(935) Mire készül Orbán?

Tibor bá’ online

 

Orbán sose árult zsákbamacskát, csak az emberek nem figyelnek oda, illetve gyorsan felejtenek. Ez az oka annak, hogy a nagyravágyó politikusoknak nem kell visszatartani azt, ami annyira kikívánkozik belőlük. Még nincs 4 hete, hogy Orbán a Handelsblattnak adott interjújából ilyesmiket lehetett olvasni: „Legkésőbb öt éven belül az euró-válság politikai válsággá terebélyesedik.” Neki ez minden  valószínűség szerint a szilárd véleménye. Nem kívánok vele vitatkozni, mert nekünk is nagyvonalakban ez a véleményünk, ilyen „időkeretben” gondolkodunk, hogy kövessük az amerikai frazeológiát. Azonban, míg mi nagyokat sopánkodunk, és próbálunk „erőforrásokat” előteremteni az egyéni felkészülésre, addig Orbán 100 milliárdok felett diszponál, ő aztán tényleg fel tud(na) készülni. És szerintem fel is készül, de nem az irányunkba érzett aggodalom miatt. Mert az interjút egy másik érdekes mondattal folytatta: „Az európai országok demokratikus rendszerébe vezetési gyengeségek vannak bekódolva.” Nem kívánom kutatni, hogy ennek a mondatnak van-e valóság tartalma (valószínűleg van), de ha egy kétharmados miniszterelnöknek ez a meggyőződése, akkor egészen biztos azon jár az esze, hogy lehetne felszámolni a demokratikus rendszert. És valóban, pontosan ezt csinálja. A jelek szerint (interjú) még büszke is rá. De gondolatainak elárulásában itt nem állt meg: „Az elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb vezetési forma a parlamenti demokráciánál.” Elnöki rendszer? Szerintem diktatúrára gondolt, végül is az elnök (ilyen rendszerben) határozott időre megválasztott diktátor. Ami pedig a határozott időt jelenti, már utalt rá, hogy 15-20 évben gondolkodik. A kis szerény! Lenne rá egy fogadásom, hogy 20 év után meghosszabbítaná életfogytiglanra. J

Most már csak azt kellene kifürkészni, hogy készül fel Orbán a geddonra (lásd politikai válság)? Hende Csaba engedélyt kapott a főnöktől, hogy nyilatkozzon a heti Világgazdaságnak, igaz olyan régen (2011. november) hogy arra már nincs ember a környéken, aki emlékezne. Íme a honvédelmi miniszter szavai: „Elindul január 1-jén az önkéntes tartalékos rendszer kiépítésének következő szakasza; összesen nyolcezer tartalékos katona lesz 2014-ig .” Hoppá! Mit is jelent ez az önkéntesség? Azt, hogy ha most jelentkezik olyan, akinek már van valamifajta kiképzése, és különben is alkalmas, annak nem kell személyi jövedelemadót fizetni (tudod az a bizonyos 16 százalék), amiért cserébe, bármikor behívható 6 hónap szolgálatra. Bármikor? De főleg csak akkor ha belföldön meg kell valamit akadályozni. 8000 fő elég szép létszám, ami sok mindenre elég, de ha az ország több pontján szimultán százezrek kelnek fel, az elméleti nyolcezerrel Orbán kitörölheti a seggét. Ugyanis ilyen helyzetben az önkéntesek egyszerűen nem fognak bevonulni, vagy megszöknek. Ez persze csak az én ésszerű sejtésem, amit minden valószínűség szerint a főnök is tud, de Jézus keresztre feszítésével a csodagyártás megszűnt a Földön. Ennek ellenére Orbán ennél okosabbat nem tudott kitalálni. A múlt hónapban az első 4000 önkéntes már gyakorlatozott is Tatán, vagyis minden a tervek szerint halad. De itt is történt egy kis „elszólás”. Ugyanis az önkéntesek bevetésére „katasztrófa elhárítási, és ország védelmi” feladatok esetén kerülhet sor. Ország védelmi? Mi a fene, nem azért vagyunk NATO tagok, hogy ha minket megtámadnának, akkor az egész NATO a segítségünkre siet? Orbán csak nem arra számít, hogy a NATO is összeomolhat? És van még itt egy érdekes kifejezés:  „Megelőző védelmi helyzet különleges jogrend szerinti időszak esetén.”

Tessék mondani nem arról van szó, hogy kihirdetik a szükségállapotokat, a hozzá tartozó kijárási tilalommal, miközben a tartalékosok a 16 százalékért ellepik az utcákat, mint „megelőző védelmi helyzet” és a megszegőket simán lepuffantják? Na jó, csak gumilövedékkel. Nem, nem, nem erről van szó. „A hadgyakorlat célja az üzemagyag és élelmiszer raktárak, illetve a vízbázis védelme.” Na igen, de ki akar lopni üzemanyagot és élelmiszert? Nagy kérdés. Vagy a New Yorki események fényében, nem is olyan nagy.

De a tortára egy hete felkerült a hab is. A BLIKK szerint: „Tovább titkolózik a Belügyminisztérium, és a katasztrófavédelem, hogy miért és hogyan fegyverzik fel a tűzoltókat. Két napja próbáljuk megtudni tőlük, miért kapnak gépfegyveres kiképzést a tűzoltók, ki ellen akarják bevetni őket. Két héten át tanítják elméletben és gyakorlatban a tűzoltókat a Kalasnyikov gépkarabély használatára, valamint a harcászkodásra. Az első tanfolyam már véget is ért. A fegyveres oktatás bevezetésével egy időben napvilágra került egy törvénymódosítási tervezet, amely értelmében a tűzoltókat bármikor átvezényelhetik a rendőrséghez szolgálatra.” – OK. Tudom, hogy a Blikk egy bulvárlap (ezért olyan szar a fogalmazásuk), de ekkora kacsa már nem a sütőből, de az egész konyhából kilógna. Kénytelenek vagyunk elhinni. Ezzel kapcsolatban csak egy dolog jut az eszembe, ennyire be lenne szarva Orbán, hogy a tűzoltókra (is) akar támaszkodni? Nekem erről az 1953/56 katona éveim jutnak az eszemben. A szakaszban megbeszéltük, hogy ha kitör a háború, és levezényelnek a déli határhoz, ki melyik tisztet fogja hátulról lelőni. A század politikai tisztjén összevesztünk, mindenki magának akarta.

______________________________________________________________
______________________________________________________________
______________________________________________________________

117 gondolat erről: „(935) Mire készül Orbán?

 1. Tibor Bá’ ,

  Túl sok Posta Imrét hallgatsz a neten. 🙂 Ugyanezek a kérdések merültek fel őbenne is. Tűzoltóság,katonaság,rendőrség összevonása..Nagyon hasonló egyenruha,amin cserélhető tépőzáras jelzés utal arra hogy valójában milyen szervnél dolgozik az illető..És a pszichológiai dolgok is.Pl tévében mutogatni mikor a TEK elkap egy bűnözőt hogy szokjuk a jelenlétüket a médiában.KÉSZÜL valamire ez a fazon.Nyilvánvalóan a rend erőszakos fenntartására.Valami történni fog a közeljövőben.Na nem emelkedés meg elrugaszkodás.Valami egész más.

 2. Utóírat

  A poszt már elkészült, így nem kerülhetett bele – Orbán legújabb gyöngyszeme. A 80-as években ő nem a diktatúra ellen harcolt. Hanem a kiszolgálói ellen. Ezek szerint neki a diktatúra már akkor is megfelelt(volna), amennyiben ő a diktátor. – világos beszéd.

  1:
  Kuburtyók. Posta Imréről már hallottam, de semmit se olvastam tőle. Persze azt nem állítom, hogy bizonyos eseményeket csak én értékelhetek ki logikusan. Szerintem ezrek teszik meg. Én nem csak hangot adok neki, hanem lehetővé teszem, hogy megvitassuk. több szem többet lát.

 3. Tibor bá, értem én, hogy Orbánt utálod zsigeri, érzelmi és tudati szinten is, és hogy rettegsz tőle, hogy mi lesz, ha a szükségállapot idején ő lesz fent.

  De gondolj bele: ha tudod, hogy jön az SHTF, akkor arra állami szinten felkészülni ezt is jelenti. Próbáljunk meg eltekinteni a vezető személyétől egy pillanatra, és képzeljük el, mit kellene csinálnia egy felelős államférfinak a haza megmentésére ebben a helyzetben. Szerintem pont ezt.

  Hogy Orbán ezt a rendszert aztán nem a haza megmentésére fogja használni, hanem kiépít egy kis D-amerikai típusú diktatúrácskát, az tényleg nem kizárt. Az általános korrupció és közmorál már most is egy banánköztársaság szintjén van, csak egy diktátor kell hozzá, hogy teljes legyen a kép.

 4. 3:
  Utálja a fene, én csak megállapítom azt, amit észlelek. A bajom vele pontosan az, hogy hatalmát nem a nemzet megmentésére használja fel, hanem csak önmaga és a klikkének a megmentésére. Gondolj bele! Első lépése a személyes biztonságának a megteremtése volt. A közvetlenül alárendelt Terror Elhárítási Központ erről árulkodik.

 5. 4. Így van, nem nagyon van jobb megoldás, ha van is hát nem Vitya kezében az biztos. Nagyjából minden miniszterelnök csak beugrós színész aztán ha jól játszik akkor hagyják még akár 20 évig is. Ne beszéljünk itt felelős kormányzásról, már rég nem arról van itt szó. Gedeon hol van?

 6. 3 Ábel

  Nekem is mocorognak hasonló gondolatok a fejemben a poszt kapcsán, habár én is berzenkedek az ellen, amit Orbán csinál.
  Érdekes gondolatkísérlet lenne, vajon ki hogyan képzelné el a célszerű politikát annak tudatában, hogy a jóléti állam leépülése elkerülhetetlen, és ez káoszhoz vezet a mai feltételek között.
  Nem egy egyszerű feladat, örülök, hogy nem az én vállamon nyugszik ez a teher. Ezt jól nem lehet megoldani, csak szarul, vagy még szarabbul… 🙁
  De vajon kinek a vállán állna ez jól?

 7. Számomra az az árulkodó, hogy azon túl, hogy a szerveket felkészíti a várható erőszakhullámra, a társadalom fennmaradását segítő folyamatokat nem segíti, hanem gátolja az a politika, ami az utóbbi években megvalósult. Ha komolyan gondolná Orbán, hogy az országot kell felkészíteni a geddonra, és nem csak a kis klikkje túlélését biztosítani, akkor Ángyán és Bencsik prograjmát valósították volna meg, és megvédte volna őket a maffiától. De ennek pont az ellenkezőjét láttuk, vagyis jön Kuba.

 8. 8. Ábel :
  Emlékszel még a köztársasági elnök elleni cirkuszra?
  Tudod mennyi pénz jött külföldről arra a célra?
  Rengeteg. Hatalmas tömeget lehetett belőle megfizetni.
  Az ilyen dolgok miatt kell félni. Külföldről folyamatosan és durván beavatkoznak Magyarország belügyeibe. Gyurcsány idején is ez volt.
  Szerinted Rózsa Flores Eduárdot miért lőtték le Bolíviában, mielőtt még akár megszólalhatott volna?

 9. 9. Bevallom, kissé homályos előttem, hogy miről beszélsz. A Schmitt-féle botrányra gondolsz? Azért abban ott volt ő is, akármennyi pénz is érkezett akárhonnan. Rózsa Flores Eduárdról pedig nem tudok szinte semmit, nem tudok véleményt alkotni a kérdésben.

 10. 3: Nincs ellenemre egy király, vagy egy ‘konszolidált’ diktátor és akár még Orbánnak is hívhatnák – ha tevékenysége az ország/emberek érdekét szolgálná.
  Orbán viszont jelenleg még azt is lerombolja, amit a hülye Gyurcsány nem tett tönkre (igaz csak azért, mert nem volt rá ideje. Dicséretére legyen mondva azonban, hogy képes volt lemondani adott szituban, OV-ről ezt már nem tudom elképzelni.)

  Kíváncsi vagyok, mi lesz pl. az iskolákkal januárban…

 11. 9:
  Ne célozgass! Jelezd konkrétan, mit állítasz! Ki az a külföld? Kik kapták a pénzt? Milyen céllal kapták a pénzt? Milyen dologtól kell félni? Ezt követve tudok neked válaszolni.

 12. Ábel :
  Szerintem cca. 2 millió dollárt áldoztak a Schmitt elleni cirkuszra. (450 millió Ft.)
  Áldoztak volna többet is, egészen addig, míg le nem mond. De viszonylag hamar lemondott.
  Neked lett volna a lemondatására ennyi pénzed?
  Az ember azt hiszi, hogy értitek a politikát. Aztán kiderül, hogy mégsem. 🙁

 13. Kedves Tibor bá, már írtam : külföldről folyamatosan beavatkoznak Magyarország belügyeibe. Az oroszok keze van a Schmitt ügyben.
  A pénzt szervezetek, újságírók, politikusok kapták. Mindenkinek a maga területén kellett cselekednie a cél érdekében.

 14. 14: ‘Az oroszok már a spájzban vannak…’
  És neked külön elárulták, hogy mire költik a pénzüket…

  Schmidt hülye volt, ahhoz kellett volna sok pénz, hogy a helyén maradhasson.

  Ezek szerint Ádert az oroszok ültették a nyakunkba? Én azt hittem, a zsidók 🙂

 15. Observer:
  Te tényleg nem érted a politikát. 🙁

  „És neked külön elárulták, hogy mire költik a pénzüket…”

  Szerinted honnan volt arra a dologra annyi pénz?
  Itt egy bosszút láttunk. Schmitt korábban az oroszok embere volt.
  Aztán megsértődött és átállt a másik oldalra. És ott eredményesen dolgozott. Korábbi gazdája ellenében. És amikor végre fogást talált rajta a régi gazdája, akkor nyomta a pénzt, hogy megbüntesse. Putyin elnök bosszúálló típus. Én szóltam…

 16. 16: Ha 2 millió dollárt áldoztak volna rá, ezért a pénzért a Hősök terén fel is lehetett volna akasztatni… Putyin nem bonyolítja a dolgokat, SP kapott volna egy kis polóniumot, oszt jónapot (ha tényleg olyan fontos személy lett volna – amit kétlek, ahhoz túl hülye).

  „Te tényleg nem érted a politikát.” Nem is állítottam, hogy érteném. Viszont enyhítő körülmény, hogy szerintem a politikusaink sem értik… 🙂

 17. 16: Én nem zárkózom el az összeesküvéselméletektől, de ez nekem nem hangzik reálisan.

  Adott egy ballib beállítódású média, amelyik örömmel bármit azonnal leközöl, amivel fikázhatja a Fideszt, vagy bármit ami hozzá köthető. Adott a Fidesz által kinevezett Scmitt, akit kezdettől úgy fúrtak, ahogy lehet. Kiderült egy oltári ciki ballépése. Ez a helyzet eleve adja, hogy mindenféle szponzorálás nélkül is darabokra szedjék. Ha mégis szponzorálta valaki, akkor egy-két helyre néhány ezer dollár bőven elég lett volna. Ha valaki ennél több pénzt szórt el erre, az hülye, mert felesleges pazarlás lett volna. Putyin lehet bosszúálló, de kétlem, hogy olyan dolgokra amik amúgy is bekövetkeznek, ennyi pénzt szórna el.

 18. Ábel:
  Úgy tűnik, te semmit nem tudsz Schmitt múltjáról. Így nincs miről beszélgetni.

  Observer : Komolytalankodsz?

  Hagyjuk az egészet. Nincs fogadókészség.
  Csak egy példa volt, hogyan avatkoznak be Magyarország belügyeibe idegenek.

 19. 19: Nem.

  „hogyan avatkoznak be Magyarország belügyeibe idegenek” X-akták?
  Most igen. 🙂

  Kész tényként állítasz olyat, amire semmi bizonyítékot nem tudsz adni. Persze bizonyíték nélkül is le lehet ilyesmit írni, mint véleményt (szvsz 🙂 ) és nem kinyilatkoztatni ex katedra. Ahhoz már elég okosak vagyunk itt legtöbben (én meg már elég öreg is), hogy csak úgy ‘benyaljunk’ bármit.

 20. 8 Ábel

  „De ennek pont az ellenkezőjét láttuk, vagyis jön Kuba.”

  Félretéve a politikát, azért kijelenthető, hogy Kuba túlélésben világelsők között van. Számára ellenséges környezetben, embargó alatt, életben tudta tartani a lakosságát. Ráadásul szegénységük ellenére a „boldogságindexük” is veri a magyart.

 21. 21: Azért nem kell fényezni őket. Nincs fűtési költség, kaját meg hagyományos gazdálkodással meg lehet termelni.

  „életben tudta tartani a lakosságát” Erre mi is képesek lennénk, meg kellene nyitni a bezárt szénbányákat, hogy tudjunk fűteni, a kaját meg megtudjuk termelni igavonó állatokkal, szervestrágyával stb. Persze nagy dőzsölés nem lenne, a plázacicák mehetnének kapálni…
  Összességében még az sem kizárt, hogy mi is boldogabbak lennénk…

 22. Hát én voltam Kubában, annyira nem boldogok. Talán gyerekkorban még igen, de később kurvára nem. Akinek kicsit is jobban megy az a rendszer besúgója, és akit ezért gyűlölnek a többiek.

 23. 22: Egy magyar már attól boldogtalan, hogy a szomszédnak ‘jobb’ a nője, meg a kocsija. De szerintem ez univerzálisan igaz mindenhol (kocsi tetszőlegesen cserélhető más tárgyra – lehetséges alternatívák: jobb kőbalta, nagyobb barlang, frissebb medvebőr stb és akkor még a pénz szóba se került. 🙂 )

  24: A kipontozott helyre bárki behelyettesíthető? 😀

 24. Observer:
  Nem értesz hozzá, vagy más politikai állásponton vagy és érdekből tagadsz.
  Inkább az utóbbi.

 25. Zsolt, ha az életben találkoznánk, szerintem futva kérnél bocsánatot.

 26. 26: Nincs politikai álláspontom. Mindenkit lehülyézek, aki hülyeséget csinál és megdicsérek, ha okos volt. Ez utóbbira még nem került sor… 🙂

 27. ……: na és, ha tudok egyet-mást? Az változtat valamit azon, amit írtam? Lehet, hogy te többet tudsz, az változtat valamit?

  Tudom én, hogy a politika piszkos pálya, de ettől még nem hiszek el bármit, csak azért mert csúnyán hangzik.

  21: Lehet, hogy igazad van Kubával kapcsolatban, és nem is járnánk olyan rosszul, ha követnénk. Jared Diamond a dominikai diktatúráról is írt egész jókat is. De én nem jártam ott, így nem tudom, mekkora a boldogság.

  26: 😀 LOL Ez akkora marhaság, hogy egyre inkább hajlok Zsolt véleményére.
  Mert Te aztán értesz hozzá, mi? Esetleg Te vagy Pali bá, vagy Viktor, hogy ennyire tudod mi a helyzet?

 28. 22 Observer

  „Erre mi is képesek lennénk” És itt hangsúlyozzuk a lennénk szót! Mi beszélünk róla, és tesszük az ellenkezőjét, ott pedig egy sor dolog már évek óta működik. Az állam bérkiegészítéssel támogatja a helyi munkavégzést. Az egy lakosra jutó éves üzemanyag felhasználásuk 45L/Fő/év. Az oktatás színvonala magas és decentralizált a rendszer. A városok többsége is 60-80%-ban önellátó élelmiszerből. 95%-al csökkentették a műtrágyahasználatot. Megújuló energiákban élen járnak a térségben. Mindezt persze nem azért tették, mert olyan nagy okostojások, hanem azért mert nem volt más lehetőségük. Ez viszont a végeredmény szempontjából lényegtelen.

  23 Zsolt

  Nem azt állítottam, hogy boldogok. A boldogságindex elég rafinált dolog. A mért elégedettség és a ráfordítások hányadosa. Kuba 8. Magyarország 121. Nyilván könnyű Kubának, mert a ráfordítás rendkívül alacsony, ezért a kisebb boldogság is jobb indexet ad a matematika szabályai szerint.

 29. 30: „azért mert nem volt más lehetőségük”
  Ez a kulcsmondat.
  Itt még sokáig lesz ‘másik’ lehetőség. Pl. Jelenleg éppen külföldre mennek a fiatalok, mert nyitott a határ. (Majd ha Orbán építtet aknazárat, akkor nem mennek 😉 )

 30. 14:
  Idézlek: „külföldről folyamatosan beavatkoznak Magyarország belügyeibe.”

  Van erre valami bizonyítékod, lehet egészen picike is, bármi, Orbán cseles állításának a kivételével. – Mielőtt kijelented, hogy én se értek a politikához. Természetesen a beavatkozás nem ismeretlen dolog. Elsősorban az USA él vele, egészen drasztikus módtól se riad vissza. De miért sérti egy magyar köztársasági elnök az amerikai érdekeket? Nem inkább arról van szó, hogy ha valaki ennyire pancser a plagizálásban, akkor az első leleplezésre 24 órán belül vennie kell a kalapját. Szerencsétlen Shit Pál vette volna, mert van annyi nemzetközi rutinja, de a főnök nem engedte. Nem engedte mert még egy ilyen engedelmes aláírógépet nem talál. Amikor pedig a körmére égett a dolog, akkor ráparancsolt, hogy de most aztán már lemondasz! nem plauzibilisebb ez, mint a 2 millió dollár?

  24:
  Egyetértek a véleményeddel, de ezt itt, ilyen explicit módon nem szoktuk leírni, csak kivételes esetben 🙂

 31. ……, Tőled is bocsánatot kérek. A véleményemet ugyan fenntartom, de szükségtelen volt ezt ilyen alázós stílusban tálalnom.

 32. 31 Observer

  „Jelenleg éppen külföldre mennek a fiatalok”

  Ezzel, csak annyi a gond, hogy nem old meg semmit. Ugyanolyan országokba mennek, ahol szintén, csak szájtépés folyik valós változtatás helyett. Ha nem tudnám, hogy Kuba, vagy Albánia is ezen a bolygón van, elköltöznék valamelyikbe, mert ezt gondolnám a legjobb túlélőtechnikának. Sajnos, ezek is a Földön vannak, akármilyen szinten is műveljék a fenntarthatóságot, ha nem mindenki áll át egy másik működésmódra, őket is ugyanúgy be fogja darálni a geddon mint a többit. Kicsit később, de ennek gyakorlati jelentősége nincs. Ugyanez igaz rám, és az összes magát felkészültnek gondoló emberre is…..sajnos!

 33. 34: +1. Bár nekem úgy tűnik, hogy Kuba és Albánia gyakorlatilag már évtizedek óta a geddonban él. Így lehet, hogy az egész nem lesz nekik nagy újság.

 34. 34: Végeredmény szempontjából igazad van, sőt megkockáztatom, hogy ezek a ‘kiskapuk’ inkább rontanak a helyzeten, a hamis biztonság illúzióját keltve.
  Kuba azért volt ‘szerencsés’, mert egyértelmű volt a helyzete.

 35. 34:
  Azt már korábban körbejártuk, hogy a felkészülő csak időt nyer, ha úgy tetszik meghosszabbítja az agonizációját.

 36. 13: Viszonylag hamar lemondott???? Szánalmas volt, ahogy próbálta levakarni magáról a szart, majd megmagyarázni, hogy az igazából csoki, aztán amikor már mindenki a hasát fogva röhögött rajta, akkor végre elsomfordált…
  De azért a juttatások élete végéig járnak neki, mert hát megérdemelte, tényleg olyan magasba lendítette az ország és tisztség megbecsültségét, hogy ésszel fel sem érhetjük…
  Plagi bácsi már a hivatalba lépése napjától bohóc volt, hiába bújt öltönybe, a 72-es méretű cipő folyton kilógott. Persze a jobboldali média folyamatosan próbálta kimagyarázni csetlés-botlásait, még a lopott doktorit is, de egy idő után már egyszerűbb volt új bábot rakni a helyére. A feladatát teljesítette: aláírt mindent a tákolmánytól kezdve a nyugdíjbiztosítások államosításáig, és távozásakor már senki nem is csodálkozott, hogy ebbe az egykor rangos pozícióba Orbán egyik cimbije csücsül bele, nem pedig valamiféle köztiszteletnek örvendő, tekintéllyel rendelkező ember.

  15: Lehet, hogy orosz zsidók… de ők igazából űrgyíkok! 😉

  18: Adott egy ballib beállítódású média, meg egy Fidesz média is. Mindkettő teszi a dolgát a maga érdekei szerint. Plagi bácsi nem ismerte a mondást, hogy akinek vaj van a fején ne álljon a napra…

  21: Az emberek valahogy mégis Kubából próbálnak az USA-ba szökni, nem pedig az ellenkező irányba. Szerintem ez reálisabb mutató, mint a “boldogságindex”, amit valaki valahogy meghatároz…
  Ha jól sejtem erre gondolsz: http://en.wikipedia.org/wiki/Happy_Planet_Index
  Jó a mutató elnevezése… Lehet, hogy a bolygó valóban boldog attól, ahogy Kubában élnek, csak épp a kubaiak nem annyira…
  És ha már alternatív mutatózunk, akkor miért pont a HPI-t nézzük, miért nem inkább a HDI-t?

  30: Persze, mi is képesek lennénk önellátásra. Igaz, hogy a mai életszínvonal a kb. harmadára kéne essen ehhez, de megélhetnénk mi is az albánok szintjén… Csak nem akarunk úgy élni. Én is meg tudnék élni ganajhordóként is, ha lemondanánk a számítógépek használatáról, és nem lenne informatika, de ha nem muszáj, akkor inkább maradok a gépeknél…

 37. Kuba dicseretehez egy kis adalek:

  „Másik fontos importcikk az alapvető élelmiszer alapanyagok. 2007-ben az összimport 15 százalékát tette ki a búza és szójabab behozatala. A válság első évében ezek ára több mint 25 százalékkal emelkedett, ami nagyon nagy problémát okozott az országnak, hiszen az ország nemhogy nem önellátó, hanem az élelmiszer fogyasztás 80 százalékát importból fedezi. Habár sokan nem gondolnák, az ezredforduló óta az Egyesült Államok az egyik legfontosabb elelmiszer exportőre Kubának. A kereskedelem több mint 90 százaléka élelmiszer.”

  http://elib.kkf.hu/edip/D_15227.pdf

 38. 38 Avatar

  ” Az emberek valahogy mégis Kubából próbálnak az USA-ba szökni, nem pedig az ellenkező irányba. Szerintem ez reálisabb mutató, mint a “boldogságindex”, amit valaki valahogy meghatároz…”

  Vagyis szerinted az emberek azt teszik általában ami nekik valóban jó. Hol élsz te ? Nem Te vagy az „űrgyík”?

  Azt írod : „de ha nem muszáj, akkor inkább maradok a gépeknél”. Ha még nem látod világosan, hogy muszáj, akkor ideje kicsit kibújnod a képernyő mögül.

 39. „Libsibolsi” ismerőseim – Bajnai belsőkörtagok – azt vizionálják, hogy ha a balliberálisok nyerési helyzetbe kerülnek, Orbán szükségállapotot vezet be.

  Én 86′-ban jártam Kubában. Az akkori munkásgyerekek teljesen, a szívükkel rá voltak kattanva a szoci ideológiára és Fidelre. Csak az idősebb értelmiségiek nem rajongtak érte.
  Három kaja volt: bab, csirke és zöldség-gyümölcs. Gondolom ez megvan ma is. A kubai amugy se kapkodós népség. Marha hosszú szieaztát tartanak. Mihez kéne a sok kalória. 🙂

 40. 39 Enyime

  Félreértettél ! Nem dicsérem én Kubát, csak azt mondom, hogy az ő nyomorúságos (és általuk már megszokott) létük fenntartható, a mi pazarló létünk meg nem. Ők ha szinten maradnak, nem lesznek ettől boldogtalanabbak. Viszont, ha mi zuhanunk a szintjükre (már elkezdtük) akkor nagyon depisek leszünk.

 41. 42. egy olyan orszag ahol az elelmiszer 80 szazaleka import, nem igazan beszelhetunk fenntarhatosagrol. Eleg egy kis „nemzetkozi SHTF szitu”, es nagy bajban lesznek.

 42. 39: Ez érdekes! Ezek szerint ha valóban önellátó akarna lenni, akkor olyan éhínségekre lehetne számítani, mint Észak-Koreában…

  40: „Vagyis szerinted az emberek azt teszik általában ami nekik valóban jó.”

  Ez egy nagyon filozofikus kérdés, mindenesetre úgy vélem, hogy az emberek többnyire maguk tudják legjobban eldönteni, hogy a lehetőségeik közül valami jó-e a számukra vagy sem. Amikor ezt kívülről akarták meghatározni nekik, az eddig sosem működött igazán.
  Mindenesetre sokat elmond, hogy sokan voltak, akik jobbnak ítélték tengerbe fulladás veszélyét az USA-ba szökés közben, annál minthogy Kubában éljenek tovább… Ha Kuba nem sziget lenne, akkor mostanra talán ki is ürült volna, legalább is Castro-n és baráti körén kívül kevesek maradtak volna…

  „Hol élsz te ? Nem Te vagy az “űrgyík”?”
  A fenébe lebuktam.

  „Ha még nem látod világosan, hogy muszáj, akkor ideje kicsit kibújnod a képernyő mögül.”

  Egyelőre nem muszáj átállnom ganajhordásra, és amíg jobban megélek informatikából, addig nem is tervezek váltani. Majd meglátjuk, hogy kinek a stratégiája mennyire válik be. Én nem vagyok geddonista, ez itt anno „Az értelmes emberek vitafóruma” volt, de közben leszűkült a túlélőkre. Gondoltam, mivel eddig sikeresen túléltem, minden jogom megvan maradni, és addig is míg itt vagyok talán kicsit ellensúly lehetek a világvégét jóslók között.

 43. Tibi Bá’ nem beszél félre,nagyon is jól látja a dolgokat,ha olvas Posta Imrét,ha nem!
  Máshol is nyílik a csipa,és ha gondolkodik az ember,tévedni nagyon nem bír!
  Egyenlőre az oroszt is a zsidó vezérli,de a maci keményebb mint gondolták!Putyin épp abban az állapotban van velük,hogy elviseli,mert muszály,a gazdaságuk a bankoktól függ,de mind jobban igyekszik kiszorítani őket a pozícióból!
  Egyébként nem Tibi Bá’ bántására mondom,de olvassatok posta Imre blogot,rengeteg hajmeresztő info van ott!
  Nem kispálya,és a hatalom is tudja.
  Itt található:http://www.magyarnemzetikormany.com/

  Egyébként van egy nemzetőr zászlóalj,akik nem a pártok nemzetőrei,épp ezért nem is tudnak velük mit kezdeni!
  Ők pedig itt találhatók: http://www.mnszentlaszlozaszloalj.info

  Tibi Bá’!
  Gratulálok a cikkhez,csak így tovább!

 44. 44:
  A 150 IQ feletti embereknek 4 százaléka vallásos.
  Az értelmes emberek 96 százaléka tud a közelgő geddonról.

  Mint látod 4 százalék mindig kilóg a sorból, de ez csak erősíti a szabályt. 😀

 45. Tibor bá’, igaza lesz szerinted Orwell bácsinak, miszerint egy atomháborút (3.világháború), egy diktatúra fogja követni? Az 1984 cimű könyvére gondolok).
  (Amúgy a 96%-ba tartozok, nem tartom magamat egy Einstein-nek, de érzem ez a világ nem jó felé tart…csak nézzünk körbe amikor az utcán sétálunk, mennyi elkeseredet, üres tekintetű embert láttni).

 46. 47:
  Egy atomháború után az életben maradtak egy része el fog bújni, egy másik része bandákba verődve fog rabolni. Hadurak lesznek, egymással fognak harcolni, szövetségbe lépni. A végén ki fog alakulni egy primitív, katonai államforma, ahol az életszínvonal, a civilizáltság, egészség, átlagos élettartam folyamatosan csökkenni fog közel a kőkorszakig.

 47. Tippjeim:
  A negatív gazdasági események még ebben az évben elkezdődnek.
  Háborús világbalhé, állománygyérítéssel kb.2014től.
  Utána központi világkormány a legvalószínűbb a túlélőknek(talán 10%).
  Egy hivatalos nyelv, pénz stb.
  Persze mindenki készül ahogy tud.

 48. 49:
  A negatív gazdasági események 2008-ban indultak el, már javában tartanak. A háborús világbalhét kitörhet akár holnap, vagy soha a bűdős életben. Logikailag nem kiszámítható. Ha lesz összeomlás, az olyan totális lesz, hogy egyetlen világkormány nem lenne képes átfogni, pláne, hogy a mai technikai eszközök nem fognak a rendelkezésükre állni.

 49. Döntöttem Hadúr leszek percekre vagy órákra jó kérdés 😀
  De a tények tükrében 90% megy a levesbe!A grippenjeink aktívak mostanában ,politika ide politika oda.A többi tiszta fantázia.

 50. Avatar: Nem értem mi bajod van a ganajhordással. Ma egész nap gyümölcsfákat ültettem és bizony hordtam alájuk a ganajt. Most akkor mégis inkább számítógépet kellett volna tenni alájuk??? Csezdmeg, jókor szólsz, én ki nem ásom újra őket. Pedig lett is volna itthon néhány öreg vas… 🙁

 51. Jaj, majdnem írtam ide egy olvasóhalász szöveget az elmúlt évben született írásaimból. Még időben töröltem. Tibor bá, te tudod a tutit, a nép csak bámul. 😀

 52. 53. Kedves Lóránd :
  Szóljunk nekik, hogy nincs víz a medencében? 🙂
  Szerintem nem érdemes. Ők így is jól érzik magukat. 🙂

 53. 53:
  Ha csak te lennél és a Navi, egymás után háromszor téged választanálak.

 54. A geddonra mindenki készül a maga módján, Orbánnak is van hozzá joga. Az, hogy pozíciójából adódó előnyét is kihasználja, ugyan ki vetheti a szemére?
  Addig ameddig nem halmozza milliószámra a koporsókat meg építteti a koncentrációs táborokat, mint a demokratikusabbnak tűnő ellenfeleit támogató USA, addig még jó.

  Persze, durvulhat a dolog. Bár szerintem mire szervezett hordák fogják fosztogatni a geddon-tudatos gazdák száraztészta tartalékait, addigra már az Orbán éra gondolata is nosztalgiával fogja eltöltenii az éhező tömegek szivét.

  Persze… mostanra a fő kérdés inkább az, hogy milyen vezető lenne a jobb az országnak? Olyan amelyik a globális hatalmak szája íze szerint kormányoz, vagy amelyik inkább unortodox módszereket használ. Amelyik a Brüsszel-Washington tengely elvárásai szerint kormányoz, vagy bármi, csak az ne?

  Most, hogy a fél világ hetekig-hónapokig lélegzet-visszafojtva várta az egyébként teljesen lényegtelen amerikai elnökválasztás eredményét, most már oda lehet figyelni az Izrael-Irán torzsalkodásra, az európai pénzügyi mahinációkra, meg akár Orbán trükkjeire is.

  Ami meg a tűzoltók fegyverzését illeti… Ősi módszer, hogy a fegyveres erőket illik megosztani, hogy ha esetleg baj van, ne álljanak át egyszerre a másik oldalra. Ahogy a rendőrség utóbbi időkben kinézett, én se mernék bennük 100%-ig megbízni ha kiborul a bili.

  Ami azt illeti, engem leginkább a külföldi kezekben levő fegyveres őrző-védő társaságok aggasztanak.

 55. 56:
  Engem nem zavar(na) semmilyen unortodoxia, sőt kifejezetten kedvelem a szokványostól eltérőt, ha az racionális de, amit Orbán tesz az magán viseli a paranoia ékes jeleit. De még ez se érdekelne, ha nem velem (is) fizettetné meg a hülye ötleteinek az árát.

 56. 55, Tibor bá,

  én is téged… ez már szinte szerelem 😀 Igaz, hogy ide „már” nem akarok írni, de amoda meg se próbálom.

  Na jó, azért ennyit: amit Orbán tesz, az ő szempontjából szerintem teljesen racionális, csak addig tűnik bénázásnak, amíg nem akarjuk elfogadni, hogy egyszerűen a saját kapunkra támad. A hülye ötletek tárháza a nekünk szóló „pávatánc”, rágni való gumicsont – a lényeg viszont az, hogy ne maradjon egyéni mozgástered, anyagi függetlenséged, szorulj rá a nemzeti tőgyre. És ne is reméld, hogy lehet máshogy is, mert a „hazán kívül” csak a „gonoszok” vannak.

 57. 58:
  Tudom Loránd. Az egészet megette a fene, de miért kell siettetni? legalább én szeretnék „békebeli” módon elhunyni.

 58. Én látok bizonyos lépéseket, amik éppen abban az irányba hatnak, hogy minél kevésbé szoruljanak rá az egyes alrendszerek az állami tőgyre, ami nemsokára úgyis teljesen elapad/levágják stb.

  Pl. mindenhol szabad már állatot tartani. Vagy az, hogy fokozatosan kivonják az állami pénzt a felsőoktatásból, egészségügyből: ettől ezek részben sorvadnak, de részben meg fogják találni azokat a forrásokat, amikből mégis fennmaradhatnak. Persze nem mindenki számára, csak annak, aki meg tudja fizetni. Ez a társadalmi mobilitás vége lesz, de a geddon után úgysincs más.

 59. Nos ha a szokványostól eltérőről is szó lehet :

  A pénzrendszer erősen düledezik, a FED által kibocsátott magánpénzrendszer hibáiból, az ország a semmiben létezik( nincs jogfolytonosság) az alkotmány nem érvényes , országunk az adósságtehertől nem szabadulhat, és a politikai elit a zsebét tömködi. Legyen ennek már vége……
  Apostoli magyar Királyság. A racionalitás talaján állva.

  Az alkotmányozásról Ludányi Horváth Attila mesél érthetően…
  A többiről a tempohirek.com oldalon a lényeget megtalálni.

 60. 60, Ábel

  Ne haragudj, ez ostobaság. Elég közelről látom, ahogy a szó szoros értelmében kivéreztetik a magyar civil társadalmat, például a környezetvédelmi szervezeteket, amik a közfelfogással ellentétben NEM a szemétszedésről meg az atomos láncolgatásról szól, hanem a fenntartható élet-minták feltárásáról és népszerűsítéséről (lásd itt például Géza tudását). Most már egyre inkább múlt időben.
  A társadalmi rendszerek fenntartása NEM „rentábilis”, ezek nem teremtenek pénzre váltható értéket, nincs „nettó bevétel”; elvileg a gazdaság termelő részének kellene finanszíroznia (erről szólnak az adók). Ha ez nem történik meg, akkor a kiváltságos kevesek számára marad elérhető, a „többiek” mennek a levesbe, ami NEM a megoldás, hanem a totális összeomlás receptje, lásd Görögországot (de ha jobban figyelsz, az egész „fejlett nyugatot” élen Amerikával) a lejtőn lefelé – és Argentínát, ahogy jóvátehetetlen következmények mellett kifelé próbál araszolni. Engedelmeddel Tibor bá, egy régi(!!!) írásom (újsütetű messiásunkat ekéztem ezzel áprilisban): http://hajnalvilag.blogspot.hu/2012/04/erkolcsi-kotelesseg-es-felvilagosult.html

  (59, Tibor bá)
  De nem ezért firkálok itt megint, hanem azért, mert megint egy ide szánt szösszenettel ébredtem (fél négykor, rohadt dolog ez a prófétaság). Figyelj csak:

  Viktorunk olyan, mint a süllyedő léghajó kapitánya, aki kidobja az égőt (mert veszélyes), aztán a gázpalackokat (mert égő nélkül minek), lebontja a kosár oldalát és a köteleket nyiszálgatja. Minden ilyen lépés után megtapsoltatja magát, hogy na, megint emelkedünk, akárki láthatja! És miért? Mert a ballaszt homokból szép várat épít Kennek és Barbie-nak (a „benne hívő igaz magyaroknak”), és ahhoz semmiképpen nem akar hozzányúlni.

  Ezzel az a bajom, Tibor bá, hogy például ebből lehet plakátot nyomni, meg pólóra felrajzolni, meg hőbörögni – de a léghajó felemelése, amelyért való erőfeszítés az EGYETLEN erkölcsileg, emberileg elfogadható megoldás (azért, hogy nem csak TE, hanem mindannyian tisztességben addig élhessünk, amíg adatik, és békében nyugodjunk el, amikor eljön az ideje) nem ezen múlik.

  Ahogy egyébként az „apostoli magyar királyságon”, okoskodáson vagy a lezuhanásra való felkészülésen sem. Azt a vitát meg nem nyitom újra, hogy aki MA, a kényelmes székecskéjéből és életkéjéből a „geddon után” szöveggel jön, az az én szótáramban nem felel meg az „ember” fogalom definíciójának. Mindegy, ezzel ébredtem, leírtam, szép napot. Dolgozni is kéne még, mielőtt munkába mennék.

 61. Ó basszus… hát most kellett leessen a lényeg! Tibor bá! Orbán Viktor TE VAGY!

  Pontosan ugyanazt a forgatókönyvet látja, mint te, ugyanazt a logikát követi – csak neki hatalma is van a túlélésre érdemes tíz százalék kiválasztására és támogatására „a többi” rovására. De milyen rohadt dolog már ezt a turulos csónakot kívülről nézni…

  Bocs…
  😀

 62. 62:
  Ez annyira szép, és elegáns párhuzam, hogy kifélkövérítettem. Csak azt kellene belátnod, hogy a Viktorok is mind benne vannak az „emberi természetben”. Vágj le egyet, nő helyette három.

  63:
  Loránd!
  Én csak krónikás vagyok. Én nem okozom az eseményeket, csak észlelem és közzé teszem. Ha lenne hatalmam azon lennék, hogy minden magyar a 10 százalékban legyen.

 63. Lehet,hogy likvidálni kéne…Létrehozunk egy 1%-os szervezetet ahova betoljuk a pénzt és a pénzből veszünk egy gepárd(hungarikum)mesterlövész puskát osztán ki x-eljük.Töltényből sok kell mert legalább 300-an vannak a cirkuszban.Aki viszont megkapja a fegyvert az menekülni fog elég sokáig de később nemzeti hős lehet és írhat könyvet meg lesz szobra és az utódainak történelmi nevük lesz.De gondoltam másra is de az annyira jó,hogy még bent hagyom a jövő tarsolyában így az a megvalósulhat kategória.

 64. Kedves Loránd

  Amit eddig elolvastam tőled, abból azt veszem ki, hogy nem vagy hajlandó figyelembe venni annak a puszta lehetőségét sem, hogy az emberiség már túlnyújtózott a maga takaróján, és a jelen népesség puszta életbentartása is csak a föld egyre csökkenő tartalékainak teljes felélése árán lehetséges, míg azok léteznek.
  Ezzel vagy elvileg tagadod, hogy ilyen helyzet egyáltalán lehetséges, vagy meggyőződéssel állítod, hogy ha létezik ilyen határ, az emberiség még nem tart ott.
  Az elsőt valójában nem tételezem fel, hiszen az a racionális gondolkodást tagadná.
  A második már problémásabb, hiszen megoszlanak a vélemények. De az én ismereteim szerint az emberiség mai létszámát már csak a modern technika és a globális gazdaság képes fenntartani, az egész technikai fejlődés tulajdonképpen egy folyamatos előremenekülés a népességnövekedés elől, ami persze további népességnövekedést generál.
  Mitől vagy olyan biztos abban, hogy a hajó még nem ment el? Hogy egyáltalán létezik még elvi megoldás a pozitív kimenetre?
  Ami azt jelentené, hogy ha csoda következne be, és mindenki vállvetve megtenne mindent, akkor biztosan jól használná fel energiáit a jövő érdekében, és nem kudarc lenne a vége akkor is?
  Az a baj, hogy túl sok jel utal a negatív kimenetelre, és így racionálisan nézve nem marad más, mint a régi bölcsesség:
  Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra. Az egyik nem zárja ki a másikat.

 65. 61: zsidany: Ne, ne, ezt kérlek ne. Az apostoli magyar handabandázást meg a racionalitást egy lapon említeni maga a megtestesült oximoron. Értem én, hogy szimpatikus neked, de ne hazudjuk már be magunknak, hogy racionális.

 66. 68-ra. Akkor arra kérek választ ki és mikor szüntette meg a magyar királyságot?

 67. 69. Zsidany

  Kérdésed jól harmonizál a poszt címével. Hogy megszűnt-e a magyar királyság azt nem tudhatom, de ha igen akkor visszaállítására határozott törekvést látok. 🙂

 68. 65 – köszi, gondoltam, hogy jól passzol ide.

  A jelenség természetességével is tisztában vagyok, ez egyben frappáns válasz is 66 (ejha) felvetésére. A gond csak az, hogy egy kis (falu méretű) közösségben ezt a viselkedésmódot a sarki kocsmában néhány nyolc napon túl gyógyuló mozdulattal kigyógyítják bárkiből – egy „modern” „demokráciában” viszont öltönyös szakértők és bloggerek járják körbe-körbe a végtelenségig, mi meg bambán hagyjuk kiteljesedni.

  67, hubab: biztos nem vagyok semmiben. Viszont jogomban áll ELDÖNTENI, hogy miért tartom érdemesnek élni és dolgozni – és mire nem pazarolok időt.

  Felvetésedre a válaszom röviden: a „civilizált ember” mai, nyugati közfelfogás szerinti definíciója természetesen tarthatatlan. Viszont szerintem HA képesek leszünk a valódi szükségleteink kielégítésére koncentrálni az idióta álomkergetés helyett, HA hajlandóak leszünk újra DOLGOZNI, közösségként gondolni önmagunkra és hinni a bennünk rejlő lehetőségben, AKKOR nyerhetünk elég időt az „újratervezéshez”. Ha nem, akkor bizony pofára esünk, és NEM lesz „csendesen eléldegélés a romokon”, meg felemelkedés.
  Hosszabb választ a Hajnalvilág könyv 97. oldalától olvashatsz.

 69. 69: Zsidany:

  „68-ra. Akkor arra kérek választ ki és mikor szüntette meg a magyar királyságot?”

  Feltételezem, most valamilyen parttalan jogi huzavonába akarnál belevonni, hogy bizonyítsd: az ún. „harmadik magyar köztársaság” valójában illegitim, és Magyarország még mindig királyság.

  Szerintem ennek a világon semmi értelme nem lenne, ugyanis a történelemben már csak az a helyzet, hogy ha valaki elég embert agyon tud veretni ahhoz, hogy a többi ember bármit elhiggyen neki, akkor amit ez az ember mond, az legitim, és pont. Magyarország államformája 1949 óta nem köztársaság, mert Sztálin elvtárs így intézte, márpedig ő az agyonveretés kérdését soha nem aprózta el. Kezitcsókolom. De facto egyébként már 1919-ben sem voltunk királyság, lévén, hogy az országnak nem volt királya.

  Egyébként még annak se lenne jelentősége, hogy most akkor államfő álljon az állam élén vagy király. A Tempo párt nem ezért egy vicc, hanem azért, mert operett kabaréba illő módon „veszik át a hatalmat” már évek óta, gyakorlatilag a legtöbb megmozdulásuk arról szól, hogy pár idióta meg néhány arra tévedő bámészkodó hallgatja Borbély Józsefet, aztán amikor megunták, hazamennek. A karhatalom ezt még annyira se veszi komolyan, hogy legalább a rendőrséggel szétkergesse őket (nyilván, mivel a rendezvények sose érik el még a 100-as „tömeget” se – akkor meg minek?).

  A Tempo ugyanakkor az alapvető koncepcióit illetően egyszerűen nélkülöz mindenféle valóságalapot. Jó példa erre az ún. „részvénykibocsátásuk”, amikor minden magyar állampolgárnak kibocsátottak volna több százmillió forint értékű részvényt. Csak éppen elfelejtették közölni, hogy egészen pontosan ki lesz az a marha, aki ezt elfogadja érvényes fizetőeszközként. Merthogy a fedezete nyilvánvalóan nulla. Ja, bocsánat, olyan dolgok álltak fedezetéül, amik a Tempo szerint léteznek. Vagyis légből kapott marhaságok.

 70. válasz 72re
  ——Feltételezem, most valamilyen parttalan jogi huzavonába akarnál belevonni, hogy bizonyítsd: az ún. “harmadik magyar köztársaság” valójában illegitim, és Magyarország még mindig királyság.

  Tisztelettel, volt egy kérdés és nem válaszoltál rá, helyette feltételezéseidnek adtál hangot.
  Úgy gondolom az egyszerü és érthető gondolatok tökéletesen elegek. S mindenki belátására van bizva a többi….

  ——Szerintem ennek a világon semmi értelme nem lenne,

  De , de nagyon is lenne értelme : Ezt az országot 1944 március 18ig. ugy hivták Magyar Királyság királyi posztja betöltetlen, vezetője vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó , s kéne jönni a következő kormányzónak. A jogszerü állapot folytatásaként…és még lenne néhány súlyos vonzata eme helyzetnek. Nincs egyetlen fillér bankadósság , ugyanis a Magyar Királyság senkitől nem vett fel pénzeket, nincs EU tagság, Nato tagság ,nem érvényes a rablóprivatizáció mivel nem a szent Korona értékrendje szerint történt. És mit mondunk a befektetőknek : a befektetőknek pedig illett volna a fennálló jogi helyzettel is tisztába lenni ugyanis illegitim hatalomnak adnak kölcsönt……

  Angolszász precedens elvü jogrend szerint is nemzetközi szinten elismerve, jogos ha egy ország visszatér ősei jogrendjéhez…

  ——A Tempo párt nem ezért egy vicc, hanem azért, mert operett kabaréba illő módon “veszik át a hatalmat” már évek óta, gyakorlatilag a legtöbb megmozdulásuk arról szól, hogy pár idióta meg néhány arra tévedő bámészkodó hallgatja Borbély Józsefet, aztán amikor megunták, hazamennek.

  Ez körülbelül olyan vélemény mintha egy kivülálló arról mesélne egy mütétről : a sok idióta orvos körbeállja a mütöasztalt és azt se tudják mit csinálnak… és ezért vagyunk ott ahol vagyunk. Véleményt alkotni a tények ismeretében szabad és lehet. A Tempo párt a jelenlegi jogrend szerint bizonyitotta be a maffia beépülését az államba. Az összegyüjtött bizonyitékok lásd Polip ábra súlyosan sértik a jelenlegi politikai elit érdekeit. És nem csoda hogy a hivatalos kötelességeiknek a fennálló jogrend szerint nem tesznek eleget. A Tempo párt ezért teszi meg a Ptk.484§. alapján megbízás nélküli ügyvivőként eljárva a minden Magyar Állampolgár helyett.

  ——A karhatalom ezt még annyira se veszi komolyan, hogy legalább a rendőrséggel szétkergesse őket (nyilván, mivel a rendezvények sose érik el még a 100-as “tömeget” se – akkor meg minek?).

  Amennyiben valaki az állampolgári jogait gyakorolja bármilyen módon akkor nem tudom miért is kéne öket szétkergetni.. Furcsán gondolkodol.

  ——A Tempo ugyanakkor az alapvető koncepcióit illetően egyszerűen nélkülöz mindenféle valóságalapot. Jó példa erre az ún. “részvénykibocsátásuk”, amikor minden magyar állampolgárnak kibocsátottak volna több százmillió forint értékű részvényt. Csak éppen elfelejtették közölni, hogy egészen pontosan ki lesz az a marha, aki ezt elfogadja érvényes fizetőeszközként. Merthogy a fedezete nyilvánvalóan nulla. Ja, bocsánat, olyan dolgok álltak fedezetéül, amik a Tempo szerint léteznek. Vagyis légből kapott marhaságok.

  Összehasonlitásként szerinted a dollárnak és eurónak milyen fedezete van? Ugyanolyan papír ráadásul magánpénzként kamattal kibocsátva.
  Minden bizonnyal az a helyes ha az ország javai mások hasznát növelik és nem a saját polgárainak javát gyarapitják..

  „Minden magyar érték a magyar érdekeket szolgálja”

  Végezetül ajánlom figyelmedbe Ludányi Horváth Attila gondolatait 4 x 15 perc , egyszerüen és érthetően tájékoztat.

 71. 73: Oké, akkor játsszunk csak el egy kicsit ezzel az egész gondolatkörrel.

  Mit is mond a Tempo?

  No.1: Magyarország államformáját vissza kell változtatni Királyságra, mert azzal automatikusan jogot formálhatunk arra, hogy az összes eddigi adósságot nullázzuk. Nemcsak az államadósságot, hanem a magánt is, hiszen a Szent Korona Tan értelmében a Szent Korona tulajdona a Kárpát-medence minden élő és élettelen része. Itt egyébként félve megjegyezném, hogy ez de iure rosszabb diktatúra, mint Rákosi idején, hiszen a kommunista diktatúra „csak” minden ingó és ingatlan vagyonra tartott igényt, de jogilag az embereket nem vonta az állam tulajdona alá, kvázi – hangsúlyozom, jogilag – működött a habeas corpus. A Szent Korona Tan ennél tovább megy, neki már minden élő és élettelen dolog kell, beleértve az állampolgárokat is. Vagyis te, felebarátom, mint a Szent Korona Tan őszinte híve, nem rendelkezhetsz saját magaddal, hiszen jogilag a Szent Korona tulajdona vagy, szőröstül-bőröstül. Nem mehetsz, ahova akarsz, és akaratod ellenére eladhatják pl. a májadat, ha esetleg a részvénykibocsátás mégsem hozná meg az elvárt eredményt. De ez már csak afféle lábjegyzet, ha úgy tetszik.

  No.2: Miután megszabadultunk az államadósságtól, semmi más dolgunk nincs, mint ugye elfogadtatni, hogy ezek a bizonyos állampolgáronként több százmillió forint értékben kibocsátott részvények fogják feltőkésíteni a magyar gazdaságot, ebből aztán majd jól meggazdulunk és élünk, mint Marci hevesen. A magyar gazdaság jövőbeni teljesítményei, köztük az itt található hatalmas megújuló energiaforrások BŐVEN fedezik ezt a kis részvénykibocsátást.

  No.3: A Tempo Párt folyamatos pereskedéssel „felgöngyölíti” a kormányzati maffiát.

  No, nézzük, mi történne valójában.

  1. Ha Magyarország megtagadja az adósságfizetést, az egyet jelent az államcsőddel. Pont. A külföldi bankokat és pénzintézeteket KURVÁRA nem fogja érdekelni, hogy most királyság vagy köztársaság vagy mi az öreganyánk térgye kalácsa jelent csődöt, egy a lényeg: fizetsz vagy nem fizetsz. Mi is történik államcsőd esetén? Hát, először is megnézem, ki fog pénzt fektetni egy olyan országba, amelyik éppen államcsőd állapotában van. Talán néhány részeg amerikai turista Las Vegasban, akik azt a pénzt eleve elkártyázták volna. Maximum. Márpedig a magyar gazdaságot 90%-ban a külföldi tőke mozgatja, tehát akkor el lehet búcsúzni a jelenlegi gazdasági teljesítményünk 90%-ától, hiszen nem lesz tőke, ami mozgassa.

  2. No, de itt van még a második ötlet: mi lesz a részvényekkel?
  Nos, először is ezeknek a bizonyos „részvényeknek” az ég egy adta világon semmilyen konkrét fedezete nincs, hiszen a Tempo Pártnak, akik kibocsátották, szintén nincs egy vasa se. Ha én holnap be szeretném váltani a részvényemet, mit fogok kapni helyette? Egy szép ígéretet meg egy meleg kézfogást, hogy a magyar gazdaság jövőbeni teljesítményéből majd engem megillet egy rész? Köszönöm szépen, az lófing. Nincs olyan befektető a világon, aki ezt elfogadná biztosítékként. Főleg akkor nem, ha az illető ország, ami ezeket a részvényeket kibocsátotta, egyébként az államcsőd állapotában van aktuálisan. A részvényeikkel tehát begyújthatnak, mert maximum annyit érnek. Illetve pontosan annyit, mint a mostani fiat money, azaz nem, még annál is kevesebbet, mert a fiat money-ról legalább a többség elhiszi, hogy ér valamit (valójában az se ér lópikulát se, azért is vagyunk ekkora szarban pénzügyileg). A Tempo Pártnak maximum pár idióta hisz, nemzetközi szintű pénzemberek azt se tudják, kik ezek. Én is kibocsáthatok holnap zillió-csillió-trillió értékű részvényt, csak ki az a barom állat, aki ezért ma olyan pénzt vagy értéket ad, amit ténylegesen szolgáltatásokra vagy árukra lehet cserélni? Senki se.

  Tehát valóban, a dollár és az euró fiat money, vagyis nincs mögötte fedezet. A dollár 1971 előtt egyébként aranyfedezetű pénz volt (igaz, folyamatos leértékeléssel). Ma már mindegyik fedezetlen. De van egy hatalmas különbség: a dollárról a világ többség még ELHISZI, hogy ér valamit, ezért a világ szabad piacain valódi értéket képviselő árukra és szolgáltatásokra lehet cserélni. Euró dettó. A Tempo Párt részvényeit maximum a velük azonos fűtőértékű WC-papírra lehet cserélni, mert nincs az a marha, aki elhinné, hogy érnek valamit. Próbáltál már Tempo-részvénnyel fizetni mondjuk a Tescoban? Szerinted mi lenne az eredmény?

  Egyébként ide még egy kérdés: hogy a francban akarjuk megoldani a fiat money problémáját úgy, hogy kibocsátunk egy MÁSIK fiat money-t? Ez kb. olyan (ha már az orvosi példáddal akarunk élni), mintha egy beteg szív helyett beültetnék egy MÉG BETEGEBBET. Van ennek értelme? Ugye, hogy operettkabaré az egész?

  No.3.: „Felgöngyölítés”, röhög a vakbelem. Arról van szó, hogy indítottak egy rakás pert, amelyeknek a jó részében az ügyészség egész egyszerűen megszüntette az eljárást (erre persze beperelték az ügyészséget is), egy másik részében meg volt egy pár tárgyalás, ahol eleve nem jutottak sehova se, mivel a bírók többsége ellen összeférhetetlenség vádjával szintén eljárást indíttattak. Az eredmény: kurva sok per, egyetlen érdemi ítélet vagy döntés nélkül. Kísértetiesen emlékeztet a dolog a szcientológia egyház módszereire, azzal a különbséggel, hogy a szcik legalább el tudják lehetetleníteni az ellenségeiket ezzel a módszerrel, mert bíróságra citálják őket folyamatosan, a Tempo annyit ér el, hogy egy-egy ügyész röhög egy jót, valahányszor meglátja őket a bíróságon. Az államapparátusnak kurvára mindegy, hogy mit bohóckodnak a bíróságokon, attól a lopás még megy tovább. A bírók meg néha legalább jól szórakoznak.

  „Amennyiben valaki az állampolgári jogait gyakorolja bármilyen módon akkor nem tudom miért is kéne öket szétkergetni.. Furcsán gondolkodol.”

  Kurva egyszerű. Ha ez a bizonyos „hatalomátvétel” bármilyen módon veszélyeztetné a fennálló hatalmat, akkor megkísérelnék megakadályozni. Mivel mindenféle komoly alapot nélkülöz, ezért még csak szét se kergetik. Különben se jelenik meg 10-nél több ember az ilyen „megmozdulások” többségében. Tehát nincs hatalomátvétel, csak pofázás van, mindenféle eredmény nélkül. Operettkabaré.

 72. 65, Tibor bá

  Azért lefutom ezt az „én csak krónikás vagyok” kört is újra.

  1: NEM vagy objektív, ahogy a világon egyetlen ember sem az, semmilyen szempontból nem vagyunk alkalmasak rá. Ezzel a megállapítással mindaddig egyet is értesz, amíg nem rád vonatkozik (a saját objektivitásodra mint abszolút jellemzőre, és nem mint szándékra hivatkozol).

  2: Az objektivitás MÉRTÉKE valóban meghatározza azt, hogy mennyire pontosan látjuk a világot, és ettől függ az, hogy mire vagyunk KÉPESEK a jelen pillanatban. Például: az álmodozókat megvezetik, mert direkt ezt kívánják, és minél nagyobb a homogén álmodozók köre, annál hatalmasabb (és idiótább) vezért emelnek maguk fölé. Szimpla MATEK. Egyébként a tréfa kedvéért: a „fides” jelentése hit, latinul.

  3: Viszont UGYANILYEN fontos az, hogy milyennek akarod látni a világot, milyennek hiszed a jelenségek látszata mögött. Ennek alapján hozol döntéseket, és (képességeid mértékében) ebbe az irányba MOZGATOD a világot.

  Te „csak” krónikás vagy. De ezzel mindenkit, aki a blogodat olvassa, elriasztod a nagy közösségi, konstruktív gondolkodástól, az ember jövőjébe vetett hittől; és egyéni túlélős barkácsolásra biztatod, táplálod bennük azt az illúziót, hogy ennek bármi értelme lenne. Pedig te is leírod, hogy az ebben gondolkodók szépen állítsák sorba a szeretteiket, húzzanak ki kilenc „eldobhatót” minden egyes olyan emberért, akit szeretnének megtartani. VAGY: próbáljanak más megoldást keresni, még ha lehetetlennek látszik is.

  Továbbá: HA Orbán Viktor olvasná a blogodat, és a benne leírt jövőképet, a párbeszédek tartalmát és színvonalát, szerinted elgondolkodna azon, hogy mit is csinál? Szerintem éppen ellenkezőleg: ebben is csak visszaigazolást látna. Nem is alaptalanul.

  Na ezért vitáztam veled eddig – de már minden fontosat elmondtam.

 73. 73:
  Tulajdonképpen súlyos sértegetés nélkül nem lehet neked válaszolni, tehát legokosabb, ha az ember ignorál. De ezt nem tehetem, mert akkor az idetévedt olvasó azt hiheti, hogy egyetértek veled, nem nyílt ki a bicska a zsebemben, de KINYÍLT

  74:
  Engem mindig lenyűgöz az emberi butaság változatos megjelenési formája, téged pedig inspirál. Gyerekkoromban, a r.k. aktív indokrinációja alatt, sokat találkoztam Szent Antallal, aki állt a szegények között és osztogatta a kenyeret. De mivel az embernek minden nap kell enni, Szent Antal nem sokat ért el az osztogatással, mert minden nap nem etethette ugyanazokat. Így aztán az éhhaláltól megmentettek egy nappal később dobták fel a talpaikat. Veled kapcsolatban beugrik ez az asszociáció, mert te is ülsz a billentyűzeted előtt és osztogatod a szellemi kenyereket olyanok felé, akik ezt maguknak képtelenek megteremteni, tehát naponta kellene nekik egy-egy szellemi infúzió, ami – lásd be – képtelenség. Azért van különbség. Szent Antal szegényei mohon zabálni kezdték a kenyeret. A te szegényeid pedig finnyásan piszkálgatják azt, amit te nyújtasz nekik.

 74. 75:
  Kedves Loránd!
  Ez az a kitérőktől hemzsegő szöveg elkerülésének üdítő példája, amit nálad még nem volt alkalmam tapasztalni. Inspiráló!

  Az objektivitásról írottakkal egyetértek. Az ember legfeljebb törekszik rá, de tökéletesen nem tudja elérni. Na de, tudsz ennél jobbat? Ráadásul ez mindenkire, tehát rád is vonatkozik. Az a tudat, hogy abszolút objektív neme lehetsz, nem béníthat le. Különben is döntéseidnél egyéni dolgokkal súlyozod a tényezőket, ami máris a szubjektivitás felé tol. Például: Túlélési stratégia esetén nekem jó, ha van hátra egy évtized, esetleg másfél. Nyilván a felkészülésnél ez egy objektív tényező számomra, de más nézete szerint szubjektív.
  Krónikás ügy: Juliánusz barát időben jelezte, hogy a mongol horda nyugatra tart. Kérdésem: Ezzel elriasztotta a nagy közösségi, konstruktív gondolkodástól a magyarokat? Ellenkezőleg, inspirálhatta volna őket, ha hallgatnak rá. – persze ezt te másképp látod. Jogod van hozzá.

 75. 76 Tibor bá’

  Jancsika kihívást lát, ha úgy érzi, hogy valaki tévúton jár, és nem tud ellenállni.
  Kísértetiesen emlékeztet egykori önmagamra, mikor matematikából korrepetáltam (ingyen és bérmentve, pusztán hobbiból) a matematikához nehézfejű ismerőseimet.
  Szabályos metodikát alakítottam ki, ha a páciens nem értett egy tételt, akkor letapogattam, hogy az egy szinttel alatta lévő anyagból mit nem ért, ami akadályozza a következő fokozat megértését. Aztán azt kezdtem el megmagyarázni. Ha az sem ment, akkor itt újra alkalmaztam az előző módszert, ha kellett Ádám-Éváig is visszamentem.
  Nagyon küzdelmes volt, de én olyan makacs, mint egy bulldog, de addig nem nyugodtam, míg a tagnak nem kezdett megvilágosodni.
  Nagy elégtétel volt, mikor körülöttem állók elismerően nyilatkozták, hogy ezt nem hitték volna, hogy ezt egy ilyen tökfejnél el tudtam érni. 🙂
  De Jancsika nem számíthat ilyen elégtételre. 🙁

 76. 78:
  Igen, igen. Én is korrepetáltam, de mindent meg lehet unni, még a hülyeséget is. 😀

 77. 73: De a Magyar Királyság eleve jogszerűtlen a vérszerződésben lefektetett jogelvek tekintetében, tehát de jure nem is létezett, hörr! Mindent visszaállítani az István-diktatúra előtti állapotba! Vissza őseink jogrendjéhez!

  De az is lehet, hogy a fehér ló legendájában szereplő Szvatoplukkal kötött üzlet és a honfoglalás se voltak teljesen rendben de iure szemlélve… Vajon ki kell-e költöznöm Etelközbe?

  de szőrözzünk még:
  „Ezt az országot 1944 március 18ig. ugy hivták Magyar Királyság királyi posztja betöltetlen…”
  Ezt magyarul így tagoljuk és írjuk:”Ezt az országot 1944. március 18-ig úgy hívták Magyar Királyság. Királyi posztja betöltetlen…”
  Nem javítom végig a kommented, de azért jelzem, hogy több helyen kerékbe töröd a magyar nyelvet.
  Magyarország államformáját egyébként a német megszállás nem érintette, Horthy kormányzó maradt 1944. október 16-ig, amikor lemondott és átadta a hatalmat Szálasinak (nyilván nem jókedvében).
  A háború után 1946 elején került sor az államforma megváltoztatásának nemzetgyűlési vitájára, és 1946. február 1-jén hatályba lépett az 1946. évi I. törvény, Magyarország államformájáról. (wiki) Nos, itt a válasz a kérdésedre.

  „A Tempo párt ezért teszi meg a Ptk.484§. alapján megbízás nélküli ügyvivőként eljárva a minden Magyar Állampolgár helyett.”
  Bocs, de a Ptk. (1959. évi IV. törvény) is az általad „ex lex”-nek tartott időszakban készült, így elég disszonáns, hogy olyan törvényre hivatkozol, ami szerinted érvénytelen… Ha viszont ezt a törvényt elismered, akkor az államadósságot, az EU és NATO tagságot vajon miért nem?

 78. 62, 65:
  Ezt ismeritek?
  http://www.youtube.com/watch?v=4i4SeHTAfT8

  Büszke gőzhajó, a tengert szelni volna jó,
  az álom valóra vált.
  Nyolc év balga dokkolás után
  kihajózhat már.
  Egy elsőrangú tervező, kutató és szervező,
  ma főmérnök lehet.
  S a türelmetlen kapitány
  parancsot ad: Mehet!
  De a kazánház csupa meglepetés:
  a szénraktár üres.
  Te jó ég, nagy baj van, főmérnök úr,
  mi ég jól szén helyett?
  Ha nincs más, aprítsuk fel íziben
  a fedélzetet!

  Remekül ég,
  enélkül könnyebb is még,
  így nem száguldtunk rég,
  a sebesség sohasem elég!

  Lángész, lángész!

  Bátor, mint az Armada, megvan a kétharmada,
  a többi nem éghető.
  Keleti szél fúj, így hát bizony,
  nyugatra sodródik.
  Ott ahol a nap lemegy, gyűlnek már a fellegek,
  egy árhullám becsap.
  Fedélzet hiányában
  a víz a hajótestbe folyt.
  A tankönyvek szerint elbukunk,
  ide egyszerűség kell!
  A főmérnök a jobb agyféltekével
  gondolkozik:
  Vágjunk léket, s mind, mi fönt bejött,
  alul távozik.

  Munkára fel hát,
  gyere fúrd át az alját,
  törd, zúzd és vágd át,
  mindjárt meglátod a csodát!

  Éles elme!

  Bizony csodálkozni fogsz, a módszere nem ortodox,
  mégis befutott:
  jéghegy nélkül überelte
  a Titanicot.
  Egy közelben dolgozó repülőgép-hordozó,
  rádión üzen:
  ,,Segítünk mi, pici bárka,
  fütyülj, s ott leszünk.”
  Anyád pici, anyahajó, tudod,
  fütyülünk mi rád!
  Csak hinni kellett benne,
  s itt a csoda, Gyurikám!
  Nem árthat nekünk sem égszakadás,
  sem hurrikán!

  Talán túl újszerű,
  de rendkívül észszerű,
  mert nagyon egyszerű,
  ez egyszerűen nagyszerű!

  Gépész Észgép!

 79. 82: Avatar: iszonyat jó, köszi a linkelést!!!!

 80. Egyébként még valami a Tempo-hoz. Van a dolognak egy másik vonulata is, amit szintén érdemes végiggondolni. Chris Martensonról jutott eszembe.

  Ugyebár a Tempo programja: töröljük el a jelenlegi adósságot, majd bocsássunk ki részvényt. A részvény fedezete a magyar gazdaság (szerintük fennálló) kivételes természetföldrajzi és egyéb adottságai (innovációk nagy hányada, sok Nobel-díjas, stb. stb.).

  Tehát voltaképpen arról van szó, hogy kibocsátunk értékpapírokat, amiknek az értékét azért kellene valakinek elfogadnia, mert elhiszi, hogy a magyar gazdaság a JÖVŐBEN hihetetlenül jó teljesítményt fog tudni nyújtani.

  No, itt jön a képbe Chris Martenson. Ő ugyanis a PÉNZ és az ADÓSSÁG (vagy hitel, ha úgy tetszik) fogalmára két nagyon egyszerű definíciót ad.

  „Money is a claim on wealth”, vagyis a pénz valakinek a vagyonával szemben támasztott követelés

  „Debt is a claim on FUTURE wealth”, vagyis a hitel valójában valakinek a vagyonával szemben támasztott JÖVŐBENI követelés.

  Ebből azonnal láthatjuk: a Tempo párt programja, hogy a jelenleginél még SOKKAL nagyobb mértékben eladósítsák az országot. Az általuk hozott „jólét” alapja ugyanis a magyar gazdasági teljesítménnyel és vagyonnal szembeni jövőbeli követelések rendszere lenne, ezeket testesítenék meg ezek a „részvények”. Valójában helyesebb lenne adósságlevelekről beszélni.

  Tehát a program valójában: tagadjuk meg a jelenlegi adósságainkat, majd ADÓSODJUNK EL ÚJRA, csak ezúttal SOKKAL nagyobb mértékben (állampolgáronként több százmillió forint értékben). Most abba már bele se menjünk, hogy ki az a marha, aki nekünk a jelenleginél még sokkal több hitelt ad, miután már a jelenlegi hitelállományunkat sem vagyunk hajlandóak visszafizetni.

  Hogy Bud Spencert idézzem: „Bomba ötlet, bájgúnár.”

 81. 74 re.

  1. Tévedés ne rabszolgaságba gondolkozz és még nem értetted meg..
  2. Ahhoz hogy egy ország müködjön egyáltalán nem szükséges a külföldi befektetők pénze.. ne is gondolj fedezet nélküli pénzre… a fedezet az ország vagyona..
  3. A tények makacs dolgok , az összeférhetetlenség figyelmen kívül hagyása , a birói függetlenség hiánya a mutyizás , együtt müködés a felszámoló fantomcégekkel mind ,mind súlyos itélkezési anomáliákra utalnak

  Magyarország Alkotmánya
  a Szent Korona Eszme
  Alapelveiben megfogalmazott
  Szabadság Alkotmánya

  1. § Magyarország örökké szabad. (Hungaria semper libera)

  2. § A kötelezettségek és jogok egységében a Szent Korona minden tagja egy és ugyanazon szabadságot élvez. (Una et eadem libertas)
  a) A Szent Korona tagja az államalapító magyar nemzet tagja, bárhol él a világon, valamint az államalkotó nemzetek tagjai, ha a Szent Korona Országának területén élnek.
  b) Államalkotó nemzet az, amely elfogadva a Szent Korona értékrendjét, kultúrájának helyet talált a Szent Korona Országának területén.

  3. § Ami a magyar földön, föld alatt és föld felett van, a Szent Korona által jelképezett egyetemes magyarság elidegeníthetetlen, örök tulajdona, amelyet csak a Szent Korona tagjai birtokolhatnak. (Sacra Corona radix omnium possessionum)
  A birtokos jogai azonosak a tulajdonjoggal, kivéve:
  a.) Nem semmisítheti meg a birtokot.
  b.) Nem változtathatja meg a birtok rendeltetését.
  c.) Csak a Szent Korona tagjára ruházhatja át (örökítheti) a birtokjogot.

  4. § Minden magyar érték a magyar érdekeket szolgálja. (Sub specie Sacrae Coronae)

  5. § Mindazzal szemben, aki megsérti a Szent Korona értékrendjét, a Szent Korona minden tagjának nemcsak joga, hanem kötelessége ellentmondani és ellenállni. (Ius resistendi et contradicendi)

 82. 84 re.

  Az hogy nincs és nem kell hitel fel sem merül????

 83. 85: Zsidany:

  „1. Tévedés ne rabszolgaságba gondolkozz és még nem értetted meg..”

  Te nem érted. Tibor bá korábban írt egy posztot a Rákosi-féle alkotmányról. Amit abban Rákosi LEÍRT az mind szép és jó, magasztos, gyönyörű volt. Aztán lett belőle egy förtelem.

  Vegyük most a Szent Korona Tan-nak ezt az egy mondatát:

  „A Szent Korona tulajdonát képezi a Kárpát-medence MINDEN élő és élettelen része.”

  Érted, hogy ez mit jelent? TE, magadban, személyedbe, szőröstül-bőröstül a Szent Korona tulajdona vagy!!! És itt még el se kezdtünk egy olyan országot építeni, amiben a törvények totál mást mondanak, mint ami a valóság! Már törvényben deklaráltuk, hogy tulajdon vagy, egy tárgy, amit szabadon lehet adni-venni.

  De egyszerűsítsük le a kérdést. Ha élsz egy országban, aminek van egy alkotmánya, ami szép és jó jogokat deklarál, akkor még mindig lehet, hogy valójában ebből lófasz se valósul meg (Ez volt a Rákosi-féle rendszer). Ha viszont egy olyan országban élsz, amiben már az ALKOTMÁNYBAN egy tulajdontárggyá silányítottak, akkor mégis mi a lópikulát vársz???? Ha az van leírva a törvényben, hogy seggbe fognak rúgni, akkor még csak nem is panaszkodhatsz, ha végül seggbe rúgnak. Ha az van leírva, hogy nem rúghatnak seggbe, de mégis seggbe rúgnak, még pofázhatsz, lehet, hogy valaki majd megsegít. Vagyis jogorvoslat csak akkor létezik, ha van hozzá jog, ami alapján lehetne orvosolni. Értjük?

  Ja, de persze, Borbély Józsi bácsi nem olyan… ő majd nem fog ezekkel visszaélni, ugye??? Persze, ezt hittük Orbánról meg Gyurcsányról is. Aztán mégse az lett a vége. A magam részéről úgy vagyok vele, hogy inkább választok olyan alkotmányt, ami legalább formailag megfelel az elképzeléseimnek. Aztán persze majd szájalok, ha mégse úgy lesz, ahogy írva vagyon.

  „Ahhoz hogy egy ország müködjön egyáltalán nem szükséges a külföldi befektetők pénze.. ne is gondolj fedezet nélküli pénzre… a fedezet az ország vagyona..”

  Na, csak ezt ne mondtad volna!!!!

  Magyarázd már el nekem, drága felebarátom, hogy a francban akarsz te egy országot működtetni a 21. században a nemzetközi szabad piac nélkül???? Észak-Korea aktívan próbálkozik ezzel az 50-es évek óta, a végeredményt látjuk.

  Fogjátok már fel végre, hogy a szabad piac olyan konstrukció, amiben MINDENKINEK MINDENKI MÁSRA szüksége van. Kölcsönös függőség. Senkinek sincs meg MINDEN alkotóeleme egy ipari társadalom működtetéséhez, ezért mindenkinek folyamatosan kell kereskednie másokkal, hogy minden elemre szert tegyen. Egy példa, hogy megértsd:

  Vegyünk egy egyszerű példát: az asztalodon álló számítógépet. Mi is van abban?

  1. Először is alapanyagok: műanyag (vagyis olaj), fémek (köztük jelentős mennyiségű arany és ezüst), szilícium (ami csak nagy tisztaságú kvarckristályból növeszthető, közönséges homok nem jó hozzá), a félvezetők szennyezéséhez ritka földfémek (pl. germánium, gallium, stb.)

  2. Másodszor irdatlan mennyiségű energia, hogy a természetes anyagokból kialakítható legyen a nagy hozzáadott értékű végtermék.

  3. Harmadszor technikai tudás, vagyis know-how, ha úgy tetszik, vagyis annak az ismerete, hogyan kell megtervezni és legyártani a számítógépet.

  4. Negyedszer INFRASTRUKTÚRA, vagyis gyártósorok, gépek, utak, iskolák, stb. stb. ami mindahhoz szükséges, hogy a gyártás megtörténhessen

  5. Ötödször TŐKE, mert a gazdaságot működtető szereplők csak akkor hajlandóak dolgozni, ha pénzt kapnak érte

  6. Hatodszor márkanevek (Apple tökéletes példa), vagyis kellő mennyiségű hype, amitől az emberek elhiszik, hogy amiért egy alma van a borítón, az attól már egyből jobb is.

  EGYETLEN, ismétlem, EGYETLEN országnak sincs meg mindez egyszerre. Egy tök egyszerű termék, mindenki asztalán ott van, de országok százainak, emberek milliárdjainak a jól összehangolt, tökéletes együttes munkája kell hozzá, hogy létrejöjjön.

  Tehát de, KELL a többi ember segítsége, hogy 21. századi szinten élhessünk. Ha nem akarunk tömegesen éhen veszni és középkori szinten nyomorogni, akkor a szabad piac szabályait EL KELL FOGADNUNK.

  Márpedig az egyik legfontosabb szabály, hogy csak az vásárolhat termékeket, akinek a pénzét a piac szereplői elfogadják értékesnek. A magyar pénz lófüttyöt nem ér, mert Magyarország gazdasági teljesítménye az elmúlt évtizedekben gyatra szar volt. Túl sokat fogyasztottunk és túl keveset termeltünk, emiatt eladósodtunk. EZÉRT kell a külföldi befektetők pénze. Nyomhatsz te akármennyi forintot, egy fabatkát se fog érni, ha nem tudsz fölmutatni mögé olyan teljesítményt, ami alapján valaki elhiszi, hogy a pénzed ér valamit, és hajlandó érte valami valóban értékeset (pl számítógépeket) adni. A megoldás, hogy vagy elkezdesz GYÖKERESEN jobban teljesíteni, és akkor 10-20 év múlva TALÁN, TALÁN lesz elég saját pénzed, hogy finanszírozd a gazdaságot (ha nagyon jó vagy), vagy kénytelen-kelletlen elfogadod, hogy bármit is érő pénzed csak akkor lesz, ha kérsz valakitől, akinek van. De persze az a valaki ingyen nem fog adni pénzt. Csak kamatra. Ráadásul minél rosszabb adós vagy, annál szarabb kamatra fogod kapni a hitelt.

  „Az hogy nincs és nem kell hitel fel sem merül????”

  Hogy egy klasszikust idézzek: „Mi is a név? Mit rózsának hívunk mi, Bárhogy nevezzük, éppoly illatos.”

  Tökmindegy, hogyan hívod, az az értéklevél, aminek a fedezete egy JÖVŐBENI gazdasági teljesítés, az hitel. Hívhatod tőlem kukutyinfalvi süstürünek is, az attól még hitel. Claim on future wealth.

  Hasonlóan KIZÁRÓLAG azt a pénzt lehet fedezett pénznek tekinteni, aminek az értéke mögött 100%-ban ott áll valamilyen KONKRÉT, objektívan (tehát minden érintett fél számára azonos és megnyugtató módon) mérhető, konkrét gazdasági értéket hordozó produktum, amire be lehet váltani az adott pénzt, ha megrendül benne a bizalom. Ha ezek bármelyik nem teljesül (nincs semmilyen konkrét felhalmozott érték, vagy akár csak nem 100%-át fedezi a kibocsátott pénzmennyiségnek pl.), akkor az felebarátom PER DEFINITIONEM fiat money. Pénz, aminek azért van értéke, mert valaki azt mondta.

  Mondd már meg nekem, hogy az „ország vagyona a fedezet” egészen konkrétan hogyan fedezi a kibocsátott pénzt? Ha nekem holnap megrendül a bizalmam a pénzben, és be akarom váltani a fedezetben megjelölt értékre, mit fogok kapni? Egy liter vizet a Tiszából? Egy hegycsúcsot a Kárpátokban? Egy téglát a Putyilov gyárból? Mit kapok? Ez így ebben a formában nem fedezet, hanem duma a habokra. Hiányzik a konkrétum.

  De a probléma itt nem áll meg, ugyanis a fent említett részvények nem egyszerűen a fiat money-t testesítik meg, hanem a hitelt. A Borbély barátunk által javasolt „részvény” valójában HITEL, ugyanis fedezetként ugyan megjelölt valamit, de ez a valami itt és most még nem létezik, nem határozható meg konkrét és megnyugtató módon, és nem cserélhető be a részvény valami konkrét dologra. Ezek a részvények azonban nem egyszerűen egy újabb formái a fiat money-nak, hanem hitellevelek, ugyanis a fedezet egy JÖVŐBENI gazdasági teljesítés (Borbélynak az az elképzelése, hogy a megújuló energiákból és az innovációból nekünk a jövőben irtózatos gazdasági hasznunk fog származni). Tehát claim on future wealth. Hitel. Értem?

 84. 87-re

  Túl sokat fogyasztottunk és túl keveset termeltünk, emiatt eladósodtunk.

  Meg a többi hülyeséget is szépen megtanultad és nem tudsz máshogy gondolkodni. Kidobhatod az összes tudományodat mert semmit sem ér ha itt vagyunk a slamasztikában. Kiutat, biztos megoldást nem kinál.

  Sajnos.

 85. 88: Hát, ha megnézed, az 1970-es évek óta két olyan politikai program volt, ami statisztikailag kimutatható mértékben csökkentette az államadósságot: az első a Bokros-csomag, a második a Matolcsy-féle kiigazítások sorozata… és mind a kettő RADIKÁLISAN csökkentette a fogyasztást. A szomorú tény az, hogy a Matolcsy-csomag már a GDP 9%-át kitevő megszorítást jelentett, a Bokros-csomag „beérte” 5%-kal.

  Ha a Bokros-éra utáni kormányok nem kezdtek volna el újra felelőtlenül osztogatni, mára gyakorlatilag adósságmentesek lennénk, ez kapásból évi 1100 milliárd többlet forrást jelenthetne, amit most adósságszolgálatra költünk… és ez csak a követlen haszon, közvetett haszonként Magyarország gazdasági híre jóval jobb lenne, mint most, vagyis a forint erősebb lenne (Vagy gyengébb, ha úgy döntjük, hogy gyengítjük, vagyis fogalmazzunk úgy, hogy jobban kontrollálható lenne), könnyebben kapnánk hitelt (ami nem feltétlenül rossz dolog, feltéve, hogy jó dolgokra, beruházásokra fordítjuk, és nem egyszerűen feléljük, ahogy eddig), és jóval több tőke áramlana Magyarországra. Arról nem beszélve, hogy ha ezt az 1100 milliárdot mondjuk BEFEKTETNÉNK, akkor nem is lenne szükségünk külföldi tőkére, föltőkésíthetnénk az országot a saját pénzünkből is, mert annak LENNE ÉRTÉKE, nem csak egy csomó kinyomott papírfecni lenne.

  Olybá fest, hogy bármelyik kormány bármit mond, végül mindegyik ugyanarra kényszerül: megszorítani, fogyasztást visszafogni, és az így keletkezett többletet befektetni a gazdaságba, hogy minél több értéket tudjunk megtermelni. Ez utóbbiban sajnos az Orbán-kormány totálisan felsült, ezért borítékolható, hogy az átmenetileg pozitív eredményeik sajnos tiszavirág életűek lesznek a jövőben. Ez az Orbán-féle gazdaságpolitika LEGNAGYOBB hibája.

 86. 88 Zsidany

  „Túl sokat fogyasztottunk és túl keveset termeltünk, emiatt eladósodtunk. ”

  Ezt én kicsit átfogalmaznám, mert az sem volna megoldás, ha annyit termeltünk volna, amennyit fogyasztottunk. Egyszerűen a fogyasztásunknak nincs valós alapja. Hiába termeltünk volna többet, ha ezzel kizsigereljük a meglevő erőforrásokat. Egyszerűen nem szabad többet fogyasztanunk, mint amit az erőforrások megengednek. Lehet élni autó nélkül, lehet élni wellness nélkül, lehet élni Norbikolbász nélkül. És ez az élet nem boldogtalanabb, mint a másik. Én ezt tapasztalatból tudom. Havi 1MFt. fogyasztásról „zuhantam” vissza havi 100eFt. köröli fogyasztásra, de nem gondolom magam boldogtalanabbnak mint annak idején. Sőt…!

 87. 84:
  >>“Debt is a claim on FUTURE wealth”, vagyis a hitel valójában valakinek a vagyonával szemben támasztott JÖVŐBENI követelés.<<
  inkább:
  A hitel valójában valakinek a JÖVŐBENI vagyonával szemben támasztott követelés.

  85: Aztán ezt a csodát, amit itt leírtál miért ne röhögjem körbe?
  1.§ Ennek a pontnak mi értelme van? Ha megszállják az országot a törökök/németek/oroszok, akkor is szabad az ország?

  2.§ Ez a "Szent Korona tagja" tulajdonképpen az állampolgárság akar lenni, ha jól értem. Nem ártana a definíciót a fogalom első felhasználása elé tenni, mert első olvasásra szintaktikai hibát dob az olvasó agya.
  Minden tag egyenlő jogot élvez, de a magyarnak van joga külföldön élni a tagság elvesztése nélkül, másnak nincs. Mert ők mégis kicsit egyenlőbbek, mint a többiek… 🙂
  Miből ismerhető fel, hogy "kultúrájának helyet talált" egy nemzet? A japánok pl. meghonosították a maguk vállalati- és munkakultúráját a Suzuki gyár területén, tehát államalkotó nemzet lettek? Vagy csak ha még valahol az országban egy japán kultúrház is megnyílik?

  3.§ "Ami a magyar földön, föld alatt és föld felett van…"
  Milyen mélységig/magasságig? Jogot tarthatunk-e Új-Zélandra, ami úgy nagyjából alattunk van? És a magyar föld felett elrepülő utasszállító gépek is a magyarság elidegeníthetetlen, örök tulajdonává válnak? És a felettünk lévő égbolton lévő csillagok?
  "a.) Nem semmisítheti meg a birtokot."
  Ezek szerint avart égetni se szabad, hiszen az avar is a magyar földön van, csak birtokolhatjuk, de meg nem semmisíthetjük.

  "b.) Nem változtathatja meg a birtok rendeltetését."
  A cipőboltból pedig nem lehet könyvesboltot csinálni.

  4.§ Ez megin mi? És ha épp mégse?

  5.§ Szintaktikai hiba, definiálatlan a "Szent Korona értékrendje", így értelmezhetetlen.

 88. 73-ra

  Mindent visszaállítani az István-diktatúra előtti állapotba! Vissza őseink jogrendjéhez!

  Te most eltaláltad a szarva közt a tőgyét !!!!

  Az nem zavar hogy megszállás alatt lévő ország (német és szovjet) egyáltalán nem független és mint átmeneti állapot létezik. És itt jön az hogy az utolsó szovjet katona távozása óta mulasztásos alkotmánysértés állapota áll fenn. Vissza kéne állitani az eredeti állapotot.

  Az a baj hogy a jelenlegi jogrend is jó és megfelelő lenne !!!! ha be is tartanák. A tiz millió magyar elfogadja hogy manipulálják azok akiknek ez érdekében áll.

  Borbély József nem bolond, hanem bátor és kitartó. Elvették a bútorgyárát, de nem hagyta annyiban. Igazát keresve rájött, hogy nem egyedi eset az övé, több száz jelentős céget tettek tönkre nyereségvágyból irányított felszámolással. Rá kellett jönnie arra is, hogy ezek a tolvajlások csak törvényhozói, ügyészi, bírói asszisztenciával valósulhattak meg. Kétmillió munkahely szűnt meg következményként. Borbély József és társai munkájának gyümölcse beérett. A hatalom bástyája a jog, s ezen a pályán mattolta a bíróságokat a TEMPO.

  Borbély József azért kormányzó, mert az országunkban fellelt visszaéléseket felderítette és átadta azokat az “igazságügyi” szerveknek, de azok nem foglalkoztak az üggyel. Amíg a hatalom nem veszi át az ügyet addig a felderítő személy köteles helyettesíteni az államot a kármegelőzés vagy kárcsökkentés miatt.

  Székházügy – Lehet hogy nem etikus, de jogszerű
  Csalárd csőd – Mindenkinek alkotmányos jogal, hogy hülye legyen
  Olajügy – „Nem láthatott engem, mert én nem láttam őt”
  Plágium – Szakszerűtlen forrásmegjelölés

 89. 76-ra

  Kedves Tibor bá légyszives elmagyarázni miért nyilt ki a bicska?

  Egyáltalán nem szándékom romboló tevékenységet folytatni, ha ez az értelmes emberek „vita”fóruma akkor mindenkinek elfogadható kell legyen hogy különböző nézőpontok megnyilvánulnak. Felületes módon itélkezni hogy lehet?

  A mottóm : nem azért adom a kezedbe mert rá akarlak beszélni valamire, olvasd el, nézd meg és gondolkodj Magad.

  A régi példákból igazán lehetne tanulni: jön egyszer csak egy feltaláló aki állit valamit , senki sem hisz neki. Ám ö kitart az ideája mellett és az uj dolgok mindig milyen „őrültek és hihetetlenek” és kitartását siker koronázza.

 90. 91-re

  mint a mesék végén: aki nem hiszi járjon utána.
  Keress és a kérdéseidre megtalálod a válaszokat is.

 91. 92: „73-ra” azt te írtad. Amit tőlem felemlegetsz, az a 81-ben szerepelt.

  István talán nem német és talján lovagok segítségével került uralomra, akiknek utána jó sok földet is adott, hogy itt maradjanak megszállóként, és biztosítsák a hatalmát, mint a komcsikét a ruszki tankok? Vajon a németek és taljánok már ekkor is államalkotó nemzet voltak, vagy az apostoli királyunk a SZK eszmével ellentétesen hagyta őket SZK tulajdonolta földet birtokolni?
  Mondjuk apostolnak is fura volt… Míg a 12 apostol békésen térített és életét áldozta hitéért, addig István inkább az ellenvéleményen lévők életét áldozta fel a kereszténység terjesztése érdekében.

  „Vissza kéne állitani az eredeti állapotot.”
  Melyik eredetit? A keresztény megszállás előttit, vagy azt mielőtt a magyarok megszállták a Kárpát-medencét?

  „Elvették a bútorgyárát, de nem hagyta annyiban.”
  Ez nagyon dicséretes, de ahhoz, hogy visszakapja nem szükséges visszamennünk királyságba. Gondolod a Magyar Királyságban nem volt időnként diszfunkcionális a jogérvényesítés?

  94: Keres a fene. Te toltad ide ezt az „alkotmányt”, én jól megvoltam nélküle is. Rámutattam pár hibájára a szövegnek, de nem vágyom több ilyen sületlenségre.

 92. 94!
  Én csak egyet szeretnék tőled kérdezni.Te most úgy élsz ,úgy éled a minden napjaidat ahogy itt gondolkodsz?Ahogy itt a gondolataidat leírtad?Azok alapján?Igen,vagy nem?.. 😮

  Jancsikától kérdeznék.Csak kíváncsi vagyok..Most beszélgetjük hogy Orbán nem jól csinálja a dolgokat..Rendben.De ha jól csinálná,tegyük fel.Akkor én mit tapasztalnék másként?Miben változna az életem?..Erre kíváncsi lennék.. 😮
  (Szerintem az élet akkor is drága lenne.És ugyanúgy fizetnék mindenért mint most)Akkor most honnan fogom észre venni ha egyszer mégis csak jót cselekedne?!.. 😀

 93. 96: mellike:

  Jokat kerdezel, de sajnos nincs egyszerü valasz. Magyarorszag dilemmaja az, hogy egy olyan vilagkephez akar felzarkozni, ami maga is az összeomlas fele tart (mar megint). Meddig tudnank meg profitalni a folytonos növekedesi paradigmabol? Elöbb-utobb ugyanis egyetlen orszag sem fog tudni belöle nyerni, elöbb-utobb elfogynak a szekek a jatekban, es ha a zene elhallgat, mindenki seggre tottyan. De MOST meg lehet nyerni, igaz, ez mar most is nehez, es egyre nehezebb lesz.

  Orban tevekenyseget tehat nehez egyertelmuen megitelni, mert nincs alternativ modell, amire at lehetne terni. Ha lenne, valaki mar csinalna. Vannak kezdemenyezesek, amiböl egyszer majd talan lesz valami. Vagy nem. Majd meglatjuk.

  Mindezek alapjan van, amit jol csinal Orban, es van, amit egyertelmüen nem igy kene csinalni. Pl. nagyon jo, hogy beszüntette a lakossagi devizahitelezest, de oriasi baj, hogy ugyanezzel a lendülettel agyoncsapta a vallalati hitelezest es a bankokat is. Jo, hogy csökken az allamhaztartasi hiany, es az allamadossag, de hatalmas baj, hogy ugyanakkor a gazdasagba törtenö befektetes iden mar 14%-ra csökkent. Ez azt jelenti, hogy le fogunk maradni, vagyis BIZTOS, hogy a zenelö szekek jatekaban vesztesek leszünk, barmeddig is szol meg a zene.

  Az IMF-fel kapcsolatos huzavona sem egyertelmü eset szerintem. Jo, ha kiegyezünk az IMF-fel? Igen, kisebb kamatra tudjuk megujitani a jelenleg magas kamatozasu hiteleinket. Viszont az IMF nem forint hitelt ad, hanem euro hitelt vagy dollar hitelt, ha ezeknek felmegy az arfolyama, akkor megint szarban vagyunk. Meg a MANYUP-nal is lehetne vitatkozni, ha Orban kerek perec kijelenti: a penz kell, mert maskülönben csödbe megyünk. Vagyis a MANYUP-tagoknak bele kell törödniuk, hogy lemondanak a megtakaritasaikrol, es ezt nem is fogjak soha visszakapni. Ez korrekt magatartas lett volna szerintem (mas kerdes, hogy milyen visszhangja lett volna). De nem ez törtent, az allam beigerte, hogy mindenkinek sajat szamlaja lesz, es megkapja, ami jar neki, csak ez persze nem fog megtörtenni. Az mar csak hab a tortan, hogy a penzt elszortak marhasagokra, es 2 ev utan megint ott vagyunk, hogy megszoritas kell, hogy ne menjünk csödbe.

  Az, hogy a korrupció nemhogy visszaszorult volna, hanem egyenesen soha nem latott magassagokba csapott, termeszetesen egyertelmüen katasztrofa.

 94. Köszönöm a válaszodat Jancsika.Tudod hogy ezeket már ezerszer végig beszéltük,és nagyjából egyezik is a véleményünk,kisebb eltérésekkel..De hát azok nem olyan lényeges dolgok..
  Tehát a válaszodból azt szűröm le személy szerint ,hogy én aztán végképp semmit nem veszek észre abból,hogy most Orbán rosszul,vagy éppen jól csinál valamit..Szinte sodródunk az árral,a nagy világgal,és egyébként is,Brüsszel is elég nyomást gyakorol idefelé..
  Akkor, hát én immár kit válasszak.. Virágom virágom.. 🙂

 95. 98: mellike:

  Azert vannak dolgok, amiket te is megereznel, ha Orban jobban csinalna. Pl. ha nem tapsoltak volna el 500 milliardot a MOL-reszvenyeken keresztül Abramovicsek kisegitesere, akkor most nem kene bankado meg telekom ado, vagyis kevesebbet fizetnel az atutalasaid utan meg a telefonalasert. Ha nem basztak volna el a MANYUP-os 3000 milliardbol 1700 milliardot marhasagokra, hanem azonnal vegrehajtjak a megszoritasokat, es ebböl a penzbol az utolso fillerig allamadossagot törlesztenek, akkor most mar talan kicsit kevesebb adot kene beszedni, mert kisebb lenne a kamatteher (mondjuk evi 50 milliarddal kb.).

  Egyebkent, egy kicsit korabbra visszanyulva: azt ugye tudjuk, hogy az „osztogatast” Orban kezdte ujra? Ha megnezzük azt a franya allamadossagot, volt egy radikalis csökkenes a Bokros-era alatt, majd Orban raült a kedvezö hullamra 1998-ban, de sajnos 2000-töl megint nö az allamadossag (ugye, Szechenyi-terv, minimalber emelese, stb. stb.). Persze a szocialista kormanyok ugyanugy ludasak, mert ök meg folytattak, amit Orban elkezdett (100 napos program, stb. stb.).

 96. 96-ra.

  Az itt felkerült néhány gondolatból vagy véleményból esetleg meglátásból , mert különbözik miért születik felháborodás ha jól értem? Hogyan kéne élnem a minden napjaimat..?
  A kérdéseimre ugyan úgy válaszokat keresek mint más aki keres..csak esetleg más szempontok szerint fogadok el vagy esetleg nem fogadok el embereket,politikusokat akik messze állnak a becsülettől,a tisztességtől és az igazságtól.És akkor még a szándékosságot nem is emlitettem.

 97. 99!
  Ez most amit fel soroltál Jancsika,ez kb. nekem 2000 forint plusz.Az adózás nem érint..
  Teljesen mindegy ki lenne Orbán helyébe,akkor is elmenne oda ez a pénz..Csak másnak neveznék..Azért jó a bankadó meg a telekom,mert ezt mindenki használja, mindenki fizeti,nincs kibúvó,hogy én szegény vagyok,meg hajléktalan.Mindenki fizet.Kész..
  Az államadósságnál tökéletesen igazad van..

 98. 100: zsidany:

  „A kérdéseimre ugyan úgy válaszokat keresek mint más aki keres..”

  Mind azt tesszük, csak probaljuk a nyilvanvalo baromsagokat kizarni. Borbely Jozsi bacsi meg a partja a nyilvanvalo baromsagok kategoriajaba tartoznak, a fent reszletesen kifejtett okok miatt.

  Ismetlem: itt senki se (legalabbis en biztos nem) allitja magarol, hogy „tudja a tutit”. Ha tudnank, mar csinalnank. Az a legrosszabb a geddonban, hogy valoszinüleg NINCS megoldasa. Legalabbis emberi leptekkel elfogadhato mertekü aldozat aran nincs. De ettöl meg nem kell bedölni a hülyesegeknek, mert annak csak meg rosszabb katasztrofa lesz a vege.

  101: mellike: „Ez most amit fel soroltál Jancsika,ez kb. nekem 2000 forint plusz.”

  Ki a kicsit nem becsüli… 🙂

 99. 100!
  Na most elnézést kérek.Nem háborodtam fel egyáltalán.Egy egyszerű szimpla kérdést tettem fel..Úgy élsz ahogy itt leírtad az elképzeléseidet a dolgokról, az életről?
  Tehát úgy is kérdezhetném,hogy úgy élsz most hogy teljesen elzárva mindentől,csak magadra számítva,középkori szinten,mindenféle külföldi dolog nélkül?
  Vagy csak szeretnél úgy élni?

 100. 102!
  Inkább ezt választanám, a kicsit,mint egy házadót a nyakamba..Inkább fizessen mindenki egy kicsit,mint én egy nagyot.. 😀

 101. 104: mellike:

  Ez is egy szempont… meg is tudom erteni.

  Egyebkent ha Orban nem kezd el osztogatni 2000-ben, a seggfej MSZP meg nem folytatja 2000 es 2010 között, na, AZT mar konkretan megerezned… kb. 10%-kal több penzt tudnal elkölteni havonta, mert nem kene az allamadossag kamatai utan evi 1100 milliardot kiadni. Ez mind olyan penz, amit az allam a te zsebedböl (is) huz ki.

 102. 105!
  Ugyan ki zsebéből húzná ki.A wall streeti krupiéból? 🙂

  Jancsika.
  Megint kérdeznék.Lehet hogy hülyeség,és csak az én agyam szüleménye,de akkor is megkérdezem..
  Szóval látom,látogatom, hogy mostanság Orbán Úr meghízott.De ez olyan természetellenes dolog valahogy nekem,és az arca is el van deformálódva.Hallgatózásból tudom, mondogatják hogy ideg klinikán kezelik Bécsbe..Hogy mi az igazság nem tudom persze,de az tünt nekem fel az egészbe így összességében,hogy van neki éppen elég pénze,befolyása ahhoz hogy megőrizze fittségét,és megfizessen mindenféle update dolgot,másképpen étkezzen ,sportoljon stb…Mért is nem teszi?Olyan érzésem van,mintha az idegei kint lennének,és be kellene párnázni őket,ezért kellet hozzá meghíznia „kicsit”,vagy ennek utóhatása is ez ugye..Nem tudom.De ránézetre valami nem stimmel..

  Azért kérdezem tőled,mert azt mondják,hogy az orvos ha ránéz a pacientúrára,akkor már kinézetre lát dolgokat (betegséget)rajta,ami már kívülről is látszik..

 103. 106: Fene tudja, nem nagyon nezegettem Orbant mostanaban… es azert fenykepen teljesen mas egy beteg, mint az eletben (Photoshoprol mar nem is beszelve).

  Teny, hogy a legtöbb gyakori elmebetegsegnek eleg karakteres a megjelenese, Orbant a videofelvetelek alapjan elsö blikkre nem mondanam akut elmebetegnek, de nem vagyok pszichiater.

  Az, hogy meghizott, lehet egyszeruen a stressz következmenye (az biztos, hogy miniszterelnöknek lenni NEM eppen nyugtato feladat, akarhogy csinalja az ember), de teny, hogy sok pszichiatriai gyogyszer okozhat elhizast. Nem kizart, hogy azert hizik, mert miota ujra hatalomban van, emelni kellett a dozist, hogy ne dekompenzalodjon.

 104. Most én is úgy élek mint mindenki más , csupán el tudom képzelni hogy lehet egy teljesen új rendszerben is is élni ( legfeljebb nem lesz belőle semmi) de elképzelni Nektek sem kerül semmibe…

  én viszont továbbra is fenntartom az álláspontomat hogy nagyon is tudja mit csinál Borbély József. ezért nyilvánvaló baromságnak nevezni botorságnak tartom.de ezen meg nem fogunk összeveszni…

 105. 108: Olvasd vegig meg egyszer, amit fent irtam, gondold at, es be fogod latni, hogy ez nem jarhato ut. Nagyon kenyelmes (lenne, ha mukodne), ezert igen populista, de nem jarhato. Szembe megy a szabad piac es a közgazdasagtan összes letezö szabalyaval. Marpedig az „unortodox” modszereket mar megszivtuk egyszer… illetve meg most is szivjuk.

 106. 77 Tibor bá

  Hátulról előre: „mit csinálhat máshogy egy krónikás”?

  Például ahelyett, hogy „birkanépezik”, meg túlélő tanfolyamokat szervez (mert „nem szeretném, de úgyis minden összeomlik”), meg „mozgalmat indít a korrupció ellen (HAHAHA…) mondhat olyat, hogy

  Hölgyeim és Uraim, ébresztő!

  Magyarországon IGENIS VANNAK olyan emberek, akiket a felelősségtudat és személyes felelősségvállalás, a szaktudás és a jó szándék tesz vezetővé, NEM a „modern” „demokrácia” amúgy is fejre állított, majd lassan kézi távvezérlővé barkácsolt szabályai. Például:

  Államfő / miniszterelnök: Róna Péter (nol.hu/lap/forum/20121020-ossze-visszafogas)
  Földművelésügy: Ángyán József: (www.youtube.com/watch?v=2hIqgU8yiV0)
  Gazdaság: Demján Sándor (www.youtube.com/watch?v=dPBrx14dabI)
  Oktatás: Molnár Lajos (www.tanszabadsag.hu/blog/tag/molnar-lajos/)
  Média, kisebbség: Pikó András (www.youtube.com/watch?v=3ZAt9cIoAwg)

  A sor folytatható, alternatívák kereshetők. De ahelyett, hogy a zsibbadt tömeget ekézném nyafogva, meg százalékokon töprengenék, kijelentem, hogy ÉN személyesen őket akarom vezető szerepben látni, és kérlek téged, kedves olvasó:
  – gondolkodj el azon, hogy ilyen emberi minőséget akarsz-e az ország vezetésében látni – vagy azt, akik most ücsörögnek ott!
  – keress további jelölteket, vitázzunk EZEN nagy szavak, zsidózás meg turulos-koronás maszlag helyett – és nézzük végre LEVEGŐNEK azokat a balfékeket, egyetlen gondolatot, egyetlen másodpercet ne pazaroljunk rájuk!
  – ha van kedved, csinálhatunk akár mozgalmat is, de NEM azért, hogy MI mondjuk meg a tutit, hanem azért, hogy végre ŐK mondhassák meg!
  – és végül: ÉN követni fogom őket akkor is, ha éppen kényelmetlen, amit mondanak, mert BENNÜK én személyesen megbízom!

  Még akár idézhetnél is tőlem, mondjuk ilyet:

  A fásultság, végtelen unalom és kiábrándultság nem kellemes érzés, de alapvetően jó. Azokról az eszközökről, amelyek igyekeznek egységes, százalékokkal és mutatókkal mérhető tömeggé formálni bennünket, egyenként kiderül, hogy mennyit érnek, ugyanakkor mibe kerülnek nekünk és a bolygónak. A király meztelen, hiába a kikiáltók hangos üvöltése, a fizetett hangulatcsinálók suttogása a tömegben – az ember újra keresni kezdi szomszédja kezét.
  Tudjuk már, hogy a bennünket pirosra, narancsra, kékre vagy zöldre festő, százalékokért bármit kimondó „teamek” folyamatosan lesnek, méregetnek minket; minden óhajt és az ellenkezőjét is felírják zászlajukra – csak sajnos oly kevés már ott a hely a korábbi elvek, ígéretek mellett.
  Így aztán egyre erősebben vágyunk arra, hogy valaki végre mondjon igazat, ha fáj is – és ne hagyja abba csak emiatt. Igenis szúrja a tűt, vágja a húst, fájjon, ha kell; de szeretet, felelősségtudat és hit legyen a szemében, ne tartson poharat a véremnek, és ne koccintson vele a műtőasztal alatt.
  Ma mindez vágyálom csupán, és nem a szereplők miatt, mert bár ők egyénileg természetesen felelősek az általuk okozott kárért, de ha lecseréljük őket, ugyanolyanok állnak a helyükre. De talán éppen ez tesz minket elég erőssé, elhatározottá ahhoz, hogy felvállaljuk és kimondjuk: igen, én magam vagyok ez a rendszer.
  Magam vágytam arra, hogy szebb világot hazudjanak nekem, én kívántam, hogy elvakítsanak, elkábítsanak, és magam is részt veszek mások becsapásában. Most viszont látni akarok, színről színre úgy, ahogy a dolgok vannak, és igazat akarok mondani akkor is, ha ez sokba kerül nekem, mert megcsömörlöttem már ettől a kusza, önmagának folyamatosan ellentmondó rendszertől, amelynek része vagyok. Leesni az ágyról nagyon kellemetlen, de ha ez szükséges ahhoz, hogy végre felébredjünk egy lázálomból, akkor megéri.

  TE mondhatnál ilyet, mert EZ valóban „inspirálhat” embereket a nagyobb közösségi összefogásra – az általad elővett témák és hangulat NEM. Én nem mondhatok ilyet, mert szerintem a jelen helyzet következmény, az okok feltárásáért ennél jóval messzebbre kell menni.

  Az objektivitásos téma:

  Igen, ha sarokba szorítalak és éppen jó hangulatod van, akkor egyáltalán válaszolsz, nem küldesz elmeorvoshoz (mint korábban néhányszor) és képes vagy elismerni – de csak olvasd el ezt az egyetlen bekezdésedet. Azonnal visszatámadsz, és már azonnal elfelejted, hogy KIVEL beszélsz.
  ÉN vagyok az, aki állandóan a saját szubjektivitását tekinti alapnak, ÉN vagyok az, aki csak a szóismétlés miatt nem írja bele minden mondatába, hogy „szerintem”. ÉN vagyok az, aki az egész életét azzal tölti, hogy magukat objektívnak és alaposnak képzelő emberek kósza ötleteiből egy valóban objektív világban (számítógép) működő rendszert faragjon.

  Igen, képes vagyok lemenni arra a szintre, amit te szeretsz, de ott a jelen problémákra NINCS MEGOLDÁS, mert ahhoz igen távoli rendszerek közötti összefüggési hálózat ismerete és feltárása szükséges alapkövetelmény! EZT próbálom elmesélni a „kitérőktől hemzsegő” szövegeimben. És igen: baromi kemény agymunkát igényel a követése is, nem is várhatom el senkitől – tőled sem, nem hogy az „istenadta néptől”. De akkor minek és kinek beszélek?

  No azt hiszem, itt volt elég, megint az ellenállhatatlan ágyúgolyó és az áttörhetetlen fal konfliktusánál járunk.
  🙂

 107. 110:
  Abban megegyezhetünk, hogy nem egymásnak írogatunk, hanem az olvasóknak, hiszen mind a ketten eléggé makacsul ragaszkodunk elképzeléseinkhez. „Szóba állok” veled, mert nyújtasz egy alternatívát, amiből az olvasó tanulhat (hogy mit, az az ő dolga), demonstrálhatom, hogy nem akarom elnyomni a „másként gondolkozót”, aztán pedig szimpatikus nekem ez a szélmalom harc.

  Nézzük a vádat: „“birkanépezik”, meg túlélő tanfolyamokat szervez (mert “nem szeretném, de úgyis minden összeomlik”), meg “mozgalmat indít a korrupció ellen (HAHAHA…)” Tök mindegy, hogy én mit gondolok, ha van valaki, aki meg akar tanulni hegeszteni, tyúkot levágni, bridgelni, kolbászt tölteni, nem fogom kutatni, hogy miért, nem fogom kianalizálni, hogy van-e értelme, hanem átadom az ismereteimet. Nem dobom be a törülközőt És senki nem mondhatja, hogy csak a számat tépem.
  Korrupciós ellenes mozgalom. Előre sejtettem, hogy mindenki csak szövegel, de senki nem akar tenni semmit. Megadtam a lehetőséget, hogy bárki kiöntse a szívét. Nem éltek vele. Nem áll módomban mások helyett dönteni, de ha tudom, megteremtem a lehetőségét ennek-annak. Ennyi hasznos dolog telik ki belőlem. Aki akar él vele, aki nem, az nem. Mert az álmodozás nem az én kenyerem. Nem ezt tanultam az elődeimtől. nem ezt akarom átadni az utódaimnak.

 108. 110. Kedves Loránd
  Te miért nem tudod eljátszani azt a szerepet, amit Tibor bá’-tól vársz? Mivel nincs meggyőződve a működőképességéről, ugyanolyan hitelesen színészkedne, mint te, ha „szerintem” nélkül beszélsz. Egyébként támogatható embereket soroltál föl, ha együtt indulnának, szavaznék rájuk.

 109. 89.jancsika Says:
  En szerinten nem lehet csak az allamadossagot egy orszag rossz eletszinvonalaert okolni.
  Lasd: Magyarorszag:
  http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:uk&dl=hu&hl=hu&q=egyesult+kiralysag+államadósság#!ctype=l&strail=false&bcs=d

  Egyesult Kiralysag:
  http://www.google.com/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:uk&dl=hu&hl=hu&q=egyesult+kiralysag+államadósság#!ctype=l&strail=false&bcs=d

  Jancsika, te tudtommal eltel Nagy Britanniaban, igy kulonbseget tudsz tenni a 2 orszag eletszinvonala kozott.
  A 2 orszag kozotti eletszinvonal kulonbseget ossze sem lehet hasonlitani, szerintem!
  De meg lehet nezni mas orszagok allamadossagat is, amely sokkal magasabb, mint Magyarorszage, megis az eletszinvonal is sokkal magasabb, mint Mo-n. Akkor ez most hogy is van?

  A valos kulonbseg abban rejlik, hogy az orszag vezetoi hogy elnek vissza ezekkel az osszegekkel!

  Elnezest a linkert, de szerintem erdemes megnezni, mert elgondolkoztato!

 110. 110!
  Kedves Lóránd!
  „Államfő / miniszterelnök: Róna Péter (nol.hu/lap/forum/20121020-ossze-visszafogas)
  Földművelésügy: Ángyán József: (www.youtube.com/watch?v=2hIqgU8yiV0)
  Gazdaság: Demján Sándor (www.youtube.com/watch?v=dPBrx14dabI)
  Oktatás: Molnár Lajos (www.tanszabadsag.hu/blog/tag/molnar-lajos/)
  Média, kisebbség: Pikó András (www.youtube.com/watch?v=3ZAt9cIoAwg)”

  Ez mind szép Loránd.Csak egy bökkenő van.Mikor oda kerülnek ezek az emberek, vagy oda kerülnének,sajnos már nem tehetik azt amit szeretnének,amiket eddig hírdettek pozicíóba lépés előtt..Nem csinálhatnak azt ,amit akarnak..
  Nem tudom hogy ezt nem lehet megérteni?
  Van egy globális pénzügyi hálózat,amibe már mi is bele tartozunk.Mivel ez a mozgató rugója mindennek,nem tudsz kilépni belőle.Magyarországon a banki szektor 80 százaléka külföldi kézben van..Egyszerűen nem csinálhatsz azt,amit akarsz..

 111. 113: „En szerinten nem lehet csak az allamadossagot egy orszag rossz eletszinvonalaert okolni.”

  Ket dolgot vegyel figyelembe:

  1. A ket orszag (Nagy-Britannia es Magyarorszag) politikai helyzete meröben mas. Nagy-Britannia meg szaz evvel ezelött a vilagtörtenelem legnagyobb birodalmat tudhatta magaenak, es ebböl profitalt is rendesen (Kinat, ami a 19. szazadban a vilag GDP-jenek 1/3-at termelte, gyakorlatilag kipakoltak 100 ev alatt). London ma a vilag legnagyobb penzügyi központjainak egyike (ha nem A legnagyobb). Nana, hogy ilyen hatterrel jobban el tudnak adosodni, mielött bajba kerülnenek emiatt. Ez rohadtul nem igazsagos, tekintve, hogy a britek voltak a vilagtörtenelem legeröszakosabb gyarmatositoi, tehat nemcsak, hogy kiraboltak mindenkit, de meg szemet modon is csinaltak, de hat ez van. Ahogy Virag elvtars mondta: Hja, kerem, az elet nem habostorta.

  2. Az eladosodas mindig visszaüt ilyen vagy olyan formaban, legfeljebb egyeseknel hamarabb, masoknal kesöbb. Egy kicsit olyan ez, mint az elhizas: minel hamarabb kezdesz el lefogyni, annal jobb, minel kesöbb kezded el, annal nehezebb lesz. Vagyis Nagy-Britannia meg fogja am szivni az eladosodast rendesen, csak valoszinüleg kesobb, mint mi (mar most hatalmas gondjaik vannak belöle).

  Egyebkent nemreg olvastam egy könyvet, ahol arrol volt szo, hogy az allamadossaggal 5 dolgot lehet csinalni:

  1. Megszoritasz, es az igy keletkezett extra adobevetelböl visszafizeted (austerity)
  2. Eladod az allam tulajdonaban allo vagyontargyakat, es ebböl visszafizeted (privatizacio – ez nalunk Magyarorszagon nagyon jol ismert dolog)
  3. Kinövöd
  4. Elinflalod
  5. Egyszeruen megtagadod, ez ugye az allamcsöd

  Ezekböl demokratikus allamok eseteben szinte csak a növekedes jön szoba, mindegyik masik RETTENTÖEN nepszerütlen demokratikus berendezkedes eseten, emiatt demokratikusan megvalasztott kormanyok kerülik öket, mint macska a forro kasat. A kepet nemileg bonyolitja, hogy raadasul az EGESZ VILAGGAZDASAG arra az egyszerü kepletre alapul, hogy penz = adossag, vagyis egyre több adossag lesz, amit lehetetlen visszafizetni. Amig a gazdasagi tevekenysegeinket lehetett exponencialis modon növelni, addig a GDP-növekedes lepest tudott tartani az exponencialisan növekvö adossagallomannyal, es a zenelö szekek jatekaban senki nem esett seggre. Kb. 40 eve azonban tudjuk, hogy a gazdasagot nem lehet exponencialisan növelni a vegtelensegig, es kb. 10 eve hatalmas bajok is vannak a növekedessel.

  Egy ilyen környezetben a jelenlegi penzrendszer diszfunkcionalis, es folyamatosan remesebbnel remesebb eredmenyeket szül. Le kell cserelni, ez nem kerdes. A problema csak az, hogy nem tudjuk, mire. Vannak ötletek, de eddig egyik sem tünik nyerönek. Amig valaki ki nem talal valami ertelmes alternativ megoldast, addig sajnos jatszani kell a jatekot tovabb. Ez pedig azt jelenti, hogy a fenti 5 lehetösegböl lehet valasztani, csakhogy a növekedes es az allamcsöd Magyarorszag eseteben nem jatszik, a privatizaciot mar eljatszottuk, es nem jött be (föleg azert nem, mert rettentöen keveset ertek az allam vagyontargyai, raadasul az eladosodas OKAIT nem szamoltuk fel, söt, azok erösödtek 90 utan). Marad tehat a megszoritas vagy inflacio. Mind a kettö azt jelenti, hogy vissza kell vagni a fogyasztast. Bokros egyebkent mind a kettöt csinalta, es az is latszik, hogy Matolcsy programjaban is lesz helye mind a kettönek.

 112. 115!

  Úgy látom,egyforma könyveket olvasunk ebben a témában.. 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük