(907) Megélhetési sportolók

Tibor bá’ online

 

Az újkori olimpiai játékokat először 1896-ban rendezték meg Athénban, mai szemmel nézve rendkívül szerény körülmények között, és csak férfiak részére. Összesen 14 nemzet vett rajta részt. Abban az időben a sport, bármelyik sport az „úriemberek” szórakozása volt. Az eredmények is igen szerények voltak. Például diszkoszdobásban 36 méterrel lehetett aranyérmet szerezni, míg manapság a sikerhez túl kell dobni a 76 méteren. A 36 méterhez aligha kell hozzáfűzni bármit is. A következő olimpiát Párizsban rendezték meg 1900-ban, ahol már 17 nemzet vetélkedett, vagyis a „mozgalom” csak lassan fejlődött, de közben némileg a nemzetek, és elvek (izmusok) vetélkedőjévé változott. Jó demonstrálta ezt az 1924-es olimpia (lásd a Tűzszekerek), majd az 1936-os berlini, ahol Hitler bizonyítani akarta a német felsőbbrendűséget. Hatalmas vetélkedés folyt a hidegháború alatt is, ahol a kapitalizmus és a szocializmus kívánta demonstrálni elsőbbrendűségét. Legújabban pedig Peking akar bizonyítani, a sárgák különbek, mint a fehérek.

Az úriemberek vetélkedőjéből kezdett kialakulni a sportolok rekord hajhászása. Volt tehát egy apró erőlködés, ami szerint „profi” sportoló nem vehet részt az olimpián, de ki a profi sportoló? Az, akinek a sport biztosítja a megélhetését. Megszülettek tehát az álamatőrök. Ezt a gyakorlatból ismerik az 50 felettiek. Saját tapasztalatom szerint az osztályon, ahol a 60-as években dolgoztam, volt egy tagtársunk, akik csak havonta egyszer láttunk, a fizetés osztás napján. Különben az illető az Izzó csapatában játszott. Volt benne annyi tisztesség, hogy belátogatása alkalmából fél délelőtt elbeszélgetett velünk, „kartársaival” , bár az is lehet, hogy nagyon ráért. Persze a fizetésén kívül kapott kalóriapénzt is, meg egyebek, de amatőr maradt, mert volt egy állása. A Honvéd sportolói mind tartoztak valamelyik honvédségi alakulathoz, csak éppen ott soha nem látták őket.

Közben a Világ halad előre, változnak az eszközök. Ki ne emlékezne a Kelet Német sportolónőkre, akik mindent vittek, de a töménytelen szteroidtól kinőtt a szakálluk, megvastagodott a hangjuk, és általános vicctémává váltak. Közben a sima fizetés + kalóriapénz már nem volt elég csábító az egyre több edzést igénylő eredmények eléréséért. Ki kellett tehát találni a nemzet háláját kifejező jutalmakat. Ezek szerint egy pekingi arany 25 millió magyar forintot ért. Ezért már érdemes volt hajtani.

Mi ugyan ültünk a TV előtt és elhomályosodott szemekkel néztük, ahogy az egyes sportolók kezüket szívükre téve ájtatosan hallgatták a magyar himnuszt miközben ők meg arra gondoltak, hogy milyen kocsit fognak venni a 25 millióból. És itt jön be Janics Natasa esete, aki a szerbektől jött át jóformán bakfis korában, bontakozott ki magyar környezetben, magyar edzőnő keze alatt, és nyerte el a magyar állampolgárságot. Mellesleg súlyos pénzek ütötték a markát. Egészen pontosan az athéni két arany 20 milliót, a pekingi arany/ezüst 38 milliót, a londoni ezüst és bronz pedig 45 milliót hozott a konyhára, meg se említem a 18 világbajnoksági arany és 4 ezüsthelyezést, valamint az olimpikonoknak járó életjáradékot. És akkor ez a Janics Natasa, aki huszonegyszer hallgatta végig azt a magyar himnuszt, aminek eljátszását ő harcolta ki, aki egy horvátországi magyar faluban született, aki holnaptól se nem magyar, se nem horvát, hanem szerb színekben fog versenyezni, – az embert elgondolkoztatja. Ez lenne a nemzetek békés vetélkedője? Nem inkább a megélhetési sportolók felvonulása a hazafiság legkisebb érzése nélkül? Mi meg csak simán meg vagyunk etetve jókedvvel, bőséggel.             

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

68 gondolat erről: „(907) Megélhetési sportolók

 1. Tibor bá, a „sheeple”-t minek fordítanád magyarra? 😉 „Embirka…?”
  >:-]

  Na, férfiaknak sportmeccsek, nőknek szappanyoperák… oszt abban ki is élhetik magukat… :-\
  Másnap, irány a birkanyíróhíd… :-/ (adófizetés…)

 2. 1:
  A magyar nyelv nem alkalmas a szavak összeolvasztására, illetve a magyar agy nem kedveli. A work és alcoholic = worcolholic magyarul munkamániás, de ebben nincs benne az alkohol. Ezért a sheeple fordítására az embirka nem igazán jó, de nem kell cifrázni a „birkák” vagy „ne légy birka!” tökéletesen érthető. Ha nem egyértelmű akkor „birka népség” egészen porecíz fordítás.

 3. Én személy szerint nem vagyok híve a sportnak.

  A TV-ben közvetített rendezvények alapvetően üzlet, ahol a fogyasztó egy egyedinek tűnő élményt kap, de nem kap semmi hasznosat a pénzéért, eltöltött (elvesztegetett) idejéért. Cirkusz a népnek. Szívem szerint nem fizetnék (nem hagynám az államot fizetni) azért, hogy valaki csúcsra fejleszti egy fizikai adottságát, de hasznos tevékenységre nem használja.

  A magánszorgalomból űzött sport, testnevelés-óra már kicsit jobb megítélés alá esik nálam is, bár aki kapál, annak nem kell külön sport. Továbbra is úri szórakozás a sport, csak most sokkal több ember él úri élet-színvonalon,mint száz éve, inkább kulturális szempontból nem ütik az úriember/hölgy szintet. Leginkább a feleslegesen bevitt energia ledolgozásáról van szó. Szerintem inkább ne vigyen be valaki felesleges energiát, vagy hasznos tevékenységgel dolgozza le azt.

  A gyerekek csapatsportjait viszont támogatom, főleg, ha játék, nem edzés. A játék az emlősök nagy evolúciós előnye. Egy motiváló, szórakoztató módja a tanulásnak, közösségépítésnek.

 4. 3:
  Jani! Darázsfészekbe nyúltál. 🙂

 5. 3: A sport nem erről szól! Én meg kapálni utálok 🙂

 6. Jani annyira belenyúlt, hogy mondom is:
  Számomra az egyetlen és igazi sport, az a iskolában vagy magánszorgalomból szabadidőben folytatott felnőtt és gyerek testmozgás.

  A többi nem azért folyik, hogy nekem vagy másnak dicsőséget jelentsen, hanem csakis magának a sportolónak. Még nem is az edző jár a fejében, hogy Pista bá-nak szerzek egy kis örömet, hanem maga magának. Nincs is ezzel baj, csak akkor elégedjen meg azzal, hogy a létfenntartáshoz szükséges minimumot megkapja, amiért nem kell neki kukákat cipelni, hogy edzett legyen, nem kell izzadni a kemencénél, hanem sportolhat. És nem kellene irrotálnia azokat az embereket, akiknek szerencsés esetben egész életükben szó szerint gürcölni kell, hogy megéljenek, akiknek annyi pénz, amit kaptak most utóbb, de bármikor, egész munkásságuk alatt nem adatik meg pluszban. Mert ugye akár Janics natasa ( Palánka szerb! tudtommal) is megélt a jutalom nélkül is, a jutalom az plusz volt számára. Mari néni meg szerény koszttal éppen hogy megélt ez idő alatt a teljes fizetéséből. Neki semmi plusz nem lesz, pedig mondjuk minden nap takarít vagy bérszámfejt vagy csirkét darabol.

  Én csak szép, friss babérkoszorút adnék nekik, mert akkor igazán övék lenne a dicsőség.
  Van olyan ország, ahol semmit nem kapnak, mégis van sikeres sportolójuk.

  Az igazi sikert az ingyenes tömegsport jelentené! Ahol az adófizetők zsebéből kicsalt forintokon ők és családjuk az egészségükért, a jó közérzetükért, ezáltal a nemzet dicsőségéért sportolhatnának. Milyen klassz lenne! Nem?

 7. 5. Ati
  Akkor fejtsd ki, hogy miről szól a sport. Így csak találgatni tudok. Szórakozás, adrenalin, testépítés? Az első kettőre felesleges állami támogatás, a testépítést meg lehet hasznosan is. Pl. kapálás, amit utálsz. 🙂 Valóban nem túl szórakoztató, de lehet fát vágni, házat építeni, kaszálni, zsákot hordani… Számomra ezek nem unalmasabbak, mint lefutni néhány kört a háztömb körül, vagy gyúrni az edzőteremben. Fekete Laci milyen hasznos tevékenységre használta a hatalmas erejét? Azért tolja be az arcába a néhány tucat grillcsirkét naponta, hogy egy kőgolyóbist céltalanul felemeljen és lerakjon?

 8. Az élsportolóink a krumpli/paprika/paradicsom/uborkaföldön versengjenek egymással ! Ki ér hamarabb a sor végére a kapával ?!
  A sportolás tényleg hót értelmetlen valami, az irodai munkától elfáradt nemzettársaink szabadidős elfoglaltsága.
  A sportolás ott kezdődik, hogy ősszel felkuglizom a télire való tüzifát például. Persze előtte meg feldarabolom a rönköket…

 9. Egyetértve Jani nézetével, a sport a modernkori cirkusz, mert ugye gladiátorokat tigrisekkel meg oroszlánokkal összeereszteni állatvédelmi okokból már nem lehet. 🙂

  Célja alapvetően szórakoztatás. Az államok érdekei miatt marketingértéke is van nyilván – ezért is fizetnek nagy pénzeket – mert egyébként Magyarországot csak a degenerált diktátoráról ismerhetnék maximum.

  Nem különbözik a népszerű tehetségkutatóktól ahol szintén a „mi” mindennapi hőseinket szeretné a nép csodálni – már aki vevő rá, mert én egy másodpercnyi időt sem szeretnék ezekre sem szánni.

 10. Többek között ezért sem követek semmilyen sportközvetítést,- eseményt. Egyszerűen érdektelen számomra. És ebben megerősített a legutóbbi Tour-balhé, amikor Lance érmeit utólag elvették. Na, az mindennek a teteje volt. A sportcsatornák a tv-n a legvégére, a magyar politikai csatornák utánra vannak hangolva, odáig már el sem lapozunk.

 11. Én csak azt nem értem, hogy hogy lehet a Himnuszt lecserélni???……

 12. A dopping egy külön cirkusz. Az a király, akinek a doppingja még nem kimutatható. Akkor pedig a vegyészek verseneznek, nem a sportolók. Tényleg undorító.

 13. 11:
  Ez verte ki nálam is a biztosítékot.

 14. 7. Jani:
  Először is különítsük el a tömegsportot az élsporttól. Nem vagyok élsportoló, így nem tudom pontosan mi van fejükben, de nem gondolom, hogy valaki gyermekkorától kezdve azért él lemondásokkal és komoly fizikai erőfeszítésekkel teli életet, hogy majd tíz-húsz év múlva szétgazdagszik belőle. Ennél azért több kell.

  A tömegsport alapvető célja az egészségmegőrzés. Nem mindenkinek van lehetősége arra, hogy az általad leírt – hasznos – tevékenységeket napi szinten művelje. Pl. Nehéz egy panel nyolcadik emeletén kapálni, kaszálni, stb.
  Számomra a sport azt jelenti, hogy megpróbálok a mozgásszegény, stresszes munkámból egy kicsit kilépni. Szakítok egy kis időt magamra is – nem csak az elmét kell pallérozni, rendszeresen találkozom a barátaimmal és nem utolsó sorban jól szórakozom.

 15. Nagyon sok igazságot leírtok, és egyet is tudok érteni Janival és Jánossal is. Annyiban árnyalnám a képet, hogy elég széles a sportágak köre. Amíg erőnlétre teljesen alkalmas a kapálás, addig egy önvédelmi fogást sehogy sem lehet megtanulni a földeken. A sportnak nevelő hatását senki sem kérdőjelezi meg, de ez is álca volt a történelemben. Fő feladata a háborúra való felkészítés. Kezdetben az olimpiát is a háborúskodások helyett szervezték. Ettől távolodtunk el. Megélhetési sportolók mellett kialakult a megélhetési sportdiplomaták köre is.

  Ha már élsportok. Egy jó boxmeccset időnként szívesen megnézek, pedig sosem boxoltam és nem is igazán szeretnék. Ki tudja megmondani nekem, hogy mi a fenét élveznek sokan a Forma1-ben?

  Még talán annyi. A legjobb önvédelmi sport: az atlétika. Futáááás! 😀

 16. 7: Jani
  Hogyan határozzuk meg, hogy mi a hasznos tevékenység? Ha azt a tevékenységet tekintjük hasznosabbnak egy másiknál, amelyik több hasznot hajt, akkor Fekete Laci nagyon hasznos dolgot művel, hiszen sokkal jobban megél az erősködésből, mintha mondjuk fát vágna, házat építene, kaszálna, zsákot hordana.

 17. Jani: Aki fizikai munkák révén eleget mozog, tényleg nincs szüksége sportra.
  Akinek viszont nincs rá/még nincs rá lehetősége, van értelme, ha sportol-mozog, mert nem csak a feleslegesen bevitt energia ledolgozásáról szól, hanem javítja (legalábbis az aerob mozgás) az állóképességet és jó hatással van a szívre és az érrendszerre, ami nem fog ártani, ha valaki majd elkezd hasznos munkákat végezni (ez amúgy az izomerőre is igaz, csak az meg az anaerob mozgástól nő). Jancsika szokta emlegetni a biciklit, ami alkalomadtán még hasznos is lehet, a mozgás alatt termelődő dopamin pedig jókedvet és nyugalmat ad, ami szerintem hasznos dolognak mondható (jó-jó, dugás alatt is termelődik, de hát az is mozgás, nem? 😀 ).

 18. 14. Ati
  Tehát egészségmegőrzés, szórakozás a lényeg.

  A panelből is lehet hétvégén kirándulni, telken dolgozni. Lehet a nyolcadikra gyalog járni, biciklivel munkába járni.

  A barátokkal együtt űzött sport már hasonlít ahhoz, amit a gyerekek csapatsportjáról írtam. Barátokkal játszani jó és hasznos, főleg ha utána együtt beültök valahová egy fröccsre. 🙂

  Az, hogy egy élsportolót a haszonszerzés, az ego, vagy a (szerintem félreértelmezett) hazafiság mozgat, az számomra nem befolyásolja, hogy ne költse az állam az adóbevételeket ilyen látszat dolgokra. A morálon pedig inkább az életkörülmények javításával emeljenek.

 19. 16. Totenkopf Tomi
  Én nem azt tartom hasznosnak, ha valakinek bevétele van. Úgy gondolom, akkor hasznos egy tevékenység, ha az a közösség javára válik. Nyilván a közmorál javítása beleerőltethető ebbe, de ez inkább a hatalom érdeke. H. G. Wells javasolta anno, hogy építsenek arénákat, rendezzenek sportrendezvényeket, hogy a hímek megélhessék a közösséghez tartozást, levezessék a fölös energiákat, és hogy levezessék afölötti frusztrációjukat, hogy nincs igazi beleszólásuk az életük folyásába. Korábban ez nem létezett, a felnőtt emberek valódi dolgokról beszélgettek, nem arról, hogy ki lőtt gólt, vagy ki énekel a legbénábban a megasztárban.

  Fekete Laci megkapja azt a pénzt, amiért mások megdolgoztak úgy, hogy ő pazarolja az energiát.

  17. Vysotzky
  Nem a mozgással van bajom, főleg nem a szexszel. 🙂 A fölöslegesen bevitt, elpazarolt energia, ami engem zavar. Ettől persze nyugodtan tegyék az emberek, ha jólesik. Vannak ennél pazarlóbb szórakozások is. Az élsport állami támogatását nem tartom jó dolognak.

 20. 18. Jani: A sört jobban szeretem 🙂

  Az élsport körül valóban vannak anomáliák. Ezt a posztot is egy ilyen szülte. Az ebben említett eset szerintem is necces. A legtöbb sportágban nincs sok pénz, tehát a néhány népszerű, felkapott kivételtől eltekintve, a művelőjüket nem illethetjük a megélhetési jelzővel. Ezeket az embereket nem a pénz hajtja és csak néhányan érnek valóban a csúcsra. Mögöttük viszont valóban olyan teljesítmény van, amit illik legalább tisztelnünk.

 21. 20. Ati
  Akik az USA-ban elmennek katonának, gyakran szintén emelkedett szándékkal teszik, áldozatot hoznak, nagy teljesítményt nyújtanak.

  Szerintem félreértelmezik a hazafiságot. Tisztelhetem őket egyénként, de a tevékenységüket elítélem.

 22. Sokszor eszembe jutott már nekem is, mennyit dolgozunk, hogy kényelmesen élhessünk, mikor ezt elértük, le kell dolgoznunk a kényelmet a hátralévő életünkben! 🙂
  A többséggel egyetértve,tényleg célravezetőbb lenne a fölös energiát hasznos munkával ledolgozni!

  De majd a geddon megoldja! 🙂

 23. 21. Jani:

  A katonákat azért nem keverném ide, mert a két tevékenységnek alapvetően más a célja. A hazafiságot pedig én egyáltalán nem említettem. Nem hiszem, hogy ez lenne a fő mozgatórugó.

  Erről az állandóan hangoztatott hasznosságról Moldova viharlámpája jut az eszembe. Itt ülünk és pötyögtetünk az interneten. Ez helyett mennyi hasznos dolgot lehetne csinálni. 🙂

 24. Az értelmes emberek számára a sakk az igazi sport! 🙂

  Azt hiszem, a tömegsport fontosságát nem kérdőjelezi meg senki (értve alatta a rendszeres, jóleső testmozgást).

  Ugyanakkor az élsportnak is megvan a szerepe, szerintem szükség van a ‘cirkuszra’, és bevallom, büszke voltam az eredményekre, és jóleső érzéssel töltött el vizslatni a lakosságszám arányú éremtáblázatban az előkelő helyünket. Ez persze pénzbe kerül, mint sok más, szintén nem létfontosságú dolog.

  Egyébként a jutalmat se sajnáljátok senkitől, a versenyszerű sportolás kurva sokba kerül, még alacsony szinten is. Jövő héten megyünk a fiammal Derecskére párbajtőr bajnokságra, útiköltség, szállás legalább 50 ezer, plusz még a felszerelésből, amit cserélni kell. Nemzetközi versenyről nem is beszélve, ahol már a nevezési díj is húzós. Persze ez önként választott dolog, nem sajnáltatni akarom magam.

 25. Na, a múltkor majd leharaptátok a fejemet, amikor az olimpia után leírtam, hogy a lólengés egy iszonyat hülyeség, még ha aranyat nyertünk is belőle, most meg lassan oda jut a díszes társaság, hogy a sport nettó pazarlás, ami helyett hasznos munkavégzést is csinálhatnának a sportolók.
  Meg Tóta W-t is kritizáltátok, mikor azt írta, nem érti miért büszke valaki a sok magyar éremre, hiszen a szurkoló valójában semmivel nem járul hozzá az érem megszerzéséhez. Hát úgy tűnik Janics Natasa is tisztában van vele, hogy a lapátolás ugyanúgy fog menni neki akkor is, ha más színű a mez rajta, és más nyelven kiabálják neki, hogy „hajrá”. Nem a magyarsága miatt szerezte az eddigi érmeit se, hanem a saját egyéni felkészültsége miatt.
  Persze a legjobb az lenne, ha inkább murvát lapátolna a kavicsbányában, az legalább hasznos. 😉

 26. A murvalapátolás lehet, hogy hasznos, lehet, hogy felesleges.

  Olyan edzőtermeket kellene építeni, ahol a gépek a bevitt energiát a hálózatba táplálható elektromos árammá alakítják, és azt visszatáplálni a rendszerbe. Annak legalább lenne haszna – mondjuk a szomszéd asztalos fűrészelhetné vele a deszkát.

  Így meglenne a sport is, a haszon is.

  Egyébként szerintem itt az összes eddigi hozzászólónak van némi igazsága. Ma alapvetően rettentő sok felesleges munkát végzünk – emberek és gépek egyaránt. Ha kevesebbet akarnánk fogyasztani, kevesebbet kellene termelni, több lenne az emberek szabadideje, ezt a szabadidőt például sportokkal lenne érdemes eltölteni. Lehetőleg olyanokkal, amik nem igényelnek technikát, bonyolult felszereléseket és eszközöket, minimálisan terhelik a környezetet, és lehetőleg közösségiek. Bár az egyedül űzött sportnak is megvan a szépsége, elmélyülésre ad alkalmat, arra is szüksége van néha az embernek.

 27. Pont akartam írni, hogy ..azt amit Avatar.. hogy a nagy hazafiasságban majd egymás torkát haraptuk át az olimpia kapcsán, és Tóta W.. jajjaj.

 28. Bocs, az előző, 26-os én vagyok, az előbb csak poénból írtam Ádámot és úgymaradt.

 29. 28:
  Basszus, most már 15 percet kaptok az önkorrekcióra és az se elég?

 30. A himnusz az himnusz, az üzlet meg üzlet. (Móricka nyomán szabadon)

 31. 23. Ati
  Azzal a fizikai adottsággal, akaraterővel, idővel, ami egy olimpiai sikerhez kell, létre lehet hozni egy szép épületet, létesíteni egy erdőkertet… A katonákat azért hoztam példának, hogy mutassam, a motiváció mibenléte nálam általában nem legitimálja a tettet.

  25. Avatar
  A múltkor az emberek örömét direkt elrontó írásokról volt szó. Akkor épp aktuális volt a sok érem, nem szép dolog akkor ünneprontónak lenni. Március 15-én felteszem a kokárdát, mert egy pozitív szimbólumként él az emberek tudatában. Ennek ellenére nem komálom Kossuthot és a többi felforgatót, amit más alkalmakkor meg is vitatok a témára nyitott emberekkel.

 32. A sport kérdése olyan, mint bármi más. Akit érdekel, az szükségesnek tartja, akit meg nem érdekel, az a pazarlást látja benne.
  Nálunk a családban soha senki nem sportolt, engem se érdekelt soha, néha az olimpiák közvetítésébe esetleg belekukkantottam. Amióta a gyerek versenyez, azóta vált érdekesebbé.

  Ahhoz, hogy valaki már a sportból megéljen – egyrészt jó sportágat kell választani (foci!!!), másrészt komoly, nemzetközi versenyeken kell pontot szerezni. Szóval nem könnyű addig eljutni.
  Hogy az egésznek mi értelme van – azon persze lehet vitatkozni. Egy része minden bizonnyal üzlet – a sportszergyártóktól kezdve a stadion WC-s néniéig bezárólag 🙂

  Nekem továbbra is 5 perc, nem 15.

 33. És a nyugdíjat meg sem említetted Tibor bá..Mert hogy azt is fognak az eredmények után kapni..

  De azért a paralimpiát közvetíthették volna,azt szívesen megnéztem volna..

 34. 31, Jani
  Az tuti, hogy van benned russzki Sztahanov gén. Ez a kapálás meg zsákhordás! A túlélés szempontjából sokkal jobb hatású egy jól összeeszkábált edzésterv, pláne ha tartalmaz kicsi zsákboxszolást, rugdosást. Mert – teszem azt, mi van, ha jön az erőszaktevő a villamoson, te pedig otthon felejtetted a kapádat? 🙂

  Amúgy magasról leszarom, ki mekkorát ugrik, vagy mennyi tized alatt futja a százat, pláne nem tetszik, hogy az én adóforintjaimból fizetnek nekik, megkérdőjelezve a hazafiságomat, ha nem elég könnyes a szemem, ha Pl. Aida Muhammad elég gyorsan előrebökött.

  Pláne rühellem az egyszemélyes teljesíménysportokat.
  A leghülyébb sport szerintem a súlyemelés.
  Aztán a futás
  az úszás..

  A sport a K1-nél kezdődik és a thai boxszal végződik. Mert kérem, aki vérfröcskös orral, kifordult szemekkel fekszik a grund közepén, abban biztosak lehetünk: az a Vesztes. 🙂

 35. 34. sakkmatyi
  Hát én ezt bóknak veszem, mert inkább lustának szoktak tartani. 🙂 Egyelőre többet olvasok, mint kapálok. Sportokat viszont egyáltalán nem űzök, hacsak a sakkozás az indiai boltosokkal nem számít annak. Futni is csak busz, vagy incselkedő leány után szoktam.

  Az emberek nagyja nem geddonra készül. Egyébként jogos az önvédelem témakör.

 36. A gondom azzal van, hogy sportolók, színészek és még pár tevékenység művelői már úgy gondolkodnak,hogy kötelező az ő számukra dolgoznom, nekik stadiont, szövetségi kapitányt, pszihológust, gyúrót biztosítanom, uszodát építenem.
  Oké, iskolás korúak sportolását messzemenőkig támogatom, de az iskolapadból kilépve, ill. betöltve a 18-k életévüket lezárul a gyermekkor és belépnek a felnőttek világba.
  Csakhogy vannak tevékenységek, amikről úgy gondolkodnak, hogy az adófizetők kutya kötelessége, hogy őnekik, felnőtt embereknek, fizetést adjanak a befizetett adókból, színházat építsenek és tartsanak fenn,stadiont építsen az állam, egyszóval a választott tevékenységből csak úgy tud megélni, ha mások összegyújtik a pénzt, ezt az állam adó formájában behajtja és így már tudnak élsportolkodni, színészkedni.
  Felnőtt ember csak végső esetben forduljon a közösséghez segítségért igénybe véve az ő pénzüket, támogatásukat.

  Kigondoltam egy éles visszacsatoló rendszert azoknak, akik a közösség pénzét szeretnék használni. /nem a tanárokra, orvosokra vonatkozna/
  A 45 éves nyugdíjasok kapcsán arra gondoltam, hogy rá kell mutatnia ennek az iffjú nyugdíjasnak arra az emberre, emberekre, akik kitermelik neki hónapról hónapra 65éves korukig a nyugdíját.
  Színészeknek meg kéne neveznie a családokat, kik tartsák el őket.
  Felnőtt sportolók is nevezzék nevén azt az embert, ki fizesse őt és biztosítsa a sportolás körülményeit.
  Mindenki azt dolgozik, szórakozik, sportol amit akar, egészen addig amíg nem én fizetem. Meg még3.5 millióan.

 37. A modern élsport a „social engineering” csúcstechnológiája.

  Sajnos magyarul nem jól adja vissza a tükörfordítás, (társadalmi mérnökség, vagy valami), de sejteni lehet, hogy mesterséges manipulációról vann szó.

  Azt mondják, jó dolog, ha a tömegek szabadidejükben profi módon húzgált mézesmadzagok után csorgatják a nyálukat, minthogy unalmukban elkezdjenek gondolkodni. A durvább sportok levezetik az energiát, kiengedik a gőzt, és a haragot az ellenfél szurkolói ellen irányítják. Plusz hatalmas reklámfelületet biztosít a felspanolt adrenalin által befogadóbb elmékbe.

  Ezért mindig jobban élveztem alkalmi focicsapatok mérkőzését mint a profikat…
  És talán még életemben nem néztem végig egy focimeccset elejétől a végéig.

 38. Ezt a sportkérdést szinte mindenki jól fogja meg! Ebben hatalmas az összhang, ez tetszik nekem, szinte helyettem szóltatok. 🙂

 39. Azért ilyen radikálisan nem kellene elvetni a súlykot. A színház az kikapcsolódást, szórakozást nyújt, és a társadalmi kohézió fenntartásának az egyik eszköze. Ugyanakkor vesztességes. Ha nem akarjuk, hogy megszűnjön – és talán ezt a legradikálisabbak se akarják – akkor két megoldás mutatkozik: 1) olyan drágák legyenek a jegyek, hogy a müködés ne legyen vesztességes, mondjuk 10-15 ezer forint egy jegy, de akkor ezzel a népesség 98 százalékát kizárjuk. 2) Legyen az előadás abszolút igénytelen. Semmi diszlet, semmi kosztűm, kevés próba, semmi látvány. Olyan XIX. századi falusi kocsmai előadás.

 40. 35. Jani:

  Te csak olvasgatsz, bennünket pedig el akarsz küldeni kapálni? 😀

  39. Tibor Bá’:


  3) Visszamegyünk a fára. 🙂

 41. Ha már az idei olimpia logójából is a cion olvasható ki-/ Irán ezért bojkottálta/- akkor nem meglepő hogy az egész a pénzről szól.Gyurta ,,irredenta,, szavai azért megzavarták a liberális köröket.

 42. 39. Tibor bá’
  Mindkettőt meg lehetne valósítani, mindenki választhatna pénztárcája szerint.

  40. Ati
  Bort iszom… 🙂

  41. kuburtyók
  Nem cion az, hanem zion. 🙂

 43. Az itt hozzászólók szinte mindegyike egyetért abban, hogy az adókból költeni a sportra nem korrekt.

  De vajon ki fizeti azt a reklámot, amiből igen hatalmas bevétele van a sportnak?

  Ha a sport hatalmas üzlet, és abból meg is lehet gazdagodni, pedig semmit nem tesz hozzá az emberek megélhetéséhez, akkor büszkén mondhatjuk el magunkról, hogy mi hülyék önként és dalolva teszünk gazdaggá minden értelmes cél megvalósulása nélkül keveseket.

  Ebben a nagy üzletben az állami támogatások és reklám a húzóágazat.
  Ha belegondolunk, hogy mennyi más hasznos dologra lehetne fordítani, talán bele is borzongunk.
  Nem fizetnénk annyi adót, az árukért, szolgáltatásokért nem fizetnénk akkora árat!
  Az állam gondoskodna az emberekről, minden emberről és a kivételezettekről nem duplán, triplán, a termékek megfizethetőbbek lennének, több fogyna belőlük, netán a szegény országokban is elérhetők lennének…………..

  És/vagy a sportolási lehetőség mindenki számára ingyenes lenne, megőrizve ezzel egészségét, munkaképességét!

 44. 39. Tibor bá:

  Nagyon jó felvetés.
  „A színház az kikapcsolódást, szórakozást nyújt, és a társadalmi kohézió fenntartásának az egyik eszköze. Ugyanakkor vesztességes. Ha nem akarjuk, hogy megszűnjön – és talán ezt a legradikálisabbak se akarják – akkor két megoldás mutatkozik: 1) olyan drágák legyenek a jegyek, hogy a müködés ne legyen vesztességes, mondjuk 10-15 ezer forint egy jegy, de akkor ezzel a népesség 98 százalékát kizárjuk. 2) Legyen az előadás abszolút igénytelen. Semmi diszlet, semmi kosztűm, kevés próba, semmi látvány. Olyan XIX. századi falusi kocsmai előadás.”

  Ki kellene próbálni az utóbbit, hogy, ha mindenki annyit ad, amennyit tud, mire lehetne vele menni. Addig legalább mindenkinek elérhetővé válna.

 45. Érdekes jelenség, hogy bármi legyen a napi poszt témája, mindig elcsúszik a kommentezők érzelemvilága felé. Janics Natasa esetében a főkérdés: hazafiság kontra egyéni haszon, hűség, hála, stb. U.i. J.N. egy eléggé érdekes jelenség. Egy év hátzasság után elvált magyar férjétől és hozzáment egy szerb cvfiúhoz, aki 5 évvel fiatalabb nála. Előtteme nem vitás, hogy a pasi a pénzéért vette el. Ő meg nyilván azért választotta, mert szerb és az se zavarta, hogy mindössze 25 éves. – A kilencvenes években menekült hozzánk, legalább 15 éve él itt, Palánkán, egy magyarok által (is) lakott faluban született, és akkor az egyik indoka, hogy nemigen beszélte a magyart, nem igen volt barátja, nem igen érezte itt jól magát. – Elég üresen hangzik.

 46. 45. Tibor bá: Janics Natasa edzője is nyilatkozott. Sok edzésről hiányzott, kifejezetten kevés időt fordított az olimpia felkészülésére, az edzőtáborok részvételére kötelezni kellett szankciók kiszabásának lehetőségével stb. Inkább tűnik egy elkényeztetett fruskának, aki nem tudja, hogy mit kezdjen magával és az elért eredményeivel, mintsem egy fegyelmezett sportolónak, élsportolónak. Hazafiságról nem beszélhetünk, hiszen nem magyar. Hűségről, háláról nem beszélhetünk a viselkedése alapján. Így marad az egyéni haszon, és még ide venném az elégtételt, a bosszút is.

 47. 46:
  Megírta saját sorsát. A következő olimpián sehol se lesz.

 48. 46: Vajon mennyire beszél az edzőből a sértődöttség? Janics ezek szerint a felkészülést „félvállról véve” is a legjobbak közé tartozik. Az edző nagyon fontosnak akarta érezni magát az eredményekben, de Janicsnak úgy tűnik kevésbé volt szüksége az edzőre, mint az edzőnek Janicsra…

  47: Nem tudom kajak-kenuban hány éves korig szokás olimpiai formában lenni, Janics már 3 olimpián túl van, most 30 éves, lehet, hogy 4 év múlva már egyébként is kiöregedne… Minden estre 3-szoros olimpiai bajnok, 18-szoros világbajnok, és 17-szeres Európa-bajnok, valamint számos ezüst és bronz érem tulajdonosa, így azt se csodálnám, ha már nem izgatná annyira a téma, és az állandó edzések helyett inkább szeretné élni az életét, és élvezni a sportsikerekkel összeszedett vagyont.

 49. 48. Avatar: Most mellébeszélsz. Ha nem érdekli a folytatás Janicsot, akkor mondja azt. Az edző mellett a versenytársait is megsértette, hiszen kajak kettesben is indult. Ha elmondja az edző, hogy miként viselkedett az olimpikon, akkor a sértődöttség beszélt belőle? Azért, mert ilyen sok érmet nyert magyar színekben, még nem kéne fennt hordania az orrát. De te megmagyarázod, hogy négy év múlva nincs ott az olimpián, akkor csak azért lehet, mert már 34 évesen kiöregedett. Gratulálok az érvelésedhez.

 50. Szerintem az érthető, hogy ha valaki a fél életét (vagy az egészet) a sportra áldozza, akkor meg is akar élni belőle.

  Annyian élnek felesleges munkából, a sportolók legalább nem sokat ártanak, nem termelnek fölösleges termékeket, nem gyártanak mérget. Mért pont őket ne lehetne eltartani?

  Egyébként szerintem ez az egész élsport dolog úgy beteges, ahogy van. Édesapám mesélte, hogy az ötvenes években egy tehetséges úszó úgy nyert olimpiákat, hogy napi egy-két órát edzett, azt se csak monoton úszással, fele időben labdáztak a vízben, mert az nem volt olyan unalmas. E mellé még simán beleférhetett egy normális munka, családi élet, ami kell. Ma ezt nem lehet megcsinálni, ottvan a kényszer, hogy valamiből meg kell élni. És a legjobbakon, olimpiai bajnokokon kívül a legtöbben tényleg nem igazán lehet ebből megélni.

  Egyébként én az állam helyében a tömegsportot támogatnám. Azáltal, hogy az emberek egészségesebbek lennének, valószínűleg annyival kevesebbet kellene az egészségügyre költeni, hogy még jól is jönne ki a költségvetés. És nem is elsősorban készpénzzel, hanem adókedvezményekkel és szervezési egyszerűsítésekkel támogatnám. Mindenki sportoljon ott, ahol van, azt, amit szeret.

  Amúgy a sport, a test edzése, karbantartása már az ókorban is a kultúra része volt, sőt valószínűleg korábban is, csak arról nincs adat. Nem véletlenül. Az, hogy az ember készen álljon a világ kihívásaira, a munkára, a harcra, elsősorban így biztosítható. (És még jól is érezze magát a bőrében.) A kapálás, kaszálás, zsákhordás hasznos és jó dolgok, de egyoldalúan terhelik a testet, és önmagukban betegségekhez vezetnek (ha nem is olyan durván, mint a tespedés). De egy jól kidolgozott, kiegyensúlyozott torna egészségben tartja a testet, az izmokat, ízületeket, csontokat.

  A futás, úszás, atlétika, lövés, küzdősportok pedig mind kifejezetten olyanok, amik nagyon jól jönnek, sőt szinte nélkülözhetetlenek lesznek a geddonban.

 51. 50:
  Az ötvenes években már 2 éves gyereket bedobtak a vízbe, mert úszót akartak belőle nevelni. A diákok (nem maradhattak ki az iskolából) hajnalban keltek és becsöngetés előtt leúsztak 5000 métert a „Fedettben”. Délután folytatták. Akiket személyesen ismertem (már egyik se él) így éltek élvekig és egyikből se lett nagy név. Amit édesapád mesélt, az nem felel meg a valóságnak. és tudo-e miért tették, mert már akkor is világos volt, hogy a szar sorsból csak sporttal, művészettel lehetett kitörni.

 52. 49: Janicsnak már kb 6 éve folyamatosan problémái vannak a szakvezetéssel, ki akarták fúrni a pekingi csapatból is, a 2009-es világkupáról is, és a mostani olimpiáról is. Volt neki már annyi vitája, botránya, hogy nem csoda, ha végül elege lett. Ráadásul tavaly szeptemberben gyereket szült, szóval én meg tudom érteni, ha nem csak a lapátolással foglalkozott az utóbbi egy évben, és kihagyott néhány edzést. Azért egy ezüst, meg egy bronz nem olyan rossz eredmény egy olimpián, két pelenkázás közti edzésekkel.
  Szóval ez a fruskázás szerintem pont nem áll meg az ő esetében, bár Janicsot sosem az eszéért szerettük…

 53. Nagyon régi hagyomány a magyar vezetésben – ha lehet hinni, már Szent István intelmeiben is szerepelt”, hogy az idegeneket ide (a Kárpát medencébe) kell édesgetni, és úgy kell velük bánni, mint magyar testvéreinkkel, sőt még úgyabb. Aztán ezt az idegenek mindig meghálálták a maguk módján. Úgy meghálálták, hogy még csoda, hogy létezünk. Mi ( de inkább a vezetőink) pedig nem tanulunk, már több, mint 1000 éve…
  A délszlávok pedig a legnagyobb gazemberek a környéken.

 54. 53:

  Ühüm! Például Petrovich, Damjanich meg a többiek.

 55. 54. Tibor bá’
  Ha itt lenne Arma, most jól kifejtené, hogy mekkora gazember volt ez a kettő. 🙂

 56. Nem olvasok mindenkit végig, csak mondom, amit gondolok: Egyáltalán nem vagyok sem meglepődve, sem felháborodva azon, hogy a Janics lelép. Hát eleve azért jött ide, mert itt jobbak voltak a körülmények, itt többre vihette. EGYENLŐ: simán országot váltott a jobb körülményekért.
  Szétkajakozta az agyát, megtanulta, hogyan kell kihoznia magából a legjobbat, most pedig kapott egy jobb ajánlatot, ráadásul még a férje tökét is megfogták egy edzői státusszal.
  Szerintem először is, senki nem tudja jobban mit kellene csinálnia Janics Natasának, Janics Natasánál.:)))
  Én személy szerint tök köszönöm a sok aranyat, és további sok sikert kívánok az életében.
  Csinálja mindig azt, ami neki a legjobb.
  Pont most nyilatkozott a Szilágyi Ádám, hogy ő nem úgy ment ki Londonba, hogy tyűűű, most nyer a magyaroknak egy aranyat, hanem hogy MAGÁNAK nyeri. Csak akkor esett le neki, hogy mi van, amikor hatalmas lett körülötte a felhajtás. Hogy ezt az aranyat mindenki a magáénak érzi, nem csak az övé.
  Szóval szerintem abszolút emberi, amit a Janics csinál.
  Ha én csináltam volna ezt, hogy átmegyek másik országba, nyerek pár aranyat, aztán hazajövök, mert hívnak, bizony én is jöttem volna, mint a szél. Nem kell itt nagy erkölcsi drámát csinálni. Mindenki menjen oda, ahol jobban boldogul. PONT.

 57. 56:
  Ide jut az, aki nem elég intelligens ahhoz, hogy ateista legyen. 😀

  Aztán majd ne csodálkozz, ha 80 évesen úgy esel el az utcán, hogy nem tudsz felkelni, majd elmegy melletted 3000 ember és rád se néz, szürkületkor pedig jön egy kutya és lepisál. Csak arról lesz szó, hogy moralitásban utolért a társadalom.

 58. 57:

  Ez már majdnem megvan.
  Az atya nem része a társadalomnak, a lepisálás pillanatában a természet erői vesznek revansot a 80 évért.

 59. Tibor bá, Neked nem lehet véleményt mondani, mert lehülyézed az embert azonnal, mihelyst másképp gondolkodik, kb 5-jére csinálod (velem legalábbis), nemtom észrevetted-e.
  Úgyhogy, bár nem nagy veszteség se pro, se kontra, de ezennel ünnepélyesen elhagyom a blogod.

 60. 59. kápill
  Szerintem is indokolatlanul bántó volt Tibor bá’ megnyilvánulása. Néha szokott ilyen lenni, ezzel meg kell békélni, nem megsértődni. Olvasd el, Kedves Lorándnak miket ír időnként.

  57. Tibor bá’
  „Ide jut az, aki nem elég intelligens ahhoz, hogy ateista legyen.”
  Ez mennyiben kapcsolódik az előző hozzászóláshoz? Kápill teljesen legitim módon érvelt.

 61. Jani, neked még válaszolok, mert nekem reagáltál:

  Hogy mennyi szart vagyok hajlandó eltűrni másik embertől, azt én döntöm el. Nem sértődtem, csak döntöttem.
  Ez a blog a Tiborbáé, aki képtelen kulturáltan véleményt cserélni, akkor minek jönnék ide továbbra is?
  Hogy még 50x lehülyézzen?:)
  Azért csinálja a blogot, hogy mindenki bólogasson?
  Vagy pont ezért, hogy vele egyet nem értőket tudjon sértegetni és tudjon velük kötekedni?
  Felőlem ezt is csinálhatja egyébként, de én menthetetlenül minőségmániás vagyok, és ebben a történetben meglehetősen keveset találok, ráadásul még érző lény is, így kvázi veszem a (nemlétező) kalapom.:)

 62. kápill és Jani!

  Sikerült kettőtöknek feladni néhány jó magas labdát. Vasárnap délután csapkodhatom őket le.
  1) „Neked nem lehet véleményt mondani, mert lehülyézed az embert azonnal, mihelyst másképp gondolkodik…” A) Először is lehet, mert a véleményemmel teljesen szembehelyezkedő szöveg is megjelenhet, és ott virulhat az időtlen idők végéig. B) Ne vesd el a sulykot, nem hülyéztelek le, ennél sokkal elegánsabb voltam, de látom legalább félig megértetted. Nos, véleményed totálisan amorális. A vallásnak pedig évszázadokon át az volt az egyik szerepe, hogy a széles tömegekbe beleverje a morált. Na most, ha valaki nem vallásos, akkor fennáll a veszélye annak, hogy átesik a moralitás hálóján, kivéve, ha elég intelligens ahhoz, hogy a pokollal való fenyegetés nélkül is erkölcsös legyen, mert felfogja ésszel, hogy az általános társadalmi morállal mindenki jobban jár, mintha önző módon, semmivel se törődve törtet előre a mindent félretevő anyagi érvényesülés irányába. C) Amennyiben kifogásolod a mondatomat, akkor hadd mutassak rá, hogy a te mondataid minőségileg minimum utolérik az enyémet. Állítottad, hogy „képtelen vagyok kulturáltan véleményt cserélni.” Ha megengedem magamnak, azt ami te, vagyis következtetek a mondatodból, akkor állíthatom, hogy szerinted kultúrátlan vagyok.

  2) „én menthetetlenül minőségmániás vagyok, és ebben a történetben meglehetősen keveset találok, ráadásul még érző lény is” Ha tényleg érző lény vagy, akkor a sok tízezer magyar érzésére miért tojsz nagy ívben? A szóban forgó hölgy minimum 100 milliót vitt el az adófizető magyar nép pénzéből, majd azt nyilatkozza, hogy nem érezte itt jól magát, és most boldog, hogy Szerbiában lehet. A 100 milláért az ember elvárhatná, hogy fogja be a száját és nem nyilatkozzon. Nyilván a hálátlan sportolónő tettével egyetértesz, amire írtam a moralitásoddal kapcsolatosakat. Aki ezzel a nővel egyetért, arról nekem lesújtó a véleményem és semmi okot nem látok arra, hogy ezt véka alá rejtsem.

  3) „Ez mennyiben kapcsolódik az előző hozzászóláshoz?”: Feltételezem Jani, hogy a fentiek után a kérdésedet megválaszoltam. — „Szerintem is indokolatlanul bántó volt Tibor bá’ megnyilvánulása.”: Se indokolatlan, se bántó nem volt. Ténymegállapító volt. Amire rámutattam az korunk egyik legnagyobb betegsége. Önző módon a nagy többség rohan a saját érdeke, a saját érvényesülése után – ami rendben lenne – de közben mindenen átgázol – na ez az ami szétbassza a társadalmat. Az én véleményem szerint nem nevezhető intelligensnek az, aki nem gondolja végig, hogy tetteinek mik a hosszú távú következményei egyéni és társadalmi szinten. Ha kápill ezzel nem ért egyet, és szerinte az általa megértett magatartás se az egyénre, se a társadalomra nem hat ki hátrányosan, akkor álljon vele elő és védje meg az álláspontját. Semmiképpen ne legyen mimóza, mert alkalmanként én ennél lényegesen alpáribb „kritikákat” kapok, amit sértődés nélkül simán tudomásul veszek, még akkor is, ha a nyilvánvaló szándék sértegetés, ami az én esetemben nem állt fenn.

 63. Úriemberek között egy két lehülyézés simán elmegy 🙂

  Vó’t má’ ennél durvább csörte is.
  Leszarni és társalogni tovább mintha mi se történt volna. Javaslom…

 64. 63:
  Ezért most simán lehülyéznélek, csak nem vagyok benne biztos, hogy úriember vagy. 😀

 65. Folytatódik a Janics-ügy. A szerbek ugye nem hajlandók fizetni Janicsért 150 ezer eurót, ráadásul jelezték, hogy visszautasíthatatlan edzői ajánlat nincs, azaz férje nem valószínű, hogy megkapja az állást. Ez volt a fő indok távozásának. Ennyi szikra elég volt, hogy kijöjjön belőle a honvágy. Egy kis ígéret elég volt ahhoz, hogy a hazatelepülés reményében felrúgjon egy briliáns karriert, igen szépen jövedelmező bevétellel. Ez sem gondolkoztatja el a külföldre végérvényesen távozó magyarokat, hogy mekkora botorságot követnek el?

 66. Mégis nálunk folytatná. Jajj-jajj… nem tudja a bal kéz, hogy mit csinál a jobb?

 67. 66:
  Janics nem magyar, nem horvát, nem szerb. janics egyszerűen megélhetési kalandor mindenfajta hazafias érzés nélkül. Én nem venném vissza. Azt a kutyát, amelyik beleharap a kenyeret adó kézbe, le szokás puffantani.

 68. 67: Tibor bá, úgy beszélsz, mintha te nem léptél volna le ebből az országból, hogy később újra visszagyere…

  Natasát beszopatták, mert a magyarok 150 ezer eurót (45 MFt) kértek a versenyengedélyéért, ennyit meg a szerbek már nem akartak/tudtak kiperkálni. Janicsnak ez azt jelenti, hogy 2 évig nem versenyezhet, vagy újra magyar színekben kell indulnia. Mivel ő már talán túl is van a csúcson, ebben a 2 évben még sok pénzt kaszálhat világversenyeken, de lehet hogy később már nem lesz a világ élvonalában.
  Ja, és persze hogy vissza fogják fogadni. Épp azért nem adták ki a versenyengedélyét, hogy kénytelen legyen visszajönni, és ismét a magyaroknak érmeket nyerni. (És ha erre mégsem lett volna hajlandó, akkor se erősíthesse az ellenfeleinket.) Jól fognak mutatni az ő érmei is az éremtáblázatokban, mindenki nagyon büszke lesz arra, hogy a magyarok milyen jó kajakosok, és senkit nem fog érdekelni, hogy Janics igazából horvát (ez eddig se érdekelt senkit) aki egyszer kitalálta, hogy szerb színekben fog versenyezni, de mégsem úgy lett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük