(2357) Akupunktúra

Tibor bá’ online

Az emberiségnek számtalan korszaka volt már, amelyek közül (nekem) hozzám legjobban a felvilágosodás áll közel, amint ez sejthető volt. Most viszont (saját megfogalmazás) a Beszarások korát éljük. Oké, nem szalonképes, de találó. És vajon miért? Fejlődése folyamán az Ember különböző technikai szinteken mászott át, amivel párhuzamosan meg kellett tanulnia a „technikai vívmányok” kezelését. Amikor rákapott az igásállatok hasznosítására, meg kellett tanulnia az állatok tartását, felszerszámozását, a szerszámok legyártását, kocsigyártást, patkolást, abroncs felerősítést, stb. A mechanikus gépek felfedezése után meg kellett tanulnia azok gyártását, kezelését, javítását, fogaskerekek, ékszíjak kapcsolódását, a mechanikus működések csínját-bínját. És meg is tanulták. Az én egyik nagybátyám „hajógépész” volt a Szent Gellérten, ámbár az én megítélésem szerint messze nem volt zseni. Véleményem szerint, a széles tömegek akkor kezdtek elszakadni a fejlődéstől, amikor a három évtizedes AM rádiózás mellé feltalálták az FM rádiózást, és ébredezni kezdett a TV és a magnetofon. Ez volt az a pont, amikor az aktuális szakembereken kívül mindenki más csak az eszközök kezelésére volt képes. Most pedig már ott tartunk, hogy ez se mindig sikerül, vagy ha igen, akkor csak komoly erőfeszítések után. Márpedig, amit az Ember nem ért, attól fél. Ezért éljük a Beszarások korát. De az Ember nem csak fél az ismeretlentől, de el is hisz az ismeretlennel kapcsolatban minden állítást – természetesen bizonyítás nélkül. Ezért van az, hogy a rettegő, megszédült Emberek, akik érzik, hogy kihúzták lábuk alól a talajt, akik képételen megérteni a pontos összefüggéseket, afelé fordulnak, amit a véletlen útjukba sodort: számmisztika, asztrológia, kártyavetés, sorselemzés, horoszkópkészítés, agykontroll, fekete mágia, alkímia, spiritualizmus, gnoszticizmus, kabala, akupunktúra, és amit akartok.

Úgy három évtizeddel ezelőtt összejártunk egy házaspárral, kicsit túl a középkoron, bridzselés ügyében. Hetente egyszer, ha jól emlékszem szerdai napokon mentünk fel hozzájuk 18 órára. A feleség belgyógyász volt annak rendje és módja szerint, de volt egy nagyravágyó fia, aki napjainkban egyfajta celeb, ezért a mamának a sima orvosi fizetés nem volt megfelelő. Így aztán támadt egy ötlete, a lakásán akupunktúrás rendelést vezetett be és csak az isten tudja hányszor rendelt hetente, de szerdán biztos 14 és 18 óra között. Mindig óriási tömeg volt, ezért gyakran előfordult, hogy pontosan érkezve, kellett várnunk egy félórát, hogy az utolsó páciens is eltávozzon. Várakozás közben beszélgettünk a férjjel és közben bámultam az ajtóra felragasztott hatalmas testtérképet az akupunktúrás pontokkal. Egyszer, amikor Mari az utolsó pácienstől is megszabadult, megkérdeztem tőle, hogy hatásos-e ez a „gyógymód”. Ha hisz benne a páciens, akkor néha igen – volt a válasz. További faggatásra azt mondta, az egész egy hatalmas hókusz- pókusz, amit a fiziológiához egyáltalán nem értő emberek zabálnak, mint a cukrot, és fizetnek érte, mint a köles. Persze meg kell hozzá tanulni néhány dogot, de biztosítalak az egész nem ér egy kalap szart se, viszont jól fizet. Méltatlankodtam, hogy átveri az embereket, amire azt válaszolta, hogy erre igény van, ha ő nem csinálná, csinálná helyette más. Így nyilatkozott az, aki praktizálta.

Természetesen ismerem néhányotok álláspontját, hogy nem vagyok eléggé nyitott új dolgok irányába, stb. Ez hülyeség, mert minden új dolgot, ami az utamba akad, alaposan megvizsgálok. Aztán hozzám van vágva, hogy csak a fizikai világot fogadom el, pedig van „szellemi” világ is. Természetesen van…., a fejekben, de nem az enyémben. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért, most górcső alá veszem az akupunktúrát, amivel nekem az a legnagyobb bajom, hogy több ezer éve „találták ki”, mint a bibliát, az akkori primitív emberek színvonalához mérten, és ennek ellenére a széles tömegek mind a mai napig elfogadják. Na de most, nem a biblia van a porondon, hanem az akupunktúra.

Az akupunktúra egy alternatív gyógymód (magyarul a több száz éve alatt tapasztalati úton kifejlődött, tökéletesen koherens gyógyászati elvektől gyökeresen eltérő), amit az ősi Kínában fejlesztettek ki, és aminek lényege, hogy fémtűket beszúrnak az emberi test akupunktúrikus pontjaiba. A hagyományos kínai elképzelés szerint, ezeknek a pontoknak stimulálása, (azaz „megpiszkálása”) a járatain keresztül áramló gi kóros működését kijavítja. Vagyis az akupunktúra általános elmélete szerint az emberi test működését egy gi elnevezésű energia szabályozza, ami átáramlik az egész testen. A betegségek pedig egészen egyszerűen ezen áramlás megzavarásából áll. Ha tehát ezt a zavart tűk beszúrásával megszüntetik, akkor a betegségnek annyi. Ez természetesen abszurd. Nagyon elfogultnak kell lenni annak, aki elképzeli, hogy egy vakbélgyulladás tűszurkálással meggyógyul, vagy egy súlyos baktérium okozta tüdőgyulladás. Persze, aki hinni akar, az hisz, és hozhatok én fel szakvéleményeket az akupunktúra ellen, nem sokat ér a hívők szemében. Ennek ellenére nézzük, hogyan vélekednek a szakértők!

A legőszintébb és legbarátságosabb tanulmányok szerint bizonyos fájdalmak és műtét utáni rosszullét esetén detektálható némi kedvező hatás, de ez magyarázható azzal is, hogy a beteg bebeszéli magának a fájdalom csökkenést. Ugyanakkor rámutatnak arra, hogy a fizikai beavatkozás miatt nagyon nehéz összehasonlító vizsgálatot végezni értékelhető eredménnyel. Viszont az alternatív gyógyítók érdekképviselete rendkívül erős, hiszen hatalmas pénzekről van szó. A hiszékeny emberek dézsákban hordják a pénzt a „kuruzslókhoz”, valami furcsa okból kifolyólag sokkal jobban bíznak azokban, akik fűt-fát ígérnek, mint a korrekt orvosoknak, akik alapszabályként nem keltenek megalapozatlan reményeket. Ebből kifolyólag „próbaidőre” vagy mondjuk úgy, hogy „kísérletileg” elfogadta az akupunktúrát, mint „alternatív” gyógyeljárást az Amerikai nemzeti Egészségügyi Hatóság, az Angol Nemzeti Egészségügyi szolgálat, a WHO, vagyis az ENSZ Egészségügyi Szervezete. Vagyis mindenki, aki számít. Igaz, hogy neves tudósok tömegesen ítélték el az engedélyezést, amikor tényleges kutatások nem szóltak mellette. Mindössze annyiban ért egyet az összes érintett, hogy az akupunktúra amennyiben képzet személy végzi, és steril tűket alkalmaznak, egészen minimális veszélyt jelent csak a kezelt egészségére. Ugyanakkor a  National Council Against Health Fraud (Egészségügyi Csalások Elleni Nemzeti Tanács) 1990-ben kijelentette, hogy az akupunktúra gyakorlata és elmélete primitív és látványos egészségügyi koncepcióra támaszkodik, aminek semmi köze a mai tudományos ismeretekhez. 1993-ban Arthur Taub ideggyógyász kijelentette, hogy az akupunktúra tűkkel végrehajtott nonszensz. Számtalan híres orvos, és egyetemi professzor jelentette ki, hogy az akupunktúra áltudományos, haszontalan eljárás, akiknek a neveit nem sorolom fel, mert Magyarországon nem ismertek. Maradjunk annyiban, az akupunktúra nem egy csodálatos alternatíva, ami sok ezer éves kínai bölcsességen nyugszik, hanem egy haszontalan, divatos humbug. Mindaz, aki mást állít vagy csaló, vagy meg van tévesztve.

Utóiratnak leírom saját személyes tapasztalatomat. Nevelőanyámnak fiatal korában gerincferdülése volt, ami az évek múltával egyre több kellemetlenséget okozott neki. Hatvan év környékén ehhez hozzájött a csontritkulás is. Sajnálatos módon rengeteget szenvedett. Egy szép napon egy „kedves” ismerőse felhívta a figyelmét egy csongrádi csontkovácsra, akinek „csodálatos kezei” vannak, már ezreket gyógyított meg. Mindenkit szívesen lát, mert segíteni akar a szenvedő embereken, de pénzt nem fogad el. Anyámék természetesen elkérték a csontkovács címét és tervbe vették a meglátogatását. Én megpróbáltam lebeszélni őket róla, mert én már csak ilyen vagyok. Igaz, belátom, hogy a „haldokló” belekapaszkodik még a szalmaszálba is. Szóval a becsületes csontkovács pénzt nem fogadott el, ezért anyám vett néhány rúd szalámit, ami abban az időben többé-kevésbé hiánycikk volt, és útra keltek. Másnap felmentem a szüleimhez, és érzékelhettem a látványos javulást. Anyámat szinte kicserélték, vidám volt és szinte „fürgén” mozgott a lakásban korábbi önmagához képest. Pár nappal később újra meglátogattam őket. Anyám nem volt vidám, nem szökdécselt a lakásban. Kérdésemre, hogy van, röviden és tömören azt válaszolta, hogy szarul. Na és a csontkovács? – kérdeztem. Anyám csak legyintett – szart se ér. Nem kérdeztem rá a hétfői szökdécselésre, mert tudtam a választ, és nem akartam, hogy röstelkedjen. Elég jól ismertem, biztos voltam benne, hogy eszi a fene a három rúd, ablakon kidobott szalámi miatt.

___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________
___________________________________________________________________________

17 gondolat erről: „(2357) Akupunktúra

 1. Érdemes erre a videóra rákeresni a youtubon:
  Hogyan döntsünk orvostudományi kérdésekben? (Ferenci Tamás)
  A módszer, amit javasol, a biostatisztika.

 2. Pár észrevétel a bejegyzéssel kapcsolatban.
  Gi nem a test energia áramlása, hanem a tisztított vaj az indiaiaknál. Amire te gondolsz az a csí, vagy angolosan a chi, indiaiaknál kb ugyan ezt hívják pránának.

  Egyébként csak annyira humbukk, hogy műszeresen megtalálható az akupunktúrás pont, és a bunkó több ezer éves kultúrájú kínaiak anesztézia nélkül műtenek vele: https://m.youtube.com/watch?v=CF82SRJv-y8

  Egy privát provokáló „vélemény”. Szerintem a nyugati orvoslás a humbukk, mert az orvosok jelentős többsége azt se tudja hogy mit mivel kezeljen, és csak random írja fel a gyógyszereket, pontosabban azt írja fel, amit az orvoslátogató ajánl neki… Akkor minden nyugati orvos kókler?

  Szerintem tudtad Tibor bá’, hogy írni fogok… 🙂

 3. Dajtás: +1

  Holnaptól szívsebészeti klinikát nyitok, szeretettel várom a T. betegek jelentkezését. Nem értek hozzá, de nagy pénz van benne.:) Legfeljebb néhányan a későbbiekben megállapítják, hogy a szívsebészet egy humbug.

  Komolyra fordítva:
  Attól, hogy valaki belgyógyász, még fingja sincs az egészről. Valóban rengeteg a sarlatán, ahogy a posztból is kiderül. Az sem árt, ha az orvosnak – mondom az orvosnak – sárga az eredeti bőrszíne. Ez a kombináció nálam nagyon bejött, az akkor három-négy éves fiammal kapcsolatban. Egy ennyire kicsi gyermek esetben a placebo és öngyógyító hatást nyugodtan mellőzhetjük. Nem írom le részletesen még egyszer, a lényeg: A fiam megúszott egy időszakonként ismételendő műtétsorozat. Azóta felnőtt, és köszöni jól van.

  Nyilván nem lehet mindenre alkalmazni. Egy heveny tüdő-, vagy vakbélgyulladást nem fog meggyógyítani. Bár valószínű, hogy az esetekre előírt kezelés (antibiotikum, műtét, stb.) mellett alkalmazva, támogatást nyújthat a beteg felépüléséhez.

  „1993-ban Arthur Taub ideggyógyász kijelentette…”. 2017-et írunk…

  A lényeg, hogy olyan személy vérezze, aki ÉRT HOZZÁ.

 4. Csak nem bírtam ki hogy ne szóljak hozzá…Olyan egyszerű ez az egész. Nem hinni, vagy nem hinni kell benne. Próbáld ki, ha nem használ keress mást. 10 éve durván elfajult könyökizületi gyulladással, mikor a reumatológus, 3 hónap kezelés után csak széttárta a karját, /én meg már mozdítani sem bírtam az enyémet/, találtam rá véletlenül a szúrkálós kezelésre. Meggyógyított. Most két hónapja kiújult, visszamentem, ujra elmulasztotta a fájdalmat. Ezek után azt olvasom, hogy az egész humbug….
  Itt a blogon általában nem szólok hozzá, hacsak saját tapasztalattal nem tudom alátámasztani a véleményem…

 5. Egy kedves Csongor nevű ismerősöm, -aki nem mellesleg 15 éve tanul akupunktúrát- nem egészen így látja, És én sem. Egy kínai szakember mellett dolgozik Budán valamilyen egészségközpontban. Ma már egyedül is praktizál.

  Ő nem tesz ilyen éles disztinkciót a nyugati és a keleti orvoslás között. A nyugati orvoslásban például a diagnosztikát tartja a legtöbbre.
  Nyilván mint holisztikus szemléletű ember ezt igencsak hiányolja a un. hagyományos orvoslásnál, mármint a holisztikus szemléletet.
  Az, hogy minden betegség lelki eredetű nyilván baromság, ha a lélek maga sem létezik.Ez az érvelés is teljesen érthető és logikus arról az oldalról nézve.
  Engem meggyőzött mikor a lépemmel kezelt, szúrt. felhívta figyelmemet a vastagbelemre is. Nem áramlott megfelelően a csí:-)-. (Ugyanis az akupunktúrás pontok egy energetikai „útvonal” bizonyos pontjai, így összefüggenek).
  Onnan pedig egy polipot távolítottak el hagyományos orvosi műtét útján.Azért a szövettant is igénybe vettem, ami mutatta, hogy az elváltozás egy jóindulatú semmiség.
  Azonban a betegség kialakulásának vizsgálatakor nem kommunikáltam senkivel, hogy vajon ez miért, miért nem. Nyilván sok szar kaját ettem és valami szellemi szinten sem volt rendben, amire rájöttem időközben, de ez legyen az én titkom.

  Abban igaza van Tibor bátyámnak, hogy aki beteg azt könnyű rászedni, a többiben teljesen más állásponton vagyunk.
  Egy igazán haladó nyugati orvoslás lenne megfelelő amiben elférne még sok minden más is, nyilván megfelelő empirikus bizonyítás és vizsgálat után.
  A probléma az ebben az esetben is, hogy az orvostársadalom egyedei is nagyfokú dogmatizmusban szenvednek, így saját magukat fogják vissza.
  Ha olyan nyitottak lennének mint a gyermekek, nem itt tartanánk. Az ésszerű racionalitás aztán helyére rakná a dolgokat.

 6. Azt azért vágjátok, hogy a hagyományos kínai orvoslást Mao-ce-Tung hozta vissza a köztudatba, mert a nagy kommunista fordulat során nagyon sok kínainak nem jutott rendes orvos, valamit meg mégiscsak kellett velük is kezdeni?
  Arról meg nem is beszélve, hogy Kína lakossága azon időszak alatt háromszorozódott meg, nagyon sok évet hozzátéve a várható élettartamhoz, amikor a modern nyugati orvoslás megjelent, és elterjedt náluk is?
  Tibor’bá is írja, és máshol is olvasni, egy placebo jellegű fájdalomcsillapító hatása van az akupunktúrának, de köbö csak ennyi, és nem több.

 7. Re:5
  Azért azt tudod, hogy mikor Mao eltüzeltette a régi kínai orvoslás könyveket, és áttért a nyugati típusú orvoslására, akkor orvosi krízishelyzet alakult ki az országban…
  Nem ő hozta vissza az elfeledett tudást, hanem kénytelen volt belátni még Mao is, hogy ha kés kell, akkor a nyugati orvoslás a jó, ha másról van szó, akkor a tradicionális kínai is megálljt a helyét.

  Csak annyira placebo, hogy állatokon is működik, ami több kérdést vet föl, mint magyarázatot…

 8. Jó manuálterapeuta (csontkovács) aranyat ér. Ha néha gebasz van a derekammal, megvan hozzá az emberem.
  Kórházi ellátás: derékszögben bemegyek, kapok fájdalomcsillapítót, amitől rosszul leszek (mintha betont öntöttek volna a számba, s a gyomromig beköt, kábé ilyen érzés)-kiderül, allergiás vagyok valamelyik összetevőre. Infúzió, hogy elmulassza a rosszullétet. Derékszögben haza, és örülök, hogy már nincs beton a torkomban.
  Csontkovács: házhoz jön, kimozgat, kész.

 9. Szerintem a modern nyugati orvoslás hatékonysága azon mérhető le, hogy ahol elterjedt, ott óriási népességrobbanás ment végbe, és jelentősen megnőtt az átlag életkor.
  Igaz, ezt a fenntarthatóság szempontjából a mai helyzet tükrében már nem biztos, hogy pozitív fejleménynek tartjuk, lehet, hogy ezzel tettük a kötelet a nyakunkra.
  De az biztos, hogy a modern orvostudomány eredményei nélkül a megszületett gyermekek igen nagy része rövid időn belül meghalna, és élettartamunkat is jelentősen korlátoznák a különféle betegségek, ahogy ez régebben történt.
  És ennek részben az lehet az oka, hogy a modern orvostudomány hátterét olyan kutatás, ipari kultúra, tömegtermelés biztosítja, amely ezáltal gyorsan elérhetővé válik a széles lakosság számára is, így annak eredményei egész népességre kiterjedő hatást gyakorolnak.
  És ez a nagy számok alapján még akkor is működik, ha az orvosok közt akad sok szakmailag tehetségtelen ember, akik a negatív példákat szaporítják, de azokat az ökölszabályokat még ők is gépiesen jól alkalmazzák, amik a legtöbb eredményt hozzák a legtöbb páciensnél, de a bonyolultabb eseteknél felsülnek.
  Én nem zárom ki, hogy vannak olyan speciális problémák, amelyeket sikeresen lehet kezelni alternatív eljárásokkal is, de ezek sokkal személyiségfüggőbbek az orvosok tekintetében, nehezebb „iparosítani”, tömegszintre emelni.
  A rendkívüli érzékkel és empátiával rendelkező gyógyító emberek voltak és vannak…

 10. Einstein egyik híres mondása így szól: „Két végtelen van a világban, a világmindenség kiterjedése, és az emberi butaság. Ámbár a világmindenségben nem vagyok egészen biztos.” Egyes hozzászólók állandóan ezt juttatják az eszembe. — Szóval, ha te hiszel egy hülyeségbe, mi a fenének kell azzal teleüvölteni a világot? — 50 évvel ezelőtt volt egy kolléganőm, aki olyan buta volt mint egy segg, de a nagynénikéje párttitkár volt, és az unokahúgát levette a gépsorról és betette az irodákba. Nem vitatkozott, nem jött elő ötletekkel, és nem volt véleménye, hanem hallgatott, figyelt, és ha meg kellett szólalnia, akkor átvette az értelmes emberek véleményét. Hogy ezt miért nem lehet megtanulni?

 11. 9. Hubab

  Mondod, ahol a nyugati orvoslás elterjedt, ott óriási népességrobbanás következett be és megnőtt az átlagéletkor.

  Ez csak kis részben a nyugati orvoslás eredménye. Olyan apróságok, mint a tiszta ivóvízhez jutás lehetősége, az alapvető higénia bevezetése, óriási hatékonyságú, különösképpen ha a kiinduló állapot a pocsolyából ivás, és kosz lemosódása az eső által.
  Ne menjünk Afrikába, nézd meg a középkori Európa higénés állapotait.

 12. 10. bogozy

  Tök igazad van. Jaja, ilyen nagy dolog volt a zsebkendő is.
  Egy sci-fi novellában, mikor már a föld túlnépesedett, úgy oldották meg a dolgot, hogy az időben visszaküldtek egy bérgyilkost, aki a papírzsebkendő „feltalálóját” kinyírja. Nyilván hülyeség, de a papírzsepi igaz:-)
  Na ez elég autentikus?.-)

 13. 11 bogozy
  Na, azért ne hagyd ki az oltások elterjedését és a penicillint se, mert ezek nélkül igen sok ember halt meg nem is olyan sok idővel ezelőtt is olyan betegségekben, amiket most nem is érzékelünk.
  A robbanás meg ott is végbement, sőt ott a legintenzívebb, ahol a higénia nem éppen a legmagasabb fokon áll (Afrika, India), de még ez sem tudja visszafogni a növekedést.

 14. Csontkovács témához lazán kapcsolódó saját tapasztalat:

  – félreléptem, a bokám durván lila lett és alig tudtam ráállni
  – elmentem egy híres masszőrhöz, aki jól megkínozott és még rosszabb lett a helyzet
  – beszartam és elmentem orvoshoz, röntgenezték, megállapították, hogy nincs törés/repedés, felírtak drága kenőcsöket, máris sántálhattam haza
  – másnap elmentem egy spirituális, ezós emberhez, aki csontkovácsoláshoz is értett
  – a zoknimat le sem húzatta és úgy vakarta helyre kiment inat(?), szinte belepisiltem, de egy perc alatt kész volt és instant elmúlt a fájdalom, rá tudtam állni. Azóta sem volt gondom vele.

  Tanulság: ami fizikailag el van mozdulva a helyéről, azt kurvára helyre kell tenni és ez nem csak a csontokra vonatkozik.

  Akupunktúra: nálunk fele is van egy kínai orvos, aki ilyesmivel is foglalkozik. De az első konzultáción már könyvet ajánl a lugosításról, merthogy szerinte a betegségek többsége a savasodásnak tudható be. Egy ilyent embert a továbbiakban nem tudok komolyan venni. Ettől persze még létezhetnek meridiánok és chi, de hiteltelen embereknek nem hiszek, megtapasztalni pedig nem sikerült(eddig)

 15. 12 – Balázs:
  Papír zsebkendő előtt is volt élet, csak nem tudsz róla.

 16. 13. Intuitiv
  Akupunktúra: nálunk fele is van egy kínai orvos, aki ilyesmivel is foglalkozik. De az első konzultáción már könyvet ajánl a lugosításról, merthogy szerinte a betegségek többsége a savasodásnak tudható be. Egy ilyent embert a továbbiakban nem tudok komolyan venni.

  A vér csak egytizedes pH különbséggel, 7,45 – 7,35 között veszi fel az oxigént, ezen túl nem. Ez az egytizedes
  különbség határa a lenni és nem lenni között…

  http://www.molnaralbina.hu/index.pdf

 17. 16: én arra utaltam, hogy ez a fickó szinte mindent a savasodásra fog és ezért nem lehet komolyan venni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük