket el kell tartanom.
  Lehet ezt meghunyászkodásnak is felfogni, mert az is.

  Semmi esetre nem kifogás és gyávaság. Csak egy olyan idea, ami tök jól hangzik, de itt vége is a történetnek.
  Bocsi, hogy ezt így kell megmondanom. Tudom, nézzek bele a tükörbe és köpködjek.

 126. Ezt még tegnap szerettem volna írni, de adatbázis hiba miatt nem tudtam elküldeni.
  Macstappancs! Egyáltalán ne köpködj, ha tükörbe nézel, mert mindannyian ezt az evickélős világot éljük! Inkább azt szeretném, ha elkezdenél ebben az evickélős világban is többet gondolni arra, hogy másképpen is lehetne. Tudod! a millió út, de mi csak azt az egyet járjuk, amire megtanítottak bennünket, nem is tudunk másképpen gondolkodni. Lehet, hogy ez a gondolkodás lassabban nő, mint egy diófa, de az utódaink érdekében meg kell tennünk! Ha mindannyian azon gondolkodnánk, hogy hogyan segíthetnénk a másiknak, akkor mások is azon gondolkodnának, hogy hogyan segítsenek nekünk. Példaként egy apró lépés, ami talán segít abban, hogy bemutassam, hogy nem illúziót kergetek. Tavaly nagy buzgalmamban ellapátoltam a szomszédom előtt is a járdát. Ma arra keltem fel, hogy hajnalban ellapátolta előttem (pedig én is el tudnám). Eltelt 1 év. 🙂

 127. 140. Kicsiben működik, nagyobb léptékkel van probléma mert ha megjelenik a számonkérhetetlenség pl.részvénytársaság akkor dől minden.

 128. 137:
  Világosan fogalmaztam. Hogy lehetek boldogabb egy extra 100 millióval? Mit kell vele tennem, hogy boldogabb legyek. Ehhez nem kell halálos betegség, meg ilyesmik. Azt szeretném tőled megtudni, hogy érdemes-e hajtani magam, hogy összekaparjak 100 milliót? Arányban van-e a munka a gyümölcséből megteremthető lehetőséggel?

 129. 141. János Pál Szerinted, sok kicsi tudna működni?

 130. Na, itt jó kis vita alakult ki, macstappancs jól megkeverte a csapatot azzal, hogy felvállalta a gazdagság prókátori szerepét!
  Nekem ezzel kapcsolatban azért az a véleményem, hogy aki bízva saját képességeiben és mentalitásában valóban teljes szívvel nekivág a meggazdagodás rögös útjának, annak bizony az egyik legfontosabb követelmény, hogy ne legyen erkölcsileg túl finnyás.
  Az úton garantáltan fog hamar olyan szituációkba botlani, aminél félre kell tenni a társadalom által egyébként piedesztálra emelt morális értékeket, különben már el is hasaltatják magasabb hatalmak. 🙁
  Erre az élet rengeteg példát szolgáltatott nekem is, habár az én ambícióim nem voltak olyan magasak, egyszerűen a vállalati hierarchiában törekedtem szakmai sikerekre, és ezáltal előrejutásra.
  Kezdő műszaki koromban volt főnököm, aki akkoriban a cégen belül élet-halál ura volt behívatott magához, és felkért, hogy asszisztáljak neki munkatársaimmal szembeni konfliktusában, amiben szerintem azoknak volt igazuk.
  Még azt is hozzátette, hogy ha megteszem, tekinthetem ezt egy biankó csekknek a továbbiakban, amit majd én fogok kitölteni, ha szükségem lesz rá további pályám során. Nemet mondtam, mire ő azt mondta, aludjak rá még egyet. Ilyen éjszakát nem kívánok senkinek, hiszen a helyzet burkolt fenyegetést is tartalmazott, de másnap sem tudtam más választ adni.
  Kettős érzés, mikor tudod, hogy lehet, hogy most vágtad el magad alatt a fát egy életre, másrészt meg érzed, hogy TE nem tehetsz mást, mert különben nem tudnál tükörbe nézni, ha saját elveidre most így rátaposnál.
  Na, nem is sokat haladtam előre a pályán, amíg ő nem ment nyugdíjba. 🙂
  Utána azért szerencsére konszolidálódott a helyzet.
  Én viszont újra és újra megtettem hasonló húzásaimat, saját morális elveimhez ragaszkodva, közben tisztán látva, hogy ezeket szinte senki nem tartja be körülöttem, azok se, akik ilyenkor egyébként tisztelettel nyilvánultak meg irányomban.
  Ugyanakkor az volt a nagy belső ellentmondásom, hogy másoknál elnézően tudomásul vettem, hogy elbuktak ilyen esetekben, én találtam kifogást számukra, elfogadtam mások emberi esendőségét.
  De én ezt nem tudtam megengedni magamnak. Pedig még csak vallásos sem vagyok, ez a saját belső értékrendem következménye volt.
  Voltak korrupciós megkísértéseim is, de ilyenkor sem a sértett felháborodás jött részemről, egyszerűen azt mondtam az illetőknek, hogy erre semmi szükség, nyújtsa be az ajánlatát, aztán majd döntünk. Közben nagyon is érzékeltem, mi folyik a cégnél anyagbeszerzések és pályáztatások terén.
  Érvényesülés, anyagi siker szempontjából öngyilkos mentalitás. Nem mondom, hogy nem játszottam el néha a gondolattal, hogy hol tarthatnék, ha nem vagyok ilyen finnyás.
  Egy régi ismerősöm, aki a cégemmel üzleti kapcsolatba került, és aki nem volt ilyen finnyás, egyszer őszintén bevallotta, olyan dolgokat csinált végig, hogy néha maga is úgy érzi, mintha az egész egy rossz álom lenne.
  Általában nem sok mindenben értek egyet Attila (PV)-vel, a morális szint és az anyagi érvényesülés témájában viszont teljesen igazat adok neki.
  „A magasabb morális szint megállítja az embert egy mérsékelt anyagi szinten.”
  Akik pozícióban vannak ahhoz, hogy segítsék pályádat, óvakodni fognak attól, hogy pozíciót adjanak, mert megtanulják, hogy nem vagy „távirányítható”, azt pedig nem szeretik…

 131. 144:
  Attila moralitásával én is egyetértek mérsékelt kivitelezésben (nem fejjel a falnak) egyszerűen azért, mert aki ilyenné formálódott annak súlyos önmegerőszakolást kellene végrehajtani, ami az eredménnyel nem arányos lelki tortúra.

 132. 145: A Homo erectus moralis ritka változata a Homo erectus-nak. Bizonyos foglalkozási körökben – pl. politikus -, illetve anyagi szint felett, megjelenése teljesen kizárható. Ilyen életterületeken a leggondosabb tudományos megfigyelések sem bizonyították előfordulását.
  Jellemzője, hogy igényei általában alacsonyabbak, mint a H. erectusé, a hatalom utáni sóvárgást egyáltalán nem ismeri.
  Kihalásra ítélt változat, ennek ellenére semmiféle védettséget nem élvez. 🙂

 133. 146 Observer

  Elfogadom… 🙂

  Gyerekeimnek sem ajánlanám ezt az utat.
  De érdekes azért, ha ez a természetes, akkor mit háborgunk itt annyit a politikusok húzásain, csak azt teszik, amit mi, csak egy szinttel magasabban… 🙂
  Magamról meg még annyit, itt is érvényes az a keresztényi megközelítés, hogy bűntelen ember nincsen, mindenkinek van mit megbocsátani.
  Ha abszolút végletekben vizsgáljuk a dolgot, akkor azért nem voltam becsületes, mert eltűrtem a környezetemben a becstelenséget, még ha én nem is vettem részt benne tevékenyen.
  De ennyire őrült még én sem voltam. 🙂

 134. 140 Miértke:

  Látod, kezdesz ráérezni arra, hogy miért is nem elvetendő a vagyon azon kívül, amit kapsz érte.
  Az első az, hogy biztonságban érzed magad és magabiztosnak, a második az, hogy nem kell az „evickélés” miatt az elveiddel szembehelyezkedni. Vagyis nem feltétlenül.

  142 Tibor bá1:

  Értem. Persze ismerem az ilyenkor szokásos paneleket, hogy nem megyek én pluszban el a családtól a plusz pénzért, mert nekem fontosabb az, hogy velük legyek. Én ezt úgy gondolom – hajazva az előbbi válaszra amit Miértkének írtam – hogy azért nem baj az, ha egy egészséges mértékig, de van vagyon.
  Mondhatom a saját egyik példámat a medencét. Tudom, hogy a nagy többségnek ez egy kapitalistakizsákmányoló úri huncutság amire úgy loptam össze a rávalót, mert meg is mondták. Persze amikor kiszámoltam nekik, hogy egy dohányos ember pár évi bagójának az ára, akkor is az volt a válasz, az nem érdekes, mert VAN ilyenem és kész. Tehát a 100 misit én biztosan befektetném valamibe ami hasznot hoz, egy egyre szilárdabb biztonságot teremtenék magamnak és a családomnak akkor is, ha a mostanival meg lennék elégedve mert nekem annyi is elég, hogy minden este jóllakhatom.

 135. 149:
  10 éve van medencém, bár nem vagyok kapitalistakizsákmányoló, magam építettem.

  Szóval, ha a 100 millát befektetem, akkor boldogabb leszek? Miért lennék boldogabb? mert a 100-ból egy év alatt 110 lesz? Majd 120, aztán 130. stb. stb. Mint Soros Györgynek?

  Tudod én úgy gondolom, hogy az évi 10 milla nyereségért (amivel nem tudok mit kezdeni, csak tovább befektethetem) nem éri meg, hogy strapáljam magam.

 136. 150 Miértke:

  Ennyi?

  151 Tibor bá’:

  Nem leszel, hanem lehetsz. Egyébként biztosan jobban fogod magad érezni. Eleve, ha nincs rá szükséged akkor elosztogatod és ez okoz majd boldogságot.
  Vannak esetek, amikor az embert már nem érdekli, amikor tudja, hogy csak 5 napja van hátra, de rosszul akkor sem fogja magát érezni. És talán lehet úgy mondani, kádár elvtárs után és átformálva, ha nem rossz akkor már jó.

 137. 152.Macstappancs Igen. Van aki pénzt gyűjt, van aki aranyat. Én is gyűjtök,csak én tapasztalatokat. Szeretem olvasni az emberek történeteit, ami alapján a véleményüket formálják. Már eljutottam oda, hogy mindenkinek igaza van. Már azt is látom, hogy milyen gondolkodás vezetett ide. Viszont nem látom, hogy hogyan lehetne egy teljesen új gondolkodásmódot létrehozni. Ezért kérdezgettelek. Azonban amiket leírtál, az igaz, és ez van. Azért köszöntem meg, mert válaszoltál a kérdéseimre, sokan még ezt sem teszik meg.

 138. 152 Mancstappancs

  „És talán lehet úgy mondani, kádár elvtárs után és átformálva, ha nem rossz akkor már jó.”

  Látod-látod, megmosolyogtál a villanyórám miatt, most meg Te mondod ki a lényeget. Én önként „leszállítottam” az igényeimet Az autó nekem egy eszközt jelent ami elvisz A-ból B-be. Nem igazán érdekel a komfortja, márkája. Nem töltök benne napi átlag 15 percnél többet. Ami nekem fontos, az a nyugalom, a jó levegő, a napfelkelte, a szomszédok hiánya (Ha akarom), a földemmel és állataimmal kialakított tisztességes viszony. A munka (részleges) önkéntessége, az időm feletti uralom. Mindezek nem voltak meg amikor a pénzt hajtottam, és anyagi értelemben „jobban” éltem mint az átlag magyar. Most nem anyagi, hanem egyéb értelemben érzem magamat jobban élőnek. Ahogy mondani szokták : Kinek a pap, kinek a papné.

 139. 152:
  Szóval azért hajtsam magam, hogy utána a hasznot elosztogassam? Osztogatni természetesen öröm, de nem akkora öröm, hogy körmömet rágva egész nap hajtsam azt amit majd elosztogathatok. Mert ha erre sarkalsz, akkor neked fogalmad sincs milyen kellemes, amikor a feleségemmel kiülök a balkon-teraszra, nézzük az előttünk elterülő tájat, élvezzük a napsugarakat (vagy a hóval borítást és a füstölgő kéményeket), elszopogatjuk a frissen főzött teánkat, és elbeszélgetünk a legújabb tapasztalatainkról, vagy együtt röhögünk Liptai álomnő Klaudián, illetve a sok marhán, aki megveszi a könyvét, mert ő is álomnő akar lenni.

 140. 156Tibor bá
  Nekem viszont van fogalmam arról, amiről írsz,és egyetértek veled
  🙂

 141. 153 Miértke:

  Ezt inkább én kösz, egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány ember tisztelt meg így engem:
  egy.
  Tökre hasonlíthatunk egymásra (ebben- s abban), mert az emberi természetet elfogadtam én is úgy ahogy. Viszont én nem próbálom meg megváltoztatni, sőt még azon sem gondolkodom, hogy hogyan lehetne megváltoztatni, mert tudom: teljesen felesleges. Egyben látok én kitüntetésre méltó gondolatot, abban, hogy miképp lehetne azokon segíteni (de nem úgy, hogy nekik adom a vagyonom egy részét, mert: inkább tanítsd meg halászni, mintsem halat adnál neki) akiken ez az emberi „gyarlóság” áttételesen csattan.
  Talán.

  Csak egy kérdés ide a végére: te milyen nemű vagy?

  154 Techno:

  Bocsi, hogy egy klasszikust idézek és hogy egyet is értek vele, az nem teljesen ugyanaz.
  Az autóban akár egyet is érthetünk, ha esetleg nem ezer kilométereket kell menned vele, mert ott a komfort mint olyan: átértékelődik. Mennél-e Trabanttal Párizsig? Megsúgom: sírva szállnál ki belőle. vagy kamionosként vinnél-e árút Moszkvába Liazzal? Egyszer esetleg.

  Ha nem sértelek meg, mert nem áll szándékomban, akkor ugye a te esetedben fennáll az a lehetőség (találkoztam hasonlóval) hogy a befürdött vállalkozás miatt kényszerült vidékre ember egy idő után megbékélt a sorsával, és egy idő után maga is elhitte, hogy neki most jobb mert:
  (és itt jön szinte szóról-szóra az a szöveg, amit te is írtál)

  A anyatermészettel és állatokkal úgy is lehet ám élni – az én világomban persze – hogy van annyi tartalékom és vagyonom, hogy a gyerekeimet nem kényszerítem abba az életbe amiben én vagyok, megteremtem a lehetőséget hogy a saját életformájukban legyenek. Jó lehet a tanya, de nem biztos, hogy a családom is így gondolja.
  Ezzel persze nem terád gondolok, hanem úgy általában.

  155 Tibor bá’:

  Nem KELL elosztogatni. Lehet. Csak lehet.
  Biztos jó a teraszon nézegetni a tájat, valaki másként szerzi ezt a light-os örömet. Nekem például mindig jól esik, amikor a cigányasszony minden karácsony előtt becsönget és hoz egy tök felesleges vessző-seprűt, mert év közben nekiadjuk a felesleges ruhákat. Pedig kurvára utálom a fajtáját.
  Vagy amikor már a harmadik házba szerelem a villanyt tök ingyé'(még pénzembe is kerül) és eszembe sem jut, hogy problémaként fogjam fel. Igaz, akkor is boldog voltam minap, amikor a kisebbik fiam Counter Strike-ban szarrá vert mindenkit.
  (Igaz, volt olyan, ahol nekem volt a legtöbb frag-om.)
  A boldogság sokféle, ebben talán megegyezhetünk. Ami a lényeg, ezért az is, amit vagyonnal lehet csak megszerezni, illetve nincs olyan, hogy a vagyonnal ne lehessen boldogságot csiholni.

 142. 156:
  Akkor viszont abban megegyezhetünk, hogy macstappancsnak fogalma sincs. 🙁 Nem erőlködök tovább.

  Minden esetre a cigány asszony megajándékozása, vagy a pirosnál kolduló aszfaltkoptatónak adott százas esetekben ez nem az adás nyújtotta a boldogság, hanem a tehetős ember dölyfös lesajnálásából fakadó öröm. „Látod faszi, nekem van, de neked nincs.” Ilyen esetekben én nem adok, mert azt mondom, gondoskodjon rólad az állam, az a dolga, nekem meg az adófizetés.

 143. 158 Tibor bá1:

  Hát ezt meg miből gondolod? Mert én esetleg másképp gondolkodom, azért még érthetem a másikat is.
  ha korban megérem a tiédet, akkor lehet: én is boldognak érzem magam, ha kiülhetek a balkonra.
  És csak egy viszonyítási alap: tudok neked mutatni olyan embert, aki attól lenne boldog, ha legalább havi egyszer lehetne olyan meleg a vityillója mint a tiéd átlagban. Sőt olyant is, aki boldog lenne, ha addig élne mint te.

  Én is javítok:

  amúgy soha nem adok senkinek semmit csak úgy, pénzt meg pláne, a cigány asszony is már vagy tíz éve idejár, nekem nem szokásom hazudni, így aztán odaadom neki, mintsem azt mondjam, hogy nincs. Hajlékonynak talán ha egyszer adtam életemben.

 144. 157 Mancstappancs

  „Ha nem sértelek meg, mert nem áll szándékomban, akkor ugye a te esetedben fennáll az a lehetőség (találkoztam hasonlóval) hogy a befürdött vállalkozás miatt kényszerült vidékre ember egy idő után megbékélt a sorsával, és egy idő után maga is elhitte, hogy neki most jobb mert:”

  Tökéletesen igazad van!

  Én vagyok az akiről beszélsz. Egy kis kiigazítással: Nem „elhittem”, hogy nekem most jobb, hanem megtapasztaltam. Más szempontok szerint mint ami a Te életedet működteti, de hidd el nem vagyok boldogtalan ember ! Nem kívánom, hogy az anyagi viszonyaid az enyémre változzanak, de tudd, hogy, ha így alakul akkor sincs vége a világnak. Ha fenn vagy a csúcson akkor mindig félned kell a lejtőtől amin köztudottan nincs megállás. Viszont ha már leértél a lejtő aljára, akkor biztos lehetsz benne, hogy innen már csak felfele vezethet az út. És ez jó érzés! Nyugis. Tudod, hogy kibírtad a gödör alját. Ezért aztán már soha többé nem kell félned a csúszástól. Csak oda csúszhatsz ahol már jártál. Köszönsz szépen az ismerősöknek, és ha van még kedved hozzá, kezdhetsz megint mászni felfelé.

 145. 160 Techno:

  Eszembe nem jut olyant gondolni, hogy boldogtalan lennél a mostani helyzetedben, de azért az „elhittem” és a „megtapasztaltam” közt nem is olyan nagy különbség miatti esetleges félreértést átbeszélhetjük…

  A lejtő aljáról is tudnék egy népi szólással válaszolni, mégpedig azt, hogy mindig van lejjebb. Azt azért megjegyezném, hogy kellően óvatos hozzáállással nehéz a gödör aljára kerülni.
  Aki mer az nyer – az lehet, hogy a gödörbe kerül. A kellően óvatos a bátor embert soha nem éri el, ha az elérhető maximumot nézem, viszont biztosan nem kell előröl kezdeni.
  A többiről már szóltam: te gyógyítani próbálod magadat azzal, hogy kitaláltad magadnak ezt a filozófiát.
  Hajrá, csak így tovább. neked senki nem fog segíteni, csakis önmagadra számíthatsz.
  Ismerheted a szólást: ami nem öl meg az megacélosít. Vagy nemesít, de ezt már én tettem hozzá.

 146. 159:
  Hidd el, hogy nem érted. Erről tanúskodik ez a mondat: „ha korban megérem a tiédet, akkor lehet: én is boldognak érzem magam, ha kiülhetek a balkonra.” Nem a 80 évem miatt érzem magam jól a „családi meleg kényelemben”, hanem a nyugodt biztonság miatt. Igen „kiülhetek” mert minden megnyugtatóan el van rendezve. Élvezhetem, hogy élhetek egy gyönyörű, rejtélyes, titokzatos világban, amelynek megismerése is intellektuális élmény.

 147. Én fenntartom, hogy értem. Amiben én kardoskodok veled, veletek az az, hogy igenis elhiszem azt, hogy a vagyon által is elérhető olyan, ami boldogságot okoz. Abszolúte nem kizáró ok.
  Amit én írtam az elején, hogy amikor valaki a boldogságról beszél, azok általában és jellemzően olyanok, akiknek nincs annyijuk, mint amennyit akarnának, vagy valamiben hiányt szenvednek.
  És itt térek vissza az eredeti példámhoz, hogy ilyenkor mondják a pityergő versenyzőnek aki lemaradt a dobogóról, hogy ne sírj, hiszen a részvétel a fontos.
  Tehát igen, bizonyos állapot elérhető így is meg úgy is, csak az egyik a sajátját – más érv nem lévén – morálisan magasabb rendűnek ítéli meg.
  És itt ér véget a történet, az egyik győzedelmesnek ítéli magát mert a saját érvrendszerében neki lett igaza (gondolja ezt), a másik meg csak éli boldogan a vagyon által megteremtett biztonságos életét.

 148. 157. Macstappancs! Ilyen nick névvel szerinted milyen nemű lehetek? Hát, nő! Az is a szőkéből (de belül sötét! ), de már őszülök, lehet hogy bölcsülök? Egy kollégám akasztotta rám ezt a nevet: „Az agyamra mész az állandó kérdéseiddel, ezért ezután Miértkének foglak hívni!”
  Tudod, hogy miért nem mondják az emberek azt, hogy köszönöm? Mert közhelynek számít! De gondolják! … Azért nem írom tovább, mert olyan hittérítős mondókának tűnik, pedig még Isten hívő sem vagyok. Ami nem azt jelenti, hogy nem hiszek semmiben, hanem azt, hogy mindent lehetségesnek tartok.
  Nem az emberi természetet szeretném megváltoztatni, mert az úgy jó, ahogy van. Értsd ezt úgy, hogy ha nem lenne éjszaka, akkor nem tudnánk milyen a nappal. Azt szeretném, ha mindenki elgondolkodna azon, hogy amit gondol, vagy tesz, annak sok-sok év múlva mi lesz a következménye. Ha elgondolkodna azon, hogy mit is akar tulajdonképpen.
  Amikor Te azt mondod nekünk (értsd: én így értelmeztem, amit mondtál) arra, hogy én szeretnék szegénységben, de nyugalomban élni: „ te gyógyítani próbálod magadat azzal, hogy kitaláltad magadnak ezt a filozófiát”. Tudod, azt gondolom, hogy neked nincs választási lehetőséged, mert gyermekeid még kicsik, és nem teheted meg (mert az állam nem engedi), hogy másképpen gondolkodj, ezért inkább Te találtad ki magadnak azt a filozófiát, hogy aki nem akar benne maradni ebben a mókuskerékben, az áltatja magát. Úgy látom, hogy nagyon is érted, hogy ki miért, és mit ír. Reagálsz rá példákkal, formáljuk egymás gondolkodását. Nos, szerintem, ha valami igazán jó az életben, akkor ez jó!

 149. 163. Macstappancs ” vagyon által megteremtett biztonságos életét” A vagyon által megteremtett élet minden, csak nem biztonságos!

 150. 164 Miértke:

  Ki mondta, hogy kicsik a kölkek? A nagyobbik másodikos egyetemista.
  😉
  A név az internet világában megtévesztésre is alkalmas. Én is csinálom, igaz nekem jó okom van rá, de ezt írtam is.
  A véleményed érdekes, ezen jól elgondolkodtam, mert míg azt írtam, hogy a kevésbé tehetősek a saját maguk megnyugtatására találták ki azt, hogy nekik miért is jó, addig én meg azért, hogy a „mókuskereket” elfogadhatóvá tegyem. Nagyon érdekes, és van is benne valami, ha általánosságban nézem. Konkrétan rám nem* (szerencsére), de azért én egy jelentős különbséget látok, azt, hogy úgy vettem eddig észre, hogy az egyik csapatot illetve a véleményét azért hangsúlyosabban hallom az élet során, míg a másikét közel sem.

  164

  Elsősorban ne falakra és földalatti bunkerre gondolj. Sőt, egyáltalán ne arra, de az is bazi fontos lesz talán egyszer a jövőben.

 151. 165:
  Bennem (minden rosszindulattól mentesen) felmerül a kérdés, ha valaki a nikedből és a fogalmazásodból nem tudja kideríteni, hogy melyik nemhez tartozol, akkor mennyit ér a véleménye?

 152. 167: Macstappancs csak azt szeretné, hogy ti is boldogok legyetek.
  Én már attól is az lettem, hogy nem vagyok olyan, mint ő. 🙂

 153. 166. „A nagyobbik másodikos egyetemista.” Ugye! Gondoltam, hogy kicsik! 🙂 (Értem én, hogy non-stop! De, mikor nyit?)

  Azt akarod hallani, hogy a gazdag is lehet boldog! Igen, igazad van.
  A többiek viszont azt hangoztatják, hogy ha nem vagy gazdag, akkor sem kell öngyilkosnak lenned, mert szegényen is lehetsz boldog! A hozzászólásaidból úgy érzem, hogy ezt Te is nagyon jól tudod.
  Én sem falakra értettem, és bunkerre, hanem arra, hogy a vagyonunkat bármikor elveszíthetjük, mert nincs rá biztosítás. Kisajátíthatja az állam, megbetegszik egy szeretted, olyan dolgok amikhez bármilyen óvatos hozzáállás kevés.
  Mi az igazi oka, hogy el akarod az „ellentáborral” ismertetni, hogy csak a gazdag lehet boldog?

 154. 167. Minden fontos, minden számít! „macstapapancs” (ahogy Te nevezted :-))nagyon sok információt közölt velünk. Azért, mert nem ismer fel egy pár hozzászólásból még nagyon is számít a véleménye.
  Tibor bá’! Én azt gondolom, hogy ha Orbán Viktornak nem lenne ennyi seggnyalója (hanem inkább több macstappancsa lenne), akkor kénytelen lenne más szemével is látni a világot.
  Meglepett, hogy pont Te írtál nekem ilyen kérdést, amikor teljesen egymással ellentétes információkat közölsz velünk olvasóiddal. Gondolkodásra késztetsz bennünket, és összeveted az értékrendedet, a tapasztalatodat a miénkkel. Tanítasz bennünket, az idődet és pénzedet nem kímélve, gyakorlatilag semmiért.

 155. 168. „nem vagyok olyan, mint ő” Nem is ismerheted ennyi hozzászólásból! Az élet kiszámíthatatlan, és a Te hozzászólásaidat is olvasva, lehet, hogy ha megismernétek egymást a legjobb barátok lennétek.

 156. 171: „Nem is ismerheted ennyi hozzászólásból”

  Nem bizony.
  Viszont egy ilyen fórumon tessék tudomásul venni, hogy mindenkit a megnyilatkozásai/leírt véleménye alapján ítélnek meg. 😉 Volt már itt olyan hozzászóló, akiről egy megnyilatkozás után lehetett tudni, hogy komplett hülye, vagy éppen provokátor. 🙂

  Persze lehetőség van elmenni blogtalálkozókra, ahol – személyes találkozás után – teljesen más képet kaphatunk egymásról.

  Ha az ő értékrendje eltér az enyémtől, az nem baj, pont az a lényeg, hogy más-más szempontból láthatjuk ugyanazokat a dolgokat. Aztán az álláspontok vagy közelednek, vagy nem.

  Macstappancs kapcsán – ő a boldogság kérdését annyira az anyagi biztonsággal vegyíti össze, ami az én véleményemtől (és még sokakétól) gyökeresen eltér. Ezzel egészen addig nincs is bajom, amíg az ő anyagi biztonsága/jóléte nem az én – vagy mások kárára van biztosítva. Onnantól kezdve, hogy nagy vagyont viszont az esetek 99%-ában csak más kárára lehet felhalmozni… ha ő valóban olyan vagyonos ember, mint állítja – szerintem nem lennénk barátok. (Gyk. ő nem barátkozna velem 🙂 ).

 157. 170:
  A véleményét mindenkinek saját tapasztalataiból származó következtetései alakítják ki. Egyértelmű, hogy macstappancs is ezt teszi. Viszont én érzékeltem, és rámutattam, hogy a nikedből és a szövegedből nem volt képes következtetni a nemedre. Amiből az vonható le, hogy a következtetésekre jutás nem az erős oldala. Ragozzam tovább? Na ugye!

 158. ” A német központi bank kidolgozott tervvel állt elő az aranytartalékaik hazai tárolására, eszerint Párizsból a teljes, New-Yorkból pedig az aranytartalék jelentős részét Németországba költöztetik – írja a Marketwach. ”

  ” A központi bankok közötti kölcsönös bizalom a pénzügyi válság hatására romlott, az Egyesült Államok csődkockázata is megnőtt, a fiscal cliff tárgyalásokra aggodalommal figyel a Bundesbank – mondta egy frankfurti elemző. A lakosság már egyébként is régóta követelte az aranytartalékok külföldi tárolásának újragondolását, a pénzügyi válság pedig csak olajat öntött a tűzre. Bill Gross a Twitteren egy bejegyzésben úgy kommentálta a lépést: „ez arra utaló jel, hogy a központi bankok nem bíznak meg egymásban”. ”

  http://www.portfolio.hu/vallalatok/arany/oda_a_bizalom_hazakoltozik_a_nemet_aranytartalek_nagy_resze.178321.html

 159. 154-155!
  Valahogy ,ahogy olvastam ezt a két hszt,én is hasonlóképpen gondolom,de közben el is képedtem saját magamon.Nem voltam én mindig ilyen.Változik az értékrendem..Lehet hogy öregszem?..
  Vagy gyengülök? 😮
  163!
  „És itt térek vissza az eredeti példámhoz, hogy ilyenkor mondják a pityergő versenyzőnek aki lemaradt a dobogóról, hogy ne sírj, hiszen a részvétel a fontos.”

  Miért?Vége a versenynek?Én nem hinném…Legalábbis számomra nem..

  „a másik meg csak éli boldogan a vagyon által megteremtett biztonságos életét.”

  No fene.Ilyen is van?Vagy csak bujkálva országról országra…
  172!
  🙂

 160. „A Morgan Stanley mostanában számos elemzésében használja a „CRIC cycle” kifejezést, amely arra utal, hogy a gazdaságpolitikusok a válságkezelés során tipikusan egy négy fázisból álló folyamaton mennek keresztül újra és újra. Először azt tapasztalják, hogy kialakul a válság (Crisis), majd arra valamilyen válaszreakciót adnak (Response), amely a körülményeket javítja (Improvement), végül ez a hátradőlés (Complaceny) fázisához vezet, ami a veszélyek alulértékelése miatt végül egy újabb válság kialakulásához vezet. ”

  http://www.portfolio.hu/gazdasag/veszelyes_elet_utan_a_hatradoles_eve_jon_magyarorszagon.178297.html

 161. ” A jövedelemadó kapcsán tudnivaló, hogy a kis keresetűek teljesen mentesülnek az adófizetési kötelezettség alól, a többiek pedig 25 százalékos adókulcs alá esnek. Szóval, egyelőre tanulmányozzuk a fantasztikus exportteljesítmény főbb okait. Ami bizonyosan hozzájárult ehhez, és ez tényleg a kormány érdeme, az az, hogy pénzzel támogattak minden olyan – akár egészen kicsiny – vállalkozást, amely külföldi eladásokra szánta el magát. Kézművesek éppúgy, mint az ismét szaporodni látszó nagyobb feldolgozóipari, főként fafeldolgozó üzemek, vagy akár az informatikai és más high-tech jellegű vállalatok egyre diverzifikáltabb exporttevékenységet folytatnak.”

  http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/2434-nagy-bloff-avagy-mitol-lett-csodaorszag-a-lettek-orszaga

 162. 176!
  Most olvasom Frei Tamás:A bankár c. könyvét..
  Már nem is lepődök meg semmin.. 🙂
  177!
  Az oligarchák minden országot másképpen kezelnek..

 163. A világra szóló háború újabb eseményei.

  „Hantos-Kishantos – Döntött az NFA… Hadüzenet Kishantosnak – likvidálják az ökológiai gazdálkodás egyik európai fellegvárát – nem kerteltek pénteken a vidékfejlesztési központ vezetői.”
  http://feol.hu/hirek/a-dontest-haduzenetnek-tekintik-kishantoson-1539643

  „Gergely István évek óta nem hajlandó fizetni a parkolásért, mert szerinte a rendszer törvényellenesen működik, és kizárólag a pénzbehajtásról szól. Parkolótársaságok és önkormányzatok perlik folyamatosan – ő pedig nyer, folyamatosan. Itt a nemfizetés receptje.”
  http://m.168ora.hu/itthon/gergely-istvan-parkolas-jogsertes-penzbehajtas-112904.html

 164. 180!
  Árpád már maga is életveszélyben van(Ezt Ő is tudja,mondta is)..És ezen nem is csodálkozom.Már ott tartunk hogy nem is igazán a hitel miatt fáj a fejük az „illetékeseknek” ,itt már sokkal többről van szó..

 165. 182:
  Az Orbán holdudvar földéhségén kívül nem kétséges, hogy a politikai ellenfél ellehetetlenítéséről is szó van.

  Ők az egyik szószólói az Ángyán vonalnak.
  Nagy görénység ez a kormány részéről.

  Körülbelül ennyire veszik komolyan a fenntarthatóságot.
  Hiába próbálja akárki is mosdatni őket.

 166. 184. PZuj
  Kizárólag magánkézben kell maradnia minden pozitív kezdeményezésnek, hogy a politikai széljárásnak ne legyen kitéve. Bármi állami tulajdon, finanszírozás kockázat. Az kéri a zenét, aki fizet érte.

  Ha hatalomra kerül a mostani ellenzék, akkor ők sem az Ángyán vonalat fogják erősíteni. Legfeljebb, ha komoly népi ellenállás alakul ki, akkor néhány látszatintézkedéssel megnyugtatják az alattvalókat.

 167. 184:Jani:

  Pont azt akartam írni, hogy az ilyen-olyan polgári engedetlenségek, a VALÓDI CIVIL szerveződések törnek elő, mint a búvópatak. (Föld, hitel, parkolás stb.)
  Vajon elérik-e a kritikus tömeget?

  OK, hogy van állami függés, de egy 24 éve működő kezdeményezést ilyen alantas módon megszüntetni ez azért nagyon gáz.
  Főleg, hogy nemzetközileg is jegyezve voltak.

  „Bármi állami tulajdon, finanszírozás kockázat.”
  OK, igazad van, de a magántulajdon se életbiztosítás, mint a példák mutatják.
  Hoznak egy rendeletet, aminek nem tudsz megfelelni, valamelyik hatóság a kekeckedésével ellehetetlenít stb.

 168. 187:

  Ez nem korrupció ellenes lépés, és nem tisztességes rendőrség vagy ügyészség. Ez egyszerűen csak hatalmi harc.

 169. Egy cikk angolul a Nestlé ásványvíz-üzletéről. Leírják, ahogy Pakisztánban 100-ról 400 láb mélységre süllyedt a víz szintje, és elszennyeződött. Nigériában, Etiópiában, de még az USA-ban is zsigereli ki a környezetet, így a lakosságot is. Aztán az ivóvíz nélkül maradt lakosság veheti tőle a Pure Life ásványvizet, már aki meg tudja fizetni.
  http://bit.ly/11lmFFr

 170. 190:
  Az indiai szubkontinensen már hosszú évek óta úgy termelnek, hogy alulról szivattyúzás hozzá a vizet. Ahogy egyre mélyebbre kell menni, nem csak a víz tűnik el, de egyre erősebb buvár szivattyúk kellenek, és egyre több áramot fogyasztanak. Úgy tudom, ho9gy az elektromos energia szubvencionált Indiában.

 171. 191. Tibor bá’
  Azt nem tudom, de a helyieknek drágának számít. Volt, hogy egy elektromos fazekat vettünk, aztán amikor egy szálláson nekiálltunk főzni, lélekszakadva jött a hotel tulaja, hogy inkább főzzünk magunkra a konyhájukon gázzal, mert meglódult a villanyóra. Viszonylag gyakori az áramszünet. Kasmírban szerintem direkt szopatják a lakosságot. A nap egyik felében a folyó egyik partján van áram, a másik felében a másik oldalon.

 172. Érdekes gondolatok jutottak eszembe ezzel a cikkel kapcsolatban.

  1.,
  Ha több oligarcha kezében van 3,5-szorosa a világ gdp-jének (ami azért nem a világ vagyona az azért szerintem jóval több a gdp-nél), akkor azért köztük is van egy harc abban hogy ki birtokoljon több reáliát a tudottan semmit nem érő pénz helyett.

  2.,
  A tömegek féken tartásához apparátus kell, akiknek azért egy valamilyen szintű életszínvonal kell (jobb legyen mint az elnyomottak).
  Mennyiségileg növekedniük kell az elnyomandók számával együtt, azaz felzabálják az erőforrásokat amik végesek.
  Hogyan lehet ezt kezelni anélkül hogy ne kezdenék redukálni a népességet.
  Viszont a háborúk, és az ezzel járó következmények szintén extra módon égetik az erőforrásokat.

  3.,
  A létezés öncélon kívül mi célja lehet egy oligarchának? Ha nincs plebs, akkor mi felett gyakorol hatalmat? Miből emelkedik ki ha nincs tömeg?
  Ha egy-egy ilyen kiemelkedett gazdag családot kiszolgáló népesség van csak akkor mi akadályozza meg őket abban, hogy elsüllyedjenek a „nép” sorai között mint anno a fehér rabszolgatartók akár Rómában vagy Amerikában?

  Összességében messze nem látom olyan szervezettnek az oligarcha réteget, mint ahogy feltételezzük.
  Ebből kifolyólag ugyan háború az van, de nem kap a teljes népesség tüzérségi össztüzet, csak bombáznak minket teljesen ötletszerűen.

 173. 195:
  A világ oligarchái természetesen nem szervezettek. [az összeesküvés elmélet hívői ezt nem fogadják el] Azonban nagyon hasonló közös érdekük van (esernyő elmélet a la Tibor bá’), tehát egy irányba tolják a világ szekerét. Nekik az nem jut eszükbe, ami neked (pl: Miből emelkedik ki ha nincs tömeg?) mert nincs képzelő erejük. Feltételezi, hogy „tömeg” mindig lesz. stb.

 174. 195 elfmage

  Hasonló eszmefuttatást én is tettem már itt, én is oda lyukadtam ki, hogy a hatalom birtokosai nagyon nem érezhetnek közösséget. Általában nem hiszem, hogy hülye emberek lehetnek, hozzá is jutnak a szükséges információkhoz, és tudniuk kell, ha a népesség lecsökken, akkor az ő létszámuk is minimum arányosan meg lesz nyirbálva, és akik ezt végrehajtják, azok ők maguk lesznek. Szóval közöttük is dúlni fog az élet-halál harc.
  Viszont bennük is dolgozik az az általános emberi mentalitás, hogy nem akarják engedni, hogy pozíciójuk megrendüljön, életkörülményeik leromoljanak, sőt bennük csak igazán! (de ez egy kisemberre ugyanúgy igaz, még a hajléktalanok közt is dúl a harc a pozícióért)
  Így azzal is tisztában vannak, hogy aki nem törekszik minden energiájával a csúcsra, az azt kockáztatja, hogy a konkurencia beelőzi, majd pozícióját kihasználva őt is legyűri. Ez az egyszerű logika nem engedi kiszállni a mókuskerékből, így hiába látja a végjáték veszélyeit, akkor sem tud mást tenni, mint amit tesz. Egyetlen stratégiát hajlandó elfogadni, mindig a csúcson kell maradni, kerül amibe kerül. Ennek viszont a pusztulás a vége.
  Ha feladja, azzal sem segít, mert a helyét rögtön elfoglalja egy gátlástalanabb, vagy feltörekvő figura, aki ugyanazt folytatja.
  Nem kell ide Sámson opció, végbemegy ez magától is, zsidókkal, vagy nélkülük is. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük