(976) Klíma 2013?

Évával, blogszerkesztőmmel együtt minden látogatónak boldog, békés karácsony kívánunk!

 

Az elmúlt hetekben több helyen is lehetett olvasni spekulatív előrejelzéseket 2013-ra, amelyeknek egyöntetűen az volt a véleménye, hogy minden idők legmelegebb nyara jöhet, a hozzá illő szárazsággal. A kérdés az, hogy van-e valami kapaszkodó, a puszta „ráérezésen” kívül? Természetesen van, ha az ember keres, akkor talál. Elsőre rántsuk fel a „El Ninó” jelenséget! Mi az? Karácsony táján a Csendes-óceáni térség Egyenlítő környéki területe fel szokott melegedni. Ez a felmelegedés évente más és más. Rendkívüli felmelegedést nevezik El Ninónak, az átlagnál hidegebbet pedig La Niná-nak. Az El Ninó hatás általában 12-18 hónapig tart és 5 évente egyszer következik be, természetesen nem szabályos időközökkel.

2012 novemberi adatok szerint az Egyenlítő környéki SST (sea surface temperatures) anomália (eltérés az átlagtól) enyhén volt csak pozitív. Lásd az alábbi grafikon.

Az óceán felső 300 méterének a hőtartalma szintén kissé az átlag felett volt. Ezen kis pozitív irányú eltérések azt célozzák, hogy 2013 El Nino neutrális lesz, vagyis se El Nino, se La Nina. Akkor pedig 2013 nem veszi át a rekordév kitüntetést.

Ha viszont vetünk egy pillantást az északi sarkvidék pillanatnyi helyzetére. Lásd az alábbi grafikont.

Akkor a 2012 év mérési kitűzéseit nézve nem csak azt láthatjuk, hogy a vonal folyamatosan negatív rekord tartományban halad, de az utolsó 3 nap a visszafagyás leállt, sőt enyhe olvadás is beköszöntött. Ez sokat nem jelent, de a karácsonyi olvadás mindenképpen figyelemkeltő. ha ez a trend folytatódik, az könnyen jelenthet 2013-ra egy rekord meleget az Északi féltekén.

De legyünk őszinték, ez sokat nem változtat a gyerek fekvésén. Minden esetre azt tanácsolom, hogy töltsük el hasznosan a nyarat és vizsgáljuk meg, hogy saját hatáskörünkön belül mit tudnánk tenni a hő kiszorítása terén a lakóterünkből. Máskülönben a száraz melegnek van áldásos oldala is. 2012-ben az egész nyár – legalább is nálunk – szúnyogmentes volt.

_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________

 

14 gondolat erről: „(976) Klíma 2013?

 1. „2012-ben az egész nyár – legalább is nálunk – szúnyogmentes volt.”
  Neked szúnyogmentesség, nekem pusztuló élővilág.
  Régóta szeretném, ha fecskék raknának fészket az eresz alá. Csak szeretném… Pedig kedves látvány, amikor a fecskemama és fecskepapa eteti a fiókáit.
  A borsót elültettem már novemberben, kihajtott, januárban szüretelek. (talán)

 2. Boldog karácsonyt mindenkinek! Legyen jövőre sok eső, jó termés, talpon maradó gazdaság, uff.

 3. Tibor’bá! Kívánok én is Boldog Karácsonyt!
  Továbbra is kiéhezve a sok hasznos olvasnivalóra!
  Tisztelettel! 🙂

 4. Boldog Karácsonyt mindenkinek!

  És igen, nézzük a dolog pozitív oldalát, a szúnyogokat nem szeretem, de a meleget igen, a többit meg majd valahogy átvészeljük…

 5. Boldog Karácsonyt Mindenkinek!

  Egyelőre az a jóslat se jött be eddig, hogy az idei tél nagyon hideg lesz.
  Mondjuk én is aszályos nyárra szavazok 2013-ban.

 6. Leírom ötödikként én is hogy :Boldog Karácsonyt az olvasótábornak,de mindenekelőtt Tibor bá’-nak!
  A nyárral kapcsolatban pedig jelentősek a félelmeim.No de majd Viki parancsol az elemeknek is.Nyugodjunk meg.

 7. Szerintem meg ne dramatizáljuk túl a helyzetet. A tél java még előttünk van, másrészt a klíma nem egyik évről a másikra fog a feje tetejére állni.
  Ha meg igen, akkor sem tehetünk semmit, azon kívül, hogy alkalmazkodunk.

 8. Korabban mar volt szo rola, hogy 2010-ben Oroszorszagban hatalmas aszaly volt, emiatt a gabonatermes rettentöen visszaesett. Na, ugy nez ki, 2010 nem az egyetlen ilyen ev volt:

  http://mno.hu/gazdasag/15-millio-tonna-gabonara-van-szukseg-1126994

  Harmadaval esett vissza a gabonatermes. Ket even belül ket ilyen esemeny egy akkora orszagban, mint Oroszorszag, ez minimum riaszto. Vegyük hozza, hogy Oroszorszag jelenleg a vilag egyik legnagyobb gabonaexportöre. Miközben a kereslet nyilvanvaloan nö (mar csak a nepessegnövekedes miatt is), aközben a kinalat folyamatosan csökkenni, mi több, összeomlani latszik. A 21. szazad következö nehany evenek a nagy kerdese az lesz, hogy mikor lesz a peak energy (az emberieseg energiahasznalatnak a csucsa) es a peak population (vagyis a nepesseg maximuma).

 9. 7. jancsika: Ősszel még Putyin tilalmat vezetett be a búzaexportra. Ezt azóta feloldotta?

 10. 8: Gloucester:

  Most pont ezen megy a vita. Allitolag meg mindig nem tiszta, hogy megusszak-e behozatal nelkül.

 11. Tibor bá’!
  „…boldog, békés karácsony kívánunk!”
  Köszönöm, és viszont kívánom!

  Amit még szeretnék ehhez hozzátenni:
  Nem szeretem a nyilvános fórumokon és levlistákon ezeket a jókívánságokat.
  Ennek elmaradását nem tekintem figyelmetlenségnek, kúltúrálatlanságnak, stb., hanem inkább ennek ellenkezőjének.

  Természetes, hogy jeles alkalmakkor jókívánságokkal halmozzuk el egymást. Ez így is történik, mutatja ezt a tapasztalat.

  Aki most nem jelzi jókívánságait, az is biztosan jót kíván, úgy mint aki ezt leírja.

  Ezen a blogon(is) minden ezzel kapcsolatos hallgatást jókívánságként értékelek!

  Azt akarom mondani, hogy kívánok mindenkinek minden jót (az idők végezetéig), de később már ezt nem ismétlem meg. Mindenki mentse el azt CD/DVD/bármire és idézze vissza amikor azt arra érdemesnek tartja. 🙂

  A továbbiakban koncentrálok a túlélésre.

 12. 11:
  „Valamikor” nevetségesnek tartottam a „felesleges” udvariaskodást. Aztán rájöttem, hogy kontra produktív. Aki velem hason gondolkodású, azzal nincs probléma akkor se, ha történetesen alkalmazom. Viszont sokan vannak, akik elvárják, és ezek zokon veszik a „flegma” magatartásomat. Vagyis akkor járok el optimálisan, ha feleslegeskedek. Aki nem igényli, az átugorja a jó kivánságokat.

 13. 12-Tibor bá’
  Szavaid az arany középutat mutatják. OK!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük