(797) Főnixet játszó Drachma

Tibor bá’ online

 

Hiába na, ha Görögországról van szó, nehéz elszakadni a mitológiától. Ezért, ha Zeusz is úgy akarja, akkor a Drachma fel fog támadni hamvaiból. Hogy erőteljes ifjú lesz-e, vagy rozoga aggastyán, az még a jövő kérdése, ámbár én ez utóbbira adnám a voksomat. Az európai kultúra bölcsőjétől nem csak én nem tudok elszakadni, de a németek se, persze milliós számban, mert nyaranként a szennyezett német iparvárosokból milliók nyaralnak a napsütötte görög tengerpartokon. Nem csoda, hogy Görögország majd minden német szíve csücskében honol. A világ meg teli van érdekességekkel, csak meg kell őket látni. Ki hinné, hogy Európa motorja, Németország pont e szívcsücsök miatt hunyt szemet egy-két dolog felett, amikor a görögök kopogtattak az Euró kapuján. A németek pontosan tudták, hogy a görögökben dúl a mediterrán lazaság, talán éppen azért tetszett nekik, mert olyan nagyon nem németek. Azt is tudták, hogy a csatlakozási kritériumoknak még úgy sem felelnek meg, hogy az adatokkal csaltak. Szóval mindent tudtak, és mégis, puszta romantikából felvették őket. Attól perctől fogva a nagy görög kocka el volt vetve (ez persze a római kultúra része), mert Görögország német szemmel semmi más, mint egy hatalmas Augiász istállója, ahol Merkel asszonynak nem volt semmi kedve Héraklész szerepéhez. Aztán annak rendje és módja szerint a gyümölcs beérett, ami meg már Steinbeck.

Szóval eljött a pillanat, amikor a görögök közölték, hogy elfogyott a pénzük, amire a jó öreg nagynéni a bugyellárisába nyúlt. Aztán megint és megint. Erre a jó öreg nagynéni kezdett bepipúlni, főleg, mert a többi unokaöcs méltatlankodni kezdett az egyenlőtlen bánásmód miatt. Persze a nénikének azért helyén volt az esze, összeadott, szorzott és úgy találta, hogy a „kihúzás a szarból” fedőneves akció még mindig olcsóbb, mint bekapálás. De ugye fák nem nőnek az égig, és a végén a németek türelme is elfogyott, és itt tartunk ma. Az eseményeket mindenki tudja, mert teli van velük a média. A görögök nem akarnak fizetni, illetve nem hajlandók spórolni, hogy fizetni tudjanak, és egyszerűen fityiszt mutatnak a „befektetőknek” (hahaha, legnagyobb részük németországi bank), a rendelkezésükre álló Euróból még kb. 4 hétig tudják fizetni a „számlákat” aztán, agyő kis hadnagyom, agyő. Hogy mi lesz azután, azt senki se tudja. Hogy mi lesz közvetlenül előtte azt én sejtem. A nagynéni még egyszer (és nem biztos, hogy utoljára) belenyúl a bukszába, mert ő se tudja, hogy mi lenne, ha nem nyúlkálna. Úgy sejtem bekövetkezne az igazság pillanata. Egy senki által (na jó, csak kevesek által) el nem ismert kaotikus (mert rohadtul az) világgazdasági rendszer százmillió szereplője valahogy reagál, és ezeknek az eredője igazi unikum lesz. Olyan unikum, ami az összes geddonista szájában össze fogja futtatni nyálat. Rajta fiúk, fenjétek rá a fogaitokat! Mindjárt kezdődik a tűzijáték. Utolsó figyelmeztetés: Ha sok forint van a zsebedben, nem biztos, hogy örülni fogsz neki.  Jut eszembe, most piszok olcsó az arany. 🙄  

____________________________________________________________
____________________________________________________________
____________________________________________________________

 

38 gondolat erről: „(797) Főnixet játszó Drachma

 1. Valaki elmondaná, (Tibor bá?) hogy a görögök miben bíznak ha a saját pénznemüket kezdik el újra használni? Mi az amiért úgy gondolják hogy ettől meg fog szűnni az az állapot ami egyébként már jóval az Euró bevezetése előtt is problémát okozott nekik?

 2. A görögök 2/3-a is a fülkeforradalomban bízik 😀
  Majd mutatnak egy fügét a hitelezőknek, és megpróbálják végigvinni az izlandi példát.
  Meglátjuk hagyják-e, vagy bevonul az EuroGendFor és rendet vág a görögök között (biztosítja a békés adósság fizetést a továbbiakban).
  Persze csak ha nem sikerül elcsalni a 2. menetet 😉

 3. 1:
  Nem bíznak ők semmibe se, élik a világukat. A Drachma tartozást pedig megoldja az infláció. Vagyis a tartozásukat végül is ki fogják fizetni az inflációs értékvesztés folyamán. Minél több pénze van valakinek annál többet fog „adózni”. Ahogy az anyag nem vész el, csak átalakul. Ugyanígy az előre felélt javak visszafizetése se vészb el, csak másképp kerül visszafizetésre. Különben, nálunk is ez lesz.

 4. Azért még a Görög csőd nem egy Geddon! Majd a túljólélő rétegek betérdelnek és alkalmazkodnak, a tüntetéseken pedig kicsit több sörösüveget dobálnak.
  Engem inkább az tesz kiváncsivá, mi lesz a görög hadsereggel? És hogy végül is ki lesz az erősebb: az internacionalista-komcsi csapat, vagy a nemzeti-szocialista fasiszta csapat. Esetleg robban robbantgatnak fej-fej mellett?
  Mert akkor olyan sok germán sem jár majd oda napozni.

 5. Már csak egy kérdésem maradt. Egy egyébként is káoszban lévő Görögországban vajon mit fog okozni egy még nagyobb káosz ami az átállással fog járni. Miközben a turizmusuk a béka segge alá fog esni. Ha ezt szezonban csinálják, hát nem tudom. Egyébként már megindult a rush…

 6. Még mielőtt nagyon szidnánk a görögöket. Nézzük meg mi is a baj gyökere:
  „Papadémosz jelzi, hogy a május 6-ai választást követő politikai patthelyzet előtt 30 milliárd euró „ütköző tőkét” vártak az EU-IMF párostól, amelyből 25 milliárd jutott volna a bankok újratőkésítésére, a maradék pedig adósságtörlesztésre, továbbá a közalkalmazotti bérek és a nyugdíjak kifizetésére.”
  http://www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/nem_lesz_nyugdij_nem_kapnak_bert_a_kozalkalmazottak.519226.html
  Szóval what a fuck?
  Ne adj Isten mégsem a görögökkel van gond hanem a görög bankokkal?
  Erre utal az alábbi elemzés:
  „A bankok kimentésére siető ír állam olyan rendkívül nagymértékű (az ír GDP 30%-át elérő) beavatkozást
  hajtott végre, amely az állam saját fi nanszírozását sodorta veszélybe, és végül az IMF-el és az EU-val megkötött, 85 milliárd eurót (az ír GDP mintegy felét) kitevő mentőcsomaghoz
  vezetett. (http://www.bankszovetseg.hu/anyag/feltoltott/HSzemle_2011_01_fabian_racz_30_47_10000391.pdf)
  Tehát mielőtt a görögöket/íreket (és szerintem az olaszokat is) szidnánk érdemes ezen elgondolkozni. Merkel elvtársnő/Barroso elvtárs nem annyira a görögöket menti hanem inkább a görög -áttetelesen francia, német stb.- bankokat.

 7. Ja és még valami (de ez inkább csak Tibor bá bosszantására): Magyarországon a zemberek kormánya Orbán Viktorral az élen nem feltőkésíti hanem adóztatja bankokat és elveszi a zsíros manyup pénzek kezeléséből származó jövedelmet is. Le a gazember Viktorral!

 8. Eleve hibás elgondolás volt gazdasági mutatóikban ennyire különböző országokat egy egységes (közös) piacba integrálni és ezt még ráadásul megfejelni egy közös pénzzel. Ez a gazdag országoknak egy ideig extraprofitot jelentett a piacok bővülése révén, ugyanakkor a kevésbé termelékenyeknél a hazai ipar és a kereskedelem leépülésével járt. Mivel a multicégek a profitot ezekből az országokból kiviszik, nem marad más, mint a hitelekből történő finanszírozás. Ez eddig tartott.
  Nincs más megoldás, mint a perifériák leszakadása az EU-ról. A gazdag Németországnak ez előnyös lesz, a leszakadók teljes egészében német gyarmattá válnak. Sajnos mi is – mindenki kezdjen németül tanulni, szükség lesz rá.

 9. Legutóbb olvastam egy cikket, amely arról szólt, hogy néhány fiatal megpüfölt egy bácsikát Görögországban.
  – Német vagy?
  – Nem holland?
  – Nem baj, az is jó lesz!

  Így nehezen fognak kimászni bármilyen válságból.

  Egyébként a németek jól jöhetnek ki a dologból, gyengül az euró, pöröghet az export, és a belső fogyasztás. Persze nehéz megmondani, hogy hol lesz a gödör alja.

  A görög állampolgárok máris működésbe léptek. Az összes pénzt, amit eddig nem menekítettek ki külföldre, vagy nem fektettek be valamilyen kézzel fogható dologba, most szedik ki a bankokból. Pár napra tippelek, és be fog csődölni néhány bank.

 10. Bocs, elgépeltem.
  – Német vagy?
  -Nem holland.
  -Nem baj, az is jó lesz!

 11. Az én forgatókönyvem kb az lenne, hogy a görögök bevezetnek valami új drachmát, 1-1 euro értéken mondjuk vasárnap este, az államkötvényeket, megtakarításokat átváltják erre az új pénzre. Aztán hétfőn nem nyitnak ki a bankok, talán egész hétre. Mire kinyitnak már pár tizedesjegyet csúszik a drachma értéke.

  Hogy is volt nálunk amikor mindenkit 8al osztani tanítottak mert 125x ös pénzromlást csináltak?

  (samut direkt kerülöm)

 12. Sziget,
  Nem haragszom. Nem kell kerülni egyszerűen csak néhány kérdésben különbözik a véleményünk és néha sarkosan fogalmazok. Ez szerintem nem a világ vége.
  Pl. van egy fehérnép. Az lehet nem túl intelligens (és akkor pol korrekten fogalmazol) vagy hülye picsa (ezt mondom én).

 13. 6:
  „Biztos vagyok benne, hogy az euro feljogosít minket, hogy egy sor új gazdaságpolitikai eszközt vezessünk be. Ezeket most bevezetni politikailag lehetetlen. De egy nap lesz egy válság és új eszközök jönnek létre.”
  Romano Prodi, EU bizottság elnöke 2001 december

  nincs itt hiba

 14. 3. „A Drachma tartozást pedig megoldja az infláció. Vagyis a tartozásukat végül is ki fogják fizetni az inflációs értékvesztés folyamán.”

  Ebben a gondolatmenetben csak az a hiba, hogy jelenleg senkinek sincs Drachma tartozása, csak Euro.

 15. Valahogy ki kellene számítani azt, hogy a görög (magyar, ír, portugál, stb) helyzetben mennyire mérvadó a helyi tömegek „túlfogyasztása” és mennyiben a multicégek és bankok szerepe a nemzeti vagyon kipumpálásában, a helyi források külföldre juttatásában.

 16. 10: nem haragszol 😀 a megbocsátó atya
  az én renomémat rontja a te egoizmusod, nagy manipulátor vagy rájövök lassan. ne itt kekeckedj inkább keress meg emailben newworldchaos144 kukac gmail pont com

 17. Nem foglalkozok ingatlanközvetítéssel, de Tibor bá, engedd meg, hogy feltegyem ide ezt az eladó háznak a linkjét és történetét. A ház szép vidéken van, rendezett, és eladó, a története pedig tanulságos. Ez a ház gyönyörű környezetben van, amely megérdemel egy klikket- nem beszélve arról, hogy áron alul eladó..

  Tibor bá’: Figyelj! Nem vagyok Robert bácsi. Mi az ördögért tennék fel egy ingatlan hirdetést egy olyan pasinak, aki Jamaicaban él?

 18. 15:

  Államháztartási egyenleg, fizetési mérleg…

 19. 17. Tibor bá, nem Jamajkában él, és nem pasas, hanem nő, és Spanyolországban takarít mert bedőlt a hitele. A ház, amit el akar adni mielőtt a bank rátenné végleg a kezét, szép, jó helyen van és qva olcsó.
  Mintha régi posztokban szó lett volna arról, hogy mi a panel alternatívája a geddon esetén – kérlek, ne moderáld ki a linket, hátha valakit az olvasók közül érdekelné.

  Tibor bá’: Kétlem, hogy bárki itt megveszi, de legyen neked igazad!
  http://lenabelicosa.blogger.hu/2012/05/15/vajon-hol-van-az-otthonom
  Lássuk kinek mi jön le belőle!

 20. Mi van akkor, ha valojaban nincs is akkora gubanc a Gorogoknel?
  Gubantz persze van, de..
  Van egy olyan gyanum, hogy a letezo valsagra nagyiparilag ratesznek egy lapattal es igy, behulyitessel megfuszerezve, tomeghiszteriat keltve a gorogok(is) aron alul probalnak megszabadulni a gorog reszvenyektol. Amik – pl. – nemet befektetokhoz kerulnek.
  Mindig is csudalkoztam, hogy pl. a Standard&Poor leminositeseit miert kell nagydobra verni. Mikor vajmi keves informaciot kotnek az orrunkra (lasd pl.: Occupy Wall Street).
  Nem ez lehet az oka? Globalis kiarusitas?

 21. Éjszaka félálomban (vagy úgy maradt a TV, vagy álmodtam, hogy egy tekintélyes német EU-s gazdasági szakember fejtegette, hogy kb szeptemberre, kora őszre „el kell engedni” a görögöket.Szó szerint így: elengedni.

 22. 21. Nagy Pista

  Mondsz valamit…
  Már amikor a problémás országokat elnevezték PIGS-nek, az ember mindjárt a mészárosra asszociált…
  EZEK nem csinálnak semmit véletlenül.
  Nagyon látványosan fogják a demokrácia bölcsőjében temetni Európát.

 23. szorul a hurok, az ECB leállított valami likviditási programot amit a görög bankoknak nyújtott, közben kígyózó sorok az ATMeknél (bank run) nem tudom hogy van magyarul

 24. A drachma valoban tudna inflalodni, mivel viszont a hiteleik nagy resze kulfoldrol szarmazik, ezert ezt kesobb is euroban fogjak nyilvantartani. Ergo elinflaltatni nem tudjak.

  Ezert nem sok ertelme van a sajat penz nyomtatasanak. Lasd Magyarorszag. Lasd a jegybank fuggetlensegenek elve. A kerdes, hogy erre rajonnek-e es politikailag le tudjak kommunikalni.

  Ha megis bevezetik, lesz egy atmeneti panik, de viszonylag gyorsan ez elcsendesul, mert akkorra mindenkinek vilagos lesz, hogy a problema gyokere a strukturakban leledzik. Egyebkent is iden nyaron mindenki Gorogorszagba megy nyaralni, nem? Katasztrofa turizmus eloben, az uj drachmaval…megfizethetetlen.

  Ekkor igen valoszinuleg komoly sorosuveg dobalas johet. Hadsereggel, minden finomsaggal, ami ilyenkor megszokott…nesze neked demokracia.

  Persze ezt Merkellek is tudjak, ezert lehet, hogy leszolnak a sracoknak, hogy figyeljenek mar oda (ez meg az elkovetkezo nehany hetben megtortenhet szerintem, Merkell latogatas, beszed, vagy ilyesmi).

  A nepakarattal o sem mehet szembe (sem a gorogoknel, sem a nemeteknel) ezert csak akkor fog megegyszer benyulni a bugyiba, ha tudja, hogy nem feneketlen zsakba onti…

  Szoval igy allunk. Szerencsere a fajdalmas idoszak nem fog sokaig tartani, mivel en mar az idei utan a jovo evi nyaralasra is oda fizettem be.

 25. Miuán tegnapi kommentem törlésre került igy most más oldalrol közelitem meg problémát.Szoval melyik utat kéne követniük görögöknek-az magyart vagy izlandét?Azt mindenki tudja hogy izlandiak páros lábbal rugták ki bankárokat s kollarobáns kormányokat s megtagadták adosság visszafizetést.Kérdés hogy erre ráfáztak-e?Egyértelmüen nem hisz mult héten például az összes lakossági jeltartozást is lenullázták és köszönik jol megvannak igy hogy nincs adosságuk.Visszatérve görögökhöz nyugat nem johiszemü kölcsönnyujtoként jogos jussát kéri hanem az teljes görög nép minden tulajdonát az görög nép teljes kifosztását akarja.Ha görögök ha ebbe belemennének akkor eltünne adosságuk?Szosincs rola hisz nekünk magyaroknak rendszerváltáskor fennállt államadosságunk eltünt vajon amikor magyar nép szinte teljes tulajdonát elprivatizálták?Nem dublájára nött államadosságunk.Tehát egyértelmüen görög nemzetnek az a érdeke hogy páros lábbal rugják ki nyugati rablokat s vegyék vissza jogos jussukat.Életszinvonaluk visszafog esni.S ha behodolnak nyugatnak akkor nem esne vissza mindörökre?S egyáltalán mit jelent hogy életszinvonal visszaesés?Talán hogy nem fognak tudni venni legujjabb 3dimenzios ledes tévét meg audi autot?S akkor mi van?Alapvetöen görögök mezögazdasági és halász nép.S szerintem egyáltalában nem lesznek boldogtalanok ha szépen elgazdálkodnak s lemondanak az nyugati joléti vivmányokrol.Görögöknél kik akik nagyot fognak pofára esni?Hát az rablokal összedolgozo görög zsidok,politikusok s természetesen az élösködök hada az afrikai menekültek millioi akik már nagyobb problémát jelentenek mint nálunk az cigányok.Nem hiába nyomul az aranyhajnal kik elakarják aknásitani határokat.Persze sokan most felháborodnak de kérdem kinek az büne hogy afrikai emberek nem tudnak megélni hazájukban az görögök vagy az rablo imparialista francia-német-angolok kik totálisan tönkretették afrikát.Afrikát csak egy ember tudta volna megmenteni az libiai kadhafi ki afrika bankot hozott létre ahol kamatmentesen tudtak volna hitelhez jutni és mivel ö tudta hogy afrikában hatalmas vizkészlet van az föld mélyén igy hatalmas gigász beruházásba kezdett hogy ezt felszinre hozza s öntözö rendszerel visszahoditsa sivatagtol az földet s annyi élelmiszert tudott volna termelni hogy elláthaták volna embereket élelmisszerrel.Dehát nyugatnak ez nem volt érdeke igy inkább elpusztitották kadhafit és libiát.Én azt üzenem az görögöknek hogy harcoljanak

 26. 27:
  Nem te vagy az első, aki furja az elinflálandó kölcsön ötletemet. Tehát: Mivel a forint konvertibilis inflálódás közben is lehet érte venni Eurót, csak egyre többe kerülne. Ha az állam nyomná a forintot (majd a görögök fogják nyomni) akkor azon tudna venni Eurót vagy CHF-et és gyorsan kifizetné a tartozásának egy részét, amit tulajdonképpen az emberek fizetnék vissza azzal, hogy a zsebükben lévő forint egyre kevesebbet ér. Ez lesz a Drachmával is. Az állam majd nyomja, vesz érte Eurót (egyre rosszabb árfolyamon) és fizeti vele a tartozását HA AKARJA. Ebben az esetben valójában a megszorításokat nem akaró emberek fogják visszafizetni a tartozást.

 27. 29: Van egy állam akinek rengeteg Euro tartozása van. Államkötvényei folyamatosan értéktelenednek, mert a kutya sem akarja venni. Ha most a nagyüzem átáll a kötvényről a Drachma nyomtatására azt ki a fene fogja megvenni? Még kamatot sem fizet úgy közvetlenül, mint a kötvény. És mindenki tudja, hogy rohadtul le fog értékelődni azonnal.
  Azaz csak az fog Drachmát venni, aki valamilyen görög árut azonnal kifizet vele. Így meg nem lesz meg az az Euro mennyiség, hogy gyorsan átkonvertálhassák a kölcsönöket Drachmára.

  Várhatóan a Drachma bevezetése drasztikusan csökkenti az import mennyiségét, de az export nagyon nem tud majd felfutni, mert az Euro-s hitelek miatt az exportárak (valamennyire a turizmus is) továbbra is Euroban lesznek számolva. Az államháztartásuk meg gázos marad.
  Hosszú és fájdalmas időszak lesz nekik mindenképpen, és Európát is megviseli majd.

 28. 30:
  Fenéket. Azok a kötvények már el vannaka adva. Amikor egy kötvény lejár, vissza kell vásárolni. Ekkor van szükség Euróra, amit meg lehet venni Drachmáért, természetesen egyre roszabb árfolyamon. Ezért nem kell exportálni. Jön a néhány millió túrista, kénytelenek Drachmát venni. ENNYI.

 29. 31: Igen, a kötvényekkel ez pontosan így van, viszont a turizmus is továbbra is Euroban fog számolni, megkockáztatom hogy sok helyen kifejezetten Euro készpénzt fognak kérni, hiszen a görögök eddig is rendesen feketéztek. (Saját tapasztalataim is vannak erről.) Na ebből meg az állam nem lát semmit.
  És lesz az ország másik fele, akik Drachmában kapják a fizetést, és ebből kénytelenek vásárolni, na ők szívnak, ahogy írtad.

  Ha visszajön a Drachma, akkor persze nem biztos, hogy van értelme egyáltalán kifizetni az államkötvényeket, végül is részlegesen már eddig is ez történt.

 30. 32:
  Majd vesznek néhány leckét Matolcsitól, és hoznak egy törvémyt, hogy a turizmusból élőknek az adójukat Euróban kell befizetni piszok nyomott áron. 😀 és még nekem is van néhány ötletem. 😀

 31. 29: A drachmanak egy ideig nem lesz piaci erteke, emiatt kvazi nem lesz konvertibilis. Nem lesz tovabba amiatt sem, ha mestersegesen (fiskalis erdekek menten) probalnak meg a penznyomtatas merteket befolyasolni. A konvertibilitasnak mind a ketto feltetele.

  Szerintem a drachma bevezetese egyet jelentene az adossag megtagadasaval.

 32. 28,

  A magyar államadósság nem duplázódott meg a rendszerváltás óta egyszer sem, még a „nyolcévben” sem. Amiről írsz, az a nominális érték. Ilyen értelemben a jövedelmek is megduplázódtak.

 33. 35:
  Megduplázódtak? Minimum megtízszereződtek. Egy 13-15.000 forintos 92-es állás, ma kb. 150.000-et fizet.

 34. Hol? Mert nálunk nem egészen. Itt jó ha 70-80-at

 35. 36.
  Bocs, nem írtam, 2002-től 2010-ig értettem, de csak szemléltetésképpen. Erre az időszakra szokták mondani, hogy megduplázódott az államadósság.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük