(912) A nyomor vámszedői

Tibor bá’ online

 

X-Faktor: Ez a csoport…..(10 mp szünet)… (a csoportban több lány a könnyeivel küszköd, néhányan zokognak)… ez a csoport….az X-Faktortól…..  (a nézők is rágják a körmüket, a várakozó családtagok a kétségbeesés szélén)…. Az X-Faktortól nem búcsúzik el. – Hangos sikítás, felhördülés, a vérnyomás 220 körül, az újabb reménysugártól kipirosodnak az arcok, a mentorok elégedetten mosolyognak az orruk alatt. Micsoda jótett, mekkora örömöt szereztek ennek a néhány lánynak. Lehet őket tovább cikizni, tovább osztani a hamis, fontoskodó tanácsokat, lehet az előadott számokkal együtt ütni az ütemet, megjátszani a zenei hozzáértést, demonstrálni, hogy mennyire értékelik az előadók lelkes átélését, hogy bennük is kiváltanak valami nagyszerű érzést, hogy kisujjukban a szórakoztató ipar, és nagyon profik abban, hogy kiválasszák a nagy szerencsést, miközben lázban tarják a nézőket. Vaj, ki kapja meg a havi egy milliót.

Az öltözőben sok száz fiatal, akik a mai napra kiléptek a nyomorból, megpróbálják a lehetetlent, hogy hátat fordítsanak a kilátástalan jövőnek, amibe beleszülettek, és néhány hét alatt celebbé válva, felmarkoljanak néhány milliót (hogy majd egyiket-másikat lejtőre taszítsa a drog) . Irány a fényes jövő. A jelentkezők a magasztos cél érdekében lenyelik a megalázást, belekapaszkodnak a megjátszott „egyenlő haverok vagyunk”-ba, és kétségbeesetten iparkodnak bizonyítani, hogy ők egyedül jogosultak a kiválasztásra. De a paletta nem merült ki.

Friderikusz jópofán hülyéskedik a 40 millió elérhetőségében hívőkkel. Nem is hülyéskedik, cicázik velük, teheti, neki meg van a fix fizetése. Itt minden kebelbeli alaposan meg van fizetve azért, hogy minél hatékonyabban elhúzzák a mézes madzagot a csodákban hívők előtt. Pedig a trükk roppant egyszerű. Aki tudja, hogy Beethoven kinek ajánlotta IX. Szimfóniájának utolsó tételét, az nem fogja tudni hány elektron kering a Bór atomban. Aki tisztában van a Bór atom elektron pályáival, az nem fogja tudni, hogy 1938-ban melyik futball csapat nyerte a magyar bajnokságot. Akinek a foci a kisujjában van, annak lövése se lesz, hogy Smetana Moldvájára melyik ország himnusza épül fel. Aki pedig kapásból tudja a választ, sőt el is énekli az el fog bukni, ha arra kell válaszolnia, hogy mi a kenyér konszekrálása.      

Minél nagyobb a nyomor, annál „népszerűbbek” a vetélkedők. Tömegek próbálnak szerencsét. Tényleg, mit veszíthetnek, de amikor már a jelentkező nyakig van benne a „játékban”, láthatóan megjelennek a felkorbácsolt vágy eltéveszthetetlen jelei. Közben kitudódik, hogy mire kell(ene) a pénz, hadd szórakozzon a nagyérdemű otthon a Tévé előtt, aminek a tetején ott lapul egy marék befizetésre váró sárga csekk.

A leggusztustalanabb vetélkedő az elnevezésében is pimaszul lenéző Maradj talpon. A nyeremény reményében jelentkezők még azt a megalázást is felvállalják, hogy hibás válasz esetén szabadeséssel eltűnnek a 4 méter mély süllyesztőben, hagyva maguk után egy tátongó üres lyukat, amibe milliók bámulnak, miközben drukkol azoknak, akiken már csak a csoda segít. A csodavárás pedig felér az ókori cirkusszal. A reménytelenség irracionális dolgokat szül.  Mit lehet csinálni az utolsó ezressel, ami már semmire se jó?  Mi mást, mint venni rajta néhány nyereményszelvényt, és már ugrott is az ezres. Mit fogok ma vacsorázni, és a gyerek? Reményt, beteljesületlen reményt.

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

99 gondolat erről: „(912) A nyomor vámszedői

 1. A dekódereknél jobban kell tartani az internettől, illetve a bevásárlásná is többet tudnak meg rólad, mint egy digitális TV nézésnél.

  Bemégy a boltba és azonnal tudják, hogy hány sört, meg óvszert vásároltál, és akár a személyeddel is összeköthető, ha kártyával fizetsz.

 2. Van újra Legyen ön is milliomos? Ráadásul Friderikusszal? 🙂 A többihez nem nagyon tudok hozzászólni, jópár éve nincs TV-m. Anno a Vágóhoz időnként bejutottak kifejezetten nagy műveltségű emberek, akik néhány milliót hazavittek, nekem gyakran nyújtottak intellektuális élményt. Persze, nem érthettek minden területhez, de a három segítség erre van. Eszembe is jutott időnként, hogy szerencsét próbáljak. Gyanítom, hogy érdemes kicsit hülyébbnek mutatkozni a válogatáson a valóságosnál, hogy játékba kerülhessél, de ha már ott vagy, jól játszol, csak nem vágnak ki a felvételből, csak nem veszik el a nyereményt. Ha adásonként egy ember hazavisz másfél-milliót, hetente egy tízmilliót, az hoz annyi nézőt a konyhára, hogy megérje.

  Láttam a gettómilliomos című filmet. Úgy láttam, hogy valóban Indiában időnként megtörténő esetekről van szó, viszont igen extrém helyzetek. Egy teljes élettartam alatt is esélytelen mindezt megélni, de egy tízéves gyerek esélye erre 10^-30. Reménytelen helyzetű emberek nem valószínű, hogy nagy pénzeket hazavigyenek.

 3. Az Éhezök Viadala a film meg elevenedet a valóságba ….Nem nézek tévét föleg a kereskedelmi tévék celeb hűlyéire nem vagyok kiváncsi 🙂

 4. SAJNOS, kénytelen vatgyok nézni némi TV-t is, mert a jelen magyar valóságának ismeretéhez hozzátartozik. 🙁

 5. Én sem nézek TV-t, de néha találkozom a neten pár videóval, amit megnézek. Ott legalább nincsek reklámok. És tényleg a vámszedésről meg a hamis álmok kergetéséről szól.
  Az új vetélkedőt (Fölszállott a páva) azért fogom követni, bár sajnos ott is lesz vámszedés(pl. sms). A népzenét szeretem, remélem nem mocskolja be a sóbiznisz.

 6. 5. Tibor bá’
  Az talán túlzás, hogy valóság. 🙂 De tényleg más helyzetben vagy, mint én, mert én mondhatom, hogy nem értek a sporthoz és az operához. 🙂 Én a facebook-ot használom a közhangulat tanulmányozására. Időnként fogom a fejem, hogy milyen sötét ismerőseim vannak. Ott legalább hozzászólással kifigurázhatom a szenzációs „híreket”. A minap valaki csodareceptet tett ki: zeller, fokhagyma, citrom péppé törve, három hónapig éhgyomorra egy kanállal. Egy értelmes ember posztolta, aki félig poénból osztotta meg, nem vette észre, hogy a kép alá oda volt írva, hogy ez gyógyítja az ízületi kopást. Öntudatlanul terjesztette a hülyeséget.

 7. 8:
  Az én TV nézésemnek más funkciója kis van. Elég sokat ülök a PC előtt egyedül. A TV előtt kettesben ülünk.

 8. Tévéről leszoktam.
  Csekkek elmúltak.
  Nyugalom, derű.

 9. „Panem et Circenses” a két szó jelentésének igazát már a régi rómaiak is ismerték, ha talán nem is õk találták ki, ámították az istenadta népet az összes birodalomban és fogják is amíg a világ világ és még két nap. Mert hiába no, a nép csak akkor elégedett igazán, ha tele a hasa és valami tompítja a tudatát. Mondjuk az arénában oroszlán gladiátorral harcol, vagy a tévében az X-faktorban a cigány kornyikál, közben a konyhában várja az adalékanyagokból sült Teszkós kenyér, ha tele a has és tompult a tudat, nincs az a nép, akinek kšözben politikán járna az esze. Ez eddig be is vált, nem csak a rómaiaknak, tudták ezt a szocik és tudják ezt Orbánék is…

  7: Én is tapasztaltam a Youtube-on, hogy Dorkáék nyomják a héber tanfolyam reklámját. Állítólag a segítségükkel még a punktálatlan szöveg olvasását is pikk-pakk meg lehet tanulni. Ki tudja mire nem lesz jó egy holt nyelv ismerete Geddonban?

 10. Én voltam a milliomos válogatásán, ott is és a telefonos interjún is minden kérdésre tudtam a választ, mégsem kerültem be az éles műsorba. Vajon miért?

 11. 12. Pistusz
  A “Panem et Circenses” tényleg mindig is működött, de lassan már csak a cirkusz marad. A rómaiaknál is a tömegek el lettek adósítva, maradt néhány kőgazdag arisztokrata, akiknek volt egy csomó rabszolgája, a középosztály feleslegesnek tűnt nekik. Aztán amikor jöttek a barbárok, nem voltak lojális, büszke római polgárok, akik megvédték volna a birodalmat.

 12. Az ilyen hatásvadász x-faktor meg hasonlóktól én is a falra mászok. Azt nézem rossz szemmel bennük, hogy a továbbjutók szinte kivétel nélkül csak melegek, zsidók, cigányok vagy degeneráltak, nincs egy normális épkézláb ember, pedig nekem a zenélő ismerőseim mind teljesen normálisak. Gondolom ez se véletlen, a butítás és lezüllesztés része, hogy azt kell mutatni akit el kell fogadtatni a jónéppel.
  Kellene egy olyan napot tartani a tévében, hogy mindenkit csak profilból mutat a kamera, meglepődnének az emberek mennyi karvajorrú van 🙂

 13. 13: Hát ez az, hogy már csak Tesco szinten megoldott a kenyér kérdés, állatok élelmezésére is alkalmatlan hulladékkal tömik a népet, de a cirkusz már digitális adás formájában árad…

  Nézz utána, hogy a Római Birodalom hanyatlása, mikor és hogyan kezdődött és ért el a végkifejlethez, meglepő hasonlóságot fogsz felfedezni a mai eseményekkel. Kár hogy Gedeont kiutálta Tibor Bá’, ez az ő szakterülete, ő tudna erről csak igazán legendázni (kabalista, frankista, cionista, sátánista …). 🙂

  A köcsögség ott és akkor mindent átjárt úgy, mint itt és most.

 14. 16:
  Öntsünk tiszta vizet a pohárba. nem utáltam ki Gedeont. Gedeon ráébredt, hogy itt nem terem számára babér, feleslegesen tépi a száját. Ennyi. Nekem pedig az a dolgom, hogy a szélsőségeket (verbálisan) a helyére tegyem.

 15. 18: Tehát akkor csak helyére raktad és nem bírta feldolgozni! Azért annyira nem sajnálom én sem, szegény teljesen a magáévá tette Penzenhoffer Antal grafomán történelem hamisítását és nem is tudott túllépni rajta, mindig csak azt fújta, mint a pereces… 🙂

  Aki keresi majd megtalálja a Szeszák blogon, vagy az olajcsúcson, béke vele!

 16. 13. spiler
  Magad adtad meg a választ. Túl sokat tudtál, nem tudtad az egód visszafogni a hosszú távú előnyért. 🙂

  15. freetoaster
  Nekem is vannak zenész ismerőseim, akik tehetségesek és normális emberek. Szerintem ma aki tehetséges, az a youtube-on megismertetheti magát, népszerűvé válhat úgy, hogy ne kelljen a show-business mocskába mélyen belemerülnie.

  16. Pistusz
  Nincs új a Nap alatt. 🙂 A Római birodalom elég jó mementó volt sokáig, hogy a kamatszedés tiltott legyen. Sok hasonló vonás van a Római- és a mostani USA-dominált birodalom között, főleg most a hanyatláskor.

  Gedeon nem feleslegesen tépte a száját, mert még most is emlegetjük. 🙂 Érdekes infókat tud előkaparni, védhető is az álláspontja, csak nem mindig hatékonyan védi azt. Időnként elborul az agya, olyankor túlzásba viszi a sulykolást. Néha egy jól megfogalmazott mondattal többet ért volna, mint öt terjengős hozzászólással.

 17. 20: Aki Penzenhoffer műveit olvassa előbb utóbb grafomán lesz, azért Jancsika terjengősségét még így sem közelítette meg soha. Az igaz, hogy jelentősen növelte a hozzászólások számát provokatív stílusával…

 18. 21. Pistusz
  Gedeon az utóbbi hetekben elég aktívan posztol a blogjain, főleg a Kitalált újkoron. Úgy tűnik, több ideje jut a kutatómunkára most, hogy ide nem írogat.

 19. 4. Aphofis,

  Érdekes, nekem is rögtön az „Éhezők viadala” ugrott be. (Aminek már készül a 2-4 része.)
  De miért van az, hogy már az n+1-edik scifi témaválasztásánál érzem a jövő baljós árnyékát?

  Amúgy létezik ma olyan, hogy CSAPATvetélkedő?
  Aminek az üzenete az összefogás, nem az, hogy hogyan tapossuk ki a másik belét.
  És egy találós kérdés:
  „Gyere velünk, csináld velünk, csináld jobban”.. tudja valaki, hogy ez mit jelent? 😀

 20. Azt gondolom, mondenki tudja, hogy a vetélkedők is, mint mint minden más műsor a hírektől az ismeretterjesztésig mind a reklám számára csalik.

  A francia TF1 csatorna igazgatója egyszer elszólta magát :
  Nekem az a dolgom, hogy mire a Coca-Cola reklám a nézők elé kerül, addigra mentálisan a legbefogadóbb állapotva kerüljenek.

  MINDEN erre van kihegyezva a TV-ben.
  A vetélkedőkben a sok bugyuta kérdés, amire „még én is tudok válaszolni” elégedettséget és önbizalmat ad, és mindjárt úgy érzem, hogy „megérdemlem” az t a kütyüt amit a követjező reklám ajánl.
  A hírekben mutatott aggresszió pedig az adrenalint növeli, az pedig a figyelmet öszpontosítja a következő reklámra.

  AZ érzelmek felkorbácsolásának ugyanez a cinikusan kalkulált célja.

  Gyakorlatilag ezért nem nézek 10 éve TV-t.
  Ugyanis a módszerek akkor is hatásosak, ha az ember tudja hogy hogyan műkösnek.

 21. 16-Pistusz
  „…de a cirkusz már digitális adás formájában árad…”
  A digitális ádás itt nem a minőség miatt van, hanem a kontroll miatt. A Nagytestvér tudni akarja, hogy mennyire hatékony az agymosás. A dekóderek visszafelé is „sugároznak”.
  Tudják, hogy melyik csatornán vagy, mekkora a beállított hangerőd, vagyis ha lehalkítod a reklám alatt, azt is tudják.
  🙁

 22. 1 Jani

  A Vágó féle „Legyen ön is milliomos” pedig már határozottan mutatta a nyugati mintájú vetélkedők lényegét. A kiváló művelt koponyák közül is csak az a néhány nyert, amelyiknek nagy szerencséje volt, mert a kérdések úgy lettek összeállítva, ahogy azt Tibor bá’ is jelezte, hogy a világ legnagyobb intelligenciája is kevés ahhoz, hogy tudás alapon nyerni lehessen.
  Viszont Vágónak voltak valamikor valódi műveltségi vetélkedői, mint pl az Elmebajnokság” ahol hihetetlen képességű és tudású emberek jöttek össze tucatszámra.
  Na, az számomra sokszor katartikus élmény volt, látni, mire képes az emberi elme. Azok a műsorok tényleg odaszegeztek a képernyő elé, kicsit irigykedve, de inkább tisztelettel néztem az igazi nagy koponyák sziporkázását.
  Aztán ezek a műsorok le lettek söpörve, a kereskedelmi adók filozófiájába ezek nem illettek bele, mert az alacsonyabb műveltségű tömegeknek ez semmi élményt nem jelentett, hiszen jórészük fel sem fogta még azt sem, hogy egyáltalán miről van szó, tehát nézettséget nem lehetett produkálni velük. Helyettük jött a sok gagyi vetélkedő, ahol minimális műveltséggel, kis talpraesettséggel és sok szerencsével is lehet nyerni.
  Vágó mindig is műveltségcentrikus ember volt, de nyilván felismerte, hogy széllel szemben nem lehet, és ha talpon akar maradni, akkor neki kell alkalmazkodni a megváltozott feltételekhez.
  Nekem már abban is „mellbe-Vágó” volt mikor a műsor szabályai szerint rendszeresen megvezette, elbizonytalanította az egyébként jó úton járó játékosokat, annyira nem volt rá jellemző korábbi műsoraiban ez a „rosszindulat”. Azelőtt mindig is segítőkészség és szimpátia jellemezte a vetélkedőkben a versenyzők iránt, pedig már akkor is voltak kaján, cikiző stílusú műsorvezetők.

 23. Nem értem a panaszt. Az Xfaktor valóban egy lehetőség, amit valakinek vagy sikerül megragadnia, vagy nem. Caramel pl egész jól megél amióta megnyerte a Megasztárt, vitték a Lélekdonorját is, mint a cukrot… Mások meg, akik nem voltak elég jók eltűntek a színről…
  Egymillió ember meg leül hétről-hétre megnézni/hallgatni az aktuális évad felhozatalát, szórakozik, többé-kevésbé teszik neki, hiszen ha nem így lenne, nem néznék a műsort. Mi ezzel a probléma?
  Régen is volt Ki mit tud, meg Táncdalfesztivál, ahol épp úgy kiálltak a világ és a zsűri elé a hírévben reménykedő fellépők, vagy épp ott volt a Kapcsoltam, mint műveltségi vetélkedő, Rózsa Gyuri feledhetetlen műsorvezetésével. Csak akkoriban még a nyeremények is kisebbek voltak. Viszont számos máig aktív sztárt ezeken a régi tehetségkutatókon ismertek és szerettek meg az emberek.

  14: Megmosolyogtatóan egyszerű a történelemszemléleted…

  25: A dekóderek nem sugároznak visszafelé. A digitális sugárzásra váltás lényege az, hogy digitális technológiával jobban ki lehet használni a csatornák átvitelére rendelkezésre álló sávszélességet. Még több csatornát, és/vagy jobb képminőséget lehet ugyanazokon a hordozókon keresztül tolni. Hordozók közé tartozik a digitális TV-nél is a felszíni sugárzás is, ami Mo-on MinDigTV néven fut, és igencsak izmos adóteljesítményű rádióknak kéne lenni a dekódereknek ahhoz, hogy az Antenna Hungária be tudja gyűjteni az olyan adatokat, hogy az országban kinek milyen hangosan szól a TVje…

 24. 22:
  Gedeon elég tisztességesen befolyásolta olvasinak a véleményét, még az enyémet is. De neki ez nem volt elég. Értelmes, meglett korú emberek véleményét nem lehet 180 fokkal elfordítani, Gedeonnak pedig ennél kevesebb nem volt elég. Hogy reagál erre? Rárakott még egy nagy lapáttal. A végén már saját mércéje szerint is túllőtt a célon, amire aztán mindenki negattívan reagált. Ráadásul az a fogcsikorgató düh, amivel nekiment Dorkának, már mindenkkinél levágta a biztosítékot. Kontraproduktívvá vált. A szerző tehát távozott, maga után hagyva némi romhalmazt. Mi is elvesztettünk egy különleges bnézőpontot, ő is vrszített, mert kudarcként élte meg a kommenteji fogadását.

 25. 25 RJ

  ” A dekóderek visszafelé is “sugároznak”.”

  Na ez is olyan konteo mint a kondenzcsík/chemtrail. Létezik ugyan már ez a technológia amiről beszélsz, de Magyarországon a dekóderek nagy része még alkalmatlan erre. A földi sugárzású digitális adás teljesen biztonságos. A kábeles dekóderek is többnyire csak egy irányban működnek. Gyanakodni csak ott kell, ahol interaktív szolgáltatások is vannak. Videotéka meg ilyenek.

 26. Ugyan már! Itt majdnem mindenki hörögve fikázza a szórakoztatótó/müveltető műsorokat.
  Mennyivel volt jobb a „bezzeg az én időmben!” A középkorban a csepürágoknak hajigálták a rézgarast, most meg írnak sms-t. Miért jobb egy bugyuta Kabos film, mint az Üvegtigris?
  Dehogy nézzetek vetélkedőt! Hívjátok be a „Vándordeákot”, hátha megmondja a Világról a tutit!

  Itt is van! Majd az x faktort lemossa ám a felszállott a pulyka!
  Az x-ben’ legalább lát az ember, szépen felszilikonozott gusztusos barbikat!
  És néztem a „pulykákat” is, bár ne néztem volna! Honnén tudtak összeszedni ennyi randa, rücskös bőrü, ferdeszájú kenetlen szekéragy hangon kornyikáló tehenészlányt!?
  Áááá, tudom már. Besegítettek a külhoni magyarok is!

 27. 30: melyiket pulykákat nézted? Én még egy versenyzőt sem láttam.
  Amúgy meg nem like-olom a véleményed, de ez gondolom téged nem zavar.

 28. 23.
  Mvm9
  „De miért van az, hogy már az n+1-edik scifi témaválasztásánál érzem a jövő baljós árnyékát?”
  Válasz:Mert Hollywood a filmjein keresztül megmutatja a valoságot,hogy majd mi vár rád..

  “Gyere velünk, csináld velünk, csináld jobban”.. tudja valaki, hogy ez mit jelent? 😀

  Mit jelent? ezt „Egy mindenkiért és mégtöbben én értem „/Richelieu bíboros /: )

 29. 27,29,
  „A dekóderek nem sugároznak visszafelé.”

  „Létezik ugyan már ez a technológia amiről beszélsz, de Magyarországon a dekóderek nagy része még alkalmatlan erre.”

  Biztosak vagytok benne? Mennyire?
  A véleményünk mindenesetre eltérő. Én maradok a piros pirulánál.
  http://adattar.nmhh.hu/agb/toplista

 30. 26. hubab
  Én azt nem állítottam, hogy nem voltak korábban jobb vetélkedők, a posztban ez volt említve. Te csak akkor gondolod, hogy nyert valaki, ha a főnyereményt elviszi? 1.500.000 Ft is jó pénz.

  27. Avatar
  „Megmosolyogtatóan egyszerű a történelemszemléleted…”
  Örülök, ha mosolyt csaltam az arcdra. 🙂 Igazán kifejthetnéd, mi a kifogásod az általam leírtakban, melyik mondatomon bonyolítsak. 🙂 Ha igény van rá, szívesen írok bővebben is témákról.

 31. 33: Összekevered a Gizikét a gőzekével.
  A Nielsen egy piackutató cég, ami külön kütyüket szerelt fel annál az 1040 családnál, ahol a méréseket végzi, és külön ki is képezte a családot, hogyan kell ezt a kütyüt kezelni, pl beállítani hogy hányan és kik nézik éppen a TVt a családból. És a visszajelzés sem a kábeltársaság TV kábelein megy, hanem telefonos, vagy rádiótelefonos összeköttetéssel, napi egyszeri adatfeltöltéssel.
  A cél az, az 1040 családos minta alapján megbecsüljék az országos TV nézési szokásokat, mert többek között ettől függ, hogy egy reklám idősávért a hirdetők mennyit hajlandóak fizetni… A felmérésben részt vevő családokkal szerződést kötnek, fizetnek nekik, nem csak úgy lopják az adataikat…

  Ha veszel a boltban egy MPEG4 dekóderes TVt, abban semmilyen nézettségmérés, és visszajelzés funkció nem lesz, de az ingyenes sugárzású digitális adókat prímán nézheted. 100% biztos.

 32. 34: A római birodalom hanyatlása egy elég hosszú, és sok tényezős folyamat volt, de a te előadásodban olyan egyszerű lett az ok, hogy öröm nézni. A valóságot kb annyira írja le, mint ha az állítottad volna, hogy a Római birodalom azért bukott meg, mert a kereszténység elterjedése miatt nem volt elég katona jelölt, akik hajlandóak lettek volna ellenfeleket ölni…

 33. kedves Tibor bá,
  Itt azér van egy kicsi kis probléma. Ugyanis az x faktor nézők tehetnének azért, hogy ők ne „nyomor”-ban éljenek. Pl. ne nézzenek tv-t (ez nagyban segíti az egészséges életvitelt/gondolkodásmódot) hanem elmenjenek tibor bá heggesztőtanfolyamára (ez itt a reklám helye) vagy hasonló értelmes dolgokkal töltsék szabadidejüket. a kommunizmus ezt megoldotta 6 napos munkahét, gyakori áramszünet és folyamatos gyakorlás augusztus 23-ra, december 1-re stb.

 34. 37. Samu

  Ez annál kicsit bonyolultabb.
  A TV igen kifinomult, a józan észen túli, tudatalatti és érzelmi eszközökkel hatalmas pszichoanalitikus háttérrel és sok évtizedes gyakorlattal nagyon nehéz szembe menni.
  Nyilván elsősorba a kevésbé művelt rétegek vannak megcélozva, de morálisan akkor is övönaluli.

  Tulajdonképpen a TV készítés filozófiáját kellene megérteni, akkor talán könnyebb lenne „ellenállni”.

  Aki elhiszi, hogy a vetélkedők az ő okosítására lettek készítve, az csapdába kerül.
  Aki viszont tudja, hogy a vetélkedők a következő reklám pozitív befogadására összeállított cinikus pszichológiai eljárások egyvelegei az talán könnyebben talál hatékonyabb módszereket agyának polírozására.

 35. 25, 27,29, 33
  Az egyszerű dekóder -egy antenna/kábel bemenet, TV kimenet- az nem tud infót vissza küldeni. De ha egy olyan Setup Box-od van amin mindenféle csatlakozó megtalálható, -ant., kábel, telefon, internet- akkor alappal gyanakodhatsz, hogy „lehallgatják” a távirányítódat!
  Pl, elkapcsolsz O.V. dicktátor beszédéről, Qbatovnál jelez, fekete autó jön, visz, beszélget…..

 36. Attila,
  Tudom, hogy övönaluli de amikor nekem a feleségem azt mondta, hogy nem kell a tv akkor mi 26-27 évesek voltunk, albérletben laktunk és összeségében eléggé sok gondunk volt. mégis amikor kaptunk egy tv-t egyszerűen be se kapcsoltuk sőt amikor kiköltöztünk györgyfalvára azóta a helyi iskolának adományoztuk…

 37. 33.35.
  „Biztosak vagytok benne? Mennyire?”

  Kicsit azért árnyaltabb a kép ! Életemből ~ 20 évet kábelTV rendszerek tervezésével és építésével töltöttem. Amit dekódernek neveznek az biztonságosnak mondható a „visszirányú kémkedés” szempontjából, egészen egyszerűen azért mert maga a hálózat csak egy irányba képes jeleket átvinni. De azért ne nyugodjatok meg ! Itt a nyakunkon a szándék is , és a technológia is. Az újabban feltűnt IPTV Set Top Box , amit sokszor hibásan szintén dekódernek neveznek, oda-vissza kommunikál. Olyan mint egy mini internetképes számítógép. A TV-t meg olyasformán nézed rajta mint a gépeden a YouTube-ot. A távszabályzóról kiküldesz egy kérést a neten keresztül, a box pedig letölti. Ahogy a kérés ki tud menni, úgy bármi más adat is. Ha én fejlesztő lennék, biztos megteremteném a monitorozás lehetőségét egy ilyen készülékben, pedig én nem is vagyok egy piszkosrohadtimperialistazsidóbankár (vagy titkolom).

 38. 43 Technomuzsik
  Nem „olyan mint…” hanem AZ! Egy CPU, több 100 Gbyte HDD, Linux, titkosított szoftware rétegek, azonosítók,….minden adott ahhoz amiről Orwell írt! …

 39. 42. Samu

  Ha már egy ideje „leszokik” az ember, rájön hogy rettentő sok időt takarít meg TV nélkül.
  Hosszú beszélgetések a vacsoránál, nincs nyomás, hogy befejezzük a Híradó előtt, és a maradék szabadidőben nem a legújabb sorozat eseményeiről beszélgetünk, hanem saját életünkről.

  Ha a nagy képet nézed, az utóbbi időben a média átvette az emberek idejének a nagyrészét… és ez nem jó.

 40. 44-Gergo55
  Köszönöm a hozzászólásodat! Nagyon nehéz felébreszteni az embereket. 🙂 Igazi kihívás. 🙂
  26-ban leírtakat igaznak tartom nem csak a földfelszíni sugárzásra, hanem a műholdasra is.
  Műszerésztehetséggel készíthető technikai eszköz a visszairány tiltására, de ha a rendszer nem kapja meg rendszeresen a visszajelet, akkor is jönnek érted.
  Szóval nézzétek a TV-t!

 41. 37. Avatar
  „a te előadásodban olyan egyszerű lett az ok, hogy öröm nézni.”
  Nem írtam olyat, hogy (csak) ezért bukott volna a birodalom. De azt ne mondd már, hogy lojális, szabad, önálló népesség nem tudta volna legalább az Appennini-félszigetet megvédeni Odoakertől, vagy Attilától. A hanyatlásnak nyilván voltak egyéb okai is a tőkekoncentráción kívül, folyamatos hódításokra épült, túl nagyra nőtt, Észak-Afrikát elsivatagosították, így nem látta el a birodalmat élelemmel… Persze, könyveket lehet írni az egész folyamatról, mint ahogy ezt meg is tették többen.

 42. 46 RJ

  „26-ban leírtakat igaznak tartom nem csak a földfelszíni sugárzásra, hanem a műholdasra is.”

  Jó figura vagy! Gergő pont, az ellenkezőjét írta annak amiben Te hiszel, de te csak fújod a magadét ! Még az ellenvéleményből is a paráid igazolását olvasod ki. Olvasd el még egyszer, mire válaszolt, és mit írt!

 43. 46. RJ
  Műholdnak visszaküldeni a jelet nem olyan egyszerű. Nem véletlenül drágák a műholdat használó telefonok. Nem tudom, hány százmillió parabolaantenna van, de nem tartom valószínűnek, hogy ezeknek a jeleit mind be tudnák fogni, feldolgozni. Néhány nagyságrendbeli ugrás kéne kapacitásban ahhoz képest, hogy egy jelet kell fogni, egyet sugározni.

 44. 46. RJ

  DVB-T adásnál egyszerüen megakadályozhatod a „visszajelzést” ha egy antennaerősitőt kötsz a setopbox és az antennakábel közé.
  Az erősitő ugyanis csak az antenna felől érkező jeleket erősiti, az esetlegesen az antenna felé igyekvö jeleket elnyeli.
  Én is erősitőn keresztül nézek TV-t de még nem jöttek értem…

 45. 48-Technomuzsik
  Lehet, hogy félreértettem Gegő-t. Nem baj, akkor aludjon tovább ő is.
  Szóval, ha van egy dvb-t dekódered pl. a MindigTV-re, akkor az
  információkat sugároz vissza.
  Tehát nem csak feléd áramlik info, a TV műsor formájában, hanem rólad is megtudnak adatokat.
  Nincs internetre, telefonra kötve a dekódered, csak az antennára, amely esetleg csak szobaantenna.

  Nem parázok, nincs szükségem igazolásra, tudom amit tudok, de azért jól esett volna ha Gergő mellettem szólt volna.

 46. 50 Ödön

  Nem lehetsz ilyen naív ! Ha a DVB-T box gyártói beletették a kütyübe a visszirányt, csak megboltolták az erősítőgyártókkal, hogy titokban ezt a jelet is átvigye az erősítő. 🙂 🙂

 47. Félretéve a viccet ! Tibor’bá blogjára szakmai dolgokat írni komoly dolog, mert napi 1000-1200 látogatója van, akiket nem szabad hülyeségekkel tévedésben tartani. Amit a visszirányú kommunikációról írtam az nem vélemény hanem tapasztalati tény. Évekig építettem és terveztem ilyen dekódereket használó hálózatokat. Műholdas és földi digitális rendszereket is telepítettem. Mindegyikre igaz, hogy profi műszerekkel mértem is azokat. Ezért nem hiszem, hanem tudom, hogy ezek egyike sem képes jelet visszafele küldeni. Kizárólag az újabban megjelent IPTV Set Top Box (T,UPC), az ami visszafele is küld jelet. Ennél én is azt gondolom, hogy képes olyasmit is küldeni amit nem akarunk. Az már más kérdés, hogy a várható jogi retorziók miatt a szolgáltatók merik-e használni ezt a lehetőséget, és ha ők nem merik, akkor más „bátrabb” szervezet meri-e?

 48. 49-50
  Döbbenetes ez a hozzánemértés! Iránycsatoló a varázsszó.
  (Vagy X-Faktor 🙂 )

 49. Ezzel teljes mértékben egyetértek a posztban Tibor bá..Én nem szoktam ugyan tv2-őt meg RTL-klubot nézni,de mostanában a gyerekemmel meg nézzük az X-faktort hét végén..És ugyanaz a véleményem mint Neked..
  Egyébként ezt azért is találták ki ezt a műsort,mert nem kell egy-egy énekesbe,pontosabban emberkébe hogy énekes legyen, pénzt fektetni,(éveken át tanítani,felkészíteni a pop szakmára stb.)hanem a műsor után tulajdonképpen kapnak egy kész „sztárt”, aki majd egy kis hasznot hoz a konyhára,tulajdonképpen minden féle befektetés nélkül ..
  És ezek jönnek mennek,teremnek mint a gomba..

 50. 56 RJ

  Igen, ez az IPTV vezeték nélküli verziója. Nagyjából olyan mintha a mostani DVB-T dekóderedbe tennél még egy mobiltelefonos internet elérést. De ilyen még nincs nálunk, és nem is hiszem, hogy hamarosan bevezetnék. Még a mezei DVB-T hálózat is csak döcögősen fejlődik.

 51. 57
  Ok, legalább elolvastad.
  Van pl. T-HOME dekódered? Kapcsold ki kb 2 hónapra. Ezután nem fog működni. Letiltják a központban a kártyát, mert a dekóder nem sugároz vissza feléjük. Jön a szerelő, telefonon kéri a visszakapcsolást, a dekóderhez nem kell hozzáérnie, még csak bekapcsolnia sem, és a dekóder ismét működni fog.
  Kipróbálható!
  A MindigTV-nél hasonló a helyzet.
  Benne vagyunk nyakig…

 52. 58!
  „Jön a szerelő, telefonon kéri a visszakapcsolást, a dekóderhez nem kell hozzáérnie, még csak bekapcsolnia sem, és a dekóder ismét működni fog.”

  Mert a központból küldik rá a jelet,egy gomb nyomással,és nem a szerelő küldi a jelet..

  Nekem 3 dekóderem van,és most kettőt nem használok,de azokat ha fél év után kapcsolom be,akkor is működik..
  (kábel tévés,PR)

 53. 58 RJ

  A kártya a központi jelben levő érvényesítő kódtól éled fel. Ha ezt egy ideig nem kapja meg leáll. Ez természetes jelenség, és semmi köze a visszirányhoz. Ezt a jelet nem folyamatosan adják. Amikor nem indul a kártyád akkor telefonon ezért tudják elindítani. Ilyenkor kiküldik a dekódered indítójelét, amit egyébként mondjuk csak másnap küldene a gép automatikusan. Ha ebben igazad lenne akkor az összes erősítőről működő DVB-T vevő leállna (PL. az enyém is) Saját építésű az erősítőm, nincs benne visszirány 🙂

  Ha már mindenképpen valami technológia kapcsán szeretnénk aggódni, akkor én javaslom nézzünk a net körmére ! Hogy van az, hogy egy világméretű szabad kommunikációs csatorna nem hoz valakinek gigantikus profitot. A net ingyen van. Az elérése persze nem, de ez a helyi és a nemzetközi hardware szolgáltatóknak hoz csak bevételt. És maga a működés kinek ? Látszólag senkinek. Ugyanakkor ez az a média, ahol az emberek legnyíltabban mondják el véleményüket. Aki egy kicsit is ért a számítógépekhez, az tudja, hogy ezt a forgalmat monitorozni, ellenőrizni, felépítéséből eredően nagyon könnyű. Még azt is elég könnyű kideríteni melyik felhasználó hol van éppen. Na szerintem erre varrjatok inkább gombot, ne a dekóderekre.

  Most is itt ültök a gép előtt, ahelyett, hogy a tévét bámulnátok! Lebuktatok ! 🙂

 54. A poszt nagyon jó, szívesen elküldeném egy két ismerősömnek, akik ezeken a típusú műsorokon lógnak. A következmény meg az lenne, hogy jól megsértődnének rám, miért merem kigúnyolni a műsort, meg egyáltalán az RTL klubot.

  Ha valaki én szeretem a konteokat, de most higgyetek már Technomuzsiknak. Ahol én lakom olyan gyenge jel van, hogy a legjobb tetőantennát kellett megvennem a dvb-t sugárzáshoz és még erősítve is van a jel.
  Magam szereltem, eleve az antenna alkalmatlan adásra, de gondoljatok már bele egy kicsit.
  A vasvári adótorony közel, vagy már 100 Kw-al sugároz, és éppen tudok elég hasznos jelet fogni.
  Visszafelé nem gondoljátok, hogy szintén teljesítmény kéne???

  Szóval no para. A DVB-T nem tud oda vissza kommunikációt. Technikailag képtelenség.

  Igen, amúgy meg ahhoz képest, hogy elkezdték már egy két analóg átjátszó adó lekapcsolását a digitális sugárzásunk elég gyengécske, hiába mindja az Antenna hungária, hogy milyen szuper lefedettség van.

  Az oda vissza akartlan kommunikációért püföljétek inkább a Windows-t 🙂

 55. 60!
  Mond ki hogy ECHELON rendszer..Ne kertelj.. 😀

 56. 62 Melike

  Nem akartam Gedeon lenni ! 🙂

 57. 45: Attila

  „Ha már egy ideje “leszokik” az ember, rájön hogy rettentő sok időt takarít meg TV nélkül.”

  És valljuk be, ennek a szabadidőnek nagyrészét az internettel „csesszük” el.
  Egyébként nagyon érdekes, amit írsz a reklámokkal kapcsolatban, és hogy mi mivel függ össze. Erről már láttam előadást, vagy olvastam valahol.

  Sőt meredekebb elképzelések is vannak mennyire „veszélyes” a TV.

 58. 60 Technomuzsik

  „Hogy van az, hogy egy világméretű szabad kommunikációs csatorna nem hoz valakinek gigantikus profitot. ”

  És a Google az neked smafu?
  Az emberek keresési és hirdetési szokásai aranybánák !
  A Facebook is ezen hízik.
  Biztos hallottad, hogy Angliában vannak olyan digitális hirdetőtáblák, amibe kamerák vannak beépítve, és arcfelismerő rendszerrel személyre szabott hirdetést villantanak eléd… A mobilodba épített GPS-ből tudják hogy melyik kirakat előtt ácsorogsz, melyik üzletben bámészkodsz… Ez mind pénzt ér a marketing vállalatoknak.

  Az internet olyan mint az ingyenkorcert a parkban.
  A sör- meg a szendvicsárusok röhögve kifizetik a zenészeket !

 59. 66. Attila

  A Google meg az ilyen „kisebb” önálló cégek haszna az rendben van, csak én a piramis tetején ücsörgő „csúcsragadozót” hiányolom ebből a képből. Azt aki a Google meg a többiek pénzét szedné el. Az ingyenkoncerthez is valaki bérbeadja a területet.

 60. 65 Cruix

  „Sőt meredekebb elképzelések is vannak mennyire “veszélyes” a TV.”

  Még annál is veszélyesebb… !!!
  Egy ideje a média, ezen belül a reklámok hatásaival foglalkozom, különös tekintettel a gyerekekre.
  Nemrég került a kezembe egy tanulmány, hogy iskolás kor előtti gyerekek agyába a multik logói már be vannak égetve. Tehát olvasni még nem tud, de a Coca Cola vagy a McDonalds már „pozitív” érzéseket vált ki benne.

  Tulajdonképpen már két generáció is felnőtt, amelyek tudatát a józan észen felül érzelmi alapon módosították…
  Hasonlóan a dohányoshoz, aki tudja, hogy egészségét veszélyezteti, a TV és az internet „fogyasztók” nem tudnak lemondani szenvedélyükről.
  100 év kelett hogy a cigarettagyárakat felelősségre lehessen vonni, és nyakukba varrni egy-két pert.
  A modern marketing, azaz a „tudatmódosítás-ipar” már kifinomultabb, és jogilag megfoghatatlan módszerekkel foglalkozik, amit „liberalizmus” cimkével véd le.

 61. 68:
  Itt valami egy kicsit nem stimmel. 1952-ben a Rákosi propaganda szerint a Coca-Cola személyesítette meg a kapizmust. Természetesen a kommunista propaganda kontraproduktív volt. Én akkor 19 éves voltam, kurvára fogékony mindenre. Szememben a Coca-Cola egy fogalom volt. Négy évvel később, kint Bécsben úgy estem neki a Coca-Colának, mintha elixir lenne. Minden este, mindenhez azt és csakis azt rendeltünk. A Pepsit leszartuk, mert otthon sose hallottunk róla. Tíz évvel később (rúzs és selyem harisnya helyett) Bécsből hozott Coca-Colával hódíottam a csajokat, de én nem ittam. Már évtizedek óta nem iszom Coca-Colát, és kifejezetten Coca-Cola ellenes vagyok. – Lehet hogy be volt égetve az agyamba, de nem túl maradandóan.

 62. 27: hubab: Volt szerencsém egy alkalommal személyesen is meghallgatni Vágó István egy előadását Gyulán, ott pontosan arról beszélt, hogy azért hagyta ott a Legyen Ön is milliomost, mert egy bulvár marhasággá silányult az egész. A számára leginkább elfogadható kvízkérdés ebből az időszakból pl. az volt (legalábbis ezt említette az előadáson), hogy mi Zámbó Jimmy „polgári” neve. A válasz Zámbó Imre. Ez azért jó kérdés, mert ugye Imre – Imi – Jimmy, kikövetkeztethető, még annak is, aki nem szereti Zámbó Jimmy zenéjét.

  37: Avatar: A Római Birodalom összeomlására az egyik kedvenc magyarázatomat itt találjátok, kicsit hosszadalmas, de nagyon érdemes elolvasni, és szerintem tökéletesen összefoglalja a legfontosabb okokat.

  http://europe.theoildrum.com/node/5528

  Röviden: a csökkenő hozamok elve volt a probléma. Pont, mint az ipari civilizáció esetén.

  Az internetről meg a „visszafelé sugárzó” dekóderekről: rengeteg minden lehetséges technikailag, de azért gondoljatok bele: A világon 7 milliárd ember él, ebből több, mint 2 milliárdnak van internet-hozzáférése, és kb. 3-4 milliárdnak valamilyen hozzáférése híradástechnikai eszközökhöz. Tegyük fel, hogy MINDEN híradástechnikai eszköz technikailag alkalmas arra, hogy megfigyelő funkciókat lásson el (egyébként tény, hogy minél modernebb eszközöket vizsgálunk, annál inkább lehetséges ez). Ez idáig oké, de ki fogja áttekinteni ezt az irdatlan mennyiségű megfigyelésből származó adatot? Igen, a mesterséges intelligenciára alapuló technikák ma már sok mindent ki tudnak szűrni – de szerintetek mennyi az esélye annak, hogy Gipsz Jakabot a Golyvás Irén utca 6 szám alatt valaki folyamatosan megfigyelje? Az átlagembernek szerintem nulla esélye van arra, hogy ténylegesen nyomon kövessék az életét, aki meg „nagy kaliber”, azt így is, úgy is megfigyelik. De ők tudják is magukról.

  De hogy egy kicsit beszálljak a „konspirációba”, volt egy jó nagy balhé úgy 4-5 évvel ezelőtt, mikor kínai gyártmányú ipari kamerákról kiderült, hogy speciális kémszoftverrel rendelkeznek, ami bármilyen hálózatra kapcsolódás esetén lehetővé teszi, hogy a kínai titkosszolgálatok folyamatosan megfigyeljenek a kamerán keresztül… nem hinném, hogy a kínaiak BÁRMIT is gyártanának anélkül, hogy ezeket a funkciókat bele ne építenék. Tehát bármi, ami Kínában készült és mikrofon, kamera vagy bármilyen optika van rajta, potenciális megfigyelő eszköz (már amennyiben aktuálisan képes kapcsolódni valamilyen világméretű híradástechnikai hálózatra, pl. az internetre). Pl. vajon mért van az, hogy mostanában szinte az összes hackertámadás ill. ipari kémkedés mögött Kínát lehet sejteni? Honnan „fejlődött fel” a kínai technika ilyen rövid idő alatt ilyen magas szintre? Szegény atomtudós nehéz vízzel főz, ahogy a mondás tartja.

  Egy másik dolog. Ha jól emlékszem, 2010-es sztori volt, hogy valamelyik számítógépes biztonságtechnikai konferencián megjelentek olyan vírusok, amik közvetlenül a BIOS memóriájába ill. a hardvereszközök saját memóriáiba települtek – és gyakorlatilag kiirthatatlanok a jelenlegi vírusirtó eszközökkel (fel se lehet fedezni őket). A mondás akkor az volt, hogy de ezek internettel nem terjeszthetők. Nos, lefogadom, hogy amit a „polgári” vírusirtók ma felfedeztek, azt Kína meg az USA már 20 éve csinálja. Tehát minden egyes számítógépes hardvereszköz memóriájában ott csücsül egy aranyos kis szoftver, ami gyakorlatilag bármelyik pillanatban aktiválható, és azt csinál a számítógépeddel, amit a vezérlő akar.

  Egy példa erre: Nem tudom, mennyien emlékeztek pl. az msblast.exe nevű kis okosságra még a Windows XP megjelenésének az elejéről. Ez egy okos kis féreg volt, ami semmi mást nem csinált, mint újraindította a számítógépet, 30 mp-cel azt követően, hogy felmentél az internetre. A féreg készítői felhasználták a Microsoft operációs rendszereinek azt a tulajdonságát, hogy a Windows-ok alapvető funkciói (pl. a számítógép újraindítása) KÍVÜLRŐL vezérelhetőek. Értjük? A Microsoft eleve úgy írja meg az operációs rendszereit, hogy a számítógép, amire telepítjük őket, a hálózatról tökéletesen vezérelhető legyen. Ez már tényleg nem összeesküvés-elmélet hanem összeesküvés gyakorlat (Michael Ruppert után szabadon).

 63. 66, 68 Attila (pv)
  Erről van szó! A távirányító figyelésével nagyon pontos fogyasztói profilt lehet rögzíteni! Nem kell külön kütyü, tudni lehet, hogy kinél van a távirányító. Mindent, MINDENT tudnak rólad, a zenei izlésedtől a hobbydon át a politikai irányultságodig, MINDENT! Itt a gondolatrendőrség a szolgáltató/k, tehát ellenőrizhetetlen mi történik az adatokkal, amik nevesítve vannak.
  Elég, nem gondolom tovább….

 64. Az internet ma már kompromisszum. Azért cserébe, hogy információt szerezzünk a hálóról sajnos a mi adataink, szokásaink, érdeklédősi körünk is nyílt könyv annak, aki meg akar engem figyelni.

  Erre a Facebook jó nagy lapáttal rátett, és már a CIA-nak is jelentős adatbázist jelent a közel 1 milliárd felhasználóval.

  Jancsika én a megfigyelést azért nem venném olyan félvállról. Ma már minden kommunikációnk (mail, skype, msn stb…) átmegy szűrőkön, és nem ember figyel, hanem csúcsteljesítményű számítógépek.
  Gizi nénit nem fogják kiemelni, ha interneten keres pár ízletes receptet, de aki olyan kommunikációt folytat, az hamar megfigyelés tárgya lehet, persze annélkül, hogy tudna róla.
  Ennek most lehet nem sok jelentősége van, de ha netán „szükségállapot” lesz, akkor tudják jól a titkosszolgálatok, hogy kiket kell először kivenni a forgalomból.

  A Windows meg persze hogy ilyen. Vajon miért futtathatjuk ingyen a gépeinken? Vagy jelentkezzen akinek legális Windows-a van. 🙂 Senkit nem érdekel, mert cserébe küldi az adatokat a microsoft-nak.

  Szerintem az illegális Windows aktivátorokat is microsoft-osok dobják netre, mert egy ilyen bonyolult op rendszerhez, mint a win7 még Kedves Loránd sem tudna aktivátort írni.

 65. 18: én picit szimpatizáltam vele, de nem akartam tömjénezni 🙂
  Sok érdekes dolgot mondott és valószínűleg nem a kisujjából szívta, hanem dokumentálódott.
  Persze voltak első látásra meredek állításai is, de ha az ember utána jár már annyira nem is meredek.
  Jere vissza Arma! 🙂

 66. 71-72: Igen, de itt jön be az, amit mondtam. A kutyát nem érdekli, hogy Gipsz Jakab a trash metal-t vagy a mulatós cigányzenét kedveli-e – annak viszont már van marketing értéke, hogy Magyarországon a lakosság kb. hány százaléka szereti mondjuk a Neoton Famíliát. Az értékesítő hálózatok szempontjából a statisztikai adatoknak van értéke, nem az egyes emberek beállítottságának. A politikai beállítottsággal is ez a helyzet: a kutyát nem fogja érdekelni, hogy mondjuk Jancsika a Futrinka utcából geddonista politikai beállítottságú, és nem szavaz a Fideszre, viszont ha a lakosság kellően nagy százaléka kezdi várni a geddont, akkor érdemes erre egy iparágat telepíteni – amit az USA-ban már jó pár éve meg is tettek.

  Viszont! Az tuti, hogy olyan mennyiségű információ kering a hálózatokon, amit már egyetlen szervezet sem képes átlátni. Kedvenc példám erre, mikor tegnapelőtt felhívott egy biztosító, hogy akarom-e újrakötni a lakásbiztosításomat. Régebben még megkérdeztem tőlük, hogy honnan van meg a telefonszámom nekik, ma már nem fárasztom magam ilyesmivel, ugyanis ha bármilyen weboldalon vagy bármilyen űrlapon egyszer beírtad, akkor az bizony direkt marketing információként máris piaci értékkel bír, így az első adandó alkalommal értékesítésre kerül (tökmindegy, hogy odaírják-e rá, hogy ilyen-olyan adatvédelmi törvény, mindenki leszarja). Viszont érdekes, hogy bár „Nagy Testvér” pontosan tudja, hogy nem dolgozom Magyarországon (ugyanis két éve már adóbevallást se készítettem otthon), ez az információ az aktuális biztosító társaság figyelmét már elkerülte – pedig megspórolhattak volna maguknak egy hívást, lévén, hogy nincs magyarországi ingatlanom (illetve semmilyen se, de ez más kérdés).

  Persze egy-egy emberre rá lehet állni, és akkor tényleg MINDENT, de MINDENT meg lehet róla tudni – nagyrészt persze erről az emberek maguk is tehetnek, hiszen facebookra, twitterre meg a jó ég tudja, mire így is, úgy is föltesznek mindent magukról. De itt megint az jön be, hogy az átlagember mint individuum a kutyát nem érdekli, vagyis ha nem csinálsz semmi olyasmit, amivel kitűnnél a tömegből, nem fogod a rendszert érdekelni. Mint statisztikai adat vagy fontos a tömeg részeként.

 67. 69.

  Tiborbá,

  Az a pár év, amíg imádtad őket, nekik bőven megérte. Az ember, ahogy idősödik, sokmindenre rájön, tudatosodik és változtat dolgokon.
  Tény, hogy a Coca Cola egy hatalmas világcég, pedig csak egy szar fekete, cukros, egészségtelen lével üzletel. A bolygón viszont az emberek nagyrésze ismeri és ezek nagy százaléka imádja is őket, legalábbis egy darabig, az élete egy(általában fiatal éveiben) szakaszában. Úgyhogy működik nekik a dolog, amit Attila írt.

  A 14 éves fiammal együtt megnéztük az Élelmiszeripar Rt. c. filmet együtt.(Youtube-on fentvan egyébként) Azóta leszokott a Mc Donaldról, meg a (gyorskajáldákban kapható) hamburgerről.

 68. Itt nagyon off, de nagyon igaz, amit most mondanék Önnek. Lehet, hogy csak viccből írta azt a könyvet (az ausztráliait), de élveztem minden sorát, számtalanszor elolvastam, és még mindig nem tudnám megunni.
  Sajna egy kedvenc diákomnak kölcsönadtam, és a balfék elvesztette valahol.
  Kérem, törölje ezt a hozzászólásomat, kívülálló számára nyálasnak tűnhet, tulajdonképpen csak annyit akartam mondani, hogy KÖSZÖNÖM.
  Még nem olvastam el az összes újabb szövegeit, de fogom.
  Annyira megörültem a lehetőségnek, hogy Önnek személyesen mondhatok köszönetet az élményért, amit az a bizonyos könyve nyújtott nekem, hogy nem tudok ellenállni a lehetőségnek, most azonnal akartam szólni Önhöz. Pár perce kaptam csak a linket.
  Pls delete this comment after having read it. No answer requested.

 69. 74:

  Én speciel kólát már azért nem iszok évek óta, mert a fogaimat állandóan „marta”, egy hülye érzésem volt miatta.

  Annyi biztos, hogy a merketing a csúcsra jár és meredekebb dolgok vannak, mint amit el tudnánk képzelni. Ezt szülte a fogyasztói társadalom. Semmi szükséged rá, de vedd meg, mert anélkül egy értéktelen senki vagy.
  Az ilyen telefon szlogenek, mint a „csak rólad szól” meg társai, szerencsére már nem tudom fejből sorolni őket, mert jó ideje én sem nézek tévét, max letöltött filmeket.

  Illetve még a neten szoktam tematikus adásokat nézni, kimondottan olyat, ami engem érdekel. A köz és kereskedelmi tévék ilyet már nem igazán tudnak nyújtani.

  Nem tudom. Most szarul kéne érezzem magam, mert nem tudom kik szerepelnek a legújabb x-faktorban?
  De azt sem tudom mi történ a barátok közt 784632875634. részében.

 70. 75:
  Nem ez volt a téma lényege, hanem az, hogy bele ég az agyunkba. Na, erről szó sincs.
  Aztán meg, Nem a Coca-Cola marketing miatt fogyasztottam, hanem Rákosi propagandája miatt.

 71. 78.
  „Nem ez volt a téma lényege, hanem az, hogy bele ég az agyunkba. Na, erről szó sincs.”

  Dehogynem. Olyan ez, mint a tetoválás. Ott volt már 30 éve is, csak már ma egészen máshogy tekint rá az ember, mint akkor.

 72. 72: Nekem legális van… 😀 Persze géppel járt… A másik gépen linux. Úgy vagyok vele, ha akarnak, megfigyelnek. Most is android telefonról írok, tisztában vagyok vele, hogy minden egyes betű, amit beütök, megy fel a Nagy testvérnek, de nem érint…. Semmi olyat nem csinálok, Ami felkelthetné az ő érdeklődését… Kispályásra nem pályáznak… 😀

  Mondjuk egy dolog furcsa lett nekem..
  Az rendben van, hogy mostanság kicsit sokat kerestem autót és biztosítót Itt angliában… Minden weboldal szélén (A Magyarokon is) Ez a két dolog jelent Meg. Viszont én munka közben kv helyett energiaitalokat iszok… Mostanság kipróbáltam pár újjat. És az e-mail postafiókjaim tele lettek energiaitalos spamakkel. Pedig emiatt egy percre se mentem fel netre, csak a boltokban keresgéltem. Úgyhogy Ez az infprmáció csak a telefonom elelőlapi kameráján keresztül juthatott ki (Kocsiban GPSként használva mindent lát, Ami Itt történik)…

  Vagy kezdek én is paranoid hajlamokat felvenni?

 73. Úgy gondolom, hogy a szöveges üzeneteket szűrik kulcsszavakra, esetleg el is tárolják. A mobilszolgáltatók amúgy is tárolják a híváslistát. A netes aktivitás is rögzíthető. Ha létezik Echelon, akkor a személyes adataink, kórtörténetünk, szabálysértéseink is megvannak nekik. Alapvetően profilalkotás folyik mindenkiről. Ha igazán gyanús a tevékenységed, akkor célzottan megfigyelnek felhasználva a profilodat.

  Amikor térképészetre jártam, kissé iskolakerülőként ellógtam sok órát, például azt is, amikor hozzáférési kódot kaptunk a gépteremhez. Évekig úgy jártam órára a gépterembe, hogy a mellettem levőt kértem meg, hogy lépjen be nekem is. Egy alkalommal úgy kellett zárthelyit írni, hogy a saját nevünkön kellett belépni. Negyedévesként megkerestem a rendszergazdát, hogy „elfelejtettem” a jelszavamat. Segítőkészen utánanézett, majd rájött, hogy nem is vagyok regisztrálva. Roppantul ideges lett, közölte, hogy ezért ki is rúgathatna. Közben ő is elfehéredett, szinte remegett, majd egyszerűen regisztrált. Lehet, hogy neki nagyobb problémája lett volna az ügyből, mint nekem. Remélem, nem üti meg a bokáját azért, mert ezt most ide leírtam. A térképész szak viszonylag érzékeny terep a katonai felhasználás miatt, meg azért is, mert geoinformatikus képzés is benne van. Távérzékelés, műholdak…

  Jártam térképészetre, voltam kurd területeken, még néhány szót is megtanultam kurdul, sokszor voltam Kasmírban, ráadásul mobilt sem vittem magammal, vannak muszlim barátaim, akikkel rendszeresen levelezünk. Ha kicsit elgondolkozom, találhatok még pár dolgot, ami egy titkosszolgálatnak felkeltheti az érdeklődését. Potenciális terroristának minősíthetnek. Vajon megfigyelnek? Én úgy próbálok élni, hogy ne legyen gond, ha kukkolnak, nem akarok ilyen baromságokon stresszelni.

 74. 70. Jancsika

  „szerintetek mennyi az esélye annak, hogy Gipsz Jakabot a Golyvás Irén utca 6 szám alatt valaki folyamatosan megfigyelje?”

  Tulajdonképpen semmi, amíg a párszáz kulcsszó vagy kifejezés közül néhány meg nem jelenik a kommunikációjában.
  Tulajdonképpen a Google keresőt erre fejlesztették ki, de „mellékesen” üzleti célokra is használható. A lánclevektől a Facebookig mind egy hatalmas adatbázisba gyűjtenek minden használható adatot, ahol okos programok osztályozzák őket. Ezeket az adatokat választások, tüntetések satöbbi befolyásolására prímán fel lehet használni.
  És ha Gipsz Jakab véletlenül au Occupy Wall Street mozgalom legújabb hullámának élére áll, azok tudni fognak róla, akiket illet.
  Az átlagember adatai pedig mennek a statisztikába.
  Mérik a vásárlási szokásoktól az zsidókhoz való affinitáson keresztül a politikai pártokkal, nézetekkel való szimpátiát.
  Azt hiszem ez elengedhetelen egy olyan hatalom részéről, amelyik nem feltétlenül demokratikus úton kíván kormányozni és egyre népszerűtlenebb intézkedésekkel próbál hatalmon maradni.

 75. Tudom hogy kissé késő, de megkérném RJ-t, hogy olvassa át először azokat a dokumentumokat, amiket belinkel. Rengeteget segít a dolgok megértésében. A DVB-T ill. a DVB-C nem azonos a DVB-RCT-vel. Tehnomuzsik rulez.

  Ausztráliában én már kaptam levelet az internetszolgáltatómtól, hogy jogvédett állományt töltöttem le egy amerikai szerverről ekkor és ekkor, ezt és ezt az ip címet használva. Ha az amerikai cég perre viszi az ügyet, akkor az ausztrál szolgáltatóm köteles az IP címhez tartozó adataimat átadni a perelő cégnek! Ez 2008-ban volt, s mit se mondjak, be is voltam tojva rendesen.
  Summa summárum, az interneten minden lekövethető, visszafejthető. Ez az újkor, hiába is kapálózunk ellene.

 76. 78. Tiborbá

  „Nem a Coca-Cola marketing miatt fogyasztottam, hanem Rákosi propagandája miatt.”

  Az ellenreklám is jó reklám… Naná! Ha Rákosi tiltotta, akkor az csak jó lehetett !!!

 77. 66. Attila (PV)
  „A mobilodba épített GPS-ből tudják hogy melyik kirakat előtt ácsorogsz, melyik üzletben bámészkodsz…”

  A gps-ből teljesen kizárt, hogy bármit megtudnak rólad, hiszen a szabvány lényege, hogy kizárólag vett jelek alapján végez helymeghatározást. Ha arra gondoltál, hogy a gps által „megszerzett” koordinátákat más úton küldi el a telefon valakiknek, abban sincs túl sok ráció, mivel a folyamatos adás-vétel miatt néhány óra alatt lemerülne az akkumulátor.
  Tény viszont, hogy akármilyen „újabb” (1800/1900 MHz frekvenciát használó) telefon pozícióját viszonylag pontosan tudja a mobilszolgáltató a cellainformációk alapján, sőt rögzítik is, akárcsak az smseket. Ebben már nem vagyok teljesen biztos, de ha jól tudom ezeket az információkat Magyarországon szükség esetén kötelesek kiadni a szerveknek.

 78. Ecselonosok, és egyéb para-hívők… Azért vigyázzunk már, hogy egy két hónap múlva ne kelljen már lecserélni a fejléccímet megint..értelmes túlélők vitafórumáról mondjuk Dili utca kettőre..

 79. 82: Attila(PV):

  Az, hogy valaki mondjuk az Occupy Wall Street mozgalom tagja-e, szintén ugyanezen kategóriába esik. Ha ugyanis elegen lesznek a mozgalom tagjai, már megéri erre üzleti modellt alapozni, és „automatikusan” megjelennek az ebbe a kategóriába tartozó szolgáltatások – ezért van értelme figyelni, hogy hányan tartoznak a mozgalomba. Ma már minden üzlet, minden a pénzről szól, a politika nemkülönben. Teljesen mindegy, hogy a szocialistákra, a népnemzetiekre, a liberálisokra, az Occupy Wall Streetre vagy ki a kutyafülére szavazol, a politikában MINDENKÉPPEN a nagytőke érdekei fognak érvényesülni. Pontosan ezért minden ilyen mozgalom csak egy statisztikai adat, aminek abban van jelentősége, hogy az aktuális választásokon milyen színű zsírpapírba csomagolják neked ugyanazt a kutyaszart.

  Mondok egy példát erre (bár nem politikai lesz). Magyarországon – egyelőre – egy eléggé liberális szellemű szerzői jogvédelmi törvény van érvényben, ami az adatbázisok és szoftverek kivételével minden más szerzői jogvédelem alá eső mű otthoni másolását engedélyezi, mindaddig, amíg ez jövedelemszerzés vagy jövedelemnövelés célját közvetve vagy közvetlenül nem szolgálja. Magyarul ha nincs belőle pénzed, nyugodtan lemásolhatod. Mért is van ez így, és mért nincsenek jóval szigorúbb szerzői jogi törvényeink, mint pl. a németeknek vagy a japánoknak (Japánban most 2,5 év letöltendőt kap, aki letölt)? Azért, mert Magyarországon a letöltő réteg annyira minimális bevételt generálna, ha nem letöltene, hanem megvenné, amit letölt, hogy miattuk felesleges pénzt fektetni a szerzői jogok megkurtításába. Ezeknek az embereknek egyszerűen így se, úgy se van pénze, vagyis ha nem tölthetne le ingyen, nem tudná megvenni, amit letölt. Egyszerűen nem képeznek számottevő keresletet, így a rendszer magas ívből leszarja őket.

 80. Nekem egy valami érthetetlen a nettel kapcsolatban:
  A munkahelyi gépemen kikeresett címet a telefonom gps-e automatikusan felkínálja az első betűk beütése után a házszámmal együtt. Ez többször előfordult. Ehhez „ismernie” kell a munkahelyi gépem IP címét, a telefonszámomat és a kettő közti kapcsolatot is a rendszernek. Ez azért kicsit félelmetes… Kíváncsi lennék ennek magyarázatára egy hozzáértő informatikustól.

 81. 89. Ismerős effektus… Pizzafutárként a google mapsot használom, ha a sygic nem talál valamit… És meglepően pontosan tippeli meg, hogy mit keresek a telefon az első, vagy második karakter után… Fogalmam sincs hogy csinálja…

 82. 83: Van, akinek hiába bizonyítasz bármit, magyarázhat akárhány mérnök és szakértő… Szerinte a digitális technológia a kontroll miatt van, még akkor is, ha a digitális sugárzáshoz alapból nem tartozik hozzá a visszirányú kommunikáció, és bár meg lehetne valósítani, de nincs implementálva.
  Az IPTV set top box már egy külön kategória, az nem csupán az adás digitális formátumáról szól. Tök felesleges volt ide keverni.

  Ha akarod egyébként a neten is prímán maradhatsz névtelen, van több anonymizer megoldás, némi szakértelemmel elég jól elrejtheted magad, de az áltlagfelhasználó nem tud ezekről, és többnyire nem is érdekli. Mint ahogy az utcára sem símaszkban, felismerhetetlenné téve megy ki az átlagember, pedig ott is követhetik, megfigyelhetik…

  89:
  Mert be vagy lépve a google account-odba a munkahelyi gépeddel is, és a mobiloddal is. Az account-odhoz eltárolja a google szervere, hogy mire kerestél rá, ebből (is) épít profilt, befolyásolja, hogy milyen reklámokat mutat neked, de persze kényelmesebbé is teszi az életed, hogy automatikusan kiegészíti, ha elkezded beírni.
  Pont annyira félelmetes, mint hogy a munkahelyi gépedről is meg tudod nézni a gmail-es leveleidet, meg a mobilodról is. 😉

 83. 90: Sejtettem, hogy a gugli van a dolog mögött. Kösz az infót, lehet, hogy neked, aki ért hozzá nem meglepő, de nekem azért elsőre döbbenet volt, mivel két külön alkalmazást használtam két hardveren.

 84. Hát ha a munkahelyi gépeden ugyanazt a google account-ot használod, mint a telefonodon, akkor ez símán lehetséges.

 85. 91-Avatar
  „Ha akarod egyébként a neten is prímán maradhatsz névtelen, van több anonymizer megoldás, némi szakértelemmel elég jól elrejtheted magad…”
  Ne mondj ilyeneket mert még valaki(ke)t felbátorítasz illegális cslekményre!
  A NETEN NEM TUDSZ NÉVTELEN MARADNI!!! Mindenki visszakövethető és azonosítható!
  🙁
  Nem akartam már hozzászólni, ..fárasztó..

 86. Én a leggusztustalanabb vetélkedőnek a Balázs féle széfet találtam. (Ezt az újat még nem láttam.) Primitív kérdés és a két lehetséges válasz is ott van. Az undorítósága pedig az volt, hogy olyanok voltak benne akik szinte semelyik kérdésre sem tudták kiválasztani a jó választ.
  Egyszerűen fogalmam sincs, hogy mi volt a cél, hogy ide sültbunkókat válogatnak be direkt, és röhögjön rajtuk mindenki, vagy mi???

  —-

  89 spiler: De akkor is feljön, ha van egy kontaktod az adott címmel.

 87. Tibor bá a Jani 81-es hozzászólása okán megadnád neki az emailemet? Köszi előre is.

  Semmi akadálya.

 88. 95 Endi88

  „Egyszerűen fogalmam sincs, hogy mi volt a cél, hogy ide sültbunkókat válogatnak be direkt”

  Pedig egyszerű.
  A legegyszerűbb tömegek vannak ezzel megcélozva, akik valószínűleg tudják a helyes választ, ezért magabiztosságuk növekszik, jobb kedvük lesz, hogy lám, okosabbak a TV-ben látható embereknél… ezzel a következő reklám számára sokkal befogadóbb állapotba kerülnek. Mert ugye világos, a veetélkedőt is a reklám tartja el.

 89. 94: Hát persze, a hackereket is mindig mindet elkapják. És nem létezik olyan, hogy anonymizer proxy, PGP titkosított levelezés, meg hasonló technikák.

 90. 97 Attila:
  Igen én is gondoltam erre, csak közben undorodva kapcsoltam volna el, ha nem vendégségben lettem volna. Egyszerűen olyan mértékig taszított, hogy a reklámnak esélye nem lett volna. Innentől pedig ugyebár kontraproduktív az ilyen mértékű butítás.
  Valószínű én már túlkvalifikált vagyok a tévéhez. 🙂 Emiatt meg már úgysem vagyok célcsoport.

  94 RJ:
  Keress rá, hogy „Anonymous VPN service”, és meglátod hány cég foglalkozik avval, hogy titkosított csatornát biztosítson a netezésednek. Jónéhány még log-ot sem gyűjt, így lehetetlen utólag bekérni, hogy ki volt aki ezt-meg ezt ekkor meg ekkor csinálta a neten. Egyetlen megoldás lenne a VPN szolgáltató összes csomagjának folyamatos feltörése, ami nem a bárki bármikor kategória.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük