(903) Egy halk bejelentés

Tibor bá’ online

 

Szeptember 6-án a kínaiak tettek egy aprócska bejelentést, amire senki se kapott rá, pedig a jelentősége óriási. Kína az olaj és olajszármazékok kereskedését mostantól kezdve dollár helyet saját valutájában, Yuanban fogja elszámolni. Ezen túlmenően jelezték, hogy a bankszektorukat felkészítették, és így a jövőben bárki igénybe veheti őket abból a célból, hogy elhagyják a dollár elszámolást.

Ha még emlékszünk rá, pontosan ez volt az oka annak, hogy Szaddam Husszeinnek meg kellett halnia Muammar Gaddafi-val együtt, plusz Amerika elpusztította mind a két országot. Ehhez persze Kína túl nagy falat. És akkor ezzel vége a sok évtizeden át tartó amerikai dáridónak. Fiat dollárral felvásárolták a fél világot, és most a FED pofátlanul nyomja a dollárt, elértéktelenítve az idegen kezekben lévő ezer milliárdokat.

A kínai bejelentés hatása felmérhetetlen, minden valószínűség szerint ezzel vége szakad a dollár tartalékvaluta szerepének, és korunk legfontosabb erőforrásának, a nyersolajnak a beszerzése drasztikusan meg fog változni. Ami pedig a dollárt illeti, szeptember hatodikán látványosan elkezdett veszíteni az értékéből.

Van azonban egy apró szépséghiba. Kína nyersolaj importőr. Mi van, ha a partnerei ragaszkodnak a számla dollárban történő kiegyenlítéséhez? Nos, Oroszország nyersolaj exportőr, és ebben a minőségben szerződött Kínával, aminek értelmében mennyiségileg nem korlátozza a Kínába irányuló olajexportját, vagyis Kína annyi nyersolajat kap, amennyit kér. A szerződés megkötése után Oroszország bejelentette Kína teljes nyersolaj szükségletét kész fedezni dollár elszámolás nélkül.  

Ezzel a kocka el lett vetve, mert a dolog itt nem áll meg. Pillanatnyilag Irán az USA olajszankciója alatt görnyed, aminek mostantól kezdve nem lesz semmi értelme, mert egyszerűen eladják az olajukat Kínának Yuan-ért, aztán Kína azt csinál az olajjal, amit akar. Irán pedig Yoan-nal fog fizetni importjaiért.  Akárhogyan is nézzük, ez rövid időn belül, feltétlenül a dollár megroppanását fogja okozni.

___________________________________________________________________
___________________________________________________________________
___________________________________________________________________

64 gondolat erről: „(903) Egy halk bejelentés

 1. Ez így túl egyszerű, túl szép lenne…
  Mit fog csinálni Kína, a világ legnagyobb dollártartalékával?
  Miért szállna be a dollár gyengítésébe?

 2. 1….

  A dollár így is úgy is gyengül.
  Kína a végén meg felvásárolja az USA még működő iparát a megmaradt dollárjaival. Másra úgyse lesz jó.

  Bár nekem az az érzésem, hogy valami nagyon mocskos dolog van készülőben, mert az erő- és pénkoncentráció erősítésén kívül SEMMILYEN intézkedést nem látok a gazdaság normalizálására.

 3. 2:
  mire gondolsz?
  az amik gyorsan ledobnak valami „pukkancsot”?

 4. 2:
  A titkos terv a dollár elinflálása, mert ez az egyetlen módja, hogy megszabaduljanak a tartozásoktól. Ezt természetesen titkolják, és azt játszák meg, hogy a gazdaság felfuttatására nyomták ki a QE 1, QE 2, és most a határozatlan mennyiségű QE 3-at.

 5. 4 : Tibor bá, akkor mi a magyarázat arra, hogy szinte semminek nem megy fel az ára? Arany, olaj, nyersanyagok árai stagnálnak.

 6. 4. Tiborbá

  Hát… azt a titkos tervet nem tudják nagyon titokba tartani. Egyébként ez nem terv hanem az egyetlen módja hogy a lélegeztetőgépen levő gazdaságot még fenntartsák.
  És hiába inflálják, mert ameddig Kínánál kuncsorognak az évi segíjjé, mert csak többet kell kérni. És valószínű, hogy Kína se sokkal hülyébb mint az IMF és kér garanciákat. Ugyanis az USA ugyanolyan adósságspirálban van mint bárki más. Azt hiszem nem kell külön bizonygatni, hogy a amerikai plebs és a fölöttük uralkodó réteg nem cseresznyézik egy tálból, ami azt jelenti, hogy a Wall Street valójában „nincs Amerikában” mint ahogy a City of London se Londonban van… az egyszerű földrajz ne tévesszen meg senkit.

 7. 6 : Attila, nyilván nagyon várod a dollár bedőlését. Arra még várhatsz…

 8. Nincs semminek jelentősége, élelmiszer-kőolaj-más nyersanyag hiánynak, hiperinflációnak, gazdasági válságnak, és egyébbnek, mert:

  Jön a III. világháború, ami „véget vet” minden problémának.

  3rd World War is coming.

 9. 2:

  Jól látod Attila, valóban nem tesznek semmit a hatalom koncentráción kívül, legfeljebb a tévében van néhány megmondó ember, amolyan biztonsági gőzleeresztőként.
  Ehhez kapcsolódik az is, amit tegnap írtam a hús, és egyáltalán az élelmiszerárakról, mert itt nem csak a húsról van szó.

  Az USA nem fogja tudni (szabályozottan) elinflálni az adósságát, mert már jóval azelőtt, hogy ez megtörténne, polgárháború fog kitörni.

  A 7 milliárd ember 99%-át éppen most készítik ki, minden szinten.
  Aztán, hogy Imre írói képével éljek jöhet a „szuperbúza” bevetése.

  7:

  Hidd el nem kell olyan sokat várni. Nem mondom, hogy holnap, vagy egy hét múlva, de a közeljövőben meg fog történni.

 10. 8 : Buce2000 . Fegyverkezés nélkül csak helyi háborúk lehetnek. Amilyenek most is vannak .

 11. 6:
  Már nem kell, hogy Kína megvegye az amerikai államkötvényeket. Megveszi a FED.

 12. 7. …

  Igaz… Hamarabbra számítottam, és meglepett, hogy az „USA” vagy az onnan irányító pénzügyi parazita társaság begyűrte az eurót a dollár alá.
  Normális számítások szerint az eurónak erősebbnek kellene lennie, mert az EU nagyobb is már mint az USA nem folytat pénznyelő háborúkat és több valódi termelés folyik benne.
  De a mérgezett papítok átpasszolásával és a pénkibocsátás blokkolásával mégis megrengették.
  Biztos vagyok, hogy a kabátújjban van még pár mocskos trükk.
  Például az EU-ban „ideiglenesen” állomásozó majdnem 100 000 amerikai katona… Ebből 53 000 a „baráti” Németországban….

  Ez lehet zsarolási alap.

 13. Kedves Tibor bá, egy kicsit off téma. Korábban olvastam itt, hogy egy Jancsika nevű olvasó, azt bizonygatta, hogy volt a devizahitelek mögött deviza. A kérdés az, hogy most hol van ez a deviza? Van olyan vélekedés,hogy ebből áll az MNB devizatartalékának egy része. (Az MNB mostani teljes devizatartaléka 35 milliárd euró.)
  Ha a devizahitelek mögött most is deviza állna, akkor nem 8-11 % lenne a hitel kamata, hanem csak CHF-Libor + kezelési költség vagyis összesen kb. 2,2 %, ami bőven ellensúlyozná a CHF 60 %-os árfolyam emelkedését. Vagyis a devizaadósok kérik vissza a devizájukat.
  Mi ezzel kapcsolatban a legújabb álláspont???

 14. 14. Curix :
  Azt az oldalt ismerem. Ott azt írják, hogy nem volt deviza a hitelek mögött. De akkor miből van az MNB 35 milliárdos devizatartaléka?

 15. 16 : „Akármi megtörténhet.” Leginkább semmi…

 16. Nem tudom, szerintem csak fokozatosan zsugorodik majd a világ gazdasága, és nem lesz éles váltás.

 17. http://www.ilsole24ore.com/art/finanza-e-mercati/2012-09-25/cina-snobba-dollaro-paga-111255.shtml?uuid=AbCWZKjG

  a vezető olasz gazdasági napilap is 2 hét után erről beszél, megerősíti a hírt, hogy Kína áttért a yuanra, (google fordítóval is érthető valamennyire, akit bővebben érdekelne)
  már a címben ezt írja kb:
  ” …. a szagértők szerint ez egy új háború, egy új világrend kezdete”
  talán ez is jelzi a dolog súlyát, ahogy arra Tibor bá felhívta a figyelmet.

 18. 17: … Says:

  „“Akármi megtörténhet.” Leginkább semmi…”

  Ha majd az atomrobbanás szétéget, akkor rádöbbensz, ha egyáltalán lesz időd felfogni. De lehet, hogy a sugárfertőzéstől halsz meg vazeeeee.. 😉

  Szerinted SEMMI sem fog történni? Nagyon naiv vagy öregem. 🙄

 19. Nocsak, nocsak! Akkó mi lesz a nagy „Új Világrend”-el?
  Kína fog beleköpni a világhatalmasságok levesébe?
  Vagyis, lesz új világrend, csak nem úgy, ahogy azt kiagyalóik eltervezték?

 20. 12:
  A dollár néhány nap alatt 1,26/€-ról 1,30-ra gyengült.

  13:
  Egy kicsit? Akkor mi lenne a nagy? A majmok nemi élete?

  Jancsika és az én álláspontom rendszerint nagyon közel áll egymáshoz, de ez nem jelenti azt, hogy megmagyarázzam a nézetét. Most különben várja az első gyermekét, vagy már meg is jött. Így nem ér rá velünk foglalkozni.

  Felteszem, hogy amikor a bankok CHF alapú hiteleket adtak, nem volt elég forint betétjük, tehát az anyabanktól kértek CHF-et, amin forintot vettek. Ez a vétel nyilván erősítette a forintot, mert nagy volt iránta a kereslet. Az adás-vétel a szabad piacon történt, nem lehet tudni, ki vette meg. Elképzelhető, hogy a MNB vett forintért CHF-et vagy Eurót.

 21. Tanmese:
  A pitvarban pillanatnyilag 6 tyúk- és 1 kakasjelölt van. Amikor bedobok egy cserebogár pajort, amit imádnak, mind a hét nekiered, hogy megkaparintsa a csemegét. Egyik biztos elkapja, de nem lehet tudni, hogy melyik. Az is tuti, hogy ha egy elkapja, akkor a többi pofára esik. Pontosan ez van most velünk is. Sok minden rástartolt, hogy az emberiséget részben vagy egészben kiirtsa. Nem tudni melyik ér elsőnek célba, és akkor a többi pofára esik. Ha egy szörnyű világjárványnak leszünk az áldozatai, akkor a hidrogénbombákat nem fogják ledobni. Ha ledobják, nem lesz járvány. Ha egyik se következik be, akkor éhen döglünk a szárazság miatt. Ha nem lesz szárazság, akkor elfogy az energia, összeomlik a gazdaság és egymást fogjuk gyilkolni. Nem kell tehát vihogni, ha úgy néz ki, hogy ez vagy az nem lehetséges. Valami lehetséges lesz. Ez az egy biztos.

 22. … Jancsika

  Te Németországban élsz, de az sem ment meg az összeomlástól. Esetleg késlelteti a pusztulást, több időd marad skandináviába költöznöd, de azt is eléri a válság, globális (világméretű válság), ami elől nem tudsz elmenekülni. Hiába vagy doki. 🙂

 23. 24:
  Jancsika soha nem állított olyasmit, hogy Ő azért él Nyugaton, hogy megmeneküljön a honi csapásoktól ! Azt viszont állította, hogy a Nyugatnak legfeljebb 20 éve van azután, hogy Kelet-Európában elindulnak folyamatok.
  Egy a biztos a halál, ennek meg számtalan formája van.

 24. 24. bruce2000: Milyen jó dolog olyasvalakinek megmondani a tutit, aki jelen sincs. (fejecske ide vagy oda) Már néhányszor kitárgyaltuk a stratégiáját és elmagyarázta, hogy mit miért tesz. Szó sincs róla, hogy ad hoc jelleggel intézze ügyeit. Nagyon jól csinálja, amit csinál.

 25. 24:

  Bameg! Hogy jut eszedbe baszogatni valakit, aki itt sincs már 3-4 hete? Mindenki úgy intézi a sorsát, ahogy tudja vagy jónak látja. Erre megjegyzést tenni egyáltalán nem etikus.

 26. 30:

  És ott nincs internet? 🙂

  Úgy értem a blogon nem látom jó ideje.

 27. 15:

  Ma a legautentikusabb oldal devizahitelezés témakörében Árpi oldala. Ha ott azt írják, hogy nem volt deviza a hitelek mögött, akkor nyugodtan elhiheted, hogy valóban nem volt.

  Nem tudom hogy jön ide az MNB devizatartaléka? A devizatartalék felduzzasztásának és a devizahitelezésnek közvetlen kapcsolata nincs.
  Tibor bá eszmefuttatása ott bukik meg (több helyen is), ha erre akart magyarázatot adni, hogy a hitelek elsöprő többsége a válság előtt lett felvéve frankban, euroban, akkor pedig „csak” 17 milliárd volt a tartalék.
  A tartalékot túlnyomó részben a 2008-as IMF-EU-VB hitellel duzzasztották fel, de ennek utána lehet járni az MNB oldalán.

  Az OTP és a hazai leányok sem voltak forráshiányosak. Most is ott kamatoznak az ezer milliárdjaik az MNB-ben, miközben a magyar gazdaság fuldoklig a pénzhiány miatt.

 28. 31:
  Én se.

  32:
  Nem akartam magyarázatot adni.

 29. Hogy a poszthoz is hozzászóljak. Nagyon sok „halk bejelentés” van mostanság. Sőt, egészen hang nélküliek is. Madridból például 100 ezer tüntető „bejelentése” nem érkezett meg a magyar híradókba. A görögöké is napokkal, hetekkel később jön rendszeresen. Hiába, a műholdas technikák malmai nagyon lassan őrölnek. Mi meg csodálkozunk, hogy sok agyatlan magyar csak OV dakotamondásait tudja visszamondani. Hiszen ma is átadott egy 4 milliárd forintos gyógyszergyárat, amelyik 50 magasan képzett munkahelyet jelent. Nyert 50 szavazatot.

 30. Tibor bá, mi a forrás? Minden ténykommentáló bejegyzés mellé ki kéne tenni. Ez a hír pl. simán megérdemli a figyelmet, de én sehol nem hallottam róla. Ráguglizhatok, persze, de ez így nem elegáns.

 31. 34:

  Hogy kiegészítselek nemcsak nálunk, de más európai országokban is agyonhallgatják Tibor bá mai poszt témáját.

  Nem véletlenül, mert ennek sokkal nagyobb súlya van, mint ahogy ezt ma így félvállról tudomásul vesszük.

  Ha most szenzációhajhász független újságíró lennék, akkor ezt a főcímet adnám az írásnak:

  Amerikai Dollár: élt 1785-2012

  Német oldalakon sem sok helyen lehet erről olvasni, csak egy-egy mondatot. Jobban csak hasonló tematikájú oldalak fejtik ki, mint pl. Tibor báé.

  Ezt olvastam pl. németül, amiben amerika egész drámája benne van:

  „Wenn einmal die Mehrheit der Welt anfängt, den Dollar zu umgehen und das Öl in anderen Währungen erwirbt, dann wird das gesamte Gewicht unserer Schuld und unserer verminderten Fabrikationsstruktur voll auf das amerikanische Volk herunterkrachen.”

  Röviden, tömören, szabadosan:

  „Ha egyszer a világ többsége kikerüli a dollárban folytatott olajkereskedelmet, akkor az egész adósságunk súlya, és a leépített ipari-termelési szerkezetünk következményeinek súlya az amerikai nép nyakába zúdul.”

  Még rövidebben fordítva: a fagyi visszanyal.

  Sajnos a tömegmédia mostanában még több mindent hallgat el, mint valaha. A felszínen látszólagos nyugalom megtévesztő lehet.

  35:

  Nekem pl. ez a forrásom, ha németül jobban tudsz, Tibor bának valószínűleg angol van:

  http://t7.hu/01dg

 32. Ha már így ismét emlegettetek, akkor jelentkezem, jelzem, bár valóban csendesen, de követem a blogot. Sajnálom, hogy a blogtalálkozóra nem tudtam elmenni, de Tibor bá feljebb leírta, hogy miért.

  A devizahitelekhez annyit, ez már lerágott csont. Ha forint lett volna a devizahitelek mögött, akkor a bankok nem tudtak volna extraprofitot termelni már a devizahitelezési korszak elején, amikor még 3-3,5 volt a kamat a CHF hitelekre, a forint betétekre viszont 9-10%. Melyik az a barom bank, aki 9-10%-ra hozzá betett betéteket kihelyez hitelbe 3-3,5%-ért?

  Az, hogy a bankok profitéhsége elszállt, és a CHF hitelek kamatát felnyomták 6-6,5%-ra (ami végül 10% fölötti THM-et jelentett), természetesen egy velejéig mocskos húzás volt, de ebben az első pillanattól kezdve egyetértett mindenki. Egyébként jelzem, hogy a 2011-es évnek Magyarországon a bankszektor volt az egyik legnagyobb vesztese. Az Erste bank például egy év alatt többet bukott, mint amennyi az 1998-as év óta összegyűjtött ÖSSZES profitja volt 2011-ig. Tehát ráfaragtak ők is. Amikor egy gazdaság összeomlik, akkor a többség szív, és ebben most már a bankok is benne vannak.

 33. Egyébként a táblázatból ítélve Kínának 3 fő olajbeszállítója van, és ezek közt nincs ott Oroszország.

  Orosz olaj még a 10%-át sem teszi ki a kínai importnak.
  Egyáltalán technikailag lehetséges, hogy Kína csak orosz olajat kapjon?

  Kínának egyébként iszonyatos olaj étvágya van:

  3 342 000 hordó/nap

 34. 38: Korántsem olyan sok az, ha figyelembe veszed, hogy az USA-é 18 millió hordó/nap… főleg, ha belevesszük, hogy Kína ipari termelése most már veri az USA-ét.

 35. Akkor lehet,hogy már nem sokáig netezünk:) Lassan vége a csevegésnek és lehet kapálni szépen napközben meg etetni az állatokat meg kártyázni mert ezekhez nem kell sem világgazdaság sem internet sem áram így azért egy darabig ki lehet bírni:)Persze egy kicsit optimista voltam,bár a 3-ik világháború árnyékában egy ilyen kis lazaság megengedett.

 36. Ezzel a forrás témával kapcsolatban öntsünk tiszta vizet a pohárba. Az Interneten trillió tonna információ jelenik meg minden nap. De ezeknek csak apró tört része autentikus. Nekem az a dolgom, hogy kiszasszeroljam melyik a frankó és melyik nem. Finomabban fogalmazva, szétválasszam az ocsút a búzától. Ha állandóan forrást követeltek tőlem, akkor tulajdonképpen azt játsszuk, hogy bármily marhaságot beírhatok, ha tudok produkálni egy forrást, akármilyen forrást. Moshatom a kezeimet, mert lám itt van ni, nem a hasamból vettem. Miközben a legtöbb posztomnak nem egy, hanem több háttere is van. vagy a háttér információ nem pont úgy szól, ahogy én fogalmazok, de tettem egy merész következtetést (lásd a mai OEP megszüntetése), ami nem is olyan nagyon merész. A dollár elszámolás megfúrását két helyen is leellenőriztem, mert az első hír gyanúsnak bizonyult. Tehát továbbra is úgy fogok eljárni, ahogy eddig. Csak akkor jelzek forrást, ha maga a jelzésnek is van információ tartalma. Illetve, ha a fogalmazás maga „megkívánja”, pl: „A hétfői The Guardianben van egy érdekes írás….”

 37. 37:

  Szegény Erste bank, valamiért mégis itt maradt Magyarországon. 10 évig nem panaszkodtak az évi átlag 6 milliárd forintos nyereségért, akkor ezt a békát nyeljék le, vagy Ausztriában tágasabb.

 38. 37:

  Na álljunk csak meg, mit bukott az Erste?

  Bent van a könyveiben az összes kihelyezett hitel, és az azokra várható kamat is már előre (mint szerződéses kötelem).
  Most leírtak ebből valamennyit, és ettől veszteségbe fordult az évük. Viszont a meg nem kapott profit az amit leírtak nagyrészt!

  Nem buktak azok semmit, viszont papíron kimutatták hogy nekik milyen rossz (mert nem kaszálnak évekig úgy mint előtte).

 39. kína csak egy olcsó munkaerőpiac, ahol rabszolgák dolgoznak egy pártányér rizsért. az ész és a pénz a nyugati oligarchák kezében van és azt csinálnak, amihez kedvük van. ne becsüljük le a nyugatot, főleg a kínaiak ne tegyék ezt, mert a történelem ismétli önmagát. voltak ők már nagyhatalom, de egy pár angol hadihajó a helyükre tette őket.

 40. 44:
  Kedves roberto!

  Tudsz-e mást is produkálni, mint rasszista gőgöt? Mert ennek a hozzászólásnak se sava, se borsa.

 41. 44. Robertó

  Le vagy maradva vagy 20 év brossúrával.
  Kínában már 400 millió ember él legalább olyan szinten, mint mondjuk a csehek. Ebből 350 millió 15 éve még mély nyomorban élt. ILyen teljesítményt még soha sehol egyetlen ország sem produkált, ráadásul jóformán puskalövés nélkül.
  Az USA ugyanennyi idő alatt 280 millió embert taszított generációkra adósrabszolgaságba, ezt is gyakorlatilag permanens háborúkkal.
  Kína igyekszik duzzasztani saját felvevőpiacát, hogy mire az USA bedől, legyen aki megvegye a termékeket.
  Az űrrakétától a világ leggyorsabb vonatától a leghosszabb hídig, Kína nagy ütemben zárkózik felfelé.

  Azt hiszem az indoeurópai kultúrkörnek alaposan el kell lesni Kínától a padlóról való feltápászkodás know-how-ját… rövidesen szükség lehet rá !

 42. 46. Fantomas

  De a pazarlás is arányosan kevesebb.
  Meg az US Army is sokat füstöl…

  A valódi termelés közel paritásban lehet.

 43. nem nevezném magam rasszistának, csak figyelemmel kísérem a történéseket. kína példátlan felemelkedése annak köszönhető, hogy a globalizáció szelleme kiszabadult 20 éve a palackból és szükség volt pár milliárd rabszolgára a nagyobb profit elérése érdekében. ezt tették hozzá a kínaiak, mást nem. amilyen gyorsan felemelkedtek, olyan gyorsan fognak elbukni. sajnálom őket, mert óriási káosz lesz, beláthatatlan következményekkel.

 44. 49:
  Valóban önmagad nem nevezted rasszistának, de a gondolkodásod elárul téged. Aki alapos okok nélkül ócsárol egy népet, az bizony rasszista. Sebaj! Szinesíted a palettát. 😛

 45. 46:

  A te forrásod hitelesebb, az enyémen nincs dátum, bár én a linket nem is ez miatt raktam be, hanem a cikk miatt.

 46. 47:

  Attila, amit Kína csinált 20 év alatt az egyedülálló és megismételhetetlen, így semmi tanulnivalónk nincs ezen a téren.
  Nem akarom kivesézni Kínát, mert ahhoz még többet kéne tudnom róluk, de pont oda haladnak, ahová az USA.

  Kínát megcsapta a kapitalizmus szele, így a rendszer részeivé váltak. A gazdag vs szegény olló ott is csak nyílik, és sajnos a 350 millió ember „jóléte” tiszavirág életű lesz, mert a gazdaságuk robogása 3 fő pilléren nyugszik.

  az energifelhasználás drasztikus növekedésén
  a nyugattól okosan kopinttott technológián
  az olcsó munkaerőn

  Bármelyik kiesése esetén Kína térdre is esik, abből talán az első a legesélyesebb.
  Ahogy nő a jólét Kínában úgy az energiafelhasználásuk is exponenciálisan növekedni fog.

  Igen a mérleg egyik serpenyőjén ott van a leghosszabb híd, a leggyorsabb vasút, az eszméletlen tempójú közműhálózat építés, a másik oldalon pedig ott van a környezetszennyezés, az iszonyatos rombolás, amit talán még fel sem fognak.

  Nem tudom a 350 millióban benne vannak azok is, akik az új iPhone 5-öt szerelik össze?
  Embertelen körülmények, és agymosás.

  Kína a végletek országa lett. Igen számolni kell velük globális téren, de milyen áron érték ezt el? Ők is feláldozták a több 1000 éves erkölcsi talapzatukat, és környezeti adottságaikat a kapitalizmus oltárán….

 47. 48.

  Teljesen igazad van. Nem ártana, ha spórolnának mostmár és nem 5-6 ezer köbcentis autókkal járkálnának. Elég nonszensz, hogy a világ népességének kb. 4,5 százalékát kitevő Usa elégeti az összes kitermelt olaj 25 százalékát.

  Havi 40 milliárd friss dollárt nyomtatnak és ezért oda kell nekik adni az olajat, meg az egyéb erőforrásokat. Így azért nem olyan nehéz nagylábon élni.

  Túl sokáig ez valóban nem mehet.

 48. 53:

  Erről szól a bevezető poszt is, hogy ez nem fog már sokáig menni.

  Az EU is pazarol, és az amcsik is kezdenek leszokni a 8 hengeres benzinfalókról.

  Kőolaj még lesz egy jó ideig, de hogy ki fogja uralni a piacot és milyen áron…?

  A posztban lévő hírt azért is hallgathatják agyon, mert Kína egyrészt importőr, másrészt az olajfelhasználásuk még mindig „csak” a világ 10-15%-át teszi ki. (nincs teljesen pontos friss adatom)
  A probléma ott fog igazán kezdődni, ha Kína „követőkre” talál, már pedig valószínűleg fog.
  Ami meg megint valószínű, hogy az USA ezt nem fogja tétlenül nézni.

 49. 52, Curix:
  „az energifelhasználás drasztikus növekedésén”

  Kína közben megveszi fél Afrikát, és talicskázza ki onnan a nyersanyagokat.

  Egy érdekes cikk ebben a témában: http://goo.gl/uUKNm

 50. 55:

  Kína nem fegyverekkel és hadsereggel szerez olajat. Többek közt ez különbözteti meg az arrogáns USA-tól.

  Ettől még amit csinál az nem jó, de erre majd ők is rájönnek, illetve szerintem tudják.

 51. Szerintem az a legnagyobb probléma, hogy a média, mindenhol félrevezeti az embereket és egy részük már megcsömörlött minden médiától, másik részük pedig abszolút nem tudja, ki mond igazat?!
  Egy biztos. Mióta megszületett a FED Amerikában, azóta folyamatosan romlik a dollár, és egyre több munkanélküli és szegény ember él a földön.
  Az is tény, hogy Kína már régóta kommunista ország, és ha nem akar Amerika útjára lépni, és miért akarna, akkor valamit lépnie kell a gyengülő dollárral szemben. Ehhez még hozzátenném, hogy Kínában volt az arany legnagyobb arányú felvásárlása az elmúlt 3 évben. Mint tudjuk az arany, az egyetlen olyan eszköz ami kiválthatja az inflálódó pénzeket.

 52. 57:
  Nem, a dollár azóta romlik, amióta 35 dollárért nem adnak 1 uncia aranyat. (korábban 20 dollár volt) vagyis, amióa fiat pénzzé vált.

 53. 56. Curix
  „Kína nem fegyverekkel és hadsereggel szerez olajat.”
  de csak azért nem, mert ebben az USA sereg megakadályozza. 🙂

 54. Kína utóbbi pár évi politikájából ez a lépés egyenesen következik.
  Mind inkább konvertibilisebbé akarja tenni a Yüant, nem titkoltan tartalék valuta szerepre is tör.
  Ez saját jól felfogott érdeke is, mert a dollár tartalék korlátlan bővítésnek hátrányait ők is látják.
  Ezzel azonban a további gazdasági fejlődésüket is probálják megalapozni.

  Ennek jó előjátéka volt, amikor Japánnal (Yüan-Yen) és más Dél-Kelet Ázsiai országgal bileterális elszámolásra tértek át.

  Kína ugyanolyan szemét imperialista lesz, mint a többi előző.
  A jelenlegi gazdasági, politikai helyzetből kifolyólag más módszerekkel operál, de az alapvetően kapitalista logika ott van a háttérben.

  A mai Kína már rég nem szocialista ország, hanem egy államkapitalista-vadkapitalista hibrid modell.
  Az eredményeik meg alapvetően a nagy létszámú, „kizsákmányolásra váró”, olcsó munkaerőnek köszönhetőek.
  Lehet csúcstechnikai bemutatókat tartani, míg a vidéki népesség többsége változatlanul nyomorog, a vidék-város, kelet-nyugati országon belüli ellentét meg nyílik.

  Érdemes megnézni, hogy mitől is tart a jelenlegi kínai vezetés. A gazdasági lassulás miatt bekövetkező társadalmi robbanástól.

  Pár link:
  http://www.privatvagyonkezeles.hu/alapblog/37-zentuccio/1867-veszelyben-a-kozep-birodalom-interju-kinaban-kinarol

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük