(929) Sáskajárás

Tibor bá’ online

 

Korábban már többször felhívtam írásaimban a figyelmet arra, hogy a globális felmelegedés következményei kölcsönhatásba léphetnek egymással és további, előre nem látható, kellemetlenségekkel lephetik meg az emberiséget. A legújabb meglepetés egy sáskajárás. A múltban, sőt a Biblia szerint már az ókorban is voltak sáskajárások, nincs ebben semmi új. Ami új, hogy a legújabb sáskajárások mérete soha nem látott, és az utóbbi időkben létrehozott elhárítások egyre inkább veszítenek hatékonyságukból.

Az ENSZ  Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezetének (FAO) jelenlegi megfigyelései jelzik, hogy minden valószínűség szerint Csádból a következő hetek alatt egy csinos kis sáskahad fog átterjedni Malira és Nigerre. Ennek megfelelően a FAO riasztotta Algírt, Marokkót, Líbiát és Mauritániát, hogy készüljenek fel a sivatagi sáskahad megérkezésére, amire az uralkodó széljárások és a múltbéli tapasztalatok utaltak, valamint a bőséges nyári esők, mely utóbbiak miatt két sáska generációra lehet számítani. Mivel a sáska kábé 300 petét rak le, az ezt jelenti, hogy a második generáció számossága az elsőnek 1-200 szorosa lehet. Az első generáció egy nap annyit eszik, amennyi kb. 30.000 ember napi tápláléka. Ebből következik, hogy a második generáció napi zabálása 3-6 millió ember élelmiszerét pusztítja el, akkor, amikor különben is hiány van gabonafélékből. És ez az istencsapása napi 150 kilométert is tud haladni, miközben megállás nélkül zabál.

Csádban október elején elkezdték az irtást, ami a  talaj közeli szpréjezést jelenti. Nigériában az irtást most kezdik el, ám a helyi körülmények miatt a sáskairtást katonai védelem alatt kell végezni. Ez utóbbi megint egy negatív tényező, amit előre nem lehet tudni, és nem is számítanak rá.

A közös veszély elhárítása végett a FAO meggyőzte Algírt és Marokkót, hogy adományozzanak sáskairtó vegyszereket Malinak, Nigériának és Csádnak, elvégre az adományozásból nekik is származik hasznuk. A sáskafigyelés költségeihez Franciaország és az Egyesült Királyság is hozzájárult. Bizonyára nem ok nélkül. A sáskajárás minden bizonnyal át fog terjedni Európára is, csak idő kérdése.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

43 gondolat erről: „(929) Sáskajárás

 1. A sáskából lehet finom ételt készíteni? Mert akkor legfeljebb nem birkát legeltetek, hanem sáskákat. 😀

 2. Hehe.. Pont az jutott eszembe, hogy az egyetlen ízeltlábú, ami kóser, a sáska. Gondolom egy egy sáskajárás után nem is volt mást nagyon mit enni. Mindegy, azért nem szeretném kipróbálni..

 3. A következő jó hír az lesz, hogy a vegyszereknek ellenállnak, és ha elfogyott a gabona, akkor beérik hússal is…

 4. Attila kartárs, Te , és a rendíthetetlen optimizmusod 😀
  Meghozod az ember életkedvét:-) amúgy itt szakad a hó. Akkora pelyhekben mint egy egy papír zsebkendő. Idén már nem lesz se sáska, se szúnyog, bár ki tudja. Múlt héten kivirágzott orgonát találtam a Molnár Viktor utcában..

 5. 3:
  Gondolom ember húsra gondolsz. 🙂
  Most már csak az lehet kérdés számodra, hogy melyik húst kedvelik jobban a zsidó húst vagy a gój húst. Ugyanis ez tabula-rasa lenne a „kiválasztott nép” polémiában. 😀

 6. 1 RJ

  A sáska a térségben közkedvelt csemege. A szegény bennszülöttek, miután elpusztult a termésük, nagy lakomát csapnak sáskákból, mielőtt beüt a nagy éhínség.
  De erre csak a „zöld” sáska megfelelő, a vegyszerezett nem ajánlatos. 🙂

 7. Pofon egyszerű, kezdjük el nemesíteni a sáskákat a „húsukért”. Mindenben meg kell látni a lehetőséget. Főleg geddonban.

 8. 7:
  GM sáskát minden magyar asztalra! Éljen a párt és Orbán Viktor szeretett vezérünk! Éljen az unortodox szabadság harc! Éljen a magyar export sáska! 😀 😀 😀

 9. Megőrültél Tibor’bá? Ne kiabáld ki a terveinket! 🙂

 10. Az EU pl. miért csak megfigyelésben segít? Vagy hol van az USA? A nagy segély attrakciók?

  (Még, hogy az ember kártékony a környezetére!)

 11. 2 Dorka:
  És a kóser sásákát is sakternek kell vágnia, vagy azt felszedheti a földről akármelyik jöttment?
  Esetleg rabbival át kell nézetni, nehogy valami gondja legyen a sáskának (mondjuk eggyel több szeme van, vagy ilyesmi)? 🙂

 12. 12: Kérlek:
  Jelek amelyek alapján fel lehetett ismerni a négy kóser sáskafajtát: négy lába van, négy szárnya és „bokája”, vagyis a bizonyos szökdécselő lábszár, valamint a szárnyai befedik egész testét. (Chulin, 59)/azt hiszem az egyik a marokkói sáska/

  Valamint utánaolvastam egy fejtegetésben hogy a Tóra azért engedi a négy sáskafélét, hogy ha jönnek, és elpusztítanak mindent, akkor legyen mit enni. Valamint mert a sáska spájzolható, jól ki lehet szárítani, úgy sokáig eláll.
  egyéb kritériumokról nem tudok:)
  „eggyel több szeme”:
  Magam részéről tuti nem ennék meg valami háromszemű dögöt, mert azt már biztos GM-ezték ott a föntebb írkálók, akiknek mindig a bizniszen jár az eszük 😉

 13. Europában nemigen lesz sáskajárás – hacsak Ukrajnában nem, mert az iparilag müvelt földekben még giliszta sem él meg, nemhogy sáska kifejlődjön. Szűzföld pedig még kevesebb van.
  Sáskát már ettem gyerekkoromban. Föld-fű íze van, elég szar, és lenyelni is nehéz az aprólábai miatt, ha az ember csak az ugrólábait tépi ki. Hagymás zsírban kisütve biztosan jobb. 🙂

 14. 4. Dorka

  Én két hete ettem málnát, bokorról… Igaz, nem volt túl édes.
  Tegnap meg fél délelőtt takarítottam a havat, hogy a kocsi ki tudjon mozdulni.

  Ami a sáskákat illeti, Bibliai állatok, és akként kell őket kezelni. Persze szerintem ők is lépést tartanak a technológiával és védekeznek a védekezés ellen.
  De ha az ember megnézi a sáskák hatását a gabonatőzsdén, kusza gondolatai támadnak.

 15. Én olajban hirtelen kisütve (ropogósra) rizzsel szójaszószba mártogatva, esetleg egy kis wasabival tudnám elképzelni, nyersen nemigen. Vagy felismerhetetlenné zúzva valami fasírtszerűségben..
  sakkmatyi
  Nekem a katica volt meg kiskoromban, annak eszmnéletlen büdös íze van, valamiért megrémül és spriccol egy undorítót ha bekapják..(nem direkt volt, rajta mászott egy málnán, azzal együtt jött:-)

 16. 15: Attila, itt meg a bosnyák téren a gombavizsgáló/vagy gombaszakértő meglepve konstatálta, hogy olyan gombafajtákat hoznak hozzá mostanában, amik kizárólag tavasszal szoktak teremni. Pl májusi pereszkét. .Állítólag a szárazság zavart össze mindent.

 17. Emlékszem, 9-11 előtt a HAARP volt a sláger a konetóban…
  (Meg azon röhögött a fél világ, hogy Bush korlátozni akarta a svájci ementáliban a lyukak nagyságát)

  Csak úgy átvillant az agyamon (meg a hangok is mongyák a fejembe’) hogy lehet, ez az egész klímabiznisz egy nagy terelés a HAARP működése, a Lugánó riport meg a Georgiai tanukövek 500 milliós néplimit előtt…

 18. 1.: Én már kóstoltam. A lábait le kell szedni, majd a törzsét felforrósított serpenyőben rövid ideig megpirítani. Pörkölt földimogyoróra emlékeztet az íze. De komolyan.

 19. 17 Dorka

  A gombavizsgáló visszaadhatja oklevelét, a májusi pereszkének a neve ellenére van egy tavaszi, és egy őszi termőideje, ez nem új dolog… 🙂

 20. Ha enni akarják a sáskákat, akkor valóban jobb lenne nagy hálókkal összefogni őket, mint mérgezni. De ha a harmadik világban történik a dolog, akkor az EU-nak sosincsenek zöld ötletei.

  Én is kóstoltam már sáskát, a Kelemen-havasokban, párcentis egyedeket. Szabad tűz fölött, az edény fedőjében szárazon pirítva készült. Egész finom volt. Állítólag nyersen is ehető, de ahhoz tényleg éhesnek kell lenni.

 21. Szerintem a sáskapetékkel a chemtrail-ező gépek szórták tele Afrikát, hogy kipusztítsák az egyébként is nyomorgó népeket. Azért sáskákkal, mert ez az űrgyíkemberek kedvenc tápláléka, akik át akarják venni a helyünket… 😉

  12-13:
  A Szent István Társulat-féle katolikus Biblia fordítás szerint:
  Lev 11.20-23
  „Minden szárnyas rovart, amely négy lábon mászik, tartsatok tisztátalannak.
  A négy lábon mászó szárnyas rovarok közül csak a következőket ehetitek meg: azokat, amelyeknek a lábszáruk fölött combjuk van, hogy szökdécselhessenek a földön.
  Tehát ezeket ehetitek meg: a vándorsáska különféle fajtáit, a szolham-sáskát, a hargol-sáskát és a hangab-sáskát.
  De minden más szárnyas rovart tartsatok tisztátalannak.”

  Nem tudom, nektek feltűnt-e, hogy a rovaroknak hat lába van, nem négy…

 22. 23: Lehet, hogy a szerzők az ugrólábakat nem tartották lábnak, csak a többi négyet? (Ahogy az angol szerint a hüvelykujj nem finger…)

 23. De miért nem raknak ki egy nagy hálót az útjukba, aztán egyszerre mehetne az egész a sütőbe…
  Nem is értem 😀

 24. A bibliaíró csóka diszkalkuliás volt? 🙂

 25. Jelzem, hogy ezt a sáskahad témát komolyan kell venni ! Debrecenben a múlt héten egy marokkal szedtem össze a tyúkoknak !

 26. Valószínűleg nem egyszerű ezeket a dögöket hálóval összefogdosni, gondolom elég nagy területen szállnak, és talán nagyobb magasságokban is. Nyilván a szelet is kihasználják, ha van.

  Ezt egy új kihívásnak kellene kezelni, ami a modern technika vívmányaival oldható csak meg. Ki kell fejleszetni a helikopterekről hálóval való halászatot, a tengeri halászat mintájára.

  Ha rendesen összegyűjtik, a sáska elsőrendű fehérjeforrás.

 27. 22 Ábel

  „Ha enni akarják a sáskákat, akkor valóban jobb lenne nagy hálókkal összefogni őket”

  Eszedbe ne jusson ! Mire ideérnek a sáskák, addigra az állatvédők elkezdenek majd aggódni élőhelyük érintetlensége miatt. Lesz EU szabvány arra hány M3 légteret kell szabadon hagyni egy sáskának, és különben is csak érzéstelenítés után gázzal szabad majd elpusztítani szegényeket. A vegyszerrel szennyezett sáskától nem kell félni. Arra lesz szabály mit ehet egy sáska. GMO meg vegyszerezett élelmiszer csak emberi fogyasztásra ajánlott.

 28. Majd ha éheztek, nem fogtok hülyéskedni! 😀

 29. Szerintemvalami módosított benzinbomba lenne a legjobb.
  Lehet, a nevét nem tudom jól.
  Ez valami olyasmi, ami szétporlaszja a benzint egy területen, majd berobbantja. Nem annyira a fizikai hatása nagy, hanem hogy „kiszívja” a zoxigént a levegőből és az ott tartózkodók megfulladnak.
  A sáskák esetében még dupla hason is van ezzel: leégeti a szárnyukat, tehát nem tudnak továbbrepülni, és fogyasztásra előkészítva kellemesen megpörköli őket. (ideális esetben a zöld növény kibírja a kis perzselést). Aztán már csak el kell ropogtatni őket… kelleni fog a fehérje…

 30. Emberek, a rovar és szárnyfóbiámat figyelembe véve a végére itt olyan gusztákat írtatok, hogy esküszöm kezdem megkívánni a pirult kis dögöket 😛

 31. 30:: Tibor bá’ ..szerintem fogunk.. muszáj lesz röhögni, különben még hamarabb megdöglünk. 🙂

 32. 24: Lehet, csak épp akkor pont tisztátalan rovar nem marad, hiszen ha van ugrólába, akkor azért tiszta, ha meg nincs ugrólába, akkor nem négy, hanem hat lábon mászik. És egyébként is gyanús, hogy _láb_szárról és combról írnak az ugrólábnál is, de ez lehet persze fordítási hiba is.
  Egyébként ha megkérdezel egy angolt, hogy hány ujja van a kezein, azt mondja hogy 10, nem pedig azt, hogy 8 fingers + 2 thumbs.

 33. Már azt hittem a TV paprika netes oldalán vagyok..
  Esetleg az Animal Planeten.. 🙂

 34. 1: RJ
  Hát ha betanítasz néhány madarat hogy terelgessék őket én akár az agrártudományi nobeldíjra is jelölnélek. Jó kis fehérjeforrás a sáska ráadásul itt a szomszédban a csótányokat úgy zabálják a kambók meg a tájok mint mi otthon a chipset vagy pattogatott kukoricát. De szerintem, ahogy megnőne rá magyarországon a kereslet Orbán vezér kivetné rá a rovaradót, és ha még ciripelnek is akkor mérget vehetsz rá hogy az Artisjus-nak is kellene jogdíjat fizetned. 😉

 35. 10. háháháá, és ahooz mit szólnátok, hogy ha Iránban lenne egy bazi nagy sáskainvázió, amire Izrael és az USA közösen felszabadító hadműveletbe kezdene és bombázni kezdené a sáskákat nem kizárva a nukleáris csapás lehetőségét. Persze mindezt az Iráni nép valamint a bolygó érdekében tenné ahol szó sincs agresszióról, megszállásról.

 36. 38-csókacsalád
  „Hát ha betanítasz néhány madarat hogy terelgessék őke…”
  Ez nem lehetetlen, Vadászsólyomról biztosan hallottál. Legfeljebb másfajta madarat kell keresni erre a feldatra.
  Kérem a Nóbeldíjat! 🙂

 37. Nem azzal van a baj, hogy nincs madár, ami enné a sáskát, nyilván sokféle madár szívesen megteszi. A baj az, hogy a madarak populációtöbbszöröző képessége sok nagyságrenddel kisebb a sáskákénál, és így lehetetlen hirtelen annyi madarat előteremteni, ami erre a sáskahadra érdemi hatást gyakorolna.

 38. tök jó lesz ha még leszórnak a sáskajárás mellé pár száz tonna rovarölőt…ami esetleg a szerencsétlenek ivóvízét is elcseszi hosszú évekre,így a sáskajárás mellé ami néha beköszön párévenként addig kapnak plusszba jó pár évtizedre mérgezett vizet nekik már csak valami veszélyes hulladék tároló kéne…és akkor a permetszer+mérgezett víz+hulladék egy finom ellenálló sáskahadat is eredményezhetne.
  Azt egyébként gondolom nem teszik hozzá sáskairtással kapcsolatban,hogy az a rengeted mérgezett rovar ott marad és bekerül a táplálékláncba és a szer még a hasznos rovarokat is tizedeli.Persze előfordulhat,hogy csak a sáskára ható szert használnak ami gyorsan lebomlik és nem veszélyes a környezetre.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük