(2397) Salvador Dali

Tibor bá’ online

 

Fénynapjaim alatt, ha egy nőt nem dugtam meg, a hátam mögött azt terjesztette rólam, hogy „szakbarbár” vagyok. Egy idő után a pofámba is vágta, mert vasárnap délelőttre szóló invitálását a Szépművészeti Múzeumba azzal hárítottam el, hogy meghívásom van az első magyar kísérleti atomreaktor ünnepélyes beindításához. Egy szombat esti házibuli alkalmából ilyen nőből három is összefutott, majd közös célpontjuk azonosítása után felújították a szakbarbár vádat, amit csak azért fogadtam méltatlankodással, mert polgári körökben ennél nagyobb bűn nem létezik. Viszont egy ilyen konfrontáció előhívja belőlem a tagadás ősi szellemét, és tartottam egy kiselőadást.

Nézzétek,  meg tudom érteni a középkor emberét, ha történetesen gazdag volt, és meg szerette volna örökíteni arcképét az utókor számára. Megoldás? Egy udvari festő. De vagy 150 éve erre semmi szükség, mert feltalálták a fényképezőgépet, amibe be van építve egy objektív. Nem lencse, hölgyeim, egy objektív, és tudjátok miért? Mert leképezi a valóságot, az OBJEKTÍV valóságot. Talán pont ezért nem kedvelitek, mert tükörbenézés után elutasítjátok a valóságot, nektek festő kell, aki nem azt festi le, amit lát, hanem amit megrendelnek tőle.

Ezek után a legmélyebb megvetés ült ki az összes jelenlévő hölgy arcára. Szakbarbár! Azonban – szólaltam meg egy idő után – teszek kivételt. Van olyan modern festő, aki nem hiába élt, mert pótolhatatlan. Nem, nem, dehogy gondoltam arra a tehetségtelen Picassóra. Nonfiguratív baromságainál bármikor festek én magam különbet, dehogy. Speciel én Salvador Dalira gondolok, mert az ő munkáját nem tudja elvégezni helyette a camera obscura modern változata. Dali nem a valóságot festi le, hanem valószínűtlen álmokat. Olyat, ami nincs, csak az álmodban jelenik meg.

Egy asztalról lefolyó óra. Jut eszembe, láttál már faliórát folyni? Ilyen nincs, legfeljebb az álomban, de Dali ezt lefesti olyan élethűen, hogy nincs ember a talpán, aki ilyen precízen tudna álmodni. Dali felemeli a habokat, és benéz a tenger alá. Dali hanyattfekvő nőjének haja vízeséssé változik. A festmény oly lenyűgöző, hogy a kebleket már fel se kell festeni, minek? Hogy elvonja a figyelmet a lényegről? Folytatom, de előbb nézzétek végig.

SalvadorDaliCM   (kattintás után újra kell kattintani, majd megnyitni)

Ez bámulatra méltó technika. Tudjátok-e hogyan képezik az iparművészeket? Hoznak egy modellt, levetkőztetik meztelenre, és tessék, rajzoljátok le. Mit? A valóságot, az emberi testet, a kibuggyanó hájból keletkezett hurkát, a rég lógásnak indult emlőket, a kezdődő visszereket, a mozgató izmokat, a megfeszült pózt, úgy ahogy van, ahogy működik. Ezt meg lehet tanulni. De Dali nem a megtanult valóságot festette meg. Ő elképzelt valamit, fantáziált egy hatalmasat, és a hó lavinából nagyszerű paripák vágtattak elő. A tengerek tajtékzó habjából összekapaszkodó szerelmespár bontakozik ki. A felhőket félrehajtva egy ismeretlen lény kikukucskál az ember lakta világba. Ilyenek a valóságban nincsenek, de ha lennének, pont így készítene róla képet egy modern fényképezőgép. És akkor én megfeledkezek a fizikai világról, és megcsodálom ezt az álmodozó zsenit, és nagyon nem értem, mit esznek a kifinomult lelkű, művészetért élő-haló úrinők egy ferde házsort megmintázó festményen, amit 240 millióért árvereztek el. Ha jól emlékszem valami Tivadar követte el. 😀

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

8 gondolat erről: „(2397) Salvador Dali

 1. Dali művészete azért feszegeti a giccs kategoria határait, ráadásul elég sokkat lopot más művészek munkáibol is és nem csak ö festette a képeit hanem nagyrészét más bér festökkel festette. Ezrével vannak jobbak nála akik nem kaptak nyilvánosságot. Amugy sok műve tetszik nekem is de Picassohoz még hasonlitani sem tudnám. Persze nála meg az első 40 évére gondoltam.

 2. Én Picassónál mindig elszégyellem magam, hogy nem értem a műveit, mert kb. az a véleményem nagy műveiről, mint Tibor bá’-nak, hogy ez olyan primitív, hogy egy kisgyerek is képes erre.
  Aztán mikor megnézem fiatalkori műveit, akkor elbizonytalanodom, hogy alábecsültem tehetségét, tehát ő valahol túllépett a naturális ábrázoláson új irányokba, ahová én viszont nem tudom követni.
  Azért érdemes megnézni, mit tudott a Millenium évében, 15 évesen, meg a környező években:
  http://www.pablo-ruiz-picasso.net/work-3715.php

 3. Azért az sokat elmond Picassoról, amikor 3-4 vonalból ott van valaminek a lényege, úgy hogy bárki felismeri hogy mi akar az lenni.

  Ezt akárki nem tudja, mert sok festő egész élete alatt nem jut el idáig.

  Aki meg tud olyat mint Picasso azt csinálja, aztán majd rájön hogy mégse.

 4. Dali egy Isten a festők között. Órákig nem tudtam elszakadni a János a kereszten képe elől. Glasgowban a múzeumban minden más tárgy értéktelen giccs mellette.

 5. Dalit nem isteníteném, de azt elismerem, hogy tud rajzolni/festeni, ami pedig nem mondható el a mai festők többségéről. A fényképezőgép feltalálása azt eredményezte, hogy bárkiből válhat festőművész, csak mernie kell összemázolni a vásznat. A fő, hogy eredeti legyen. Hát Dali éppen eléggé eredeti. Sajnálom azokat a festőket, akiknek a képeiért ma milliókat fizetnek egymásnak a képgyűjtők, miközben az eredeti alkotó egész életében éhezett. Aki pedig még él, és jól megfizetik a mázolmányait, annak csak gratulálni tudok, amiért – mondjuk egy neves kritikusnak köszönhetően – sikerült lóvá tennie az embereket.

 6. Tibor ba’ ezek a kepek legnagyobb reszet nem Dali festette. Talan a 4. es a 17. kep lehet a Dalie bar nem vagyok nagy szakertoje.
  Keress ra a kov. nevekre:
  Jim Warren
  Vladimir Kush

 7. Nem a Tihanyi Lajos képre gondolsz Tiborbá? Egy héttel ezelőtti vasárnap a Virág Judit galéria árverésén ment el 220 millióért,
  ez szárnyalta túl az egy évvel ezelőtti rekordot, akkor ugyanennek a festőnek, egy ugyanilyen témájú képe ment el 170 millióért, a Kieselbach galéria árverésén.
  Múlt hétig az volt a rekord, most meg a fönt említett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük