(910) Michio Kaku: A jövő fizikája

Tibor bá’ online

 

Aki legalább bulvárhír szinten érdeklődik az elméleti fizika iránt, annak emlékeznie kell, hogy Michio Kuku, a japán származású, amerikai elméleti fizikus nevéhez két dolog is kapcsolódik. Az egyik a húrelmélet, a másik pedig szenzációt kreáló hajlama. Egyenesen imádja meghökkenteni a nagyérdeműt. Legújabb könyvét, a Jövő fizikáját már lefordították magyarra, de nem hiszem, hogy sokan olvastátok volna. Ebben a műben Kaku túllicitálta saját magát is. Legmeglepőbb kijelentése: Az (emberi) örök élet nem sérti a fizika (értsd a világmindenség alap) törvényeit. Ha pedig nem sérti – így a logikus következtetés – akkor nem is lehetetlen, csak ki kell várni, mire az Ember kitalálja a módját, mert ugye a mindenható technológia előbb vagy utóbb mindent megold.

Persze mi nagyon jól tudjuk, hogy a „fejlődés” nem tarthat örökké, sőt nagyon is hamar be fog következni, vagy talán már be is következett az egyhelyben topogás, majd a visszazuhanás, de sokan úgy tesznek, vagy talán el is hiszik, hogy a „fejlődés” folytatódik a végtelenségig. Ha tehát Kaku munkásságát objektíven akarjuk értékelni, akkor rövid időre fel kell függesztenünk a Növekedés határai elképzelést. Menjünk bele a játékba, és fogadjuk el, hogy a “fejlődés” töretlenül a végtelenségig folytatódik. Na akkor mi van?

Kaku könyvében pajkosan előléptette az embert istenné, na persze görög istenekre gondolt, mert a 2100-as év embere mitológiai tulajdonságokkal fog rendelkezni. Apollo erejét a Napból nyerte, Zeusz át tudott változni hattyúvá, Vénusznak tökéletes teste volt. Kaku szerint az unokáink mind erre képesek lesznek, kvázi istenekké válhatnak.

A fizikus jól bánik a szavakkal, ügyesek a hasonlatai, a párhuzamairól már nem is beszélve. Szerinte az „okos telefon”mintájára az okosság ott lesz mindenütt, ahogy ma az elektromosságba botlunk éjjel-nappal, mert teljesen körülvesz minket. Nos, 100 év múlva az „intelligencia” fog minket körülvenni. Kapunk rá példákat is. El akarunk valahova utazni? Csak rá kell gondolnunk és a gépkocsink már elő is állt, és megindul velünk oda, ahová menni akarunk pusztán csak azért, mert gondolunk rá. Mindenkinek lesz egy mindent tudó kontaktlencséje, ami egyfajta interface (összekötő) az ember és a külvilág között. Ha valakivel beszélgetni kezdünk, az illető életrajza fel fog számunkra villanni. Sajnos a biológia nem befolyásolható, tehát 100 év múlva is használni fogjuk a vécét, de annak extra funkciói lesznek. Ürülés közben ki leszünk analizálva, valahogy úgy, ahogy mostanában labor vizsgálatra megyünk. Szarás közben a vécé ki fogja értékelni testünk működését. Hormon szintjeinket, az antitesteket a vérben, és a vizeletünkben található anyagokat. Ez úton minden kifejlődésben lévő rendellenesség, például a rák, időben felfedezhető és megelőzhető. De ez nem minden. Mivel a rendellenességek helyreállítását irányító gének már ma ismeretek, Kaku szerint ezen ismeret is fel lesz használva az egészség helyreállítására. Ez összességében azt jelenti, hogy a halál elöl meg lehet szökni. Íme, az örök élet. De piszkáljuk meg kicsit a részleteket. Ülök a vécén és közben kianalizál a…. szóval ki leszek analizálva és megtudom az eredményt. Hogyan tovább? Kaku szerint ott a helyszínen szólni kell a tapétának, hogy…. Bocsánat, a tapétának? Igen, hiszen minden „okos” lesz, a tapéta is. Tehát kedves tapéta orvoshoz kellene mennem! Erre a tapétán megjelenik egy orvos, úgy ahogy ez manapság az okos telefonokon történik. Szóval megjelenik valami, ami orvosnak néz ki, orvosként beszél, de valójában csak animáció. Szóval ez az orvos elmagyarázza mi az ábra, és minden releváns kérdésre válaszolni fog 99 százalékos megbízhatósággal.

Csakhogy, ha senki nem hal meg, vagy legalább is csak nagyon kevesen, akkor mi lesz a helyzet a gyerekvállalással? Kaku válasza erre némileg homályos, mert szerinte statisztikai tény, hogy minél jobb életkörülmények között él az ember annál kevesebb gyereknek ad életet. Ez ideig igaznak bizonyult, de én például egyáltalán nem látom biztosítottnak, hogy az örök élet (elméleti) beköszöntése után nem fog kelleni szabályozni a gyermekvállalást. Ez azonban meglehetősen bizonytalan, mert ha az emberiség meghódítja a szomszédos csillagokat, akkor nem csak lehetséges a szaporodás, de egyenesen kívánatos. Azonban Kaku ennél is fontosabbnak tartja az energiát, nem csak, mint felhasználható erőforrást, de mint civilizációs osztályozást is. Jelenleg ugyanis tartunk az általa kreált fogalom, a „planetáris civilizáció” felé. Ez azt jelenti, hogy a bolygón létező összes energiát magunk alá gyűrünk: földrengés, vulkánkitörés, minden.

Szóval, aki ennél többet akar álmodozni, az megveheti a könyvet. Ja, igen, nem kapok jutalékot, ez nem minősül hirdetésnek. 😀 

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

 

44 gondolat erről: „(910) Michio Kaku: A jövő fizikája

 1. Remélem egy ilyen beteg, eltorzult világban nem kell majd élnem. Százszor inkább a falusi életforma mindenféle technikai vívmány nélkül.

 2. 1:
  Ezen „jóslatok” bekövetkezésének semmi esélye.

 3. 1. Gondold el, ha 1485-ben azt mondod egy embernek, hogy: reggel ebredes utan, elso dolga megfozni es meginni egy adag „fekete téntát” (fekete tinta (Egri Csillagok) = kávé), kozben nezni kell a Trubadúrládát(tévé – Jottunk, lattunk, visszamennenk cimu filmbol), szaracenokkal talakozik valojaban is es a trubadurladaban is. Az autokat ne is emlitsuk meg az „asszonyallatok” oltozeket, a mobiltelefont, szamitogepet, mindenfele gepeket, repuloket, modern fegyvereket, rock koncerteket. Az 1485-bol valo embernek ez egy igen eltorzult vilag lenne, de meg az 1900-bol valonak is.

 4. 3. Igen, és még most nekem is az.
  Szerintem az emberiség igen mély erkölcsi válságban szenved, elvesztette gyökereit, és tudatlanságából adódó félelme okán rohan a technikai világba. Természetesen eredménytelenül.

 5. Azért ne essünk a ló túloldalára se!
  Az élet a modern technika előtt igen durva volt, kivéve ha arisztokratának születtél. Abban a világban jó, ha tíz gyereked közül 2-3 megélte a felnőttkort, a járványok rendszeresen lesöpörték a lakosság egy részét. Szóval az akkori papság elég hitelesnek tűnhetett, mikor a földi életet csupán siralomvölgynek festette le.
  A technika lehetne sokkal emberbarátibb is, ha az emberek megtanulnák a segítségével valami fenntarthatósági kritériumok alapján rendezni életüket. Mert ma ez csak a profit növelésére szolgál, és csak melléktermékként növeli az életszínvonalat, felzabáltat mindent a földön, amíg össze nem omlik az egész.
  Csak tudomásul kellene venni, hogy ehhez egy olyan visszafogott életmód kellene, ami -még ha sokkal jobb is, mint a technika előtti korban volt -messze elmaradna a mai tobzódástól, és ez már sokaknál kiverné a biztosítékot.
  Na és persze a népességet kellene szépen visszavinni a mai töredékére, ami elvileg mehetne békés eszközökkel is, csak egy kicsit sokáig tartana a mai várható élettartamok alapján…
  Persze ez olyan falanszter szerű túlszabályozott társadalmat kívánna, ami csak nagyon erős központi hatalommal lehetne megvalósítani, és ami a mai értelemben használt szabadság fogalomtól igen messze állna, hiszen ez a kapzsiság szabadsága, ami fittyet hány a közös emberi jövőre.

 6. Már szemezgettem ezzel a könyvvel, de akkor inkább hagyom. Ugyanebben a sorozatban utoljára John Gribbintől olvastam A multiverzum nyomában-t. Na, az durva 🙂
  Nem Kaku volt egyébként, aki Fukusima ügyben is szokott nyilatkozgatni, hogy mekkora a gáz ott?

 7. Elvileg én sem tartom kizártnak, hogy megvalósítható lenne egy biológiai értelemben örökéletű szervezet abban az értelemben, hogy önmagától soha ne romoljon el, ha a külső feltételek ehhez biztosítva lennének. Ettől természetesen az egyik „isten” nyugodtan kinyírhatná a másikat, vagy éhen-szomjan halhatna, de a szervezet belső mechanizmusai biztosíthatnák a folyamatos megújulást, ha megkapja a hozzá szükséges anyagokat.
  Ha az élőlényeket nézzük azt látjuk, hogy élettartamuk nagyon széles skálán szóródik a méret és életmód függvényében. Ez nagyon arra utal, hogy az evolúció kitapogatta azokat a paramétereket, ami mellett az adott faj a legoptimálisabban tud talpon maradni az ökoszisztémában, és lépést tartani annak változásaival. Szóval az élettartam is egy paraméter, ami hozzájárul a faj versenyképességéhez. Egy túl hosszú életű faj lemarad az evolúciós innovációkban, tehát az evolúció hamar kiselejtezhette az örök élet felé tendáló genetikai szervezettséget. Ettől ez még nem biztos, hogy nem megvalósítható, csak éppen nagy versenyhátrányban lenne faji szinten a környező élővilághoz képest, a többi szereplő hamarosan megfosztaná forrásaitól, vagy éppenséggel megenné, mert az nem tudna ellene stratégiát kifejleszteni.

 8. A technika észt nem adhat…
  Most is a telefon az okos, nem az aki használja.
  Ez a dolog inkább a Szép Új Világ felé visz, ahol elektromosan lesz az agy gyönyör-központja birizgálva és teljesen feleslegessé válik bármilyen utazás, olvasás, beszélgetés szex, stb, hogy az ember valamilyen kielégülést szerezzen. Az intravénásan bekötött táplálkozás az evést és a szarást is feleslegessé teszi.

 9. 7. hubab

  Azt hiszem, megfogtad a lényeget.
  Ha elfogadjuk az evolúció elméletét, akkor a technológia a kontraszelekció oldalán áll, és a végeredmény természetellenes lények kialakulása lesz. Ezért a világot mesterségesen kell átalakítani, hogy ne vesse ki magából. Gyakorlatilag le kell gyilkolni a potenciális konkurrenciát.

 10. 8 Attila PV

  „Az intravénásan bekötött táplálkozás az evést és a szarást is feleslegessé teszi.”

  Ez nagyon tuti ötlet ! Tovább is fejleszteném. Legyen olyan mint a távfűtés. Központi ellátóhely, távvezetékek, mérőórák, bankkártya. A népességszabályozás is könnyebb lenne. Csak pár netről vezérelhető szelepet kell a rendszerbe iktatni. 🙂

 11. 10: Ez az ötlet már ki van gondolva a Mátrix című filmben. De ott sem tetszett mindenkinek, ezért lázadoztak a rendszer ellen 😛

 12. Nem az örök élet a lényeg, hanem hogy hosszú életet élhessünk egészségben az öregedés hátrányai nélkül. (mondjuk 100 évet egy 30 éves testben)
  Az összeomlás és a technikai fejlődés egymás mellett is elképzelhető, lesznek védett övezetek, amik fenn tudják tartani a tudományt a középkori szintre süllyedt civilizációtól elzárva..

 13. Annak idején Verne elképzelései is elég vadnak tűntek. Ha végre össze tudják kalapálni azt a fránya térhajtóművet – elméletileg lehetséges, lesz csillagközi utazás. Onnan kezdve relatíve korlátlan nyersanyag és energia áll rendelkezésre, valamint a népesség növekedési probléma is megszűnik. Ha kihúzzuk odáig. 🙁

  Évente Magyarországon kb. 1000 ember hal meg különféle balesetek és bűncselekmények miatt. Ezt figyelembe véve az örök élet statisztikailag 1000 évig tart. Ez a biztonság növekedése, az orvostudomány várható fejlődése miatt valószínűleg kitolható, de elég messze van „öröktől”.

 14. 9. Attila (PV)

  Ez bizony így működik, de ez nem most kezdődött.
  Az ember szép fokozatosan kiirtotta a benépesített területeken a nagytestű ragadozókat, amelyek veszélyforrást és táplálékkonkurrenciát jelentettek. Ma már csak ott vannak, ahol kevés az ember.
  De a műszaki találmányokat követő kontraszelekciót sem az ember találta ki, ez mindig is része volt az evolúciónak.
  Mikor a puhatestűek ősei felfedezték a kemény külső vázat, az a héjon belül egy sokkal gyámoltalanabb, sérülékenyebb lényt eredményezett, mint az elődje. A páncéljában viszont verhetetlen volt.
  Az embernél meg – a csimpánz minden anatómiai hasonlóság mellett a maga kis szerény testsúlyával is többszörösen erős, mint a legjobb élsportoló, aki mellett pedig eltörpül.
  Szóval igen csak elsatnyultunk pár millió év alatt, de a mi páncélunk a technika, ami mögé bújva bárkit legyőzünk, még a saját létfeltételeinket is. És az egyre vastagabb páncélunk mögött egyre satnyábbak leszünk, jaj nekünk, ha lehullik az a páncél… 🙁

 15. 14. Ati
  Nem 10.000 év lenne az eredmény?

  15. hubab
  Evolúciós léptékkel az utolsó 200 év röpke pillanat. Korábban nem volt igazán fejlett technológia, főleg nem tömegesen elterjedve. Inkább kulturális, életmódbeli változások, amik a satnyulást okozzák.

 16. 16. Jani:

  Te nyertél, egy nullával elszámoltam magam. 🙂 Akkor 10 000 év. Ilyen hosszú idő alatt azonban már számolni kell az esetlegesen előforduló természeti katasztrófák, klímaváltozások és nagy valószínűség szerint bekövetkező háborúk hatásával is.

  A lényeg, amire rá szerettem volna világítani, hogy az ember fizikai testét előbb-utóbb biztosan éri valamilyen megsemmisítő csapás, így az örök élet nem létezhet.

 17. 15. hubab

  Az emberi páncél, a technika nem evolúció, hanem profitorientált fejlemény. A gözgép alaptípusa már az ókorban is ismert volt, de a haszonelvűség még nem volt annyira elterjedt. Csak miután az a réteg emancipálódott amelyiknek ez igazán fontos, csak azután lett az emberiségre rákényszerítve a technológiai páncél, ami lassan börtönévé válik.

 18. 16: A kés, dárda, nyíl a túlélés szempontjából rendkívül fontos technológiák, amikkel pótoltuk a karmok és tépőfogak hiányát, sőt akár távolból is képessé váltunk velük az ölésre. Az állati bőrökből készült öltözet pedig nem csak a hidegebb helyeken való megtelepedést szolgálta, de páncélként védte a benne levőt…
  Ezek nem igazán fejlett technológiák, de mégis olyanok, amik kiemelték az embereket az állati sorból, és ezek egy része akár több százezer éve ismert, és használt.
  A kőkorszaki szinten élő busmanok, dél-amerikai indiánok, vagy sentinel-szigetiek is ismerik, használják ezeket, és látható, hogy fizikálisan ők sincsenek előrébb, mint egy sportos európai…

 19. 19 Avatar
  A kés, dárda, íj technológiák nem fognak elveszni az erőforrás-válsággal. Tehát a „jaj nekünk, ha lehullik az a páncél…”, amit hubab a 15-ben említ, ezekre nem vonatkozik. A 200 évvel ezelőtti technológiák még működni fognak, ha újra erőforrás-hiányos időszak köszönt is be.

  Egy busman, vagy egy sportos európai nagyobb eséllyel is fogja túlélni a geddont, ha képben van, mint egy elhízott könyvelő. Kétlem, hogy mai ember sokkal gyengébb fizikumú lenne, mint a 150.000 éve élt őse, ha azonos körülmények közt nőnének fel. Persze főleg az elmúlt 200 évben kicsit felszaporodtak a természeti környezetben életképtelen egyedek, mert a természetes szelekciót kiiktattuk, de ha az újra működésbe lépne, akkor megoldaná a „problémát”.

 20. Hát nem tudom. Akarnánk egyáltalán olyan sokáig élni? 🙂

  Madách szerint az élet értelme a küzdés maga!
  Amit fiatalon még nem nagyon értettem, de azóta egyre jobban tudok vele azonosulni. A küzdésbe viszont belefárad az elme, nem csak a test. Ha meg megszűnik, akkor jön az eltunyulás, depresszió.
  Mi lehetne akkor az életcél?
  Nem hiszem, hogy akarnék örökké élni, de még ezer évig sem.

 21. 19-20 Avatar Jani

  Az az első ősi emberféle, amely már egy élesre repesztett kődarabot tudott fegyverként használni és tűzzel rendelkezett már mérhetetlenül nagyobb hatalmú volt a létért folytatott versenyben, mint amelyik nem. Márpedig ennek korát több mint egymillió évre datálják, kőszerszámnál még többre is. Tulajdonképpen már onnan kezdve nem volt szüksége olyan fizikumra, mint elődeinek, úgy hogy a leépülés igen régi korban végbement már, ma már csak ráteszünk még egy lapáttal, igaz, jó naggyal.
  Én sem hiszem, hogy 150 000 évvel ezelőtt sokkal erősebb lett volna az ősünk, hiszen akkor már létezett a korai homo sapiens, aki már csak jelentéktelen mértékben különbözött a mai embertől, de az is csak a koponyán volt észlelhető, a testét nyugodtan össze lehetne keverni egy mai emberével…
  De a mai ember hiába lenne ugyanolyan ellenálló, mint akkori elődje, nem (csak) attól pusztul el, mert gyenge, hanem azért, mert a technikai civilizáció tönkretette a környezetet, és az már nem lesz képes a túlélés feltételeit biztosítani, ha nem áll az ember mögött a komplex technikai háttér.

 22. 22. hubab

  Az utolsó 500 évig az emberek túlnyomó többsége nagyon szoros kapcsolatban élt a természettel, egy lassú fejlődéssel, amihez folyamatosan tudott alkalmazkodni.
  Ekkor valami egyensúly megbillent és hirtelen hatalmas változások indultak a társadalomban, amit azok akik közvetlenül profitáltak belőle, fejlődésnek neveztek. A tömegeknek viszont háborúkat és folytonos életmódváltást jelentettek, ami egyet jelentett a hagyományoktól, a kultúrától való elszakadással.
  A folyamat eredményeképpen többségünk már valójában életképtelen abban a természetben amelyből jött. Se a gyomrunk nem lenne képes azt megemészteni, amit akár párszáz éve evett az ember, és az immunrendszerünk is teljesen le van épülve a rengeteg gyógyszer hatása miatt.

 23. 23: Nem 500 éve, de legalább a sumér kor óta vannak akik háborúba küldenek másokat, és profitálnak mások szívatásából. Az, hogy a kor legyőzhetetlen fegyvere, technikája épp mi (harciszekér, falanx, légió, lovasíjjászat, nehézlovasság, lőfegyverek, tankok, repülők) persze folyamatosan változott, de az uralkodók motivációja nem. Többet szerezni maguknak, a másik legyőzésével.
  Az immunrendszerünk pedig prímán alkalmazkodott a kor kihívásaihoz, és a kőkorszaki szinten élő „uncontacted” népekre a legnagyobb veszélyt épp az jelenti, hogy ha felvesszük velük a kapcsolatot, akkor átadunk nekik valami olyan betegséget, amit a mi szervezetünk rutinból legyűr, de őket simán kipusztítja.
  Persze, ha egy skandináv fickót ledobunk az afrikai dzsungelbe, ott nyilván találozik olyan kórokkal, amire meg az ő szervezete nem készült fel…

 24. Én nemrégiben olvastam ezt a könyvet, számomra szórakoztató és elgondolkodtató volt.
  Michio Kaku is elismerte a könyvben, hogy azon témák nagy része amikről szó lesz finoman szólva is hajmeresztőek a mai eszünkkel, de épp az a lényeg, hogy gondolkodni szabad róluk még ha badarságnak is tűnnek jelenleg, hiszen a mai világunk nagy része – beleértve a technológiát, kulturális, társadalmi folyamatokat, jelenségeket – az elmúlt korok emberei számára egyszerűen elképzelhetetlenek, felfoghatatlanok lennének.
  Szóval amit ma lehetetlennek tartunk, az attól még a jövőben lehetséges lehet.
  Saját személyes véleményem az, hogy tulajdonképpen bármi lehetséges csak mi nem ismerjük a módját. Mi mindig törvényekben, szabályokban gondolkodunk ( fizikai törvények, stb. ), de mi van, ha nincsenek is szabályok, csak a mi ismereteink és érzékelési képességeink (legyen az természetes vagy technológiai) annyira korlátozottak, hogy pont ezek a korlátok jelölik ki számunkra a szabályokat, törvényeket ?

  A lényeg, hogy valószínűleg soha nem fogjuk megismerni a teljes képet, de azért agyalni jó rajta és útközben még számos csodás és pusztító felfedezést tehetünk, csak bele ne pusztuljunk 🙂

 25. 20. Jani
  Könyvelőket nem fikázni!
  21 Ciki.
  Madách egy hülye. Az élet értelme a prütykölés. 🙂

  Kuka egy okos japó, nagyon tetszik amit csinál, ha kicsit bulváros is, legalább érthető.
  Ha nem lesz egy nukleáris világégés, akkor a fejlődés a SZINTE a végtelenségig tartani fog, összeomlás Ide vagy Oda.
  Ha Ide, akkor mi, vagy a felmenőink megtapasztalják majd a fejlődés okos vívmányait, ha Oda, akkor a jó kis kütyüknek, vagy az 500-adik szülinapnak oda se szagolhatunk – el kell fogadnunk, hogy a „rossz oldalán álltunk a fasznak”.

  Nem értek egyet a rohadterkölcstelen-pusztuljonmerttönretették világlátókkal. Ez a Világ semmivel sem rosszabb, mint a régi volt, különbség csupán annyi, kicsit gyorsabban kell MOZOGNI a mostaniban.

  Sokkal hatékonyabb, ha répaegyelés közben a hasitasiban zizeg a mobiltelefon, mert akkor pénzt is keresek, nem monotonul el az agyam, és este nyudodtan bámulhatom a TV-t.
  Még a ramatyhordás sem annyira rossz, ha az MP3-ból a fülembe szól a „Sárga rózsa”.
  Igaz, az MP3 elnyomja a rigófüttyöt. DE:
  1. Nem tudok rigóul, és az már annyira unalmas!!!!

 26. 27. sakkmatyi
  Igazad van, még a végén hibáznak a könyvelésemben, aztán jól megbüntet a NAV. 🙂

  OFF
  Megint Ángyán: „Én hitem szerint egy teljesen új világ első kormányához szegődtem, és nem szeretném az életemet egy spekuláns tőke-érdekeltségek által dirigált, összeomlásra ítélt régi világ utolsó kormányához kötötten befejezni.”
  http://nol.hu/belfold/20121003-_nem_fogom_abbahagyni_

 27. 23: Attila(PV):

  „Az utolsó 500 évig az emberek túlnyomó többsége nagyon szoros kapcsolatban élt a természettel, egy lassú fejlődéssel, amihez folyamatosan tudott alkalmazkodni.”

  Hatalmas tévedés, gyakorlatilag a szántás megjelenése óta FOLYAMATOSAN romboljuk a környezetünket, csak egyre gyorsuló ütemben. Az eredeti neolit forradalmi „gócoknak” (vagyis az első társadalmaknak, amik átmentek a neolit forradalmon, a nyugati civilizáció esetében ez volt a proto-eufráteszi kultúra) még kellett 1000-1500 év, hogy totális sivatagot „varázsoljanak” a korábban összefüggő cédruserdőségekből, a modern ipari eszközök korában erre már 2-3 évtized is elegendő (lásd Kína, de említhetnénk akár a Szovjetunió egy-két „okos” tervét is a 80-as évekből).

  A folyamatok pontosan olyan ütemben gyorsulnak, ahogy az emberiség lélekszáma nő: EXPONENCIÁLISAN. Márpedig ez egy 5000 éves folyamat, nem 500 éves. A hatások azért egyre nagyobbak, mert a mennyiségi növekedést bizonyos nagyságrendek átlépése esetén mindig minőségi változás is követi, az emberiség pedig kb. az elmúlt 80-100 évben lépte át az a mennyiségi határt, amikor a tevékenységének már globális léptékű minőségi következményei vannak.

  27: sakkmatyi:
  A magam részéről én lennék a legboldogabb, ha ezt-azt át lehetne menteni a technikai civilizációból. Mármint aminek van értelme. Sajnos a technológia egyre inkább barom elvek szerint szerveződik, és egyre kevésbé tetszik. Ez van.

 28. 29. jancsika
  Attila nem állította, hogy nem tettük tönkre a természetet, csak hogy szoros kapcsolatban éltünk vele.

  OFF
  Bocs, hogy ennyit Ángyánozok, de itt a vidékstratégiája mellett lehet kiállni. Én vagyok a 7253-as.
  http://www.varaljaszovetseg.hu/02/index.php

  OFF 2
  Melyik poszt alatt volt a magyar ősnyelvről a diskurzus? Nem akarom azzal is ezt a topic-ot terhelni. 🙂

 29. Imádom ezt a pasit,és pontosan ezért mert ilyen álmodozó..Olyan jól el tud repíteni ..ÉS azt képzelem hogy egyszer majd meg is valósul..Pontosan ezért szeretném ha a gyerekem mesterséges intelligencia programozó lenne,és ilyen eszközöket kreáljon,amiket Kaku is leír..De hát ez csak álom számomra is,(főleg úgy hogy a gyerekemet meg sem kérdeztem)De amit én nem tudtam meg valósítani az életemben ,talán neki sikerül valamilyen szinten .Tudom,ez csak álom,és az még arrébb van..De ezt nem veheti el tőlem senki..

 30. Jajj, azt el felejtetem írni,még mielőtt szó érné a ház elejét a nagy álmodozásomban,hogy azért én készülök vész forgatókönyvvel is,ha még sem jönne össze az az álom. Ez természetesen a készülés a geddonra..Azért minden eshetőségre fel kell készülni.. 😉

 31. 29. Jancsika

  „Hatalmas tévedés, gyakorlatilag a szántás megjelenése óta FOLYAMATOSAN romboljuk a környezetünket, csak egyre gyorsuló ütemben.”

  Persze.

  De ha a „fejlődés” nem gyorsul robbanásszerűen a feudalizmus felszámolásával, akkor FOLYAMATOSAN rombolhattuk volna még vagy 20 000 évig. Igy meg 500 is alig jutott…
  És most egy kis parasztvakításért egyesek feláldoztak jópárezer évet.

  Az utolsó 500 év leválasztotta a az utolsó „földhözragadt” csoportot létének talapzatáról, és beindult egy őrületesen pazarló, de mindenek előtt haszonhajszoló „kultúra” ami előkészítette a terepet fizikailag és ideológiailag is a leggátlástalanabb rablógazdálkodáshoz.
  Az utolsó 100 év tette fel a koronát az egészre.
  És nem kellene a felelősséget szétkenni az emberiségre, mert a termelés- fogyasztás- és profitmaximalizáló hozzáállás többnyire tárgyalóasztaloknál, bankirodákban csiszolódott, amit a tömegek már készen kaptak.
  És az is délibáb, hogy ez az ipari ámokfutás igényeket elégített ki.
  Mesterségesen felkeltett igényeket amiben a pszichológiától a „planned obsolescence” a tervezett elévülés rutinszerű alkalmazásáig minden megengedett…

  A felelősség kérdése pedig a jövő érdekében elkerülhetetlen.

 32. 27. „Madách egy hülye. Az élet értelme a prütykölés. ”

  De mennyi küzdelem, míg eléred, míg fenntartod, míg lerázod magadról! 😀

  Talán Madách is erről beszélt, ha megnézed az ezidőtájti magánéletét! 🙂

 33. 26:
  Ámgyán mindössze azt mondja, amit mi évdek óta hangoztatunk. Legfeljebb az meglepő, hogy kormánytag. Viszont néhány orbánfilnek betett. Nem lehet azt mondani, hogy orbánnak senkise hívta fel a figyelmét a szakértői közül.

  Ha az életnek tényleg a prütykölés az értelme, akkor egyre fiatalabb korban, egyre több férfinek válik értelmetlenné sz élete. 😀

 34. 36. Tibor bá’
  Nem mond újat Ángyán, de azt adatokkal színesíti, beviszi a közbeszédbe.

  Elég értelmetlen most az életem, azért Ángyánozok. 🙂

 35. 34: Nem egészen. Egyrészt nem tízezer évekről beszélünk, maximum 1-2000 évről (Krisztus korában a Tigris és az Eufrátesz vidéke már jórészt sivatag), de tekintve, hogy már a Római Birodalom is igen keményen odacsapott az európai térség ökológiai állapotának (biodiverzitás, talajerózió, miegymás), a feudalizmusról már nem is beszélve, inkább néhány száz évről (mármint mostantól számítva). A feudalizmus alatt is rengeteget romlott a helyzet – szerinted pl. mért voltak keresztesháborúk? Mert addigra lezabáltuk Európát és egyrészt új termőterületek kellettek, másrészt a felszaporodott pozitív demográfiai nyomást le kellett vezetni valahová. Igaz, a feudalizmus során bejött egy kisebb jégkorszak, ami a 13-14. században leirtotta a népesség felét, így a pusztulás üteme lelassult némelyest a keresztesháborúk idejében jellemzőhöz képest. DE akkor sem állt meg.

  Azonkívül figyelmen kívül hagyod amit korábban a Vigyázat! Diktatúra poszthoz írtam (vagy el se olvastad, nem tudom). Nevezetesen nem csak a technológia generálja a növekedést, ÉPP ELLENKEZŐLEG, sokkal pontosabban tudod modellezni az elmúlt 5000 évet, ha belátod, hogy a növekedés generálta a technológiát. A technológia eszköz a növekedés a cél. Pontosan úgy, ahogy a vallások esetében is.

  VAGYIS nem azért álltunk át az ipari társadalomra, mert „bizonyos körök” (természetesen a zsidók, ki mások) ezt akarták, HANEM azért, mert a növekedés logikája ezt diktálta. Ipari eszközökkel többet lehet kitermelni ugyanannyi területről – nyilván viszont a talajpusztulás is gyorsabb. Hallgasd csak meg Ángyán beszédét, tökéletesen elmagyarázza, mi a helyzet. A nagytőkés gazdálkodás minimálisra tudja szorítani a termelés költségeit, úgy, hogy a negatív externáliákat nemes egyszerűséggel a társadalomra és a jövő nemzedékeire hagyja. Teszi ezt, mert a megnövekedett hozamokra szükség van, hiszen exponenciálisan nő MINDEN – beleértve a mezőgazdaság teljesítőképességével szembeni igényeket is.

  De alkalmazzuk a hegeli dialektikát! Tekintsünk el attól, hogy az emberiség elmúlt 5000 évének a gazdasági-demográfiai-társadalmi dinamikáját statisztikailag tökéletesen meghatározza az exponenciális növekedés, feltételezzük, hogy a valós helyzet a tézis-antitézis-szintézis mentén alakul, vagyis tézis: a növekedés határozza meg a technológiát, antitézis: a technológia határozza meg a növekedést – a szintézis ez esetben egy kölcsönhatás a kettő között, vagyis egy olyan rendszer, amiben az exponenciális növekedés iránti igény kiköveteli a technológiát, a technológia viszont gerjeszti az exponenciális növekedést. Ebben az esetben is az helyzet, hogy a rendszer nem működik, ha nincs exponenciális növekedés, vagyis a növekedés MINDENKÉPPEN esszenciális része a történetnek. Ha tehát BÁRMIKOR leállt volna az exponenciális növekedés, teljesen másként alakult volna a történelem is. Nem állt le, mivel az exponenciális növekedés fő hajtóereje az alapvető emberi természet három fő parancsa: egyél, igyál, szaporodj.

 36. Ez körben járás. Mi az, hogy a rendszer nem működik, ha nincs exponenciális növekedés, miközben az előző mondatban azt írtad le, hogy az exponenciális növekedés csak következmény. Mintha azt írtad volna, hogy nincs ok, ha nincs következmény. Vagyis a következmény szüli az okot?

  A technológia pedig bizony – főleg nem több ezer évvel ezelőtt- nem a növekedési kényszer miatt változott. Többségében véletlenszerű tapasztalatokból kiinduló felfedezések halmaza. Még napjainkra is igaz ez sok esetben, amikor pedig már szervezett formában történnek a fejlesztések, fejlesztésekre irányuló kutatások.
  Nem kevésbé igaz, hogy bizonyos technológiai újdonságok – sőt az ókorban szinte mind – kényelmi vagy szórakoztatói célzattal jelentek meg. Részben napjainkra is igaz ez.

 37. főleg több ezer évvel ezelőtt- „nem” kihagyva.

 38. 42:
  Ennek apropóján:

  „Egy kaliforniai tudós szerint egy a nyolchoz az esélye annak, hogy 2014 előtt egy igazi megavihar törjön ki a nap felszínén. Az űrkutatók egyetértenek, hogy a nap aktivitása az elkövetkezendő két év során éri el maximumát.”

  ” „A nap 12 évente éri el aktivitásának maximumát és ez az időszak, amikor egyre több és egyre intenzívebb napviharokra számíthatunk, nagyon közel van.”

  A nap utolsó maximuma 2000-ben volt, úgyhogy tényleg közel vagyunk a következőhöz, ami akár a 150 évvel ezelőtti Carrington esemény megismétlődése is lehet, amikor a telegráf állomások kigyulladtak és az akkori hálózatok összeomlottak.”

  http://komlomedia.hu/hir.php?hir=904

 39. 43: ha 2000-ben volt az utolsó maximum, és 12 évente ismétlődik, akkor már túl vagyunk ezen is, mint a maja világvégén. 🙂
  De valamitől mindig kell parázni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük