(920) Hiába menekülsz, hiába futsz…

Tibor bá’ online

 

Tegnap kiderült, hogy a kommentezők nagy része külföldön él, egy másik nagy része külföldre készül, aminek oka a hazai helyzet, ami olyan, amilyen. Én meg attól tartok, hogy átesünk a ló másik oldalára. Ugyanis Jancsika, minden erőfeszítése ellenére, nem képes meggyőzni a többséget, hogy a rendelkezésünkre álló erőforrások már nem elégségesek biztosítani azt az életszínvonalat, amihez az emberiség (nagy része) hozzászokott. Tehát hiába menekülsz, hiába futsz!

A II. világháború második felében volt Magyarországon olyan nihilista hangulat, mint most. Akkor született ez a sláger, amit Karádi Katalin énekelt.

 

A jóléti állam mindenütt megszűnt, vagy megszűnőben van. A középosztály mindenütt csúszik lefelé. A szegénység terjed, és minden országot utolér. Sokak álomországa, a háború óta töretlenül prosperáló Ausztráliból érkező hírt olvastam az ausztrál szocialisták hírleveléből a következőket:

Az Ausztrál Statisztikai Hivatal (Australian Bureau of Statistics – ABS) közleménye szerinti a mélyszegénységi határ az átlagfizetés 50 százaléka, ami 358 A$/hét/személy. Ezen definíció szerint 2,3 millióan élnek a mélyszegénységi határ alatt (a népesség közel 13 százaléka), amibe 575.000 gyerek tartozik. A szegénységi határ 60 %. Ez alatt a népesség 21 százaléka él, a gyermekek 26 százaléka. Egyszerűen fogalmazva, minden negyedik ausztrál szegény.

Természetesen az a magyar barátod, aki programozó és már 3 éve Ausztráliában él, nem ezt fogja neked írni. És ha neked jó szakmád van, akkor kimehetsz, és kényelmesen fogsz élni. A fenti jelentés értéke abban van, hogy figyelmeztet, mindenütt van szegénység, és mindenütt terjed. A szelekció az 500 és 6500 milliós tábor között már rég elkezdődött.

_______________________________________________________________

Egy apró hír a DER SPIEGEL-ből:  Miközben Athén várja, hogy az Európai Unió kihúzza a szarból, az országon belül az állami adminisztráció a megszokott lazasággal működik, a korrupt politikusok és a gazdagok tovább élősködnek az államon, és senki se tesz ellene semmit.

Ezt csak azért tűzöm ide, mert egyesek az mellett ágálnak, hogy az ember nem csak rossz, de jó is. Ez pedig bizonyíték arra, amit én vallok (és rajtam kívül sokan mások is, hogy az Ember még vészhelyzetben is csak magára gondol, megreformálhatatlan, és persze menthetetlen.


_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________

87 gondolat erről: „(920) Hiába menekülsz, hiába futsz…

 1. Szerintem újra erősödni fog a kivándorlókkal szembeni ellenszenv. Jó szakmával, tehetséggel még lehet találni helyeket, ahol érvényesülhetsz. Így a legjobb munkaerőből veszítjük el a legönzőbbeket. Nem szép dolog akkor lelépni, amikor szarban a haza, és itthon hagyni a bénákat, hogy gürcöljék ki az országot a szarból. Legfeljebb hazajönnek, ha már rendeződtek a dolgok. A rendszerváltáskor is jól hazajöttek sokan, a legtöbbjük úgy gondolta, ő fingja a passzátszelet.

 2. A programozóról eszembe jutott egy beszélgetés a Revolution című posztapokaliptikus sorozatból:

  – Anno egy Google nevű cégnél dolgoztam.
  – Az valami számítógépes cucc volt, ugye?
  – Már a kutyát sem érdekli.
  80 millióm volt a bankban, de most mindet odaadnám egy guriga WC-papírért.

 3. 1. Jani:
  Kizárólag az első és az utolsó mondatoddal értek egyet.

  „Jó szakmával, tehetséggel még lehet találni helyeket, ahol érvényesülhetsz.”

  Nekem hivatalosan, illetve a fejekben élő kép szerint jó szakmám van: informatikus/programozó. Ebben a körben sok mindent csináltam, kapaszkodtam felfelé lassacskán – mert nyalni nem tudok.
  Még sehol sem volt a válság, mikor szembesültem avval a ténnyel, hogy az ország gazdaságát meghatározó uram-bátyám viszonyok érvényesülnek az informatikában is.
  A jó állásokat a haverok, rokonok kapják, érdemtől függetlenül. A maradék helyeket feltöltik friss végzősökkel, vagy bejön vagy nem alapon. Ők olcsók, és néhányan tényleg jók és emellett a lelküket kidolgozzák. Sokan belőlük két év alatt teljesen kiégnek.
  Mivel nem a milliomodik webprogramozó vagyok, ezért nem olyan rengeteg álláslehetőség van. Az országban ipari (beágyazott rendszeres) fejlesztés alig folyik, ez lenne az én területem. (Ennek is csak egy kisebb szelete.)

  Összegezve adott egy ország ahol az ismeretség a minden, a gyakorlati tapasztalatot nem becsülik – illetve megfizetni nem akarják, és emellett a szakterületemen nem nagyon van tevékenység sem.

  „Így a legjobb munkaerőből veszítjük el a legönzőbbeket.”

  Igen részben önzőség, részben racionális gondolkodás, ha ezek után külföldre fogok költözni. De ha összehasonlítom, hogy itthon mit tehetek az országért, akkor nem látom erősnek az önzőségi szálat.
  Eggyel kevesebb munkanélküli lesz, hiszen vagy én, vagy a helyemen dolgozó az lenne.

  „Nem szép dolog akkor lelépni, amikor szarban a haza, és itthon hagyni a bénákat, hogy gürcöljék ki az országot a szarból.”

  Messziről kell kezdjem. 96-ban fél évet Hollandiában voltam egyetemen. Inkább amolyan plusz fél év volt, mint rendes tanulmányi – a szagdolgozatomat írtam egy project részeseként.
  A lényeg, hogy megismerhettem egy működő országot, annak hozzáállását a lakosaihoz, hogyan működhet jól a bürokrácia (96-ban előrébb voltak, mint mi most! És emlékezz mi volt akkor még az informatikában!), illetve milyen a munkához való egészséges hozzáállás.
  Mikor visszajöttem még én is úgy gondoltam, hogy ez itt is megvalósulhat. Nem kellett 10 év, hogy az idealizmusból a földre leszállva rájöjjek, hogy az átlag magyar mentalitás miatt soha.
  Úgyhogy én már 15 éve vakarom ki az országot a szarból, de mikor egyre több jön felülről, több, mint amit ki tudok lapátolni, akkor feladom. Sokkal több ember kéne aki lapátolni akar, és nem csak felülről várja a megoldást.

  „Legfeljebb hazajönnek, ha már rendeződtek a dolgok.”

  Nem fognak rendeződni a dolgok. Ha nem lenne gazdasági összeomlás, akkor sem lenne itt stagnálás és egymás mindennapi gyilkolászásánál több. De ezen egyébként is túlléphetünk, mert lesz. És ha ez nem mindenhol egyszerre lesz, akkor itt nagyon hamar bekövetkezik. És figyelembe véve a bázisállapotot, itt nagyon hamar káosz lesz belőle.
  Valószínű soha nem fogok/tudok hazajönni. Emlékeim már most is a legalább 15 évvel ezelőtti Magyarország hangulatát várják vissza – reménytelenül. Bele kellett mostanra törődnöm, hogy az már nem jön vissza, és hasonló sem. Akkor pedig a visszajövés maximum idelátogatások sorozata lehet. Ja, majd addig is építem az országot a máshol megkeresett pénzemmel, pláne ha már a szüleimnek sem lesz elég nyugdíj itt.

  Epilógus:

  Az utóbbi 6 évet már vállakozóként éltem itt meg. Ez onnan jött, hogy láttam, hogy valaki vagy eljut a ranglétrán arra a szintre, ahonnan már csak felfelé bukhat, vagy beosztottként nyugdíj közelében többet lesz állástalan, mint alkalmazott
  Vállalkozóként szembesülhettem avval, hogy a korrupció olyan méretekben jelen van, hogy közel 100%-os. És itt nem csak az állami intézményekről beszélek.
  Például egy meg nem nevezett multitól úgy lehetett munkát kapni – amit speciális volta miatt Magyarországon más nem is tudott volna elvégezni – ha visszaosztunk 20%-ot. Ha nem vállaljuk, akkor én éhen maradhatok, ők pedig jelentik a főnökeiknek, hogy nincs aki meg tudná csinálni. Egy pár évre bele mentem, de undorodtam az egésztől. Ma már tudom, hogy már akkor kellett volna szedjem innen a sátorfámat.
  Mostanra pedig pártunk és kormányunk szisztematikusan nyírja ki a kkv-ket, tetézve a válság okozta gondokat.

  —–

  A poszthoz ugyanazt írhatom, mint a 917-eshez. Nem másolom ide az egészet, de a lényeg.

  Magam részéről a nem egységes összeomlásban hiszek. (A világháborúba torkollóba minek?) Ha egy később összeomló országban vagyok, akkor felkészülési időt nyerek.
  Esetleg a korábban összeomlók tanulsága még segítheti is a többieket.

  Ha pedig nem történik meg az összeomlás, akkor lehetőségem lesz nyugdíjra gyűjteni, mert itt már nem lesz olyanom, valamint talán élhetek valamivel kevésbé stresszesen.
  Emellett persze küzdhetek a honvággyal, ami egy korábbi állapot újra létrejöttét feltételezi, így soha nem történhet meg.

 4. A lakhatásos poszthoz szántam, de inkább ideteszem Karádi alá, jobban ideillik.

  119(bérlakásos poszt) Tibor bá’

  Már tegnap is betalált ez a mondatod,sokáig forgott bennem,de nem akartam írni rá semmit sem. Hogy jobb maradni ismerős dörgésű környezetben mint:” ha ott élsz, ahol a kezdeti feltételek miatt az összeomlás (ki tudja mennyit) késni fog, de gyűlölt idegen maradsz.”
  Ez sok esetben igaz lehet, de akaratlanul is az első gondolatom az lett, hogy talán még szarabb, ha egy krach közepén még azt is konstatálnod kell, hogy 1: eltűnt körüled pont az a szociális kapcsolatrendszer (barátok rokonok ismerősök céges partnered)akik az otthonmaradás biztonságosabbságát adnák, pl a korrekt információikkal, és minden egyébbel, és ott álldogálva a SZÜLŐFÖLDED kellős közepén, ki se tetted a lábad, mégis te lettél a „gyűlölt idegen” Hát ha lehet fokozni, akkor ez talán még fájdalmasabb maradva, mint menve, ahol legalább egy kis igazság van az idegenségedben. Míg Karádi búgását hallgatom, óhatatlanul eszembe kell jutnia, hogy amíg ezt énekelte, a családom szépen itthonmaradt, ahol a dörgést ismerte, és ahol őket is ismerték. De inkább menniük kellett volna.

  Ha melegszik egy vaslemez valaki lába alatt, tudja ő hogy előbb utóbb a szélén is forró lesz, de mégiscsak ösztönösen a langyosabb részek felé fog ugrani, hogy időt nyerjen. Hátha közben történik valami váratlan esemény esetleg Deus ex machina.

  Persze pontosan tudom, hogy az elsőre rémisztő cím ellenére jót akarsz az olvasóknak, és meg akarod óvni őket valamitől amit jobban átlátsz. De sokszor olyan kiszámíthatatlanok a dolgok.

 5. Elbambultam a javítással, kiegészítést teszek ide az érthetőség kedvéért, bocs.
  *eltűnt körüled pont az a szociális kapcsolatrendszer* (mert már elköltözött,egyenként kettenként és máshol látszik összeállni újra..

  Ja, és nem tudom az okát de Karádit valahogy sosem bírtam 🙂

 6. 4-5: Ez nálam is így van, a barátaim és rokonaim 3 csoportba oszthatóak:
  – akik már elmentek,
  – akik még éppen nem mentek el,
  – akik itt akarnak maradni.
  Az utolsó csoport még küzd azért, hogy számosságban meghaladja, az első kettőt, de ha figyelembe veszem például azt a barátomat, aki két éve (mikor arról beszéltünk, hogy nekem már erősen telik a pohár) azt mondta, hogy ő márpedig tuti nem megy el – mostanra meg már erősen tervezgeti ő is, azt hogy hova…

 7. Dorka Says:
  2012.október.17th. at 08:45

  „Ja, és nem tudom az okát de Karádit valahogy sosem bírtam :-)”
  Nem gond. Mostanában nem lesz koncertje.

 8. d311c

  Képzeld, nekem két olyan ismerősöm is van, aki kint volt, de hazajött. Én magam is csodálkoztam a dolgon…

 9. Én semmi pénzért nem mennék ki, itt próbálok meg túlélni amit lehet.
  Kint úgy érezném, hogy nincs senkim, itt meg sokan segítenének ha baj lenne.
  Volt óvoda, iskola társ, évfolyamtárt, szomszéd, rokonság, haverság, valaki tuti segítene.
  Akiről tudok, hogy kiment dolgozni, mind itthon van már…

 10. 1.Jani:
  „Nem szép dolog akkor lelépni, amikor szarban a haza, és itthon hagyni a bénákat, hogy gürcöljék ki az országot a szarból.”

  En ezt egy kicsit maskepp latom.

  Nem szep dolog a „benaktol” onzo modon elb@szni es lejaratni egy orszagot, majd mikor a szajszelig er a szar az elvandoroltakat hibaztatni hogy nem segitenek lefetyelni.

 11. Tulajdonképpen az lenne a reális, ha ebben a témában csak az szólalna meg, aki már volt kint, vagy éppen kint is van. Aki csak itthon volt és nagyokat álmodozik az nagyon nem autentikus.
  Namost, nekem elhihetitek, hogy az összeomlás után jobb lesz, mint most. Ezt 1945/46-ban megtapasztaltam. Kurva szegény volt az ország (lerombolás, jóvátétel fizetés, élelmiszer hiány) mégis boldogok voltunk. Azt hiszem pont azért, mert egyformán voltunk szegények, és senkit nem kellett utolérni a kocsijával, lakásával, tévéjével, nyaralásával, a gyerek iskoláztatásával, a …… Maradt mindenki nyugodtan a seggén és kezében egy darab zsíros kenyérrel tudott örülni a napsugárnak, a sétának, a vicceknek, mások mosolyának, egy jó kártya partinak, egy dalnak a rádióban, szóval mindennek. Mert legyünk őszinték, miért akarsz te külföldre menni? Ne mond nekem, hogy a megélhetésért! Hiszen eddig is éltél. Majd megmondom, mert akarsz egy terepjárót, mert az asszony hajó túrára akar menni az Adrián, mert nem tudod fizetni a hitelre vett lakóparki 90 nm-t, amibe a nagyravágyásod rángatott bele. stb. stb.

  4:
  Nincs két egyforma szituáció, de értem az aggodalmadat. Igen nagy szar esetén zsidónak lenni nagyobb rizikó, amin sajnos nem lehet segíteni, amíg ez az emberiség létezik, de…. ezt a sajnálatos tényt magaddal cipeled bárhová mész, beleértve Izraelt is. – Különben Karádit mén se szeretem. Van egy karádi poszt, olvasd el, megéri! [ (39-i) Karády Katalin ]

 12. Ha jól tudsz alkalmazkodni, és nem FÉLSZ költözködni, vagy éppen maradni, akkor majdnem tökmindegy, hogy hol élsz.
  Ha már nagyon beszűkülnek valahol a lehetőségeid, akkor nem SZÉGYEN a futás, és veszni kell hagyni a LÁTSZÓLAG fontos és értékes dolgokat. Inkább üljek egyszobában jólélve/kaja, pia, satöbbi/,mint depresssziósan, a jövőtől rettegve őrizni a nagyház-nagyautót.
  Én aszondom’, aki fiatal és egészséges, az menjen,kalandozzon, aki már öregecske és beteges, az üljön a seggén, és „vigyen kisebb házat”.
  Az ilyen öregkori honvágyról meg ráér majd akkor gondolkodni.

 13. Nem tagadom, kissé provokatív volt az első hozzászólásom, kíváncsi voltam a reakciókra. Sarkítottam, de így gondolom.

  3. d311c
  Méltányolom az életpályád. Úgy tűnik, el fog avulni a szakmád, csak kicsit később, mint a legtöbb embernek. Itt már elavultnak minősül, geddon van. Nyugathoz mérve persze szarul jártál, hogy eddig itthon próbálkoztál, de mi sosem tartoztunk igazán a gyarmattartók közé, csak az utóbbi 20 évben mindenki úgy tett, mintha.

  10. Hochstein
  Ne azonosítsd a népességet a vezető réteggel. A „bénák” mindig is legfeljebb a legkevésbé rosszat választhatták a korrupt, hazaáruló politikusválasztékból.

  Az egész népesség megkapta a nyakába a szart, csak van akiknek nincs kedvük lapátolni a közösség üdvéért, hanem lelépnek rózsaillatú mezőkre.

 14. mi ez az az undefinied? Én vagyok az sakkmatyi! 🙂

 15. Autentikus hozzászólás Ausztriából. Kimentem, szemtelenül jól keresek, de minden pénzem arra költöm, hogy bebiztosítsam a farmom jövőjét Magyarországon és szeretnék visszatelepülni, de csakis oda, biztonságban, a radar alatt élve. Próbálok hasonszőrű embereket találni szövetségre, de mindenki olyan röghözkötött, hogy mindig van kifogás, miért is nem lehet változtatni, még ha reménytelen is a helyzete, ahol él. Én változtatok folyamatosan, ha kell megtanulok új szakmákat, ha menni kell egy jó munkáért, akkor megyek bárhova, ahol várnak, ha lehetőség nyílik földet venni, eladom a lakásom és alszom a mikrobuszban, míg nem építem a házat.
  Az a fajta vagyok, aki ha melegszik a vaslap a talpa alatt, akkor eloltja a tüzet, nem ugrálgat ideoda, hogy majd megússza. Vannak még ilyenek, tudom, de kevesen és nem mozdulnak.

 16. Maximális biztonságú távtámogatási rendszer üzemeltetése.

 17. Kedves Tiborbá! Az ember nem menthetetlen! Nagyon ajánlom figyelmedbe Daniel Quinn Izmael c. könyvét. Én ebbe a könyvbe megtaláltam minden kérdésemre a választ ami azokkal kapcsolatos, hogy az ember jó-e vagy sem. Illetve arra is, hogy jó-e ez a társadalmi szerveződés ami most van, sőt arra is, hogy milyen lenne az ami igazán jó lenne és nekünk való.
  A topik többi felvetésével amúgy teljesen egyetértek. Valóban megszűnőben van „nyugaton” is a jóllét. Persze ez is rögtön felvet egy csomó kérdést, hogy mi a jóllét? Mert ma a jóllét szinte kizárólag azt jelenti mennyi javat tudsz birtokolni vagy venni a boltba x időszak alatt. Az e mércével mért jóllét fog megszűnni vagy egyenlőre csökkenni szinte mindenhol. Én is éltem elég sokat Ausztriába, sőt még mostanában is járok ki. De én ott tanulom a „túlélési” praktikákat, mert itthon csak a számítógép (mérnök) ott meg vasvilla, trágya, traktorozás, kézimunka, földművelés..

 18. 11.Tibor bá’ Én dolgoztam kint Németországban és Ausztriában, nagyon szerettek a főnökeim, és én is szerettem őket. A fizetésem is jobb volt az átlagnál. Mégsem bírok kint élni, mert a luxus nem kárpótolt az itthon maradt emberekért. Úgy gondolom, hogy többet már nem is próbálkozom. Így már írhatok, ugye?
  „Ezt 1945/46-ban megtapasztaltam. Kurva szegény volt az ország (lerombolás, jóvátétel fizetés, élelmiszer hiány) mégis boldogok voltunk. Azt hiszem pont azért, mert egyformán voltunk szegények, és senkit nem kellett utolérni a kocsijával, lakásával, tévéjével, nyaralásával, a gyerek iskoláztatásával, a …… Maradt mindenki nyugodtan a seggén és kezében egy darab zsíros kenyérrel tudott örülni a napsugárnak, a sétának, a vicceknek, mások mosolyának, egy jó kártya partinak, egy dalnak a rádióban, szóval mindennek.”
  Én ehhez keresek olyan embereket, akik már most becsületesek és nem csak magukra gondolnak. Vannak még becsületes emberek, és vannak olyanok is, akikben már soha nem bíznék meg.
  Azonban nekem nagyon nagy fejtörést okoz a fiatal felnőttek, és a gyerekek gondolkodásmódja.
  Mi a véleményed arról, hogy ők mennyire tudnának „beletörődni” a kevésbe?

 19. Tibor bá, meg sem fordult a fejedben, hogy az a német újságban megjelent cikk a német választók szándékos hergelése céljából íródott? Mert ugye Németországban is lesznek választások, és vannak Angela Merkelnek politikai ellenfelei, akik azért támadják Merkelt, mert segít Görögországon.

 20. 20 Miértke, csatlakozom.

  Én még nem éltem kint sose. Három-öt éve gondolkoztam a dolgon, de aztán jöttek a gyerekek, és inkább itthonmaradtunk. Hacsak lehet, nem is szándékozom elmenni. Egyelőre a munkahely stabilnak tűnik a körülményekhez képest. A jelen állás szerint még az álláskeresés se lenne esélytelen. A faluban barátok, ismerősök, a városban még rokonok is, ezt nem adnám fel egy jobb meló érdekében. Akkor már inkább a földet túrnám, ha minden összeomlik, és nem lesz munkahely. Amíg enni van mit, amíg áll a ház, amíg van annyi ruhánk, hogy ki tudjak menni fát vágni, addig élet is van, a jókedv meg csak hozzáállás kérdése.

 21. Bár én nem éltem/dolgoztam külföldön, azért hozzászólnék.
  Ha fiatalabb lennék, mindenképpen kimennék, mert az ország politikai/gazdasági állapota, a lakosság kormány által való „kezelése” már tűrhetetlen, nem beszélve a egyre nagyobb mértékű elszegényedésről, a szegények/lecsúszottak számának emelkedéséről, a kormány ocsmány örökös, állandó hazugságkampányairól, és a fentebb említett 1-2 hozzászólásban az elhatalmasodott bürokrácia/korrupció virágzásáról, hogy csak annak jut jó állás és sok minden más, akinek „jó/befolyásos ismerősei” vannak, a többiek a térdükig lejárhatják a lábukat, akkor se kapnak munkát, vagy bármennyire gürcölnek, akkor sem jutnak előbbre, míg akiknek vannak tűz közeli ismerőseik, negyed annyi energiával a sokszorosát érhetik el az élet több területén (sokszor munka nélkül, ügyeskedéssel, csalással).
  És még hosszasan lehetne sorolni mi minden sz@rság van még ebben az országban.

  Ahogy kezdtem, tehát ha fiatalabb lennék, ezekért az okokért mindenképp kimennék külföldre, de nekem ez a hajó már elúszott, viszont azt mondom (bárki szidhat érte), hogy akinek van lehetősége, aki ki tud menni, az mindenképpen menjen, itt csak sz@rabb lesz.

  Egy cikk, ahol inkább a hozzászólások érdekesek és tanulságosak, bár maga a cikk (nem hosszú) is példaértékű:
  http://www.168ora.hu/velemeny/byy-bye-hungary-104115.html

  Én így gondolom… 😉

 22. Bruce2000
  Rosszul gondolod.
  Ezt olvasom a 168órában:
  ” Félévente látogatok ‘haza’, és akkor is csak elszörnyülködöm, mekkora a drágaság, hogy ugyanazok a 20 éves buszok közlekednek az utcákon (természetesen a járatok meg vannak ritkítva), és hogy mennyi depressziósnak látszó arc közlekedik úton-útfélen. Legutóbb is alig vártam hogy visszajöjjek, immár új hazámba.

  Azt kell mondjam: Magyarország nem fog szétesni – már szét van!”

  Na most, a portál derék szerkesztői, – élükön a Moszkvában diplomázott „derék” Nagy Csaba elvtárssal – csak éppen azt felejtik el az íráshoz hozzáfűzni, hogy név szerint ki a felelős azért, amiért Magyarországot 8 éven keresztül szándékosan gyengítették.
  A gyengítőknek az volt a céljuk, hogy minden fontos nemzeti vagyontárgyat eladjanak a nemzetközi „baloldal”-nak, a pénzt eltüntették és még további 30 százalékkal növelték az államadósságot, hogy teljes függőséget hozzanak létre Magyarország számára.
  Mi történik most? Ennek az ellenkezője. A nép pénzéből próbálják visszaszerezni az eladott vagyontárgyakat, a multikra, a bankokra és nép általi fogyasztásra kivetett adókból próbálják csökkenteni az államadósságot. Ez nyilvánvalóan egy kín-keserves dolog, és nép „vért pisál” (Copiryght Tibor bá).

 23. Az az érzésem, hogy az összeomlás lehet hogy később (bár nem sokkal) éri majd el a nyugati bezzeg-oszágokat, de a durranás is nagyobb lesz.
  A feszültségek növekednek az elsősorban szines bevándorlók és az őslakosok között, de azt hiszem, ez is mesterséges terelés.
  Nyugaton nagyobb luxusból kell visszatérni a középkorba, és ezt nehezebb túlélni, de megélni is.
  Szerintem Magyarország elég sokat volt már pofozózsák ahhoz, hogy a Tataárjárás, törökdúlás, a Habsburgok, két világháború, 56 után még ezt is túléljük.

  Van egy érzésem, hogy az öszeomlás előtti időszakban a legtöbb kivándorkó hazatér.

 24. 13.Jani:
  „Ne azonosítsd a népességet a vezető réteggel.”

  Nem is teszem!
  Inkabb krdezem, hogy szerinted epeszu az a tarsadalom, amelyik 2/3 vagy annal nagyobb hatalmat ad BARMELYIK lof@szjoskasenki politikai eronek?

  Rendbenlevonek talalod-e hogy a jovomet a vagyaiknak megalljt parancsolni nem tudo, pl. CHF hitelbe nyakra-fore beleugro emberek eljek fel?

  Nem is folytatom, mert nem a topic temaja es ezekrol mar sokat vitaztunk.

 25. Szerintem lesz egy olyan réteg, aki nem is fog semmit észrevenni az egészből, legfeljebb annyit, hogy már nem lehet lopni az áramot, meg nincs adás a digitévén…

 26. 26: Ha ……-nak vannak is jó meglátásai, azért még nem ő az Úristen… 🙂

 27. Hochstein Says:
  2012.október.17th. at 13:03

  A Fidesz sem jobb a deákné vásznánál. Végig ott ücsörögtek az országgyűlésben, mégsem vették észre, hogy milyen célból adósítják el a magyar polgárokat, devizahitelnek álcázott forinthitelekkel. Sőt, ők maguk is deviza-idióták lettek. Két fideszes nagyágyú, Kósa és Rogán fejenként majdnem 50 millió forintnak megfelelő svájci frankkal adósodtak el.
  Vagy ott van a Fidesz vezetésű Hódmezővásárhely, melyet az osztrák Erste bank szívatott meg. Az osztrák bankok (az oroszok trójai falovai) jól dolgoztak.

 28. 29. Ábel

  Nem arra értettem 🙂 , hanem arra, hogy ‘te Úristen’, miket ír a …… (6 pont). Nem tudtam, hogy egy elvakult fideSS imádóval van dolgom. 😮

 29. bruce2000 Says:
  2012.október.17th. at 14:00

  „Nem tudtam, hogy egy elvakult fideSS imádóval van dolgom. ”

  Ha neked az én kommentjeimből az jött le, hogy én Fidesz imádó vagyok, akkor nekem a te kommentedből az jön le, hogy te ma nem vetted be a gyógyszeredet. 🙁

 30. Ha már meg lettem szólítva. 🙂
  35 ledolgozott év után, amiből 18 év vállalkozóként, döntöttem úgy elég volt. A munkával soha nem volt problémám, mindig azt csináltam amit szeretek. 87′-től egyéni vállalkozóként beléptem az „ismerd meg hazádat” körbe! 🙂
  Bárhová mentem, szembesülnöm kellett azzal a hatalmas korrupcióval, ami kishazánkat jellemzi a mai napig.
  De jött a gengszterváltás, örültem, lelkesedtem, kisöpörjük ezt a sok mocskot és miénk a jövő! 😀
  De csak a kijózanodás jött, hatalmas bunkóval a kezében.
  Hadakoztam a bürokrácia minden szintjén a tetvekkel, nem voltam hajlandó keservesen megkeresett pénzecskémet rájuk költeni.
  Meg is lett az eredménye. 2002-től már szinte heti rendszerességgel jöttek, mindenféle hivatalokból, mindenféle indok alapján a tetvek, de ennek ellenére sem voltam hajlandó vakarózni, inkább a tetűirtást választottam. 🙂
  Több, kevesebb sikerrel, mivel a büntetéseket sorra megúsztam, de a férgek eléggé kikezdték az idegrendszerem és csak jöttek és jöttek.
  A 2004-es német csődhullám minket is elsodort, mivel 95%-ban ide dolgoztunk. Kint ragadt közel 10 millió forintom. Még meg lehetett volna menteni a vállalkozást, de azt mondtam, elég volt.

  Szétnéztem a neten, melyik országban lehet a legtöbbet keresni, így Angliát választottam. Németeket, Osztrákokat valamelyest ismertem, mint üzleti partnerekkel nem volt gondom, de mint alkalmazottként náluk dolgozni, azt nem. 2005-ben kijöttem, egy szál bőrönddel, gyakorlati nyelvtudás nélkül, ismeretség nélkül. Mivel autót mindig szerettem vezetni és ehhez kellett a legkevesebb nyelvtudás, így a választás adott volt és ebben a szakmában a mai napig is könnyű elhelyezkedni. Otthon a töredékét nem tudtam megkeresni mint itt, heti 45 órás munkaidővel.

  És aki olyan demagóg dumával jön, mint Jani, azt elküldöm a büdös francba!
  35 évet dolgoztam az országban, magamért, családomért, az országért, mint a güzü, fizettem mindenféle adómat, kötelezettségemet becsülettel, cserébe legfeljebb éhen halhatok öregkoromra, vagy élősködhetek családom nyakán. (Bocsi Jani, nem a személyed ellen van kifogásom, csak a szemléletmód ellen!)

 31. 33. Ciki
  Lehet demagógnak tartani, amit írtam. Én úgy látom, mindenki a nyugati színvonalhoz méri állandóan az ittenit. Már ez hatalmas hiba. Szerintem sokkal jobb a helyzet, mint az indiai, vagy a 70 évvel ezelőtti itteni.

  Kezünket feltartva lelépni, mert ez az ország végképp el van kúrva. Ez a megoldás, ugye? És ahogy mondtam, itt maradnak a bénák, hogy lapátoljanak. Van az írástudóknak felelőssége? Nem az lenne a dolga az okosoknak, hogy segítsék a butákat, még akkor is, ha azok rövidlátók és kicsinyesek? Nem, inkább kiművelik magukat közpénzen (amiért Mari néni kapált, vagy az állam adósodott el), majd értékesítik ezt a tudást külföldön, mert ott kevésbé szenvedés a túlélés. Persze a kritizált korruptak is lelépnek, mert van miből.

  Tudom, hogy itt sokan a csupasz ráció és érdek szószólói, de a hazaszeretet demagógiának számít?

 32. Rendesen letettétek lábnyomaitokat a honlapra, csak a címet felejtettétek el: Hiába menekülsz, hiába futsz Nekem elhihetitek. Amikor a gólya bedobott egy magyar kéménybe, a kocka el lett vetve. Legfeljebb még nem tudsz óla, vagy nekem nem hiszed el. De majd hozni fogod az egy szál virágot a síromra, ahogy Algernonnak vitték.

  34:
  Jani, te is tudod, hogy ezek mind vissza fognak menekülni a „nyomorba”. Én azt tapasztaltam, hogy mindenkinek magának kell rádöbbenni, hogy „A nagyvilágon e kívül nincsen számodra hely, áldjon vagy verjen sors keze, itt élned, s halnod kell.”

 33. 34. Jani!
  Te egy idealista vagy, ami nagyon tiszteletre méltó, szép és jó, de mint látható a világ nem az ideális elveken működik!
  Nekem egy életem van, mint mindenki másnak! El kellett döntenem, 50 évesen, a nyomort választom öregkoromra, vagy teszek ellene.

  Könyörgöm, 22 év nem volt elég,(!!!) hogy olyan embereket emeljünk magunk fölé, akikben van egy hajszálnyi tisztesség, becsület!!!
  Nem csak a mutyiban, korruptságban, az uram-bátyám rendszerben érdekeltek!

  Milyen ország, haza az, ahol szinte heti rendszerességgel meg kell „venni” a rendőrt, tűzoltót, orvost, a hivatalnokot, stb. stb..
  Ez lenne az Én HAZÁM? Köszi de inkább NEM!
  Az én hazám a családom, a rokonságom, a barátaim!

  Mégis, csak kérdés szinten, mit akarsz tenni majd 70 évesen, nyugdíj nélkül, egészségügyi ellátás nélkül, minden jövedelem nélkül, ha már nem vagy képes dolgozni!
  Megyünk a „büdös”-be?

 34. 35. Ritkán értek veled egyet Tibor bá’, de most igen.
  Magyarnak születtem, magyarként is fogok meghalni. Ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Azért, mert egyre rosszabbak a megélhetési viszonyok, még nem fogok kimenekülni külföldre. Hol lennénk mi most, ha az elődeink megfutamodtak volna a nehézségek, ellenségek elől?
  Különben is elég dacos vagyok ahhoz, hogy szembe menjek azokkal, akik fondorlatos módon akarnak elüldözni a saját szülőföldemről.

 35. 19. Nem. Inkább paraszt, az üzemeltetés csak pénzkereset, máig nem tudtam hozzászokni, de az hozza a pénzt, hogy megvalósíthassam a terveim.

 36. 36. Ciki
  Valóban idealista vagyok, ami a magammal szembeni elvárásokat illeti. Egyébként próbálok nyitott elmével körülnézni, hogy minél inkább a valóságot lássam. Van egy életcélom, hogy elégedetten haljak meg. Ehhez az kell, hogy úgy cselekedjem, ahogy helyesnek tartom. Családot sem alapítottam még, csak akkor akartam, amikor már el tudom tartani, ne a kényszer alakítsa az életem. Fentről 20 éves korom óta semmi jót nem várok. Inkább én akarok munkát adni embereknek, tőlem telhetően javítani a világon. A válság kitörésekor én épp Nepálban nyitottam volna vendégházat, már le is zsíroztam több helyet is. Minimális költség, bürokrácia, adó, szabályozás, becsülik a külföldit, kedvesek, gyönyörű a táj. Ha el akarnám hagyni Magyarországot, most is odamennék, ott lehet vállalkozni. De beütött a válság, úgy láttam, itt a hanyatlás, ha valami értéket tudok teremteni, akkor itthon van rám szükség. Az igaz, hogy nem a nyomor és a küszködés, hanem a küszködés és a királyi élet közül választottam, de ez valamennyire a korábbi, tudatos döntéseimnek is következménye.

  Ha valaki szeretne nepáli vendégházat nyitni, szívesen adok 5 éves infókat. (bérlés, szakács, pincér,…)

 37. Érdekes kérdés ez, most Tiborbá nagyon beletrafált a témaválasztásba.
  Érdeklődéssel olvastam a kommenteket is. A maga szemszögéből mindenkinek igaza van, de hogy mi lehet az objektív igazság?
  Annyira bizonytalan, hogy mi fog következni a közeli jövőben, hogy ezt szerintem nem lehet eldönteni jelenleg. Mármint, hogy mi a jó most, menni vagy maradni.

  Tény, hogy Hazánk szétrohadása minden szempontból nagyon előrehaladott állapotban van és szerintem megállíthatatlan, de kétségtelen, hogy a romlás jelei itt a nyugati világban is mutatkoznak.

  Én évekkel ezelőtt eljöttem otthonról azzal a céllal, hogy világot látok, keresek egy kis tőkét, gyakorlom a (angol) nyelvet és azután irány haza. Az eredeti tervek szerint már otthon kellene lennem, de félek, hogy nagy hibát követnék el, ha most hazatelepülnék. Úgy látom nincs mire, minek hazamenni.

  Este eltudok könnyen aludni, legalábbis a honvágy miatt nem őrlődöm. Biztosan más volt pl. ’56-ban, amikor a sok emigráns magyar nemtudta mikor mehet majd haza, de így, hogy bármikor felül az ember egy repülőre és fél napon belül otthon van, így ez nem jelent gondot(legalábbis nekem).

  Hajlamos vagyok Cikivel egyetérteni. Hasonló tapasztalataim voltak nekem is, bár én hamarabb eljöttem, mint ő.

 38. Nagy különbséget látok a 45-89 közötti disszidálás és a mostani külföldre menetel között. Akkor nem lehetett (olyan könnyen) hazajönni, most meg igen. Pontosabban nem ismerem, de aki ellen nem volt körözés, vagy nem volt háborús bűnös, az visszajöhetett, csak minek tette volna, mikor pont a kommnunizmus elől ment el.

 39. Azok, akik külföldre szavaznak, kitűnő indokokat sorakoztatnak fel, amelyek megállják a helyüket. Csupán egyetlen egy tényezőt hagynak ki a számításból, vagy becsülik le jelentőségét, és ezen nem lehet segíteni. fel is adom, de olyan sokan mondják és énekelik. Ez mind hülyeség lenne?
  http://www.youtube.com/watch?v=lQba65rkd0w&feature=related

 40. 42.

  Biztosan sok igazság van abban,amit mondasz Tiborbá, de én úgy látom, hogy ez a honvágy dolog ember és körülményfüggő. Ha együtt van kint a család és ráadásul bármikor haza lehet menni szinte órákon belül, akkor már egész máshogy néz ki.
  Az internet is árnyalja a képet, hiszen telefonálni, videotelefonálni könnyen és ingyen, vagy nagyon olcsón lehet, korlátozás nélkül az otthonmaradottakkal, ezenkívűl írásban kommunikálni Veletek meg mindenfelé élő magyarokkal, nos ez sem volt még 10-15 éve sem.

  Az is sokat számít, hogy az ember helyben milyen közösségbe tud járni, milyen embereket, barátokat tudhat maga körül.

  Persze ez csak az én véleményem, majd más is elmondja, leírja remélem, hogy ő hogy érzi.

 41. 42-Tibor bá’
  Igazad van, de ezt inkább egy „elmeszakértő” tudná igen pontosan elmagyarázni.
  Ez a „hazaszeretet” és a többi amiről a Szózat is szól, olyan mint a hit, a vallás, a világnézet. Vagy talán épp az.
  Kialakul bennünk gyerekkorunkban, és ezután már nagyon nehéz megváltoztatni, szinte lehetetlen.
  Egy ideig élvezetes lehet az utazás, más népek és kultúrák megismerése, a távolabbi életformák kipróbálása, a kaland, de a honvágy erősödik és hazahúz. Vagy hazajön, vagy ott a távolban pótlásképp megépíti a hazájának kisebb másolatát.
  Láttam a hazánk területén ideiglenesen állomásozó szovjet alakulatok lakótelepeit. Kis Oroszország volt. Látom a mecseteket Németországban. Sorolhatnám…

  A másolat pedig soha nem olyan mint az eredeti.

 42. 39. Jani.
  Természetes, fiatalon az ember idealista, az lenne a nagyobb baj, ha nem így lenne.
  Nékem sem az volt az első reakcióm, a csőd után, hogy külföldön dolgozzak.

  „Szerintem sokkal jobb a helyzet, mint az indiai, vagy a 70 évvel ezelőtti itteni.”
  De azért hagy ne lépjek már vissza 100 évet, mert valakik, valahol „elkúrták”!
  Én soha, semmikor nem hibáztattam senkit, ha nem jött össze az elképzelésem, legfeljebb magamat.
  De azért hagy ne keljen életem végéig támogatnom, valami hagymázas idióta fantazmagóriáit.
  Az egyik azt mondta, „el lehet menni”, a másik meg most, „haza lehet jönni”, én meg azt mondom „a kurva anyátokat!”. (Bocsi!)

 43. 42. Tibor bá’!
  Az igazság az, hogy mióta külföldön élek, sokkal többet vagyok otthon, mint mikor otthon voltam! 🙂
  Gyakorlatilag otthon élek, itt csak testileg vagyok! 🙂
  Egyébkén én sem akarok itt maradni életem végéig, eszembe sincs, legfeljebb „aktív” korom végéig.

 44. 12!
  „Inkább üljek egyszobában jólélve/kaja, pia, satöbbi/”

  Mi az a satöbbi ?Csak nem prütykölésre gondolsz?.. 🙂
  34!
  Sajnos cikinek kell igazat adnom Jani,mert haza szeretetből nem lehet megélni..
  Igaza van Tibor bának hogy nem lehet elmenekülni,de legalább addig is megpróbálja az ember..
  37!
  Minden nehézség leküzdésére pénz kell..
  45!
  Így igaz Ciki..Még egyszer nem írom le..

 45. 35!
  Tibor bá!Engem nem a gólya hozott..A gólya csak néger gyereket tud hozni ,mivel Afrikából jön,és onnan hozza.. 🙂

 46. Nem lehet hazaszeretetből megélni, főleg nem német életszínvonalon. Egyénileg megértem azokat, akik kényszerből lelépnek. A 100 évvel ezelőtti életszínvonal nyugaton is vissza fog térni, legfeljebb az magasabb marad a magyarnál, ha továbbra is ki tudják zsákmányolni a világ szerencsétlenebb felét. Ki lehet menni, megpróbálni bekerülni a klubba. Ehhez az életszínvonalhoz rabszolgák kellenek majd megint, ha az olaj nem dolgozik majd helyettünk. Aki nyugaton érvényesülni tud, az itthon is tudna venni egy falusi házat, tanyát, vagy telket. Abban egyetértek Tibor bá’-val, hogy a fő motiváció a kivándorlásra a luxus, nem a megélhetés. (tisztelet a kivételnek)

 47. 45. Ciki: „az egyik azt mondja, hogy el lehet innen menni…”
  Az a baj, hogy ezt Gyurcsány a cégekre értette, akik jobbnak találták a szlovák cégalapítás törvényeit. Az ellenzék addig ismételte ezt az idézetet, amíg az emberekre lett hamisítva. A világért sem akarnálak megsérteni, de a többi megjegyzéseidben is ennyi csúsztatás van. Nagyon sokáig jobb lesz a felsorolt ideális országokban a helyzet a Magyarországhoz viszonyítva. De csak mindig a jelenlegi helyzethez viszonyítva. Arról nem is beszélve, hogy melyik országból vonják el a forrásokat, hogy nekik jobb legyen? Hát tőlünk. Na ezekhez az országokba igyekeznek sokan. Nem elég, hogy a mi pénztőkénből is tudnak magukban jobb életszínvonalat teremteni, a humántőkénk is kell nekik, akiket koránt sem olyan elbírálásban részesítenek, mint ahogy mi szeretnénk. Mikor kap egy bevándorló fizetett szabadságot? Mikor nem vágnak pofákat az akcentus hallatán egy reklamációnál? (Ez nyugaton nagy bűn, mert mindig a vásárlónak van igaza.) Mikor fogsz közösséget építeni kint, akikre a bajban is számíthatsz, nem csak akkor, amikor jól mennek soraid? Gondolod, hogy nekik nincs teli a tökük a politikusaikkal, a korrupcióval, a bevándorlási politikával? Anglia amúgy sem a kontinentális Európa szeretetéről híres. Mit fognak tenni geddonban? Kitől kérsz infot, ha nincs net? Ideiglenesen nagyon hasznos kimenni, de hosszú távra kiköltözni csak a pénz miatt, idiotizmus. Lerágott csont. Teljesen eltérő kultúra a nyugati és a magyar. Nehéz ingázni. Az emberi psziché gyors váltásokra nincs felkészítve, mindenhol be kell illeszkedni, ami átlagban fél év. Az is, hogy újonnan kimész, kb. fél év, amíg megtalálod a helyed, kiismered a járást, de az is, amikor hazajössz, visszaszoksz, ismét megtalálod a helyed, otthonosan tudsz mozogni, nem az összehasonlítási kényszer a kultúrák között a buszmegállóban, a sofőrleintésben, a buszsofőrköszöntésben stb. Minden pénzügyi megélhetésről szóló magyarázkodást maszlagnak tartok. 10 millió veszteség ide vagy oda. Odakint az életed fogod elveszteni. Az picivel több, mint 10 millió forint.

 48. 35, Tibor bá,

  Most hol van az a szöveg, amivel engem oltogatsz, és romantikus álmodozónak nevezel? „A magam részéről ragaszkodom az objektív megfigyeléssel szerzett valósághoz.” Ez az ottani kontextusban is ellentmondott a pár sorral feljebb lelkesen helyeselt állításomnak, de ez a „síromra virágot” költői kép azért ROMBOL…

  😀

  Az én köröm így néz ki: minden tőlem telhetőt megtettem az általad is támadott „birkásodás és pásztorkodás” ellen; hozzád hasonlóan névvel, arccal vállalva a véleményemet – veled ellentétben az „úgyis összeomlik minden” helyett megvalósítható alternatíváról beszélve. Meg ellened ágálva amiatt, hogy a szövegeid összességében a fásultságot erősítik, így közvetett módon a birkásodást támogatják.

  Letelepedtem, végleges otthont álmodtam, kifizettem az árát (munkával és örökségből törlesztve a forint alapú OTP hitelt, ahelyett, hogy „az elvárásoknak megfelelően” a huszonéves autónkat cseréltem volna le). Sok időt adtam az életemből egy darab magyar földért, és ez helyes így. Három fiút igyekszem valódi értékek tiszteletére nevelni, amelyben a magyar kultúra és nyelv fontos szerepet játszik (bár nem előzik meg a józan gondolkodást). Be kell persze ismernem, ez utóbbi téren nem állok nyerésre.

  Több mint egy évig dolgoztam agyfacsaróan bonyolult dolgon (képzelheted az milyen, amikor én mondom) úgy, hogy közben lassan felkopott az állunk, annak reményében, hogy értelmes partnereket találok vele. Ennyi időbe került elfogadnom, hogy (akár igazam van, akár hülyeség) EGYEDÜL vagyok. Egyedül a hitemmel, a tenni akarásommal, a tudásommal. Meg azzal, hogy a szakmám legújabb „divatjait”, betűszavait, szabványait unott képpel lapozgatom át, de ha kell, TUDOM, hogy mit, hol és miért keressek egy teljesen idegen rendszerben. Most tehát, számomra jóval egyszerűbb (de így is eddig megoldatlan) feladatokon dolgozva építgetem a „nemzetközi karrieremet” egy multinál (és „szívvel-lélekkel”, mert nekem máshogy nem megy, mert nem a „gonosz multit” látom, hanem azokat az okos, jó embereket, akik közé kerültem, egy részük magyar, másik német, francia – na és?).

  Ugyanis HA hiába téptem a szám, és az állampárt hatalmon marad a következő választásokon, akkor én lelépek, mert nem akarom ebben az országban megvárni a fociügyvédbojtár elnökké koronázását. Nem a „jobb élet reményében” (ahhoz csak el kellett adnom a munkaidőmet, ami nem kellett „nektek”), hanem egy számomra valósnak tűnő veszély elől megyek el addig, amíg muszáj. Mondhatnám, hogy „ne legyen igazam”, de eddig az élet nem cáfolt rá a jóslataimra (pontosabban csak akkor, amikor alábecsültem a főnök elvakultságát), így azt mondom: szomorúan, de nyugodt lélekkel fogom nézni a dolgot távolról, mert „én szóltam, és amit bírtam, megpróbáltam”.

  Legalábbis most így látom. Lehet köpködni.

 49. Nem akarok senkinek se tanácsokat osztogatni, nem azért mert titkolni szeretném azt hogy mit csinálok, hanem mert nem szeretnék okostojásként észt osztani hiszen tudom, hogy az ami nekem, nálam működik az másoknak nem biztos hogy megfelel vagy bizonyos kötöttségek, kötelességek nincs abban a helyzetben hogy azt az utat járhassa amit én. d311c első hozzászólásában szemtelenül sok igazság van. Amikor olvastam mintha csak a saját történetemet olvastam volna, maximum a szakmát kellene kicserélnem az enyémre a többi szinte egy az egyben ugyanígy fest nálam. Az én történetem viszont azon ponton vesz másik irányt, ahol sokan a Nyugatot választották mint „menekülési irányt” Én viszont éppen az ellenkező irányba indultam el. Annak ellenére, hogy tudtam Londonban, Berlinben, Amsterdamban Ne agyj Isten az USA valamelyik városában 4-5 év alatt betegre kereshetném magam valahogy bennem motoszkált a gondolat hogy az is csak ideiglenes megoldás lehet. 5 vagy 10 év teljesen mindegy, hiszen a probléma közös, ugyanarról a tőről fakad még akkor is ha egyes országokban (Magyarország, Görögország, Spanyol, és még majd szép sorban a többi) sokkal nagyobb a szopáson megy keresztül. Első körben amit tettem az az, hogy függetlenítettem a bevételi forrásomat attól, hogy melyik országban vagyok. Következő lépésben pedig egy olyan országot kerestem ahol nem szívják ki a vérem az utolsó cseppig. Nem mondom hogy nincsenek kompromisszumok, de hát hol nincsenek? Lehet, hogy Magyarország egy süllyedő hajó, csakhogy emelett nekem úgy tűnik még a Nyugati vizállás sem festett hosszútávon biztonságosnak. Elsőre talán most fellélegeztem volna, de úgy gondolom idő kérdése amikor egymás után kap léket a többi ország is. Amelyik meg nem, arra EU ide vagy oda olyan gyorsasággal fogják kirakni a „megtelt” táblát amikor jön a fakap mint a sicc. Még az sem kizárt hogy úgy kirugdossák onnan a hirtelen keletkezett „felesleget” hogy még csak pislantania sem lesz ideje az embernek. Ha azt mondanám, hogy már most tudom, hogy helyesen döntöttem nagyképűség és elbizakodott kijelentés volna. De egyre inkább kezdem megtapasztalni, hogy milyen úgy élni hogy még a szerény kereset is elég legyen egy teljesen normális, kiegyensúlyotott élethez. Nyugodtan, kiszmámolhatóan, nem egyik hónapról a másikra élni lényegesen kevesebb pénzből mint (most kapaszkodjatok meg) Magyarországon. Csakhogy ehhez tényleg egy másik irányba kellett elindulni, függetleníti magam minenféle kötöttségtől. Nem mondom hogy könnyű, de megvalósítható. Persze ha az összeomlás olyan mértékű lesz, hogy az egész interetes kóceráj összeomlik akkor csöcs van nekem is. De már dolgozunk azon hogy erre is legyen egy alternatívánk.

 50. 51. Gloucester!
  „Mikor kap egy bevándorló fizetett szabadságot? Mikor nem vágnak pofákat az akcentus hallatán egy reklamációnál?”
  Már bocsi, de szerintem még soha nem jártál Angliába! 🙂
  Anglia annyira humánus ország, amilyen Magyarország soha nem volt,van és lesz!
  Aki nem tapasztalta, az el sem tudja képzelni.
  Fizetett szabadság, az első perctől kapom, mióta munkába álltam!
  A jelenlegi cégemnél 20 nap, plusz 8 napbank holiday! (Ez akkor van, ha a fizetett ünnep hétvégére esik, akkor az előtte, vagy utána következő munkanap a szabad!!! Milyen szemetek! 🙂 )
  Ha bemész egy hivatalba, mosolyognak, udvariasak, ha nem beszéled jól a nyelvet elmondja többször, ameddig meg nem érted, akkor is ha ez fél, egy, vagy két órájába kerül!
  Ha nagyon fontos a dolog, tolmácsot kerítenek saját költségükre!

  Munkahelyek!
  Emberszámba vesznek! Egy vezető sem engedheti meg magának, hogy akár csak a hangját is fölemelje a dolgozójával szemben!
  Itt az ilyen hatalommal való visszaélésnek minősül. Többször tapasztaltam, mikor egy főnök szinte már habzott, tehetetlen dühében valamely beosztottjára, de mikor szemtől szembe kerültek olyan mézes-mázos lett, hogy azt hittem az agyam eldobom! 🙂
  Abban az esetben viszont ha a dolgozó trehány, lusta, ekkor nem ismernek irgalmat és a delikvens sec-perc alatt kinn találja magát! Mondjuk ezt is olyan udvariasan, mosolyogva, hogy az ember hátán feláll a szőr. 🙂

  Szó se róla, mindennek ellenére nem érzem hazámnak és csak ideiglenesen tartózkodom itt, (mint az oroszok! hihi! ) mint már fentebb írtam, csak testileg. 🙂

 51. Rám néz a 6 éves lányom, ragyog az arca, csillog a szeme, sugárzik az egész lénye, szinte szétreped a büszkeségtől és kijelenti: Apa, mi MAGYAROK vagyunk. 🙂

  Nagyszüleimnek teljesen természetes volt, hogy végig gürizték az életüket, elégé szegényes körülmények között. És nem jutott eszükbe, hogy el kellene innen menni, csak a jobb élet miatt. Nem maradt apám sem Németországban a II. vh. végén /mint levente/ (miközben látta, hogy mennyivel gépesítettebb a német parasztgazdaság, mennyivel könnyebb az ottaniak élete és lenne az övé is). /Én sem maradtam az USÁ-ban./
  Megértem, ha valaki politikai üldöztetés miatt kénytelen elmenni, és természetesen elfogadom azt is, ha valaki a jobb élet reményében elmegy.
  Az, hogy a lakosság nagy része nem a földtulajdonból él, lehetővé teszi a nagyfokú mobilitást.
  El lehet menni, de gyertek majd haza és kamatoztassátok azt a tudást, anyagi javakat, amiket megszereztek az ország és népe érdekében. És ne azt nézzétek, hogy aki itt maradt az megérdemli-e vagy sem.
  „Ne azt kérdezd, mit tehet érted a haza, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazáért” JFK

  Szerencsére nem megy el mindenki most sem, mint ahogy évszázadokon keresztül sem mentek el az őseink, miközben részük volt minden rosszban. Kötődtek a földhöz, a hazához. Nem adták fel. Gyurcsányok, Orbánok jönnek – mennek, az ‘egyszerű’ embereknek a politikába soha nem volt beleszólásuk – elviselték, mint az esőt vagy a havat. Talán mostanra túl türelmetlenekké váltunk…

 52. Observer:
  „El lehet menni, de gyertek majd haza és kamatoztassátok azt a tudást, anyagi javakat, amiket megszereztek az ország és népe érdekében. ”
  Az otthon megszerezhető tudással az ég egy adta világon semmi probléma nem volt. Attól, hogy valaki külföldre megy és ott él, se okosabb se több nem lesz mint azok akik otthon maradnak. Még akkor sem ha kint jobban megy neki mint otthon. Aki pedig emiatt mégis többre tartja magát annak lófasz a seggébe. A lényeg pontosan a „kamatoztatás”-on van. Pontosan ez az amiért az ember felköti azt a bizonyos batyut.

 53. 58 csókacsalád:
  Tényleg, ha lezárnánk az ország határán az információáramlást, akkor minden rendben lenne itt, mert minden tudás már megvan. Ezt nem gondolhatod komolyan!

  Most sorolhatnám az egyébként akár hasznos szakmákat amiben gyakorlatot szerezni itthon képtelenség, de a lényeg az, hogy abban azért komolyan senki sem hihet, hogy a tudás véges, és mi itthon mindent tudunk, és mind elméleti, mind gyakorlati szinten a csúcson vagyunk.

  Nem kell valakinek attól többre tartania magát, azért mert elmegy innen, és felszed némi új információt, maximum azokhoz képest akik ennek még a lehetőségét is teljes mértékben megtagadják.

 54. Csókacsalád, Te hol élsz, hol tudod ezt megcsinálni?

  58: Observerrel értek egyet. Nem arról van szó, hogy aki kinn él, az jobb vagy értékesebb ember lenne, csak arról, hogy lát egy jobban működő társadalmat, ahol nem itat át mindent a korrupció, ahol az általános hozzáállás és a rendszer miatt sokminden egy kicsit jobb. Ha a kint élők megfigyelik, hogy mitől lesz egy kicsit jobb az élet, és visszajőve megpróbálnak meghonosítani belőle valamit, azzal mindenki csak nyerhet.

  Tamási Áron Ábelje is körbecsavarogra a fél világot, mire megszületett megérett benne az eredmény: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Én nem szívesen várnám az SHTF-et idegenben, pláne úgy, hogy igazából már nincs is hova hazamenni.

 55. 56. Ciki: Gyorsan ítéletet hoztál felettem, félek, hogy a kiköltözésben is ilyen gyors döntést alkottál. Jártam és dolgoztam Angliában, így jól tudom, hogy miről beszélek. Mekkora humánus beállítottság, hogy szemedbe mosolyognak, majd hátba szúrnak. Dicsérettel spórolnak, de szerencsére minden túlórámat kifizettek utolsó fillérig, de csak ha dolgoztam. (Kollégáim többsége nem volt ilyen szerencsés.) Betegszabit bizony nem kaptam. De nem is ez a téma. A lényegre nem válaszoltál. Rövid ideig ajánlott kimenni, sőt, kötelezővé tenném. Svédországban diplomához kötött a külföldi tanulmány vagy munkatapasztalat! Nálunk azért harcolnak, hogy a nyelvvizsgát is eltöröljék!
  Nagy árat fogsz még fizetni erre a döntésedért, kifogásgyártásban tényleg nagyon jó vagy. Ismerjük Magyarországot, tudjuk, hogy szar hely. Ahogy Tibor bá korábbi posztjaiban felsorolta: kátyúsak az utak, bunkók az ellenőrök, korrupció van… Ezt megfejelted 10 millió forint buktával, amit nagyon sajnálok, akár hiszed, akár nem. Ennél most sokkal többet fogsz veszteni. Csak ennyit akartam mondani.

 56. Gyerekek,gyerekek!Felesleges egymásnak menni ebben a kérdésben(is)..Látjátok?Még csak el sem jött az igazság órája,és máris egymásnak megyünk,kinek van igaza ebben a kérdésben..Mindenki másban látja,másképpen látja az egyéni boldogulását..Hogy ki hogy fogja megszenvedni,átszenvedni az elkövetkezendő időszakokat az majd kiderül..Nem lehet kifejezetten jó döntést hozni..Nem tudhatod hogy lesz, vagy hogy lenne jobb..

  De nem hinném hogy akár Jancsika akár Drakonisz a luxusért mentek volna el..(most őket mondtam,mert ők vannak itt velünk)Tibor bá leírta,hogy ha már Magyarországra dobott a gólya,akkor már sokra nem számíthatsz..
  Legfeljebb finomítasz rajta.. 🙂
  Tehát hiába mész el,abból a néhány száz vagy adja Isten egy- kétezer euróból olyan nagy luxusra nem tudsz szert tenni..Elég nagy tudás és szerencse (vagy háttér)kell ahhoz hogy valaki jobban érvényesüljön..

 57. 62: „ha már Magyarországra dobott a gólya,akkor már sokra nem számíthatsz..
  Legfeljebb finomítasz rajta..”

  Ez teljesen igaz. Viszont külföldön egész életedben csak bevándorló leszel, akkor is, ha ezt esetleg nem mutatják, mert egyelőre hasznot húznak belőled. De a kapitalizmusban (bárhol) csak addig van rád szükség, amíg hasznot termelsz. Utána le is út, fel is út. Pláne, ha belátható időn belül geddon lesz és ott sem lesz minden fenékig tejfel.

 58. 63!
  Ez is igaz Observer..
  Viszont most is élni kell,nem csak MAJD AKKOR KÉSŐBB..
  Most jelenleg csak a mostani problémámat tudom megoldani,ami majd lesz azt nem ,főleg ha nem is tudom mi lesz hogy is lesz az pontosan..

 59. Nem kellene olyan nagyon pálcát törni.

  Szerintem haszna is van a kivándorlásnak (bár alapvetően inkább káro, ez igaz)

  Először is, aki annyira menni akar, jobb ha megy és nem vinnyog otthon, tovább demoralizálva azokat akik még kitartanak.
  Aztán ezek közül igen sokan rájönnek, hogy a szomszéd kertjében lehet hogy zöldebb a fű, de más az íze. A visszatérők viszonylag megerősödnek abban, hogy mit is akarnak, és hozhatnak jó tapasztalatokat, és rosszakat is, hogy „úgy” nem szabad csinálni.
  Továbbá a kintmaradottak között lehet egy bázis, akikre számítani lehet információk, lehetőségek terén akár egyéni, akár vállalkozási szinten.
  Aztán úgy tűnik, a határokon kívül a hagyományőrzés fontosabb, mint belűl…
  És még valami: az, hogy 56-ban annyian kivándoroltak, és tartották a kapcsolatot az otthoniakkal, megnehezítette a hatalom számára, hogy hülyeségeket hazudozzanak a „nyugat”-ról.

  Tudom, részemről ez mosakodásnak tűnhet, de meg kell próbálni megtalálni a rossz dolgokban is a pozitívat.

 60. 61. Gloucester!
  Sajnálom, hogy neked az jött le a szavaimból, hogy a pénzbukta után, elkeseredésembe jöttem ki! Szó sincs róla. Nem azt mondom, hogy jól esett, de mivel ez a vállalkozás pénze volt és nem az enyém, így nem is okozott különösebb problémát az elvesztése. Aki valaha vállalkozott tudja, az a tőke és eszközök nem az övéi, csak rendelkezik fölötte ideiglenesen! 🙂

  62. Melike!
  Elhiheted, én sem a pénz, vagy a meggazdagodás vágyával jöttem ki!
  Sajnos engem, eléggé el nem ítélhető módon, soha nem érdekelt a pénz. Sosem tudtam „pénzért” dolgozni. Csak célokért dolgoztam, ennek legfeljebb az eszköze volt a pénz. Persze most már látom, ha csak erre koncentrálok, vállalkozóként is eredményesebb lehettem volna. De hát az ember nem bújhat ki a bőréből! 😀

 61. Gloucester kontra Ciki „konfrontációval” kapcsolatban nem hozzászólok, mert túl hosszú lenne. Majd a szombati VM fog erről szólni. Annyit elárulhatok, hogy Gloucesternek van igaza messze-messze Cikivel szemben.

 62. 65: „részemről ez mosakodásnak tűnhet” – eleve nem kell mosakodnod, senki nem ítélkezik /joga sincs rá/ azok felett, akik elmentek – akár ideiglenesen, akár örökre. Mindenkinek megvan az egyéni sorsa, lehetősége, természetes, hogy mindenki azt az utat járja, amit a legjobbnak gondol a saját és a családja számára.

  Nekem csak attól van herótom, amikor a külföldön élők megmondják a tutit, hogy itthon nekünk mit kellene csinálnunk. 😉

 63. 67.Tibor bá’ és mi jár annak akinek igaza van? 😀

  Egyébként meg soha nem mondtam, hogy igazam van!!!

 64. 66!
  Én elhiszem neked Ciki,nekem nem kell mondanod..

  Egyszer egy blogban Intuitív tett be egy linket,hogy a National Geographic csatornán megy a „Túlélési praktikák” című műsor, azt szoktam nézni és szedem az igét..

 65. 69:
  Ezt a kérdést utoljára 12 éves koromban hallottam. 😀

 66. @csókacsalád: Elárulnád mi az általad kiszemelt ország, amiről csak annyit írtál, hogy nem nyugat? Nekem pl. Törökország nagyon szimpatikus hely, de arról fogalmam sincs hogyan lehet ott megélni.

 67. @d311c,
  Nem értem mire gondolsz amikor azt mondod „nem gondolhatod komolyan” meg azt sem mire értetted hogy „lezárni az információáramlást a határok mentén” nemhogy nem írtam még csak nem is félreértelmezhető semelyik mondatom ilyen irányba. Amit a tudással kapcsolatban szerettem volna mondani, az a következő:
  Magyarországon mind elméletben mind gyakorlatban megszerezhető egy olyan szintű tudás ami nemhogy Magyarországon de még külföldön is megállja a helyét. Bizonyos területeken meg nyugodtan lehet az a szót használni hogy „sőt” vagy „mi az, hogy”. Pontosan azt tartom szomorúnak, hogy ezt a tudást amit otthon megszerez az ember, nem azért nem tudja az ember kamatoztatni, mert nem volna rá szükség. Azért nem lehet, mert nincs rá szükség nagyon sok helyen. Saját példámmal élek: Kreatív területen dolgoztam otthon, a vezető ügynökségek legtöbbjénél a követelmény iszonyú magas, az ember elmegy egy interjúra, vért pisál de ugyanakkor azt is mondja húúú, na ezek a srácok tényleg nem szarral gurigáznak, ezek tényleg akarnak valamit. Iszonyú túljelentkezések és persze keresik a legjobbat. Aztán amikor bentvagy, rájössz hogy valójában az a feladatod hogy szart és középszerűt kell csinálni mert bocsika a magas követelmény az interjún volt. Oda olyan anyaggal kellett villantanod ami minimum egy Cannes-i shortlistre kerülhet. De végül rájössz hogy a valóság az, hogy középszart kell csinálnod. Márpedig szándékosan középszart csinálni kegyetlenül nehéz dolog. Persze van segítság mindíg, úgy hívják megrendelő. Egy darabig azt gondolja az ember, hogy tulajdonképpen édes mindegy, hiszen ha kifizetik akkor le van szarva. Csak aztán amikor azon kapja magát az ember, hogy nem tud összerakni egy igazán dögös portfoliót mert vércikinek érzi a „saját” munkáját akkor megszólal a vészcsengő. Lépni kell. Egyik ögynökségről a másikra keresi az ember hol tudja érvényesíteni a tudását, vagy kreativitását, nem beszélve arról, hogy talán még valahol meg is fizetik tisztességesen. Aztán rájön hogy egyik sem jobba másiknál, mindenütt ugyanaz a szarpacskolás megy. Külföldi kollégáim egyikének sem volt olyan széles tudása mint nekem. Kivéve egy Baszk programozó srácot előtte le a kalappal. A széles tudást úgy értem, hogy az adott munkaterületen kívül még egy rakás hozzá kapcsolódó területhez is értett, vagy ha nem is volt profi benne, szilárd fogalma volt róla hogyan működik, mi a lényege, miért fontos stb. Ezt egybként sok más területről halottam, nemcsak a saját területemen. Persze hogy tanultam sok mindent külföldön, nyilván többet tudok azóta mint amióta elindultam otthonról. (2005-2006) Még otthon is próbálkoztam de őszinte leszek, méginkább felidegesített a dilettanizmus, a butaság, a munkakörülményekről már nem is beszélek. Nem, nem a kollégáim részéről. Mégegyszer mondom, a magyarok szakmai tudása, műveltsége, ismerete a világról még azoknak is akik soha nem voltak hosszútávon külföldön elképesztően jó. És tudod mi a legmegdöbbentőbb? Ezek a srácok csajok, soha sem kerültek magasabb pozícióba, mindíg a seggnyaló, bólogatójánosok, akik a középszart lelkesedéssel és magabiztossággal, sőt autentikusan voltak képesek fosni magukból. Na ezek rendesen felkönyökölék vagy benyalták magukat. Lényeg a lényeg 2009-ban megjósoltam, hogy kizárt dolog hogy amit csinálunk azt az ügyfeleken kívül más is elhiszi, hogy jó. És ez sok fos előbb utóbb valahol vissza fog csurogni. Hát tévedtem, nem visszacsurgott, hanem ömlött. Szerencsére én már nem vártam meg, hogy összecsapjon a fejem fölött a szaros víz.

  nippúr.: Kicsit félek kimondani, de rákérdeztél: Kínában vagyok.

 68. 68. Sajnálom, ha herótod van, de egy teljesen eltérő közegből újraértékelve a magyar helyzetet sokkal tisztábban látom, mi a megoldás. Abban a városban élek, ami évekig a világ legjobb életminőségét képviselte, s minden napra esnek pozitív új hírek, ellentétben a magyar horrormédiával. Amíg otthon voltam, nem értettem, hogy lehet az, hogy minden nap csak valami rettenetes dolgok történnek, így aztán sem tévét, sem rádiót nem tartottam, mert nem illett bele a világképembe. Így már otthon is távolságot tartottam az agymosástól, kint meg végképp feltűnő lett, hogy a magyar közmédia legfontosabb célja a teljes kilátástalanság fenntartása, nehogy valaki elhiggye, lehet másként is élni.
  Ahhoz, hogy lásd a rendszert tiszta valójában, távolság kell az elemzéshez, s utána meg tudod mondani, mi a gond és ha elég tapasztalatod van, azt is meg tudod mondani, mi a lehetséges megoldások halmaza.
  Pontosan látom, mi a megoldás, de utópisztikus, mert az agymosott birkák nem képesek gondolkozni már.
  Összefogás, közösségépítés, közösségi önfenntartás és ellenállás.
  Csak ez vihetné előre az országot, mert a paraziták nem fognak lelépni maguktól.
  Nem tudom, hogy lehetne ezt elkezdeni. Jó barátaim nem puhapöcsök, de abban már nem hisznek, hogy lehet másként is élni, pedig én naponta látom, hogy igen lehet. Itt is van korrupció, fertelmes állami lopások, de a köznépnek van élettere és kontrollja, amit jó sok időbe tellett megteremteni.
  Ha valaki nem hiszi, hogy lehet másként élni, mint rettegésben, az szolga és az is marad, s megérdemli a sorsát. Ha mer lépni, változtatni, s legfőbb értékként összefogni másokkal, akkor lehet esélye, hogy kitörjön a szolgasorsból és ember legyen.
  Most mondhatod, hogy nagy a pofám, mit is csinálok, de én erre készülök. Itt pofonegyszerű arzenált felhalmozni, s ha indulni kell, indulok és teszem a dolgom, takarítom a szemetet. A tek meg bekaphatja, legalább akkora ütőerőt képviselhetünk ismerőseimmel, mint ők, ha gond lesz, s a stratégiát is ugyanonnan tanuljuk, mint ők.
  Remélem szép csendben mások is készülnek, s lépnek, ha eljön az idő.
  Én nem fogok már menekülni, mert nincs hova. Megteremtem az önellátást, a barátok hálózata biztonságot ad, s nyugodtan nézek a változások elébe.
  Lehet követni, vagy ennél is jobb utat mutatni, szívesen csatlakozom.

 69. Mit szólnátok, ha indítanánk egy aprócska mozgalmat a magyar korrupció ellen?

 70. Attila

  „Remélem szép csendben mások is készülnek, s lépnek, ha eljön az idő.”

  Nem is olyan csendben.
  A Jobbik, azaz a legeslegeslegújabb Gárda már gyakorol.
  Kóstolgatják a cigányokat és a kincstári hatalom határait.

  Ha belekakil a cica a ventillátorba, valószínűleg hirtelen fel fognak duzzadni annyira, hogy bizonyos területeken fenn tudnak tartani olyan rendet, ami nekik megfelel. És a tömegek oda fognak rajzani, ahol „rend” lesz.
  Szerintem ezt is bele kell venni a pakliba geddon esetére.

 71. 76:
  Mérlegelés kérdése. Kíváncsi vagyok mások véleményére is. Nekem elképesztő eseteim vannak a közvetlen közelmúltból is. Ha sokan csatlakoznak, akkor nem lesz lófej. Végül is a korrupció mentességi vágy nem jelenti egyik politikai oldalt sem.

 72. Én továbbra is veszélyesnek tartom, de nem részletezném nyilvános fórumon. Nehogy már én adjak ötleteket, hogyan lépjenek fel a mozgalom ellen. 🙂

 73. 75. Veled vagyok Tibor bá’!
  Nincs mit veszítenem! 🙂

 74. Tiszta kezek? Olaszországban jól megfingatta a régi, beágyazott pártokat, ami nekünk is jót tenne.
  Sokak szerin viszont közvetve elősegítette Berlusconi felemlekedését, aki nem igazán volt tiszta kezű.
  Azért egy átmeneti levegővétel is jól esne…

 75. OK Fiúk, hétfőre előállok vele, ha marad az IGEN 70 % felett. Ügyesen fogok fogalmazni.

 76. 73. csókacsalád:
  Most már végre értem, hogy miért írtad amit. Ebből a szempontból mondhatnám, hogy szerencsés szakmád van, amit el lehet gyakorlatban sajátítani itthon. Persze gyakorolni már nem annyira…

  Amiért én kiakadtam az olyan szakmák miatt volt, amiknek az elméletét talán, de a gyakorlati tudását egyértelműen nem tudod itthon elsajátítani. Tehát _általánosságban_ nem igaz, hogy minden tudás jelen van az országban, és hozzáférhető.

  Történeted tisztára olyan, mint a bátyám marketing/PR területen szerzett tapasztalata. Ugyanezekbe a gátakba futott bele itteni pályafutása során. Mostanra már séfsegéd Ausztriában, ahol ebből boldogan megél, a diplomáját meg feldughatta.

  82. Tibor bá’: Kiváncsian várom a hétfőit! Még ha el is megyek valószínűleg innen, nem vagyok hajlandó a nekem mindegyre kattintani!

 77. 72 Nippur
  3 hónapot éltem Törökországban, Isztambulban.
  Ha van pénzed kinyalják a segged. Alkalmazottként, ha van spec. szaktudásod és keményen tartod magad, együtt lehet velük dolgozni, meghívnak az otthonukba, kedvesek, de mindig idegen maradsz, csak addig tartanak, mig HELYETTESÍTHETETLEN vagy.
  Ha jó nő vagy, állandóan zaklatnak
  Ellenben a saját lányaikat piszkosul féltik. Komoly életveszélybe kerülhetsz, a rossz lóra teszel.

  Ha én benne leszek abban a „korrupcióban”, nyugodtan indíthattok mozgalmat ellnem. Aztán majd fű alatt megegyezünk. Ugy hogy nekem is jó legyen, ti pedig döngethessétek a melleteket. 🙂

 78. Hamár korrupció. Akkorát röhögtem ma az eltűnt gripen jelentés hír hallatán, majd le estem a székről. De most komolyan mi ez? óvoda? Gyépé? Meg mi az hogy egy példányban készült? Talán mechanikus írógépet használnak vagy mi a tököm? Vagy a takarítónéni véletlenül kidobta? Esetleg költözéskor kicsúszott a dobozból? Vagy nem volt papír a budiban? Komolyan mondom ez egy kabaré.

 79. 84. Sakkmatyi!
  „Ha én benne leszek abban a “korrupcióban””
  Ha benne leszel akkor az már nem korrupció!
  Korrupció az amiből kimaradsz!” 🙂 (Hofi)

  85. Csókacsalád!
  Na-ná, valaki a végén még megkérdeznék tőlük, hol a lé! 🙂

 80. 84 sakkmatyi: Én is kb. ezt szűrtem le saját (nem munkahelyi) tapasztalataim alapján. Utazgatni nagyon jó hely, de beilleszkedni, egzisztenciát szerezni nehéz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük