(908) Orbán sorsa

Tibor bá’ online

 

Ahhoz nem fér semmi kétség, hogy Orbán el se tudja képzelni, hogy nem ő lesz a miniszterelnök a következő fél évszázadban. Mi meg azt nem tudjuk elképzelni, hogy ő marad 14 után is, de ezért meg kell harcolni, nem nekünk, hanem az ellenzéki pártoknak. A nagy kérdés, hogy össze jön-e a dolog. Az alábbiakban – mint nem politológus – leírom az elképzelésemet, ami annyira jó, hogy egészen biztos egy betű se lesz megvalósítva belőle. Az világos, hogy Orbán érti a dolgát, mindent megtesz, hogy ne lehessen leváltani, úgy értem adminisztratív módon, a törvények és előírások átformálásával.

1) Az összes ellenzéki pártnak, beleértve a Jobbikot is, választási koalícióba kellene lépni: Orbán vagy nem-Orbán választási lehetőséggel, de megígérve, hogy….

2) A megnyert választások után soron kívül kiírnak egy új választást, ahol a pártok mindenféle szövetség nélkül külön-külön indulnának, és a nép pontosan közölhetné, mit akar. Természetesen ez a második választás nem az Orbánféle rendszer szerint folyna, hanem tisztességesen tükrözné a nép akaratát.

3) A megalakult új kormány első dolga lenne egy alkotmányozó népszavazás kiírása: akarja-e a nép, hogy a jelenlegi országgyűlés visszahelyezze az Orbán által eltörölt alkotmányt. Ha igen, akkor az összes Orbán féle törvény érvényét veszítené, és elkezdődhetne az értelmes, országépítő politika.

Tekintettel arra, hogy a legfőbb hatalom a népé, a népszavazás felülírná az orbáni kétharmadot. A kilenc éves bebetonozások, az alkotmánybíróság kezének a megkötése, stb. hiábavalónak bizonyulna.

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

84 gondolat erről: „(908) Orbán sorsa

 1. És akkor itt van a millió dolláros kérdés :

  Ha Orbán leváltására csak amerikai/izraeli segítség ajánlkozik, akkor igénybe kell-e venni ?

 2. Tibor bá’! És kitől várnánk az értelmes, országépítő poltikát? Mert ezekkel a pártokkal szerintem nem megy. Abba kellene hagyni végre az egész pártpolitizálást, és valami mást kitalálni. Amíg még van valamennyi idő rá.

 3. 2:
  Én csak leírtam a TECHNIKAI elképzelésemet. Mit kellene csinálni. Nem fogják ezt csinálni. Nincs értelme megkérdezni, hogy KIK, mert bárki is tegyen, bármit – a saját érdekét fogja előtérbe állítani.

 4. Nagyon világos technikai elképzelés és minden valószínűség szerint sikeres is lenne. Ha el is kezdenék az ezirányú kampányt az ellenzékiek, OV mindent elkövetne a banda összeugrasztásához. Ellenzékből is nagy mestere volt a balhék kipattantásának, hát még kormányoldalon mekkora erők segítik. Most már titkosszolgálati eszközei is vannak, a megvesztegetésről nem is beszélve. Valami azt súgja, hogy előbb fenyeget, aztán veszteget. Ezért sem látom a megvalósulási sikerességet.

 5. Szerintem arról kéne népszavazás, hogy csak egyéni képviselők legyenek. Ne kerüljenek be listáról olyanok, akiket sehol nem választanának meg. Tudom, hogy ez a kis pártoknak hátrányára lenne, de szerintem egy idő után minden pártnak betenne. Nem azért választanák az emberek a képviselőt, mert valamelyik párthoz tartozik, hanem mert a jelöltek közül ő a leghitelesebb, ő tette a legtöbbet a környékért.

  Hiába a népé a legfőbb hatalom, egy népszavazás csak arra kötelezi a parlamentet, hogy napirendre tűzze a javaslatot. Elfogadni, megvalósítani nem kötelező nekik.

 6. Ha sikerülne is ily módon Orbánt kibuktatni, a kiírt új választást jó eséllyel megnyerné, persze nem 2/3-dal. Kérdés, hogy előtte az ‘alkalmi koalíció’ valóban képes lenne-e ‘reset’-elni az eddigi intézkedéseket – szerintem nem, mert már menet közben egymásnak ugranának az egyéni és pártérdekek miatt.
  Belegondolva, hogy az LMP feltűnése, vagy akár Gyurcsány előhúzása a kalapból annak idején elég pörgősen történt, egy ‘reális’ jelölt felépítése elsősorban pénz kérdés. Kérdés, kinek van itt pénze…? 😉

 7. 6. Observer
  Az LMP sikere mutatja, hogy az emberek behoznának új erőket a hiteltelen régiek mellé. Egyre több értelmes ember fordul el a politikától. ’90-ben még lelkes volt az ország, elhittük, hogy a többpárt-rendszer automatikusan jobb lesz, mint az egypártrendszer. Valahogy a szabadon választott képviseletünk egyre kevésbé felel meg bármiféle elvárásoknak. Az EU-ba is beszavaztuk magunkat, pedig azt sem tudtuk, mi az, hát még hogy mivé fog válni. Azt tudtuk, hogy nyugodtan nyithatunk majd cukrászdát Bécsben. A „nem”-re szavazni eretnekség volt, nem is kapott költségvetési támogatást emelletti kampány. Valamelyik skandináv országban egyébként ugyanakkora forrást különítettek el a pro és a kontra kampányra.

  Kissé elkalandoztam. 🙂 Az emberek mostanra kiábrándultak a politikusokból, pártokból, ígéretekből. Nehéz őket megmozdítani. A pártoknak szerintem hiánya van értelmes, lojális káderekből. Nem olyan könnyű felfuttatni valakit.

 8. Én bízom a sok hülye, orránál fogva vezethető magyar szavazóban, és az okos, manipulativ politikai elitben. Csak a szokásos szarkenegetés lesz 14′-ben. Orbán nem lesz majd kétharmados, kicsit meggyengül, támadhatóbb lesz – de csak akkor, ha még tovább szegényedik a Nép.
  Aztán majd megegyeznek, pár nagyon hülyét lecserélnek, pár embert beáldoznak, sittre vágnak.
  És az emberek pontosan azt kapjá megint, ami nekik jár…..

 9. Tibor bá feldobta a labdát, de ez az a labda, amit nem lehet leütni.
  Ez a technika épp arra lenne jó, hogy az emberek annyira megzavarják, bizonyára sokan meg is tévesztenék majd később, ami enyhén szólva durva.
  Ha feltételezzük, hogy a lakosság nagy része sok dolgot nem is ért csak tapasztal a bőrén, akkor lelketlenség belerángatni abba a játékba, amit valójában nem is akar, nem is ért, ha úgy is tesz, akkor sem. Felnőttek, de a konspirációra hajlam az nem mindenkivel születik. Lehet, hogy később rájön, anyám én nem ezt a lovat akartam, és akkor mi lesz, mi lenne? Ő már hanyadszor lenne megvezetve?
  Az elképzelés, hogy fogjanak össze a pártok, addig ok. Ha ezek után az első az lenne, amit Jani írt, hogy egyéni jelöltekre lehetne szavazni csak és kizárólag, akkor nagyon is jó. De soha többé pártokra!
  Bármilyen akció tervelésénél és bármely valamire való politikus eszében és mondataiban ott kell legyen az a szomorú tény, hogy az embereket a rendszerváltás előtt, alatt és a mai napig folyamatosan félrevezették, vezetik és ezért egyszer vezekelni kell minden okozónak, és bocsánatot kérnie, mert ebbe nagyon sokan mentek tönkre, rokkantak bele, mondtak le emiatt gyerekekről, hazájukról, miközben idegenek pedig jöttek szép számmal.
  Olyan nincs, hogy megberheljük és aztán magára hagyjuk!

  Janinak van igaza.
  A változás az egyéni megmérettetés lenne és semmi más. A párt csak pongyola. Úgy is viselkedik. Egy takaró, ami mögé elbújnak a mindenkori tettesek.

 10. Sajnos a pártok soha nem fognak belemenni abba, amit Jani javasolt (csak egyéni képviselők legyenek), mert nem érdekük, pedig ez lenne az igazi képviseleti demokrácia. Még kiegészítve azzal, hogy a képviselő legyen visszahívható, ha nem úgy táncol, ahogy a választói fütyülnek

 11. Hallottátok láttátok az összetartozás napi beszédet? Misztikus pogány hitvilág keverve az evangéliumokkal, mintha egy tudathasadásos lelkész prédikált volna, de semmiképp nem kormányfő és miniszterelnök, már ahogy én egy kormányfőt és miniszterelnököt elképzelek. Volt minden,”összetart a közös vér, „legyen szemetek a jelek meglátására, fületek a hallásra”
  Pásztor elveszett bárányokkal, aki tűzön vízen át tereli őket mint messiás, illetve látóember vagy sámán.. (messiás=Viktor)
  „Aki a világba születik, a Turulba születik” stb..
  Mindent összevetve egy elég kétségbeesett figyeljetek rám, illetve (Úristen zuhan a támogatottságom- nem látjátok hogy én vagyok a bölcs pásztor véreim ?
  Én nem nagyon hiszem hogy jó vége lesz ennek..megbuggyanás, vagy szétesés, egy állami szintre emelt korrupciószörnyet itt hagyva egy csomó újdonsült földbirtokossal?Államilag titkosított földszerződésekkel?
  Más.
  Bajnainak vajon van e esélye egy kicsit visszajönni, vagy két évre NEM TÖBBRE konszolidálni egy szakértői kormánnyal, és hogyan?
  /Libázók kíméljenek, az már unalmas/.Lehet köpködni, kövezni, átmeneti megoldásként még mindig őt látom megoldásnak, mint normális higgadt embert.

 12. Bajnai és apja a csődbe vitt cégeken gazdagodott meg.

  A „normális”, „higgadt” ember -:)

 13. Gyurcsány és Mesterházi megalakítják a Független Szocialista Pártot és függetlenként indulnak mint a dunaföldvári MSZP területi elnökhelyettes -:)

 14. 6. Observer

  „elsősorban pénz kérdés. Kérdés, kinek van itt pénze…? ”

  Valódi pénze csak „külföldnek” van… Az meg olyan mint a bank: a befektetett pénzéért busás hasznot kíván.

 15. Bajnai emberileg, és szakmailag is megkérdőjelezhető. (Habár a szakmai rész nagyban függ a párttól is.) Ha ő indul az MSZP élén, akkor az emberek egy része el se fog menni szavazni, vagy más pártra fognak szavazni.

  Az LMP még esetleg kinőhetné magát egy nagyobb gyűjtőpárttá, mint ahogy azt korábban a Fidesz is tette, de ahhoz nincs meg a kellő támogatottságuk a médiában.

  Róna Pétert vitte volna az MSZP is, és az LMP is, de ő elzárkózott a politikától, mondván, nincsenek meg a megfelelő képességei a helyzet megoldásához.

 16. Bajnait Washingtonban idomítják a munkára, és az ennyire leplezetlen külső befolyás nem lesz vonzó komoly tömeg számára.

  Oyan nagyon nem is tudom hogy mi volt benne a „jó”, hiszen csak csak az IMF tollbamondott elvárásait teljesítette, és kapott érte szép vállonveregetést, professzori állást, meg Hillary pénzeli az alapítványt… Ezek szerit az USA egész biztosan jól járt vele, és szivesen látna megint. De ő végülis arra az I betűre tette fel a pontot, amit az ország elsöprő többséggel ki akart radeírozni.

 17. 15. Majszó

  Az LMP addig nem is álmodozhat növekedésről, amíg az SZDSZ-es örökségét el nem számolja… de akkor meg már valójában nem az a párt lenne…

 18. „Tekintettel arra, hogy a legfőbb hatalom a népé, a népszavazás felülírná az orbáni kétharmadot. A kilenc éves bebetonozások, az alkotmánybíróság kezének a megkötése, stb. hiábavalónak bizonyulna.”

  Tiborbá, tudod, hogy itt már a Szent Korona Tanról van szó ?
  Ugyanis az Aranybulla rögzítette az „engedetlenséghez való jogot”, amit a Habsburgok töröltek el.

  A jog visszaállításával el lehet kergetni olyan uralkodót, aki nem a nép érdekeit szolgálja, ugyanis a Tan szerint a nép és a király együtt kormányoz, de a nép szava erősebb.

 19. Az LMP – nek semmiféle SZDSZ-es öröksége nincs.Igazából jó lenne ha konkrétan kifejtenéd ennek az állandóan hangoztatott nem csak általad hangoztatott sablonpecsétnek az alapját.De komolyan, és konkrétan. Semmi tisztességtelen dolgot nem vitt véghez az LMP eddig.Semmit. Nincs mit elszámolni. Inkább az a baj, hogy nem nagyon van neki kivel szövetkezni, így meg erőtlen.

 20. 15. Majszó

  Az nem tűnt fel, hogy az LMP támogatottsága a médiába milyen nagy volt a választások előtt? A párt „nulláról” indult és rögtön bejutott. Szerinted ez nem furcsa? Ehhez képest a Jobbikot csak a botrányokkal kapcsolatban emlegették, holott a Jobbiknak programja is volt.

 21. 13. Fradi44
  Ha ott független jelöltként nyerni tudna valamelyik, akkor jusson be. Én nem gondolom, hogy van olyan választókörzet ma Magyarországon, ahol Gyurcsány kapná a legtöbb szavazatot, hacsak nem Orbán az egyetlen ellenfele. 🙂

  Az LMP az SZDSZ szavazótáborát mindenképp megörökölte.

 22. Hazugságvizsgálós tesztet kellene csináltatni a politikusokkal, MINDegyikkel. Aztán amelyik pl 10 milliónál több kárt okozott az országnak azt hazaárulás címszóval lecsukni kőfejtős börtönbe meg vagyonelkobzás neki.
  Szerintem amíg lehet lopni és csalni addig ezt fogják tenni, ezért nem a tolvaj-brigádokat kéne próbálgatni meg cserélgetni 4 évenként hanem megszűntetni a lehetőséget, vagy eltántorítani őket retorziókkal.
  Ajánlom mindenkinek a Harold Wallace Rosenthal interjút, főként azt a részt, hogy miért terjesztették el a demokráciát! 🙂

 23. Olyan pártot kéne alakítani, amelynek egyetlen célja, hogy a választások megnyerése után feloszlassa magát, alkotmányozó nemzetgyűllést írjon ki, és kimondja, hogy minden pártpolitikus potenciális hazaáruló, ennélfogva ki kell zárni a döntéshozatalból…

 24. 20: Na azért volt is mit emlegetni, ne tagadjuk 😀 meg van is azóta is.

 25. 19. Dorka

  A szavazásii térképeken látszik hogy nagyjából ugyanaz a szavazótáboruk… önmagában ez is sokat mond.

  És maga az SZDSZ-el sem az volt a baj, hogy „liberális” hanem hogy kaméleonként abba bújik bele, amivel hatalomhoz lehet jutni.

  Az LMP a homályos ideológiájával ugyanezt a szerepet játsza.

 26. Bár 5 éves az írás, a neten kering de nagyon aktuális. Ez a véleménye az „ELITNEK” rólunk:

  T. Köcsögmagyarválasztópolgár!

  Úgy érzem, hogy az elmúlt napokban nyilvánosságra került adatokkal kapcsolatban, egy-két kérdés tisztázásra szorul. Az sejlik, hogy 17 évvel a rendszerváltás után, még mindig nem vagy tisztában a demokrácia játékszabályaival!

  Igen, 299 Ft-ért ebédelek, és 18 millió a benzinpénzem.
  És?
  Egyrészt faszközöd van hozzá, másrészt meg ez nekem (legálisan) jár.
  Hallom a rikácsolásod a társadalmi igazságosságról, meg az elosztásról, meg a sok bugyuta, idealista blablád, hogy nekem miért igen, neked meg miért nem.
  Azé’ bazmeg, mert Te egy fingszita kis pöcs vagy, én meg az elit.
  Azé’ bazmeg, mert én hozom a törvényeket! Magamnak. És ha megszopod, – mert én úgy gondolom, hogy meg kell, hogy szopd – akkor így jártál. Majd négy év múlva szavazol, anyádra.
  Mit cincogsz? Visszahívás? Te kis fasz! Hát azt a telibabaszott alkotmányt is én írtam, gondolod, hogy megtettem neked azt a szívességet, hogy beleírtam, hogy visszahívhass?
  Négy év, kis köcsög! Négy év. Ez a rendszer a négyéves diktatúrák sorozata. Buktam már meg az elmúlt tizenöt évben, egyszer is? Tessék? Láttál Te már időközi választást, ebben a kurva országban? Nem figyelsz, kis fasz!
  Tényleg, kire szavaztál tavasszal? A komcsikra, vagy a Fideszre? Tudod miért kérdezem?
  Mert még azt sem vetted észre, hogy ez is kurvára mindegy. Én bazmeg, ha megyek szavazni, beviszem a fülkébe a kutyám, rászaratom a szavazólapra és azt adom be. Mert mindegy, hogy ki mellé húzod az ikszet, érvényes-e a szavazatod vagy sem. Mindenképpen rám szavazol. Mert egyedül belőlem választhatsz. Én egy vagyok. Az elit. A Z E L I T!
  Szociáldemokrata, liberális, szocialista, meg konzervatív. Ezt a szart is meg lehet veled etetni? Öcsém, hogy Te mekkora fasz vagy! Szerinted a büfében van jobbos és balos szendvics? Ugyanazt a kenyeret zabáljuk, ugyanazt a tehenet fejjük, csak a székházra teszünk ki más-más logót, hogy tudjad, éppen melyikünk szónokol, napirend előtt.
  A világ nem vízszintesen van felosztva, jobb és baloldalra, hanem függőlegesen, fentre és lentre. Ja, a fent én vagyok, a lent meg Te, Te kis paraszt. „A törvény szerződés, gazdagok és szegények között.” – azt hitted vicc, mi?

  Még pofázol, hogy elkúrtuk, elkúrták az országot? És gondolod, hogy nem szarok bele vastagon? Engem addig érdekel a szaros hazád működőképessége, amíg az képes kitermelni a benzinpénzem, meg az illetményem. Az meg egyelőre nincs veszélyben. Zsé van, főnök és kontroll nincs. Ergo, szarunk bele!
  Tudom, neked ez most nagyon nem tetszik. Há’ nyazsgem! Vagy tudod mit? Menj le tüntetni! Azt nem szarjuk le, gondolod? Menj le és rázd a nyálad a Kossuth téren, de ha nem tud elaludni tőled a gyerek, ígérem, szétbaszatom a fejed a Gergényivel. – Mellesleg, utálom ezt a seggnyaló csókát, de hát minden házba kell valaki, aki leviszi a szemetet. –

  Visszatérve a benzinpénzemre, kurvára utálom ha a zsebemben turkálnak. Igen, öt milliárdot basztunk el, majd’ négyszázan. A vizitdíj meg 10 millió emberen hoz vagy másfél milliárdot. Igen bazmeg, spórolni kell! Gondoltad, hogy majd én kuporgatok? Ne kezdje el rinyálni, hogy a nyomorult nejeddel, és a két kibaszott kölyköddel éltek 120 nettóból! Unalmas. Közölöm veled, hogy kurvára beleszarok. A két szaros gyereked is csak annyira érdekel, hogy ne dögöljön éhen. Hogy legyen majd, akivel tíz év múlva is magamra tudok szavaztatni. Egyébként meg mit ugatsz? Nem tetszik a proliélet? Neked is áll a zászló, lehetsz Te is politikus! Ha nem, akkor meg kuss! Te választottad, szavad nem lehet.

  Négyszázan. Igen, ennyien vagyok. Emlékszel még, hogy ezt a kampányt is (mint mindegyiket) úgy kezdtük, hogy most aztán kisebb parlament lesz? Lett? Na látod! Hogy a saját munkahelyemen csináljak létszámleépítést? Kekeke…
  Miért, szerinted mi a faszt kezdenék a Laci fiammal, ha nem tudnám betolni képviselőnek? Legyen prolimunkásköcsög, mint Te? Viccelsz, ugye?

  Szóval, Kedves Köcsögmagyarválasztópolgár!
  Sajnálom, hogy ilyen módon és ilyen stílusban kellett tudomásodra hoznom, amire magadtól is rájöhettél volna. Mivel nem csak birka, hanem barom is vagy, erre a megoldásra miattad kényszerültem. Nem akartalak megbántani, és az önérzeted sem akartam agyonbaszni, de minekután Te akkora pöcs vagy, hogy képtelen voltál a tények segítségével a valóságos helyzeted meghatározni liberális demokráciánkban, így ez a levél nem más, mint a Te nyelvedre lefordított helyzetelemzés. Most, hogy tudod már, hogy hová sorold magad, szeretnélek megkérni, hogy a fentiek figyelembevételével a pofádat evésre használd, és most húzzál vissza dolgozni, köcsög!

  Tisztelettel:

  A politikai elit. A parlamenti képviselők névsora

 27. 21 jani :Szavazótábor..háát, még erre sem mondanám hogy evidencia, bár jelentéktelen átfedés biztos hogy van, azok a szavazók, aki (miért mégis akkor kire) de a Vér komoly régi SZDSZ szavazók az LMP-t nem kultiválják. inkább az MSZP-t. Akiket én tudok, már réges rég nem szavaztak senkire legfőképpen illetve régi Fidesz illetve MSZP szavazó volt.

 28. 23. zsolt
  Ha csak területi képviselők vannak, az gyakorlatilag alkotmányozó nemzetgyűlés.

 29. „Hiába a népé a legfőbb hatalom, egy népszavazás csak arra kötelezi a parlamentet, hogy napirendre tűzze a javaslatot. Elfogadni, megvalósítani nem kötelező nekik”

  Ez a népi kezdeményezés.

  A népszavazás esetén a nép közvetlenül dönt, és azt kötelelező megvalósítani

 30. 27. Dorka
  Én a személyes ismeretségből több embert is ismerek, akik korábban SZDSZ-szavazók voltak, kiábrándultak, majd örömmel látták az LMP-ben az elveket, amiket az SZDSZ-ből már hiányoltak egy ideje. Ha nem is feltétlenül személy szerint lett ugyanaz a szavazótábora, mint az SZDSZ-nek, mert azok is együtt öregedtek a pártjukkal, nyilván változott a világképük ez alatt. Egy generációval fiatalabbak. Főleg budapesti fiatal értelmiségiek támogatják szerintem, akik még hisznek liberális eszményekben.

 31. Attila: még annyit, hogy szerinte nem sok mindent tudsz az LMP-ről. Sokat segít ha elolvasod a programjukat, vagy utánanézel a képviselőjelöltjeiknek. Az a mondatod hogy homályos ideológiájukkal beférkő..stb.. egy nagyon tipikus előítéletes sablon, amit mondanak és te továbbmondod.
  Nem kampányolok én az LMP-nek, sőt az sem biztos hogy rájuk fogok voksolni (volt már hogy a fejem fogtam miattuk, hogy fiúk, most meghülyültetek vagy csak melegfront van) de annyit mindenképp kijárna nekik, hogy ismeret nélkül ne süssön rá sablonbélyeget senki. Van nekem egy ismerősöm, aki egy kicsit a példaképem is volt mindig, bár még fiatal, de bölcs és jó.mellesleg soha nem állt volna az SZDSZ mellé.(amellé amivé lett a párt) Számomra etalon ha a becsületes okos emberre gondolok.(talán túl jó is ahhoz hogy politikus legyen.Vári György. Ha ő a maga jó értelemben vett igazi liberalizmusával, igazságkeresésével és nyitott tisztességével odaállt melléjük sőt képviselőként is indult velük, akkor én azt hiszem részemről egy jóindulatú figyelmet és esetenként támogatást mindenképpen megérdemelnek. Főleg hogy olvastam a programjukat.

 32. 30: Jani, még én is hiszek… nameg abban, hogy ennek az ideológiának még jelen kell lennie. legalább jelen lennie és nem hagyni végképp kihalni, ha az LMP nem is lesz tömegpárt. A humánus, tiszta liberalizmus számomra az egyetlen jó szívvel elfogadható. ‘izmus’

 33. 32. Dorka
  Csak nem magadra ismertél a leírásban? 🙂 Hívők kíméljenek!

 34. Jani, az már nincs is ott a fejlécben! 😀 vagy ja, hogy téged kíméljenek? Nem kíméllek 😀

 35. Jani: Teljesen egyetértek veled. De erről szerintem nem lehet népszavazást kezdeményezni, mert a jelenlegi alkotmányba ütközik. Ezért kell az a kerülő megoldás, amit javaslok. Népszavazással sajnos olyan alapvető dolgokat sem lehet elérni, hogy a törvény garantálja számunkra a képviselőink visszahívását, pedig ezzel minden szavazó egyetértene.

 36. 31. Dorka.

  A helyzet az, hogy az „echte” SZDSZ-es se igazi liberális hanem a hatalomba beférkődző és hátsó szándékok által vezérelt alak. Az opportunista társaságnak mindegy, hogy zöld, vörös, vagy vadkapitalista.
  A mostani palettán most az LMP-be tudtak belekapaszkodni, de láttam én már ilyet Bocskai ruhában könnyes szemekkel triaanonozni is…
  Mivel ocsmányul lebuktak az SZDSZ zászlaja alatt, most sunnyognak egy kicsit és próbálnak szóródni… de semmi kétsség, hogy az édes hatalom utáni étvágyuk nem csillapodott, mint ahogy azook a külföldi körök is igyekeznek őket újra pozícióba nyomni, akik olyan nagyon elégedettek voltak szereplésükkel, amikor még „tündököltek”…

 37. Összemosás csúsztatás, darálógép bla, blaaa blaaa. divergens érvelés, kímélj, mert nem tudok veled mit kezdeni.

 38. 32:
  A szexben legyél naiv, ne a politikában! Sokkal jobban jársz. 🙂

  Ha az LMP bevinne a parlamentbe, én is lopnék. nem mert szükségem van rá, de ha már ott vagyok…. meg aztán nem szeretnék öngyilkos lenni a saját kocsimban tízóraizás közben, teli szájjal. Szóval érted, nem?

 39. 35. zsolt
  Ezzel a pártosdival meg az a gond, hogy több cikluson átívelő akció amíg a parlamenti többséget megszerzi. Kit küldenél képviselőnek? Én nem mennék, az tuti. El kell merülni a híg fos tengerében, mocskos kompromisszumokat bevállalni az előrejutásért. Rossz és még rosszabb közül kell időnként választani, emberek sorsáról dönteni. Akiket odaküldünk, az évek során idomulnának a környezethez, potenciálisan cinikus, korrupt bagázzsá válnának, mire a hatalom közelébe jutnának.

 40. „és elkezdődhetne az értelmes, országépítő politika.”

  Kíváncsi lennék, hogy ki mit ért ez alatt.

  Továbbá, hogy ha ez az értelmes országépítő politkia bizonyos fokig szembe kerülne a külföldi bankok, multik, IMF, EU, meg a „nagypolitika” érdekeivel, arra az esete milyen megoldást lehet javasolni…

 41. 37. Dorka.

  Elhiszem, hogy kellemetlen.
  De „valami” miatt az LMP ki lett kiáltva az SZDSZ utódpártjának. és ezt soha nem tudta lemosni magáról.
  És hogy nagyjából ugyanazok szimpátiáját nyerte meg látszólag új ruhában azt se lehet a szőnyeg alá seperni.
  A semmibe eltűnt SZDSZ és az ezzel egyidőben a semmiből kipattant LMP között nem látni a szálakat sokak számára nagyon nehéz.

  És ráadásul felmerül a motiváció kérdése: Ha itt van ez a szimpi fiatalokból álló friss „ártatlan”, romlatlan párt, miért bántják, és miért pünkt az SZDSZ-el veszik egy kalap alá, ha VALÓBAN semmi alapja nincs ? Vagy mégsem zörög a haraszt ?

 42. 42: Az LMP azért lett kikiáltva az SZDSZ utódpártjának, mert a jobbosoknak ez egy jó kis sablon volt, amit lehetett puffogtatni, hogy az új pártra átszálljon az SZDSZ elutasítottsága, nehogy a jól felépített „liberális” szitokszó használhatatlanná váljon.
  A mai politikai palettán egyébként a szabadságjogokhoz ők ragaszkodnak legjobban, ami érthető pl. Schiffer TASZ-os múltja alapján, ilyen értelemben tehát liberálisok, és akik korábban az SZDSZre azért szavaztak, mert az akkori politikai palettán ők vállalták fel leginkább ezt a kérdéskört, azok nyilván most az LMP-t látják legelfogadhatóbbnak.
  A semmibe eltűnt SZDSZ korábbi szavazói nem tűntek el a semmibe, dehát a 2006-os MSZP szavazók jelentős része is átszavazott 2010-ben a Fideszre, mégse lett ettől a Fidesz=MSZP.

  Az LMP gazdaságpolitikája viszont egyáltalán nem olyan tőkebarát és versenyközpontú, ami a multinacionális cégeknek kedvező lenne, semmi esetre se minősíteném liberális gazdaságpolitikának.
  Sajnos jelenleg nincs olyan párt a hazai palettán, aki liberális/libertárius gazdaságpolitikát hirdetne, pedig jól látható, hogy az állami szerepvállalás minden szektorban a hatékonyság romlását és a lenyúlások növekedését hozza. Szerintem az országnak decentralizációra és öngondoskodásra lenne szüksége, nem pedig arra, hogy a problémák megoldását folyton az állambácsitól várjuk.

 43. Attila, ne keverjük mi kellemetlen, konkrétan a széttartó vitastílus kellemetlen, mikor a vádjaid konkrét alátámasztása helyett kenegeted a sablont és összeúsztatsz, és nameg ez a nem zörög a haraszt. 😀 . ehh’. Ezt nem lehet így. Ha valamiről nem tudok semmit, akkor nem vádaskodom, (azzal amit a papapájkórustól halottam. Ez is összemosás, és ezis jellemző, hogy most azt írod, „Dorka elhiszem hogykellemetlen’ Azt a látszatot próbálva kelteni, mintha a tények lennének igazak vagy kellemetlenek :)Holott el sem hangzott semmi ilyesmi, csak a szokásos.. nade mindegy nekem.

  Tudsz franciául?

 44. „Az LMP azért lett kikiáltva az SZDSZ utódpártjának, mert a jobbosoknak ez egy jó kis sablon volt, amit lehetett puffogtatni, hogy az új pártra átszálljon az SZDSZ elutasítottsága, nehogy a jól felépített “liberális” szitokszó használhatatlanná váljon.”

  Avatar ez épp pont így van sajnos.

 45. 43. Avatár.

  Szerintem nem logikus, hogy egy „semleges” társaságot kipécézzen a Jobbik, amikor akár szövetségest is csinálhatna belőle.
  Az azonos szavazótábor mindenképpen bűzlik…

  Az LMP barátja, a Cohn Bendites Euro Ecology akármilyen multiellenesnek állította be magát, nemhogy a Monsantot nem tudta megakadályozni, de a multikat védte a multiadóktól…

  Nagyjából ez lesz várható az LMP-től is ha végre szóhoz jut.

 46. Attila! Szerinted akkor most a volt szdsz szavazóktól meg kell vonni a szavazati jogot? Vagy mit kellene csinálni velük?
  Főleg, láthatóan sokkal demokratikusabb szavazótábor, mint a többi párt fanjai. Mivel az szdsz nem viselkedtek úgy mint azt szavazóik elvárták tőlük, ezért megkapták érte „jutalmukat”.
  Az, hogy ezek a szavazók megtalálták maguknak az LMP-t, ahhoz senkinek semmi köze!
  Nem beszélve arról, hogy a jobboldal egybites támogatóinak hatalmas fejgörcsöt okoz, ha egy pártot nem tud besorolni az ő szűk látásvilágába.
  A másik, ugyanilyen logikát követve, a fidesz egyenlő az emeszpével? Mivel ebből lett a 2/3-ad.

 47. Az LMP-t valakiknek finanszírozni kellett ahhoz, hogy bejusson a parlamentbe, ez ‘csak úgy’ nem sikerülhetett volna – ergó az ‘ártatlanságukat’ mindjárt az elején elvesztették – valakinek már tartoznak…

  Dorka, „Az LMP azért lett kikiáltva az SZDSZ utódpártjának, mert a jobbosoknak ez egy jó kis sablon volt” – ebben bizonyára van igazság, de 15% jobbik szavazó van, mégis az egész ország ezt tartja az LMP-ről 🙂 Akkor ez most hogy van?

  Az SzDSz „liberalizmusát” meg eleve megkérdőjelezném – én még emlékszem Kóka Jánosra, meg Csillag Istvánra is… az szdsz- ben talán Kovács Pisti volt igazán liberális. 🙂

 48. 47. Ciki

  „Szerinted akkor most a volt szdsz szavazóktól meg kell vonni a szavazati jogot?”

  Szó sincs róla.
  De ha krumplileves akkor hívjuk krumplilevesnek.
  Ha igaz, hogy az SZDSZ a leghiperdemokratikusabb szavazótábor, de az ország 98%-a hallani se akar róla, akkor illene tiszteletben tartani… ha meg be akarnak jönni a hátsó ajtón, kapcsoljuk fel nekik a villanyt, hogy betaláljanak, és őket is jól lehessen látni. Mindenki jól jár.

 49. „ebben bizonyára van igazság, de 15% jobbik szavazó van, mégis az egész ország ezt tartja az LMP-ről Akkor ez most hogy van?”

  Igen, ez a 15% mondja magáról, hogy ő az egész ország! 😀

 50. „de az ország 98%-a hallani se akar róla,”

  Hűha! Teljeskörű közvélemény kutatást végeztél, beleértve a gyerekeket, aggastyánokat, mindenkit! 😀

  Még a népszámlálás sem sikerült ilyen arányban, gratulálok neked! 🙂

  Szerintem még magad sem hiszed el az érveidet.

 51. 50: Ez a 15% mondja, meg úgyis hiszi, meg van is hozzá nagy hangja hogy ehitesse (legalább a saját köreivel.) Aztán lehet dobálózni hogy 98 %.. 🙂 vagy inkább 🙁

 52. Az a csúnya nácifasiszta Jobbik az egész oszágot bepalizta, csak hogy a teljesen SZDSZ-mentes LMP-t besározza, és csak néhany SZDSZ szimpatizáns tett a fejére alufólia sapkát, és így megmaradt a tisztánlátásauk, és ők tudják, hogy mindenki más hülye csak ők helikopterék ?

  Őszintén… Cohn Bendittel a támogatóik között pontosan mire számítanak ?

 53. 52. Ciki

  98%

  Ha jól emlékszem 1,5%-ot se kaptak egy nemzetközileg is demokratikusnak elfogadott választáson.

 54. 52: Ha 2% szavazott rájuk, akkor 98% nem, vagy tévednék? 🙂

  53: Bolsevikok 😉

 55. Attila! Innentől kezdve ez már nem az én vitám!

 56. 48: Az LMPnek volt egyedül publikus kampányszámlája, megnézheted kik finanszírozták a parlamentbe jutását. A többi pártnál viszont még negyed ekkora nyilvánossága sem volt a támogatók körének, szóval ha valakinek gyanúsak a támogatói, akkor a többi párté sokkal inkább…
  A Jobbikot legalább annyira az egész ország neonáci csürhének tartja, mint amennyire az LMPt szadesz utódpártnak. Orbánt pedig cigánytörpének. Vannak akik elhiszik, és egyben hiszik azt is, hogy mindenki más is így gondolja.

  Az SZDSZ épp azért vesztette el a támogatását, mert eltávolodott a liberális állásponttól, különösen látványos volt ez a 2006-os rendőrattak után. Akkor épp a TASZ (is) képviselte az ártatlanul megvert tüntetők ügyét, ők következetesen liberálisok voltak, így nem csoda, ha Schifferen keresztül az LMP-re is átszállt a TASZ liberálisok számára pozitív imidzse.

 57. Egyébként érdekes lenne azon is elgondolkodni, hogy miért is kellett felbomlania az SZDSZ-nek. Szerintem nem azért, mert liberálisok, hanem nemes egyszerűséggel azért, mert az SZDSZ konkrétan szembehugyozta a saját választóit. Emlékszem, 2004 vagy 2005 körül aktívan kampányoltak azért, hogy eltöröljék a „haláladót”, vagyis az örökösödési illetéket, még alá is írtam a petíciójukat Szegeden a Dugonics téren. Aztán egyszer csak 2006-ban koalícióra lépnek az MSZP-vel, mit ad isten megkapják gazdasági minisztériumot (Kóka Jánossal az élén), mit tesz erre az SZDSZ? MEGDUPLÁZZA az örökösödési illetéket.

  Ezek után – töredelmesen bevallva, hogy életemben parlamenti választásokra egyszer adtam le érvényes szavazatot, és az az SZDSZ-re volt 2006-ban – én a magam részéről egyáltalán nem csodálkozom, ha az SZDSZ megszűnt létezni, és a helyén támadt politikai űrt megpróbálta kitölteni az LMP. Az persze más kérdés, hogy az LMP eddig szájtépésen kívül nem sok mindent csinált. Persze ők még nem voltak kormányon.

 58. Szdsz kipipálva.

  Lehet szépíteni a dolgokat, de tele volt velük meg az mszp-vel is a töke a többségnek, úgy, ahogy ez most Orbánnak is alakul.

 59. 60: „Az LMPnek volt egyedül publikus kampányszámlája”

  Királyfi, te még hiszel a mesékben? 🙂

 60. 61. Jancsika:
  Ezzel egyet tudok érteni.

  ’90-ben egyértelmű volt számomra az SZDSZ.
  ’94-ben volt, mikor először elkövették, szerintem, a első nagy hibájukat, szalonképessé tették az MSZP-t a külföld szemében!
  Mivel nem volt jobb választási lehetőség, maradtam mellettük. 2002-ben mikor újfent összebatyuztak a szocikkal, akkor végleg elpártoltam tőlük.
  Nem vagyok egy politikai elemző, de már látható volt, az SZDSZ-nek annyi.

 61. Miért elméleti síkon vitáztok a pártok filozófiájáról és mögöttes céljairól? Csomó időt töltötök vele, és nem látszik a vélemények konvergálása.
  Az LMP például részletesen publikálja a parlamenti tevékenységét, a lehetmas.hu oldalon a Parlament/Frakcióbeszámolók pont alatt. Szerintem érdemes elolvasni, különösen az utolsó, Eredmények pontot, és azzal egyetérteni vagy egyet nem érteni, amikor az LMP-ről beszéltek, jóval konstruktívabb vitát eredményezne.

  Már többször eszembe jutott, hogy kéne csinálni egy honlapot, ami névtelenül kidob egy-egy törvényjavaslatot vagy módosító indítványt, és arra lehet tippelni, hogy melyik párt terjesztette elő, és melyik pártok fogadták el. Hatékony eszköz lehetne a pártok és képviselőik mélyebb és józanabb megítélésében, és legalább a honlap látogatóinak véleményét talán kevésbé lehetne manipulálni utána.

 62. Na akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba!
  Az SzDSz tisztességes liberális pártként indult. Aztán a botcsinálta, amatör politikusok rájöttek, hogy jé… itt lopni is lehet. Az erkulvulás akkor kezdődött, amikor Kiss János lemjondott. A szavazóbázis csak lassan kezdett észlelni. De amikor Sólyom köztársasági elnök lett az SzDSz „jóvoltából”, kiderült, hogy nagy ívben szarnak az orszég érdekére, mert Sólyomnak komoly érdemei vannak a 2/3 terén. Na akkor minden SzDSz szimpatizánsnak kinyilt a szeme. Ezekenek egy része nem volt hajlandeó átpártolni másra, ezért megalakult az LMP, hogy befogja a csellengő zsidókat. Eddig ez OK, de ugyan azt az utat fogja az LMP végígjárni, amit az SzDSz. Nem érdemes vele kisérletezni. Jelzem más formációval se. Tegnap írtam, ha bekerülnék a parlamentbe, én is lopnék, ha már ott vagyok. Különben se szeretnék öngyilkosságot elkövetni tizóraizás közben, a saját kocsimban. szendviccsel a számban. Szóval értitek, nem?

 63. Ha valaki arra vetemedne manapság, hogy elmegy szavazni, akkor a legkisebb rossz irányába mozdul el. (Esetleg szóba jöhet még, hogy az ellenségem ellensége a barátom…)

  Ha valaki esetleg nem a Fideszre, és a KDNP-re szeretne szavazni, akkor marad a Jobbik, az MSZP, és az LMP (vagy határon-túliak pártja, vagy egy új üstökös.)

  Arra nem sok esélyt látok, hogy a Jobbikkal bárki is koalícióra lépne, ahhoz pedig a válság elmélyülésére lenne szükség, hogy jelentős mértékben növeljék a szavazataik számát. Ez az a párt, ahol havi egy millióért bármelyik zsidó üldözi önmagát (naná!!), jó a mezőgazdasági programja, és nem szereti a multit, ennek ellenére rengeteg multi van jelenleg idehaza. (Ez van, ezzel kell főzni!) Érdekes lenne, hogy gyakorlatban, hogyan is valósulna meg mindez, és milyen eredményeket hozna.

  Az MSZP arra épít, hogy a Fidesz megnyeri nekik a következő fordulót. Ha igazán tökösek lennének, akkor bedobnának egy átláthatósági/korrupcióellenes csomagot, de senki sem akar önmagára mutogatni. Bajnai csak a volt MSZP-fanok szívét dobogtatja meg, a többiek még mindig nehezen emésztik a libamájat, és azt, hogy ő is részese volt az elkúró kormánynak, amelyet később kiigazított.

  Az LMP az új SZDSZ, Schiffernek meg a kezdet kezdetén ott lődörgött Gyurcsány, és Bajnai oldalán. Egy liberális-KISZ-es-komcsi, amely biztosítja a globális nagytőke hatalmát zöldre festve, legalábbis ez a hír járja. Pozitív, hogy van programjuk, és még nem lopták szét magukat. Fura módon róluk esik itt a legtöbb szó…(??)

  A határon-túliak pártja nem fog túl sok labdába rúgni. Túl hamar jelentkeztek be, a kétharmad majd néhány módosítással keresztbe tesz majd nekik, meg eddig nem csináltak semmit.

  Üstökös párt: olyan nincs, hogy egy ciklus alatt valaki nagyot szakítson, max olyan van, hogy valaki megkapaszkodjon. Egyébként is egyfordulós lesz, és nehogy elvesszen már a szavazatom, stb…. (Eddig talán még fel sem merült, hogy ilyen is lehetne.) Egy próbát megér a vakmerőbbeknek, és azoknak, akik úgy érzik, hogy ennél már nem lehet rosszabb.

  Mindenkinek kellemes szavazást:)

 64. 65. Tiborbá

  Nosza, öntsünk !
  LMP-SZDSZ vonal kiesik, az MSZP mozsolódással szaporodik, a Fidesz szóba se, a Jobbik meg „annyira” azért nem szalonképes, hogy Vona ne haljon meg autóbalesetben….
  Párton kívül egyedül Bajnai van talpon a vidéken, de őt is leginkábba az MSZP szurkolótábora meg a liberálisok támogatják, ezért még washingtoni távirányítás feszegetése nálkül is annyi esélye van mint háromlábú sünnek a hatsávos autópályán.

  De ha már egy szervezet se lehet felmutatni, akik átvehetné a hatalmat, akkor legalább tisztázni kellene, hogy mi lenne az ideális elvárás: (visszacsinálás)

  – Nyugdíjrendszert külföldi kézbe adni.
  – Bankadót, multiadót eltörölni, a pénzt „alternatív” forrásból beszerezni, ötlethiány esetén az IMF-re lehet támaszkodni.
  – Marxista bírókat lélegeztetőn tartani amíg lehet
  – Kielégíteni az EU, NATO, IMF és az összes külföldi érdeket, és vigyázni, nehogy rosz vélemény legyen a fizetési hajlandóságunkról… 65. Helyesen:
  Schiffer meg a kezdet kezdetén ott lődörgött Gyurcsány, és Bajnai oldalán.

  És nem Schiffernek. 🙁

 66. Szerintem az átlag Magyarnak, aki kicsit gondolkodik és elege van a liberós politika cigányügyben elért „eredményeivel”, amit az állítólagos konzervatív és népnemzeti Fidesz is tovább vitt, két választása maradt, vagy a Jobbik, vagy a teljes beleszarás a politikába. Mindezt azért gondolom, mivel ez az egész gazdasági válság, meg minden, egy lepkefing a kb két millió eltartott ,elszenvedett parazitához képest, amikkel senki sem tud és tudott mit kezdeni, tehát az egyetlen humánus megoldás az elkülönítés, minél előbb annál jobb.

 67. Sajnos az ember jelen pillanatban elég gyarló. A gyarlóságnak pedig súlyos ára van, ami a politikán igen jól látható. Szóval lehet azon agyalni, hogy egyik, vagy másik párt, de míg nem történik egy isteni csoda, és az emberek agya át nem áll egy „tisztább” működésre, addig itt nem lesz semmi sem jobb, csak rosszabb.
  Sajna ez van.

 68. Egyvalami világosan látszik a hozzászólásokból. Mind nagyobb a zavar, a tanácstalanság a választók között, és míg mi nem tudjuk mit is kellene csinálni, addig a megválasztottak egyre jobban szilárdítják hatalmukat és egyre inkább tudják, hogy kell velünk bánni.
  Nyílik az entrópia olló.
  Egészen addig míg egymásnak nem esik a két pólus.
  Az egyik pólus a statikussá dermedt hatalom, a másik pólus a rendezetlenség, a minél nagyobb entrópia felé halad.
  A rendszerek szeretnek kiegyenlítődni.
  Ha korszakokban gondolkodunk, akkor csak másodpeceink vannak a tüzijátékig.
  Teljesen mindegy kit fognak megválasztatni velünk maguk közül.

 69. 72:
  Politikai tabula ráza kell, és erre csak a Jobbik képes. De, hogy a tabula ráza mit jelent…. az isten irgalamazzon.

 70. Egy megoldás azért lenne… igaz, unortodox.

  Ha a Fideszt kívülről nem lehet kipiszkálni, akkor belűlről kell a változásokat kicsikarni.
  A történelem nem először produkál ilyesmit.
  A Fidesz szavazók, amellett, hogy sokak szerint hülye agyhalott zombik, az elmúltnyolcévél jobb lehetőség reményében szavaztak.
  Mert lássuk be, 2010-ben úgy tűnt hogy annál nincs lejjebb.
  A jobb élet reménye adhat kitartást sokaknak akik akár pozícióból is tehetnek valamiért, hogy az igért fellendülés beinduljon. A Jobbik is abbahagyhatja a melldöngető fikázást, és szépen halkan és barátságosan elkezdi duruzsolni a nemzeti politikát. És azok a baloldali népek, akik maguk mögött tudják hagyni az Internacionálét, a melegfelvonulást és a külföldről való utasításkérést a Fideszen belűlről alkothatnának egy valóban hatékony ellenzéket.

  A helyzet az, hogy elegáns megoldás nincs, a pertvonalról való kiabálás valójában nem ér sokat és csak az erőcentrumhoz közelről lehet befolyást kialakítani. Ráadásul a rendszer erőszakos, külföldi segítséggel való megdöntése hatalmas kockázatokkal járna.

 71. 74:
  Amíg a Fidesz belső magja úgy gondolja, hogy Orbán leválthatatlan, teljes erővel fogják tólni a szekerét mindörökre. Ha valami oknál fogva, ez a bizalom meginog, mint a patkányok a sűllyedő hajóról, úgy fognak menekülni Orbántól, de ennek az esélye közel nulla.

  Különben nincs nagyon nagy baj. Szeptember 1. elmúlt és Orbán nem támadta meg Lengyelországot. Ej, mit is mondok… Szlovákiát. 😀

 72. Tiborbá
  3) A megalakult új kormány első dolga lenne egy alkotmányozó népszavazás kiírása: akarja-e a nép,…..

  Ritkán teszek megjgyzést, de ez minket, külföldön élő magyarokat is érint. Tapasztaljuk és élnünk kell vele.

  A magyar népnek olyan kormányra volna szüksége, mely az alkotmány törvényeit összhangba hozza a Globális Társadalmi Rend Törvényei8vel. Ennélkül egyedül állunk a világban. Ezidáig bármely kormány is volt hatalomban, az mind átírta az Alkotmányt. Ezzel a magyar kormány otthon a viccek, stb., szemétládája és a határontúli szonszédok EU értéktelen meddője. Ezert aztán szomszédaink úgy bánnak a magyarrokkal, ahogy azt olvashatjkuk, láthatjuk a hiradásokban. Nincs ki melletük állna. Magamról szólva én Angliában nem panaszkodhatok. Kemény munkával megzsereztem a tiszteletet. De itt nem egyénekről, de egy vergődő nemzetről van szó.
  Milyen tiszeteletet vártok a külfölditől, amit Ti magatoknak nem adtok meg??

 73. 65.Hajnali Szellő! Roppant jó ötletnek tartom a felvetésed.Csináld meg 🙂 Sokaknak meglepetés lenne sokminden.

 74. 11 Dorka: Az összetartozás napi beszéd nem neked szólt, hanem azoknak a jobbik szavazóknak, akik még hisznek ebben a turulos, vérszövetséges fantazmagóriában.
  Orbán rájött (megint), hogy legolcsóbban jobbról szerezhet szavazókat. Egy kicsit megdarálja időnként a szavazóikat, hogy azok, akik nem annyira szélsőségesek melléálljanak. Végül is eddig kitűnően bevált ez a recept.

  A választani nem tudóknak ugyanis valóban adnia kéne (vissza) valamit, de az drága, különösen unortodoxiában, ahol már papíron sincs semmire sem pénz. A jobbik szavazórétegének egyik része viszont ilyen nemzetieskedő blablától rögtön elcseppen, és rohan viktorhoz, mert egyébként meg több esélye van, hogy nyer.

 75. 79: Orbánnak nem csak ez a beszéde szolgálja ki a jobbikos igényeket, de azt is meg lehet nézni, hogy a jobbik választási ígéreteiből, terveiből mennyi mindent átvettek és megvalósítottak Viktorék…
  http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=540958

  Szépen kisétált jobbra a fidesz szavazatokat gyűjteni, próbálja elszipkázni a szavazókat, ahogy az FKGP-vel és a MIÉP-pel szemben is tette. Talán a baloldal bénultságában bízik, talán abban, hogy visszaléphet a „centrális erőtér” közepére, mielőtt középről túl sokakat elveszít, akiknek nem tetszik a jobbra sasszézás.

 76. 66!
  Tibor bá nagy franc vagy.. 😉
  (Tudod Te mi újság van,csak kell egy kis virág nyelvű levezetés előtte.. 🙂 )

 77. Orbán sorsa…Tölem kap még 4 évet,aztán jöhet a Jobbik.
  Szeretném látni mit érnek el 8 év alatt a gazdaságpolitikájukkal,különben ugyis az érzelmek fognak dönteni,nem a józan észérvek.

 78. 82:
  Ez OK, csak ne felejts el regisztrálni. 🙂

 79. Megvan a kifogás: Kevés az EU-nak a megszorítás! És OV álszomorúan megszorít. Méghogy a bankokat adóztatja a kisember helyett… haha… a gazdagéktól megint elfelejtett elvenni. Mitöbb adott nekik, és szegény fogja a fejét a képeken, mint akinek megélhetési gondjai lennének.
  Na kap még Magyarország, azaz mi az arcunkba, csak lépjen Barroso nyomdokaiba Fico.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük