(898) Mi, vagy az atombomba

Tibor bá’ online

 

Úgy tűnik, hogy ha választani kellene, mi vagy az atombomba között, a világ vezetői nem minket választanának, illetve a jelek szerint már jó 60 éve nem minket választottak.

Jimmy Cartert elnöksége alatt, az egyik éjjel fel akarták kelteni, nyomja már meg azt a piros gombot, mert 220 atomtöltettel felszerelt, szovjet rakéta tartott Amerika felé. Az utolsó pillanatban derült ki, hogy az adatfeldolgozó számítógép meghibásodott.

Három évvel később ugyanez történt egy szolgálatban lévő, szovjet vezérezredes számítógépén.

1984-ben számítógép hiba miatt egy tankot kellett ráhajtani az egyik rakéta siló nyílására, hogy a kilövését megakadályozzák.  

1995-ben perceken múlott, hogy a szovjetek nem indítottak be egy ellenlépést egy téves riasztásra, ahol kiderült, hogy a száguldó rakétában hidrogénbomba helyett egy műhold lapult.

És akkor még ott vannak a különböző balesetek. Legalább 8 db atom-tengeralattjáró fekszik az óceánok fenekén, egy francia, két amerikai és öt orosz, amikből persze szivárog a radioaktív szennyeződés.

2003-ban az amerikai U.S.S. Hartford atom-tengeralattjáró Szardínia mellett sziklába ütközött. Jelenleg a környező vizek erősen radioaktívak.

1961-ben egy amerikai B-52-es bombázó felrobbant Észak Karolina felett két hidrogénbombával a fedélzetén. Az egyik bombát lelassította  a csatolt, és valahogy kinyílt ejtőernyő, ezt megtalálták. A másik 7 méter mélyen befúrta magát a talajba. A katonaság úgy gondolta, hogy a kiemelése túlságosan kockázatos, ezért bent hagyták a földben, ma is ott van. Az ejtőernyőző bombában lévő 6 robbanás gátló reteszből 5 nem működött, az utolsó akadályozta meg a robbanást. Ennek a majdnem felrobbant bombának az ereje a hirosimai atombomba 250-szerese volt. Szakértők szerint, ha felrobban egész Észak Karolinának annyi.

Még 1956-ban két nukleáris eszközt szállító B-47-es bombázó a floridai bázisból elindult a Földközi tenger felé, de sose érkezett meg. Sorsa ismeretlen.

1958-ban, hadgyakorlat közben egy B-47-es bombázó ütközött egy F-86-os vadászgéppel Georgia állam partjainál. A nukleáris eszközt kidobták az óceán felett, sose találták meg.

1966. január 17-én négy élesített hidrogénbombát szállító B-52-es üzemanyagtöltés közben belecsapódott a tartálygépbe Spanyolország felett. Két bomba szétrepült, szanaszét szórva a radioaktív anyagot. 1400 tonna radioaktív talajt kellett felszedni és Amerikába szállítani.

A vietnámi háború alatt az U.S. S. Ticonderoga Japánba tartott a fedélzetén egy nukleáris bombával felszerelt repülőgéppel, de véletlenül az egész, úgy ahogy volt pilótával együtt, a tengerbe zuhant. Ma is ott van.

1968-ban egy másik B-52-es bombázó négy atombombával a fedélzetén lezuhant Grönland felett. A négy bombából három felrobbant. A negyediket nem találták meg. A Pentagon bevallása szerint eddig 11 termonukleáris bombát „veszített” el. Ebbe nem számítanak bele azok az elvesztett bombák, amelyeket később megtaláltak.

Lesz, aki emlékszik rá, nem olyan rége, 2007-ben az amerikai légierő egy gépe Észak Dakotából Louisianába vitt hat nukleáris bombát és otthagyták őket csak úgy a repülőtéren, amíg a helyi személyzet meg nem találta őket.

Mindent összegezve egy Pentagon jelentés szerint ez ideig 563 termonukleáris „hibára” derült fény. Csoda, hogy élünk.

Ezek az emberek most azon spekulálnak, hogy pilóta nélküli gépekre telepítenek nukleáris robbanófejeket, figyelembe se véve, hogy egy pilótanélküli géppel bármi történhet. Őrültség a magas fokon.

És akkor ott van még a „békés” felhasználás. Rövid 60 év alatt számtalan „apró” és két igen veszélyes (Csernobil és Fukusima) reaktor baleset történt. Ezen kívül ezer tonna számra keletkezik radioaktív szemét, amit negyed millió évig kell(ene) biztonságosan tárolni. Teljesen világos, hogy ez így nem mehet tovább. Az elitnek el kellene dönteni, hogy mi, vagy az atom, de itt van egy áthághatatlan akadály. A hatalomtól lerészegedett elit cselekedeteit vizsgálva egyértelműen válik világossá, hogy nem beszámíthatók. Aki ismeri a pszichopaták lélektanát, az tudja, hogy amikor kezd a hatalom kicsúszni a markukból, a maradék józan eszük is elszáll, és bármire képesek, hogy a hatalmuk megmaradjon, még akkor is, ha tervezett tettük saját érdekeik ellen szól (lásd például Netanjáhú). Az amerikai birodalom összeomló félben van, és tudat alatt ezt nagyon jól tudják. A hadiállapot kialakítása az utolsó kísérlet, hogy a hatalmat meg tudják tartani, illetve azt, ami felett hatalmuk van. Aminek szomorú iróniája, hogy ezzel saját bukásukat siettetik. Tanulmányozniuk kellene a Római birodalom bukását, de ezek csak azt látják, amit látni akarnak.  

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

44 gondolat erről: „(898) Mi, vagy az atombomba

 1. Pedig ez csak a jéghegy csúcsa lehet, ha ennyiről tud a világ, akkor ennek valószínű a többszöröse, amit sikerült eltitkolni.

  Ezek szerint az atombomba egy hihetetlenül biztonságos szerkezet, hogy ennyi közül még egy sem robbant fel! 🙂

 2. 1: Kivéve a Grönland feletti: „A négy bombából három felrobbant.”

  Tényleg nagyon biztonságos lehet és megbízható, felelősségteljes emberek akik kezelik az egészet…

  Szüntelen a halál révén állunk, csak egy hajszálon függ az életünk. Az a „legszebb” az egészben, hogy ezt magunknak csináljuk. 🙁

 3. Mikor nem fogunk szívni egy Microsoft termékkel?Ha az porszívót fog gyártani..

 4. Tibor bá, már megint ez a túlzó, felnagyító, ponyva hangvétel, sok pontatlan adattal és utána nem olvasással. Légyszi maradj objektív plíííízzz!

 5. 4. Minato
  Ebben a témában sehol sem találhatsz pontos adatokat. Lehet egy részük legenda, kitaláció.
  Lényeg, hogy a nukleáris eszközök elkommerszesedésével’ egyre nagyobb az esély balesetre vagy a velük való szándékos pusztításra.
  Csak annyi kell, hogy egyszer EGY bomba sűrűn lakott területen robbanjon, a Föld másik felén, és Nálunk is megváltozik a Világ.

 6. 4!
  (Nahát Tibor bá!?Te csak irkálsz nekünk itt össze vissza mindenféle dolgot?Ahelyett hogy utána néznél pontosan?.. 😀
  Tessék objektív maradni na.Éljenek az amerikaiak,mert azok olyan jót akarnak nekünk,hidd már el!Húznak felfelé minket is,hogy itt is amerikai álom legyen.. 🙂
  Hibátlanul pontosan dolgoznak,minden frappánsan megy náluk,tévedhetetlenek,hidd már el!Ott nem történhetnek ilyen hibák..
  Ááá,nem csak magukra gondolnak.Hogy gondolhatsz Te ilyeneket?. 😮 😀

 7. 1-re:
  „Ezek szerint az atombomba egy hihetetlenül biztonságos szerkezet, hogy ennyi közül még egy sem robbant fel!”
  Nem szerencsés biztonságosnak nevezni egy embergyilkoló ezközt.

  2-re:
  „Kivéve a Grönland feletti: “A négy bombából három felrobbant.””
  Ez önmegsemmisítő robbanás lehetett, hagyományos töltettel.

  „Tanulmányozniuk kellene a Római birodalom bukását, de ezek csak azt látják, amit látni akarnak.”

  Olvastam valahol:
  A történelem arra tanít meg bennünket, hogy az emberiség semmit sem tanul a történelemből.
  Albert Einstein

 8. Több is:

  5,6,7: „Szardínia mellett sziklába ütközött. Jelenleg a környező vizek erősen radioaktívak.” -> ez nem igaz, ennek lenne máshol is komoly visszhangja, a víz elviszi a radioaktivitást.

  „A katonaság úgy gondolta, hogy a kiemelése túlságosan kockázatos, ezért bent hagyták a földben, ma is ott van.” -> Egy része, ami U238, a PU és Tr erősen radioaktív részeket elvitték.

  „A négy bombából három felrobbant.” -> „causing the nuclear payload to rupture and disperse” Ha felrobbant volna, a post jelen kontextusában „nukleáris fissziót” jelent számomra, tehát inkább szétszóródott és beszennyezte a helyes.

 9. 9:
  Megpróbálok hiteles forrásokat felhasználni a posztjaimhoz. Arra végképp nincs időm, hogy ezeket a forrásokat alaposan leellenőrizzem, mert nekem is csak napi 24 óra áll a rendelkezésemre. Annak is tudatában vagyok, hogy még a hiteles forrásoknál is vannak pontatlanságok. És abba is biztos vagyok, hogy az olvasóim nem feltételzik, hogy 100,00 %-ban pontos információt kapnak tőlem, de 98 % biztos van. Lehetne törekedni 100 %-ra tízszer több erőbedobással. Ez az extra 2 % nem érdemel ennyit. Különben a poszt alap mondanvalója nem sérült. A te szándékod pedig nem teljesen tisztességes, mert elsődleges célod az, hogy te magad csillogj. Nekem meg az, hogy informáljam azokat, akiknek vagy idejük, vagy képességük nincs az eredeti anyag hasznosítására.

 10. Aztán meg én vagyok elkergetve a búsba amikor a „tudósok” felelősségét firtatom akik ilyen veszélyes játékokat adnak idióták kezébe…

 11. 11:
  Gyere vissza a búsból, ha én küldtelek el. 😀
  De vedd észre. nem a tudós a hibás, hanem a felhasználó.

 12. Az a szerencsénk, hogy elég nagy a Föld, elfér rajta annyi gané, amennyit eddig elhagytunk itt-ott. De ha a többi felhalmozott nukleáris szenny is elszabadul, akkor bajban leszünk.

 13. 12. Tiborbá

  Látod azért néha visszasettenkedek 🙂

  Ebből persze nem tudok engedni.
  A tudós tudja hogy mire lesz használva a tudománya. Felelőssége elkerülhetetlen.

  Azért az intellektuális maszturbációért, hogy MEGTUDJA hogy hogyan lehet az emberiséget elpusztítani és ráadásul meg is osztja – valószínűleg jó pénzért – korrpt idiótákkal, nekünk nem kellene fizetnünk.

  Próbálok Einsteinre hivatkozni, bár lehet hogy neked nem ez a kedvenced: ” A tudomány vallás nélkül béna, a vallás tudomány nélkül vak.”

  És szerintem NAGYON veszélyes, ha a béna tudománynak profitból van a mankója.

 14. A robbanást én úgy értettem, hogy beindult a láncreakció és nem csak egy eltévedt rakétát semmisítettek meg!
  Lehet, volt ilyen is, de nem tudok róla. Persze ez sem nagy öröm, ha szétszórják a radioaktív mocskot.

  10. semmi baj a hiteles forrásaránnyal, egyébként sem hiszem, lenne 100%-osan hiteles, már az is jó ha 60-70%-ban az.

  11. Ilyen alapon egy egyszerű kést is kinevezhetnénk bűnbaknak, sokkal több ember meghalt már ezen eszköz által, mint az atombombától.

  „ilyen veszélyes játékokat adnak idióták kezébe…”
  Na ezzel egyetértek. Jómagam voltam katona, két évig, nem önszántamból, tapasztaltam a katonatisztek értelmi színvonalát, az erkölcsi szintjükről nem is beszélve, száz kilométerre van a béka segge alatt.
  Mondjuk, én alapból pacifista vagyok és már a hobbivadászokat is rühellem. 🙂

 15. 15. Ciki

  Nem az atombomba a hibás, hanem aki rosz=rossz (ez nálad következetes hiba, csak azért szólok) kezekbe adja.
  A késsel más a helyzet olyat mindenki tud magának szerezni, és védekezni is lehet ellene. Ráadásul késsel nem lehet elpusztítani a világot. Vagy legalábbis tovább tartana elfarigcsálni, mint néhány atombombával.

 16. 14:
  Tudod te nagyon jól, hogy a zsidó tudósok miért hozták létre az atombombát. És ez mindegyiket felmenti. Klonozás: ha én nem klónozok, majd más megteszi. Egyik se áll le, mert azzal csak önmagát helyezné hátrányos helyzetbe, de nem oldana meg semmit.

 17. 17. Tiborbá…

  Ez a dolog, hogy azért vágom el a torkodat, mert ha nem akkor biztosan te vágod ell az enyémet nem feltétlenül univerzális.

  Akik az átlagnál mocskosabb életet választanak, azoknak van szüksége technológiai előnyökre.
  Ha elhisszük hogy ennek így kell lennie, akkor magunk ballagunk a vágóhídra. Ha elhisszük, hogy lehetne ez másképp is, az a reményt jelenti.

  Én nem hiszem, hogy az Ember a velejéig gonosz. De az biztos, hogy a tudományos és a politikai elit nagyon rosz irányba vezeti a (meg)vezetetteket… a pénzügyi elitről nem is beszélve.

 18. 18-ra:
  Attila! Tibor bá’megmondta a tutit: „Egyik se áll le, mert azzal csak önmagát helyezné hátrányos helyzetbe, de nem oldana meg semmit.”

  Ne bölcselkedj, az nem vezet sehova!
  „Én nem hiszem, hogy az Ember a velejéig gonosz.”
  Az ember szerintem sem gonosz, egyszerűen CSAK ember.
  Ha félnem kell, hogy átvágod a torkom, inkább megelőzlek. Ez UNIVERZÁLIS.
  Ha tudok valamit ami előnyömre válik, azt megteszem. Ez is univerzális! Ha tévedek akkor elbukok, de a győztesnek minden meg van bocsájtva.

 19. 16!
  „Nem az atombomba a hibás, hanem aki rosz kezekbe adja.”

  hm..Ezt a mondatot nem tudom érteni…Lehet egy atombombát jó kezekbe adni?.. 😮
  Vagy hogy kell ezt érteni?

  19!
  RJ mond valamit..

 20. 19. RJ

  Két filozófia áll egymással szemben: az ázsiai közösségi és az indoeurópai individualista. Szélsőséges esetben egyik sem ideális, és most úgy tűnik, az individualista irányba mozdult el a világ.

  Ugyanis nem univerzális a torokátvágás megelőzése torokátvágással.
  Ugyanis ez általában nem más, mint az amerikai/izraeli propagandában a „megelőző” csapás. Ezzel próbálják igazolni aggresszív politikájukat: Bombázzuk Irakot mielőtt ők bombáznak bennünket, holott szó sincs róla, de másképp nem lehet az olajcsapokra rátelepedni.

  A mások kárára való előnykeresés sem univerzális.
  Igen, van olyan filozófia, hogy „öld meg akik jobbak nálad” de a többség tiszteli a valóban jobb képességű társait.
  Sajnos ennek a filozófiának hangosabbak a hirdetői, de attól még csak egy kis csoport sajátja.

  Ha hagyjuk magunkat belehajszolni egy olyan versenybe, amit évezredek óta ugyanazok nyernek, akkor az felér az öngyilkossággal.
  De ha kiszállunk, akkor nyerhetünk a saját pályánkon.

  Az viszont igaz : egy seggel két lovat nehéz megülni. Választani kell hogy melyik értékrend vezeti cselekedeteinket.

 21. Van egy téveszmém..Az ,,eltűnt ,, bombák valójában nem is tűntek el.Egy bizonyos országban pihennek.A balesetek álbalesetek voltak.

 22. 20-re:
  Attila! Én biztatlak téged, hogy legyél békeszerető, emberszerető, közösségu, engem is tisztelő, ahogy írod.
  Én nem igérem ezt. Ami ezután jön, ott nem lesz sikeres életfilozófia a nézeted! 🙁

  22-re:
  Nem biztos, hogy téveszme, nem biztos hogy egy országban.
  A balesetek viszont valódiak lehettek. Ez életszerűen hangzik. 🙂

 23. Éppen tegnap láttam egy amerikai karikatúrát: egy férfi ül a TV előtt, miközben a szpíker ezt kérdezi a nézőktől: Te mit teszel a terrorizmus ellen? A következő képkockában a férfi kikapcsolja a TV-t és elégedetten mosolyog.

  Ezen éppen el lehet gondolkodni.

  Én mindenesetre elkezdtem arabul és kínaiul tanulni. Két jövő van: egy szebb meg egy várható.

 24. Ennyi atombombát ferobbantani pusztán egyszerű erőfittogtatásból csak egy nagyon bátor és harcias faj képes a saját környezetében 🙂

 25. Én csak azt nem értem,hogy ilyen áldásos nukleáris múltal minek pofáznak egészséges életmodról és folytatnak dohányzás ellenes és egyéb válaszd az életet kampányokat. A látszatért ? Meddig is szennyez,fertőz az atom?!
  Ez a képmutatás s hazugság mesterfoka.

 26. 14.- A tudomány vallás nélkül béna, a vallás tudomány nélkül vak.”-
  Vallás alatt hitet értek, illetve vallás egyház-felekezetek nélkül. Minden egyház, felekezet az Istent magáénak mondja istennének nevet mond. Elsőbbségéért pusztítani ölni kész. A magyar szó Igazság tökéletesem kimondja.

  18.- Én nem hiszem, hogy az Ember a velejéig gonosz.-

  Az önző Ember az Igazságból az I = Istent kihagyja és Istentelen gazságban működik. Ez vonatkozik a tudományra is és így lesz az Igaz Emberből gaz.

 27. 23. RJ

  „Ami ezután jön, ott nem lesz sikeres életfilozófia a nézeted!”

  Miért ? a tiéd igen?
  Ha beindul a torokvágósdi, akkor megmarad néhány rátermett torokvágó.
  Életszerűen… neked mekkora esélyed/rutinod van arra hogy belekerülj a – mondjuk tízezer – legjobb közé ? És ha belekerülsz… MIKOR LESZ VÉGE?
  Fogsz tudni aludni, amikor az összes „rátermett” életbenmaradott alig várja hogy hátat fordíts ?

 28. 29:
  Én azt hiszem, hogy ez a vita parttalan, mert az egyed beállítottságán múlik a vélemény. Egy „igazi” férfi felvállalja a harcot és megpróbál torokvágóvá válni, ha ez szükséges. Aztán van, aki imádkozik és megadja magát. Nincs értelme azt kutatni, hogy melyik életképesebb, mert senki se tud kibújni a bőréből.

 29. 29-30…
  Nincs értelme azt kutatni, hogy melyik életképesebb, mert az élet fogja ezt eldönteni.
  Aki életben marad az az életképes, … azt hiszem. Szóval ez már hitvita. Részemről ennyi.

 30. 31:

  „Aki életben marad az az életképes” Nem feltétlenül, szerencse is van a világon.

 31. 31:
  „Aki életben marad az az életképes” Nem feltétlenül, szerencse is van a világon.

 32. 32-33:
  Aki szerencsével marad életben az szerencsésen életképes. 🙂
  Vagy valami ilyesmi.

 33. Egy biztos az átlagembernek nem lesz esélye a túlélésre, gondolok egy Mad Max féle világról, a kérdés az, ha mindenki „torokvágásra” rendeződik be, és életben is maradnak, milyen élet lesz később, illetve lehet-e valaha a későbbiekben civizilált világ?

 34. Ahogy a csiga is át tud mászni a borotvapenge élén, úgy a lágyságnak is megvannak az előnyei a keménykedéssel szemben.
  A torokvágósak elsősorban egymással lesznek elfoglalva az „öldmeg a nálad jobbakat” elv alapján… Kis szerencsével alaposan megritkítják egymást.

 35. 37:

  Erre mondják azt hogy kard által vész aki kardot ragad?

 36. 35 a számok alapján pont az átlagemberből fogja a legtöbb túlélni.Lehetsz te már 150éve kiképzett tökéletes túlélőgép ha mint Tibor bá is írta :nincsen szerencséd.
  Mi számít civilizált életnek mert a mostanit nem feltétlen kell annak venni:)Mert ugye ha a mostani világot venném például a legutolsó civilizációnak akkor elég érdekes lenne ha a geddon után arra vágynék,hogy ez az önmagát felemésztő világ újra eljöjjön. Nekem személy szerint lehet,hogy hiányozni fog a Mars csoki meg a Twix de talán túlélem:)

 37. 39:
  Pfúúúj, pont a Twix meg a Mars? Na ezek nem fognak hiányozni, Snikers már inkább 😀

  Az átlagember csoport nagyon el fog mozdulni egy életképesebb ember felé. Mondhatnánk azt is hogy a mostani társadalomban fizikálisan jobban teljesítők közül fog a gátlástalanabbja nagyobb százalékban túlélni természetesen az Iq minimum átlag szinten tartása mellett.

  Ugye egy irányított szelekció révén ki fog esni egy sor sérült ember. Gondolok itt a mozgássérültekre, cukorbetegek, siketek, hallássérültek, némák, vakok, gyengénlátók, értelmi sérültek, stb. Ezek mellett kiesik egy sor szintén normálisnak mondható ember pl túlsúlyos, kondícióban alulteljesítők, stb.
  Ki fog esni egy sor agresszívabb ember is mivel ők lesznek az első lázadók akiket még elintéz a hatalom vagy a rendvédelem.

  Az átlagember fogalom nagyon nem ugyanaz most, a múltban és a jövőben sem lesz az. Mindig az adott népességhez képest értelmezhető csak.

 38. 40 az majd kiderül kinek vált be a számítása a jövővel kapcsolatban,ez még izgalmas dolgokat tartogat.
  Amit mi ez ügyben megtudtunk tenni,hogy szereztünk pár hektár földet amit begyümölcsfázunk meg lesz rajta legelő pár kecskével meg némi szántó.Vízzel nincsen probléma van kb 4-5 ásott kút egy patak meg sok erdő.A többi infrastruktúra meg előbb utóbb elkészül.
  De nem zárom ki azt sem,hogy jönnek az idegenek és megmentik a helyzetet legalább még 1000évre:)
  Bár személy szerint azt tippelem,hogy a társadalom semmit nem fog változni csupán máshogy fog felépülni mert egy darabig emberek fogják az ekét húzni aztán úgyis másra váltanak és a sok ráérő emberből újra összeállítják a honfoglaló magyar sereget és elkezdünk kalandozni.Az ember nem tud megváltozni így az a kor ugyanolyan jó lesz egyeseknek és úgyszintén sokaknak rossz mint mostanság.A csernobilben történt balesetből sem tanultunk semmit sem fukusimából,sem másból csak a sok baklövés eddig a technikai fejletlenség miatt nem volt elég,hogy mattot adjunk magunknak,de szép lassan beérik a munkánk gyümölcse.Tibor bá megtérít kb 100000 embert de ezzel nem ellensúlyozhatja a másik 7 milliárd fogyasztását,pazarlását.

 39. „A hidegháború enyhülésével sorra leszerelték a plutónium-előállító üzemeket, egymás után kapcsolták le az erőműveket. A 177 föld alatti tartály azonban maradt, és az egyikből február közepén szivárogni kezdett a radioaktív anyag. A kilyukadt tartályban nagyjából 1,7 millió liter sugárzó iszapot tárolnak, és 570-1140 liter folyhatott el belőle. A február 15-i hírek szerint a többi tartályban még nem észleltek szivárgást, és az ellenőrző kutakban sem mértek magasabb sugárzást. A telepet ellenőrző Energiaügyi Minisztérium szóvivője február 22-én már azt jelentette be, hogy hat tározó szivárog, de azt nem tudni, hogy miért. ”

  http://www.origo.hu/tudomany/20130228-a-kover-ember-visszaut-atomszivargas-az-egyesult-allamokban-a-hanfordi-atomtemeto-tortenete.html

 40. Tibor bá!

  az új hírek fényében nem tervezel készíteni egy új bejegyzést Fukusimáról?

 41. 43:
  Néhány nappal ezelőtt megtörtént. nincs mit tökölni rajta. A probléma megoldhatatlan. A környék folyamatosan fog termelni radioaktív anyagot a következő fél millió év alatt. Ha japán lennék sürgősen áttelepülnék Európába. A legnagyobb baja az, hogy a döntést hozó politikusok nem fogják fel ésszel, mi történt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük