(837) Megszületett az első GM bébi

Tibor bá” online

 

Aldous Huxley Szép új világ című könyvét 1931-ben írta, és Angliában ki is adták a következő évben, mindössze két évvel később, 1934-ben le is fordították magyarra. 1946-ban Huxley műve a szüleim társaságában elég gyakran jött elő mint téma. Beszédjükből úgy vettem észre, hogy a könyvet valamennyien olvasták, viccesen és hitetlenkedve utaltak rá, pedig Huxley a könyvében a klónozásos „szép új világot” i.u. 2600 környékére tette, és addig azért egy kicsit még várni kellene. Otthon ebből a fantáziafuttatásból nem leltem fel egyetlen példányt se, így nem jutottam hozzá, ennek ellenére majdnem mindent tudtam róla. Az első példány 1960 környékén került kezembe, akkor is angolul, belekezdtem, de nem kötött le, mert egyfelől tudtam miről szól, másfelől pedig túl fantasztikusnak találtam. Tudományra vágytam, nem fikcióra. Aztán Huxley eszembe jutott, amikor néhány éve klónozással világra jött egy birka, de nem gondoltam volna, hogy emberrel is meg fogják kísérelni, főleg, mert a világ közvéleménye összefogott az ember klónozás ellen. És most megérkezett a hír, az angol Daily Mail jelenti július 1.-i dátummal: Megszülettek a világ első genetikailag módosított csecsemői. Az USA-ban egészen pontosan 30 GM csecsemő született, ami hatalmas etikai vitát váltott ki.  

Ez ideig két csecsemőt teszteltek le, és bebizonyosodott, hogy három ember génjeit hordozza. A kísérleteket a the Institute for Reproductive Medicine and Science of St Barnabas in New Jersey intézetben végezték. A csecsemőket olyan nők hordták ki, akiknek normál úton nem sikerült foganni, számtalan próbálkozás után se. Női donortól származó extra géneket injektáltak a nők petesejtjeibe, még a megtermékenyítés előtt, annak érdekében, hogy a megtermékenyítés sikeres legyen. Két csecsemőn elvégezték az ellenőrzést, és valóban három különböző emberi egyed génjei találhatók bennük.

Hogy a kísérleti alanyok sikeresen beépítették a „vendég” géneket azt jelenti, hogy örökíteni fogják tudni saját utódaikba. A gének beépítése hatásában azt jelenti, hogy mostantól kezdve bele tudunk piszkálni saját fajunkba, vagyis ki tudunk alakítani egy új emberi fajt, olyat, ami sose volt eddig. Az Ember megtanult isten lenni. Képesek vagyunk olyan fajt alkotni (ha úgy tetszik teremteni) amilyen Noé bárkájában nem volt, és a bibliai hatnapos munkája során nem teremtett. A további részletekkel (gént hordozó mitohondrium, stb.) nem érdemes foglalkozni, mert nem a technikai rész az érdekes, hanem maga a tény. Miken lehet filózni?

1) Van-e értelme a mesterséges evolúciónak?

2) Mit nyerhetünk (vagy veszíthetünk), ha szuper utódokat hozunk létre?

3) Akarhatunk-e olyan utódot, akiben „idegen” gének vannak?

4) Felfigyelünk-e arra, hogy a lehetőségek határa a csillagos ég? Születhet ember ormánnyal, kopoltyúval, világító mutató újjal, stb.

5) Az új emberi faj nem fordul-e ellenünk? – és még sok száz hasonló téma.   

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

115 gondolat erről: „(837) Megszületett az első GM bébi

 1. Emberi kísérletek titokban vagy nyíltan, de mindig voltak és lesznek is. Véleményem szerint, ha most kürtölték világgá, akkor már annyira kiszivároghattak titkos információk, hogy a lebukás helyett ők mentek az események elé. Freinek volt egy olyan epizódja, amikor klónozott, génmanipulált emberek, után kutatott. Orvosokat, génsebészeket, laborosokat szólaltatott meg. Akár azt is el tudnám képzelni, hogy ezek a GM bébik valójában GM szülők bébijei, vagy GM szülők GM bébijei.

 2. 1. Van. Elsősorban az egészségre veszélyes géneket szeretnék kizárni.
  2. Ez nem egyértelmű. Lásd: Gattaca
  3. Persze, ha ezzel hosszabb, egészségesebb élet vár az utódunkra
  4. Még szükség lehet olyan genetikai módosításra, ami pl. hosszútávú űrrepülés elviselését teszi lehetővé.
  5. A diszkrimináció valószínű.

 3. 2:
  1. az ilyen beavatkozások hatásai nagyon szerte ágaznak és az ember a korlátolt fejével nem mindig lát előre. Arról nem is beszélve, hogy ez a lehetőség csak egy szűk elit számára lesz elérhető, a többi pedig továbbra is éhen és betegen döglődhet.
  Könnyedén kialakulhatnak a modernkori istenek, akik majd uralkodhatnak a birkákon… ja, már ki is alakultak :).

  Na, de mindennek az az oka, hogy az ember intellektuálisan fejlődik, de erkölcsileg semmit. Felelőtlen gyermek az emberi faj.

  Ja, amúgy azt sem nagyon hiszem, hogy minden a génekbe van kódolva, mint a szentírás. Nem tartom kizártnak, hogy a „tudatunk” képes visszahatásra és módosítani tudja a saját génjeinket.

 4. Ütős. a pontokba szedett kérdésekre gyorsan leírom, ami spontán rögtön jön, agyalás és kombinálás nélkül.,

  1: Passz.Bár szerintem nincs, mert nem biztos /valószínűleg biztos hogy nem/ lesznek az emberiség technikai körülményei adottak ennek fenntartásához.Akkor meg minek létrehozni egy olyan nemzedéket, akik maguktól ki tudja képesek lesznek e tovább evolválódni spontán, vagy természetes módon szaporodni, vagy csak fenntartani az előnyös tulajdonságokat, az esetleg később megjelenő ki nem számítható mellékhatásokat is beleértve.

  2: Egy két tudományos orvosi tapasztalatot.. Talán a gyógyászatban, vagy a genetikailag öröklődő betegséghajlamok, vagy képességek készségek terén.
  Mit „nyerhetünk még” azt, hogy ha ez elterjed, akkor a szuperegyedek bár nem tehetnek róla, irígység/gyűlölet tárgyává fognak válni, és az iskolában ha kiderül, csúfolni fogják őket. Megtudva magukról hogy genetikailag két anyjuk és egy apjuk van, összezavarodnak, és pszichológushoz kell majd járniuk hogy ezt feldolgozzák 😀

  3: Tibor bá’ el tudom képzelni, hogy igen. Hogy még beleférős kompromisszum egy olyan szülőpárnak, akik kétségbeesetten szeretnének gyereket, sajátot, és nem örökbefogadottat, vért a vérükből.. Ebből a szempontból jobban emészthető a néhány plusz gén, mint ha pl. teljesen idegen megtermékenyített petesejtet ültetnének be a leendő anyába. Akkor ugye a gyereket kihordja, megszüli, de genetikailagsemmi köze nem lesz hozzá. Ki fel tudja ezt dolgozni, ki nem, ez olyan mint egy apuka helyzete, aki steril, és idegen spermát használnak. El tudom képzelni, hogy ez a terméketlenséget kezelő megoldás sokak számára könnyebben elfogadható mint a tisztán donorsejtek..

  4: Ilyen faszságot azért tán mégsem csinálunk 😀 Ki az a megátalkodott aki a testét, petesejtét, spermáját ilyen kimérák kihordására ajánlja fel? Bár beteg emberek mindig is voltak, és el tudom képzelni, hogy létezik az a pénz.. Durva.

  5: ez már scifi:) De ha ellenünk fordulna, akkor ez is az evolúció része lenne. Ha életképesebbek lennének mint mi, akkor eredményes evolúciós lépés lenne. Felfogásom szerint ha valamit az ember csinál, mint a természet része, akkor az nem „mesterséges”. Nincs is olyan hogy mesterséges, mert az evolúcióban nincs olyan elválasztóvonal hogy innentől „nem ér”.Bár ez kurva ilyesztő.

  Még egy megjegyzésem lenne.. „istenek lettünk” – dehogy lettünk. Mitől lettünk volna? Csak emberek , akiknek az lesz vagy a veszte, vagy a szerencséje, hogy mindenbe belepiszkálnak olthatatlan kíváncsiságuk és kihasználatlan agykapacitásuk végett:-)

 5. Csak a technológiai lehetőségek bővültek, az eugenika messze nem új ötlet.

  3: 4. nem fogját a petefészek tulajdonosát megkérdezni, van-e kedve hozzá. MK-ultra program, Operation Paperclip. A Világ Vezető Demokráciája, az USA náci „tudósok” százait vitte át a háború végén magához, tejben-vajban fürösztve őket, kimondottan a tudatmódosítás és hasonló aljas területek szakértőit, és a demokrácia fellegvárában gonosz kísérletek sorát végezték, végzik. Ennyire üldözték a Faszista Fenevadat…

 6. mostantol uj ertelmet nyert a „………akinek ket anyja van” 🙂

 7. Nem tartok attól, hogy ne magyaráznák meg, hogy miért is jó ez nekünk, pl. genetikai betegségek leküzdése stb. Ismerve az ember alaptulajdonságait, bármi lehet a vége – soha nem zavarta az emberiséget, hogy olyanba piszkáljon bele, amiről fingja nincs, hogy hogy végződik.
  Ha ez az egész csak pénzkérdés lesz, és a genetikusok leszállítják a megrendelt ‘egyedeket’ az elég vicces lesz. Egyik faluban csak nagymellű szőke csajok lesznek, mert ott az a divat, a másikban meg lapos feketék 🙂

 8. 7: ne beszélj a levegőbe! Nevezd meg a falut, ahol a laposakat kedvelik a fickók! 🙂
  Én inkább attól tartok, hogy viccbeli esetek valósulhatnak meg. Az egyik, amiben a kozák, amikor valami megmentett örgödtől, vagy aranyhaltól egyet kívánhat, akkora nemiszervet kíván magának, mint a lováé. Csak aztán jön rá, hogy a kancán lovagolt ki…

  A másik viccben a szőke, buta színésznő gyereket szeretne a vén Nobel-díjastól. „Professzor Úr! Gondolja meg, ha a gyerekünk az én szépségemet és az Ön eszét örökli!” „Igen, Asszonyom, de mi lesz, ha fordítva történik?”

  Szóval lehet, hogy nem pont az sikerül, amit ezek a Frankenstein-gyártók szeretnének…

 9. Fikcio vagy tudomany jobban eltalalta a jovot mint az 1984. Fel eve olvastam es nagyon tetszett foleg hogy a vegere ismet kiderult milyen jol valasztottam becenevet. Remeltem ott folytatodik a story a sziget cimu muben. Elolvastam azt is gyorsan, nem az volt amit vartam de szinten fantasztikus volt.

 10. 8: Ne légy telhetetlen – vagy faros cica, vagy mellyes cica… 🙂

  Kettő együtt nem megy, hacsak nem génmódosítással 😉

 11. 10: hát Observer létedre még nem meresztetted ki a szemed eléggé… 🙂 Teljesen értelmetlen az asszonytársak formáján komolyan filózni, tréfálni lehet, de kinek milyen adatik, legyen vele boldog és kész.
  Beugrik az Emlékmás háromcsöcsű prostija a Gm-témáról…

 12. Az emberi evolúcióba már régen belenyúltunk az orvostudomány robbanásszerű fejlődésével. Azoknak akik életképtelenebbek, gyengébbek, betegesebbek voltak régen nem sok esélyük volt arra, hogy magasabb kort érjenek meg. Ezeknek az embereknek a nagy részét életben tudja tartani a mai orvostudomány. Innen kezdve nem működik a természetes kiválasztódás. Továbbörökítésre kerülnek az életképtelen gének is. A genetikai manipulációk „visszahozhatnak” valamit ebből. Persze, jó kérdés, hogy megállunk-e ezen a ponton. Ha nem, az elég hátborzongató…

 13. A GM, és általában a Tudomány, csak had haladjon szépen előre. Hibák, visszaélések mindíg voltak és lesznek. Jobb mint túrni a földet, elmélkedni a semmiról, és várni, míg elnyel minket a Nap.
  Ha lehet, én is belepiszkáltatnék az utódaimba, legyenek okosabbak mint én és kevésbé betegek.
  Legfeljebb genetikai részarányúságom lecsökken benn 50%-ról, 25% re.
  Üsse kő. Gyerekem helyett majd olyan lesz mint az unokám! 🙂
  Azt is ugyanúgy szeretem majd. /meghatódtam brühühühühü/

 14. 1. A mesterséges evolúciónak egy értelmes létjogosultsága lehet, éspedig a genetikai erodálódás ellensúlyozása, ha nem akarjuk, hogy néhány évezred után ne legyen egyetlen ember sem, akiben nem lennének halmozott genetikai hibák.
  Különben akkor már mindenki a bénaság, deformáltság, süketség, vakság, szervi működési zavarok és egyebek kombinációit mutatja fel.
  Ha már egyszer kultúrember létünkre nem hagyjuk működni a természetes szelekciót.
  2. A haditechnika úgy is kisajátít minden újat, majd lenne szuper agresszív, fájdalomtűrő, intelligens (á, ez nem is kell) ámde érzelemmentes szabványkatona akárhány példányban…
  3. El tudom képzelni ezt a kompromisszumot, ha garanciát kapunk rá, hogy az utódból hiányozni fog az a tulajdonság, amit magunkban utálunk, de ugyanakkor a poronty sokmindenben mégis hasonlít ránk…
  4. Hát nem láttad a Dr. Moreau szigete című filmet? Nézd meg, a hideg kirázza az embert…
  5. Hát, mi is ellene fordultunk a neandervölgyieknek, azok az Erectusnak, azok a Habilisnak, azok az ausztralopitekusznak, stb. stb… Úgy kiszorítottuk őket az élőhelyükről, hogy csak na, ha meg nem állt félre, fejbecsaptuk a kőbaltával…
  De ez csak akkor mehet végbe, ha az új faj genetikailag el is szakad az elődtől, mert különben csak egy változat lesz a faj tarka palettáján, ami állandó homogenizálódik is. Erre kicsi esély látszik.

  Végül egy kis csemege, ilyen nincs, és mégis van!

  DR. MOREAU SZIGETE? A KIMÉRA-EMBRIÓK
  JOGI HELYZETE AZ EMBRIONÁLIS ÕSSEJTKUTATÁSBAN

  NAVRATYIL ZOLTÁN
  egyetemi tanársegéd (PPKE JÁK)

  I. Bevezetõül
  Miként más országokban, úgy hazánkban is az egészségügy terén a jogszabályok elkezdtek
  foglalkozni egy látszólag periférikusnak tûnõ jelenséggel: mesterséges úton
  részben emberi, részben állati egyedek létrehozásának szabályozásával, azaz az ún.
  kiméra, ill. hibrid embriókkal való kutatásokkal.

 15. 13. sakkmatyi: Vigyázz, hogy mit kívánsz! Egyrészről érdemes Arma aggodalmait megfontolni, miszerint más a terv és más a kivitelezett valóság. Számos sci-fi készült ebből a témából is, nem csak a Gattaca. (Nekem van kettő is VHS-en.) Egyikben az értelmes, de agresszív, félresikeredett korcsokat, torzszülötteket elkülönítik, viszont a szülők időnként harcolnak értük, másikban túl jól sikerült a kísérlet és létrejött egy emberi evolúciós ugrás. Ennek végeredménye az lett, hogy nagyobb agymérettel és nagyobb agytekervénnyel sikerült új utódokat létrehozni. Az új egyedek nemcsak új technológiákat fedeztek fel, hanem elkezdtek új erkölcsi szabályok szerint élni. Egy új társadalmat hoztak létre, amiben annyira agressziómentes életet alakítottak ki, hogy elmenekültek az embertől, beleértve szüleiket is. Az új hely egy általuk felfedezett másik dimenzió volt.

 16. Hát… ha megnézitek hogy milyen eredménye és hatása lett az ilyen mesterségesen módosított (még ha nem is indirekt módon való) birizgálásoknak a mezőgazdaságban, háziállatoknál akkor szerintem nem is érdemes tovább feszegetni a kérdést hogy akkor ezzel most mi a probléma. Nekem semmi vallásos vagy etikai aggodalmaim nincsenek. Sokkal inkább arról van szó szerintem, hogy az így született emberek egész életükben hordozni fogják ezt magukban onnantól kezdve hogy megtudják hogy ők „mik” és nem „kik”. Három eset lehetséges, vagy felsőbbrendűnek, vagy alacsonyabbrendűnek fogják magukat tekinteni másokkal szemben. A harmadik, pedig hogy életük végéig attól szenvednek hogy feszt bebizonyítsák azt, ami egyébként soha de soha nem lesz igaz, csak szeretnék. Mégpedig az, hogy ők nem „mások”. Őszinte részvétem… Gyalázatos dogot műveltek velük

 17. 16: a magyar kormány kiszántatja még a szomszéd kukoricáját is, ahol illegális GM ültetvényre bukkannak.
  HA felbukkannak nálunk illegális GM emberek, a szomszédaikkal együtt lelövik őket???

 18. 17. Arma 🙂 Ez is lehet. De ha már GM növények analógia, akkor az is lehet, hogy nem használnak a GM bébiknek a mi gyógyszereink. Újabb, erősebb oltásokat és pirulákat lehet előállítani. Mekkora üzlet!

 19. Most már mindent lehet nyiltan csinálni,már bujkálni sem kell…a
  Az irigység és kapzsiság génjét is fogják módosítani?.. 🙂

 20. Ha utána gondolunk milyen brutális gazdasági következményei vannak egy fogyatékos vagy egy jól terhelhető géniusz világra jöttének ,akkor éppenséggel érthetetlen hogy a családok, a közösségek a nemzetek és az államok tabuként kezelik e témát és még igen szelíd eszközökkel sem hatnak ebben az irányban.
  Szerintem ez butaság.

 21. Csak egy halk kérdés: az Ember megértette már az Élet lényegét?

  Ha igen, akkor a klónozással MEGFELELŐ KEZEKBEN semmi gond nincsen. Ha nem, akkor vonja le mindenki maga a következtetést. Attól, hogy egy autóban cserélgetem az alkatrészeket még nem leszek annak a megálmodója sem a tervezője. Persze kérdés, tervezte-e e valaki az autót, vagy csak szerencsés, tudattalan események egymásutániságának következményeként jött létre? (ember) Ha igen, s nekem nincsenek az eredeti tervrajzok a fejemben, akkor nagy az esély arra, hogy nem jobb, hanem sokkal rosszabb valamit rakok majd össze. Ha az ember viszont nem tudatos tervezés eredménye, az fentebbi még akkor is érvényes. (Mint minden példa ez sem tökéletes, főleg azért nem mert az élet nem egy gépezet, hanem egy szigorú törvények által vezérelt belső intelligencia, tudatosság, szerintem)

  Ugyanakkor azt gondolom, az embernek szabadsága van mindenben. Tanulni pedig jó esetben a hibákból is lehet(ne). A valódi kérdés az, tudunk-e, és vajon túléli ezt az emberiség maga?

  Az Élet részrehajlás nélkül bírál majd mindent el. A selejtnek mennie kell. Az élet nem rendelkezik etikával, csak az ember. Pont azért tud igazságos lenni ilyen értelemben. Emberi etikából viszont rengetegféle van, ami nem szolgál minket. A tudományt művelő ember viszont minden korban a maga tudati szintjétől, meggyőződésétől függően valamiféle etikával rendelkezett. Minden találmány használható jó és ugyanúgy rossz cél érdekében. Kérdés kinek mi a jó és a rossz? A veszély akkor keletkezik, mikor a világot elkezdjük a jó és a rossz szemüvegén keresztül szemlélni. Mer valaki mindig vállalkozik arra, hogy ő majd megmondja a tuti, vagyis eldöntse helyettünk hogy mi is a jó és a rossz. Az eredmény pedig általában nem szolgál minket. A jó és a rossz tudása ugyanis bennünk van emberekben, csak amikor az önzés, a kapzsiság, a mohóság, irigység stb. lesz életünk vezérelve akkor félő, hogy mindez teljesen érdektelen lesz. Az erkölcsnek és a tudásnak az Életet kell szolgálniuk, minden más absztrakció egyébként eleve pusztulásra van ítélve.

  Nem akarok nagyon belemélyedni ebbe, de legalább oda el kellene jussunk tudati szinten is evoluálódva végre, hogy ha szeretni nem is tudjuk egymást, legalább a „Ne árts!” – etikáját megvalósítsuk. Akkor előbb-utóbb túljutnánk a klónozás problematikáján is, és minden lassan a helyére kerülne.

  Az emberi tudat evolúciója – az én véleményem szerint – elengedhetetlen. A tudomány nem hivatott arra, hogy ebben számunkra megoldás lehessen. Úgy gondolom viszont fontos és pártatlan visszajelzés lehet megfelelő kezekben azon tekintetben, hogy tetteink, eszméink közül mi az ami harmóniában van és mi az ami nem az Élet lényegét tekintve. A minket körülvevő világ valamint az élet természetének mélyreható megismerése közelebb vezethet minket kérdéseinkhez, de csak akkor, ha közben nem csak az anyag, hanem a szellem, a tudat szintjén is egyre magasabb megismerési szintre juthatunk.

 22. Baromi egyszerű ez, éppen úgy, ahogyan a háziállatok esetében a szülőegyedek kiválogatásával néhány évtized alatt is jelentős mértékben javítani lehet az értékmérőkön, úgyanígy van (lenne )ez az ember esetében is.

  Jogi gubancok keletkeznének, de azok egyébként is naponta keletkeznek.

  Egyikünknek sem lehetne közömbös, hogy hány testi szellemi érzékszervistb. fogyatékos, illetve hány betegségeknek fokozottan ellenáló nagy teherbírású és szellemileg termékeny állampolgár születik meg akik majd a gyermekeinkkel és az unokáinkkal eveznek egy hajóban.

 23. 1) Van-e értelme a mesterséges evolúciónak?
  Ezt előtte kellene tisztázni…
  Emberi kiváncsiság, előnyszerzés…

  2) Mit nyerhetünk (vagy veszíthetünk), ha szuper utódokat hozunk létre?
  Attól függ, hogy mennyire lehet ellenőrzés alatt tartani.
  A nukleáris ipar, a génmanipuláció, meg az időnként elszabaduló vírusok idejében valóban üdítő fejlemény…

  3) Akarhatunk-e olyan utódot, akiben „idegen” gének vannak?
  Az embereket bele lehet dumálni… reklám kérdése, mint a szilikonmell.

  4) Felfigyelünk-e arra, hogy a lehetőségek határa a csillagos ég? Születhet ember ormánnyal, kopoltyúval, világító mutató újjal, stb.
  Ha jó pénz van benne, akkor miért ne?

  5) Az új emberi faj nem fordul-e ellenünk? – és még sok száz hasonló téma.
  Ügyesebb, gyorsabb, okosabb… Mit kezdene velünk, tökéletlenekkel? csak útban leszünk neki…

 24. 16:
  Csókacsalád találta fején a szöget. Az ember uralhatja valamennyi fellelhető lényt a Földön, mert kizárólag neki van öntudata. De nem avatkozhat bele egy leendő öntudattal biró egyed létébe. Persze, nem ez lesz az első eset. Ilyen például a körülmetélés. Az apa-anya amorálisan hajtja végre ezt a VISSZAFORDÍTHATATLAN műveletet. A gyermek, miután felnőtt, kénytelen elfogadni a szülei döntését, nem tudja visszafordítani. Azért írtam, hogy a GM ember esetében a végrehajtó istent játszik. TEREMT a teremtmény megkérdezése nélkül. Ha rövidlátó vagyok, kisnövésű vagy éppen buta mint hat pár rendőr csizma, senkit se vádolhatok. De GM esetén nagyon is.

 25. 21. Morgó

  Nem hiszem, hogy az életnek bármiféle értelmét is keresni kellene. Az élet van. Az élet keletkezik és elmúlik . Ahogy bármi más ebben a világban. Értem az Autó meg kis alkatrészek analógiádat, de mivel én nem hiszek a kreacionizmusban az én aggályaim teljesen mások ezzel kapcsolatban. Én még azt sem állítom, hogy a génekbe belepiszkálni és így teremteni új és „tökéletesebb” életet az az ördögtől való volna és hogy emiatt Jézus, akár meleg volt akár nem egyenesen a gyihennára mutogatna és ráncolná a szemöldökét a kék, ámbár zsidó szemére. a GM által most már ez sem lehetetlen. Számomra a kérdés csupán az, hogy azt a 30 gyereket ki a tököm kérdezte meg, hogy lányok srácok, szeretnétek úgy élni, hogy akkor titeket most így jól meghekkelünk és aztán, hogy ennek lesz-e rátok vagy a többi ember számára negatív következménye azt vagy leszarjuk, vagy meglátjuk… Elvégre a puding próbája az evés vagy nem így van „gyerekek”?

 26. Ezek szerint az oké, amikor a szellemi fogyatékos gyanús cigánynő nagyivó börtönviselt férjétől a negyedik gyermekét várja ,de az hogy egy igényesebb és vállalkozókedvű házaspár közös elhatározással nóbel díjastól (más példát is mondhattam volna és tudom, hogy nem biztos, hogy igazolódik pozitív várakozás ) vett örökítőnyaggal termékenyíttetik meg a nő petesejtjét és ezt a gyermeket szüli meg az aggályos ?

  Egyetlen dolog azonban mégis biztos ilyen olyan konkrét tulajdonságokkal bíró vagy éppen azokat nélkülöző szülőknek nagyobb valószínűséggel lesznek ugyanilyen utódai, mint másoknak.

 27. 26:
  Donor spermával történő megtermékenyítés OK, de itt nem erről van szó, hanem arról, hogy harmadik személytől átveszünk bizonyos örökítő anyagokat és beépítjük a megtermékenyítés előtt álló petesejtbe.

  Fiacskám neked nem apú az apukád, hanem Einstein. Apád csak a nevelőapád. na, érted már?

 28. Sajnos az atombomba is elkészült,pedig az egy icurka picurkát veszélyesebb.

 29. 26. Nem szerintem az sem ok, hogy valaki úgy csinál gyereket hogy halvány fingja sincs arról hogy mihez fog kezdeni szerencsétlen abban a környezetben ahová születni fog. De mentségére legyen szólva a helyzetnek ott bizony nem arról van szó, hogy eleve és tudatosan kockázatnak teszik ki a purdét. Zsiga aki kijön egy kis szabadságra és elkapja a feleségét egy kis kamatyra, örül hogy mindezt szappan nélkül élvezheti. Aztán meg persze nyilván a kis Zsiga élete is eleve egy kurva nagy társadalmi hendikeppel indul. Az hogy valaki Nobel díjas, még nem jelenti azt hogy nem egy eszeveszett barom. Sőt, pont ez benne a szomorú és félelmetes, hogy csak azért mert ő Nobel díjas vagy mert akkora lángész ettől már mindenki seggre esik és azt mondja hú… hát ha ekkora tudása van akkor biztos nem lehet belőle gond. Na szerintem itt van az a pont amikor a tudomány is kezd megfertőződni vallási jegyekkel. Mert azt kell hogy mondjam.. Ezt csak „hiszed”

 30. 1) Van-e értelme a mesterséges evolúciónak?

  Nem szép dolog de kérdésre kérdéssel: Mit értünk evolúció alatt? Az Emberi Lény csak egy anyaghalmaz vagy valami maradandóbb? A tudat evolúciója összefügg-e és ha igen milyen módon egy klónozott testtel?

  2) Mit nyerhetünk (vagy veszíthetünk), ha szuper utódokat hozunk létre?

  Mi semmit, mert a mi életünkben mindennek nem lesz kézzelfogható eredménye. Akikre örökítjük ezt, azoknak kell majd szembesülni azzal a sz@rral amit a nyakukba zúdítunk minden esetben.

  3) Akarhatunk-e olyan utódot, akiben „idegen” gének vannak?

  Akarhatunk, de annak a neve többé már nem Ember.

  4) Felfigyelünk-e arra, hogy a lehetőségek határa a csillagos ég? Születhet ember ormánnyal, kopoltyúval, világító mutató újjal, stb.

  Igen, a marketingszakemberek már készítik is a kampányokat erre. Az ipari kémek majd szalamandra szemmel és összehajtható elefántfüllel készülnek, a szexipari cicák pedig rengeteg állati mellel.

  5) Az új emberi faj nem fordul-e ellenünk? – és még sok száz hasonló téma

  Jó kérdés, de mi már nem leszünk a szemtanúi ennek, és szerintem az alkotók is így gondolják ezt. Ez a gondolkodás egyébként az, amit én egyszerűen felelőtlenségnek nevezek. A homo sapiens eddig ugyanis a felhalmozott tudást javarészt arra használta fel, hogy egy másik egyed felett uralmat nyerjen. Az igazi probléma úgy gondolom itt van elrejtve. Mert ha ezt a mentalitást átörökítjük a „génekbe” akkor a homo sapiensenek mennie kell.

  *****

  25.

  Én sem a hiszek a „kreacionizmusban” vallási értelemben. De az ember képes a teremtésre. És teremt is, és vegyük már végre észre, hogy legelőször is szellemi szinten. Bármi ami körülvesz minket és az ember által jött létre, az először a szellem, a gondolat szintjén születik meg, aztán ölt az anyagban testet. A sorrend nem cserélhető fel. Vagy tévedek?

  Én a tudatban hiszek, s mint ilyen szerintem az élet pont hogy nem múlik el. Az Élet egy folyam, a maga törvényeivel. Az élet értelmét kutatni pedig mindenkinek az egyéni beállítottságától függő dolog.

 31. 26

  Eddig is értettem. Ha nem okoz egészségügyi szaporodási problémát akkor mi ebben olyan félelmetes?
  Hány nő szül aki nem biztos az apa személyében ?
  A Germesdorfi cseresznye is sajmegy alanyra oltva adja értékes termését.

 32. Az lenne izgi, ha egy őrült rofesszor a gorillába génmanipulálná az emberi inelligenciát.

 33. 32.

  Ne kívánjunk rosszat egy értelmes lénynek 🙂

 34. 28.
  Hát… nem tudom Csaba. Azért mert az a 30 gyerek hiretelen nem Robban fel látványos gombafelhőt hagyva maga után, teleszórva a környéket radioaktív porral, és nem okoz azonnali sugárfertőzést, még nem vennék rá mérget hogy az atombomba veszélyesebb lenne.

 35. 34

  Bizony nagy nagy csapás lenne, kissssszámíthatatlan következményekkel,ha kevesebb idióta és beteg ember születne….

 36. 35.

  Nem kötekedésképpen csak néhány kérdés merült fel bennem:

  Ha valakinek „tökéletes” a genetikai állománya, az intelligens is? Az intelligenciának vagy az idiotizmusnak ezek szerint van „génje”?

  Szerintem ez csak egy része a képletnek. Az emberi lény első sorban a kondicionálástól, a körülményektől (nevelés, család, társadalom, eszmék, dogmák, hitek stb.) válik olyanná amilyen. Ehhez mi köze a klónozásnak, vagy a GMO-nak? Mitől emberi az ember?

 37. 36.

  Jót kérdeztél ! A GMO szerintem is inkább Hardware módosítás ebben az esetben. Egy jó alap amibe jó Software ( nevelés ) betöltésével létrehozható az értékes ember. Miért lenne gond az hogy a társadalom által neveléssel, oktatással befektetett energia a GMO miatt tökéletesebb testben jobban hasznosul?

 38. 36-37. A kérdésekre a válasz a fentebb felsorolt irodalmakban található.

 39. „Egy jó alap amibe jó Software ( nevelés ) betöltésével létrehozható az értékes ember.”

  Nem látom a jó szoftvert… Szerintem nem a hardverrel van a gond most sem. Nem véletlenül használtam a kondicionálás fogalmát sem.

 40. Glouchester.
  Nem kell beijedni. Én már talán meg is vagyok GM-ozva. 🙂

  Még az Usában voltam gyógyszerkisérlet malaca. 110 dollár/napot kaptam pénzben, előtte szépen kivizsgáltak. 20 napig tartott, néha vért vettek, és rendszeresen pisáltam nekik, napi 3x vettem be a pirulákat – amiről se előtte se utána nem tudtam meg, mivolt, esetleg csak placebót kaptam. És sókszor kérdezgettek hogyan érzem magam – én meg mondtam, hogy semmi sem változott. Tényleg semmi, sakkoztunk kártyáztunk – tanultam a nyelvet, még kondigépek is voltak, de abból nem engedtek sokat.

  Arra akarok rávilágítani ezzel a történettel, hogy GM ügyben már biztosan minimum kisérleti malacok vagyunk. Hiába agyalunk és moralizálunk. Mindíg is nyitva volt a palack, amiből szabadon jönnek a szellemek.
  Az IDEGENEK már köztünk vannak. 🙂

 41. 40. sakkmatyi: Hát ha olyan bátor vagy, hogy akármilyen pirulát bekapkodsz, akkor kettőnk közül szerintem neked van beijedni való. Egyébként egy kialakult egyed génjeit hogy a pikulába lehetne pirulákkal megváltoztatni? Meg egyáltalán megváltoztatni? Vagy az USA-ban fogantál és úgy értetted, hogy szüleid kapkodták a pirulákat? De akkor sem értem. 😉 Ettől függetlenül valószínű, hogy az idegenek köztünk vannak. 🙂

 42. 39.

  „Nem látom a jó szoftvert… Szerintem nem a hardverrel van a gond most sem. Nem véletlenül használtam a kondicionálás fogalmát sem.”

  Szélesen terjedni, én sem látom ezt a „jó software-t”, de azért vannak figyelemre érdemes próbálkozások. Pl. én most éppen K. Lóránt dolgait olvasgatom. Nem egyszerű átrágni rajta magam, kicsit sok benne a gondolkodni való, de a leírt dolgainak max. 10%-a az amit olvasva kicsit fészkelődnöm kell a székemben. Nagyon becsületes munka. Ha egyszer egy ilyen belülről jó szándékú ember, jókor kerül jó helyre, nem lehetetlen, hogy fordítson egy kicsit a világ sorsán. A GMO hardware javító hatása persze folyamatosan közelíteni fogja az emberek tulajdonságait az elfogadott „normálishoz”, és ez a sokszínűség elvesztéséhez vezet, de kérdés, hogy mi a jobb? – Egy szürkébb, de fennmaradó, vagy egy sokszínű de pusztuló világ ?

 43. 42:
  Kedves Loránd mentalitásával soha a bűdös életben nem lehet vezető pozicióba jutni. Világ nem így működik. Úgy működik, hogy mire valaki komoly vezető pozicióba ér, előtte jó néhány embert ki kell nyirnia. Erre K.L. képtelen lenne.

 44. 42.

  Természetesen vannak próbálkozások. De csak a matéria szintjén többnyire.

  Az emberi tudat a kulcs mindenre. Rengetegszer leírtam de leírom még egyszer: a világot nem az anyag hanem a szellem, a tudat teremti. Az anyagi világ valójában a szellemi világ kivetülése. A tudat az, amely magában foglalja mindkettő és egyben hidat képez. Ha az emberiség képtelen megérteni azt az egyszerű dolgot, hogy a tudatnak is evoluálódni kell, és ezt az evolúciót nem lehet kierőszakolni a hardver piszkálgatásával, akkor a homo sapiens megy a levesbe. Jön majd más faj a helyére, olyan amely képes megérteni az Élet lényegét, és használva ezt a tudást fejlődni, együtt élni vele.

  Az ember nem egy anyaghalmaz az én megélésem szerint. Persze lehet jönni azzal, hogy a tudat az agy terméke, és elpusztul a testtel stb. szerintem viszont nem pusztul el. Számtalan bizonyíték van erre. A tudat az ok nem az okozat. Nem az anyag terméke. Az anyag a tudat a szellem terméke. Az anyag energia. Az energia szellemem, tudat. Fordítva ülünk a bilin.

  A világot a tudat mozgatja, nem az anyag. Ha a tudat be van zárva az anyagba, olyan értelemben, hogy a fától nem látjuk az erdőt…akkor ennek az eredménye ez a világ. A tudat megnyílása a valóság működésére kulcsa mindennek.

 45. 44 ez szép és jó de mivan ha miközben az élet értelmét keressük jön egy idegeg faj a világűrből valahonnan és mi a hanyagolt tudományos kutatások miatt nem rendelkezünk mondjuk 50 év múlva a mainál 3szor erősebb testtel és ezért a földlakókat majd likvidálják és szépen megyünk a lecsoba a kicsi tudatunkkal,szellemünkkel,energiánkkal együtt.Persze ez még lehet,hogy messze van de a fejlődésünk egyre gyorsabb így lehet,hogy nem hozzánk jönnek hanem mi megyünk.Szerintem nem sokáig fogunk csak a föld bolygón bohóckodni.

 46. 43.
  Tibor’bá

  Teljesen igazad van! Lóránt egyedül valóban nem juthat „rendszerváltó” pozícióba egyedül. De mi van, ha egy közösség részeként én aki nem vagyok velejéig romlott, elfogadom az irányt amit felvázol, és helyette másokat legyilkolva, elvégzem a „piszkos” munkát. Vagy megnyerem két héttel ezelőtt a lottó ötöst, és összeszedve minden marketing tudásomat, Orbáni magasságokba 🙂 emelem Lóránt eszméit. Ahogy egy kellően erős közösség (bank,kormány,vallás) a hibás irányt jóként tudja lenyeletni a néppel, úgy egy elkötelezett csapat akár a jót is el tudja adni jóként. ….OK..OK…belátom ez elég hihetetlennek hangzik!

 47. 45.

  Nem értem miért véli mindenki a gondolataim az élet értelmének keresésének 🙂 Az élet értelme nem más mint maga az élet megtapasztalása, megélése. Az anyag és a szellem evolúciója a létben. Ezen belül helyezkedik el a létben maga az ember. A jelen kor emberének tehát elsősorban nem az élet értelmét kell megfejtenie, hanem végre megérteni azt, hogy két út áll előtte: vagy az élet törvényeivel él együtt és akkor fennmarad, tovább fejlődhet, vagy az élet törvényeivel megy szembe és akkor elpusztul.

  Pontosan a torz tudat és tudati programozás az, ami az embert állandóan és folyamatosan ellenségképekkel látja el. Ennek következtében minden korban ugyanazokat a hibákat követjük el. A különbség csak az, hogy most már odáig jutottunk, hogy képesek vagyunk az emberi faj globális elpusztítására is. Ez régebbi korunkban még nem állt módunkban. Én nem a Föld miatt aggódnék elsősorban, nem a GMO miatt stb. hanem magunk miatt. Az Élet nagy játékában jelenleg mi vagyunk minden látszat ellenére a leggyengébb láncszem. Miközben az ember légvárakkal harcol, aközben pedig nem veszi észre, hogy tulajdonképpen ő a legnagyobb ellensége saját magának. A saját mohósága, önzése, mérhetetlen arroganciája, gőgje stb. Ezért mondom, hogy a változás belül kell kezdődjön. A fejekben, a lelkekben, a tudatban.

  Nem az ufók, nem a meteorok stb. a legnagyobb ellenségei az embernek, hanem a saját beszűkült tudati észlelése, és az ezzel párosuló rövidlátása, mely beleragasztja őt a félelembe és rettegésbe. A félelemben élő emberbe pedig a legkönnyebb beültetni azokat a programokat (vallás, eszmék, dogmák, hitek) melyek soha nem kerülnek tömegszinten megkérdőjelezésre. A mai kor biorobot embere pedig oly messze került az élet pulzusától, hogy lassan az már alig dobban benne. Legelőször tehát le kellene kicsit ülni egyénenként gondolkozni: szükséges-e ez? Törvényszerű-e ez? Ha nem ismerjük az okot, az okokat, akkor az okozat megreformálásával paradox módon semmit sem érhetünk el. Az OKot kell megismerni, szétszedni és újra összerakni azokat az építő elemeket, melyek jelenleg szanaszét szórva hevernek egy kaotikus „rendszerben”. Ebben pedig a tudat, annak működésének és a valóságot meghatározó voltának megismerése elengedhetetlen. Filozófia? Hasztalan eszmefuttatás? Lehet. De azon gondolkozzunk el, hogy a világ olyanná teremtődik körülöttünk, mint amilyen képet éltetünk a benne lévő dolgokról a fejünkben. Ha pedig a fejekben nincs rend, akkor minden további reménytelen.

  Ezért nem hiábavaló elgondolkozni azon: a farok csóválja a kutyát vagy a kutya a farkat. Az anyag teremti az ideát, vagy az idea valósul az anyagban is meg. Ha jó a tervrajz a fejemben, akkor jó házat építhetek. Ha zavaros a terv…. Szóval nem a ház hozza létre a tervet. Vagy tévedek?

 48. Én eddig meg voltam győződve, hogy Orbán Viktor volt a „prototípus”, de annyira félresikerült a génmanipuláció, hogy felhagytak vele. 🙂

  Ezek szerint mégsem.

 49. Én csak azt remélem, az IGAZI gazdasági összeomlás hamarabb jön, minthogy „tömegesen” létre lehessen hozni ezeket a „lényeket”…. Egy módosított fizikai test egészen más kórokozókra érzékeny, és nem kizárt, hogy élete során a „hagyományos” emberekre esetleg egészségügyileg is veszélyes lesz.
  A felelőtlenség, a félelem, az egó és az anyagiasság végletekig fokozódó őrületének termékei ezek a szerencsétlenek, és szivből kivánom, ne sokáig kelljen kinlódniuk ebben a meghekkelt testben.

 50. 1) Van-e értelme a mesterséges evolúciónak?
  Szerintem ez is az evolúció része, hogy magunkat és az általunk ismert organizmusokat módosítgatni próbáljuk. Ha más fajnak a génjével fogjuk kombinálni a sajátunkat, akkor fog egy új faj létre jönni.A mi génálományunk is csak kicsit tér el az alattunk (ezt is csak mi állítjuk, hogy mi vagyunk legfelül 🙂 )lévőtől, majd a következőé is egy kicsit fog eltérni a miénktől. Ki mondta nekünk, hogy megállt a világ azzal, hogy mi színre léptünk? Nagyon keveset jegyeztem meg tanulmányaim során, csak egyet, energia nem vész el, csak átalakul.

  2) Mit nyerhetünk (vagy veszíthetünk), ha szuper utódokat hozunk létre?
  Nem tudunk szuper utódokat létrehozni, mert a variáció akkora, hogy nem lehet mindent mindig kivédeni, egyet módosítunk, módosul egy másik magától, mutáció van volt lesz.

  3) Akarhatunk-e olyan utódot, akiben „idegen” gének vannak?
  Az akaratunk a tudatunk, miért ne?

  4) Felfigyelünk-e arra, hogy a lehetőségek határa a csillagos ég? Születhet ember ormánnyal, kopoltyúval, világító mutató újjal, stb.
  Pont ezért jutottunk ide, mert nincs határ, pont ezért alakulhattunk így, mert nincs határ.

  5) Az új emberi faj nem fordul-e ellenünk? – és még sok száz hasonló téma.
  Persze hogy nem ellenünk, mert azok már nem mi leszünk. Itt szerintem nincs értelme egyedekben gondolkodni, párhuzamosan fut akettő egymás mellett, az utolsó mai ember is leéli utolsó percéig az életét, aztán egyszer csak már nem lesz mai ember. Ha evolúcióról beszélünk, nem is történhet másként, perpetum mobile 🙂

 51. Tibor bá, szépek itt ezek az eszmefuttatások a tökéletesített emberről és veszélyeiről, de szerintem a génmódosítástól emberben még messze vagyunk. Nem lehet attól eltekinteni, hogy jelen esetben csak mitochondrium csere történt a petesejtekben, mert idősebb nőkben a fogantatást gátolja, ha ezek öregek. Az igaz, hogy kérdé lehet, milyen mértékben ill. egyáltalán befolyásolja ezen másik genetikai állomány az illető tulajdonságait úgy általában, mindenesetre a mitochondialis DNS defektusai csak néhány, ritka és komplex betegséget okoznak, úgyhogy nem hiszem, hogy nagy kárt lehetne ezzel csinálni. Nem jelent célzott beavatkozást a genomba.

 52. 51: „a génmódosítástól emberben még messze vagyunk” technikailag egyáltalán nem vagyunk messze, morálisan annál inkább, ahogy a kommentekből is látszik. Adott DNS szakaszokat minden további nélkül be lehet helyezni egy petesejtbe. Az persze nehezíti a dolgot, hogy adott DNS szakasz többféle fehérjét is kódolhat. Itt jön be az isteni gondviselés…

 53. 52: A torinói leplen maradtak eredeti vérfoltok. Támadt egy ötletem a Jurassic Park nyomán! 🙂

 54. 53: Azért nagy kicseszés lenne neki – ha ma nem is feszítenék fel, de diliházba tuti becsuknák 🙂

 55. 54: Tudja a fene. HA igaz, hogy mégsem magyar volt, hanem zsidó, az övéi igyekeznének egy cionista szupersztárt csinálni belőle… 🙂

 56. 51:
  Ivett, a lényeg, hogy a csecsemőben 3 különböző ember génje volt kimutatható. Ez még nem génsebészet, de az is lehetséges, és meg is fogják tenni.

 57. 56!
  Innen csak egy ugrás egy eugenika poszt..

 58. 55: Nem hinném. Ha igaz, amit írnak róla, akkor most a palesztinok jogaiért küzdene – és vagy börtönben lenne, vagy gyakorolhatná a feltámadást. 😉

 59. 56., 52.
  Tudomásom szerint amikor eddig hibás gének működését akarták rendbe hozni normál gének beültetésével (tipikus eset az olyan anyagcsere zavar, ami egy gén működésének kiesése miatt jön létre), a beültetett gén nem működött tartósan. Persze ha el lehet majd érni, az sok emberen fog segíteni. Azzal egyetértek, hogy az éremnek két oldala van, a technikát mindig is használták „rosszra” is, nemcsak „jóra”.

 60. 60.
  Erre tudsz példát, hogy petesejtben manipuláltak gént, ami tartós változást okozott? (pl. az én általam felvetett esetekben is működhetőt)

 61. 61: Az ilyesmi erősen benne van nálunk a morálisan/törvényben tiltott kategóriában. Ha végeznek is ilyen jellegű kísérleteket, a manipulált petesejteket bizonyára megsemmisítik (elvileg). Vagyis a tartós végeredményt nem (is) lehet vizsgálni.

 62. 63. Mit szólsz a német circuciziós törvényhez? Kiállhatnál a palesztinok mellett.

 63. circu+ m. (diszgráfiás cucc egyre jobban előtör:-)

 64. 57

  Mi is a baj van az eugenikával?
  Akit a kígyó megcsípett, az a gyíktól is fél.

 65. 66. Pákozdi: Ha már nincs heréd, akkor semmi félni valód.

 66. 66 Pákozdi Csaba

  Te örülnél neki, ha bizottságok döntenének, hogy ki szaporodhat tovább, esetleg ki maradhat életben? Gondolod, hogy az elit hasznán kívül az emberiség javát akarnák? Abban az esetben is, biztos tetszene az, amit ők az emberiség javának gondolnak?

 67. Valóban, csak egy bírósági döntés van, amiből sokan elhamarkodottan hoztak következtetést. Én is körbenéztem,és múlt hét óta csillapodtak a kedélyek. Bár ‘szakértők szerint’a kölni bíróság döntése nem kötelező a többi bíróságokra nézve, az egész értelmezése kissé zavaros a következémények szempontjából. MIndegy, off-topic amúgy is.

 68. 71: szivem szerint egyetértenék a bíróval, az én fehéremberi gondolkodásom is ezt diktálná. De józan ésszel ilyesmibe kár belepiszkálni, teljességgel kivihetetlen és tőlem legyen vallási közösségek belügye. De persze, hogy barbár csonkítás.

 69. 71: a brit milá ügyében viszont (remélem, jól írom emlékezetből), javaslom bevezetni az elkövetők ajkainak és nyelvének a levágását. Sötét vámpírok. Méghogy vérvád…

 70. Én meg egy muzulmán kisfiú elrontott műtétjéről beszéltem…

 71. Valószínűleg ugyanaz mint neked, és bármely más „fehérembernek”.
  Hiszen ez a rituálé megfosztja a nőket ama istenadta jogától (miszerint élvezhetik a szexet)- nem fair,nem jel,semmi más, mint tulajdontárggyá és szülőgéppé tétel egy férfijogú társadalomban. Ellentétben azzal az isteni elvárással, hogy a nő kielégítése a házasélet során.. Micve. Kötelesség, és jócselekedet:-)
  Úgyhogy a két dolog összehasonlítása hajánál fogva vagyon előrángatva, az összahasonlítósdi akkor lenne jogos, ha a férfiak körülmetélése a makk eltávolításával járna, és a megtermékenyítés a herékből levett spermával történne fecskendővel..
  Más kérdés az, ami pl. Németországban most felmerült, miszerint várni kellene felnőtt korig, hogy akarja e ezt az illető, vagy nem.(különben testi sértésnek minősül a körülmetélés elvégzése) Ennek átgondolása viszont muzulmán részről tökéletesen elképzelhetetlen és megvalósíthatatlan. teszem hozzá a zsidó közösségek és vallási vezetők maximálisan támogatnák a muzulmán ellenkezést.
  Mindent összevetve nem érné meg senkinek ebbe beleavatkozni, főleg mivel a kisfiúknak ez annyi kellemetlenség mint a BCG-oltás (nyolc naposan) –Felnőtt korban viszont sokkal rosszabb.

 72. 68

  „Te örülnél neki, ha bizottságok döntenének, hogy ki szaporodhat tovább?”

  Szerencsére nem az én feladatom a részletek kidolgozása.
  Nem tudom azon mi ennyire kétségbeejtő, hogy egyes deklasszált rétegeknek veszélyeztetett környezetében előnyösen kevesebb gyermek születne és beláthatóan minden tekintetben alkalmasabb szülőknek pedig előmozdítaná az állam a nagyobb gyermek vállalási kedvét.

  Egyesek az egyetemi felvételi bizottságokat minden teketória nélkül azonosítják a gestapóval és az inkvizícióval.

  Egy picurkával fontosabb kérdésként kezelném, mint a szelektív hulladék gyűjtést,tekintettel a túlbecsülhetetlen következményekre.

 73. 77: Az összehasonlítás szerintem teljesen megalapozott. Mindkét gyakorlatot az ősi vallási hagyománnyal indokolják (bár tudtommal a nőkét alaptalanul, mert Mohamed ilyet nem írt elő és nemegy muzulmán országban nem is alkalmazzák, de a lényeg, hogy akik hisznek benne, azok úgy tudják ez vallási parancsolat). Az csak egy véletlen dolog, hogy a fiúknál nincs olyan súlyos következménye a csonkításnak, mint a nőknél. Ha biológiailag úgy lenne, hogy a férfiak is elvesztenének valami fontos , de nem életfontosságú funkciót, az még a vallási fanatikusokat nem tartaná vissza az alkalmazásától.
  Tehát a barbárságnak ugyanaz a foka.
  Természetesen reálpolitikai okból én nem javasolnám a betiltást olyan országokban, ahol jelentős iszlám és/vagy zsidó közösség van.

 74. 77:
  Azért az érdekes, hogy az egyébként liberális zsidóság, akik feltűzték zászlajukra az emberei jogokat, egy magatehetetlen csecsemő jogait hajlandók lábbal tiporni, és persze erre találnak indokot. Te is előállsz a BCG oltás hülyeséggel, átlépve azon, hogy nem a fákdalomról van szó, hanem az irreverzibilitásról.

 75. 79: Tibor bá’ értem, de ez van.. Aki nagyon liberális, vagy sajnálja a 8 napos apróságot, az ma sem teszi meg. Értem hogy ambivalensnek érzed, és tkp. én is. Sőt, ha elárulhatok egy titkot, Dávidnak még megvan a csattogója. Kis súllyal született, besárgult, halasztódott, és most már egyre nehezebb az elszánás ahogy öregszem, egyre szentimentálisabb leszek.. Viszont ahogy oviba-vagy suliba kerül,muszáj lesz.

 76. Irreverzibilitás.. igen. Mindennek ára van.De elenyésző azoknak a száma, akik az irreverzibilis szövetségbe vételt nagykorukban reklamálták volna. Úgy muzulmán, mint zsidó részről..

 77. 81:
  Ezt nem lehet semmivel se igazolni. Ha a gyermeked szuverénitását tiszteletben tartod, akkor nem veted alá a metélésnek. Majd ha felnő, és kellően lesz indokrinálva (semmi kétségem efelől) akko ő maga dönthet a metélés mellett, vagy ellen.
  Valamelyik nap büszkén közölted, hogy 5 ezer néhányszáz éve van zsidóság. Ez valóban említésre méltó, de ha kinevetjük (én legalább is) a rovásirásos helységnevek kiirását, akkor azt is el lehet várni, hogy 5000 éves megkérdőjelezhető szokásokat végre frelülbírálják. Már Róma se ragaszkodik a földcentrikus világképhez, és már rég nem égetnek bosszorkányokat. Talán a metélést is abba lehet hagyni, mert a palesztin hőségben se turósodik már a zsidó fasz. 🙂

 78. 79-80: unalmas leszek, csak ismételni tudom magam. A liberális dumák csak a külvilágnak szólnak a zsidó tudatipar részéről. A körülmetélés a kényszerítés egyik eszköze, a megbélyegzett csecsemőből felnőtt zsidó lesz, aki nem nagyon élhet a szabad identitásválasztás jogával, egys alapvetően nem metélt többség között. Jól ki van ez találva, mi mindennel idegenítsék el a kiválasztottság ideológiája által fémjelzett populáció tagjait a többségtől. Aztán a kölcsönös bizalmatlanság légkörében a metéltek jól manipulálhatók, ideális tálibok lesznek, lehet velük bolsevik forradalmat, ÁVH-t stb. csinálni. Ha olyanok lennének, mint a többiek, ez nem lenne könnyű.

 79. Két lányom van, egyiknek sem lyukasztattuk ki a fülét csecsemőkorban – miközben kivétel nélkül mindenki ezt tanácsolta. Én viszont úgy gondoltam, ezt majd ők eldöntik, ha nagyobbak lesznek.
  Pedig a füllyukasztás messze nem olyan bélyeg, mint egy körülmetélt f@sz. Egyszerűen az önrendelkezés jogának tiszteletben tartásáról van szó.

 80. „Talán a metélést is abba lehet hagyni, mert a palesztin hőségben se turósodik már..”
  Csak várd ki a végét Tibor bá’. Jelenleg 38 fok van itt, ahol ezt írom. Bent. És lesz még hogy víz se lesz. 🙂
  Az 5772 év fennmaradás meg pont annak köszönhető, hogy SEMMIT se változtattunk. Akkor sem, ha elmebajnak tűnik az izsóp és a vörös tehén hamvának a tisztító ereje halottakal való érintkezés után.. vagy kegyetlenségnek tűnik, hogy nem ehetek sajtburget, (pedig mg tudnám észérvekkel magyarázni, hogy a ne egyél bárányt az anyja tejével-csak a pogány áldozati bárányokra és nem minden állatra vagy tejre vonatkozott. Bármit meg tudok magyarázni, és támadni észérvekkel. De minek?

 81. 84. Én csak azt tudom mondani erre, hogy tegyétek ahogy akarjátok. Soha nem fogok beleszólni.

 82. 85: „Az 5772 év fennmaradás meg pont annak köszönhető, hogy SEMMIT se változtattunk.”

  Vigyázat, kedves fórumozók, csak szólok, hogy ez a nick rendszeresen csal és olyat állít, aminek a cáfolatáért nem kell a fél életünket forráskereséssel tölteni! 🙂

 83. 85: Szörnyű lehet ebben a melegben a parókádban… 🙂 (semmit nem változtatok 5 ezer éve…)

 84. 86: Én se szólok bele, hogy mit tegyél Dávidka bögyörőjével. Ugyanakkor, miután az apja nem zsidó, felnőtt korában lehet, hogy egy nem zsidó identitást követne. Te ezt nem akarod, és szépen kierőszakolod majd a körölmetélést, ezzel predesztinálva a felnőttkori identitását.
  És erre fel mernék tenni egy ezrest! 🙂

 85. Teljesen mindegy mit csinálok, ő egy fiú. Ha nem zsidó léányba szeret bele, akármennyire lesz vagy nem lesz körülmetélve, a családja nem lesz zsidó. Ha igen, akkor meg de. Ettől függetlenül az unokáimat ugyanúgy fogom szeretni.

 86. 90: Hogy nem lesz körülmetélve? – Ezt ne egy fogadás döntse már el! (Nem az ezrest féltem 🙂 )

 87. 91: Csúsztatsz ezzel a szeretet dologgal, ugye tudod? 🙂

 88. 93: Pl. hogy lesz-e majd ma hőségrekord – ilyenre lehetne fogadni, más kérdés, hogy minek.
  De az fel nem merülne bennem, hogy a gyerekem életével kapcsolatban kössek fogadást bárkivel.

 89. 89: Sz. Csanád esete kapcsán mindenféle jobb fórumokon elhangzott bennfentesek részéről hogy a zsidó halacha nem hagy semmilyen szabad identitásválasztásra lehetőséget olyan egyéneknek, akik zsidó anyától születtek. Bármit gondol az illető magáról, ŐK zsidónak tekintik, aminek nem feltétele semmilyen vallásgyakorlás, nem akadálya, ha más vallást vesz fel és nem akadálya az ép fütyi sem. HA mondjuk szintén halacha szerint zsidónak minősülő (de magát zsidónak nem tekintő) nőt vesz el, gyerekeiket akkor is zsidónak fogják tekinteni, ha a szülők nem szeretnék, hogy azoknak zs identitása legyen. A csavar ott jön, hogy ha nemzsidó nőt vesz el, akkor is körüldongja majd az utódokat a zs közeg, hogy „közénk tartoztok”. Nem hisznek a szabad identitásválasztásban és kész. Ennek legendás megfogalmazása, sőt holóvészfelleges formája, hogy „egy tehén Palesztinában többet ér, mmint az összes lengyel zsidó”. (ha ott akar maradni)

  A múltkor Luegerrel megkezdett témában Antelman rabbi hoz más példákat is az antiszemitizmus, mint taktikai provokáció alkalmazására:

  ——

  „TO ELIMINATE THE OPIATE” by Marvin S. Antelman (ortodox rabbi – nézetei ennek megfelelően torzultak, de a maga módján derék és hasznos szerző. Pont a Talmud fordítása, vagy a vérvád ügyében nem érdemes készpénznek venni a felfogását):

  „A bécsi ‘konzervatív’ frankisták”

  „Mielőtt megjelent volna az első teljes angol Talmud-fordítás a Soncino Press kiadásában 1935-1952); az egyetlen létező nem teljes fordítás M. L. Rodkinsoné volt. A legtöbb kutató, aki felhasználta munkáját, nem volt vele tisztában, hogy ő egy zűrös személyiség volt, akinek fő célja a Talmud egyes részleteinek angolra fordításával a félrvezetés volt és az, hogy tápot adjon a zsidók elleni antiszemita támadásokhoz kiválasztott szavak szándékos eltorzításával és talmudi részletek félrefordításával, összefüggéseikből való kiragadásával.” (p. 131)

  Antelman Rodkinsont úgy jellemzi, mint a „bécsi sbbatájista-frankista összeesküvők egyik emberét”, akiknek a „piszkos munkát” kellett elvégeznie. (p. 131)

  „Rodkinson tipikus frankista kettős életet élt. Váltogatta a vallásait, útleveleket hamisított és a rendőrség csalásért és hamisításért körözte. (Beugrik róla az „Igazi Trebitsch” figurája! AG). Valódi neve M. I. Frumkin volt, de sok álnevet használt. Rodkinson a HaChozeh című héber újságot szerkesztette, melynek célja a zsidók kereszténnyé térítése volt. Rodkinson egyik héber nyelvű műve felelevenítette a vérvádat, miszerint a zsidók keresztény vért használtak a pészahi maceszhez…

  Ez a vád széles körben forgott Ausztriában, de Bloch szerint nem volt akadálya annak, hogy „a bécsi gyülekezet prominens személyiségei” barátságosan fogadják Rodkinsont. A „prominens személyiségek” e csoiportja természetesen a frankista sabbatájisták voltak, akik közé tartozott Adolf Jellinek és Emmanuel Baumgarten. (p. 132)”

  ——-
  Az infó forrása ugyanaz a Bloch rabbi és képviselő, akire a múltkor hivatkoztam Lueger ügyében is. Antiszemitasággal életútja ismeretében nem vádolható. Tehát a bécsi zsidó hitközségi elit jóban van hírhedt (zsidó származású) antiszemita propagandistákkal… A manipuláció célja a teljes asszimiláció megakadályozása. Szabad identitásválasztás? Csak gojoknak, társadalmuk gyengítése céljából, pl. gondold meg, nem akarsz-e buzi lenni…
  A zsidó legyen zsidó, vagy ha nem akar, akkor vesszen… (és megszervezik neki a cionisták az odaveszés lehetőségét)

 90. 95: Melyik nagymama nem szereti az unokáját -> áteveztél a vitatható vallási hagyományról egy csendesebb vízre.
  (De itt zárjuk le, a többieknek ez kevéssé lehet érdekes.)

 91. 97: Gedeon, nyulat is tudsz ilyen gyorsan előhúzni a kalapból? 🙂

 92. Mégis te kezdeményezted. Kérdés, hogy minek.. És kérdés, hogy mit csúsztatok a szeretet dologgal. Megkérdőjelezed, hogy ha a fiam nem zsidó lányt vesz el,és nem zsidó unokákkal örvendeztet meg majdan,akkor kevésbé fogom szeretni? Ugye érzed hogy ez képtelen kérdés?

 93. 91: a nick megint mellébeszél. Persze, a Halacha szerint ahhoz, hogy az utód zsidó legyen a zsidó fiúnak zsidó nőt kellene majd elvennie. Azonban Izrael állam az állampolgárság megadásához nagyvonalúan megelégszik egyetlen zs nagyszülővel is, tehát ha nemzsidó nőt vesz el, az utódok akkor is alijázhatnak majd. És a zs közeg jókora, hasonlóan nem teljesen kóser tagjaival együtt rájuk is fog egy gravitációs vonzást gyakorolni.
  Szabad identitásválasztásra az esélyük sokkal kisebb, mint másoknak.

 94. 100: „Mégis te kezdeményezted”. Te meg beleugrottál, csak azért is. Miért is? 😉
  Éppen hogy nem kérdőjelezem meg, sőt. Azt tartanám abnormálisnak, ha nem szeretnéd majd őket.
  (Ámbár addigra egy vén zsémbes vallásos zsidó nő lesz belőled, aki betűre betartja a vallási törvényeket 🙂 🙂 – meg ne sértődj, ez tényleg csak vicc! )

 95. 103: ez a „betűre betartani a vallási törvényeket” pont a zsidó vallásban egy elég érdekes téma. A zsidó misztika a legkorábbi időktől feltételezte, hogy a Tórának van „rejtett” értelme is, amit csak beavatottak ismerhetnek. Szintén nagyon korai elem ebben az egész boszorkányos felfogásban, amely azonban sokáig gondosan igyekezett megmaradni a rabbinikus hivatalos judaizmus kebelében, hogy a Teremtő eleve a héber betűk kombinálásával teremtette a világot, az embert, stb.
  Tehát a kabblisták is elkezdték kombinálni a betűket, hogy azokból megtudhassák a Teremtő rejtett szándékát…

  Aztán jöttek a későbbi irányzatok, amik a más vallásokba való formális betérés követelményével együtt már egyenesen olyat állítottak, hogy az „igazi Tóra” nem azonos az írott Tórával, és úgy spekuláltak, hogy akkor az igazi törvények épp ELLENTÉTESEK az írott Tóráéival. Tehát pl. a Tóta tiltja a vérfertőzést. Nosza, a sabbateisták töltsék be az igazi törvényt, kitaláljuk, mi lett náluk a szabály…

  Azonban a sabbatájisták és frankisták, mint antinomisták (minden írott törvény, szabály, erkölcs elvetői – hahó, Jancsika, Tibor bá! 🙂 ) minden, LÁTSZAT kiátkozásuk ellenére végig zsidónak tekintették és tekintik magukat. Ráadásul az őket hivatalosan nappal a judaizmusból kiátkozó rabbik az éj leple alatt maguk is az eretnek könyveket tanulmányozzák és mondjuk orgiákon vesznek részt, meg forradalmakat terveznek…
  Arról nem beszélve, hogy ha a Halacha szerint a zsidó anya gyermeke vallásától függetlenül zsidó, akkor mit ér ennek fényében egy „kiátkozás a judaizmusból” ??? Ők is tudják, hogy semmit.
  Ennyit a vallási törvények BETŰ SZERINTI értelmezéséről a zsidóknál. Nem hétköznapi logikájuk van, az igaz.

 96. 104: Legközelebb majd jobban odafigyelek, hogy mit írok le. 🙂

 97. Ara,Gedeon… hülyeségeket beszélsz.. megint.

 98. 106: és ezt a kinyilatkoztatást fogadja el mindenki érvnek… 🙂
  Én konkrétumokat írtam, igazán megcáfolhatnád, ha tudnád.
  Mi a helyzet a parókáddal?

 99. Ott szárad azb ablakpárkáynyon, a műfosorod mellett papa..

 100. Az ABSZOLÚT és örökzöld téma :

  Először, másodszor, ezredszer és mindörökké a ZSIDÓK.

 101. 109: Nem tehetünk róla. Olyanok, mint Gábor Zsazsa – mindegy mit írnak róluk, csak velük foglalkozzanak. 🙂

 102. 111: Szerintem eddig is velük foglalkoztunk. 😉

 103. hvg.hu/vilag/20120716_szarnyas_halalos_virustorzs

  „Két új halálos vírustörzs alakult ki beoltott madarakban”

  „Három, a szárnyasok légúti betegségeinek megelőzésére használt vakcina génjei úgy cserélődtek ki a beoltott állatokban, hogy annak következtében két új halálos vírustörzs alakult ki, amelyek több tízezer madarat öltek meg Ausztrália két államában – derítették ki kutatók.”

  Ez a hír két itteni témához is adalék. AZ egyik, hogy mi mindenre kell számjtani a génpiszkálások következtében.

  A másik, hogy a racionalizmus netovábbja-e a modern tudományvallás és a tudományt képviselő intézményrendszer.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük