(851) Gabona világkrízis

Tibor bá’ online

 

A jelek arra mutatnak, hogy hamarosan ránk tőr egy gabona világkrízis. Miért? Köztudott, hogy a világ gabonaexportjának fele az USA-ból érkezik. Ha Amerikában nem terem annyi gabona, hogy exportáljanak, akkor a világ megnézheti magát. Márpedig erre van kilátás.

Az elmúlt egy hónap alatt (a jelentésen 07.21. dátum volt) a kukorica ára az amerikai gabonapiacon 50 százalékkal emelkedett a rossz terméskilátások miatt. Szeptemberi szállításra a kukorica ára (átszámítva) 4800 Ft/q, de szakértők szerint ez napok alatt felmehet 6000 forintra. Az elmúlt 50 évben ilyen szárazság nem volt Észak Amerikában, ráadásul a meteorológusok szerint a szárazság legalább szeptemberig ki fog tartani. Amerika szerte több mint 1300 járást ítéltek katasztrófasújtottnak.

A kérdés, hogy ez a helyzet miként hat ki az utca emberére? Az amerikai, és az európai fogyasztok érzékelni fogják, hogy az élelmiszer árak meredeken fognak emelkedni az előttünk álló hónapok folyamán. Ez egyáltalán neme lesz kellemes, de a Föld más tájain katasztrófával lesz egyenlő, mert egyesek részére az áremelkedés jelentheti a különbséget élet és hall között. Becslések szerint körülbelül egymilliárd ember él a létfenntartás küszöbén. Ezeknek az embereknek az amerikai szárazság az életükbe kerülhet, hacsak nem veszi meg valaki helyettük a drágább élelmiszert. Ez esetben azonban a kereslet fenn lesz tartva, ami további áremelkedést jelent. Becslésem szerint elkezdődhet az emberiség létszámcsökkenése, bármennyire is hihetetlen vagy kellemetlen ez a hír, ami még véletlenül se kacsa. A Financial Times múlt heti vezércikkének címe ezt volt: „A Világ egy új élelmiszerkrízis elé néz”. Most már csak az a kérdés, hogyan alakulnak a hazai árak?

_____________________________________________________________
_____________________________________________________________
_____________________________________________________________

54 gondolat erről: „(851) Gabona világkrízis

 1. Nagyon fontos információ. A portfolio netes újság is most dolgozta fel az infot.
  „A kukorica több mint 20… a búza év eleje óta már közel 40 százalékkal drágult, de ezt az emelkedést kizárólag az elmúlt egy hónapban produkálta. A „backwardation” a búza piacán is megfigyelhető, de itt enyhébb mértékben. A jövő őszre vonatkozó határidős árfolyamok itt jóval meghaladják a 8 dollárt (noha jelenleg 9,2 dollárt kérnek a búza vékájáért).”
  A világ többi táján sem kedvez az időjárás a termésnek. Kukorica-exportőr országok százalékos arányban: USA 41%, Argentína 15%, Ukrajna 15%, Brazília 11%, India 4%, EU 3%, Egyéb 11%-ban exportál kukoricát.

  Hozzávesszük a olajár emelkedését, a szárnyastartás EU-s szigorítását stb, akkor drasztikus áremelkedés jöhet ősztől kis hazánkban.

 2. Az élelmiszerárak folyamatos emelkedése ‘normális’. Az olcsó élelmiszer kora lejárt. A folyamatosan felfelé kúszó árakat persze nem követi a jövedelmek emelkedése – vagyis rosszabbul élünk, mint 4 éve, de jobban, mint 4 év múlva fogunk.
  Az esetleges kilengések (amit kiválthat, ha pl. megtámadják Iránt) fájdalmasak lesznek a szegény országok lakosságának, egyre több lesz a lázongás.

  Bulis ez a szerkesztési lehetőség! 🙂 🙂 🙂

 3. 2. Observer: Ha fél év alatt 40-50%-ot drágul az élelmiszer, aminek nagy része az utolsó hónapban, akkor nem mondhatjuk, hogy ez „normális”. A termelők (hazai termelők) kapnak ebből az árkülönbözetből?

 4. Mondjuk mi nagyon jól adtuk el a búzát, soha nem kaptunk érte ennyit. De az is igaz, hogy betároltam amit csak tudtam, és inkább a tárolókapacitásomat növeltem meg 20 tonnával, mint eladjak mindent. Meggyőződésem, hogy a jelenlegi takarmány ár 1,5-2szeresére ugrik fel szeptembertől. És az visz mindent.
  Ami még hozzátartozik, hogy a szálas takarmány ára is (széna) most tavasszal bőven a duplája volt a szokásosnak, és alig lett. Fele bála mennyiséget szedtünk le, szóval a tömegtakarmány fogyasztóknak (szarvasmarha) is odaver a dolog.

 5. 3-ra:
  „nem mondhatjuk, hogy ez “normális””
  Akkor mondjuk akkor azt, hogy természetes. Ha valamiből kevés van, és az elfogy, az természetes, magától értetődő. De ez viszont „normális”

 6. 3: Dráguló olaj (bioüzemanyagg előtérbe kerülése, növényvédőszer, műtrágya drágulás), klímaváltozás, termőföldek kimerülése stb. mind az árak emelkedését hozza magával.
  A mezőgazdasági termelést mindig is nagy ingások jellemezték. Ezt valamennyire simítani tudta a világpiac, de a klímaváltozás ezt kezdi felborítani.
  Tetszik, vagy nem, de ez van.

 7. 3:
  A takarmány kukorica kb. 40% ment fel az év eleje óta magyar takarmány boltban.
  Mint Réka (4:) is írta, aki tud tárolni, kivár, mert lesz még magasabb is az ár.

  Alapvetően kukorica hiány lesz az aszály miatt. Ez Magyarországon is így van, a napraforgó még kérdéses, de jobban bírta a szárazságot, valószínűleg a kukoricától eltérő gyökérzete miatt, de a fejek kisebbek.
  A búza termésese nem nagyon vészes, de a helyettesítő hatás a takarmányozásban (kukorica helyett) felhúzza annak az árát is.

  „akkor drasztikus áremelkedés jöhet ősztől kis hazánkban.”

  A piac előre áraz, nem várja meg az őszt.

  Normális/nem normális:
  Láttál már commodity árfolyam grafikont pár éves időtávban?

 8. Az éhezés elkerülhetetlen. A termésfokozás már nem lehetséges, de az emberiség létszáma rendületlenül növekszik.

 9. 8. Azonnali gyerekcsinálási stopot kéne bevezetni világszerte.Sőt, büntetni aki dug .Na jó, kivéve a homókat /gondolva az egyik itteni hozzászólóra/.Hadd öregedjen a társadalom.Tibor bá is öreg oszt mégis kibírja.

 10. „Tibor bá is öreg oszt mégis kibírja.”

  Nade háde, közben meg állandóan iszik, nézd meg most is kezében van a bögre 😀

  „Click to Edit”

  Ezzel az Edittel, hogy tudnám felvenni a kapcsolatot 😕

 11. 10. Add ide az Edit.Az Edit nem adom.Én az Edit oda nem adom…Múlhatatlan és kimoderálandó sláger.

 12. Ha valamilyen mezőgazdasági terménynek felmegy az ára,a hiénák azonnal lecsapnak és kiveszik a saját részüket.A termesztéshez szükséges ipari eszközök,mint a vetőmag,a műtrágya,a növényvédő szer a gépalkatrész,az üzemanyag ára azonnal emelkedik.Nehogy „mán” a parasztnak túlságosan jó legyen.Minek neki annyi pénz? A következő évi esetleges árzuhanáskor ezeknek aztán már eszük ágában sincs csökkenteni az áraikat,így aztán megint nyitnak egyet az agrárollón.Tehát nehogy azt higgye valaki,hogy most aztán jó lesz a parasztoknak,mert a háttérben mindig valaki más viszi el a zsetont.

 13. Remélem, nem kimoderálandó, ősrégi sláger magyarnyelvű átköltése.
  Biztosan Tibor bá is hallotta, tán már gyerekkorában is. 🙂
  De befutott az eredeti legfrissebb feldolgozása is:

 14. 9:
  Bocsánat! Mit bírok ki? Csak, hogy én is tudjam.

 15. 13:
  Add ide a didi, a didit nem adom
  Én a didit nem adom oda.
  A didi jó kemény, a didi csak remény
  A didi izgató, a didi jóóóóóó.

  Amit belinkeltél az csak a dallam,

 16. Igen, ez csak a dallam, ez eredetileg egy zsidó sláger volt, az eredeti szövege sem német, hanem a nagyon hasonló zsidó szleng volt. (Bei mir bist du sheen)
  De a magyar népnyelv hamar talált rá jó kis pajzán változatot, amít szépen prezentáltál, én már nem emlékeztem rá pontosan… 🙂

 17. Akkor a tavaszi megérzésem bebizonyosodni látszik, miszerint az összes kertész cimborának jeleztem, hogy minden talpalatnyi földet ássanak fel és vegyék nagyon komolyan a háztáji földművelést.
  Akkor így legalább a disznóhús ára is megugrik valamelyest. Viszont ezen a télen már nem fognak a tengerivel tüzelni !

 18. Most legalább rádöbbennek az itthoni politikusok is, hogy ha lehetőség van, akkor inkább túltermelni kell, mint mindenféle kvótának, vagyis brüsszeli köcsögnek megfelelni akarjanak.
  ..
  És a másik, ami már évek óta motoszkál bennem. Minden évben sírnak a gazdák, hogy ennyi tíz- százmilliárd a kiesés a fagy, szárazság, árvíz miatt. melyik évben melyik. De eddig egyiknek sem jutott eszébe, hogy ennek töredékébe kerülne pl. egy csatornarendszer kiépítése.
  Persze, azt is tudom, hogy miért. Azért, mert a csatornarendszer kiépítése közvetlenül a zsebből megy ki – még ha búsásan meg is térül – míg a terménykiesés meg nem közvetlen kiadás. Egyszóval: hülyék mint a valagam. Sőt.

 19. Ááá ne aggódjatok, szerintem lesz 99 Ft-os kenyér is, meg 99 Ft-os sör addigra… ja nem Forint, hanem Font

  Egyébként az export hogyan van szabályozva nálunk?
  A termelők szabadon bármiből bármennyit eladhatnak külföldre az ilyen termékekből mint búza, kukorica stb, akkor is ha itthon nem marad egy száraz kiflire való sem?
  Be kell vetnem lassan az erkélyt :/

 20. 18: Szabad piac van…, annak adod akinek akarod. A padláslesöprést senki sem szerette, ez azért jobb. 🙂

 21. 20:

  Én igazat adok neked, sőt, de ha én lennék a miniszterelnök, azért megteremteném a régi átkos idők mintájára az állami gazdaságokat, ahol minimum a hazai lakosságszámnak megfelelő alapvető élelmiszereket megtermelném. Egyrészt a munkanélküliségen is javítana, másrészt meg adna egyfajta létbiztonságot.

 22. 14. Nyolc évtized terhét.Én is szeretném kipróbálni milyen,de Tibor bá’ , mindig olyan lehangoló információkat osztasz meg velünk már nem is nagyon hiszek a hosszútávú jövőmben :-/

 23. 22:
  Nem volt az teher. Ha értelmesen élsz, akkor minden perc élvezet.
  Jövő? Én már 15 évesen is azt hallottam, hogy most nehéz helyzetben vagyunk, de az unokáink Kánaánban fognak élni. Hát itt van, eljött a Kánaán. De nem kell várni a jövőt, a mindenkori jelent kell kellemessé tenni magad számára, figyelemebe vége az adottságokat.

 24. 20:
  Jó tudom, csak én ilyen naiv idealista vagyok sajnos, és olyanok járnak a fejemben még, hogy majd segítjük egymást a bajban 😀

  Igen valami olyasmi pl amit trash ír, vagyis az ország önellátását kellene erősíteni ebből a szempontból, illetve jó ha minél több téren csökken a függőség…

  A szabad piac is addig működik, amíg fegyvert nem fognak a piac vevői, hogy megszerezzék amire szükségük van az eladóktól…

 25. 24: Nem fogjuk segíteni egymást, eddig se tettük. Az önellátás majd kialakul, de nem 10 milliónak.
  A szabad piac, az szabadpiac. Erőfölény ‘természetesen’ van, épp azok találták ki, akiknél megvolt. Ha már fegyverek szólnak, az onnantól kezdve biztosan nem szabadpiac, még névleg se… 😉

 26. Tibor bá’ 23.

  Szép holnap…

  http://www.youtube.com/watch?v=JpCfAi0ZSts

  Zorán még optimista volt, amikor az ölében ülő gyermeknek azt mondta, hogy „remélem, hogy rád majd szép holnap vár”. Én már nem merném ezt mondani az unokámnak. Talán mi vagyunk az első nemzedék, akinek bőven lehet lelkifurdalása, hogy még a reményt sem adhatja oda ezeknek a csöpp kis emberkéknek.

 27. 18: 24.247.750/év egy 22 km-es, kb 2000ha-t, illetve 1550 ha mg területet érintő csatornahálózat szabványnak megfelelő fenntartási költsége. És ebben nincsenek benne szivattyúk, a védekezési költségek. Ha tényleg fenn akarnák tartani, minden gazdának 16.000Ft felett kellene befizetnie a közösbe. Egy-egy rendkívüli évben még legalább 8000-t a védekezés miatt. És ebben nincs benne az öntözés, csak a vízelvezetés. És persze ez nem csatornaépítés, csak a meglévő fenntartása. Olyan területen, ahol támogatások nélkül a buza általában veszteséges, az átlagos jövedelem pedig alig haladja meg a 10.000 Ft-ot hektáronként.

  Egy ilyen hosszú csatornarendszer kiépítése mai áron 1.022.576.923,08 Ft, azaz cirka 22 milkóval van egymilliárd felett. És ez csak a főgerinc, ehhez kell még majd ilyen hosszú üzemi csatorna. És persze ha tényleg akasz öntözni, még kell legalább ilyen hosszú öntöző csatorna, ami költségesebb, mert magasvezetésű.

  Ha ezt tudod számolhatsz: mikorra is térül meg ez búsásan?

 28. 29: Be kell fogni a pangó munkaerőt a csatornaépítésbe. Börtönbüntetés közben is lehet építeni, ingyen s bérmentve. Levezetendő az erőszakos színesbőrűek fölös energiáit. Reméljük! a Jobbik megcsinálja 2014-től.

 29. 30:
  Nincs új a napa alatt. Vona majd felgyújtja a parlamentet és a komcsikra keni. Vezetőnek nevezi ki magát és nem lesz több választás. Haláltáborokba küldi a cigányokat, és meglepetésszerűen megtámadja Romániát, hogy az ottani székelyeknek legyen élettere. Az utolsó emberig harcolni fog a budapesti bunkerből, majd öngyilkos lesz és a hivei elégetik a hulláját. Az ország pedig 100 évig fogja fizetni a cigány kárpótlást. Ennél már orbán is jobb, mert ő legalább szereti a focit.

 30. A mezőgazdaság ilyen: nincs két egyforma év, nincs két egyforma termés. Ha olyan hírek jelennek meg, hogy rossz a termés, felmegy az ár, és az a termelő, akinek mégis termett érdemleges mennyiség, jól jár. Nálunk a mázsánként 6000 ft a kukoricáért átlagos árnak számít. Élnek nálunk szegények, van aki éhezik, de nem a drága kukorica az oka, ha lenne bevétele, lenne elég kukorica amit egyen.

  Persze ezeknek a híreknek van azért jelentőségük. De ahhoz, hogy megítélhessük, mekkora, tudni kéne azt is, hogy mennyi gabona van raktárakban, stb. Az éhezést igazából nem az okozza, hogy ne lenne elég élelmiszer, hanem az, hogy a piacot nem érdeklik a humánus szempontok, és így simán előfordul, hogy az emberiség jobban élő része (mi is) a többszörösét eszi meg annak, mint amire valóban szüksége lenne. Ráadásul rengeteg fogyasztható élelmiszer kerül a kukába, aminek lejárt a szavatossága, vagy csak éppen rosszkor rossz helyen van, és nem éri meg odavinni, ahol megennék. Arról nem is beszélve, hogy a megromló élelmet is szét lehetne osztani a szegények között még romlás előtt… De ehhez egy másik világ kéne.

 31. Régebben volt róla szó, de itt is érdemes megemlíteni, hogy az uttóbbi két hónapos brutál áremelkedésen kívül „az elmebeteg amerikai politikusoknak köszönhetően ahelyett, hogy a kukoricát közvetlenül vagy takarmányként élelmiszerként hasznosítanák, a termés 40%-ából “bio” üzemanyagot gyártatnak. Élelmiszerből csinálnak üzemanyagot az amerikai barmok, miközben annyi olajat, benzint és földgázt termelnek a világban, hogy már szinte nincs hol tárolni az egyre csak halmozódó felesleges készleteket. Élelmiszerből viszont hiány és drágaság van.”
  tozsdeforum.hu/nyilasi/

 32. 34. Gloucester
  „Élelmiszerből csinálnak üzemanyagot az amerikai barmok, miközben annyi olajat, benzint és földgázt termelnek a világban, hogy már szinte nincs hol tárolni az egyre csak halmozódó felesleges készleteket.”
  összeomlás esetére próbálnak tartalékot képezni, csak nem tudják hirtelen bővíteni a tárolókapacitást.

 33. 35. Jani: Ezt is érdemes megnézni (ha már láttad volna, akkor bocsi)
  ffek.hu/blog/molnar_geza/kitekinto_olaj_aszaly_olasz_blogokon

 34. Szomszédunkból jelentik: „Romániában a kukoricatermés 80 százaléka megsemmisült, búzából és napraforgóból 50 százalékkal kevesebb lesz idén – mondta Laurentiu Baciu az agrárképviseletek tömörülésének (LAPAR) elnöke…
  Rendkívüli állapot kihirdetését és a gabonaexportok azonnal felfüggesztését követelik a kormánytól a romániai gazdák az országot sújtó rendkívüli szárazság miatt… két hétre elegendő gabonatartaléka van az országnak.”
  t7.hu/yye

  Van hova emelkedni a gabonaáraknak. Biztos, hogy lesz rá vevő.

 35. Tavaly 4500 Ft/q – ért vettem a búzát. Tegnap 6500 – ért hozták.
  Tessék gabonából bespájzolni!

 36. 38:
  Meg csirke húsból, meg sertés húsból, meg mindenből. 🙂

 37. Ez mai cikk:

  http://goo.gl/i3aPx

  Úgy tűnik, hogy már a közgazdászok is kezdik belátni: a semmiből nyomtatott papírpénzt nem lehet megenni. Az emberiség létszámának csökkenése ezek szerint már jóval a Limits to Growth által megjósolt 2030-as dátum előtt be fog következni.

 38. Mondjuk ez se rossz:

  http://goo.gl/tjFic

  Az előadó az a Dennis Meadows, aki az 1972-es Limits to Growth könyv fő szerzője (és az egész projekt vezető rendszertervezője egyébként). Kicsit többet vártam volna ettől az előadástól, de azért még érdemes megnézni. Meadows szerint kb. 5 éven belül alapvető változásokra kell számítani a fejlett világ összes országában. Márpedig a Limits to Growth modell statisztikai prediktív értéke 95% fölött volt 1972 és 2012 fölött – talán érdemes az ürgére hallgatni.

 39. A többségnek úgysem jelent semmit az,hogy idén drágább lesz az élelmiszer mivel úgy van vele majd jövőre jó lesz a termés és akkor visszamegy az ára.De ha jövőre is kap a mezőgazdaság egy ilyen évet akkor már kezd meleg lenni a helyzet és kezdenek hümmögni.Aztán a két szűk esztendő után jön egy jó bő és és az lesz mint tavaly az utcánkban lakó gazdánál,hogy 40-ért(/kg)nem adja a kukoricát inkább belapátolta a kazánba.Korrekt hozzáállás.De ilyen helyzetben értékelődik fel az öntözés meg esetleg az árnyékolás is.De a többségnek nagyüzemi módszerek kellenek és monokultúra pedig mostmár rengeteg ráérő ember van és előbb-utóbb beállnak önként is rabszolgának ha van ellátás mert már nincsen szükség a mai politikában az ember tömegekre.Pedig amikor ilyen rohadt drága a betakarítás:kombájn,fuvar akkor igazán lehetne a munkanélkülieket és a fogvatartottakat is használni mivel van pár százezer munkanélküli meg 18 ezer rab akiket belehet vetni betakarításra meg közműépítésre,esetleg alacsony képzettséget igénylő mezőgazdasági munkára(kapálás,öntözés,stb.)…de jelenleg mindenki ül a seggén és várja a segélyt és a szabadulást.
  Van jelenleg az országban félmillió munkára befogható személy és annak a kukoricának aztán olyan mindegy,hogy egy alkoholista vagy nemierőszakos töri-e le.Persze nem azt,mondom,hogy le a new holland vagy claas kombájnokkal,hanem,hogy amikor lehet kíméljük őket:)
  Az már csak a hab lenne a tortán ha lenne normális munkaszervező részleg és nem elzárást kapnának a kisebb büntetésekért hanem 1-2 hónap ledolgozandó munkát.Mert most is van olyan falu ahol több millióért 3 munkagép tisztitja az árkot már hetek óta és kb 2km-es szakasz erre tökéletesen alkalmas 40-50 ember is mivel a földet nem kell csak az árok partjára kitermelni vagy két lépcsőben fel a platóra,tudom nem egy álom meló lapátolni egész nap a szabadban de én is csinálom a lényeg,hogy nem kell megszakadniuk mert később is szükség lesz a munkaerőre.

 40. 42-re:
  „…alacsony képzettséget igénylő mezőgazdasági munkára(kapálás,öntözés,stb…)”
  A mezőgazdasági munka is magas képzettséget igényel! Legalább, minimum kellene egy nagyon jól képzett, tiszta fejjel gondolkozó irányító!
  Öntözés? Miből?
  Környezetemben mostanában sok kutat fúrnak és hektárakat üntöznek rétegvízzel. Látható, hogy erre pénz van, de ész nincs!
  A növény nem nő, mert a hőség miatt leállt a növekedés, a levelek megégtek, az öntözéstől pedig a talaj erodál, szikesedik.
  A rétegvíz pedig annyi van amennyi eső esik. Több nem lehet, és nem esik. Locsolnak, nemnő, szikesedik, a rétegvíz fogy, gyorsul a sivatagosodás.
  Ezt felfogni kellene ész!

  „Van jelenleg az országban félmillió munkára befogható személy…”
  Hamarosan ennyi sem lesz (összesen). Ha már kézzel kell a kukoricát törni, a lakosság létszámának le kell csökkennie drasztikusan!
  A mai alacsony?!? terményárakat nem lehet produkálni gépek nélkül.

 41. 43, RJ:

  Stimmt. Sajnos azok az irányítók, akiket emlegetsz, a jajgatással vannak elfoglalva ahelyett, hogy türelmesen gyártanák a mintákat, főként a helyben és azonnal megvalósíthatókat, és nyomnák a csengőt.

  Én nem értek hozzá, de olvastam, hogy valakik tűző napon, negyven fokban palántáztak, és megmaradtak a cuccok. Trükk: szalmával fedték a földet, így nem párolgott… Nyilván gyűjtött esővizet használtak, mert a sivatagosodás akár azonos csapadékmennyiség mellett is működik, ha 1: a nedvesség megtartó növénytakarót barom módjára irtjuk (lásd: magyarországi „megújuló” fatüzelésű erőművek, „energiafű”, szalma tüzelés) 2: az eloszlása szélsőséges (mert amikor esik, alig győzzük elvezetni, amikor meg nincs, a föld víztartalékából locsolunk). Sajnos EZT nem lehet nagyüzemben csinálni, nagyon sok élőmunka kell hozzá… de várjunk csak, azon sírunk, hogy munkanélküliség van?

  HA civilizált emberként élünk még tíz év múlva, akkor rettentően fogunk szégyenkezni a mai viselkedésünkért, az ostoba cselekedeteinkért és a közben végzett reménytelen óbégatásért egyaránt. HA létezünk még akkor. Mert a nyafogás nem segít.

 42. 43:
  Ellentétben Molnár Gézával én öntözés párti vagyok, de kizárólag a Tisza vízet használnám, ami nem szikesít. Most olvastam, hogy Amerikában sorba égnek le a búvárszívatyúk, mert a rétegvíz 60 méter alá húzódott, és a szivattyúk üresen jártak. Már ellocsolták a tarrtalékaikat.
  Különben ne hidd, hogy hülyék és nem tudják mit csinálnak. Frászt. Nekik ma kell a pénz és nem érdekli őket, mi lesz 10-15 év múlva.

 43. 46, Tibor bá

  Aha: neked ma kell a víz, és nem érdekel téged, mi van körülötted. Fura is lenne, ha képes lennél figyelembe venni, hogy amit „itt” kiveszel egy folyóból, az „alattad” hiányozni fog – amit meg „fölötted” vesznek ki belőle, neked hiányzik. Javaslatod az édesvíz-háború receptje, gratulálok.

  Csak nekem tűnik úgy, hogy gyakorlatilag ipari módszerekkel és mértékben „megnyúztuk” a talajt, ami ezért, a vastag ökoszisztéma hiányában kiszáradt, a víz megtartására, hosszú távon fenntartható helyi körforgatásra képtelenné vált? Mi pedig amíg lehet, szivattyúzzuk a tartalékokat, amikor meg elfogy, akkor egymás elől markoljuk el az utolsó cseppeket. És csodálkozunk, meg elméleteket gyártunk ahelyett, hogy a csapadék MEGTARTÁSÁVAL (tározók, folyam lassítás, erdősítés), a párolgás csökkentésével (talaj takarás) foglalkoznánk. Mindeközben pedig ordítva pazaroljuk a tartalékokat, például egy filmecskében láttam, hogy egy kiló szarvasmarha hús nagyüzemi előállítása 40.000 liter vizet igényel, de „versenyképesebb”, mint a háztáji gazdálkodás – persze, mert orbitális erőforrás-pazarlással helyettesíti az élőmunkát.

  Nem én nézem hülyének az embereket (sem „fent”, sem „lent”), te „birkázod a népet” és oltod Orbánékat. Én meg ezért beszélek folyamatosan a monetáris rendszer alapszabályai által rögzített önpusztító természetes működésről („ma kell a pénz”), és a kialakításáért felelős belső, emberi motivációinkról. Tudom, erre a rögeszmémre te és a társaságod nem kíváncsi. Bocs, hogy beleszóltam.

 44. 46-ra:

  Csak nyugi, elbeszélés egymás mellett esete forog fenn.

  Amit Tibor bá’ mondott:
  „…Nekik ma kell a pénz és nem érdekli őket…”
  Amit Te mondasz: „Aha: neked ma kell a víz, és …”
  Tibor bá’ többes szám második személy, Te pedig egyes szám második személy. Nem ugyanazt mondjátok!

  Ne csináljunk új problemákat, van elegendő!

 45. Ehhez a poszthoz csak azoknak szabadna szólni, akik a mezőgazdasággal/háztájival/állattartással napi szinten foglalkoznak…a maradék pedig szép álmokat szövöget a lakótelepeken, hogy is kéne csinálni !
  A varga maradjon a kaptafánál !

 46. 48. János: Pedig én kíváncsi vagyok jancsika véleményére is. 😉
  Hiába a háztáji, önellátás nincs ma Magyarországon! Szerintem minden erőfeszítés szükségeltetik, mégha álmodozó lakótelepié is. (Legfeljebb figyelmen kívül hagyod.)

 47. 48-ra:
  Van valakivel szemben kifogásod? Kiszűrhetőek az álmodozók?
  Kizárt, hogy egy „panellakó” képes legyen értelmesen hozzászólni?
  Egyáltalán kötelező értelmesen hozzászólni?

  Jön a geddon, mindenki megszívja. Legyen szabad mindenkinek véleményt mondania a saját haláláról. 🙂

 48. 49
  Szeva’ Glouchester
  Annyit használjuk ezt az „önellátás” kifejezést.
  Mindenki önellátó. Ha nem lenne az, egy hónapon belül éhenhalna.
  Ön-Ellátó, aki a tecsóban bőségesen bevásárol vagy az internetről grobival házhoz hozatja a szükségleti cikkeit – néha ez a legolcsóbb- , sőt, aki a kukából túrja ki a kaját, az is.

  És aki valami tanyán műveli a földet, beszól nekünk, mint Isten, s már most élőhalottnak le-nézi a panellakót – mert majd úgyis elviszi a geddon. /nem neked szól Glucsi,/ na, az is önellátó.

  Én inkább az Előre-Látó kifejezést használom. Mert a Panel és a Tanyalakó között azért még sok árnyalat van.

 49. 42 nem írtam én olyat,hogy nem kellenek a mezőgazdasági végzettségű egyetemisták hanem,hogy fel kéne használni a több százezres ember tömeget.Egyébként a fóliázás az egyik megoldás mivel elég nagy az előmunka igénye és jól szabályozható pl:árnyékolás,páratartalom növelés-csökkentést kivédhető szélterhelés könyebb vegyszerezés….persze erre lehet írni,hogy a fólia=kőolaj a vegyszer meg mérgez stb….de mivel jelenleg még elérhető a fólia a kőolaj révén így azt is használni kell meg a mérsékelt növényvédelmet.Meg szerintem meg kellene szabni a fontossági sorrendet is mert egy élelmiszer előállításhoz szükséges termék pl:mezőgazdasági fólia kicsit nagyobb elsőbbséget élvez mint a több tízezer teszkós műanyag szék és egyéb szemetek amik nem túl sok mindenre jók.
  Vajon a kormánynak nincsen pénze arra,hogy legalább néhány ezer hektár felhasználjon a munkanélküliek foglalkoztatására meg ellátására ? A Nem túl szükséges 4-es metró 40 milliárdjából kitelett volna egy jópár ezer embert foglalkoztató állami mezőgazdasági egység,és ugye a paradicsomnak olyan mindegy,hogy modern csöpögtetővel kapja a vizet amit számítógép vezérel vagy éppen a Józsi hordja rá a vizet kannával,a lényeg,hogy a növény számára szükséges mennyiség a rendelkezésére álljon.Jelenleg ember anyagból bőven elvagyunk látva és ezt kéne kihasználni.Az is biztos,hogy az a félmillió ember nem kapna fizetést vagy csak keveset és nem nyaralna,venne lcd tv-t,kerti bútort a teszkóban hanem lenne élelmiszer ellátása és élhetne ha nem is túl magas szinten…..persze van rá esély,hogy egy ilyen rendszerbe még jobban is érezné magát a többség mert lenne közösség és jól elszórakozhatnának csak úgy maguk között.Mert most még nagyobb szarban van így,hogy állami szinten nem kezdenek velük semmit mivel így jövőképe sincsen és csak a harácsoló gazdag réteg fényűzéseit látja ami azért néha vérlázító mert amikor éppen elfogy az utolsó zsíros kenyér és estleg látod,hogy a porsche-ba tankol 40 ezerért és éppen aktuális cicájának vesz valami jóárasított terméket a mol-kúton akkor nem fog rögtön az egyenlőségre gondolni hanem gyűlölködni fog ami hosszútávon nem túl jó senkinek mert ugye lehet rengeteg pénzed ha éppen rosszkor vagy rossz helyen és elkap 2-3 csöves az értékeidért….pedig ugye a porshés csávónak volt 500milliója míg a másik 3nak jelenleg semmi de ha ezt a 500-at 3 felé dobjuk rögtön kijönne belőle 3 normálisabb életvitel és mindenkinek megmaradt volna az élete.
  Nem lenne ekkora szarban az ország ha a felelős vezetői nem csak a pénz összelopásával meg a hatalom megtartásával törődnének,de ez már nagyon elcsépelt közhely.Alulról szerveződni meg nehéz vagy szintén nagyobb ára van mintha támogatnák.

 50. 52, ejha:
  én is tankolnék szívesen 40 ezerért, de a benzintartályom csak 45 literes…ezért csak 18 ezret tudok a kutasnak adni !
  A munkanélküliek legyenek önfoglalkoztatók. Fóliasátornál időtállóbb az üvegház.

 51. Épp ma olvastam, hogy a víztartalékainkat tőzsdére viszik, tehát innentől kezdve erről is lemondhatunk. 🙁

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük