(913) Jelentések a várható jövőről

Tibor bá’ online

 

A nagyközönség (a zemberek) egyfelől elvárja, hogy a tudósok jelezzék a környezetünkkel kapcsolatos várható eseményeket, másfelől igen kritikusan értékelik azokat, ha nem egyenesen ellenségesen állítják, hogy az adatok hamisak, azokkal manipulálnak. Miközben a tudósok maguk lepődnek meg a legjobban az észlelt jelenségeken. Például a túlhalászás miatt 10 év alatt az óceánok halainak átlagos mérete 25 százalékkal fog csökkenni (egyes halfajták életük végéig növekszenek). Az ok igen egyszerű, maguk a tudósok se tudnak róla, vagy ha igen, nem hiszik el, vagy egyszerűen átlépnek a káosz elméleten, ami azt állítja, hogy a Föld ekorendszer alkotóinak az összeomlása nem megjósolható.    

És akkor megérkeztünk az alig 40 éve elfogadott káoszelmélethez, ami minden előrejelzésnek gátjául vala. Mire jó a káosz elmélet? A káosz elmélet leírja, hogy nem lineáris rendszerek egy részének a viselkedése, az őket meghatározó (determinisztikus) törvényszerűségek ellenére, hosszabb időre előre nem jósolhatók meg. Vagyis egyszerű, néhány, jól körülírható állapotjelzővel rendelkező rendszerek jövőbéli állapota megjósolhatatlan.

Például, régebben a feltételezés az volt, hogy több és pontosabb valós idejű mérési adattal, a törvényszerűségek pontos ismeretével és egyre nagyobb számítógép kapacitással az időjárás előrejelzésének időbeli távolsága vagy az előrejelzés pontossága növelhető. Mára kiderült, hogy bármilyen mértékben növeljük a mérési adatokat és/vagy a számítógép kapacitását, három napnál hosszabb időre az előrejelzés elfogadhatatlanul pontatlan, mert az időjárás egy kaotikus rendszer. Egészen biztos hallottatok már a pillangó effektusról. Ennek lényege, hogy ha Dél Amerikában egy pillangó meglebegteti a szárnyát, akkor 5 nappal később New Yorkban elered az eső.

Mindebből az következik, hogy a klímakutatók bármily pontos, és bármekkora mennyiségű adatot gyűjtenek is össze, és bármilyen jó modellt is építsenek fel, annak előrejelzése nem lehet pontos, egyre nagyobb szórással lehet számolni az idő előrehaladtával.

Ebből adódik az, hogy a klímakutatók előrejelzéseiket – nem akarják, hogy rájuk süssék a „geddonváró” jelzőt – visszafogják, kedvezőbb eredményekről számolnak be, mint amire gondolnak. Ezért van az, hogy az előrejelzések sorra dőlnek meg, amint az idő halad előre, és az előrejelzéseket állandóan módosítani kell a kellemetlenebb irányba.  

Ami viszont belefér a káoszelméletbe, az annak a felismerése, ahogy egy összetett rendszer – mint például a klíma változása – fontos összetevőinek egyre nagyobb száma összeomlik, úgy az destabilizálódik, aminek következtében a viselkedésének az előrejelzése lehetetlenné válik. Más szavakkal, amikor egy rendszer alapvető részei összeomlanak, eljön egy pillanat, amikor folyamat visszafordíthatatlanná válik, bekövetkezik egy „megfutás”. Ekkor már csak egyetlen egy dolog jósolható meg, hogy a rendszer egyre növekvő sebességgel fog futni a teljes összeomlás felé.

Természetesen a társadalom és a gazdaság fejlődése is kaotikus, vagyis a fenti megállapítás ezekre is vonatkozik. Ez az oka annak, hogy senki nem tudja megmondani, hogy a dollár vagy az euró mikor omlik össze, Görögország mikor dobja be a törülközőt, a spanyol tüntetésnek mikor lesz az első halálos áldozata, és így tovább. Csak az mondható ki abszolút bizonyossággal, hogy meg fog történni. Ebből következik, hogy minden korábbi előrejelzés, amelyek nem váltak be, mindössze azt jelzik, hogy az egyének „ráérzései” legfeljebb véletlenül jöhetnek be.

Epilógus – Arma Gedeonnak éveken át próbáltam megmagyarázni, hogy az ő összeesküvés elmélete (és senki másé) azért nem állja meg a helyét, mert az emberi társadalom is egy kaotikus rendszer. Ebből az következik, hogy bárki, bármit határoz el, és ennek érdekében bármit tesz, a pontos következmény nem  jósolható meg. Tehát a célzott esemény nem érhető el, legfeljebb körülbelül. Az istenen kívül senki nem irányíthatja a világot 200 év óta. Természetesen hatalomra lehet segíteni, például Hitlert, de hogy a hatalom birtokában mint fog tenni, és cselekedeteire mi lesz a társadalmi reakció, az nem meghatározható. 

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

307 gondolat erről: „(913) Jelentések a várható jövőről

 1. Nem csak a meglévő adatokból nem tudunk megbízhatóan jósolni, de a mérések/becslések is időnként félresikerülnek. Néhány hete rájöttek okosok, hogy a Föld teljes biomasszája az egyharmadával kevesebb lehet, mint amivel eddig számoltak.
  http://bit.ly/PpsksW

 2. „Természetesen hatalomra lehet segíteni, például Hitlert, de hogy a hatalom birtokában mint fog tenni, és cselekedeteire mi lesz a társadalmi reakció, az nem meghatározható. ”

  Nagyon hoszú távra talán igaz.

  De rövid és középtávon már egyrészt manipulálhatók a tömegek, másrészt, főleg az informatikának köszönhetően elég precíz visszajelzéseket lehet kapni felőlük.

 3. mi is volt Gedeon elmélete? amúgy a poszt kiváló

 4. Folyamatosan Gedeont emlegetitek. Csak mondom, hogy van blogja, posztol, rengeteg energiát öl bele, helyében nekem rosszul esne, ha itt hiányoljátok, oda meg sosem írnátok egy büdös szót sem. Ezt nem értem miért van.Mert nem ír oda szinte senki. itt meg már a másik poszt alatt is hiányérzetetekről adtok számot.

  Tibor bá’ valami még rémli a tanulmányaimból, hogy a világ rendje a „rendetlenség felé törekszik”, maximum megakadályozzák ebben folyamatok, törvények. Kezdve az elektronoktól az emberiség működéséig, ami aztán végképp esetleges, mindig a legkönnyebb irányba megy. tegnap voltam egy addiktológiai konferencián, és szégyellem hogy nem emlékszem az előadó nevére, de még azt is kifejtette, hogy kutatások szerint még a lelkiismeret is csak akkor ébred fel, ha ez az egyénnek „megéri” valami miatt. ha nem éri meg annyira, akkor az ember a könnyű út, és energiatakarékossági okokból nem kapcsolja be a lelkiismeretét. Szóval mé ez sem automatizmus űtján működik. Ez nem káoszelmélet, de van rá valami törvény is.
  Kitűnő írás a poszt. gondolatébresztő.

 5. 4: uncle lacko:

  Röviden annyi, hogy létezik egy túlnyomórészt zsidókból álló elit, akik vallási okokból (frankizmus, szabbatizmus, kabbalizmus) el akarják pusztítani a világot egyfajta áldozatként sötét istenségüknek, Molochnak. Az egész összeomlás, illetve a történelem destruktív folyamatai mind ennek a felforgató mozgalomnak köszönhetőek.

 6. “Természetesen hatalomra lehet segíteni, például Hitlert, de hogy a hatalom birtokában mint fog tenni, és cselekedeteire mi lesz a társadalmi reakció, az nem meghatározható. ”

  Azért a tömegek viselkedése elég jól manipulálható, csak meg kell találni azokat a pontokat, amit a ‘zemberek’ sajátjukként elfogadnak. Legjobb példa erre a 2/3-ad. Senkit nem érdekelt, hogy Orbán mit fog művelni úgy egyébként, csak takarítsa el a szocikat.
  Ugyan így a reklámok is elég jól működnek a tömeg szintjén.

  Had idézzek Attila(PV) -től: „Nemrég került a kezembe egy tanulmány, hogy iskolás kor előtti gyerekek agyába a multik logói már be vannak égetve. Tehát olvasni még nem tud, de a Coca Cola vagy a McDonalds már “pozitív” érzéseket vált ki benne.”

 7. 6: köszi, akkor egyre gondoltunk..szerintem csak abban téved, hogy el akarják pusztítani a világot..nem akarják, csak a létszámot akarják leredukálni és akik maradnak azokat maximálisan kontrollálni. ha így nézzük a dolgot, akkor remekül haladnak céljuk elérésében.

 8. 8 uncle lacko

  A világ elpusztításának tudatos vállalása, mint vezérgondolat úgy került bele a történetbe, hogy látszik a gerjesztett folyamatok fenntarthatatlansága amellett, hogy az elit egyre nagyobb hasznot húz belőle.
  Ha viszont nyilvánvaló, hogy a folyamat fenntarthatatlan, az elit jóléte viszont köthető a folyamat fenntartásához, valamint, hogy mindez tudatos irányítás eredménye, magyarul az elit nem érdekelt a folyamat fenntarthatóvá alakításában, akkor ez effektíve kollektív öngyilkosságot jelent az emberiség számára az elit irányítása mellett.
  Ez Gedeon szemlélete az ügyben, míg a többség inkább tekinti a folyamatot az emberi alaptermészet szerint önműködőnek, aminek nem sok köze van ahhoz, hogy miféle elit mit tervez. (Mindamellett, hogy terveznek, és cselekednek is)

 9. 9:
  Ragyogó összefoglaló. Magasabb parancsnoki dícséretben részesítelek. 😉

 10. 5:
  Gedeon olyan szélsőséges és abszurd nézetet hirdetett, olyan nagyfokú vehemenciával, hogy ezzel „fogalommá” vált. Ezt tapasztalod, de helyedben ezt a témát kerülném. 😉

 11. 10 Tibor bá’!
  Köszönettel bezsebelem. 🙂

 12. 9: Mind a két szemlélet helyes, a Gedeoné azért, mert igazán az elit lehetne ráhatással (neveléssel, törvényi szabályozással, egyéb beavatkozással) a kollektív öngyilkosságba rohanás elkerülésére.

  A másik szemlélet azért, mert minden embernek be kellene látnia, hogy a mai társadalmi működési keretek és elvárások között egy hatalmas gépezetben egy-egy kicsi alkatrész , vagy épen csak egy porszem vagyunk. Ehhez mérten kellene értékelni a szerepünket is, tudva azt, hogy részekből épül fel az egész, de az emberiség lényegét és sorsát tekintve mégis egy.

  Amúgy én magam is úgy látom és érzékelem, hogy van egy hazai és nemzetközi szinten is a szakadékba kormányzó elit. Az emberekben meg egy alapvetően önsorsrontó attitűd, ami szinte szükségszerűvé teszi a pusztulást.

  Azért vannak pislákoló halvány jelek, amelyek kiutat mutatnak, de erről egy halált váró, geddonista blogon nem beszélünk. 🙂

 13. 5. Dorka

  „még a lelkiismeret is csak akkor ébred fel, ha ez az egyénnek “megéri” valami miatt.”

  Itt csak filozófikus úton lehet tovább jutni.
  „Anyagi” azinten a gravitáció mindent lehúz, és ez a legkönyebb irány.
  Amint életjelenséget mutat, mindjárt „felfelé” tör az ég, a fény felé.
  Hát nem egyszerűbb lenne megtakarítani azt a sok energiár és lenn maradni a porban?
  És … ez a „Hát nem !” a lelkiismeret, ami a „logikus” irányokkal szembe készteti a legegyszerűbbtől a legbonyolultabb lényeket.

 14. 5. Dorka

  “még a lelkiismeret is csak akkor ébred fel, ha ez az egyénnek “megéri” valami miatt.”
  Ezzel én sem értek egyet. Az már nem lelkiismeret, hanem az önérdek érvényesítése. Hacsak nem az a „valami”, hogy emberszámba vegyem magamat.

 15. Mivel ez egy elég komplex téma, visszatérek rá este, ha lesz időm.

 16. “még a lelkiismeret is csak akkor ébred fel, ha ez az egyénnek “megéri” valami miatt.”

  A lelkiismeret talán látványosan ébred fel? Mert akkor érthető volna a „”megéri”valami miatt”.
  De szerintem a lelkiismeret elsősorban az egyén belső hangja és nem azért működik, mert azzal elérni kíván valamit. Leginkább nem is „éri meg”, hogy „felébredjen”, mert hisz sok esetben az szégyenérzettel is párosul vagy lemondással stb.

  Ugyanakkor, ha arra célzott az előadó, hogy a lelkiismeret diktálta helyreigazítás az ami az egyént a társadalom szemében is elfogadhatóvá, mi több dicsérhetővé teszi, azt lehetne úgy beállítani, ahogy ez az elmélet teszi, de az akkor mégiscsak pusztán számításból eredő „megbánás” és nem valódi lelkiismeret. Felismerése a helyes út nyújtotta előnyöknek és átmeneti közlekedés azon. Nem több.

  Vannak lelkiismeretes emberek, akiknél nem feléled, hanem állandó a lelkiismeretes tevékenység, mert már a gondolatai is aszerint merülnek fel, illetve másképp nem is. Ha valaki azért ad a másiknak az ételéből, mert ez megéri számára, az nem ugyanaz, mintha természetes, hogy ad neki, mert a másik is éhes. Vagy azért engedi előre az idősebbet, hogy ne érje kritika és mindenki lássa emberségét, az elvárásoknak megfeleljen, az nem ugyanaz, mintha természetes lenne számára, hogy az idősebbek fáradékonyságán enyhíthet. Vagy talán a legegyszerűbb példa a gyereknevelés. Lehet azt lelkiismeret nélkül folytatni? Lehet. De az a szülő aki lelkiismeretesen látja el gyerekeit, az nem elsősorban azért teszi, mert megéri.

  Számtalan példa sorolható fel a fenti mondat ellenében.

  Nem tudni mi volt az a konkrét érvelés, amivel a hallgatóságot meg tudta győzni vele az előadó, de érdekelne. Viszont érdekes kérdéseket vet fel e nélkül is. Pl. Mennyire lehet az emberekben rejlő jó érzéseket kiforgatni, megkérdőjelezni? Vagy meddig lehet elmenni a porig alázásban, mi közben a „rosszat” nem csak reklámozzák, de lassan és biztosan beépítik a gondolkodásba, az elfogadott cselekedetek sorába?

 17. Asimov erre „találta fel” a pszihohistóriát – természetesen elvi síkon. Első ránézésére elgondolkodtató, de végül ő maga bizonyította be, hogy hosszú távon az sem működik.

 18. Az az érzésem, hogy miközben elég tervszerűen, tendenciózusan, történnek némely dolgok, a tömegek nem csupán az ennek ellenére fellelhető káosz elszenvedőivé, de aktív gerjesztőivé is válnak, ami nem feltétlenül önnön hibájuknak tudható be. Lehet ez is irányított. Sokszor elég egy hír megfogalmazásában rejlő felelőtlen kijelentés, hogy riadalom és a vele járó természetes védekezés részeként tiltakozás induljon el.

  A médiának nagy szerepe van. Ebben is.

 19. Én is úgy gondolom, mint Pistusz. Igenis van alapja mindannak, amit Gedeon képviselt a honlapon, lehet túlzásokba esve, de akkor is volt alapja.

  Én bizonyos szinteken nem hiszek ebben a káoszelméletben. Irányított volt a történelmükben sok minden, de leginkább a XX. századi események.
  Nem a káoszelmélet része se az első, sem a második világháború, sem a gazdasági válságok.
  A történelem könyvekbe majd úgy fog bekerülni a 2008-as válság, hogy a Lehman Brothers csődjével kezdődött.
  Valójában a bank bedőlése nem ok volt, hanem okozat, de erről a történelemkönyvek már hallgatni fognak.

  Igen is tetten érhető a szándékosság.

  Nézzük meg Magyarországot csak 90-től. Ez sem káoszelmélet volt, hanem egy előre lezsírozott rendszerváltás, és egy szisztematikusan kitervelt metódus az ország kifosztására.
  Magyarország nem véletlen van ott, ahol van, és a világ sem.

  Ami viszont mindannyiunk felelősségét felveti, hogy nélkülünk ez a rendszer nem működhetne.

  Szándékosság tetten érhető a médiában, az egészségügyben, minden nagy ellátórendszerben.

  Aki a felelősséget itt egyelő arányban akarja kiosztani Mariska nénire és Soros Gyurira, azért az erősen mellényúl.

  De visszakanyarodva, én inkább hajlok Gedeon álláspontja felé, mint a káoszelmélethez. Még ha esetenként nem is olyan szélsőséges módon.

  Erre jó bizonyíték az EU is. 4-5 éve olvastam a neten arról, hogy mi várható az EU-ból. Ennek nagy része megvalósult, a másik része most van megvalósítás alatt.
  Hát ez nem káoszelmélet, hanem teljesen tudatos eseménysorozatok egymásutánja.

  Egyébként a klíma és a gazdaság között ilyen szinten (sem) szerencsés párhuzamot vonni. A gazdaság irányítható és kiszámítható. Sokkal nagyobb mértékben, mint az időjárás.
  Bár már ez a tézis is meg fog bukni 10-15 éven belül.

  Nem tudjuk előrejelezni az időjárást, hát majd megoldjuk, hogy olyan idő legyen, amit mi (egyesek) akarnak. Még lehet, hogy sci-fi, de nem biztos, hogy sokáig.

 20. 20. Cruix

  „Aki a felelősséget itt egyelő arányban akarja kiosztani Mariska nénire és Soros Gyurira, azért az erősen mellényúl.”

  Pedig nagy erőkkel megy a maszatolás.
  Akik érzik a felelősséget, nagyon szeretnék megosztani a széles tömegekkel, mert a bili kiborulóférben van.
  Terjednek (azaz terjeszik) a nézetek hogy az „Ember” már csak ilyen, az elit se rosszabb, csak talán hatékonyabb.

 21. 20:
  A káosz elmélet lényegét nem kötelező megérteni. Én meg nem fogom ismételgetni. Az emberek, ember csoportok mindent bizonyos cél elérése végett tesznek. Csak ennek a célnak az elérése kétséges. Persze, ha mindenki akarta az első világháborút, ki is tört, de az csak természetes, hogy mindenki meg akarta nyerni. Na ez nem jött be. 😀

 22. Konkrétan az iskolai bántalmzás, zaklatás és annak csoportfunkciója kapcsán lett kifejtve a lelkiismeret – kérdés.Gyerek-kortárs csoportokban. Megér egy misét, mellbevágó,az egyén önfelmentő, énvédő mechanizmusairól.(pedig különösen a felelősséghárítóknak ajánlanám…Attil Curix, stb.. Megér egy misét, úgyhogy bánom is hogy egy sorban odavetettem anélkül hogy hirtelen átfogóan ki tudnám fejteni. Kár belebocsátkozni a fenti felületes idézett mondatom alapján, főleg hogy nem mindenki jártas a témakörben. Gondolkodom a norvég fazonon, aki ma is él, 90 éven felül jár már és az iskolai zaklatások körében végez végzett felmérésket, kutatásokat, illetve publikál, több évtizede.Egyszerűen nem jut eszembe a neve… gondolkoz, gondolkoz..

 23. Ha egyszer ilyesmi téma lesz,vagy aktualitása lesz, akár posztba is rendezném.

 24. 22:

  Tibor bá ne haragudj de ezt most nagyon nem értem. Mi az, hogy mindenki akarta a világháborút?
  Egyáltalán kik akarják a világháborút? Kik robbantják ki? Miért?

  Erre csak azt tudom mondani, amit már leírtam. Se Mariska néni, se Pista bácsi soha a rohadt életbe nem akart világháborút kirobbantani, és ez minden országra igaz.

  Akkor még egyszer. Kik akarták a világháborúkat?

 25. 22: A süket propaganda hatására tényleg sokan akarták az első világháborút, már hatvan éve nem volt komolyabb háború Európában, szinte vágytak rá. Azután az, aki az első világháborút „megnyerte” végül is a belső bomlasztás hatására valójában elveszítette. Jól tudták ezt a vesztesek, így és a megalázó, végtelenségig igazságtalan békeszerződések hatására nem volt nehéz a második világháborúba vezetni és népirtásra rávenni a széles tömegeket. Persze, hogy innen nézve igazad van Tibor Bá’. 🙁

 26. 8-9:
  Két dologra felhívnám a figyelmeteket:

  1. Az elit lófaszt gyakorol, nem kontrollt. Az események többségére abszolúte semmilyen hatásuk nincs. A lehető legjobb példa erre a Giorgia Guidestones. Anélkül, hogy most ismét beidézném, hogy PONTOSAN mi is van azokra a kövekre írva, és pontról pontra bebizonyítanám (amit eddig ezen a blogon ha jól emlékszem, már kétszer megtettem), MINDEN pont ellenkező irányban történt, mint ahogy ott megfogalmazták. Tény, hogy az elit képes megkavarni a szart, de ennek többségében az lesz az eredménye, hogy hatalmas káosz lesz, amit aztán nem győznek valahogy újra lecsillapítani.

  Egy példa erre: A nejemtől kaptam egy nagyon jó könyvet úgy 4-5 évvel ezelőtt Háborús baklövések címmel. Ott volt szó arról, hogy az I. világháborúban volt egy olasz tábornok, akinek az volt a véleménye, hogy a 20. század háborúit a nehézbombázók fogják megnyerni, méghozzá a pszichológiai terror eszközével: gyakorlatilag szarrá bombázzák a polgári lakosságot, akik félelmükben maguk váltják majd le a háborút viselő kormányt, és kényszerítik ki a feltétel nélküli megadást. Ennek a nézetnek az egyik legodaadóbb híve Winston Churchill volt, aki létrehozta a Brit Nehézbombázó Parancsnokságot, és gyakorlatilag szarrá bombáztatta velük fél Európát. Az elv pontosan az volt, amit az olasz generális írt le korábban: megtörni a tengelyhatalmak népességének harci kedvét. Anglia messze a legtöbbet a nehézbombázó parancsnokságra költötte a háború folyamán, több százezer katonát vesztettek Európa egei fölött, ráadásul a legjobban kiképzett, legtehetségesebb embereket.

  Mi lett ebből? Az, hogy a német nép a legeslegutolsó pillanatig kitartott Hitler mellett, hiszen a német propaganda a brit és amerikai bombázók árnyékában könnyen el tudta hitetni a német lakossággal, hogy a szövetségesek az utolsó szálig kiirtanak mindenkit, ha Németország megadja magát. Japán esetében hasonló volt a helyzet (Tokió bombázásakor egyetlen éjszaka alatt több százezer ember halt meg!). Vagyis amit akartak, pontosan visszafelé sült el. Ahelyett, hogy meggyorsította volna a győzelmet, a polgári lakosság bombázása pont, hogy késleltette azt – vagyis egy elhibázott döntés volt, ami rengeteg emberéletet és irtózatos gazdasági károkat eredményezett. Ezt mára már a legtöbb katonai stratéga elismeri.

  Hasonló a helyzet manapság Afganisztánnal. Az USA számára kb. a 80-as évek elejére nyilvánvalóvá vált, hogy Amerika gazdasági aranykorának mindenkorra vége. A 70-es években sikertelenül próbálkoztak azzal, hogy takarékosabb, fenntarthatóbb pályára állítsák az amerikai gazdaságot, így a 80-as évek elején az amerikai katonai és gazdasági think tank-ek kidolgoztak egy tervet, aminek a lényege: hol találhatóak a növekedésalapú amerikai gazdaság fenntartásához szükséges erőforrások és kit mikor kell megölni, hogy az USA birtokolja őket. Ennek már a kezdetektől fogva központi pontja Afganisztán – csakhogy Afganisztánnak a világon SEMMILYEN gazdasági stratégiai értéke nincs (eltekintve talán a drogtermeléstől, de kokacserjét meg ópiumot rengeteg helyen lehet termeszteni, egyedül azért történik a termelés java része Afganisztánban manapság, mert a CIA mindig az aktuális háborús zónákon keresztül finanszírozza a saját árnyékköltségvetését, és ebben Vietnam óta központi szerepe van a kábítószer-kereskedelemnek).

  Tehát mért is van háború Afganisztánban? Mert néhány idióta stratéga így döntött, de ennek semmilyen kimutatható haszna nincs. Irak érthető, olajuk van, amiért nem akartak dollárt elfogadni – de Afganisztán pusztán egy rossz stratégiai döntés eredménye, pont, mint a polgári lakosság bombázása a II. vh-ban.

  2. Tegyük hozzá, hogy nem létezik visszacsatolás nélküli irányítás, vagyis amennyire az elit irányítja a tömegeket, annyira a tömegek is irányítják az elitet. Az elit pedig megpróbálkozott azzal, hogy a növekedési paradigmát leváltsák valami fenntarthatóbbra – csakhogy ez a próbálkozás az amerikai választókon megbukott. Erről is rengetegszer volt már szó, a carteri kísérletről beszélek a 70-es évekből.

  Ide egy kis aktualitás: szoktam nézegetni az amerikai elnökválasztási kampányt, és mit ad isten, Mitt Romney mostanában pont azzal szokott kampányolni, hogy Amerika történelmében két olyan elnök volt, aki nem mondhatta el magáról, hogy a turnusának a végére az emberek jobban éltek, mint az elejére: az egyik Carter volt, a másik Obama. Romney ezt a beszédet úgy fejezte be (bocsánat, ha kicsit pongyola a fordítás), hogy: „Obama megígérte, hogy meggyógyítja a bolygót, én csak annyit ígérek, hogy neked meg a családodnak jobb lesz”.

  Valóban érdekes a párhuzam Obama meg Carter között, de van egy alapvető különbség. Carter TÉNYLEG fel tudott mutatni kimutatható eredményeket – négy év alatt a felére csökkentette az USA olajimportját például, és az autók átlagfogyasztása is érezhetően csökkent. Sok olyan projektet indított be, amik évtizedekre kimutatható hatással bírtak a gazdasági statisztikákban (pl. a személygépjárművel átlagfogyasztása 1972-ben tetőzött, majd elkezdett csökkenni, és Reagan turnusának a végére kezdett el újra nőni – a helyzet komikuma, hogy még ma is többet fogyaszt egy átlagos személyautó, mint 1955-ben – bár 2008 óta újra csökken a fogyasztás). Mindezekért a változásokért az amerikai lakosság érezhető jövedelemkieséssel és életszínvonal-csökkenéssel fizetett, ezért választották meg Reagant 1981-ben.

  Obama ezzel szemben csak a szájkaratét gyakorolta, érdemben SEMMIN nem változtatott – Amerikában az életszínvonal mégis tovább csökkent. Az USA ma már tehát kényszerpályán mozog, és a mozgási szabadsága nullára csökkent. BÁRMIT tesznek, az életszínvonal meredeken fog zuhanni tovább. Elszalasztották a lehetőséget a növekedési paradigmából való kiugrásra, annak ellenére, hogy az elit megkísérelte megszervezni azt – vagyis nem rajtuk múlott a kudarc.

 27. 25: Curix:

  „Egyáltalán kik akarják a világháborút? Kik robbantják ki? Miért?”

  Ma kik akarják a zsidók visszaszorítását? Kik akarják az Occupy mozgalmat? Kik akarják a cigányok szegregációját? Kik akarják a rendszer akár erőszakos megbuktatását? Kik akarják a tolvaj politikusok felelősségre vonását – akár halálbüntetését?

  Nos, egyre többen, mára már gyakorlatilag a többség. Igen, Mariska néni és Pista bácsi is. És sokszor joggal, hiszen az életfeltételek egyre rohanó léptékben romlanak. A probléma ott van, hogy ezek a lépések nem vezetnek el minket a megoldáshoz – de a társadalmi feszültséget levezetik, így máris van „kereslet” az erőszakot hirdető propagandára. Pont, mint az I. világháború előtt.

  Tehát ha az életfeltételek ROMLANAK (nem objektíve rosszak, csak romlanak a korábbiakhoz képest), akkor az emberek elégedetlenek lesznek, és elkezdenek felelősöket keresni (tudod, gyászreakció: tagadás, alkudozás, harag, stb. stb.). Na, ilyenkor jönnek ezek az alternatív magyarázatok, és máris megvannak a „felelősök”. Ha van kereslet, automatikusan megjelenik a kínálat. Csak győzzük eltakarítani a romokat.

 28. 22, 25: Az emberek nem világháborút akartak, még az uralkodók és a hadvezetések se. Győztes háborút akartak, amiben valakitől elzsákmányolhatnak területet, erőforrásokat amiket a másik önszántából nem adott volna át. A Habsburgok és a németek is úgy gondolták, hogy gyorsan leverik majd az ellenfeleiket, és azok kénytelenek lesznek elfogadni a területvesztést.

 29. 25:
  Legszivesebben azt írnám, hogy nem tudsz magyarul. A „mindenki akarta” mögött az van, hogy „mindenki, aki akarhatta” magyarul döntés pozícióban volt. Naná, hogy nem Mari nénire gondoltam.

 30. „bárki, bármit határoz el, és ennek érdekében bármit tesz, a pontos következmény nem jósolható meg”

  Tibor bá,ebben a mondatodban van a lényeg..Ez így van..

 31. Aki nem fogadja el Jancsika igen pontos, és alapos részletezéssel kifejtett magyarázatait, és folyamatosan visszasírja az öszeesküvés elmélet szószólóját annak tudomásul kellene venni, hogy az elit is emberből áll, és ha egy kisember bekerül az elit közé (mert pl. 2/3-al megnyer egy választást) akkor egyszeriben úgy kezd viselkedni, mint a korábban általa is gyűlölt elit. Ezt nevezem én az emberi természet tűzön-vizen át történő érvényesülésének. Az ember pedig (akár elit, akár nem) mindíg úgy dönt, hgy az eredmény neki személy szerint gazdaságilag a lehető legeredményesebb legyen. Hogy aztán annak milyen káros következményei vannak akár társadalmilag, akár az emberiség jövője szempontjából, az a legkisebb mértékben se befolyásolja. Ezt a buta és önző magaratást magyarázzák a összeesküvés elmélet hívői bizonyos csoportok gyilkos, önpusztitó (természetesen zsidó) összeesküvésnek. Lehet, hogy egy haldokló Golda Meirnek voltak Sámson ambíciói, de a 18 éves IDF srácnak egészen biztos nincs, és ez utóbbiból sokkal több van.

 32. 32:

  Én nem fogadom el Jancsika érvelését, részben mossa a szezont a fazonnal is.
  A tiédet sem Tibor bá.

  Az emberi természetről meg lehetne értekezni, de ebbe most nem megyek bele.

  Mindegy, nem kell egy véleményen lennünk. Ti így gondoljátok, én másképp.

 33. Tibor bá!

  Ezzel épp az ellenkezőjét vallod, mint jancsika. Vagyis a „mindenki, aki akarhatta, magyarul döntés pozícióban volt”, az ugye az elit, a vezetés.

  „1. Az elit lófaszt gyakorol, nem kontrollt. Az események többségére abszolúte semmilyen hatásuk nincs.”- írja jancsika.

  Szerintem egy háborút sem a Marika néni, Pista bácsi akart, vágyott, kezdeményezett. Soha a történelemben nem volt arra példa, hogy az eliten kívül más döntsön erről.
  Hogy mégis elfogadták a tényét, az más kérdés. Mit tehettek volna ellene?….
  Hogy győztes háborút akartak, még az sem igaz. Persze, ha ettől függött a létük, amit az elit határozott meg, mely elit más lépést nem is akart tenni, mint a háború kezdeményezését, vagy az abban való zsákmányszerzési célú részvételt, akkor elfogadtatta a néppel a döntését.
  Ez az elfogadtatás ma a médián keresztül folyik. És nem is teljesen sikertelenül.
  Hozzá kell tenni, hogy akik teljes mértékben elfogadják az elit döntését és részt vesznek katonaként, azoknak a megélhetésük függ ettől. Mégis, nem úgy érkeznek vissza a „végén”, mint ahogy elmentek. Már a politikai elitet sem annak látják, mint előtte.

  ————–

  Dorka!
  Dan Olweus-ra gondolsz esetleg?

 34. Az EmberEgyedek alkotta rendszer csak káosz lehet.
  ennek oka:
  1. Az EmberEgyed nagyrészt ösztönös, és kevéssé tisztán gondolkodó lény, ezért a hatásokra adott válaszai KISZÁMÍTHATATLANOK.
  2. Az ösztönösebb lény hülyébb, a kevéssé az ösztöneire hallgató okosabb.
  3. Az EmberEgyedek közötti értelmi külömbségek nem elég nagyok, vagyis az Okosok nem sokkal értelmesebbek a Hülyéknél. (bonyolítja a helyzetet az Okosok és a Hülyék közötti sok-sok árnyalat.)
  A fentiekből következik, hogy: Mivel az Okosok nem sokkal értelmesebbek a Hülyéknél, nem is tudják KISZÁMITANI azok lépéseit, ösztonvezérelte hülye tetteit ás azok következményeit, tehát nem tudják IRÁNYÍTANI őket.
  Az irányitatlan ostoba csürhe ezért káoszban él, miképpen az Okosok is, mivel csak egy Földünk van.
  Merugye: „Aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók!…hej!

  Nem kell se történelemkönyvtár vagy internet. Elméletem axiómasztikus voltát bárki megtapasztalhatja egy munkahelyi csoportban, baráti tarsaságban, vagy akár a saját családjában. Köznapian: Körbe vagyunk véve hülyékkel.

  Mindebből következik, hogy elk kell égetni minden „Elit”-tel kezdődő elméletet.
  A világ sajna ilyen egyszerű.

 35. Curix
  Vigyázzál, nehogy Te magad is a cionista erők vak eszközévé váljál!
  Gedeon szerint ugyanis a fellángoló antiszemitizmus, majd a holokauszt pontosan a cionisták megtervezett forgatókönyve alapján alakult ki, aminek az volt a célja, hogy a befogadó országokba már-már beolvadó, identitását vesztő zsidóságot olyan kiszolgáltatott és fenyegetett helyzetbe hozza, hogy az újra visszatérjen gyökereihez ennek hatására. Az általános fenyegetettség miatt így még az is közösséget vállaljon velük, aki már rég feladta vallását, kultúráját, már csak a származás bélyege maradt rajta.
  Ha Gedeonnak igaza van, most is az ő céljaikat szolgálod nagy átéléssel… 🙂

 36. 35:
  Nem, a világ nem egyszerű, csak te annak látod. Kár érted, hogy nem szereztél diplomát egy menő angolszász egyetemen. Így mindent magadnak kell kitalálni, ami hébe-hoba felrecsúszik, de tényleg csak nagyon ritkán.

 37. Tibor bá!

  Szerintem most Te is összemosást végeztél. Nem kell úgy tenni, mintha azoknak az elméleteknek a lényegét akár Te, akár más, nem értené!
  Ha a gazdasági érdekek tekintetében a vezetést nem annak látod ami, nem érzed, hogy teljes mértékben csak ők vannak meghatározó és romboló helyzetben, akkor az nagyon sajnálatos. De miután úgy érzem ez nem így van, mármint nagyon is jól ismeri aki védi ezt az elitet, hogy mekkora ráhatása van az emberiségre, annak romlásba döntésére és feltétlen, minden eszközzel való irányítására, nem értem miért kell védeni.

 38. 34:
  Irod: „Ezzel épp az ellenkezőjét vallod, mint jancsika.” Nem, inkább arrül van szó, hogy amit Jancsika és én írunk, azokat félreértelmezitek. Amikor Jancsika azt írja, hogy „Az elit lófaszt gyakorol, nem kontrollt” nem azt állítja, hogy az elit nem próbálja irányítani az eseményeket. Én se állítom, hogy a FED elnökének nincs, nem volt oligarchákat segítő szándéka. Az is nyilvánvaló, hogy a Fehérház miért indított háborút Afgabnisztán ellen, de elérte a célját? nem, mert az események nem kiszámíthatók. Az emberiség egy tökéletes kautikus rendszer. 7 milliárd egyednek egymástól külön-külön van mozgástere. A pillangó szárnycsapása nem feltétlenül jelent esőt New Yorkban, de lehetséges. Ez csak azt jelenti, hogy kis eseménynek gigantikus hatása lehet. Képzelj el egy hatalmas tömeget, amelyik körülvesz egy embert, akinek a lábán barna cipő van. Amikor valaki elkiabálja, hogy rohadt ávos akasszuk fel, a tömeg felakasztja. De, ha egy másik pasi 3 másodperccel korábban kiltja el magát, hogy „ez a pasi nem ávos, az én szomszédom, a cipőt a Teleki téren vette.” Akkor nincs akasztás. Ki a franc tudja tökéletesen irányítani 7 milliárd egyént? Maga a teremtő isten se!!!

 39. 35 sakkmatyi

  „Az EmberEgyedek közötti értelmi külömbségek nem elég nagyok, vagyis az Okosok nem sokkal értelmesebbek a Hülyéknél.”

  Ez aranyos megfogalmazás. 🙂

  Ez a gondolat már engem is foglalkoztatott, teljesen igaz.
  Ha úgy vizsgáljuk a dolgot, hogy a világban felvetődő problémák közül hány megoldására képes az ember és mennyire nem, akkor az ezekből képzett arányszám alig fog különbözni a nagyon buta és a nagyon okos ember esetén. Hiszen a lehetséges nagy bonyolultságú problémák száma szinte végtelen, ehhez képest elenyésző azok száma amit akár az okos, akár a buta meg tud oldani.
  Persze, ha egymáshoz arányítjuk ezeket a számokat, akkor már jelentős a különbség.
  Viszont ha feltételeznénk egy olyan kapacitású intelligenciát, amely a felmerülhető problémák teljes körét képes átlátni, és arra megfelelő választ adni, ehhez képest a legokosabb ember is rendkívül buta lenne, a butákról nem is szólva. 🙂

 40. 27. Jancsika.

  „1. Az elit lófaszt gyakorol, nem kontrollt.”

  Én értem hogy a felelősség kérdése kezd viszketni, de szerintem már késő.
  A pénzügyi döntéseket nem lehet a parasztok nyakába varrni, de a hihetetlenül kifinomult marketinget és az évtizedek óta működő tervezett elévülést sem, és főleg nem a médiákban megjelenő szemetet.
  A tömeg nem végez hatástanulmányt amikor megveszi a terméket, de az előállítói és tervezői igen. És ez ugyanúgy érvényes egy bankkölcsön szerződésre mint egy mobiltelefonra. A paraszt nem tudja befolyásolni háborúkra a tömegeket, mert a média nem az ő kezében van. Nem ő döntött az aranytartalék nélküli pénzrendszer bevezetéséről sem.

  Tehát teljesen felesleges fals felvetések cáfolatával igazolni az elit ártatlanságát.

  „2. Tegyük hozzá, hogy nem létezik visszacsatolás nélküli irányítás,… ”

  Ennek legszebb példája az amerikai elnökválasztás volt. Megváltóként várták Obamát, komoly változásokat akartak, de minden megy a maga útján, az elit a füle botját se mozdította.

 41. 32. Tiborbá

  „Golda Meirnek voltak Sámson ambíciói, de a 18 éves IDF srácnak egészen biztos nincs, és ez utóbbiból sokkal több van.”

  Viszont az utóbbi nincs döntéshozói pozícióban.

  És a „demokrácia” Izraelben se más mint másutt: A jó demokrácia az ami a regnáló elit elvárásainak megfelelően működik, de ha egy többség azzal ellentétes ötletekkel erősödik, akkor az már populizmus.

 42. 37 Tibor Bá’
  Magyar diplomámmal ezek szerint csak az orromig látok? 🙂

  Angolszász diplomával viszont képességet szereztem volna arra, hogy egyszerű dolgokat agyonmisztifikáljak.

  Persze a Világ ezért ennyire nem egyszerű. Odatehettem volna egy szmájlit.

 43. Eléggé érthetően megírtam a posztot, és megírtam a véleményem. Nem fogok erősködni, hogy bárki elfogadja ezeket. nem várom el, hogy begyepesedett nézetét bárki megváltoztassa, de a a „hallgatásomat” ne értelmezzétek nézet feladásnak.

 44. Egyetértek a poszttal. A káoszelmélet az élet minden területén fellelhető, ahol nem pontoson meghatározhatóak a dolgok kimenetele, nagyrészt a hatalmas mennyiségű (esetleg végtelen) számú bemenő változó miatt sem.

  Kedvenc vesszőparipám a tőzsde, elsősorban a devizatőzsde, ahol a kis játékosok számára ugyanúgy adott a lehetőség a részvételre. Lehet pénzt csinálni akár az „elit” rovására is. Miért ne éljünk ugyanavval a fegyverrel, amit az „elit” használ?
  Persze tanulni kell mert a sikerhez érteni is kell hozzá.

  —–

  Én is meglepődtem emiatt a visszatérő Gedeon hiányolások miatt.

  Ő kimondottan azokhoz a – sokat szidott – tudósokhoz hasonlítható, akik egy bizonyos előre meghatározott eredményt szeretnének kutatásaikkal elérni, minden azt alátámasztó dolgot felsorolva. A cáfolatokat meg akkor is elvetik, ha azok akár sokkal valószínűbbek.

  Miközben nyilván talál érdekes és akár valós alátámasztó indokokat, aközben az egész végkövetkeztetés az irtózatos valószerűtlensége miatt mégis elfogadhatatlan. Másrészt meg ott vannak azok az állítólagos bizonyítékai, amik önmagukban is azonnal a képtelenség érzetét keltik (pl. Petőfi, mint tudatos felforgató ügynök.)

  Emellett ráadásul Gedeon úgy, mint Móricka, mindig arra gondol. Bármi volt a téma, mindig ugyanavval jött elő.

 45. 45. d311c

  ” a devizatőzsde, ahol a kis játékosok számára ugyanúgy adott a lehetőség a részvételre. ”

  Nem emlékszem pontosan… Grimm vagy Andersen írt erről ?

 46. 45.: „Én is meglepődtem emiatt a visszatérő Gedeon hiányolások miatt.”

  Hat mit ne mondjak en is. Ez olyan Stockholm szindroma, vagy mi.

  „…a cionista nem vész el, csak átalakul… Kiutálhattok, amikor a fórum mentes lesz tőlük!”

  „…Mi, kisemberek egy ilyen fórumon mondhatjuk meg nyjltan a korrekt vita eszközeivel az idepofátlankodó nácionistáknak, hogy a király meztelen, tudjuk, milyen emberiségellenes ordas eszme önkéntes hitharcosai ők és hogy ezért megvetjük őket és hoyg nem adjuk ingyen a szabadásgunk maradékait…”

  es a „kedvencem”: „345: te vén hülye…”

  Nekem ez valahogy nem hianyzik, sot amiota nem szennyezi piszkaval a hozzaszolasok mezejet sokkal szivesebben olvasom, tanulmanyozom a sokszinu/ismeretterjeszto commenteket.
  Ide jarok szellemileg maszturbalni, bovitem tudasom, koszonet a kimuvelt fok erdekes felvetesiert!

  Nem egyszer nemelyikotok utana-olvasasra sarkall, nem pedig folytonos riposztra es vedekezesre. Es ez pont jol van igy.

 47. 47: Én emlékszem. Leninnek hívták. 25 éve még őt szidtad. 🙂

 48. 47 Attila: Mondjuk azt is lehet, hogy ha konkrétan nem tudsz mondani semmit, akkor esetleg ne szólj hozzá? Cserébe nem kell felesleges gépeléssel ecseszd az idődet.

 49. Kamasz koromban azt hittem sas vagyok,
  most már tudom, hogy egy muslinca voltam, aki azt képzelte, hogy sas, csapdoshattam én akár mennyit.
  Ma már talán lepke vagyok és felfogtam, hogy igazi nagy ramazurit a sasok tudnak csinálni. Én legfeljebb a sasok túlzott szárnycsapásai miatt megvadulok és átmegyek sáskába a többi 7 milliárd lepketársammal együtt.
  Na ez az, amit a sasok rühelnek, mert a káosz olyan szintre lép ilyenkor, hogy a folyamatok számukra is kiszámíthatatlanokká, önjárókká válnak.

 50. 50: d311c

  Attila nagyon is sokat írt azzal az egy mondattal, max te nem értetted meg egészen miért kérdezte.

  44: Tibor bá, kicsit paradox a te billentyűzetedből olvasni a „begyepesedett nézetről”.

  Vegyünk elő néhány szerintem nagyon jelentős, és sorsfordító dátumot a XX. századból, és a XXI-ből:

  1913. FED
  1914. I. V.háború
  1929. nagy gazd. világválság
  1939. II. V.háború
  1963. Kennedy gyilkosság
  1970. Dollár mögül eltűnik az aranyfedezet
  1989. Európában a szoci tömb rendszerváltása
  2001.09.11 Ikertornyok megsemmisülnek
  2008. válság kezdete.

  Egyelőre ennyi elég lesz. Lehetne jóval többet.
  Ezekből egyik SEM fér bele a káoszelméletbe. Semelyik!
  Hatásuk azonban annál nagyobb volt.

  Vagy ti még hisztek abban, hogy a WTC tornyokat Oszama döntötte romba?

  A fenti események egyike sem „csak úgy” következett be, hanem megtervezve. Azt is tudták nagyvonalakban, hogy melyiknek mi lesz a következménye. Meg is lett.

  „Az is nyilvánvaló, hogy a Fehérház miért indított háborút Afgabnisztán ellen, de elérte a célját? nem, mert az események nem kiszámíthatók.”

  Miért Tibor bá, mi volt a cél? De most tényleg?

  36: hubab

  Ehhez csak annyit, hogy II. VH és holokauszt nélkül nincs Izrael.

 51. 52: Curix:
  „A fenti események egyike sem “csak úgy” következett be, hanem megtervezve.”

  Azt viszont elfelejted, hogy mindegyik eseménynek jól nyomon követhető oka volt, és az okok többsége nem elsősorban az elithez köthető. Az elit, ha úgy tetszett, levezényelte a dolgokat (megjegyzem, sokszor rettentő szarul, pl. a gazdasági világválságot ennél csak jobban lehetett volna kezelni, de 2008-ban már látszott, hogy sokkal ügyesebben álltak hozzá a dologhoz: gyors összeomlás helyett sikerült a lassú szétrohadás felé vinni a dolgokat, és időt nyerni, elkerülve a káoszt és anarchiát).

  1913: FED: A dollár aranyfedezetének hiányosságai (ekkor még a dollár 1934-es leértékelése előtt járunk, így egy uncia arany dollárban mérve jóval többet ért, vagyis kevesebb dollárt lehetett kinyomni ugyanannyi aranyra) – már Andrew Jackson idejében mindennaposak voltak az olyan ügyek, mikor kiderült, hogy kereskedelmi bankok csak a töredékével rendelkeznek az általuk bevallott aranyfedezetnél.
  1914: I. vh.: a második ipari forradalom élharcosait képező országok nyersanyagéhsége és igényei a gyarmatokra, elsősorban Németország igénye az iraki olajra (igaz, akkor még nem Iraknak hívták)
  1929: nagy gazdasági világválság: az aranyhiány a dollár mögött és az emiatt bekövetkező törvényszerű defláció, emiatti túltermelési válság
  1939: II. vh: A nagy gazdasági világválság miatt kialakuló társadalmi káosz
  1963: Kennedy gyilkosság – itt ott a pont nálad, de vegyük figyelembe, hogy Kennedy rettentően paradox személyiség az amerikai politikában. A gyilkosságához vezető legjelentősebb ok egyébként valószínűleg a Disznó-öböl inváziója körüli tisztogatási akciója volt. Plusz Eisenhower óta tudni lehet, hogy az USA-t nem az elnök, hanem a „military-industrial complex” irányítja – Kennedy a szakadási pont, ha úgy tetszik, az a pont, amikor nyilvánvalóvá vált, amit korábban csak sejteni lehetett.
  1970: Dollár aranyfedezetének eltűnése (egyébként ez 1974): törvényszerű, hiszen a világgazdaság tartalék valutájaként szereplő dollár (a világgazdaság teljesítményével együtt) mennyisége exponenciálisan, az aranytartalék viszont csak lineárisan nőtt (már kb. 2600 éve)
  1989: szocializmus összeomlása: Ehhez két dolog vezetett:
  1.: egy lokális olajcsúcs a Szovjetunióban
  2.: Csernobil (legalábbis Gorbacsov meg volt róla győződve, hogy a Szovjetunió pénzügyi összeomlását végül a csernobili katasztrófa elhárítása okozta – szerintem ő jól átlátta a dolgokat akkoriban)
  2001: Ikertornyok – ez egy világrend váltásának kezdete, aminek energetikai alapja, hogy az emberiségre kb. a 21. század hajnalán köszöntött rá a csökkenő hozamok elve. Egyesek ekkorra teszik az egy főre jutó energiacsúcsot, igaz, a globális olajcsúcs kicsit később következett be (2006 körül), de pl. az olajból kinyert nettó energiamennyiség csúcsa is valahol ekörül volt. Igaz, 911 körül rengeteg a tisztázatlan körülmény, de az okok nyilvánvalóak: az USA katonai stratégiaváltása a megváltozott körülmények miatt.
  2008: válság kezdete: törvényszerű a pénzügyi összeomlás egy olyan rendszerben, amiben a pénz mennyiség exponenciálisan, a pénz által reprezentált valós gazdasági értékek viszont már egyáltalán nem nőnek. Hogy ez pont 2008-ban volt, részletkérdés. Chris Martenson már 2001-ben (még 911 előtt!!!) pontosan előre jelezte ezt.

  Valóban, egyik sem igazán a káoszelmélet témaköre, ellenben energetikai-alapvető ökológiai-gazdasági megfontolások alapján mindegyik jól azonosítható okokkal bír, gyakorlatilag törvényszerűek. Ja, és persze mindegyik mögött az exponenciális növekedés kényszere áll, mint fő ok. Az pedig nem az elit műve, hanem alapvető emberi tulajdonság. Igaz, ellensúlyozható.

 52. 52 Curix: Nagyon is sejtem, hogy miért írta, csak pont ez az egysíkú látásmód ami abszolút hibás, és emellett lényegtelen is. Ilyet csak az ír akinek amúgy halvány fogalma sincs róla, és maximum összeesküvés-elméleteket tanulmányozott e tárgyban.

 53. Jancsika

  „Ja, és persze mindegyik mögött az exponenciális növekedés kényszere áll, mint fő ok.”

  Ti tényleg egy húron pendültök Tibor bával 🙂

  Megmagyaráznád az exponenciális növekedés KÉNYSZERÉNEK fogalmát, és miértjét?
  De tudod mit: ne tedd! Ezerszer átrágtuk, és soha nem fogunk közös nevezőre jutni.

  Szerintem ti Tibor bával ott hibáztok a legnagyobbat, hogy az emberi természetet alapvetően és eredendően olyannak kezelitek, mint amilyen a ma embere lett.

  Mi van akkor ha azt mondom, hogy ELÉG!
  Nekem nem kell újabb iPhone, nem kell még laposabb TV, még modernebb kocsi, és a többi szar szemét sem kell…

  Ki tudok szállni a rendszerből? Van szabad akarat? Vagy csak az illúziója?
  Az ember nem egoista bunkónak, és fogyasztónak születik. Ezt szögezzük le.
  Innen nem fejtegetem tovább, mert megint lerágott csonthoz érünk és semmi értelme újabb és újabb köröket futni.

  Jancsika, te egyébként nagyon jó orvos lehetsz! Ezt csak így látatlanban…

 54. 55: Curix:

  „Mi van akkor ha azt mondom, hogy ELÉG!”

  Akkor jön a helyedre valaki más a 7 milliárdból, aki szíves örömest játssza az örökös exponenciális növekedés nevű játékot – ami mára már sajnos a zenélő székek játékával ekvivalens (de ezt a játékosok többsége nem hajlandó elfogadni). Ez az, amit Molnár Géza után szabadon én úgy hívok, hogy a rendszer szerkezetéből fakadó irányítás. A konstrukció mára akkora monstrummá nőtte ki magát, hogy maga szabja a saját szabályait. A rendszert a saját tehetetlensége lendíti bele a szakadékba, ha úgy tetszik.

  Egyébként meg vagyok róla győződve, hogy az exponenciális növekedésre való hajlamnak vannak genetikai komponensei – DE! Abban is biztos vagyok, hogy léteznek társadalmi rendszerek, amik képesek ezeket az emberi hajlamokat ellensúlyozni, ezáltal képesek a kvázi-stacionárius (ha úgy tetszik, egyensúlyban lévő, fenntartható) társadalmat fenntartani és akár több tízezer éven át működtetni. Jared Diamond szolgáltat pár jó példát erre a Collapse című könyvében. Bármely társadalom, bármilyen technológiai szinten képes erre. A mai is képes lenne, ha a saját tehetetlensége nem akadályozná meg ebben.

  Chris Martenson ezt úgy fejezte ki, hogy minden lehetőségünk megvan rá, hogy jobb jövőt építsünk magunk és az utódaink számára – ami hiányzik, az a közösség politikai akarata és kezdeményezése. Michael Ruppert úgy fogalmazott, hogy bár sokan úgy gondolják, ma Amerikának egy olyan elnökre lenne szüksége, mint Abraham Lincoln volt, de igazából egy olyan elnök kellene, mint Thomas Jefferson – ő mondta, hogy minden generációnak szüksége van a saját forradalmára – GONDOLKODÁSBELI forradalmára (szigorúan nem erőszakos, fegyveres forradalomra).

  Pontosan olyan ez, mint a magas vérnyomás. A magas vérnyomás nagyon nagyrészt genetikailag meghatározott dolog – viszont néhány száz évvel ezelőttig gyakorlatilag egyáltalán nem fordult elő, mivel az emberek olyan viszonyok között éltek, ahol az adott gének nem manifesztálódtak. A megfelelő környezetben viszont a korábban tökéletesen működő gének diszfunkcionálissá válnak, és kész a betegség. Az analógia talán annyiban nem teljesen pontos, hogy az exponenciálisan növekedő társadalom esetében nem csak génekről, hanem mémekről, vagy inkább a kettő kombinációjáról (gének + mémek) érdemes beszélni. De a kontextus hasonló.

  „Jancsika, te egyébként nagyon jó orvos lehetsz! Ezt csak így látatlanban…”

  Ezt feltételezem pejoratív értelemben gondoltad (nem ez az első alkalom egyébként a részedről, ha jól emlékszem) – mely esetben nem értem, hol van az összefüggés a világtörténelem szerintem törvényszerű aspektusai és az orvosi etika között. Ha jól emlékszem, én egyszer sem ítélkeztem fölötted olyan magánéleti aspektusokban, amik nem szorítkoztak a tárgyra.

 55. 52:
  Az egészből semmit se értesz. Egy jegybank alapítás (például) természetesen nem „csak úgy” történik, hanem szándékosan. nem ez a lényeg. A lényeg az, hogy a szándék, amivel létrehozták, megvalósult-e? Az előre megjósolt eredmény be is következett-e? Ti azt állítjátok, hogy az a szar, ami most van, az pontosan így lett betervezve „valakik” által. Na ez a hülyeség. Igen, megfelelő helyen döntenek valami mellett, de sose az következik be, amire számítanak. EZ A LÉNYEG, mert a tényezők viselkedése kiszámíthatatlan. ha ezt nem érted meg, akkor kár erölködni.

 56. Félreértettél Jancsika. Én arra gondoltam, hogy nem lehet, hogy az ember két ekkora szakterülethez egyformán jól értsen.

  Ezzel csak a köztünk lévő nézőpontbeli különbséget akartam újból érzékeltetni, lehet, hogy szerencsétlen módon sikerült, akkor ne haragudj.
  A lendületben lévő tehetetlen monstrummal egyetértek. De a monstrum egyre kisebb, mert közben egyre több ember ébred rá, hogy hová is haladunk.
  Te Németországban semmit nem érzékelsz az általad is említett gondolkodásmódbeli forradalomból?

  Csak mert napjainkban ez egyre jobban pörög fel…

  Tibor bá, ha sose az következik be, amire számítanak, annak csak örülök. Akkor világkormány sem lesz, se totális kontroll test és elme felett 🙂

 57. Feltehetek nektek egy látszólag nem ide vágó kérdést?

  Egy magyar ember miért nem tanulhatja a valódi történelmét?

  Ez a tény hogy illeszthető a káoszelméletbe?

  Tibor bá most akadt meg a szemem Armáról írt véleményeden, miszerint ez az egész az ő összeesküvés elmélete, és senki másé.
  Igen lehet, hogy a te blogodon így van, de Arma nagyon-nagyon nincs egyedül a véleményeivel, és nézőpontjaival.
  Akik pedig kitartanak emellett, előbb utóbb megunják, hogy itt mindig összeesküvés elmélet szövőnek tartják és itthagyja az oldalt.
  Kapásból több tucat másik blogot tudnék belinkelni, ahol Armához hasonló véleményű emberek nyitottak diskurzusteret.

  Nagyon nehéz ám kimondani, hogy kié a végső igazság…

  Szerintem egyikünké sem, mindenesetre az előttünk álló kb. 5 évben sok mindenre fény fog derülni!

 58. 57: Klasszikus példa a „Cion bölcsei”. Amit abban leírnak, az többé-kevésbé megvalósult, vagy megvalósulóban van.

  Egyébként egy-egy esemény elsülhet a paraziták számára szerencsétlenül vagy kedvezően – gondoljuk mi. Mi ebből egy dimenziót látunk, lehet, hogy van másik 20, ahol sikert érnek el és előttünk rejtve marad. Másrészt tökéletes kudarc/siker ritkán van, hosszútávon az is elég a görbeorrúaknak ha átlag 51%-ban nyernek, övék lesz az egész világ…

 59. 59:
  Ha te azt hiszed, hogy veled vitázok, vagy Armával vitáztam, akkor hatalmasat tévedsz. A honlapomat naponta kb. 900 olvasó látogatja. Olyanok, akiknek nincs kivakarhatatlan téveszméje, akik kiváncsiak az én véleményemre, és azokéra, „akik velem egy követ fújnak” és nem a tiedére. Ezek számára szólalok meg, mert tudom, hogy sokan közülük hónapok óta, naponta idejárnak, csak éppen nem szólalnak meg, mert tanulni akarnak, nem pedig terjeszteni a rögeszméjeiket.

 60. Jancsika

  Annyiszor leírtad hogy törvényszerű, hogy törvényszerűen kédem, hogy lehet, hogy ez a sok esemény egy képzését tekintve orvos számára törvényszerű, azok meg akiknek a dolga lett volna, nem látták előre ezelet a folyamatokat, eseményeket, nemhogy igyekeztek volna megakadályozni ?

  Szép dolog, hogy a szegény pénzügyi-politikai elitet védelmedbe veszed, hogy nem gonoszak ők, inkább hülyék, de ettől még mindig alkalmatlanok a vezetésre.

  Azt hiszem, abban egyetérthetünk, hogy a világ vezetői alkalmatlanok a tovább vezetésre. (akát hülyeség, akár gonoszság okán) Politikailag, gazdaságilag, katonailag, környezeti és morális szempontokból egyaránt a tönk szélére sodorták a világot.

 61. 61. Tiborbá

  ” akik kiváncsiak az én véleményemre, és azokéra, “akik velem egy követ fújnak” és nem a tiedére. ”

  Honnan tudod, hogy nem magára a VITÁRA kiváncsi a csendes látogató többség? Azonos nézetek ismételgetése egy idő után unalmas, még különböző posztokon is.
  Én is rendszeresen látogatok forrásokat, ahol színes, sokszempontú véleményekkel lehet találkozni.
  Nem mindenki keresi a saját véleményének a másolatát…

 62. 62.Attila(PV):

  „…a világ vezetői alkalmatlanok a tovább vezetésre…”

  Vagyis úgy érted, hogy az emberek (mint faj) nem alkalmasak a világ vezetésére?
  Vagy azok az emberek, akik „vezetik a világot” nem alkalmasak erre a feladatra?

  Tegyük fel, így van. Kik lennének alkalmasok, és mi garancia, hogyha megkapnák ezt a feladatot alkalmasak maradnának?

 63. 57. Tiborbá

  ” Ti azt állítjátok, hogy az a szar, ami most van, az pontosan így lett betervezve “valakik” által. Na ez a hülyeség. ”

  Miért hülyeség ?
  A média használata az emberek befolyásolására hülyeség?
  A tömegtermelés módja, minősége, amely már nagyon kevés kézben van, és szarral árasztja el a világot, hülyeség?
  A bankok hitelezési szokásainak hirtelen megváltotztatása hülyeség?

  Szerintem tényleg vak, aki itt nem lát egy tervszerűséget, különösen, hogy az összes pozitív vagy negatív esemény egy igen precízen meghatározható csoport érdekei mentén alakul. akár válság van, akár fellendülés, akár háború, akár béke, nagyjábóll ugyanazok járnak jól.
  Ebben mi igazolja a káosz elmélétet ?

 64. 61&63

  Egy vagyok a 900-ból. Mindenki véleményére kíváncsi vagyok, pontosabban, ahogy Attila mondja, magára a vitára, az észrevételekre (Curixéra is). Attila hsz-ei különösen nagyon ütősek, főleg a 41-42. A 62. is.

  64.

  „Vagyis úgy érted, hogy az emberek (mint faj) nem alkalmasak a világ vezetésére?”

  Ez a lényeg szerintem, ez a kérdés mindent visz. Valóban az emberi faj képtelen a vezetésre.
  EGy indiai gondolkodó mondta pár évtizede, hogy a demokrácia nem jó, de egyelőre nem találtak ki jobbat.
  Vagyis nincs jó emberi uralom. Mi emberek nem oldottuk meg a saját magunk kormányzásának, irányításának problémáját.

  Én úgy gondolom, hogy egy magasabb rendú intelligens lény, (Isten(?)-huhh, remélem ez nem szitokszó itt) egy felsőbb tekintély erkölcsi irányítására van szükségünk.
  Asszem ez a kérdés ma már megkerülhetlen.

 65. „Ez a lényeg szerintem, ez a kérdés mindent visz. Valóban az emberi faj képtelen a vezetésre.”

  Ezt a mondatot akartam kiegészíteni ezzel:

  Egyszerűen nem alkalmas önmaga irányítására. Bocs Tiborbá, a cikk nagyon jó vitaindítónak, de a lényeget szerintem Attila és Hochstein mondta ki. Ezért nem igazán OK a 59-es hsz-ed.

  (Nekem most kevés volt az 5 perces javítási lehetőség, jó lenne ha kicsit hosszabb lenne).

 66. 65 Attila

  Szeretném neked megvilágítani egy példán keresztül mi a különbség az előre eltervezés, és a „Történelmileg így alakult” között. Mondjuk nézzünk egy bunkó „nézőbefolyásoló” vetélkedőt az MTV1-en. A Te verziód szerint emberek ülnek egy irodában és a vetélkedőt követő reklámra ráhangolandó az úriközönséget, megterveznek egy alacsony színvonalú műsort. Szerintem meg a következő történik : Az emberek úgy viselkednek ahogy. Egy amerikai tudós ezt elkezdi tanulmányozni, elemezni. Hogy pénzt keressen ír egy könyvet a néző befolyásolásának reklámhatékonyságra gyakorolt hatásáról. Milyen a jó vetélkedő? – címmel. Ezt elolvassa egy kevésagyú magyar ötletgazda kinek feladata a cégnél a vetélkedők kitalálása. Jót (népszerűt) akar alkotni mert ettől függ az előmenetele. Elkészül vele. Leteszi a főnöke asztalára, a másik de kis nézettségre számító igényes műsorötlet mellé. A főnök, ugyan (remélhetőleg)furdalja kicsit a lelkiismeret, a színvonaltalanabb műsort küldi adásba, mert az ő fizetése és pozíciója is a nézettséghez kötődik. Egyszóval annak ellenére, hogy senki nem tervezett semmit, a gagyi győz mert erre van igénye a többségnek. Egy hibás elvek alapján működő társadalomban, nem kell semmit tervezni ahhoz, hogy az újabb torzulások létrejöjjenek. Az emberek már az átkosban is nézték volna a paplan alatt matyizó villalakókat, csak akkor még állami szinten volt valami ellenállás. Nem hagytuk „begyűrűzni a kapitalista mételyt”, vagyis korlátoztuk az emberek hülyeséghez való jogait.

 67. 63:
  Honnan tudom? Onnan, hogy kapok hetente néhány tucat levelet. Azt hiszed hagynám, hogy itt höbörögj, ha nem lennél hasznos az örökös kötekedéseddel, ferde rögeszméd állandó hangoztatásával, a logikus dolgok nem megértésével? Szarul érzed magad, találsz valamit, amit önmagad helyett utákhatsz.

  65:
  Ha van tervszerűség, akkor azt az „alkotó isten” tette be az emberi agyakba, de te ezt soha a büdös életben nem fogod megérteni Pedig a feladat nem lehetetlen, mert például Jancsika és technomuzsik tökéletesen tisztában van vele.

 68. Nagyon úgy tűnik hogy az összeesküvéselméletek, konteok egész egyszerűen kielégítik a lustább gondolkodású embertársainkat. Könnyűek, hisz kész sablonokat adnak, kellemesek, hisz elveszik a felelősséget, és szórakoztatóak, mert az egyse sablonokat többféle variációban is össze lehet illeszteni.(egy egy állandó elem periodikus felhasználásával(a zsidók). Bár az összeesküvés-hívők szeretik azt hinni magukról, hogy ők az egyediek, a megvilágosodottak, a különlegesek, valójában a legkönnyebben irányítható, bekajáltatható, és manipulálható személyiségek. Ebből a típusból van a legtöbb, ezért a konteok nagyon is népszerűek. Lassan mindenütt az lesz kisebbségben, aki nem „hívő”. A konteok, TRENDIEK. Divat, könnyen emészhető ponyva,misztikus és sötét szálakat is tartalmaz, hogy kielégítse a fogyasztója igényét. Borzongani mindenki szeret, és mindenki szereti azt hinni, hogy ő a jó oldalon áll. (és mellesleg nem tehet semmi rosszról a világban, sőt a saját életében sem.) amely egy darabig azt az illúziót adja a felhasználójának, hogy ő most gondolkodik. Most ő rájött. Most ám az ő eszén nem jár túl a nagy láthatatlan izé.

 69. 59: Curix:

  „Egy magyar ember miért nem tanulhatja a valódi történelmét?”

  Már mért ne tanulhatná?
  Kinek tiltja meg bárki is ebben az országban, hogy könyveket olvasson? Akár olyanokat is, amik a hivatalos tudományos nézetekkel szembemennek? Ki akarná megakadályozni, hogy mi itt ezen a fórumon vagy bárki más bármilyen más médiumon keresztül szabadon terjeszthesse a gondolatait? Nézd meg, még a kuruc.info-t se sikerült végül lelőni. Bárki bármit terjeszthet, vélhet, gondolhat, tanulhat.

  Viszont…
  Tény, hogy a magyarok (mint úgy általában a világon minden nemzet) több, mint fele funkcionális analfabétaként jön ki az általános iskolából. Az USA-ban már a felsőoktatásba felvettek 80%-a is funkcionális analfabéta. Szerintem ez egyébként régen is így volt, csak régen nem volt elvárás, hogy mindenki tudjon írni-olvasni, az meg főleg nem, hogy mindenki egyetemre járjon. Ma Magyarországon évente van kb. 93.000 élveszületés, és ehhez képest fölvesznek évente vagy 105.000 embert az egyetemre (igaz, most a Fidesz „oktatási reformja” után nem ismerem, hogyan alakultak a számok, hallottam olyat is, hogy ez már 25%-kal csökkent).

  Történelmileg olyan időket élünk, amikor KIVÉTELESEN jók a lehetőségeink, hogy fontos és értékes információkat fogadjunk be, jobbak a lehetőségeink a tanulásra, mint bármelyik generációnak bármikor a magyar történelemben.

  És mit csinálunk ehelyett? Nézzük az X-faktort meg a Maradj talpon-t. Hát, ennyire futja… Ez is az elit hibája lenne? Ha igen, mért ölnek annyi pénzt az oktatásba? Nem lenne egyszerűbb nem is taníttatni a jónépet, ha már úgyse érdekli a tanulás?

  Tehát akkor mért is nem tanulhatja egy magyar ember a valódi történelmét? Mert nem akarja tanulni. Amikor a dolgok rosszul mennek, aztán előjönnek az emberek a szokásos hülyeségeikkel, hogy minden a zsidók hibája, meg hogy az elit tehet mindenről. Közben olyan bődületes nagy marhaságokat állítanak, amiket két perc alatt, a saját környezetükből vett tények alapján cáfolni tudnának – ha akarnák. Csak nem akarják.

  64: Hochstein:
  „Vagyis úgy érted, hogy az emberek (mint faj) nem alkalmasak a világ vezetésére?”

  Nem kell ezt túlragozni, Attila már vagy háromszor leírta, hogy „Nem az a baj, hogy a zsidók irányítják a világot, hanem, hogy rosszul”. Magyarul megint oda lyukadtunk ki, ahol a part szakad.

  65: Attila(PV)
  „akár válság van, akár fellendülés, akár háború, akár béke, nagyjábóll ugyanazok járnak jól.”

  Ezzel kapcsolatban mostanában sokszor elgondolkodom azon, hogyan is támadt fel olyan gyorsan a német gazdaság a 2. vh. után. Aztán utánaolvastam egy kicsit, és rájöttem, hogy az USA hihetetlen pénzeket és nyersanyagot pumpált ebbe az országba 45-ben, valószínűleg azért, hogy megmutassák: ők a nyugati félen jobb gazdaságot tudnak építeni, mint a keletin.

  Tehát foglaljuk össze: a német nép felégette a fél világot, kiirtottak számos zsidót (hogy mennyit, abba most ne menjünk bele, mert holnap vitatkoznánk rajta), több, mint százmillió ember halálát okozták, plusz nekik köszönhető az a fegyverkezési verseny is, aminek a vége lett az atomfegyverkezés. Mindezek után a legyőzött Németországot a saját legyőzői, az USA telinyomja pénzzel, és néhány év alatt talpra állítja. Azok a németek, akik a háborúban még a Hitlerjugend vagy a német hadsereg kötelékében ölték az „Untermensch fajokat” ma 7-es BMW-ben feszítenek és évente ötször-hatszor nyaralnak a világ legszebb tájain, miközben a bevándorlók (sokan közülük oroszok, tehát elvileg a győztesek) dolgoznak helyettük.

  Tehát ki is járt jól? A történelemben még nem volt nép, amelyiket ennyire megjutalmaztak volna ekkora gazemberségért. Ennek ellenére tudjuk, hogy mindig azok a „bizonyos körök” járnak jól.

  Tudod, mint a viccben: Megint a zsidók jártak jól, mert ők már fél hatkor otthon voltak…

 70. 71:

  59: Curix:

  “Egy magyar ember miért nem tanulhatja a valódi történelmét?”

  Egyébként még ehhez annyit: szerintem pl. a magyar eredetelmélet és nyelvelmélet dogmatizációja korántsem olyan mértékű az oktatásban, mint ahogy sokan gondolják. Nekünk pl. a gimnáziumban bizony tanították a László Gyula-féle kettős honfoglalás elméletet, sőt, a nyelveredetre a finnugor elmélet mellett még két további elméletet is (az egyik pl. török gyökerekre vezette vissza a magyar nyelvet, szerintem ez sokkal valószínűbb, mint a finnugor elmélet – de mindezek csak elméletek, és az MTA maga is elismeri, hogy nincs véglegesen kialakult kép e tekintetben. Mindeközben pl. a honfoglaláskori sírok genetikai vizsgálata hihetetlen érdekes eredményeket mutat, ajánlom figyelmében Raskó István munkáját – valószínűleg az lesz az igaz, amit ő állít, legalábbis a legtöbb tény az ő véleményét támasztja alá).

  Itt egyébként ismét a szélsőjobb gondolatmenetének egy klasszikus példáját láthatjuk: abszolút dogmatizációval vádolják a „liberálbolsi” tudományos fősodort, benne az MTA-val, holott ilyesfajta dogmatizáció gyakorlatilag alig van a magyar oktatásban. A JOBBOLDAL bezzeg dogmatikus! Aki nem ért egyet a hülyeségeikkel, az hazaáruló, liberálbolsi vagy kriptozsidó. Megint a saját jellemhibáikat vetítik ki a vélt vagy valós ellenségeikre – pont, ahogy a német ideológia csinálta ezt a zsidókkal.

 71. 70 Dorka: Tökéletesen megfogalmaztad amit én is gondolok erről!
  Valószínű ez az X-akták jellegű „mi tudunk mindenről, amiről sokaknak fogalma sincsen” hozzáállás is olyan mértékben korlátolt gondolkodásra sarkall, ami a legegyszerűbb dolgok végiggondolását is megakadályozza. Lustaságból? Könnyen lerázható a személyes felelősség? Egyszerű, mint az Istenhit? Nem tudom, mert egyik sem az én világom.

 72. Lassan minden megvan egy „jó” diktatúra megalapozásához.

  Az ember gyárilag képtelen igazgatni saját magát, meg kell neki mondani hogy mit tegyen, egy jó vezetőre van szükség, aki kedves is.

 73. 70-73!
  Nem akartam ezt sem ide írni,de többek közt szoktam olvasni a Szeszák blogot,(néha magánban is levelezünk) szerintem a jelen lévők között többen is..Nem igazán hiszem hogy összeesküvéseket írna le,meg trendi konteokat..De természetesen mindenki azt hisz amit akar,csak nem szeretem mikor ezt úgy teszik,hogy már pedig azt el kell hinni,mert másképpen nem létezik..

 74. Hmmm.
  Mielőtt mindent a káoszra fognák, kissé cizellálni kéne a dolgokat.

  Azt gondolom senki sem vitatja, hogy gazdasági, társadalmi, természeti törvények léteznek (permfeltételek mellett), tőlünk függetlenül is.

  Ezeket vagy ismerjük vagy nem és a véletlen ( mint pl. a statisztikai hiba, vagy akár a nemlineáris hatások (káosz) ) is belejátszik a végeredménye, de akár akarjuk, akár nem ezek bizony hatnak.

  Ebből (illetve a káosz túlhangsúlyozásából) azt levonni, hogy az elit nem látja tettei következményeit és csak úgy vaktában irányít eléggé érdekes gondolatmenetre vall.

  Az elit, mint az emberek többsége vélt vagy tényleges érdekei mentén dönt (általában, mert itt is vannak kivételek, de a statisztikai többség ez).

  Az elitnek az az előnye, hogy sokkal több és jobb eszköze van arra, hogy az érdekeit érvényesítse ( a kivételek jogát itt is fenntartva pl. forradalmak).

  Itt bukik meg a felelősség és az érdekérvényesítési képesség egyenlővé tétele.

  Mert vajon ha egy nyúl és egy csiga versenyez vajon egyenlő esélyük van-e mindkettőjüknek a győzelemre?
  Bármennyire is meglepő egyeseknek, a versenyek nagy többségében a nyúl fog nyerni.

  Valóban, az egész emberi történelem másról sem szól, mit az elit csekély érdekérvényesítő képességéről, arról, hogy a döntéseik többségében nem a szándékolt hatást érte el.
  Aki az emberi történelemből ezt olvasta ki, annak ajánlom annak újratanulmányozását.

  Elit és a tömegek viszonya:
  Azt, hogy kölcsönösen hatnak egymásra, azt nem vitatom.
  No de a hatások nagyságának becslését (mert ugye mérni ezt igen nehéz) az igencsak.
  Ahogyan a jancsika (és Tibor bá’) által sokadjára 50-50%-os felelősség megosztás (ELKENÉST) is.
  Ha nem egyforma eszközökkel rendelkeznek a kiindulásnál, akkor miért is várjuk el, hogy a felelősségük egyenlő legyen???

  Miért is várjuk a nyúl-csiga versenyben, hogy a nyúl fog győzni? Persze van esély rá,csak nagyon kicsi.

  Na most, ha ez elitnek több az eszköze a tömeghez képest, akkor az eszközök között a ható természeti, társadalmi, gazdasági törvények mélyebb ismerete is szerepel(het).
  Nem kell mást tenni, mint ezeket a törvényeket, az érdekeik mentén, a tömegek ellen felhasználják.
  Jó pár példa van rá, hogy meg is teszik.

  No és akkor tegyük fel azt a kérdést, hogy mi is az elit érdeke?
  Csak a történelmet kell tanulmányozni:
  Az idők végezetéig elit maradni, annak minden kiváltságával együtt.

  Az időjárásos példára visszatérve:

  Lehet, hogy az időjárást nem tudjuk még előre jelezni, de

  1.) Azért a ható folyamatokról többet tudunk, mint korábban,

  2.) a nagyobb teljesítményű számítógépek biztos, hogy nem hátrányosak az időjárás jobb megismerésében, előre jelezhetőségében.
  Gondolom a klímaváltozás kutatásában, előrejelzésében is használják őket.

  3.) Az 1.) ponthoz kapcsolódóan, ha a pontos előrejelzés még nem is lehetséges, a témáról felhalmozott ismeretanyag okán, annak befolyásolása, megváltoztatása egyre jobban elképzelhető, a tudással arányosan növekszik az időjárásra való ható képességünk is.

  Nem a pontos előrejelzés szükséges, hanem a ható erők, nyers arányainak ismerete, aminek ismeretében, úgy befolyásolni ezen erők arányait, hogy az célnak megfelelő legyen.

 75. A káoszelmélet túlhangsúlyozása engem, egyfajta materialista Istenhitre emlékeztet.
  Úgy se tudjuk kiszámítani pontosan előre, az lesz, amit a káosz törvényei meghatároznak.

  Meg a római birodalom hanyatlása idejéből egyes filozófiai irányzatokra, amelyek a dolgok eleve elrendeltetettségéről és ebből kifolyólag az ez elleni emberi harc hiábavalóságán elmélkedtek.

 76. Az időjárásról még egy példa:
  Ejts le egy tollpihét és határozd meg, hogy hova fog esni. Ez eléggé nehéz, mert kisebb légáramlások hatását nehéz kiszámítani.
  Ismételd meg a kísérletet, hogy a tollpihére súlyt erősítesz.
  Nagy valószínűséggel, sokkal pontosabban tudod a célba érkezés koordinátáit meghatározni.
  Ehhez csak a ható erők arányát kellett megváltoztatni.

 77. Leginkább Pzujjal értek egyet. Két véglet között is lehet gondolkodni. Nem lehet mindent előrejelezni, de ha a saját ügynökségeink meghatározott minta szerint működnek, akkor kordában lehet tartani az eseményeket. Erre vannak a think tank-ek, külügyi intézetek. Még ha nem is a világkormány, vagy emberiségkipusztítás is a „titkos” tervük, akkor is időnként összejönnek a topelit képviselői. Nyilván hatalmas ereszdelahajam bulikat tartanak a Bilderberg, trilaterális, Bohemian Grove, G8 (vagy más természetes szám is lehet 8 helyett)… eseményeken, de azért biztos belefér annak megbeszélése, hogy ki legyen a következő amerikai elnök, hol legyen forradalom, melyik rakoncátlankodó bábdiktátort nyírják ki, kit támadjon meg legközelebb az USA, melyik országokat sújtsák (akár ki nem mondott) szankciók, hol nyúljanak be a „szabad” piac „természetes” folyamataiba.

  Természetes, hogy a közös érdekeik mentén együttműködnek a hatalmasok. Hogy milyen szinten és milyen szándékokkal, „végső” célokkal és hogy ez jó-e avagy gonosz, azt mindenki eldöntheti vérmérséklet szerint.

 78. 76: „nyúl-csiga versenyben, hogy a nyúl fog győzni?” helyett
  nyúl-csiga versenyben, hogy a CSIGA fog győzni?

 79. 76 Pzuj

  „50-50%-os felelősség megosztás”
  Hogy ennyi, vagy nem ennyi nem tudhatom, de az arány védelmében megjegyezném a „nyúl, csiga futóverseny” példa kicsit sánta. Rendezzünk inkább kötélhúzást, 1000 csiga és egy nyúl részvételével! Mindjárt nem olyan egyértelmű az eredmény. Azért a csigák kicsivel többen vannak !

 80. Egyébként a világ jórészt azért olyan, amilyen, mert az elit formálta.

  Csak két példa ez utóbbi pár száz év exponenciális fejlődésére:

  1.) A kapitalizmus kialakítását Angliában, a földek kisajátítását és az elűzött földművelőkből a munkásosztály kialakítását nen a tömegek kezdeményezték, hanem az elit.

  2.) A fogyasztói társadalom ideáját és a hozzá tartozó eszközöket (reklám stb.) nem a tömegek találták ki, hanem az elit. A cél eléggé egyértelmű, a még több haszon.

 81. 81: Aha.

  „Azért a csigák kicsivel többen vannak ! ”
  Akkor a csigák miért nem képesek a számukra előnytelen kondíciókat megváltoztatni?

  Segítek, a példádnál maradva:

  Most már csak azt kell eldönteni, hogy az a 1000 csiga képes-e egy irányba ( a jó irányba a nyúltól távolodva!!!) húzni azt a kötelet a kötélhúzás során.

  Az ok egyszerű.Nincsenek megszervezve.

  Az eredeti felvetéshez visszatérve, a jelenlegi elit jól alkalmazza, az oszd meg és uralkodj elvét!

 82. 80.Pzuj:
  A hasonlatoddal en is bajban vagyok, pont ugy mint az egsz eszmefuttatassal. Szoval ezt mar elso nekifutasra sem ertettem. Vagy a pelda nem jo vagy a tortenet amire ra akarod huzni.
  Olyan nincs hogy a csiga meg a nyul versenyeznek(verseny(e)zik)! Legalabb is en nem tudom elkepzelni. Akkor mar talalobb lenne ide a roka meg a nyul hasonlat, de akkor be kellene szonod a tortenetbe a tulelesi oszton fonalt is, ami megint mas fenyben vilagitana meg az egeszet.

 83. 81:

  Egyébként meg a példák sántításánál tartva, azon gondolkozz el, hogy Te mint egyén, (aki maximum a családodra és pár barátodra számíthatsz) áll szemben az elit által kialakított feltételrendszerrel ( média,oktatás, társadalmi-gazdasági környezet stb.).
  Ugye jók az arányok?

  Jobban fedi a valóságot a kb. tíz csiga-nyúl versenyfutása (tőlem kötelet is húzhatnak).

 84. 83 Pzuj

  „Akkor a csigák miért nem képesek a számukra előnytelen kondíciókat megváltoztatni?”

  Itt van a kutya elásva ! Azért, mert szerintük ezek a kondíciók nem előnytelenek. Szinte követelik, hogy így működjön a világ. A plázacica, szeret „plázacicálni”, a segélyből élő nem feltétlenül akar munkából élni, aki eladósodott annak tetszett hogy teljesítmény nélkül is élhet jó színvonalon. A csigáknak csak egy nagyon kis hányada van tisztában tetteinek következményeivel. Ez a kevés csiga vitatkozgat a blogokon a bajok okáról. 🙂

  85 Pzuj

  Az a baj, hogy ez a dolog több ismeretlenes. Inkább az van, hogy én és a családom áll szemben az elit gazdasági erejével, és a többség közönyével. Mellesleg én nem is kértem kötelet ! Huzigálják csak egymást ! Én addig „élek amíg meg nem halok”. Tudom önző egy hozzáállás, de ha nem csak a saját környezetemre koncentrálnék, akkor a „sokat akar a szarka” esete következne be.

 85. 84: „Olyan nincs hogy a csiga meg a nyul versenyeznek(verseny(e)zik)! ”

  Látom sikerült megragadni a lényegi mondanivalót!

  A példa, az eszközök és lehetőségek egyenlőtlenségére utal.
  Ha az eszközök egyenlőtlenek, akkor nem lehet elvárni,
  hogy egyenlő esélyeik legyenek a győzelemre.
  Ugyanígy az egyenlő felelősség elve is megkérdőjelezhető.

  Fura, hogy a komment újraszerkesztése alatt, ha lejár az idő, akkor beteszi az eredeti hozzászólást változatlanul.
  Ez 86-ik hozzászóláshoz ment volna..

 86. 87:
  „Azért, mert szerintük ezek a kondíciók nem előnytelenek. Szinte követelik, hogy így működjön a világ. ”

  Azért ez elég merész állítás!!!

  Kérdezd meg a munkanélkülit, a hajléktalant, hogy ez így jó neki.
  Kérdezd meg a társadalom többségét, hogy meg vannak-e elégedve a jelenlegi helyzetükkel, hogy ez jó nekik így, ahogy van?

  Világviszonylatban is áll a kérdés.

 87. 89 Pzuj

  Az elégedetlenség valóban általános. Csak annyi a baj vele, hogy az embereket nem az zavarja ami a tulajdonképpeni probléma. A már jelenleg is túlfogyasztó réteg, nem azon morgolódik, hogy minek ez a sok szar a polcokon, hanem azon miért nincs rá elég pénze. Nem azon agyal, hogy minek ilyen hatalmas autókat gyártani, és össze vissza rohangálni velük, hanem azon , hogy drága a benzin. Nem a műsor kritikán aluli, hanem az előfizetés drága. Jó eladósodni, csak az a fránya frank ne lenne olyan erős. Sorolhatnám tovább napestig.

 88. 90:
  ” már jelenleg is túlfogyasztó réteg, nem azon morgolódik, hogy minek ez a sok szar a polcokon, hanem azon miért nincs rá elég pénze.”

  Szerinted maguktól lettek ilyenek az emberek, vagy valami/valaki kondicionálta őket erre?
  Az elit eszközeinek nincs szerepe ebben?
  Ez a fogyasztó mentalitás nem nekik hoz hasznot?
  Egyrészt megveszik a sok felesleges dolgot (haszon az elitnek), másrészt ezért dolgozik ( és hajtja a hasznot az elitnek), hogy mindezt megtegye.

 89. 91 Pzuj

  „Az elit eszközeinek nincs szerepe ebben?” De van. Csak azt nem tudom, el lehet-e különíteni egy ilyen „elit” nevű réteget aki ezzel foglalkozna. Múlt héten készítettem faesztergán 5 db. kézi fonóorsót. Hogy kis pénz is legyen belőle, párom feltette az oldalára a képüket egy nagyon szép gombolyag fonallal együtt. Azt nem írtuk oda, hogy bazeg ezzel a pörgettyűvel kb. 50 munkaóra alatt tudsz elkészíteni 2000 Ft értékű fonalat. Befolyásoltam a reménybeli vevőimet. Ettől még nem gondolom, hogy én lennék ez a manipuláló elit. Egyébként meg hol a határ ? Egy átlag magyar benne van a világ gazdaságilag legerősebb 10 százalékában. Ez már a világelit ? Honnan számít annak? Ha sokan vannak, akkor miért nevezzük őket elitnek ? Ha kevesen vannak, akkor meg hogy lehetnek ilyen piszok tehetségesek, hogy ennyi mindent ilyen hibátlan pontossággal eltervezzenek ?

 90. 91.Pzuj:
  „Szerinted maguktól lettek ilyenek az emberek, vagy valami/valaki kondicionálta őket erre?
  Az elit eszközeinek nincs szerepe ebben?
  Ez a fogyasztó mentalitás nem nekik hoz hasznot?”

  En biztosra veszem, hogy a kerek feltalalasa is egy ordas osszeskuves resze. Kivalo marketinggel pillanatok alatt meghoditotta a vilagot es hasznot huzott belole a mar akkor is rejtozkodo parazita kissebbsegben levo gazdasagi elit (egy bizonyos mutacioja a csiga es a nyul keresztezesenek: nyuga)

  Az nem lehet, hogy siman csak egy az egyszeru jelenseget probalosz misztifikalni, azaz hogy a vagyonnak/javaknak nincs hatarhaszna?

 91. 91:
  A lovat arra használom, hogy kocsit húzzon. A csirkét megeszem. A sertésből kolbászt gyártok. És ezeket nem keverem össze. Miért akadunk fenn azon, hogy a bankár kölcsönt ad és kamatot kér, amikor az emberek erre alkalmasak. Miért akadunk fenn azon, hogy szar a műsor, amikor 4 millió nézik. Ezen már rágódtunk: Nem a bank a hibás, amiért az előnytelen feltételeit száz ezrek elfogadják, majd utólag méltatlankodnak azon, ami benne volt a pakliban. Hogy a reklámokat pszichológusok készítik és kvázi csőbe húzzák az embereket? IGAZ, de ezek a dolgok nincsenek titkosítva. Ahogy mi tudunk róla, úgy bárki megtudhatja. Attila(PV) méltatlankodik, hogy az oligarchák kihasználják a kisembereket. Nekünk kellene a kisemberek helyett gondolkodni. A kisember cigarettázik és piál. Közöld vele, hogy ezek nagyon károsak. Azt fogja mondani neked, hogy semmi közöd hozzá. És igaza van, de akkor miért kell nekem kitörni a nyakamat, hogy ne vegyen fel kölcsönt, ne vegyen részletre plazma TV-t. és egyáltalán, hogy normálisan éljen? Attila (PV) szerint, ha a kisember hülye, akkor az oligarchákat kell megrendszabályozni, hogy a hülyeségüket ne használja ki. DE EZ NEM JÁRHATÓ ÚT. – Nem védem őket, de be kell látni, hogy ez nem működik.

  Na ez az: „Befolyásoltam a reménybeli vevőimet. Ettől még nem gondolom, hogy én lennék ez a manipuláló elit.” Miért kellene bárkinek a másik ember helyett gondolkodni. Eladtam az analóg fényképezőgépemet egy ismerősnek. Miért mondtam volna neki, hogy én nem venném meg, mert a digitálisoké a jövő. 3 évvel később azt mesélte a hátam mögött, hogy becsaptam. ha megkérdezte volna, hogy miért adom el (áron alul) akkor becsületesen megmondtam volna neki, hogy azért, mert a digitálissal 1000 képet csinálok INGYEN. Ezzel pedig 36 kép ezrekbe kerül és kell rá várni 3 napot.

 92. 90. Technomuzsik

  ” A már jelenleg is túlfogyasztó réteg, nem azon morgolódik, hogy minek ez a sok szar a polcokon, hanem azon miért nincs rá elég pénze.”

  De az a baj, hogy a „túlfogyasztó” réteghez eljutó információk, a valóságot illetően elég torzak. Az információ 99%-a a reklám, ami azt sugallja, hogy ha ezt vagy azt a kütyüt megveszed, akkor boldogabb, szebb, szerencséseb, dögösebb satöbbi leszel… és ez az infó „ingyen” jön, ellentétben a természetes életmódra, spórolásra meg hasonló viselkedésre inspiráló információkkal, amelyek elérésért erőfeszítéseket kell tenni.
  Azok, akik gyermekkoruk óta a reklám-elvárásoknak próbáltak megfelelni, elég nehéz az átállás. Vagy kilátástalan szegénység, vagy valamilyen szociális sokk lehet az, ami „törli” az irányított tudatmódosítás eredményit.

  Senki nem akart „eladósodni”, de amikor azt duruzsolta a reklám éveken át, hogy ez a „modern élet”, minek várni amikor már most megkaphatod amire vágysz ? 1000 okot soroltak fel, hogy miéret vállalj kockázatot, de talán egyet se alaposan, hogy valójában mekkora is ez a kockázat.

  A mocskos dolog az, hogy a gazdasági „szakemberek” tudták PONTOSAN hogy mekkora a kockázat, de rövidtávú haszonért, azaz a termelés egy-két évig való fenntartásáért belelovallták a legszegényebb rétegeket is, hogy „végre neked is lehet plazmaTV-d!”.
  És itt nincs mese a felelősséget illetően.
  A paraszt, vagy a tescos polctöltögető nem rendelkezett rálátással, hogy milyen gyenge lábakon áll a gazdaság, főleg, amikor „olcsó” hitellel kecsegtették. De azok, akik adták a hitelt TUDTÁK hogy a rendszer be fog dőlni.

 93. 95: Attila(PV):

  „De azok, akik adták a hitelt TUDTÁK hogy a rendszer be fog dőlni.”

  Képzeld, én is tudtam. Sőt, Tibor bá is tudta, ha visszaolvasod az Asztallap (a Mensa HungarIQa havi lapja) akkori számait, élénk vitákat folytatott a mensásokkal, hogy megóvja őket az eladósodástól. Chris Martenson is tudta, már 2001-ben, tíz éve próbálja az embereket ráébreszteni a valóságra, kevés sikerrel. Jellemző, hogy a Crash Course részeinél a youtube-on van mondjuk 100.000 katt, a legújabb x-faktoros megasztár videóinál meg több tízmillió.

  Az információ tehát OTT VAN és mindenki számára ELÉRHETŐ. Némi józan paraszti ésszel bárki beláthatja, hogy mi a helyzet. De az embereknek nem ez kell, hanem a cukormázos álom, hogy minden megy tovább, ahogy eddig. Aki megpróbálja elmagyarázni, hogy mi a helyzet, azt lehurrogják, kiközösítik vagy egyenesen ellenséget csinálnak belőle.

 94. 94. Tiborbá

  ” Attila (PV) szerint, ha a kisember hülye, akkor az oligarchákat kell megrendszabályozni, hogy a hülyeségüket ne használja ki.”

  Így van.
  Tulajdonképpen szerintem semmilyen emberi gyengeséget nem szabad kihasználni, sőt, a gyengéket gyámolítani, a „hülyéket” meg tanítani kell, és ha kell „erőszakkal” megvédeni saját hülyeségüktől.

  Sajnos a liberalizmus legocsmányabb trükkje hogy hagyja a hülyéket kihasználni, azzal hogy „joguk van” hülyének lenni. A hülyeség nem jog hanem hátrány, és senki sem választja önszántából. Persze a liberálisok ott mindig lebuknak, hogy csak akkor hangoztatják a hülyék jogát hülyének lenni, amikor ki tudják őket használni. Ha nem akkor ők hülyéznek a leghangosabban.

  Ugyanis, ha elfogadjuk Tiborbá álláspontját (röviden, aki hülye haljon meg) akkor hol húzzuk meg az „okosok” jogainak határát, hogy a hülyéket erőszakkal hülyén tartsák, vagy akár az okosokat elhülyítsék saját érdekeiknek megfelelően?
  Mert innen már tényleg „szabad rablás” a jelszó ( a liberalizmus valódi ideológiája) és akkor se morálról, se jogról nem érdemes beszélni, hanem automatikusan behódolunk az erősebbnek, akár fizikai, akár intellektuális erőról van szó.

  És akkor, mi, hülyék még csak ne is méltatlankodjunk?

 95. 96:
  Asztallap? A Menza listán közgazdászok (pl. Lámfalusy) le vén hülyéztek.

 96. 97:
  Ne adj a számba mondatokat. Nem mondtam, hogy aki hülye haljon meg. De nagykorú, épelméjű emberre nem erőszakolhatsz rá semmit. Az állam (közösség) kötelessége, hogy meg legyen a lehetőség, de a többi az egyén dolga. Aki nem él vele, annak annyi. Szerinted, helytelen, hogy a reklám vásárlásra beszéli rá a kisembert. de helyes, ha ráerőszakoljuk azt, ami szerintünk helyes. Szóval a te elképzelésed, hogy istent kell játszani. Te döntöd el, hogy XY számárea mi előnyös és mi nem. Ez számomra elfogadhatatlan. Orbán is ezt csinálja, rám erőszakolja azt, ami szerinte nekem jó.

 97. 96. jancsika

  „Az információ tehát OTT VAN és mindenki számára ELÉRHETŐ.”

  Délibáb.
  Egy átlag polgár az információk átlaga szerint fog viselkedni.
  És a hozzá eljutó információk TÚLNYOMÓ többsége a hedonista életmódot ajánlja.
  A „veszélyt, globális kihívásokat” jelentő információk általában „józan ész” alapon hatnak, de a „vásárolj ma, fizess holnap” meg „mert megérdemled…”, meg a hasonlók, sokkal mélyebb, övönaluli, és tudatalatti szinten hatnak.
  Ezért gerinctelen dolog arra hivatkozni, hogy a „valós” információ elérhető.
  Sőt… még az „értelmes emberek vitafórumán” is nagyon megoszlanak a vélemények a valóságot illetően.
  Tehát egyáltalán nem túlzás azt állítani,, hogy az emberek viselkedését alapvetően a reklámok határozzák meg. Végülis EZÉRT költenek gigantikus pénzeket marketingra, hogy SIKERESEN befolyásolják az emberek fogyasztási szokásait.
  Ha majd azok, akik milliárdokat ölnek abba, hogy a teljesen jó 4 éves autódat cseréld ki egy gayakorlatilag ugyanolyanra, belátják, hogy ők is okai a válságnak, és UGYANENNYI, ha nem több pénzt ölnek az emberek felvilágosításába, akkor joggal lehet elvárni, hogy az egyszerű polgár valamennyire tájékozott döntést hozzon.
  Addig pedig a marketing szakemberek vállán a felelősség az emberek valós tájékoztatását illetően.

  Ugyanis ha egy terméknek csak a pozitív oldalát mutatják, akkor a fogysztó honnan tudja, hogy hány gyermekrabszolga szenvedett balesetet, mekkora országrészek lettek letarolva, mennyi mérgező anyag lett a levegőbe, földbe és a vízbe kevereve ?

  Én például kötelezővé tenném az iPod gyártósoráról készült filmeket, a fizetések közlését a melóstól az igazgatótanácsig, és az alapanyagok kitermeléséről, mindjárt a fényes reklám után.

 98. 99. Tiborbá

  ” Szóval a te elképzelésed, hogy istent kell játszani. Te döntöd el, hogy XY számárea mi előnyös és mi nem.”

  Ne maszatolj.
  Munkanélkülinek kölcsönt adni plazmaTV-re nem „jog”, és megtagadni tőle a „lehetőséget” hogy élete végéig fizesse, az nem istenjátszás.

  Akkor elfogadnám az érvelésedet, ha a szerényebb képességű társaink hibás döntééért TE is vállanál némi felelősséget olyan alapon, hogy „nem vagyunk Istenek”, de te csak hagyod, hogy a szerencsétleneket a „saját” bár igen erősen befolyásolt döntései alapján kihasználják jól körülhatárolható anyagi előnyök érdekében.

 99. félig-meddig OFF leszek:

  Jancsika (vagy aki tud róla),

  az igaz, hogy az emberi agyban nagyobb az igény a fájdalom/kellemetlen dolgok elkerülésére, mint az örömszerzésre? Nem cikkben olvastam, hanem valamilyen fórumon, úgyhogy nem tudom, mennyire igaz.
  Ha az, akkor ez is megmagyaráz pár dolgot az emberi motivációkról.

 100. 101:
  Koromnál fogva elég jól számolok fejben. Ha unatkozom, akkor lekötöm magam valami agyi tevékenységgel. Évekkel ezelőtt néhányan sorba álltunk a piacon narancsért. Negyedik vagy az ötödik lehettem. Unalmamban néztem, hogy megy a kiszolgálás. A vevők maguk választották ki a megveendő narancsokat egy műanyag tálba, ami a mikor sorra kerültek átnyújtottak az eladónak, aki rátett a narancsokat a mérlegre és mondta az árat. Szoroztam. Láttam a súlyt, tudtam az egységárat. A pasi rendesen csalt. Előttem állt egy idős néni, átadta a kiválasztott narancsot. Átverték (volna) vagy 30 dekával. Közbeszóltam, hogy „rosszul szoroztak, csak ennyit kellene fizetni” Tudtam, hogy rosszul járok, ha kikezdek az eladóval, de sajnáltam a nénit. Az eladó egy szót se szólt, a néni nekem esett, hogy ne avatkozzak a dolgába. Én azóta ezt megfogadom. Te meg csak hősködj tovább.

 101. 97 Attila(PV):
  Hülye vagy, de majd én megvédelek önmagad hülyeségétől, ha már ennyire hangoztatod, hogy a hülyékkel így kell viselkedni.
  Mostantól kérlek utald hozzám a teljes fizetésedet, és én majd eldöntöm neked valójában mire is van szükséged, hiszen ha rád bíznánk ezt a fontos kérdést, akkor te bizony hülyeségekre költenéd el…
  Így jó lesz?
  Vagy úgy gondoltad, hogy majd Te szólhatsz bele mások dolgaiba arra hivatkozva, hogy ők hülyék, te meg okos vagy?
  És hol gondolnád meghúzni a határt, hogy mitől védheti meg a hülyét az okos, még akkor is, ha a hülye nem akarja, hogy meg legyen védve?

 102. Attila hogy bírod még cérnával? Minden elismerésem a tiéd, és Pzuj társunkké! 🙂
  Én feladtam…

 103. 97!
  „Tulajdonképpen szerintem semmilyen emberi gyengeséget nem szabad kihasználni, sőt, a gyengéket gyámolítani, a “hülyéket” meg tanítani kell, és ha kell “erőszakkal” megvédeni saját hülyeségüktől.”

  Attila ,erre most mit írjak?Mert erre már nem tudok mit mondani..Vagy a más kárán tanulsz vagy a sajátodén.
  Minden szerencsétlennek ugyan úgy meg van adva a lehetőség könyörgöm!(Az nem azt jelenti hogy nem segítek mondjuk ahol tudok,most nem erről van szó)
  Nekem ki magyarázott el dolgokat?Neked ki magyarázott el dolgokat?Téged meg engem ki védett meg?Ez a világ nem erről szól!
  (Annyit nehezményezek mondjuk hogy a paralimpiát nem adták egyenes adásban,mert akkor véletlenül még meglátta volna a nagy közönség hogy igenis lehet nagy dolgokat végrehajtani,viszont akarni is kellene,nem csak kölcsönöket felvenni,aztán bele bukni)
  Egyébként igaza van Tibor bának a 103-ban ..
  Az embereket önmaguktól nem tudod meg védeni..

 104. Jelentés a várható jövőről :

  „Egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb nehéz reformok végrehajtására, mint egy parlamentáris rendszer” – mondta Orbán Viktor a Handelsblattnak.

 105. Na akkor jöjjön a kaszkád, bár nem terveztem.

  92:
  „Egy átlag magyar benne van a világ gazdaságilag legerősebb 10 százalékában. Ez már a világelit ? Honnan számít annak? Ha sokan vannak, akkor miért nevezzük őket elitnek ? ”

  Szerintem nem kell ennyire túlbonyolítani a dolgot. Például egyszerű definíció, hagy a világ népességének a leggazdagabb X (1-10%-a).

  93:

  „Az nem lehet, hogy simán csak egy az egyszerű jelenséget probalosz misztifikalni, azaz hogy a vagyonnak/javaknak nincs hatarhaszna?”

  Nem hiszem hogy túldimenzionálom azt a gazdasági-média-reklám gépezetet ami a fogyasztói társadalmat kitalálta és eszközeivel elterjesztette és jelenleg is működteti.
  Ebben többek között a pszichológiának is nagy szerepe volt.
  Azaz az elit saját haszna érdekében felhasználta a gazdasági-társadalmi-természeti törvényeket a saját érdekében.
  Ez szerintem kimeríti a manipulálás fogalmát.

  94:

  „Hogy a reklámokat pszichológusok készítik és kvázi csőbe húzzák az embereket? IGAZ, de ezek a dolgok nincsenek titkosítva. Ahogy mi tudunk róla, úgy bárki megtudhatja. Attila(PV) méltatlankodik, hogy az oligarchák kihasználják a kisembereket. Nekünk kellene a kisemberek helyett gondolkodni. ”

  Nem. Alapvetően az oktatás során kéne elnyernie az embereknek azt a képességet, ami nehezebben teszi őket manipulálhatóbbá.
  Nem fél-analfabéta, egyfunkciós zombikat kéne nevelni, akik csak a saját szűkebb szakterületük ellátására képesek, na meg a reklámok által befolyásolva a fogyasztásra.
  De a jelenlegi rendszerben alapvetően nincs szükség sok okos emberre. Az ideális, mint sokan megfogalmazták és alkalmazzák, hogy mindenki csak azzal a részinformációval rendelkezzem, amire pl. a munkájában szüksége van.

  A dolgok nincsenek titkosítva, csak, ha mint korábban már megálpítottuk, amiről nem tudunk, az a nemtudás pillanatában számunkra nem létezuik.
  Honna nyerjen ilyen információkat, ha az oktatás során nem kap?
  Magyarországon sincs mindenhol Internet, világ viszonylatban meg pláne.

  96:
  „Sőt, Tibor bá is tudta, ha visszaolvasod az Asztallap (a Mensa HungarIQa havi lapja) akkori számait, élénk vitákat folytatott a mensásokkal, hogy megóvja őket az eladósodástól. Chris Martenson is tudta, már 2001-ben, tíz éve próbálja az embereket ráébreszteni a valóságra, kevés sikerrel. Jellemző, hogy a Crash Course részeinél a youtube-on van mondjuk 100.000 katt, a legújabb x-faktoros megasztár videóinál meg több tízmillió.
  Az információ tehát OTT VAN és mindenki számára ELÉRHETŐ.”

  Mit gondolsz, ha a főműsoridőben pl. Tibor bá’ vagy Chris Martensen érthetően előadta volna a témát, az emberek nem értették volna meg ?
  Miért várod el az átlagtól, hogy Mensa listán vagy Chris Martensen sitetot bújjon a sok millió internetet fellelhető site közül?
  Mint korábban is írtam, amiről nem tudunk, az számunkra nem létezik.
  Az X-faktort a főműsoridőben az emberek képébe nyomják, tehát arról tudnak és létezik számukra.

  99:
  „Az állam (közösség) kötelessége, hogy meg legyen a lehetőség, de a többi az egyén dolga.”

  Szerinted ennek a feladatának az állam eleget tesz?
  Nevel az oktatás során sok okos embert, akik felismerik, hogy ha manipulálni akarják őket?
  Egyáltalán érdeke a rendszernek, az államnak, hogy sok önálló okos állampolgára legyen?
  Hogyan viszonyul ehhez egy átlagos hatalom??

 106. „Szerintem nem kell ennyire túlbonyolítani a dolgot. Például egyszerű definíció, hagy a világ népességének a leggazdagabb X (1-10%-a).”
  Akkor sehol se vagytok! 😀
  Van egy honlap, próbáltam megkeresni, de nem találom, be lehet írni az éves jövedelmedet és megmutatja, a világban elfoglalt helyed.
  Jómagam a felső 3.4 %-ához tartozom! 🙂
  De a magyar minimálbéres is,a felső 15%-ba!!!
  Akkó hol a problem! 😀

 107. 108 Pzuj

  Abból amit írtál, nekem az jön le, hogy feltételezed: Ezeket a valós gondokat nem látjuk. Dehogynem ! Azt írod „az elit marketing eszközökkel …”. A net tele van marketing gurukkal, és az iskolák zöme oktatja ezt a „tudományt”. Ez ma az egyik legtöbbet tanult dolog. Nem (csak) az „elit” használja ezeket az eszközöket, hanem mindenki aki a versenyszférában pénzt akar keresni. Mindaddig amíg a versenyt, mint vezérelvet valaki, vagy valami ki nem üti a nyeregből, komoly változást ne remélj se kormányoktól, se oktatási rendszertől!

 108. 109 Ciki

  Én is ezt írtam : ” Egy átlag magyar benne van a világ gazdaságilag legerősebb 10 százalékában.”

 109. 109. Ciki:
  Ott a pont! Bakker, akkor tényleg most mi a ferde f@szért nyavajog itt bárki is 🙂

  (ja: gugli keresőbe írjatok valami ilyesmit, hogy global wealthy comparison – az első kettő mindjárt erről szól)

 110. Pzuj!
  Ha olyan a szülő ,ő maga is meg taníthat a gyerekének egyet s mást nem ?Nem csak az oktatás,ami egyre szánalmasabb már..Szerencse kell hozzá hogy a gyerek olyan oktatáshoz meg tanárhoz jusson,ahol esetleg halad valamerre,ha ő maga is tanulni akar..

  De sok olyan ember is van,(bár nekünk itt nehéz elképzelni de higgyétek el)hogy nem érdekli más,csak a napi betevője meg legyen,a lecsókolbász,a cigije,a kávé,meg a napi fél deci,meg egy fél liter bor,aztán jó napot kívánok…Nincs is igénye másra..

 111. 108:
  Na, mi volt előbb, a tyúk vagy a tojás. Ha az RTL club olyan hülye lenne, hogy főműsoridőben Attila előadhatná ötletét, akkor az nap este a TV készülékét mindenki áthangolná a TV2-re. És akkor a az RTL Club tönkremenne. Csak én vagyok akkora barom, hogy ingyen szolgáltatok, miközben jelentős kiadásaim vannak (ma fizettem 20 rongyot Winchester cserére, és újra telepítésre, plusz bővíteni kell a tárhelyemet, mert 92 százalékban teli van, az áramot nem a munkahelyemen használom, hanem otthon, stb.) Ezt az altruizmus kereskedelmi vállalkozásoktól nem lehet elvárni. és persze Attila még akkor se látná be, hogy akarata ellenére senkivel se tudsz jót tenni. Ja, hogy szar az oktatás? Tudtommal ti Orbánfilok vagytok, miért nem neki panaszkodtok? Én nézegettem a legújabb tankönyveket, ha azoknak csak a 10 százalékát tudja egy diák, már analfabéta funkcionálisan. És most nem kend a sok tízezer pedegógusra, mert a szülőknek is van felelőssége a gyermeknevelés terén, és ugye akkor már megérkeztünk a tejes társadalomhoz, mert elvileg mindenkinek van gyereke. Akkor pedig megint nekünk van igazunk, hogy a tömegek hülyeségéért ők maguk felelnek.

 112. 113. Melike

  Lecsókolbász 20dKg + kenyér : 300 Ft. Cigi: 750 Ft. Két kávé: 200 Ft. Féldeci barack : 125 Ft. Fél liter bor : 250 Ft.

  Összesen : 1625 Ft. X 30 nap = 48.750 Ft
  Állítólag havi 47eFt.-ból meg lehet élni.
  Nem kellene így kétkézzel szórni a pénzt, mert még rezsire a végén nem marad ! 🙂

 113. Üdv mindenkinek!

  Ha jól számolom én vagyok a 902.

  #69 Tibor bá’

  Lenne pár kérdésem: Ugyan honnan tudják ilyen bizonyossággal, hogy nem a tervek szerint alakulnak a dolgok ha nem is tudják a pontos terveket? (mert az hét szentség, hogy nem tudhatják…)
  Honnan ez a határozottság ami alapján el tudja valaki dönteni, hogy ki mit ért és kinek van igaza?

  #70
  Te most nagy valószínűséggel valami olyasmiről alkottál véleményt amit nem értesz, na de akkor miért vagy ennyire biztos a dolgodban?

  A bölcsek jegyzőkönyvei alap mű, aki nem ismeri az szerintem ne alkosson véleményt ezekben a témákban.
  Aki meg ismeri és látja az összefüggéseket az nem állíthatja ilyen határozottan, hogy hamisítvány, vagy, hogy nem működnek az ott leírtak.
  De még ha valóban hamisítvány, akkor is ott van az a kérdés, hogy ki találta ki és miért pont rájuk tereli a gyanút?

 114. 109:
  X=1-10%
  A pontos % további vita tárgyát képezi.

  „éves jövedelmedet és megmutatja, a világban elfoglalt helyed.”
  Egyébként vagyonról volt szó, nem jövedelemről.
  111:
  „Egy átlag magyar benne van a világ gazdaságilag legerősebb 10 százalékában.””

  Jövedelemről vagy vagyonról van szó?
  Mert könnyű elosztani mondjuk a magyar GDP-t a lakosság számával, de ez nem a legmegfelelőbb mutatószám azt hiszem.
  A pontos vagyoni helyzetről meg kötve hiszem, hogy vannak megbízható világszintű adatok, mert a gazdagok többsége nem az a kitárulkozós fajta.

  112:
  „Ott a pont! Bakker, akkor tényleg most mi a ferde f@szért nyavajog itt bárki is ”

  Nem is tudom, mintha arról is szó lett volna, hogy exponenciális fejlődés, meg ökológiai lábnyom, meg azok a bizonyos kövek, amelyek megmondják, hogy 500 millió az optimális létszám. Csak jelzem, hogy mivel a világ népessége 7 milliárd felett van, abba az 500 millióba nem biztos, hogy az átlag magyar bele fog tartozni, ha X=10%…

  Az elit nem csak magyarországi viszonylatban értendő.
  Illetve nekünk a saját X(1-10%al) kéne foglalkoznunk, ami 1000000 főnél kevesebb.

  Azt meg végképp nem értem, hogyha esetleg az átlag magyar benne van ebben az tartományban, az mennyiben változtatja meg az elit viselkedését?

 115. 113:
  „De sok olyan ember is van,(bár nekünk itt nehéz elképzelni de higgyétek el)hogy nem érdekli más,csak a napi betevője meg legyen,a lecsókolbász,a cigije,a kávé,meg a napi fél deci,meg egy fél liter bor,aztán jó napot kívánok…Nincs is igénye másra..”

  Azt meg lehet tudni, hogy milyen oktatást kapott az illető?

 116. 114:
  „Ja, hogy szar az oktatás? Tudtommal ti Orbánfilok vagytok, miért nem neki panaszkodtok?”

  No-no, ne sértegess!! 🙂

  „És most nem kend a sok tízezer pedegógusra, mert a szülőknek is van felelőssége a gyermeknevelés terén, és ugye akkor már megérkeztünk a tejes társadalomhoz,”

  Megkérdezhetem, hogy Te honnan kaptad az alapozó tudást, a szüleidtől vagy az iskolától?
  Ha jól tudom valami egyházi iskolába is jártál, azok meg régebben nem a gyengék közé tartoztak…

  „Akkor pedig megint nekünk van igazunk, hogy a tömegek hülyeségéért ők maguk felelnek.”

  Hmm, nem azért találták ki az iskolát, mert a szülők dolgoznak, és így valakinek bele kel tölteni a gyerekek fejébe a tudást?

  A szülőknek is van felelőssége, ezt nem vitatom, de az is tény, hogy generációról generációra változik (romlik???!) az oktatás minősége ergo a szülők „minősége” is romlik.

 117. 114:
  “Akkor pedig megint nekünk van igazunk, hogy a tömegek hülyeségéért ők maguk felelnek.”

  Azért már ne feledjük a nagy magukért felelnek mellett a családi, oktatási hátteret és az anyagi helyzetet se!
  Azért amikor nyolc általános után, az anyagi helyzet miatt el kell menni az embernek dolgozni (ha szerencséje van és talál munkát), a képzettségnek megfelelő állás mellett nehezen tudja az ember tovább pallérozni az elméjét.
  Legalább is nem jellemző.

 118. 119.Pzuj:
  „Azért amikor nyolc általános után, az anyagi helyzet miatt el kell menni az embernek dolgozni (ha szerencséje van és talál munkát), a képzettségnek megfelelő állás mellett nehezen tudja az ember tovább pallérozni az elméjét.
  Legalább is nem jellemző.”

  Mindenre van megoldás: ( http://www.youtube.com/watch?v=5rJz_-wjda4&feature=relmfu )

 119. 115!
  Na látod?Ezt nem értem én sem matematikailag..Pont a múltkor írtam valamelyik posztban.. 🙂
  117!
  Olyat mint én.. 😀
  Szerinted ezt tanították neki?
  119!
  Jelenleg MOST egy esztergályos szakmunkás,többet keres mint egy programozó..Azt is ,meg kellett tanulni,de mint befektetés,jóval kevesebb időbe telik,és jóval kevesebb pénzbe..

 120. 112:
  Beírtam a keresőbe, az első két site a jövedelmekkel foglalkozik.

  Kicsit mulatságos azt feltételezni, hogy a korábban általam beidézett világszintű nagy off-shore-zás mellett, a gazdagok jövedelméről valós képet kapnának a statisztikusok.

  Mondjuk ezt az ábrát megnézve:

  http://www.givingwhatwecan.org/sites/default/files/imported/resources/how-rich-you-are-images/world-income-distribution.png

  a 10 % részemről lehet , hogy túl engedékeny korlát volt.
  A 1-5% reálisabbnak tűnik, bár a Occupy mozgalom 1%-ot emleget.

 121. 118!
  „A szülőknek is van felelőssége, ezt nem vitatom, de az is tény, hogy generációról generációra változik (romlik???!) az oktatás minősége ergo a szülők “minősége” is romlik.”

  Pontosan.És sajnos elég baj az..

 122. Magyarországon az elitre szoktuk a felső tízezer kifejezést használni. Ez 0,1%. A többi országban lehet ettől eltérő az arányuk. Tényleg definiálhatnánk, mit is értünk az elit szó alatt, mi a viszonyítási alap. Döntéshozók (bármilyen hierarchia csúcsának közelsége), hatalmasok (nyomásgyakorlási erő), dúsgazdagok (pénz), manipulátor (befolyása alatt lévő emberek száma)?

 123. 124:

  Jani

  Az elit az a népcsoport, aki miatt a geddon jön hamarosan.

  Jó definíció? 🙂

 124. 125 Curix

  Kicsit belejavítok :

  Az elit annak a népcsoportnak a 0,1%-a, aki miatt a geddon jön hamarosan.

 125. 103. Tiborbá

  „a néni nekem esett, hogy ne avatkozzak a dolgába.”

  Lehet hogy neked az a „karmád” hogy jó tett helyébe rosszat kapj…
  Nekem teljesen ellenkezőek a tapasztalataim, és igyekszem aszerint élni.

 126. Kedves Loránd, úgy látom ez a poszt illetve a hozzá érkezett kommentek végtelen ciklusba kerültek.
  Ez a te szakterületed. Meg tudod határozni a hiba okát?

 127. Egyébként nem a definiálás, méretmeghatározás volt ma itt a fő gondunk, hanem annak eldöntése : Az elit fele-e mindenért?
  Továbbra is azt mondom, nem ! Ők csak egy más, általunk nem átlátható dimenzióban szívják az alattuk levők vérét. Lehet persze akkora hatalmuk, hogy anyagi érdekeik mentén akár országokkal is játsszanak, de ez akkor is csak az üzlet egyik fajtája, nem összeesküvés.

  Tételezzük fel : Jönnek az ufók és annyira megszeretik a magyarokat, hogy kipusztítják ugyan az emberiséget, de minket nem. Már meg is szabadultunk az összes félelmetes befolyásoló hatalomtól. Szegény multik cégei itt maradnak gazda nélkül. Nem baj !!! Csányi, Demján, és Széles egymás keblére borul 🙂 és felvásárolnak mindent. Az élet megy tovább. A TV csatornák ugyanúgy harcolnak a hirdetőkért a hülye műsoraikkal, az emberek fogyasztanak és szemetelnek tovább. A pártok köpködnek egymásra mint eddig, és időnként leváltják egymást. A parlamentben ülőkről bármi rosszat el tudok képzelni (saját érdekeik mentén), meg a leggazdagabb magyarok sem mind a matyóhímzés kategória, de komolyan gondoljátok, hogy ezek az általunk ismert látható emberek, tudatosan arra törekednének, hogy a magyar embereket a jelenlegi posványban tartsák ? Ügye nem ! Pedig nem sok minden változna. Az emberek továbbra is bulizni, utazni, fogyasztani, akarnak majd. És ha lesz kereslet, kínálat is lesz. Nem kell nekünk külső összeesküvő egy gramm sem !

 128. 106. Melike

  „Téged meg engem ki védett meg? Ez a világ nem erről szól!”

  Nekem voltak segítőim, védőim az életben, (nem anyagi téren) és úgy érzem, nem NEKIK tartozom viszonzással, hanem az életnek, azaz mindenkinek aki rászorul, és akin tudok segíteni. Ha beállsz a sorba és … ehem… és mocskosabb vagy a mocskosnál, mert „ez a világ erről szól” és csak így tudsz fennmaradni akkor kívül és belül is ugyanolyan leszel te is.
  De akkor Jancsikának lesz igaza, azt kapod, amit megérdemelsz, mert ha mocskos vagy, de nem „elég” mocskos, akkor mire számíthatsz ?
  EZT a világot csak úgy lehet megúszni, ha többet adsz, mint amid van.
  A formál logikával ennek a mondatnak nincs értelme, de hál’ Istennek, a világ nem a formál logika alapján működik.

  Az embereket meg igenis meg lehet védeni „önmaguktól”, de ez inkább bizalom kérdése. Akiknek megnyered a bizalmát és nem játszod el, azokon segíthetsz jótanáccsal, vagy enyhe nyomással.

  Bár a kérdést inkább arra hegyezném ki, hogy mennyire „jogos” egyoldalú információkkal bombázni szerényebb képességű embertársainkat, hogy aztán arra hivatkozva döntsük őket nyomorba, hogy „nem védhetjük meg őket önmaguktól”… ez egy végtelenül aljas hozzáállás, és ha tényleg azoknak van igaza, akik szerint „erről szól a világ”, akkor tényleg jobb ha összeomlik.
  Én azért reménykedem, hogy az emberek inkább a kilátástalanság miatt kishitűek, de valami remény újra adhat értéket az életnek és nem Káinként gyilkolják le azokat akikben még pislákol némi remény egy jobb élet létezésében.

 129. 114. Tiborbá

  „Ja, hogy szar az oktatás? Tudtommal ti Orbánfilok vagytok, miért nem neki panaszkodtok?”

  Az az igazság, hogy európai szinten szeretném elérni, hogy a média és a marketing már ovodától része legyen az oktatásnak:
  Minden gyerek fejébe 3 éves kortól beleverni az alaigazságot, „the business of the business is the business” és nem az hogy ő jól járjon vagy hogy a pénzgyártásnak mik a morális vonzatai.
  Apró lépésekkel, de halad a projekt…

 130. 125. Jani

  „Magyarországon az elitre szoktuk a felső tízezer kifejezést használni. Ez 0,1%.

  Pontosítani kéne: a felső 10.000 az inkább anyagiakra vonatkozik, az elit pedig a döntéshozó, véleményformáló társaságra… az átfedés nem teljes.

 131. Azoknak, akik beszélik az angol nyelvet.
  Hawking: I’ve solved the black hole riddle Physicist does U-turn on his theory of the parallel universe – and loses his bet in the process The Guardian, Thursday 22 July 2004 02.28 BST
  ” I want to report that I think I have solved a major problem in theoretical physics.” With those words the eminent physicist Stephen Hawking opened a lecture at a scientific conference in Dublin yesterday which, in true Hawking style, overturned decades of scientific thinking, surprised and thrilled many of his academic peers and left everyone else scratching their heads.Speaking to an audience of more than 600 physicists and dozens of the world’s media, Prof Hawking said he now believed that black holes, the mysterious massive vortexes formed from collapsed stars, do not destroy everything that is sucked into them. Instead, an abstract quantity called „information”, which describes the core characteristics of every type of particle in the universe, leaks from the black hole over time. The announcement marks a U-turn from Prof Hawking, who had argued that anything swallowed by a black hole was forever hidden from the outside universe. It has also lost him one of the most famous bets in science: in 1997 Hawking and fellow theoretical physicist Kip Thorne made a wager with John Preskill at the California Institute of Technology, who insisted that information carried by an object entering a black hole was not destroyed, and so could be recovered. „I’m now ready to concede the bet,” Prof Hawking said yesterday. At stake was an encyclopedia – „from which information can be recovered at ease” – of the winner’s choice. „John is all American so naturally he wants an encyclopedia of baseball. I had great difficulty finding one over here, so I offered him an encyclopedia of cricket as an alternative,” Prof Hawking said. „But John wouldn’t be persuaded of the superiority of cricket.” The about-turn ends a 30-year personal struggle for Prof Hawking. In 1974, while formulating new equations in an attempt to unite the heavyweight ideas of quantum mechanics and general relativity, he realised that black holes must emit heat, now known as Hawking radiation. The problem was that this radiation would carry energy away, meaning the black hole would gradually evaporate and then disappear in a final explosive outburst – taking the crucial information with it. This contradicts the fundamental laws of quantum physics, which insist the information can never be totally wiped out. While several physicists over the years offered solutions to this paradox, Prof Hawking preferred to believe that the intense gravity inside a black hole somehow unravelled the quantum laws. More intriguingly, he suggested that the vanishing information might travel through the black hole to a parallel universe – planting the seeds for a staple of science fiction.”There is no baby universe branching off as I once thought,” Prof Hawking admitted yesterday. „I’m sorry to disappoint science fiction fans but if information is preserved there is no possibility of using black holes to travel to other universes. If you jump into a black hole, your mass energy will be returned to our universe, but in a mangled form which contains the information about what you were like.” His new calculations suggest the surface of the black hole, the event horizon, has fluctuations that allow the information to escape. „It is great to solve a problem that has been troubling me for nearly 30 years, even though the answer is less exciting than the alternative I suggested.” He presented his new work at a hastily scheduled session at the 17th international conference on general relativity and gravitation at the Royal Dublin Society. Such is his reputation, conference organisers allowed him to speak without previously seeing the work. Prof Hawking’s talk has been eagerly awaited for weeks after news of his change of thinking emerged when he spoke at a department seminar in Cambridge

 132. 131:

  Attila. Van egy rossz, meg egy jó hírem.
  A világ ma tényleg ezzel a végtelenül aljas hozzáállással működik.
  A jó hír az, hogy ezt egyre többen ismerik fel, és egyre többen változnak.
  Én is rengeteget változtam 2008-óta. Sőt 2007-ben elkövettek azt a hibát, hogy 3 éves futamidejű devizahitelt vettem fel.
  Megtanultam, hogy soha többet az életben. Megtapasztaltam a bankok hozzáállását, működését „élőben”.

  Én is néztem sorozatokat 40 csatornás előfizetésünk volt.
  Ma már nem hogy nem nézek tévét (sugárzott adást), de kimondottan idegesít a híradó is, a vetélkedők is, a tehetségtelen kutatók is, szóval majdnem minden. Egyedül még az Echo Tv-n tudom megnézni a Világpanoráma című műsort. Ezt is csak netről, mert közbe visszamondtam a 40 csatornát, és a digitálison jön 7 db ingyen csatorna. Az sem miattam.

  Én hiszem és tudom, hogy ezzel nem vagyok, nem lehetek egyedül.
  A gondolkodásbeli forradalom elindult, és jó irányba halad! Ehhez kellett a válság is, mondhatni ez a pozitív hozadéka, de a válságnak még sajnos folytatódnia és mélyülnie kell.
  Ez az egyetlen módja, hogy a szándékosan tudatlanságban tartott emberek is elkezdjenek gondolkodni, ami a legnagyobb bűn a liberális kapitalizmus számára.

  134:

  Valóban nem teljes az átfedés. Szerintem egy lottó ötössel be lehet kerülni a felső tízezerbe, de attól még hatalma senkinek nem lesz.

  A hatalom mindig társul pénzzel is. Fordítva ez már nem igaz.
  Az elit nem ott kezdődik, hogy van egy Audi Q7-ese…

 133. 120:
  Ha minden magyar felnőtt tudná azt, ami a 8 általános anyagban benne van (például fizikát, matematikát) nem fájna a fejem. Hogy egyházi iskolába jártam? Az nem a szülők gondoskodása volt? persze gondoskodás alatt nem azt kell érteni, hogy a mama bemegy a suliba és felpofozza a tanárnőt! 😀

  132:
  Ez semmi más, mint misszionárius süket duma, a,minek a valós élethez semmi köze.

  135:
  Minek köszönhető, hogy ezt ide bemásoltad?

 134. 137. Tibor bá’: „Jelentések a várható jövőből”…erről jut eszembe, amennyire vissza tudsz emlékezni, fiatal fejjel hogyan képzelted el akkor a jelenlegi jövődet? Csalódás- kb. ezt vártad – bőven túlszárnyalta minden elképzelésed a mostani helyzet?

 135. 137:
  „Hogy egyházi iskolába jártam? Az nem a szülők gondoskodása volt?”

  A kérdés ennek kapcsán merült fel:
  „“És most nem kend a sok tízezer pedegógusra, mert a szülőknek is van felelőssége a gyermeknevelés terén, és ugye akkor már megérkeztünk a tejes társadalomhoz,”

  Megkérdezhetem, hogy Te honnan kaptad az alapozó tudást, a szüleidtől vagy az iskolától? ”

  Röviden, mindenki nem járhat jó iskolákba. Így a pedagógusok illetve az állam szerepe tetten érhető.

 136. 131:
  „anem annak eldöntése : Az elit fele-e mindenért?
  Továbbra is azt mondom, nem ! ”

  Pontosítanék, a kérdés az volt, hogy az 50-50% felelősség megosztás megállja a helyét az elit nagyobb eszközeinek és érdekérvényesítő képességének tükrében.

 137. 70, 73
  Hogy tudtunk eljutni idáig?
  …Még azt a biológiai lehetetlenséget is szabályozták, meddig gyerek az ember, és melyik percben válik felnőtté. Nem egyedi személyiség jegyek alapján határozták meg, hanem törvény mondja ki, mostantól pedig felnőtt vagy, függetlenül attól, hogy törvény betűi miatt, soha, senki nem vált felnőtté a világon.

  Legalább az ősi primitívnek nevezett törzsi társadalmakban, nemi aktushoz, utódnemzésre képességhez, fizikai, szellemi teljesítményhez kötötték mikortól lett gyerekből felnőtt az ember. A modernkor társadalmai dátumhoz kötik ugyanezt. Megvonva az embergyerektől az első igazán nagy és fontos döntést, azt az elhatározást, márpedig elszántam magam, hogy felnőtt legyek és eztán vállalom döntéseim következményét. /később pedik csodálkozunk, hogy sok-sok felnőttgyerek vesz körül, akik pl. zabálják a reklámokat/

  Az emberi lét minden percét leszabályozták már, jogokkal, kötelezettségekkel, elvárásokkal, látszatdöntéseket bízva az emberre.

  Történések egy képzeletbeli drámai bejelentés után.
  Családtagok, barátok, hívták fel egymást, érdeklődve, hallották e a beszédet és, ha igen, akkor most ez mit jelent, mivel jár együtt? Ki, mit gondol róla és legfőképp, mit tesz ebben a helyzetben.
  Tulajdonképp, megerősítést vártak a másiktól, hogy ő is hasonlóakat gondol e a történtekről. Nem véletlen volt így.

  Megszokták, megszokatták az emberrel, minél többen gondolják, cselekszik ugyanazt ugyanarról, annál helyesebb, elfogadottabb a tettük. Az a helyes és igaz amit a többség gondol. Pedig a történelem bebizonyította sok esetben, hogy ez egyáltalán nincs így. A modern korig a többség azt gondolta, az ember soha nem fog repülni. Az angyalok igen, de az ember!? Meg, hogy a föld lapos, és a víznél nehezebb tárgy nem úszhat a vízen. Régen jó esetben bolondnak mondták és kiközösítették, rosszabb esetben a tudatlanok, a gondolkodásra képtelenek megölték őket.

  Ma, olyan embert nem is találni a földkerekségen, aki ezekben hinne. Ez egyáltalán nem mosolyogni való, mert csak kevesen higgyék magukról, hogy ő bizony tudta volna már akkor is, hogy az ember bizony képes repülni, és a víznél nehezebb tárgy is tud úszni a víz felszínén, a föld igenis gömbölyű, és ezeket kimerte volna mondani. Ebben az értelemben semmit nem változott az emberiség. Pedig az igazság ezer és ezer évvel ezelőtt is az volt, az ember képes repülni.

  Most is megvoltak ugyanazok az emberek, a többség, mégpedig túlnyomó többségben, mint ősidők óta, akik mosolyogtak, a mosolygótömeg, úgy, mint valamikor a repülés gondolatán, vagy, hogy a gondolat a testen kívül is létezik.
  Csak most nem ölik meg azokat az embereket, akik a hivatalos tömeggondolkodás ellen mennek, hanem humánusan életben hagyják őket, de nemes egyszerűséggel, tudománytalanság bélyegét sütik homlokukra. Ugyan úgy gyilkosok, mint őseik, gondolatgyilkosok.

  Ez volt az oka, hogy megindult a kommunikációs áradat. A gondolatgyilkosok mind kommunikálni kezdtek, megtudják a többség véleményét, hogy beállhassanak a nagy közös táborba. Az egyformán gondolkodók táborába. Mert számukra nem az igazság kiderítésére törekvés a lényeg, hanem megtudni, mit gondol a többség, és azt elfogadni igazságnak. Hamis igazság ez, de a többség hamissága. Ha a többség azt mondja, márpedig repülni nem lehet, akkor nem is fognak.
  A gondolatgyilkosok elutasították az „ön”tudat erejét, ezért csapdában vergődtek. Mert saját erejüket tagadták meg. Azt az erőt, ahol nem számít, ki az első, és ki az utolsó. Mert a tudat az övék.
  A gondolatgyilkosok nem is sejtették, talán nem is tehettek róla, oka van annak, hogy gyilkosok. Valakik nagyon vigyáztak rá, hogy néhány kiváltságostól eltekintve, az emberiség ne léphessen a tudati fejlődésnek, fejlettségnek arra a fokára, ahol ráismerhetne tudatának erejére, és a többség gondolatgyilkos maradjon.
  Az emberek fejében lassan összeállt a kép, mit is fognak tenni. A gondolatok kölcsönös kicserélése, megismerése, megtudni, mit gondol a család, a barát, az ismerős, a kolléga, a szomszéd, egyáltalán, a többség, az informatika világában néhány óra alatt lezajlott. Kirajzolódott, mit lehet, elvárt, szükséges cselekedni. Az emberek többsége a gondolatgyilkosok igényelték, hogy kollektív erőt tudjanak elkövetkező tetteik mögött. Nehogy másképp tegyenek, mint a többség. Az alacsony tudati szintből fakadóan, azon a szinten, ahol az emberiség fejlődése megrekedt, hamis képzetek, átvert érzések mozgatják az embert.

  Öt-tíz embernél nem kellett többnek a véleményét kifürkészni ahhoz, hogy úgy véljék, tudják az általános véleményt. Ezt a csekély számú információt a tudat kivetíti több millió példányban, és máris orjási képzeletbeli tömeget tudhat maga mögött. Ez a tudati fejletlenségből fakadó általánosítási szükségszerűség a csírája az előítéletnek, megbélyegzésnek, kirekesztésnek. A fejletlen tudat nem képes kilépni a szűken vett környezetéből, a szűken értelmezett érzékszervek által közvetített észlelések hatása alól, ragaszkodva a megszokotthoz, mint egyedüli üdvözítőhöz.

  Amikor egy idegen országban, az ottléte alatt kétszer kirabolják a fejletlen tudatú embert, azt gondolja, sokkal több a bűnöző abban az országban, mint odahaza, szűkebb lakhelyén. Annak ellenére, hogy odahaza már ennél jóval többször kirabolták, becsapták, meglopták élete során és semmi köze a két rabláshoz annak a több millió embernek, akik abban az idegen országban élnek, mégis egykalap alá veszi az egész nemzetet a két bűnözővel. Már kész is a megbélyegzés. Bűnözők országa. Általánosítás. A tudat megsokszorozta észlelésük, hogy biztosítson arról, helyesen gondolkodnak. A ténylegest, a valót, legyen az igaz vagy hamis, a fejletlen tudat kiterjeszti, sokszorozza, ítéletük, döntésük helyességét igazolva számukra.
  Erre a kényelmes álláspont kialakítási technikára azért van szükség mert saját, egyedi gondolatok megszületéséhez a világról az élet történéseinek megismeréséig fárasztó, kacskaringókkal teli út vezet. A fejletlen tudatú gondolatgyilkos, mielőtt hangot adna gondolatának, puhatolódzik, tudakozódik, mások, mit gondolnak ugyanarról. Mikor lezajlik a visszafogott gondolatok kölcsönös cseréje, a csillapított vélemények ütköztetése, végre készen áll döntését meghozni.
  Elitél egy egész népet, hatalmas kölcsönt vesz fel, már nem is emlékszik rá, kit miért is gyűlöl.

 138. 141:
  Jézusom! Te mit akartál velünk közölni?

 139. 131. Technomuzsik

  „annak eldöntése : Az elit fele-e mindenért?”

  Talán nem mindenért.
  De mindenesetre annak arányában, amennyire a világot leíró információk generálása, hozzáférése, és terjesztése van megosztva az elit és a tömeg között.

 140. 136:
  „Egyedül még az Echo Tv-n tudom megnézni a Világpanoráma című műsort.”

  Hát az tényleg elég non plus ultra stand up comedy….

  141:
  „Pedig az igazság ezer és ezer évvel ezelőtt is az volt, az ember képes repülni.”

  Az igazság az, hogy az ember ma sem képes repülni, hanem képes olyan szerkezeteket építeni, amik képesek repülni és elbírnak még plusz terheket is. De ez a tanult képessége nem túl régóta van meg, azt megelőzően teljes mértékben igaz volt, hogy nem vagyunk képesek repülni, mint ahogy egy csecsemőre is igaz aktuálisan, hogy nem tud járni, mielőtt az első lépéseit megtenné. Az hogy valaha megtanul-e repülni (repülővel) az emberiség az nem volt biztosra mondható, de miután elkészültek az első üzembiztos repülők, és volt bizonyíték a repülésre hülyeség lett volna kételkedni benne, hogy lehetséges.

  „Most is megvoltak ugyanazok az emberek, a többség, mégpedig túlnyomó többségben, mint ősidők óta, akik mosolyogtak, a mosolygótömeg, úgy, mint valamikor a repülés gondolatán, vagy, hogy a gondolat a testen kívül is létezik.”

  Ez viszont egy elég más probléma, nem tanulható képességről van szó. Nos, a helyzet valójában mégis ugyanaz: tessék bizonyítékot szolgáltatni, és akkor majd elhisszük.

  „Csak most nem ölik meg azokat az embereket, akik a hivatalos tömeggondolkodás ellen mennek, hanem humánusan életben hagyják őket, de nemes egyszerűséggel, tudománytalanság bélyegét sütik homlokukra. Ugyan úgy gyilkosok, mint őseik, gondolatgyilkosok.”

  LOL! Na azért ne vegyük már egy kalap alá azt, hogy valaki nem kajálja be az igazolatlan állításokat azzal, hogy valaki kinyírja a számára antipatikus állításokat tevőket…

  „Amikor egy idegen országban, az ottléte alatt kétszer kirabolják a fejletlen tudatú embert, azt gondolja, sokkal több a bűnöző abban az országban, mint odahaza, szűkebb lakhelyén. Annak ellenére, hogy odahaza már ennél jóval többször kirabolták, becsapták, meglopták élete során”

  Na igen, ha X idő alatt 2* rabolnak ki idegenben, viszont otthon 5* raboltak ki 100 X (vagy még sokkal több) idő alatt, akkor az én fejletlen tudatom tényleg azt mondja nekem, hogy otthon 40* biztonságosabb számomra… De lám milyen furcsa a tudat, ha egy nyaralás alatt nem rabolnak ki egyszer sem, akkor mégsem gondolom, hogy abban országban egyáltalán nem létezik bűnözés…

 141. 136: az Echo TV-vel valóban nem jártál jobban, akkor már inkább ne tévézz..hacsak nem amiatt, hogy lásd miként működnek a Bogárlacibácsi és Drábikjanibácsi féle megmondóemberek, akik ugyan szivárogtatják az igazságot, de valójában ugyanazoknak a köröknek a tagjai mind, akik miatt itt tart az ország, vagy éppen az egész világ..

 142. 145: lacko

  A világpanorámát Szaniszló vezeti nem Drábik és nem is Bogár.

 143. 145. uncle lackó

  Mire alapozod, hogy „ugyanazoknak a köröknek” tagjai ?

  Lassan kialakul egy nézet, hogy aki tovább lát az orránál az „vakoló” hogy Gedeont idézzem.

  Attól hogy bácsizod őket még nem lesznek hiteltelenebbek…
  Szerintem itthon ők képviselik azt a nézetet, ami valósághoz legközelebb áll.

 144. Attila, Curix: Jééééézus Mária. Akkor tudom már honnan e pathetikus szenvedés és küldetéstudat.– sajnálom… Amiket néztek, az képviseli mindazt ami a magyarságot gúzsba köti. Saját gúzsába 🙁 de ez le is jön abból ahogy beszéltek. Pátosz, szenvedés, bénító:(

 145. kifele mutogatás, vitalitás hiánya, úgyis mindegy mert ellenünk a világ, pedig miénk a legrégibb ősnyelv és írás és stb.. 🙁 És ez a lagymatag panaszkultúra a trend.. hogy a fene vigye el nézni is rossz. kapjak feketepontot, nem bánom én, nem is bántani akartam csak ez olyan szomorú..

 146. Csak a pontosítás kedvéért.

  Az „elit” kifejezés nem biztos, hogy ebben az esetben helyes. Az az osztály aki befolyásolja a dolgok globális alakulását, az nem föltétlenül a leggazdagabb X%. Az államfők, milliárdosok mellett helyet foglalnak még olyanok is mint, tudósok, programozók, írók, egyházfők, terror mozgalmak vezetői, művészek, előadók stb. akik akár egy fingnyi lehelettel, ezrek-százezrek-milliók életét mozdítják ki más irányba.

  Egy példa: Takács Nicolas az első X-faktort nem nyerte meg, de önhibáján kivül megsokszorozta a kalapeladást Magyarországon. Ez a dolog nem volt benne senkinek a forgatókönyvében.

  Röviden ennyi, de ezt jobban meg lehet érteni David Rothkopf : Superclass könyvéből.

 147. 148-149.

  Sajnálom, hogy skatulyázod ezeket az idős, tapasztalt, sok nyelven beszélő és rendkívűl olvasott embereket. Gyakorlatilag az összes előadásukat láttam, egyik sem nagy magyarkodik és nem emeli nemzetünket mások fölé.
  Van, akik igen, de azok nem ők. Nem állítom, hogy minden szavuk szentírás, de hogy nagyon közel vannak az igazsághoz, azt igen.

  Én úgy látom,hogy a hiteltelenítésüket célzó propaganda kiválóan működik nálad (is).

 148. 151: Jaj… dehogynem. És ez a legkevesebb. Bocs, de én is megnézem őket néhanap. majd idézek egykét mondatot.. ha hazahoztam az egyik aradi vértanút a művházból..

 149. 150 Janikum

  ” Az az osztály aki befolyásolja a dolgok globális alakulását, az nem föltétlenül a leggazdagabb X%.”

  Jó ez a Nicolas-os példád! Ezért nem hiszek én abban, hogy van egy behatárolható „elit” aki a világ sorsát szándékosan alakítja. Ha egy pillangó vihart okozhat, akkor egy akkora „gigapillangó” mint mondjuk a Google, Facebook, Billgenyó, nyilván képes a világ egészére ható változásokat előidézni. Pedig ezek, vállalkozók, üzleti vállalkozások, nem összeesküvő csoportok. Ha a történelem meghatározó szereplőit visszahozhatnánk a mába, és szembesítenénk őket tetteik, találmányaik mai hatásával, valószínűleg mindegyik tagadná, hogy ezt okozta. Mert nem ezt akarta, hanem egyszerűen kitalált, vagy tett valamit, ami akkor és ott, logikusnak tűnt.

 150. 152.

  Drábiktól vagy Bogár prof-tól várom az idézetet.(Rájuk gondoltam az előbb).

  Ha megnézted őket, akkor ez nem lesz nehéz.

 151. 152.

  Drábiktól vagy Bogár prof-tól várom az idézetet, amiben mondjuk nagymagyarkodnak. (Rájuk gondoltam az előbb).

  Ha megnézted, meghallgattad őket, akkor ez nem lesz nehéz.

 152. 154 Fantomas

  Kicsit meg kell védjem Dorkát ! Én gyakorlati „szakemberként” – ( Mert tanyán élek, nem nézek TV-t, önellátó igyekszem lenni, nem termelek szemetet, részben a permakultúra elvei szerint termelek, állatokat tartok, mindenből igyekszem valami hasznosat előállítani, nagyon kevés pénzből élek …stb.) azt gondolom, hogy amit én teszek, az a világ (ország) számára nem járható út. Lehetünk mi kevesek a világ „bioelitje” de 7Mrd ember gondjaira ez nem gyógyír! Nincs annyi terület, és nincs annyi tudás az emberekben ami ezt lehetővé tenné. Továbbra is csak azt látom kivitelezhetőnek, hogy a tudomány eredményeit használva életben tartsuk a mai populációt, és valami kényszer alkalmazásával gondoskodjunk a népesség folyamatos, a föld mérete szerint determinált, fenntartható szintre való vér nélküli csökkentéséről. Lehet, ehhez mindenkinek 5×5 cm. kocka alakú gazdaságosan szállítható szintetikus energiabombákat kell majd ennie évekig, de ha beáll a normális lélekszám, akkor lesz lehetőség új elvekre épülő, normális társadalom felépítésére. Ha ez mégsem jönne össze akkor majd ugyanezt elintézi a következő világégés. Remélem én már csak az elejét fogom látni ! Mert azért a kíváncsiság dolgozik bennem ! Kimaradni semmiből sem szeretnék, csak ne nagyon fájjon ! 🙂

 153. Technomuzsik,

  Én egyetértek veled úgy nagyjából, csak azt nem értem, hogy jön ez (amit írtál) Dorka 148 és 149-es hszeihez.

  De hogy ahhoz is hozzászóljak, amit írtál,(amivel nem értek egyet) pl. ehhez:

  „Nincs annyi terület, és nincs annyi tudás az emberekben ami ezt lehetővé tenné.” (Mármint azt, hogy környezetkímélően, takarékosan éljen, mint Te is).

  Dehogy nincs. Csak akarni kellene. A baj fő oka az emberi kapzsiság és az uralomvágy. További komoly ok a lustaság. Technika és erőforrás rendelkezésre áll kb. 15 milliárd ember elfogadható minőségű életéhez ezen a bolygón.

 154. 156 Fantomas

  „Dehogy nincs. Csak akarni kellene.”

  Hát … ez az! Vagyis nincs, sajnos.

 155. 156 Fantomas

  Dorkához ott kapcsolódik, hogy a Drábik-Bogár vonal, ugyan nem értéktelen, de nem igazán old meg semmit. Lehet nézegetni, olvasgatni öket, de tőlük várni a megváltást, botorság.

 156. 159.

  Persze, persze. Csakhát 1. Dorka nem ezt állította.
  2. Az említett, általam tisztelt Urak nem is ezt mondják, hogy tőlük kéne várni a megoldást. A megoldás saját magunkban van, szerintem ők is ezt mondják.

  Nézd csak meg ennek a filmnek csupán az első 35 másodpercét.(Bár szerintem az egészet érdemes megtekinteni).

  Már ezért megéri Drábikot (is) nézni.

  És bizony, ha megnézted, láthatod, hogy Drábik sem csupán egy elitet okol a világ kialakult helyzetéért.

 157. Picit elcsúsztunk egymás mellett, mert végig Szaniszlóról valamint Kubínyiről beszéltem. Attilához és Curixhoz kapcsolódva, akik Echo-nézők.. Szaniszló és Kubínyi, (aki már nincs ott azt hiszem), testesítik meg számomra mindazt, amitől viszolygok és dühít, azaz inkább émelyít mert sokan kajálják be ezt a mentalitást, és csöppet sem előrevivő, inkább energialevivő mint felvivő. És mivel érdekelt és nem ellenérdekelt vagyok abban hogy Magyarország egy élhető,vitális, a nehézségekkel sajnáltatós picsogás és árulkodás nélkül szembenéző hely legyen, ahol ha szegényen is de nem depressziósan lehet élni, zavar a depriváló, demotiváló, szenteskedő, pathetikus mélyharag.

  Echo: enyhe mazochista hajlam vagy nem, de reggel, vasalás közben-(kora reggel szoktam az uram ingét, és az előző napi mosást átvasalni) -közben nézem a fent említett urakat, illetve a betelefonálós műsorát az Echonak.. reggelre jó, mert felviszi a vérnyomást kávé nélkül. Minden terelgetés NÉLKÜL. A 15 és 12 (!) éves fiaim is szarrá röhögik magukat rajta. … hogy „ilyen nincs”

 158. 161.

  Ok, akkor kicsit félreértettelek. Ha csupán rájuk gondoltál, akkor madjnem egyet is értünk.
  Bár Kubinyi már nem Ekho-s tudtommal elég régen, Bogár prof. meg rendszeres vendége az említett televíziónak. Szaniszlónak vannak jó meglátásai, csak ezzel a magyar nép, mint messiás dologgal elront mindent véleményem szerint. És igen, magunkról, a nemzet tagjairól kellene beszélnie elsősorban, hogy nekünk mit kellene tennünk az erkölcsi és szellemi felemelkedés legyen.

 159. 159 Fantomas

  Nem szokás ilyet tenni itt, de azt kell mondjam, igazad van !
  Az a 35 mp. teljesen igaz, a többi meg úgy-ahogy.

 160. 157.
  Az rendben van,hogy elvileg a föld eltud látni 15 milliárd embert ha jók vagyunk és rendesek csak a kérdés,hogy megállnánk -e a 15 milliárdnál? Ki szabályozná a népességet és ki mondaná meg a jelenlegi 20 ezer atomtöltetet birtokló 6-7 országnak,hogy akkor legyél rendes…ehhez meg kellene támadni őket ahhoz pedig fegyverek kellenek:) Nincsen kiút a spirálból szerintem maximum az ha találunk a közelben lakható bolygókat és felhasználjuk.De a földöntúli világba is elsősorban a hatalom tulajdonosai mennek nem pedig a többség.Nem is értem miért riogatják a pokollal az embereket hiszen itt van körülöttünk és mi egyre nagyobbá és mélyebbé ássuk.Persze attól még fel a fejjel 🙂

 161. 161:

  Dorka. Nem kicsit, nagyon elcsúsztunk egymás mellett. Nem vagyok Echo néző, mint mondtam max a Világpanoráma az egyetlen sugárzott adás, amit megnézek. Most már csak internetről, mert nincs Echo tévénk.

  Dorka, ha a te fiaid Szaniszlón röhögik szarrá magukat…
  Nos akkor nem folytatom.
  De nyilván akkor az X-Faktoron meg mélyen elgondolkoztok, és komoly összefüggésekre leltek a világ dolgait illetően.

 162. 165 Curix

  Ezt a Szaniszló gyereket eddig nem ismertem, de vettem a fáradtságot (Az volt!) és megnéztem a „Szegény cigányok” c. műsorát. Én innentől teljesen megértem Dorka gyerekeit. Ezt a patetikus, kisiklottagyú barmot ! Csak részvétem tudom tolmácsolni bárkinek, aki ebben bármi megfontolandót talált. Ilyen az amikor egy mérhetetlenül buta embernek, küldetéstudata támad.

 163. 165:) Ez vicces 🙂 Nyilvánvalóan te sem gondoltad komolyan:)
  —–
  Fásy mulatósnál, Postás Józsinál nem adjuk alább! 😉

  166: Technomuzsik, a „szegény cigányoknál” még fénylőbb gyöngyszemek is akadnak.

  Curix, ne nézzed, te jó fej vagy, elfalsít!!!

 164. Curix, Attila

  Hol tudnánk zavartalanul gondolatokat váltani?

 165. De jó nektek, hogy ilyen szarok nézésére van időtök.

 166. 168 Feketeujj

  Csőszkunyhó a Jugoszláv határ mellett. Az Titónak is bejött!

 167. 166.

  Nem találok “Szegény cigányok” c. műsort. Talán erről van szó?

  Az utolsó bő egy perc nagyon ott van.

  „Ezt a patetikus, kisiklottagyú barmot ! Csak részvétem tudom tolmácsolni bárkinek, aki ebben bármi megfontolandót talált.”

  A részvétet ‘köszönöm’. 🙁 Sajnálom, hogy pár perc video után valaki így beszél egy embertársáról. 🙁

 168. feketeujj

  Erre a címemre írhatsz: windows7@lajt.hu

  Aztán majd megadok egy másikat, mert mióta Tibor bá oldalára kikerült egyszer, ennek a címnek annyi. Napi 5-10 spam érkezik rá.

  De Attilának van saját oldala is. Nevében nem nyilatkozom.

 169. 171 Fantomas

  „A részvétet ‘köszönöm’”
  Nincs mit! Eredetileg nem neked szántam. Nem feltételeztem, hogy ebbe a kategóriába tartozol. Bocs, hogy nem gondoltam rád !

 170. 172.

  Legközelebb írd ki valahogy így:

  windows%7(kukac)l%a%jt(ide egy pontocska)és utána egy hu. A százalékjeleket ki kell venni.

  Így megnehezíted alaposan a spamrobotok munkáját. 🙂

 171. 161:

  Dorka, bocs, de olyan magas labdát adtál, amit muszáj lecsapnom.

  Szaniszló műsorában zavar téged a depriváló kifejezésmódja, akkor mond meg nekem légyszíves, hogy Tibor bá oldalában mi fogott meg ennyire?

  Tibor bá alapvetően a politikára (jellemzően Orbán kritikára), a klímára, és a geddonra építi az oldal tartalmát. Ezt kiszinezi egy-egy bulvárosabb témával, de ha az ember végigolvassa a posztokat, akkor kap a világról egy olyan összképet, hogy mindenki töltse fel az éléskamráját, fegyverkezzen fel ha lehet, és készüljön a valamikor bekövetkező összeomlásra, a klíma végzetessé válására stb…
  Ez mi, ha nem depresszióba kergetés? Főleg annak, aki most tévedt ide az RTL klubról?

  Beszélgetéseinkben számos alkalommal csak ismételjük önmagunkat, mert már nehéz a geddon témához újat mondani. Töviről hegyire lerágtuk ezt a csontot.

  Örök vita marad az is itt, hogy létezik e „forgatókönyv” az emberek tervszerű igába döntésére, vagy sem. Erre ékes példa ez a poszt, ill. a kommentek.

  Továbbra is megnézem Szaniszló műsorait, mert egy igen tapasztalt széles látókörű ember, aki műsoraiban sokszor megvilágít olyan összefüggéseket, ami segít megérteni összefüggéseket.

  Technomuzsikban pl. most hatalmasat csalódtam, hogy egy ilyen tudású embert barmoz le, de ezt már előttem is szóvá tették.

  Azt azért tudomásul kell venni, hogy az Echo Tv nem egy blog.
  Szaniszló sokszor „virágnyelven” mondja el, amit akar, és az érti meg, akinek ehhez már antennája van.

  Nem fogom védeni az Echo tévét, de ma Magyarországon talán ez az egyetlen országosan elérhető csatorna van, ahol nem ölt ipari méreteket az agymosás. Bár a többi műsorról kevésbé tudok nyilatkozni, mert nem ismerem őket.

  169:

  „De jó nektek, hogy ilyen szarok nézésére van időtök.”

  Tibor bá, te is magas labdát adtál. Ha neked a Világpanoráma szar, akkor az X-Faktor mi? Bevallottan nézed, mert posztot is írtál belőle.
  Na erre érdemes időt pocsékolni?

  174: Köszi a tippet, de már mindegy. Kapom a reklámokat dögivel. 10-el több vagy kevesebb már nem számít. Amúgy nem érdekes, mert ezt a címet csak itt használom.

 172. #170 Köszi, sokat lendítettél a napomon!

  Nem akarok tippeket adni, de szerintem nem mindig válik be ha a tudás hiányt arroganciával pótolják…

  Bármit mondhattok pl a Drábikra, de sajnos az esetek bizonyos részében az idő igazolja az állításait!
  Aztán ott van még Chrudinák és Szaniszló, akikre sok mindent lehet mondani, de hogy buták lennének?

  Én viszont most írok neked két örök igazságot, aztán rád bízom melyiket veszed magadra : Az okos ember a butától is képes tanulni, de a buta az okostól sem!
  Az ember akkor a legbutább, amikor okosnak hiszi magát!

 173. 175:
  Ezt írod: „Tibor bá, te is magas labdát adtál. Ha neked a Világpanoráma szar, akkor az X-Faktor mi? Bevallottan nézed, mert posztot is írtál belőle. Na, erre érdemes időt pocsékolni?”

  Mondjuk a Világpanorámára a „szar” jelző elnagyolt. Az igazi a „kurvára manipulatív” . Engem emlékeztet a pártállami idők utolsó harmadára, amikor már meg volt engedve a Panoráma vagy a Magyarország (hetilap), ahol látszólag „igazi” híreket adtak, Csak volt bennük egy nagyon ügyes szűrő, ami elősegítette, hogy a majdnem színigazság pont az ellenkező értelemre váltson. Ennek egyik trükkje, a tények nem néven nevezése, hanem kaján célzás rá, hogy „akinek van füle a meghallása” az kivegye belőle azt, ami nem igaz, de a néző igaznak tartja. A Világpanorámát két féle ember favorizálja: 1) A félművelt, primitív. 2) Az értelmes, de elvakult. Te természetesen a másodikba tartozol.
  Bár lenne időm az X-faktort nézni!!! Én dolgozom az íróasztalomnál, közben Éva nézi az X-faktort, én meg hallom fél füllel, ha akarom, ha nem.
  Labdát persze csapkodhatsz, de nálam ne keress magasat, mert nincs.

 174. 148. Dorka

  „Attila, Curix: Jééééézus Mária. Akkor tudom már honnan e pathetikus szenvedés és küldetéstudat.– sajnálom… Amiket néztek, az képviseli mindazt ami a magyarságot gúzsba köti. ”

  Ne haragudj, de ezt így egy „kiválasztottól” csak Káin és Ábel kontextusban tudom szemlélni.
  Másnak nem számít a szenvedése, és még „küldetéstudata” sem lehet…
  Nem tűritek a konkurrenciát.
  Nem értem, miért fáj egyeseknek, hogy évszázadok után miután gyarmattartóink által írott történelem és „nyelvtudomány” fellazult, kicsit meglódult az emberek fantáziája.
  Nyilván a sok feloldódott tagadás és nyomás után és átlendült a hinta… de legalább felszínre hozott egy csomó szennyet is, amitől jobb ha hamarabb szabadulunk meg mint később.
  Most komolyan…. az a baj, hogy egyesek belecsavarodtak a 9x csabarodott DNS-be és a Szíriuszt bámulják, hogy mikor üzennek le „testvéreink” ?
  Vagy inkább az a ciki hogy kiderül hogy kik voltak akik a nyilvánvaló hazugságok terjesztésében és a valóság elkendőzésében aktívan szerepeltek? Hogy a finnugor elméletet POLITIKAI okonál fogva kellett az alternatív elméletekkel szemben előnyben részesíteni az MTA tudtával és beleegyezésével? Hogy nekünk csak vesztes csatáink voltak?
  Baj, ha kiderül, hogy nálunk még évtizedekkel Copernikusz ELŐTT iskolában tanították a Nap központú világképet?

  Meg tényleg mi is a gond Bogárral meg Drábikkal?
  Mert az általuk szolgáltatott tényekkel még senki sem tudott hatékonyan vitázni…
  Inkább azokat kell kicikizni, akik meghallgatják öket, mert a kincstári médiában nem kapnak szerepet, ezért muszáj lesajnálni azokat akik az Echo TV-vel egészítik ki a polkorrekt média-diétát…
  Szaniszló STÍLUSÁTÓL nekem is ökölbe szorul a gyomrom, de el kell ismerni, nagyon komoly hézagokat pótol amihez a „lakájmédiának” nem szabad hozzányúlni.

  Tudom én hogy vannak olyanok, akik a magyarokat csak rabszolgaként látják itt szivesen, a multiparadicsomok szerelőcsrnokaiban, múlt, jelen és főleg jövő nélkül. Minek ezeknek nyelv, történelem, küldetéstudat, eredetmítosz ? Csak megzavarja őket a norma teljesítésben.

 175. 178:
  Ezt (is) írtad: „Baj, ha kiderül, hogy nálunk még évtizedekkel Copernikusz ELŐTT iskolában tanították a Nap központú világképet?”

  Tudnád ezt dokumentálni?
  Mennyivel Kopernikusz előtt volt nálunk iskolai tanítás?

 176. 178: Bogár még elmegy, sőt, annak az embernek figyelemreméltó az éleslátása bizonyos dolgokban. Nagy hibát követett el, hogy politikailag a Fidesz mellé állt, és néhol már-már komikumba hajlóak az „ontológiai” elemzései, de rengeteg mindent jól lát át, és érdemes elolvasni a könyveit. Igaz, némi fenntartással kell kezelni a dolgait, de én még olyat nem olvastam, amivel 100%-ig egyet tudtam volna érteni.

  Drábik… önmaga paródiája. Egyrészt egyetlen saját gondolata sincs, nemes egyszerűséggel összeolvas ezt-azt, és lefordítja magyarra. Képtelen normálisan fogalmazni, dagályos, csapong, a gondolatait nem képes normális rendszerbe foglalva átadni. Pontosan úgy ír, ahogy beszél: se füle, se farka a mondanivalójának. Ja, és persze antiszemita, de hát ezen jobboldali írók esetében ugye nem lepődünk meg.

  Szaniszló viszont konkrétan egy komplett idióta. Aki képes fő műsoridőben olyasmit állítani, hogy a kolontári vörösiszap-katasztrófát drónról indított rakéta okozta, az egyszerűen nem normális. Mutogatja ott a képeket, próbálja bizonygatni, hogy robbanás okozta a gátfal törését, holott még egy laikusnak is egyértelmű, hogy a gátfal HOSSZÁBAN repedt meg, mivel a tározó sarkánál megcsúszott. Pont úgy néz ki a gátfal, mint amikor egy lécet túlfeszít az ember és az hosszában eltörik. Ha robbanás lett volna, sugárirányban tört volna a gátfal a rakéta becsapódási pontjánál. Arról nem beszélve, hogy a kutya nem hallott robbanást, de még egy pukkantást se.

  Még egyszer megkérdezem, ha már a múltkor nem válaszoltál se te, se Curix (71-72-es komment):

  Ki akadályozza meg a magyar népet abban, hogy tanuljon? Ugyan ki tiltja meg, hogy valaki alternatív elméleteket gyártson mondjuk a magyar nyelvről vagy a magyar eredetről? Ki tagad itt?

  Én ma Magyarországon egyetlen egy politikai erőt látok, akiknek TÉNYLEG fáj az, ha valakinek más a véleménye: a jobboldalt. A jobboldalt, akik akkora marhaságokat hordanak össze, hogy az valami borzalom. És persze stigmatizálnak mindenkit, aki egy kicsit másképp akar gondolkodni, mint ők. Na, NEKIK nem tetszik, ha valaki kimondja az igazságot.

  Egyébként gondolkodjatok el ezen is egy kicsit: mért is van Echo TV? Mivel van rá IGÉNY. Az emberek szeretik ezt az irdatlan mennyiségű és mértékű baromságot – tehát az Echo TV gyönyörűen megél abból, hogy hülyeségeket terjeszt. Tessék, itt a tömeg önkéntes manipulációjának tökéletes példája. Ha veszik, gyártjuk a marhaságot.

 177. 179: Attila(PV):

  „Nyilván a sok feloldódott tagadás és nyomás után és átlendült a hinta… de legalább felszínre hozott egy csomó szennyet is, amitől jobb ha hamarabb szabadulunk meg mint később.
  Most komolyan…. az a baj, hogy egyesek belecsavarodtak a 9x csabarodott DNS-be és a Szíriuszt bámulják, hogy mikor üzennek le “testvéreink” ?”

  Van ennek a dolognak azért egy másik aspektusa is.

  Ugyebár azt magad sem tagadod, hogy az Echo TV-ben elhangzanak bődületes baromságok is. Ez a „Szíriuszra bámulás” meg a „DNS 9x-es csavarodása” sok ponton önmagának is ellentmond, így értelmes ember látja, hogy marhaságokról van szó. Az sem tagadható le, hogy sok esetben ennek a rengeteg „new age” filozófiának nagyon egyszerű anyagi okai vannak: sokan NAGYON jól élnek ebből a sok-sok hazugságból.

  Olybá tűnik tehát, hogy „valakik” hazugságokat terjesztenek, hogy ebből hasznot húzzanak… pont, mint szerinted bizonyos „más” körök.

  Ezek szerint tehát, kedves Attila, neked voltaképpen semmi bajod nincs azzal, ha bizonyos emberek haszonvágyból átvernek, megvezetnek másokat, kihasználva azok butaságát… ugyan, mért is lenne ez baj, ha mindezt a jobboldal teszi? A baj ugye az, amikor nem azok teszik ezt, akikkel te szimpatizálsz. Vagyis ha a jobboldal ver át embereket, az bocsánatos bűn, de ha „bizonyos körök” teszik ugyanezt, azt alávaló szemétség.

 178. 180:

  Jancsika nézz utána jobban a vörösiszap tározónak. Megrepedt keresztben is. Nem is kicsit.
  Nagyon kevesen hisznek a tározó „véletlen” tönkremenetelében, de itt sem fogjuk megtudni a teljes igazságot.
  Van devecseri ismerősöm, hallani véltek robbanást, ehhez nem fűzök kommentet, mert lehetett már maga a gát ledőlése is, amit annak véltek.

  „Ki akadályozza meg a magyar népet abban, hogy tanuljon?”

  Senki. Én nem azt mondtam, hogy tiltják. Én csak feltettem a kérdést miért nem tanulhatja a magyar a saját valós történelmét?
  Azt még hozzá kellett volna tennem hogy az iskolában.

  Jancsika én voltam olyan „szerencsés” helyzetben, hogy pont a módszerváltáskor tanultuk a II. világháború utáni magyar történelmet.
  A tanár legnagyobb pechjére a könyvünk még a szocializmussal volt kompatibilis, de már a kapitalista félét kellett tanulni.

  Sorra húztunk ki a könyből mondatokat, és írtunk be helyette mást, és úgy kellett megtanulni.

  Egy ÉLETRE elvették a kedvem a történelemtől.

  Amin te lovagolsz, az az, hogy ma itt az internet, és mindent meg lehet tudni a magyarságról.
  Én nem erről beszélek, hanem a mindenki számára elérhető oktatásról.
  Hol az MTA felőssége? Miért nyomnak még ma is úgy történelemkönyvet, hogy már csak röhögni lehet rajt??

  Szaniszlóhoz pedig még egyszer annyit, hogy véleményem szerint méltatlanul lehúzzátok.
  Tegyétek.

  Ott a Kálmán Olgi, nézzétek azt.
  Mert a baloldal nem hazudik. Igaz Jancsika?
  Tragikomikus ez a jobboldalizásod. Komolyan.

 179. 179. Tiborbá

  Egy előadáson hallottam, hogy Szalkai László, (15 évesen) későbbi esztergomi érsek egyik sárospataki iskolai füzetében 1490 ben Nap középpontú bolygó pálya számítások vannak… velemelyik múzeumban megtekinthető Szalkai Kódex néven.

  Egy adalék a napközpontú szemlélet Magyarországra kerüléséről:
  (ELTE csillagász szak, 2. félév)
  „-Galeotto Marzio 1461-ben érkezett Magyarországra Vitéz unokaöccse, Janus Pannonius fekérésére. Mátyás udvarában ált 1486-ig. A közönségesen ismeretlen dolgokról címmel írt mve miatt 1471-ben a velencei inkvizíció beperelte, és csak egy Medici és Mátyás
  közbenjárásával engedték ki. Galeotto 1490-ben heliosztatikus-epiciklusos világképen elmélkedett (átmenet Ptolemaiosz és Kopernikusz között).”

  Iskolai tanítás végülis mindig volt… Domonkos, Bencés és Pálos kolostorokban folyt töb szinten is. 1367-től egyetem is volt.

 180. #179 Tibor bá’
  Feltételes módban feltett kérdést miért is kellene dokumentummal bizonyítani?
  Egyébként Kopernikusz születése előtt bő 100 évvel már volt egyetemünk…

  #180- #181 Jancsika
  Ezek szerint a Drábik mondandójával nincs bajod, csak a stílussal, és, hogy szerinted nem saját forrás. Akkor a lényegre nézve felesleges volt leírnod a személyeskedő részt.
  A Szaniszlóról idézett részt nem láttam, de ha már ennyire határozottan állítod az ellenkezőjét légyszíves bizonyítsd az igazad! Mert ugye te is ragaszkodsz fordított esetben ehhez.
  Egyébként abban mi nem érthető, hogy Világpanoráma az Echo TV-ben, nem pedig pusztán Echo TV? Ebből kifolyólag az Echon elhangzott hazugság részbe ne menjünk bele, mert oka fogyott.
  Te még ott jársz, hogy jobb és bal oldal? Nem semmi!
  Világos, hogy van sok szélhámos elmélet is az „ős magyarsággal” kapcsolatban, na de nem hallottál még arról a praktikáról, hogy az ilyen provokációval hiteltelenné lehet tenni a valós tényeket is?
  Egyébként meg ez a hazugságokra épülő biznisz telitalálat részedről, van olyan „hivatalos” buli ami nagyságrendekkel az ilyenek felett van és ráadásul a tagadását már büntetik is…

 181. 180. Jancsika

  „Drábik… önmaga paródiája. Egyrészt egyetlen saját gondolata sincs”

  Hát igen… eddig nem jelent meg egy csomó mű magyarul… gondolom egyesek szemét csípi a szép nagy csokorba összeszedett válogatás, amiben zsidó forrásokból lehet hallani a világ feletti hatalom megszerzésére tett erőfeszítésekről. Zsidókat idézni antiszemita dolog? Nem hinném.
  A Sötét Újkor könyvében szép számmal találhatók ezek a „vallomások” akár vallási, akár politikai szinezettel.
  Igaz… antiszemitázni könnyebb mint valami használható ellenvéleménnyel előállni.
  Egyébként igaz, beszédje csapongó, olykor követhetetlen, de írásai precízek.

  Bogár egy ideje nem tud sok újat mondani, de ez nem jelenti azt, hogy addig amit mondott, nem igaz… Sajnos ő se tud szóban befejezni rendesen egy mondatot.

  Szaniszló sokszor túllő a célon… de hát azokról akik ide juttatták a világot, nem túl nehéz elképzelni egy kicsit többet mint ami szigorúan bizonyítható… Az összeesküvés elméletekre pedig növekszik az igény, mert józan ésszel nehéz belátni, hogy a világ „magától” vagy véletlenül rohan a szakadékba, amikor ennyi okos és jószándékú ember próbálja megmenteni.

  A magyar oktatási rendszer évszázadokig ellenségeink kezében volt, és ez rányomta a bélyegét. A Magyar Tudományos Akadémia még mindig nem nőtte ki a finnugor elméletet meg a többi osztrák-szovjet ajándékot. És ez sajnos a mai napig meghatározza az oktatást.
  Persze, most már lehet alternatív irányokban kutatni, de még mindig csak a „hivatalos” oldal lesajnáló hozzáállásával.
  Végülis az új eredmények belopódznak a köztudatba, de addig amíg azok foglalják el a döntéshozó pozíciókat, akik finnugrizmusból írtak disszertációt, komoly változásra nem lehet számítani.

  Arról, hogy elsősorban kik próbálnak meg üzletet csinálni az elgiccsesített történelem szemléletekből, megoszolhatnak a vélemények.
  Nyilván akiknek csípi a szemét az új irány több módon is megpróbálja lejáratni.
  Az az igazság, hogy nem szeretem felosztani az embereket jobb meg baloldalra, mert ez már régen nem takar semmit.
  Az opportunisták viszont bármilyen ideológiában megkeresik és megtalálják a számításaikat… Biztos vagyok benne, hogy a szittyabiznisz legszélesebben vigyorgó képviselői hasonlóan jó vásárt csináltak a privatizáció adta lehetőségek között is.

 182. A tévéből mindenki manipulálni próbálja a nézőket hazugságokkal, sejtetésekkel, vagy egyszerűen az információk ügyes szűrésével, megfogalmazásával. Ezért nem is ajánlom a tévénézést alulképzetteknek. 🙂 Ha már valaki az oroszlán barlangjába merészkedik, akkor legyen meg az a saját ismeretanyaga, következtetési képessége, hogy kiolvassa a lényeget. Mi a tényanyag, mi a következtetés. Ilyen szempontból jó, hogy Szaniszló ott van. Érdekes eseményeket szokott felidézni, konktét ténybeli hazugságot ritkán mond. Az nekem nem sokat számít, hogy milyen hangulatban, miket általánosítva, sejtetve teszi ezt. Ki kell szűrni a magamnak hasznos részt. Olyan dolgokról beszél, amiket mások a tévében szőnyeg alá söpörnek. A manipulatív tömegekre nyilván ő is káros hatást fejt ki a saját ideológiája mentén.

 183. 182:
  Curix, te most valóban az mellett állsz ki, hogy a tározót távirányított rakétával robbantották fel? Mert akkor sikeresen kihúztad magad az „értelmes emberek listájáról” amit a fejemben vezetek, és ezzel elvesztetted a jogot, hogy itt kommentálj.

 184. 183:
  Ezt írod: „-Galeotto Marzio 1461-ben érkezett Magyarországra Vitéz unokaöccse, Janus Pannonius fekérésére. Mátyás udvarában ált 1486-ig. A közönségesen ismeretlen dolgokról címmel írt mve miatt 1471-ben a velencei inkvizíció beperelte, és csak egy Medici és Mátyás
  közbenjárásával engedték ki. Galeotto 1490-ben heliosztatikus-epiciklusos világképen elmélkedett (átmenet Ptolemaiosz és Kopernikusz között).”

  Szóval heliosztatikus-epiciklusos? – Az ókori görögök a jó langyi mediterrán klíma alatt imádtak lustán nyújtózkodva spekulálni a világról. Eszükbe se jutott kísérletezni, feltenni kérdéseket a természetnek. Nem ők csak spekuláltak. Vajon miből is van az anyag? Volt, aki azt mondta tűzből, vízből és levegőből. Volt, aki azt mondta, hogy az istenek leheletéből. Aztán volt egy Démokritosz nevű pasi is, aki nem akarta a többi utánozni, kitalálta tehát, hogy az anyag egy oszthatatlan picike izéből van, amit ő az a-tom névvel illetett. Vagyis ráhibázott. Végül is valakinek igazának kell lenni, ha mindenki mást mond. Komoly számítások, megfigyelések nélkül sok mindent ki lehet jelenteni a naprendszerrel kapcsolatban, annak lett igaza, aki a Nap körüli keringésre adta a voksát. A te Marzio pasid nem okos volt, hanem „szerencsés”.

 185. 186 Jani
  „A tévéből mindenki manipulálni próbálja a nézőket…..”
  Akkor mit nézzen a Nép? Hogy a szomszéd Mari néni hanyattesik a csirkeszaron az udvaron? Nézze hogy nő a retek az udvarban, vagy tanulmányozza órákig a varjak vonulását? És kivel beszélje meg a látottakat? A harmadik szomszéd Jóska bácsi nevű megmondóemberrel?
  A tököm tele ezzel az „önként hülyítsük el magunkat egy élhetetlen önellátő(haha) kisközösségben” irányzattal. Ezzel a civilizációs szembefordulással még azt is tönkreteszik, ami esetleg jó benne.

  Tudomásul kell venni, hogy a manipulálható embereket mindig is orruknál fogva vezetni fogják. Régen a varázsló tette ezt. Most a tömegtájékoztatás. EZ VOLT, VAN, EZ LESZ.

  És bizonyítsa már valaki, mennyivel életképesebb egy a katarzistól kifordult szemfehérjvel Mozartot ÉLVEZŐ, „becsaphatatlan” kiművelt emberfő, mint az x faktoron a TV előtt csokiskekszet majszoló butaproli!?

  Jani! A „saját ismeretanyaggal rendelkező” okostónikhoz csupán annyi kell, hogy kicsit körmönfontabb módszerekkel vezessék.

  Ez a LegKibaszottabb Káosz Emélet: Én is át vagyok verve, Te is át vagy verve, sőt az Átverők is át vannak verve. Merugye van az a visszacsatolás… 🙂

 186. 187:

  Tibor bá, mondtam én egy szóval is, hogy rakétával felrobbantották? Én csak javítottam Jancsikát, mert a gát egyáltalán nem csak hosszában repedt, hanem keresztben is. Ez TÉNY!
  Amit meg írtam, azt mástól hallottam és azt mondták robbanás szerű hang volt.
  Erre írtam, hogy én nem kommentálom, mert ez teljesen elvont információ.
  Azt teljesen kizárom, hogy irányított rakétával robbantották volna föl a gátat.
  Azt viszont nem zárom ki, hogy lehet alapja annak, ha valaki fejében megfordul, hogy itt nem csak a gát szerkezeti hibájáról volt szó.
  A helyzet az, hogy relatív sokat sürögtek forogtak a gáton mielőtt az kiszakadt volna.
  Az is TÉNY mert itt lakom nem messze tőle, hogy harci helikopterek teljesen kivilágítatlanul repkedtek abban az időben, ami idegesített is, mert az éjjeli csendet is zavarták.
  Nincs teljes mértékben letisztázva, hogy mi történt, és úgy gondolom nem is lesz.

  Én annak örülök, hogy a vidék szinte teljesen visszaállt az eredeti állapotába. Az iszaplevonulás helyén már növénytermesztés folyik, pedig olyanokat is lehetett hallani, hogy akár 10 évig semmi nem terem majd ott.
  Devecserben szinte nyoma nincs a vörösiszapnak. Áll a szép új lakópark.
  Nem tudom miért, de a gátat még mindig őrzik.
  Ennyi.

 187. 182: Curix:

  „Nagyon kevesen hisznek a tározó “véletlen” tönkremenetelében, de itt sem fogjuk megtudni a teljes igazságot.”

  A tározó természetesen nem „véletlenül” ment tönkre.

  Először is, már a tervezésénél is gondok voltak, ekkora mennyiségű veszélyes ipari hulladékot sokkal körültekintőbben kellett volna tárolni.

  Másodszor a gátfal sarkához pár évvel korábban építettek egy falat, ami alámosta az esővizet a gátfalnak, és a fal ezért csúszott meg – nézd meg a műholdfelvételeket, tökéletesen látszik, hogy a sarok megcsúszott, a gátfal pedig följebb eltört, srégen, pont, mintha egy hosszúkás lécet hajlítanál, és az a közepén eltörne.

  „Én csak feltettem a kérdést miért nem tanulhatja a magyar a saját valós történelmét?
  Azt még hozzá kellett volna tennem hogy az iskolában.”

  Nézd, én nem tudom, hogy te milyen tanártól, milyen könyvből tanultad a történelmet, még azt sem, hogy ma milyenekből tanítják. Az én tanárom egyáltalán nem zárta ki az alternatív elméleteket, sőt. Ezért mondtam, hogy tanította nekünk a kettős honfoglalás elméletét is. Magyarból ugyanez volt a helyzet. Nem tudom, most hogy oktatják, de nekünk három elméletet is tanítottak a magyar nyelv eredetéről.

  Ez azonban felvet egy másik kérdést: MELYIK elméletet fogadjuk el helyesnek? A történelem ugyanis – sajnos – nem 100%-ig egzakt, megismételhető és ellenőrizhető tényekre alapuló tudomány. Hatalmas része szubjektív és a megfigyelő nézőpontjának a függvénye. Olyan nagy baj, hogy a történelem oktatása során kerülik az abszolút igazságok pufogtatását? Vagy megint oda jutunk vissza, hogy csak egyfajta abszolút igazság létezhet – amit a jobboldal mond?

  „Mert a baloldal nem hazudik. Igaz Jancsika?”

  Mondtam én ilyet? Persze, hogy hazudnak. De a baloldalt két dolog különbözteti meg a jobboldaltól.
  Egyrészt nem olyan agresszívan ragaszkodnak a saját hazugságaikhoz, és nem stigmatizálják kapásból a másként gondolkodókat. Ezt írtam feljebb is.
  Másrészt a baloldalt ma Magyarországon senki nem veszi komolyan. Egyrészt a magyar nép egy alapvetően jobboldali beállítottságú nép, szerintem ennek történelmi okai vannak. Másrészt 1990 után a baloldal totálisan lejáratta magát, és azokban az országokban, ahol volt kommunizmus vagy szocializmus, politikailag már nem is létezik baloldal. Nézd csak meg, hogy a szocialista pártok csinálták a legnagyobb kapitalista húzásokat szinte mindenhol Európában (elég csak a Gyurcsány-féle MSZP-re ill. a Gordon Brown-féle angol munkáspártra gondolni). A baloldal leírta magát, amit ma baloldalnak hívnak, az már rég nem az. Ezt tudják is magukról, ezért nem olyan agresszívak, mint a jobboldal. Egyébként hazudik mind a kettő.

 188. 184: feketeujj:

  „Ezek szerint a Drábik mondandójával nincs bajod, csak a stílussal, és, hogy szerinted nem saját forrás. Akkor a lényegre nézve felesleges volt leírnod a személyeskedő részt.”

  Mondtam én olyat, hogy a tartalom rendben van?

  Nem, nincs rendben. Ahogy a forma, úgy a tartalom sincs rendben. Egyrészt ahogy olvassa a könyveit, Drábik úgy váltogatja a „saját” gondolatait. Amikor elkezdte a magyarországi „író” karrierjét, még egyáltalán nem vádolta a zsidókat, a könyveiben több helyen fel is menti őekt. Aztán ahogy haladt előre, egyre inkább antiszemita hangokat ütött meg. De nem ez a fő probléma. A fő probléma az, hogy az elgondolásai hamis alapokon állnak. Az még csak rendben van, hogy a fiat money nem valós pénz, ezt jól látja. De a „pénz és korporációs oligarchiáról” szóló híresztelései teljesen alaptalanok. Amit felajánl megoldásként (az állam maga nyomja a pénzt) az pedig egyenesen katasztrofális. Egyenes út a hiperinflációba.

  „Te még ott jársz, hogy jobb és bal oldal? Nem semmi!”

  Lásd az előző kommentet.

 189. 185: Attila(PV):

  „Szaniszló sokszor túllő a célon… de hát azokról akik ide juttatták a világot, nem túl nehéz elképzelni egy kicsit többet mint ami szigorúan bizonyítható…”

  Aha.. tehát ha Szaniszló égbekiáltó baromságokat talál ki és terjeszt, akkor „egy kicsit túllő a célon”, ha viszont ugyanezt mondjuk a Kálmán Olga teszi (ha már Curix felhozta), akkor az természetesen „ellenségeinknek a nemzetünk elveszejtésére tett kísérlete”, ugyebár. Értem.

  „Az opportunisták viszont bármilyen ideológiában megkeresik és megtalálják a számításaikat…”

  Ebben tökéletesen egyetértünk. De akkor kéretik az opportunisták hülyeségeit egyenlő súllyal kezelni, akár a jobb- akár a baloldalról származnak.

 190. 189. sakkmatyi
  Nem mondtam, hogy ne tévézzenek az emberek, sem azt, hogy becsaphatatlan lennék. Szerintem nem mindegy, hogy egy tudatlan, forrófejű kamasz, vagy egy érett, tájékozott ember hallgatja Szaniszlót.

 191. 194. Jani
  Bocs. Én csak az x faktort védtem. 🙂

  A Szaniszló? Most csak digitévés ingyen 6 csatornám van és az euronyúz. Az új Szaniszlót nem nézem, régen jó müsorokat csinált.

  Mellesleg az összeesküvés elméletekről: 2 ember még össze tud esküdni – főleg, ha jól meg a prütykölés – :), de már három az sok. Mindem embernek más az érdeke, ezért egy téren és időn át egyrugóra cselekvő nagycsapat… Ilyenben hinni csak hipnotizálva, részegen vagy befüvezve lehet.

 192. 190:

  Jancsika írja a 180-ban: „Szaniszló viszont konkrétan egy komplett idióta. Aki képes fő műsoridőben olyasmit állítani, hogy a kolontári vörösiszap-katasztrófát drónról indított rakéta okozta, az egyszerűen nem normális”

  Te pedig ezt írod a 182-ben „Szaniszlóhoz pedig még egyszer annyit, hogy véleményem szerint méltatlanul lehúzzátok.”
  Vagyis kiállsz Szaniszló mellett, egyetértesz hülyeségeivel. Akkor azzal is egyetértesz, amire Jancsika felhívta a figyelmünket.

 193. #192 Jancsika
  Akárhonnan is veszi a mondókáját Drábik, elég sok bejött neki eddig. Én több évtizede figyeltem miket mond, erre alapozok. Régebben valóban nem volt zsidóellenes, a mostani „zsidóellenessége” meg eddig nem tűnt fel, mert nem követem minden megnyilvánulását. De nem is lényeg.
  A lényeg szerintem inkább az, hogy az összeesküvés elméletekbe nem illik bele az sem, hogy valaki 100%-ban az igazat mondja. Egyik ember mondta, akinek sokat adok a szavára, hogy manapság nincs az igazságnak 100%-ban megfelelő információ, de aki megfelelő háttér anyaggal rendelkezik és logikusan gondolkodik az már a 80%-os igazsághoz oda tudja rakni a hiányzó 20%-ot.

  Az oktatáshoz egy példát hozok fel : Az utóbbi időben a környezetemben a véletlenszerűen megkérdezettek közt nem volt ember aki tudta a választ arra a kérdésre, hogy Aug 20.-a valójában minek az ünnepe? Igaz nem szegeztem mindenkinek a kérdést, de jónak mondott egyetemisták sem tudták megmondani. Az államalapítás volt az első helyen, aztán jött az új kenyér ünnepe, egyetlen srác említette Szt. Istvánt, de más vonatkozásban.
  Ez nagyon jól szemlélteti azt a két korszakot ahol komolyabban bele lett nyúlva a történelmünkbe, az első a Habsburg új kenyér ünnepe, a másik a Rákosi féle államalapítás. Milyen véletlen, hogy pont erre a napra időzítették az ünnepüket, Szent István ünnepére. Ami ugye a Szent Korona tanhoz kapcsolódott, ami nagyon nem illett az akkori uralkodó rendszerekbe, a mostaniba pedig főleg nem.
  Mi lehet a helyzet az olyan eseményekkel amik közel sincsenek ennyire középpontban?

  A függetlenül működő médiáról (és állami hivatalokról) meg annyit, hogy a Móri ügy után nemsokkal beadták, hogy megvannak a feltételezett gyanúsítottak, aztán később el is ítéltek két tagot. De közbeszólt a véletlen és kiderült, hogy mások voltak…
  Ennek a tudatos „félreinformálásnak” egyetlen oka volt, hogy a hatalomba vetett hit nem inoghat meg a nép részéről, ezért mindenképpen „tetteseket” kellett produkálni!

  Ezzel ne arra gondolj, hogy az is ugyan az mikor a bal oldal a jobb oldalt okolja a hibákért, és fordítva (mert a két tábor ezzel egymásnak esik és működik az „oszd meg és uralkodj”) hanem arra, hogy mi lenne ha a két tábor azzal szembesülne, hogy egyik tábor vezetője sem ura az eseményeknek…

 194. 188. Tiborbá…

  „Eszükbe se jutott kísérletezni, feltenni kérdéseket a természetnek.”

  Izé… hogy is hívták azt a híres skandináv tudóst aki először mérte meg a Föld kerületét sublerrel 2% pontossággal ? Olaf Erastosthesson vagy ki ?

  Az még hagyján, hogy a németeknek most nagyon bejött a nyugis mediterrán kultúrára való hivatkozás, de annó azért egy birodalmat spekuláltak össze… hanyatt fekve…
  Ha így is lehet, akkor meg minek az a nagy herce-hurca ?

 195. 188: Szamoszi Arisztarkhosz már az ie 3. században heliocentrikus világképet hirdetett, emellett felismerte, hogy a Hold fénye csupán a Nap fényének visszatükröződése, és még a matematikai munkássága is jelentős volt. Szóval nemhogy évtizedekkel, hanem közel két évezreddel Kopernikusz előtt ráhibázott már valaki a Nap központi szerepére. A középkori tudósok (közvetítőkön keresztül) ismerhették ezt az elméletet, és ahogy gyűltek a bizonyítékok egyre többen kezdték elfogadni az egyház rosszallása ellenére is, aminek Kopernikusz kiállása mérföldköve lehetett, de nem feltétlen ő volt az első a maga korában, aki felismerte az elmélet helyességét.

  Démokritosz atomelméletét viszont nem kellene azonosnak tekinteni a mai atom fogalommal. Az ő elképzelésében sokféle, tulajdonságaikban eltérő pl. a felületén horgocskákat viselő atomokat feltételezett, amelyeknek a legfontosabb tulajdonsága az oszthatatlanság, mint a nevük is mutatja.
  A periódusos táblázatban szereplő atomok kémiai úton nem bonthatóak, ezért gondolták valaha, hogy ezek azonosak a Démokritosz által feltételezett atomokkal, de azóta kiderült, hogy más módokon tovább oszthatóak, elektronokból, protonokból és neutronokból állnak, amiket még később még tovább sikerült osztani egész a kvarkok és leptonok szintjéig. Jelenlegi tudásunk szerint ezek az oszthatatlan részecskék, nem az atomok. Mellesleg az atomok alakjukban sem teljesítik be Démokritosz elképzeléseit a sokféleségről, mivel az atommag körül lévő elektronburok mindegyik atomban nagyjából gömb alakot formáz.

 196. 193. Jancsika

  „De akkor kéretik az opportunisták hülyeségeit egyenlő súllyal kezelni, akár a jobb- akár a baloldalról származnak.”

  Azért differenciálnék… Nem feltétlenül jobb-bal alapján de a hazugság se mind egyforma.
  A nagypapának nem megmondani, hogy csak egy éve van hátra mert rákja van, egész más mint az egészséges nagypapának azt mondani, hogy nemsoká meghal mert rákja van…

  Azok az elméletek, legendák, amelyek tartást, reményt, magabiztosságot nyújtanak megbocsáthatóbbak, mint azok, akik depresszióba, kilátástalanságba döntik az embereket.

  Nem tudom… ha egyrészt elfogadható, hogy egy nép egy csipkebokortól kapja viselkedésének alapszabályait, akkor tulakdonképpen mi a gond a 9x csavart szíriuszi DNS-sel?

 197. 197: „Az utóbbi időben a környezetemben a véletlenszerűen megkérdezettek közt nem volt ember aki tudta a választ arra a kérdésre, hogy Aug 20.-a valójában minek az ünnepe? Igaz nem szegeztem mindenkinek a kérdést, de jónak mondott egyetemisták sem tudták megmondani. Az államalapítás volt az első helyen, aztán jött az új kenyér ünnepe, egyetlen srác említette Szt. Istvánt, de más vonatkozásban.”

  Nos, a helyes válasz az, hogy van akinek ezt, van akinek azt jelenti ez a nap. 🙂 Karácsony napja is egyrészt a téli napforduló ünnepe volt a pogány vallásokban, a keresztények ezen a napon Jézus születését ünneplik (már ahol nem jan 6-án tartják ezt), a szocialista időszakban meg a Jézuska helyett a Télapó hozta az ajándékokat.
  Aki nem katolikus, annak miért kéne, hogy István szentté avatása ünnepnap legyen? Miért nem elég jó az államalapítás ünnepe? Vajon a Szent István kultusz terjesztésekor nem lett komolyabban bele nyúlva a történelmünkbe, csak amikor ehelyett valami mást próbáltak a nép fejébe plántálni?

 198. 199. Avatar.

  A heliocentrikus világkép – igyaz, vallásos alapokon – az egyiptomiakig, és talán régebbre nyúlik vissza. Ezt a tudományt a hermetikusok (alkimisták) örökítették tovább, ahonnan a szabadkőművesek és egyéb „futottak még” titkos és kevésbé titkos társaságok is merítették tudományukat. Tehát egyáltalán nem véletlen, hogy a középkor „nagy felfedezéseit” boszorkánykodásnak, ördöggel való cimborálásnak bélyegezték az elején, mert „fucsa” háttérből érkeztek. Nem véletlenül volt Newton se szabadkőműves, és az okkult nagy ismerője.
  Persze az is érdekes egybeesés, hogy ezeknek az elméleteknek üldözése akkor érte el tetőpontját, amikor a pápaságba már a bankárok által benyomott Mediciek mondták a tutit.
  Ne felejtsük el, az Ószövetség köti leginkább az ebet a karóhot a Föld mozdíthahatlansága miatt… a keresztények számára ez egyáltalán nem lényeges kérdés. Mert hogy erre az időszakra esik a paradicsomba való helyjegy árusítása jó pénzért, a kamat felszabadítáas, és az Új Világ őslalőktól való megtisztítása.
  Tehát elmondhatjuk, hogy 1500 éves „lappangás” után az Ószövetség elemi erővel tört a keresztény egyház előterébe, háttérbe szorítva azokat az értékeket amelyek miatt a kereszténység „levált” a júdaizmusról.

 199. #201

  Érdekes a válaszod, csupán csak a lényeg felett siklottál át 🙂

 200. Attila, legalább egyszer olvasd már el azt az „ószövetséget” mielőtt butaságokat beszélsz.
  Bazmeg egyáltalán nem lehet titeket komolyan venni. Téged se meg Curix kollégádat se se. :-/ Ezt teszi az az agymosó trendi (és tömeges) vonal aminek az emlőjéhez tapadva lassan elfelejtetek önállóan gondolkodni merni.. nem csak ti, a ‘nép’ nagy része.Dogmák, dogmák, dogmák, panelek. Az is bolond velem együtt aki veletek vitatkozik. De én inkább ezentúl átlépem a hsz-eiteket .

 201. 196:

  Tibor bá én itt fejeztem be. Szaniszló sehol nem mondott olyat, hogy dronról indított rakéta robbantotta volna ki a gátat. Legalább nézné meg Jancsika a műsort mielőtt ezt állítja, meg te is mielőtt igazat adsz neki anélkül, hogy utána néznél.
  A dron kérdése Jörg Haider balesete kapcsán merült fel.

  Nem érdekel. Akár mennyire is fáj nektek tovább nézem Szaniszló műsorát. Azt meg engedelmetekkel ÉN eldöntöm, hogy mit vélek valósnak abból, amit mond, és mit nem.
  Ti meg vitatkozzatok azon, hogy geddonkor hány méteres betonfal a legbiztonságosabb, vagy milyen mélyre kell óvóhelyet építeni.

 202. Teljesen kivagyok idegileg, mert nem tudom, hogy ki ez a Szaniszlo. Segitsen valaki, mit kell rola tudni, mitol olyan mervado itt egyeseknek amit mond?

 203. Hochstein

  Pedig egy pillanatra elhittem, hogy te egy értelmes túlélő vagy.

  Ha-ha-ha.

 204. Hochstein

  Az egyszerűvel egyetértek.

  Legalább a blog címét olvasnád el 😀

 205. 210. Fene na,ezekkel a betukkel en mindig bajban voltam, a szamokkal jobban boldogulok.
  De vissza az eredeti felveteshez, Szaniszlo kollega mitol olyan zsirkiraly?

 206. 197:
  Ezt írtad: „Ez nagyon jól szemlélteti azt a két korszakot ahol komolyabban bele lett nyúlva a történelmünkbe, az első a Habsburg új kenyér ünnepe, a másik a Rákosi féle államalapítás. Milyen véletlen, hogy pont erre a napra időzítették az ünnepüket, Szent István ünnepére. Ami ugye a Szent Korona tanhoz kapcsolódott, ami nagyon nem.”

  Nem fogom részletezni, de újkori történelmi ismereteid erősen el vannak torzítva, egészen biztos Jobbikos befolyás által. Ami hozzászólásaidat hiteltelenné teszi.

  198:
  Ez nem az erősséged, ne erőlködj. Görög birodalom nem volt, csak városállamok. És a görög filozófusok valóban nem kísérleteztek, de ez természettudomány, amihez nem is szagolsz.

  205:
  Fáj a halálnak, azt nézel, amit akarsz. Nincs rá okom, hogy Jancsika állítását ne fogadjam el, mert erre tapasztalati okaim vannak. Neked pedig le is út, fel is út, ha a betonfal nem tetszik. Nem kötelező ide írogatni.

  199:
  Az elejét egészen szépen előadtad, de ez: „az atommag körül lévő elektronburok mindegyik atomban nagyjából gömb alakot formáz.”
  Jó messze esik a valóságtól. A H és He esetében kb. igaz, de van még 90 természetes elem is.

  200:
  Mi a gond? Nos csak annyi, hogy ha gyilkossággal vádolva vagy a bíróság előtt, nem hivatkozhatsz arra, hogy más is gyilkolt már.

 207. Na jo hat ha nem, hat nem. Akkor jojjon a sajat forras:

  „Moszkvában végzett egyetemet, majd 1986-tól az akkori Magyar Hírlap moszkvai tudósítója lett. Később a Magyar Televízió Panoráma című külpolitikai adásának a munkatársa…
  …2005 februárja és 2007 februárja között a Duna Televízió Híradójának a főszerkesztője volt. 2008. augusztus 25-e óta az Echo TV külpolitikai műsorának, a Világ-Panorámának felelős szerkesztő-műsorvezetője.”

  Nem eztet hijjak a magyarugaron koponyegforgatonak? A legeccerubb tisztelettel 😉

 208. #212

  „Nem fogom részletezni, de újkori történelmi ismereteid erősen el vannak torzítva, egészen biztos Jobbikos befolyás által. Ami hozzászólásaidat hiteltelenné teszi.”

  Igen, így tanítják, hogy ha nincsenek érvek akkor a vitapartnert hiteltelenné kell tenni… hol is olvastam?
  Kb annyira állja meg velem kapcsolatban a többi megállapítás is mint a jobbikos feltételezés : A jobbikot (is) fizetett provokációnak tartom.

  „Mi a gond? Nos csak annyi, hogy ha gyilkossággal vádolva vagy a bíróság előtt, nem hivatkozhatsz arra, hogy más is gyilkolt már.”

  Pedig de, ezt hívják vádalkunak, ami újabb kiskapu a hatalomnak a visszaélésekre…

 209. 214:
  Milyen tényeket követelsz? A tény az, hogy ismereteid hiányosak. Mit kell ezen tanulni?

  „Pedig de” ezt tényleg jó ellenérv. Meg se értetted az argumentumomat, de sebaj. Tévedett ide már nálad tudatlanabb is. Furcsa, de nem szokatlan. Még azt se tudod mennyi mindent nem tudsz.

 210. 212. Tiborbá

  „Ez nem az erősséged, ne erőlködj. Görög birodalom nem volt, csak városállamok. És a görög filozófusok valóban nem kísérleteztek, de ez természettudomány, amihez nem is szagolsz. ”

  A tudomány előtt nem szégyen megalázkodni.

  Igaz… athéni meg macedón birodalom néven futottak… Perzsiát, Indiát és Egyiptomot sartolták időnként, de ha akarod, legyen neked nyócker…
  De azért a gugli háromszázezres számban szórja… de te biztos jobban tudod.
  A filozófia pedig a tudomány szeretét jelentette, amibe a csillagászat is beletartozott a matematika és geometria mellett, nem köldöknézegetést a mai értelemben. De ha nagyon akarod, belemehetünk abba is, hogy az Akropoliszt svéd vandégmunások építették, a birodalom… ehem a városállam szervezését pedig friss mozgású lapp hivatalnokok intézték, a Föld kerületét pedig a híres skót utazó McErastos mérte meg nekik szivességből, amikor arra járt, amíg a görög filozófusok hanyattfekve arról filozofáltak, hogy hányszor lehet egy folyóba belelépni, meg hogy a germánok végre összeszedhetnék magukat, mert sehol még a laposTV.

  Így jó lesz ?

 211. „friss mozgású lapp hivatalnokok” – ezt hogy kell elkepzelni?

 212. 216:
  Istenem! Semmi gond. Arról még nem olvastál, még nem jutottál el odáig, hogy földrajzi, illetve klimatikus okai vannak annak, hogy a mai tudománynak miért volt Anglia, Németország, úgy általában a nem túl hideg, de nem túl meleg Európa) a bölcsője.

 213. 205: Curix:

  „Tibor bá én itt fejeztem be. Szaniszló sehol nem mondott olyat, hogy dronról indított rakéta robbantotta volna ki a gátat.”

  Igazad van, mert nem drónról, hanem NATO-gépről indított rakétáról vagy lézervezérlésű bombáról beszélt:

  http://www.youtube.com/watch?v=aHv2nFYV_xQ

  06:53-tól 07:32-ig:

  „Akkoriban beszélték, hogy a pápai NATO-repülőtérnek köze lehet a katasztrófához. Merthogy a NATO gépei, egészen alacsonyra ereszkedve épp a vörösiszap-tározó fölött húztak el. Esetleg valamelyikről – véletlenül – esetleg elszabadult egy, amúgy az arab világnak vagy Afganisztánnak szánt rakéta, lézervezérlésű bomba. De hát ugye, ennek nyoma maradt volna – de hát ugye a nyomokat, repeszeket is össze lehet szedni, példa rá szeptember 11-én az ikertorony New Yorkban, avagy a Pentagon Washingtonban.”

  Valóban, nem drón, hanem NATO-repülő. Megjegyzem, a drón is repülő, és a NATO kötelékében is szolgálnak drónok, tehát ha úgy vesszük, a NATO-repülő drón is lehetett… tehát nem mondtam olyat, ami Szaniszló állításaival ellenkezett volna, de ez már csak olyan kis formális kötözködés, ha már te is ezt csinálod. De kérdem én, az alapvető mondanivalóhoz (ami ez esetben az, hogy a kolontári vörösiszap-katasztrófát szándékos, légicsapás által kiváltott robbanás okozta) van BÁRMI köze annak, hogy most akkor ember vagy automatika által vezérelt gépről indult az a rakéta (természetesen Szaniszló fejében)? Végül is morális kérdés lehet, mert ember által vezérelt NATO-repülő esetében ugye annak az embernek tudnia kell mit tesz, mikor megnyomja a gombot. Biztos zsidó volt a pilóta.

  Egy kicsit olyan ez, mint amikor Orbánról kiderült, még az első Fidesz-éra alatt, hogy lezsírozta a Tokajhegyalja Kft-nek a jelentős pályázati pénzeket, sőt, még azt is mondta egy gyűlésen, hogy vigyázni kell, ne a hozzá köthető cég kapja a legtöbb állami támogatást. Mikor mindez kiderült, Orbán úgy védekezett, hogy – bár egy szót sem tagadott a dolog lényegi részéből, vagyis abból hogy miniszterelnökként lezsírozta, hogy a hozzá közel álló cég pénzt kapjon – beperelte az Élet és Irodalom című lapot, ahol mindez megjelent, rágalmazásért, mondván, az NEM TAGGYŰLÉS volt. És meg is nyerte a pert, mert valóban, nem taggyűlés volt, hanem csak egy informális beszélgetés. Te most ugyanezt a taktikát vetetted be ellenem: a mondanivalóm lényegén ugyan semmit sem változtat, hogy Szaniszló szerint nem drónról, hanem NATO-gépről történt a bombázás, de jól hangzik, hogy nem pontosan idéztem.

  „Akár mennyire is fáj nektek tovább nézem Szaniszló műsorát.”

  Nézzed. Nekem nem fog fájni. Majd neked fog, ha a világról alkotott hamis elképzeléseid miatt a geddon során az „így jártak” embercsoportban találod magad.

  204: Dorka:

  Attilával nem tudunk zöld ágra vergődni. Hiába magyarázod el neki, hogy az elképzelései alapvető tényeken buknak, csak azért is kezdi elölről legközelebb. Tipikus példa volt a szintetikus és analitikus nyelvekkel való kis kalandja, ahol alapvető nyelvészeti fogalmakkal sem volt tisztában (arról nem beszélve, hogy melyik nyelv hova tartozik…), de az Ószövetségre utaló kis riposztjainál sem hajlandó belátni, hogy az első mai formában vett Biblia nem az 1500-as években keletkezett, hanem 384-ben, és nem a Mediciek írták, hanem Szent Jeromos. De említhetnénk még a kis tévelygéseit a magyar költségvetéssel kapcsolatban (merthogy Attila szerint a legtöbb pénzt az adósságszolgálatra költjük), meg az eufráteszi kultúrákkal kapcsolatos elképzeléseit (Attila szerint ugyanis természetesen a sémita népek hibája, hogy véget ért a békés, háborúktól mentes aranykor, azt már elfelejti, hogy az első kultúrák a régióban nem voltak sémita népek, de háborúztak rendesen).

 214. 206: Hochstein:

  „Teljesen kivagyok idegileg, mert nem tudom, hogy ki ez a Szaniszlo.”

  Nézd meg a 220-ban belinkelt youtube-os videót, ott meglátod, ki ez. Lehet, hogy ismerős lesz a régi Panorámából. De ha korábban nem is ismerted, most majd megjegyzed egy életre…

 215. 186!
  Janival értek egyet teljes egészében..Még egyszer nem akarom leírni..
  Meg lehet nézni mindent,sőt szerintem kell is!De valóban ki kellene szűrni az információt,és nem mindent össze vissza befogadni..Lehet azért gondolkozni is..
  Szoktam olyat is látni Szaniszlónál is,meg még a Máthé Kriszta a „kedvencem” hogy úgy mondják azt a mondókát,hogy szinte már úgy fel hergelik az embert, hogy mindjárt fel állok és megyek lőni!
  Na akkor szoktam rohamos lenni,és átkapcsolom..

 216. 200: Attila(PV):

  „Azok az elméletek, legendák, amelyek tartást, reményt, magabiztosságot nyújtanak megbocsáthatóbbak, mint azok, akik depresszióba, kilátástalanságba döntik az embereket.”

  Azt értem, hogy a magyar eredetről szóló, manapság divatos „elméletek” miért adnak tartást. Az más kérdés, hogy ettől holnap még ugyanúgy éhen veszünk, mind, de legalább büszkén, egyenes derékkal tesszük. Mondjuk lehet, hogy az lenne a legjobb, ha egyáltalán semmilyen hazugságokkal nem foglalkoznánk, hanem azt néznénk, hogyan lehet kijutni ebből a szarból, amiben benne vagyunk, vagyis jobb lenne, ha előre néznénk, nem hátra, de oké, értem, amit mondasz, az érvelésednek ezt a részét tehát fel tudom fogni.

  De azt elmagyaráznád, pontosan milyen állítások is azok manapság, melyek szerinted hazugságok és depresszióba ill. kilátástalanságba döntik az embereket? Az általad sokat emlegetett „agymosó média” pl. pont, hogy a szép jövő hamis illúzióját kelti, nem depresszióba dönt. Ami manapság igazán depresszív, az sajnos a színtiszta igazság, viszont azzal kapcsolatban meg az a helyzet, hogy hiába hazudunk magunknak, ugyanúgy bekövetkezik, sőt, nem fogunk tudni rá felkészülni. Ez esetben tehát a hazugság árt, ha kilátástalanságba dönt, ha nem.

 217. 204 Dorka

  Elolvastam, többször is, bár mindig lehet benne új, érdekes dolgot találni, de a kedvedért leellenőriztem:

  Krónikák,1. 16. 30. Rettegjen az egész föld az ő orcájától; a föld kereksége is megerősíttetik, hogy ne ingadozzék.

  Zsoltárok 93. 1. Uralkodik az Úr, méltóságot öltözött fel; felöltözött az Úr: hatalmat övezett magára; megerősítette a földet is, hogy meg ne induljon.

  Zoltárok 96, 10 10. Mondjátok a népek között: Az Úr uralkodik; megerősítette a földet, hogy meg ne induljon; ő ítéli meg a népeket igazsággal.

  Zsoltárok 104 5. Ő fundálta a földet az ő oszlopain, nem mozdul az meg soha örökké.

  Prédikátorok 1. 5. És a nap feltámad, és elnyugszik a nap; és az õ helyére siet, a hol õ ismét feltámad.

  Általában ezeket az idézeteket sorolják az Ótestamentum geostacionárius „bizonyítékai” közé. Ha tudod a héber „eredetit” akkor megerősítheted, vagy cáfolhatod hogy valóban erről van szó.

 218. 220:

  „Nézzed. Nekem nem fog fájni. Majd neked fog, ha a világról alkotott hamis elképzeléseid miatt a geddon során az “így jártak” embercsoportban találod magad.”

  Jancsika szerinted ezen az oldalon megtudhatok én még bármi újat a „geddonról”???
  Így is túl sokat tudok már, megyek vissza az RTL-hez mónikát nézni 🙂

  Jetzt kommt ein bisschen OFF, es tut mir leid. Wirklich.

  Hey Jancsika schau mal! Diese Schweden sind auch völlig bescheuert! Oh je, so viele verrückte auf der Erde, und immer weniger normale Menschen. Tja, was kann man dazu sagen?

  http://t7.hu/02ez

  Meinst du, dass es ein Zufall ist?
  Kann es nicht sein, dass du manchmal auch falsch liegst?
  Nö, unmöglich! Oder doch?

  Mach dir keine Sorge um mich. Wenn es soweit is, du wirst vielleicht derjenige sein, der sagt: „Mensch, der Dummkopf hat recht gehabt!”
  🙂

 219. 223. Jancsika

  Szerintem világos, ha valaki nehéz feladat előtt áll, akkor a biztatás általában használ, az „ehhez te hülye vagy” szerű dolgok pedig megnehezítik a feladat végrehajtását…

  A legtöbb népnek van „hősies” eredetlegendája, ez történelmi sajátosság. Ezt lehet „igazságnak” tekinteni, mivel a legendák nem befolyásolnak sokmindent, de hatásaikban inkább pozitívak.
  Itt inkább a mitoszrombolók motívumaiból kellene kiindulni…
  Több különböző személlyel is előfordul az anekdóta, miszerint a franciák javasolták a Habsburgoknak, hogy ha meg akarják törni a gyarmat népeit, akkor a történelmüket kell elvenni.
  És ment is egy darabig a tajgáról bekergetett hordák meséje akinek még saját nyelve se volt…
  Szerintem a műlt rendbetétele nem okoz konfliktust a közeljövő és a jelen problémáinak megoldását illetően.
  Viszont segít aban, hogy hagyományos értékrendszerek szerint eldönthessük, hogy ki az ellenség és ki a barát, mindenféle közvetítő (média) nélkül… Ez is lehet a média képviselőinek oldalán látható nyilvánvaló nemtetszés a „múltbafordulás” miatt, ami komoly versenyt jelenthet a „modern” mitológiák terjesztésének.

  A mai gyarmatosítók is ezt teszik: mindent mocskolnak ami magyar, terjesztik, hogy a multik nélkül éhenhalnánk, a nép hibájának állítják be a kilátástalan gazdasági helyzetet, pedig pont tegnap este vezette le Bogár László és Boros Imre az Echo TV-ben (Háttérkép) hogyan és kik szippantottak ki az országból „bankkonszolidációnak” álcázva 10.000 milliárd forintot ami az adósságálomány legalább feléért felelős…

  Az „agymosó média” mégcsak nem is szép jövőt kínál, csak „most rögtönt” ha x összeget leperkálsz.

 220. Jani!Le a kalappal!Itt Te vagy a császár.A sok saját ideológiai szemszögből(agyon) magyarázott féligazság dömpingben üdítő színfoltok a hozzászólásaid.
  Jancsika!A tudás mennyiséged lenyűgöző,de most kevés volt számomra, mert aki sokat markol az néha keveset fog. Főleg ha Te
  is abban a stílusban érvelsz amit a másikban kifogásolsz.De a
  hozzászólásaid ettől függetlenül értékesek.

 221. 227:
  Tanító bácsi kérem, és én hogy szerepeltem? Csak, mert ötöst szeretnék kapni. 😛

 222. Hogy egyeseknek mennyi szabad idejük van, lesz mit bepótolnom…:-)

  150:
  „Az az osztály aki befolyásolja a dolgok globális alakulását, az nem föltétlenül a leggazdagabb X%. Az államfők, milliárdosok mellett helyet foglalnak még olyanok is mint, tudósok, programozók, írók, egyházfők, terror mozgalmak vezetői, művészek, előadók stb. akik akár egy fingnyi lehelettel, ezrek-százezrek-milliók életét mozdítják ki más irányba. ”

  Nem vitatom, hogy a fent felsoroltaknak is lehet befolyása az elit viselkedésére.
  De azt el kéne dönteni, hogy csóválhatja a farok a kutyát, azaz az elit érdekei ellen e felsoroltak hosszabb távon ki tudják e szélesebb néptömegek előtt fejteni a nézeteiket.

  Írtam vannak kivételek pl. a forradalom, de nem ez a jellemző viselkedése az emberi társadalmaknak.

  Mindenesetre a könyvajánlást köszi, feltettem a szerzési listámra.

  153:
  „ó ez a Nicolas-os példád! Ezért nem hiszek én abban, hogy van egy behatárolható “elit” aki a világ sorsát szándékosan alakítja.”

  Nem kell mindent apróra meghatározni, a fő irányokat kell érdekeik mentén irányítani.
  És nem kell benne hinni, meg kell nézni, hogy általában kinek ez érdekei mentén történnek a dolgok.Ilyen egyszerű.

  OV-t lehet itt idézni szabadon, ne annak higgyenek, amit beszélek, hanem amit teszek.

 223. 229 Pzuj

  „És nem kell benne hinni, meg kell nézni, hogy általában kinek ez érdekei mentén történnek a dolgok.Ilyen egyszerű.”

  Én is éppen ezt mondom. Az én környezetemben a dolgok az én érdekeim szerint történnek, vagy legalább is törekszem rá, hogy így legyen. A felettem levő nagyobb kutyák engem mozgatnak úgy , hogy az ő érdekeik szerint működjek. És ez egész addig így megy, amíg el nem érünk addig a meghatározhatatlan méretű „elit” társaságig. A dolog nem csak fentről lefele, hanem lentről felfele is működik. Ezért nem hiszem azt, hogy a világ bajaiért nem közös a felelősség, hanem rá lehet tolni mindent erre a misztikus „elit” rétegre. Rá lehet persze tolni, ha saját felelősségünk alól gyáván ki akarunk bújni.

 224. 200:
  „Nem tudom… ha egyrészt elfogadható, hogy egy nép egy csipkebokortól kapja viselkedésének alapszabályait, akkor tulakdonképpen mi a gond a 9x csavart szíriuszi DNS-sel?”

  Ez nagyon ott van!:-)

 225. Visszatérve Szaniszlóra, ha már így ki lett tárgyalva.
  Megnézve a videót, vannak benne túlzások és vannak benne igazságok.
  Ki kell szemezni az igazságot, ennyi, mert ebben a videoban is volt.
  Jó tíz évvel korábbi énem a falra tudott volna mászni ettől a stílustól, de ma már a forma mögött a tartalmat is meg tudom látni.

  Már korábban is azt vallottam, mint most:
  Mindegy, hogy ki állít valamit, azt kell megnézni, hogy igaz-e.
  Ezért hogy Szaniszló mint állított a drónokról a gát kapcsán TELJESEN LÉNYEGTELEN egy másik állítása kapcsán.

 226. Mellesleg Drábik sok, számomra új dolgot tudott mondani korábban, de hogy számomra nehezen olvashatóak voltak a könyvei, az tény.

  Bogár meg leszokhatna az állandó globál szivattyúzásról, talán e nélkül is megértené az emberek többsége, hogy mit akar mondani.
  Egyébként szerintem, mostanában nem sok újat mond, hanem ismétli önmagát.

 227. 225: Curix:

  Gratulálok, sikerült találnod egy német oldalt, ahol elmondják, hogy ez a bizonyos Pernila Hagberg, aki a svéd zöld párt vezetője, szintén hisz a chemtrail-ben.

  Hogy mindezek után még sikerült németül is gúnyolódnod velem, ez meg aztán egyenesen csodálatos. Még egyszer gratulálok.

  Kár, hogy ettől a chemtrail elmélet még egy baromság marad.

  Egyébként a napokban történt egy hasonlóan elmés politikus nyilatkozat, egy amerikai szenátor, egy bizonyos Dr. Paul Broun (merthogy orvosdoktor a drágám) úgy nyilatkozott, hogy szerinte az egész evolúcióelmélet egy hatalmas marhaság, és a Föld 9000 éves, ahogy a Biblia is megírta. Ismétlem, az úriember orvosdoktor.

  Tehát akkor ezek szerint a biológiakönyvek hazudnak, ez most már biztos, hiszen egy nagy hatalmú politikus, egy igazi potentát végre felfedte az igazságot, amit eddig elzárva tartottak a nyilvánosság elől. Halleluja.

  Attól, hogy valaki politikus, még ha a svéd zöld párt vezetője is, még gondolhat baromságokat. Te meg elhiheted, ha akarod.

 228. 230:
  „Ezért nem hiszem azt, hogy a világ bajaiért nem közös a felelősség, hanem rá lehet tolni mindent erre a misztikus “elit” rétegre. Rá lehet persze tolni, ha saját felelősségünk alól gyáván ki akarunk bújni.”

  Nem erről van szó, mint korábban is írtam. Hanem a felelősségen való testvéries felezésen.

 229. 226: Attila(PV):

  Aha. Tehát szerinted ha mostantól mindenki elhiszi, hogy a Szíriuszról jöttünk és 9-szer csavarodik a DNS-ünk, akkor holnaptól jobban fogunk tudni megfelelni az előttünk álló tetemes kihívásoknak.

  Szerintem nem. Sőt, valószínűleg rosszabbul, mert aki hülyeségeket gondol a világról, az valószínűleg hülyeségeket is fog csinálni. A pszichológiában ezt úgy hívják, hogy pszichózis. A valóságtesztelés súlyos zavara. Én pszichotikus embereket még nem igazán láttam jól teljesíteni kemény döntéseket igénylő helyzetekben. Pont ellenkezőleg. És igazából tök mindegy, hogy a pszichózisuk pozitív vagy negatív jellegű, szarul fognak dönteni, mert nem képesek értelmezni a valóság visszacsatolásait.

  De ha már a 9-szer csavarodott DNS-nél meg a csipkebokornál tartunk… van azért egy kis különbség. A csipkebokros sztorit ma már rohadt kevesen hiszik el, egyre kevesebben. A 9-szer csavarodott DNS-t meg egyre többen.

  Én ezt egy kicsit aggasztónak találom. Tudod, ha egyre többen válnak pszichotikussá, azt úgy hívják, hogy tömegpszichózis… volt már rá példa a történelemben korábban, sose lett szép vége. Tudod, ebből lettek a több millió emberéletet követelő ideológiák is.

 230. 236:

  „Tudod, ha egyre többen válnak pszichotikussá, azt úgy hívják, hogy tömegpszichózis… volt már rá példa a történelemben korábban, sose lett szép vége.”

  Miért Jancsika, annak mi lesz a vége, ha mindenki birka marad és béget az X-Faktor előtt?

  Jancsika ez a rész kimaradt?

  „Interessanterweise sahen sich kürzlich sowohl die Vereinten Nationen als auch einige von der Gates-Stiftung unterstützte Gruppen veranlasst, zuzugeben, dass solche Sprühaktionen stattfinden, und dass es sich bei den emittierten Teilchen nicht um normale Kondensstreifen handelt.”

  Nem baj Jancsika. Majd egyszer…

  Egyébként tudod nekem mi a pszichózis?

  Pl. ez itt:

  http://t7.hu/02fg

 231. 228 Tibor bá!
  A tanító nem osztályozza a tanárát.De a véleményem alapján a szóbeli értékelésed:KIEGYENSÚLYOZOTT JÓ:)A következő osztályba léphetsz.

 232. 237: „Miért Jancsika, annak mi lesz a vége, ha mindenki birka marad és béget az X-Faktor előtt?”

  Mondtam én, hogy ez jó? Nem beirkáltam vagy ötször, hogy tanulni kéne, de az emberek nem teszik? Nem linkelgetem be milliószor a Crash Course-t meg a többi videót, amiben elmagyarázzák, hogy miről van szó?

  Nyitott kapukat döngetsz, mert magam se vagyok híve az X-faktornak. Csak éppen nem hiszem el a nyilvánvaló baromságokat, akkor se, ha német weboldalakon terjesztik. Meg akkor se, ha te irkálod be.

 233. 236.
  „Tudod, ha egyre többen válnak pszichotikussá, azt úgy hívják, hogy tömegpszichózis… volt már rá példa a történelemben korábban, sose lett szép vége. Tudod, ebből lettek a több millió emberéletet követelő ideológiák is.”

  A kereszteshadjáratokra gondolsz?

  Vagy arra, amit napjainkban gyakorol a média?

 234. 240: Bubu:

  „A kereszteshadjáratokra gondolsz?

  Vagy arra, amit napjainkban gyakorol a média?”

  Mindkettő szép példa a jelenségre.

 235. Most olvasom újra :
  „Epilógus – Arma Gedeonnak éveken át próbáltam megmagyarázni, hogy az ő összeesküvés elmélete (és senki másé) azért nem állja meg a helyét, mert az emberi társadalom is egy kaotikus rendszer.”

  Vajon a kaotikusnak tűnő hangyavonulás kaotikus? Vagy a méhek viselkedése, ami szintúgy csodálatra méltó. De, nem kaotikus. Átmenetileg lehet káosz, amit valami kivált, de, hogy az emberi társadalom kaotikus rendszer lenne, az azért szerintem túlzás. És, ha valami káoszt is eredményez, az még nem biztos, hogy ne lenne nagyon is logikus válasz a kiváltó okra, és ne lehetne rá számítani. Más kérdés, hogy akinek magasabb szervezési, irányítási feladata van az emberi társadalomban, az mennyire van a helyzete magaslatán.
  Már csak azért sem lehet kaotikus, mert ahhoz társadalmi szerveződésre nem is volna szükség, épp ezért a társadalom védi magát a káosz ellen.
  Lehetne a társadalmak szintjén vizsgálódni, vajon a több társadalom együttese okozhat-e káoszt? Igen. De, az is csak átmeneti. Az emberi fajnak rendre van szüksége a túléléshez.
  Akkor a geddon tulajdonképpen káosz, aminek nagyon is jól megfogalmazható okai vannak?

 236. 242:
  Nem szívesen írom, de nálad van egy kis zavar. A „káosz” régi szó, azt jelenti, hogy zűrzavar. A „kaotikus rendszer” kifejezés a „káosz elméletben” szerepel. Ennek csak néhány évtizedes múltja van. Nem biztos, hogy a kifejezés szerencsés, sőt úgy tűnik zavaró. Javaslom nézz utána a kérdésnek, vess véget a tévedésednek. Bár a posztomból azért eléggé világossá válik a dolog.

 237. sikerült Drábikkal és Bogárral kicsit felkorbácsolni az állóvizet 😀 én nem szeretném egyikőjüket sem jellemezni, gondoljon mindenki róluk azt amit akar, de kérdezném: azzal, hogy megmondják a „frankót” és indulatokat gerjesztenek, nyújt valami megoldást egyikőjük is? eddig én még nem hallottam róla, bár nem nézem minden szereplésüket, az viszont szembeötlő, ahogyan Bogár L. a nagy leleplezés közepette azt próbálja sugallni, hogy az a tuti amit a jelenlegi kormány tesz, „szabadsáharcoskodik”..Drábik pedig elkezdett zsiráfozni, holott eddig nem tette..
  az Echo-nak is ugyanaz a szerepe, mint a többi agymosó csatornának csak más köntösben, ennyi..

 238. 244. uncle lacko!
  Bogár eleinte érdekes volt és elgondolkodtató, csak hát már elég régóta nem mond új dolgokat, csak ismétli önmagát, megoldást meg végképp nem.
  Drábikkal viszont más a helyzet. Ő mondja a megoldást is, nem tudom miért, sokaknak ez valahogy elkerüli a figyelmét, vagy nem olvassák, hallgatják nyitott elmével.
  De vegyük sorba.
  -Ezt az adóssághalmazt a nyakunkon, már nem lehet visszafizetni! –
  Azt hiszem, ma már ez egyértelmű.
  -Megoldás, meg kell tagadni az adósságtörlesztést, mivel a hitelezőkkel erről úgy sem fogunk tudni tárgyalni.-
  -Ki kell alakítani egy másodlagos pénzrendszert, hogy a gazdaság kikerüljön a forint csapdából.-
  Erre is kínál konkrét megoldást!
  -Az egyéneknek le kell válni a mai pénzrendszerről, amennyire csak lehetséges, az egyének lehetőségeihez mérten.-
  Ezt már itt is kibeszéltük egy jópárszor.

  Ezek eléggé konkrét megoldáslehetőségek, más kérdés viszont, ki meri, tudja, akarja, meglépni ezeket, van-e a mai politikusoknak annyi vér a pucájukban, hogy félretéve a saját kicsinyes érdekeit, az ország érdekében, felvállalja ezeket.
  Konkrétan, itt Orbánról van szó, de ahogy ismerjük, ennek az esélye gyakorlatilag nulla, mivel ő és csapata, ebben a kuplerájban érdekelt, ami most van!

 239. 245: pont erről van szó..kivitelezhető megoldást nem tud, olyat én is tudok mondani amit nem lehet megvalósítani, annak mi értelme? hangulatkeltésnek remek, a csúnya de megfoghatatlan pénzügyi elitre mutogatni ami a többi részinformációval csak arra lesz jó, hogy pl. okt 23-án legyen egy jó nagy utcai balhé, vagy még annál is komolyabb helyzet..

 240. 246. Ezek közül melyik nem kivitelezhető?
  Ha van akarat!
  Arról le kell mondani, hogy valami mindenkinek tetsző megoldást lehet találni!
  Itt már csak a „sebészi” megoldás lehetséges, de annak következményei, Tiborbával egyetértve, előre kiszámíthatatlanok.
  De ha maradunk a jelenlegi helyzetünkben, akkor nekünk annyi!

 241. 236. Jancsika

  „De ha már a 9-szer csavarodott DNS-nél meg a csipkebokornál tartunk… van azért egy kis különbség. A csipkebokros sztorit ma már rohadt kevesen hiszik el, egyre kevesebben. A 9-szer csavarodott DNS-t meg egyre többen. ”

  Igaz… De a csipkebokor-hívők a sikeresebbek közé számítanak.

  Ahhoz hogy kilábaljunk ebből a kátyúból, elsősorban pszichológiailag kell rendbejönni, aztán intellektuálisan. Az állandó genetikusanalattvalózás egyáltalán nem segít. Sőt.
  Bogárnak abban is igaza van, hogy mielőtt a gazdasági talapzatot próbáljuk rendbehozni, először a spirituális talapzatot kell újjáépíteni. Anélkül egyszerűen folytatódik a lecsúszás, mert … „minek” ?
  Van akinek a 9x csavarodott szíriusz, van akinek a sumér vagy ahun kapcsolat, van akinek az, hogy a magyar nyelv ősnev, van akinek a Szent Korona tan adja meg a töltést hogy lerázza az évek óta sulykolt genetikus alattvalóságot. Nyilván, az optimális eredmény elérése előtt túllendül a hinta, ez szerintem természetes. Aki a hinta lendülése során még mindig a magyarfikázásban látja a dolgok megoldását, valószínűleg begyűjt egy-két „reakciós” jelzőt.

  Mindenesetre azt érezni lehet, hogy az a „merjünk kicsik lenni” amit a Habsburgoktól Gyurcsányig minden gyarmattartó, vagy azok solgálója súlykolt a népet a megszűnés határára lökte.
  Erről mindenképpen el kell mozdulni, de – könyörgöm – pozitív irányba !
  Azok a dolgok, amik emelik az emberek „tenniakarását” akár spirituálisa, akár intellektuálisan, azok jók. De az „őszinte, realista” hozzáálás, hogy semmire se vagyunk jók azonkívül, hogy külföldieket szolgáljunk a saját hazánkban, mostanában egyre rosszabbul hangzik.

 242. 219. Tiborbá

  „Istenem! Semmi gond. Arról még nem olvastál, még nem jutottál el odáig, hogy földrajzi, illetve klimatikus okai vannak annak, hogy a mai tudománynak miért volt Anglia, Németország, úgy általában a nem túl hideg, de nem túl meleg Európa) a bölcsője.”

  Oh…
  Ismerem ezeket az enyhén „rasszista” elgondolásokat.
  Csak azt nem értem, hogy az alatt a párezer év alatt, amíg a mediterrán éghajlat alatt kultúrák (egyiptomi, görög, római, indus vólgyi, mezopotámiai, kínai) virágoztak a „se nem meleg se nem hideg Európa északi részén” mire vártak a bőrruhába takart torzomborz barbárok… ??
  Talán, hogy olyan ideológiák jelenjenek és erősödjenek meg, amelyek megengedték, sőt követelték a Föld és lakói határtalan kizsigerelését, és EKKOR érkezett fénykoruk ?

 243. 248: Attila(PV):

  Úgy látszik, nem olvastad el a 236-ost, vagy direkt nem akarsz rá reagálni. Amit leírsz, az a küldetéstudat, ami pontosan ugyanolyan pszichózis, mint az üldözési mánia vagy fóbiás félelmek. Pontosan annyira káros is, tömegpszichózis esetén meg pláne.

  Tehát, ha hazugságok mentén elhitetjük egy néppel, hogy „ő a legfaszább nyúl a halpiacon”, ahogy a nagyapám mondja mindig, akkor ezzel olyan folyamatokat indítunk el, aminek borzalmas következményei lesznek. A náci Németországban pontosan ez történt a nemzetiszocialista hatalomátvétel után. Ezt akarjuk? Te talán lehet, én semmiképpen sem.

  Azonkívül magyarázd már el nekem, hogy egészen pontosan hol is „sulykolták” a Habsburgok a káros eszméket a magyar népbe? Konkrétan semmilyen szinten nem szóltak bele a kulturális-társadalmi életbe. A Habsburgoknak Magyarország pénzbevételi forrásnak és a hadviselésre fogható férfiak miatt kellett. Jellemző, hogy az általad sokat kritizált MTA-t sem egy Habsburg, hanem Széchenyi alapította meg. A Habsburgok ugyanis leszarták.

  De ugyanez Gyurcsánnyal. Hol mondott ilyet Gyurcsány, hogy „merjünk kicsik lenni”? Tudtommal olyat mondott, hogy „elkúrtuk, nem kicsit, nagyon”. Ebben meg sajnos 100%-ig igaza volt.

  Megint olyan dolgok miatt próbálod stigmatizálni a politikai ellenfeleidet, amik csak a te képzeletedben léteznek.

  De hát ugye a tények soha nem gátoltak meg abban, hogy marhaságokat állíts. Ezt már ismerjük.

  249: Attila(PV):

  „Talán, hogy olyan ideológiák jelenjenek és erősödjenek meg, amelyek megengedték, sőt követelték a Föld és lakói határtalan kizsigerelését, és EKKOR érkezett fénykoruk ?”

  Ennél egy kicsit bonyolultabb a helyzet. Szerintem az európai gyökerű nyugati civilizáció azért tudott ekkora előnyre szert tenni (ami mára elolvadni látszik, Európa dicsőséges 500 éve a végéhez ért), mert átestek azon, amit a pszichológiában úgy hívnak, hogy post-traumatic growth (trauma utáni fejlődés) – nem összekeverendő a poszt-traumatikus stressz szindrómával.

  Arról van szó, hogy ha egy ember (vagy embercsoport) sikeresen vesz egy komoly akadályt, vagyis képes adekvátan kezelni egy traumát, akkor ebből lelkileg és testileg megerősödve kerül ki. Európával valami ilyesmi történt. Jött ugyanis az a bizonyos kis jégkorszak a 13-14. században, amibe bele is pusztult Európa lakosságának fele. Igen ám, de ennek hatására a mezőgazdaságban új módszereket kezdtek el használni (vetésforgó, szügyhám, stb. stb.), ami miatt az időjárás helyreállása után radikálisan megnőtt az európai földművelés hozama a többi földművelő civilizációéhoz képest.

  Ez azt jelentette, hogy kevesebb ember munkája kellett az élelmiszer-termeléshez, és nagyobb lett a népszaporulat. Vagyis egyre több ember tudott a földművelésen kívül mással is foglalkozni. Városokat építettek, tudományokat műveltek, találmányokat fedeztek föl. És mindehhez társult egy hatalmas pozitív demográfiai nyomás, ami az új területek felfedezésére és meghódítására ösztökélt. Kész is egy expanzív, gyorsan fejlődő civilizáció „receptje”.

  A föld kizsigerelésének kényszere sokkal korábbi keletű, több, mint 5000 éves, és a megfelelően stabil klimatikus viszonyok esetén törvényszerűen kialakul minden emberi közösségben. A recept itt kb. az, hogy: több megművelt terület = nagyobb népesség = nagyobb hadsereg = több hódítás = több megművelt terület, és így tovább, és így tovább. Így tudták a poszt-neolitikus civilizációk kiszorítani a pre-neolitikusokat. Néhány államalakulat esetében (pl. Római Birodalom) a pozitív visszacsatolások sorozata hihetetlenül szembetűnő, de az egész emberiséget ez a dinamika hajtja 5000 éve. A nem növekvő társadalmakat nemes egyszerűséggel kiirtják azok, akik képesek gyorsabban növekedni. Ez napjainkban is zajlik: az őserdők irtásával eltűnnek a még utolsó, a természettel harmóniában együtt élő őshonos indián törzsek is.

  A nyugati civilizáció mindebbe tökéletesen beleillik, csak a poszt-traumatikus fejlődése miatt átmenetileg jelentős előnyre tett szert, amit szemérmetlenül ki is használt. Persze mára a többi földművelő civilizáció is elleste ezeket a trükköket, így ennek az előnynek vége. Ez jól látszik abban is, hogy a pozitív demográfiai nyomás mára már nem a nyugati társadalmakban mutatkozik meg a leginkább szembetűnően.

 244. 250: Korrigálnék. NEM TÖRVÉNYSZERŰEN alakul ki minden civilizáció esetén a kizsigerelés kényszere. Kialakulhat, bizonyos tényezők együttállása esetén. Sajnos azonban nagy valószínűséggel kialakul.

 245. 250:

  Jancsika, kimoderálhat ezért Tibor bá, mert övé a blog, de akkor is elmondom, hogy az írásaid már nem csak sületlenségek, de egyenesen kártékonyak!

  Semmi perc alatt földbe döngölted Attilát a 248 miatt, pedig ez az egész történet alfája, és tökéletesen igaza van.

 246. 252 Curix
  Jancsika írásait tartom a legpontosabbnak, és a leghasznosabbnak. Kárt pedig (legalábbis nekem) egyetlen kommentező a kommentjével nem okoz.

 247. 252:

  Meg kell védenem Jancsikát, logikus amit ír.
  Attila gondolatai is logikusak.

  Elbeszélnek egymás mellett, nem érintik egymás gondolatait.
  Ez nem vita csak eszmecsere.

  Ha van érdemi észrevételed akkor azt írd, az érzelmi alapú „lázadás” nem célravezető itt.

 248. Off: szavazás. Elég hamar lehet újra szavazni, és úgy hiszem Bajnait és Vonát újra és újraszavazók „versenyeztetik” 🙂 Pedig ez nem amolyan kívánságszavazás, hanem valószínűség szerinti, ha jól értelmezem.

 249. 255.Dorka:
  רגע-רגע 😀 Lehet hogy ez is az egyik a célja a felmérésnek ;). Majd Tibor bá’ IP alapján szűr és értékel. Én kedvelném ezt a verziót is 🙂

 250. 255:
  Orbán végig 45 % körül szerepelt. Éppen ezért nem hiszem, hogy sok lenne a dupla szavazás. A szavazók között messze nincs ennyi orbánbfil, viszont reálisan ítélik meg a helyzetet. TGM tegnapi „szereplésére” ha A.G. lennék, akkor egyből felhívnám a figyelmet, hogy a nemzetközi zsidóság szándékosan el akarja pusztítani a nemzetet. Szerintem csak arról van szó, hogy TGM szenilizálódik (pedig nem is olyan öreg) 😀

 251. 252:
  Ezt szemét manipulációnak fogom fel. Ezzel akarsz kedvezőbb elbírálást kapni tőlem, de ez nem működik. Az előző hozzászólásokból ítélve nem csak az én tököm van tele veled. Én hagyom, hogy nyomd a szöveged, egyre hiteltelenebbé válsz vele.

  256:
  Ha olyan szöveget nyomsz fel, amit a többség egészen biztos nem ért, akkor kötelességed a fordítás. Ez így elfogadhatatlan udvariatlanság.

 252. 258/256> רגע-רגע-rega rega = pillanat pillanat,hoppá hoppá, várjunkcsak várjunkcsak.

 253. Huhh..szívesen, csak buzgómócsing voltam.. 🙂

  Az igaz ám hogy Orbán végig stabilan vezetett, nekem csak az tűnt fel, hogy időnként + egy Bajnai, amit rögvest követett egy Vona:) majd megint és megint, de igazából az a lényeg valóban, hogy a legtöbben nem tartják valószínűnek O. V leváltását. lehet nincs is ennyi Orbánbarát, csak nem hisznek a leválthatóságában.. nade a kielemzést meghagyom neked Tibor bá’..

 254. 261:
  Nincs mit kielemezni. A számok magukról beszélnek. Mindenki össze akar fogni Orbán ellen, csak hadd legyen ő a miniszterelnök jelölt. Ez így nem fog működni.

 255. 261-262.:
  Pontosan ez játszódott le a fejemben mielőtt klikkeltem. 😉

  Most az a nagy helyzet hogy én nem akarok összefogni ellene. Na nem mintha hatalmas híve lennék bárminek is amit ez az ember és pártja képvisel, de mivel huzamosabb ideje nem Mo.-n élek ezért enyhén szólva is képmutatásnak tartanám ha pl. elmennék szavazni. És ez az általános véleményem minden határon túliról aki (vissza)él ezzel helyzettel.

  Azt azonban nem értem (illetve dehogyis nem) hogy a szavazati jogom miért nem átruházható? Nem lenne korrektebb? Mondjuk odaadom Dorkának a voks jogát, majd ő kezd vele amit akar, hisz mégis csak ő él Mo-n.

 256. Orbánnal az lesz, mint Gyurcsánnyal. Még egy évad az övé, aztán …
  Szerintem az a baj, hogy a választók nagyon nagy hányada már 14 éve kényszerből választ, csak eltűnjön az előző. Sosincs senki a célegyenesben, akiben szívük szerint megbíznának.
  Még úgy sem, mint az amerikaiak. Pedig az is nagy hülyítés.

 257. 250. Jancsika

  “ő a legfaszább nyúl a halpiacon”

  A náci Németoszágban semmi hasonló nem történt.
  A náci fajelmélet a zsidónak szinte tökéletes másolata, a világon való uralkodáshoz kínálta az alapokat.

  A magyar „küldetéstudat”, a legelvontabb változatában is „áldozatvállalást” hirdet, Jézus szintű önfeláldozást a Tatárjárás és törökdúlás elején is… Az elmélet hirdetői szerint Mátyás király tudatosan vállalta a „keresztutat”a nép számára, és 56-ban is a kommunizmus által lett keresztre feszítve, tehát szó sincs mások leigázásárol vagy bárminemű felsőbbrendűségről. Sőt, alázat és szolgálat a fő motívum. A világnak újra és újra megmutatni, hogy rosz útonn jár.
  Persze… okozhat némi zavart a dologban, hogy ugyanúgy mint Jézus, az elmélet hirdetői is szeretik néven nevezni a kerékkötőket és a negatív folyamatokat.

  Ami a Habsburgokat illeti, ugyanazokkal a módszerekkel, mint bármely más gyarmattartó, hatott az oktatásra.
  Itt van például Trefort Ágoston, vallásügyi és oktatásügyi miniszter egyik kijelentése :
  „Én az ország érdekeit kell nézzem és ezért a külső tekintély szempontjából az előnyösebb, a finnugor származás principiumát fogadom el, mert nekünk nem ázsiai, hanem európai rokonságra van szükségünk. A kormány a jövőben csakis a tudomány ama képviselőit fogja támogatni, akik a finn-ugor eredet mellett törnek lándzsát.”

  Nem hiszem, hogy ennél hitelesebb forrás kellene a Habsburg befolyásra a magyar oktatásügyet illetően. Nyilván az MTA volt az egyik fő célpontjuk, mert azt Széchenyi pontosan a NYELV kutatására alapította.

  Ami meg a „Merjünk kicsik lenni” idézetet illeti, az tényleg Kovács Lászlótól származik… De mindenesetre jelzi a párt és holdudvarának álláspontját. Gyurcsány viszont tényleg elkúrta, és a mai napig nem lett érte felelősségre vonva.

  Akik sosem foglalkoztak a témával, azoknál biztos kibukik egy „Wwwoáááooowuuu” a post traumatic growth kijelentés után.
  De mindez nem negálja a tényt, hogy a növekedés fő oka egy erősődő réteg profithajszolásának az eredménye, ami először földönfutó földműseket kreált, aztán pedig egy végletesen kiszolgáltatott városi munkásságot. Ez csak a gyarmatosítás „újrafelfedezésével” enyhült helyenként, és azzal a felismeréssel, hogy szükség van fizetőképes hazai keresletre a gyarmati áruk felvételéhez.

  A Föld „kizsigerelésén” másodszor megyünk át.
  Az ipari mezőgazdasági termesztés megjelenéséig, de méginkább a tervezett elévülést beépített termékek megjelenéséig ez a kizsigerelés valamelyest kezelhető volt. Aztán még rájött az üzemanyag számára termelt haszonnövény…
  Tehát ne hasonlítsuk már össze a kb 100 éve történő abszolút profitérdekű rablógazdálkodást a természet legkisebb figyelembevétele nélkül még az 500 évvel ezelőttivel se, főleg az 5000 évvel ezelőttivel. Ez maszatolás.

  A nyugati civilizáció úgy illik ebbe a képbe, mint mondjuk az ebéd után egy-két pohár vörösbort megivó társaságba a gyerekeit verő csontrészeg alkoholista.

 258. 258:

  Tibor bá, bírom a kritikát, ezzel semmi gondom.

  Azzal már sokkal inkább, hogy itt a hozzászólásokat egyesek nem a minősége alapján ítélik meg, hanem a hozzászóló anyagi helyzetéből, diplomáinak számából, beszélt nyelvek számából.
  Mielőtt megkérdeznétek miért mondom ezt, hát azért mert te mondtad Tibor bá, havi 70ezerből az elsők közt pusztulok geddon idején.
  Hochstein és Jancsika pedig nem egyszer felemlegette kinek mennyi a diplomája. Szerintem itt rajtuk kívül még sokaknak van, mégsem kérkednek vele.

  Mindezt sajnálattal veszem tudomásul.

  Utoljára engedjetek meg egy üzenetet, amit én nem tudnék ilyen jól elmondani, de megteszi helyettem Jakab István.

  Miközben vadul spájzoljátok a száraztésztát jusson eszetekbe néha ez az üzenet:

  http://www.vntv.hu/vivanaturavideo.php?vid=e47d9f1a9

  Sokak örömére most írtam utoljára, mert ez a blog már nem az a blog, ahová szívesen leírnám a gondolataimat.

  Minden jót kívánok!
  Üdv: Curix

 259. 266:
  Így stílszerű, hogy csúsztatással búcsúzol. Jancsika sose kérkedett a diplomáival, de jelezte, hogy a feleségének mennyi van és hány nyelvet beszél MERT ki akarta hangsúlyozni, hogy ennek ellenére 650 Eurót keres. Ebben az esetben a diploma megemlítése nagyon is a helyénvaló volt.

  Az elsők közötti pusztulás pedig nem sértő, egyszerű tény megállapítás, de hozzá tettem, kétlem, hogy ennyi lenne a jövedelmed.

  Ja igen, Jakab István. Meghallgattam az első 3 percet. Ez a pasi képtelen összeszedni a gondolatait. Nem volt időm kivárni, hogy megtudjam, mit akar mondani. Hőzöng, hogy milyen sok látogatója volt. Nos, ebben a témában is nem a mennyiség számít, hanem a minőség (és nem rád gondoltam) 😀

 260. 266.Curix:
  Már csak a megszólított jogán, na látod ide illik a mondatod: „Nettó baromság amit írsz”!!! 🙂

  De túl a tréfán, amit leírtál nem csak baromság, de a rosszindulat felsőfoka és szemen szedett hazugság. Távozó félben visszaköpés az ajtóból abba a helységbe ahová előzőleg odaszellentettél és nem sikerült meggyőznöd a társaságot, hogy a bűz nem is tőled származik.

  Nem fogom tételesen cáfolni az aljas vagdalkozásidat, mert ha valaki visszaolvas, pontosan látni fogja hogy ez egy alaptalanul önérzetes, tévedését beismerni képtelen egyén utolsó kétségbeesett próbálkozása feltűnési viszketegségének kielégítésére.

  És végül:
  „bírom a kritikát, ezzel semmi gondom.” – na ez úgy igaz, hogy azt a kritikát bírod amit te fogalmazol meg.

 261. 265: Attila(PV)

  „A náci Németoszágban semmi hasonló nem történt.
  A náci fajelmélet a zsidónak szinte tökéletes másolata, a világon való uralkodáshoz kínálta az alapokat.”

  Ez miben tér el attól, amit én írtam?

  KÜLDETÉSTUDAT, Attila. A németek elhitték, hogy ők különbek, mint a többi nép, EZÉRT alkalmasak a többi nép feletti uralkodásra. Pont úgy, ahogy – szerinted – a zsidók. Most a zsidó kérdésbe ne menjünk bele, mert megint csak acsarkodás lesz a vége. A németek esetében ugyanarról beszélünk. Beetettek velük egy tömegpszichózist, ami miatt elhitték, hogy ők a legkülönb nép, tehát uralkodni fognak.

  „A magyar “küldetéstudat”, a legelvontabb változatában is “áldozatvállalást” hirdet, Jézus szintű önfeláldozást a Tatárjárás és törökdúlás elején is…”

  Hááát, a történelem nem igazán ezt mutatja.

  A történelem azt mutatja, hogy a magyarság MINDEN, vele együtt élő etnikumot igyekezett eltaposni és kizsákmányolni a Kárpát-medencében, amikor csak tehette. A szövetségeseinket nem haboztunk azonnal elárulni, ha úgy tartották érdekeink, ez pontosan így volt a kalandozások korában is a 10. században és a 2. világháborúban is (és a kettő között 1000 évben is). A Kárpát-medencében a magyarság aránya soha nem volt magasabb 40%-nál, ehhez képest úgy viselkedtünk itt, mintha csak a magyarság lenne, és semmi más. Jellemző, hogy a régió jelképéül is egy magyar ékszert választunk (a Szent Koronát), ami a többieknek semmit sem jelent. Ugyanis semmibe vesszük őket, és nem érdekel minket, hogy mit gondolnak. Ez lenne az önfeláldozás?

  „Itt van például Trefort Ágoston, vallásügyi és oktatásügyi miniszter egyik kijelentése :”

  Tehát adott egy szituáció, amikor egy tudományos elméletet valaki politikai okokból fogad el, nem feltétlenül azért, mert tudományosan ez a leginkább megalapozott. Ezen én nem lepődöm meg, nem tudom, te hogy vagy vele, a történelem tele van ilyesmivel. Ezzel kapcsolatban a következő néhány kérdésem lenne:
  1. Hol itt a Habsburg befolyás? Trefort a beidézett szövegben úgy fogalmaz, hogy az Európába való beilleszkedésünk érdekében teszi ez, semmilyen említést nem tesz Habsburgokról. Esetleg a finnek maguk is Habsburgok?
  2. Attól, hogy egy miniszter POLITIKAI megfontolásból egy adott elméletet támogat, attól ez még nem lehet helyes? Azt értem, hogy savallod, amiért egy oktatásügyi miniszter nem tudományos, hanem politikai okokból támogatja az elméletet, ezzel egyet is értek. De ettől még a bizonyítékok bizonyítékok maradnak, a tények meg tények. És bizony számos érv szól a finnugor eredet mellett. Más érvek más eredet mellett. A kérdés ugyanis a mai napig nem eldöntött, és nincs dogmatizált MTA-féle álláspont. Pl. László Gyula a sokat vitatott kettős honfoglalás elméletének kidolgozója Széchenyi-díjat kapott. Ha lenne a „magyarság ideológiai eltaposására” szőtt összeesküvés, nem gondolod, hogy egy ennyire „alternatív” elmélet atyját nem tüntették volna ki?

  „De mindez nem negálja a tényt, hogy a növekedés fő oka egy erősődő réteg profithajszolásának az eredménye, ami először földönfutó földműseket kreált, aztán pedig egy végletesen kiszolgáltatott városi munkásságot.”

  Nem. A növekedés fő oka a megnövekedett termésátlagok és az ebből kifejlődő népességrobbanás, városiasodás és fejlődés. Szerinted honnan lett annyi munkás, hogy nem jutott nekik föld? A kaukázusi rassz aránya a világ népességében kb. 4-5% körül volt a középkori kis jégkorszak előtt, ez az éhínség és a pestis következtében lesüllyedt 2-3%-ra… aztán hopp, négyszáz év alatt fölmegy 20%-ra. Honnan ez az irtózatos népességrobbanás?

  Olvassál történelemkönyveket Attila. Ja, tényleg, szerinted azokban csak marhaságokat irkálnak, mert a történelmet is hamisítják a „tudjukhogykik”.

  „A Föld “kizsigerelésén” másodszor megyünk át.”

  Nem másodszor, hanem SOKADSZOR megyünk át ezen, és sokadszor nem vagy hajlandó nyilvánvaló tényeket elfogadni. A föld kizsigerelése több ezer éves probléma, és mire a nyugati civilizáció elkezdett volna teret nyerni, az első neolit forradalmi „gócok” már rég terméketlen sivatagokká váltak. De ne csak Európában gondolkodj: MINDENHOL, ahol megjelent a neolit forradalomra jellemző földművelés, bekövetkezett az ökológiai degradáció, bár tény, hogy bizonyos társadalmak képesek voltak kezelni a következményeket, míg mások összeomlottak. Mire Európában elindult volna az iparosodás, a világtörténelem már túl volt vagy két-három tucat civilizáció ökológiai összeomlásán, és ezek csak azok, amikről tudunk. Számos ezek közül olyan technikai és kulturális hátteret tudhatott magáénak, ami még a felvilágosodás korabeli felfedezőket is meglepte. Ismét csak Jared Diamond könyvét tudom ajánlani, ott részletes kutatómunkára alapozva elemzik ezt a kérdést. Még az is benne van, hogy milyen helyi ökológiai tényezők játszottak szerepet abban, hogy egy társadalom összeomlott vagy tudta kezelni az ökológiai degradációt.

  Egyébként nálad csak egy makacsabb és butább ember van ezekben a társalgásokban, és az én vagyok. Egyszerűen nem vagyok képes ellenállni a kísértésnek, hogy megpróbáljam kijavítgatni a hatalmas ökörségeidet, pedig tudom, hogy legközelebb kezded elölről az egészet. Le kéne már szokjak erről. Biztos túl sok időm van mostanában.

 262. 266: Curix:
  „Sokak örömére most írtam utoljára, mert ez a blog már nem az a blog, ahová szívesen leírnám a gondolataimat.”

  Szerintem mindketten tudjuk, hogy ezt nem gondoltad komolyan. De ne is gondold, érvelni kell, nem megsértődni. Én is eljátszottam ugyanezt a műsort korábban, és hidd el, semmi értelme. Többet profitálsz belőle, ha maradsz, és kommentelsz. Talán csak egy kicsit tedd nyitottabban.

 263. De Jancsika komolyan gondoltam, és döntésem helyességében megerősített az előtted írodott két hozzászólás is.

  Kinek és minek érveljek?

  Attila meg még néhányan bírják ezt, én már nem fektetek több energiát az érvelésbe.

  Jancsika én abból profitálok többet, ha kevesebb időt töltök gép előtt sohová nem vezető, végtelen érvelések helyett, és többet foglalkozom magammal, illetve azokkal, akik erről az oldalról is megkerestek magánban.

  Nem akarok felvágni vele, de valami oka biztosan volt annak, hogy nem Tibor bá oldalán akarják velem tovább folytatni a beszélgetést, hanem privátban, ahol nincs moderáció és szabadon gondolkodhatunk tovább.

  Nekem ez volt a legnagyobb profit ebből az oldalból, persze ez mellett tanultam sokat itt is, de úgy látom, már nem tudok többet. Innen nem, főleg nem egy 286-ostól.

 264. 169. Jancsika

  „A történelem azt mutatja, hogy a magyarság MINDEN, vele együtt élő etnikumot igyekezett eltaposni és kizsákmányolni a Kárpát-medencében, amikor csak tehette.”

  Hát ez az…
  A kalandozások az elrablott avar kincsek visszaszerzését célozták, és érdemes e témában is az újabb, nem csak a kincstári verziók szempontjait figyelembe venni.
  A tatárjárás után betelepülő kunokttól a folyamatosan érkező svábokig senkinek nem volt gondja… A románok magukának tartják Mátyást, a szlovákok Kossuthot, mindkettő magyar vezetőként az egész országért dolgozott.

  Ajánlom figyelmedbe e témában Dr Sádeczky Lajos rektori székfoglalóját, a kolozsvári Tudományegyetemen 1910-ben…
  A nemzetiségekk ellen csak a kiegyezés utáni szerencsétlen időszakban fordult a magyarság, mert a Habsburgok őket használták a magyr pozíció gyengítésére.
  Pedig a magyarság még a Galíciából bevándorló tömegeket is befogadta, akik a pogromok elől menekültek, amit azzal hálálták meg, hogy tönkretették a parasztságot, kis és középnemességet.

  Trefort Ágoston esetében az „ezért a külső tekintély szempontjából” kifejezés talán elkerülte a figyelmedet… ezért a maszatoló magyarázkozást nem tudom figyelembe venni…

  A Szent Koronáról meg valószínűleg kevesebbet tudsz mint illene…
  A magyar Királyságot nem véletlenül hívták hivatalosan Szent Korona Országai-nak minden hivatalos dokumentumban… A Szent Korona Tan pedig egyenlő jogot biztosít minden népnek benne…

  „A föld kizsigerelése több ezer éves probléma, ”
  Megint maszatolsz.
  Ha a kizsigerelési technológia megállt volna akár 100 évvel ezelőtt, de még 50-el is, az még mindig sokszáz évre meghosszabbította volna az élhető életet az egész világon.
  De az utolsó évtizedek gátlástalan ámokfutása egy generáción belűlre hozta a geddont… elsősorban profithajszolás miatt.
  Te meg jössz itt a neoilitkori kizsigereléssel… 🙂

  „Szerinted honnan lett annyi munkás, hogy nem jutott nekik föld? ”

  Úgy hogy el lettek kergetve a saját földjeikről. Pár százalék ott maradt a nagybirtokon „hatékonyan” éhbérért, a többi meg a városokba szintén éhbérért. Vagyis az történt, hogy amit addig a paraszt megának élelmet megtermelt „ingyen”, most akár a nagybirtokon dolgozva, akár a városban munkásként, pénzért kell megvennie. Megint nem ő járt jól.

 265. Na, a várható jövő jegyében jól beizgultatok mindnyájan. Azt a megállapítást tettem, hogy változó összetételben, de 1-2 ember úgy rázuhan egy nem tetsző bejegyzés alkotójára nem éppen megfelelő stílusban, hogy inkább kéne venni egy nagy levegőt. Az nem normális, hogy le kell rohanni valakit, még, ha nem is a „tudomány” mai állása szerint nyilatkozik! Lehetne több türelem és visszavágó helyett magyarázat.

  Én meghallgattam amit belinkelt Curix, és tanácsolnám másnak is. Nem azért, mert én az elhangzottakkal teljesen egyetértek, de szent igaz, hogy a sértődés nem visz sehova. De, senki sértődése! És ugyanez igaz a fortyogásra is.

  El kell fogadni, hogy vannak a tágabb környezetükkel nagyon is megalkuvók, sőt kifejezetten alkalmazkodók és vannak akik legalább gondolatban az elhibázott dolgokról akár egyedül, akár valamely forrás segédletével elkezdenek gondolkodni. Az talán baj?

  Nekem például a civilizációról nagyon lesújtó véleményem van. Ha több ezer év alatt még ugyanott tart, sőt az emberek egy része sokkal rosszabb lett, mint egy ragadozó, akkor valami nagyon nem stimmel. Annyi háború, annyi szenvedés és ilyen magas fokú intelligencia mellett miként lehet, hogy még a területszerzés, a kizsákmányolás is elfogadott, sőt nem összeesküvés elmélet, de a teljes terror felé tartunk? Miként lehet ez? Hogy annyi – bocs, de leírom – satnya egyed létezik, akik mások manipulálásával, másokon való élősködéssel csak egyre nagyobb teher, de az életrevalókat semmibe nem akarják nézni. Legfeljebb az első sorokba küldik küzdeni, aztán leselejtezik.
  Józan ésszel a fejlődés nem az a jancsika féle exponenciális gazdasági, hanem azzal együtt az emberségesebb gondolkodás lenne. És nem a regresszív gondolkodás, ami tapasztalható és ami nincs messze az agressziótól sem. Nem beszélünk a valóságról, hanem ütünk? Mennyire lesz emberséges az emberiség a jövőben?

  A Föld kizsigereléséhez meg annyit, hogy az óceánokat lerendezte az emberiség annyival, hogy állítólag lehalászta, ami helyenként igaz is, de nem visszafordíthatatlan, és fúrt helyenként sok olajkutat a parthoz közel, pedig 2/3-a a Földnek.
  És semmiképp nem hagynám ki, hogy iszonyat sok élelmiszer helyett üzemanyagot termelni a termőföldön akkora vétek, hogy a fennebb említett civilizációról írt gondolataimat sokszorosan erősíti meg, pedig amikor felmerült bennem a gondolat, rettentő sok éve, akkor még erről szó sem volt.
  Ráadásul 1 liter etanol üzemanyaghoz 7,5 liter etanol kell, 6,5 litert visszaforgatnak a gyártásba, vagy legalábbis annak megfelelő energiát. USA adat 2010. . http://lmv.hu/bioetanol_energiamerleg_Murphy?page=1
  A befektetett energia és a kinyert energia egyenlege nem volt pozitív egy megyében sem. Gondoltátok volna? 1 liter üzemanyaghoz 3 kg kukorica kell. De a gyártáshoz közel 90 %-ot visszaforgatnak vagy más energiafajtát kell ahhoz felhasználni.
  Élelmiszerből furikázunk? És utaztatjuk a többi még megmaradt élelmiszert sok száz és ezer km-re. Hát ez tényleg kizsigerelés, de hol vannak a jobb megoldások?

 266. 257- Tibor bá’
  A TGM szenilizálódikkal erre a nyilatkozatára gondolsz?:
  „Tamás Gáspár Miklós rokonszenves embernek tartja Bajnai Gordont, akivel azonban „szinte semmiben nem ért egyet”. TGM közölte, csak akkor szónokol a Milla október 23-i rendezvényén, ha az nem Bajnai kampánynyitója lesz.” ?

 267. 267. Tiborbá

  „Ja igen, Jakab István. Meghallgattam az első 3 percet.”

  Nem elegáns csupán a borítójáról megitélni egy könyvet.
  Pedig megérné a 10 percet. A közepétől olyanokat mond, amivel akár te is egyetérthetsz, legalábbis részben.

  Igaz, sok közszereplő küzd azzal, hogy slamposan, hadarva, szétszórtan beszél. Ez az oktatási rendszer összeomlásának a sara. De sokszor megéri az intellektuális befektetést akkor is, ha nem feltétlenül a mi véleményünkkel egybehangzó véleményeket hallgatunk.

  Jakab általában nekem is túl „spirituális”, de nagyon sok pozitív gondolata is van, és ez a 10 vagy 11 perc is ezek közé tartozik.

 268. 275. Dorka

  Kiváncsi lennék TGM és bajnai „elvi” különbségeire.
  De semmi kétségem nincs azt illetően, hogy abban a pillanatban beáll Bajnai mögé, amint kialakulnak az erővonalak.

  A baloldal most „látszólag” széthúz, hogy összecsipegesse a kallódó szavazókat a legkülönfélébb hátterekből, de a választásokra már újra egy tömb lesz az egész. Végülis nem rosz stratégia, csak ne hagyjuk magunkat megtéveszteni a látszatok által.

  Ha a baloldal fel tudja dolgozni, hogy Bajnait Washingtonban képezték ki a magyarországi helytartóságra, akkor ő lesz a favorit. Kérdés, hogy az USA mekkora erőket hajlandó bevetni, hogy helyzetbe hozza.
  Tiborbá grafikonján is látszott, hogy józan ész alapján nem várható kormányváltás.
  Ha mégis lesz, akkor alapos okokkal lehet külföldi befolyásra gyanakodni, és az a következő kormány legitimációját fogja megkérdőjelezni, még egy „legális” (gép)szavazás esetén is.

 269. Curix

  miért gondolod, hogy nem érdemes kommentelned? Mi van azzal a legalább 850 olvasóval, akik nem szólnak hozzá, de minden nap olvassák a blogot?

  Nélküled és Attila nélkül sokkal kevésbé lenne érdekes, hiteles. Túlságosan belterjes lenne. Minden tiszteletem a tiéd és Attiláé, hogy ennyi bántás mellett még kitartotok, és köszönet érte. Szeretem a gondolataitokat és közel állnak hozzám, különösen azért, mert hisztek abban, hogy az emberiséggel jó is történhet, de tenni kell érte. Ha a geddont mantrázzuk állandóan, be is hívjuk, az lesz a vége. Szerencsére a geddonisták még nincsenek többségben.

  Sok az egyszerű ember, itt, egy kis falucskában meg főképp, akinek nincs ugyan három-négy diplomája, de van két keze és józan paraszti gondolkodása. Akik képesek dolgozni, tenni azért, hogy másképp legyen.

  Sokkal több pozitív gondolat kellene, hinni a lélek erejében. Elgondolkodni dolgokon ahelyett, hogy elmebetegnek tartanak némelyek olyan embereket, mint Kedves Loránd. Sokkal toleránsabban kellene fogadni a másképp gondolkodók véleményét, mert az az üldözés, ami itt ellened, Curix, vagy Attila ellen folyik, elkeserítő és döbbenetes.

 270. Curix

  Én sajnálnám, ha a továbbiakban nem írnál ide. Értékrendet képviseltél a csupasz érdek szószólóival szemben.

  Most a konkrét vitátoktól eltekintve, jancsika (Tibor bá’, Hochstein…) materialista, az az igazán lényeges neki, ami megfogható, mérhető, előrejelezhető. Ők (feltételezem én) hülyeségnek tartják vesztes csatába belemenni, veszteséges vállalkozást csinálni. Ha az ember tartja magát egy becsületkódexhez, akkor már az önbecsülés miatt is beleférnek ilyenek. Ha egy vallás dogmáihoz tartja magát görcsösen, akkor a fanatizmus miatt áteshet a ló túloldalára, szélsőséges helyzetben életképtelennek minősülhet. Meg kell találni az egyensúlyt a világi- és a vallási oszlop között. 🙂 Ha teljesen önző módon állunk a világhoz, akkor könnyen értéküket vesztik a velünk közvetlen kapcsolatban nem lévő dolgok. Kell a képesség, hogy átlássuk, hogyan döntenek az önző, tehát „sikeres” emberek, és kellenek az érzelmek, hogy saját döntéseket hozzunk, hogy ne kiszámítható robotként ássuk együtt ez emberiség sírját.

 271. Én is belinkelek egy beszédet. Szentgyörgyi Albert rendkívül összeszedett, választékos, tartalmas megnyilvánulása az oktatás aktuális problémáiról, amik sajnos még ma is aktuálisak.

 272. 278:
  Kedves Tara! Az a tény, hogy Attila és Curix azt ír be, amit akar, beleértve a sértegetésemet is, azt jelenti, hogy itt nincs üldözés. Ők éppen olyan „könyörtelenül” üldözik a mások véleményét, mint az övéket. És természetesen ahhoz is mindenkinek joga van, hogy bedobja a törölközőt. Szerintem Curixet az borította ki, hogy az én felvilágosító munkám nyomán rádöbbent semmi esélye a túlélésre.A túléléshez pénz kell, helyes helyzet kiértékelés, sok munka, némi szerencse, és könyörtelen harc. Az fog elpusztulni elsőre, aki meg akarja menteni az emberiséget. – Mielőtt bárki nekem esne megjegyzem: Én csak felvázolom a tényeket, ami nem jelenti azt, hogy helyeslem, DE EZ VAN!

  280:
  Hát igen, így kell beszélni. Attila: megint mellélőttél. Egy könyv borítójának igenis az a funkciója, hogy rávegye a bámészkodót a könyv elolvasására, ha erre képtelen, akkor nem látja el a feladatát. Megadtam a pasinak az esélyt arra, hogy rávegyen a végighallgatásra, nem tudott vele élni.

 273. Sértegetésnek helye nincs, ez nyilvánvaló. De egyik oldalról sincs. Viszont van más út, a túléléssel kapcsolatban lehet így is gondolkodni Tibor bá’, lehet utat mutatni:

  http://hajnalvilag.hu/books/MondoAurora_hu.pdf

  elolvasásra ajánlom minden gondolkodó embernek. Értékes olvasmány, persze csak annak, aki első szótól az utolsóig végigolvassa az egészet. Kedves Loránd gondolatai. Aki már a név alapján legyint egyet, sokat veszít és magát minősíti.

  Van esélyünk a túlélésre, hogyne lenne. Esély és remény mindig van, nem szabad hagyni, hogy elvesszen. A fent ajánlott olvasmány segít utat mutatni.

 274. 280: Jani:

  Hát ez valami HIHETETLEN jó volt!!!! Na, elsősorban ezért érdemes ide járni!

  Curix, itt a lehető legjobb ok, hogy miért maradj! Amióta Tibor bá blogjára járok:

  – Legalább 1 tucat könyvet olvastam, amit itt linkelt be valaki (Többek között a már sokat emlegetett Jared Diamond könyveket is!!!)
  – Vagy 2 tucat filmet néztem meg, amit szintén innen ajánlott valaki
  – Tibor bá maga is szinte heti rendszerességgel ír posztot nagyon jó könyvekről (Amiket sajnos nincs mindig időm elolvasni, de ha csak egyet elolvasol minden tízből, már rengeteget fogsz profitálni)
  – Olyan weboldalakat ismertem meg, amiket rendszeresen látogatok a mai napig
  – Ráadásul még személyes ismeretségeket is kötöttem, remélem, a blogtalálkozók alkalmával erre még lesz alkalmam később is
  – Ha otthon élnék, Tibor bá MINDEN oktatására elmennék, mert hihetetlen, mennyi mindent lehet tanulni tőle.

  Egyébként visszatérve a beszédre: minden szava igaz. Én kb. 30 éves koromra értem meg arra, hogy egyetemre járjak, ehhez képest 28 éves koromban jöttem ki az egyetemről. Ma már TELJESEN másképpen járnék egyetemre, mint huszonévesen. Elsiettem, ez az igazság. És igen, a testnevelés hihetetlenül fontos része ennek, most érzem csak igazán, mekkora hiba volt a testi fejlődést elhanyagolni a 20-as években. Valóban az a kulcs, amit Szentgyörgyi professzor mond: NEVELÉS, vagyis rászoktatás a rendszeres, önfegyelem által vezérelt művelődésre és edzésre. Ráadásul az önfegyelem pontosan olyan, mint az izmok: minél többet műveled, annál erősebb.

  A másik, amin mostanában gondolkodom, hogy mennyi mindent tanulhattam volna még a tízes éveimben apámtól, mielőtt meghalt. Fákat metszeni, gazdálkodni, permetezni, ültetvényezni. Ezekre a dolgokra nem figyeltem oda akkor, mert nem érdekelt. Csináltam, hogy segítsek apámnak, de érdeklődés hiányában nem tanultam meg őket. Lehet, hogy az életembe fog kerülni egyszer ez a mulasztás.

 275. 282. Tara:
  Szerintem nem is volt itt sertegetes csak megsertodes. Nem latom be annak kartekonysagat, ha a vita heveben kicsit elszabadulnak az indulatok. Nemtudom megfigyelted-e hogy lyankor a legoszintebb az ember.

  Raadasul most en vagyok moderalva… errol meg az jut eszembe, hogy kaptam en a fentieknel joval tobbet is es nem am ilyen kulturalt csomagolasban, de valahogy megse jutott eszembe megsertodni. (mondjuk lehet, azert mert nekem akkor igazam volt 😉 )

  Nem voltál moderálva. Ne terjessz rémhírt.

 276. 271.Curix:
  egye-b@ssza en sem haragszom – egy 286os 😀

 277. Igen, így nehéz itt hagyni az oldalt, hogy a rólam írt gondolatokra még ne reagáljak.

  278

  Tara. Először is köszi, hogy marasztalni akarsz, ez tényleg kedves tőled is, meg Janitól is, meg Jancsikától is.

  Én hiszem azt, hogy át kell adnom a stafétát valakinek. Itt az alkalom, hogy más is képviselje aktívan azt a vonalat, amit Attilával vittünk, de ide sorolhatnék még néhány hozzászólót, pl. Bubu-t, vagy Pzuj-t, a teljesség igénye nélkül.

  281:

  Tibor bá, hidd el nem ezért dobtam be a törölközőt. Ha valaki, akkor én nagyon NEM félek a geddontól, ezt nyugodtan elhihetitek nekem! Halálosan komolyan mondom!

  283:

  Jancsika, azt nem mondtam, hogy soha többé nem látogatom meg Tibor bá oldalát, így a felsorolt indokaid igazából nem elegendőek ahhoz, hogy aktív részese maradjak a blognak.

  Most őszintén. Nem többet érek vele, ha azt a kevés szabadidőmet inkább gyakorlati dolgokkal töltöm, mint, hogy a számítógép előtt görnyedjek?
  Mondjuk megvalósítok pár dolgot abból, amiről a gyakorlati posztokban szó esett.
  A testemmel is többet kéne foglalkoznom, mert már „sír” a mozgáshiány miatt. A gondolkodásmódommal pedig szintén legalább ennyit.
  Sok a negatív dolog az életemben, aminek nagy részét talán én vonzottam be.
  Gondolkodást is kell váltani. Számomra ezek már sokkal fontosabb dolgok, mint az, hogy „geddon” meg „geddon”.

  Geddon lesz, ha MI nem teszünk ellene, de kikerülhető lenne, vagy legalább a hatása csökkenthető lenne, ha mindenki megfogadná Jakab István szavait.
  Nem hiszek abban, hogy egy bebarikádozott házban kéne leélnem az életem, várva, hogy mikor omlik össze a gazdaságunk.

  Egyéb okok is vannak, amiért kicsit visszavonulót fújok, de az nem publikus.

 278. 282:
  A hajnalvirágot itt mindenki ismeri. – Most ismételjem meg, amit 281-ben írtam? „Az fog elpusztulni elsőre, aki meg akarja menteni az emberiséget.” Ha az emberiség nem rohanna a szakadék felé, mondjuk 1960-at írnánk, nagyon jó barátságban tudnék lenni Loránddal, mert egy értelmes és kellemes ember, de ma ez luxus lenne, mert ideológiája az öngyilkosság ideológiájával egyenlő. SAJNÁLOM!

 279. 284. Tara

  A kapcsolódó Transition Handbook is hasznos olvasmány

 280. 280 Jani: Nagyon jó ez a Szentgyörgyi beszéd. És ahogy megjósolta, úgy is lett: 1930 óta semmi sem változott, sőt!

 281. 281. Tiborbá

  „Szerintem Curixet az borította ki, hogy az én felvilágosító munkám nyomán rádöbbent semmi esélye a túlélésre.”

  Szerintem amennyi pénzzel neked több van mint Cruixnak, vagy akármelyikünknek, az legfejjebb meghosszabbítja a túlélésedet, de nem vált jegyet azok közé, akik a koncertet vezénylik.

  Nyilván elképzelhető egy olyan szcenárió, amiben a túlélési határ éppen közted és Cruix között lesz, de szerintem inkább sokkal magasabban.
  Azt a bizonyos 500 milliót figyelmesen fogják szelektálni Bilderberg (vagy hasonló) golfpartnerek, vagy pedig munkabírás szerint. Ha pedig összeomlás miatt szabadul el a pokol, akkor a nagyobb közösségek túlélési esélye nagyságrendekkel nagyobb lesz mint kis csoportok védelmi rendszerei fél tonna száraztészta meg 15 kg arany körül… ott pedig az egyéni képességek lesznek mérvadók az anyagi javakkal szemben.

 282. 286.- Tibor bá’: azt tudom, hogy volt szó a Hajnalvilágról, persze. Csak abban nem vagyok biztos, hogy bárki is elolvasta elejétől a végéig. Rólad sem gondolom ezt, Tibor bá’. Csak akkor érdekelnek téged mások gondolatai, ha rövidek:) Pedig hidd el, megéri elolvasni.

  287. hargi: köszi:)

 283. 289 és a többiek!
  Hogy tompítsam a feszültséget… Nyugodjatok meg, mindenki túlélő lesz!

  A meglátásom az, hogy a geddon nem egyik napról a másikra jön el. Ez egy folyamat, lassú, de biztos mint a halál (vagy nem).
  Egyre kevesebb lesz az ennivaló, egyre többet dolgozunk, szervezetünk egyre jobban elhasználódik, két végről égetjük a gyertyát, és az életünk egyre rövidebb lesz. DE túléljük!
  Azt se felejtsük el, hogy semmi sem biztos. A Tibor bá’ által említett 500 millió sem. Szerintem csak 100 millió, 🙂 és mindketten tévedhetünk és lehet hogy geddon sem lesz. 🙂 Biztos ami biztos, én telepakolom a fagyasztót hússal. Most olcsó az élőállat, érdemes venni-vágni.

 284. 272: Attila(PV):

  „A kalandozások az elrablott avar kincsek visszaszerzését célozták, és érdemes e témában is az újabb, nem csak a kincstári verziók szempontjait figyelembe venni.”

  Ez rettentően jó propaganda szöveg, de nézzük a tényeket:

  A magyar törzsek a 10. században majd minden évben kalandoztak. Általában úgy indultak ezek a kalandozások, hogy az egyik évben szövetséget kötöttek valamelyik szomszédos állammal, és elmentek háborúzni annak ellenségei ellen. Majd a következő évben egy másik állammal kötöttek szövetséget, és sokszor pont az ellen mentek, akivel az előző évben még szövetségesként együtt harcoltak.

  Mindezt figyelembe véve olybá tűnik, hogy a kalandozó magyar törzsek PONTOSAN azt a taktikát követték, amit manapság az USA: először szövetséget kötnek egy adott ország vezetőjével, ha éppen úgy tartja érdekük, majd néhány éven belül adott esetben ők maguk buktatják meg, és ültetnek a helyére valaki mást, aki jobban szolgálja az érdekeiket. Ezt hívják opportunizmusnak. Pont, mint Irakban Saddammal.

  Ez persze rosszul fest a „píár” szempontjából, ezért ki kell találni egy fedősztorit, hogy az adott országot most éppen mért kell ütni. Az USA-nak ez a war on terror. A kalandozó magyaroknak ez volt az „elrablott avar kincsek” sztori.

  „A magyar Királyságot nem véletlenül hívták hivatalosan Szent Korona Országai-nak minden hivatalos dokumentumban… A Szent Korona Tan pedig egyenlő jogot biztosít minden népnek benne…”

  Érdekes módon, a koronát EGYETLEN környező ország sem fogadta el szimbólumaként, csak mi… és ez már évszázadokkal korábban is így volt. Az egyenlő jogokról meg annyit, hogy lehet, hogy a törvényekben ez így volt leírva, de a valóságban lófasz valósult meg belőle. Ajánlom figyelmedbe pl. az Eötvös-féle kisebbségi törvényt és annak megvalósítását. Oka volt ám annak, hogy Trianonnál minden nemzetiség mindenáron ki akart szakadni az akkor már több, mint ezer éve erőszakosan fenntartott államalakulatból. Pont, mint Jugoszlávia esetében.

  „Megint maszatolsz.
  Ha a kizsigerelési technológia megállt volna akár 100 évvel ezelőtt, de még 50-el is, az még mindig sokszáz évre meghosszabbította volna az élhető életet az egész világon.”

  Egyrészt: elnézést, de az ökológiai összeomlással kapcsolatos történelmi-archeológiai TÉNYEK vizsgálata mért lenne maszatolás? Mert még a végén kiderül, hogy a gondosan felépítgetett kis antiszemita világképed összeomlik a tények tükrében? Ha meg akarjuk érteni, hogy mi történik, nem az a legjobb vizsgálati mód, hogy megvizsgálunk civilizációkat, amikkel ez már megtörtént? És megsúgom: számos civilizáció ezek közül még a pénz FOGALMÁT sem ismerte, vagyis náluk a „gonosz, kizsákmányoló kapitalista” erők biztosan nem munkálkodhattak. Mégis összeomlottak.

  Másrészt: You put the cart before the horse, ahogy a művelt angol mondja, vagyis kevered a dolgokat. Nem azért zsákmányoljuk ki egyre nagyobb mértékben az ökológiai erőforrásainkat, mert a gonosz zsidók ezt akarják, hanem azért, mert a NÉPESSÉGNÖVEKEDÉS ezt megköveteli. Vagyis a növekedés OK, nem pedig következmény. Ma ugyanannyi területen többször annyi embert kell eltartani, mint néhány száz évvel ezelőtt. Vagyis ha a kizsigerelési technológia megállt volna 50 évvel ezelőtti szinten, akkor éhen döglött volna fél Európa. Persze a népességet nem csak éhínségekkel lehet szabályozni, hanem más módszerekkel is, de ezek a jelenlegi erkölcsi-társadalmi rendben nem elfogadhatóak. Pedig számos, az ökológiai katasztrófát sikeresen elkerülő társadalom PONTOSAN ezekkel a módszerekkel maradt fenn. Ráadásul még nem is voltak olyan eszközeik, mint a szexuális felvilágosítás vagy a családtervezés.

  „Vagyis az történt, hogy amit addig a paraszt megának élelmet megtermelt “ingyen”, most akár a nagybirtokon dolgozva, akár a városban munkásként, pénzért kell megvennie. Megint nem ő járt jól.”

  Nem egészen, azazhogy egyáltalán nem. A helyzet az, hogy ami történt, azt ma is folyik. Arról van szó, hogy a nagybirtokos, monokultúrás mezőgazdaság OLCSÓBBAN termel, mint a paraszti, vagyis ugyanannyi pénzért többet tud termelni. Persze ezt pontosan azáltal éri el, hogy a termelés negatív externáliáit jóval kisebb mértékben fizeti meg, mint a korábbi művelési formák. Márpedig ami olcsóbb, azt jobban veszik, vagyis ez a gazdálkodási forma ki fogja szorítani a drágábban termelő formákat. Ez így volt régen is és így van ma is. Mit gondolsz, mért van mindig tömve a Tesco, mialatt a helyi piacok árusai tönkremennek? Pontosan ezért.

 285. 294-jancsika
  Assszem rájöttem mi a baj veled. 🙂
  Pl. az utolsó bekezdés:
  „Arról van szó, hogy a nagybirtokos, monokultúrás mezőgazdaság OLCSÓBBAN termel, mint a paraszti, vagyis…”
  Jól mondod el a tényeket, igaz, de nem mondod a tanulságot, a megoldást. Ez idegesít másokat (engem nem).
  Ezt hasonlítanám ahhoz, mitha felizgatnál valakit és otthagynád befejezetlenül. 🙂

 286. 295: RJ: És mit kellett volna még hozzá mondani?

 287. 296-jancsika
  Jól leírtad, hogy a „monokultúrás mezőgazdaság OLCSÓBBAN termel” és „termelés negatív externáliáit jóval kisebb mértékben fizeti meg”
  Ehhez hozzátenném tanulságul, hogy MOST „jóval kisebb mértékben fizeti meg”, de később viszont „kamatostól” kell fizetni.
  Megoldás pedig a „monokultúrás mezőgazdaság” megszüntetése, még akkor is ha az életszinvonal emiatt CSÖKKEN.
  A részletek szabad kifejteni, egyénként pedig a felelősségre felhívni a figyelmet.
  Ezután már nincs nagyon miről beszélni, szabad ezután az összes sírót, panaszkodót melegebb tájakra küldeni.

  Valahogy így lenne kerek, szerintem.

  Véleményemet nem muszály megfogadnod, CSAK beszélgetünk. 🙂

 288. 297: RJ:

  „Véleményemet nem muszály megfogadnod, CSAK beszélgetünk.”

  Dehogynem, jó a kritika, ráadásul még építő is!!!

 289. 293 Jancsika:
  Valamivel megbánthattam Tibor bá’-t mert most már minden kommentem moderálásra vár, nem csak amibe sok link van (de olyat már nem is csinálok)… Na, mindenesetre vitatkoznék veled, bár alapvetően egyet értek az általad leírtakkal, különösen az „avar kincsek visszaszerzése” hadműveleteknél…
  Vagy inkább mondhatnám vitatkozás helyett, hogy kiegészítenélek:

  „Nem azért zsákmányoljuk ki egyre nagyobb mértékben az ökológiai erőforrásainkat, mert a gonosz zsidók ezt akarják, hanem azért, mert a NÉPESSÉGNÖVEKEDÉS ezt megköveteli. Vagyis a növekedés OK, nem pedig következmény.”

  Itt egy visszacsatolt rendszerről van szó, amelyben a népességnövekedés oka a környezet fokozódó használatának, de a következő lépésben következmény is, hiszen a magasabb termelési eredmények újabb népesség növekedésnek alapoznak meg.
  Malthus úgy vélte, hogy a termelés csak lineáris sor szerint növelhető, míg a szaporodás, ha a feltételei adottak, akkor exponenciális ütemű, tehát mindenképp beéri a termelést, és új egyensúlyi pont alakul ki, amelynél az egy főre jutó jólét(vagy inkább szegénység) ugyanakkora, mint a termelés megugrása előtt, csak éppen több ember közt oszlik el az össztermék, tehát a termelés növelésével a szegények száma fog szaporodni.
  Az egyensúlyi pont kialakulásában fontos szerepe van a betegségeknek és háborúknak, ami a kapacitások feletti népességet megrostálja…
  A modern mezőgazdaság a műtrágyázás, hibrid vetőmagok, gépesítés és más technikák segítségével jelentős ugrást ért el a terméshozamokban, de a népességnövekedés lassacskán utoléri ezt a bővülést, és a termelésbe további területeket egyre kevésbé lehet bevonni. Ráadásul a orvostudománynak köszönhetően a betegségek, járványok se tizedelik olyan számban a lakosságot, mint korábban. Ha nem lesz olyan technológia, ami tovább emeli a terméshozamokat, akkor még ha termelés visszaeséssel nem is számolunk, akkor is egyre több felé kell majd osztani, azaz egy emberre egyre kevesebb jut.

 290. 295:
  Ezt írod: „Jól mondod el a tényeket, igaz, de nem mondod a tanulságot, a megoldást.”
  Felelősséggel nem tehet mást, mint rögzíti a tényeket, amit sokan nem ismernek. A tanulságot mindenki vonja le maga (nincs szájba rágás). Megoldást miért kötelessége találni. Nem mindenre van megoldás. Persze vannak, akik mindenre találnak megoldást, és ha más nincs, akkor találnak bűnbakot. Ebben az esetben a megoldás a bűnbak kinyírása és akkor megérkeztünk a Jobbik programjához.

 291. No.
  Ritkán írok be, mert ezer meg egy a dolgom és sajna sokat nem is tudok bogarászni a posztok között, így főleg mazsolázok mostanság az engem érdeklő cikkek, témák között. Jut eszembe, eléggé eltűntek a túlélős témák, az apró ötletelések.
  Szóval néha nagyon magas, amiket olvasok itt, nem vagyok annyira eszes, hogy megértsek egy két témát, de hát nem vagyunk egyformák.
  Ettől függetlenül vannak néha olyan posztok, amelyek bizony olyanok mint a jó konyak, ötcsillagosak.

  ergo:

  egy: Curix, húzzál vissza a billentyűzethez és posztolgass tovább. Nagyon csípem, ahogy leírod a kis gondolataidat, mert érthetőek a számomra és eléggé tudok velük azonosulni.

  kettő: Jancsika, neked valami prof. fokozatod lehet valóságban, mert számomra érthetetlen módon akkora tudást, ismeretanyagot hordozol magadban, ami számomra már a sok kategóriájába tartozik.

  három: Persze a hölgyekről sem feledkezem meg, továbbra is olvasom a hozzászólásaitokat lányok, üdítőek a sok lökött manusé között. 🙂

  és hogy a témához is tegyek valamit:
  Említettétek a káoszt, mint jelenlegi folyamatot.
  Hát, szerény meglátásom szerint igen keményen ezen munkálkodnak főokosaink, hogy minél nagyobb legyen.
  A vidéki ember csak kapkodja a fejét, nem tudja, hogy mi van. törvények jönnek, mennek, egyszer ennek rosszabbodik a helyzete, másszor annak és senki nem tud tenni ellene semmit. az elit pedig röhög a markába. fokozatosan leépül az ország, hiába „menetelünk előre” mint egy tigris tank a médiából hangoztatottak szerint.
  Annyi azonban bizonyos, hogy kiskapukat hagynak. Példa erre az új háztáji tartás. Szerintem ennek is oka van.
  Ez az egész játék az emberekkel egy nagy x-faktor. kik a legjobbak? ha ez kiderül, nos azok lesznek az első szelektációs hullámban szerintem, mert aki maradni fog, nos az már csak „söpredék” lesz, akiket könnyen el lehet rakni az útból a végső cél érdekében.
  Amit már tudok és érzek a bőrömön, az pedig az, hogy azok, akik a középosztály alsó szegmensében vannak, rövid úton halálra vannak ítélve, legalábbis a nagy részük. Nincs felkészülve az alsó rétegek életvitelére, nem az ő világa. „ha farkasok közé téved a birka ne lepődjön meg, ha megeszik”. Az alsó réteg az orránál fogva van vezetve. a középréteg bízik a felső okosokban még. viszont a felső okosok már nem azt nézik, hogy jó legyen mindenkinek, így nekik pláne, hanem már csak a saját érdekeik lebegnek a szemük előtt és ezért fog összeomlani a rendszer, és vele az emberiségnek nevezett valami is. Nem hiába volt okos ember, aki először mondta azt: a fejétől bűzlik a hal. Nos, ez most idevágott.
  És hogy mi a véleményem a várható jövőről?
  hmm.
  Azon kívül, hogy mindent elkövetek, hogy én és a család minél könnyebben átvészeljük azt, csak annyit tudok mondani, hogy
  Carpe diem.

 292. Tibor !

  Nagyon foglalkoztat az a tény (Mollier-diagram szerint a hideg levegő képtelen sok vizet magában tartani), hogy sok csapadék fog jönni télen. A föld nagyon igényelné a vizet.
  Vajon Észak-Európában már van valami nyoma a sok csapadéknak. A külföldi hírekben beszélnek már erről ?

 293. a várható jövővel kapcsolatban én márcsak azért is aggódnék mert ha Dr Kalmár Gergelynek a mondanivalójában legalább 50% az igazság akkor már elég nagy gáz van.Az alábbi videot akkor találtam amikor tönkölybúza(öko-10)vetőmagot kerestem és egész sok érdekes dolgot mond el kár,hogy szinte senki nem hallgatta végig mert voltak vagy 20-an az előadáson.Belinkelem a videót ha nem probléma szerintem megéri végignézni.Kicsit nagy a link ezért bocsánat.
  http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCYQtwIwAQ&url=http%3A%2F%2Fwww.magyarvagyok.com%2Fvideok%2F29-Oktato%2F32782-Dr-Kalmar-Gergely-Osgabonak.html&ei=VoqWUL-AFofKswaOtYCoBA&usg=AFQjCNEjUJTddRV7T-tmh8AGcRLwEvaUSQ&sig2=LjkzBhIKQrSEE1WafGCvHg&cad=rja

 294. 302. János

  Itt Svédországban október 10-én esett Északon először hó, ott már van. Linköpingben október 25-én fél óráig, azóta semmi.

 295. 300. Az a bak valóban bűnös.Keresztényi jólelkűségből szemet hunyni efelett ,egy jóvá tehetetlen vétek a fiatal nemzedékkel szemben. Azonosulok a Jobbikkal a cigánykérdésben.Kádárnak több esze volt e téren mint a mostani liberális elmeroggyantaknak.

 296. 302:
  A hideg levegő valóban kevés párát képes megfogni,de a téli csapadék nem a hideg/száraz levegőből származik. Délről kapunk egy nagy páratartalmú meleg (relatív) légáramlatot, ami felettünk keveredik az északi hideg levegővel, ami lehűti a meleget, amiben szaturálódik a pára majd kiválik belőle és hó formájában lehull. Pillanatnyilag éppen ez történik 2-3 naponként.

 297. 304:
  Köszönöm szépen. Nagyon várjuk a tartós esőt itt Debrecenben. A természet már erősen kívánja ! Meg a talajvíz is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük