(980) Az ausztrál jólét mai állása

Tibor bá’ online

Minden látogatónak Boldog Újévet

kívánok, Tibor bá’.  Ne

csüggedjetek, van minek örülni is:  

 

 

A hozzám befutó levelekből ítélve, elég szép számmal távoznak hazánk fiai Ausztráliába, és még ennél is többen tervezik, vagy csupán vágyakoznak rá. Felvetődik a kérdés, hogy  van-e ennek valami gazdasági alapja? Meg fogtok lepődni a válaszon, NINCS. Ugyanis, ha valaki kimegy jó szakismerettel és eltökélt szorgalommal, akkor „viszi valamire”. Csakhogy ezek az emberek itthon is vinnék  „valamire” legalább is a papírforma szerint. Ugyanis Ausztrália már messze nem az a tejben-vajban fürdő jóléti állam, mint ami volt.

Jár nekem (többek között) az ausztrál székhelyű Word Socialist Web Site hírlevele. A december 27.-i hírlevélben van egy érdekes cím: Az ausztrál szolgáltató vállalatok több ezer háztartást lekötöttek a rendszerről. Ezek szerint az energia árak drasztikus emelkedése miatt sok ezer ausztrál háztartásban kapcsolják ki az áramot és/vagy a vezetékes gázt. A felmérések szerint a legveszélyeztetettebb népcsoportok a munkanélküliek, fogyatékosok, és a idősek, de az egyszerű munkáscsaládok is erősen szorongatva vannak.

A Független Árszabályozó Bíróság szerint, egyedül New South Wales államban 23.000 fizetés hátralékból adódó kikapcsolás történt az elmúlt évben, ami a korábbi évhez képest 25 százalékos növekedést jelent. A gázkikapcsolások száma 15 százalékkal nőt. Amiből az látszik, hogy a megszorítottak inkább nem tévéznek, de fűtenek és főznek. Victoria államban a helyzet ennél is rosszabb, mert ott az áramkikapcsolások száma 33 százalékkal nőtt, míg a gázkikapcsolások száma egy év alatt 50 százalékkal nőtt. Dél Ausztrália még erre is rátett egy lapáttal, ahol az áramkikapcsolás 34, a gáz pedig 62 százalékkal nőtt.

Az okok egyike, hogy a szolgáltatások árainak növekedése messze meghaladta az átlagfizetések növekedését. NSW-ben az elmúlt 5 év alatt az elektromos energia ára 80 százalékkal, közel duplájára nőtt.

Egy nyugdíjas házaspár leveléből: „nincs légkondicionálónk, és nem fűtünk elektromossággal. Villanytűzhelyen főzünk, de a sütőt sose használjuk, mert túl drága lenne, helyette csak a mikrohullámút használjuk, ha muszáj. Mind a ketten egy percig zuhanyozunk és közvetlenül egymás után, hogy kevesebb legyen a hő vesztesség. Önök szerint hogyan tudnánk még spórolni? Nyers ételt együnk? Ne nézzük az esti tévét? Hetente csak egyszer tisztálkodjunk? Tényleg ide kell lesüllyednünk?

Az alacsony jövedelműeket (3,4 millió háztartás a 22 milliós népességből, vagyis kb. a fele) az aránytalan energia árnövekedés komolyan érinti. Ezzel párhuzamosan a szolgáltató vállalatok profitja az egekbe száll.

Ugyanakkor az Amerikai Polgármesterek Éhezés és Hajléktalanság Ellenes Csoportjának adatai szerint mindkét „betegség” meredeken emelkedik. A élelmiszer segélyért jelentkezők számának növekedése mellett ennél is sokkal riasztóbb, hogy olyanok is jelentkeznek, akik rendelkeznek munkaviszonnyal. Más szavakkal kifejezve, a jövedelmük nem elégséges a megélhetéshez. Ma már az USA-ban 47 millió állampolgár él segélyen. Ez a szám egyetlen év alatt 1,3 millióval nőtt. Országszerte a hajléktalanok száma egy év alatt 7 százalékkal növekedett.

Mindezeken elgondolkodva világossá válik, hogy a végső összeomlás tulajdonképpen megkezdődött. Ha olyan gazdag ország, mint Ausztrália a lecsúszás útjára lépett, akkor egyértelművé vált, hogy egyszerűen nincs hova szaladnunk. Soha ilyen komolyan nem kellett felkészülni a jövőre, mint most.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

54 gondolat erről: „(980) Az ausztrál jólét mai állása

 1. Szerintem elkezdődött a belső gyarmatosítás
  A hagyományos gyarmatok, a harmadik világ már vagy nem elég, vagy nem hagyja magát, mint India és Kína.
  A „családi ezüstöt” már a gazdag országok polgárai jelentik, most ők lesznek beáldozva.

  El kellene gondolkodni:
  Az elmúlt években „bankmentésre” Európában 350 milliárd eurót költöttek, az összes többi ágazatra (ipar, mezőgazdaság, szállítás, halászat, stb) pedig 60 milliárdot költöttek az államok.

  Ez nyilvánvalóan azt mutatja, hogy egy brutálisan torz gazdaság alakul, és ötlet szinten sincs alternatíva.
  Azaz mindenki tudja, hogy ki kellene venni a bankok kezéből a döntéshozás jogát, de valahogy ez sose jut el odáig, hogy egy politkus megfogalmazza.

 2. Na, ennek majd utánanézek.
  Tény, hogy már 2009 óta jelentős drágulás történt itt, Ausztráliában. Az is tény, hogy elég sok helyen „átszervezés” folyik és heti szinten elbocsájtásokról hallani. Az álláshirdetések száma az újságban folyamatosan csökken. De még mindig van munkalehetőség, igaz szakképzettek előnyben.

  A posztban leírt híreket még nem hallottam. Pedig kellett volna, nem?
  Nem lehet, hogy a dolog kicsit felfújt? Itt nemigen takargatnák el az ilyen híreket…asszem…
  Körülnézve, semmi gyors jelét még nem látni a romlásnak. Az üzletek tele áruval és vásárlókkal. Bár korántsem lehet már annyit megtakarítani, mint 3-4 évvel ezelőtt. De még mindig lehet megtakarítani és még mindig lehet állást találni.

  A hiba sztem, ha van, az az Ozzik életstílusában keresendő. Egyik napról a másikra élnek, a holnapra nem gondolva, megtakarítások nélkül. Az itt is keményedő gazdasági/profithajhász helyzetben ez visszaüt.

 3. 2. Nagy Pista.

  Az életstílus évtizedekig „jó” volt.
  Nem volt szükség megtakarításra, mert a fizetés bőven elég volt generációkon keresztül.
  Most, hogy belekakilt a cica a szellőztetőbe, egyre kevesebb pénz jut az emberi dolgokra, és elkezd hiányozni a takarékoskodás, de lassan nem lesz miből.

 4. 1: Attila(PV):

  Azt azért ne felejtsük el, hogy a bankok mentése nem létező pénzből történt. Voltaképpen az történt, hogy hozzáírtak még pár nullát a számlákon pihenő nullákhoz.

  A gáz, az elektromos áram, az élelmiszer azonban VALÓS értékek, emiatt a mennyiségük limitált. Vagyis lehet fiat money-t nyomtatni, de amint megnő a mesterségesen felpumpált kereslet, az árak is elkezdenek nőni, így ugyanott vagyunk, ahonnan elkezdtük. Ezt nevezik egyébként hiperinflációnak.

  Értelemszerűen a mesterségesen felpumpált fiat money-ra épülő bankrendszer előbb vagy utóbb ki fog pukkanni, és akkor akkorát fog szólni, mint ide Lacháza, de hogy ez mikor lesz, az jó kérdés.

 5. 7. Jancsika

  Sajnos a bankmentés nem virtuális pénzből történt. EZÉRT van szükség világszerte a megszorításokra, adóemelésekre, racionalizálásokra.
  A szabály általában az, hogy a bankok IGAZI pénzt vesznek el a gazdaságtól és FIAT pénzt adnak a gazdaságnak.

  A hiperinfláció pedig valami miatt késik…
  Ne felejtsük el, hogy az infláció, (az „egészséges” 3-4% felett) az állam egyik tuti jövedelme volt.
  De most ez tilos. A bankok sokkal jobb módszereket dolgoztak ki, lévén SEMMI és SENKI nem ellenőrizheti őket.
  Pár éve a válság csúcsán magánbankok egyszerűen megzsarolták a kormányokat, néhány ezer milliárd euróval, hogy ha nem adnak, összedől a gazdaság. A kormányok kiizzadták, de a bankok basztak befektetni, visszatették a kormányok bankaiba tuti kamatra. SEMMI fejlesztés, semmi befektetés csak megszorítás, miközben a politikusok még mindig növekedésről álmodoznak.

  Sajnos senki nem kérdezi meg, hogy HOVA LESZ az évtizedek óta folyamatosan visszafizetett kölcsön országok, kormányok, vállalatok családok és személyek által ?
  Ez az ŐRÜLTETS mennyiségű pénz kikerül a gazdaságból… DE hova?

  Hát ez az…
  Talán hallottál Kevin Krim CNBC gazdasági hírműsor igazgatójáról…
  Rámutatott az USA legnagyobb csalására, 43 trillió dolláros sikkasztásra.

  Órákon belül két gyermekének el volt vágva a torks.

  Talán EZÉRT nem beszél a fősodratú média a valós problémákról.

 6. 2:
  Australian utility companies disconnect thousands of households
  By Terry Cook
  27 December 2012
  Increasing numbers of Australian households are being disconnected from electricity and gas supplies because of soaring energy bills, according to recent surveys. The figures indicate that the most vulnerable people—unemployed, disabled and the elderly—as well as ordinary working-class families, are being pushed over the financial edge by rising utility prices.

  The Independent Pricing and Regulatory Tribunal (IPART) found that 23,000 households in New South Wales (NSW) had their electricity disconnected last financial year for non-payment. This was a 25 percent increase on the previous year, when 18,500 were cut off. The number of gas disconnections rose by 15 percent.

  Similar increases are occurring in other states. According to the Essential Services Commission (ESC), 24,000 households in Victoria suffered electricity disconnections last financial year, up 33 percent on the previous 12 months. Gas cut-offs rose 50 percent to 20,000. In South Australia there was a 34 percent increase in electricity disconnections, to 10,100, and gas cut-offs leapt by 62 percent…………

 7. Európában 2008-óta legalább 4000 milliárd eurót pumpáltak a bankrendszerbe az adófizetők terhére. Pont ez hiányzik a költségvetésekből és próbálják beszedni az állampolgárokon.

  Attila írta, hogy „ki kellene venni a bankok kezéből a döntéshozás jogát”, én úgy fogalmaznék, a „hatalmat”.
  Ennek egyetlen módja van, nem kell a bankban tartani a pénzt. Ha oda is kapja valaki a fizetését, azonnal ki kell venni és vagy széfben vagy állampapírban tartani, azt lehet a bankok megkerülésével is venni. Ha készpénzben van akkor nem kap kamatot rá? Hát mindennek ára van, de honnan is van az a kamat? Azoknak a pénzéből, akiknek nincsenek megtakarításai, tehát nem kapnak kamatot viszont alacsony fizetést kapnak, mert éppen kell a kamatra a többi.
  Egyébként ha a közműszolgáltatások nyeresége növekszik, akkor a tőzsdei árfolyamuk is növekszik, ergo, ha van valakinek megtakarítása, akkor vegyen a közműszolgáltató részvényeiből és így egy részét visszaszerzi a befizetéseinek, persze megint azok kárára, akinek nincs megtakarítása.
  Lázár Jani megmondta, mindenki annyit ér amennyije van. Ez lesz a 21. sz. jelszava és már meg is van az a szelekciós kritérium, ami alapján a népesség csökkentés bekövetkezik, akinek nincs semmije, az pusztulni fog…

 8. 8:
  Rosszabb vagy, mint a legalja bulvár újság. A nevelőnő megőrült, két gyereket lemészárolt, majd öngyilkosságot kísérelt meg. Még nem tudni az őrült tettnek mi volt a motivációja DE TE TUDOD. Gratula!

 9. Köszi Tibor bá, majd ráröffenek.

  6: Attila,
  én ezen a folyamaton már átestem a 90-es évek Vajdaságjában, pár röpke év alatt. Itt a folyamat sokkal, de SOKKAL lassúbb, mint akárhol európában. Azért is tűnik egy kicsit felfújtnak az ügy, mert – sehol sem érezhető, én meg itt vagyok.
  Utánajárok, nekem se mindegy.
  Vannak viharfelhők, de jégelhárító rakéták is.

 10. 11. Tiborbá

  „Még nem tudni az őrült tettnek mi volt a motivációja ”

  Hát ez az…
  Mert teljesen normális, hogy nevelőnők bekattannak, megölik a rájuk bízott gyerekeket és „elvágják a saját torkukat”…

  Mert ugye motivációnak teljesen irreveláns az, hogy a világ legnagyobb csalására mutat valaki rá, ugye?
  Az egybeesés pedig a véletlen játéka.

  Mert a világon a pénzügyisek teljesen átlátható és emberbaráti rendszerekben dolgoznak, és semmi erőfeszítés nincs, hogy rejtegessék saját mahinációikat… Ugye?

  Persze… elképzelhető más magyarázat is…
  De… Őszintén…
  Ha egy szobában hallasz egy durranást, aztán látod, hogy valaki elvágódik, és egy ember kezében egy füstölő pisztolyt látsz, nem keresel fedezéket? Mert… valóban „lehet”, hogy csak egy könyv esett le a polcról, éppen akkor amikor valaki elesett a szőnyegrojtban, miközben egy unatkozó vendég cigarettafüstöt fújkált a pisztolya csövébe… persze… hacsak úgy nem…
  De én azért mégis egy fedezékben várnám meg mire mindez bebizonyosodik, vagy kicsavarnám a pasi kezéből a pisztolyt !

 11. Egy nyugdíjas házaspár leveléből: „nincs légkondicionálónk – az ablakot be lehet sötétíteni, külső árnyékolás – , és nem fűtünk elektromossággal – az az igazi pazarlás.
  Villanytűzhelyen főzünk, de a sütőt sose használjuk, mert túl drága lenne, helyette csak a mikrohullámút használjuk, ha muszáj. – PB-gázpalackot tudnék javasolni –
  Mind a ketten egy percig zuhanyozunk – muszaj minden nap – és közvetlenül egymás után, hogy kevesebb legyen a hő vesztesség – hidegvíz háziszappannal. Önök szerint hogyan tudnánk még spórolni? Nyers ételt együnk? Ne nézzük az esti tévét – lehet csak nem kell bekapcsolni -? Hetente csak egyszer tisztálkodjunk? – mi az akadálya –
  Tényleg ide kell lesüllyednünk? – A hontalanok mindennapjaitól ey az életvitel még nagyon messze van –

 12. 10. Bastian

  „Ennek egyetlen módja van, nem kell a bankban tartani a pénzt.”

  Ez már édeskevés.
  Ami pénzt a „kisember” a bankban tart, az nem oszt, nem szoroz.
  De megkerülni sem tudod, mert már készpénzben szinte semmit nem lehet fizetni. A fizetésedet is a bankba küldik… Amíg a tőzsde úgy műkösik ahogy működik, alúlról pénzügyileg nem lehet befolyásolni a rendszert.
  Egyetlen megoldás van: Demokratikus kormányok államosítják a jegybankokat és a gazdaság érdekei mentén szabályoznák őket.
  De nem véletlenül juttatják a politikusoknak eszébe Kennedyt, aki a FED-től akarta visszaszerezni a dollárt. Vagy Saddamot, aki euróban számolta az olajat, vagy Kadhafit, aki elkezdte vásárolni az ezüstöt, hogy 100 milliárd dollárral megalapítsa az északafrikai pénzt…

 13. 15 Szerintem pont,hogy a kis emberek tehetnek a rendszer megváltoztatásáért mert hoztál pár nagy embert példának akik rendelkeztek rengeteg pénzzel de mégse érték el a céljukat mert egyedül voltak így csupán 1 valakit kellett megölni..de miután összeáll 10 millió ember mindenki csak pár tízezerrel akkor ezt nehezebb dolog megoldani mint 1 ember megfenyegetését.Sok kicsi sokra megy.

 14. 16. ejha

  Abban igazad lehet, hogy a kisemberek valóban meg tudják változtatni a rendszert, de semmi esetre sem azokkal az eszközökkel, amikkel a hatalom operál.
  Nyilván nem a hatalom saját területen kell a harcot megvívni, hanem kidolgozni az asszimetrikus háborút a gazdaság terén is.
  A kérdés leginkább az, hogy a „végső győzelem” érdekében mekkora áldozatot hajlandók a tömegek hozni SAJÁT szántukból.
  De addig, amíg a többség abban reménykedik hogy egy harcos kissebbség majd kikaparja a gesztenyét, addig kevés a remény.

 15. 17.tegyük fel,összeáll a tízmillio ember rendszert változtatni.nyilván vezetőt választanak maguknak.Egy idő után észre veszik hogy a dolgok pont ellentétesen alakulnak ,mint amiért ők összeálltak.Észreveszik hogy mindez hosszú ideje így megy máshol is.Sumák ügyek derülnek ki feddhetetlennek hitt vezetőikről.Egyre újabb zsebmetsző ötletek valósulnak meg pusztán azért hogy a rendszer fennmaradjon.Emberünk rájön hogy mindig csak a politikusok vannak megvéve egy globális hatalmi csoport által.A vasmarok eközben egyre szorul körülötte gazdaságilag és a gondolat szabadsága terén is.Cenzúra,hírhamisítás és az élet minden területére lassan benyomuló megfigyelés lesz osztályrésze.Állítólag 5 évre visszamenőleg mindenféle hozzászólást le tudnak követni.Ki, mikor, milyen véleménnyel volt a dolgokról.Legalábbis azt hogy a birtokában levő gépről mit írtak. Sajnos nem értek hozzá hogy ez csak egy városi legenda vagy pedig valóság de a cégek 60%-a már eszerint dönt hogy vezető pozicioba kit tegyen.Egyenlőre személyes beleegyezése kell az érintettnek a dologhoz.Nem egyezik bele? Akkor mehet máshová.
  Más. Orban-isztikus organizmus 18 milliárdért létrehozza a TEK-et.Nyilván nem a terroristák ellen ,igaz? A terrorista az lesz akit annak határoznak meg.Itt a nyakunkon a Parlamenti Őrség is. Ha egy képviselő gondolatbűnt követ el-a házelnök utasítására már fülön is csípik és kivezetik az ülésről.Elektromos sokkoló is van náluk az esetleg túl kekec honatya megfékezésére.Gondoljunk a minap 250 000-re megbüntetett Ángyánra,aki csak a megígért irányvonalat kérte számon orbáncon.A jobbikosok már megmondták hogy inkább fizetnek de kimondják ,ami a bögyükben van./99%-ban a cigánytéma,évente 2-szer a zsidó ügy./
  Nos az ilyenkor elnémított de szócsövet ragadó,távozni nem akaró képviselőt ,majd szépen lefogják az őrök és kitessékelik a Tisztelt Házból.
  Lehet nevetni ,hogy :ha ha hülye Jobbik jól megkapta de egyre többen ismerik fel hogy az egész színjáték pont a szólásszabadság megsemmisítésére megy ki.
  A posztba egyébként nem tudom hogy keveredett bele az Usa.Talán csak én vagyok lassú felfogású.

 16. 18. Kuburtyók

  A poszt végén Tiborbá helyezi képbe az ausztál helyzetet az USA említésével.
  Valószínű, hogy a mostani évek óta atartó válság az USA-ból gyűrűzik mindenhová, így Ausztráliaába is.

  Aki rendszert akar választani egészen biztos, hogy nem a klasszikus szervezkedési formák közül fog válogatni. Ugyanis ezekre már régóta megvan az ellenszer.

  Az ideológia a követkető:
  A globalizált világban a globális kihívásokra globálisan hasonló reakciók születnek, anélkül, hogy központi vezetés sulykolná a tömegekbe hogy mit kell tenni.
  Valahogy úgy hogy amikor elered az eső az emberek egyszerre nyitják ki az esernyőiket, anélkül, hogy utasítást kapnának rá, vagy összebeszélnének.
  A reakciót pedig szinte bármi kiválthatja, úgyhogy igazán nem lehet rá felkészülni. És ez szinte bármi lehet a békés tüntetésektől az általános sztrájkon keresztül a belvárosok lángbaborításáig.

  És ekkor már a valódi hatalomnak kell mérlegelnie, mit lehet elérni békés tüntetésekkel…

  Mert a történelem sokszor bizonyította: a tömeg nem akkor kezd el őrjöngeni amikor rosszul él, hanem a mikor rosszabbul.

  És talán soha ennyi embernek nem esett olyan drasztikusan az életszínvonala mint manapság.

 17. Most olvasom: Matt Ridley: A józan optimista c. művét – mi szerint nem kell annyira aggódni, a problémák ellenére a történelemben még sohasem éltünk olyan jól, mint most.
  Ausztráliába ki lehet menni, meg lehet próbálkozni, milyen ott élni, és vissza is lehet jönni. (mondjuk nem olcsó kaland..)
  Magyarországot pedig sajnos nem hozzánk hasonló becsületes, józanul gondolkodó elit irányítja :), hanem hazug széhámosok, és úgy tűnik ez a jövőben is így lesz, mert a választók nem gondolkodnak racionálisan. Azért, ha lehetséges:
  Boldog Új Évet Kívánok Nektek!

 18. 20:
  Az kétségtelen tény, hogy az „Emberiség” sose élt olyan jól, mint az 1960-1990 közötti emberöltő alatt. Erre már jancsika is, én magam is többször rámutattunk. De, ahogy erre Attila felhívta az imént a figyelmünket, nem a rossz az elfogadhatatlan, hanem az egyre rosszabb. És ez relatív. Annak, aki beleszületett a jóléti zónába (1960-90) ami most van, és ami most jön az elfogadhatatlan. A másik, és nagyon fontos: Az 1950-es évek elején tényleg szörnyű volt a nyomor, de egyformán, mindenkinek. A társadalmi különbség igen kicsi volt. Hogy néhány embernek a szemünk előtt lettek milliárdjai (pl. Simicsaka) az megemészthetetlen.

 19. 15!
  „De nem véletlenül juttatják a politikusoknak eszébe Kennedyt, aki a FED-től akarta visszaszerezni a dollárt.”

  Állítólag FED-nek lejárt a magán monopóliuma (99 év) 2012.dec 21.-én.. 😉

 20. 14!
  János..
  A PB palack 6 ezer forint,ha a sütőt használod,akkor egy hónapig sem elég.A vezetékes gáz fillérekbe kerül főzésre,sütésre, és zuhanyzásra(melegvízre)…Havi szinten a kettő,(gáztüzhely,és melegvíz,vezetékes földgázzal)nem éri el a 4000 forintot..Én már csak tudom,mert fél órát szoktam zuhanyozni mindennap..
  Villannyal fűteni,meg villanybojlert használni melegvízre, kész életveszély a pénztárcára nézve.. 😮
  A vezetékes víz ára is teljesen különböző még országon belül is,nálunk 600 forint csatornával együtt,de sok helyen már 1000 forint..
  Légkondicionáló meg tetőtérbe muszáj,nem elég a sötétítés..De a légkindicionálót 3 hétig használom nyáron,nem igazán vettem észre a villanyszámlában.Nem számottevő..Eloszlik egy év alatt..

 21. 23:
  A poszt Ausztráliáról szól, nem a hazai viszonyokról – jóestét kívánok !

 22. 7:

  Jancsika odáig egyet értek veled, hogy a bankmentés virtuális pénzből lett végrehajtva, az viszont nagyon is valós probléma, hogy a törlesztése már fedezett pénzzel történik.
  Pénze pedig kinek van? Az adófizetőnek?

  Az emelkedő energiárakat még jócskén tudnánk fizetni egy jó ideig, ha közben nem vonnák el a fizetések egyre durvább hányadát!

  Valóban csak saccolni lehet, de közgazdészok szerint 4-5 ezer milliárd! Euró ment a bankrendszerbe 2008 óta. Magyarország egyedüliként talán az EU 27-ből ezt hozzá csapta az államadóssághoz, a többi ország viszont nem.

  Így a németek 80%-os GDP adóssága valójában hamis. Meg a többi országé is. A legtöbbnek bőven 100% felett van, de van olyan köztük, akik 1000% (nem elírás) felett járnak.

  Azért Jancssika azt elismered gondolom te is, hogy ez igen is komoly probléma, nem csak az energiaárak!

 23. 24!
  Szóval ott kánaán van?.Akkor nem értem a posztot.. 😮

 24. 26:

  RJ

  Most inkább csak ennyit írok: Boldog Új Esztendőt Neked is, fórumtársaimnak, és Tibor bának, Évának!

 25. 28-OK!
  Izgalmas év van előttünk. A görbe lefele gyorsul. Átlép egy pontot, mint a szinusz effektív értéke és … mint bándzsi dzsámping, de kötél nélkül. Adrenalin az egekben…
  SOK SIKERT MINDENKINEK!! 🙂 🙂 🙂

 26. Attila(PV), Curix:

  Fordítva ültök a lovon. Nem túl kevés pénz van, hanem túl sok. A megszorításokra (illetve az egész gazdasági recesszióra) pedig nem azért van szükség, mert a bankokat kimentették, hanem azért, mert az elvárásaink a gazdaság valós teljesítőképességéhez képest túlzóak, a korrekció pedig egy fájdalmas dolog.

  Egy példa, hogy lássátok, mennyire másképp működik a rendszer:

  http://kiszamolo.hu/az-izlandi-csoda/

  Ugyebár sok szó esik Izlandról, hogy ez a kis ország milyen példamutató módon nem engedett a bankoknak, stb. stb. Ha a fenti cikket elolvassátok, kicsit reálisabb képetek lesz az egészről.

  Először is, tény, hogy Izland nem volt hajlandó átvállalni a kereskedelmi bankjai veszteségeit, mivel ezek a bankok főleg külföldi (elsősorban angol) betétesek pénzét bukták el. Viszont a helyzet az, hogy Izland ezt egyedül azért tehette meg, mert Anglia szépen átvállalta ezt az adósságot helyette: kimentette a saját bankjait, így azoknak a bankoknak az izlandi bankokban tartott pénze nem veszett el. És hogy kié volt a pénz, ami elveszett volna? 320.000 angliai állampolgáré. A bankokat tehát nem azért kellett kimenteni, hogy a gonosz kapitalista bankároknak még jobban menjen, hanem azért, hogy a MI pénzünk ne vesszen el. A tiéd meg az enyém. Ha ugyanis a bank becsődöl, akkor ugrott a benne tartott pénzünk.

  Igen ám, de mondhatja az ember, akkor vegyen mindenki aranyat.

  Jó ötlet, de itt azonnal meglátszik a túlzó elvárások és a gazdasági realitás közötti tátongó szakadék. A világon összesen 164.000 tonna arany van, grammja most kb. 41 euró. Vagyis a világ TELJES aranykészlete kb. 6724 milliárd euró fedezetére lenne elég. Ennek a pénznek kb. a 20-szorosa kering most a világ különböző bankjaiban, és még egyszer, ez nem Rotschildék vagyona, ez az én pénzem, meg a te pénzed, meg az a pénz, amiből a nyugdíjunkat kéne fizetni, de addigra már nem lesz miből, mert nincs a nullák mögött valódi érték.

 27. Kedves Mindenki !

  Megtartom szokásos évértékelő beszédemet (Ha megengeditek).

  Mit mondjak ?… A normális világgal való kapcsolatomban ennyi pofont még nem kaptam, mondhatnám ezért : Ez egy szar év volt, de nem teszem. Az összes működő autómat kivonatták a forgalomból különböző kedves végrehajtó bácsik. Párom lakását zár alá vette a K&H könnyelműen felvett CHF hitelünk fedezeteként. Mindkettőnk munkáltatója a csőd szélén áll. Fizetésünket két-három hónap késéssel kapjuk csak meg. De ! Építettem egy téglakályhát, és jól működik. Az eddigi fafogyás töredékéből fűtjük a lakást. Életemben nem készítettem kolbászt, de Tibor’bá és G. Imre tapasztalataira támaszkodva építettem füstölőt, és töltöttem kolbászt. Levágtam szegény BruceLee-t, és Csillagocskát (Ők voltak a kecskék), és a kolbász szuper lett. Stabil vevőkörünk alakult ki az „undorítóan sárga” tojásokra, és a libafarhát projekt libazsírjára és libatöpijére. A szárazság ellenére a kert termett annyi zöldséget ami egész évre elég kettőnknek. Húsból bőven túltermeltünk. A rókák, sasok is jól laktak, de nem okoztak 10% feletti veszteséget. Ennyi belefér ! Alapjában véve elégedett vagyok, mert úgy látom, ez a tanya a maga egy hektárjával el tud tartani kettőnket. És akkor év vége van! Ilyenkor az ember kitűz magának új célokat. Én most 2013-at a 12V-os rendszer évévé nyilvánítom. Szeretnék létrehozni olyan gépeket amik napenergiával ki tudják szolgálni a tanya gépi igényeit. Olyan belső energiarendszert ami legalább alapszinten biztosítja 12V betáppal a világítás-számítógép-Tv alaprendszert. Készülök a közlekedés autóról elektromos kerékpárra való átállítására szintén 12V/napenergia felhasználásával. Drukkoljatok nekem, hogy sikerüljön ! Én is drukkolok Nektek hogy megvalósuljon minden tervetek, amit a jövő évre kiagyaltatok. Mindenkinek köszönöm azt a sok hasznos információt amit itt a blogon megosztott a közzel!

  Boldog Új Évet !

  Kedvenc kutyáitokat kössétek meg mert nagyon utálják a petárdát !

 28. Egyre inkább az az érzésem, hogy mi nem erőforásválsággal nézünk szembe, hanem inkább hatalomkoncentrációval. Azért megy a népnek egyre szarabbul, mert a görbeorrúaknak mára nem maradt konkurenciája.

  Gondoljatok bele, a ti saját kis életetekben mennyi mindent ki tudtok váltani, ki tudtok kerülni, meg tudtok spórolni egy kis odafigyeléssel, munkával és (esetleg) tanulással. Lényegében a szűkös források javarészét ki lehet váltani, de társadalmi szinten egy lépést sem teszünk ebbe az irányba mert a mai görbeorrú uralkodó rétegnek az a célja, hogy rajta kívül mindenki a végletekig kiszolgáltatott legyen.

  Olyan társadalomszerkezet alakul, ahol a felső dúsgazdag néhány millíóé a politikai, gazdasági hatalom. Van néhány tízmillíó intellektuális szolga akik eligazgatják az intézményrendszert, gazdaságot (bíró, hivatalvezető, vezérigazgató). Van néhány százmillíó fizikai szolga akik munkájukkal fenntartják a rendszert (újságíró, rendőr, orvos, tanár), ahhoz – lefelé haladva egyre kevésbé – hűségesek és munkájukért a puszta létfenntartás költségeihez képest többet kapnak. Végül ott a maradék hatmillíárd akitől el kell venni mindent amivel rendelkezik és vagyontalan, bérházban élő, minden fizetését kajára, rezsire és törlesztésre fordító célnélküli degenerált baromállatot kell belőle csinálni.

  Ez egyébként összecseng azzal, hogy a Föld népességét le kívánják csökkenteni néhány százmillíóra. Merthogy a felső ötmillíó számára sokkal kellemesebb, élhetőbb a Föld, ha a népsűrűség a jelenlegi tizede, az igényeik kiszolgálásához elég párszázmillíó alattvaló akik a mainál jobb színvonalom élhetnek és lázadozni – legalábbis jóléti alapon – nem fognak. De ez nem kényszer, ez csak a felső ötmillíó elképzelése a számukra nyugodt, gondtalan életről.

  Boldog Új Évet 🙂
  A megoldás – a harmadik világháborún vagy új holokauszton kívül – talán egy jómódú fehérek által megvásárolt minél nagyobb területű kontinensrész, egyben atomhatalom is, ahol az új fehér állam lakóit genetikai alapon szűrik, hogy még véletlenül se szivároghasson be „tisztátalan vérű” ahogy pl jancsikát jellemezték Németországban. Ez az állam lehetne mondjuk Szibéria – Oroszország teljes kompenzálása mellett ami persze valószínűtlenné teszi a dolgot.

 29. 34:
  Nagyon jól látod a dolgok lényegét, csak egy „apró” hiba van a felvezetésedben. Nem görbe orrúak rontják a világot, hanem a plutokraták. A plutokraták összetétele egy egészen más kérdés. – – – Különben erről szól a csütörtöki poszt.

 30. 34 Zolcsi

  Az ilyen eszmefuttatásoknak természetesen lehet alapja, de az sem reális beállítás, hogy létezik egy elit, amely kockázatmentesen végrehajthat egy ilyen drasztikus fogyasztócsökkentést a kényelmes karosszékéből.
  Azt nekik is nyilvánvalóan látni kell, hogy ha a gazdasági szereplőket letizedelik, akkor a korábbi aktivitásukból kinyerhető profit is le fog tizedelődni, vagyis vagy nekik kell beérni az eddigi tizedével, vagy saját magukat is tizedére kell sorvasztani, vagyis minden tízből kilencet le kell taposni a plebs szintjére.
  Na, ez elképzelhetetlen, hogy ez a folyamat valami közösen elfogadott összeesküvési stratégia mentén békés egyetértésben zajlódjon le. Ha van ilyen elit stratégia, az az események beindulásától kezdve felrobbanásra van ítélve, és káoszt eredményez.
  Igaz, ez számunkra nem sok vigaszt tartogat azon kívül, hogy örülhet a szívünk, hogy ők sem ússzák meg szárazon.
  Ettől a várható kataklizma még drasztikusabb, még kevesebb potenciális túlélőt eredményező lesz. 🙁

 31. 30.

  Jancsika, ez az év első napja, nem szállok vitába veled, mert egész évben vitatkozni fogok.

  Igazad van! 😀

 32. 37:
  Ha-ha-ha
  Akármit csinálsz, egész évben vitatkozni fogsz, ha szerencsés vagy és nem állsz sorban egy vödörrel vízért.

 33. 33!
  Kedves Technomuzsik barátom!
  Lassan utólérlek,megyek utánad.Mert most mi is hasonló képen fogunk állni az éven, ahogy elnézem a helyzetet..Akár tetszik nekem akár nem..Már el is kezdtünk fával fűteni..A napelemes cucc engem is érdekel.. 🙂
  BUÉK Nektek..

 34. 38:

  Nem fogok Tibor bá, még veled sem, ma nem!

  Jancsikának igaza van. Sok a pénz, meg minden… 😀

 35. 36.szerintem az aki beletartozik az úgynevezett elitbe annak később se lesz kevesebb pénze miért is ? van neki esetleg most 3 nagy cége aki termeli a pénzt amiből kilószámra lehet vásárolni kapcsolatot,fegyvereseket,földet,járműveket,bunkert stb.. nekik a vagyonuk nem csökken mert amikor már nem lesz a pénz olyan formájában jelen mint most,addigra neki a vagyona átalakul az újvilágnak megfelelően.
  Teszem azt van 2-3 ezer milliód ez nem nagy pénz a világ gazdagjai között de ebből már te is építkezhetnél hiszen veszel 500-600 hektár földet egy völgyben amit: körülkerítesz,megszervezed a védelmet(kutyás fegyveres járőr/hőkamera) megcsinálod a gépesítést veszel minden géptípusból 3szor annyit mint ami kell a 2/3-mad rész lezsírozva időnként járatva,tartalék alkatrészekkel/kenőanyagokkal simán kiszolgál 10-20 évet külső beavatkozás nélkül,építhetsz egy bunkert is és a felhalmozott 10-20 éves tartalékokkal meg a folyamatos termelőképességgel neked kevésbé kell aggódni mint a 90%-nak.
  Ugyanazt csinálják nagyban mint amit itt a többség szeretne kicsiben és egy páran már csinálnak élőben pl:Technomuzsik.
  Csak a méret a különbség mert vehetünk ak-47,74-et valahonnan de mivel se engedélyed nem lesz rá se háttered,hogy használhasd nem fogod olyan jól hasznosítani mint akinek képzett zsoldosai vannak hivatalos fegyverekkel,ráadásul nagy eséllyel több és jobb fegyvereik vannak.Meg ami talán a legfontosabb az a megvesztegetés a pénzeseknek van rá lehetősége nekünk meg nincsen.

 36. 41 ejha

  Az elején biztos jobb helyzetben lesz az is, akit később az erősebbek, szerencsésebbek ki fognak szorítani a pálya szélére. Márpedig ezek meg fogják tenni, ha ez lesz az ára, hogy egy összezuhanó piac esetén az ő forrásai ne apadjanak el.
  A kiszorított helyzeti előnyét egy darabig hordozni fogja, de már csak úgy, mint a dzsentrik a múlt század elején, akik egy darabig eljátszhatták a vagyonos nemest, de a pénz elcsorog, ha nincs utánpótlása.

 37. 41, ejha:
  Senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő ! Kár fantáziálni a nem létező jövőről.

 38. 42 mire elcsorog a pénz addigra a népesség is szépen leapad.Azért nem kérdés,hogy ki húzza tovább a fent vázolt helyzetben a gazdag vagy a panellakás tulajdonos.Egyébként vannak másik válaszható utak is mert lehet,hogy az egész katyvaszt egy remete fogja legjobban átvészelni a Börzönyben.
  De elég kevés a remete az országban a gazdagból már több van míg a paneltulajdonosokból még több.Az pedig nem mindegy,hogy a pénzes 2000ből meghal 200-300 vagy a 2-3millióból 1,5-2,5 millió.

 39. Miért ne lehetne fantáziálgatni ? Pont azért lehet mert senki se tudja milyen lesz:) Ennyi erővel minek kergessen az ember álmokat minek neki életcél.Csak hol a határ a tervezgetés meg a fantáziálgatások között egy betonbunker csak terv míg egy hőkamerás fegyveres osztag már csak fantázia ? Vagy szeretnék beszerezni szárazságtűrő kukoricafajtákat Mexicóból,Usából ez hova játszik? Azért mert nekem nincs módomban 2-3 ezer millióból túlélni attól még sokaknak van és teljesen reális dolgokat írtam le amik nagy eséllyel már ilyen-olyan formában meg is valósultak.

  41, ejha:
  Senki sem tudja, hogy mit hoz a jövő ! Kár fantáziálni a nem létező jövőről.

  Most tudjuk vagy nem tudjuk hogy mit hoz? mert a következő mondatodban olyan mintha tudnád.Az is fantáziálás ha úgy képzeled,hogy nem lesz?
  De lehet,hogy butaság a következő évi vetőmagot is összeállítani mert lehet,hogy feleslegesen dolgozok vele.

 40. Számomra csak a jelen létezik ! Hát Ti, hogy vagytok ezzel a mulandó pillanattal…?
  A szárazságtűrő tengerinek, veteményeskertnek, fegyverviselési engedélynek miféle köze van egymáshoz ?
  Ruha, cipő, higiéniai termékek, fém tömegtermékek, fémércek, szénbányászat…erről miért nem akar senki sem fantáziálni, sőt posztot írni ?!

 41. Mert nem olyan romantikus 🙂 Ruhán, cipőn én is gondolkoztam, de most annyi ruhám van, hogy életem végéig elég. Cipőből nem ilyen jó a helyzet, de pl. katonai selejtezett holmiból be lehetne spájzolni.
  Földművelő eszközök több generációt kiszolgálnak, meg abból is lehet spájzolni. Majd az unokám bajlódhat a kovácsmesterséggel, de elég vashulladék lesz akkor is (autók, hidak, miegymás)

 42. 46 azért mert nem tudsz róla még írnak,kicsit körülnézel és bármelyikre találsz.Mondjuk jó neked,hogy csak a jelen számít:)

 43. 45 Ejha

  „Vagy szeretnék beszerezni szárazságtűrő kukoricafajtákat Mexicóból,Usából ez hova játszik?”

  Agyalok én is ezen a kukorica dolgon, de nem túl jókat olvasok. Azt állítják a neten, hogy nehéz ezeket a sötétszemű kukoricákat a mi viszonyaink között termeszteni, és a legtöbb kapható mag már valami keveredett fajta. Ha tudsz valami jó beszerzési forrást, betársulnék szívesen. Nekem most csak egy egy kis adag (2-300 m2 területre) mag kellene, csak úgy játékból. Esetleg valami magyar szárazságtűrő, magról visszavethető fajtát nem tudsz ? Nem ragaszkodom a giga termésátlaghoz, beérném a biztonságosan termelhető kevesebbel.

 44. A kukoricás dolgot még én is csak messziről nézegetem pl az ebayen,a hazai beszerzéseket preferálom elsősorban pl: elsősorban a sárga,piros,fehér lófogú kukorica.
  Jelenleg van itthon pár kiló piros,a szélepiros közepe világosabb,kétszínű(fehér,sárga),meg ilyen olyan árnyalatok.De ezek nem kifejezetten lófogú kukoricák viszont nem hibrid rendesen visszavethető.
  Az ipari kukorica amit a földeken használnak szintén elvethető én is szórtam a krumpliföldbe egy keveset és ha nem is sokat de 1-2 csövet letermett.Nem permeteztem,trágyából se kaptak sokat,sittes is volt a helye no meg locsolni se locsoltam a vezetékes vízről.Nagy eséllyel ez hektárra számítgatva igen csúnya termésátlagot hozott volna a mostani fajtákhoz képest de nem is ez volt a lényeg.Tavasszal már tudok jóval nagyobb tesztelést végezni mert már van hol.

  A mindenféle színű indián kukorica meg ha másra nem is…érdemes beültetni a hazai fajták közé és egy kicsit megvariálhatja a következő generációt.Abból sok baj nem lehet ha mindenféle színt keverünk lásd Kárpát-medence 🙂

 45. Re: 33 Technomuzsik
  12V kis fogyasztóknak még jó lesz, de nagyobb léptékben bele fogsz szaladni a rézkeresztmetszet-feszültség esés problémakörbe…
  Tapasztalatból mondom, mögöttem van már pár tervezett/épített rendszer.

  Mire lehet használni a 12V-ot: világítási hálózat, elektronikus kütyük meghajtása(router,modem,akkutöltő,lcd monitor,asztali PC)

  Mire nem lehet: motoros fogyasztóknál(szivattyú,daráló,konyhai kézi gépek), hűtő, mosógép, klíma, villanybringa…

  Fő probléma pl a villanybringával, hogy 24-36V-os az akkubank benne, és direkt nem tudod feltölteni az akkuból. DC-DC inverter kell hozzá, de akkor ugyan oda jutottál, mint a 12-230V AC-s inverterekkel. Másik probléma a 12V-al, hogy 1-2A terhelésig nem kell 1,5mm2 nagyobb rézkeresztmetszet, de nagyobb pl kW-os teljesítménynél már 25mm2 fölötti rézkorbácsban kell gondolkodni, mert a tyúkbél vékony lesz és az összes kütyü le fog tiltani az alacsony üzemi fesz miatt(tyúkbélen túl nagy a veszteség, akár 2V-is eshet nagyobb terhelésnél).

  Jól ki van találva a 230V-os hálózat, de csak ott használjuk ahol valóban indokolt. Pl az elektronikus kütyük 80% tökéletesen működik törpefeszről, oda fölösleges a 230V, de nagyobb fogyasztóknál már csak 230V jöhet számításba.
  Csak javasolni tudom, hogy 12V helyett 24V-os hálózatot használj, mert mindenhol fele lesz a terhelő áram->olcsóbb vezeték,kisebb veszteségek. Közel se triviális 20m-en átvinni 100W-ot 12V-on…

 46. „NSW-ben az elmúlt 5 év alatt az elektromos energia ára 80 százalékkal, közel duplájára nőtt.”

  ” A kormányszóvivő a döntéssel kapcsolatban utalt arra, hogy 2002 és 2010 között több mint kétszáz százalékkal emelkedett a gáz, száz százalékkal pedig a villany ára, a magyar családokra így irreálisan magas teher nehezedik a rezsiköltségek miatt.”

  http://www.penzcentrum.hu/karrier/ezek_a_legfontosabb_valtozasok_2013-ban_itt_a_lista.1035035.html

  Nem is vagyunk annyira lemaradva, utolértük a fejlett nyugatot… 🙂 🙁

 47. 33,51: Igen, akartam is kérdezni, hogy mi miatt döntöttél a 12V mellett?

  Ilyen logika mentén 48 V még jobb lenne.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük